Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Haagse Beek ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Haagse Beek ECOLOGISCHE VERBINDINGEN"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Haagse Beek ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

2 Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste waterlopen grote groengebieden HAAGSE BEEK

3 2 3 Inhoud Voorwoord Voorwoord De Haagse Beek van zuidwest naar noordoost De natuur van de Haagse Beek De Haagse Beek vroeger en nu Wat doet de gemeente? Kan er meer? U en de natuur: samen aan de slag Den Haag is een groene stad, met veel bossen, parken en landgoederen. Tussen deze grote groengebieden ligt een heel netwerk van wegbermen, bomenrijen, waterwegen met oevers, kleine bosjes en struweel. Planten en dieren kunnen zo van het ene gebied naar het andere komen. Dat noemen we ecologische verbindingszones. Door de stad verspreid liggen verschillende verbindingszones, elk met hun eigen karakteristieken. De Haagse Beek is er één van. De Haagse Beek loopt van Kijkduin naar de Hofvijver. Het is een watergang met een lange geschiedenis. Voor de Middeleeuwen was het een duinbeekje. Nu ligt de Beek midden in de stad: een groene strook met een weelderige oeverbegroeiing, bloemrijk grasland, moerasjes en struweel. De Haagse Beek verbindt de grote groengebieden Westduinen, Westduinpark, Ockenburgh, Meer en Bos, Bosjes van Pex, Bosjes van Poot en Zorgvliet. In de periode van 1997 tot 2000 is de Haagse Beek voor een groot deel natuurlijker ingericht, zodat meer planten en dieren er kunnen voorkomen. HAAGSE BEEK BIJ SEGBROEKLAAN, TUSSEN RODE KRUISLAAN EN GOUDENREGENSTRAAT Ik hoop dat dit boekje, met informatie over de natuur, voor u aanleiding is om eens een wandeling te maken langs de Haagse Beek. Aan de binnenkant van het omslag vindt u een kaartje van het gebied Wilbert Stolte Wethouder Stadsbeheer, ICT, Scheveningen en Sport

4 4 5 De Haagse Beek van zuidwest naar noord oost BEEK BIJ STADHOUDERSLAAN BEEK BIJ RODE KRUISPLANTSOEN EN (ONDER) STADHOUDERSLAAN BEEK TUSSEN CATSHUIS EN VREDESPALEIS Langs de Machiel Vrijenhoeklaan heeft de Beek een natuurlijk karakter, kronkelend en met glooiende oevers, veel oeverplanten en een bloemrijke watervegetatie. Ook bij het Rode Kruisplantsoen is veel ruimte voor bloemrijke weiden, moerasjes, poelen en bloemrijke oevers. Bij de Stadhouderslaan, in de buurt van Zorgvliet, heeft de Beek een strakke inrichting. Tussen het Catshuis en het Vredespaleis heeft de Beek het karakter van een bosbeek.

5 6 7 De natuur van de Haagse Beek PLANTEN Groot kaasjeskruid Knoopkruid Gele morgenster Grote ratelaar Slangenkruid Grote kattenstaart Grote lisdodde Gele lis Wolfspoot Harig wilgenroosje Moerasandoorn Pijlkruid Waterlelie Gele plomp Watergentiaan Groot blaasjeskruid Schietwilg SLANGENKRUID GROTE RATELAAR EN GEWONE ROLKLAVER GROOT BLAASJESKRUID WATERGENTIAAN ZOOGDIEREN Vleermuizen Egel GEWONE DWERGVLEERMUIS EGEL KNOOPKRUID GELE MORGENSTER In de hooilanden langs de Beek staan bloemrijke planten als groot kaasjeskruid, knoopkruid, gele morgenster en grote ratelaar. In de buurt van de duinen, langs de Domburglaan, komen ook duinsoorten als slangenkruid voor. Ook de oevers zijn bloemrijk, met onder meer grote kattenstaart, grote lisdodde, gele lis, wolfspoot, harig wilgenroosje en moerasandoorn. In het water groeien waterplanten zoals waterlelie, gele plomp, watergentiaan en groot blaasjeskruid. GROTE LISDODDE GELE PLOMP Vleermuizen maken van de Beek gebruik als vliegroute en om te jagen op insecten. De dichte begroeiing geeft veel dekking aan kleine zoogdieren als de egel. Leuk om te weten: in het Westduinpark, aan het eind van de De Savornin Lohmanlaan, is het opvangcentrum van de Stichting Egelopvang gevestigd.

6 AMFIBIËN Gewone pad Rugstreeppad Groene kikker Kleine watersalamander 8 VOGELS Blauwe reiger Fuut Waterhoen Meerkoet IJsvogel Grote bonte specht Winterkoning Pimpelmees Roodborst INSECTEN Libellen Vlinders PAARTJE GEWONE PAD DISTELVLINDER SPINSEL MET STIPPEL- MOTRUPSEN IJSVOGEL VUURGOUDHAANTJE VISSEN Zeelt Snoek RUGSTREEPPAD GROENE KIKKER WINTERKONING Bij de Machiel Vrijenhoeklaan ter hoogte van Ockenburgh en bij de Duinlaan kun je in het voorjaar padden massaal naar het water zien trekken om te paren en eieren af te zetten. Het zijn vooral gewone padden, maar ook de zeldzamere rugstreeppad komt hier voor. Vlinders profiteren van de bloemrijke hooilanden en oevers. Langs het water en de oevers vliegen waterjuffers en libellen. WATERSNUFFEL GROTE BONTE SPECHT Langs de Haagse Beek is zelfs de zeldzame ijsvogel gezien. De grote bonte specht broedt er in een hoge populier. Verder kom je er algemene watervogels tegen, zoals de blauwe reiger, fuut, meerkoet en waterhoen. In het struweel zie je winterkoning, pimpelmees en roodborst. Soms kun je het vuurgoudhaantje en het goudhaantje zien.

