Het heeft wat geduurd, maar hier is weer een uitgave van *het bitje*. Daarom het hoofdstuk Alternatief.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het heeft wat geduurd, maar hier is weer een uitgave van *het bitje*. Daarom het hoofdstuk Alternatief."

Transcriptie

1 6

2 2 Inhoud en Colodings Charles Claessens pag. 2 Nieuw Charles Claessens pag. 3 Meetapparaten Charles Claessens pag. 4 Accessoires Charles Claessens pag. 13 Colofon het bitje Charles Claessens pag. 16 Het heeft wat geduurd, maar hier is weer een uitgave van *het bitje*. De bouwbiologie vereiste veel tijd. Ook de nieuwe website heeft veel tijd gekost, om alles er op te plaatsen, wat ik voor noodzakelijk houd, en steeds up-to-date te zijn. Speciaal het hoofdstuk *Alternatief* is in dit opzicht belangrijk. De nederlandse Gezondheidsraad heeft heel officieel verklaard op een Symposium, waar de hele dag over en door elektrosensibelen gesproken werd, dat elektrosensibelen niet kunnen bestaan omdat het werkingsmechanisme niet bekend zou zijn. Ongeveer de helft van de toehoorders waren elektrosensibelen! Daarom het hoofdstuk Alternatief. Het dient als bewijsvoering voor mijn stelling. Door middel van mijn RFI Aura Meetmethode kan ik op 40 punten rond het lichaam frequenties meten met een eenvoudige frequentieteller. Dat een computerprogramma deze frequenties een kleur toebedeelt, en daaruit een aura toekent is iets anders. Typisch is daarbij, dat dicht op het lichaam de gezondheid, en iets verder weg de toestand van de psyche zo kan worden vastgesteld. Veranderingen in gezondheid of psyche doen de frequenties tevens veranderen. Daarom mag gesteld worden, dat de gemeten frequenties een afspiegeling van de innerlijke gezondheid en psyche van de mens kan weergeven. Zodus heeft iedere mens bepaalde frequentievelden in het MHz bereik rond om zijn lichaam. Bij het hoofdstuk Bioresonantie kan men zien, dat er sinds 1930 zeer vele apparaten zijn, die frequenties aan het lichaam kunnen toedienen. Dat kan door middel van licht, kontakt of geluid. Bioresonantie wordt door veel artsen en therapeuten over de hele wereld gebruikt om mensen te kunnen genezen. Aldus kan het toedienen van frequenties op het lichaam een invloed op de gezondheid hebben. Daarom is het verklaarbaar dat de alomtegenwoordige Elektrosmog een invloed op ons lichaam kan uitoefenen.

3 3 Wij en anderen beschouwen momenteel de DECT (draadloze huis-) telefoons als zeer milieu onvriendelijk. Veel mensen ondervinden hevige gezondheidsklachten, omdat het basisstation konstant 24 uur per dag de met 100 Hz gepulste signalen uitzendt, met stralingsintensiteiten van meer dan µw/m2. De fabrikanten van deze toestellen doen geen moeite om deze toestellen te verbeteren, en de vele hoogbegaafde gediplomeerde beterwetende meettechnici en zendspecialisten zijn blijkbaar niet in staat een oplossing te bedenken. Zij brengen de meeste tijd door in forums van nieuwsgroepen om mensen met elektrosensibiliteit te verwijten dat het allemaal maar onzin is. Alles is *verbeelding en angst*. Maar er is iemand in nederland, die geen meettechnicus en geen zendspecialist is, maar wel veel van water afweet, en die op een slim idee gekomen is. Hij heeft een voorzetapparaatje ontwikkelt, dat de DECT telefoon uitschakelt. Dan *straalt* hij niet. Wanneer men vervolgens wordt gebeld, schakelt hij in, en kan men telefoneren. Is het gesprek beëindigd, wordt er na ca. 3 minuten weer uitgeschakeld. Men is nog steeds bezig het prototype te verbeteren, en hoopt het binnenkort op de markt te kunnen brengen. Te laat echter voor deze uitgave van *het bitje*. Echter, zodra het klaar is en te verkrijgen zal het op onze website worden aangekondigd. Het is wellicht wat voorbarig, maar ik wilde deze informatie onze lezers niet onthouden.

4 4 De firma Gigahertz Solutions is ontwikkelaar en fabrikant van een serie meetapparaten. Oorspronkelijk alleen voor laagfrequent, maar momenteel ook voor hoogfrequentie. Ditmaal zullen we de laagfrequentie onder de loupe nemen. In het laagfrequentie gebied hebben we met een elektrisch veld E en met een magnetisch veld H, hier M genoemd te doen. Beiden moeten apart van elkaar gemeten worden. In plaats van twee aparte verschillende apparaten zijn ze in een enkele behuizing ingebouwd. Door het verschuiven van een knop kan tussen E of M gekozen worden. Voor elektrische velden moet het apparaat geaard zijn. Een meegeleverde aardingskabel wordt daartoe in de aardingsbus geschoven. In de praktijk vind ik deze kabel vaak te kort en daarom gebruik ik een tweede als verlenging. Hieraan heb ik de aardklem gemonteerd. En deze klem ik weer op een losse grotere, daar de aardpunten vaak dikker kunnen zijn. De hier getoonde meter, de ME 3830B heeft een frequentiebereik van 16 Hz tot 100 khz. Achter het gaatje, in de afbeelding met rood gemarkeerd, zit een kleine schakelaar, die het frequentiebereik naar beneden kan schakelen tot 5 Hz. Het is aan te bevelen de meter dan op een statief te plaatsen. Nieuw is de ME 3840B. Deze bezit weliswaar hetzelfde frequentiebereik, maar heeft een filtermodule, waarmee men kan schakelen van 5 Hz naar 16.7 Hz, 50 Hz en vanaf 2 khz. En er is het eenvoudigste, de ME 3030B die van 16 Hz tot 2 khz meet. Dan volgen de meer gedetailleerde types, de ME 3551A, de 3581A en de 3951A. Gedetailleerde handleidingen staan op de website van Gigahertz Solutions.

5 Nu willen we de ME3951A beschrijven. Het enige elektrische apparaat waar stralingsnormen voor gelden, is der computer monitor, volgens de TCO of MPR II normen. En die stellen, dat in twee frequentie gebieden gemeten moet worden. Band I van 5 Hz tot 2 khz en dan in Band II, van 2 khz tot 400 khz. En de ME 3951A kan dat. Hiernaast is het filtermodule te zien. Men meet eerst in de bovenste stand en dan in de onderste stand. De waarden moet men vervolgens van elkaar aftrekken om de waarde van 5 khz tot 2 khz te kennen. 5 Op de behuizing is links boven de oplaadbus voor de meegeleverde accu te zien. Daaronder de schakelaar voor het meetbereik tussen 200 en De eenheden zijn nt voor magneetvelden, en V/m voor elektrische velden. Daaronder is een DC signaaluitgang voor langeduurmetingen met dataloggers of meetwaarde schrijvers. Ook voor de aansturing van de optionele externe display eenheid (DP 3000A) (verder beschreven) En daaronder is een AC bus, voor aansluiting op een spektrumanalyser of een oscilloscoop voor onderzoek van het frequentiespektrum van de gemeten signalen. Ook kan met behulp van een mono-koptelefoon een oriënterende akoestische frequentieanalyse van het hoorbare frequentiebereik (ca. 16 Hz tot 20 khz) gemaakt worden. Maximale uitgangsfrequentie 30 khz bij voluitslag. Aan de rechterkant is helemaal boven de bus voor de aardkabel. Daaronder een schakelaar voor de keuze uit E- of M veld. In de middenstand is een Test Modus, om de meter te kalibreren. En daaronder de aan - uit schakelaar, en de toon node, die als een soort Geigerteller werkt; hoe sterker het signaal, hoe meer piepjes men hoort. Op de volgende pagina wordt de bovenzijde getoond, waar de als accessoire verkrijgbare TCO light op gemonteerd kan worden. De aardkabel wordt dan niet aan de ME3951A verbunden, maar aan de TCO meetsonde, of aan de Display Einheit DP3000A, wanneer deze wordt gebruikt.

