Digitalisering van gezondheidsdossiers in Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitalisering van gezondheidsdossiers in Nederland"

Transcriptie

1 Ro u n d T a bl e Digitalisering van gezondheidsdossiers in Nerland

2 Inleiding Op 26 november 2014 heeft een door RAM Infotechnology georganiseer besloten ron tafel discussie plaatsgevonn rondom het onrwerp zorg en dossiers in combinatie met ICT. Het doel van ron tafel was om antwoorn te vinn op traag verlopen ontwikkelingen die zorgsector momenteel doormaakt op het gebied van digitalisering van zorg en aanpalen functionaliteiten zoals een electronisch zorg of patienten dossier. Vanuit alle ontwikkelingen die hiermee samenhangen op het gebied van certificeringen van belanghebben partijen en verrgaan ontwikkelingen van een Electronisch Patienten Dossier zijn drie kernvragen aan elnemers gesteld: Certificeringen "Zijn certificeringen op het gebied van Informatiebeveiliging in zorg nog wel van ze tijd, voldoen ze qua inhoud gezien huidige ontwikkelingen?" De overheid "Moet Nerlandse overheid zich druk maken over een sterk beveilig Europese Cloud omgeving met betrekking tot zorg of uitsluitend focus op Nerland leggen?" Eigen digitale dossiers "Moeten patiënten/cliënten niet gewoon beschikken over hun eigen digitale zorgdossier en daarover verantwoorlijkheid dragen?"

3 Deelnemen organisaties en personen Maurice van r Wou (gespreksleir) CEO Bplivery Vice voorzitter EuroCloud Nerland Frank Waarsenburg Chief Information Security Officer RAM Infotechnology Joris Smits Manager Operations, Interimmanager Ontwerp en Architectuur vzvz Evert van Zanten Directeur VIA Secure Hossein Nabavi Voorzitter IBGZ Stichting Informatiebeveiliging gezondheidszorg "RAM Infotechnology bedankt elnemen organisaties en personen voor hun waarvolle inzichten en hoge kwaliteit van discussie die geleid hebben tot dit verslag" Karim Laroussi, Marketing Manager RAM Infotechnology DISCLAIMER Deze notitie is eigendom van RAM Infotechnology. Utrecht Alle rechten voorbehoun. Dit document reflecteert meningen van elnemen organisaties en personen. Dit hoeft niet persé overtuiging van RAM Infotechnology te zijn. Het gebruik van teksten uit ze notitie en/of onrlen hiervan, is uitdrukkelijk niet toegestaan zonr voorafgaan schriftelijke goedkeuring van RAM Infotechnology. Hoewel ze notitie met grootst mogelijke zorgvuldigheid is opgesteld, kan RAM Infotechnology niet verantwoorlijk gehoun worn voor eventuele onjuisthen noch onvolledighen in dit document of daaruit voortvloeien negatieve consequenties.

4 Normen, wetten en standaarn Voor zorg kent Nerland uitgebrei adoptiegraad bestaat van reeds aanwezige standaarn en variaties hierop die ook nog eens onrhevig kunnen zijn aan wettelijke bepalingen in het kar van persoons registraties (De Wet Bescherming Persoon gegevens (WBP)) of uitwisseling van digitale gegevens met bijvoorbeeld DigiD, speciale beveiligingscertificaten voor internetverkeer en/of het HL7 protocol. Daarnaast zijn generieke wereldstandaarn ontwikkeld die niet specifiek naar een verticale bedrijfs kolom kijken maar juist horizontaal toepas baar zijn. De meest beken en gebruikte voorbeeln zijn ISO27001 (Informatie beveiligings Management) en ISO 9001 (Kwaliteitsmanagement). schema's en daarbij ontwikkel methodieken, zoals het gebruik van Deming Cycle (Plan Do Check Act) bij ISO De groep is van mening dat je primair een standaard moet neerzetten die een bre basis kan bien. Aanvullend kan dan met "controls" of aanvullen vereisten gewerkt worn die het doel specifieker maken. Het is duilijk dat het niet opportuun is om per branche een certificerings schema te ontwikkelen, zeker niet als er al een grote "Zet primair een standaard neer die een bre basis kan bien"

5 Het advies van groep is dat iere onrneming zich vooraf af moet vragen waarom organisatie zich tegen een bepaal norm wil certificeren. Wat is het primaire doel van certificering voor onrneming en wat is toegevoeg waar voor diezelf onrneming. Vraag je vooral af welke generieke norm voor een specifieke branche het meest toepasselijk is en hoe daarop ontwikkeld kan worn om te zorgen dat juist aanvulling op een al bestaan norm toegevoeg waar voor verticale bedrijfskolom ( branche) kan opleveren. Bedrijven lopen NEN7510 is een normenkar dat sterke overeenkomsten met ISO (en Annex A) laat zien. Het NEN 7510 normenkar is recentelijk openbaar geworn waardoor helr is dat er weliswaar aanpassingen aan gepleegd zijn, maar het ISMS (Information Security Management System) is nagenoeg volledig intact gehoun door het NEN. Dit geeft aan dat het als algemeen belang wordt gezien dat zorgsector aan helre, en openbaar beschikbare, beveili gingsnormen dient te voldoen welke toetsbaar zijn. het risico om midl naar doel te verheffen. Kijk naar kern van bedrijfsvoeringen in het kar van veiligheid, betrouwbaarheid, processen en rgelijke. Probeer een vertaling te maken van branche waarbinnen eigen onrneming zich bevindt en hoe dat aansluit bij verschillen certificeringen. In markt geldt ISO27001 als een facto standaard voor het uitgangspunt van Informatie beveiliging in zorg. De groep is het eens met ze stelling maar pleit zeker voor aanvullen kars die het geheel compleet maken. "Welke generieke standaard past het beste bij het doel"

6 Aansluiten Nictiz heeft met haar Zorg Service Provir (ZSP) norm ook hoofdzakelijk naar ISO27001 gekeken waarbij ontwikkeling van een aanvullend technisch normenkar van VZVZ aansluit. Inmidls is er nagenoeg over eenstemming dat Nictiz mogelijk informatie beveiligingsnorm van ISO2700x gaat hanteren als een primaire vereiste voor aansluiting als ZSP erken partij bij Nictiz. Aanvullend zal iere partij aan het technische normenkar van VZVZ moeten voldoen alvorens aansluiting op het Lanlijk Schakelpunt mag plaatsvinn om digitaal dossiers uit te mogen wisselen in zorg, VZVZ en Nictiz vereisen (dus) aanvullen specificaties om te kunnen voldoen aan richt lijnen om digitale dossiers uit te mogen wisselen. Hiervoor is een vol audit traject op aanvullingen niet perse noodzakelijk maar kan een specifieke toets ter acceptatie voldoen zijn. De vraag is in hoeverre artsen ook aan certificerings kars moeten gaan voldoen? Ze worn wel aan midlen geholpen maar daar kan het niet bij ophoun. Er zijn momenteel +/ huisartsen in Ne rland. Hoe kan je regelen dat zorgverlener zich ook aan afspraken houdt. Het primaire aandachtsgebied van een zorgverlener is het verlenen van zorg en ze professional wil zich niet druk maken over normenkars. Wellicht is een financiele stimulans aan te bevelen om certificering te kunnen regelen. De suggestie wordt geopperd dat er wellicht meer bewustwording gecreëerd zou moeten worn in opleiding.

