Gewasbeschermingsplan 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gewasbeschermingsplan 2014"

Transcriptie

1 Gewas: Consumptie aardappelen 1. Grondgebonden ziekten / plagen. 2. Goed uitgangsmateriaal. Aardappelcysteaaltjes, graslandschurft. Rhizoctonia op zandkavel. Pootgoed met NAK certificaat en behandeling met Moncereen tegen Rhizoc. Verwachting van latent Phytophthora: Infinito en Curzate Partner inzetten. 3. Voorkeur resistente rassen. Aaltjes: Gebaseerd op grondonderzoek. 4. Treffen van bedrijfshygiënische maatregelen. Tegen schurft wordt er bij droogte beregend. Ook worden afvalhopen afgevoerd naar het land en die op het erf liggen afgedekt met zwart plastic via digiaal een passende vruchtwisseling gemaakt. Opslagplanten worden met glyfosaat bestreden. 6. Toepassen van vrucht- en teeltwisseling. Bouwplan is ingevuld op basis van 1:4 betreffende de aardappelen. Ook staat er tarwe voor de aardappels. Twee keer per week worden er gewasinspecties uitgevoerd. Een keer twee weken samen met mijn teeltadviseur van Pars. Bij calamiteiten vaker. 7b. Gebruik maken van B.O.S. maak gebruik van de Phyto-Fax of eigen systeem op computer 8. Inzetten en in stand houden van natuurlijke Bij luizenbestrijding wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van Pirimor (houdt natuurlijke vijanden in leven). 9. Toepassen van mechanische of andere vorm van onkruidbestrijding. Vlak voor opkomst frezen. 10. Bij voorkeur zaad-, plant- of pootgoedbehandeling, danwel stekbehandeling. 12. Pleksgewijs toedienen van GBM. Pootgoed wordt behandeld met Moncereen. Aan de hand van het Pars spuitplan heb ik een keuze gemaakt uit middelen die voldoende effectiviteit hebben tegen de ziekte maar tevens zo min mogelijk milieubelastingspunten per bespuiting. Plaatsen waar wortelonkruiden komen worden doelmatig aangepakt d.m.v. de selector. 13. LDS toepassing bij onkruidbestrij-ding. Wanneer na opkomst blijkt dat de mechanische onkruidbestrijding niet afdoende heeft gewerkt, spuit ik met lage dosering Sencor en Titus over het gewas.

2 Gewas: Granen 1. Grondgebonden ziekten / plagen. Bladvlekkenziekten zoals Septoria tritici en Oogvlekkenziekte zijn de belangrijkste grondgebonden schimmels. Andere schimmelsoorten die via gewasresten van jaar op jaar overgebracht worden zijn bijv de roesten, sneeuwschimmel en meeldauw. 2. Goed uitgangsmateriaal. Er wordt ontsmet en goedgekeurd zaaizaad gebruikt. 3. Voorkeur resistente rassen. De rassenlijst wordt geraadpleegd bij de keuze van de juiste rassen. De machines en opslagruimte worden na gebruik schoongemaakt. Ook wordt er aandacht gepleegt aan de onkruidbestrijding. Graan is een waardplant voor diverse aaltjes. Het gewas zelf ondervindt weinig last van deze aaltjes. 6. Toepassen van vrucht- en teelt-wisseling. Graan wordt geteelt in een 1 :.. rotatie. Het gewas wordt regelmatig gecontroleerd: alleen en met de teeltadviseur. 7b. Gebruik maken van B.O.S. n.v.t. 8. Inzetten en in stand houden van na-tuurlijke Bij de luisbestrijding wordt er gekeken of er Pirimor gebruikt kan worden. 9. Toepassen van mechanische of andere vorm van onkruidbestrijding. We kunnen het onkruid bestrijden d.m.v. te eggen en gras onder dekvrucht te zaaien. 10. Bij voorkeur zaad-, plant- of pootgoedbehandeling, danwel stekbehandeling. Het zaad wordt behandeld tegen diverse kiem- en bodemschimmels. Vooraf aan de teelt wordt er een spuitplan opgesteld door Pars om daarin de diverse middelen op milieubelasting te controleren. Werkzame stoffen worden afgewisseld. 12. Pleksgewijs toedienen van GBM. D.m.v. de rugspuit worden diverse onkruidplekken behandeld indien nodig. 13. LDS toepassing bij onkruidbestrij-ding. Alle aanwezige onkruiden worden met een mix van LDS bestreden.

3 1. Grondgebonden ziekten / plagen. Gewas: Graszaad Zwarte roest, kroon roest, meeldauw en bladvlekkenziekte zijn de meest voorkomende ziekten in graszaad. 2. Goed uitgangsmateriaal. Er wordt ontsmet en goedgekeurd zaaizaad gebruikt. 3. Voorkeur resistente rassen. De rassenlijst wordt geraadpleegd bij de keuze voor het juiste ras of anders de zaadleverancier. 4. Treffen van bedrijfshygiënische maatregelen. Alle machines worden na gebruik schoongemaakt. Ook wordt er aandacht besteed aan de onkruidbestrijding. Graszaad is een waardplant voor diverse soorten aaltjes. Het gewas zelf ondervindt weinig last van deze aaltjes. 6. Toepassen van vrucht- en teeltwisseling. Graszaad wordt geteelt in een 1 : 4 rotatie. Het gewas wordt regelmatig gecontroleerd. Zowel door mij zelf als door de teeltadviseur van Pars. 7b. Gebruik maken van B.O.S. indien beschikbaar 8. Inzetten en in stand houden van natuurlijke 9. Toepassen van mechanische of andere vorm van onkruidbestrijding. Bij de luisbestrijding wordt er gekeken of er Pirimor gebruikt kan worden, omdat het middel Pirimor natuurlijke vijanden spaart. Er zijn weinig mogelijkheden qua mechanische onkruidbestrijding. Schoffelen of eggen zou een optie kunnen zijn, maar dit is niet practisch. 10. Bij voorkeur zaad-, plant- of pootgoedbehandeling, danwel stekbehandeling. 12. Pleksgewijs toedienen van GBM. Het zaad wordt behandeld tegen diverse kiem- en bodemschimmels. Vooraf aan de teelt wordt er een spuitplan opgesteld door Pars, om daarin de diverse middelen op milieubelastingspunten te controleren. Indien nodig worden diverse onkruidplekken/ wortelonkruiden behandeld m.b.v. een rugspuit. 13. LDS toepassing bij onkruidbestrij-ding. Alle aanwezige onkruiden worden met een mix van LDS bestreden.

