DATACOMMUNICATIE. Serieel of parallel. Begrippen. Snelheid van een verbinding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DATACOMMUNICATIE. Serieel of parallel. Begrippen. Snelheid van een verbinding"

Transcriptie

1 Serieel of parallel DATACOMMUNICATIE Tijdens de communicatie worden bits van één systeem naar een ander systeem verstuurd. Wanneer de bits in de tijd gezien na elkaar verzonden worden, spreekt men van seriële communicatie. Bij parallelle communicatie worden een aantal bits tegelijk verzonden, meestal over een aantal parallelle verbindingen. bit zender ontvanger bit zender communicatiekanalen communicatiekanaal ontvanger Begrippen Datacommunicatie: de uitwisseling van gegevens tussen twee digitale systemen, bijvoorbeeld tussen twee computersystemen of tussen een CPU en een terminal, een printer of een disk. Voor de communicatie tussen de systemen A en B zijn deze systemen verbonden met een communicatiekanaal; dit kan bijvoorbeeld een koperdraadje zijn. communicatiekanaal A B A B A B Simplex-verbinding: er is slechts transport mogelijk van A naar B. Duplex-verbinding: transport van A naar B en van B naar A. Als op het ene moment dataverkeer van A naar B en op het andere moment alleen van B naar A, spreken we van half-duplex. Bij full-duplex is op hetzelfde moment dataverkeer in beide richtingen mogelijk en is dus op te vatten als twee simplex-verbindingen in tegengestelde richting. Snelheid van een verbinding is afhankelijk van de modulatiesnelheid en de signaleringssnelheid, de modulatiesnelheid (baud): de snelheid waarmee informatieelementen over de transmissielijn verstuurd worden (elementen per seconde), is afhankelijk van de gebruikte lijn baud: de baudrate of het aantal signaalwijzigingen per seconde de signaleringssnelheid: het aantal bits per informatieelement, bepaald door de modulatiemethode n: het aantal signaal-niveaus De snelheid wordt uitgedrukt in een aantal bits per seconden (bps): bps = baud 2 logn Bij een snelheid van 9600 baud wordt gedurende 104 µsec een bepaald signaal doorgestuurd. Dit signaal kan één of meerdere bits voorstellen.

2 Multiplexing meer zenders via één transmissiemedium met meer ontvangers laten communiceren A X B M D Y C Z Time division multiplexing (TDM) Frequency division multiplexing (FDM) tijdslot1 tijdslot2 tijdslot3 tijdslot4 band1 band2 band3 A X B Y C Z A X A X B Y C Z tijd frequentie M en D : multiplexer/demultiplexer M en D : modulator/demodulator Protocol Bij elke vorm van communicatie moeten bepaalde afspraken gemaakt en nageleefd worden om de communicatie correct en efficiënt te laten verlopen. De afspraken die nodig zijn voor de connectie van digitale systemen zijn gedefinieerd in een protocol. Zo n protocol zal enerzijds vastleggen op welke wijze data tussen de verschillende machines kan verzonden worden, bijvoorbeeld de transmissiesnelheid. Anderzijds laat zo n protocol ook toe om controleinformatie uit te wisselen, bijvoorbeeld ben je klaar om een nieuwe boodschap te ontvangen?. Efficiëntie is de verhouding van het aantal echte databits dat overgestuurd wordt ten opzichte van het totaal overgestuurde bits. Het totaal aantal bits dat overgestuurd moet worden, wordt bepaald door het protocol. Time division multiplexing (TDM) de tijd in stukken verdelen en telkens een zender gedurende een tijdje gegevens naar een bijhorende ontvanger laten sturen; als het tijdslot afgelopen is, komt een ander zender-ontvanger paar aan de beurt; op bepaalde momenten heeft een zender-ontvanger de hele capaciteit van het medium ter beschikking. Frequency division multiplexing (FDM) capaciteit van het transmissiemedium wordt opgesplitst in frequentiebanden; elke zender gebruikt met behulp van modulatietechnieken zijn eigen toegewezen frequentieband om met de bijhorende ontvanger te communiceren; ononderbroken verbinding tussen zender en ontvanger maar door de beperkte frequentieband ligt de communicatiesnelheid lager. Transmissie media Twisted pair: twee koperen geïsoleerde daden met een dikte van ongeveer 1mm die om mekaar gewikkeld zijn in een helix-vorm: vermindert de elektrische interferentie. Een voorbeeld is een telefoonkabel. Coaxiale kabel: een stijve koperen draad als kern met errond isolatie; dit samen is ingekapseld in een cylindrische geleider en daarrond is nog een plastic bescherming. Glasvezel: een fiber met errond een materiaal met een kleinere brekingsindex zodat het licht in de fiber steeds weerkaatst wordt. Men maakt gebruik van lichtsignalen om informatie door te zenden. In tegenstelling tot de twee vorige media is glasvezel veel minder gevoelig aan corrosie en heeft dus een langere levensduur. Lichtsignalen ondervinden ook geen last van (elektrische) invloeden van buitenaf. Draadloos: transmissie door de lucht: infrarood, laser, microgolven en radio.

3 Transport V (t) T ZENDER Bij seriële communicatie volstaan drie draden om een bidirectionele verbinding op te zetten: een gemeenschappelijke draad voor zender en ontvanger die als nulpunt of referentiepunt dient voor de spanningen. t een draad voor de zendsignalen; een draad voor de ontvangstsignalen. De potentiaal van de actieve draden geeft het bitpatroon aan dat over de lijn gaat. V (t) startbit stopbit ONTVANGER Alles wat bijvoorbeeld boven de +5 volt ligt is de on toestand, terwijl alles wat beneden de 5 volt ligt de off toestand karakteriseert. De eventuele overgangen tussen deze toestanden gebeuren op geregelde tijdstippen, bijvoorbeeld 2400 maal per seconde, zodanig dat het signaal een op en neer springend verloop heeft startbit stopbit t V (t) Asynchrone datacommunicatie T startbit stopbit Bij asynchroon transport is het communicatiekanaal in rust wanneer er niets te zenden is. Met de neergaande flank van de startbit wordt de ontvanger getriggerd. Deze neergaande flank (en dus de communicatie) kan op een willekeurig moment beginnen. De clock in zender en ontvanger zijn ongeveer gelijk en hebben meestal een frequentie die zestien maal de bitsnelheid is. Door eerst tot 8 te tellen wordt het midden van de bitcel van de startbit bereikt. Vervolgens zal de ontvanger nu om de 16 clock-pulsen de data naar binnen halen. t Kleine verschillen tussen de clocken leveren geen probleem op zolang de sample puls nog binnen de bitcel valt. Een frame wordt afgesloten met één of twee stopbits. Deze stopbits zijn nodig om een volgende startbit die een tegengesteld niveau heeft te kunnen herkennen. Op basis van deze startbit kan opnieuw gesynchroniseerd worden. FRAME bitcel start data data data data data data data data stop bit bit bit bit bit bit bit bit bit bit trigger ontvanger clock sample pulsen Efficiëntie met 8 databits en 1 start- en 1 stopbit: % = 80% Asynchroon datatransport wordt dikwijls gebruikt wanneer op willekeurige momenten tekens (bijvoorbeeld ASCII) met niet al te grote snelheid verzonden moeten worden.

