Nascholing (Code 95) Verplichte nascholing chauffeurs. Informatiepakket Nascholing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nascholing (Code 95) Verplichte nascholing chauffeurs. Informatiepakket Nascholing"

Transcriptie

1 Nascholing (Code 95) Verplichte nascholing chauffeurs Informatiepakket Nascholing

2 Inleiding Sinds 2009 is de verplichte nascholing (code 95) voor chauffeurs met een groot rijbewijs ingegaan. EVO is een erkend opleider voor de Richtlijn Vakbekwaamheid. De Richtlijn Vakbekwaamheid geldt voor alle EU-beroepschauffeurs en beroepschauffeurs die in de EU werken. Met de invoering van de Richtlijn verdwijnt het papieren chauffeursdiploma voor beroepschauffeurs. In plaats hiervan komt er een code vakbekwaamheid op het rijbewijs. De invoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid moet zorgen voor: minder verkeersdoden vermindering van CO2-uitstoot en bijdragen aan een beter milieu beter imago van de beroepschauffeur een hogere kwaliteit van alle Europese beroepschauffeurs gelijke eisen voor alle Europese chauffeurs Trainingen binnen het trainingsaanbod van EVO zijn CCV-gecertificeerd en tellen mee als verplichte nascholingsuren. Voor wie geldt de nascholing? De nascholing geldt voor alle mensen die in het bezit zijn van een C- of D-rijbewijs. Voor deze mensen geldt dat ze in vijf jaar tijd 35 uur nascholing moeten volgen. Er is geen onderscheid gemaakt tussen het eigen vervoer en het beroepsgoederenvervoer. De rol van EVO EVO is vanaf het begin bij de invoering van de nascholingsregeling betrokken geweest. Met haar lobby-inspanningen heeft EVO het voor elkaar gekregen dat u de eerste periode langer de tijd heeft om uw chauffeurs op te leiden. Zodat u de kosten van opleidingen kunt spreiden en dat u een ruimere keuze aan gecertificeerde opleidingen heeft, waarmee uw chauffeurs allround worden opgeleid. Waarom kiezen voor EVO? EVO heeft haar bestaande opleidingen laten certificeren, zodat u een brede keuze hebt uit opleidingen die u kunt volgen om aan Code 95 te voldoen. Of het nu gaat om heftruckcursussen, cursussen vastzetten van lading of ADR. Voor de rijopleidingen maken wij afspraken met gespecialiseerde bedrijven. Mocht u uw chauffeur een opleiding willen laten volgen, die wij niet in ons eigen pakket hebben, dan regelen we dit via ons uitgebreide netwerk. Het aan- en afmelden bij het CCV verzorgen wij natuurlijk ook voor u.

3 Vrijstellingen Hieronder vindt u een lijst van alle vrijstellingen. Om zeker te weten of u bent vrijgesteld, kunt u contact opnemen met EVO- Ledenservice, telefoon (079) Vrijstellingen nascholing chauffeurs Voertuigen met een toegelaten maximumsnelheid van ten hoogste 45 km per uur. Voertuigen in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer en diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde. Voertuigen die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen, reparatie of onderhoud, en nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer zijn gebracht. Voertuigen die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties. Voertuigen die worden gebruikt tijdens autorijlessen met het oog op het behalen van een rijbewijs of het in de richtlijn vakbekwaamheid bedoelde getuigschrift. Voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel vervoer van personen of goederen voor privédoeleinden. Voertuigen die materieel of uitrusting vervoeren die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft, mits het rijden met het voertuig niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is. In Nederland wordt het laatste deel van de zin langs de weg gecontroleerd door te kijken of de chauffeur niet meer dan 12 uur per week rijdt. In Nederland gelden ook onderstaande uitzonderingen als de bestuurder minimaal 21 jaar is en het voertuig binnen een straal van 50 kilometer rondom de vestigingsplaats blijft. Uitgezonderd zijn voertuigen die: worden gebruikt voor het vervoer van producten van landbouwbedrijven van de teeltplaats naar de veiling; worden gebruikt voor het ophalen van melk op boerderijen en het terugbrengen van melkbussen of zuivelproducten voor de veevoeding naar de boerderijen; in de kleinhandel worden gebezigd voor het ambulant uitoefenen van die kleinhandel; worden gebezigd als rijdende bibliotheek, rijdend bureau, rijdende instructieruimte, rijdende kantine, rijdende medische dienst, rijdende spaarbank, rijdende tandverzorgingsdienst of rijdende tentoonstellingsruimte;

4 worden gebruikt voor het vervoer van circus- of kermismateriaal. Ook geldt de uitzondering voor voertuigen: Voor goederenvervoer die door landbouw-, tuinbouw-, bosbouwof visserijbedrijven worden gebruikt voor ritten binnen een straal van 50 km van de gebruikelijke standplaats van het voertuig met inbegrip van het grondgebied van gemeenten waarvan de kern binnen deze straal is gelegen; Voor het vervoer van levende dieren van de boerderijen naar de plaatselijke markten en omgekeerd, of van de markten naar de plaatselijke slachthuizen; Voor gebruik als winkel op plaatselijke markten, voor de verkoop aan huis, voor ambulante werkzaamheden van banken, wisselkantoren of spaarbanken, voor de eredienst, voor het uitlenen van boeken, beeld- of geluiddragers, voor culturele manifestaties of voor tentoonstellingen en speciaal voor dergelijk gebruik uitgerust. Vervallen vrijstellingen Vanaf 1 juli 2015 zijn er twee vrijstellingen vervallen. Chauffeurs die van die uitzonderingen gebruik konden maken zijn nu verplicht nascholing te volgen. Vervallen Chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 Chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 waren vrijgesteld van de nascholingsverplichting. Deze groep chauffeurs kregen de code 95, het bewijs van het voldoen aan de nascholingsverplichting, automatisch op het rijbewijs geplaatst bij het verlengen van het rijbewijs. Vervallen Minder dan 12 uur per week rijtijd In Nederland bestond een uitzondering voor de nascholingsverplichting voor chauffeurs die aan konden tonen minder dan 12 uur rijtijd per week te maken. Het ministerie heeft EVO laten weten dat dit niet klopt: deze uitzondering bestaat niet. Dat betekent dat ook chauffeurs die incidenteel rijden, de verplichte nascholing moeten volgen.

5 Veelgestelde vragen Ik heb eigen vervoer, geldt code 95 dan ook voor mij? Ja, de nascholing geldt voor iedereen met een C- en D-rijbewijs. Er is geen uitzondering gemaakt voor de eigen vervoerders. Zijn er ook vrijstellingen voor code 95? Ja, er zijn diverse vrijstellingen van deze wetgeving. Voor de vrijstellingen kunt u kijken op de EVO-Kennisbank of contact opnemen met EVO-Ledenservice, telefoon (079) Hoeveel uur nascholing moet ik volgen? U moet 35 uur nascholing in vijf jaar tijd volgen. Van deze 35 uur moet minimaal zeven uur (één dag) een praktijktraining zijn waarbij de chauffeur zelf minimaal 2,5 uur rijdt. Men moet iedere vijf jaar de 35 uur nascholing volgen, waarom is de eerste periode langer? Mede door de lobby van EVO is de eerste periode verlengd naar zeven jaar. Hierdoor hebben bedrijven langer de tijd om te wennen aan deze vernieuwde wetgeving. Geldt de eerste periode van zeven jaar ook voor chauffeurs die hun rijbewijs na 10 september 2009 halen? Nee, de verlenging van vijf naar zeven jaar geldt alleen voor chauffeurs die voor 10 september 2009 hun rijbewijs hebben gehaald. Nieuwe chauffeurs hebben na het behalen van het rijbewijs vijf jaar de tijd om aan de nascholingsverplichting te voldoen. Geldt de nascholingsverplichting alleen voor Nederlandse chauffeurs? Nee, deze wetgeving is in alle Europese lidstaten ingevoerd. Wat gebeurt er met het chauffeursdiploma na de invoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid? Het chauffeursdiploma komt te vervallen. Hiervoor in de plaats komt de code 95 op het rijbewijs. Ik heb geen chauffeursdiploma, wat verandert er nu voor mij? Dit houdt in dat iemand zonder een chauffeursdiploma tot 10 september 2016 bevoegd is om op een zwaarder voertuig te rijden.

6 Mag ik één cursus twee of meer keren volgen? Ja, het is mogelijk om een cursus twee of meer keren te volgen. Wel moet binnen de 35 uur nascholing minimaal zeven uur (één dag) praktijktraining zitten. Tellen alle cursussen voor code 95 mee? Nee, alleen door het CCV gecertificeerde opleidingen gelden voor de nascholing. Moet ik de cursussen die ik volg ook afronden met een examen? Nee, voor de nascholing hoeft u alleen geen examen te doen. Voor het verkrijgen van het certificaat/diploma van de opleiding is het wel nodig. De uren van het examen tellen niet mee als nascholingsuren. Kan ik de cursussen ook in het buitenland volgen? De cursussen kunnen alleen gevolgd worden in het land waar u werkt of woont. U moet dus een relatie met het land hebben waar u de cursus wilt volgen. Als u de nascholing in het buitenland volgt en u moet uw rijbewijs in Nederland laten verlengen zult u bewijs moeten leveren dat u de cursus in het buitenland hebt gevolgd. Als u de cursussen in Nederland volgt en u moet uw rijbewijs in het buitenland laten verlengen krijgt u van het CCV een omwisseldocument. Wat gebeurt er als ik niet op tijd code 95 heb gevolgd? Als u binnen de periode van vijf jaar niet de nascholing hebt gevolgd bent u volgens de wet niet meer vakbekwaam. U bent dan niet gerechtigd om op voertuigen te rijden waar een C- of D- rijbewijs voor nodig is, tenzij u onder één van de uitzonderingsregels valt. Als u uw vakbekwaamheid weer wilt halen moet u eerst uw 35 uur nascholing volgen. Hoe kan ik bijhouden hoeveel uren code 95 ik gevolgd heb? Chauffeurs kunnen via CCV (mijn.cbr.nl) een overzicht krijgen van het totaal aantal gevolgde nascholingsuren. Het inloggen op deze site moet men doen door middel van een Digid-code. Deze pagina is persoonsgebonden voor de chauffeur. Hoe kan een bedrijf bijhouden hoeveel uur nascholing zijn chauffeurs hebben gehad? Bedrijven kunnen helaas niet via CCV een overzicht krijgen van het totaal aantal uren nascholing dat hun chauffeurs gevolgd hebben. Voor bedrijven is er vanuit CCV geen overzicht beschikbaar.

