Overzicht kansen(on)gelijkheid in concept verkiezingsprogramma s Algemeen VVD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht kansen(on)gelijkheid in concept verkiezingsprogramma s Algemeen VVD"

Transcriptie

1 Overzicht kansen(on)gelijkheid in concept verkiezingsprogramma s 2017 Roel van Hulten en Ménalde Moojen, 24 oktober 2016 Algemeen In alle tot 24 oktober gepubliceerde programma s (m.u.v. 50Plus en PVV) gaat aandacht uit naar kansengelijkheid in relatie tot onderwijs. Onderwijs wordt dan vooral gezien als (deel) van de oplossing van het grotere maatschappelijke probleem. De urgentie en de oplossingsrichtingen in de programma s verschillen uiteraard naar politieke kleur. Vaak worden oplossingen gezocht in meer flexibiliteit en maatwerk (zonder een systeemwijziging voor te staan). Flexibilisering en (investeren in) maatwerk zijn de afgelopen periode belangrijke aandachtspunten geweest in de gesprekken die de VO-raad heeft gehad met onder meer de programmacommissies die de verkiezingsprogramma s schrijven, naast investeringen in leraren zoals bijvoorbeeld extra ontwikkeltijd. Gezien de breed gevoelde urgentie van bijna alle politieke partijen bij het onderwerp kansengelijkheid, kunnen we ervanuit gaan dat dit onderwerp ook een rol van belang zal spelen tijdens de formatieonderhandelingen voor een nieuw kabinet. Hieronder vindt u een weergave van het onderwerp kansengelijkheid en de oplossingen en maatregelen die de partijen voorstaan in de verschillende verkiezingsprogramma s. Helemaal onderaan vindt u een tabel met bulletpoints. NB: niet alle maatregelen die hieronder staan beschreven worden door de partijen zelf rechtstreeks in verband gebracht met kansen(on)gelijkheid. In een aantal gevallen is het een interpretatie. N.B.B.: De partijen in onderstaande overzichten zijn gerangschikt naar de grootte van de huidige Kamerfracties. VVD Om ieder kind een gelijke kans te geven, is een goed schooladvies noodzakelijk. De partij wil dat het hoogste schooladvies leidend wordt wanneer het advies van de basisschoolleraar en de centrale eindtoets van elkaar verschillen. Het advies en de CITO-score worden tegelijkertijd bekend gemaakt. Ook moet het goed mogelijk zijn om op latere leeftijd een overstap naar een ander niveau te maken. Vmbo-scholen worden in staat gesteld om hun programma beter aan te sluiten op het vervolgonderwijs. Vmbo en mbo kunnen dan ook een deel van het onderwijs samen gaan verzorgen. Leerlingen die hun eindexamen niet hebben gehaald krijgen de kans om