7 10 11 De Haagse Beek vroeger en nu Van oorsprong is de Haagse Beek een duinbeekje, dat het water tussen de strandwallen naar de zee afvoerde. Al sinds de Middeleeuwen is de Beek veel vergraven, omgelegd en gekanaliseerd. In de 13de eeuw bewoonde graaf Floris IV een burcht op de plaats van het huidige Binnenhof. Om de grachten van de burcht van water te voorzien, liet hij een sloot graven van de Haagse Beek naar de gracht. De Hofvijver bestond toen nog niet. Deze is een eeuw later, rond 1350 aangelegd. De Hofvijver wordt dus ook gevoed door de Haagse Beek. Sindsdien loopt de Haagse Beek van Kijkduin (Machiel Vrijenhoeklaan/ Domburglaan) naar de Hofvijver. Langs de Beek ontstond steeds meer bebouwing. Sinds de aanleg van de woonwijken Statenkwartier, Vogelwijk, Bloemenbuurt, Bomenbuurt en Bohemen aan het begin van de twintigste eeuw, loopt de Beek midden door de stad. Op verschillende plaatsen, zoals in de Zeestraat en het Noordeinde, loopt de Beek sinds eind 19de/begin 20ste eeuw ondergronds. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers van Kijkduin tot Zorgvliet een tankgracht gegraven in het stroomgebied van de Haagse Beek. Dit was een onderdeel van de Atlantic Wall, een verdedigingswerk tegen de geallieerden. Voor de Haagse Beek was dit zeer ingrijpend. De Beek werd op veel plaatsen omgelegd en een brede strook bebouwing werd gesloopt. Na de oorlog zijn nieuwe bebouwing en plantsoenen aangelegd. De Beek is op meerdere plaatsen verlegd en verbreed. SPORTLAAN/SEGBROEKLAAN, 1935 RESULTAAT EERSTE FASE Herinrichting Nadat de gemeente in 1997 met de herinrichting van de Haagse Beek begon, zijn de natuurwaarden sterk verhoogd. De eerste fase, het gedeelte tussen Afvoerkanaal en Bosjes van Pex, is in 1998 en 1999 heringericht. De tweede fase, tussen Bosjes van Pex en Kijkduin, volgde in 1999 en Begonnen werd met het uitbaggeren van de Beek. De strakke gazons en oevers met weinig begroeiing zijn vervangen door bloemrijke hooilanden en natuurvriendelijke oevers. Ook zijn moerasjes en poelen aangelegd. Langs de wegen zijn struiken aangeplant, die hier van nature thuishoren. Van de besdragende soorten kunnen vogels profiteren.

8 12 13 LOOPVLONDERS BLOEMRIJKE WEIDE TUSSEN BOSJES VAN PEX EN KIJKDUIN LANGS DE DOMBURGLAAN Er zijn loopvlonders aangelegd, zodat mensen als het ware door de moerasjes heen kunnen lopen. Bloemrijke weiden en wegbermen zijn belangrijke nieuwe elementen in fase één. WEGBERM MET TOORTS Langs de Domburglaan komt de Beek heel dicht bij de duinen. In de bloemrijke graslanden langs de Beek vind je hier duinplanten als slangenkruid. < < In fase twee heeft de Beek tussen Bosjes van Pex en Kijkduin een natuurlijker karakter gekregen; kronkelend met glooiende oevers en een bloemrijke oevervegetatie.

9 14 15 Wat doet de gemeente? De gemeente wil de Haagse Beek graag zo goed mogelijk als ecologische verbindingszone laten functioneren. Met de herinrichting zijn de voorwaarden geschapen voor een hogere natuurwaarde. Maar met deze eenmalige inspanning is de gemeente nog niet klaar. Sinds de herinrichting worden de bloemrijke graslanden, oevers, moerasjes, struweel en het water van de Haagse Beek op een natuurvriendelijke manier beheerd. Oevers en taluds worden niet vaker dan twee maal per jaar gemaaid, om de planten voldoende kans te geven om te bloeien en zaad te zetten. Het maaisel wordt afgevoerd. Door zo telkens voedingsstoffen af te voeren kunnen meer bloemrijke soorten groeien en neemt de variatie toe. Sommige plekken, zoals de moerasjes, worden nog minder vaak gemaaid. Zo zijn er ook in de winter nog schuilplaatsen voor allerlei dieren. De Beek wordt niet vaker dan één maal per jaar geschoond, en in sommige delen zelfs gefaseerd één keer per twee jaar, zodat waterplanten de kans krijgen te groeien. Door elk jaar hetzelfde beheer op vrijwel hetzelfde tijdstip uit te voeren, kunnen de planten en dieren zich hieraan aanpassen. Zo worden zij zo min mogelijk verstoord. DE ZONE LANGS DE LOOP- VLONDERS IS ANNO 2003 DICHT BEGROEID GERAAKT DE NIEUWE OEVER MET ENKELE EILANDJES EN EEN LOOPVLONDER KORT NA DE AANLEG IN 1998/1999 Bij het beheer wordt uiteraard ook rekening gehouden met de andere functies die het groen heeft. Je moet er goed kunnen wandelen en van het groen kunnen genieten. Belangrijk is ook dat het er mooi uitziet en dat het schoon is.

