PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 9 februari 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 9 februari 2007"

Transcriptie

1 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 9 februari 2007 milieuhandhavingsdecreet leidt tot betere milieuhandhaving op het terrein Op voorstel van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag het voorontwerp van milieuhandhavingsdecreet goedgekeurd, na advies van de Mina-Raad, de SERV en het College van Procureurs-Generaal. De tekst wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Van zodra dit advies ingewonnen is, kan de definitieve ontwerptekst van het decreet voor bespreking en goedkeuring worden voorgelegd aan het Vlaamse Parlement. Minister Peeters verwacht dat dit nog voor het zomerreces zal kunnen worden neergelegd. Het voorontwerp bevat belangrijke innovaties op het vlak van de milieuhandhaving. Vooreerst harmoniseert dit voorontwerp de bepalingen inzake het toezicht, de sancties en de veiligheidsmaatregelen voor de tien belangrijkste milieuhygiënewetten en decreten (afval, water, bodem, lucht, geluid, meststoffen en milieuvergunningen). Deze harmonisatie zal resulteren in een aanzienlijke vereenvoudiging van de milieuregelgeving en bijdragen tot een betere milieuhandhaving op het terrein. Daarnaast zal er een gecoördineerd milieuhandhavingsbeleid komen door een op te richten Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving. Die Raad, bestaande uit vertegenwoordigers van alle instanties die bij de milieuhandhaving betrokken zijn (inspectiediensten, politie, parketten, provincies, gemeenten, adviesorganen), zal een centraal adviserende en beleidsondersteunende opdracht krijgen, o.m. door het afsluiten en opvolgen van handhavingsprotocollen tussen de verschillende handhavingsactoren.

2 2 Ten slotte gaat veel aandacht uit naar de bestuurlijke handhaving, via de oplegging van bestuurlijke maatregelen en bestuurlijke geldboeten, en via de oprichting van een administratief rechtscollege, het Milieuhandhavingscollege. De Mina-Raad en de SERV konden zich in deze aanpak vinden en ook het (federale) College van Procureurs-Generaal was ronduit positief over de geplande hervorming van het Vlaams milieuhandhavingsbeleid. Het door Minister Peeters vrijwillig gevraagd advies, immers niet verplicht in deze, illustreert de goede verstandhouding en samenwerking met het College, die in het verleden reeds tot stand kwam en nader vorm werd gegeven door de samenwerking tussen de parketten en de administratieve toezichthouders in de Commissie Vervolgingsbeleid Milieudelicten. 1. De bestuurlijke maatregelen Een van de voornaamste uitgangspunten van het voorontwerp ligt precies in een versterking van de bestuurlijke handhaving. Met name zullen er drie vormen van bestuurlijke maatregelen worden ingevoerd: (1) het bevel tot staking: dit is een bevel vanwege de bevoegde toezichthouder aan de vermoedelijke overtreder om bepaalde activiteiten, werkzaamheden of het gebruik van zaken te staken (bv. de onmiddellijke stopzetting van een niet vergunde afvalwaterlozing); (2) het bevel tot regularisatie: dit is een bevel vanwege de bevoegde toezichthouder aan de vermoedelijke overtreder om bepaalde maatregelen te nemen met de bedoeling een milieuinbreuk of milieumisdrijf te beëindigen, zijn gevolgen ongedaan te maken en herhaling ervan te voorkomen (bv. het bevel om een bepaalde vergunning aan te vragen); (3) de bestuursdwang: hier treedt de bevoegde toezichthouder zelf feitelijk op tegen de vastgestelde milieu-inbreuk of het milieumisdrijf (bv. verzegeling van bedrijfsinstallaties). Kenmerkend voor al deze bestuurlijke maatregelen is dat ze geen sancties zijn, ze voegen m.a.w. geen leed toe aan een individuele dader, maar dat ze uitsluitend gericht zijn op het herstel van het geschonden leefmilieu. Daarom zullen ze steeds kunnen worden opgelegd door de bevoegde toezichthouders, ook als het parket een milieumisdrijf wil vervolgen en de strafrechter de milieuovertreder strafrechtelijk (met een gevangenisstraf en/of een strafrechtelijke geldboete) heeft veroordeeld.

3 3 2. De bestuurlijke sancties Naast de mogelijkheid tot het opleggen van bestuurlijke maatregelen door de bevoegde toezichthouders, zullen eveneens bestuurlijke sancties kunnen worden opgelegd door een gewestelijke entiteit. Deze bestuurlijke sancties zullen de vorm aannemen van alternatieve, dan wel exclusieve bestuurlijke geldboeten. Het verschil in bestuurlijke geldboeten hangt samen met het onderscheid dat moet gemaakt worden tussen milieumisdrijven en milieu-inbreuken. Van milieumisdrijven zal er sprake zijn als het gaat om gedragingen die in strijd zijn met de milieuhygiënewetgeving die gehandhaafd wordt op grond van het Milieuhandhavingsdecreet en die overeenkomstig datzelfde decreet strafrechtelijk kunnen worden gesanctioneerd. Bij milieu-inbreuken gaat het ook om gedragingen die strijdig zijn met de milieuhygiënewetgeving die gehandhaafd wordt op grond van het Milieuhandhavingsdecreet, maar -in tegenstelling tot de milieumisdrijven- komen dergelijke gedragingen niét in aanmerking voor een strafrechtelijke sanctionering op grond van het Milieuhandhavingsdecreet. Zij zijn m.a.w. binnen de context van het Vlaamse milieuhygiënerecht onttrokken aan de toepassing van het strafrecht (de zgn. depenalisering ) Milieumisdrijf Als er sprake is van een milieumisdrijf, kan door de gewestelijke entiteit een alternatieve bestuurlijke geldboete worden opgelegd. Dit komt eenvoudig uitgelegd neer op het volgende: van zodra een milieumisdrijf wordt vastgesteld, moet een proces-verbaal opgesteld worden dat bezorgd wordt aan de procureur des Konings. Die beschikt over een bepaalde termijn (180 dagen) om dat proces-verbaal te onderzoeken en zich uit te spreken over het al of niet strafrechtelijk behandelen van het vastgestelde milieumisdrijf. Zonder dat hij onmiddellijk moet beslissen of hij strafrechtelijk wil vervolgen of niet, wordt van de procureur dus alléén antwoord verwacht op één enkele vraag: vindt de procureur het dossier dat hem is voorgelegd, voldoende de moeite waard om het strafrechtelijk te behandelen?