4 Synchroon datatransport De bits worden met een vaste clock-snelheid over het communicatiekanaal gestuurd. Het overgestuurde signaal bevat naast de data ook informatie om langs de ontvangerzijde het zend-clock-signaal te regenereren. Er zijn dus geen stop/start-bits nodig om telkens te hersynchroniseren. Daardoor kan een hoge efficiëntie bereikt worden bij het gebruik van grote datablokken. Wanneer er echter geen datatransport is, moet toch een afgesproken bitpatroon overgestuurd worden om de zender en ontvanger met elkaar gesynchroniseerd te houden. Zo n bitpatroon bevat synchronisatie-tekens. In het BI-SYNC (BInary SYNchronous Communication)-protocol worden hiervoor SYN-tekens gebruikt. S S S S Y Y Y T N N N X tekst blok E S S T BCC Y Y X N N STX: begin van een tekst-blok ETX: einde van een tekst-blok Daarna volgt nog een Block Check Character (BCC). Modem Om data via openbare netwerken (zoals het publieke telefoonnetwerk) te versturen, moet men de logische 0/1 toestanden vertalen in twee verschillende toonhoogtes. Een modem (modulator + demodualator) zet de digitale informatie om in signalen die over een normale telefoonlijn kunnen verstuurd worden. Langs de ontvangstzijde kan een andere modem de gemoduleerde data terug vertalen naar binaire informatie. De verbinding tussen een computer/terminal en een modem is vaak asynchroon. De aansluitplug van de modem (DCE: data communication equipment) en terminal (DTE: data terminal equipment) zijn complementair. Wat voor de terminal een uitgang is, is voor de modem een ingang en omgekeerd. DTE-DCE CPU DTE modem DCE DCE-DCE publiek netwerk DCE-DTE modem DCE CPU DTE Parallel datatransport Er wordt vaak gebruik gemaakt van een handshake-mechanisme. De zender zet de over te sturen bits klaar op de lijnen en geeft met een request-signaal (REQ) aan dat de data beschikbaar zijn. De ontvanger antwoordt met een acknowledge-signaal (ACK) om aan te geven dat de data binnengehaald zijn en de volgende groep kan komen. Een voorbeeld is de centronics interface: een parallelle simplex-verbinding om eenvoudige printers te koppelen met computersystemen. De hardware is tegenwoordig ook geschikt voor duplex-dataverkeer. Het is nu mogelijk tapestreamers en removable disk units voor databackup via een printerpoort aan te sluiten. Een andere toepassing zijn de software-sleutels: om het softwarepakket te kunnen gebruiken moet de sleutel op de printerpoort zitten. RS-232-C De standaard RS-232-C (of V.24) geeft een beschrijving van een veel gebruikte asynchrone verbinding. Er kan gebruik gemaakt worden van een 25-polige sub-d connector (bijv. op de COM2-poort op een PC) of een 9-polige sub-d connector (bijv. de COM1-poort). protective ground (1) transmit (2) receive (3) request to send (4) clear to send (5) DTE DCE data set ready (6) common return (7) carrier detect (8) data terminal ready (20)

5 Null-modem kabel Deze seriële interface kan ook gebruikt worden tussen terminals en computers, tussen computers onderling en tussen computers en randapparatuur zoals printers met een seriële poort. Bij een koppeling van twee DTE s zijn bepaalde verbindingen niet recht maar onderling gekruist. D T E 1 protective ground 2 transmitted data 3 received data 4 request to send DTE 5 clear to send 6 data set ready 7 signal ground 20 data terminal ready In de figuur is slechts één mogelijke oplossing voorgesteld. In de praktijk worden verschillende alternatieven gebruikt, bijvoorbeeld ook pin 4 en 5 gekruist. Dikwijls is experimenteel onderzoek nodig om een kabel met de juiste kruisende en rechtdoor verbindingen te maken amplitude frequentie faze Modulatie technieken Om een signaal over een langere afstand met een voldoende hoge snelheid te kunnen zenden, wordt een sinus draaggolf (A(sin ωt + φ) )gebruikt waarvan een of andere karakteristiek gevarieerd wordt zodat informatie kan doorgestuurd worden. amplitude modulatie : twee verschillende spanningsniveaus (A) worden gebruikt om 0 en 1 voor te stellen; frequency modulatie : twee of meerdere verschillende tonen (frequenties) (ω) worden gebruikt; faze modulatie : de faze (φ) van de draaggolf wordt verschoven. Door meer dan twee signaal-niveaus te gebruiken, kan de snelheid van de transmissie bij eenzelfde baudrate verhoogd worden. Bijvoorbeeld bij een baudrate van 2400 en vier verschillende tonen bij frequentie modulatie, kunnen per cyclus 2 bits overgestuurd worden. Dit geeft een aantal bits per seconde gelijk aan Moderne modems halen snelheden tot bps amplitude 4 signaalniveaus

6 frequentie 4 signaalniveaus faze 4 signaalniveaus

Hoofdstuk 10. Datacommunicatie

Hoofdstuk 10. Datacommunicatie Hoofdstuk 10 Datacommunicatie 1 a A communicatiekanaal B simplex b A B halfduplex c A B fullduplex Figuur 10.1: Vormen van datacommunicatie. communicatie- kanalen bit bit communicatie- kanaal zender serieel

Nadere informatie

communicatie is onderhevig aan fouten

communicatie is onderhevig aan fouten 1.1 Een communicatiemodel Algemeen communicatiemodel Model voor datacommunicatie Verschil datacommunicatie en telecommunicatie Communicatie schematisch communicatie is onderhevig aan fouten Datacommunicatie

Nadere informatie

Modem en Codec. Telematica. Amplitude-modulatie. Frequentie-modulatie. Soorten modems. Fase-modulatie

Modem en Codec. Telematica. Amplitude-modulatie. Frequentie-modulatie. Soorten modems. Fase-modulatie Modem en Codec Telematica Data Transmissie (Fysieke laag) Hoofdstuk 6 t/m 8 Een modem gebruikt analoge signalen om digitale signalen te versturen Een codec gebruikt digitale signalen om analoge signalen