4 Gewas: Peen 1. Grondgebonden ziekten / plagen. Alternaria, Cavity Spot en wortelknobbelalen 2. Goed uitgangsmateriaal. Zaaizaad is NAK goedgekeurd 3. Voorkeur resistente rassen. Nerac zou wat ongevoeliger zijn dan Narbonne Voordat de loonwerker op het land aan het werk gaat worden de machines deugdelijk schoongespoten. Door een ruim bouwplan wordt voorkomen dat gevaarlijke alen kunnen toeslaan. 6. Toepassen van vrucht- en teelt-wisseling. wortelen teel ik op 12% van het areaal. Ik heb een afspraak gemaakt met mijn teeltadviseur om elke 10 dagen samen het gewas te bekijken. Zelf doe ik dat 2X per week. 7b. Gebruik maken van B.O.S. Ik afspraken met de Groene Vlieg om de tweede helft van het seizoen wortelvlieg waarnemingen te doen. 8. Inzetten en in stand houden van na-tuurlijke ziektenen plaagbestrijders. n.v.t. 9. Toepassen van mechanische of andere vorm van onkruidbestrijding. Ik frees zo laat mogelijk danwel stekbehandeling. Het zaaizaad wordt behandeld tegen bodemschimmels. arbeidsveiligheid van de toepasser. Zie spuitplan voor de wortelen 12. Pleksgewijs toedienen van GBM. De plekken met melkdistels zal ik met de rugspuit aanpakken. 13. LDS toepassing bij onkruidbestrij-ding. Na gewascontrole met mijn teeltadviseur stellen we de laagst mogelijke dosering vast.

5 Gewas: Pootaardappelen 1. Grondgebonden ziekten / plagen. Graslandschurft. Rhizoctonia. 2. Goed uitgangsmateriaal. Pootgoed met NAK certificaat en behandeling met Moncereen tegen Rhizoc. Verwachting van latent Phytophthora. 3. Voorkeur resistente rassen. Aaltjes: Uitgaande van AM-vrij verklaring. Tegen schurft wordt er bij droogte beregend. Ook worden afvalhopen afgevoerd naar het land en die op het erf liggen afgedekt met zwart plastic via digiaal een passende vruchtwisseling gemaakt. Opslagplanten worden met glyfosaat bestreden. 6. Toepassen van vrucht- en teelt-wisseling. Bouwplan is ingevuld op basis van 1:. betreffende de aardappelen. Twee keer per week worden er gewasinspecties uitgevoerd. Een keer twee weken samen met mijn teeltadviseur van Pars. Bij calamiteiten vaker. 7b. Gebruik maken van B.O.S. maak gebruik van de Phyto-Fax 8. Inzetten en in stand houden van na-tuurlijke Inzetten van o.a.pirimor en Teppeki gebruiken bij insectenbestrijding. 9. Toepassen van mechanische of andere vorm van onkruidbestrijding. vlak voor opkomst frezen. danwel stekbehan-deling. 12. Pleksgewijs toedienen van GBM. pootgoed wordt behandeld met Moncereen Aan de hand van het Pars spuitplan heb ik een keuze gemaakt uit middelen die voldoende effectiviteit hebben tegen de ziekte maar tevens zo min mogelijk milieubelastingspunten per bespuiting. Plaatsen waar wortelonkruiden komen worden doelmatig aangepakt d.m.v. de selector. 13. LDS toepassing bij onkruidbestrij-ding. n.v.t.

6 Gewas: Suikerbieten 1. Grondgebonden ziekten / plagen. Rhizomanie, BCA, kiem- en bodemscimmels. 2. Goed uitgangsmateriaal. 3. Voorkeur resistente rassen. Rhizomanieresistent ras. Machinereinigen, aardappelresten opruimen, ploegen na de eerste vorstperiode. Grondonderzoek op bedrijf beschikbaar. Resistente bladrammenas geteeld als groenbemester. 6. Toepassen van vrucht- en teelt-wisseling. Bouwplan is ingevuld op basis van 1:4. Geen spinazie en kool in het bouwplan. Onkruid: waarneming vanaf het zaaien tot het sluiten van het gewas. Later controle op schieters. Maak gebruik van bezoek teeltadviseur 1X per twee weken. 7b. Gebruik maken van B.O.S. IRS waarschuwingssysteem en adviseur 8. Inzetten en in stand houden van na-tuurlijke ziektenen Resistente groenbemester voorafgaande aan de teelt. plaagbestrijders. 9. Toepassen van mechanische of andere vorm van onkruidbestrijding. Schoffelen bij het sluiten van het gewas. danwel stekbehandeling. arbeidsveiligheid van de toepasser. Gaucho pillenzaad + behandeling tegen bodem- en kiemschimmels. Plantaardige olie in LDS, geen kamille verwacht dus geen herbicide voor opkomst. 12. Pleksgewijs toedienen van GBM. Aardappelopslag bestrijden met selector. Kweek alleen langs perceelsranden. 13. LDS toepassing bij onkruidbestrijding. BOGT

7 Gewas: Uien 1. Grondgebonden ziekten / plagen. Perceel is onderzocht op trichodorus alen en witrot. 2. Goed uitgangsmateriaal. Er wordt uitsluitend NAK goedgekeurd zaaizaad gebruikt. 3. Voorkeur resistente rassen. Wanneer beschikbaar zaai ik op het perceel waar ik fusarium verwacht een resistent ras. Machines reinigen. Grondonderzoek op bedrijf beschikbaar. Resistente bladrammenas geteeld als groenbemester. 6. Toepassen van vrucht- en teelt-wisseling. 1 op 6 Twee keer per week worden er gewasinspecties uitgevoerd. Een keer twee weken samen met mijn teeltadviseur van Pars. Bij calamiteiten vaker. 7b. Gebruik maken van B.O.S. maak gebruik van de Phyto-Fax. 8. Inzetten en in stand houden van na-tuurlijke ziektenen plaagbestrijders. Deelnemer bij De Groene Vlieg. 9. Toepassen van mechanische of andere vorm van onkruidbestrijding. Zodra het weer het toelaat schoffel ik de zaaiuien. danwel stekbehandeling. Het zaaizaad is behandeld tegen bodem en kiemschim-mels. arbeidsveiligheid van de toepasser. Ik heb mijn adviseur een uitdraai laten maken van middelen die de minste milieubelasting hebben met toch voldoende effectiviteit op bladvlekkenziekte en valse meeldauw 12. Pleksgewijs toedienen van GBM. Wortelonkruiden bestrijd ik door pleksgewijs met de rugspuit te spuiten. 13. LDS toepassing bij onkruidbestrij-ding. Na opkomst gebruik ik indien mogelijk een LDS systeem met Totril, Basagran en Pyramin.

