Handreiking verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij integrale geboortezorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handreiking verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij integrale geboortezorg"

Transcriptie

1 Handreiking verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij integrale geboortezorg AAN College Perinatale Zorg VAN J.J. Rijken, advocaat DATUM 14 april 2016 ONS KENMERK Samenvatting Deze Handreiking beantwoordt een aantal juridische vragen over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij integrale geboortezorg. Als de organisatie van een samenwerkingsverband gebreken vertoont, kan de tuchtrechter individuele beroepsbeoefenaren die daartoe behoren een maatregel opleggen. Bij de zorg voor individuele zwangeren heeft het tuchtrecht als uitgangspunt dat iedere beroepsbeoefenaar aansprakelijk is voor het eigen handelen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een beroepsbeoefenaar die samenwerkt in het kader van integrale geboortezorg daardoor tuchtrechtelijk aansprakelijk wordt voor het handelen van een andere beroepsbeoefenaar. Als in een regio de afspraak is gemaakt dat iedere nieuwe zwangere wordt besproken in een gezamenlijke cliëntbespreking en dat daarin het beleid voor de begeleiding wordt vastgesteld, zijn de deelnemende beroepsbeoefenaren in beginsel gebonden aan dit beleid. Van een absolute verplichting is geen sprake: als dat nodig is om de zorg van een goed hulpverlener in acht te nemen, kan een beroepsbeoefenaar afwijken van deze afspraken. In dat geval geldt een aantal procedurele verplichtingen. De Wkkgz bevat verplichtingen over kwaliteit en over de afhandeling van klachten en geschillen. Een aandachtspunt voor de totstandkoming van afspraken voor integrale geboortezorg is de vraag op wie deze verplichtingen zullen rusten: de geboortezorgorganisatie of de individuele beroepsbeoefenaren. Het is belangrijk bij de totstandkoming van afspraken voor integrale geboortezorg te verifiëren dat de verzekering tegen civielrechtelijke aansprakelijkheid ook in de gewijzigde omstandigheden adequaat is.

2 PAGINA 2 van 10 I Inleiding In 2015 is in opdracht van het College Perinatale Zorg (CPZ) de Zorgstandaard Integrale geboortezorg (Zorgstandaard) opgesteld. 1 Het doel van de Zorgstandaard is het verbeteren van de zorg door een integrale, multidisciplinaire aanpak, waarbij de zorgvraag van de zwangere centraal staat. In de Zorgstandaard wordt de noodzakelijk geachte zorg voor en begeleiding van een (aanstaande) zwangere en kraamvrouw beschreven. De Zorgstandaard beschrijft daarnaast de gewenste organisatie van deze integrale geboortezorg. De Zorgstandaard is nog niet definitief vastgesteld; de betrokken beroepsorganisaties beraden zich over de autorisatie ervan. De opstellers van de Zorgstandaard hebben vastgesteld dat de gewenste organisatiestructuur juridische vragen oproept over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. De beroepsorganisaties KNOV en NVOG hebben gezamenlijk een aantal vragen geformuleerd. Deze handreiking, die net als de Zorgstandaard is opgesteld in opdracht van het CPZ, beschrijft en beantwoordt deze vragen. Voor een voldoende exacte beantwoording van de vragen is het nodig de begrippen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid nader te definiëren. In deze handreiking wordt onder verantwoordelijkheid verstaan: de verplichting om te voldoen aan één of meer juridische normen. Onder aansprakelijkheid wordt verstaan: de juridische consequentie die zich kan voordoen als niet aan deze norm of normen wordt voldaan. Omdat bij integrale geboortezorg verschillende soorten juridische normen een rol spelen, wordt hierna onderscheid gemaakt tussen: - verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op grond van de Wet BIG, - verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op grond van de Wkkgz en - verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op grond van privaatrecht. De nadruk ligt op het eerste van de drie onderwerpen. De andere twee worden beknopt behandeld. 1 College Perinatale Zorg, Zorgstandaard Integrale geboortezorg, concept 11, 11 januari 2016.

3 PAGINA 3 van 10 II II.1 Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op grond van de Wet BIG Inleiding De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) regelt voor een aantal beroepen in de gezondheidszorg de opleidingseisen en het deskundigheidsgebied. Tot deze beroepen behoren arts en verloskundige. De wet beschermt het gebruik van deze titels. 2 De wet regelt dat een aantal handelingen is voorbehouden aan bepaalde beroepsbeoefenaren: anderen dan deze beroepsbeoefenaren mogen de handelingen niet uitvoeren. Voorbeelden van deze voorbehouden handelingen zijn: heelkundige handelingen, verloskundige handelingen, puncties, catheterisaties en het voorschrijven van URgeneesmiddelen. 3 De aangewezen beroepsbeoefenaren hebben een zelfstandige bevoegdheid tot het verrichten van de aan hen voorbehouden handelingen: zij kunnen daartoe zelf de beslissing nemen. Anderen dan de aangewezen beroepsbeoefenaren kunnen een niet zelfstandige bevoegdheid hebben: zij kunnen die uitvoeren in opdracht van een zelfstandig bevoegde beroepsbeoefenaar. 4 De Wet BIG bevat bepalingen over het tuchtrecht van onder meer artsen en verloskundigen. Deze beroepsbeoefenaren zijn onderworpen aan tuchtrecht voor: - een handelen of nalaten in strijd met de zorg die hij behoort te betrachten ten opzichte van de patiënt ( eerste tuchtnorm ) en - een ander handelen of nalaten in strijd met het belang van een goede uitoefening van individuele gezondheidszorg ( tweede tuchtnorm ). 5 II.2 Organisatie en kwaliteit van integrale geboortezorg De Zorgstandaard legt nadruk op het belang van multidisciplinaire en lijnoverstijgende samenwerking tussen zorgaanbieders. 6 De KNMG heeft in 2010 de Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg gepubliceerd. Dit document bevat dertien aandachtspunten voor samenwerkende zorgverleners. 7 De Zorgstandaard verwijst naar de Handreiking van de KNMG. De daarin genoemde aandachtspunten zouden moeten neerslaan in de beleidsdocumenten van de samenwerkende zorgaanbieders, zoals het regionaal geboortezorgprogramma en de 2 Artikelen 3 lid 1 en 4 lid 1 Wet BIG. 3 Artikelen Wet BIG. 4 Artikelen 35 en 38 Wet BIG. 5 Artikel 47 lid 1 Wet BIG. 6 Zie bijv. Zorgstandaard, p KNMG, Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg, 26 januari 2010.