Nadere informatie

Vaak zijn er twee interfaces: DTE (data terminal equipment) en DCE (data communication equipment) DCE en network

Vaak zijn er twee interfaces: DTE (data terminal equipment) en DCE (data communication equipment) DCE en network 3.1 Interface-standaards Nut van standaards Plaats van interfaces Interface-kenmerken Mechanische kenmerken Elektrische kenmerken Signalen en procedures Interfaces: scheidingsvlak tussen apparaten onderling

Nadere informatie

Les D-02 Datacommunicatie op Ethernet en Wifi netwerken

Les D-02 Datacommunicatie op Ethernet en Wifi netwerken Les D-02 Datacommunicatie op Ethernet en Wifi netwerken In deze les staan we stil bij datacommunicatie op Ethernet netwerken en Wifi netwerken. 2.1 Wat is datacommunicatie? We spreken van datacommunicatie

Nadere informatie

Goedkope RS232. MSX Computer Magazine nummer 53- april Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001

Goedkope RS232. MSX Computer Magazine nummer 53- april Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001 Goedkope RS232 MSX Computer Magazine nummer 53- april 1992 Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001 Van huis uit zijn is de MSX computer voorzien van diverse aansluitingen, zoals de joystick

Nadere informatie

Wat is communicatie het begrip Algemeen Het uitwisselen van informatie (van Dale) Opzettelijk of onopzettelijk zenden van een boodschap met als doel d

Wat is communicatie het begrip Algemeen Het uitwisselen van informatie (van Dale) Opzettelijk of onopzettelijk zenden van een boodschap met als doel d en netwerkstructuren Wim Slabbekoorn Wat is communicatie het begrip Algemeen Het uitwisselen van informatie (van Dale) Opzettelijk of onopzettelijk zenden van een boodschap met als doel de ander op één

Nadere informatie

Seriële kommunikatie via de universele l/o-bus

Seriële kommunikatie via de universele l/o-bus RS-232-interface Seriële kommunikatie via de universele l/o-bus RS-232-interface elektuur november 1985 Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001 In de computerwereld komt de kreet "RS 232" vaak

Nadere informatie

De seriële poort Jan Genoe KHLIM

De seriële poort Jan Genoe KHLIM De seriële poort Jan Genoe KHLIM De seriële poort 1 De seriële poort Een PC bezit een aantal seriële poorten: COM1, COM2,... Er zijn 1 of 2 seriële poorten voorzien op het moederbord Plug-in kaarten laten

Nadere informatie

4Logical Link Control: 4Medium Access Control

4Logical Link Control: 4Medium Access Control Opdeling Datalink Laag Telematica LANs Hoofdstuk 15 4Logical Link Control: n Error handling n Flow Control 4Medium Access Control: n Framing n Access Control n Addressing LLC en MAC sublagen MAC 4Medium

Nadere informatie

Tinyserir-RC5. Datasheet. Tinyserir-RC5 Page: 1 of 8

Tinyserir-RC5. Datasheet. Tinyserir-RC5 Page: 1 of 8 9600 bps RS-232 interface voor uitlezing van Ontvangen RC5 codes Led aanduiding bij ontvangst van Infrarood pulsen Led aanduiding goede werking Interne firmware Inwendige oscillator Weinig externe componenten

Nadere informatie

Kanaal: plaats waar de overdracht, transmissie vorm krijgt. Vb.: koperdraad voor elektrische signalen (elektrische stroom en spanning)

Kanaal: plaats waar de overdracht, transmissie vorm krijgt. Vb.: koperdraad voor elektrische signalen (elektrische stroom en spanning) 2.1 Signaaloverdracht Kanalen Electromagnetische golven Electromagnetisch spectrum Bandbreedte en bits per seconde Kanaalcodering en broncodering Elektromagnetisme Kanaal: plaats waar de overdracht, transmissie

Nadere informatie

Sweex PCI ISDN-adapter

Sweex PCI ISDN-adapter Sweex PCI ISDN-adapter Voordelen Snelheid - Doordat de ISDN adapter gebruik maakt van kanaalbundeling is dataverkeer mogelijk tot snelheden van 64.000 / 128.000 Kbps. Live Video &Conference ready - Biedt

Nadere informatie

Datacommunicatie. ir. Patrick Colleman

Datacommunicatie. ir. Patrick Colleman Datacommunicatie ir. Patrick Colleman Inhoud Afkortingen Voorwoord 1 Hoofdstuk 1: Inleiding tot de datacommunicatie en OSI model 1 1.1 Wat is datacommunicatie 2 1.2 Datacommunicatienetwerken 3 1.3 Indeling

Nadere informatie

Ontwerpen van PROFIBUS installaties. Geert Leen PROFIBUS International Competence Center ACRO

Ontwerpen van PROFIBUS installaties. Geert Leen PROFIBUS International Competence Center ACRO Ontwerpen van PROFIBUS installaties Geert Leen PROFIBUS International Competence Center ACRO Ontwerpen van een PROFIBUS installatie Keuze van het kabeltype Standaard kabel Halogeenvrije FRNC kabel Kabel

Nadere informatie

Wireless PC Interface installatie handleiding

Wireless PC Interface installatie handleiding Wireless PC Interface installatie handleiding Alphatronics bv * Watergoorweg 71* 3861MA Nijkerk * Tel.: 033-2459944 * Fax.: 033-2453149 * info@alphatronics.nl SPECIFICATIES Artikel nummer: 007077 Geschikt

Nadere informatie

Hoogfrequent technieken.

Hoogfrequent technieken. Hoogfrequent technieken. .. Inleiding. Hoofdstuk : Inleiding Mensen of machines moeten in sommige omstandigheden met elkaar communiceren. Door communicatie kan video, spraak en computer gegevens onderling

Nadere informatie

nulmodem Figuur 1 Nulmodem

nulmodem Figuur 1 Nulmodem Inleiding In het eerste gedeelte van de opdracht is de nulmodem aangesloten op COM2 van DTE A en DTE B. Voor de onderlinge communicatie tussen DTE A en DTE B maken we gebruik van een asynchrone communicatieprogramma.

