AGRIFLANDERS DE EDITIE VEEPRIJSKAMPEN EN -TENTOONSTELLINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AGRIFLANDERS DE EDITIE VEEPRIJSKAMPEN EN -TENTOONSTELLINGEN"

Transcriptie

1 AGRIFLANDERS DE EDITIE VEEPRIJSKAMPEN EN -TENTOONSTELLINGEN Door Herman Vets, voorzitter Werkgroep veeprijskampen en -tentoonstellingen Het wordt weer een boeiend feest! Agriflanders heeft samen met de stamboekverenigingen een sterke traditie in prijskampen en veeshows uitgebouwd. De sterkhouders van de vorige edities keren graag terug en er moeten dan ook geen grote nieuwigheden in het programma verwacht worden. Ondanks het traditionele karakter van de fokkerij evenementen op Agriflanders vernieuwt de fokkerijsector sneller dan ooit en hebben trends in de fokkerij zoals genoomselectie ook hun weerslag op het gebeuren. EVENEMENTEN IN HAL 8 CRV vernieuwt programma op Agriflanders 2017 Naast de klassieke elitekeuringen voor Holstein en Belgisch witblauw, heeft CRV voor de Vlaamse melkveehouders een nieuw onderdeel aan het programma toegevoegd. Op donderdag 12 januari organiseert CRV vanaf 12.30u Ondernemen met DNA, waarbij veehouders in woord en beeld kunnen kennismaken met de belangrijkste recente ontwikkelingen in de veeverbetering. Ondernemen met DNA De Vlaamse melkveehouderij staat momenteel voor niets minder dan een revolutie. Al sedert Mendel weten we dat het DNA een gigantische schatkamer is aan informatie. Wetenschap en techniek staan nu op punt om deze informatie op grote schaal in de praktijk te kunnen gebruiken. DNA-merkertesten ontsluiten informatie die veehouders nieuw inzicht geeft in hun dieren. Hoe dit in zijn werk gaat, zal CRV in een speciaal programma demonstreren waarvoor CRV alle Vlaamse veehouders exclusief uitnodigt. Ondernemen met DNA helpt veehouders om de juiste keuzes te maken, gericht op een efficiënte en makkelijk te managen veestapel. Elitekeuringen voor Holstein en Belgisch Witblauw Traditiegetrouw organiseert CRV op donderdag 12 januari vanaf 10.30u een elitekeuring voor Holstein. In totaal meldden zich 49 melkveehouders met 132 zwartbonte en 63 roodbonte dieren aan voor de individuele keuringen. Een selectie van 85 dieren hieruit zal uiteindelijk deelnemen in Gent. Op vrijdag 13 januari om 10.30u start de elitekeuring voor de 85 geselecteerde dieren van het Belgisch Witblauw ras. Ook hier was de interesse vooraf bijzonder groot. In totaal schreven 45 vleesveehouders 133 dieren in. Naast de beste koeien uit Vlaanderen zullen ook opnieuw stieren gekeurd worden. Al deze stieren dienen vrij te zijn van de gekende erfelijke gebreken.

2 Dochtergroepen gedemonstreerd CRV is op Agriflanders ook aanwezig in hal 8 met een ruime tentoonstelling op haar stand. Hier komt de nieuwste genetica te staan met vijf dochtergroepen van vier dieren in een permanente expositie. Daarnaast wordt ook de meest aansprekende genetica van het Belgisch Witblauw in expositie geplaatst op de stand via dochters van actuele BBG-stieren. 2 Ondernemen met DNA praktisch Donderdag 12 januari - Hal u Ondernemen met DNA Meer informatie: Wim Veulemans Welkomstwoord door CRV-voorzitter Peter Broeckx Vijf veehouders en hun topkoe inspireren u om het DNA van uw dieren tot waarde te brengen Intermezzo Kiezen met DNA, de modernste genetica beschikbaar voor de toekomstgerichte melkveehouderij Vlaamse paardensector pakt uit met nieuwe naam, rassenshow en hippisch dorp PaardenPunt Vlaanderen: nieuwe koepelorganisatie PaardenPunt Vlaanderen is misschien een nieuwe naam op Agriflanders maar tegelijkertijd al jaren een vaste waarde. Het PaardenPunt ontstond namelijk uit de fusie van de Vlaamse Confederatie van het Paard en het Vlaams Paardenloket. Paardenpunt Vlaanderen bundelt en garandeert sinds maart 2016 alle diensten van deze 2 voormalige organisaties. Als koepelorganisatie van de Vlaamse paardensector vertegenwoordigt PaardenPunt Vlaanderen meer dan veertig erkende hippische verenigingen met honderdduizenden betrokkenen. PaardenPunt Vlaanderen is dan ook een belangrijk aanspreekpunt voor de Overheid. Paardenliefhebbers kunnen bij PaardenPunt Vlaanderen terecht voor: Registratie en identificatie van paarden, pony s, ezels, (verplicht in heel Europa); Alle vragen en info over alle aspecten van paardenhouderij. Hippisch feest op Agriflanders Tijdens Agriflanders verzorgt PaardenPunt Vlaanderen een heus paardendorp. De bezoeker kan er kennismaken met de erkende paardenrassen die in Vlaanderen gefokt worden en de drijvende krachten achter de stamboeken ervan. Midden in het paardendorp, omgeven door diverse hippische infostands en maar liefst 33 boxen met de mooiste prijsbeestjes, kan u een verfrissend of verwarmend drankje bestellen in een gezellig paardencafétje. Weet u nog niet op welke dag u langskomt? Kies dan zeker voor zaterdag 14 januari. Dan schotelen de erkende Vlaamse paardenstamboeken een heuse rassenshow voor. Meer info:

