nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS Gewest- en autosnelwegen - Zwerfvuil

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS Gewest- en autosnelwegen - Zwerfvuil"

Transcriptie

1 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 610 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 januari 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Gewest- en autosnelwegen - Zwerfvuil Op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer is een informatiepagina te vinden over de problematiek van zwerfvuil van sluikstorten (langs gewest- en autosnelwegen) (zie: Daar is ook de volgende tabel te vinden: Op de informatiepagina staat dat verschillende instanties in Vlaanderen al jaren oplossingen zoeken voor het zwerfvuil en sluikstort op de wegen. In de aanpak van zwerfvuil werkt het Agentschap Wegen en Verkeer met een driesporenbeleid: sensibiliseren; verbaliseren; opruimen. Specifiek over het verbaliseringsbeleid wordt geschreven: Met de inwerkingtreding van het milieuhandhavingsdecreet in 2010 werd een nieuwe administratieve procedure gecreëerd. De sluikstorten kunnen worden geverbaliseerd wegens milieu-inbreuk waarvan de overtreder steeds zal worden vervolgd. Naast de administratieve boete die door de afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer AMMC van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) wordt opgelegd, worden de sluikstorters ook nog geconfronteerd met de opruimingskosten, schadekosten en afgiftekosten die door het Agentschap Wegen en Verkeer worden verhaald op de overtreder. Een 62-tal ambtenaren van het Agentschap zijn gelegitimeerd om een proces-verbaal op te stellen tegen sluikstorters.

2 Wat het opruimingsbeleid betreft, wordt op de informatiepagina nog de link gelegd naar de netheidsbarometer en de Vlaamse netheidsindex: Een voorstel ligt op tafel om vanaf 2011 de netheidsbarometer te gaan gebruiken op een aantal parkings langs autosnelwegen in Vlaanderen. 1. a) Kan de minister de tabel aanvullen/vervolledigen met de gegevens voor wat betreft het jaar 2016? b) Kan de minister verduidelijken welke evoluties er zijn doorheen de cijfers en welke beleidsmatige conclusies hieraan worden gekoppeld? 2. Kan de minister een gelijkaardige tabel vrijgeven specifiek voor wat betreft de totale kostprijs en tonnage aan zwerfvuil (van sluikstorten) langs gewestelijke fietspaden? 3. Hoeveel ambtenaren (AWV) waren gelegitimeerd om een pv op te stellen tegen sluikstorten in respectievelijk 2012, 2013, 2014, 2015 en tot slot 2016? Heeft de minister plannen om dit aantal (verder) op te drijven? Zo ja, vanaf wanneer en met hoeveel? 4. Hoeveel bedraagt de boete die door de afdeling AMMC van het departement LNE wordt opgelegd? Is dat een vast bedrag? Is dit volgens de minister hoog genoeg en wordt overwogen om dit te verhogen? Zo ja, vanaf wanneer en met hoeveel? 5. a) Hoeveel pv s werden door deze ambtenaren uitgeschreven in respectievelijk 2012, 2013, 2014, 2015 en tot slot 2016? Kan hierbij eveneens een opsplitsing per provincie worden gemaakt? b) Hoeveel van deze pv s werden afgehandeld? Graag een overzicht per jaar. c) Hoeveel bedroeg (per jaar) de som (in euro) van opgelegde boetes en de som (per jaar) van de effectief geïnde boetes (in euro)? 6. a) Welke totaalsommen legde AWV nog op aan overtreders m.b.t. opruimingskosten, schadekosten en afgiftekosten? Graag het overzicht per jaar (periode ). b) Welke som ontving AWV uiteindelijk van deze overtreders? Graag het overzicht per jaar (periode ) 7. a) Kan de minister nader duiden hoe de netheidsbarometer en/of de Vlaamse netheidsindex gebruikt wordt in het driesporenbeleid van de minister/het Agentschap Wegen en Verkeer? b) Wat leert de netheidsbarometer en/of de Vlaamse netheidsindex ons over de situatie langs gewest- en autosnelwegen? Deze vraag werd gesteld aan de ministers Ben Weyts (610), Joke Schauvliege (274).