7 Handhaving is een belangrijk aspect van certificering. Je moet er dicht opzitten en het moet goed aansluiten bij primaire taak van zorgverlener. Er wordt in opleidingen enorm veel gehamerd op persoonlijke hygiëne als er fysiek contact is tussen arts en patienten. Informatiebeveiliging zou hetzelf beschouwd moeten worn als hygiene. De suggestie wordt geopperd om meer eisen te stellen aan huisartsen ten opzichte van activiteiten in het kar van informatie uitwisseling. Deze eisen dienen aanvullend te zijn op wettelijke verplichtingen, die vaak een algemener karakter hebben. Een suggestie is om het Huisarten Informatie Systeem (HIS) hierbij te betrekken. Dit wordt momenteel het meest Een controletaak zou uitgevoerd kunnen worn door Werkgroep Deskundigheid Huisartsen (WDH). Wellicht door het uitlen van studiepunten op basis van elnames aan congressen, studies en rgelijke. Voor Information security officers (CISSP, CISM) geldt al iets rgelijks. Hier kan men ook steekproefsgewijs op auditen. Als overwogen wordt dit te gaan verplichten moet ook het aanbod van seminars, congressen en studies voldoen zijn. gebruikt om informatie uit te wisselen. Het HIS kan kern zijn of worn om awareness te creeren (en mogelijk te kunnen controleren). "Beschouw veiligheid van informatie als hygiëne"

8 Bewustwording Los van aanbiers in markt, hebben ook patienten een zekere rol in het gehele proces van uitwisselingen. Hoe moet patient in dit kar beschouwd worn? De patient is kritisch en beinvloedt hiermee operationele processen die gaan zijn tussen zorgverlener(s) en verzekeraars. Dit heeft ongetwijfeld consequenties voor wijze waarop aanbiers met digitale patient/client informatie moeten omgaan. De patient zelf moet midls opt ins aangeven of zij accoord gaat met ontsluiting van medische gegevens via het LSP. Er zijn momenteel 6 miljoen opt ins, (aangemeld dossiers van unieke burgers via opt ins bij het LSP). Bij huisartsen vallen gegevens die ze verwerken in een bepaald klasseniveau waardoor ze al aan bepaal voorwaar n moeten voldoen. De bewustwording van zowel aanbiers als afnemers is hierin van groot belang. De overheid kan in het creëren van die bewustwording een sturen rol spelen en zou die verantwoorlijkheid ook wellicht moeten nemen. "zijn zorgaanbiers zich bewust van hun rol in keten?" "De overheid zou meer bewustwording moeten creëren" VZVZ wordt periodiek gecontroleerd door het CBP. Hierbij is een vraag of patienten wel goed voorgelicht zijn inzake elname aan het EPD (en hun eigen PGD (Persoonlijk Gezondheids Dossier)). VZVZ gaat meer schouwingen doen bij zorgaanbiers die lid worn van VZVZ. Deze schouwingen zullen steekproefs gewijs plaatsvinn. Gezien recentelijke gebeurtenissen in sector die geleid hebben tot onwenselijke ontsluiting van gegevens van een individu, wordt getwijfeld of zorgaanbiers zich bewust zijn van hun rol in keten met betrekking tot Informatiebeveiliging. Het roept ook vraag op of patient, het individu dat zorg verlangt, voldoen op hoogte is van eigen rechten en plichten ten aanzien van het eigen gezondheids dossier en informatie uitwisseling hieromtrent.

9 Eigenaarschap Er is nog steeds discussie gaan wie nu Men beschouwt momenteel behanlend eigenlijk eigenaar is van het medisch dossier dat bij zorgaanbier ligt en gegevens die daarin aangevuld kunnen worn door verschillen zorgaanbiers. Daarbij kan een arts losse aantekeningen toevoegen aan een dossier, zonr dat ze aantekeningen formeel onrel van het dossier (hoeven te) zijn. Momenteel worn gegevens van medische dossiers via het LSP uitgewisseld tussen huisarts en apotheek, waarbij dit een lanlijk karakter heeft. Ziekenhuizen hanteren veelal eigen dossiers, die niet persé uitwisselbaar zijn met anre ziekenhuizen, regionaal of lanlijk. Het waarborgen van veilighen en controles worn door dit feit bemoeilijkt. arts als beheerr van het medisch dossier. Dit laat onverlet discussie wie dan eigenaar is en welke consequenties dat eigenaarschap met zich meebrengt. Men kan hierbij nken aan vraag wie op basis waarvan toegang krijgt (reguliere zorg), wie toegang moet krijgen (crisis zorg) of wie dit kan verlenen als patient in casu niet bij machte is toestemming zelf te kunnen verlenen. Daarnaast is ook discussie gaan welke informatie aan het dossier toegevoegd mag en kan worn en wat houdbaarheid van die informatie is. Iemand die bijvoorbeeld verslaafd is geweest maar al tien jaar "clean" is, draagt wel ze informatie in het dossier. In hoeverre is die informatie nog relevant? Acceptatie De Lanlijke Vereniging van Huisartsen, verenigd in LHV, accepteert het LSP. Sommige artsen binnen Vereniging Praktijkhoun Huisartsen ( VPH) echter hebben een rechtszaak aangespannen omdat ze artsen van mening zijn dat het EPD in strijd is met het beroepsgeheim en er geen mewerking zou zijn om ontsluiting van privacy gevoelige gegevens beter te regelen. Deze rechtszaak heeft VPH verloren. Het EPD is door rechter geacht veilig te zijn en het beroepsgeheim niet aan te tasten. De VPH heeft aangegeven tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. Ondanks het feit dat over heid in dit proces geen rol speelt en het LSP privaat gefinancierd wordt, zijn er wel formele organen die VZVZ controleren en worn met regelmaat kamervragen gesteld. Wet en regelgeving binnen Nerland moet voldoen garanties geven aan eis dat electronische patient informatie binnen landsgrenzen blijft. Door gerechtelijke uitspraak lijkt veiligheids discussie van baan.