Nadere informatie

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (3)

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (3) De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (3) Timloto o.s. / E. Gernaat / ISBN 978-90-79302-06-2 Op dit werk is de Creative Commens Licentie van toepassing. Uitgave: september 2012

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (3)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (3) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (3) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 In- en uitgangssignalen van microprocessoren 1.1 Overzicht signalen Informatie van en naar een microprocessor

Nadere informatie

Een intelligent DMX netwerk

Een intelligent DMX netwerk WORKSHOP STEPP Een intelligent DMX netwerk WORKSHOP STEPP Wat is DMX? Een intelligent DMX netwerk Demo opstelling Probleem oplossing Wat is DMX? Hoe is het DMX signaal ontstaan DMX in de praktijk Hoe

Nadere informatie

RS232... 2. Historiek... 2. RS232 de standaard... 3. Aansluitingen... 3. Connectoren... 3. Signaalniveau s... 4 MAX232... 5. Asynchroon...

RS232... 2. Historiek... 2. RS232 de standaard... 3. Aansluitingen... 3. Connectoren... 3. Signaalniveau s... 4 MAX232... 5. Asynchroon... INHOUD RS232... 2 Historiek... 2 RS232 de standaard... 3 Aansluitingen... 3 Connectoren... 3 Signaalniveau s... 4 MAX232... 5 Asynchroon... 5 RS232 Protocol... 5 E-blocks RS232 module (EB015):... 7 RS232

Nadere informatie

Computerarchitectuur en netwerken. Inleiding NETWERKEN

Computerarchitectuur en netwerken. Inleiding NETWERKEN Computerarchitectuur en netwerken 7 Inleiding NETWERKEN Lennart Herlaar 26 september 28 Inhoud Hoe gaat de informatie door het netwerk heen? Algemene principes Protocollen Connecties virtuele circuits

Nadere informatie

MODBUS remote I/O-unit type MODBUS4S110

MODBUS remote I/O-unit type MODBUS4S110 MODBUS remote I/O-unit type MODBUS4S110 Opvragen en aansturen van I/O via MODBUS RTU over RS232 of MODBUS IP of directe TCP/IP-socket. De MODBUS4S110 is een unit die als slave via MODBUS RTU (RS232) of

Nadere informatie

In- en uitgangssignalen van microprocessoren

In- en uitgangssignalen van microprocessoren In- en uitgangssignalen van microprocessoren E. Gernaat 1 Overzicht signalen Informatie van en naar een microprocessor kan parallel of seriëel gebeuren. Bij parallel-overdracht zal elke lijn (draad) een

Nadere informatie

Snelle start instructie TXD(u) en RXD(u) voor CJ1/CS1-PLC Boards en Units

Snelle start instructie TXD(u) en RXD(u) voor CJ1/CS1-PLC Boards en Units Snelle start instructie TXD(u) en RXD(u) voor CJ1/CS1-PLC Boards en Units PNSPO TXD(u) en RXD(u) voor CJ1-PLC en CJ1-Units Mededeling PNSPO apparatuur wordt gefabriceerd voor gebruik volgens de juiste

Nadere informatie

WZ FS 2-2-FFSK 12.5kHz. Korte handleiding

WZ FS 2-2-FFSK 12.5kHz. Korte handleiding WZ FS 2-2-FFSK 12.5kHz Korte handleiding Aansluitschema: Configuratie-interface 12 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sub-D 9-female stast (RTS) broadcast data clock 3 RTS 4 data in 6 TxC up Radio of voor µc S1 S2 S3

Nadere informatie

Velbus DIN-rail RS232 & USB interface

Velbus DIN-rail RS232 & USB interface VMBRSUSB Velbus DIN-rail RS232 & USB interface 1 INHOUD Eigenschappen... 3 Velbus... 3 RS232C... 3 USB... 3 Aansluiting... 4 Aansluiting van het velbus...4 Externe seriële aansluiting... 5 Verbinding met

Nadere informatie

Bij rekenvragen de berekening opschrijven. Bij beredeneringsvragen de motivering geven.

Bij rekenvragen de berekening opschrijven. Bij beredeneringsvragen de motivering geven. Open vragen (7 vragen): 60% van het cijfer. ij rekenvragen de berekening opschrijven. ij beredeneringsvragen de motivering geven. 1. Een browser vraagt een kleine HTML pagina op van een website. In de

Nadere informatie

Cellulaire communicatie

Cellulaire communicatie Cellulaire communicatie Studieroute Bestudeer eerst de theorie in hoofdstuk 1 en maak daarna de volgende vragen en opdrachten. Kennisvragen Geef aan of de volgende stellingen goed of fout zijn: 1) Naast

Nadere informatie

Onderliggende infrastructuur: kabel- en etherverbindingen Kabeltelevisienetten Telefoonnetwerk

Onderliggende infrastructuur: kabel- en etherverbindingen Kabeltelevisienetten Telefoonnetwerk TELECOMMUNICATIE Communicatie over grote afstand 5.1 Historisch perspectief *** lezen *** 5.2 Infrastructuren voor telecommunicatie Onderliggende infrastructuur: kabel- en etherverbindingen Kabeltelevisienetten

Nadere informatie

Menu Serieel. Afdrukken. Papierverwerking. Onderhoud. Problemen oplossen. Beheer. Index

Menu Serieel. Afdrukken. Papierverwerking. Onderhoud. Problemen oplossen. Beheer. Index Met het Serieelmenu kunt u de instellingen wijzigen van taken die via een seriële poort worden verstuurd (Serieel optie ). Selecteer voor meer informatie een menu-item: 1 Baud PS SmartSwitch Databits

Nadere informatie

Inleiding Digitale Techniek. Week 7 Schuifregisters Jesse op den Brouw INLDIG/2013-2014

Inleiding Digitale Techniek. Week 7 Schuifregisters Jesse op den Brouw INLDIG/2013-2014 Inleiding Digitale Techniek Week 7 Schuifregisters Jesse op den Brouw INLDIG/213-214 Schuifregisters In de digitale techniek en met name in de digitale communicatie wordt veel gebruik gemaakt van seriële

Nadere informatie

ADAM-4510/4510S/4520 RS-422/485 Repeater/Converter

ADAM-4510/4510S/4520 RS-422/485 Repeater/Converter Bestnr. 18 48 66 ADAM-4510/4510S/4520 RS-422/485 Repeater/Converter Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand,

Nadere informatie

Technisch ontwerp positiebepaling Smart Blocks

Technisch ontwerp positiebepaling Smart Blocks Technisch ontwerp positiebepaling Smart Blocks Inhoudsopgave 1 Inleiding......3 2 Hardware......4 2.1 Blok....4 Contactpunten......4 Voeding......4 Datapinnen......5 2.2 Basisplaat......5 3 Positiebepaling......6

Nadere informatie

IDGetter BDX118 T1121 Manual V00.00.024

IDGetter BDX118 T1121 Manual V00.00.024 XLN-t bvba Hoogstraat 52 B 2580 Putte-Beerzel Belgie - Belgium tel +32 (0) 15 24 92 43 fax +32 (0) 15 25 10 58 RPR Mechelen BTW BE 423 212 087 Bank 733-2011497-38 IDGetter BDX118 T1121 Manual V00.00.024

Nadere informatie

INHOUD SPI : SERIAL PERIPHERAL INTERFACE ALGEMEEN. Videolessen Deel 3 DATACOMMUNICATIE SPI

INHOUD SPI : SERIAL PERIPHERAL INTERFACE ALGEMEEN. Videolessen Deel 3 DATACOMMUNICATIE SPI INHOUD SPI : Serial Peripheral Interface... 1 Algemeen... 1 SPI protocol... 2 Klokpolariteit... 3 CASE 1. MAX5385 DAC... 4 CASE 2: FM25640 FRAM Memory... 5 SPI Praktisch... 7 Uitdagingen:... 7 Datacom-fiche...