2 deelcertificaten per vak te volgen op hun eigen middelbare school. Ook wil de partij het mogelijk maken om een mbo diploma op een vmbo school te halen. Leerlingen kunnen vakken op verschillende niveaus volgen en dit moet zichtbaar zijn op het diploma en LOB krijgt een sterkere positie. Havo-leerlingen met op hun diploma bètavakken op vwo-niveau moeten naar de TU kunnen. PvdA De partij gaat zich inzetten voor gelijke kansen en wil hiervoor ook extra investeren in onderwijs. In het gehele onderwijs moeten hindernissen weggenomen worden voor kinderen die met een achterstand beginnen en recht doen aan laatbloeiers die in een ander tempo leren dan gemiddeld. Ook persoonlijke, sociaal-emotionele ontplooiing en burgerschap moeten deel uitmaken van het onderwijs. Grote verschillen in de thuissituatie kan het onderwijs slechts voor een deel compenseren. Alles wat gelijke kansen bevordert, moet dan ook maximaal worden benut. Concreet: Bassischolen moeten alle leerlingen gecombineerde adviezen geven in een van de volgende drie stromen: voorbereidend hoger onderwijs (havo, atheneum en gymnasium)/voorbereidend beroepsonderwijs (de hogere vmbo niveaus en havo) en voorbereidend vakonderwijs (de lagere vmbo niveaus). Het schooladvies is leidend, tenzij de citoscore hoger uitvalt. Onderwijsinstellingen organiseren hun opleidingen in brede brugklassen overeenkomstig bovenstaande stromen. Via de bekostigingsvoorwaarden wordt hierop gestuurd. Dat betekent dat op zijn minst één van deze stromen door een VO-school wordt aangeboden. Na drie jaar vindt selectie plaats voor de uiteindelijke opleiding waarvoor de leerling zich wil diplomeren. De partij wil de hogere vmbo niveaus verlengen tot 5 jaar, net zoals de havo. Scholen krijgen meer armslag om te investeren in huiswerkbegeleiding voor kinderen met ouders die dat niet kunnen betalen. De partij wil het maatwerkdiploma invoeren, zodat kinderen per vak op een zo hoog mogelijk niveau eindexamen kunnen doen. Dit diploma moet zo worden vormgegeven, dat er geen twijfel kan ontstaan over de waarde van het diploma en het niet bijdraagt aan meer selectie aan de poort bij het vervolgonderwijs. Tot slot stelt de partij voor de vrijwillige ouderbijdrage te maximeren om te voorkomen dat scholen de bijdrage als een selectie-instrument gebruiken. SP De SP stelt kinderen gelijkere kansen te kunnen bieden door klassen te verkleinen, waarbij een gemiddelde van 23 leerlingen per klas de norm is. Daarnaast stelt de partij voor om de mogelijkheid om te stapelen te vergroten. Vroege selectie zou moeten worden tegengegaan door middel van brede brugklassen. Voorts zou er een einde moeten komen aan de nadruk op eenzijdige testresultaten door kinderen veel breder te beoordelen. Schooladviezen moeten volgens de SP dan ook worden gebaseerd op de groeipotentie van kinderen en niet alleen de huidige beheersing van bepaalde cognitieve vaardigheden.

3 Jongeren die geen startkwalificatie kunnen halen krijgen een arbeidsmarktkwalificatie, die duidelijk maakt wat hun vaardigheden zijn. De partij wil meer vakscholen invoeren, bijvoorbeeld door vmbo en mbo samen te voegen. Op die vakscholen kunnen ook startkwalificaties worden behaald. CDA Het CDA is van mening dat elk kind een gelijke kans op schoolkeuze moet hebben op basis van inzet en capaciteiten. Het schooladvies blijft daarom leidend. Om het schooladvies te versterken moeten leraren beter worden opgeleid en toegerust. Brede en meerjarige brugklassen worden binnen de huidige scholengemeenschappen gestimuleerd, want ook laatbloeiers moeten kansen krijgen zich te ontplooien. Stapelen wordt gestimuleerd. Schakelprogramma s spelen een rol in dit alles. De tweedeling vertaalt zich ook in de geringe aandacht en waardering voor het beroepsonderwijs. De partij wil daarom meer investeren in het beroepsonderwijs. Daarnaast verdient de overgang van het vmbo naar het mbo meer aandacht, deze overgang is vaak te groot. Er moeten betere LOB en schakelprogramma s komen. Ook steunt de partij doorlopende vakmanroutes. D66 Ook deze partij ziet onderwijs als motor van kansengelijkheid. Ongelijke kansen voeden tweedeling en tweedeling is desastreus: er moeten gelijke kansen komen door het beste onderwijs. Goed onderwijs moet voor iedereen bereikbaar zijn. Talent en inzet zijn de enige factoren die het succes van het individu bepalen. De partij wil dan ook investeren in onderwijs. Concreet: De partij wil brede en meerjarige brugklassen creëren, ook in vmbo/havo combinaties. Er komen experimenten met driejarige brugklassen. Doorstromen en stapelen moeten worden gestimuleerd. Aanmeldingsprocedure moeten eenvoudig, toegankelijk en transparant zijn. Ook moeten er genoeg scholen zijn die vmbo tot vwo combineren. Categorale scholen moeten samenwerken met brede scholen. Prikkels voor selectie aan de poort bij het vo worden weggehaald. Succes van twijfelleerlingen wordt beloond. Bij het meer gepersonaliseerd onderwijs hoort ook het volgen en examineren van vakken op meerdere niveaus middels een maatwerkdiploma. De partij wil ervoor zorgen dat onderwijs op vmbo en mbo beter op elkaar aansluiten, door o.a. een integraal toetsingskader en experimenten met doorlopende leerlijnen, als het ware één onderwijssysteem. Het beroepsonderwijs (vmbo, mbo en hbo) moet een volwaardige pijler worden naast het academisch onderwijs. Voor leerlingen die wel goed zijn in hun vak, maar voor wie te hoge eisen aan taal en rekenen leiden tot het risico van uitval, wordt het mogelijk een vakdiploma te halen dat toegang biedt tot de arbeidsmarkt.