10 Europa Op Europees niveau zijn initiatieven gaan om worn. Uitwisseling is bij het LSP momenteel grensoverschrijn electronische intiteiten te faciliteren tussen lidstaten. Dit Initiatief, Secure InTity AcrOss BoRrs LinKed 2.0, kortweg STORK 2.0 genoemd, bevindt zich momenteel in onrzoeksfase en is in hoofdzaak bedoeld om Europese burgers te voorzien van een eid ten behoeve van Europese Electronische Intificatie en Authenticatie voor verschillen doeleinn. Het verkrijgen of verlenen van toegang tot medische informatie zou hier een onrel van kunnen zijn. zodanig ingericht dat data in Nerland blijft. De groep is echter wel van mening dat dit uitgebreid zou moeten worn op Europees niveau. Hierbij moet wel voldaan worn aan strikte veiligheidseisen op het gebied van uit wisseling. De uitvoering is echter een langzaam proces. De vraag is of overhen zich hard moeten maken voor het promoten van STORK norm. STORK is echter nog niet uit ontwikkeld en nog lang niet gemeengoed in alle Europese lidstaten van Unie. Voorwaar aan een enkele Europese norm is hoe gegevens Europees uitgewisseld kunnen Uitwisselingen via cloud op Europees niveau brengt ook juridische aspecten met zich mee. Die zijn nog niet beslecht omdat ier land nog haar eigen wetgeving op privacy heeft, waar bij verschillen helaas nog steeds bijzonr groot kunnen zijn.

11 Informatiebronnen Er is twijfel of informatie altijd bij bron moet blijven (zie kenhuis en individuele zorg verleners). Hoe zorg je dat die losse gegevens uit ver schillen bronnen bij elkaar kunnen komen en uitwissel baar zijn. Daarnaast moet Infor matie relevant zijn en relevant blijven om patient/client op het juiste moment van juiste zorg te kunnen voorzien. Dit doet vraag opdoemen hoe en welke informatie uit verschillen zorgdossiers sa mengebracht moet worn. Mogelijk door te zorgen dat informatie uit verschillen bronnen gehaald kan worn op basis van een enkel inti ficerend gegeven zoals met ontwikkeling van STORK be oogd wordt. Informatie uit ziekenhuizen wordt momen teel (nog) niet standaard uitgewisseld met huisartsen. Sterker nog Soms wordt informatie tussen regionale ziekenhuizen niet standaard uitgewisseld. Wat dat betreft heeft zorgmarkt nog veel vrijheid om eigen systemen te blijven gebruiken, waarbij au dits op veiligheid van die systemen niet perse uitge voerd worn. Hoe dat proces momenteel in haar werk gaat en welke kwaliteitseisen daar aan gesteld worn kan per ziekenhuis verschillen. Zolang maar aan wet wordt vol daan. Binnen Huisarts Informatie Systemen (HIS) kan een "P" voorkomen. Hierbij worn belangrijke items aangeduid waar specifiek aandacht aan moet worn gegeven. Hoe, en op basis waarvan, dit momenteel geclassificeerd wordt is niet altijd even duilijk. Informatie stan daarn worn per beroeps groep vastgesteld. Het NHG bepaalt wie bij welke han ling recht heeft op in formatie. Je moet volgens NHG tabellen geautoriseerd zijn om gegevens te mogen zien.

12 De WGBO De Wet op geneeskundige behanlings Moet Nerlandse regering zich druk maken overeenkomst (WGBO) beschrijft rechten en plichten van cliënten in zorg. De WGBO is van belang voor iereen die met medische zorg te maken krijgt. De wet is bedoeld om positie te versterken van patiënten die medische zorg nodig hebben. over goe en juiste voorlichting op het gebied van veiligheid inzake eigen gezondheids gegevens. De algehele opvatting is van wel. De verpakking van boodschap vanuit overheid en zorgverleners wordt gezien als wenselijk. De boodschap naar overheid is ervoor te zorgen dat boodschap behapbaar wordt. Deel eerst kleine beetjes met elkaar en laat het dan doorrollen. Zorg voor meer interactie tussen klant en aanbier "one step at the time". De WGBO regelt dat klant het recht heeft om zijn eigen dossier op te vragen. Eigenaarschap van het dossier blijft echter een openstaand punt. Het is niet gelijk aan eigendomsrecht. Je kan ook niet zomaar dingen weglaten uit je dossier. Het openstellen en transparantie bien aan klant is binnen het Lanlijk Schakel Punt (LSP) al operationeel. Dit wordt nog niet breed gecommuniceerd. Dit zou een rol moeten zijn van zorgverlener maar geconstateerd wordt dat hier nog meer in moet gebeuren. Wellicht dat lanlijke overheid midls campagnes het publiek brer moet informeren over rechten, en waarschijnlijk ook plichten, die men heeft inzake het eigen PGD. vzvz VZVZ maakt onrscheid tussen verkeers gegevens en het inhoulijk beschikbaar stel len van gegevens. Dit laatste kan VZVZ niet doen. Via patientportalen kan men zien wat toestand is. De patient kan binnen dat portaal zelf aanbiers faciliteren en toegang geven. De patient staat hiermee duilijk aan het roer en kan bepalen wie gegevens in mag zien. Het transport van die gegevens is dan geregeld.

13 Conclusies & Aanbevelingen De discussie leid tot een aantal con Certificeringen Certificeren tegen normenkars, generiek of specifiek, is een midl, nooit een doel. Organisaties moeten zich afvragen welke certi ficeringsnorm(en) het beste passen bij activiteiten die zij onr nemen. Dit geldt tevens voor prak tijken van zorgverleners. Wellicht is een financiele stimulans vanuit overheid wenselijk om certificering en ook voor zorgpraktijken te gaan realiseren en rhalve verplicht te stellen. Hierbij dienen ook controle mechanismen ingesteld te worn. De zorgverleners moeten zich meer bewust worn van gegevens die zij vertrouwelijk moeten behan len en hoe zij daarmee het beste om kunnen gaan. Daarnaast heeft zelf zorgverlener ook een informatieplicht naar patient en/of client om aan te geven hoe er met informatie in het medisch dossier wordt omgegaan en wie en hoe inzage kan krijgen in gegevens. Het certificeren tegen al bestaan generieke normen is prima, er zal echter beter gekeken moeten worn welke aanvullen nor menkars nodig zijn om specifieke branches beter te kunnen bedienen en wie ze dan gaat ontwikkelen. clusies die hieronr worn weergegeven. Deze conclusies hebben een intern gericht karakter die antwoord kan geven op vraag wat organisaties, consumenten, zorgverle ners en politiek zoun kunnen doen om zélf verantwoorlijkheid te dragen maar ook generiek naar alle betrokken De overheid partijen wat wij van elkaar zoun mogen Ten aanzien van Europese verwachten. open grenzen voorziet groep dat een Europese uitwisselings structuur op het gebied van medische dossiers wenselijk is. De overheid dient zich sterk te maken om hier niet alleen goe normenkars voor te ontwikkelen maar ook huidige juridische belemmering en te slechten. Met name op het Eigen digitale Dossiers gebied van privacybescherming zijn verschillen tussen Europese lidstaten onrling nog te groot. De overheid wordt geadviseerd een lein rol op zich te nemen op het gebied van infor matievoorziening in het kar van veiligheid, privacy en rech ten en plichten van eenier die bij electronische dossiers, waar binnen privacy gevoelige in formatie opgeslagen wordt, betrokken is. Dit geldt voor zowel consumenten, (zorg)aanbiers en faciliteren organisaties. Het eigenaarschap van medi sche informatie in dossiers is nog een open vraagstuk dat juridisch opgelost dient te worn. De overheid zal hier betere en duilijker richt lijnen, en misschien wel wet, voor moeten opstellen. Iere partij is gehoun aan wet. Hoe met die wetten rondom informatiebeveiliging omgegaan wordt, wordt nog teveel overgelaten aan markt zelf met beperkte controle van overheidswege.