3 3 Belgisch Trekpaard demonstreert niet alleen op zondag Donderdag demodag / zondag hoogtepunt met de Nationale Prijskamp Wie zondag 15 januari niet aanwezig kan zijn, maar toch trekpaarden aan het werk wil zien, komt nu ook aan zijn trekken op donderdag 12 januari. Aanvullend aan het rundveegebeuren zal de Koninklijke Maatschappij voor het Belgisch Trekpaard ook donderdag al een demoshow verzorgen met een aantal trekpaarden in actie. Zo wordt het drukke zondagprogramma met als apotheose de verkiezing van de Nationale kampioenen van 2017 een beetje ontlast. EVENEMENTEN IN HAL 6 Nieuw! Veiligheid en preventie in de landbouw Een nieuwigheid op de beurs is een multidisciplinair gebeuren rond arbeidsveiligheid. Onder coördinatie van Preventagri zullen op donderdag 12 januari in hal 6 een aantal sessies en demo s plaatsvinden rond: Gevaar van mestgassen en veiligheid in besloten ruimtes; Veilig omgaan met gewasbescherming; Virtueel brand blussen; Dodehoekgevaar; Het is de bedoeling dat doorlopend een aantal demo s gegeven worden waarbij het publiek betrokken wordt. Zowel preventiediensten als verzekeringen zullen hieraan meewerken. Vlaams Piétrainfokkerij De Vlaamse Piétrainfokkerij bestaat ondertussen 2 jaar en de vernieuwde werking is nu op kruissnelheid gekomen. Het aftesten van Piétrainberen als eindbeerkruising is nog uitdrukkelijker de hoeksteen van de Piétrainfokkerij geworden. De capaciteit van de selectiemesterijen is verdubbeld en door een interprofessioneel akkoord krijgt ILVO opdracht om de praktijktoets voor eindberen die VPF reeds had opgezet verder op onafhankelijke basis uit te bouwen als benchmark voor alle genetica. De opwaardering van de selectiemesterijwerking wordt ook in de praktijk goed gevoeld, zowel door de varkenshouders als door de fokkers. Omdat testresultaten van alle VPF-beren beschikbaar zullen zijn kunnen varkenshouders gerichter beren op maat van hun bedrijf kiezen. De Premium en Optimal Piétrain geraken zijn bij deze doelgroep stilaan ingeburgerd. Voor de varkenshouders die niet gericht kiezen is vooral het versneld opruimen van beren met mindere testresultaten van groot belang en uniek in de sector. Voor de fokkers blijft de Eliteprijskamp op Agriflanders op vrijdag 13 januari een belangrijke afspraak om exterieur af te toetsen t.o.v. de concurrentie. Qua vergoeding voor hun fokkerij is het belang van goede resultaten bij het aftesten echter enorm toegenomen. Gevolg is dus ook een matiging van de verkoopprijzen op de traditionele eliteveiling, omdat de vergoeding verschuift naar meer nabetaling op basis van de testresultaten van de aangekochte beren. Maar ook dat is een deel van het ingezette vernieuwingsproces.

4 4 Kleine Herkauwers Vlaanderen Kleine Herkauwers Vlaanderen vzw verenigt de fokkers van de vele schapen- en geitenrassen die ons Vlaamse landschap kenmerken. De permanente tentoonstelling van de erkende schapen- en geitenrassen waarvoor KHV de stamboeken bijhoudt, is dan ook een sterke trekpleister voor Agriflanders. Voor de belangrijkste melk- en vleesschapenrassen zullen terug de Vlaamse Kampioenschappen voor rammen en ooilammeren georganiseerd worden op zaterdag 14 januari. Steunpunt Levend Erfgoed (SLE): Tentoonstelling erfgoed Steunpunt Levend Erfgoed is een vereniging die door de vele tentoonstellingen die ze inricht in Vlaanderen met huisdierrassen met een Vlaams verleden goed ingeburgerd. Op Agriflanders mag SLE dan ook niet ontbreken. Een ras met Vlaamse roots dat uit de boot valt bij de commerciële fokkerijen wordt door SLE meestal met open armen ontvangen. Een belangrijke taak omdat deze rassen van hieruit terug opgevist kunnen worden voor een comeback als blijkt dat zo een authenthiek ras toch specifieke interessante eigenschappen had, denken we maar aan de opmars van de producten met meer smaakbeleving. Dit jaar zullen o.a. de rundveerassen van het Studiecentrum Voor Dubbeldoel Rassen (SVDR) en enkele trekpaarden een plaats vinden op deze stand, aangevuld met allerlei kleinere erfgoedrassen, zoals pluimvee-, konijnen-, en schapenrassen. Tenzij sanitaire maatregelen beperkingen opleggen? Hengstenkeuring Belgisch Miniatuurpaard / Nationale Prijskamp Shetland Pony Ook in Hal 6 is het weer paardenzondag op 15 januari. Niet met het grootste en imposantste ras zoals in Hal 8, maar met de liefste, kleinste of elegantste rassen. Het stamboek van het Belgisch Miniatuurpaard organiseert op zondag in hal 6 zijn ondertussen reeds traditionele hengstenkeuring. Het stamboek van de Shetlandpony staat in dezelfde hal weer paraat met de organisatie van haar Nationale Kampioenschap.

5 5 PROGRAMMA IN DE PISTE Hal 6: kleine piste Donderdag u Demonstraties arbeidsveiligheid Vrijdag u Nationale prijskamp fokvarkens (Piétrain, BN) Kampioenschap per ras Prijskamp beste verervende vaderbeer Zaterdag u 13.30u Voorstelling eliteberen veiling 14.00u Internationale eliteveiling fokberen Open Vlaams rammen- en ooilammerenkampioenschap voor vlees- en melkschapen Zondag u Hengstenkeuring Belgisch Miniatuurpaard 12.30u Nationale Prijskamp Shetland Pony Hal 8: grote piste Donderdag u CRV Event Melkvee - prijskamp 12.30u CRV Event Melkvee 16.00u Animatie met Trekpaarden Vrijdag u CRV Event Vleesvee - prijskamp Zaterdag u Demonstratie- en showprogramma met sporten hobbypaarden 12.00u Demo Haflingers 13.30u Rassenparade & demonstratie sport- en hobbypaarden Zondag u Nationale Prijskamp Belgisch Trekpaard

6 6 OVERZICHT TENTOONSTELLINGEN januari 2017: permanente tentoonstelling van diverse stamboekrassen Rundvee Hal 8: Holstein (zwart- en roodbont), Belgisch Witblauw, Blonde d Aquitaine. Rundvee Hal 6: Witrood van Oost-Vlaanderen, Rood van West-Vlaanderen, Kempisch, Witblauw dubbeldoel en Mini Zeboe. Paarden: Anglo-Arabisch Sportpaard, Arabisch halfbloedpaard, Arabisch volbloedpaard, Arabo-Fries, Belgian Pinto Arabian Horse, Belgische rijpony, Belgisch trekpaard, Belgisch tuigpaard, Belgisch warmbloed, Boulonnais, Cob Normand, Comtois, Connemara pony, Dartmoor pony, Ezel, Fjord, Fries paard, Haflinger, Highland pony, IJslands paard, Irish Cob, Lipizzaner, Mérens, Miniatuurpaard, New Forest pony, Paint Horse, Percheron, Quarter Horse, Shetlandpony, Shire, Tinker, Vlaams paard, Welsh pony. Varkens: Piétrain, Belgisch Landras NN. Schapen- en geiten: Texelaar, Suffolk, Bleu du Maine, Hampshire Down, Ile de France, Blauwe Texelaar, Swifter, Rouge de l Ouest, Zwartbles, Belgisch melkschaap, Wiltshire Horn, Kerry Hill, Clun Forest, Romanov, Herdwick, Witte geit, Toggenburger geit, Anglo Nubische geit, Bonte geit, Hertegeit, Boergeit.