3 BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN GECOÖRDINEERD ANTWOORD op vraag nr. 610 van 23 januari 2017 van JORIS VANDENBROUCKE 1. a) De tabel werd aangevuld met de gegevens van het jaar 2016: - Kostprijs: Antwerpen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Limburg TOTALEN Tonnage: Antwerpen ,7 Vlaams-Brabant West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Limburg TOTALEN ,7 b) Er zijn geen duidelijke evoluties waar te nemen doorheen de cijfers. De cijfers omtrent de kostprijs zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo zal meer signalisatie moeten worden voorzien om afval op te halen langs autosnelwegen dan langs gewestwegen wat de kostprijs voor ophaling verhoogt. Verder is de ophaling van afval op een autosnelweg ook hoger wanneer afval uit een middenberm wordt gehaald dan wanneer het langs de rand van de autosnelweg wordt opgehaald, omwille van extra signalisatie. Daarnaast spelen ook andere factoren zoals de spreidingsgraad een rol. 2. Neen, het afval langs fietspaden wordt niet afzonderlijk opgehaald. 3. De aantallen ambtenaren van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) die gelegitimeerd zijn om een pv tegen sluikstorten op te stellen, worden in onderstaande tabel weergegeven :

4 Tot 2012 had AWV 128 ambtenaren in dienst die waren gelegitimeerd om een PV op te stellen. Naar aanleiding van veranderende wetgeving werden eind 2012 bijkomende opleidingen georganiseerd om ambtenaren op te leiden tot gewestelijk toezichthouder. Op 25 februari 2013 werden bij Ministerieel Besluit 62 ambtenaren van AWV aangesteld als gewestelijk toezichthouder in toepassing van het materialendecreet (sluikstort). Momenteel zijn er 58 personen tewerkgesteld bij AWV als gewestelijk toezichthouder. Er zijn geen plannen om dit aantal verder op te drijven. 4. Indien een proces-verbaal inzake sluikstort wordt opgesteld en indien de procureur des Konings tijdig beslist tot niet strafrechtelijke behandeling en het dossier overmaakt voor bestuurlijke sanctionering zijn er twee procedures mogelijk: het voorstel tot betaling van een geldsom (te vergelijken met een minnelijke schikking op niveau van het parket) en de gewone boeteprocedure. Het instrument van het voorstel tot betaling van een geldsom werd onder meer ingevoerd met het oog op snelle, efficiënte aanpak van kleine vormen van overlast die maatschappelijk als storend worden ervaren, waaronder sluikstorten. Er is decretaal bepaald dat een voorstel tot betaling van een geldsom maximaal euro kan bedragen. Een herziening van deze bedragen is op dit ogenblik niet gepland. 5. a) De gevraagde gegevens worden in onderstaande tabel weergegeven: Antwerpen Het boetebedrag dat in een concreet dossier wordt opgelegd zal onder meer afhangen van de aard van het gesluikstorte afval (groenafval / afval / gevaarlijk afval), de hoeveelheid ervan en het feit of het milieumisdrijf al dan niet in professioneel verband werd gepleegd. Voor wat sluikstorten betreft, zal AMMC voor het particulier sluikstorten van meer dan één stuk zwerfvuil tot maximum één grote afvalzak een geldboete opleggen van 180 euro. Afhankelijk van de aard en de hoeveelheid van het afval zal dat bedrag toenemen. Zo zal een sluikstort van een hoeveelheid tot tien vuilniszakken gevuld met huishoudelijk afval aanleiding geven tot een geldboete van ongeveer 500 euro en 250 euro voor dezelfde hoeveelheid groenafval. Afhankelijk van de dossiergebonden elementen kunnen deze boetebedragen verhoogd of verlaagd worden (bijv. betaling van opruimingskosten). Het bedrag van een bestuurlijke geldboete moet steeds proportioneel zijn en afgestemd op de ernst, de frequentie en de omstandigheden waarin het milieumisdrijf werd gepleegd of beëindigd. Voor nadere toelichting hieromtrent verwijs ik naar de website Vlaams-Brabant West Vlaanderen Oost Vlaanderen Limburg (*) Totaal: Gezien werd gevraagd naar het aantal PV s opgemaakt door de ambtenaren van AWV, werden het aantal PV s die werden opgesteld in samenwerking met een GAS-ambtenaar uit bovenstaand cijfers uitgefilterd.

5 (*) Naast de actieweek in september, heeft de territoriale afdeling Wegen en Verkeer Limburg (WL) in het voorjaar ook reeds een actiemaand georganiseerd. De totaalcijfers van WL moeten dus met een andere bril worden bekeken aangezien WL toen heeft ingezet om één probleemparking gedurende één maand grondig te controleren. b) en c) De afhandeling van de PV s gebeurt door het parket of door de afdeling AMMC van het departement Leefmilieu Natuur en Energie. De gevraagde cijfers kunnen bij deze diensten worden opgevraagd. 6) a) en b) Voor 2012 en 2013 zijn volledige cijfers beschikbaar aangezien de opgemaakte dossiers ondertussen werden afgesloten. Voor 2012, respectievelijk 2013, werden ,18 en 6.188,38 gevorderd en 6.542,12 en 3.920,61 ontvangen en verder zijn nog geen volledige cijfers beschikbaar aangezien deze dossiers nog lopende zijn. Bij deze cijfers dient te worden opgemerkt dat de kosten enkel worden gevorderd als de vermoedelijke overtreder kan worden geïdentificeerd; het overgrote deel van de overtreders blijft onbekend. 7. a) Op vijf autosnelwegparkings langs de Vlaamse snelwegen worden driemaandelijks tellingen uitgevoerd voor de netheidsbarometer. Tot en met 2016 werd deze telling uitgevoerd door de medewerkers van AWV en de resultaten werden doorgegeven aan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voor verwerking en rapportage. Sinds 2017 worden de tellingen in opdracht van OVAM door een studiebureau uitgevoerd. b) De Netheidsbarometer wordt gebruikt om zwerfvuil en sluikstort te monitoren. Dit gebeurt door in elk seizoen metingen uit te voeren. Uit de metingen blijkt dat autosnelwegparkings bij de drie slechtst scorende doelplaatsen in Vlaanderen horen. De andere twee zijn openbaar vervoer stopplaatsen en afvalinzamelpunten. Derhalve krijgen deze doelplaatsen prioriteit in het Operationeel plan zwerfvuil en sluikstorten Er kunnen op basis van de Netheidsbarometer geen uitspraken worden gedaan over de gewest- en autosnelwegen.