14 Markante uitspraken Geduren discussie wern een aantal markante uitspraken gedaan. Deze wiln wij u niet onthoun en zijn hieronr weergegeven: "Informatiebeveiliging dient hetzelf beschouwd te worn als hygiene. Laten we "Informatie hygiëne" als begrip in troduceren" "Zeg wat je doet, doe wat je zegt en zorg dat je dit kan aantonen" "Ik vertrouw erop dat mijn arts mijn gegevens zorgvuldig behanlt, mijn verzekeraar vertrouw ik niet mijn gegevens toe"

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Gerrit Open Podium XDS 11 december 2014 Jet van Mourik Juridisch adviseur & Compliance Officer Antonius Zorggroep Privacy in de Antonius Zorggroep,

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Doorstartmodel landelijke infrastructuur Juridische aspecten gegevensverwerking

Doorstartmodel landelijke infrastructuur Juridische aspecten gegevensverwerking Doorstartmodel landelijke infrastructuur Juridische aspecten gegevensverwerking Versie 1.0 1. Doorstartmodel Het Doorstartmodel dat in dit document wordt beschreven ziet op het scenario van een nieuw in

Nadere informatie

Elektronisch patiëntendossier (EPD)

Elektronisch patiëntendossier (EPD) Elektronisch patiëntendossier (EPD) ELEKTRONISCH PATIËNTENDOSSIER Landelijk EPD Het ministerie van VWS werkt aan een landelijk EPD. Dat is een systeem waarlangs zorgverleners snel en betrouwbaar medische

Nadere informatie

uw medische gegevens elektronisch delen?

uw medische gegevens elektronisch delen? patiënteninformatie uw medische gegevens elektronisch delen? Dat kan via het LSP Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een (onbekende) arts, een andere

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! [titel folder] Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede medische zorg Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen in de spreekkamer

Nadere informatie

Doorstartmodel landelijke infrastructuur Juridische aspecten gegevensverwerking

Doorstartmodel landelijke infrastructuur Juridische aspecten gegevensverwerking Doorstartmodel landelijke infrastructuur Juridische aspecten gegevensverwerking Versie 1.0 1. Doorstartmodel Het Doorstartmodel dat in dit document wordt beschreven ziet op het scenario van een nieuw in

Nadere informatie

Informatiefolder gegevensuitwisseling patiënten

Informatiefolder gegevensuitwisseling patiënten Informatiefolder gegevensuitwisseling patiënten Uw medische gegevens elektronisch beschikbaar? Alleen met uw toestemming Goede medische zorg Ziekte, een blessure of ongeval komen vaak onverwacht. Daardoor

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Uw persoonsgegevens en privacy in onze huisartsenpraktijk. Algemeen De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Informatiebeveiliging. Gezondheidszorg

Informatiebeveiliging. Gezondheidszorg IBGZ Informatiebeveiliging Gezondheidszorg Fabels en feiten over informatiebeveiliging Med. Drs. Hossein Nabavi Drs. Jaap van der Kamp CISSP Er bestaan heel wat misverstanden over informatiebeveiliging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg Nr. 109 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter

Nadere informatie

DIGITALE ZORG EN PRIVACY

DIGITALE ZORG EN PRIVACY DIGITALE ZORG EN PRIVACY MAARTEN VERKERK DANIEL TIJINK ALDERT DE JONGSTE INLEIDING 1 Samenleving wordt steeds complexer 2 Meer aandacht voor individu (pluriformiteit) 3 Grote hoeveelheden data 4 Steeds

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2551 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Opleiding tot FG - Uitgangspunten NGFG en stappenplan voor de FG

Opleiding tot FG - Uitgangspunten NGFG en stappenplan voor de FG Opleiding tot FG - Uitgangspunten NGFG en stappenplan voor FG Inleiding In het onrstaan wordt een overzicht gegeven n stappen in het proces rond opleidingseisen n FG. Het NGFG streeft naar het bevorren

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Regelingen en voorzieningen CODE 9.1.6.511 Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! brochure bronnen www.vzvz.nl, oktober 2012 De invoering door de overheid van een landelijk

Nadere informatie

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: van wet naar praktijk. Anton Ekker juridisch adviseur, Nictiz 20 mei 2011

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: van wet naar praktijk. Anton Ekker juridisch adviseur, Nictiz 20 mei 2011 Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: van wet naar praktijk Anton Ekker juridisch adviseur, Nictiz 20 mei 2011 Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg De zorgverlener is verplicht om een

Nadere informatie

Transparantie voor de patiënt Inzage, notificaties en patiëntprofielen

Transparantie voor de patiënt Inzage, notificaties en patiëntprofielen Inzage, notificaties en patiëntprofielen Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Wouter Tesink ICT Architect 14 juni 2013 Transparantie voor de patiënt in 6 stappen 1. Instellen van wat er

Nadere informatie

Privacy in Instituut Verbeeten

Privacy in Instituut Verbeeten Privacy Privacy in Instituut Verbeeten Ook uw gegévens behandelen wij met zorg Wij gebruiken privacygevoelige gegevens van u. We vinden het daarom ook belangrijk dat u weet dat uw gegevens bij ons in goede

Nadere informatie

Privacyreglement. Huisartenpraktijk MIR. Datum: J. Abdulraheam Dordrechtweg DM Arnhem Tel:

Privacyreglement. Huisartenpraktijk MIR. Datum: J. Abdulraheam Dordrechtweg DM Arnhem Tel: Privacyreglement Huisartenpraktijk MIR Datum: 11-04-2017 J. Abdulraheam Dordrechtweg 14 6843 DM Arnhem Tel: 026-3814465 www.huisartsenpraktijk-mir@praktijkinfo.nl Privacyreglement Uw persoonsgegevens en

Nadere informatie

Hoe gaat GGZ-instelling Emergis om met informatie beveiliging en de Europese privacy verordening?