7 Is een heftruckopleiding ook een praktijkopleiding? Nee, met een praktijkopleiding wordt een opleiding bedoeld waar de chauffeur zelf een bus of vrachtauto bestuurd. De chauffeur moet dan minimaal 2,5 uur zelf rijden. Als ik van werkgever verander, ben ik dan mijn uren kwijt? Nee, bij het veranderen van werkgever zullen de gemaakte nascholingsuren niet verdwijnen, ze blijven gewoon staan. Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de nascholing? In de cao- beroepsgoederenvervoer is vastgelegd dat de werknemer de kosten voor het rijbewijs moet betalen. De kosten voor opleidingen zijn voor de werkgever. Veel leden van EVO vallen niet onder deze CAO. Omdat EVO niet een eigen CAO heeft, kan EVO bedrijven niet opdragen de kosten op een bepaalde manier te verdelen. EVO kan zich wel goed vinden in de verdeling zoals die in de CAO beroepsgoederenvervoer vermeld staat.

8 Overzicht EVO-opleidingen die meetellen voor de nascholing Er zijn meer dan 30 opleidingen waarmee chauffeurs hun code 95 kunnen behalen. Klik op de titel van de opleiding om de inhoud te zien, u wordt dan doorgelinkt naar de EVO-website. 1. Training leefstijl 2. Training fysieke belasting 3. Basisveiligheid VCA herhaling 4. Communicatieve vaardigheden 5. Cursus digitale tachograaf 6. Theorie training heftruck 7. VCA vol herhaling 8. Veilig werken met de heftruck 9. Machinist autolaadkraan met hijsfunctie TCVT 10. Stil laden en lossen 11. Heftruck chauffeur aanvullend 12. Basisveiligheid VCA Groen 13. Opleiding lading zekeren 14. Behaviour based safety training 15. Het nieuwe rijden training 16. Rijvaardigheidsanalyse 17. Schadepreventie 18. Veilig werken langs de weg 19. Veilig werken met de reachtruck 20. Veilig werken met de heftruck herhaling 21. Veilig werken met de reachtruck herhaling 22. Vervoer gevaarlijke goederen over de weg 23. Vervoer gevaarlijke goederen herhaling 24. Training autoveiligheid Training autoveiligheid BHV - hulpverlening voor chauffeurs Code Chauffeursdag 28. Training gladheidsbestrijding 29. Opleiding hefwerktuigen 30. Opleiding kranen 31. Heftruck chauffeur herhaling 32. Basisveiligheid VCA Bekijk het volledige nascholingsdossier op: telefoon , opleidingen@evo.nl

9 Code 95 oplossingen voor uw bedrijf Code 95 kalender - welke opleiding wordt er wanneer in uw omgeving aangeboden? EVO heeft haar volledige code 95 opleidingsaanbod overzichtelijk in een kalender geplaatst tot eind Zo hebben geïnteresseerden een snel overzicht waar opleidingen aangeboden worden én tegen welke prijs. Naar de Code 95 Kalender Code 95 Zomerschool- in slechts 1 week de gehele code 95 halen vanaf 750,- Deze zomer kunnen chauffeurs al hun 28 theorie-uren in 1 week halen voor slechts 750,-. Hiervoor heeft EVO in Rotterdam, Utrecht en Zwolle zogeheten zomerscholen Ook kan er deze zomer nog de praktijktraining gevolgd worden voor slechts 295,-. Naar de Zomerschool Leden voor Leden - incompany opleiden tegen de laagste prijs Met het Leden voor Leden programma kunt u eenvoudig op uw eigen locatie opleiden tegen een scherpe prijs. Deze kan wel tot 20% lager liggen dan het reguliere tarief. Als gastheer stelt u, op de dag dat uw medewerkers de training volgen, uw bedrijfslocatie open voor andere cursisten uit de regio. EVO zoekt voorafgaand aan uw trainingsdatum andere deelnemers onder bedrijven in de regio. U hoeft alleen deze deelnemers welkom te heten en te begeleiden naar de cursuslocatie, alle andere zaken zoals catering, administratie en dergelijke worden door EVO afgehandeld. Naar Leden voor Leden

10 EVO adviseert en ontzorgt Informatieblad nascholing Heeft u of uw chauffeur al zijn uren al behaald? Welke opleiding kan men het beste volgen om het werk zo goed mogelijk uit te voeren? Wilt u advies over welke opleiding voor u het meest waardevol is? De EVO-opleidingsadviseurs zijn feilloos in staat om u te adviseren hoe u het beste om kunt gaan met de opleidingsverpllichtingen. Zodat u het meeste rendement uit uw opleidingsinvestering haalt. De volgende pagina s bevatten het EVO informatieblad nascholing. Waar moet je het rijbewijs verlengen of omwisselen? En hoe maak je deze keuze? Hoe verloopt het proces rondom de medische keuring? Het kan in nadelige gevallen wel maanden duren. Om duidelijkheid te creëren rondom deze materie heeft EVO hiervoor het informatieblad Nascholing, nog 3 maanden te gaan ontwikkeld. Neem contact op met EVO, telefoon (079) of stuur een naar opleidingen@evo.nl. Wij helpen uw bedrijf verder. Dit informatieblad geeft informatie wat bedrijven en chauffeurs moeten doen om de code 95 tijdig geregeld te hebben. Alle stappen worden in duidelijke taal en voorbeelden uitgelegd.

11 Nascholing: nog 3 maanden te gaan EVO: voor alle vragen over nascholing / code 95 1

12 Inleiding Dit informatieblad geeft u inzicht in de wet- en regelgeving rondom de verplichte nascholing voor chauffeurs. Chauffeurs die het C of D-rijbewijs voor september 2009 hebben gehaald, moeten voor 10 september 2016 de 35 uur nascholing gevolgd hebben. Ook moet voor die datum het bewijs hiervan, code 95, op het rijbewijs staan. Voor chauffeurs die het rijbewijs inclusief code 95 hebben gehaald, geldt dat zij vijf jaar de tijd hebben om aan de 35 uur nascholingsplicht te voldoen. Dit gaat in vanaf de dag waarop het rijbewijs is behaald. Dit document helpt u om gedegen komend jaar in te gaan. Het merendeel van de chauffeurs in Nederland moet namelijk dit jaar de code 95 op het rijbewijs laten zetten. De volgende onderwerpen komen in dit informatieblad aan bod. Heeft u nog vragen ten aanzien van de nascholing? U kunt altijd contact opnemen met de medewerkers van Ledenservice. We helpen u graag verder. ledenservice@evo.nl Telefoon: Auteurs: Ruben Willems & Marjolein Maas 2

13 Inhoudsopgave 1. Wetgeving nascholing chauffeurs... 4 Voor wie geldt de nascholing?... 5 Nieuwe chauffeurs... 5 Opleidingen Vrijstellingen nascholing chauffeurs... 7 Vervallen vrijstellingen voor de nascholing voor chauffeurs Hoeveel nascholingsuren heb ik? Oudere chauffeurs Nascholing in het buitenland gevolgd Nascholing afgerond, wat nu? Verschillen tussen rijbewijs omwisselen/verlengen Wat moet je kiezen? Keuze bij C én D-rijbewijs Proces rijbewijs omwisselen en verlengen Rijbewijs omwisselen Hoe werkt dit? Rijbewijs verlengen Hoe verloopt dit proces? Nascholing afgerond wanneer begint volgende periode? Geen nascholing gevolgd / te laat klaar Nascholing later activeren

14 1. Wetgeving nascholing chauffeurs De EU-Richtlijn Vakbekwaamheid ( nascholing chauffeurs ) moet leiden tot een verhoging van de verkeersveiligheid en vakbekwaamheid van chauffeurs. Alle houders van een D- en/of C-rijbewijs zijn als gevolg van de richtlijn verplicht 35 uur nascholing te volgen in een periode van 5 jaar om hun vakbekwaamheid te behouden. Voor het D-rijbewijs ging de verplichte nascholing al in op 10 september Voor houders van het C-rijbewijs is de ingangsdatum vastgesteld op 10 september Opleidingen die zijn gevolgd vanaf 1 maart 2009 tellen al mee voor de nascholing. Chauffeurs die het D- en/of C-rijbewijs hebben gehaald vóór respectievelijk 10 september 2008 en 10 september 2009, krijgen een basiskwalificatie vakbekwaamheid. Met 35 uur nascholing behouden zij de vakbekwaamheid voor de volgende vijf jaar. Voor deze groep rijbewijshouders wordt de eerste periode van vijf jaar verlengd tot 7 jaar. De D- rijbewijshouders zullen de nascholing moeten volgen voor 10 september 2015, voor de C-rijbewijshouders is dit 10 september Chauffeurs die in het bezit zijn van zowel het C- als D-rijbewijs moeten in totaal 35 uur nascholing volgen. De gevolgde nascholing wordt op het rijbewijs aangegeven met de code 95, gevolgd door de geldigheidsperiode. De geldigheidsduur van het C- en D- rijbewijs is per 19 januari 2013 verkort van 10 naar 5 jaar. De code 95 heeft een geldigheid van 5 jaar. 4