6 6 Hier boven de TCO sonde, voor- en achterkant. De diameter is 30 cm conform norm. Rechterafbeelding, bevinden zich aan de achterzijde van de sonde in het midden de kontakt stift voor het kontakt met de ME3951A, daarnaast een kontaktveer, die met de aardbus van de ME3951A kontakt moet maken, en helemaal rechts de aardingskabelbus. Hieronder alles tezamen. Links de DMM750 oscilloscoop. Alles ligt op de nieuwe Koffer van Gigahertz Solutions. Deze zijn speciaal door Gigahertz ontworpen om ook de grotere delen, zoals de TCO sonde en de Log-Per antennes van de HF Analyser goed te kunnen opbergen.

7 7 Hierboven de TCO Normen voor beeldschermen. Dat zijn de enige elektrische apparaten waarvoor er stralingsnormen zijn. Niet voor koelkasten, wasmachines, televisies of scheerapparaten. Hieronder een gedeelte uit de baubiologische Richtwerte SBM-2003 (voor slaapplaatsen). De gegarandeerde frequentiekurves van de ME 3951A.

8 8 Af en toe kan het moeilijk zijn om de waarden op de ME3951A af te lezen. De hals, of de benen zijn dan eenvoudig te kort. (Het liefst hadden we ook drie handen) Hier kan de DP 3000A, Displayeinheit, een uitkomst bieden. Door middel van een kabel van 1 Meter lengte kan men de waarden hier goed aflezen. Schakelaar rechts aan - uit. Schakelaar links om hetzelfde meetbereik als de ME3951 in te stellen, en daaronder de kabelaansluitingen. Wanneer men de DP 3000A gebruikt is het niet meer belangrijk hoe men de ME3951A in de hand houdt. Het is jammer, dat de beide ingangsbussen op de ME3951A te dicht op elkaar geplaatst zijn. Wanneer men de DP 3000A en tegelijkertijd de DMM750 oscilloscoop wil aansluiten, gaat dat niet. Wij hebben daarom de stekkerhuls van de verbindingskabel met een vijl in diameter kleiner gemaakt, en dan gaat het maar net. De witte tape voor de bus is slechts daar om als markering snel te kunnen zien welk einde van de kabel de aangepaste bus heeft.

9 Belangrijk bij het meten is, dat de vingers niet in de weg zitten. Aldus, de vingers mogen niet vóór of in de nabijheid van de meetsondes zitten (zie pag. 10), links van de behuizing, of aan de bovenzijde. 9 Voor het meten van elektrische velden moet de meter steeds goed geaard zijn. Ook dient men de meter dicht tegen het lichaam te houden, of door middel van de TCO light sonde afschermen. Streep boven: E-veldmeting Streep onder: M-veldmeting Lange streep: Testmodus Boven het Display bevindt zich een knop Batt.Check. Wanneer men daarop drukt, toont het Display 1999 of 1888, om aan te geven dat de accu nog vol is. Wanneer niet meer genoeg spanning aanwezig is verschijnt er vertikaal Low Batt. Bij het opladen van de accu brandt het lampje. Wanneer dit uitgaat is de accu volgeladen.

10 10 Berekening van de juiste waarde van een magnetisch wisselveld: M = X² + Y² + Z² en daartoe heeft men een *japanner*, of *zak-japanner* nodig. De X-as, de Y-as en de Z-as dienen apart gemeten te worden en in bovenstaande vergelijking berekend te worden. Ik gebruik voor het meten van magnetische wisselvelden een 3D Teslameter. Gigahertz Solutions zal begin volgend jaar ook met 3D Teslameters komen. Hieronder een afbeelding van het binnenste van de ME 3951A. De uitleg spreekt voor zich.

11 De Oszilloskop DMM750, van het merk Voltcraft (Conrad) is als accessoire te verkrijgen Het is een volwaardige Multimeter met extra funkties. Gigahertz levert hem met accu-pack en laadapparaat, met de normale meetkabels, plus daartoe nog een speciale kabel passend op ME3951A en de DMM750. Te meten: Dimmers en trafo's (hoogspannings-trafostations, apparaten die op het net aangesloten worden, ingebouwde trafo's b.v. voor laagspannings-halogeenlampen of opladers). Voor deze apparaten dient op het meetapparaat het breedbandige meetbereik ingesteld te worden daar het hier gaat om vervormde signalen van de 50 Hertz-sinusgolven. Apparaten met eigengegenereerde frequenties (b.v. Energiespaarlampen, TL lampen) Voor deze apparaten dient voor een signaalanalyse het 2 khz-filter op het meetapparaat ingeschakeld te worden, om de principieel dominante 50 Hz-netfrequentie te onderdrukken. Aldus kan de DMM750 zich in Autorange-Modus zelf juist instellen. Wanneer men de ME3951A in M mode schakelt, kan men onder andere de optredende frequenties daarbij goed waarnemen, en op de DMM750 in de positie Freq.Counter de optredende frequenties aflezen. Mijn Sony E400 monitor geeft precies 91.1 khz af. Ook de verder beschreven HAARP Detektor laat zich probleemloos aansluiten en toont alles wat daar aan de hand is. 11

12 H ier enkele afbeeldingen wat men te zien krijgt. Het fotograferen van de Display is bijzonder moeilijk door de optredende reflekties. Men ziet dan enkel de fotograaf in plaats van de display. Daarom moest ik de opnames onder een hoek maken. (Op een simpele digitale camera passen geen polarisatiefilters) De optredende frequenties worden goed weergegeven. Voor deze prijsklasse is dat een zeer goed resultaat. Ook de getoonde curven zijn goed. De DMM750 kan als frequentieteller voor ingangsignalen van 0,5 Hz - 45 MHz evenals Logik-Analyser worden ingezet. De bandbreedte bedraagt 5 MHz. Hij heeft een samplingrate van 25 MS/s. 12 Te verkrijgen bij:

13 13 Bij diverse afschermingsmaterialen behoren curven, opdat we kunnen beoordelen hoeveel deze materialen bij welke frequenties afschermen. Meestal is het zo, dat bij toenemende frequentie, de demping afneemt. Daarom kan het interessant zijn om te weten met welke frequenties we te maken hebben. Natuurlijk kan men aan het toonsignaal reeds wat herkennen, maar b.v. GSM 900 onderscheidt zich niet van GSM Maar er zijn toch mogelijkheden daar achter te komen. Enige daarvan wil ik hier tonen. Enkel als algemene informatie. Hier boven het als accessoire verkrijgbare VF2 (en VF4) variabele frequentiefilter welke past op de HF Analysers van Gigahertz Solutions. Het hier getoonde exemplaar is een Prototype, welke echter prima funktioneert. Merk op, dat ik de onderzijde van het filter ertussen gefriemeld heb, daar bij de latere modellen een voorgeboord gat in de behuizing is aangebracht, wat netjes is afgedekt. Zie afbeelding hieronder. De knop wordt langzaam naar beneden geschoven, en wanneer de waarde op de display zakt, heeft men een frequentie, aan de zijkant getoond, gevonden. Men moet er echter goed op letten dat men niet een bovengolf te pakken heeft. Men schuift dan gewoon verder, om te zien of de waarde nog meer zakt of niet. Een andere methode is het gebruik van de Digital Scout, die het sterkste signaal weergeeft. Het kan problematisch zijn, wanneer meerdere signalen samenkomen. De Digital Scout is beslist niet goedkoop. En hij heeft problemen met UMTS.