4 PAGINA 4 van 10 regionale zorgpaden. 8 De tuchtrechter kan individuele beroepsbeoefenaren een maatregel opleggen als de organisatie van het samenwerkingsverband waartoe zij behoren gebreken vertoont. Oplegging van zo n maatregel is niet gebaseerd op fouten in de zorg aan individuele patiënten, maar op de organisatie van de zorgverlening als zodanig (de tweede tuchtnorm). 9 II.3 Zorg voor individuele zwangeren Inleiding Hierna worden twee vragen beantwoord over de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op grond van de Wet BIG voor de zorg voor individuele zwangeren. Aansprakelijk voor het handelen van anderen? De eerste vraag is of het mogelijk is dat een beroepsbeoefenaar die samenwerkt in het kader van integrale geboortezorg daardoor tuchtrechtelijk aansprakelijk kan zijn (dat wil zeggen: een tuchtrechtelijke maatregel opgelegd kan krijgen) voor handelen van een andere beroepsbeoefenaar. Bij de beantwoording van deze vraag wordt uitgegaan van de situatie waarin de betrokken beroepsbeoefenaren een zelfstandige bevoegdheid hebben. Dit betekent dat situaties waarin beroepsbeoefenaren onder verantwoordelijkheid van een andere beroepsbeoefenaar functioneren buiten beschouwing blijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor opleidingssituaties en voor de specifieke positie van klinisch verloskundigen. 10 Uitgangspunt van het tuchtrecht op grond van de Wet BIG is dat iedere beroepsbeoefenaar aansprakelijk is voor het eigen handelen. Dit uitgangspunt geldt ook als beroepsbeoefenaren samenwerken. In het tuchtrecht komt vaak voor dat een patiënt klachten tegen een aantal bij één behandeling betrokken beroepsbeoefenaren indient. In dat geval komt het tuchtcollege voor elke beroepsbeoefenaar tot een afzonderlijk oordeel over diens handelen. Ook als samenwerkende zorgaanbieders afspreken dat één van hen als aanspreekpunt voor de patiënt en coördinator van de zorg optreedt, heeft deze taak niet als consequentie dat hij/zij verantwoordelijk of aansprakelijk is voor verrichtingen die andere beroepsbeoefenaren tijdens het zorgtraject hebben uitgevoerd. Voor die verrichtingen zijn en blijven die andere [beroepsbeoefenaren] zelf ten volle verantwoordelijk Zorgstandaard, p Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg (CTG) 23 december 2015, ECLI:NL:TGZCTG:2015: Zie hierover CTG 24 maart 2015, ECLI:NL:TGZCTG:2015:99 en ECLI:NL:TGZCTG:2015: CTG 1 april 2008, GJ 2008, 83.

5 PAGINA 5 van 10 In enkele al wat oudere uitspraken heeft de tuchtrechter geoordeeld dat beroepsbeoefenaren collectief verantwoordelijk waren voor de behandeling van een individuele patiënt. Het betrof een maatschap van gynaecologen die de begeleiding van bevallende vrouwen zo had georganiseerd dat dagelijks een bespreking plaatsvond waarin alle patiënten werden besproken en het beleid voor hun behandeling werd bepaald. De gynaecologen hadden bij toerbeurt een dagdienst en, zo mogelijk, de aansluitende nachtdienst. De dienstdoende gynaecoloog voerde het tijdens de ochtendbespreking gezamenlijk bepaalde beleid uit. De tuchtrechter heeft geoordeeld dat in dit geval, waarin de verantwoordelijkheid voor een patiënt in feite collectief wordt gedragen middels het van dag tot dag wisselend zien en gezamenlijke ochtendbesprekingen, waarin het beleid en de behandeling wordt afgesproken, iedere gynaecoloog in beginsel aansprakelijk is voor de behandeling van de patiënt. 12 Naar mijn mening is het niet aannemelijk dat de samenwerking tussen beroepsbeoefenaren in het kader van integrale geboortezorg leidt tot een dergelijke collectieve tuchtrechtelijke aansprakelijkheid voor de begeleiding van individuele zwangeren. De samenwerking in het kader van integrale geboortezorg zal wezenlijk afwijken van de beschreven samenwerking tussen gynaecologen. 13 Dit wordt als volgt toegelicht. Het is zeer onaannemelijk dat de gezamenlijke cliëntbesprekingen in het kader van integrale geboortezorg zullen plaatsvinden met dezelfde frequentie als die van de gynaecologen in de beschreven casus. 14 In het kader van integrale geboortezorg zullen de betrokken professionals de zwangere niet wisselend zien, maar is juist de bedoeling dat de zwangere gedurende de hele zwangerschap één aanspreekpunt heeft: de coördinerend zorgverlener. 15 Dit leidt tot de conclusie dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een beroepsbeoefenaar die samenwerkt in het kader van integrale geboortezorg daardoor tuchtrechtelijk aansprakelijk wordt voor het handelen van een andere beroepsbeoefenaar. 12 CTG 4 maart 2004, TvGR 2004/30. Zie ook CTG 27 januari 2004, Medisch Contact 2004, nr. 17, p. 691 e.v. 13 In de procedure die leidde tot CTG 23 december 2015, ECLI:NL:TGZCTG:2015:387, heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg betoogd dat sprake was van een collectieve verantwoordelijkheid onder de eerste tuchtnorm. Het CTG heeft dat betoog van de hand gewezen, omdat de situatie in deze zaak verschilde van die in de zaken die leidden tot de in noot 12 genoemde uitspraken. 14 De Zorgstandaard doet geen uitspraak over aantal en frequentie van deze besprekingen. 15 Zorgstandaard, p

6 PAGINA 6 van 10 Gebonden aan uitkomsten cliëntbespreking? De tweede vraag heeft betrekking op de situatie waarin in het kader van integrale geboortezorg gezamenlijke cliëntbesprekingen plaatsvinden waarin het beleid voor de begeleiding van individuele zwangeren wordt bepaald. De vraag is of de beroepsbeoefenaren die deelnemen aan een dergelijke cliëntbespreking gebonden zijn aan het daarin bepaalde beleid. De Wet BIG voorziet in de toekenning van bevoegdheden aan individuele beroepsbeoefenaren, zoals de bevoegdheid tot het verrichten van voorbehouden handelingen. De afspraken die in het kader van integrale geboortezorg worden gemaakt over de zorg voor zwangeren, brengen geen verandering in deze wettelijke bevoegdheden. Dit betekent dat verloskundigen bevoegd blijven tot het bevorderen en bewaken van het natuurlijke verloop van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. 16 De afspraken kunnen wel verandering brengen in de kaders waarbinnen deze bevoegdheden worden uitgeoefend. Dit wordt als volgt toegelicht. Door deelname aan samenwerking in het kader van integrale geboortezorg committeert een beroepsbeoefenaar zich aan afspraken die in het kader daarvan worden gemaakt. De ruimte voor individuele beroepsbeoefenaren om de zorg voor individuele zwangeren vorm te geven, wordt vanaf dat moment in beginsel begrensd door deze afspraken. Als in een regio de afspraak is gemaakt dat iedere nieuwe zwangere wordt besproken in een gezamenlijke cliëntbespreking en dat daarin het beleid voor de begeleiding wordt vastgesteld, zijn de deelnemende beroepsbeoefenaren in beginsel gebonden aan dit beleid. De woorden in beginsel zijn onderstreept, omdat de afspraken die in het kader van integrale geboortezorg worden gemaakt over de zorg voor zwangeren niet afdoen aan de op de individuele beroepsbeoefenaar rustende wettelijke verplichting om goede zorg te verlenen. 17 Dit brengt mee dat bij de zorg voor individuele zwangeren geen absolute verplichting kan bestaan tot het uitvoeren van lokale afspraken, waaronder de afspraak om een gezamenlijk vastgesteld begeleidingsbeleid uit te voeren. De individuele beroepsbeoefenaar kan tot de conclusie komen dat hij/zij niet de zorg van een goed hulpverlener in acht kan nemen zonder afwijking van deze afspraken. 16 Artikelen 36 en 31 Wet BIG, artikel 5 lid 1 Besluit opleidingseisen en deskundigheidsgebied verloskundige Deze of soortgelijke verplichtingen vloeien voort uit de Wet BIG, de Wkkgz en de geneeskundige behandelingsovereenkomst.