15 Bus- en vrachtautochauffeurs die in het verleden een buitenlands rijbewijs hebben omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs en daardoor vrijgesteld werden van het hebben van een chauffeursdiploma (code 70 op het rijbewijs), zijn eveneens vrijgesteld tot 2015 dan wel Zij dienen echter wel per 10 september 2015 danwel10 september 2016 de code 95 op het rijbewijs te hebben. Het Nederlandse chauffeursdiploma is met de invoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid komen te vervallen. Voor wie geldt de nascholing? De nascholing geldt voor iedereen die in het bezit is van een C- of D-rijbewijs. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen eigen vervoerders en beroepsvervoerders, werkgevers of werknemers. Wel zijn er enkele vrijstellingen voor chauffeurs. Nieuwe chauffeurs Iedereen die vanaf 10 september 2008 (D-rijbewijs) of 10 september 2009 (Crijbewijs) slaagt voor zijn vakbekwaamheid, heeft vanaf dat moment vijf jaar de tijd om de nascholing te volgen. Voor de nieuwe chauffeurs is de eerste periode dus niet verlengd van vijf naar zeven jaar. Opleidingen De opleidingen die in aanmerking komen voor de nascholing chauffeurs moeten zijn gecertificeerd door CCV. Niet-gecertificeerde opleidingen tellen niet mee in het verplichte aantal nascholingsuren. Van de 35 uur nascholing moet 7 uur praktijkopleiding zijn gevolgd. De definitie van een praktijkopleiding is dat de bestuurder minimaal 2,5 uur in een vrachtwagen aan het rijden is. De opleidingen worden niet afgesloten met een examen. Het staat bedrijf en chauffeur vrij de 35 uur naar eigen inzicht te verdelen over 5 jaar. 5

16 De 35 uur nascholing kan gevolgd worden in het land waar men woont of werkt. Als de nascholing gevolgd is in Nederland en het rijbewijs moet worden verlengd in een ander land dan kan bij het CBR een omwisselcertificaat gekocht worden. Voor het bijschrijven van de code 95 op het rijbewijs wordt met dit document aangetoond dat de 35 uur nascholing gevolgd is. Per land kan gekozen worden om de code 95 op het rijbewijs te zetten of hiervoor een aparte pas uit te geven. 6

17 2. Vrijstellingen nascholing chauffeurs Er zijn verschillende vrijstellingen voor nascholing chauffeurs te verkrijgen. Als een houder van een C- of D-rijbewijs gebruik kan maken van eén van de code 95 vrijstellingen, moet hij dit uit zijn administratie en langs de weg kunnen aantonen. Uitzonderingen in Europa zijn: a. Voertuigen met een toegelaten maximumsnelheid van ten hoogste 45 km per uur. b. Voertuigen in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer en diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde. c. Voertuigen die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen, reparatie of onderhoud, en nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer zijn gebracht. d. Voertuigen die worden gebruikt bij noodtoestanden of worden ingezet voor reddingsoperaties. e. Voertuigen die worden gebruikt tijdens autorijlessen met het oog op het behalen van een rijbewijs of het in de richtlijn vakbekwaamheid bedoelde getuigschrift. f. Voertuigen die worden gebruikt voor niet-commercieel vervoer van personen of goederen voor privédoeleinden. g. Voertuigen die materieel of uitrusting vervoeren die de bestuurder voor zijn werk nodig heeft, mits het rijden met het voertuig niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is. 7

18 In Nederland wordt de passage (mits het rijden niet de voornaamste activiteit van de bestuurder is) langs de weg gecontroleerd door te kijken of de chauffeur niet meer dan 12 uur per week rijdt. Aanvullend gelden In Nederland ook onderstaande uitzonderingen als de bestuurder minimaal 21 jaar is en het voertuig binnen een straal van 50 kilometer rondom de vestigingsplaats blijft. Uitgezonderd zijn voertuigen die: 1. worden gebruikt voor het vervoer van producten van landbouwbedrijven van de teeltplaats naar de veiling worden gebruikt voor het ophalen van melk op boerderijen en het terugbrengen van melkbussen of zuivelproducten voor de veevoeding naar de boerderijen; 2. in de kleinhandel worden gebezigd voor het ambulant uitoefenen van die kleinhandel; 3. worden gebezigd als rijdende bibliotheek, rijdend bureau, rijdende instructieruimte, rijdende kantine, rijdende medische dienst, rijdende spaarbank, rijdende tandverzorgingsdienst of rijdende tentoonstellingsruimte; 4. worden gebruikt voor het vervoer van circus- of kermismateriaal. 8

19 Ook geldt de uitzondering voor voertuigen: 1. Voor goederenvervoer die door landbouw-, tuinbouw-, bosbouw- of visserijbedrijven worden gebruikt voor ritten binnen een straal van 50 km van de gebruikelijke standplaats van het voertuig met inbegrip van het grondgebied van gemeenten waarvan de kern binnen deze straal is gelegen; 2. Voor het vervoer van levende dieren van de boerderijen naar de plaatselijke markten en omgekeerd, of van de markten naar de plaatselijke slachthuizen; 3. Voor gebruik als winkel op plaatselijke markten, voor de verkoop aan huis, voor ambulante werkzaamheden van banken, wisselkantoren of spaarbanken, voor de eredienst, voor het uitlenen van boeken, beeld- of geluiddragers, voor culturele manifestaties of voor tentoonstellingen en speciaal voor dergelijk gebruik uitgerust. Vervallen vrijstellingen voor de nascholing voor chauffeurs Na de invoering van deze wetgeving in 2009 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu twee uitzonderingen teruggetrokken. Per 1 juni 2015 is de vrijstelling vervallen voor chauffeurs geboren voor 1 juli Daarnaast is vanaf 1 juli 2015 de vrijstelling vervallen voor chauffeurs die per week minder dan 12 uur rijden. Houd er rekening mee dat chauffeurs zich niet meer op deze twee uitzonderingen kunnen beroepen als ze worden aangehouden. 9

20 3. Hoeveel nascholingsuren heb ik? Het CBR houdt de gevolgde nascholingsuren bij. Als werkgever is het niet mogelijk voor uw werknemers de gevolgde nascholingsuren op te vragen. Dit is persoonsgebonden informatie die de rijbewijshouder zelf moet opvragen. Tot 2015 verstuurde het CBR jaarlijks brieven met daarin een overzicht van de gevolgde nascholingsuren. Vanaf dit jaar worden deze overzichten niet meer verstrekt, via de website mijn.cbr.nl kan, na het inloggen met de DigiDgegevens, de chauffeur een overzicht uitdraaien met de gevolgde nascholingsuren. EVO adviseert bedrijven om chauffeurs te vragen jaarlijks een uitdraai te maken van dit overzicht. Daarnaast is het advies om de verloopdata van het rijbewijs goed in de gaten te houden. In sommige gevallen hebben chauffeurs het bewijs van het afronden van de nascholing, code 95, al op het rijbewijs staan. Door het eerder verlengen van het rijbewijs is dit mogelijk. Oudere chauffeurs Chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 kregen tot juni 2015 de code 95 automatisch bijgeschreven op het rijbewijs als het rijbewijs verlengd werd. Een chauffeur die voor deze datum is geboren en zijn rijbewijs in de periode 10 september juni 2015 heeft verlengd heeft als het goed is op de achterkant van zijn rijbewijs de code 95 al staan. Deze code heeft dan dezelfde einddatum als de geldigheid van het C-rijbewijs. 10

21 Nascholing in het buitenland gevolgd Chauffeurs die de volledige 35 uur of een deel hiervan in het buitenland hebben gevolgd, moeten in het land waar de opleiding is afgenomen om omwisseldocumenten opvragen. Dit bewijs van het volgen van de cursus kan bij het CBR ingewisseld worden. De gevolgde uren worden dan in Nederland bijgeschreven. Het advies aan chauffeurs is om alle opleidingen in hetzelfde land af te nemen. Veel landen hebben namelijk volledige opleidingspakketten van 35 uur, bijvoorbeeld Duitsland. Hier kan niet een omwisseldocument gevraagd worden voor één cursus. Werknemers die woonachtig zijn buiten Nederland kunnen de 35 uur nascholing in Nederland volgen als ze voor een Nederlandse werkgever werken. Bij het CBR kan per gevolgde opleiding een omwisseldocument opgevraagd worden. Dit document kan in het land waar men woonachtig is omgewisseld worden. 11

22 4. Nascholing afgerond, wat nu? Als de 35 uur nascholing is gevolgd, moet het bewijs hiervan voor 10 september 2016 op het rijbewijs staan. Chauffeurs die na 10 september 2009 het rijbewijs hebben gehaald, moeten deze code 5 jaar nadat het rijbewijs is gehaald op het rijbewijs hebben staan. De informatie in de rest van dit hoofdstuk wordt er vanuit gegaan dat de chauffeur voor september 2009 zijn rijbewijs heeft gehaald. Zoals in hoofdstuk 3 beschreven kan het zijn dat een chauffeur geboren voor 1 juli 1955, zonder het volgen van cursussen, toch de code 95 al op zijn rijbewijs heeft staan. Deze chauffeurs doen er verstandig aan te controleren, op de achterkant van het rijbewijs, tot wanneer de code 95 geldig is. Na het afronden van de 35 uur nascholing gaat vanuit het CBR een bericht naar de RDW dat de code 95 bijgeschreven kan worden. Om te bepalen of u het rijbewijs moet verlengen of omwisselen is eerst van belang te weten wat beide opties zijn en wat het verschil is. Rijbewijs omwisselen/duplicaat aanvragen Het omwisselen van het rijbewijs houdt in dat de geldigheidsduur van het rijbewijs gelijk blijft. Als uw C-rijbewijs nog drie jaar geldig is dan blijft deze geldigheid gelijk als u het rijbewijs gaat omwisselen. Als u het nieuwe rijbewijs ontvangt en u heeft de nascholing afgerond zal de code 95 op de achterkant van het rijbewijs geplaatst worden. Deze krijgt een geldigheid van vijf jaar. Dit kan dus afwijken van de geldigheid van uw rijbewijs. Houd er rekening mee dat u niet mag rijden zonder een geldig rijbewijs en-/of een geldige code

23 Nascholing in het buitenland gevolgd Chauffeurs die de volledige 35 uur of een deel hiervan in het buitenland hebben gevolgd moeten in het land waar de opleiding is afgenomen om omwisseldocumenten opvragen. Dit bewijs van het volgen van de cursus kan bij het CBR ingewisseld worden. De gevolgde uren worden dan in Nederland bijgeschreven. Rijbewijs verlengen Na het afronden van de nascholing kunt u het rijbewijs (vroegtijdig) verlengen. Het rijbewijs krijgt dan een nieuwe geldigheid van vijf jaar en de code 95 wordt bijgeschreven met een geldigheid van september 2016 tot september Bij het verlengen van het rijbewijs moet de chauffeur wel een (reguliere) medische keuring ondergaan. 13