14 Iets geheel anders biedt de firma ROM-Elektronik. Dit is ook een bedrijf, die zich ook veel moeite getroost om steeds nieuwe meetapparaten te onwikkelen. 14 Het nieuwste is de MehrFrequenzFilter MFF-1. Daar waar Gigahertz een frequentie er uit filtert, worden hier in bepaalde gebieden de frequenties buiten dit gebied er uit gefilterd, opdat de aanwezige straling binnen dit frequentiegebied gemeten kunnen worden. De eerste afbeelding hieronder toont de gebieden waar uit men kan kiezen. Natuurlijk heeft men dit filter voor de eigen HF meetapparaten ontwikkeld, en daarbij de frequenties tussen 300 en 500 MHz, waar TETRA (C-2000), DVB-T en DVB-A zich bevinden niet bij betrokken. Erg jammer, omdat in dit gebied ook erg veel te onderzoeken en te meten valt. Om die reden vinden wij de prijs nogal aan de hoge kant. (Zie de HF Analyser HF 59B waar wij met spanning op de speciale antenne daarvoor wachten) De afbeelding daaronder toont enkele curven van de gebieden. Jammer genoeg hebben wij dit filter nog niet kunnen proberen, en onze wijsheid uit de prospectus moeten halen. Of de steilheid van de flanken voldoende is, kunnen wij daarom niet zeggen. Ook niet of de scheiding tussen GSM 1800 en DECT voldoende is. Wij wilden echter wel onze lezers op dit opmerkelijke filter opmerkzaam maken.

15 Endotronic, de fabrikant van de HF Digitmeter II (en Esmog Handy) had de Esmog Spion uitgebracht als prima geluids-detektor voor hoogfrequente signalen. Zie *het bitje* April Aan de hand van dit apparaat heeft men nu de z.g. HAARP Detektor uitgebracht. Hij is veel duurder dan de Esmog Spion, maar is ook een uitstekend meetapparaat. Hij meet signalen tussen 5 khz en 30 khz, en van 30 khz tot 150 khz. Hij wordt geleverd met een uittrekbare telescoop antenne en een 15 mm lange kontaktantenne, koptelefoon en laadapparaat. Aan de voorkant zijn er lichtdioden, die trapsgewijs de signaalsterkte in V/m aangeven. Aan de bovenkant is de BNC antenneaansluitbus en de volumedraaiknop. De luidspreker heeft de gewoontegetrouwe goede Endotronic kwaliteit. Aan de geluidsuitgangsbus kan men ook de DMM750 aansluiten. Funktioneert prima. Ook gebruik ik een eenvoudig digitaal dicteerapparaat. Dan gebruik ik een T-stuk in de geluiduitgangsbus waar op ik dan de kopttelefoon en dat dikteerapparaat op aansluit. Zo kan ik heel goed verschillende geluiden opnemen. Intussen zijn er een aantal op de website geplaatst. Ik ben van mening dat het een goed instrument is voor bouwbiologen, omdat men hiermee ook andere stoorbronnen kan vinden. Aan/uit schakelaar Geluiduitgangsbus Accu oplaad bus Knop waar op men de vinger als aarde op moet houden Zo vond ik in mijn eigen woning een normaal telefoontoestel *met draad*, welke zeer vreemde signalen uitzond, en die zeer storend op mijn vrouw inwerkten. Ik heb het door een ander, minder gevoelig apparaat vervangen en de klachten zijn verdwenen. Ook vond ik in een andere woning bij een bouwbiologisch huisonderzoek vreemde geluiden op de radiatoren. De aarding in de woning had zwerfstromen opgepikt uit de straat. Op een op 10 meter van de woning verwijderde brandblusdeksel van de brandweer vond ik nt. Daar was dus iets onder grond gaande Zodus, alhoewel tamelijk duur, is de HAARP Detektor, of VLF Detektor een prima meetapparaat. Fabrikant Endotronic. Te verkrijgen bij

16 16 Eindredactie: Ontwerp en vormgeving: Charles Claessens Charles Claessens Redactie: Charles Claessens tel Kopij voor het november nummer insturen vóór 15 oktober! Copyright: Het auteursrecht van de artikelen berust nadrukkelijk bij de auteurs. Overname van gehele of gedeelten van artikelen is alleen toegestaan na nadrukkelijke toestemming van de auteur en mits de bron, *het bitje* wordt vermeld. Ingezonden kopij: De redactie van *het bitje* is niet verantwoordelijk voor de auteursrechten of het copyright van de ingezonden kopij. De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid ligt bij de inzender. De redactie behoudt zich het recht voor om, in overleg, ingezonden kopij in te korten, in meerdere afleveringen of in anderszins gewijzigde vorm te plaatsen. *het bitje* zal de 1e van iedere maand te downloaden zijn van de webpagina: Voor die wijsneuzen, die willen weten waarmee het bitje tot stand is gekomen: InDesign CS, Acrobat 6.0, Photoshop CS, Paint Shop Pro 9, XaraX 1.0, Painter IX, KPT 5, S-Spline 2.2 en veel fantasie [1938 was toch wel een goed jaar]. Het is ook mogelijk het bitje bij verschijnen automatisch per in uw postbak te ontvangen. U dient dit dan wel via een kenbaar te maken aan: info@hetbitje.nl Als u het met bepaalde artikelen niet eens bent, mag u uw mening best aan de redaktie mededelen. Dan hebben we meteen weer kopij voor het volgende nummer!

Meetbaarheid van deze problematiek

Meetbaarheid van deze problematiek 6 Meetbaarheid van deze problematiek 2 Inhoud en Colodings Charles Claessens pagina 2 Charles Claessens Elektrosensibiliteit pagina 3 Colofon het bitje Charles Claessens pagina 8 Er zijn enkelen, die mij

Nadere informatie

Inhoud en Colodings Charles Claessens Pagina 2 Microwave Warner Charles Claessens Pagina 3. Colofon het bitje Charles Claessens Pagina 7

Inhoud en Colodings Charles Claessens Pagina 2 Microwave Warner Charles Claessens Pagina 3. Colofon het bitje Charles Claessens Pagina 7 6 2 Inhoud en Colodings Charles Claessens Pagina 2 Microwave Warner Charles Claessens Pagina 3 Colofon het bitje Charles Claessens Pagina 7 Hier de oplossing op de vraag welke men zich bij de titelpagina

Nadere informatie

Hier het antwoord op de vraag, die men zich op de voorpagina zou stellen: Waarheen wijst die vinger?

Hier het antwoord op de vraag, die men zich op de voorpagina zou stellen: Waarheen wijst die vinger? 6 2 Inhoud en Colodings Charles Claessens pagina 2 Endotronic Charles Claessens pagina 3 Digitmeter II + VLF Spion Charles Claessens pagina 4 Esmog Spion Charles Claessens pagina 5 Profi Spion Charles

Nadere informatie

juni 2002 Meetapparatuur 2

juni 2002 Meetapparatuur 2 5 Meetapparatuur 2 2 Inhoudsopgave en colodinges Charles Claessens pag 2 De COM Monitor idem pag 3 De HFR-1 idem pag 6 Colofon het bitje idem pag 8 Ditmaal een beschrijving van twee andere meetapparaten

Nadere informatie

Handleiding FA106 / FA306 versie 1.0. Field Analyzer. FA106 en FA306. Handleiding

Handleiding FA106 / FA306 versie 1.0. Field Analyzer. FA106 en FA306. Handleiding Field Analyzer FA106 en FA306 Handleiding 1 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Bediening algemeen...4 1.1 In- en uitschakelen...4 1.2 Keuze veldsoort...4 1.3 Afbeelding voorkant...5 1.4 Batterij...6

Nadere informatie

ME 3030B ME 3830B ME 3840B (16 HZ 2 khz) (5 Hz 100 khz) (5 Hz 100 khz)

ME 3030B ME 3830B ME 3840B (16 HZ 2 khz) (5 Hz 100 khz) (5 Hz 100 khz) Gebruikshandleiding ME 3030B ME 3830B ME 3840B (16 HZ 2 khz) (5 Hz 100 khz) (5 Hz 100 khz) Duo Veldsterkte Meter voor elektrische- en magnetische laagfrequent wisselvelden Algemene meettips Omdat de veldsterkte

Nadere informatie

Handleiding voor demonstratie multimeter

Handleiding voor demonstratie multimeter Handleiding voor demonstratie multimeter 24.06.18 3867.70 Omschrijving: Deze demonstratie multimeter is special ontworpen voor educatieve doeleinden en kan de volgende eenheden meten: spanning, stroom.