7 PAGINA 7 van 10 Dit uitgangspunt is niet nieuw. Algemeen aanvaard is dat beroepsbeoefenaren bevoegd zijn (en verplicht kunnen zijn) in individuele gevallen af te wijken van landelijke richtlijnen. 18 In gevallen waarin een beroepsbeoefenaar overweegt af te wijken van landelijke richtlijnen dan wel van lokale afspraken, moet de beroepsbeoefenaar met de zwangere bespreken dat het beleid dat hij/zij overweegt afwijkend is. Als tot afwijking van de richtlijn dan wel de regionale afspraken wordt besloten, moet de beroepsbeoefenaar van de afwijking en de redenen daarvoor aantekening maken in het dossier. 19 Als in een regionale samenwerking is voorzien in een gezamenlijke cliëntenbespreking, moet de beroepsbeoefenaar het voornemen tot afwijking uiteraard in deze bespreking aan de orde stellen. In het kader van de kwaliteitsbewaking en -bevordering is een voor de hand liggende samenwerkingsafspraak dat afwijkingen van richtlijnen of lokale afspraken worden geregistreerd en achteraf besproken. Een andere situatie doet zich voor als de zwangere wensen over haar begeleiding heeft die afwijken naar het door de betrokken beroepsbeoefenaar voorgestelde beleid. Over deze situatie hebben KNOV een NVOG een gezamenlijke leidraad uitgebracht HR 2 maart 2001, NJ 2001, CTG 9 februari 2016, ECLI:NL:TGZCTG:2016: Leidraad Verloskundige zorg buiten richtlijnen, KNOV en NVOG, Deze leidraad sluit aan bij CTG 24 juni 2014, GJ 2014/111.

8 PAGINA 8 van 10 III III.1 Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op grond van de Wkkgz Inleiding De Wet BIG en het daaruit voortvloeiende tuchtrecht zijn niet de enige bron van juridische normen voor integrale geboortezorg. De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), die op 1 januari 2016 in werking is getreden, verplicht zorgaanbieders goede zorg aan te bieden. 21 Zorgaanbieders zijn voorts onder meer verplicht de kwaliteit van de verleende zorg op systematische wijze te registreren en toetsen en op basis van de uitkomsten daarvan de wijze van zorgverlening te verbeteren. 22 Als beroepsbeoefenaren solistisch werken, rust deze verplichting op hen persoonlijk. Als beroepsbeoefenaren samenwerken in een instelling, rust deze verplichting op de instelling. 23 Binnen de instelling is het bestuur eindverantwoordelijk voor de naleving van deze verplichting. Omdat de Wkkgz pas recent in werking is getreden, is nog niet precies duidelijk waar de grens ligt tussen solistisch werkende beroepsbeoefenaren en instellingen. Afhankelijk van de keuzes die per regio worden gemaakt over de organisatorische inrichting van integrale geboortezorg kan de organisatie kwalificeren als instelling in de zin van de Wkkgz. 24 Dit is een aandachtspunt voor de te maken regionale afspraken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt toezicht op de naleving van de Wkkgz. De IGZ en de minister van VWS kunnen zo nodig maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat zorgaanbieders de hiervoor genoemde verplichtingen nakomen Artikel 2 lid 1 Wkkgz. 22 Artikelen 2 lid 1, 3, 4 en 7 Wkkgz. 23 Artikel 1 lid 1 Wkkgz. 24 Artikelen 1 lid 1 en 2 lid 1 Wkkgz; Kamerstukken II 2009/10, , nr. 3, p Artikelen 24 en 27 Wkkgz.

9 PAGINA 9 van 10 III.2 Klachten- en geschillenbehandeling Op grond van de Wkkgz zijn zorgaanbieders verplicht om: - een regeling voor afhandeling van klachten te treffen en - zich aan te sluiten bij een geschilleninstantie die is erkend door de minister van VWS. 26 De regeling voor de afhandeling van klachten moet erin voorzien dat: - een klachtenfunctionaris wordt aangewezen, die de klager ondersteunt, - de klacht zorgvuldig wordt onderzocht en - de zorgaanbieder binnen uiterlijk zes weken een oordeel geeft over de klacht. 27 Als een cliënt klachten heeft ingediend over zorg die door meer dan één zorgaanbieder in samenhang is verricht, moeten de klachten gecombineerd worden behandeld. De betrokken zorgaanbieders geven bij voorkeur een gezamenlijk oordeel over de klacht. Als zij dat niet doen, moeten de afzonderlijke oordelen recht doen aan de samenhang tussen de door elk van hen verleende zorg. 28 De geschilleninstantie is bevoegd een bindend advies te geven over aan haar voorgelegde geschillen en een schadevergoeding toe te kennen tot in ieder geval Overheid en brancheorganisaties streven naar de totstandkoming van een beperkt aantal landelijke geschilleninstanties. 26 Artikelen 13 en 18 Wkkgz. 27 Artikelen Wkkgz. 28 Artikel 7.3 Uitvoeringsbesluit Wkkgz; Nota van toelichting, Stb. 2015, 447, p Artikel 20 Wkkgz.