Infosessies geluidsnormen muziek

Infosessies geluidsnormen muziek Infosessies geluidsnormen muziek Sigrid Raedschelders/ Anne Van Riet Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer (AMMC) Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Overzicht 1. Regelgeving m.b.t.

Nadere informatie

Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal

Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal - afdelingshoofd Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer Milieunetwerkdag voor lokale politie 13 mei 2014 Inhoud 2. Bestuurlijke

Nadere informatie

VR DOC.0406/1BIS

VR DOC.0406/1BIS VR 2018 2704 DOC.0406/1BIS De Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017

nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Geweldplegingen tegen

Nadere informatie

DIGITALE VERWERKING VAN VERKEERSBOETES

DIGITALE VERWERKING VAN VERKEERSBOETES DIGITALE VERWERKING VAN VERKEERSBOETES Algemeen Ingevolge Europese regelgeving heeft België ervoor moeten zorgen dat ze een systeem op poten zette teneinde op digitale wijze verkeersboetes te kunnen innen.

Nadere informatie

Ter illustratie volgt hieronder de tabel uit het antwoord op die schriftelijke vraag.

Ter illustratie volgt hieronder de tabel uit het antwoord op die schriftelijke vraag. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 132 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 8 oktober 2014 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Inkomsten uit

Nadere informatie

Op mijn schriftelijke vraag nr. 218 van 24 oktober 2014 antwoordde de minister het volgende:

Op mijn schriftelijke vraag nr. 218 van 24 oktober 2014 antwoordde de minister het volgende: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 377 van ANNICK DE RIDDER datum: 5 december 2014 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Intern boetesysteem

Nadere informatie

Cijferrapport GAS 2016

Cijferrapport GAS 2016 Aantal klanten Voor 58 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten trad de provincie op als sanctionerend ambtenaar in 216. Herkomst dossiers De dossiers waren in 216 afkomstig van 51 verschillende gemeenten.

Nadere informatie

1. Kan de minister een overzicht geven van de bermbeheersplannen die op dit moment van kracht zijn voor gewestwegen in Vlaanderen?

1. Kan de minister een overzicht geven van de bermbeheersplannen die op dit moment van kracht zijn voor gewestwegen in Vlaanderen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 342 van JAN PEUMANS datum: 10 december 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Ecologische bermbeheersplannen

Nadere informatie

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de Milieuhandhavingscollege Beslissing MHHC-10/3-VK van 15 december 2010 In de zaak van de heer [ ] wonendee te [ ], hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

nr. 146 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 26 oktober 2015 aan BEN WEYTS Wegenwerken - Verkeersveiligheid

nr. 146 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 26 oktober 2015 aan BEN WEYTS Wegenwerken - Verkeersveiligheid SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 146 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 26 oktober 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Wegenwerken - Verkeersveiligheid

Nadere informatie

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme

Nadere informatie

Handhaving bij stoken wetgeving en handhaving

Handhaving bij stoken wetgeving en handhaving Handhaving bij stoken wetgeving en handhaving Charlotte De Meersman Wetenschapper - Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer (AMMC) Overzicht 1. Wetgeving afvalverbranding 2. Handhaving

Nadere informatie

Lichtvisie gewestwegen - Dynamische en intelligente fietspad- en LED-verlichting

Lichtvisie gewestwegen - Dynamische en intelligente fietspad- en LED-verlichting SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 206 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 10 november 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Lichtvisie gewestwegen

Nadere informatie

Handhaving sluikstort door middel van de GAS-procedure Geertrui Neirynck Provinciaal sanctionerend ambtenaar