Nadere informatie

DT-F1/DT-F1V. NL Revision 1

DT-F1/DT-F1V. NL Revision 1 DT-F1/DT-F1V NL Revision 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Plaats van de bedieningsorganen Toets AAN/UIT (dient ook als FM/TV golfbereikschakelaar op DT-F1V) Keuzetoets zendergeheugenplaats en opslaggebied

Nadere informatie

Handleiding FA505 versie Field Analyzer FA505. Handleiding

Handleiding FA505 versie Field Analyzer FA505. Handleiding Field Analyzer FA505 Handleiding 1 Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Bediening algemeen...4 1.1 In- en uitschakelen...4 1.2 Keuze veldsoort...4 1.3 Afbeelding voorkant...5 1.4 Batterij...6 1.5

Nadere informatie

Bestnr. 10 03 68 ME 3030 B Combi-veldsterkte meter

Bestnr. 10 03 68 ME 3030 B Combi-veldsterkte meter Bestnr. 10 03 68 ME 3030 B Combi-veldsterkte meter Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

Gebruikershandleiding AT-300T/R UHF-PLL. 40 kanaals rondleidingsysteem & draadloze microfoon systemen.

Gebruikershandleiding AT-300T/R UHF-PLL. 40 kanaals rondleidingsysteem & draadloze microfoon systemen. Gebruikershandleiding AT-300T/R UHF-PLL 40 kanaals rondleidingsysteem & draadloze microfoon systemen. Introductie: Bedankt voor het aanschaffen van deze UHF- PLL 40 kanaals rondleidingsysteem en draadloze

Nadere informatie

Vrij. Vrij. Pin 3 Pin 1 (Aarde) Pin 2

Vrij. Vrij. Pin 3 Pin 1 (Aarde) Pin 2 Gebruiksaanwijzing versie1.0 maart 2001 www.behringer.com NEDERLANDS ENGLISH DEUTSCH 1. INLEIDING Hartelijk gefeliciteerd! Met de CT100 heeft u een onmisbaar instrument voor het controleren van kabels

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 8

1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 8 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 5 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 8 5.HET SCHERM NEERZETTEN EN OPLADEN

Nadere informatie

Waterdichte Draadloze SpeakerBal

Waterdichte Draadloze SpeakerBal Waterdichte Draadloze SpeakerBal HANDLEIDING LEES VOOR GEBRUIK DEZE HANDLEIDING! INTRODUCTIE Deze drijvende waterdichte en draadloze SpeakerBal maakt gebruik van de nieuwste 863 Mhz draadloze technologie,

Nadere informatie

D-34 1 DVPA + 3 T-72 + 1 M-72

D-34 1 DVPA + 3 T-72 + 1 M-72 D-34 DPA + 3 T-7 + -7 0 W A A 8 Deurtelefoon T7 Deurtelefoon T7 Los draadje uit telefoon 3 4 A 3 4 A Los draadje uit telefoon oordeurdrukker B7 D 3 D 4 S DPA 3744 7 ade in Spain D D E Deurtelefoon T7 3

Nadere informatie

2015 Multizijn V.O.F 1

2015 Multizijn V.O.F 1 Dank u voor de aanschaf van de gloednieuwe SJ5000 Camera. Lees deze handleiding aandachtig door voordat u de camera gaat gebruiken en wij hopen dat u snel vertrouwd zal zijn met de camera en u veel spannende

Nadere informatie

Gebruikershandleiding AT-500T/R. 40 kanaals rondleidingsysteem & draadloze microfoon systemen.

Gebruikershandleiding AT-500T/R. 40 kanaals rondleidingsysteem & draadloze microfoon systemen. Gebruikershandleiding AT-500T/R 40 kanaals rondleidingsysteem & draadloze microfoon systemen. Introductie: Bedankt voor het aanschaffen van dit 40 kanaals communicatiesysteem, AT-500T/R. Deze handleiding

Nadere informatie

juli 2004 Over UMTS, de Gezondheidsraad en volksverlakkerij

juli 2004 Over UMTS, de Gezondheidsraad en volksverlakkerij 6 Over UMTS, de Gezondheidsraad en volksverlakkerij 2 Inhoudsopgave en colodinges Charles Claessens pag 2 UMTS, de Gezondheidsraad en volksverlakkerij Gerrit Teule pag 4 Colofon het bitje Charles Claessens

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Bediening. LB-management. Power DALI-taststuureenheid TW

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Bediening. LB-management. Power DALI-taststuureenheid TW Art. nr.: 1713DSTE Bedieningsvoorschrift 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Ernstig letsel, brand of materiële schade

Nadere informatie

Zonnecellen niet zo onschuldig als ze lijken? Producenten van vuile stroom!

Zonnecellen niet zo onschuldig als ze lijken? Producenten van vuile stroom! Zonnecellen Zonnecellen niet zo onschuldig als ze lijken? Producenten van vuile stroom! Hugo Schooneveld en Marcel Honsbeek Om energie te sparen wordt ons aangeraden naast andere maatregelen zonnecellen

Nadere informatie

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring 1 Elektriciteit Oriëntatie Om met je auto of een tractor te kunnen rijden heb je elektriciteit nodig. Ook voor verlichting en je computer is veel elektriciteit nodig. Ook als je de mobiele telefoon aan

Nadere informatie

ES-S7B. Buitensirene.

ES-S7B. Buitensirene. ES-S7B Buitensirene www.etiger.com Inhoud van de verpakking 1 x ES-S7B 1 x 12V adapter 1 x back-upbatterij (ingebouwd) 1 x siliconen frame Schroeven, pluggen en siliconen doppen Documentatie Belangrijke

Nadere informatie

9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135. Lowrance CHIRP X-series. Handleiding draadloze dieptemeter Dualscan module

9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135. Lowrance CHIRP X-series. Handleiding draadloze dieptemeter Dualscan module Sint Ignatiusstraat 134 info@sonarcom.be 9120 Kallo www.sonarcom.be +32 474 727 135 Lowrance CHIRP X-series Handleiding draadloze dieptemeter Dualscan module Toetsen Een geluid weerklinkt als je op een

Nadere informatie

Met 2-kanaals toetselement: instelling van de kleurtemperatuur met rechter tuimelschakelaar

Met 2-kanaals toetselement: instelling van de kleurtemperatuur met rechter tuimelschakelaar Art. nr.: 1713DSTE Bedieningsvoorschrift 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Ernstig letsel, brand of materiële schade

Nadere informatie

HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011

HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011 HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011 1.0 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een scorebord optie 7 van Data Display. We hopen dat er veel plezier aan beleefd zal

Nadere informatie

Draadloze oortelefoon TV Chin Guard TX-99

Draadloze oortelefoon TV Chin Guard TX-99 Technaxx * Gebruikersaanwijzing Draadloze oortelefoon TV Chin Guard TX-99 Met deze comfortabele en goed passende oortelefoon kunt u genieten van televisie en muziek op uw favoriete volume, zonder dat iedereen