4 4 Luidt het antwoord ja, dan wordt verder het strafrechtelijke spoor bewandeld. In deze hypothese kan de procureur de overtreder voor de strafrechter brengen, maar evengoed kan hij na een uitgebreider strafonderzoek beslissen om een minnelijke schikking voor te stellen, of kan hij het strafdossier zonder gevolg klasseren (seponeren). Als het antwoord daarentegen neen luidt, komt de strafvordering voor het betrokken feit te vervallen en wordt meteen het pad geëffend voor de mogelijke oplegging van een alternatieve bestuurlijke geldboete door de gewestelijke entiteit. Het bedrag van de boete kan oplopen tot maximaal euro, te vermenigvuldigen met 5,5 opdeciemen. Tenslotte is het mogelijk dat de procureur helemaal niets laat weten: om een eventuele dubbele bestraffing te vermijden (wat juridisch niet mag), zal in dat geval de oplegging van een alternatieve bestuurlijke geldboete door de gewestelijke entiteit volledig worden uitgesloten, en zal de behandeling van het milieumisdrijf overgelaten worden aan het parket, zodat voor ieder duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de sanctionering van de vermoedelijke overtreder. Zoals hiervoor reeds aangegeven, blijft het voor de toezichthouders mogelijk om ook in deze situatie bestuurlijke maatregelen te treffen teneinde de schade aan het leefmilieu stop te zetten en/of te herstellen Milieu-inbreuken Bij milieu-inbreuken liggen de zaken helemaal anders: omdat daar van een strafrechtelijke behandeling geen sprake is (het zijn immers geen misdrijven), zullen gedragingen die hieronder vallen door de gewestelijke entiteit uitsluitend beteugeld kunnen worden met een exclusieve bestuurlijke geldboete. Het bedrag van deze boete kan maximaal euro belopen, te vermenigvuldigen met 5,5 opdeciemen. Zoals aangegeven, zal zowel in het geval van een alternatieve bestuurlijke geldboete als in het geval van een exclusieve bestuurlijke geldboete, de boete bepaald en opgelegd worden door een nog op te richten entiteit van het Vlaams Ministerie van Leefmilieu, Natuur en Energie, de zgn. gewestelijke entiteit. De boetes kunnen pas worden opgelegd na het doorlopen van een procedure voor deze gewestelijke entiteit die de nodige rechtswaarborgen biedt aan de vermoedelijke overtreder.

5 5 Samenvattend : => Milieumisdrijven (te sanctioneren met een alternatieve bestuurlijke geldboete wanneer er geen strafrechtelijke behandeling volgt) : 1/ alle emissies in de lucht, het water, de bodem, enz blijven in het voorontwerp strafbaar wanneer ze illegaal gepleegd worden (= in strijd met de wetgeving) en wanneer dit gebeurt met opzet of onachtzaamheid voorbeelden : het lozen van afvalwater door een bedrijf in strijd met de milieuvergunning; het veroorzaken van geluidshinder door een bedrijf in strijd met de milieuvergunning 2/ alle verrichtingen met afvalstoffen blijven in het voorontwerp strafbaar wanneer ze illegaal gepleegd worden (= in strijd met de wetgeving) en wanneer dit gebeurt met opzet of onachtzaamheid voorbeeld : het uitvoeren van afvalstoffen naar derde landen zonder goedkeuring van de betrokken nationale overheden 3/ alle handelingen van personen die afbreuk doen aan een efficiënte organisatie van de handhaving voorbeelden : het opzettelijk niet uitvoeren, betalen of negeren van opgelegde bestuurlijke maatregelen, bestuurlijke geldboeten en veiligheidsmaatregelen; het opzettelijk verhinderen van toezicht door toezichthouders => Milieu-inbreuken (te sanctioneren met een exclusieve bestuurlijke geldboete) : handelingen die schendingen van administratieve verplichtingen inhouden en op zichzelf geen schade aan mens of milieu (kunnen) veroorzaken voorbeelden : het laattijdig bezorgen door een exploitant aan de milieu-administratie van het milieujaarverslag; het niet lang genoeg bewaren door een exploitant van een milieuaudit die ter beschikking moet liggen van de toezichthouders; het niet bijhouden door een exploitant van de resultaten van uitgevoerde metingen in een meetdossier dat ter inzage moet liggen van de toezichthouders; het laattijdig bezorgen door een exploitant van het CO2-emissiejaarrapport aan het verificatiebureau; het niet aanvragen van een bodemattest door de overdrager bij overdracht of het niet meedelen van de inhoud ervan aan de verwerver; enz.