7 7 VERANTWOORDELIJKEN CONTACT MET DE PERS Hal 6 13/01 VPF Jurgen Depuydt /01 KHV Frans Vanackere /01 BMP Patrick Ottoy /01 BMP Franky De Vos /01 Shetland Pony Willy Remue Hal 8 12/01 CRV Wim Veulemans /01 CRV Wim Veulemans /01 PPV Carine Luys /01 KMBT Ann Muys

8 8 CONTACTPERSONEN STAMBOEKEN/TENTOONSTELLINGEN/PRIJSKAMPEN/SHOWS Organisatie Naam adres GSM/Tel Agriflanders Agriflanders Agriflanders BDAV BDAV BDAV BMP Herman Vets Tom Destoop Gunther De Mey Marnic Loterman Emma Lenders Luc Vervaele Franky De Vos BMP Angie Ottoy CRV CRV HBBB KHV KHV Benny Declerck Laura Van Callias Pierre Mailleu Frans Vanackere Lauwerijsen Marc KMBT An Muys Paardenshow coördinatie John Van De Walle PPV Carine Luys PPV ShetlandPony s ShetlandPony s t Rozenhof Vlaams Paard Vlaams Paard Herman De Gezelle Willy Remue Jeanine De Vries Diederik De Baets Geert Van Heesvelde Marc Baelde Herman.degezelle@azstlucas.be belgisch.studbook.shetland@skynet.be; belgisch.studbook@skynet.be belgisch.studbook.shetland@skynet.be; belgisch.studbook@skynet.be info@minipaarden.be; dirk.de.baets4@telenet.be Vlaamse-paarden-pension@hotmail.com info@vlaamspaard.be

9 9 VPF Zeboehoeve Carine Heerman Pieter Vercruysse

AGRIFLANDERS ste editie - 2 perscontact : 7 december 2012

AGRIFLANDERS ste editie - 2 perscontact : 7 december 2012 AGRIFLANDERS 2013 8ste editie - 2 perscontact : 7 december 2012 De achtste editie van Agriflanders gaat door van 10 tot en 13 januari 2013 in Flanders Expo te Gent. Het is met enige fierheid dat we mogen

Nadere informatie

AGRIFLANDERS 2015-9 de editie - 2 de perscontact: 5 december 2014

AGRIFLANDERS 2015-9 de editie - 2 de perscontact: 5 december 2014 AGRIFLANDERS 2015-9 de editie - 2 de perscontact: 5 december 2014 door Georges Van Keerberghen, voorzitter De negende editie van Agriflanders vindt plaats van 15 tot en met 18 januari 2015 in Flanders

Nadere informatie

AGRIFLANDERS 2015 9 de editie

AGRIFLANDERS 2015 9 de editie AGRIFLANDERS 2015 9 de editie 1 ste perscontact : 22 augustus 2014 door Georges Van Keerberghen, voorzitter De negende editie van Agriflanders gaat door van 15 tot en met 18 januari 2015 in Flanders Expo

Nadere informatie

39 ste Torhoutse Paardenmarkt zaterdag 27 juni 2015

39 ste Torhoutse Paardenmarkt zaterdag 27 juni 2015 39 ste Torhoutse Paardenmarkt zaterdag 27 juni 2015 programmabrochure met bon gratis huifkarrit & win een ponykamp De troeven van Torhouts schoonste en oudste culturele feeste: Het marktgebeuren met Verkoop

Nadere informatie

BELGIAN HORSE BREEDING ASSOCIATIONS

BELGIAN HORSE BREEDING ASSOCIATIONS BELGIAN HORSE BREEDING ASSOCIATIONS Region Name of the organization Het Belgisch Warmbloedpaard Het Belgisch Arabisch Paardenstamboek Belgische Haflinger Vereniging Belgisch Welsh Pony Stamboek Address,

Nadere informatie

Persconferentie 8 december 2006. Agriflanders 2007 5de editie en klaar voor 4 dagen

Persconferentie 8 december 2006. Agriflanders 2007 5de editie en klaar voor 4 dagen Persconferentie 8 december 2006 Agriflanders 2007 5de editie en klaar voor 4 dagen door Walter Vandepitte, voorzitter Agriflanders Datum en plaats : De vijfde editie van Agriflanders gaat dus door van

Nadere informatie

Inschrijvingsformulier voor alle deelnemende dieren aan de prijskampen - jaarmarkt van Londerzeel centrum 25/09/2017.

Inschrijvingsformulier voor alle deelnemende dieren aan de prijskampen - jaarmarkt van Londerzeel centrum 25/09/2017. Inschrijvingsformulier voor alle deelnemende dieren aan de prijskampen - jaarmarkt van Londerzeel centrum 25/09/2017. Voornaam en naam: Adres: Telefoonnummer: Afmetingen vervoermiddel: Rekeningnummer:

Nadere informatie

Eerste persconferentie

Eerste persconferentie Eerste persconferentie PLC Ruiselede, vrijdag 24/08/2018 Programma 10.15u: persconferentie o Verwelkoming en algemene introductie (Georges Van Keerberghen) o Stand van zaken editie 2019 (Gunther De Mey)

Nadere informatie

Tabel 1. Risicostatus 1 van de Nederlandse 2 landbouwhuisdierrassen (peildatum voorjaar 2014) 3

Tabel 1. Risicostatus 1 van de Nederlandse 2 landbouwhuisdierrassen (peildatum voorjaar 2014) 3 Tabel 1. Risicostatus 1 van de Nederlandse 2 landbouwhuisdierrassen (peildatum voorjaar 2014) 3 1 Criteria voor risicostatus (kritiek, bedreigd, kwetsbaar) zijn gebaseerd op de FAO Guidelines In Vivo Conservation

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsindex 2008 voor schapen

Vruchtbaarheidsindex 2008 voor schapen Vruchtbaarheidsindex 008 voor schapen S. Janssens, 0/0/009 Onderzoeksgroep Huisdierengenetica, departement Biosystemen, K.U.Leuven Inleiding De index voor vruchtbaarheid, afgekort als, wordt berekend na

Nadere informatie

20 ste schapen-en geitenhappening VHGS

20 ste schapen-en geitenhappening VHGS 20 ste schapen-en geitenhappening VHGS Keuring van CAE- of zwoegervrije dieren op zat. 29 aug. 2015 en voor dieren zonder attest op zond.30 aug. 2015 met tentoonstelling van bijzondere schapen- en geitenrassen

Nadere informatie

Bijzondere dieren. Pagina 1 van 8

Bijzondere dieren. Pagina 1 van 8 Bijzondere dieren Koeien, paarden, varkens, schapen, geiten, kippen en konijnen Van elke diersoort hebben wij bijzondere rassen, die speciale verzorging vragen. Groot of klein, voor ons zijn ze allemaal

Nadere informatie

GENETICA VERKLAART NIET ALLES OMGEVINGSINVLOEDEN EN EPIGENETICA

GENETICA VERKLAART NIET ALLES OMGEVINGSINVLOEDEN EN EPIGENETICA KU Leuven en de Vlaamse overheid - Departement Landbouw en Visserij verwelkomen u op de: 9 e FOKKERIJDAG GENETICA VERKLAART NIET ALLES OMGEVINGSINVLOEDEN EN EPIGENETICA Woensdag, 25 oktober, 13.00u 16.30u

Nadere informatie

Vademecum voor de stamboekfokker

Vademecum voor de stamboekfokker Kleine Herkauwers Vlaanderen VZW Van Thorenburghlaan 20 9860 Scheldewindeke Tel:09/362.12.87 Fax:09/362.13.05 BTW: BE-0865.752.417 KBC: 734-0124227-76 www.khv.be info@khv.be marc@khv.be Vademecum voor