Nadere informatie

HANDLEIDING SAUNABESTURING A2 TECHNISCHE GEGEVENS

HANDLEIDING SAUNABESTURING A2 TECHNISCHE GEGEVENS HANDLEIDING SAUNABESTURING A TECHNISCHE GEGEVENS Spanning : 00 Volt, N ~ Frequentie : 0 Hz Schakelvermogen : 9 kw over fasen van max. kw per fase Verwarmingsduur : 6 of uur Temperatuur : 0 C afhankelijk

Nadere informatie

september 2002 Meetapparatuur 3

september 2002 Meetapparatuur 3 5 Meetapparatuur 3 2 Inhoudsopgave en colodinges Charles Claessens pag 2 HF Detektor II idem pag 4 HF Digitmeter II Extra's idem pag 13 Colofon het bitje idem pag 15 Dit is weer eens een verhaal in de

Nadere informatie

1. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG: 3

1. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG: 3 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUDSOPGAVE 1. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG: 3 2.HET MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 4 2.1 Deurbel krijgt spanning via batterijen 4 2.2 Deurbel krijgt spanning via

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Bediening. Systeem DALI-Power-besturingseenheid inbouwbasiselement

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Bediening. Systeem DALI-Power-besturingseenheid inbouwbasiselement Best. nr.: 5406 00 Bedieningsvoorschrift 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Ernstig letsel, brand of materiële schade

Nadere informatie

Persoonsalarm Alarmoproep Valalarm

Persoonsalarm Alarmoproep Valalarm Persoonsalarm Alarmoproep Valalarm LET OP DAT U GEEN STOPCONTACT GEBRUIKT DAT KAN WORDEN UITGEZET DOOR BIJVOORBEELD EEN VERDEELSTEKKER OF EEN AFSTANDBEDIENING. Gebruiksaanwijzing per 1 Januari 2014 1.

Nadere informatie

Nostalgieradio MD NL.book Seite 3 Donnerstag, 21. September :22 15

Nostalgieradio MD NL.book Seite 3 Donnerstag, 21. September :22 15 Nostalgieradio MD 81342 NL.book Seite 3 Donnerstag, 21. September 2006 3:22 15 Inhoudsopgave Veiligheidsadviezen............................ 4 Bediening.....................................6 Inschakelen/uitschakelen

Nadere informatie

2015 Multizijn V.O.F 1

2015 Multizijn V.O.F 1 Dank u voor de aanschaf van de gloednieuwe SJ5000 Camera. Lees deze handleiding aandachtig door voordat u de camera gaat gebruiken en wij hopen dat u snel vertrouwd zal zijn met de camera en u veel spannende

Nadere informatie

Pocket Radio R16 DT-160

Pocket Radio R16 DT-160 Pocket Radio R16 DT-160 Version 1 31 Bedieningselementen 1 Oortelefoonuitgang 2 Voorkeurzender 1/Tijd instellen 3 Voorkeurzender 2/STEP 4 Voorkeurzender 3 5 Voorkeurzender 4/Mono/Stereo 6 Voorkeurzender

Nadere informatie

Heeft u ondersteuning nodig bij het verhelpen van een storing? Houd volgende gegevens bij de hand:

Heeft u ondersteuning nodig bij het verhelpen van een storing? Houd volgende gegevens bij de hand: Serviceblad Omnik Direct een storing melden? Dat kan via: www.voltasolar.nl/storing Heeft u ondersteuning nodig bij het verhelpen van een storing? Houd volgende gegevens bij de hand: Model en serienummer

Nadere informatie

B3C 70cm converter besturing. v1.0 2010 PE5PVB www.het bar.net pe5pvb@het bar.net

B3C 70cm converter besturing. v1.0 2010 PE5PVB www.het bar.net pe5pvb@het bar.net B3C 70cm converter besturing v1.0 2010 PE5PVB www.het bar.net pe5pvb@het bar.net Deze schakeling en de bijbehorende software mag niet worden gedupliceerd voor commerciële verkoop zonder uitdrukkelijke

Nadere informatie

DT-210/DT-210L/DT-210V. NL Revision 1

DT-210/DT-210L/DT-210V. NL Revision 1 DT-210/DT-210L/DT-210V NL Revision 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 A B C D E F G H Plaats van de bedieningsorganen Keuzeschakelaar Stereo/Mono/Luidspreker Toets memory (geheugen) Afstemming Omhoog/Omlaag

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing CABLE TESTER CT100. Professional 6-in-1 Cable Tester

Gebruiksaanwijzing CABLE TESTER CT100. Professional 6-in-1 Cable Tester Gebruiksaanwijzing CABLE TESTER CT100 Professional 6-in-1 Cable Tester 2 CABLE TESTER CT100 Gebruiksaanwijzing 1. Inleiding Hartelijk gefeliciteerd! Met de CT100 heeft u een onmisbaar instrument voor het

Nadere informatie

1. Installatie van de e-thermostaat 3. 2. Installatie van de hub 8

1. Installatie van de e-thermostaat 3. 2. Installatie van de hub 8 v.120110 1. Installatie van de e-thermostaat 3 2. Installatie van de hub 8 3. De webportal en smart phone app 10 Webportal...10 Smart phone App...10 4. Problemen oplossen - E-thermostaat 11 Het display

Nadere informatie

Toetselement onder lang indrukken: het licht wordt met minimale lichtsterkte ingeschakeld.

Toetselement onder lang indrukken: het licht wordt met minimale lichtsterkte ingeschakeld. Best. nr.: 5406 00 Bedieningsvoorschrift 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Ernstig letsel, brand of materiële schade

Nadere informatie

Noodoproep Installatie

Noodoproep Installatie Noodoproep Installatie GEBRUIKSAANWIJZING 2010-2011 1. Gebruik en toepassingen Uw oproepsysteem zorgt ervoor dat u een hulpoproep doet uitgaan op het moment dat u zelf niet meer in staat bent om de telefoon

Nadere informatie

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden.

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden. De EasyTemp thermostaat ET31A/AF/F Deze handleiding geldt voor de onderstaande types: Op de doos Model ET31A, ET31AF en ET31F Model ET31A. Thermostaat regelt de ruimte temperatuur. (Niet geschikt voor

Nadere informatie

Let op: bij gebruik op netvoeding kunt u de standaard batterij of oplaadbare batterij niet opladen.

Let op: bij gebruik op netvoeding kunt u de standaard batterij of oplaadbare batterij niet opladen. MMR-77 NL Version 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Bedieningselementen AM/FM bandschakelaar Noodsignaal Dynamovoeding Aanduiding AM/FM Afstem-controlelampje Oplaad-controlelampje Verlichtingsknop

Nadere informatie

Sensoren bereik. Display status

Sensoren bereik. Display status Algemeen installatiediagram LED Digitale display Display Hoofdunit Bij het achteruit rijden zal het display weergeven: 1.5m Veilig Groen 1.3-1.4m Veilig Groen 1.0-1.2m Veilig Groen 0.7-0.9m Alarm Geel

Nadere informatie

2003 oktober/november. Meetapparatuur

2003 oktober/november. Meetapparatuur 2003 oktober/november 6 Meetapparatuur 2 Inhoudsopgave en colodinges Charles Claessens pag 2 HF Analyser idem pag 3 Pulsen Dieter Keim pag 14 Colofon het bitje idem pag 16 Bij Gigaherz.ch was in april

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cardioman. Inleiding

Gebruikershandleiding Cardioman. Inleiding Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aankoop van uw Cardioman, het eerste waarschuwingsapparaat voor elektrische, magnetische en elektromagnetische velden speciaal bedoeld voor pacemakeren ICD-patiënten.