24 EVO-Leden weten altijd de weg door de wet- en regelgeving Code 95, de tachograaf, ADR, etc. Voor alle vraagstukken rondom eigen vervoer en beroepsgoederenvervoer kunnen EVO-leden terecht bij EVOledenservice. Hier zitten de vervoersexperts die jaarlijks gratis helpen met meer dan vragen. Meer informatie treft u aan op Ledenvoordeel EVO-leden hebben daarnaast nog meer voordeel. Zoals gratis juridische bijstand,de laagste prijs voor de brandstof, goedkope verzekeringen, en belangenbehartiging die zowel in uw gemeente als tot in Brussel reikt. Bekijk uw mogelijkheden op Nog geen lid? Bel onze ledenadviseurs op Zij kunnen voor uw bedrijf specifiek de voordelen van het EVO-lidmaatschap duidelijk maken. Ga naar Naar de website 14

25 Verschillen tussen rijbewijs omwisselen/verlengen Onderstaand overzicht geeft de belangrijkste verschillen tussen beide opties weer. Geldigheidsduur rijbewijs Rijbewijs omwisselen Blijft gelijk aan oud rijbewijs Rijbewijs verlengen Nieuwe periode van vijf jaar Medische keuring Geen keuring Wel keuring Verloopdata rijbewijs/ nascholing Grootste voordeel Grootste nadeel Lopen niet gelijk Weinig kosten door geen medische keuring Verloopdata rijbewijs/ code 95 lopen niet gelijk Lopen nagenoeg gelijk Verloopdata rijbewijs/ code 95 lopen gelijk Hogere kosten door keuringsplicht Wat moet je kiezen? Om een keuze te maken of u het rijbewijs moet verlengen of omwisselen is van belang te kijken tot hoe lang uw C-rijbewijs nog geldig is. Is uw C-rijbewijs geldig tot oktober 2017 dan is het verstandig om uw rijbewijs eenmalig vervroegd te gaan verlengen. U moet dan wel een medische keuring ondergaan. Het voordeel is dat de verloopdata van uw C-rijbewijs en de verloopdata van de code 95 nagenoeg dezelfde datum hebben. Het is van belang om het vervroegd verlengen van het rijbewijs tijdig aan te vragen, u moet op 10 september 2016 uw nieuwe rijbewijs met code 95 in het bezit hebben. U mag anders het rijbewijs niet beroepsmatig gebruiken. 15

26 Is uw rijbewijs nog geldig tot 1 oktober 2021 dan is het verstandig uw rijbewijs om te wisselen. Als u dit op 1 augustus 2016 doet dan staan op uw rijbewijs de volgende verloopdata. Het C-rijbewijs heeft een geldigheid tot 1 oktober De code 95 heeft een geldigheid tot 10 september Dit is namelijk vijf jaar later dan 10 september 2016, de datum tot wanneer de chauffeur nu vakbekwaam is. Om een keuze te maken moet per rijbewijs gekeken worden welke optie het handigst is. Onderstaand tabel kan u richting geven in wat verstandig kan zijn. EVO benadrukt dat elke situatie anders is en dat het goed is zelf goed na te gaan welke optie voor u het beste is. Huidig C-rijbewijs verloopt in Verlenging en geldigheid nieuw C-rijbewijs Omwisselen C-rijbewijs in verband met de code 95 in Vervroegde verlenging C-rijbewijs in verband met code 95 in Code 95 geldig tot In sommige gevallen is het verstandig het rijbewijs opnieuw te verlengen terwijl deze nog enkele jaren geldig is. De reden hiervoor is dat u de termijnen van het rijbewijs en de code 95 dan nagenoeg gelijk kunt laten lopen. Aan de hand van het volgende voorbeeld wordt dit verder uitgewerkt. 16

27 Voorbeeld Een rijbewijs is behaald voor september 2009 waardoor de chauffeur tot september 2016 vakbekwaam is. Het rijbewijs is geldig tot april 2020, de bestuurder heeft in juni 2016 de 35 uur nascholing afgerond. Als de chauffeur zijn rijbewijs gaat omwisselen blijft hij tot april 2020 rijbevoegd en wordt de code 95 bijgeschreven met een einddatum van 10 september De chauffeur heeft vanaf september 2016 vijf jaar de tijd om de 35 uur nascholing te volgen. Omdat zijn rijbewijs verloopt in april 2020 moet hij, als hij direct de code 95 wil laten bijschrijven, voor deze datum de 35 uur nascholing gevolgd hebben. In plaats van vijf jaar heeft de chauffeur dan 3,5 jaar de tijd om de nascholing te volgen. Hij mag er wel vijf jaar over doen, maar dan moet hij in september 2021 zijn rijbewijs weer omwisselen. In dit geval kan het verstandig zijn eenmalig het rijbewijs eerder te verlengen, bijvoorbeeld in augustus Het rijbewijs is dan geldig tot augustus 2021 en de code 95 tot september De chauffeur heeft dan nagenoeg de volle vijf jaar om de 35 uur nascholing te volgen, zonder een keer extra het rijbewijs om te wisselen om de code 95 bij te schrijven. Houd er in dit voorbeeld wel rekening mee dat de eigen verklaring tijdig wordt ingeleverd. De medische procedure kan in het slechtste geval enkele maanden in beslag nemen. 17

28 Keuze bij C én D-rijbewijs Een rijbewijshouder die het C en D-rijbewijs heeft, moet er rekening mee houden dat als voor het C-rijbewijs in september 2016 de code 95 wordt bijgeschreven. Hij mag in de tussenliggende periode (september 2015 september 2016) het D-rijbewijs niet gebruiken. Voor het D-rijbewijs had de chauffeur de code 95 namelijk al op het rijbewijs moeten hebben. Als de chauffeur in september 2016 de code 95 laat bijschrijven voor het C-rijbewijs, wordt deze ook achter het D-rijbewijs geplaatst maar wel met een andere geldigheidsdatum. Als einddatum wordt in dit geval voor het D-rijbewijs de datum waarop de laatste cursus is afgerond + vijf jaar gehanteerd. 18

29 Code 95 opleidingen bij EVO Met meer dan 70 jaar ervaring is EVO de autoriteit in logistieke kennis. Onze opleidingen houden ondernemers en hun chauffeurs letterlijk en figuurlijk bij de les. Zowel op locaties door het hele land als bij u op het bedrijf. Jaarlijks profiteren zo n cursisten van de kennis van EVO. Bij EVO vindt u een afwisselend pakket aan code 95 opleidingen. Er zijn verschillende soorten rijvaardigheidstrainingen, maar ook opleidingen gevaarlijke stoffen, leefstijl, bhv, tachograaf en nog vele anderen. Bekijk het volledige aanbod op Naar de website ledenservice@evo.nl

30 5. Proces rijbewijs omwisselen en verlengen Deze paragraaf informeert u over het proces rondom het omwisselen en verlengen van het rijbewijs. Ook wordt het proces rondom de medische keuring beschreven. Rijbewijs omwisselen Hoe werkt dit? Bij het omwisselen van het rijbewijs wordt ook wel een duplicaat aanvragen genoemd, wordt het proces gevolgd van een verloren/gestolen rijbewijs. De procedures zijn daarin gelijk. U vraagt bij het gemeentehuis om het omwisselen van het rijbewijs en binnen de vastgestelde termijnen ontvangt u het nieuwe rijbewijs. Omdat de medische keuring geen onderdeel van dit proces is, kunt u op korte termijn uw omgewisseld rijbewijs ophalen. Rijbewijs verlengen Hoe verloopt dit proces? Het (vervroegd) verlengen van het C-rijbewijs kan in altijd. Bij het verlengen van het C-rijbewijs is een medische keuring door een arts verplicht. Het advies is om tijdig te beginnen met deze procedure, omdat het hele medische traject in sommige gevallen vier maanden in beslag kan nemen. Het proces ziet er als volgt uit: 1. Aanvragen en invullen Eigen Verklaring De eigen verklaring kan bij de gemeente aangevraagd worden, maar is ook online via mijn.cbr.nl aan te schaffen. Na het inloggen met je persoonlijke DigiDcode kan je via deze site van het CBR het document aanschaffen. Het tarief in 2015 is vastgesteld op 27,80. 20

31 Het eerste deel van de eigen verklaring moet de rijbewijshouder zelf invullen. Het tweede deel moet door een (ARBO)arts ingevuld worden. Houd er rekening mee dat hij maximaal veertien dagen de tijd heeft om zijn rapportage op te maken en door te sturen. U kunt uw eigen verklaring met het deel van de (ARBO)arts zelf opsturen of door de arts laten opsturen. Als de arts voor het document getekend heeft, is de eigen verklaring een jaar geldig. 2. Beoordeling CBR Eigen Verklaring Het CBR reageert binnen vier weken op uw documenten. Als uw medische geschiktheid akkoord bevonden wordt voor het verlengen van het rijbewijs ontvangt u een verklaring van geschiktheid. Dit document is een jaar geldig. Het advies van EVO is om tijdig dit proces te doorlopen als u uw rijbewijs wilt verlengen om de code 95 bijgeschreven te krijgen. Er zijn veel chauffeurs die hun rijbewijs moeten verlengen. Om vertraging te voorkomen doet u er daarom verstandig aan ruim van tevoren uw Eigen verklaring op te sturen. Aangezien de Verklaring van geschiktheid een jaar geldig is zou u al vanaf oktober 2015 dit proces kunnen starten om voor september 2016 het rijbewijs aan te vragen. Aanvullende informatie eigen behandelaar Als u onder behandeling bent van een medisch specialist kunt u ook langs uw behandeld arts voor een rapport. Niet elke behandelaar verstrekt een rapport voor een rijbewijsaanvraag, controleer dit alvorens een afspraak te maken. Dit rapport kunt u naast uw eigen verklaring insturen naar het CBR. Door een dergelijk rapport toe te voegen hoeft u in sommige gevallen niet nogmaals naar een medisch specialist. Het CBR behoudt het recht om u, na beoordeling van de documenten, naar een onafhankelijk specialist te verwijzen. 21