Nadere informatie

IDAgeChecker BDX118T11xx Manual V02.00

IDAgeChecker BDX118T11xx Manual V02.00 XLN-t bvba Hoogstraat 52 B 2580 Putte-Beerzel Belgie - Belgium tel +32 (0) 15 24 92 43 fax +32 (0) 15 25 10 58 RPR Mechelen BTW BE 423 212 087 Bank 733-2011497-38 IDAgeChecker BDX118T11xx Manual V02.00

Nadere informatie

Data communicatie RS 232, Indicator 3010/11/15Da

Data communicatie RS 232, Indicator 3010/11/15Da c ns e t t l tna hni e 3010/ s i l3011/ e ml 3015 e r T t m o n c o. a i l s s r f e o n - p e l h e o w s. Data communicatie RS 232, Indicator 3010/11/15Da Technische beschrijving DATA POORT RS232 (V.24)

Nadere informatie

2-poort USB naar RS232 RS422 RS485 Seriële Adapter met COM-behoud. StarTech ID: ICUSB

2-poort USB naar RS232 RS422 RS485 Seriële Adapter met COM-behoud. StarTech ID: ICUSB 2-poort USB naar RS232 RS422 RS485 Seriële Adapter met COM-behoud StarTech ID: ICUSB2324852 Met de ICUSB2324852 2-poort USB naar RS232 RS422 RS485 Seriële Adapter met COM-behoud kunt u elk type serieel

Nadere informatie

1-poorts RS232 seriële adapter kaart met UART

1-poorts RS232 seriële adapter kaart met UART 1-poorts RS232 seriële adapter kaart met 16950 UART Product ID: PEX1S953LP Met deze RS232 seriële adapterkaart kunt u een RS232 DB9 seriële poort aan uw computer toevoegen, via een PCI Express (PCIe) sleuf.

Nadere informatie

K2-Electronics. Project IB2 Mk-II Status Final Revisie 0.6 Datum okt. 2000. P. C. Krom, F. W. Krom. Auteur(s)

K2-Electronics. Project IB2 Mk-II Status Final Revisie 0.6 Datum okt. 2000. P. C. Krom, F. W. Krom. Auteur(s) IB2 Mk-II User documentatie. K2-Electronics Project IB2 Mk-II Status inal Revisie 0.6 Datum okt. 2000 Dit document is eigendom van K2-Electronics. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en /

Nadere informatie

Foutdetectie. Toenemend belang van foutdetectie

Foutdetectie. Toenemend belang van foutdetectie Toenemend belang van foutdetectie We verwachten steeds meer van digitale systemen Steeds meer signalen steeds meer storingen Steeds hogere frequentie steeds hogere gevoeligheid aan storingen en foutcorrectie

Nadere informatie

KERN YKD Version 1.0 1/2007

KERN YKD Version 1.0 1/2007 KERN & Sohn GmbH Ziegelei 1 D-72336 Balingen-Frommern Postfach 40 52 72332 Balingen Tel. 0049 [0]7433-9933-0 Fax. 0049 [0]7433-9933-149 e-mail: info@kern-sohn.com Web: www.kern-sohn.com NL Gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

KERN EW-A01 Versie /99

KERN EW-A01 Versie /99 KERN & Sohn GmbH Ziegelei 1 D-72336 Balingen E-Mail: info@kern-sohn.com Tel: +49-[0]7433-9933-0 Fax: +49-[0]7433-9933-149 Internet: www.kern-sohn.com NL Interfacebeschrijving Pagina 2 KERN EW-A01 Versie

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Digitale signalen

Hoofdstuk 6: Digitale signalen Hoofdstuk 6: Digitale signalen 6. Algemeenheden Het decimale talstelsel is het meest gebruikte talstelsel om getallen voor te stellen. Hierin worden symbolen gebruikt ( t.e.m. 9 ) die ondubbelzinning de

Nadere informatie

Module met communicatie optie RS485 voor

Module met communicatie optie RS485 voor EMDX³ AMC Module met communicatie optie RS485 voor 146 69 N292514/00 NL 146 73 - Ref.: N292514/00 NL NL Inhoud VOORAFGAANDE HANDELINGEN 4 ALGEMENE INFORMATIE 4 INSTALLERING 5 AANSLUITING 5 PROGRAMMERING

Nadere informatie

Computerarchitectuur en netwerken. Inleiding NETWERKEN

Computerarchitectuur en netwerken. Inleiding NETWERKEN Computerarchitectuur en netwerken 7 Inleiding NETWERKEN Lennart Herlaar 22 september 25 Inhoud Hoe gaat de informatie door het netwerk heen? Algemene principes Protocollen Connecties virtuele circuits

Nadere informatie

Koppelen Centix Datacollecter aan RS-485 device d.m.v. de W&T 58631

Koppelen Centix Datacollecter aan RS-485 device d.m.v. de W&T 58631 Pagina 1 van 10 pagina s. Koppelen Centix Datacollecter aan RS-485 device d.m.v. de W&T 58631 Het is mogelijk om het Centix datacollector (DC) werkstation direct aan te sluiten op de RS-485 device, zonder

Nadere informatie

AP21 SSI Display. Display voor positie en snelheid Nokkencontroller Signaalomvormer Display voor niet lineaire bewegingen. 96 mm

AP21 SSI Display. Display voor positie en snelheid Nokkencontroller Signaalomvormer Display voor niet lineaire bewegingen. 96 mm Datasheet AP21 AP21 SSI Display Toepasbaar als: Display voor positie en snelheid Nokkencontroller Signaalomvormer Display voor niet lineaire bewegingen 48 mm ca. 90 mm 96 mm Voor sensoren met Synchroon