Nadere informatie

Field Analyzer FA735 Handleiding

Field Analyzer FA735 Handleiding Field Analyzer FA735 Handleiding Ook voor de FA720, FA725 en FA730 www.envionic.nl 1 Inhoud Inleiding... 3 Toebehoren... 5 Hoofdstuk 1 Bediening algemeen... 6 1.1 In- en uitschakelen... 6 1.2 Micro-SD

Nadere informatie

Handleiding versie 1.1. Zie ook www.emdrkit.com. Lees voor gebruik van de EMDR kit deze handleiding.

Handleiding versie 1.1. Zie ook www.emdrkit.com. Lees voor gebruik van de EMDR kit deze handleiding. Handleiding versie 1.1 Zie ook www.emdrkit.com Lees voor gebruik van de EMDR kit deze handleiding. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 De controller... 3 1.1 Aan/uit... 3 1.2 Starten... 3 1.3 Pauzeren...

Nadere informatie

Handleiding. Onze techniek zorgt voor uw progressie. Electro-akoestisch lekdetectietoestel LOG1 A

Handleiding. Onze techniek zorgt voor uw progressie. Electro-akoestisch lekdetectietoestel LOG1 A Handleiding Electro-akoestisch lekdetectietoestel LOG1 A Onze techniek...... zorgt voor uw progressie USERMANUAL LOG 1A (NL) page 1 de 12 Inhoudstabel 1. BESCHRIJVING VAN HET TOESTEL 3 1.1 LOG 1 A MEETTOESTEL

Nadere informatie

2015 Multizijn V.O.F 1

2015 Multizijn V.O.F 1 Dank u voor de aanschaf van de SJ4000 WIFI Camera. Lees deze handleiding aandachtig door voordat u de camera gaat gebruiken en wij hopen dat u snel vertrouwd zal zijn met de camera en u veel spannende

Nadere informatie

Rapport veldmeting uitgevoerd d.d

Rapport veldmeting uitgevoerd d.d Zwartbroekweg 124 5237 KZ s-hertogenbosch E-mail: Emv.Ninja@Ziggo.nl Website: www.emv.ninja Tel.: 073 8506769 KvK nr.: 17121692 BtwNr NL070611993B01 Rapport veldmeting uitgevoerd d.d. 2018-12-04 Samenvatting

Nadere informatie

DUO OPLADER JDC0010 HANDLEIDING

DUO OPLADER JDC0010 HANDLEIDING DUO OPLADER JDC0010 HANDLEIDING Bedankt voor het aankopen van deze JUPIO Duo oplader. Deze intelligente oplader voor digitale camera en camcorder batterijen is ontworpen met behulp van een geavanceerde

Nadere informatie

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!!

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!! Introductie EMC Inleiding EMC 1. Electro Magnetische Compatibiliteit, hoe en waarom? 2. EMC fenomenen - Eigenschappen - Oorzaken - Gevolgen 3. Afschermen of filteren? 4. Bepalen van de opgewekte veldsterkte

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Ampèremeter PCE-CM 4

GEBRUIKSAANWIJZING Ampèremeter PCE-CM 4 PCE Brookhuis B.V. Institutenweg 15 7521 PH Enschede The Netherlands Telefoon: +31 (0)900 1200 003 Fax: +31 53 430 36 46 info@pcebenelux.nl www.pce-instruments.com/dutch GEBRUIKSAANWIJZING Ampèremeter

Nadere informatie

Handleiding Gallagher Tuin & vijver kit B10 (072330) Elektrische afrastering voor tuin, erf, vijver of rond een vogel volière

Handleiding Gallagher Tuin & vijver kit B10 (072330) Elektrische afrastering voor tuin, erf, vijver of rond een vogel volière Handleiding Gallagher Tuin & vijver kit B10 (072330) Elektrische afrastering voor tuin, erf, vijver of rond een vogel volière Inhoud Stappenplan Tuin & Vijver kit B10... 2 Planning... 2 Inhoud van de kit...

Nadere informatie

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7

1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.QUICKSTART GUIDE 3 2. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 4 3.DEURBEL AANSLUITEN OP STROOM EN BEVESTIGEN AAN DE MUUR 4 4.HET SCHERM IN GEBRUIK NEMEN 7 5.HET SCHERM NEERZETTEN

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met plug and play systeem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

De ipad van dichtbij bekeken

De ipad van dichtbij bekeken 1 De ipad van dichtbij bekeken Aan de buitenkant van de ipad is niet veel te zien. Toch kunt u er heel veel mee doen. In de volgende paragrafen kijken we naar het uiterlijk van het appa raat. Updates van

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Geluidsniveaumeter PCE-318

GEBRUIKSAANWIJZING Geluidsniveaumeter PCE-318 PCE Brookhuis B.V. Institutenweg 15 7521 PH Enschede The Netherlands Telefoon+31 53 737 01 92 Fax: +31 53 430 36 46 info@pcebenelux.nl www.pcebrookhuis.nl GEBRUIKSAANWIJZING Geluidsniveaumeter PCE-318

Nadere informatie

UHF-ontvangstmodule. Bestnr. 19 26 35. Stand: 02/95 Wijzigingen voorbehouden

UHF-ontvangstmodule. Bestnr. 19 26 35. Stand: 02/95 Wijzigingen voorbehouden Bestnr. 19 26 35 UHF-ontvangstmodule Stand: 02/95 Wijzigingen voorbehouden Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische

Nadere informatie

Video Intercom Systeem

Video Intercom Systeem Video Intercom Systeem AC-500 buiten unit INSTALLATIE HANDLEIDING 2 Functies luidspreker nachtzicht LED verlichting kleuren CCD camera naamlabels beldrukknop microfoon Meegeleverde artikelen Buiten unit

Nadere informatie

1. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG: 3

1. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG: 3 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUDSOPGAVE 1. PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG: 3 2.HET MONTEREN EN AANSLUITEN VAN DE DEURBEL OP STROOM 4 2.1 Deurbel krijgt spanning via batterijen 4 2.2 Deurbel krijgt spanning via

Nadere informatie

SNOW 7HD GEBRUIKSHANDLEIDING

SNOW 7HD GEBRUIKSHANDLEIDING SNOW 7HD GEBRUIKSHANDLEIDING Opbouw Als je de Snow voor je houdt; dan bevinden zich rechts naast het scherm de volgende toetsen of aanduidingen van boven naar onder: Batterij-indicator Zoom + Zoom - Aan

Nadere informatie

METING STRALING HOOGFREQUENT

METING STRALING HOOGFREQUENT METING STRALING HOOGFREQUENT Locatie: Woning de heer P. Christiaans Smaragdstraat 48 te Amsterdam Datum meting: 22 maart 2017 Stralingsmeting.nu Aanleiding onderzoek De heer Christiaans heeft een meting

Nadere informatie

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm Handleiding Sinner bluetooth helm Sinner bluetooth skihelm Sinner bluetooth scooterhelm Inhoudsopgave 1 Introductie bluetooth 1.1 Bluetooth helm controle knop 1.2 Ondersteunende profielen en functies 1.3

Nadere informatie

VEMES protocol voor het meten van elektromagnetische straling

VEMES protocol voor het meten van elektromagnetische straling VEMES protocol voor het meten van elektromagnetische straling Versie 4. Datum: 15 maart 2016 Doel van dit protocol: Het vastleggen van de te hanteren meetmethoden voor het onderzoek naar laag- en hoogfrequente

Nadere informatie

Mini Handleiding over Elektronica-onderdelen

Mini Handleiding over Elektronica-onderdelen Mini Handleiding over Elektronica-onderdelen Deze handleiding is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar. Op een eenvoudige manier en in begrijpelijke tekst leer je stapsgewijs wat elk elektronica-onderdeel