4 ChristenUnie De partij heeft een programma op hoofdlijnen. Hoewel de ChristenUnie in het inleidende gedeelte van het onderdeel onderwijs wel wijst op het belang van gelijke kansen, keert het thema nauwelijks terug in de concrete voorstellen die CU doet. De CU geeft aan te willen investeren in achterstandsleerlingen en vluchtelingenkinderen om gelijke kansen te bevorderen. Die investering behelst het leren van de Nederlandse taal, onze cultuur, waarden, rechtstaat en democratie. GroenLinks De partij wil kansenongelijkheid aanpakken. De kern van dit onderwerp in het programma is dat onderwijs ongelijkheid moet verkleinen. Onderwijs moet inclusief zijn en leerlingen moeten onderwijs in hun eigen ontwikkeltempo kunnen volgen. In scholen ontmoeten ze leeftijdsgenoten met verschillende achtergronden. Concreet: De partij wil een soort moderne middenschool, met brede brugklassen, vanuit de gedachte dat er een einde moet komen aan de vroege selectie en toets cultuur in het po. Ook moet het schooladvies gecorrigeerd kunnen worden: ieder kind heeft recht op een brede brugklas zodat er genoeg tijd is om een goede schoolrichting te kiezen. Iedere school met een divers aanbod biedt een tweejarige brede brugklas aan als optie voor leerlingen. Er wordt extra bekostiging vrijgemaakt voor elke leerling die in een brede brugklas zit. Wettelijk moet worden vastgelegd dat kinderen een dubbel schooladvies kunnen krijgen. Ook worden scholen niet meer afgerekend op hun rendement, waardoor ze kinderen vaker de kans geven een hoger niveau te volgen. Ook komt er budget voor bijspijkercursussen op school, vooral voor ouders met een kleine portemonnee. Er komt een doorstroomrecht op elk niveau. Kinderen kunnen ook vakken op een hoger of een lager niveau afsluiten.

5 Kansengelijkheid in het VO N.B.: Deze tabel vertaalt de reeds gepubliceerde conceptverkiezingsprogramma s in concrete en korte bullet points, het aantal bullet points per partij is geen afspiegeling van de waarde die een partij hecht aan kansengelijkheid in het onderwijs. Hoogste advies leidend bij verschil tussen adviezen basisschoolleraar en centrale eindtoets Gelijktijdige bekendmaking score centrale eindtoets en basisschooladvies Mogelijkheid om op latere leeftijd de overstap naar een hoger onderwijsniveau te maken Vmbo-scholen in staat stellen hun programma beter aan te laten sluiten op het vervolgonderwijs Vmbo en mbo moeten een deel van het onderwijs samen kunnen verzorgen Behalen van deelcertificaten per vak op eigen vo-school als een leerling hun CE niet halen Behalen van mbo-diploma op vmbo-scholen Vakken volgen op verschillende niveaus Havoleerlingen met afgesloten bètavakken op vwo-niveau moeten toegang krijgen tot TU Sterkere positie LOB Er komt keuze uit drie gecombineerde schooladviezen voor alle leerlingen: voorbereidend hoger onderwijs/voorbereidend beroepsonderwijs/voorbereidend vakonderwijs. Via bekostiging wordt hierop gestuurd Een VO-school biedt tenminste één van deze drie stromen aan Schooladvies is leidend, tenzij de citoscore hoger uitvalt Na drie jaar vindt selectie plaats voor de uiteindelijke opleiding waarvoor de leerling zich wil diplomeren Hogere vmbo niveaus worden verlengd tot 5 jaar Meer armslag voor scholen om te investeren in huiswerkbegeleiding voor kinderen met ouders die dat niet kunnen betalen Invoering maatwerkdiploma, zodat kinderen op een zo hoog mogelijk niveau eindexamen kunnen doen Maximeren vrijwillige ouderbijdrage teneinde te voorkomen dat scholen de bijdrage als selectie-instrument gebruiken Verkleinen klassen, gemiddelde van 23 leerlingen per klas als norm Mogelijkheid om te stapelen vergroten Vroege selectie tegengaan d.m.v. brede brugklassen Einde aan nadruk op eenzijdige testresultaten door kinderen breder te beoordelen Aanvullend op de huidige beheersing van cognitieve vaardigheden schooladviezen baseren op groeipotentie van kinderen