6 6 3. Het Milieuhandhavingscollege Tegen de beslissingen van de gewestelijke entiteit waarbij een alternatieve of exclusieve bestuurlijke geldboete wordt opgelegd (al dan niet vergezeld van een voordeelsontneming), zal de overtreder in beroep kunnen gaan bij een nieuw Vlaams administratief rechtscollege, het Milieuhandhavingscollege. Het Milieuhandhavingscollege zal een sleutelrol spelen in heel de milieuhandhaving: het moet uitspraak doen over de beroepen die ingesteld worden tegen beslissingen van de gewestelijke entiteit tot oplegging van een bestuurlijke geldboete. Drie mogelijke situaties kunnen onderscheiden worden: (1) Afwijzing van het beroep : Dit zal het geval zijn als het Milieuhandhavingscollege het beroep onontvankelijk en/of ongegrond verklaart. Het gevolg hiervan is dat de door de gewestelijke entiteit opgelegde bestuurlijke geldboete wordt bevestigd. (2) Gegrondverklaring van het beroep : In deze hypothese doet het Milieuhandhavingscollege uitspraak over (het bedrag van) de opgelegde bestuurlijke geldboete. Als het Milieuhandhavingscollege het ingediende beroep ontvankelijk en gegrond bevindt, kan het de door de gewestelijke entiteit opgelegde bestuurlijke geldboete hetzij verminderen, hetzij volledig kwijtschelden. (3) Vernietiging van de onrechtmatig door de gewestelijke entiteit genomen beslissing houdende oplegging van een bestuurlijke geldboete : Wanneer de gewestelijke entiteit een onrechtmatige beslissing heeft genomen, i.e. in strijd met de voorgeschreven regels ter oplegging van de bestuurlijke geldboete (dus : onwettig), zal het Milieuhandhavingscollege de beslissing houdende de bestuurlijke geldboete vernietigen. Het louter annuleren van een beslissing van de gewestelijke entiteit zal in hoofde van de beroepsindiener geen effectief en volledig rechtsherstel bewerkstelligen. Daarom moet het Milieuhandhavingscollege over een aantal bijzondere bevoegdheden beschikken waarvan het gebruik kan maken, als het een beslissing van de gewestelijke entiteit vernietigt wegens het onrechtmatig karakter ervan. In dat geval kan het Milieuhandhavingscollege welomschreven herstelmaatregelen opleggen, die inhouden dat de gewestelijke entiteit een nieuwe beslissing moet nemen onder expliciet door het Milieuhandhavingscollege op te leggen voorwaarden. Met name kan het Milieuhandhavingscollege:

7 7 Bepalen dat, gelet op de vernietiging van de onrechtmatig genomen beslissing en in afwachting van een nieuwe, door de gewestelijke entiteit te nemen beslissing, de overtreder ontheven is van de verplichting tot het betalen van de initieel opgelegde bestuurlijke geldboete. De gronden aangeven die bij de aanneming van de nieuwe beslissing door de gewestelijke entiteit niét mogen betrokken worden. Dit houdt in dat bij de totstandkoming van haar nieuwe beslissing de gewestelijke entiteit welbepaalde motieven, die het Milieuhandhavingscollege in zijn beslissing als onregelmatig of onredelijk heeft bevonden, niet zal mogen betrekken. De gronden aangeven die bij de aanneming van de nieuwe beslissing door de gewestelijke entiteit juist wél betrokken moeten worden. Dit houdt in dat bij de totstandkoming van haar nieuwe beslissing de gewestelijke entiteit rekening moét houden met welbepaalde motieven, die naar het oordeel van het Milieuhandhavingscollege regelmatig en redelijk zijn. Tegen de uitspraken van het Milieuhandhavingscollege zal administratief cassatieberoep mogelijk zijn bij de Raad van State, afdeling administratie. Hierdoor staat het vast dat de uitspraken van het Milieuhandhavingscollege gerechtelijk van aard zullen zijn. Als rechtscollege zal het Milieuhandhavingscollege bestaan uit een voorzitter en een ondervoorzitter, zes effectieve en zes plaatsvervangende bijzitters, en een griffier en een adjunct-griffier. Omdat geschillen die betrekking hebben op de naleving van de milieuhygiënewetgeving vaak erg complex en technisch van aard zijn, is het belangrijk dat er niet alleen juristen in het Milieuhandhavingscollege zullen zetelen. Ook technisch geschoolde deskundigen die vertrouwd zijn met en ervaring hebben in het Vlaamse milieubeleid zullen deel uitmaken van het Milieuhandhavingscollege. De oprichting van een Vlaams administratief rechtscollege is een wel overwogen beslissing, die tegemoet komt aan de juridische voorwaarden terzake : de te beslechten geschillen moeten geschillen zijn over politieke rechten (voorwaarde 1) : het gaat hier wel degelijk om geschillen tussen personen en overheden omtrent het al of niet betalen van een administratieve geldboete wegens het niet-naleven van de milieuhygiënewetgeving; de oprichting op gewestelijk niveau, bij decreet, is enkel mogelijk wanneer dit kadert binnen de impliciete bevoegdheden van de gewesten (voorwaarde 2) : het Milieuhandhavingscollege is wel degelijk noodzakelijk