Nadere informatie

DT-120/DT-180V/DT-180. NL Version 1

DT-120/DT-180V/DT-180. NL Version 1 DT-120/DT-180V/DT-180 Version 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Bedieningselementen LCD display Frequentieband-selectie DBB (Deep Bass Booster) Aan/Uit Afstemtoets Stereo/Mono schakelaar Aan-/Uitschakelaar Volumeregelaar

Nadere informatie

Wat: Testen Energiebox AGEM Wanneer: 18 en 23 juni 2014 Wie: Rik ten Dolle. AGEM Energiebox

Wat: Testen Energiebox AGEM Wanneer: 18 en 23 juni 2014 Wie: Rik ten Dolle. AGEM Energiebox Wat: Testen Energiebox AGEM Wanneer: 18 en 23 juni 2014 Wie: Rik ten Dolle AGEM Energiebox Inhoudsopgave Apparaten om energieverbruik te meten 3 - VOLTCRAFT Energy Count 3000 LCD 3 - Stekkerdoos-schakelklok

Nadere informatie

1.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 3 2.IN GEBRUIK NEMEN EN MONTAGE VAN HET SCHERM 4 3.DE MONTAGE VAN DE DEURBEL 6 4.DE DEURBEL VAN STROOM VOORZIEN 7

1.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 3 2.IN GEBRUIK NEMEN EN MONTAGE VAN HET SCHERM 4 3.DE MONTAGE VAN DE DEURBEL 6 4.DE DEURBEL VAN STROOM VOORZIEN 7 GEBRUIKSAANWIJZING 2 INHOUDSOPGAVE 1.PRODUCTAFBEELDING MET UITLEG 3 2.IN GEBRUIK NEMEN EN MONTAGE VAN HET SCHERM 4 3.DE MONTAGE VAN DE DEURBEL 6 4.DE DEURBEL VAN STROOM VOORZIEN 7 5.AANSLUITEN VAN DE EXTERNE

Nadere informatie

Handleiding LifeGuard

Handleiding LifeGuard Handleiding LifeGuard I Introductie De LifeGuard bestaat uit een basisstation en een armband, die gebruikt kunnen worden als alarm bij onderdompeling in water en bij verdwalen. Ga naar www.manual-guide.com

Nadere informatie

Antennes. Algemene informatie

Antennes. Algemene informatie Algemene informatie Antennes worden gebruikt om radiogolven te ontvangen en te verzenden en bestaan gewoonlijk uit een antennebehuizing en een antennestang. De antennebehuizing wordt op het cabinedak aangebracht

Nadere informatie

Actuele stoorbronnen en vuistregels ter vermindering van storing voor de RZAM

Actuele stoorbronnen en vuistregels ter vermindering van storing voor de RZAM Actuele stoorbronnen en vuistregels ter vermindering van storing voor de RZAM door VERON EMC-EMF commissie 56 e Dag voor de RadioAmate2016 56 e Dag voor de 016 EMC EMF Commissie Dag voor de RadioAmateur

Nadere informatie

Onboard auto camera Caméra embarquée

Onboard auto camera Caméra embarquée Onboard auto camera Caméra embarquée ONBOARD CAR CAMERA ONBOARD-KFZ-KAMERA up to 32GB Video format Movie 2.0 LCD Screen Low illumination for night operation High speed recording quick response for light

Nadere informatie

Video Intercom Systeem

Video Intercom Systeem Video Intercom Systeem VC-105 buiten unit INSTALLATIE HANDLEIDING 2 Functies Nachtzicht LED verlichting Kleuren CCD camera Luidspreker Montagebehuizing / regenschild Beldrukknop Microfoon Meegeleverde

Nadere informatie

Handleiding voor de 27 watt Sterrenhemel artikel 1905

Handleiding voor de 27 watt Sterrenhemel artikel 1905 Handleiding voor de 27 watt Sterrenhemel artikel 1905 1. Algemene informatie: Deze sterrenhemel is een LED lichtbron van 27 watt die zijn lichtenergie afgeeft aan een bundel fiber draden. De lichtbron

Nadere informatie

Apps maken VOOR KIDS. Nadine Bergner Thiemo Leonhardt

Apps maken VOOR KIDS. Nadine Bergner Thiemo Leonhardt Apps maken VOOR KIDS Nadine Bergner Thiemo Leonhardt Amersfoort, 2017 3 INHOUD inleiding 4 Hoofdstuk 1: Smartphone-Apps 8 Hoofdstuk 2: Je eerste app 17 Hoofdstuk 3: Apps voor beginners 45 Hoofdstuk 4:

Nadere informatie

Februari De waarheid omtrent zendmasten

Februari De waarheid omtrent zendmasten 6 De waarheid omtrent zendmasten 2 Inhoud en Colodings Charles Claessens pagina 2 Elektrosmog en Zendmasten Charles Claessens pagina 3 Colofon het bitje Charles Claessens pagina 12 Op 31 Januari 2007 organiseerde

Nadere informatie

ES-S7A. Buitensirene. www.etiger.com

ES-S7A. Buitensirene. www.etiger.com ES-S7A Buitensirene www.etiger.com NL Kenmerken - Draadloze verbinding voor een eenvoudige installatie - Radiofrequente beveiliging van de accessoires: meer dan een miljoen combinatiecodes - EEPROM-informatiebeveiliging,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Video endoscoop FVE 100

Gebruikershandleiding. Video endoscoop FVE 100 Gebruikershandleiding Video endoscoop FVE 100 SET BESTAAT UIT: FVE 100 (Artikelnr. 999420) Video-endoscoop, zwanenhals 100 cm, Video-kabel, USB kabel, Li-Ion-batterijen, oplader, (hulpsetje; magneet, haak,

Nadere informatie

OORGUARD350. DoorGuard350 USER MANUAL 1 GEBRAUCHSANLEITUNG 11 GUIDE UTILISATEUR 21 MODO DE EMPLEO 31 MANUALE D ISTRUZIONI 41 GEBRUIKSAANWIJZING 51

OORGUARD350. DoorGuard350 USER MANUAL 1 GEBRAUCHSANLEITUNG 11 GUIDE UTILISATEUR 21 MODO DE EMPLEO 31 MANUALE D ISTRUZIONI 41 GEBRUIKSAANWIJZING 51 OORGUARD350 DoorGuard350 USER MANUAL 1 GEBRAUCHSANLEITUNG 11 GUIDE UTILISATEUR 21 MODO DE EMPLEO 31 MANUALE D ISTRUZIONI 41 GEBRUIKSAANWIJZING 51 20390/ 20111115 DOORGUARD350 ALL RIGHTS RESERVED MARMITEK

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Producteigenschappen. 4 Bediening met 2-voudig toetselement. Systeem 3000

1 Veiligheidsinstructies. 2 Bedoeld gebruik. 3 Producteigenschappen. 4 Bediening met 2-voudig toetselement. Systeem 3000 Best. nr.: 5404 00 Bedieningsvoorschrift 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Ernstig letsel, brand of materiële schade

Nadere informatie

Handboeak SMARTCD.G2 02.2015

Handboeak SMARTCD.G2 02.2015 02.2015 2 / 14 1 Voorgeschreven gebruik... 3 2 Veiligheidsadviezen... 4 3 Leveromvang... 5 4 Aansluiting op een pc/laptop... 6 5 Opladen van de accu's... 7 6 Inbedrijfstelling... 8 7 Configuratie van de

Nadere informatie

HANDLEIDING SCOREBORDEN OUTDOOR Versie 5.1 / oktober 2014

HANDLEIDING SCOREBORDEN OUTDOOR Versie 5.1 / oktober 2014 HANDLEIDING SCOREBORDEN OUTDOOR Versie 5.1 / oktober 2014 1.0 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een outdoor scorebord van Data Display. We hopen dat er veel plezier aan beleefd zal