Handhaving sluikstort door middel van de GAS-procedure Geertrui Neirynck Provinciaal sanctionerend ambtenaar Handhaving sluikstort door middel van de GAS-procedure Geertrui Neirynck Provinciaal sanctionerend ambtenaar gas@oost-vlaanderen.be 09 267 81 12 GAS is het werk van verschillende actoren, in een schakel

Nadere informatie

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de arbeidsauditeur

Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de arbeidsauditeur Behandeling van een inbreuk op de welzijnswetgeving door de Een pro justitia, opgesteld door de bevoegde inspectiediensten wordt gestuurd de, de overtreder, de werkgever, en de FOD WASO, dienst administratieve

Nadere informatie

GAS-beleid in Gent. PersSalonStad Gent 28 maart 2014

GAS-beleid in Gent. PersSalonStad Gent 28 maart 2014 GAS-beleid in Gent PersSalonStad Gent 28 maart 2014 1 Nieuwe bepalingen in de wetgeving Minderjarigen: - Verlaging leeftijdsgrens naar 14 jaar - Naast bemiddeling ook gemeenschapsdienst mogelijk - Advies

Nadere informatie

2. Kan de minister een actueel overzicht geven van de geplande plaatsing van ecorasters langs gewestwegen, met per provincie:

2. Kan de minister een actueel overzicht geven van de geplande plaatsing van ecorasters langs gewestwegen, met per provincie: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1139 van LYDIA PEETERS datum: 17 mei 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Ontsnipperingsmaatregelen - Stand

Nadere informatie

Export WebsiteBulletin :17

Export WebsiteBulletin :17 Export WebsiteBulletin 20-01-2015 17:17 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 49 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 9 oktober 2014 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Kustpolders - Bescherming

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-15/31-K6 van 13 augustus 2015 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse

Nadere informatie

Ter herinnering herneem ik enkele elementen uit het antwoord van minister Weyts op bovenvermelde vraag nr. 152:

Ter herinnering herneem ik enkele elementen uit het antwoord van minister Weyts op bovenvermelde vraag nr. 152: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 232 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 3 november 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Fly-over B401 Gent - Stand

Nadere informatie

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015.

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1501376 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Gemeentelijke Administratieve Sancties Rapportering

Nadere informatie

Activiteitenverslag Administratieve boetes. Cel administratieve boetes 1

Activiteitenverslag Administratieve boetes. Cel administratieve boetes 1 Activiteitenverslag 2014 Administratieve boetes Cel administratieve boetes 1 Overzicht Regelgeving Statistieken en tendensen Alternatief voor de administratieve boete Besluit Cel administratieve boetes

Nadere informatie

Als minister van Leefmilieu heb ik de eer om ter afsluiting van dit. Milieuhandhavingscongres de belangrijkste krachtlijnen van het

Als minister van Leefmilieu heb ik de eer om ter afsluiting van dit. Milieuhandhavingscongres de belangrijkste krachtlijnen van het Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Milieuhandhavingscongres, vrijdag 4 juni 2010, Gent Een jaar nieuwe milieuhandhavingspraktijk onder de loupe Dames en heren,

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-13/82-VK van 10 oktober 2013 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse

Nadere informatie

GAS stilstaan en parkeren Implementatie en de praktijk

GAS stilstaan en parkeren Implementatie en de praktijk GAS stilstaan en parkeren Implementatie en de praktijk VSV-congres november 2015 Stijn Valgaeren Overzicht Aanleiding/juridisch kader Beslissingen stad Antwerpen Opleidingen Welke inbreuken Procedure Organisatie

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES GEMEENTELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES Zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Hamme van 18 juni 2014. HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED... 2 HOOFDSTUK 2: SANCTIES... 2 AFDELING 1:

Nadere informatie

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de Milieuhandhavingscollege Beslissing MHHC-10/2-VK van 15 december 2010 In de zaak van de heer [ ] wonendee te [ ], hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse regering over het wetsvoorstel tot wijziging

Nadere informatie

1.1 Ontstaan. Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren

1.1 Ontstaan. Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren 1.1 Ontstaan Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren Andere aanpak nodig met strafrechterlijk optreden en hoge boetes 1.2 Taken en bevoegdheden

Nadere informatie

Gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.)

Gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.) Gemeentelijke administratieve sancties (G.A.S.) Toelichting Minaraad Algemeen kader g.a.s. Vroeger enkel politiestraffen mogelijk op inbreuken politiereglement Kleine overtredingen werden niet vervolgd

Nadere informatie

VR MED.0243/2BIS

VR MED.0243/2BIS VR 2018 2206 MED.0243/2BIS CRITERIA VOOR HET BESTUURLIJK BEBOETINGSBELEID IN DE RUIMTELIJKE ORDENING Met het decreet handhaving omgevingsvergunning wordt een bestuurlijk handhavingsspoor voor ruimtelijke

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse bepalingen over de handhaving van het integraal handelsvestigingsbeleid

Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse bepalingen over de handhaving van het integraal handelsvestigingsbeleid Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse bepalingen over de handhaving van het integraal handelsvestigingsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 15 juli 2016 betreffende het integraal

Nadere informatie

Samenvatting toespraken studiedag Is groen een taak voor blauw? dd. 15/04/2016 Auteur: Laurent Jansseune, stagiair CPS

Samenvatting toespraken studiedag Is groen een taak voor blauw? dd. 15/04/2016 Auteur: Laurent Jansseune, stagiair CPS Samenvatting toespraken studiedag Is groen een taak voor blauw? dd. 15/04/2016 Auteur: Laurent Jansseune, stagiair CPS Karen Van Alsenoy VHRM Vlaamse Hoge Handhavingsraad voor Ruimte & Milieu LNE Sinds

Nadere informatie

1. Kan de minister een stand van zaken geven over de uitvoering van het actieplan? Welke acties zijn nog niet afgerond?

1. Kan de minister een stand van zaken geven over de uitvoering van het actieplan? Welke acties zijn nog niet afgerond? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND Vraag

Nadere informatie

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45

Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 Gemeentebestuur Lovendegem Kerkstraat 45 www.lovendegem.be Algemeen reglement op de gemeentelijke administratieve sancties van toepassing op overtredingen op het stilstaan en parkeren en op de overtredingen

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST van 16 mei 2017 met nummer MHHC/M/1617/0083 in de zaak met rolnummer 1516/MHHC/0131/M Verzoekende partij de heer Jozef ROUGES, wonende te 9080 Zaffelaere, Dam 27 Verwerende

Nadere informatie

INDEVUILBAK DE VLAAMSE AANPAK. Els Gommeren januari 2017

INDEVUILBAK DE VLAAMSE AANPAK. Els Gommeren januari 2017 INDEVUILBAK DE VLAAMSE AANPAK Els Gommeren januari 2017 INFOSESSIES 2017 Agenda : verwelkoming + voorstelling netheidsnetwerk toelichting camera s ( commissaris Vercaigne Ieper) beloningssystemen pauze

Nadere informatie

Activiteitenverslag Administratieve boetes. Cel administratieve boetes 1

Activiteitenverslag Administratieve boetes. Cel administratieve boetes 1 Activiteitenverslag 2015 Administratieve boetes Cel administratieve boetes 1 Overzicht Statistieken en tendensen Alternatieven voor de administratieve boete What s new? Cel administratieve boetes 2 Aantal

Nadere informatie

NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ. Gegevensuitwisseling in het kader van lage emissiezones

NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ. Gegevensuitwisseling in het kader van lage emissiezones DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ Betreft: Gegevensuitwisseling in het

Nadere informatie

Vlaamse Wooninspectie Jaarverslag Woningkwaliteit en handhaving onder één dak

Vlaamse Wooninspectie Jaarverslag Woningkwaliteit en handhaving onder één dak Vlaamse Wooninspectie Jaarverslag 2016 Woningkwaliteit en handhaving onder één dak Wat? Dubbele taakstelling Strafrechtelijke handhaving woningkwaliteit i.k.v. verhuur, tehuurstelling en terbeschikkingstelling

Nadere informatie

Vanaf 1 mei, een efficiëntere aanpak van milieucriminaliteit

Vanaf 1 mei, een efficiëntere aanpak van milieucriminaliteit PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 16 april 2009 Vanaf 1 mei, een efficiëntere aanpak van milieucriminaliteit De

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december 2018)

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december 2018) PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE GEMEENTE KOKSIJDE REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 12 december

Nadere informatie

VR DOC.0755/2BIS

VR DOC.0755/2BIS VR 2019 1705 DOC.0755/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 28 september 2018 houdende het terugkommoment in het kader van

Nadere informatie

Milieuhandhavingscollege

Milieuhandhavingscollege Milieuhandhavingscollege Arrest MHHC-13/100-VK van 5 december 2013 In de zaak van de heer [ ] wonende te [ ] hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse

Nadere informatie

Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering

Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering Marc Bockstaele (ere)hoofdcommissaris Federale Gerechtelijke Politie 1 Het openbaar ministerie heeft het monopolie van de strafvordering De Wet van 30 juni 1971betreffende de administratieve geldboeten,

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST nr. MHHC/M/1516/0085 van 31 maart 2016 in de zaak MHHC/1415/0022/M/0019 In zake: de gemeente WELLEN, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, met

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering betreffende het ontwerp van

Nadere informatie

Wat is een onmiddellijke inning?... 2. Wat is een minnelijke schikking?... 2

Wat is een onmiddellijke inning?... 2. Wat is een minnelijke schikking?... 2 Inhoudsopgave Wat is een onmiddellijke inning?... 2 Wat is een minnelijke schikking?... 2 Wat is een voorstel tot Verval van de Strafvordering door Betaling van een Geldsom of VSBG?... 2 In welke zaken