Nadere informatie

Centra voor spermawinning, inseminatie en embryotransplantatie bij paarden - Overzicht

Centra voor spermawinning, inseminatie en embryotransplantatie bij paarden - Overzicht Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Centra voor spermawinning, inseminatie en embryotransplantatie bij paarden - Overzicht 2009 - Inleiding Het winnen, behandelen en/of

Nadere informatie

Rassenkennis herkauwers, konijnen en knaagdieren

Rassenkennis herkauwers, konijnen en knaagdieren Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Helanie Aalders 01 July 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63028 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Eerste persconferentie Westvlees nv, vrijdag 19/08/2016

Eerste persconferentie Westvlees nv, vrijdag 19/08/2016 Eerste persconferentie Westvlees nv, vrijdag 19/08/2016 Programma 10.00u: persconferentie o Verwelkoming en algemene introductie (Georges Van Keerberghen) o Stand van zaken editie 2017 (Gunther De Mey)

Nadere informatie

7de Vlaamse Fokkerijdag 18/11/2015. Genomisch onderzoek ter ondersteuning van het ras

7de Vlaamse Fokkerijdag 18/11/2015. Genomisch onderzoek ter ondersteuning van het ras 7de Vlaamse Fokkerijdag KEMPISCHE RUND Genomisch onderzoek ter ondersteuning van het ras L. François, S. Janssens, F. G. Colinet, N. Gengler, I. Hulsegge, J. J. Windig, N. Buys Werkwijze 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

De erfelijke aanleg voor aantal geboren lammeren bij vleesschapen

De erfelijke aanleg voor aantal geboren lammeren bij vleesschapen De erfelijke aanleg voor aantal geboren lammeren bij vleesschapen S. Janssens, maart Onderzoeksgroep Huisdierengenetica, departement Biosystemen, KU Leuven www.huisdierengenetica.be Vruchtbaarheidsindex

Nadere informatie

Reglement van Inwendige Orde Ter bekrachtiging voorgelegd aan de Buitengewone Algemene Vergadering van 06/12/17.

Reglement van Inwendige Orde Ter bekrachtiging voorgelegd aan de Buitengewone Algemene Vergadering van 06/12/17. Reglement van Inwendige Orde Ter bekrachtiging voorgelegd aan de Buitengewone Algemene Vergadering van 06/12/17. De Leden 1.Lidmaatschapsbijdrage De jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage bedraagt 25,00 euro.

Nadere informatie

Nieuwe Vruchtbaarheidsindexen voor schapen

Nieuwe Vruchtbaarheidsindexen voor schapen Nieuwe Vruchtbaarheidsindexen voor schapen S. Janssens, november Onderzoeksgroep Huisdierengenetica, departement Biosystemen, KU Leuven www.huisdierengenetica.be Gegevens De meest recente Vruchtbaarheids

Nadere informatie

Persontbijt. Brussel, 07-05-2015

Persontbijt. Brussel, 07-05-2015 Persontbijt Brussel, 07-05-2015 Wie is wie? Het Dagelijks Bestuur van Fedagrim: - Johan Colpaert - voorzitter Fedagrim - Joost Vandesteene - vice-voorzitter Fedagrim - Stefaan Forret - voorzitter beurscomité

Nadere informatie

Nieuwe vruchtbaarheidsindexen voor schapen

Nieuwe vruchtbaarheidsindexen voor schapen Nieuwe vruchtbaarheidsindexen voor schapen S. Janssens, mei Onderzoeksgroep huisdierengenetica, departement Biosystemen, KU Leuven www.huisdierengenetica.be Gegevens De Vruchtbaarheids voor schapen werd

Nadere informatie

Arabische Volbloedpaarden Stamboek in Nederland Europees Arabisch Stamboek voor Shagya-paarden, Sportpaarden en Sportpony's (EASP)

Arabische Volbloedpaarden Stamboek in Nederland Europees Arabisch Stamboek voor Shagya-paarden, Sportpaarden en Sportpony's (EASP) Juni 2017 Arabische Volbloedpaarden Stamboek in Nederland UELN-code: 528001 Postbus 128 3850 AC Ermelo Tel.: +31 (0)577 401025 Fax: +31 (0)577 401145 E-mail: info@arabier.com Website: www.avsweb.org Europees

Nadere informatie

Hoe zeldzaam zijn zeldzame rassen?

Hoe zeldzaam zijn zeldzame rassen? Hoe zeldzaam zijn zeldzame rassen? Over het monitoren van populaties Rita Hoving, Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland 25 augustus 2012, familiedag SZH Centre for Genetic Resources, the Netherlands

Nadere informatie

KARKASFOKWAARDEN EEN VERSCHIL AAN DE HAAK

KARKASFOKWAARDEN EEN VERSCHIL AAN DE HAAK DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Artikel KARKASFOKWAARDEN EEN VERSCHIL AAN DE HAAK 6.05.2019 www.vlaanderen.be Colofon Samenstelling Departement Landbouw en Visserij Auteurs Andries Colman, Laurence Hubrecht

Nadere informatie

Persconferentie Ravels, 19/01/2018 Introductie

Persconferentie Ravels, 19/01/2018 Introductie Persconferentie Ravels, 19/01/2018 Introductie Georges Van Keerberghen 1 Programma Introductie (Georges Van Keerberghen). Algemene voorstelling editie 2018 (Gunther De Mey). Voorstelling seminaries: 1.

Nadere informatie

Domesticeren, fokken, winnen en verliezen

Domesticeren, fokken, winnen en verliezen Domesticeren, fokken, winnen en verliezen Natuurlijke en kunstmatige selectie Kor Oldenbroek Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (WUR) De Vereniging Het Nederlandsch Natuur en Geneeskundig Congres

Nadere informatie

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update juni 2017)

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update juni 2017) senlijst se landbouwhuisdierrassen en hun risico (update juni 2017) in Rund 2016 Aantal koeien Brandrood rund 1150 bedreigd groei Fries Hollands vee (zwartbont) 2129 kwetsbaar stabiel Groninger blaarkop

Nadere informatie

Genetische diversiteit van lokale rassen:

Genetische diversiteit van lokale rassen: Genetische diversiteit van lokale rassen: Hoe genomische tools een oplossing bieden en nieuwe inzichten brengen Wim Gorssen en Roel Meyermans KU Leuven Genetische diversiteit 2 Waarom genetische diversiteit?