10 16 17 Kan er meer? Door de herinrichting zijn de natuurwaarden van de Haagse Beek tussen Kijkduin en het Afvoerkanaal sterk toegenomen. De derde fase, het gedeelte tussen Afvoerkanaal en Hofvijver, is niet heringericht. Wellicht zal dit gedeelte in de toekomst nog aangepakt worden, als er meer helderheid is over de aanleg van de Noordwestelijke Hoofdroute. Hetzelfde geldt voor het deel van de Beek langs de Sportlaan. Ondanks de grote verscheidenheid aan planten en dieren, die sinds de herinrichting langs de Haagse Beek voorkomen, blijft de invloed van de stad op het gebied uiteraard groot. Wandelen, spelen, vissen en de hond uitlaten hebben invloed op planten en dieren. Dat is ook niet erg, want natuurbeleving is een belangrijke functie van het gebied. Daarom is er bij de herinrichting van fase één, tussen Afvoerkanaal en Bosjes van Pex, voor gekozen om langs de helft van de traditionele oevers de beschoeiing intact te laten. De lage oevervegetatie is hier gehandhaafd. Zo zijn de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van het water in een deel van het gebied gehandhaafd. OP EXCURSIE MET HET IVN Het Afvoerkanaal en drukke wegen zoals Stadhouderslaan, Houtrustweg, Goudenregenstraat, De Savornin Lohmanlaan en Kijkduinsestraat vormen een lastige oversteek voor dieren. Voorzieningen, zoals ecoducten, zouden hier een oplossing kunnen bieden.

11 18 19 U en de natuur: samen aan de slag Een voorbeeld van zelf aan de slag met de natuur is het Aquamarijn Blauw project. Verschillende middelbare scholen in Den Haag zijn van 2002 tot 2006 bezig de kwaliteit van het Haagse oppervlaktewater te onderzoeken. De leerlingen doen zelf metingen aan de samenstelling van het water, flora en fauna. Dit project is opgezet door het bedrijfsonderdeel Milieu & Vergunningen van de dienst Stadsbeheer, samen met het bedrijfsonderdeel Riolering en Waterbeheersing. Ook de kwaliteit van de Haagse Beek wordt onderzocht. De gegevens worden zoveel mogelijk daadwerkelijk gebruikt door de gemeente voor het eventueel bijsturen van het beheer en het ontwikkelen van beleid. U kunt zelf ook de natuur in uw omgeving een handje helpen. Als er in het groen voor de natuur ongewenste ontwikkelingen zijn, neem dan contact op met het gemeentelijk ContactCentrum. Informatie over het project Aquamarijn Blauw is te verkrijgen bij het Milieu Informatie Centrum U kunt de inrichting van uw tuin afstemmen op een nabij gelegen verbindingszone. Verzamel eens wat maaisel in een natuurvriendelijke zone en verspreid dit in delen van de tuin die een beetje mogen verwilderen. Uw volkstuin kan als stapsteen fungeren voor onder meer vogels, vlinders en bijen, zeker als u kiest voor ecologisch tuinieren. Wilt u meehelpen om bij te houden welke natuur in de stad aanwezig is, bijvoorbeeld om het beheer te toetsen? Neem contact op met het Haags Milieucentrum of één van de natuurverenigingen. De Werkgroep Kerk en Milieu zet zich onder meer in om bij kerken een bloementuin te realiseren. Deze geeft bloemen voor de erediensten, fungeert als stiltetuin of als ontmoetingsplaats voor buurtbewoners SCHOLIEREN METEN DE WATERKWALITEIT AANSPREEKPUNTEN GEMEENTELIJK CONTACTCENTRUM (070) HAAGS MILIEUCENTRUM (070) , met aangesloten natuurverenigingen, o.a.: Haagse Vogelbescherming Stichting Egelopvang Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Algemene Vereniging voor Natuurbescherming Den Haag Vereniging voor Natuur- en Milieu-educatie MILIEU INFORMATIE CENTRUM (070) NADERE INFORMATIE

12 UITGAVE Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Postbus DP Den Haag TEKST De Groene Ruimte BV, Wageningen FOTO S Dienst Stadsbeheer, Den Haag De Groene Ruimte BV, Wageningen Haags Gemeente Archief Peter Blair, Thom Deelstra, Henk Harmsen, Lex Kreffer, Peter van Oosterhout, Den Haag Stefan Claessens, Utrecht Adri de Groot, Benthuizen MET DANK AAN Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, Den Haag Haagse Vogelbescherming VORMGEVING Weijsters & Kooij, Grave DRUK Hub. Tonnaer bv, Kelpen-Oler deze brochure is gedrukt op minder milieubelastend papier januari 2005

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. Het Wateringse Veld ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. Het Wateringse Veld ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Het Wateringse Veld ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur ERASMUSVELD TOMATENLAAN RIJNERWATERING/NATUURTHEATER belangrijkste verbindingszones

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Laakzone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Laakzone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Laakzone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste waterlopen

Nadere informatie

De Groene Assen Zuidwest

De Groene Assen Zuidwest Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Groene Assen Zuidwest ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Scheveningse zone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Scheveningse zone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Scheveningse zone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Schenkstrook ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Schenkstrook ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Schenkstrook ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Erasmuszone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer. De Erasmuszone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer De Erasmuszone ECOLOGISCHE VERBINDINGEN Stedelijke ecologische hoofdstructuur ERASMUSZONE belangrijkste verbindingszones en stapstenen wenselijke verbindingszone belangrijkste