32 3. Doorverwijzing CBR Naast een positieve reactie op de eigen verklaring kan het CBR ook vragen om een aanvullend onderzoek door een medisch specialist. U ontvangt van het CBR een verwijsbrief met daarin hoe en met wie u een afspraak kunt maken. Houd er rekening mee dat een medisch specialist wettelijk gezien acht weken de tijd heeft zijn bevindingen door te sturen naar het CBR. Het CBR heeft vervolgens weer vier weken de tijd om op basis van deze gegevens een oordeel te vellen. Bij een positieve beoordeling van het CBR ontvangt u de Verklaring van Geschiktheid, deze heeft een geldigheid van één jaar. Hiermee kunt u bij het gemeentehuis een verlenging van het rijbewijs aanvragen. 4. Rijtest Op basis van de verstrekte informatie van de medisch specialist en uw eigen verklaring kan het CBR er voor kiezen om via een rijtest uw geschiktheid vast te stellen. Direct na de rijtest krijgt u een reactie of de rijtest voldoende is afgelegd. In sommige gevallen zijn meerdere rijtesten nodig. De rijbewijshouder moet zelf voor een vrachtwagen zorgen. 22

33 6. Nascholing afgerond wanneer begint volgende periode? Een chauffeur die de verplichte 35 uur nascholing heeft gevolgd, kan niet direct voor de volgende nascholingsperiode cursussen gaan volgen. Je kunt pas beginnen met het volgen van cursussen als een nieuwe nascholingsperiode aanvangt. Deze periode begint op het moment dat je code 95, welke op je rijbewijs staat, ingaat. Aan de hand van twee voorbeelden wordt dit nader omschreven. Een chauffeur die zijn rijbewijs voor 10 september 2009 heeft gehaald, is vakbekwaam tot 10 september Voor 10 september 2016 moet hij 35 uur nascholing gevolgd hebben om tot september 2021 vakbekwaam te zijn. Vanaf 10 september 2016 kan pas begonnen worden met het volgen van cursussen om in de periode september 2021 september 2026 vakbekwaam te zijn. Een chauffeur die zijn rijbewijs heeft gehaald na 10 september 2009, bijvoorbeeld 1 oktober 2013, is vakbekwaam tot 1 oktober Om in de periode oktober 2018 oktober 2023 vakbekwaam te zijn moet hij voor 1 oktober 2018 de 35 uur nascholing gevolgd hebben. Om in de periode oktober 2023 oktober 2028 vakbekwaam te zijn kan hij vanaf 1 oktober 2023 cursussen volgen. 23

34 7. Geen nascholing gevolgd / te laat klaar Een chauffeur die niet de verplichte nascholing heeft gevolgd mag het rijbewijs, tenzij hij van een uitzondering gebruik kan maken, niet beroepsmatig gebruiken. Als een chauffeur aangehouden wordt en niet beschikt over een code 95 in het rijbewijs, terwijl dit wel had gemoeten,ontvangt hij een boete van 800,-. Daarnaast wordt het transport stilgelegd, de chauffeur mag niet meer verder rijden. Nascholing later activeren Een chauffeur die geen nascholing volgt en later toch zijn rijbewijs beroepsmatig wil gebruiken moet eerst de 35 uur nascholing volgen. Na het volgen van de nascholing moet hij het bewijs dat hij de cursussen heeft afgerond, de code 95, op zijn rijbewijs laten bijschrijven. Als deze op zijn rijbewijs is geplaatst kan de chauffeur beroepsmatig zijn rijbewijs gebruiken. Een chauffeur die in het verleden wel enkele cursussen heeft gevolgd, maar niet het totaal van 35 uur heeft gehaald, blijven de cursussen die niet ouder zijn dan vijf jaar staan. Als een cursus zes jaar geleden is gevolgd, dan telt deze niet meer mee. Voorbeeld: Een chauffeur moet op 10 september 2016 de 35 uur nascholing gevolgd hebben. Hij heeft voor deze datum niet het volledig aantal van 35 uren gevolgd. In oktober 2014 en april 2015 heeft hij in totaal 14 uren nascholing gevolgd. Tot oktober 2019 tellen de uren van de eerste cursus uit 2014 nog mee. 24

35 Heeft u nog vragen ten aanzien van de nascholing? U kunt altijd contact opnemen met de medewerkers van Ledenservice. We helpen u graag verder. ledenservice@evo.nl Telefoon: Informatieblad nascholing september 2015 Copyright Statement EVO is auteursrechthebbende op alle teksten gebruikt in dit document. Zij is exclusief rechthebbende op de afgebeelde woord- en beeldmerken en op de handelsnaam EVO. Niets uit dit document mag gereproduceerd of anderszins overgenomen, gekopieerd of vermenigvuldigd worden zonder schriftelijke toestemming vooraf van EVO. De eenvormige Benelux Merkenwet, de Handelsnaamwet, de Auteurswet 1912 en de internationale en supranationale verdragen en regelgeving zijn van toepassing. Het reprorecht wordt voorbehouden. EVO treedt ten aanzien van al haar rechten uit Intellectuele eigendom altijd handhavend op. 25

Nascholing: nog één jaar te gaan. EVO: voor alle vragen over nascholing / code 95

Nascholing: nog één jaar te gaan. EVO: voor alle vragen over nascholing / code 95 Nascholing: nog één jaar te gaan EVO: voor alle vragen over nascholing / code 95 1 Inleiding Dit informatieblad geeft u inzicht in de wet- en regelgeving rondom de verplichte nascholing voor chauffeurs.

Nadere informatie

Verplichte nascholing chauffeurs

Verplichte nascholing chauffeurs Verplichte nascholing chauffeurs Brengt alles samen Vanaf september 2009 gaat de verplichte nascholing voor chauffeurs met een groot rijbewijs in. De Richtlijn Vakbekwaamheid wordt nu al gefaseerd ingevoerd.

Nadere informatie

Nascholing (Code 95) Verplichte nascholing chauffeurs. Inleiding. Informatiepakket Nascholing

Nascholing (Code 95) Verplichte nascholing chauffeurs. Inleiding. Informatiepakket Nascholing Nascholing (Code 95) Verplichte nascholing chauffeurs Informatiepakket Nascholing Inleiding Sinds 2009 is de verplichte nascholing (code 95) voor chauffeurs met een groot rijbewijs ingegaan. EVO is een

Nadere informatie

Code 95 en dan... Behouden, behalen of verlengen. Oscar Ebbeling

Code 95 en dan... Behouden, behalen of verlengen. Oscar Ebbeling Code 95 en dan... Behouden, behalen of verlengen Oscar Ebbeling Wat is Code 95? Sinds 2008 is de Europese regelgeving omtrent de kwalificaties voor het rijbewijs C en het rijbewijs D aangescherpt. Beroepschauffeurs

Nadere informatie

Code 95. Verplichte scholing beroepschauffeurs. Informatiepakket Code 95

Code 95. Verplichte scholing beroepschauffeurs. Informatiepakket Code 95 Code 95 Verplichte scholing beroepschauffeurs Informatiepakket Code 95 Sinds 2009 moeten chauffeurs met een groot rijbewijs zich verplicht laten scholen. Met de invoering van de Richtlijn Vakbekaamheid

Nadere informatie

MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95

MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95 MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95 Wat houdt de Richtlijn in? De Richtlijn Vakbekwaamheid stelt eisen aan de basiskwalificatie voor aankomende beroepschauffeurs en verplicht actieve

Nadere informatie

Zijn uw chauffeurs al bezig met de verplichte nascholing?

Zijn uw chauffeurs al bezig met de verplichte nascholing? POWERED BY RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID opleiden & ontwikkelen CODE 95 Zijn uw chauffeurs al bezig met de verplichte nascholing? Informatie voor werkgevers Goed op weg met code 95! De code 95 op het rijbewijs

Nadere informatie

Downloadbare PDF. Altijd in de buurt. www.code95.nl info@code95.nl +31 72 564 20 00

Downloadbare PDF. Altijd in de buurt. www.code95.nl info@code95.nl +31 72 564 20 00 Downloadbare PDF Altijd in de buurt. Code 95 Wat is Code 95? Sinds 2008 is de Europese regelgeving omtrent de kwalificaties voor het rijbewijs C en het rijbewijs D aangescherpt. Beroepschauffeurs in heel

Nadere informatie

Ben jij al bezig met je verplichte nascholing?

Ben jij al bezig met je verplichte nascholing? POWERED BY RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID opleiden & ontwikkelen CODE 95 Ben jij al bezig met je verplichte nascholing? Informatie voor chauffeurs Goed op weg met code 95! Een goede chauffeur verstaat zijn vak.

Nadere informatie

Artikel 15 (uitsluitend de voor de BE-trekker/oplegger relevante delen zijn vemeld)

Artikel 15 (uitsluitend de voor de BE-trekker/oplegger relevante delen zijn vemeld) WEGENVERKEERSWET 1994 en het RIJBEWIJS B-E Op grond van het Reglement rijbewijzen mag een chauffeur met een rijbewijs E bij B aanhangers trekken van élk gewicht. Dat het Voertuigreglement zeer zware aanhangers

Nadere informatie

Europese Richtlijn vakbekwaamheid -basiskwalificatie

Europese Richtlijn vakbekwaamheid -basiskwalificatie vakbekwaamheid D Europese Richtlijn vakbekwaamheid -basiskwalificatie In de Europese Richtlijn vakbekwaamheid worden eisen gesteld aan aspirant beroepschauffeurs. Daarnaast zijn actieve bus- en vrachtautochauffeurs

Nadere informatie

Chauffeursdag/ Schadepreventie (N94)

Chauffeursdag/ Schadepreventie (N94) Chauffeursdag/ Schadepreventie (N94) Inleiding De chauffeursdag heeft als doel om de chauffeur bewust te maken van veel voorkomende schades, inzicht te geven in de gevolgen, kosten en indirecte kosten

Nadere informatie

Vakbekwaamheid van beroepsbestuurders voor personenvervoer

Vakbekwaamheid van beroepsbestuurders voor personenvervoer Vakbekwaamheid van beroepsbestuurders voor personenvervoer Betreft: Koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de

Nadere informatie

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING

INFORMATIE RIJ-OPLEIDING INFORMATIE RIJ-OPLEIDING VRACHTWAGEN & AANHANGWAGEN ACHTER VRACHTWAGEN Voor persoonlijke informatie Openingstijden kantoor Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag REGULIERE RIJOPLEIDING CATEGORIE C