8 8 voor een effectieve en efficiënte uitoefening en handhaving van de gewestelijke bevoegdheden en regelgeving inzake leefmilieu. Meer bepaald kan gewezen worden op de volgende voordelen die de oprichting van het Milieuhandhavingscollege met zich zal meebrengen : (1) Deskundigheid: in tegenstelling tot de gewone hoven en rechtbanken zal voor het Milieuhandhavingscollege beroep kunnen gedaan worden op de medewerking van juridisch en technisch geschoolde specialisten inzake milieuhygiënerecht en milieubeleid. (2) Doelgerichte aanpak: Het Milieuhandhavingscollege zal véél gerichter kunnen inspelen op de aard en de ernst van de niet-naleving van de milieuwetgeving (bv. het sanctioneren van de niet-naleving van administratieve milieuverplichtingen). Anderzijds zullen de zware vormen van milieucriminaliteit (zoals deze die de dood of ernstig letsel veroorzaken) hoe dan ook strafbaar blijven. (3) Meer duidelijkheid en rechtszekerheid: de beslechting van milieugeschillen door een administratief rechtscollege moet meer duidelijkheid en rechtszekerheid bieden: uitspraak op een redelijk korte termijn, door een gespecialiseerde instantie met rechtsprekende bevoegdheid, en dit volgens een welomlijnde procedure die een objectieve rechtspleging moet waarborgen en alle rechten van de verdediging moet vrijwaren. (4) Beslissingen in laatste aanleg: de beslissingen van het Milieuhandhavingscollege zullen worden uitgesproken. Dit betekent dat er tegen deze beslissingen geen verder beroep zal mogelijk zijn. Wel zal, overeenkomstig de Wetten op de Raad van State, tegen de beslissingen van het Milieuhandhavingscollege administratief cassatieberoep openstaan bij de Raad van State. (5) Samenhang en eenheid van rechtspraak: vanuit het perspectief van rechtseenheid is het belangrijk dat álle geschillen rond de al dan niet-naleving van de milieuhygiënewetgeving, zouden geconcentreerd worden rond één enkel gecentraliseerd administratief rechtscollege.

9 9 De goedkeuring van dit voorontwerp van decreet en de oprichting van het Milieuhandhavingscollege, dat hierbij in het vooruitzicht wordt gesteld, zal voor Vlaanderen ongetwijfeld een mijlpaal worden in het milieuhandhavingsbeleid voor de komende decennia. De snellere, effectievere en efficiëntere handhaving van het milieuhygiënerecht moet hiermee realiteit worden, besluit minister Peeters. persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel persdienst.peeters@vlaanderen.be

Vanaf 1 mei, een efficiëntere aanpak van milieucriminaliteit

Vanaf 1 mei, een efficiëntere aanpak van milieucriminaliteit PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 16 april 2009 Vanaf 1 mei, een efficiëntere aanpak van milieucriminaliteit De

Nadere informatie

Als minister van Leefmilieu heb ik de eer om ter afsluiting van dit. Milieuhandhavingscongres de belangrijkste krachtlijnen van het

Als minister van Leefmilieu heb ik de eer om ter afsluiting van dit. Milieuhandhavingscongres de belangrijkste krachtlijnen van het Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Milieuhandhavingscongres, vrijdag 4 juni 2010, Gent Een jaar nieuwe milieuhandhavingspraktijk onder de loupe Dames en heren,

Nadere informatie

Infosessies geluidsnormen muziek

Infosessies geluidsnormen muziek Infosessies geluidsnormen muziek Sigrid Raedschelders/ Anne Van Riet Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer (AMMC) Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Overzicht 1. Regelgeving m.b.t.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 MAART 2015 P.14.0392.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0392.N 1. M L E V U, beklaagde, 2. H R G V B, beklaagde, eisers, met als raadsman mr. Jaak Haentjens, advocaat bij de balie te Dendermonde.

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw; BESLUIT: Ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van

Nadere informatie

Rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, strafzaken

Rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, strafzaken Vonnisnummer/ Griffienummer / \.\bi. /2015 Repertoriumnummer/ Europees 2015 / 461. Datum van uitspraak 18 maart 2015 Rolnummer niet in strafzaken Notitienummer parket 66.RW.500300/2013 Rechtbank van eerste

Nadere informatie

Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering

Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering Marc Bockstaele (ere)hoofdcommissaris Federale Gerechtelijke Politie 1 Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering De Wet van 30 juni 1971betreffende de administratieve geldboeten,

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Afdeling Kanselarij Boudewijnlaan 30, bus 20 1000 Brussel

Nadere informatie

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de Milieuhandhavingscollege Beslissing MHHC-10/2-VK van 15 december 2010 In de zaak van de heer [ ] wonendee te [ ], hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

STROOMDIAGRAM MILIEUHANDHAVING BEROEP BIJ HET MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE

STROOMDIAGRAM MILIEUHANDHAVING BEROEP BIJ HET MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE STROOMDIAGRAM MILIEUHANDHAVING BEROEP BIJ HET MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE Art. 16.4.46 DABM: De beroepen tegen de beslissingen van de gewestelijke entiteit houdende de oplegging van een alternatieve of exclusieve

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse bepalingen over de handhaving van het integraal handelsvestigingsbeleid

Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse bepalingen over de handhaving van het integraal handelsvestigingsbeleid Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse bepalingen over de handhaving van het integraal handelsvestigingsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 15 juli 2016 betreffende het integraal

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 653 (2015-2016) Nr. 4 20 april 2016 (2015-2016) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse decreten ingevolge de integratie van

Nadere informatie

Werknota aan DG SAT De Saveur Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving.

Werknota aan DG SAT De Saveur Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving. Werknota aan DG SAT De Saveur Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving. 1. Inleiding. Een ontwerp-kaderdecreet bestuurlijke handhaving (Vlaanderen : gewest en gemeenschap) is zichtbaar op de website van de

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege 14_PS_ Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-14/53-VK van 25 augustus 2014 In de zaak van de BVBA [ ] met maatschappelijke zetel te [ ] voor en namens wie optreedt de heer [ ], zaakvoerder, hierna de verzoekende

Nadere informatie

Inspectiestrategie. en procedure voor de inbeslagname van dieren. Dienst Dierenwelzijn Bertrand LHOEST en Marie-Astrid MASSA

Inspectiestrategie. en procedure voor de inbeslagname van dieren. Dienst Dierenwelzijn Bertrand LHOEST en Marie-Astrid MASSA Inspectiestrategie van LB en procedure voor de inbeslagname van dieren Dienst Dierenwelzijn Bertrand LHOEST en Marie-Astrid MASSA 1. Inspectiestrategie van LB 1.1. Context 1.2. Wettelijke bepalingen 1.3.