Hoe gaat GGZ-instelling Emergis om met informatie beveiliging en de Europese privacy verordening? Hoe gaat GGZ-instelling Emergis om met informatie beveiliging en de Europese privacy verordening? Inhoud 1. Introductie 2. Informatieveiligheid en privacy van alle kanten bedreigd 3. Het belang van privacy

Nadere informatie

ICT in de zorg. Over de impact van wet- en regelgeving

ICT in de zorg. Over de impact van wet- en regelgeving ICT in de zorg Over de impact van wet- en regelgeving Impact van weten regelgeving op ICT in de zorg Voldoen aan wet- en regelgeving is voor ICT-afdelingen in de zorgsector een steeds vaker terugkerend

Nadere informatie

Privacy policy: Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk Bureau VIER-V

Privacy policy: Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk Bureau VIER-V Privacy policy: Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze praktijk Bureau VIER-V Inleiding Bureau VIER-V hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In deze privacy policy willen we heldere

Nadere informatie

Aanbevelingen Wij doen de volgende aanbevelingen om het wetsvoorstel 33509 te repareren:

Aanbevelingen Wij doen de volgende aanbevelingen om het wetsvoorstel 33509 te repareren: Aantekeningen bij de brief van minister Schippers van 23 juni 2014 over 33509 In haar brief van 23 j.l. aangaande het wetsvoorstel cliëntenrechten bij de elektronische verwerking van gegevens, gaat de

Nadere informatie

Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015

Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015 Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015 beheerder (functie/naam): Wieneke Groot, POH management bestemd voor: patiënten,

Nadere informatie

Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken

Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken IHE Nederland jaarcongres 2016 11 november, Bussum Privacy en wet- en regelgeving rondom IHE XDS netwerken Ger Wierenga security officer Martini Ziekenhuis Groningen IHE helpt! 1 Agenda Voorstellen XDS

Nadere informatie

Position Paper. Voorstel van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (kamerstukken 33 841) Ingebracht door de KNMG en GGZ Nederland

Position Paper. Voorstel van Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (kamerstukken 33 841) Ingebracht door de KNMG en GGZ Nederland DE KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST IS DE ORGANISATIE VAN EN VOOR ARTSEN IN NEDERLAND Position Paper AAN Woordvoerders Eerste Kamer commissie VWS Voorstel van Wet

Nadere informatie

Privacyreglement HAP S. Broens

Privacyreglement HAP S. Broens Privacyreglement HAP S. Broens Verstrekking van uw persoonsgegevens aan derden De medewerkers van HAP S. Broens hebben de verplichting vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om te gaan. Dit houdt bijvoorbeeld

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg Nr. 121 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Betreft: wetsvoorstel Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens (33509)

Betreft: wetsvoorstel Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens (33509) 1 / 6 Eerste Kamer der Staten-Generaal Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Per email: postbus@eerstekamer.nl Betreft: wetsvoorstel Cliëntenrechten bij elektronische verwerking

Nadere informatie

Interview M. Tan 9 November 2007 By R.J.A. Ariëns

Interview M. Tan 9 November 2007 By R.J.A. Ariëns Interview M. Tan 9 November 2007 By R.J.A. Ariëns Mijn onderzoek gaat vooral over in hoeverre HL7 zijn doelstellingen heeft bereikt en wat de huidige problemen precies zijn. NICTIZ speelt natuurlijk een

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u?

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Inleiding De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is de Nederlandse wetgeving die sinds 2001 van kracht is voor het beschermen van de privacy

Nadere informatie

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Het Landelijk Schakelpunt (LSP) Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie 1 Sushma Gangaram Panday Regio Manager Bart Molenaar Product Manager Medicatiedomein 2 Agenda Over VZVZ Het LSP Beveiliging

Nadere informatie

Patiëntauthenticatie. Onderzoek betrouwbaarheidsniveau. elektronische gegevensuitwisseling. 7 oktober 2016, VZVZ-Leveranciersdag

Patiëntauthenticatie. Onderzoek betrouwbaarheidsniveau. elektronische gegevensuitwisseling. 7 oktober 2016, VZVZ-Leveranciersdag Patiëntauthenticatie Onderzoek betrouwbaarheidsniveau elektronische gegevensuitwisseling 7 oktober 2016, VZVZ-Leveranciersdag Heel actueel gekozen onderwerp! 1) Debat over eid-stelsel 29/9: niveau hoog,

Nadere informatie

Grensoverschrijdend eid gebruik in Europa

Grensoverschrijdend eid gebruik in Europa Grensoverschrijdend eid gebruik in Europa ECP.nl Hans van der Burght Agenda 1. Aanleiding: EU-verordening eidas 2. Het STORK project 3. Introductie van de crossborder use cases 4. Demo: Nederlandse burger

Nadere informatie

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP

UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Dat kan via het LSP UW MEDISCHE GEGEVENS ELEKTRONISCH DELEN? Ziekte, blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende

Nadere informatie

Even Voorstellen GEGEVENSBESCHERMING IN DE PRAKTIJK. SHK Najaar symposium Folkert van Hasselt RI. Folkert van Hasselt 29 november 2017

Even Voorstellen GEGEVENSBESCHERMING IN DE PRAKTIJK. SHK Najaar symposium Folkert van Hasselt RI. Folkert van Hasselt 29 november 2017 GEGEVENSBESCHERMING IN DE PRAKTIJK Folkert van Hasselt 29 november 2017 Even Voorstellen Folkert van Hasselt RI Register informaticus Werkzaam bij Instituut Verbeeten Manager ICT Information Security Officer

Nadere informatie

Jos Witteveen Wat komt er kijken bij Clouddiensten voor de Zorg? 29 oktober 2013

Jos Witteveen Wat komt er kijken bij Clouddiensten voor de Zorg? 29 oktober 2013 Jos Witteveen Wat komt er kijken bij Clouddiensten voor de Zorg? 29 oktober 2013 Wat en wie is Andarr? Wij zijn dé partner voor waardevaste ICT transities / migraties. Wij helpen organisaties om blijvend

Nadere informatie

ier Veiligheidseisen en datahygiëne Dossiers op orde en beschikbaar!

ier Veiligheidseisen en datahygiëne Dossiers op orde en beschikbaar! ier Veiligheidseisen en datahygiëne Dossiers op orde en beschikbaar! workshop EZD 9 april 2014 NHG Carinke Buiting Workshop in drie rondes focus 1 e ronde: Waar staan we? (14:30) focus 2 e ronde: Waar