Nadere informatie

Het Atlantic Hotel wenst u heel veel wandelplezier! Route 1: Kijkduin-Vogelwijk-Duindorp-Bloemen. Start: Atlantic Hotel

Het Atlantic Hotel wenst u heel veel wandelplezier! Route 1: Kijkduin-Vogelwijk-Duindorp-Bloemen. Start: Atlantic Hotel De volgende wandeltochten zijn ongeveer 8-10 kilometer lang en lopen door de directe omgeving van Kijkduin. De wandelroutes zijn beschikbaar gesteld door Wandelkring Den Haag-Rijnland. De routes zijn beknopt

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op het onderzoeken van flora en fauna 4 Werkwijzer Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren

Nadere informatie

Flora- en faunawet. Gedragscode Bestendig beheer groenvoorziening

Flora- en faunawet. Gedragscode Bestendig beheer groenvoorziening Flora- en faunawet De Flora- en faunawet (Ffwet) is in april 2002 in werking getreden. De wet beschermt alle in het wild levende flora en fauna in Nederland. Bij het uitvoeren van werkzaamheden moet altijd

Nadere informatie

Conform uw opdracht hebben wij een veldonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de weilanden en kassen gelegen achter Zwaagdijk-Oost 189.

Conform uw opdracht hebben wij een veldonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de weilanden en kassen gelegen achter Zwaagdijk-Oost 189. NatuurBeleven bv Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen HB Adviesbureau bv T.a.v.: Peter Aalders Postbus 9230 1800 GE ALKMAAR Datum: 30 oktober 2009 uw brief van 23 oktober 2009 en 27 oktober 2009 uw kenmerk

Nadere informatie

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter Provincie Zeeland Zeeuwse bermen steeds bonter Een ecologisch beheerde berm ziet er aantrekkelijk uit. Vooral wandelaars en fietsers genieten daarvan. Het is u vast wel eens opgevallen in het voorjaar

Nadere informatie

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS NATUURBELEVEN AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS QUICKSCAN FLORA- EN FAUNAWET NatuurBeleven b.v. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl Opdrachtgever:

Nadere informatie

Natuurtoets bij het vernieuwingsplan Overtoomse veld

Natuurtoets bij het vernieuwingsplan Overtoomse veld Natuurtoets bij het vernieuwingsplan Overtoomse veld Opdrachtgever: Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse veld Opdrachtnemer: dro planteam Openbare ruimte Groen en Stadsecologie augustus 2003 Doel en vraagstelling

Nadere informatie

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen

Wetland. Groot Wilnis-Vinkeveen Groot Wilnis-Vinkeveen Moeras met Lisdodde in de Krimpenerwaard Wetland Wetland is een mozaïek van open water, drijvende waterplanten, planten die met hun voeten in het water staan, riet dat in het water

Nadere informatie

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot Amfibieën en poelen Gerlof Hoefsloot Inhoud presentatie Functie van een poel: vroeger en nu Hoe werkt een poel? Wat bepaalt een goede ecologische situatie Soorten amfibieën Beheer van amfibieënpoelen,

Nadere informatie

Busbaan langs de Kruisvaart

Busbaan langs de Kruisvaart Busbaan langs de Kruisvaart Onderzoek Flora en Fauna Opdrachtgever ITC Utrecht B.V. De heer P. van Sterkenburg Ondertekenaar Movares Nederland B.V. ir. W.J. Arnold Kenmerk D83-WAR-KA-1200532 v1.0 - Versie

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Uitnodiging. Ecologische verbindingszone Valleikanaal. September 2006. Natuur dwars door de stad Valleikanaal nog groener en mooier

Nieuwsbrief. Uitnodiging. Ecologische verbindingszone Valleikanaal. September 2006. Natuur dwars door de stad Valleikanaal nog groener en mooier Nieuwsbrief September 2006 Ecologische verbindingszone Valleikanaal Natuur dwars door de stad Valleikanaal nog groener en mooier In 2005 is een begin gemaakt met de aanleg van een ecologische verbindingszone

Nadere informatie

Verplaatsing houtsingel

Verplaatsing houtsingel Ten behoeve van de herontwikkeling van locatie De Hokhorst in Renswoude moeten een watergang en een aangrenzende houtsingel ca. tien meter naar het oosten worden verplaatst. Om te voorkomen dat deze verplaatsing

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Streefbeelden natte ruigten. Natte ruigten. Soorten. Riet Grote lisdodde. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

Streefbeelden natte ruigten. Natte ruigten. Soorten. Riet Grote lisdodde. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Streefbeelden natte ruigten Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging We maken je enthousiast voor de drie N s: Natuurstudie Natuureducatie Natuurbescherming : de natuurvereniging voor Delfland

Nadere informatie

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer).

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer). Bijenvraagbaak casus 1: Zoetermeer Westerpark Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) & Robbert Snep (Alterra) 6 oktober 2014 Vraagsteller: Hendrik Baas (Gemeente Zoetermeer) Gebied: Zoetermeer, Westerpark,

Nadere informatie

Ecologische beoordeling masterplan. Erasmusveld-Leywegzone

Ecologische beoordeling masterplan. Erasmusveld-Leywegzone Ecologische beoordeling masterplan Erasmusveld-Leywegzone Colofon Titel Ecologische beoordeling masterplan Erasmusveld-Leywegzone Projectnummer 07776 Opdrachtgever Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, gazon, weiland, opgaande beplanting en oppervlaktewater.