Nadere informatie

PLL ALARM CLOCK RADIO Model : FRA252

PLL ALARM CLOCK RADIO Model : FRA252 PLL ALARM CLOCK RADIO Model : FRA252 NL HANDLEIDING NL HANDLEIDING WAARSCHUWING: OM HET RISICO OP BRAND OF ELEKTRISCHE SCHOKKEN TE REDUCEREN, STEL HET APPARAAT NIET BLOOT AAN REGEN OF VOCHT. LET OP Het

Nadere informatie

Het inbouwen van het FX335 printje met CTCSS decoder en subtoon encoder in de CONDOR 16. PDF-versie. Rev:

Het inbouwen van het FX335 printje met CTCSS decoder en subtoon encoder in de CONDOR 16. PDF-versie. Rev: Het inbouwen van het FX335 printje met CTCSS decoder en subtoon encoder in de CONDOR 16. PDF-versie. Rev: 2003 06 25 www.qsl.net/pa0nhc Met dank aan PA3CYS voor de gegevens en materialen, en aan pa3gvq

Nadere informatie

Persoonsalarm Alarmoproep Valalarm

Persoonsalarm Alarmoproep Valalarm Persoonsalarm Alarmoproep Valalarm LET OP DAT U GEEN STOPCONTACT GEBRUIKT DAT KAN WORDEN UITGEZET DOOR BIJVOORBEELD EEN VERDEELSTEKKER OF EEN AFSTANDBEDIENING.. Gebruiksaanwijzing per 1 augustus 2013 1.

Nadere informatie

PLL CIRCUIT. 2.4 GHz MIC BUILT-IN LCD TFT VID-TRANS300 VID-TRANS310 VID-TRANS320 NIGHT VISION IR LED NEDERLANDS PAN & TILT GEBRUIKSAANWIJZING UNIT

PLL CIRCUIT. 2.4 GHz MIC BUILT-IN LCD TFT VID-TRANS300 VID-TRANS310 VID-TRANS320 NIGHT VISION IR LED NEDERLANDS PAN & TILT GEBRUIKSAANWIJZING UNIT VID-TRANS300 VID-TRANS310 VID-TRANS320 2.4 GHz LCD TFT RC UNIT PAN & TILT NIGHT VISION IR LED 3 CHANNELS PLL CIRCUIT MIC BUILT-IN OBSERVATION & SECURITY GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS Systemen: VID-TRANS300

Nadere informatie

HANDLEIDING. Milestone 310 Nederlandssprekende memorecorder

HANDLEIDING. Milestone 310 Nederlandssprekende memorecorder HANDLEIDING Milestone 310 Nederlandssprekende memorecorder 1. PRODUCT BESCHRIJVING De belangrijkste punten van de Milestone 310 zijn: - Beste in zijn soort qua geluid. - Nieuw ontwikkelde microfoon en

Nadere informatie

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!!

Introductie EMC. Hét EMC Event 2011 DARE!! Introductie EMC Inleiding EMC 1. Bepalen van de opgewekte veldsterkte van een zender - Norm versus optredende velden 2. AM detectie - Hoe veroorzaakt een HF signaal problemen op LF apparatuur 3. Hoe lopen

Nadere informatie

THERMO-ELEKTRISCHE WIJNKLIMAATKAST & KOELKAST. Model: DX-68 COMBO (Mini Bar) Gebruiksaanwijzing

THERMO-ELEKTRISCHE WIJNKLIMAATKAST & KOELKAST. Model: DX-68 COMBO (Mini Bar) Gebruiksaanwijzing THERMO-ELEKTRISCHE WIJNKLIMAATKAST & KOELKAST Model: DX-68 COMBO (Mini Bar) Gebruiksaanwijzing Inhoud Ⅰ. Algemene veiligheidsvoorschriften...3 Ⅱ. Technische gegevens...4 Ⅲ. Illustratie...5 Ⅳ. Stroomschema...6

Nadere informatie

De portofoons zijn door de Veiligheidsregio Zeeland ter beschikking gesteld aan DARES ZEELAND

De portofoons zijn door de Veiligheidsregio Zeeland ter beschikking gesteld aan DARES ZEELAND STORNOPHONE 7000 HANDLEIDING De portofoons zijn door de Veiligheidsregio Zeeland ter beschikking gesteld aan DARES ZEELAND Rev. : 0.1 Datum : 20 januari 2008 Auteur : PE1MWB PA3APV PA1FZH 1 Inleiding:

Nadere informatie

D-15 1 stijger doorlussen M-72 & T-72

D-15 1 stijger doorlussen M-72 & T-72 D-5 stijger doorlussen -7 & T-7 0 W Deurtelefoon T7 3 4 A B7 B-7 A A 8 oordeur beldrukker tbv e bel Eindweerstand monteren! Weerstanden niet doorknippen! B7 A A 8 Deurtelefoon T7 3 4 A oordeur beldrukker

Nadere informatie

Video Intercom Systeem

Video Intercom Systeem Video Intercom Systeem AC-563 buiten unit INSTALLATIE HANDLEIDING 2 Functies RVS torqbouten met veiligheidsnok nachtzicht LED verlichting kleuren CCD camera luidspreker beldrukknop naamlabel vensters microfoon

Nadere informatie

HANDLEIDING: BUITEN BEWEGINGSMELDER

HANDLEIDING: BUITEN BEWEGINGSMELDER HANDLEIDING: BUITEN BEWEGINGSMELDER Inhoud INTRODUCTIE... 2 INSTALLATIE... 3 INSTELLINGEN... 4 SCHAKELAAR SW1... 5 SCHAKELAAR SW2... 5 JUMPER SCHAKELAAR JP1... 5 TESTEN... 6 LOOPTEST... 6 RADIO LINK TEST...

Nadere informatie

Even voorstellen. Tjaden woonbiologie. onderwerpen. Hoogfrequent. Verstoringen buiten. Ontmoetings- en bijscholingsdag Lecherantenne

Even voorstellen. Tjaden woonbiologie. onderwerpen. Hoogfrequent. Verstoringen buiten. Ontmoetings- en bijscholingsdag Lecherantenne 21-05-2011 Tjaden woonbiologie Ontmoetings- en bijscholingsdag Lecherantenne 21 mei 2011 onderwerpen Introductie Woonbiologische verstoringen Buiten Binnen Oplossingen Vuile stroom of dirty power Cursus

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE. MONTAGE EN GEBRUIK. Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem LAADPAS LAADPAS

LAADZUIL ELEKTRISCHE.  MONTAGE EN GEBRUIK. Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met passysteem 1

Nadere informatie

DP E08.UART INHOUD INHOUD. Inhoud 1. Gebied Normale Indicatie 6. Knop Definitie 7. Inleiding 2. Normale Bediening 7. Overzicht Tekening 3

DP E08.UART INHOUD INHOUD. Inhoud 1. Gebied Normale Indicatie 6. Knop Definitie 7. Inleiding 2. Normale Bediening 7. Overzicht Tekening 3 INHOUD DP E08.UART INHOUD Inhoud 1 Inleiding 2 Overzicht Tekening 3 Specificaties 4 Overzicht Functies 5 Gebied Normale Indicatie 6 Knop Definitie 7 Normale Bediening 7 Fout Code Definitie 8 BEELDSCHERM

Nadere informatie

DIGITAL DOOR VIEWER 2.0 GEBRUIKERSHANDLEIDING

DIGITAL DOOR VIEWER 2.0 GEBRUIKERSHANDLEIDING DIGITAL DOOR VIEWER 2.0 GEBRUIKERSHANDLEIDING Let op: 1. Lees voor gebruik eerst deze handleiding. 2. Demonteer de camera of de hoofdunit niet. 3. Ga zorgvuldig te werk. 4. Wij raden u aan om regelmatig

Nadere informatie