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP N. 2008 652 VLAAMSE OVERHEID [C 2008/35341] 21 DECEMBER 2007. Decreet tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen

Nadere informatie

Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de arbeidsauditeur

Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de arbeidsauditeur Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de Een pro justitia, opgesteld door de bevoegde inspectiediensten wordt gestuurd de, de overtreder, de werkgever, en de FOD WASO, dienst administratieve

Nadere informatie

Enkele belangrijke veranderingen in het nieuwe Wetboek

Enkele belangrijke veranderingen in het nieuwe Wetboek Enkele belangrijke veranderingen in het nieuwe Wetboek Marie-Astrid MASSA DEPARTEMENTSHOOFD PROCEDURES AFDELING INSPECTIE EN VERONTREINIGDE BODEMS STRUCTUUR VAN DE UITEENZETTING I. Toepassingsgebied VI.

Nadere informatie

Handhaving omgevingsgerelateerde thema s

Handhaving omgevingsgerelateerde thema s Handhaving omgevingsgerelateerde thema s VVSG DC 15 oktober 2014 Xavier Buijs, hoofd dienst omgeving & stafmedewerker RO Omgevingsgerelateerde thema s Ruimtelijke ordening Milieu Wonen Onroerend erfgoed

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-15/31-K6 van 13 augustus 2015 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Uitspraak beroepsinstantie OVB/2015/51 Vlaamse overheid Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie afdeling openbaarheid van bestuur Boudewijnlaan 30 bus 20

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-13/35-VK van 18 april 2013 In de zaak van de BVBA [ ] met maatschappelijke zetel te [ ] voor en namens wie optreedt mr. Albert COPPENS, advocaat, met kantoor te 9300

Nadere informatie

Studiedag Is groen een taak voor blauw?

Studiedag Is groen een taak voor blauw? Studiedag Is groen een taak voor blauw? 15/04/2016 VHRM VLAAMSE HOGE HANDHAVINGSRAAD VOOR RUIMTE & MILIEU 1. Opdrachten van de VHRM Oprichting 2009 ~ Milieuhandhavingsdecreet Voorheen enkel informele overlegstructuren

Nadere informatie

VR DOC.0406/1BIS

VR DOC.0406/1BIS VR 2018 2704 DOC.0406/1BIS De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

GECOORDINEERDE VERSIE DECREET MILIEUHANDHAVING 1. TITEL XVI. - Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen

GECOORDINEERDE VERSIE DECREET MILIEUHANDHAVING 1. TITEL XVI. - Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen GECOORDINEERDE VERSIE DECREET MILIEUHANDHAVING 1 TITEL XVI. - Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities Artikel 16.1.1. [ De bepalingen van deze titel

Nadere informatie

Middagen van Stedelijke Ontwikkeling 23/09/2014 Inspectie & Administratieve Sancties

Middagen van Stedelijke Ontwikkeling 23/09/2014 Inspectie & Administratieve Sancties Middagen van Stedelijke Ontwikkeling 23/09/2014 Inspectie & Administratieve Sancties 21 oktober 2014 www.gob.irisnet.be/stedelijke-ontwikkeling 1 www.gob.irisnet.be/stedelijke-ontwikkeling 2 Operationeel

Nadere informatie

nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS Gewest- en autosnelwegen - Zwerfvuil

nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS Gewest- en autosnelwegen - Zwerfvuil SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Gewest- en autosnelwegen

Nadere informatie

1.1 Ontstaan. Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren

1.1 Ontstaan. Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren 1.1 Ontstaan Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren Andere aanpak nodig met strafrechterlijk optreden en hoge boetes 1.2 Taken en bevoegdheden

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-13/100-VK van 5 december 2013 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 1605 (2002-2003) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2002-2003 5 maart 2003 ONTWERP VAN DECREET tot goedkeuring van het samenwerkingsakkoord houdende invoering van de euro in het samenwerkingsakkoord van

Nadere informatie

rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen

rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen 24. Jun 1 2019 14: 03 REA A PEN Nr. 8718 P. 1/5 Vonnis nummer / Griffienummer 2019 1 1"8 Repertorïumnummer /Europees Datum van uitspraak 24junî20l9 Naam van de beklaagde(n) Systeemnummer parket Dosslernurnrner

Nadere informatie

rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen

rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen To: CVH From: 03 2578674 Date: 24/06/ 19 Time: 13: 43 Page: 01 24. Juni 2019 13:43 REA A PEN Nr. 8712 P. 1/6 Vonnis nummer/ Griffienummer 2019 ', t,o Repertoriumnummer / Europees Datum van uitspraak 24

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST nr. MHHC/M/1516/0113 van 26 april 2016 in de zaak MHHC/1415/0065/M/0053 In zake: de nv AGROTECH BELGASIA, met zetel te 8870 Izegem, Gentse Heerweg 78 waar woonplaats wordt

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege 14_PS_ Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-14/50-VK van 25 augustus 2014 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de Milieuhandhavingscollege Beslissing MHHC-10/3-VK van 15 december 2010 In de zaak van de heer [ ] wonendee te [ ], hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 JANUARI 2016 P.15.0768.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.15.0768.N 1. H J V D K, beklaagde, 2. T P V Z, beklaagde, eisers, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

Vonnis AFSCHRSFT. Rechtbank van eerste aanleg Limburg, afdeling Hasselt, sectie correctioneel, / kamer. c \ 2016 / $0$ 31/05/2016