Nadere informatie

Pajottenlandse Radio Amateurs PSK 31

Pajottenlandse Radio Amateurs PSK 31 Pajottenlandse Radio Amateurs PSK 31 ON3WAG ON3BL 05/02/2010 Waarvoor staat PSK 31? PSK 31 Gebruikte modulatievorm Datasnelheid (baudrate) Phase Shift Keying 31 Baud Wat is PSK 31? Digitale 2-weg amateur

Nadere informatie

MULTIMEDIABOX.nl Custom made solutions hardware & software. Advanced Menu

MULTIMEDIABOX.nl Custom made solutions hardware & software. Advanced Menu MULTIMEDIABOX.nl Custom made solutions hardware & software Advanced Menu Datum: 07-06-2011 Versie: V0.01 Auteur: Multimediabox.nl RVB Plaats: Eindhoven 1 Waarschuwing: In dit document kunnen instellingen

Nadere informatie

GEINTEGREERDE PROEF DE COMPUTER ALS TV AFSTANDSBEDIENING

GEINTEGREERDE PROEF DE COMPUTER ALS TV AFSTANDSBEDIENING 7 IC De Computer als TV afstandsbediening - 1 - KTA-Gent GEINTEGREERDE PROEF DE COMPUTER ALS TV AFSTANDSBEDIENING Arnoud De Kemel Industriële Computertechnieken Schooljaar 2004-2005 7 IC De Computer als

Nadere informatie

RS232: RS232 VDWP blz:1/6

RS232: RS232 VDWP blz:1/6 RS232: Elke PC beschikt over een of meer seriële poorten. In boeken worden deze vaak aangeduid met COM1, COM2, enzovoorts. Oorspronkelijk werden deze gebruikt om een modem op de computer aan te sluiten,

Nadere informatie

S88XPressNetLI v1.0. Installatie- en gebruikershandleiding en naslagwerk KDesign Electronics, PCB ontwerp door RoSoft

S88XPressNetLI v1.0. Installatie- en gebruikershandleiding en naslagwerk KDesign Electronics, PCB ontwerp door RoSoft S88XPressNetLI v1.0 Installatie- en gebruikershandleiding en naslagwerk. 2008 KDesign Electronics, PCB ontwerp door RoSoft 3.3 De S88XpressNetLI verbinden met de ROCO versterker Aangezien de S88XpressNetLI

Nadere informatie

Technischverslag. BPV 4 e Jaar. 18 februari april 2008

Technischverslag. BPV 4 e Jaar. 18 februari april 2008 Technischverslag BPV 4 e Jaar 18 februari 2008 04 april 2008 Naam bedrijf: Faber Audiovisueel Adres: Hemmemaweg 22, 9076 ZN Sint Annaparochie Bedrijfsbegeleider: Dhr. H. Galama Docent: Dhr. H. Schraa Door:

Nadere informatie

Opgaven bij college in2210 Computernetwerken I

Opgaven bij college in2210 Computernetwerken I Opgaven bij college in2210 Computernetwerken I Opgave 1 a. Geef de naam en het nummer van de 7 lagen van het OSI-referentiemodel, in volgorde van laag naar hoog. b. Geef van elke laag (met maximaal 20

Nadere informatie

DATALOGGERS. Technolog - Cello 8-kanaals CELLO 8 KANAALS SMS/GPRS DATALOGGER

DATALOGGERS. Technolog - Cello 8-kanaals CELLO 8 KANAALS SMS/GPRS DATALOGGER TECHNOLOG - CELLO 8-KANAALS Technolog - Cello 8-kanaals CELLO 8 KANAALS SMS/GPRS DATALOGGER Volledig geïntegreerde SMS/GPRS datalogger Elk kanaal kan onafhankelijk geselecteerd worden voor digitale of

Nadere informatie

Installatie & Configuratiehandleiding. Socket Server. OpenAT applicatie

Installatie & Configuratiehandleiding. Socket Server. OpenAT applicatie Installatie & Configuratiehandleiding Socket Server OpenAT applicatie 2009 / 05 / 29 2 ! OPGEPAST! GEVAAR VOOR ELECTRISCHE SCHOKKEN BIJ VERWIJDERING BESCHERMEND DEKSEL VAN INDUBOX GSM IV ONDERHOUD ENKEL

Nadere informatie

1 Cellulaire communicatie

1 Cellulaire communicatie 1 Cellulaire communicatie Voorkennis Telecommunicatie: Kenmerk simplex- en full duplex-verbinding. Kenmerk thermische ruis en signaal-ruis-verhouding. Inleiding De eerste generatie mobiele netwerken was

Nadere informatie

Koppelen Centix Datacollecter aan RS-232 device d.m.v. de W&T 58631

Koppelen Centix Datacollecter aan RS-232 device d.m.v. de W&T 58631 Pagina 1 van 11 pagina s. Koppelen Centix Datacollecter aan RS-232 device d.m.v. de W&T 58631 Het is mogelijk om het Centix datacollector (DC) werkstation direct aan te sluiten op het RS-232 device, zonder

Nadere informatie

OPTILOG-900 OPTILOG-900

OPTILOG-900 OPTILOG-900 o Actief o Alarm Opticom Engineering B.V. INSTALLATIE - 1 - januari 2002 ALGEMEEN De Optilog-900 bestaat uit een compleet micro-computersysteem en wordt gebruikt als een universele interface voor trendregistratie,

Nadere informatie

n Korte afstanden (max 1 à 2 km) n Grote snelheden tegen lage kosten (10- n Grote betrouwbaarheid n Meestal broadcast netwerk, dus geen

n Korte afstanden (max 1 à 2 km) n Grote snelheden tegen lage kosten (10- n Grote betrouwbaarheid n Meestal broadcast netwerk, dus geen Telematica Wireless/LANs Hoofdstuk 13-14 LAN 4Local Area Network kenmerken: n Korte afstanden (max 1 à 2 km) n Grote snelheden tegen lage kosten (10-1000Mb/s) n Grote betrouwbaarheid n Meestal broadcast

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 : BESLISSINGSDIAGRAM

Hoofdstuk 4 : BESLISSINGSDIAGRAM Hoofdstuk 4 : BESLISSINGSDIAGRAM 4.1. Inleiding. Om te komen tot het resultaat dat we in het kader van dit eindwerk hebben bereikt, moesten we een studie maken van de bestaande methodes en op basis hiervan

Nadere informatie

Locobuffer Handleiding

Locobuffer Handleiding Locobuffer Handleiding HDM09 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Espa 443 Converter. Beschrijving van de Espa 444 naar Espa 443 Converter.