Nadere informatie

Verplichte Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid

Verplichte Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid Verplichte Nascholing Verplichte Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid De Richtlijn Vakbekwaamheid is een Europese richtlijn die op 15 juni 2003 is vastgesteld. Voor buschauffeurs die wonen of werken in

Nadere informatie

Studiedag 8 oktober 2015

Studiedag 8 oktober 2015 Studiedag 8 oktober 2015 Vakbekwaamheid Basiskwalificatie en nascholing Rechtsbronnen Europese richtlijn: 2003/59/EG Nationale regelgeving: KB 23 maart 1998 (rijbewijs) KB 4 mei 2007 (vakbekwaamheid) Doelstelling

Nadere informatie

Uw rijbewijs Uw vakbekwaamheid VFU VAB-Rijschool 08/02/2018

Uw rijbewijs Uw vakbekwaamheid VFU VAB-Rijschool 08/02/2018 Uw rijbewijs Uw vakbekwaamheid VFU VAB-Rijschool 08/02/2018 Ik wil een rijbewijs C (vrachtwagen) of D (bus). Wat nu? Wat is vakbekwaamheid + criteria en vrijstellingen. Wanneer moet de chauffeur zijn code

Nadere informatie

HOOFDSTUK 08 BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID

HOOFDSTUK 08 BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID HOOFDSTUK 08 BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID VOOR BEROEPSCHAUFFEURS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D EN DE EUROPESE RICHTLIJN 2003/59/EG KONINKLIJK BESLUIT VAN 04/05/2007 BETREFFENDE HET RIJBEWIJS,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Vrachtauto. U01-4 ADR Basis - vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg

Inhoudsopgave. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Vrachtauto. U01-4 ADR Basis - vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg Inhoudsopgave W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Vrachtauto U01-4 ADR Basis - vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg U01-4 ADR Basis + Tank - vervoeren van gevaarlijke stoffen over

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 20072008 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 173 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Vakbekwaamheid voor steden en gemeenten

Vakbekwaamheid voor steden en gemeenten Vakbekwaamheid voor steden en gemeenten VVSG DrivOlution Mechelen, 2013 Rein Casters Inhoud Waaruit bestaat deze Europese richtlijn? Welke vorming komt in aanmerking? Welke gevolgen bij het niet naleven?

Nadere informatie

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer Betreft : Koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen

Nadere informatie

Special invoering Richtlijn vakbekwaamheid

Special invoering Richtlijn vakbekwaamheid Special invoering Richtlijn vakbekwaamheid Special invoering Richtlijn vakbekwaamheid < > 2e druk, uitgave d.d. maart 2008 Wijzigingen in de kwalificatiestructuur CDE Ministerie neemt plannen CBR en sector

Nadere informatie

BUS (RIJBEWIJS D) Zorgeloos rijden Zorgeloos begeleiden Zorgeloos opleiden. Klompenmakerstraat 19 1991 JJ Velserbroek Tel: 023-53 70 408.

BUS (RIJBEWIJS D) Zorgeloos rijden Zorgeloos begeleiden Zorgeloos opleiden. Klompenmakerstraat 19 1991 JJ Velserbroek Tel: 023-53 70 408. BUS (RIJBEWIJS D) DE THEORIE Elke opleiding voor het D-rijbewijs begint met de theorie. Iedere kandidaat moet naast verkeerskennis ook beschikken over autotechnische- en administratieve kennis. Om beroepsmatig

Nadere informatie

Inhoudsopgave. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Vrachtauto. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Autobus

Inhoudsopgave. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Vrachtauto. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Autobus Inhoudsopgave W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Vrachtauto W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Autobus W02-1 Rijoptimalisatie Behaviour Based Safety (BBS) voor chauffeurs

Nadere informatie

VAKBEKWAAMHEID EN DE NASCHOLING VAN BESTUURDERS VAN VOERTUIGEN VAN DE CATEGORIEËN C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E

VAKBEKWAAMHEID EN DE NASCHOLING VAN BESTUURDERS VAN VOERTUIGEN VAN DE CATEGORIEËN C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E HOOFDSTUK 08 BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID VOOR BEROEPSCHAUFFEURS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D EN D+E EUROPESE RICHTLIJN 2003/59/EG KONINKLIJK BESLUIT VAN 04/05/2007 BETREFFENDE HET

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding SOOB-subsidie... 3. Subsidietabel rijopleiding C... 4. Totaalprijzen C na subsidie... 5 +6

Inhoudsopgave. Inleiding SOOB-subsidie... 3. Subsidietabel rijopleiding C... 4. Totaalprijzen C na subsidie... 5 +6 1 Inhoudsopgave Inleiding SOOB-subsidie... 3 tabel rijopleiding C... 4 Totaalprijzen C na subsidie....... 5 +6 tabel rijopleiding CE.... 7 Totaalprijzen CE na subsidie..... 7 tabel Nascholing Code 95...

Nadere informatie

Nieuwe naam. Nieuwe naam

Nieuwe naam. Nieuwe naam samengevoegd met andere cursussen vanwege mate overlap vervalt door onvoldoende aansluiting bij doelstelling Richtlijn Vakbekwaamheid blijft gehandhaafd, eisen worden omgevormd naar nieuwe format versie

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering (NTG / 980925) MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid -------- Afdeling Kwaliteit --------- Metrologische Dienst 0 Metrologische Reglementering Reglement gevoegd bij bij het koninklijk

Nadere informatie

Welkom opleiders CDE. Mei / juni CCV is een zelfstandig onderdeel van het CBR en is hét examenhuis voor de sector transport en logistiek

Welkom opleiders CDE. Mei / juni CCV is een zelfstandig onderdeel van het CBR en is hét examenhuis voor de sector transport en logistiek Welkom opleiders CDE Mei / juni 2011 CCV is een zelfstandig onderdeel van het CBR en is hét examenhuis voor de sector transport en logistiek Inleiding Pieter Steenhuis Ton Gerritsen Erik Timmermans Gerrit

Nadere informatie

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rij-opleidingen

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rij-opleidingen Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2018 Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rij-opleidingen Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers De komende jaren zijn er in de sector

Nadere informatie

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rij-opleidingen

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rij-opleidingen Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2018 Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rij-opleidingen Bedrijven waarderen het SOOB Subsidiepunt met een 7,2. Opleiden vergroot de inzetbaarheid

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 253 Besluit van 1 mei 2002, houdende wijziging van het Voertuigreglement ter implementatie van richtlijn nr. 96/96/EG met betrekking tot de periodieke

Nadere informatie

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2016. Nieuw: Rijopleidingen voor Zij Instroom en Veiligheidsopleidingen

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2016. Nieuw: Rijopleidingen voor Zij Instroom en Veiligheidsopleidingen Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2016 Nieuw: Rijopleidingen voor Zij Instroom en Veiligheidsopleidingen Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers De komende jaren zijn er in de sector

Nadere informatie

Opleiden met SOOB-subsidie. Leren en ontwikkelen met branchekwalificaties, veiligheids- en rij-opleidingen

Opleiden met SOOB-subsidie. Leren en ontwikkelen met branchekwalificaties, veiligheids- en rij-opleidingen Opleiden met SOOB-subsidie Leren en ontwikkelen met branchekwalificaties, veiligheids- en rij-opleidingen 2019 Vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers door opleiding De komende jaren zijn er in de

Nadere informatie

Achtergrond, inhoud en consequenties

Achtergrond, inhoud en consequenties abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 30 juni 2008 Ons kenmerk VENW/DGTL2008/2597 Onderwerp Vakbekwaamheid beroepschauffeurs

Nadere informatie

SOOB-SUBSIDIE 65% 50% zij-instromers

SOOB-SUBSIDIE 65% 50% zij-instromers 1 SOOB-SUBSIDIE De komende jaren zijn er in de sector Transport & Logistiek veel goed opgeleide medewerkers nodig. SOOB, het opleidingsen ontwikkelingsfonds voor de branche, stimuleert aangesloten transportbedrijven

Nadere informatie

Informatie voor chauffeurs over de verplichte periodieke nascholing

Informatie voor chauffeurs over de verplichte periodieke nascholing Informatie voor chauffeurs over de verplichte periodieke nascholing Beste chauffeur, Uw werkgever heeft besloten om de verplichte periodieke nascholing van u en uw collega s onder te brengen bij VTO transportopleidingen.

Nadere informatie

Beknopte informatie compleet basispakket 35 uur nascholing van De Nieuwe Rijder

Beknopte informatie compleet basispakket 35 uur nascholing van De Nieuwe Rijder Beknopte informatie compleet basispakket 35 uur nascholing van De Nieuwe Rijder De Nieuwe Rijder biedt een compleet en betaalbaar basispakket voor de nascholing van uw beroepschauffeurs. Daarmee kan de

Nadere informatie

Praktijk : Openbare weg Aantal : 2 personen

Praktijk : Openbare weg Aantal : 2 personen ANWB trainingen Richtlijn Vakbekwaamheid, Goederenvervoer en Eigen vervoerders Geldigheid: 1 januari 2012-1 januari 2013 Code Training Waarde Inhoud Tarief p.p. SOOB Tarief incl. SOOB V01 Het Nieuwe Rijden

Nadere informatie

Van de 35 uur nascholing moet wel minimaal zeven uur praktijk worden gevolgd. Gemiddeld is de studiebelasting maximaal 35 uur per week.

Van de 35 uur nascholing moet wel minimaal zeven uur praktijk worden gevolgd. Gemiddeld is de studiebelasting maximaal 35 uur per week. Nascholing CODE 95 De Europese Richtlijn Vakbekwaamheid stelt extra eisen aan de basiskwalificatie voor aankomende chauffeurs (personenvervoer én beroepsgoederenvervoer) en verplicht actieve vrachtautochauffeurs

Nadere informatie

DAT IS ZÉKER GOED GEREGELD!

DAT IS ZÉKER GOED GEREGELD! DAT IS ZÉKER GOED GEREGELD! VanBuuren.nl/nascholing Nieuw: Het Code 95 Zekerheidsplan Heeft u het er al op zitten of bent u op dit moment nog druk doende met het geregel van de nascholing voor uw chauffeurs?