Vonnis AFSCHRSFT. Rechtbank van eerste aanleg Limburg, afdeling Hasselt, sectie correctioneel, / kamer. c \ 2016 / $0$ 31/05/2016 4 4 AFSCHRSFT P- 1 Griffienummer 000 73 6 /2016 Repertoriumnummer 2016 / $0$ Datum van uitspraak 31/05/2016 Notitienummer parket HA66.L5.1537-11 c \ Rechtbank van eerste aanleg Limburg, afdeling Hasselt,

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua en de heer Rudi Daems

ONTWERP VAN DECREET VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua en de heer Rudi Daems Stuk 1249 (2006-2007) Nr. 5 Zitting 2007-2008 27 november 2007 ONTWERP VAN DECREET tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met een titel XVI Toezicht,

Nadere informatie

DIGITALE VERWERKING VAN VERKEERSBOETES

DIGITALE VERWERKING VAN VERKEERSBOETES DIGITALE VERWERKING VAN VERKEERSBOETES Algemeen Ingevolge Europese regelgeving heeft België ervoor moeten zorgen dat ze een systeem op poten zette teneinde op digitale wijze verkeersboetes te kunnen innen.

Nadere informatie

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme

Nadere informatie

rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen

rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen 20. Juni 2019 9:05 REA A PEN Page: 01 Nr. 0385 P. 1/5 vonnlsnummer I Griffienummer 2019 / Jo'B5 Repertoriun1nun1mer /Europees Datun1 van uitspraak 17Junl2019 Naam van de beklaagde(n) svsteemnummer parket

Nadere informatie

Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal

Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal - afdelingshoofd Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer Milieunetwerkdag voor lokale politie 13 mei 2014 Inhoud 2. Bestuurlijke

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/16/206 BERAADSLAGING NR. 16/092 VAN 4 OKTOBER 2016 INZAKE DE TOEGANG TOT DE PERSOONSGEGEVENSBANK E-PV DOOR

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-15/14-K7 van 12 maart 2015 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-13/104-VK van 19 december 2013 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 OKTOBER 2015 P.14.0355.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0355.N I H nv, vertegenwoordigd door de lasthebber ad hoc Filip Mertens, met kantoor te 9000 Gent, Coupure 373, eiseres, met als

Nadere informatie

KAMER VAN BEROEP GEMEENSCHAPSONDERWIJS BESLISSING GO/2012/06/ / 3 JULI Inzake :..., wonende te, bijgestaan door, advocaat te,

KAMER VAN BEROEP GEMEENSCHAPSONDERWIJS BESLISSING GO/2012/06/ / 3 JULI Inzake :..., wonende te, bijgestaan door, advocaat te, 1 KAMER VAN BEROEP GEMEENSCHAPSONDERWIJS BESLISSING GO/2012/06/ / 3 JULI 2012 Inzake :..., wonende te, bijgestaan door, advocaat te, Verzoekende partij Tegen:,, te..., vertegenwoordigd door, algemeen directeur

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC/M/1516/0030 van 26 november 2015 In de zaak van de bvba 10POND, met maatschappelijke zetel te 9770 Kruishoutem, Duifhuisstraat 21, voor en namens wie optreedt mr. Koen

Nadere informatie

VR MED.0243/2BIS

VR MED.0243/2BIS VR 2018 2206 MED.0243/2BIS CRITERIA VOOR HET BESTUURLIJK BEBOETINGSBELEID IN DE RUIMTELIJKE ORDENING Met het decreet handhaving omgevingsvergunning wordt een bestuurlijk handhavingsspoor voor ruimtelijke

Nadere informatie

Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning

Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

WETGEVING DRUGS CDO KORTRIJK. Pedagogische studiedag. Vrijdag 28 januari 2011 31-01-11 POLITIEZONE VLAS

WETGEVING DRUGS CDO KORTRIJK. Pedagogische studiedag. Vrijdag 28 januari 2011 31-01-11 POLITIEZONE VLAS WETGEVING DRUGS CDO KORTRIJK Pedagogische studiedag Vrijdag 28 januari 2011 SPREKER : BART COUSSEMENT Commissaris van Politie Politiezone Vlas (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) Directie Risicomanagement Voetbalcel

Nadere informatie

Stedenbouwhandhaving: instrumentarium

Stedenbouwhandhaving: instrumentarium Stedenbouwhandhaving: instrumentarium Robin SLABBNCK Advocaat LDR LDR opleidingen, 1 december 2016 Stedenbouwhandhaving: nieuw handhavingsmodel Uitbouw pijler bestuurlijke handhaving RO (DABM als inspiratiebron

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING Ontwerp van decreet tot wijziging van de wet van 5 september 2001 tot verbetering van de werkgelegenheidsgraad van de werknemers en van het Gerechtelijk Wetboek, wat betreft het opleggen van sancties aan

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. tot regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN DECREET. tot regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zitting 2006-2007 4 juli 2007 ONTWERP VAN DECREET tot regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie: 1208 (2006-2007) Nr. 1: Ontwerp

Nadere informatie

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject

Toelichting. Algemene toelichting. Hoofdstuk 2 Herstellend traject Toelichting Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende stappen te onderscheiden. Stap 1: aanwijzing, artikel 1.65 lid 1 Wet kinderopvang Het college

Nadere informatie

Brussel, 23 april _advies_Aslasten. Advies

Brussel, 23 april _advies_Aslasten. Advies Brussel, 23 april 2008 080423_advies_Aslasten Advies Over hoofdstuk XIV Aslasten van het ontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake energie, leefmilieu, openbare werken, landbouw en visserij

Nadere informatie

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen?