Nadere informatie

Persconferentie. Ravels, 15/01/2016

Persconferentie. Ravels, 15/01/2016 Persconferentie Ravels, 15/01/2016 Introductie Georges Van Keerberghen Programma Introductie (Georges Van Keerberghen) Algemene voorstelling editie 2016 (Gunther De Mey) Voorstelling seminaries: 1. Seminarie

Nadere informatie

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update april 2017)

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update april 2017) senlijst se landbouwhuisdierrassen en hun risico (update april 2017) in Rund (2015) koeien Brandrood rund 1150 bedreigd groei Fries Hollands vee (zwartbont) 3153 kwetsbaar stabiel Groninger blaarkop 2785

Nadere informatie

DUURZAAM FOKKEN: ZELDZAME LOKALE HUISDIERRASSEN. Overzicht. Steunpunt Levend Erfgoed vzw (SLE) Duurzame fokkerij met oude rassen

DUURZAAM FOKKEN: ZELDZAME LOKALE HUISDIERRASSEN. Overzicht. Steunpunt Levend Erfgoed vzw (SLE) Duurzame fokkerij met oude rassen Steunpunt Levend Erfgoed vzw SLE DUURZAAM FOKKEN: ZELDZAME LOKALE HUISDIERRASSEN Staf Van den Bergh Overzicht Steunpunt Levend Erfgoed vzw (SLE) Duurzame fokkerij met oude rassen Bijzondere aandacht voor

Nadere informatie

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update juni 2017)

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdierrassen en hun risicostatus 1 (update juni 2017) senlijst se landbouwhuisdierrassen en hun risico (update juni 2017) in Rund (data van 2016) Aantal koeien Brandrood rund 1150 bedreigd groei Fries Hollands vee (zwartbont) 2129 bedreigd stabiel Groninger

Nadere informatie

CENTRA VOORTPLANTINGS TECHNIEKEN PAARD

CENTRA VOORTPLANTINGS TECHNIEKEN PAARD Jaarrapport 2011 CENTRA VOORTPLANTINGS TECHNIEKEN PAARD Jaarrapport 2011 Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij CENTRA VOORPLANTINGSTECHNIEKEN PAARD JAARRAPPORT 2011 Entiteit: Departement

Nadere informatie

PRIJSKAMP 2019 Oost-Vlaanderen Provinciaal: Texel, Blauwe Texel, Suffolk en Swifter Interprovinciaal: Hampshire Down en Bleu du Maine

PRIJSKAMP 2019 Oost-Vlaanderen Provinciaal: Texel, Blauwe Texel, Suffolk en Swifter Interprovinciaal: Hampshire Down en Bleu du Maine PRIJSKAMP 2019 Oost-Vlaanderen Provinciaal: Texel, Blauwe Texel, Suffolk en Swifter Interprovinciaal: Hampshire Down en Bleu du Maine LOCATIE: De prijskamp gaat door op de Schoolhoeve, Tieltsesteenweg

Nadere informatie

... het zwaarste paard Brooklyn Supreme heette, een Belgisch trekpaard was, 1440 kg woog en dat deze hengst 1,98 meter hoog was?

... het zwaarste paard Brooklyn Supreme heette, een Belgisch trekpaard was, 1440 kg woog en dat deze hengst 1,98 meter hoog was? Rassen Doordat de mens al eeuwenlang paarden fokt voor allerlei verschillende doeleinden, zijn er in de loop van de tijd zeer veel verschillende rassen ontstaan. De plaats van het paard in het dierenrijk

Nadere informatie

De New Forest pony. Blz 1

De New Forest pony. Blz 1 De New Forest pony Blz 1 Inhoudsopgave De new forest pony (voorkant) Blz 1 Inhoudsopgave Blz 2 Voorwoord Blz 3 De inleiding Blz 4 Geschiedenis Blz 5 Waar worden de new forest pony s voor gebruikt? Blz

Nadere informatie

Vademecum voor de stamboekfokker

Vademecum voor de stamboekfokker Kleine Herkauwers Vlaanderen VZW Van Thorenburghlaan 20 9860 Scheldewindeke Tel:09/362.12.87 Fax:09/362.13.05 BTW: BE-0865.752.417 KBC: 734-0124227-76 www.khv.be info@khv.be marc@khv.be Vademecum voor

Nadere informatie

Presentatie ter gelegenheid van de Statutaire algemene vergadering

Presentatie ter gelegenheid van de Statutaire algemene vergadering Presentatie ter gelegenheid van de Statutaire algemene vergadering Brussel, 12 april 2007. De Belgische Confederatie van het Paard vzw werd in 1981 opgericht voornamelijk ter bevordering van de Belgische

Nadere informatie

Reglement Stamboek Witblauw

Reglement Stamboek Witblauw Reglement Stamboek Witblauw CRV Vlaanderen vzw, april 2016 G/AZ/CRVVLvzw/Reglement Stamboek Witblauw.160428 Inhoudsopgave Begrippenlijst 2 1. Algemeen 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Erkenning 3 1.3. Gebruik gegevens

Nadere informatie

CENTRA VOORTPLANTINGS TECHNIEKEN PAARD

CENTRA VOORTPLANTINGS TECHNIEKEN PAARD Jaarrapport 2012 CENTRA VOORTPLANTINGS TECHNIEKEN PAARD Jaarrapport 2012 Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij CENTRA VOORTPLANTINGSTECHNIEKEN PAARD JAARRAPPORT 2012 Entiteit: Departement

Nadere informatie

Programma. Algemene persconferentie 8/12/2016. Tielt, vrijdag 09/12/2016

Programma. Algemene persconferentie 8/12/2016. Tielt, vrijdag 09/12/2016 Algemene persconferentie Tielt, vrijdag 09/12/2016 Programma 10.15u: persconferentie o Algemene introductie (Georges Van Keerberghen); o Algemene informatie editie 2017 en studiedagen (Gunther De Mey);

Nadere informatie

Uitslag wedstrijd Lebbeke - zaterdag 4 augustus 2007. (CAE- of zwoegervrije dieren)

Uitslag wedstrijd Lebbeke - zaterdag 4 augustus 2007. (CAE- of zwoegervrije dieren) wedstrijd Lebbeke - zaterdag 4 augustus 2007 (CAE- of zwoegervrije dieren) Reeks: 1 jaarling Anglo-Nubische Geiten 1 1 Odette Van Het Vennehof 9/06/2006 BE 4205-0007 Van Dessel Jozef Reeks: 2 jaarling

Nadere informatie

Sponsoring Levend Erfgoed Expo

Sponsoring Levend Erfgoed Expo 19de Levend Erfgoed Expo Zondag 23 augustus 2015 van 10 tot 18 uur Provinciaal Domein Puyenbroeck Wachtebeke www.sle.be Sponsoring Levend Erfgoed Expo Informatie voor standhouders en sponsors Levend Erfgoed

Nadere informatie

Levende cultuur in ons landschap. Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012

Levende cultuur in ons landschap. Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012 Levende cultuur in ons landschap Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012 Onderwerpen De levende cultuur Ons landschap Levende cultuur behouden conclusies De levende cultuur Cultuurhistorische

Nadere informatie

De rol van de Vlaamse overheid in fokkerij. Vlaamse Fokkerijdag 2018

De rol van de Vlaamse overheid in fokkerij. Vlaamse Fokkerijdag 2018 De rol van de Vlaamse overheid in fokkerij Vlaamse Fokkerijdag 2018 Inhoud Fokkerijbeleid Europees Vlaams Ondersteuning Toezicht en handhaving Stand van zaken FOKKERIJBELEID Fokkerijbeleid: waarom? fokken