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST van 28 maart 2017 met nummer MHHC/M/1617/0047 in de zaak met rolnummer 1516/MHHC/0099/M Verzoekende partij de bvba IMBRECHTS, met zetel te 1910 Kampenhout, Haachtsesteenweg

Nadere informatie

Handhaving omgevingsgerelateerde thema s

Handhaving omgevingsgerelateerde thema s Handhaving omgevingsgerelateerde thema s VVSG DC 15 oktober 2014 Xavier Buijs, hoofd dienst omgeving & stafmedewerker RO Omgevingsgerelateerde thema s Ruimtelijke ordening Milieu Wonen Onroerend erfgoed

Nadere informatie

Middagen van Stedelijke Ontwikkeling 23/09/2014 Inspectie & Administratieve Sancties

Middagen van Stedelijke Ontwikkeling 23/09/2014 Inspectie & Administratieve Sancties Middagen van Stedelijke Ontwikkeling 23/09/2014 Inspectie & Administratieve Sancties 21 oktober 2014 www.gob.irisnet.be/stedelijke-ontwikkeling 1 www.gob.irisnet.be/stedelijke-ontwikkeling 2 Operationeel

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. - Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B - Definitieve goedkeuring

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. - Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B - Definitieve goedkeuring DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de

Nadere informatie

b) Is een afwijkend ontwerp - hoe uniek ook - een argument om niet aan de VLAREM-voorwaarden te moeten voldoen?

b) Is een afwijkend ontwerp - hoe uniek ook - een argument om niet aan de VLAREM-voorwaarden te moeten voldoen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 191 van JOHAN DANEN datum: 8 december 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Vynova Tessenderlo - Koelvloeistofemissies - Toegestane afwijking

Nadere informatie

Ik stelde de minister hierover reeds eerdere schriftelijke vragen (nr. 235 van 8 januari 2013 en nr van 19 september 2013).

Ik stelde de minister hierover reeds eerdere schriftelijke vragen (nr. 235 van 8 januari 2013 en nr van 19 september 2013). VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT Vraag nr. 401 van 3 februari 2014 van ULLA WERBROUCK Elite- en niet-elitesporters

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 22 juni 2015)

REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE. GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 22 juni 2015) PROVINCIE WEST-VLAANDEREN ARRONDISSEMENT VEURNE GEMEENTE KOKSIJDE REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VAN DE GEMEENTE KOKSIJDE (Hervastgesteld bij gemeenteraad van 22 juni 2015)

Nadere informatie

SAMENVATTING ONDERZOEKSRESULTATEN ONDERZOEK GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

SAMENVATTING ONDERZOEKSRESULTATEN ONDERZOEK GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES SAMENVATTING ONDERZOEKSRESULTATEN ONDERZOEK GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) voerde gedurende de maanden mei tot en met juli 2008 een grootschalige

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 februari 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP Afbakening kleinstedelijk

Nadere informatie

Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GASwet. #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen

Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GASwet. #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GASwet #VVSGhandhaven - Mechelen 1. Wat is GAS? Bestuurlijke handhaving Gemeente kan een gemeentelijke administratieve sanctie opleggen

Nadere informatie

Info-flash, Deel II, rubriek F - versie van KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VRAAG NR. 98 VAN 10 MEI 2000

Info-flash, Deel II, rubriek F - versie van KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VRAAG NR. 98 VAN 10 MEI 2000 Page 1 of 5 Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg - Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Directie Algemene zaken KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VRAAG NR. 98 VAN

Nadere informatie

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2)

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1508 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Belbus De Lijn - Reservatie-

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN, DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT EN DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST nr. MHHC/M/1516/0041 van 14 januari 2016 in de zaak 14/MHHC/78-M In zake : mevrouw [ ] wonende te [ ] verzoekende partij tegen: het VLAAMSE GEWEST vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Werknota aan DG SAT De Saveur Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving.

Werknota aan DG SAT De Saveur Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving. Werknota aan DG SAT De Saveur Kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving. 1. Inleiding. Een ontwerp-kaderdecreet bestuurlijke handhaving (Vlaanderen : gewest en gemeenschap) is zichtbaar op de website van de

Nadere informatie

De voorzitter: Mevrouw Schauvliege heeft het woord. Mevrouw Joke Schauvliege:

De voorzitter: Mevrouw Schauvliege heeft het woord. Mevrouw Joke Schauvliege: Actuele vraag van mevrouw Joke Schauvliege tot mevrouw Hilde Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, over de verwijdering van alle bolle verkeersspiegels langs gewestwegen

Nadere informatie

nr. 905 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 15 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Hoeveproducten - Ondersteuning

nr. 905 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 15 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Hoeveproducten - Ondersteuning SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 905 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 15 september 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Hoeveproducten - Ondersteuning Bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds

Nadere informatie

CARNAVAL AALST 2018 IN CIJFERS

CARNAVAL AALST 2018 IN CIJFERS CARNAVAL AALST 2018 IN CIJFERS 1. BRANDWEER Interventies inzake brand (vb. blussen van brandend afval) 2010 18 2011 10 2012 14 2013 5 2014 6 2015 1 2016 2 2017 3 2018 2 Technische interventies (vb. olie

Nadere informatie

CONTACTGIDS. wegenenverkeer.be

CONTACTGIDS. wegenenverkeer.be CONTACTGIDS wegenenverkeer.be DEZE GIDS IS OPGEMAAKT VOOR JOU ALS PARTNER VAN AWV. BURGERS KUNNEN CONTACT OPNEMEN MET DE KLANTENDIENST VAN AWV VIA WWW.MELDPUNTWEGEN.BE OF TELEFONISCH VIA 1700. HET AGENTSCHAP

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST nr. MHHC/M/1516/0113 van 26 april 2016 in de zaak MHHC/1415/0065/M/0053 In zake: de nv AGROTECH BELGASIA, met zetel te 8870 Izegem, Gentse Heerweg 78 waar woonplaats wordt

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Federale adviesverleningsprocedure inzake het voorontwerp van wet betreffende

Nadere informatie

Toename van administratieve afhandeling

Toename van administratieve afhandeling Toename van administratieve afhandeling Studiedag Centrum voor Politiestudies 16/02/2017 Tom De Schepper en Melissa Rasschaert VVSG Inhoud 1. Administratieve afhandeling 2. Fenomenen en categorisering

Nadere informatie

Activiteitenverslag Administratieve boetes

Activiteitenverslag Administratieve boetes Activiteitenverslag 2016 Administratieve boetes Cel administratieve boetes 1 Overzicht Alternatieven voor de administratieve boete What s new? Bezoek aan de parketten Cel administratieve boetes 2 1 Aantal

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 61.003/3 van 20 maart 2017 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning

Nadere informatie

b) wat leert dit cijfermateriaal ons over het vergroeningspotentieel/de vergroeningsmogelijkheden van deze voertuigcategorie?

b) wat leert dit cijfermateriaal ons over het vergroeningspotentieel/de vergroeningsmogelijkheden van deze voertuigcategorie? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 295 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 8 juni 2016 aan BART TOMMELEIN VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Vergroening

Nadere informatie

Financiering van het FAVV

Financiering van het FAVV Financiering van het FAVV Wijziging van de wet van 9 december 2004 betreffende de financiering van het FAVV Artikel 14: de bevoegde rechtbanken wordt vervangen door de rechtbanken van Brussel Inwerkingtreding

Nadere informatie

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de

Beslissing. tegen. hierna de. hierna de Milieuhandhavingscollege Beslissing MHHC-10/4-VK van 15 december 2010 In de zaak van de heer [ ], wonendee te [ ], hierna de verzoekende partij te noemen, tegen het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 maart 2012 betreffende het economisch ondersteuningsbeleid, artikel 37; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van subsidies aan ondernemingen voor uitgaven ter bevordering van ecologisch en veilig goederenvervoer DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit

Nadere informatie

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen

uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 BRUSSEL Aan de erkende vogelhoudersverenigingen T 02 553 81 02 F 02 553 81 05 anb@vlaanderen.be uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlagen vragen

Nadere informatie

SAMENVATTING ONDERZOEK TOEPASSING GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

SAMENVATTING ONDERZOEK TOEPASSING GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES SAMENVATTING ONDERZOEK TOEPASSING GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES 26 november 2008 De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) voerde gedurende de maanden mei tot en met juli 2008 een grootschalige

Nadere informatie

Moest de firma Essers IMMO NV de natuurwaarde in het desbetreffende gebied verhogen?

Moest de firma Essers IMMO NV de natuurwaarde in het desbetreffende gebied verhogen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 190 van JOHAN DANEN datum: 4 december 2015 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Uitbreidingsplannen transportbedrijf Genk Noord - Stand van zaken

Nadere informatie

VRAGENLIJST evaluatie GAS-wetgeving

VRAGENLIJST evaluatie GAS-wetgeving VRAGENLIJST evaluatie GAS-wetgeving Deze vragenlijst wil een beeld schetsen van de toepassing van de GAS-wet (wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties). De gestelde vragen

Nadere informatie

Briefadvies. Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen. Brussel, 24 juli 2018

Briefadvies. Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen. Brussel, 24 juli 2018 Briefadvies Complex Project Tussennota Complex Project Havengebied Antwerpen Brussel, 24 juli 2018 Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@salv.be