10 PAGINA 10 van 10 IV Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op grond van privaatrecht Als aan zwangeren zorg wordt verleend, gebeurt dat op basis van één of meer geneeskundige behandelingsovereenkomsten (gbo s). Uit deze gbo s vloeit verantwoordelijkheid en, mogelijk, aansprakelijkheid voort. Aangenomen wordt dat iedere beroepsbeoefenaar die niet in loondienst werkt zelf een gbo sluit met de zwangere aan wie hij/zij zorg verleent. Beroepsbeoefenaren die wel in loondienst werken, sluiten niet zelf een gbo. In dat geval komt een gbo tot stand tussen de zwangere en de werkgever (bijvoorbeeld een ziekenhuis of, als beroepsbeoefenaren in dienst daarvan zouden treden, de organisatie voor integrale geboortezorg). 30 Het al dan niet tot stand komen van een eigen gbo heeft overigens geen gevolgen voor de in paragraaf II beschreven vragen en antwoorden. Die antwoorden vloeien namelijk voort uit de Wet BIG. Als een beroepsbeoefenaar in de uitvoering van een gbo een fout maakt waardoor de zwangere schade lijdt, moet de partij waarmee de zwangere de betreffende gbo heeft gesloten deze schade vergoeden. 31 Deze aansprakelijkheid rust dus op de beroepsbeoefenaar zelf of, als de beroepsbeoefenaar in loondienst is, op diens werkgever. Beroepsbeoefenaren en zorgorganisaties kunnen zich voor deze aansprakelijkheid verzekeren. Het is belangrijk bij de totstandkoming van afspraken voor integrale geboortezorg te verifiëren dat de verzekering ook in de gewijzigde omstandigheden adequaat is. AKD 30 R.P. Wijne, Medische aansprakelijkheid, Den Haag: Boom Juridische Uitgevers 2014, p Artikel 6:74 Burgerlijk Wetboek (BW). Anderen dan de contractspartij van de zwangere kunnen onder meer aansprakelijk zijn op grond van onrechtmatige daad (artikel 6:162 BW) of op grond van de centrale aansprakelijkheid (artikel 7:462 BW). Dit blijft verder buiten beschouwing.

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG KICK-PROTOCOLLENDAG 2017 VILANS, UTRECHT 16 JUNI 2017 MR. FRÉ DE VRIES, ( JURIST, DOCENT EN VERPLEEGKUNDIGE) ONDERWERPEN WORKSHOP Wettelijke basis

Nadere informatie

SHEET INZAKE MODELLEN INTEGRALE GEBOORTEZORG EN WKKGZ / GOEDE ZORG 1

SHEET INZAKE MODELLEN INTEGRALE GEBOORTEZORG EN WKKGZ / GOEDE ZORG 1 SHEET INZAKE MODELLEN INTEGRALE GEBOORTEZORG EN WKKGZ / GOEDE ZORG 1 Het College Perinatale Zorg is opgericht in 2011 en heeft tot opdracht het verminderen van de babysterfte in Nederland door het verbeteren

Nadere informatie

Juridisch kader aansprakelijkheid Integrale Geboortezorg Organisaties

Juridisch kader aansprakelijkheid Integrale Geboortezorg Organisaties Juridisch kader aansprakelijkheid Integrale Geboortezorg Organisaties CPZ Titia Hollman, juridisch adviseur april 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Juridisch kader civielrechtelijke aansprakelijkheid...3

Nadere informatie

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Grenzen aan verantwoordelijkheid Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Waar ga ik het over hebben? Wat is de juridische context? Wat betekent dit voor Zelfstandige

Nadere informatie

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Oktober 2018 Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) ziet toe op de naleving van een

Nadere informatie

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (De Wkkgz) Mr. Olga A.M. Floris

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (De Wkkgz) Mr. Olga A.M. Floris De Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (De Wkkgz) Mr. Olga A.M. Floris De wet is volgens de opstellers gericht op de bevordering van de kwaliteit van zorg en de versterking van de positie

Nadere informatie

Normdocument 11 Klachtenregeling VVET

Normdocument 11 Klachtenregeling VVET Normdocument 11 Klachtenregeling VVET Vastgesteld tijdens de ALV van 24 november 2018. Versie 29-01-2019/bs/071 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Begripsbepalingen... 3 3. Geheimhouding... 4 4. Verplichtingen

Nadere informatie

Klachtrecht: terug naar de bedoeling

Klachtrecht: terug naar de bedoeling Klachtrecht: terug naar de bedoeling MR H.C.B. (HILDE) VAN DER MEER NAJAARSVERGADERING VERENIGING VOOR GEZONDHEIDSRECHT 6 NOVEMBER 2015 Opbouw Inleidende beschouwing klachtrecht Doelstellingen klachtrecht

Nadere informatie

Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013

Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013 Workshop voor Aon Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht Esther Pans Donderdag 14 maart 2013 Medische aansprakelijkheid: Hoofdbehandelaarschap Kernvraag:

Nadere informatie

Klachtenregeling DOKh als bedoeld in artikel 13 lid 1 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. participerende zorgaanbieders

Klachtenregeling DOKh als bedoeld in artikel 13 lid 1 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. participerende zorgaanbieders Klachtenregeling DOKh als bedoeld in artikel 13 lid 1 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg ten behoeve van participerende zorgaanbieders Begripsbepaling Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Juridisch kader voor verantwoord verrichten van CTG door verloskundigen

Juridisch kader voor verantwoord verrichten van CTG door verloskundigen Juridisch kader voor verantwoord verrichten van CTG door verloskundigen AVM, april 2017 Aanleiding Bij het vorm geven van de eerste initiatieven rondom integrale zorg door een aantal verloskundige samenwerkingsverbanden,

Nadere informatie

Normdocument 11 Klachtenregeling VVET

Normdocument 11 Klachtenregeling VVET Normdocument 11 Klachtenregeling VVET Versie 23-01-2017/cd/003 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Begripsbepalingen 3 3. Geheimhouding 4 4. Verplichtingen van de therapeut 4 5. Onafhankelijke klachtenfunctionaris

Nadere informatie

Klachtenreglement Vitaalpunt. december PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie

Klachtenreglement Vitaalpunt. december PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie Klachtenreglement Vitaalpunt december 2017 PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie 2.0 05-12-2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Begripsbepalingen... 3 3. Algemeen... 4 5. Doelstellingen van

Nadere informatie

Normdocument 11 Klachtenregeling VVET

Normdocument 11 Klachtenregeling VVET Normdocument 11 Klachtenregeling VVET Versie 03-03-2017/cd/022 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Begripsbepalingen 3 3. Geheimhouding 4 4. Verplichtingen van de therapeut 4 5. Onafhankelijke klachtenfunctionaris

Nadere informatie

Update klacht- en tuchtrecht mr. Hilde van der Meer KNMG

Update klacht- en tuchtrecht mr. Hilde van der Meer KNMG 2016 mr. Hilde van der Meer KNMG Disclosure belangen Hilde van der Meer (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg

Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg Klachtenreglement Klachtenportaal Zorg De onafhankelijke klachtenregeling voor cliënten (en hun vertegenwoordigers en nabestaanden) van zelfstandige zorgaanbieders en zorgaanbieders in kleinschalige zorginstellingen.