Espa 443 Converter. Beschrijving van de Espa 444 naar Espa 443 Converter. Espa 443 Converter Beschrijving van de Espa 444 naar Espa 443 Converter. www.elexol.nl Beschrijving Espa 444 naar 443 Converter bladzijde 1 Datum: 5 maart 2010 Inhoudsopgave Werking van de Converter 3

Nadere informatie

MiniPlex-41 NMEA-0184 multiplexer Handleiding

MiniPlex-41 NMEA-0184 multiplexer Handleiding MiniPlex-41 NMEA-0184 multiplexer Handleiding MiniPlex-41, V1.0 Firmware V1.10 CustomWare, 2002 Inleiding De MiniPlex-41 is een vierkanaals datamultiplexer, waarmee u meerdere NMEA-0183 instrumenten op

Nadere informatie

Computer architecturen: Muis en toetsenbord

Computer architecturen: Muis en toetsenbord : Muis en toetsenbord Jan Genoe KHLim Versie: zondag 27 februari 2000 1 Belang van het toetsenbord De meeste PCs starten niet op als het toetsenbord niet is verbonden Zelf de meest geavanceerde systemen

Nadere informatie

M Tracer A1. Versie 0.4 juni 2011

M Tracer A1. Versie 0.4 juni 2011 M Tracer A1 Hardware installatie handleiding Versie 0.4 juni 2011 Rho Delta Automotive & Consumer Products BV Villa California Building Escudostraat 2 2991 XV Barendrecht Tel nr: 010 4971112 Verkoop Tel

Nadere informatie

Installatieaanwijzing USB - interfaceleiding

Installatieaanwijzing USB - interfaceleiding KERN & Sohn GmbH Ziegelei 1 D-72336 Balingen E-mail: info@kern-sohn.com Tel.: +49-[0]7433-9933-0 Fax: +49-[0]7433-9933-149 Internet: www.kern-sohn.com Installatieaanwijzing USB - interfaceleiding KERN

Nadere informatie

Draadloos embedded meetsysteem via Bluetooth

Draadloos embedded meetsysteem via Bluetooth Draadloos embedded meetsysteem via Bluetooth Kristof Booghmans 3 PB - MCT Inhoud van deze presentatie Bespreking van de opbouw Metingen Microcontroller en programma in C Relais Draadloze communicatie en

Nadere informatie

Installatie & Snelstart Gids iais Wireless(draadloos) AIS Ontvanger en NMEA Server

Installatie & Snelstart Gids iais Wireless(draadloos) AIS Ontvanger en NMEA Server Installatie & Snelstart Gids iais Wireless(draadloos) AIS Ontvanger en NMEA Server SNELSTART GIDS iais VR1.01 1. Introductie Hartelijk dank voor het aanschaffen van de iais Ontvanger. Het is aan te bevelen

Nadere informatie

- Dé internetsite voor de Automotive Professional

- Dé internetsite voor de Automotive Professional WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional WEKPLAATS Meten aan auto-elektronica Introductie seriële Communiceren met enen en nullen In de zesde aflevering van de mini-cursus Meten aan

Nadere informatie

Naam student: Studentnr: Klas: Cijfer:

Naam student: Studentnr: Klas: Cijfer: oorblad tentamen ENG -6 Naam student: Studentnr: Klas: Cijfer: Dit voorblad en indien aangegeven overige opgavenbladen, moeten voorzien zijn van naam, studentnummer en klas. Controleer dit tentamen alvorens

Nadere informatie

PTP-PROTOCOL VOOR SERIËLE DATACOMMUNICATIE

PTP-PROTOCOL VOOR SERIËLE DATACOMMUNICATIE PTP-PROTOCOL VOOR SERIËLE DATACOMMUNICATIE Inleiding Dit document beschrijft het dat gebruikt kan worden voor seriële datacommunicatie tussen twee computersystemen. Het protocol is gebaseerd op gebruik

Nadere informatie

16-poorts low-profile seriële kaart - RS232 - PCI Express

16-poorts low-profile seriële kaart - RS232 - PCI Express 16-poorts low-profile seriële kaart - RS232 - PCI Express Product ID: PEX16S550LP Deze PCI Express seriële kaart voegt 16 high-speed RS232 poorten toe aan uw standaard of low-profile desktop of server

Nadere informatie

Digitale interface protocols Jan Genoe KHLim

Digitale interface protocols Jan Genoe KHLim KHLim 1 Interface Standaarden IEEE Standaarden 488 GPIB 802.3 Ethernet 1194.1 BTL 1394... ANSI Standaarden TIA/EIA-232 TIA/EIA-422 TIA/EIA-485 TIA/EIA-644... Andere Standaarden SCSI USB GTL GTLP... 2 Keuzecriteria

Nadere informatie

HiFi over 8,33 khz channel spacing? Ik dacht het niet.

HiFi over 8,33 khz channel spacing? Ik dacht het niet. HiFi over 8,33 khz channel spacing? Ik dacht het niet. Op veler verzoek heb ik me verdiept in het fenomeen 8,33 khz. Waarom komt dit op ons af, en wat betekent dit voor de techniek van zenders en ontvangers.

Nadere informatie

AP40 Display Controller

AP40 Display Controller Datasheet AP40 Versie 03-2010 / NL AP40 Display Controller Toepasbaar als: Display voor positie en snelheid Nokkencontroller Signaalomvormer Toerentalbewaking Procestijdmeting (1/f) 48 mm ca. 150 mm 96

Nadere informatie

Arduino en APRS EZHE Workshop April 2017, PD1DDK

Arduino en APRS EZHE Workshop April 2017, PD1DDK Arduino en APRS EZHE Workshop April 2017, PD1DDK Wat kunnen we met APRS? 1. Op kaarten aprs stations weergeven en hun gegevens opvragen. 2. Weerstation info opvragen. 3. Berichten uitwisselen met andere

Nadere informatie

BOUWBESCHRIJVING RF-INTERFACE

BOUWBESCHRIJVING RF-INTERFACE BOUWBESCHRIJVING RF-INTERFACE Bij de bouw van de RF-interface wordt verwacht dat de bouwer enige bouw-ervaring heeft met elektronica-kits. Voor algemene aanwijzingen wordt verwezen naar de bouw-instructie

Nadere informatie

8-Poorts USB naar seriële adapter hub

8-Poorts USB naar seriële adapter hub 8-Poorts USB naar seriële adapter hub Product ID: ICUSB23208FD Deze 8-poorts USB-naar-seriële adapter biedt een eenvoudige en voordelige manier om RS232 seriële capaciteiten aan uw industriële omgeving

Nadere informatie

Protocol uitvoeren van handelingen in bepaalde volgorde opgemaakte afspraken verschillen is de beveiliging waarmee gegevens worden verzonden.