6 Arbeidsmarktkwalificatie voor jongeren die geen startkwalificatie kunnen halen Meer vakscholen door bijv. vmbo en mbo deels samen te voegen Mogelijkheid om startkwalificaties te behalen op deze vakscholen Gelijke kansen op schoolkeuze op basis van inzet en capaciteiten Schooladvies blijft leidend Beter opleiden en toerusten docenten om schooladvies te versterken Brede en meerjarige brugklassen stimuleren binnen de huidige scholengemeenschappen Stimuleren stapelen Investeren in beroepsonderwijs Meer aandacht naar de vaak te grote overgang vmbo naar mbo Betere LOB en schakelprogramma s Doorlopende vakmanroutes N.v.t. Creëren van brede en meerjarige brugklassen, ook in vmbo/havo combinaties Experimenten met driejarige brugklassen Stimuleren van doorstromen en stapelen Eenvoudige, toegankelijke en transparante aanmeldingsprocedure Meer scholen die vmbo t/m vwo combineren Categorale scholen moeten samenwerken met brede scholen Weghalen prikkels selectie aan de poort Succes van twijfelleerlingen belonen Volgen en examineren van vakken op meerdere niveaus met het maatwerkdiploma Betere aansluiting vmbo en mbo d.m.v. integraal toetsingskader en experimenten met doorlopende leerlijnen Het beroepsonderwijs moet een volwaardige pijler worden naast het academisch onderwijs Mogelijkheid creëren tot een vakdiploma bij wie te hoge eisen taal en rekenen leiden tot uitval Invoering maatwerkdiploma Investeren in het leren van Nederlandse taal, cultuur, waarden, rechtstaat en democratie door achterstandskinderen en vluchtelingenkinderen Moderne middenschool met brede brugklassen Einde aan vroege selectie en toetscultuur po Mogelijkheid om schooladvies te corrigeren Vrijmaken extra bekostiging voor elke leerling die in een brede brugklas zit

7 Wettelijk vastleggen dat kinderen een dubbel schooladvies kunnen krijgen Scholen worden niet meer afgerekend op rendement zodat kinderen vaker de kans krijgen een hoger niveau te volgen Vrijmaken budget voor bijspijkercursussen op school Doorstroomrecht op elk niveau Afsluiten van vakken op een hoger of lager niveau Nog niet gepubliceerd

Dit is een levend document en wordt (indien relevant) aangevuld. Versie 10 november 2016, Roel van Hulten en Menalde Moojen

Dit is een levend document en wordt (indien relevant) aangevuld. Versie 10 november 2016, Roel van Hulten en Menalde Moojen Deze tabellen vertalen de reeds gepubliceerde conceptverkiezingsprogramma s in concrete en korte bullet points. Wijzigingen die leden van de partijen tijdens ALV s hebben aangebracht zijn niet meegenomen.

Nadere informatie

Dit is een levend document en wordt (indien relevant) aangevuld. Versie 9 november 2016, Roel van Hulten en Menalde Moojen

Dit is een levend document en wordt (indien relevant) aangevuld. Versie 9 november 2016, Roel van Hulten en Menalde Moojen Deze tabellen vertalen de reeds gepubliceerde conceptverkiezingsprogramma s in concrete en korte bullet points. Wijzigingen die leden van de partijen tijdens ALV s hebben aangebracht zijn niet meegenomen.