Nadere informatie

Sponsoring 21e Levend Erfgoed Expo

Sponsoring 21e Levend Erfgoed Expo Sponsoring 21e Levend Erfgoed Epo Informatie voor standhouders en sponsors Geachte, Op zondag 27 augustus 217 organiseert Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) voor de 21e keer de Levend Erfgoed Epo in het Provinciaal

Nadere informatie

Reglement Stamboek Holstein

Reglement Stamboek Holstein Reglement Stamboek Holstein CRV Vlaanderen vzw, april 2016 G/AZ/CRVVLvzw/ Inhoudsopgave Begrippenlijst 2 1. Algemeen 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Erkenning 3 1.3. Gebruik gegevens 3 2. Fokdoel en raskenmerken

Nadere informatie

JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD 2017

JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD 2017 JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD 2017 30.06.2018 pagina 2 van 29 Jaarrapport centra voortplantingstechnieken paard 2017 30.06.2018 Colofon Samenstelling Departement Landbouw en Visserij

Nadere informatie

Erkende stamboekorganisaties paarden Nederland

Erkende stamboekorganisaties paarden Nederland Erkende stamboekorganisaties paarden Nederland Lijst van de organen, als bedoeld in artikel 2, onder c), van Richtlijn 90/427/EEG, die officieel zijn erkend voor het bijhouden of instellen van stamboeken

Nadere informatie

Karkasfokwaarden, een verschil aan de haak

Karkasfokwaarden, een verschil aan de haak Een fokdoel: hoe kom je er toe? Kijk om de markt wat wil je klant, wat wil de maatschappij. Karkasfokwaarden, een verschil aan de haak Wim Veulemans Secretaris Vlaams stamboek Belgisch witblauw Visie Hoe

Nadere informatie

Vlaanderen is landbouw & visserij JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGSTECHNIEKEN PAARD 2016 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ

Vlaanderen is landbouw & visserij JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGSTECHNIEKEN PAARD 2016 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaanderen is landbouw & visserij JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGSTECHNIEKEN PAARD 2016 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ WWW.VLAANDEREN.BE/LANDBOUW JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD 2016

Nadere informatie

Jaarrapport 2010 CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD. Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij

Jaarrapport 2010 CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD. Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij Jaarrapport 2010 CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD Jaarrapport 2010 Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij Dit rapport wordt u aangeboden door: Vlaamse overheid Departement Landbouw

Nadere informatie

Bonte Paarden Stamboek. informa(eavond

Bonte Paarden Stamboek. informa(eavond Bonte Paarden Stamboek informa(eavond Voorstelronde bestuursleden Voorzi/er: Paul Ruisendaal Secretaris: Karin Maas PR: Petra Rabbers Penningmeester: Maarten Deutekom Voorstellen van het ZSSE Wilhelm Olthaus

Nadere informatie

Genomic revolution : betekenis voor

Genomic revolution : betekenis voor Genomic revolution : betekenis voor karakterisering, behoud en fokkerij van zeldzame rassen? Jack Windig Centre of Genetic Resources, The Netherlands (CGN) Genomic revolution Genoom Het hele DNA Alle chromosomen

Nadere informatie

Sponsoring feesteditie 20e Levend Erfgoed Expo

Sponsoring feesteditie 20e Levend Erfgoed Expo Sponsoring feesteditie 2e Levend Erfgoed Epo Informatie voor standhouders en sponsors 2ste Levend Erfgoed Epo Geachte, Op zondag 28 augustus 216 organiseert Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) voor de twintigste

Nadere informatie

Een wereld door verschil op kinderboerderijen?

Een wereld door verschil op kinderboerderijen? Een wereld door verschil op kinderboerderijen? Kor Oldenbroek Centrum voor Genetische Bronnen Nederland SZH en MEC Centrum voor Genetische Bronnen Planten Dieren Bomen Ex situ In situ Kennisoverdracht

Nadere informatie

Equine list recongnized associations The Netherlands

Equine list recongnized associations The Netherlands Equine list recongnized associations The Netherlands List of bodies as referred to in Article 1,under c), of Directive 88/661/EEG officially recognized for the purpose of maintaining or establishing herd-books

Nadere informatie

Reglement Stamboek Vlaams Blonde d Aquitaine

Reglement Stamboek Vlaams Blonde d Aquitaine Reglement Stamboek Vlaams Blonde d Aquitaine CRV Vlaanderen vzw, april 2016 G/AZ/CRVVLvzw/Reglement Stamboek Vlaams Blonde d Aquitainte.160428 Inhoudsopgave Begrippenlijst 2 1. Algemeen 3 1.1. Inleiding

Nadere informatie

8/05/2015. Persconferentie. Ravels, 11 mei 2015. Verwelkoming. Georges Van Keerberghen

8/05/2015. Persconferentie. Ravels, 11 mei 2015. Verwelkoming. Georges Van Keerberghen Persconferentie Ravels, 11 mei 2015 Verwelkoming Georges Van Keerberghen 1 Programma 10.30u: ontvangst 11.00u: begin persconferentie Verwelkoming en introductie Visie gemeente Ravels als landbouwgemeente

Nadere informatie

UELN- Erkennings- Contactgegevens. Naam van het ras -Arabische volbloeden

UELN- Erkennings- Contactgegevens. Naam van het ras -Arabische volbloeden Arabische Volbloedpaarden in (AVS) 528001 22-03-2012 De Beek 125a Postbus 128 3850 AC ERMELO Tel.: +31 (0)577-401025 Fax: +31 (0)577-401145 info@arabier.com www.avsweb.org van de oorsprong het World Arabian

Nadere informatie

VOORSTELLING VZW VLAAMS PAARDENLOKET. Jan De Boitselier - Manager

VOORSTELLING VZW VLAAMS PAARDENLOKET. Jan De Boitselier - Manager VOORSTELLING VZW VLAAMS PAARDENLOKET Jan De Boitselier - Manager 1. SITUERING Economische studie Vlaamse Paardensector 150.000 paarden 200.000 personen 3.550 voltijdse arbeidskrachten 1.750 bedrijven 219

Nadere informatie

Rassen die passen HOOFDSTUK 8. 8.1 Hoe gaat het kruisen in zijn werk?

Rassen die passen HOOFDSTUK 8. 8.1 Hoe gaat het kruisen in zijn werk? Rassen 8.1 Hoe gaat het kruisen in zijn werk? Bij fokkerij is het de kunst om een r te fokken dat het best bij het bedrijf en de omstandigheden past. Deze ideale koe zal er voor elke veehouder anders uitzien.

Nadere informatie

Fokken van een gezond trekpaard

Fokken van een gezond trekpaard Fokken van een gezond trekpaard Gezonde paarden die langer leven invoeren bindende veterinaire analyse en selectie op medische aspecten vóór keuring stimuleren fokkerij vrij van CPL - stimuleren wetenschappelijk

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Naam van het ras - Arabische volbloeden

Pagina 1 van 5. Naam van het ras - Arabische volbloeden Arabische Volbloedpaarden in (AVS) 528001 22-03-2012 De Beek 125a Postbus 128 3850 AC ERMELO Tel.: +31 (0)577-401025 Fax: +31 (0)577-401145 info@arabier.com www.avsweb.org van de oorsprong het World Arabian

Nadere informatie

Vanop de Belgische wei, tot bij u.