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, gazon, weiland, opgaande beplanting en oppervlaktewater. In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan deze ontwikkelingen wat

Nadere informatie

Bijlage 1 Onderzoek ecologie

Bijlage 1 Onderzoek ecologie Bijlage 1 Onderzoek ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven waaraan

Nadere informatie

Update 2006 Natuurwaarden De Waalsprong

Update 2006 Natuurwaarden De Waalsprong Update 2006 Natuurwaarden De Waalsprong Deelgebieden: - Woonpark Oosterhout, noord-oostelijke deel - De Grote Boel - Laauwick en Lentseveld - Graaf Allardsingel - Hof van Holland R.G.M. Kwak* S. Wamelink**

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

Een b(l)oeiend sportpark

Een b(l)oeiend sportpark Een b(l)oeiend sportpark Naar een hogere biodiversiteit en belevingswaarde van sportparken Mascha Visser Bureau Waardenburg Ruim dertig jaar onafhankelijk onderzoek, advies en ontwerp op het gebied van

Nadere informatie

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Natuurwaardenkaart Voor het inventariseren van de natuurwaarden van Heemstede zijn in het rapport Natuurwaardenkaart van Heemstede Waardering van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Waarneming! In hun tuin in het centrum van Assen kregen Kathelijn de Maeijer en Erik de Vries bij hun aangelegde verblijf voor amfibiën een watersnip op bezoek in januari j.l. Foto

Nadere informatie

Bloemrijke bermen in Leiderdorp. behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan

Bloemrijke bermen in Leiderdorp. behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan Bloemrijke bermen in Leiderdorp behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan Opgesteld door: I. van der Wiel Afdeling: Beleid Datum: 25 augustus 2011 Inleiding

Nadere informatie

Help mee om achterstallig onderhoud te signaleren!

Help mee om achterstallig onderhoud te signaleren! www.poelen.nu Help mee om achterstallig onderhoud te signaleren! Frank Spikmans Rheden 31 mei 2018 Inhoud Poelen als leefgebied voor amfibieën Amfibieën (in Rheden) Poelen aanleg & beheren www.poelen.nu

Nadere informatie

BUURTVERENIGING "NIEUWE MEER" 20 JAAR!

BUURTVERENIGING NIEUWE MEER 20 JAAR! BUURTVERENIGING "NIEUWE MEER" 20 JAAR! Redactie: Arien van Steenderen Anneke Eikelenboom Anouchka Bonnema Jan Snoep Eindredactie: Koos Bonnema Tekstverwerking: Sylvia Frenks-Fritscheck Omslag: Arien van

Nadere informatie

Broedvogels. NatuurBeleven bv. Oostermeerkade TV Amstelveen

Broedvogels. NatuurBeleven bv. Oostermeerkade TV Amstelveen NatuurBeleven bv. Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020-4727777 info@natuurbeleven.nl OGA T.a.v. Cees Bruijns Postbus 1104 1000 BC Amsterdam Datum: 8 augustus 2011 e-mail van 3 augustus (mail van Juan-Mei

Nadere informatie

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Tuinvogels Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Gildes: indeling naar omgeving Stadsvogels worden ingedeeld naar gildes: Huizenbroeders (Half)holenbroeders Struikvogels Boomvogels Park- &

Nadere informatie

Bureauonderzoek flora en fauna

Bureauonderzoek flora en fauna Bijlage 1 Bureauonderzoek flora en fauna 1 Ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens

Nadere informatie

6 Flora- en fauna quickscan

6 Flora- en fauna quickscan 6 Flora- en fauna quickscan 6.1 Verantwoording 6.1.1 Literatuuronderzoek Om inzicht te krijgen in de actuele gegevens in het projectgebied zijn gegevens geraadpleegd via websites van onder andere de Vlinderstichting

Nadere informatie

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen Het belang van natuurvriendelijke oevers Christa Groshart Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard Opbouw Beleid en Maatregelen Verwachtingen Knelpunten KRW innovatie-onderzoek Waterbeleid Europese

Nadere informatie

Vragenlijst Groen en Ruimte. ja/nee 2

Vragenlijst Groen en Ruimte. ja/nee 2 Vragenlijst Groen en Ruimte 1 Beschikt uw gemeente over een plan waarin beleid op biodiversiteit, ecologische structuur en landschap wordt uitgewerkt? 2 Is er in uw gemeente een beleidsambtenaar die zich

Nadere informatie

Compensatieplan. natuurcompensatie. parkeren De Heimolen. juli 2015

Compensatieplan. natuurcompensatie. parkeren De Heimolen. juli 2015 Compensatieplan natuurcompensatie parkeren De Heimolen juli 2015 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Omschrijving verlies aan ecologische waarde. 3. Ruimtelijke begrenzing bestaand en de fysieke compensatie

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Oeverplanten in Lelystad

Oeverplanten in Lelystad Oeverplanten in Lelystad Inleiding Lelystad is rijk aan water. Binnen de bebouwde kom is een blauwe dooradering aanwezig van talloze wateren. Om de waterbergingscapaciteit te vergroten en de leefomgeving

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Veiligheid, Bestuur en Leefomgeving