Gewasbeschermingsplan 2013

Gewasbeschermingsplan 2013 Preventie 2. Goed uitgangsmateriaal. Gewas: Consumptie aardappelen Aardappelcysteaaltjes, graslandschurft. Rhizoctonia op zandkavel. Pootgoed met NAK certificaat en behandeling met Moncereen tegen Rhizoc.

Nadere informatie

Gewasbeschermingsplan 2011

Gewasbeschermingsplan 2011 Preventie Gewas: Logboek 1. Grondgebonden ziekten / plagen. 2. Goed uitgangsmateriaal. 3. Rassenkeuze. 4. Bedrijfshygiëne Afdekken afvalhopen Reinigen machines 5. Aaltjes beheersstrategie. 6. Vrucht- en

Nadere informatie

Gewasbeschermingplan 2015

Gewasbeschermingplan 2015 Naam: Adres: Woonplaats: Gewasbeschermingplan 2015 Preventie Gewas: Mais Opmerkingen 1. Grondgebonden ziekten / plagen. 2. Goed uitgangsmateriaal. 3. Voorkeur resistente rassen. 4. Treffen van bedrijfshygiënische

Nadere informatie

Gewasbeschermingsplan 2011

Gewasbeschermingsplan 2011 Gewasbeschermingsplan 2011 Bedrijfsnaam + naam Adres Postcode Woonplaats Telefoon Wie voert spuitwerkzaamheden uit? Mob. Telefoon in eigen beheer Fax door derden / loonwerk E-mail 1. Gewassen Ha Ha Conservenerwten

Nadere informatie

Jaarplan Gewasbescherming

Jaarplan Gewasbescherming Jaarplan Gewasbescherming Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek Jaarplan Gewasbescherming De Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC) presenteerde

Nadere informatie

Gewasbeschermingsmonitor

Gewasbeschermingsmonitor Gewasbeschermingsmonitor Algemene informatie Gewasbeschermingsmonitor vervangt gewasbeschermingsplan Bij de gewasbeschermingsmonitor gaat het om diverse teeltmaatregelen. Denk hierbij aan teeltfrequentie

Nadere informatie

Gewasbeschermingsplan

Gewasbeschermingsplan tel. (418) 65 59 44 Gewasbeschermingsplan Boomkwekerij 215 Waardenburg, januari 215 GEWASBESCHERMINGSPLAN Versie: boomkwekerij (januari 214) Naam: Gewas: Laanboom pot Laanboom vlg Adres: Heester pot Heester

Nadere informatie

IRS Postbus AA Bergen op Zoom / Gewasbescherming. Jan D.A. Wevers

IRS Postbus AA Bergen op Zoom   / Gewasbescherming. Jan D.A. Wevers IRS Postbus 32 4600 AA Bergen op Zoom www.irs.nl / wevers@irs.nl Gewasbescherming Jan D.A. Wevers Inhoud geen Condor meer Mesurol gaat verdwijnen uit het zaad gewasbescherming en certificering Insectenbestrijding

Nadere informatie

Aspecten van het gewasbeschermingsplan

Aspecten van het gewasbeschermingsplan Aspecten van het gewasbeschermingsplan In het gewasbeschermingsplan moeten de volgende aspecten aandacht krijgen: preventie; teelttechnische maatregelen; waarschuwings- en adviessystemen; niet-chemische

Nadere informatie

Gewasbeschermingplan 2015

Gewasbeschermingplan 2015 Naam: Adres: Woonplaats: Preventie Gewas: Aardappelen Opmerkingen 1. Grondgebonden ziekten / plagen. Gewasbeschermingplan 2015 2. Goed uitgangsmateriaal. 3. Voorkeur resistente rassen. Waar nodig/mogelijk

Nadere informatie

Akkerbouw: Implementatiegraad geïntegreerde maatregelen gewasbescherming in de praktijk

Akkerbouw: Implementatiegraad geïntegreerde maatregelen gewasbescherming in de praktijk Telen met toekomst Voortgangsrapportage 10, februari 2009: Akkerbouw: Implementatiegraad geïntegreerde gewasbescherming in de praktijk Projectteam Telen met toekomst Praktijk Plant & Omgeving B.V. Februari

Nadere informatie

Programma voor vandaag: Bespreking toets Graanteelt deel 1 Ziekten in wintergranen Plagen en legering Werkopdracht Ziekten, plagen en legering

Programma voor vandaag: Bespreking toets Graanteelt deel 1 Ziekten in wintergranen Plagen en legering Werkopdracht Ziekten, plagen en legering Plantenteelt Graan Programma voor vandaag: Bespreking toets Graanteelt deel 1 Ziekten in wintergranen Plagen en legering Werkopdracht Ziekten, plagen en legering Huiswerk Werkopdracht Ziekten, plagen en

Nadere informatie

Workshop Voorjaarsproblemen

Workshop Voorjaarsproblemen Workshop Voorjaarsproblemen Hoe stel ik de juiste diagnose? Bram Hanse, Peter Wilting, Ellen van Oorschot en Marco Bom Valthermond, 24 juni 2015 Workshop Korte uitleg: hoe stel ik de juiste diagnose? Aan

Nadere informatie

5.2.4 Rhizoctonia. 5.2.4.3 De ziekte. In deze paragraaf wordt verwezen naar foto s. Deze kunt u vinden op de website als bijlage bij 5.2.4.