Protocol uitvoeren van handelingen in bepaalde volgorde opgemaakte afspraken verschillen is de beveiliging waarmee gegevens worden verzonden. Samenvatting door een scholier 841 woorden 20 januari 2003 5,3 35 keer beoordeeld Vak Informatica Datacommunicatie datacommunicatie: over afstand ontvangen of verzenden van digitale gegevens, ook verwerking

Nadere informatie

Duifmelden. nl Gebruikershandleiding Automatische Aanmeld Module met de kloksystemen - Tauris - Unikon - Mega - Bricon - Benzing M1

Duifmelden. nl Gebruikershandleiding Automatische Aanmeld Module met de kloksystemen - Tauris - Unikon - Mega - Bricon - Benzing M1 Duifmelden.nl Pigeonscloud.com Gebruikershandleiding Automatische Aanmeld Module met de kloksystemen - Tauris - Unikon - Mega - Bricon - Benzing M1 Gebruikers handleiding Automatic Arrival Module for Pigeon

Nadere informatie

Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instruct)

Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instruct) Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instr) Samenvatting door een scholier 552 woorden 27 november 2003 5,5 33 keer beoordeeld Vak Informatica H1 Kenmerk van een bedrijf: het gezamenlijk nastreven

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. Digitale techniek

Hoofdstuk 4. Digitale techniek Hoofdstuk 4 Digitale techniek 1 A C & =1 F Figuur 4.1: Combinatorische schakeling. A C & & F A = & F C Figuur 4.2: Drie-input AND. A C _ >1 & F Figuur 4.3: Don t care voorbeeld A? F Figuur 4.4: Onbekende

Nadere informatie

IDGetter BDX118 T110x Manual V00.00.015

IDGetter BDX118 T110x Manual V00.00.015 XLN-t bvba Hoogstraat 52 B 2580 Putte-Beerzel Belgie - Belgium tel +32 (0) 15 24 92 43 fax +32 (0) 15 25 10 58 RPR Mechelen BTW BE 423 212 087 Bank 733-2011497-38 IDGetter BDX118 T110x Manual V00.00.015

Nadere informatie

HDMI over CAT5 HDBase T Verlenger - RS232 - IR - Ultra HD 4K - 100m

HDMI over CAT5 HDBase T Verlenger - RS232 - IR - Ultra HD 4K - 100m HDMI over CAT5 HDBase T Verlenger - RS232 - IR - Ultra HD 4K - 100m Product ID: ST121UTPHD2 De StarTech.com HDBaseT extenderset breidt HDMI uit tot 100 meter via één CAT5e- of CAT6-kabel. De extender ondersteunt

Nadere informatie

Mobiele communicatie: reken maar!

Mobiele communicatie: reken maar! Mobiele communicatie: reken maar! Richard J. Boucherie Stochastische Operationele Research Toen : telefooncentrale Erlang verliesmodel Nu : GSM Straks : Video on demand Toen : CPU Processor sharing model

Nadere informatie

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT Geschreven door: Tom Vocke Datum: 28-09-2010 Inleiding: Dit document bevat alle hardware informatie betreffende de AVR-Doper mini. Het eerste deel zal zich

Nadere informatie

Modbus Verdyn. Revisie geldig vanaf software versie 1T_V1.1

Modbus Verdyn. Revisie geldig vanaf software versie 1T_V1.1 1 Modbus Verdyn OC Verhulst Albert Einsteinweg 10 5151 DL Drunen Nederland Tel.: +31(0)416 672 200 Fax: +31(0)416 340 785 www.oc-verhulst.nl OC Verhulst is een handelsnaam van Verhulst Klimaattechniek

Nadere informatie

Camera Link. Samenvatting van de Camera Link standard Voor het aansluiten van Digitale cameras op Frame Grabbers. Opmerkingen

Camera Link. Samenvatting van de Camera Link standard Voor het aansluiten van Digitale cameras op Frame Grabbers. Opmerkingen Camera Link Samenvatting van de Camera Link standard Voor het aansluiten van Digitale cameras op Frame Grabbers Opmerkingen Dit document is slechts een samenvatting en heeft geen enkele officiële waarde.

Nadere informatie

AP40 Display Controller

AP40 Display Controller Datasheet AP40 AP40 Display Controller Toepasbaar als: Display voor positie en snelheid Nokkencontroller Signaalomvormer Toerentalbewaking Procestijdmeting (1/f) Display voor niet lineaire bewegingen 48

Nadere informatie

Opgave Tussentijdse Oefeningen Jaarproject I Reeks 4: Lcd Interface & Files

Opgave Tussentijdse Oefeningen Jaarproject I Reeks 4: Lcd Interface & Files Opgave Tussentijdse Oefeningen Jaarproject I Reeks 4: Lcd Interface & Files 1 Introductie In deze oefening zal je je LCD display leren aansturen. Je controleert deze display door er instructies naar te

Nadere informatie

Schriftelijk tentamen Digitale Telecommunicatie Technieken (5LL20) en Telecommunicatie Techniek (5LL50) op dinsdag 14 juni 2005 van

Schriftelijk tentamen Digitale Telecommunicatie Technieken (5LL20) en Telecommunicatie Techniek (5LL50) op dinsdag 14 juni 2005 van Schriftelijk tentamen Digitale Telecommunicatie Technieken (5LL20) en Telecommunicatie Techniek (5LL50) op dinsdag 14 juni 2005 van 14.00-17.00 uur Studenten die in het nieuwe vak (5LL50) tentamen doen

Nadere informatie

Handleiding RD5060 SPRAAKMODULE MONTAGE-INSTRUCTIES. RD5060 II /V6ip

Handleiding RD5060 SPRAAKMODULE MONTAGE-INSTRUCTIES. RD5060 II /V6ip Handleiding RD5060 II /V6ip RD5060 SPRAAKMODULE De RD5060 is een module die, in combinatie met een RD6201, boodschappen kan doorgeven naar semadigits of naar particulieren. In beide gevallen wordt gebruik

Nadere informatie

ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14

ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14 INT-ADR ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14 De INT-ADR uitbreiding is voor uitbreiding van het alarmsysteem met tot 48 adresseerbare zones en ondersteund de CA-64 ADR-MOD adresseerbare detector

Nadere informatie

EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001

EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001 EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03)

Nadere informatie

Installatieaanwijzing USB - interfaceleiding

Installatieaanwijzing USB - interfaceleiding KERN & Sohn GmbH Ziegelei 1 D-72336 Balingen E-mail: info@kern-sohn.com Tel.: +49-[0]7433-9933-0 Fax: +49-[0]7433-9933-149 Internet: www.kern-sohn.com Installatieaanwijzing USB - interfaceleiding KERN

Nadere informatie