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 206 van RENAAT LANDUYT datum: 3 maart 2015 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Raad voor

Nadere informatie

Toezicht, proces-verbaal, stakingsbevel en administratieve geldboete

Toezicht, proces-verbaal, stakingsbevel en administratieve geldboete Toezicht, proces-verbaal, stakingsbevel en administratieve geldboete Prof. Dr. Geert Van Hoorick Hoofddocent Universiteit Gent, Vakgroep Publiekrecht Advocaat te Gent Het nieuwe Vlaamse stedenbouwkundige

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Afdeling Kanselarij Boudewijnlaan 30, bus 20 1000 Brussel

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST nr. MHHC/M/1516/0041 van 14 januari 2016 in de zaak 14/MHHC/78-M In zake : mevrouw [ ] wonende te [ ] verzoekende partij tegen: het VLAAMSE GEWEST vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 MEI 2014 P.12.2065.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.2065.N HORECA TECHNOLOGIES SOLUTIONS bvba, met zetel te 2900 Schoten, Gazellendreef 22, beklaagde, eiseres, met als raadsman mr. Jozef

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 SEPTEMBER 2016 P.16.0556.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.16.0556.N P J G V, beklaagde, eiseres, met als raadsman mr. Laurens Van Puyenbroeck, advocaat bij de balie te Gent. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014

Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Toelichting op de Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Heemstede 2014 Algemene toelichting Hoofdstuk 2 Herstellend traject In een herstellend traject zijn verschillende

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES Zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Hamme van 18 juni 2014. HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED... 2 HOOFDSTUK 2: SANCTIES... 2 AFDELING 1:

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST nr. MHHC/M/1516/0085 van 31 maart 2016 in de zaak MHHC/1415/0022/M/0019 In zake: de gemeente WELLEN, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, met

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-14/56-VK van 25 augustus 2014 In de zaak van de BVBA [ ] met maatschappelijke zetel te [ ] voor en namens wie optreedt mr. Sam DULLAERT, advocaat, met kantoor te 9100

Nadere informatie

HISTORIEK DRO EN VCRO

HISTORIEK DRO EN VCRO HISTORIEK DRO EN VCRO Decreet ruimtelijke ordening (DRO) Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, B.S. 8 juni 1999. Zoals gewijzigd bij: decreet van 28 september 1999,

Nadere informatie

STRAFVERVOLGING VAN PROCES-VERBAAL TOT VEROORDELING

STRAFVERVOLGING VAN PROCES-VERBAAL TOT VEROORDELING STRAFVERVOLGING VAN PROCES-VERBAAL TOT VEROORDELING Christophe THIEBAUT Advocaat PAQUES, NOPERE & THIEBAUT Assistent UCL Maître de conférences FUCAM II- DE OPSPORING * Basisstuk van de strafprocedure *

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST nr. MHHC/M/1516/0109 van 21 april 2016 in de zaak MHHC1415/0063/M/0051 In zake: de bvba GREENERGY bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaten Isabelle LARMUSEAU en Alison

Nadere informatie

Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie

Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Kanselarij Boudewijnlaan 30 1000 Brussel T. secretariaat:

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-13/82-VK van 10 oktober 2013 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse

Nadere informatie

PRIORITEITEN VLAAMSE WOONINSPECTIE

PRIORITEITEN VLAAMSE WOONINSPECTIE / type document PRIORITEITEN VLAAMSE WOONINSPECTIE www.wonenvlaanderen.be 1 SITUERING De Vlaamse Wooninspectie heeft een dubbele taakstelling. Enerzijds is er het optreden op strafrechtelijk gebied tegen

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Afdeling Kanselarij Boudewijnlaan 30, bus 20 1000 Brussel

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-13/49-VK van 29 mei 2013 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse

Nadere informatie

lll llllll l llllll lll l llllll Il Il Il lllll ll llllll lll

lll llllll l llllll lll l llllll Il Il Il lllll ll llllll lll ---- Arrestnummer C/ /2018 Repertorlumnummer 2018/ 33.JJ Datum van uitspraak 26 september 2018 Rolnummer 2016/C0/1039 Notlenummer parket-generaal 1 1 Hof van beroep Antwerpen Arrest kamer C4 (voorheen

Nadere informatie

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

rechtbank eerste aanleg Leuven correctionele zaken Kamer 20 Vonnis Vonnisnummer / Griffienummer 1278/2019 Repertoriumnummer / Europees

rechtbank eerste aanleg Leuven correctionele zaken Kamer 20 Vonnis Vonnisnummer / Griffienummer 1278/2019 Repertoriumnummer / Europees Vonnisnummer / Griffienummer 1278/2019 Repertoriumnummer / Europees 2019/1659 Datum van uitspraak 20 juni 2019 Naam van de beklaagde Systeemnummer parket Dossiernummer 19L000656 Notitienummer parket rechtbank

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Michel Doomst

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Michel Doomst Stuk 828 (1997-1998) Nr. 3 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1998-1999 28 januari 1999 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Michel Doomst houdende wijziging van de artikelen 78 en 79 van de decreten betreffende de

Nadere informatie

rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen

rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen 24. Juni 2019 13:51 REA A PEN Nr. 8714 P. 1/5 Vonnisnummer / Griffienumme..- 2019 1 'ZO(,q Repertorlumnurnrner /Europees Datum van uitspraak 24 juni 2019 Naam van de beklaagde(n) Systeemnummer parket Dossiernummer

Nadere informatie

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning Brussel, 24 juni 2008 082406_Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning Advies Uniek loket bouw- en milieuvergunning 1. Inleiding De SERV werd op 29 mei door de Vlaamse minister van Openbare werken,

Nadere informatie

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling)