5.2.4 Rhizoctonia. 5.2.4.3 De ziekte. In deze paragraaf wordt verwezen naar foto s. Deze kunt u vinden op de website als bijlage bij 5.2.4. 5.2.4 Rhizoctonia AUTEUR EN CONTACTPERSOON: HANS SCHNEIDER De bodemschimmel Rhizoctonia solani veroorzaakt wortelbrand en wortelrot in suikerbieten. Bij zware aantasting gaan hele percelen verloren. Rotte

Nadere informatie

Gewasbescherming Basis

Gewasbescherming Basis Gewasbescherming Basis Geïntegreerde gewasbescherming Geïntegreerd telen (duurzame GB) 1.Preventiemaatregelen 2. Waarnemen 3. Niet-chemische bestrijding 4. Chemische bestrijding Van bestrijden naar beheersen

Nadere informatie

Ziekten en plagen; aardappel en prei problematisch

Ziekten en plagen; aardappel en prei problematisch Paulien van Asperen en Ben Klein Swormink Ziekten en plagen; aardappel en prei problematisch De bestrijdingsmogelijkheden van ziekten en plagen in de biologische teelt zijn zeer beperkt. Daarom ligt de

Nadere informatie

Groenbemester als vervanging vals zaaibed

Groenbemester als vervanging vals zaaibed Groenbemester als vervanging vals zaaibed Onkruidonderdrukking door groenbemesters 24 januari 2019, Wiepie Haagsma Onkruidbeheersing in de praktijk Vruchtwisseling en gewaskeuze Hoofdgrondbewerking Teeltwijze

Nadere informatie

Uitgekiende onkruidbestrijding bespaart geld!

Uitgekiende onkruidbestrijding bespaart geld! Uitgekiende onkruidbestrijding bespaart geld! Onkruidbestrijding vormt in suikerbieten ongeveer 20 procent van de teelt. Door kritisch te zijn op de middelenkeuze, de doseringen en het moment van toepassen,

Nadere informatie

Amistar, WG en aanbevelingen, N W.7.

Amistar, WG en aanbevelingen, N W.7. Amistar, WG en aanbevelingen, 11767 N W.7. Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik in de volgende toepassingsgebieden

Nadere informatie

Topopbrengsten in rassenproef zomertarwe biologische teelt

Topopbrengsten in rassenproef zomertarwe biologische teelt Interprovinciaal Proefcentrum voor de Biologische Teelt (P.C.B.T.) v.z.w. Ieperseweg 87 8800 RUMBEKE Tel. : 051/26 14 00, Fax. : 051/24 00 20 Verslag BT03ZTA_RAS01 Topopbrengsten in rassenproef zomertarwe

Nadere informatie

Actueel. Dit jaar zien we ook de sneeuwschimmel opduiken in tarwepercelen. Bestrijding van deze schimmel is nog niet goed onder de knie.

Actueel. Dit jaar zien we ook de sneeuwschimmel opduiken in tarwepercelen. Bestrijding van deze schimmel is nog niet goed onder de knie. Actueel. Toelating van Perfektion wijzigt per 1 oktober, akkerbouwgewassen vervallen. Opgebruik- en uitverkoop tot 1 oktober. Daarna alleen nog toegelaten in teelt van potplanten. Consumptieaardappelen

Nadere informatie

8 Onkruidbestrijding. 8.1 Preventie

8 Onkruidbestrijding. 8.1 Preventie 8 Onkruidbestrijding Maïs heeft een vrij trage beginontwikkeling. De perioden tussen zaaien en een volledige grondbedekking is gemiddeld 8 weken. Onkruiden vormen dan een bedreiging voor het gewas door

Nadere informatie

Reken af met duist in stappen

Reken af met duist in stappen Reken af met duist in stappen Zo blijft resistente duist beheersbaar Duist is een lastig onkruid in wintertarwe. Dat komt met name doordat het een directe concurrent is voor het gewas. Het ontneemt voedsel

Nadere informatie

Ziekten, plagen en stress in de maïsteelt maïs vraagt steeds meer aandacht!!! 3 december 2014 Brigitte Kroonen & Jos Groten WUR-PPO

Ziekten, plagen en stress in de maïsteelt maïs vraagt steeds meer aandacht!!! 3 december 2014 Brigitte Kroonen & Jos Groten WUR-PPO Ziekten, plagen en stress in de maïsteelt maïs vraagt steeds meer aandacht!!! 3 december 2014 Brigitte Kroonen & Jos Groten WUR-PPO Leuk om te kijken... maar de gevolgen zijn minder leuk! Een plant met

Nadere informatie

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei. Hoe stel ik de juiste diagnose?

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei. Hoe stel ik de juiste diagnose? Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Hoe stel ik de juiste diagnose? Elma Raaijmakers, Bram Hanse, Peter Wilting, Ellen van Oorschot en Marco Bom Bergen op Zoom, 15 oktober 2015 Workshop Korte

Nadere informatie

Nieuwsbrief Akkerbouw Nr

Nieuwsbrief Akkerbouw Nr Nieuwsbrief Akkerbouw Nr. 6-2015 Actueel Na een droge, schrale en vooral koude periode heeft het afgelopen week geregend. Al variëren de hoeveelheden per gebied. Zo is er in het midden van de Betuwe amper

Nadere informatie

versie: maart 2012 9. Diagnostiek CONTACTPERSONEN: ELMA RAAIJMAKERS EN BRAM HANSE

versie: maart 2012 9. Diagnostiek CONTACTPERSONEN: ELMA RAAIJMAKERS EN BRAM HANSE 9. Diagnostiek CONTACTPERSONEN: ELMA RAAIJMAKERS EN BRAM HANSE Het verricht diagnostisch onderzoek naar ziekten, plagen en gebreksverschijnselen in suikerbieten. Telers kunnen via de medewerkers van de

Nadere informatie

Gewasbeschermingsmonitor

Gewasbeschermingsmonitor Gewasbeschermingsmonitor 1. Bedrijfsgegevens en Bouwplan: Jaar Perceel Ras Bedrijf Gewas Maat Adres Zaai / plantdatum Hoeveelheid Postcode Teeltfrequentie Bodemanalyse aanwezig Woonplaats Voorvrucht Aaltjesanalyse

Nadere informatie

CONVISO SMART een alternatief systeem voor

CONVISO SMART een alternatief systeem voor CONVISO SMART een alternatief systeem voor Peter Wilting Marco Bom SID Tilburg en Heerenveen, 6/7 december 2018 Principe van Conviso Smart bietenras met tolerantie tegen aantal actieve stoffen met ALS-werkingsmechanisme

Nadere informatie

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten

SUIKERBIETEN. Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker. Productie: ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten SUIKERBIETEN Wereld productie suiker? Wereldproductie van suiker Productie: 180.000.000 ton 20% uit Riet 80% uit Suikerbieten 1 Waar komt de suiker vandaan? Arealen Europa Waar komt de suiker vandaan?