Nadere informatie

Producten en Werkwijze Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid. <plak hier eventueel logo van VTO-partner en/of logo van klant>

Producten en Werkwijze Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid. <plak hier eventueel logo van VTO-partner en/of logo van klant> Producten en Werkwijze Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid Agenda VTO & partners Hoofdlijnen Richtlijn Vakbekwaamheid Onze aanpak Automatisering

Nadere informatie

Inhoudsopgave. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Vrachtauto. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Autobus

Inhoudsopgave. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Vrachtauto. W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Autobus Inhoudsopgave W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Vrachtauto W01-1 Het Nieuwe Rijden, Ecodrive Brandstofreductie Autobus W02-1 Rijoptimalisatie Schadepreventie W02-1 Rijoptimalisatie Defensief

Nadere informatie

SOOB SUBSIDIEPUNT. opleiden & ontwikkelen. Voordelig opleiden met SOOB-subsidie. Ook voor code 95!

SOOB SUBSIDIEPUNT. opleiden & ontwikkelen. Voordelig opleiden met SOOB-subsidie. Ook voor code 95! SOOB SUBSIDIEPUNT opleiden & ontwikkelen Voordelig opleiden met SOOB-subsidie Ook voor code 95! Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers De komende jaren zijn er in de sector Transport & Logistiek

Nadere informatie

opleidingen Versie

opleidingen Versie Doelstelling ADR-certificaat basis (stukgoed) + tank + klasse 1 + klasse 7, 1 e opleiding / herhaling De chauffeur die met zijn vrachtauto of tankwagen gevaarlijke stoffen vervoert, zal van de ADR voorschriften

Nadere informatie

Rijbewijs C1.

Rijbewijs C1. Rijbewijs C1 Waarom kiezen voor Blom? o In 7 dagen het rijbewijs o Theorie middels E-learning o Ervaren enthousiaste instructeurs o Altijd je planning en facturen bij de hand met onze speciale Blom app!

Nadere informatie

Producten en Werkwijze Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid

Producten en Werkwijze Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid Producten en Werkwijze Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid Agenda VTO & partners Hoofdlijnen Richtlijn Vakbekwaamheid Onze aanpak Automatisering Producten en werkwijze Voordelen van de VTO methode Tarieven

Nadere informatie

Brochure SOOB-subsidie

Brochure SOOB-subsidie Alle rijbewijzen Vaarbewijzen Arbo & veiligheid Chauffeurstrainingen Vakdiploma s Logistieke opleidingen Communicatie Maatwerk Brochure SOOB-subsidie www.donopleidingen.nl Inhoudsopgave Inleiding SOOB-subsidie

Nadere informatie

opleidingen Versie

opleidingen Versie Doelstelling ADR-certificaat basis (stukgoed), 1 e opleiding / herhaling De chauffeur die met zijn vrachtauto of tankwagen gevaarlijke stoffen vervoert, zal van de ADR voorschriften het nodige moeten weten.

Nadere informatie

MAN ProfiDrive. is powered by

MAN ProfiDrive. is powered by MAN ProfiDrive is powered by MAN ProfiDrive chauffeurstrainingen ontzorgt de transportondernemingen bij het nakomen van de nascholingsverplichting voor beroepschauffeurs. Een breed - en CCV gecertificeerd

Nadere informatie

Opleiden met SOOB-subsidie. Leren en ontwikkelen met branchekwalificaties, veiligheids- en rij-opleidingen

Opleiden met SOOB-subsidie. Leren en ontwikkelen met branchekwalificaties, veiligheids- en rij-opleidingen Opleiden met SOOBsubsidie Leren en ontwikkelen met branchekwalificaties, veiligheids en rijopleidingen 2019 ADR, vorkheftruck of kraanmachinist... er zijn zó veel opleidingsmogelijkheden waar je subsidie

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 08 BEWIJS VAN VAKBEKWAAMHEID VOOR BEROEPSCHAUFFEURS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D EN D+E EUROPESE RICHTLIJN 2003/59/EG KONINKLIJK BESLUIT VAN 04/05/2007 BETREFFENDE HET

Nadere informatie

Arbeidstijdenbesluit vervoer

Arbeidstijdenbesluit vervoer Rij- en rusttijden Arbeidstijdenbesluit vervoer Het Arbeidstijdenbesluit vervoer (afgekort ATB vervoer) is sinds 1 oktober 1997 gefaseerd in werking getreden. De nieuwe regels vervangen die van het Rijtijdenbesluit.

Nadere informatie

Aanvraagformulier certificering cursus nascholing

Aanvraagformulier certificering cursus nascholing VOORBEELD Aanvraagformulier certificering cursus nascholing Als u nog geen registratienummer heeft, dient u zich eerst als opleidingsinstituut te registreren bij CCV. U kunt hiervoor contact opnemen met

Nadere informatie

Particuliere rijopleidingen Beroepsrijopleidingen Veiligheidstrainingen Nascholing Code 95 SOOB-Subsidie

Particuliere rijopleidingen Beroepsrijopleidingen Veiligheidstrainingen Nascholing Code 95 SOOB-Subsidie Particuliere rijopleidingen Beroepsrijopleidingen Veiligheidstrainingen Nascholing Code 95 SOOB-Subsidie Hét adres voor beroeps- en particuliere opleidingen Inhoudsopgave Inleiding SOOB-Subsidie 2 Beroepsopleidingen

Nadere informatie

Wie is evofenedex? kennis in logistiek en internationaal ondernemen

Wie is evofenedex? kennis in logistiek en internationaal ondernemen Wie is evofenedex? Wij zijn met ruim 15.000 handels- en productiebedrijven één van de grootste ondernemersverenigingen in Nederland. De rode draad door alle leden heen; allen hebben logistiek of internationaal

Nadere informatie

Nr Naam 1 Rijvaardigheidinclusief HNR met vrachtauto 2 Rijvaardigheid inclusief HNR met autobussen 3 Het Nieuwe Rijden (HNR)trainer 4

Nr Naam 1 Rijvaardigheidinclusief HNR met vrachtauto 2 Rijvaardigheid inclusief HNR met autobussen 3 Het Nieuwe Rijden (HNR)trainer 4 Nr Naam 1 Rijvaardigheidinclusief HNR met vrachtauto 2 Rijvaardigheid inclusief HNR met autobussen 3 Het Nieuwe Rijden (HNR)trainer 4 Rijoptimalisatie Schadepreventie 5 Rijoptimalisatie Defensief rijden

Nadere informatie

Cursuskalender Tilstra Opleidingen BV www.mijnopleider.com

Cursuskalender Tilstra Opleidingen BV www.mijnopleider.com Cursuskalender Tilstra Opleidingen BV www.mijnopleider.com BHV Beroepschauffeur N112(1) 7 uren CCV 149,00 zaterdag 31 oktober 2015 zaterdag 12 december 2015 Techniek en diagnose bij pech N125(1) 7 uren

Nadere informatie

Theorie en Praktijk: openbare weg Aantal: 1 of 2 personen Inhoud: Voertuigkennis en - techniek, toepassen en gebruiken

Theorie en Praktijk: openbare weg Aantal: 1 of 2 personen Inhoud: Voertuigkennis en - techniek, toepassen en gebruiken ANWB Test- en Trainingscentrum Richtlijn Vakbekwaamheid, Goederenvervoer en Eigen vervoerders Geldigheid: 1 januari 2013-1 januari 2014 Code Training Waarde Inhoud Tarief p.p. SOOB Tarief incl. SOOB N87-1

Nadere informatie

Opleidingen & Trainingen Verplichte nascholing Code 95

Opleidingen & Trainingen Verplichte nascholing Code 95 Opleidingen & Trainingen Verplichte nascholing Code 95 Inhoudsopgave - Wie zijn wij 2 - Kwaliteit 4 - Aanbod verplichte nascholing 5-10 - Membership 11 2 Wie zijn wij? Stay-Skilled is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2015. Ook voor code 95

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2015. Ook voor code 95 Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2015 Ook voor code 95 Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers De komende jaren zijn er in de sector Transport en Logistiek veel goed opgeleide medewerkers

Nadere informatie

Medewerkers opleiden of nascholen?

Medewerkers opleiden of nascholen? Medewerkers opleiden of nascholen? Maak gebruik van het voordeel van SOOB-subsidie! ook voor Rijopleidingen Overzicht van alle subsidiemogelijkheden voor SOOB bedrijven in 2013 Snel en gemakkelijk aanvragen

Nadere informatie

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer Betreft : Koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen

Nadere informatie

Opleiden met SOOB-subsidie. Leren en ontwikkelen met branchekwalificaties, veiligheids- en rij-opleidingen

Opleiden met SOOB-subsidie. Leren en ontwikkelen met branchekwalificaties, veiligheids- en rij-opleidingen Opleiden met SOOBsubsidie Leren en ontwikkelen met branchekwalificaties, veiligheids en rijopleidingen 2019 Vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers door opleiding De komende jaren zijn er in de sector

Nadere informatie

Oostjachtpark Sint-Niklaas

Oostjachtpark Sint-Niklaas Vanaf 10/09/2009 is er een Europese richtlijn die iedereen die een vrachtwagen wil besturen als hoofdactiviteit verplicht om 35u bijscholing te volgen voor 10/09/2016. Wanneer de 35uren nascholing gevolgd

Nadere informatie

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy - Verplichte boorddocumenten - Rijbewijs - Toepassingsgebied vakbekwaamheid en vrijstellingen - Nieuwe alcoholwet ( professionele bestuurder ) - Ladingzekerheid HINP Uyttendaele Davy versie december 2014

Nadere informatie

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer

De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer De vakbekwaamheid van beroepschauffeurs van het goederenvervoer Betreft : Koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen

Nadere informatie

Infobrief C zonder vakbekwaamheid

Infobrief C zonder vakbekwaamheid Infobrief C zonder vakbekwaamheid In deze infobrief willen wij u enerzijds de opleiding toelichten. Anderzijds hopen wij u ook wegwijs te maken in de administratie rond het rijexamen. Vrijgestelden vakbekwaamheid

Nadere informatie

Codelijst cursussen nascholing C en D

Codelijst cursussen nascholing C en D In de Codelijst staan het nummer, het aantal dagen en de naam van de nascholingscursus aangegeven. Het cijfer achter het nummer geeft aan hoeveel dagen de cursus heeft. Bijvoorbeeld: V08(2), het nummer