Nadere informatie

Factsheet Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de zorg

Factsheet Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de zorg Factsheet Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de zorg Vertrekpunt in de Wkkgz Iedere zorgaanbieder moet goede zorg aanbieden (artikel 2). Hieronder wordt in de Wkkgz verstaan zorg die veilig, doeltreffend,

Nadere informatie

MODEL KLACHTEN- EN GESCHILLENREGLEMENT

MODEL KLACHTEN- EN GESCHILLENREGLEMENT MODEL KLACHTEN- EN GESCHILLENREGLEMENT [invullen naam ZORGVERLENER] De doelstelling van dit klachten- en geschillenreglement is het creëren van de voorwaarden voor een evenwichtige behandeling van klachten

Nadere informatie

Klachtenreglement (Aangesloten bij Klachtenportaal Zorg)

Klachtenreglement (Aangesloten bij Klachtenportaal Zorg) Klachtenreglement (Aangesloten bij Klachtenportaal Zorg) thuis zorg comfort Inhoudsopgave 3 Artikel 1 begripsbepalingen 3 Artikel 2 Informele oplossing en indienen van een klacht 4 Artikel 3 Buiten behandeling

Nadere informatie

Samenwerken en verantwoordelijkheid bij taakherschikking. Mr. Diederik van Meersbergen KNMG

Samenwerken en verantwoordelijkheid bij taakherschikking. Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Samenwerken en verantwoordelijkheid bij taakherschikking Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Casus herhaalreceptuur RTC Zwolle 13 december 2012 LJN YG2496 - pte. heeft constitutioneel eczeem - bezoekt HA

Nadere informatie

Implementatie Wkkgz en ontwikkeling. Prof. Arno Akkermans

Implementatie Wkkgz en ontwikkeling. Prof. Arno Akkermans Implementatie Wkkgz en ontwikkeling GOMA 2.0 Prof. Arno Akkermans Art. 9 lid 2 Wkkgz De zorgaanbieder stelt schriftelijk een interne procedure vast, waarin stapsgewijs wordt aangegeven hoe wordt omgegaan

Nadere informatie

Klachten regeling. Opgemaakt:

Klachten regeling. Opgemaakt: Klachten regeling Opgemaakt: 06-12-2017 U mag ervan uitgaan dat wij onze uiterste best doen om de hulpverlening zo goed mogelijk te verlenen. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over de zorg

Nadere informatie

Protocol klachtencommissie Autimaat B.V.

Protocol klachtencommissie Autimaat B.V. Protocol klachtencommissie Autimaat B.V. Doetinchem 08-06-2017 Inhoudsopgave Toepassingsgebied 2 Begripsbepaling 2 Doelstelling van de klachtenregeling 2 Samenstelling, benoeming en ontslag van de leden

Nadere informatie

Professioneel statuut vakgroep Specialisten Ouderengeneeskunde

Professioneel statuut vakgroep Specialisten Ouderengeneeskunde Professioneel statuut vakgroep Specialisten Ouderengeneeskunde VOORWOORD De ouderenzorg is volop in beweging. Zorgorganisaties en specialisten ouderengeneeskunde dragen daarbij een bijzondere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk?

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beelden uit Nederland. dr. H. van Dartel Ethicus, (np) verpleegkundige Voormalig voorzitter CE VenVN opzet Achtergrond en inzet van de beroepscode

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT ARTS voor VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN

PROFESSIONEEL STATUUT ARTS voor VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN PROFESSIONEEL STATUUT ARTS voor VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN November 2016 Status: vastgesteld per ALV 1 VOORWOORD Voor u het Professioneel statuut van de Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG). De

Nadere informatie

(deze tekst sluit aan bij ontwerp voor de solistisch werkende zorgaanbieder)

(deze tekst sluit aan bij ontwerp voor de solistisch werkende zorgaanbieder) (deze tekst sluit aan bij ontwerp voor de solistisch werkende zorgaanbieder) AANHANGSEL VOOR INSTELLINGEN (THERAPEUTICA E.D.) BIJ DE VOORBEELD KLACHTREGELING VOOR SOLISTISCH WERKENDE ZORGAANBIEDERS Voor

Nadere informatie

Wetsvoorstel Wkkgz, klachten en geschillen

Wetsvoorstel Wkkgz, klachten en geschillen Wetsvoorstel Wkkgz, klachten en geschillen Studiemiddag 13 mei 2014 Mr. M. (Menno) Mostert Opbouw 1. Vooraf 2. Het wetsvoorstel; klachten 3. Het wetsvoorstel; geschillen 4. Het wetsvoorstel; geheimhouding

Nadere informatie

1.1 De coöperatie: Coöperatie van ondernemers in de kleinschalige zorg in Zeeland (CKZ).

1.1 De coöperatie: Coöperatie van ondernemers in de kleinschalige zorg in Zeeland (CKZ). Klachtenreglement Versie 6 Datum: 1 november 2017 De bestuursvoorzitter, namens het bestuur en de algemene ledenvergadering van de Coöperatie van ondernemers in de kleinschalige zorg in Zeeland, gevestigd

Nadere informatie

Klachtenregeling. Schematisch overzicht klachtenregeling Zorgaanbieder:

Klachtenregeling. Schematisch overzicht klachtenregeling Zorgaanbieder: Klachtenregeling Klachtenregeling Hezenberg, hierna: de Zorgaanbieder, heeft deze Klachtregeling getroffen ter uitvoering van de verplichtingen van de Wet Kwaliteit Klachten Geschillen in de Zorg. De regeling

Nadere informatie

1.1 Zorgaanbieder: Stichting Somnium Begeleiding en Stichting Somnium Zorg.

1.1 Zorgaanbieder: Stichting Somnium Begeleiding en Stichting Somnium Zorg. Klachtenreglement Versie 2 - november 2018 Goedgekeurd door bestuurders: de heer N. Reinders en de heer H. Boesten Handtekeningen Het bestuur van Stichting Somnium Begeleiding en Stichting Somnium Zorg,

Nadere informatie

De Wkkg-wat? Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg

De Wkkg-wat? Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg De Wkkg-wat? Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg Anique Huijnen VvAA voor Zorgondernemingen Doel van de Wkkgz Openheid over klachten en ongewenste gebeurtenissen en ervan leren. Om zo gezamenlijk

Nadere informatie

1. In artikel 15a, eerste lid, wordt daartoe toestemming heeft gegeven vervangen door: daartoe uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven.

1. In artikel 15a, eerste lid, wordt daartoe toestemming heeft gegeven vervangen door: daartoe uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. 33 509 Wijziging van de Wet cliëntenrechten zorg, de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg, de Wet marktordening gezondheidszorg en de Zorgverzekeringswet (cliëntenrechten bij elektronische verwerking

Nadere informatie

I.P.C. SINDRAM VERWEIJ ADVOCATEN NIJMEGEN 024-324 37 09 / 06-49968172 SINDRAM@VERWEIJADVOCATEN.NL

I.P.C. SINDRAM VERWEIJ ADVOCATEN NIJMEGEN 024-324 37 09 / 06-49968172 SINDRAM@VERWEIJADVOCATEN.NL 1 I.P.C. SINDRAM VERWEIJ ADVOCATEN NIJMEGEN 024-324 37 09 / 06-49968172 SINDRAM@VERWEIJADVOCATEN.NL 2 ONDERWERPEN Aansprakelijkheid Titelbescherming wet BIG Voorbehouden handelingen Experimenteerartikel

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT Dit is de klachtenregeling van Intravant inzake de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

KLACHTENREGLEMENT Dit is de klachtenregeling van Intravant inzake de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Klachtenreglement Voor het klachtenformulier: zie laatste pagina De CVP is te bereiken via: KLACHTENREGLEMENT Dit is de klachtenregeling van Intravant inzake de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

Nadere informatie

Klachtenreglement FortaGroep

Klachtenreglement FortaGroep Klachtenreglement FortaGroep Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor de toepassing van deze klachtenregeling wordt verstaan onder: a) zorgaanbieder: de rechtspersoon die de

Nadere informatie

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0 Visie op integrale geboortezorg in Almere Aanleiding Met het verschijnen van het Stuurgroep rapport Een goed begin is de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland in de aandacht komen te staan.