Nadere informatie

Sebastiaan ten Napel Wimjan Brasser Klaske Frietema

Sebastiaan ten Napel Wimjan Brasser Klaske Frietema Sebastiaan ten Napel 06-13049002 Wimjan Brasser 06-20768559 Klaske Frietema 06-20473486 Stroken, banen en plekken...? Voorkomen en genezen Allemaal aaltjes..? Stroken banen en plekken Waar gaan we het

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2017 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en een digitaal bestand. Dit

Nadere informatie

Groenbemesters in het bouwplan. Wiepie Haagsma Wouter Klaasse Bos

Groenbemesters in het bouwplan. Wiepie Haagsma Wouter Klaasse Bos Groenbemesters in het bouwplan Wiepie Haagsma Wouter Klaasse Bos Groenbemesters: een goede keuze! Groenbemesters in het bouwplan Wiepie Haagsma, Leendert Molendijk Kennisdag 4 februari 2019 Hoe selecteer

Nadere informatie

Nieuwsbrief Akkerbouw Nr

Nieuwsbrief Akkerbouw Nr Nieuwsbrief Akkerbouw Nr. 8-2017 Actueel De gevolgen van het relatief droge en koude voorjaar laten zich nu gelden. Tweewassigheid in diverse zaaigewassen is hiervan een gevolg. Tweewas vraagt om een voorzichtige

Nadere informatie

Rassenadvies Wintertarwe Midden-Nederland

Rassenadvies Wintertarwe Midden-Nederland Rassenadvies Wintertarwe Midden-Nederland 2018 groei door kennis Rassenkeuze Het juiste tarweras zaaien is de sleutel tot succes voor het waarmaken van een goede financiële opbrengst. Hieronder een aantal

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in biologische teelten, strategie en technologie

Onkruidbestrijding in biologische teelten, strategie en technologie Praktijkonderzoek voor de Akkerbouw en de Vollegrondsgroenteteelt Onkruidbestrijding in biologische teelten, strategie en technologie Rommie van der Weide & Dirk Kurstjens PAV, IMAG 2000 Opbouw Inleiding

Nadere informatie

Aandachtspunten. Praktijknetwerk duurzame aanpak ziekten plagen en onkruiden Esther Hessel & Hans Smeets

Aandachtspunten. Praktijknetwerk duurzame aanpak ziekten plagen en onkruiden Esther Hessel & Hans Smeets Aandachtspunten onkruidbestrijding Praktijknetwerk duurzame aanpak ziekten plagen en onkruiden Esther Hessel & Hans Smeets Onkruidbestrijding Toenemende mate een groot probleem veroorzaakt door steeds

Nadere informatie

TARWE. Wintertarwe. Links voor meer informatie over tarwe. (Triticum aestivum L.)

TARWE. Wintertarwe. Links voor meer informatie over tarwe. (Triticum aestivum L.) TARWE (Triticum aestivum L.) WINTERTARWE geschiktheid voor de broodbereiding ziekten rassenspreiding zaaizaadhoeveelheid stikstofbemesting oogstbaarheid ZOMERTARWE zomertarwe voor biologische teelt Links

Nadere informatie

Teelthandleiding. 9 diagnostiek

Teelthandleiding. 9 diagnostiek Teelthandleiding 9 diagnostiek 9 Diagnostiek... 1 2 9 Diagnostiek Versie: december 2015 Het IRS verricht diagnostisch onderzoek naar ziekten, plagen en gebreksverschijnselen in suikerbieten. Medewerkers

Nadere informatie

In de Pers.. Gewasbeschermingsmiddelen

In de Pers.. Gewasbeschermingsmiddelen In de Pers Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland Residu problematiek kwaliteitsverbetering in peen Aaldrik Venhuizen In de Pers.. Gewasbeschermingsmiddelen Media: LANDBOUW-GIF! Paracelsus (1493-1541)

Nadere informatie

Agenda Gewasbeschermingsplan - status. Rodenticiden - Status. Gewasbeschermingsmonitor. Deel 1

Agenda Gewasbeschermingsplan - status. Rodenticiden - Status. Gewasbeschermingsmonitor. Deel 1 Agenda GEWASBESCHERMING Akkerbouw Echteld 27 januari 2015 Deel 1 Wetgeving + Aardappelen Deel 2 Granen + Suikerbieten Deel 3 Uien Gewasbeschermingsplan - status Vinkjesschema in 2015 niet meer verplicht.

Nadere informatie

Trichodorideaaltje: beheersbaar?

Trichodorideaaltje: beheersbaar? Vrijlevende wortelaaltjes ((Para)Trichodorus soorten) Trichodorideaaltje: beheersbaar IRS Suikerbieteninformatiedagen 5 Evert Brommer, PPO AGV Lelystad! ectoparasiet! alle stadia mobiel! zeer veel waardplanten!