Vanop de Belgische wei, tot bij u. Vanop de Belgische wei, tot bij u. Ontdek binnenin hoe divers Belgisch rundvlees kan zijn. fiches Inl. Gekweekt met zorg. Bereid met smaak. Wil je genieten van lekker, kwalitatief rundvlees? Kijk dan naar

Nadere informatie

onrtviimrje FRYSLAN Doe. nr.: Class, nr. Ingek.: 1 6 DEC 2015 Afdeling. Bah. door: Aid. Hoofd AWB.. weken voor kennisg. aangenomen/tel.

onrtviimrje FRYSLAN Doe. nr.: Class, nr. Ingek.: 1 6 DEC 2015 Afdeling. Bah. door: Aid. Hoofd AWB.. weken voor kennisg. aangenomen/tel. Maatschap D. Yntema t.a.v. dhr. D. Yntema Wynserdyk 26a 8734 GB EASTEREIN Leeuwarden, 2 december 215 Ons kenmerk Afdeling Behandeld door Uw kenmerk Bijlage(n) 2DEC.2fi onrtviimrje FRYSLAN Doe. nr.: Class,

Nadere informatie

RC KERRY-HILL BELGIE.

RC KERRY-HILL BELGIE. RC KERRY-HILL BELGIE. GESCHIEDENIS. Golvende groene heuvels in Wales, vlakbij het plaatsje Kerry in de buurt van Newtown, Montgomeryshire, zijn deze "Hills of Kerry" bezaait met opvallende schapen, wit

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd

LEZEN. Terpentijd LEZEN Terpentijd - 1500 De zwartbonte koe, de Holstein-Frisian zoals we haar nu noemen, kom je overal op de wereld tegen. Ze geven veel melk en kunnen zich bijna overal aanpassen. Maar de Friese koe was

Nadere informatie

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum Kengetallen E-2 Fokwaarde Ureum Inleiding Op 1 januari 2006 is het nieuwe mestbeleid van start gegaan met strengere normen. Dit nieuwe beleid was nodig omdat het Europees hof het oude (Minas)beleid onvoldoende

Nadere informatie

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum

Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum Kengetallen E-25 Fokwaarde Ureum Inleiding Op 1 januari 2006 is het nieuwe mestbeleid van start gegaan met strengere normen. Dit nieuwe beleid was nodig omdat het Europees hof het oude (Minas)beleid onvoldoende

Nadere informatie

Inteelt in de VSS. Erik Schuiling, 28 januari 2011

Inteelt in de VSS. Erik Schuiling, 28 januari 2011 Inteelt in de VSS Erik Schuiling, 28 januari 2011 1. De VSS en de rassen 2. Soort en ras 3. Wat is inteelt 4. Effecten van inteelt 5. Inteelt voorkomen 6. Slot 1 1. Vereniging Speciale Schapenrassen 50

Nadere informatie

VPF onderzoekt genetische diversiteit Piétrain

VPF onderzoekt genetische diversiteit Piétrain VPF onderzoekt genetische diversiteit Piétrain De Piétrain is de bodybuilder onder de varkensrassen en alle huidige Piétrains vinden hun oorsprong in België. Het waren voornamelijk mensen met een niet-landbouwersprofiel

Nadere informatie

Reglement Stamboek Witrood

Reglement Stamboek Witrood Reglement Stamboek Witrood CRV Vlaanderen vzw, april 2016 G/AZ/CRVVLvzw/Reglement Stamboek Witrood.160428 Inhoudsopgave Begrippenlijst 2 1. Algemeen 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Erkenning 3 1.3. Gebruik gegevens

Nadere informatie

Vlaanderen is landbouw & visserij JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ

Vlaanderen is landbouw & visserij JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Vlaanderen is landbouw & visserij JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD 2015 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ WWW.VLAANDEREN.BE/LANDBOUW JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGSTECHNIEKEN PAARD

Nadere informatie

Stageopdracht 5: Opvolging en fokkerij

Stageopdracht 5: Opvolging en fokkerij Naam: Nr: Studierichting: Fokkerij VRIJ AGRO- EN BIOTECHNISCH INSTITUUT Zuidstraat 27, 8800 Roeselare Klas: 7BD Bedrijf : INDIENEN TEGEN woensdag 9 mei 2012 Vakleerkracht: Mevr. Maes Stageleerkracht:.

Nadere informatie

Wat maak jij. morgen mee MBO. Veehouderij

Wat maak jij. morgen mee MBO. Veehouderij Wat maak jij morgen mee MBO Morgen is groen bij AOC Oost Morgen is groen bij AOC Oost. En dat is maar goed ook. We hebben een groene wereld nodig, waarin jij en je omgeving goed kunnen leven. Daar zijn

Nadere informatie

CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD

CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD Jaarrapport CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD Jaarrapport 2013 Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij CENTRA VOORTPLANTINGSTECHNIEKEN PAARD JAARRAPPORT 2013 Entiteit: Departement Landbouw

Nadere informatie

Reglement Stamboek Rood

Reglement Stamboek Rood Reglement Stamboek Rood CRV Vlaanderen vzw, april 2016 G/AZ/CRVVLvzw/.Reglement Stamboek Rood.160428 Inhoudsopgave Begrippenlijst 2 1. Algemeen 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Erkenning 3 1.3. Gebruik gegevens

Nadere informatie

Krijgen die zwartwitte. voldoende eten? Van oerrund tot verschillende rundveetypes.

Krijgen die zwartwitte. voldoende eten? Van oerrund tot verschillende rundveetypes. .a L E E S T E K S T De wisent Net zoals bij honden, paarden en vele andere diersoorten, hebben we ook bij onze koeien verschillende rassen. Hoe komt dat vraag je je misschien wel af. Eerst en vooral is

Nadere informatie

ERKENNING EN ONTWIKKELING VAN HET BRANDRODE RUND. Jan van Lieshout. 3 december 2010 Lelystad

ERKENNING EN ONTWIKKELING VAN HET BRANDRODE RUND. Jan van Lieshout. 3 december 2010 Lelystad ERKENNING EN ONTWIKKELING VAN HET BRANDRODE RUND Jan van Lieshout 3 december 2010 Lelystad Wat is een ras? Een ras is een groep dieren die zich van andere diergroepen onderscheidt in exterieur en productie-eigenschappen.