Nadere informatie

Klachtenregeling Cliënten NL Healthcare Clinics (Huidziekenhuis Dermicis, Oogziekenhuis Zonnestraal, Orthopedium, Medinova)

Klachtenregeling Cliënten NL Healthcare Clinics (Huidziekenhuis Dermicis, Oogziekenhuis Zonnestraal, Orthopedium, Medinova) Klachtenregeling Cliënten NL Healthcare Clinics (Huidziekenhuis Dermicis, Oogziekenhuis Zonnestraal, Orthopedium, Medinova) Revisie 1 December 2016 pagina 1/6 INHOUDSOPGAVE Inleiding Artikel 1 Artikel

Nadere informatie

Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg

Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg Soms gaat er toch iets mis en dan. Heeft u problemen met mijn praktijkvoering Als u problemen hebt met mijn praktijkvoering, dan hoor ik dit graag en zal

Nadere informatie

Klachtenreglement Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ)

Klachtenreglement Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) Klachtenreglement Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) 1 Algemeen Conform de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) kunnen door of namens ouders klachten jegens Het Krugerpark worden ingediend

Nadere informatie

KLACHTENREGELING. de cliënt een vertegenwoordiger van een cliënt nabestaande(n) van een overleden cliënt. b Klacht een klacht kan zijn:

KLACHTENREGELING. de cliënt een vertegenwoordiger van een cliënt nabestaande(n) van een overleden cliënt. b Klacht een klacht kan zijn: KLACHTENREGELING Artikel 1 Begripsbepalingen In deze Klachtenregeling wordt verstaan onder: a Klager de natuurlijke persoon die een klacht indient. Klager kan zijn: b Klacht een klacht kan zijn: c Klachtenfunctionaris

Nadere informatie

Klachtenregeling Cliënten

Klachtenregeling Cliënten Klachtenregeling Cliënten Stichting Medisch Centrum Haaglanden en Bronovo-Nebo 16 juni 2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel

Nadere informatie

Klachtenregeling leden Bo Geboortezorg. Hoe geeft u klachtenafhandeling vorm in uw organisatie

Klachtenregeling leden Bo Geboortezorg. Hoe geeft u klachtenafhandeling vorm in uw organisatie Klachtenregeling leden Bo Geboortezorg Hoe geeft u klachtenafhandeling vorm in uw organisatie Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Begripsbepalingen... 5 Artikel 1 Begrippen... 5 2. Doel klachtenregeling...

Nadere informatie

Wetten en regels voor tandartsassistenten

Wetten en regels voor tandartsassistenten Wetten en regels voor tandartsassistenten Mw. R.J. Syed LL.M. Vrijdag 27 oktober 2017 te Utrecht Thema s Belangrijkste wet- en regelgeving m.b.t. de kwaliteit van de (mond)zorg de rechtspositie en (privacy)bescherming

Nadere informatie

Inhoud KLACHTENREGELING IZER, JANUARI

Inhoud KLACHTENREGELING IZER, JANUARI Klachtenregeling Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen... 2 Artikel 2 Doelstellingen van de Klachtenregeling... 2 Artikel 3 Indienen van uiting van onvrede en/of een klacht... 3 Artikel 4 Ontvankelijkheid...

Nadere informatie

Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie

Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie zorg Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting ziet toe op de naleving van een groot aantal wettelijke-

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING GESCHILLENINSTANTIE VERLOSKUNDE (SGV) 2017

JAARVERSLAG STICHTING GESCHILLENINSTANTIE VERLOSKUNDE (SGV) 2017 JAARVERSLAG STICHTING GESCHILLENINSTANTIE VERLOSKUNDE (SGV) 2017 Zodra mensen besluiten een probleem aan te pakken, merken ze tot veel meer in staat te zijn dan ze ooit hebben gedacht. Paulo Coelho Stichting

Nadere informatie

KLACHTENREGELING STICHTING KLACHTENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG

KLACHTENREGELING STICHTING KLACHTENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG KLACHTENREGELING STICHTING KLACHTENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG Deze klachtenregeling is voor zorgorganisaties aangesloten bij de Stichting klachtencommissie gezondheidszorg. Artikel 1 Begripsbepalingen In

Nadere informatie

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Implementatie kwaliteitswet zorginstellingen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 31 961, nrs.

Beantwoording vragen Tweede Kamer bij rapport Implementatie kwaliteitswet zorginstellingen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 31 961, nrs. Algemene Rekenkamer BEZORGEN Lange Voorhout 8 Voorzitter van de commissie voor Postbus 20015 de Rijksuitgaven 2500 EA Den Haag T 070 3424344 Binnenhof 4 070 3424130 DEN HAAG e voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Wkkgz: de feiten Nieuwegein, 26 mei 2016

Wkkgz: de feiten Nieuwegein, 26 mei 2016 Wkkgz: de feiten Nieuwegein, 26 mei 2016 Martin Buijsen buijsen@bmg.eur.nl Voorgeschiedenis Inhoud Wkkgz Nieuw klachtrecht Kanttekeningen Inhoud Voorgeschiedenis 1-1-2006: Stelselwijziging cure 2006: NPCF-pamflet

Nadere informatie

Klachtenreglement MediSofa

Klachtenreglement MediSofa Klachtenreglement MediSofa Artikel 1 Begripsbepalingen In deze Klachtenregeling wordt verstaan onder: a) Klager - de natuurlijke persoon die een klacht indient. Klager kan zijn: de cliënt of een vertegenwoordiger

Nadere informatie

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Aan welke regels moet een aanbieder van Zvw- of Wlz-zorg voldoen?