Nadere informatie

water dispergeerbaar granulaat 26,7 % boscalid en 6,7 % pyraclostrobin

water dispergeerbaar granulaat 26,7 % boscalid en 6,7 % pyraclostrobin Signum Toelatingsnummer 12630 N W.7 Productgroep: fungicide Formulering: water dispergeerbaar granulaat Werkzame stoffen: 26,7 % boscalid en 6,7 % pyraclostrobin Xn: Schadelijk N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen:

Nadere informatie

Bedrijfskaart. Biodiverse Bloembollenteelt

Bedrijfskaart. Biodiverse Bloembollenteelt 1 DOEL De gezondheid en productie van uw gewassen hangt af van zowel techniek als van een natuurlijk evenwicht. U werkt immers met levend materiaal. In de praktijk gaat om het verzorgen van het bodemleven,

Nadere informatie

Aardappelteelt. Docent: Muhtezan Brkić

Aardappelteelt. Docent: Muhtezan Brkić Aardappelteelt Docent: Muhtezan Brkić Programma voor vandaag: Belangrijke plagen en knolgebreken. Oogst / rooien van aardappelen. Opdrachten aardappelteelt Thuis zelf bestuderen en leren Aardappelen signalen

Nadere informatie

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT

WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Ortiva, 12169 N, W.4 WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Toegestaan is uitsluitend het gebruik als schimmelbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in: a. de onbedekte teelt van sla met uitzondering

Nadere informatie

Bodemziekten in prei van dichtbij bekeken

Bodemziekten in prei van dichtbij bekeken Bodemziekten in prei van dichtbij bekeken Studieavond PREI - 07/03/2017 Frederik De Witte // Crop Specialist Vegetables Verband? Fusarium spp. Page 2 Studieavond PREI - 07/03/2017 Eerst wit mycelium, later

Nadere informatie

Rassenadvies. Wintertarwe Zuid-Nederland

Rassenadvies. Wintertarwe Zuid-Nederland Rassenadvies Wintertarwe Zuid-Nederland 2019 Rassenkeuze Het juiste tarweras zaaien is de sleutel tot succes voor het waarmaken van een goede financiële opbrengst. Hieronder een aantal aandachtspunten

Nadere informatie

IBS Zaaien, poten en planten

IBS Zaaien, poten en planten IBS Zaaien, poten en planten Breed scala aan middelen toegelaten in snijmaïs Mogelijk wisselen ook als mais op mais wordt geteeld Voorzichtig met hoge doseringen 10-15% lagere opbrengsten Via internet

Nadere informatie

Bodemmonster Bodemmonster

Bodemmonster Bodemmonster Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Bodemmonster Belangrijk om te weten: Fosfaat laag: voldoende bemesten Kali laag: voldoende bemesten of bijsturen Magnesium laag: bijsturen

Nadere informatie

Onkruid vergaat niet. Onderwerpen. Onkruidproblematiek. Onkruid vergaat niet. Methoden onkruidbestrijding. Chemische onkruidbestrijding

Onkruid vergaat niet. Onderwerpen. Onkruidproblematiek. Onkruid vergaat niet. Methoden onkruidbestrijding. Chemische onkruidbestrijding Onkruid vergaat niet bestrijding/beheersing van onkruid in bloembollen Open Dag PPO Lisse, 28 mei 2010 Aad Koster en Annette Bulle PPO Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit Onderwerpen Onkruidbestrijding voor

Nadere informatie

Actualiteiten Emeltenbestrijding Elma Raaijmakers

Actualiteiten Emeltenbestrijding Elma Raaijmakers Actualiteiten SID, 9/10 december 2014 Emeltenbestrijding Elma Raaijmakers 1 Emelten veroorzaken plantwegval Emeltenbestrijding bestaat uit meerdere stappen + Laat eieren en + Voorkom eileg larven uitdrogen

Nadere informatie

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei

Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Workshop Najaarsproblemen bieten en cichorei Hoe stel ik de juiste diagnose? Elma Raaijmakers, Peter Wilting, Ellen van Oorschot, Bram Hanse en Marco Bom Rolde, 2 september 2014 Workshop Korte uitleg:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6208 28 maart 2012 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 21 maart 2012, nr.

Nadere informatie

Onkruidbestrijding zonder herbiciden?

Onkruidbestrijding zonder herbiciden? Onkruidbestrijding zonder herbiciden? De mogelijkheden in boomkwekerijen Hilfred Huiting 9 oktober 2012 Diversiteit sector strategie onkruiden Laanboomteelt Relatief robuuste planten Ruime afstand tussen

Nadere informatie

van harte welkom Koolstof Kringlopen

van harte welkom Koolstof Kringlopen van harte welkom Koolstof Kringlopen 1 Programma 13:30 Opening met lezing 14:00 Instructie geleide rondgang 14:15 Geleide rondgang 16:45 Actieve demonstratie machines Afsluiting met drankje & snack Koolstof

Nadere informatie

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant

Evenwicht in de volkstuin? april 1, 2014 DLV Plant Evenwicht in de volkstuin? Evenwichtige bemesting Bodemmonster Belangrijk om te weten: Algemeen: Fosfaat, kali, magnesium Op zand: ph en o.s. Op klei: % slib Bodemmonster Fosfaat laag: voldoende bemesten

Nadere informatie

Overvloedige neerslag tijdens het groeiseisoen

Overvloedige neerslag tijdens het groeiseisoen Overvloedige neerslag tijdens groeiseizoen - Bemesting en verslemping - Wortelrot Peter Wilting en Bram Hanse SID Heerenveen en Tilburg, 7/8 december 2016 Overvloedige neerslag tijdens het groeiseisoen

Nadere informatie

Preventie Buxus, bodem en bodemleven

Preventie Buxus, bodem en bodemleven Preventie Buxus, bodem en bodemleven Teelt van buxus op bedden Achtergrondinformatie In de buxusteelt kunnen verschillende problemen ontstaan tijdens de teelt. Cylindrocladium en wortelrot zijn wel de

Nadere informatie

Boxer WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 bij etiketinstructie versie 10

Boxer WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 bij etiketinstructie versie 10 Boxer WG en aanbevelingen, 10701 N W.10 bij etiketinstructie versie 10 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de volgende sgebieden

Nadere informatie

De biologische biet. Ontwikkelingsmogelijkheden. Technische dagen KBIVB 2019 Antoons K., Vandergeten JP.

De biologische biet. Ontwikkelingsmogelijkheden. Technische dagen KBIVB 2019 Antoons K., Vandergeten JP. De biologische biet. Ontwikkelingsmogelijkheden Technische dagen KBIVB 2019 Antoons K., Vandergeten JP. 2 Bio bieten : een nieuwe teelt? Vruchtwisseling Rassenkeuze Zaai Bemesting Bestrijding tegen plaaginsecten

Nadere informatie

Rassenadvies Wintertarwe Noordwest-Nederland

Rassenadvies Wintertarwe Noordwest-Nederland Rassenadvies Wintertarwe Noordwest-Nederland 2019 groei door kennis Rassenkeuze Het juiste tarweras zaaien is de sleutel tot succes voor het waarmaken van een goede financiële opbrengst. Hieronder een

Nadere informatie

Ecologisch moestuinieren

Ecologisch moestuinieren Ecologisch moestuinieren Handleiding 2008 Deze handleiding beschrijft kort de basisprincipes van ecologisch moestuinieren en illustreert deze met voorbeelden uit het moestuincomplex op het CNME-terrein.