Nadere informatie

Kansrijk onderwijs 1. We pakken kansenongelijkheid aan

Kansrijk onderwijs 1. We pakken kansenongelijkheid aan Kansrijk onderwijs 1 Het onderwijs wordt gedomineerd door het economisme. Vanaf jonge leeftijd worden kinderen opgeleid tot producten voor de arbeidsmarkt. De vroege selectie begrenst de kansen van kinderen.

Nadere informatie

Cultuur en Wetenschap

Cultuur en Wetenschap 13 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, (VIII) voor het jaar 2016, te weten:

Nadere informatie

Cultuur en Wetenschap

Cultuur en Wetenschap 13 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, (VIII) voor het jaar 2016, te weten:

Nadere informatie

06 ONTWIKKELDE SAMEN- LEVING: GOED EN VERBINDEND ONDERWIJS VOOR IEDEREEN

06 ONTWIKKELDE SAMEN- LEVING: GOED EN VERBINDEND ONDERWIJS VOOR IEDEREEN 06 ONTWIKKELDE SAMEN- LEVING: GOED EN VERBINDEND ONDERWIJS VOOR IEDEREEN Onderwijs is de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling maar ook tot voorspoed en welzijn van de samenleving als geheel. Om de Nederlandse

Nadere informatie

50PLUS PVV D66 GroenLinks

50PLUS PVV D66 GroenLinks Vrijheid van onderwijs (diversiteit - keuzevrijheid - rv-50pluplanning - segregatie) onderwijs en wil hier graag een publiek debat ziet voor- en nadelen van bijzonder Alle islamitische scholen dicht over.

Nadere informatie

Stapeling binnen Melanchthon

Stapeling binnen Melanchthon Stapeling binnen Melanchthon Na je examen doorstromen naar een ander niveau in het voortgezet onderwijs Marieke van den Vlekkert Maatje, MSc. Versie 3 februari 2013 Besproken in AD (18/12), MMT (18/12),

Nadere informatie

Concept Toelatingscode overstap van vmbo klas 4 naar havo klas 4 Eemsdeltacollege

Concept Toelatingscode overstap van vmbo klas 4 naar havo klas 4 Eemsdeltacollege Concept Toelatingscode overstap van vmbo klas 4 naar havo klas 4 Eemsdeltacollege januari 14 K. Reinders Toelatingscode overstap van vmbo naar havo. 1. Inleiding 1 Onder druk van de politiek, ouder- en

Nadere informatie

Tweede Kamer verkiezingen De onderwijsstandpunten

Tweede Kamer verkiezingen De onderwijsstandpunten Tweede Kamer verkiezingen 2017 + De onderwijsstandpunten 2 PVV Nederland weer van ons 3 3 Alle islamitische scholen dicht. VVD Zeker Nederland (1/4) 4 4 De basis moet op orde blijven De basis van het lesprogramma,

Nadere informatie

Datum Betreft Adviesaanvraag flexibilisering van toetsing en examinering in primair en voortgezet onderwijs.

Datum Betreft Adviesaanvraag flexibilisering van toetsing en examinering in primair en voortgezet onderwijs. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Onderwijsraad Voortgezet Onderwijs IPC 2650 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum Betreft

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Onderwijskansen. 2.1 Opleidingsniveau ouders

Onderwijskansen. 2.1 Opleidingsniveau ouders de staat van het onderwijs 2 Onderwijskansen Een aantal ontwikkelingen veroorzaakt grotere verschillen tussen leerlingen in kansen voor goed onderwijs. Allereerst is het opleidingsniveau van ouders steeds

Nadere informatie

Gelijke kansen in het onderwijs

Gelijke kansen in het onderwijs Gelijke kansen in het onderwijs Toegankelijke tekstversie Pagina 1 Inleiding Dit is het dashboard gelijke kansen in het onderwijs. Dit dashboard monitor beschrijft voor verschillende groepen leerlingen