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Aan welke regels moet een aanbieder van Zvw- of Wlz-zorg voldoen? Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg Aan welke regels moet een aanbieder van Zvw- of Wlz-zorg voldoen? Waarom deze folder? Sinds 1 januari 2016 moet elke zorgaanbieder aan nieuwe (kwaliteits)regels

Nadere informatie

Zo maakt u uw praktijk Wkkgz-proof. 28 juni 2016

Zo maakt u uw praktijk Wkkgz-proof. 28 juni 2016 1 Zo maakt u uw praktijk Wkkgz-proof 28 juni 2016 Pollvraag Wat weet u van de Wkkgz? a. Ik ken de Wkkgz alleen van naam b. Ik ben bekend met doel en hoofdlijnen van de wet c. Ik ben goed op de hoogte en

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 2 2 WAT SCHRIJFT DE WET VOOR 3 3 DEFINITIES 4 4 PROCEDURE VOOR BEHANDELING 5 5 GESCHILLENINSTANTIE 6

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 2 2 WAT SCHRIJFT DE WET VOOR 3 3 DEFINITIES 4 4 PROCEDURE VOOR BEHANDELING 5 5 GESCHILLENINSTANTIE 6 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 2 2 WAT SCHRIJFT DE WET VOOR 3 3 DEFINITIES 4 4 PROCEDURE VOOR BEHANDELING 5 5 GESCHILLENINSTANTIE 6 6 ALGEMENE BEPALINGEN 7 Klachtenprocedure versie 1 - juli 2018

Nadere informatie

Klachtenregeling n.a.v. ingang WKKGZ (Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg) per

Klachtenregeling n.a.v. ingang WKKGZ (Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg) per GROEPSPRAKTIJK ASSEN-OOST Klachtenregeling Gezondheidscentrum Assen-Oost Klachtenregeling n.a.v. ingang WKKGZ (Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg) per 1-1-2017 Artikel 1 Begripsbepalingen In deze

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR (VERTEGENWOORDIGERS VAN) CLIËNTEN VAN LEDEN VAN SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUIS- EN WOONZORG [SPOT]

KLACHTENREGELING VOOR (VERTEGENWOORDIGERS VAN) CLIËNTEN VAN LEDEN VAN SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUIS- EN WOONZORG [SPOT] KLACHTENREGELING VOOR (VERTEGENWOORDIGERS VAN) CLIËNTEN VAN LEDEN VAN SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUIS- EN WOONZORG [SPOT] Postadres: Gooimeer 4-15 1411 DC Naarden 2 Inleiding Op grond van

Nadere informatie

Factsheet organisatiemodellen integrale zorg. oktober Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Factsheet organisatiemodellen integrale zorg. oktober Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Factsheet organisatiemodellen integrale zorg oktober 2015 Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Organisatiemodellen integrale zorg Organisatiemodellen zijn geen doel op zich maar wel een

Nadere informatie

zorgaanbieder C, vertegenwoordigd door D en bijgestaan door zijn raadsman de heer G, hierna te noemen verweerder.

zorgaanbieder C, vertegenwoordigd door D en bijgestaan door zijn raadsman de heer G, hierna te noemen verweerder. UITSPRAAK SGIM 2017-002A III Van De Geschilleninstantie Mondzorg ex artikel 3 Reglement Geschilleninstantie Mondzorg d.d. 1 januari 2017, hierna te noemen: het Reglement, van Stichting Geschilleninstantie

Nadere informatie

1. Het doel van dit reglement is een praktische uitwerking te geven van de bepalingen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

1. Het doel van dit reglement is een praktische uitwerking te geven van de bepalingen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Klachtenreglement Allerzorg Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder: Allerzorg; b. directie: de directie

Nadere informatie

De disfunctionerende hulpverlener. Behoeft de dokter behandeling?

De disfunctionerende hulpverlener. Behoeft de dokter behandeling? Samenvatting najaarsvergadering, 4 november 2005 De disfunctionerende hulpverlener. Behoeft de dokter behandeling? mr. E.W.M. Meulemans, advocaat bij Nysingh advocaten notarissen in Zwolle Het disfunctioneren

Nadere informatie

Klachtenregeling Cliënten NL Healthcare Clinics (Medinova, Oogziekenhuis Zonnestraal, Orthopedium, Huidziekenhuis Dermicis)

Klachtenregeling Cliënten NL Healthcare Clinics (Medinova, Oogziekenhuis Zonnestraal, Orthopedium, Huidziekenhuis Dermicis) Klachtenregeling Cliënten NL Healthcare Clinics (Medinova, Oogziekenhuis Zonnestraal, Orthopedium, Huidziekenhuis Dermicis) December 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding Artikel 1 Definities en begripsbepalingen

Nadere informatie

LVVP-klachtenregeling conform de Wkkgz

LVVP-klachtenregeling conform de Wkkgz LVVP-klachtenregeling conform de Wkkgz Inleiding Op grond van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz), is een vrijgevestigd eerstelijns/gz-psycholoog, psychotherapeut, klinisch (neuro)psycholoog

Nadere informatie

Klachtenreglement voor cliënten

Klachtenreglement voor cliënten Klachtenreglement voor cliënten Goede zorg staat bij helpgewoon voorop en wij vinden het belangrijk dat u over onze zorgverlening tevreden bent. Wij stellen alles in het werk om u de zorg te geven waar

Nadere informatie

KLACHTENREGELING Mei 2017

KLACHTENREGELING Mei 2017 KLACHTENREGELING Mei 2017 Klachtenregeling Instituut Verbeeten Elke medewerker van Instituut Verbeeten doet zijn of haar uiterste best om u zo goed en prettig mogelijk te helpen. Toch kan het ondanks deze

Nadere informatie

Reglement klachtenregeling van de vereniging Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT)

Reglement klachtenregeling van de vereniging Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) Reglement klachtenregeling van de vereniging Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) I Algemeen Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze klachtenregeling wordt - in overeenstemming met de Wet kwaliteit,

Nadere informatie

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Meestgestelde vragen door zorgprofessionals

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Meestgestelde vragen door zorgprofessionals Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg Meestgestelde vragen door zorgprofessionals 2 Meestgestelde vragen door zorgprofessionals Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Waarom deze folder?

Nadere informatie

RE01 Klachtenregeling patiënten

RE01 Klachtenregeling patiënten RE01 Klachtenregeling patiënten Deze klachtenregeling is in te zien en kosteloos te verkrijgen bij: de Klachtenfunctionaris de vestigingscoördinator de website www.obesitaskliniek.nl Deze klachtenregeling

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Interne klachtenregeling Stichting Zinzia Zorggroep (per 1/1/2017)

Interne klachtenregeling Stichting Zinzia Zorggroep (per 1/1/2017) Interne klachtenregeling Stichting Zinzia Zorggroep (per 1/1/2017) Inleiding Uitgangspunt voor Zinzia Zorggroep is het bieden van goede zorg. Toch komen hierbij fouten voor en kunnen er dus bij cliënten

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008 2009 31 385 Wijziging van de Advocatenwet en de Wet op het notarisambt in verband met het verruimen van de mogelijkheden tot het spoedshalve tuchtrechtelijk

Nadere informatie

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Aan welke regels moet een aanbieder van cosmetische zorg voldoen?

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Aan welke regels moet een aanbieder van cosmetische zorg voldoen? Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg Aan welke regels moet een aanbieder van cosmetische zorg voldoen? Waarom deze folder? Sinds 1 januari 2016 moet elke zorgaanbieder aan nieuwe (kwaliteits)regels

Nadere informatie

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg stand van zaken 1. Inleiding 2. Monitor NIVEL 2.1 Geen daling aantal klachten 2.2 Veel verschillende klachtentrajecten 2.3 Klachtenfunctionaris en beleidsadvisering

Nadere informatie

Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz

Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz Rechten in de psychiatrie Klachten over de ggz Inhoud 1. Wat is een klacht? 2. Wat kan ik doen als ik een klacht heb? 3. Hoe dien ik een Bopz-klacht in? 4. De patiëntenvertrouwenspersoon 5. De Inspectie

Nadere informatie

Soort document Reglement waarin beschreven staat hoe Attenza B.V. omgaat met de afhandeling van klachten.