Nadere informatie

NIEUW Invoering vakbekwaamheid voor de categorie D vanaf 10 september 2008

NIEUW Invoering vakbekwaamheid voor de categorie D vanaf 10 september 2008 NIEUW Invoering vakbekwaamheid voor de categorie D vanaf 10 september 2008 Vanaf 10 september 2008 moeten alle bestuurders van een voertuig behorende tot de categorie D en die in beroepsverband rijden,

Nadere informatie

Theorie examens Rijbewijs en Vakbekwaamheid

Theorie examens Rijbewijs en Vakbekwaamheid Theorie examens Rijbewijs en Vakbekwaamheid 13 juni 2009 CCV is een zelfstandig onderdeel van het CBR en is hét examenhuis voor de sector transport en logistiek Huishoudelijke mededelingen Roken is niet

Nadere informatie

Nascholing chauffeurs

Nascholing chauffeurs Nascholing chauffeurs Agenda Introductie VTO & partners De EU Richtlijn Vakbekwaamheid Onze aanpak Tarieven Voordelen samengevat Vragen en antwoorden. Introductie VTO Transportopleidingen VTO partners

Nadere informatie

Informatieblad tachograaf

Informatieblad tachograaf Informatieblad tachograaf De vervolgvraag wat nu is belangrijker dan de vraag wanneer wel of niet gebruiken. Het antwoord op: Hoe zit het nou met de tachograaf? Veel bedrijven met eigen voertuigen worstelen

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Nieuwe regels voor het rijbewijs Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor een of meerdere categorieën? Of beschikt u al over een

Nadere informatie

PTC Praktijk Trainings Centrum

PTC Praktijk Trainings Centrum Pagina1 PTC Praktijk Trainings Centrum Veiligheid en productiviteit op een hoger niveau www.ptcopleidingen.nl Pagina2 Het begint met kennis Het spreekt voor zich dat het opleiden van uw chauffeurs in veel

Nadere informatie

Vakopleidingen. MBO² opleiding Chauffeur Goederenvervoer. CCV Gecertificeerde opleidingen. Onze kennis en ervaring is de kracht achter ons verhaal.

Vakopleidingen. MBO² opleiding Chauffeur Goederenvervoer. CCV Gecertificeerde opleidingen. Onze kennis en ervaring is de kracht achter ons verhaal. Vakopleidingen MBO² opleiding Chauffeur Goederenvervoer CCV Gecertificeerde opleidingen Gecertificeerd opleider Transport en Logistiek MBO erkend opleider Ministerie van OC&W Brinnr. 30NY Vakopleidingen

Nadere informatie

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rijopleidingen

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rijopleidingen Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in 2017 Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rijopleidingen Opleiden vergroot de inzetbaarheid van je medewerkers De komende jaren zijn er in de sector

Nadere informatie

Rijschool VAN DE VYVER

Rijschool VAN DE VYVER Vrachtwagen Vakbekwaamheid Rijschool VAN DE VYVER www.rijschoolvandevyver.com rijschool.vandevyver@telenet.be Tel 09/33 88 045 GSM 0475/ 371 751 Erkenning 2533 Ondernemingsnummer BE 0450 829 076 9052 ZWIJNAARDE-GENT

Nadere informatie

Toelichting ESF op Rijopleidingen voor bedrijven

Toelichting ESF op Rijopleidingen voor bedrijven Toelichting ESF op Rijopleidingen voor bedrijven Inhoudsopgave Inleiding.. pagina 2 Belangrijkste kenmerken. pagina 3 Voorwaarden voor de werkgever pagina 5 Het waarmerken van documenten.. pagina 6 Stappenplan

Nadere informatie

Specifieke regels: wegvervoer

Specifieke regels: wegvervoer Specifieke regels: wegvervoer Wat is er in het bijzonder geregeld voor het wegvervoer? Het Arbeidstijdenbesluit vervoer In hoofdstuk 2 van het Arbeidstijdenbesluit vervoer (Atb-v) staat een aantal specifieke

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto Nieuwe regels voor het rijbewijs C Voor bestuurders van een vrachtauto Wilt u binnenkort uw rijbewijs gaan halen voor het besturen van een vrachtauto? Of beschikt u al over een rijbewijs C? Dan moet u

Nadere informatie

Rijschool VAN DE VYVER

Rijschool VAN DE VYVER Vrachtwagen CLASSIC Rijschool VAN DE VYVER www.rijschoolvandevyver.com rijschool.vandevyver@telenet.be Tel 09/33 88 045 GSM 0475/ 371 751 Erkenning 2533 Ondernemingsnummer BE 0450 829 076 9052 ZWIJNAARDE-GENT

Nadere informatie

Wijziging omwisselingsproces EU per 13 juli 2017

Wijziging omwisselingsproces EU per 13 juli 2017 Wijziging omwisselingsproces EU per 13 juli 2017 Vanaf 13 juli wijzigt het omwisselingsproces voor iemand met een rijbewijs uit de EU/EVA. De aanvrager kan vanaf die datum kiezen tussen vernieuwen (huidige

Nadere informatie

Aanvragen Vrijstelling Vakbekwaamheid

Aanvragen Vrijstelling Vakbekwaamheid Aanvragen Vrijstelling Vakbekwaamheid Versie: 1.0 (definitief) Datum: 5 december 2012 Inhoud 1. Proces tot 19 januari 2013... 3 2. Proces na 19 januari 2013... 3 3. Omvang doelgroep / aantallen aanvragen...

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Nieuwe regels voor het rijbewijs Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor een of meerdere categorieën? Of beschikt u al over een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Welkom bij Verkeersschool van Buuren - Pagina 3. Introductie Code95 - Pagina 3. Nascholing bij Verkeersschool van Buuren - Pagina 4

Inhoudsopgave. Welkom bij Verkeersschool van Buuren - Pagina 3. Introductie Code95 - Pagina 3. Nascholing bij Verkeersschool van Buuren - Pagina 4 1 sopgave Welkom bij Verkeersschool van Buuren - Pagina 3 Introductie Code9 - Pagina 3 Nascholing bij Verkeersschool van Buuren - Pagina 4 Pakket A - Pagina Pakket B - Pagina 12 Pakket C - Pagina 18 Cursusdata

Nadere informatie

ATRIUM aanbod vakbekwaamheid

ATRIUM aanbod vakbekwaamheid CODE 95 De nascholingsplicht voor chauffeurs C/CE en D/DE is van kracht sedert 1 september 2009. Elke bus- of vrachtwagenchauffeur die na deze datum zijn vakbekwaamheid behaald heeft, moet per 5 jaar 35

Nadere informatie

Informatie brochure Opleiding en nascholing beroeps chauffeurs

Informatie brochure Opleiding en nascholing beroeps chauffeurs Informatie brochure Opleiding en nascholing beroeps chauffeurs Erkende BOVAG rijschool Btw nr. NL 801769887.B01 Vlierboomstraat 21 ABN Amro 49.27.13.790 2404 EE Alphen aan den Rijn KvK 28059107 Tel: 0172-473815

Nadere informatie

Algemene voorwaarden behorende tot de open dag Bergen op Zoom

Algemene voorwaarden behorende tot de open dag Bergen op Zoom Algemene voorwaarden behorende tot de open dag Bergen op Zoom 28-1-2017 Algemeen Op alle bovenstaande acties zijn de volgende voorwaarden van toepassing: Druk- en typefouten voorbehouden; De aanmelding

Nadere informatie

35-uur nascholingpakket met E-learning Gecertificeerde leermethode met minder verlet!

35-uur nascholingpakket met E-learning Gecertificeerde leermethode met minder verlet! 35-uur nascholingpakket met E-learning Gecertificeerde leermethode met minder verlet! In geheel Europa moeten de beroepschauffeurs uniform opgeleid worden. Het doel is de verkeersveiligheid te verbeteren,

Nadere informatie

Examens bus en vrachtauto veranderen per 8 september 2008

Examens bus en vrachtauto veranderen per 8 september 2008 Examens bus en vrachtauto veranderen per 8 september 2008 Alle Europese beroepschauffeurs veilig en vakbekwaam op weg Per 8 september gaat de Europese Richtlijn vakbekwaamheid in. Deze richtlijn heeft

Nadere informatie

Informatie folder 2015 Rijbewijs C1- C- E

Informatie folder 2015 Rijbewijs C1- C- E Het adres voor al uw rijopleidingen Orionweg 6 8938 AH Leeuwarden Tel: 058-2880004 Fax: 058 2 88 00 05 www.berendknol.nl info@berendknol.nl Informatie folder 2015 Rijbewijs C1- C- E Voorwoord Zoekt u een

Nadere informatie

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 2 1. Definities... 2 1.1. Belgisch militair rijbewijs... 2 1.2. SHAPE-rijbewijs... 2 2. Omwisseling

Nadere informatie

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rijopleidingen

Voordelig opleiden met SOOB-subsidie in Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rijopleidingen Voordelig opleiden met SOOBsubsidie in 2017 Voor branchekwalificerende opleidingen, veiligheid en rijopleidingen Bedrijven waarderen het SOOB Subsidiepunt met een 7,2. Opleiden vergroot de inzetbaarheid

Nadere informatie

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 2 1. Definities... 2 1.1. Belgisch militair rijbewijs... 2 1.2. SHAPE-rijbewijs... 2 2. Omwisseling

Nadere informatie

Vraag en antwoord T-rijwijs

Vraag en antwoord T-rijwijs Vraag en antwoord T-rijwijs Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor motorrijtuig

Nadere informatie

Medewerkers opleiden of nascholen?

Medewerkers opleiden of nascholen? SOOB SUBSIDIEPUNT opleiden & ontwikkelen Medewerkers opleiden of nascholen? Maak gebruik van het voordeel van SOOB-subsidie! Opleiden vergroot de inzetbaarheid van uw medewerkers In de sector Transport

Nadere informatie

Wijzigingen vanaf 01.05.2013

Wijzigingen vanaf 01.05.2013 MAATSCHAPPELIJKE ZETEL Brusselsesteenweg 460, 2800 Mechelen BE-0400.824.586 RPR rechtsgebied Mechelen BUREAU VOOR TECHNISCHE CONTROLE nv MAATSCHAPPELIJKE ZETEL Santvoortbeeklaan 34/36-2100 DEURNE BE-0404.288.971

Nadere informatie