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 Ontwikkelingen vmbo en mbo Bestuursakkoord mbo (Ministerie OCW en Mbo- Raad) Sterk beroepsonderwijs (Ministerie OCW) SER advies: sterk en innovatief

Nadere informatie

Gelijke kansen in het onderwijs

Gelijke kansen in het onderwijs Gelijke kansen in het onderwijs Toegankelijke tekstversie, september 2019 Pagina 1 Inleiding Dit is het dashboard gelijke kansen in het onderwijs. Dit dashboard monitort voor verschillende groepen leerlingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 332 Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen Nr. 74 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS EN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Cultuur en Wetenschap

Cultuur en Wetenschap 29 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, (VIII) voor het jaar 2017, te weten:

Nadere informatie

VO Raad 5 april Is ons onderwijsbestel nog wel toegerust voor de 21e eeuwse schoolloopbaan? Louise Elffers

VO Raad 5 april Is ons onderwijsbestel nog wel toegerust voor de 21e eeuwse schoolloopbaan? Louise Elffers VO Raad 5 april 2017 Is ons onderwijsbestel nog wel toegerust voor de 21e eeuwse schoolloopbaan? Louise Elffers Waar wil ik met jullie over nadenken? Nadenken over ons onderwijsstelsel in de 21 e eeuw

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Bijlage K Vergelijking resultaten tussen partijen

Bijlage K Vergelijking resultaten tussen partijen BIJLAGE K: VERGELIJKING RESULTATEN TUSSEN PARTIJEN Bijlage K Vergelijking resultaten tussen partijen Bijlage K.1 onderwijs Tabel K.1.1 Onderwijsvoorstellen verkiezingsprogramma's 2011-2015 (bedragen in

Nadere informatie

Overzicht doorrekeningen verkiezingsprogramma s door CPB

Overzicht doorrekeningen verkiezingsprogramma s door CPB Overzicht doorrekeningen verkiezingsprogramma s door CPB Politieke partijen leveren aan het CPB gedetailleerd aan welker bedragen zijn voor ogen hebben met intensiveringen en bezuinigingen. Niet alle bedragen

Nadere informatie

Kansengelijkheid in het onderwijs

Kansengelijkheid in het onderwijs Rapportage Kansengelijkheid in het onderwijs Meningen en ideeën vanuit het onderwijs zelf Utrecht, november 2016 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud dr. Eric Elphick

Nadere informatie

Huidige politieke situatie

Huidige politieke situatie Published on Eurydice (https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice) Huidige politieke situatie Op 5 november 2012 is het kabinet Rutte ІІ aangetreden, gevormd door VVD en PvdA. Onderstaand overzicht

Nadere informatie

Den Haag, 29 februari 2016

Den Haag, 29 februari 2016 31289 Voortgezet Onderwijs Nr. 288 Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 29 februari 2016 Met deze brief

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Flexibilisering voortgezet onderwijs/maatwerkdiploma's/effectieve 28/04).

Aan de orde is het VAO Flexibilisering voortgezet onderwijs/maatwerkdiploma's/effectieve 28/04). 5 Aan de orde is het VAO voortgezet onderwijs/maatwerkdiploma's/effectieve (AO d.d. 28/04). Voorzitter. Ik dien drie moties in. constaterende dat sommige leerlingen normaliter wegens moeite met één vak

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet onderwijs & Middelbaar beroepsonderwijs Rijnstraat 50 Den

Nadere informatie

Politieke partijen over kinderopvang

Politieke partijen over kinderopvang Politieke partijen over kinderopvang Onderstaande teksten komen letterlijk uit de verschillende partijprogramma s. Doel van dit document is om een overzicht te bieden van de standpunten over kinderopvang

Nadere informatie

Sectorkeuze informatie-avond mavo 3. Dinsdag 22 september 2016

Sectorkeuze informatie-avond mavo 3. Dinsdag 22 september 2016 Sectorkeuze informatie-avond mavo 3 Dinsdag 22 september 2016 Ingrid Peters: MO middenbouw Camiel en Carlijn: Mentor mavo 3 Bram van Veghel: Decaan Voorstellen Inhoud 1. Onderwijssysteem in Nederland 2.