Nadere informatie

Oost-Vlaams roodbonte runderen in Bos t Ename. Pieter Blondé

Oost-Vlaams roodbonte runderen in Bos t Ename. Pieter Blondé Oost-Vlaams roodbonte runderen in Bos t Ename Pieter Blondé Oost-Vlaams roodbonte runderen in Bos t Ename Chronologisch overzicht kuddebeheer Bos t Ename Aanpassingen van de grazer aan de winter Toetsing

Nadere informatie

Geert Boink NNGC Utrecht 13 november 2010 Domesticatie en inteelt

Geert Boink NNGC Utrecht 13 november 2010 Domesticatie en inteelt Geert Boink NNGC Utrecht 13 november 2010 Domesticatie en inteelt Onderwerpen Wat is een zeldzaam(landbouw)huisdier ras? Waarom is het behoud van deze rassen belangrijk? De SZH, haar missie en middelen

Nadere informatie

Het juiste varken voor haak en stal

Het juiste varken voor haak en stal Het juiste varken voor haak en stal VPF: piétrainfokkerij in een nieuwe dimensie Chris DHONDT VPF staat voor : Vlaamse Piétrain Fokkerij Missie: VPF is dé fokkerijorganisatie van het Piétrain ras, gericht

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2010. Presentatie ter gelegenheid van de algemene vergadering. Korbeek-Lo, 18 april 2011.

JAARVERSLAG 2010. Presentatie ter gelegenheid van de algemene vergadering. Korbeek-Lo, 18 april 2011. JAARVERSLAG 2010 Sociale Zetel en Secretariaat : Nieuwstraat 28 3360 Korbeek-Lo Ondernemingsnummer 478 828 820 TeL. 016/899 410 Fax 016/899 356 Secretaris@vlacopaard.be - info@vlacopaard.be - www.vlacopaard.be

Nadere informatie

Stad Vilvoorde. Maandag 12 mei 2014 Programma NATIONALE LANDBOUWPRIJSKAMP. Inschrijven uiterlijk op vrijdag 11 april 2014

Stad Vilvoorde. Maandag 12 mei 2014 Programma NATIONALE LANDBOUWPRIJSKAMP. Inschrijven uiterlijk op vrijdag 11 april 2014 Stad Vilvoorde NATIONALE LANDBOUWPRIJSKAMP Maandag 12 mei 2014 Programma Inschrijven uiterlijk op vrijdag 11 april 2014 DE LANDBOUWPRIJSKAMP KOMT TOT STAND DANKZIJ DE MEDEWERKING VAN HET JAARMARKTCOMITÉ:

Nadere informatie

Genomisch onderzoek ter ondersteuning van het stamboek van het Kempisch roodbont

Genomisch onderzoek ter ondersteuning van het stamboek van het Kempisch roodbont 15.01.2015 Genomisch onderzoek ter ondersteuning van het stamboek van het Kempisch roodbont Liesbeth François, Steven Janssens, Prof. Nadine Buys Project uitgevoerd met steun van de Vlaamse Overheid, Departement

Nadere informatie

Inteelt in kleine populaties. Bart Ducro Animal Breeding and Genomics Centre

Inteelt in kleine populaties. Bart Ducro Animal Breeding and Genomics Centre Inteelt in kleine populaties Bart Ducro Animal Breeding and Genomics Centre Inhoud Inteelt Populatiegrootte Fokbeleid Wat is inteelt? Inteelt: paren van verwanten samenbrengen van genetisch identiek materiaal

Nadere informatie

Persbriefing. Crelan - 15-10-15

Persbriefing. Crelan - 15-10-15 Persbriefing Crelan - 15-10-15 Visuals Stand van zaken Agribex 2015 Agribex Contact Agribex 2015 (CUM) Agribex 2013 (CUM) # m 2 # m 2 # m 2 # m 2 Akkerbouw 140 36.616 11 195 151 36.811 133 35.424 Veehouderij

Nadere informatie

Even voorstellen. Voor wie de Alkense Oogstfeesten nog niet kent

Even voorstellen. Voor wie de Alkense Oogstfeesten nog niet kent Even voorstellen De vereniging Vrienden van het Belgisch trekpaard is een vzw die tot doel heeft het Belgisch trekpaard in de kijker te zetten. Alkense Oogstfeesten is een plattelandsevenement dat om die

Nadere informatie

Reglement Nakomelingenonderzoek Vleesvee

Reglement Nakomelingenonderzoek Vleesvee Reglement Nakomelingenonderzoek Vleesvee CRV Vlaanderen vzw, april 2016 G/AZ/CRVVLvzw/Reglement Nakomelingenonderzoek Vleesvee.160428 Inhoud Begrippenlijst... 2 1. Activiteiten... 3 1.1. Beschrijving...

Nadere informatie

Inschrijvingsformulier B.D.A.V. prijskamp

Inschrijvingsformulier B.D.A.V. prijskamp Inschrijvingsformulier B.D.A.V. prijskamp Datum : Beslagnummer : Eigenaar : Landbouwer of handelaar : Straat en huisnummer : Gemeente : GSM nummer : Telefoon nummer : E-mail adres: Website indien mogelijk:

Nadere informatie

Genetische diversiteit in de Gelderse paarden populatie

Genetische diversiteit in de Gelderse paarden populatie Genetische diversiteit in de Gelderse paarden populatie Bart Ducro 1,, Anouk Schurink 1, Sipke-Joost Hiemstra 1,2, Kor Oldenbroek 2 Juli, 2011 1) Animal Breeding and Genomics Centre, Wageningen UR 2) Centrum

Nadere informatie

De Vlaamse fokkerij: van A(rabische volbloed) tot Z(angersheide)

De Vlaamse fokkerij: van A(rabische volbloed) tot Z(angersheide) De Vlaamse fokkerij: van A(rabische volbloed) tot Z(angersheide) De Vlaamse fokkerij biedt fokkerijproducten aan om trots op te zijn. Zowel Vlaamse sport- als recreatiepaarden zijn internationaal in trek.

Nadere informatie

REGLEMENT editie 2015

REGLEMENT editie 2015 1. De Farm Web Awards hebben tot doel het gebruik van internet en sociale media door landbouwers, tuinbouwers en veehouders aan te moedigen via de organisatie van een wedstrijdformule. De organisatie is

Nadere informatie

JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD 2014

JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD 2014 JAARRAPPORT CENTRA VOORTPLANTINGS- TECHNIEKEN PAARD 2014 31.05.2015 www.vlaanderen.be pagina 2 van 28 Jaarrapport centra voortplantingstechnieken paard 2014 31.05.2015 Colofon Samenstelling Departement

Nadere informatie

Eeklo: interprovinciale prijskamp Hampshire Down 10 juli 2011

Eeklo: interprovinciale prijskamp Hampshire Down 10 juli 2011 Eeklo: interprovinciale prijskamp Hampshire Down 10 juli 2011 Dit jaar was het de beurt aan Oost-Vlaanderen om een interprovinciale prijskamp te organiseren voor de Hampshire Down te Eeklo op de Schoolhoeve

Nadere informatie

Interactieve tool een tool voor u!

Interactieve tool   een tool voor u! Interactieve tool https://testwerking.ilvo.be: een tool voor u! Een overzicht van de prestaties van alle beren De tool is opgebouwd uit verschillende tabbladen. Indien u als varkenshouder een nieuwe eindbeer

Nadere informatie

Resultaten: Enquête BWP

Resultaten: Enquête BWP 2014 Resultaten: Enquête BWP Resultaten enquête Demografie...2 Administratie en lidmaatschap...5 Communicatie... 10 Activiteiten... 14 Overzicht opmerkingen... 22 1 Resultaten enquête Demografie Gemiddelde

Nadere informatie