Nadere informatie

GERRIT podium De achtergronden bij & contouren van elab Helmond

GERRIT podium De achtergronden bij & contouren van elab Helmond GERRIT podium De achtergronden bij & contouren van elab Helmond Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Jacco Aantjes Projectleider elab 8 juni 2017 Programma Wat vooraf ging aan.. Context;

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens : WBP AANGESLOTEN BIJ:

Wet Bescherming Persoonsgegevens : WBP AANGESLOTEN BIJ: AANGESLOTEN BIJ: Btw nummer 086337798 B01 K.v.K. nr. 14096082 Maastricht Wet Bescherming Persoonsgegevens : WBP Kwaliteit Per 1 september 2001 is de Wet Persoonsregistraties vervangen door de Wet Bescherming

Nadere informatie

Het Patiëntgeheim. position paper Patiëntenfederatie Nederland

Het Patiëntgeheim. position paper Patiëntenfederatie Nederland Het Patiëntgeheim position paper Patiëntenfederatie Nederland Utrecht 17 januari 019 Op weg naar een veilig patiëntgeheim De wereld verandert Mensen moeten zich bewuster worden van hun onlinegegevens en

Nadere informatie

Het Patiëntgeheim. position paper Patiëntenfederatie Nederland

Het Patiëntgeheim. position paper Patiëntenfederatie Nederland Het Patiëntgeheim position paper Patiëntenfederatie Nederland Utrecht 17 januari 2019 Colofon Communicatie Patientenfederatie Nederland Januari 2019 Op weg naar een veilig patiëntgeheim De wereld verandert

Nadere informatie

Wie heeft toegang tot mijn gegevens? Informatie over de uitwisseling van uw (medische) gegevens via en internet.

Wie heeft toegang tot mijn gegevens? Informatie over de uitwisseling van uw (medische) gegevens via  en internet. Patiënteninformatie Wie heeft toegang tot mijn gegevens? Informatie over de uitwisseling van uw (medische) gegevens via e-mail en internet. rkz.nl Door de inzet van digitale middelen (internet en e-mail)

Nadere informatie

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen

Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen Belangrijkste uitdagingen voor landelijke versnelling van verwijzen 1. Belangrijke knelpunten voor versnelling uitwisseling eerste- naar tweedelijns instellingen 2. Belangrijke knelpunten voor versnelling

Nadere informatie

Privacy Persoonsgegevens

Privacy Persoonsgegevens Privacy Persoonsgegevens Praktijk voor GCK maakt onderdeel uit van Gezondheidscentrum. Dit privacyreglement met betrekking tot persoonsgegevens geldt voor alle instanties binnen het centrum. Deze informatie

Nadere informatie

Van inspraak naar invloed (samenvatting) Lectorale rede: Dr. Lineke Verkooijen, lector Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg

Van inspraak naar invloed (samenvatting) Lectorale rede: Dr. Lineke Verkooijen, lector Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg Van spraak naar vloed (samenvattg) Lectorale re: Dr. Leke Verkooijen, lector Klantenperspectief Onrsteung en Zorg Vraagsturg onrsteung en zorg Sds het beg ze eeuw is sturgsfilosofie voor onrsteung en zorg

Nadere informatie

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding Raadsbesluit Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/574466 1. Inleiding Aanleiding Privacy is een onderwerp dat de laatste jaren veel in de belangstelling staat. Data zijn hot en worden het

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours Informatiebeveiligingsbeleid Stichting Pensioenfonds Chemours Versiebeheer Versie Datum Van Verspreid aan 0.1 J.W. Kinders W. Smouter Vroklage Goedkeuring Versie Goedgekeurd door Datum 2 INHOUD Algemeen

Nadere informatie

Security, Legal and Compliance

Security, Legal and Compliance SharePoint Online Security, Legal and Compliance Voorstellen Harald van Leeuwen IT Consultant EIC Verantwoordelijk voor SharePoint portfolio www.linkedin.com/in/haraldvanleeuwen Harald.van.leeuwen@eic.nl

Nadere informatie

ELEKTRONISCH,UITWISSELEN,VAN,MEDISCHE,GEGEVENS,

ELEKTRONISCH,UITWISSELEN,VAN,MEDISCHE,GEGEVENS, De Wielewaal 20 2761XZ Zevenhuizen T 0180631783 (praktijk) T 0180328003 (spoedlijn) F 0180631521 (fax) E info@huisartsvanbreugel.nl W huisartsvanbreugel.nl TOESTEMMINGSFORMULIER ELEKTRONISCHUITWISSELENVANMEDISCHEGEGEVENS

Nadere informatie

Binnen onze specialistische hulp, met onze professionele begeleiding verwerkt Vitaalpunt je gegevens ten behoeve goede zorg en hulpverlening.

Binnen onze specialistische hulp, met onze professionele begeleiding verwerkt Vitaalpunt je gegevens ten behoeve goede zorg en hulpverlening. Privacyverklaring Vitaalpunt Binnen onze specialistische hulp, met onze professionele begeleiding verwerkt Vitaalpunt je gegevens ten behoeve goede zorg en hulpverlening. Vitaalpunt vindt het van het uiterste

Nadere informatie

Privacyverklaring Therapeuten VVET

Privacyverklaring Therapeuten VVET Privacyverklaring Therapeuten VVET Versie 25-05-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wetgeving... 3 3. Definities... 3 4. Reikwijdte... 4 5. Verantwoordelijke... 4 6. Verwerkingen (Artikel 4, AVG)...

Nadere informatie

Definitieve bevindingen Centrale Huisartsenpost Gorinchem

Definitieve bevindingen Centrale Huisartsenpost Gorinchem POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl Definitieve bevindingen Centrale Huisartsenpost

Nadere informatie

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg Inleiding Smartphones, slimme meters, thuisbankieren en online winkelen: het gebruik

Nadere informatie

Beleid Informatiebeveiliging InfinitCare

Beleid Informatiebeveiliging InfinitCare Beleid Informatiebeveiliging InfinitCare Wijzigingshistorie Versie Wie Wanneer Wat 2019-V001 Han Laarhuis 2019-03-04 Aanpassen aan nieuwe ISMS 2019 V096 Han Laarhuis 2016-03-21 Toevoegen Wijzigingshistorie

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

pagina 1 van 7 Vragenlijst Toestemming uitwisselen medische gegevens Invullen namens: NPCF - Nanda Beck Tekstgrootte: A A A Toestemming uitwisselen medische gegevens Inleiding Uw zorgverlener is verplicht

Nadere informatie

I T S X. Informatiebeveiliging, IT Audit & Compliance, Security as a Service, Risicomanagement, Educatie

I T S X. Informatiebeveiliging, IT Audit & Compliance, Security as a Service, Risicomanagement, Educatie I T S X Understanding the Tools, the Players and the Rules Informatiebeveiliging, IT Audit & Compliance, Security as a Service, Risicomanagement, Educatie Voorwoord Ralph Moonen Arthur Donkers Mijn naam

Nadere informatie

BEVEILIGINGSARCHITECTUUR

BEVEILIGINGSARCHITECTUUR BEVEILIGINGSARCHITECTUUR Risico s onder controle Versie 1.0 Door: drs. Ir. Maikel J. Mardjan MBM - Architect 2011 cc Organisatieontwerp.nl AGENDA Is een beveiligingsarchitectuur wel nodig? Oorzaken beveiligingsincidenten

Nadere informatie

Privacyverklaring. Hierover worden afspraken gemaakt met bijvoorbeeld collega s en er worden maatregelen genomen om de gegevens veilig te bewaren.