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) DIENST Gent - Oudenaarde EEDVERBONDKAAI 285 9000 GENT DIENST Dendermonde OLV KERKPLEIN 30 9200 Dendermonde OOST-VLAANDEREN Voor wie? Slachtoffer/ daders

Nadere informatie

Het beleid inzake handhaving van soorten. Peter DE SMEDT Advocaat LDR Centrum voor Milieurecht UG VlHRM

Het beleid inzake handhaving van soorten. Peter DE SMEDT Advocaat LDR Centrum voor Milieurecht UG VlHRM Het beleid inzake handhaving van soorten Peter DE SMEDT Advocaat LDR Centrum voor Milieurecht UG VlHRM MHD steunt op twee poten: organisatie handhavingsbeleid en vormgeving sanctiesysteem Onderkenning

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Vlaamse vö \ Regering DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN

Nadere informatie

STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS. Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1

STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS. Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1 STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1 TITEL I TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 Deze wet regelt een

Nadere informatie

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer Goedkeuring

Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer Goedkeuring Bijzonder politiereglement betreffende overlast in het openbaar vervoer Goedkeuring De gemeenteraad, gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid art. 117, 119bis en 135, 2; gelet op de wet van 24 juni

Nadere informatie

Vergoeding kosten van de bank bij conservatoir beslag

Vergoeding kosten van de bank bij conservatoir beslag RAPPORT Vergoeding kosten van de bank bij conservatoir beslag Een onderzoek naar een afwijzing van het Openbaar Ministerie in Den Haag om kosten na vrijspraak te vergoeden. Oordeel Op basis van het onderzoek

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-14/37-VK van 12 juni 2014 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] voor en namens wie optreedt mr. Mary VANDE ROSTYNE, advocaat, met kantoor te 9950 WAARSCHOOT, Molenstraat

Nadere informatie

ADVIES VAN 17 DECEMBER 2014 OVER DE WIJZIGING VAN HET VOORONTWERP DECREET BETREFFENDE DE VLAAMSE BESTUURSRECHTSCOLLEGES

ADVIES VAN 17 DECEMBER 2014 OVER DE WIJZIGING VAN HET VOORONTWERP DECREET BETREFFENDE DE VLAAMSE BESTUURSRECHTSCOLLEGES ADVIES VAN 17 DECEMBER 2014 OVER DE WIJZIGING VAN HET VOORONTWERP DECREET BETREFFENDE DE VLAAMSE BESTUURSRECHTSCOLLEGES SARO KONING ALBERT II-LAAN 19 BUS 24 1210 BRUSSEL INHOUD I. SITUERING... 1 II. ALGEMENE

Nadere informatie

Briefadvies. Datum Datum. ad 2 mei 2013

Briefadvies. Datum Datum. ad 2 mei 2013 Briefadvies de wijzig gingg van hett Milieuhandhavingsdecreet Briefadvies over het voorontwerp van decreet houdendee wijziging van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingenn

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 JANUARI 2019 P.18.0422.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr P.18.0422.N A M G M M, beklaagde, eiser, met als raadsman mr. Peter Verpoorten, advocaat bij de balie Antwerpen. I. RECHTSPLEGING VOOR

Nadere informatie

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Algemeen Als u vermoedt dat een beroepsbeoefenaar uw rechten heeft geschonden, kunt u hem of de zorginstelling waarbinnen hij werkt aansprakelijk stellen. Volgens

Nadere informatie

HISTORIEK DRO EN VCRO

HISTORIEK DRO EN VCRO HISTORIEK DRO EN VCRO Decreet ruimtelijke ordening (DRO) Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, B.S. 8 juni 1999. Zoals gewijzigd bij: decreet van 28 september 1999,

Nadere informatie

Oost-Vlaanderen, strafzaken. Vonnis

Oost-Vlaanderen, strafzaken. Vonnis nt.:stuurlijke INLICHTING 1 blad Vonnisnummer 2o1s1 J.16o Rolnummer 146038600 Systeemnummer 14RG38600 Repertoriumnummer Notitienummer parket GE63.l2. 714/14 Datum van uitspraak 4 september 2018 Naam beklaagden.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 SEPTEMBER 2013 P.12.1645.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.12.1645.N I A D, beklaagde, eiser, met als raadsman mr. Jan Bergé, advocaat bij de balie te Leuven, met kantoor te 3000 Leuven, Naamsestraat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 MEI 2012 P.11.1808.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.11.1808.N I 1. F P M E P, beklaagde, 2. B L J M F, beklaagde, eisers, vertegenwoordigd door mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Stuk 1328 ( ) Nr. 1. Zitting februari 1999 ONTWERP VAN DECREET

Stuk 1328 ( ) Nr. 1. Zitting februari 1999 ONTWERP VAN DECREET Stuk 1328 (1998-1999) Nr. 1 Zitting 1998-1999 26 februari 1999 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 7 november 1990 houdende vaststelling van het wapen, de vlag, het volkslied en de feestdag

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST van 16 mei 2017 met nummer MHHC/M/1617/0076 in de zaak met rolnummer 1516/MHHC/0109/M Verzoekende partij de bvba JACQUES GHEYSENS vertegenwoordigd door advocaat Thomas BAILLEUL

Nadere informatie

hierna de tegen 6/24, hierna de

hierna de tegen 6/24, hierna de Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-12/30-VK van 5 juli 2012 In de zaak van de NV [ ] met maatschappelijke zetel te [ ] voor en namens wie optreedt mr. Greg JACOBS, advocaat, met kantoor te 1831 DIEGEM,

Nadere informatie

NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ. Gegevensuitwisseling in het kader van lage emissiezones

NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ. Gegevensuitwisseling in het kader van lage emissiezones DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ Betreft: Gegevensuitwisseling in het

Nadere informatie