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Veiligheid, Bestuur en Leefomgeving RIS098737_09-09-2002 Wethouder van Stadsbeheer, ICT, Scheveningen en Sport Wilbert J. Stolte Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter van de commissie

Nadere informatie

Duurzame langetermijnvisie voor het gebied rond de Neherkade als compensatie voor de aanleg van de nieuwe ringweg. december 2012

Duurzame langetermijnvisie voor het gebied rond de Neherkade als compensatie voor de aanleg van de nieuwe ringweg. december 2012 als compensatie voor de aanleg van de nieuwe ringweg. december 2012 1 In deze zeer beknopte ideeënschets is uitgegaan van een brede interpretatie van duurzaamheid. Duurzaamheid beslaat hier de thema s

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief Madurodam

Ontwikkelingsperspectief Madurodam Inhoud presentatie Juli 2016 Ontwikkelingsperspectief Madurodam Programma voor de toekomst De gedachte aan het begin Tussenstappen Variant 30 mei Nieuwe terreingrens MD Toegevoegd oppervlak: 2,2 ha Resterend

Nadere informatie

Natuurtoets Kop Zuidas

Natuurtoets Kop Zuidas Natuurtoets Kop Zuidas Planteam Groen, ecologie, stedelijke Recreatie en Water Maart 2009 Inhoud Samenvatting... 3 Inleiding... 3 Eerder onderzoek... 3 Begrenzing plangebied... 4 Beschrijving van het gebied...

Nadere informatie

Dieren in de vrije natuur in het Park Berg en Bos door Henk Otto

Dieren in de vrije natuur in het Park Berg en Bos door Henk Otto Dieren in de vrije natuur in het Park Berg en Bos door Henk Otto Ter voorbereiding van de toekomstplannen voor het Park Berg en Bos is in opdracht van de gemeente Apenheul een natuurtoets uitgevoerd. Een

Nadere informatie

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 kreeft zwanebloem 2 oeverzwaluwhotel grasland kievitsbloemen Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies onder

Nadere informatie

Aanvullend onderzoek aanleg woonwijk Hazenburg te Arnemuiden AANVULLEND ONDERZOEK AANLEG WOONWIJK HAZENBURG TE ARNEMUIDEN

Aanvullend onderzoek aanleg woonwijk Hazenburg te Arnemuiden AANVULLEND ONDERZOEK AANLEG WOONWIJK HAZENBURG TE ARNEMUIDEN AANVULLEND ONDERZOEK AANLEG WOONWIJK HAZENBURG TE ARNEMUIDEN 1 AANVULLEND ONDERZOEK AANLEG WOONWIJK HAZENBURG TE ARNEMUIDEN Opdrachtgever: Gemeente Middelburg Datum: 18 september 2014 Uitgevoerd en opgesteld

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Soortenlijst Flora faunawet. Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening

Soortenlijst Flora faunawet. Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening Soortenlijst Flora faunawet Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening 25 beschermde soorten zie soortenlijst t.b.v. F&F wet pag. 2: Deze 25 herkennen tijdens het examen. pag 3 t/m 7: Één of enkele

Nadere informatie

J A A R P L A N

J A A R P L A N J A A R P L A N 2 0 1 5 Met 1769 leden per eind oktober 2014, 60 vrijwilligers en een 50-tal laancoördinatoren is de wijkvereniging De Vogelwijk een actieve, bloeiende en boeiende wijkorganisatie. Twee

Nadere informatie

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Beplantingsplan uitbreiding Jansen s Overseas te Noordwijkerhout (versie 1) Waddinxveen, 3 oktober 2012 Opdrachtgever: Gemeente

Nadere informatie

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

De Dennen. Wandelen. Paardrijden. Fietsen. Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Nationaal Park Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Fietsen Paardrijden De Dennen Onderedeel van Nationaal Park Duinen van Texel

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Knelpunten van de Natuurzoom.

Knelpunten van de Natuurzoom. Knelpunten van de Natuurzoom. Deze knelpunten komen voort uit het eindrapport van oktober 2014 Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam ZuidOost van Dienstlandelijk Gebied Ministerie van Economische Zaken.

Nadere informatie

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers.

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. 1 veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. verbeteren van chemische water kwaliteit verbeteren van de oever stabiliteit verbeteren van de ecologische kwaliteit 2 waarom aandacht voor NVO

Nadere informatie

Bij-vriendelijk Beheer

Bij-vriendelijk Beheer Bij-vriendelijk Beheer Sabine van Rooij en Anjo de Jong, Wageningen Environmental Research 13 november 2018, Klantendag Benchmark Gemeentelijk Groen Waarom? Voor welke soorten? Bijen o 358 soorten in Nederland:

Nadere informatie

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING

ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK. Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING ADVIEZEN VOOR EEN BIJENRIJKER SINGELPARK Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) Robbert Snep (Alterra) Augustus 2015 INLEIDING De gemeente Leiden werkt aan de inrichting van een ringvormig stadspark

Nadere informatie

Notitie Flora en faunawet bestemmingsplan Centrum Best; Locatie ten noorden van begraafplaats

Notitie Flora en faunawet bestemmingsplan Centrum Best; Locatie ten noorden van begraafplaats Ecologica BV Rondven 22 6026 PX Maarheeze 0495-46 20 70 0495-46 20 79 info@ecologica.eu www.ecologica.eu Gemeente Best T.a.v. dhr. P. van den Broek Raadhuisplein 1 Postbus 50 5680 AB Best Datum: 2 april