Privacyverklaring. Hierover worden afspraken gemaakt met bijvoorbeeld collega s en er worden maatregelen genomen om de gegevens veilig te bewaren. Privacyverklaring Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat ik, uw behandelaar T.G. Davidzon, een dossier aanleg. Dit is een wettelijke plicht opgelegd door de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Beveiliging is meer dan een slot op je computerruimte. Ben Stoltenborg PinkRoccade Healthcare EDP Auditor

Beveiliging is meer dan een slot op je computerruimte. Ben Stoltenborg PinkRoccade Healthcare EDP Auditor Beveiliging is meer dan een slot op je computerruimte Ben Stoltenborg PinkRoccade Healthcare EDP Auditor Doel en Agenda Aan de hand van de ontwikkelingen in de zorg wordt een globaal en praktisch beeld

Nadere informatie

SAMENVATTING ONDERZOEK TOEGANG TOT PATIËNTPORTALEN

SAMENVATTING ONDERZOEK TOEGANG TOT PATIËNTPORTALEN Congres Digitaal Zakendoen en eid SAMENVATTING ONDERZOEK TOEGANG TOT PATIËNTPORTALEN 11 juni, Bunnik Antoon van Luxemburg AGENDA Resultaten onderzoek patiëntportalen Authenticatie patiëntportalen en online

Nadere informatie

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben

Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Tekst: Annemaret Bouwman Fotografie: Ingrid Alberti NPCF beschrijft visie op persoonlijk gezondheidsdossier Niet elke patiënt kan en wil de regie nemen, maar een patiënt moet wel de keuze hebben Patiëntenfederatie

Nadere informatie

Factsheet juridische informatie MedMij

Factsheet juridische informatie MedMij Factsheet juridische informatie MedMij beknopte versie voor de zorgaanbieder ls jouw leverancier deelneemt aan het MedMij fsprakenstelsel, houdt dat in dat deze leverancier de toetredingsprocedure heeft

Nadere informatie

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen Uw tandartspraktijk Een goudmijn voor internetcriminelen Wat gaan we doen? De digitale data-explosie Nieuwe privacywetgeving (a giant leap for mankind) Wat wilt u onze hacker vragen? Help! Uw praktijk

Nadere informatie

Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn

Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn Onderzoek naar het gebruik van het Elektronisch Patiënten/Cliënten Dossier (EPD/ECD) in instellingen voor zorg en welzijn Inhoud Inleiding... 2 methode... 2 respondenten... 2 resultaten... 2 AANTAL COMPUTERS

Nadere informatie

Huisartsenpraktijk Bender Overschie, januari 2013 Auteur: P.P.M. Bender versie: 1.0

Huisartsenpraktijk Bender Overschie, januari 2013 Auteur: P.P.M. Bender versie: 1.0 Huisartsenpraktijk Bender Overschie, januari 2013 Auteur: P.P.M. Bender versie: 1.0 Informatiebeveiling Zie ook het Privacyregelement 1. Beroepsgeheim De huisartsen, psycholoog en POH s hebben als BIG

Nadere informatie

Elektronisch Patiënten Dossier. 5 oktober 2005. A. Vos L.J. Arendshorst

Elektronisch Patiënten Dossier. 5 oktober 2005. A. Vos L.J. Arendshorst Elektronisch Patiënten Dossier 5 oktober 2005 A. Vos L.J. Arendshorst Inhoud De Gezondheidszorg Het Elektronisch Patiënten Dossier Stellingname Praktijkvoorbeeld Conclusies De gezondheidszorg Overheid

Nadere informatie

a. Gegevens kunnen worden verzameld tijdens consulten, behandelingen of anderszins; b. Doeleinden zijn:

a. Gegevens kunnen worden verzameld tijdens consulten, behandelingen of anderszins; b. Doeleinden zijn: Verstrekking van uw persoonsgegevens aan derden De medewerkers van Medisch Centrum de Poort hebben de verplichting vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om te gaan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de zorgverlener

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg Nr. 106 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet

Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet Beveiligingsbeleid Stichting Kennisnet AAN VAN Jerry van de Leur (Security Officer) DATUM ONDERWERP Disclaimer: Kennisnet geeft geen enkele garantie, met betrekking tot de geschiktheid voor een specifiek

Nadere informatie

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Adri de Bruijn (l) enjan Visser (r): "Scholen leggen veel gegevens vast. Ze doen dat overigens met de beste bedoelingen" Nulmeting privacy en informatiebeveiliging scholen

Nadere informatie

Privacy in Instituut Verbeeten

Privacy in Instituut Verbeeten Privacy Privacy in Instituut Verbeeten Ook uw gegévens behandelen wij met zorg Wij gebruiken privacygevoelige gegevens van u. We vinden het daarom ook belangrijk dat u weet dat uw gegevens bij ons in goede

Nadere informatie

Privacyverklaring Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR)

Privacyverklaring Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) Privacyverklaring Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) In deze privacyverklaring informeert SZR u over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de wijze waarop SZR met uw persoonsgegevens

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Eubelius Spotlight www.eubelius.com Onrwerp De wet 20 september 2012 tot instelling het "Una via"-principe in vervolging inbreuken op wetgeving en tot verhoging penale boetes Datum December

Nadere informatie

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken.

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken. Cliëntenrechten Als cliënt van De Zorggroep vraagt u zich misschien af wat uw rechten en plichten zijn. Uw rechten zijn vastgelegd in een wet. Dit is de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Nadere informatie

Versie 26april 2016 (EvA/BC/2016/FAQ-list)

Versie 26april 2016 (EvA/BC/2016/FAQ-list) Veelgestelde vragen Jeugdgezondheidszorg In deze lijst met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op vragen rondom privacy, inzage van dossiers, etc. Staat uw vraag er niet tussen of zijn de antwoorden

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING ZVL-1886

PRIVACYVERKLARING ZVL-1886 PRIVACYVERKLARING ZVL-1886 Dit is privacyverklaring van zwemvereniging ZVL-1886. Bewust of onbewust elt u persoonsgegevens met ons. Wij vinn het van belang dat zorgvuldig wordt omgegaan met uw persoonsgegevens.