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST van 25 juli 2017 met nummer MHHC- M /1617/0114 in de zaak met rolnummer 1516/MHHC/0147/M Verzoekende partij de bvba M.V.T. TRANS vertegenwoordigd door advocaat Noëlla VIAENE

Nadere informatie

nr. 38 van INGRID PIRA datum: 2 oktober 2017 aan BEN WEYTS Luchthaven Antwerpen - Verslag raad van bestuur

nr. 38 van INGRID PIRA datum: 2 oktober 2017 aan BEN WEYTS Luchthaven Antwerpen - Verslag raad van bestuur SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 38 van INGRID PIRA datum: 2 oktober 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Luchthaven Antwerpen - Verslag raad

Nadere informatie

VR DOC.0810/2BIS

VR DOC.0810/2BIS VR 2017 1407 DOC.0810/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de regeling van subsidies aan ondernemingen voor investeringen in maatregelen ter bevordering van het milieu en de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start werking erosiecoördinatoren - Bertem

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start werking erosiecoördinatoren - Bertem Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start werking erosiecoördinatoren - Bertem Geachte schepen De Muylder, Geachte mevrouw Meesschaert,

Nadere informatie

ZWERFVUIL EN SLUIKSTORTEN BLIJVEN NIET ONOPGEMERKT. Briefingsmoment handhavingsweek zwerfvuil en sluikstorten Juni 2017

ZWERFVUIL EN SLUIKSTORTEN BLIJVEN NIET ONOPGEMERKT. Briefingsmoment handhavingsweek zwerfvuil en sluikstorten Juni 2017 ZWERFVUIL EN SLUIKSTORTEN BLIJVEN NIET ONOPGEMERKT Briefingsmoment handhavingsweek zwerfvuil en sluikstorten Juni 2017 ZWERFVUIL EN SLUIKSTORTEN Achtergelaten afval Zwerfvuil Sluikstorten 2 AFVAL IN HET

Nadere informatie

VR DOC.0161/1

VR DOC.0161/1 VR 2019 0802 DOC.0161/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn, NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

VR DOC.0099/1BIS

VR DOC.0099/1BIS VR 2018 0202 DOC.0099/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering betreffende

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST nr. MHHC/M/1516/0048 van 21 januari 2016 in de zaak 14/MHHC/89-M In zake:... verzoekende partij tegen: het VLAAMSE GEWEST vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, ten

Nadere informatie

Hoe verloopt de sanctieprocedure bij een administratieve geldboete voor minderjarigen vanaf 16 jaar? (max. 125 euro)

Hoe verloopt de sanctieprocedure bij een administratieve geldboete voor minderjarigen vanaf 16 jaar? (max. 125 euro) Hoe verloopt de sanctieprocedure bij een administratieve geldboete voor meerderjarigen? (max. 250 euro) 1. Wie kan inbreuken vaststellen? De vaststelling van een inbreuk op het gemeentelijk politiereglement

Nadere informatie

Belangrijke informatie die geldt voor alle processen-verbaal / verslagen van vaststelling

Belangrijke informatie die geldt voor alle processen-verbaal / verslagen van vaststelling NOTA MET AANBEVELINGEN VOOR DE VERBALISANT BIJ DE OPMAAK VAN EEN PROCES- VERBAAL / VERSLAG VAN VASTSTELLING INGEVAL VAN EEN STEDENBOUWKUNDIG(E) MISDRIJF / INBREUK INLEIDING Met deze nota reikt de gewestelijke

Nadere informatie

Operationeel plan zwerfvuil en sluikstorten

Operationeel plan zwerfvuil en sluikstorten Operationeel plan zwerfvuil en sluikstorten 2016-2018 In 2018 wordt een eerste evaluatie voorzien van de geïntensifieerde aanpak zwerfvuil. Deze aanpak wordt in 2016 geïnitieerd via dit operationeel plan.

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 9 februari 2007

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 9 februari 2007 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 9 februari 2007 milieuhandhavingsdecreet leidt tot betere milieuhandhaving op

Nadere informatie

nr. 470 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 8 maart 2017 aan JO VANDEURZEN Meldpunt Oproepen 2016

nr. 470 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 8 maart 2017 aan JO VANDEURZEN Meldpunt Oproepen 2016 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 470 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 8 maart 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Meldpunt 1712 - Oproepen Het centraal meldpunt voor vragen

Nadere informatie

VR DOC.0850/1BIS

VR DOC.0850/1BIS VR 2017 0809 DOC.0850/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST

MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST MILIEUHANDHAVINGSCOLLEGE ARREST van 28 maart 2017 met nummer MHHC/M/1617/0050 in de zaak met rolnummer 1516/MHHC/0026/M Verzoekende partij mevrouw Negar MEHDIPOURYAN, wonende te 9250 Waasmunster, Wareslagestraat

Nadere informatie