Nadere informatie

400 g/l pendimethalin

400 g/l pendimethalin Stomp 400 SC Toelatingsnummer 10766 N W.14 Productgroep: herbicide Formulering: suspensie concentraat Werkzame stof: 400 g/l pendimethalin N: Milieugevaarlijk Waarschuwingszinnen: 50/53 Zeer vergiftig

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN. www.dlvplant.nl TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN

KENNISBUNDEL. Biologische aardappelen. Mei 2013 ZIEKTEN EN PLAGEN / INSECTEN. www.dlvplant.nl TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN KENNISBUNDEL Biologische aardappelen Mei 2013 TEELTTECHNISCHE ASPECTEN LOOFDODEN ZIEKTEN EN PLAGEN / VIRUSZIEKTEN ZIEKTEN EN PLAGEN / PHYTOPHTHORA INFESTANS ZIEKTEN EN PLAGEN / RHIZOCTONIA SOLANI DE SMAAK

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Rassenadvies Wintertarwe Noordwest-Nederland

Rassenadvies Wintertarwe Noordwest-Nederland Rassenadvies Wintertarwe Noordwest-Nederland 2020 groei door kennis Rassenkeuze Het juiste tarweras zaaien is de sleutel tot succes voor het waarmaken van een goede financiële opbrengst. Hieronder een

Nadere informatie

In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit

In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit Risico s in de productie In dit document zijn de belangrijkste ziekten en plagen opgenomen, die een risico kunnen vormen voor de productie van bollen van goede kwaliteit Schimmels Bewaarrot (Penicillium)

Nadere informatie

Good Practices in de spotlight

Good Practices in de spotlight Vanuit de projecten Duurzaam telen, begint bij jou en Telen met Toekomst is gezamenlijk een keuze gemaakt om per sector vijf Good Practices extra onder de aandacht te brengen dit jaar. Hieronder kunt u

Nadere informatie

Doel van het onderzoek

Doel van het onderzoek Doel van het onderzoek Compost is een veel gebruikte bodemverbeteraar in meerdere teelten. Diverse soorten zijn verkrijgbaar, waarbij aan sommige soorten middels extra doorgroeien met micro-organismen,

Nadere informatie

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw

DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw DOPERWT vergelijking efficiëntie fungiciden tegen valse meeldauw Vergelijking van de efficiëntie van fungiciden tegen valse meeldauw in groene erwt - eigen onderzoek 1 Efficiëntie van middelen tegen valse

Nadere informatie

Minimaliseren van zwarte vlekken op wortelen.

Minimaliseren van zwarte vlekken op wortelen. Minimaliseren van zwarte vlekken op wortelen. Pagina 1 van 13 Dit is het verslag van het onderzoek wat afgelopen seizoen uitgevoerd is door Hagranop bv en Innoventis bv. Het onderzoek is gedaan om meer

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Dit middel is uitsluitend bestemd voor professioneel gebruik HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN BIJLAGE I bij het besluit d.d. 3 oktober 2014 tot uitbreiding van de

Nadere informatie

BODEMGEBONDEN SCHIMMELZIEKTEN Beheersen van Rhizoctonia solani met resistente rassen, fungiciden, vanggewassen en antagonisten

BODEMGEBONDEN SCHIMMELZIEKTEN Beheersen van Rhizoctonia solani met resistente rassen, fungiciden, vanggewassen en antagonisten Project No. 12-04 BODEMGEBONDEN SCHIMMELZIEKTEN Beheersen van Rhizoctonia solani met resistente rassen, fungiciden, vanggewassen en antagonisten Projectleider: J.H.M. Schneider 1. Inleiding De bodemschimmel

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen Aardappelen Bieten Tarwe Uien

Inhoud. Algemeen Aardappelen Bieten Tarwe Uien Actualiteiten 2017 Inhoud Algemeen Aardappelen Bieten Tarwe Uien Highlights 2016 Waddentarwe Waddenbrood Proeven & onderzoek Pilot Bodemplan Akkerbouw demo 2016 Emissie proef GB-Monitor seizoen 2016 GB-plannen

Nadere informatie

Bij Jan Coenegrachts in Riemst Sector op positieve manier naar buiten brengen

Bij Jan Coenegrachts in Riemst Sector op positieve manier naar buiten brengen Belgian Potato Quality Award 2007-2008 Bij Jan Coenegrachts in Riemst Sector op positieve manier naar buiten brengen Voor de vierde maal wordt de Belgian Potato Quality Award (BPQA) georganiseerd. De verschillende

Nadere informatie

Plantenteelt maïs. Docent: Muhtezan Brkić

Plantenteelt maïs. Docent: Muhtezan Brkić Plantenteelt maïs Docent: Muhtezan Brkić Programma Chemische onkruidbestrijding in snijmaïs Kahoot graan en onkruiden Werkopdracht PowerPoint presentatie snijmaïs werk in groepen. Ma. 13 maart 1 ste toets

Nadere informatie

Programma voor vandaag:

Programma voor vandaag: Aardappelteelt Programma voor vandaag: Padlet Aardappelteelt Rassenkeuze en pootgoedkwaliteit Opdrachten PowerPoint presentatie / werk in groepen Pauze 10:30 10:45 Werkgroepen No. Roepnaam Tv Achternaam

Nadere informatie

PROTOCOL CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE- ONDERZOEK VAN ZOMERTARWERASSEN

PROTOCOL CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE- ONDERZOEK VAN ZOMERTARWERASSEN PROTOCOL CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE- ONDERZOEK VAN ZOMERTARWERASSEN 205 Raad voor plantenrassen (Rvp) en Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) Maart 205 Inhoudsopgave. Inleiding... 3

Nadere informatie

Chemische onkruidbestrijding asperge

Chemische onkruidbestrijding asperge Chemische onkruidbestrijding asperge Onderzoek naar chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in een productieveld van asperge in het seizoen 2003-2004 J. Hoek Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business-unit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6447 4 maart 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 2 maart 2015, nr. 15018279, houdende tijdelijke