Nadere informatie

FLORA- EN FAUNASCAN Fietsbrug over de A9

FLORA- EN FAUNASCAN Fietsbrug over de A9 FLORA- EN FAUNASCAN Fietsbrug over de A9 Opdrachtgever: SD+P management en Advies BV Projectnummer : P12039 Datum : Auteur : M. Kuiper Controle : P.M.A. van der Wielen Paraaf : Postbus 36233 1020 ME AMSTERDAM

Nadere informatie

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Broedende eend 2 Bloesem peer Grasland Kievitsbloemen Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Beeldenboek. Onderhoud watergangen en oevers Krimpen aan den IJssel

Beeldenboek. Onderhoud watergangen en oevers Krimpen aan den IJssel Beeldenboek Onderhoud watergangen en oevers Krimpen aan den IJssel Meijer, N. 28-10-2014 Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Gemeente Krimpen aan den IJssel 1. Inleiding Het Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting

Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting Biodiversiteit in Zundert Korte samenvatting Wij hopen dat het rapport "Biodiversiteit in Zundert" en deze korte samenvatting u zullen inspireren tot het nemen van maatregelen om de biodiversiteit in Zundert

Nadere informatie

Memo. Stefan Buskermolen Liandon B.V. Sander van Rijn 2 e lezer Ellen Bults. 13 juli 2012 RLO 476-SOM

Memo. Stefan Buskermolen Liandon B.V. Sander van Rijn 2 e lezer Ellen Bults. 13 juli 2012 RLO 476-SOM Liandon B.V. Aan Stefan Buskermolen Liandon B.V. Van Sander van Rijn 2 e lezer Ellen Bults Memo Contactpersoon drs. Sander van Rijn Telefoon +31 6 21 47 95 82 sander.van.rijn@alliander.com Datum Betreft

Nadere informatie

POEL BOUWKUNDE BERLAGEWEG 1

POEL BOUWKUNDE BERLAGEWEG 1 POEL BOUWKUNDE BERLAGEWEG 1 Initiatiefgroep Natuurbeheer in Delft Stichting Commissie Natuur en Milieu Delft KNNV afd. Regio Delft i Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afd. Regio

Nadere informatie

Waarnemingen. AIC te Castricum

Waarnemingen. AIC te Castricum 7 AIC te Castricum Waarnemingen Op het braakliggend terrein grenzend aan de Beverwijkerstraatweg is de vegetatie nauwelijks ontwikkeld. Oude restanten van een fundering zijn nog zichtbaar. Overal ligt

Nadere informatie

Een leefgebied voor de rugstreeppad

Een leefgebied voor de rugstreeppad Een leefgebied voor de rugstreeppad Landschapsbeheer Flevoland 1 De rugstreeppad in de Noordoostpolder Op zwoele avonden klinkt in het Noordoostpolder vanuit poelen en sloten de luidruchtige roep van de

Nadere informatie

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting.

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting. Page 1 of 35 Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting Uitgevoerd door: Laboratorium Specialist in vijverwaterkwaliteit Page

Nadere informatie

Aanleggen van een natte ecologische verbindingszone (EVZ) Een handleiding voor particulieren

Aanleggen van een natte ecologische verbindingszone (EVZ) Een handleiding voor particulieren Aanleggen van een natte ecologische verbindingszone (EVZ) Een handleiding voor particulieren Aanleggen van een natte ecologische verbindingszone (EVZ) Een handleiding voor particulieren Opdrachtgever:

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Natuurontwikkeling op de de Volgermeerpolder (2012)

Natuurontwikkeling op de de Volgermeerpolder (2012) Natuurontwikkeling op de de Volgermeerpolder (2012) Presentatie voor het Burgerkomitee en bewoners Piet-Jan Westendorp (ecoloog, ACV) 29 november 2012 Inhoud Organisatie Beheer en monitoring natuurontwikkeling

Nadere informatie

Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken

Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken Natuur is niet alleen te vinden 'op den buiten'. Ook in onze Gentse parken en natuurgebieden vinden we veel planten en dieren. Door het openbaar groen op een

Nadere informatie

Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de

Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de Op deze mooie, rustige plaats lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Schijn bedriegt, want de voorbije decennia is de vallei meerdere keren omgewoeld. Veel natte gronden werden vol afval gestort en opgehoogd.

Nadere informatie

Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn

Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn Juni 2013 Foto s: Frode Numan, Paulien de Gaaij, Pieke Molenaar, Oda Bögels 1 INHOUD Pilot Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder... - 3

Nadere informatie

Bureauonderzoek Flora en fauna

Bureauonderzoek Flora en fauna Bureauonderzoek Flora en fauna Ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens is aangegeven

Nadere informatie

Omschrijving verschillende kwaliteitsklassen van sloten

Omschrijving verschillende kwaliteitsklassen van sloten Omschrijving verschillende kwaliteitsklassen van sloten Auteur: Bart Specken 2016 Zeer goed Deze klasse onderscheidt zich van alle andere klassen doordat hier waterplanten in voorkomen die kenmerkend zijn

Nadere informatie

mei 2018 The Links Valley Natuurgolfterrein The Links Valley

mei 2018 The Links Valley Natuurgolfterrein The Links Valley mei 2018 The Links Valley Natuurgolfterrein The Links Valley THE LINKS VALLEY, GOLFBAAN OF NATUURTERREIN? Het is lastig te zeggen of The Links Valley nu meer golfbaan is of natuurterrein. Feitelijk bestaat