Nadere informatie

E-diagnostiek in Friesland en Groningen. 9 oktober 2014

E-diagnostiek in Friesland en Groningen. 9 oktober 2014 E-diagnostiek in Friesland en Groningen 9 oktober 2014 Agenda 1. Achtergrond 2. Aanpak 3. Resultaten Huidige werkprocessen Knelpunten 4. Gewenste situatie 5. Voorstel Pilot 6. Discussie Achtergrond onderzoek

Nadere informatie

'nader gebruik' van persoonsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek

'nader gebruik' van persoonsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek COREON Statement 1 'nader gebruik' van persoonsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek Samenvatting Een van de beginselen van de AVG is het doelbindingsbeginsel (artikel 5.1b AVG). Persoonsgegevens mogen

Nadere informatie

Informatiebeveiliging, noodzakelijk kwaad of nuttig? www.dnvba.nl/informatiebeveiliging. DNV Business Assurance. All rights reserved.

Informatiebeveiliging, noodzakelijk kwaad of nuttig? www.dnvba.nl/informatiebeveiliging. DNV Business Assurance. All rights reserved. 1 Informatiebeveiliging, noodzakelijk kwaad of nuttig? Mike W. Wetters, Lead Auditor DNV Albertho Bolenius, Security Officer GGzE Informatiebeveiliging. Noodzakelijk kwaad of nuttig? 3 Wat is informatiebeveiliging?

Nadere informatie

Hoe sluit het eigen patiëntportaal aan op een landelijk basis-pgd? Zorg & ICT 5 april 2016

Hoe sluit het eigen patiëntportaal aan op een landelijk basis-pgd? Zorg & ICT 5 april 2016 Hoe sluit het eigen patiëntportaal aan op een landelijk basis-pgd? Zorg & ICT 5 april 2016 Wie ben ik? Maarten Wittop Koning Product Developer bij Meddex Positionering van het PGD +316 1009 4870 mwittopkoning@meddex.nl

Nadere informatie

E-health in verschillende snelheden

E-health in verschillende snelheden E-health in verschillende snelheden Myrah Wouters Programmaleider ehealth-monitor 8 februari 2019 Over het onderzoek Feiten & cijfers Zorgconsumenten Zorgverleners 580 artsen medisch specialisten en huisartsen

Nadere informatie

Privacy in de zorg. Van wet naar praktijk, met de gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg

Privacy in de zorg. Van wet naar praktijk, met de gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg Privacy in de zorg Van wet naar praktijk, met de gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg Presentatie over Gedragscode EGiZ Informatiedagen Zorgcommunicatie Wim Hodes 23 november 2012

Nadere informatie

Algemene ontwikkelingen IAM Onderwijs Jaap Kuipers Platform Identity Management Nederland Utrecht 2013-03-12

Algemene ontwikkelingen IAM Onderwijs Jaap Kuipers Platform Identity Management Nederland Utrecht 2013-03-12 Algemene ontwikkelingen IAM Onderwijs Jaap Kuipers Platform Identity Management Nederland Utrecht 2013-03-12 Algemene ontwikkelingen Authenticatie en autorisatie buiten applicaties Onderscheid in micro-

Nadere informatie

Vragen en antwoorden toezichtondersteunende private kwaliteitssystemen Versiedatum: 13 september 2016

Vragen en antwoorden toezichtondersteunende private kwaliteitssystemen Versiedatum: 13 september 2016 Vragen en antwoorden toezichtondersteunende private kwaliteitssystemen Versiedatum: 13 september 2016 Korte inleiding In 2014 heeft de Taskforce Voedselvertrouwen een set criteria opgesteld waaraan private

Nadere informatie

De 7 zekerheden van het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen

De 7 zekerheden van het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen De 7 zekerheden van het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen 1. U ontvangt een deskundig advies van vakmensen die zorgvuldig zijn opgeleid op gebied van advisering, vervaardiging en aanpassing van hulpmiddelen;

Nadere informatie

Informatiebeveiliging en Privacy; beleid CHD

Informatiebeveiliging en Privacy; beleid CHD Informatiebeveiliging en Privacy; beleid CHD 2018-2020 Vastgesteld MT 19 december 2017 Stichting Centrale Huisartsendienst Drenthe Postbus 4091 9400 AK Assen 2 1 Inleiding De CHD is een zorginstelling

Nadere informatie

Zet de stap naar certificering!

Zet de stap naar certificering! NEN 7510 CERTIFICERING Zet de stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor continue verbetering van uw organisatie en zekerheid en vertrouwen

Nadere informatie

LSP. De belangrijkste zaken op een rij

LSP. De belangrijkste zaken op een rij LSP De belangrijkste zaken op een rij Daarom het LSP De afgelopen maanden zijn er veel ontwikkelingen geweest rondom het LSP (Landelijk SchakelPunt). Uit de discussielijsten, regionale bijeenkomsten en

Nadere informatie

Privacyreglement Fysiotherapiepraktijk CG Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze fysiotherapiepraktijk: uw rechten en onze plichten.

Privacyreglement Fysiotherapiepraktijk CG Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze fysiotherapiepraktijk: uw rechten en onze plichten. Privacyreglement Fysiotherapiepraktijk CG Uw persoonsgegevens en uw privacy in onze fysiotherapiepraktijk: uw rechten en onze plichten. Achtergrond De AVG is de nieuwe wet ter bescherming van privacy en

Nadere informatie

De juiste informatie, op de juiste plek, op het juiste moment. Voor zorgverlener en patiënt.

De juiste informatie, op de juiste plek, op het juiste moment. Voor zorgverlener en patiënt. De juiste informatie, op de juiste plek, op het juiste moment. Voor zorgverlener en patiënt. Even voorstellen Klaas Nieuwhof Ursula Letschert nieuwhof@vzvz.nl +31 (0)6 23 42 53 46 uletschert@phit.nl ursulaletschert

Nadere informatie

Transparantie voor de patiënt Inzage, notificaties en patiëntprofielen

Transparantie voor de patiënt Inzage, notificaties en patiëntprofielen Inzage, notificaties en patiëntprofielen Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Wouter Tesink ICT Architect 13 juni 2013 Transparantie voor de patiënt in 6 stappen 1. Instellen van wat er

Nadere informatie

Patiëntenrechten en kinderen

Patiëntenrechten en kinderen Patiëntenrechten en kinderen 2 Wanneer uw kind in CWZ wordt behandeld, vertrouwt u de zorg voor uw kind toe aan een arts of een andere deskundige. Kinderen worden in CWZ zoveel mogelijk betrokken bij zaken

Nadere informatie