Soort document Reglement waarin beschreven staat hoe Attenza B.V. omgaat met de afhandeling van klachten. Klachtenreglement Attenza B.V. Soort document Reglement waarin beschreven staat hoe Attenza B.V. omgaat met de afhandeling van klachten. Doel Het op de juiste wijze registreren en afhandelen van ontvangen

Nadere informatie

Tuchtrecht in de gezondheidszorg

Tuchtrecht in de gezondheidszorg Tuchtrecht in de gezondheidszorg mr. C.W.M. Hillenaar, plv. secretaris Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven naam s-hertogenbosch, 1 februari 2018 Nederlandse Vereniging van Intensive

Nadere informatie

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder:

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder: Reglement klachten en geschillen Inleiding Op grond van de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz), is een gzpsycholoog, psychotherapeut, klinisch (neuro)psycholoog verplicht zich op een klachtenregeling

Nadere informatie

Ik heb een klacht, wat nu?

Ik heb een klacht, wat nu? Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt Zorg 1 Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Het Landelijk Meldpunt Zorg helpt u verder! Soms loopt het contact met uw zorgverlener anders dan u had verwacht.

Nadere informatie

KLACHTENREGELING KLACHTENFUNCTIONARIS WKKGZ. Klachtenregeling Wkkgz Klachtenfunctionaris

KLACHTENREGELING KLACHTENFUNCTIONARIS WKKGZ. Klachtenregeling Wkkgz Klachtenfunctionaris Versie 1.1 Pagina Pagina 1 van 8 Klachtenregeling Wkkgz Klachtenfunctionaris Datum vastgesteld 13-12-2016 Vastgesteld door M. van Veenendaal Versie 1.1 Pagina Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave Definities...

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 22 november 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 22 november 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Zorgaanbieder en zorgverlener kunnen éénzelfde persoon zijn.

Zorgaanbieder en zorgverlener kunnen éénzelfde persoon zijn. KLACHTENREGELING Artikel 1 Begripsbepalingen In deze Klachtenregeling wordt verstaan onder: a Klager b Klacht c Klachtenfunctionaris d Aangeklaagde e Patiënt de natuurlijke persoon die een klacht indient.

Nadere informatie

Het bevel is van kracht geworden op donderdag 24 augustus 2017 om 16:30 uur en is geldig tot donderdag 31 augustus :30 uur.

Het bevel is van kracht geworden op donderdag 24 augustus 2017 om 16:30 uur en is geldig tot donderdag 31 augustus :30 uur. > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Tandartspraktijk J. Vissi Hoogeveen B.V. xxx Lindenlaan 33A 7907 AT Hoogeveen Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78 34

Nadere informatie

KLACHTENREGELING MEANDER MEDISCH CENTRUM

KLACHTENREGELING MEANDER MEDISCH CENTRUM KLACHTENREGELING MEANDER MEDISCH CENTRUM Inleiding Wij willen onze patiënten de best mogelijke zorg bieden. Elke dag opnieuw. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over de wijze waarop de zorg

Nadere informatie

Klachtenregeling oktober 2018

Klachtenregeling oktober 2018 Klachtenregeling oktober 2018 COLOFON InEen, LHV, NHG, december 2016 De Klachtenregeling is opgesteld door de LHV, InEen en NHG en vastgesteld in overeenstemming met Patiëntenfederatie Nederland INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

zorgaanbieder C, vertegenwoordigd door D en bijgestaan door zijn raadsman, de heer G, hierna te noemen verweerder.

zorgaanbieder C, vertegenwoordigd door D en bijgestaan door zijn raadsman, de heer G, hierna te noemen verweerder. UITSPRAAK SGIM 2017-002A I Van De Geschilleninstantie Mondzorg ex artikel 3 Reglement Geschilleninstantie Mondzorg d.d. 1 januari 2017, hierna te noemen: het Reglement, van Stichting Geschilleninstantie

Nadere informatie

2. Wanneer start de termijn van 6 weken als genoemd in art.17 lid 1 Wkkgz?

2. Wanneer start de termijn van 6 weken als genoemd in art.17 lid 1 Wkkgz? Wkkgz: vragen en antwoorden Nieuwe vragen worden wekelijks aan dit overzicht toegevoegd. Wij raden u daarom aan om voor actuele informatie over de Wkkgz, onze website goed in de gaten te houden. 1. Wat

Nadere informatie

Klachtenregeling Kraamzorg Sara

Klachtenregeling Kraamzorg Sara Klachtenregeling Kraamzorg Sara Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------2 INLEIDING-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------3

Nadere informatie

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk?

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? du Bevoegd en bekwaam Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? Onderwerpen: Uitgangspunt bevoegdheid en bekwaamheid Wet BIG Handelingen Individuele

Nadere informatie

KLACHTENPROCEDURE. Volgende procedures zijn van toepassing op gedragingen van alle vrijgevestigde therapeuten en alle behandelaren van VGG Zorg.

KLACHTENPROCEDURE. Volgende procedures zijn van toepassing op gedragingen van alle vrijgevestigde therapeuten en alle behandelaren van VGG Zorg. - 1 - KLACHTENPROCEDURE Volgende procedures zijn van toepassing op gedragingen van alle vrijgevestigde therapeuten en alle behandelaren van VGG Zorg. Vooraf: Het is de bedoeling dat de psychologen, psychotherapeuten

Nadere informatie

1. Klachtenafhandeling: veilig, open en duidelijk voor patiënten

1. Klachtenafhandeling: veilig, open en duidelijk voor patiënten Externe Klachtenregeling Ambulancezorg Groningen Dit is de externe klachtenregeling van Ambulancezorg Groningen. Wanneer een patiënt een klacht heeft over de dienstverlening van Ambulancezorg Groningen

Nadere informatie

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Aan welke regels moet een aanbieder van complementaire / alternatieve zorg voldoen?

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Aan welke regels moet een aanbieder van complementaire / alternatieve zorg voldoen? Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg Aan welke regels moet een aanbieder van complementaire / alternatieve zorg voldoen? Waarom deze folder? Sinds 1 januari 2016 moet elke zorgaanbieder aan nieuwe

Nadere informatie

Beleidsplan VSV Kracht

Beleidsplan VSV Kracht Aanleiding De afgelopen jaren zijn landelijke en regionale initiatieven ontstaan om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen en de samenwerking te verbeteren. Het Verloskundig Samenwerkings Verband

Nadere informatie

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (voor podologie en podoposturaal therapie) STICHTING LOOP

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (voor podologie en podoposturaal therapie) STICHTING LOOP Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (voor podologie en podoposturaal therapie) STICHTING LOOP Door een heldere klachtenprocedure is het voor de patiënt duidelijk op welke wijze onvrede of een klacht

Nadere informatie