Nadere informatie

L E I D S E H O U T : S U M M E R J A Z Z E N W E R F P O P 2 0 1 3

L E I D S E H O U T : S U M M E R J A Z Z E N W E R F P O P 2 0 1 3 NATUURBELEVEN BV L E I D S E H O U T : S U M M E R J A Z Z E N W E R F P O P 2 0 1 3 QUIC K SCA N FLORA - EN FAUNAWE T NatuurBeleven bv. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild Couwenhoven 7221 3703 HW Zeist wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN 2006. door Henk Jan Hof In het voorjaar van 2006 heb ik woonwijk Het Laakse Veld op broedvogels geïnventariseerd. Deze kartering is uitgevoerd om aantallen

Nadere informatie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Groene randen Gezien de ligging van het zonneveld is gekozen voor een open uitstraling, de randen worden verzacht met een groen blauwe structuur. Royale watergangen

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit de kom Bleiswijk met bebouwing, tuinen, groenstroken, laanbeplanting en watergangen.

Huidige situatie Het plangebied bestaat uit de kom Bleiswijk met bebouwing, tuinen, groenstroken, laanbeplanting en watergangen. Bijlage 1 Bureauonderzoek flora en fauna Ecologie In dit bureauonderzoek is de bestaande situatie vanuit ecologisch oogpunt beschreven en is vermeld welke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Vervolgens

Nadere informatie

Wat hebben bijen nodig?

Wat hebben bijen nodig? Wat hebben bijen nodig? Plek om te nestelen en te schuilen Genoeg voedsel Bijen zijn volledig afhankelijk van bloemen: stuifmeel (bouwstof) en nectar (brandstof). Hoe meer floristische diversiteit, hoe

Nadere informatie

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien.

Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooibossen Definitie Ooibossen zijn bossen die op natuurlijke wijze zijn ontstaan en langs rivieren groeien. Ooi is een oud woord voor nat terrein nabij een rivier Deze bossen worden voortdurend blootgesteld

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. in de polder bij Ubbergen NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE in de polder bij Ubbergen veilige haven voor planten en dieren op hun weg tussen Nijmeegse stuwwal en de Waal Voormalige landbouwgronden worden omgevormd

Nadere informatie

Flora- en Fauna onderzoeken - Baerdijk Oisterwijk. Flora en Fauna Onderzoek (2005)

Flora- en Fauna onderzoeken - Baerdijk Oisterwijk. Flora en Fauna Onderzoek (2005) Flora- en Fauna onderzoeken - Baerdijk Oisterwijk Betreft : Flora- en fauna onderzoek 2005 & : Update Flora- en fauna onderzoek 2009 / 2011 Datum : 31 augustus 2011 Opdrachtgever : Arton Projectontwikkeling

Nadere informatie

Natuurpad Het Alloo. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad Het Alloo. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Ruijslaan 92 1796 AZ De Koog T 0222-317741 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad Het Alloo In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad Het Alloo Het natuurpad Het Alloo laat u

Nadere informatie

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo Natuurlijke wellnesstuin De privétuin van tuinontwerper Noël van Mierlo - een natuurlijk ogende stadstuin - werd in 2010 gekozen tot Tuin van het Jaar. Bij zijn bedrijf in Deurne ligt een al even indrukwekkend

Nadere informatie

Natuurontwikkelingsplan 2014

Natuurontwikkelingsplan 2014 Natuurontwikkelingsplan 2014 Bestemmingsplan Prinsenlaan 80 Groenekan - toelichting, bijlage 2 Datum: 14 maart 2014 1. Huidige situatie Aanleiding Voorliggend natuurontwikkelingsplan vormt een nadere uitwerking

Nadere informatie

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap ONTWIKKELING NATUURZONE SPORTPARK ELSKENS OOSTERHOUT DATUM: augustus 2014, Landschapsplan en kwaliteitsinvestering Landschap kenmerk: ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Veldverslag Flora-en fauna-inspectie Putteringvaart Waddinxveen

Veldverslag Flora-en fauna-inspectie Putteringvaart Waddinxveen Veldverslag Flora-en fauna-inspectie Putteringvaart Waddinxveen Aanleiding In het kader van het project Kadeverbetering Putteringvaart in Waddinxveen heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland een verhoging

Nadere informatie

NATUURTOETS VOOR HET ONTWIKKELEN VAN DE WOONWIJK ESSENVELT TE MIDDELBURG NATUURTOETS VOOR HET ONTWIKKELEN VAN DE WOONWIJK ESSENVELT TE MIDDELBURG

NATUURTOETS VOOR HET ONTWIKKELEN VAN DE WOONWIJK ESSENVELT TE MIDDELBURG NATUURTOETS VOOR HET ONTWIKKELEN VAN DE WOONWIJK ESSENVELT TE MIDDELBURG NATUURTOETS VOOR HET ONTWIKKELEN VAN DE WOONWIJK ESSENVELT TE 1 NATUURTOETS VOOR HET ONTWIKKELEN VAN DE WOONWIJK ESSENVELT TE Opdrachtgever: Gemeente Middelburg Datum: 16 februari 2013 Uitgevoerd en opgesteld

Nadere informatie

Harderbos en Harderbroek verbonden

Harderbos en Harderbroek verbonden Harderbos en Harderbroek verbonden De Ganzenweg is een verbinding voor mensen, maar een barrière voor dieren. Er ligt al een faunapassage onderdoor. De route daar naar toe is voor dieren nog niet ideaal.

Nadere informatie