Nadere informatie

Protocol voor het Cultuur- en Gebruikswaarde Onderzoek van Japanse haver, Avena strigosa

Protocol voor het Cultuur- en Gebruikswaarde Onderzoek van Japanse haver, Avena strigosa Protocol voor het Cultuur- en Gebruikswaarde Onderzoek van Japanse haver, Avena strigosa 2017 Raad voor plantenrassen (Rvp) en Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst Februari 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

CAV Agrotheek INFO Jaargang 2 nr 7 24-07-2009

CAV Agrotheek INFO Jaargang 2 nr 7 24-07-2009 CAV Agrotheek INFO Jaargang 2 nr 7 24-07-2009 GRANENOOGST 2009 De granenoogst zal de komende weken aanvangen. Velen van u hebben het granenformulier al ingevuld en retour gestuurd. Heeft u dit nog niet

Nadere informatie

Phytophthora infestans: Richtlijn voor management van fungicidenresistentie.

Phytophthora infestans: Richtlijn voor management van fungicidenresistentie. Phytophthora infestans: Richtlijn voor management van fungicidenresistentie. Introductie De aardappelziekte veroorzaakt door P. infestans is de belangrijkste ziekte in aardappelen in Nederland. Fungiciden

Nadere informatie

Raseigenschappen. Alleen rhizomanierassen scoren beter. akkerbouw. Zaaien van suikerbieten.

Raseigenschappen. Alleen rhizomanierassen scoren beter. akkerbouw. Zaaien van suikerbieten. Raseigenschappen Alleen rhizomanierassen scoren beter Zaaien van suikerbieten. Afgelopen seizoen waren er veel problemen met schieters. Zaaien voor 10 maart geeft een verhoogd risico. FOTO: HERBERT WIGGERMAN

Nadere informatie

Geïntegreerde gewasbescherming (IPM)

Geïntegreerde gewasbescherming (IPM) 1 Geïntegreerde gewasbescherming (IPM) Update i.v.m. het verbod op neonicotinoïden De plaaginsecten De rol van de waarnemingsdienst 23/01/2019 Zaaizaadbehandelingen met NNI: waarom is (was) dit een goede

Nadere informatie

Loofziekten in pootaardappel

Loofziekten in pootaardappel Loofziekten in pootaardappel Huub Schepers 13 maart 2014, Lelystad Aandachtspunten presentatie Phytophthora infestans Geschiedenis Levenscyclus Symptomen Geïntegreerde bestrijding Reduceer primaire bronnen

Nadere informatie

Praktijknetwerk aarfusarium

Praktijknetwerk aarfusarium 19-6-2015 Praktijknetwerk aarfusarium bijeenkomst 14 februari 2014 K. Vogelaar - Agrovision A. Venhuizen - Agrifirm Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Nadere informatie

MLHD onkruidbestrijding in suikerbieten. ing. K.H. Wijnholds en ing.h.w.g. Floot, PAV-NNO

MLHD onkruidbestrijding in suikerbieten. ing. K.H. Wijnholds en ing.h.w.g. Floot, PAV-NNO MLHD onkruidbestrijding in suikerbieten Door: ing. K.H. Wijnholds en ing.h.w.g. Floot, PAV-NNO Inleiding MLHD betekent Minimum Letale Herbicide Dosering. De MLHD-methode stelt akkerbouwers in staat om

Nadere informatie

Teelt Voederbieten en eiwithoudende gewassen

Teelt Voederbieten en eiwithoudende gewassen Teelt en eiwithoudende gewassen Alex De Vliegher Studiedag : het nieuwe GLB- Vergroening: wat zijn passende keuzes voor uw melkveebedrijf? Meerhout 28 juni 2016 Oostkamp 30 juni 2016 Inhoud Vlinderbloemigen

Nadere informatie

GROENBEMESTERS. iperen.com

GROENBEMESTERS. iperen.com 2017 GROENBEMESTERS iperen.com WELKE GROENBEMESTER KIEST U? De teelt van een geslaagde groenbemester vergt veel aandacht. U kunt de teelt van een groenbemester vergelijken met een volwaardige teelt. De

Nadere informatie

Telers met hogere suikeropbrengsten hebben geen hogere kosten!

Telers met hogere suikeropbrengsten hebben geen hogere kosten! 12 september 2010 nr. 6 Telers met hogere suikeropbrengsten hebben geen hogere kosten! De kost gaat voor de baat uit, ook bij het telen van een gewas. Het is belangrijk het maximale effect (= opbrengst)

Nadere informatie

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien GROEIREGULATOREN Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien - Zorgeloze start van kiemremming Behoud van uitwendige kwaliteit Beperking van inwendige kieming Uitstekende korrelformulering met een

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2017 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit

Nadere informatie

Direct op voorsprong tegen Phytophthora. Technisch dossier

Direct op voorsprong tegen Phytophthora. Technisch dossier Direct op voorsprong tegen Phytophthora Technisch dossier Inleiding Tanos is een nieuw middel tegen Phytophthora in aardappelen. Het middel werkt snel en is direct effectief. De eigenschappen van Tanos

Nadere informatie

Gewasbeschermingsplan kerstbomenteelt

Gewasbeschermingsplan kerstbomenteelt Gewasbeschermingsplan kerstbomenteelt Hans Smeets Adviseur DLV plant BV Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Het Ministerie van Economische Zaken,

Nadere informatie

DE KEURING VAN POOTAARDAPPELEN

DE KEURING VAN POOTAARDAPPELEN DE KEURING VAN POOTAARDAPPELEN De omstandigheden in Nederland, zoals klimaat en grondsoort, zijn zeer geschikt voor het telen van pootaardappelen. Daarnaast is het vakmanschap van de Nederlandse telers

Nadere informatie

CerDis; Graan adviesmodule Praktijk Netwerk Fusarium

CerDis; Graan adviesmodule Praktijk Netwerk Fusarium Programma CerDis; Graan adviesmodule Praktijk Netwerk Fusarium Introductie CerDis Levenswijze Fusarium-schimmels Vorming van mycotoxinen Geïntegreerde bestrijding Teeltmaatregelen Fungiciden Adviessystemen

Nadere informatie