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs IPC 2650 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Datum 4 april 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van de leden Ypma en Vermue (beiden PvdA) van meervoudige schooladviezen

Datum 4 april 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van de leden Ypma en Vermue (beiden PvdA) van meervoudige schooladviezen >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 289 Voortgezet Onderwijs Nr. 269 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 30 november 2015 De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 289 Voortgezet Onderwijs Nr. 320 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens Na de basisschool Nieuwe afspraken over de overstap Naar welke opleiding kan mijn kind? Het basisschooladvies Het 2e toetsgegeven Welke opleidingen zijn er? Wat verwachten we van de ouders bij deze schoolkeuze?

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE I. INLEIDING

INHOUDSOPGAVE I. INLEIDING INHOUDSOPGAVE I. Inleiding. II. Voorstellen. a. Leraren beter opleiden en waarderen. b. Vroeg-selectie tegengaan en doorstroom verbeteren c. Perverse financiële prikkels wegnemen. III. Financiële gevolgen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 30 079 VMBO Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 oktober

Nadere informatie

Datum 8 februari 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Mohandis (PvdA) over het bericht dat selectie aan de poort allochtonen dupeert

Datum 8 februari 2016 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Mohandis (PvdA) over het bericht dat selectie aan de poort allochtonen dupeert >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs & Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1 STAP 1 Basisschooladvies Je krijgt van de basisschool een advies over het soort onderwijs dat bij je past: dat noemen we het basisschooladvies. Sommige leerlingen hebben wat extra ondersteuning op school

Nadere informatie

Zes-puntenplan Stichting van het Onderwijs

Zes-puntenplan Stichting van het Onderwijs Zes-puntenplan Stichting van het Onderwijs Investeren in de toekomst van Nederland. Dat doet de onderwijssector, van het primair onderwijs tot en met de universiteiten, elke dag. De mensen in het onderwijs

Nadere informatie

Aan de politiek: 5 oproepen van de mbo-scholen

Aan de politiek: 5 oproepen van de mbo-scholen Aan de politiek: 5 oproepen van de mbo-scholen Lees de vijf suggesties voor teksten in het regeerakkoord nieuwe regelgeving talentontwikkeling gelijke financiële ondersteuning laag opgeleide jongeren maak

Nadere informatie

Verplichte heroverweging basisschooladvies bij hogere eindtoetsscore

Verplichte heroverweging basisschooladvies bij hogere eindtoetsscore De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van leerlingen. Daarom is er terecht veel aandacht voor: bij ons als school, bij ouders en leerlingen.

Nadere informatie

HANDREIKING Advieswijzer voor plaatsing in het voortgezet onderwijs

HANDREIKING Advieswijzer voor plaatsing in het voortgezet onderwijs HANDREIKING Advieswijzer voor plaatsing in het voortgezet onderwijs 2016-2017 Inleiding Deze advieswijzer is opgesteld door de werkgroep POVO en kan door basisscholen gebruikt worden als hulpmiddel om

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs IPC 2650 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

De Plaatsingswijzer. Leeuwarden, 16 september 2010.

De Plaatsingswijzer. Leeuwarden, 16 september 2010. Leeuwarden, 16 september 2010. De Plaatsingswijzer Inleiding Het Primair en Voortgezet Onderwijs in Leeuwarden e.o. hebben samen een systematiek ontwikkeld om de advisering door de basisschool naar het

Nadere informatie

Politieke partijen beloven investeringen in onderwijs

Politieke partijen beloven investeringen in onderwijs Politieke partijen beloven investeringen in onderwijs Een basisvoorziening voor kinderen onder de vier jaar, meer brede brugklassen, minder prestatieafspraken voor onderwijsinstellingen, een leven lang

Nadere informatie

Kansengelijkheid in het onderwijs in Den Haag

Kansengelijkheid in het onderwijs in Den Haag Notitie Kansengelijkheid in het onderwijs in Den Haag datum 7 juni 2017 aan van auteur Suzanne Beek, Gemeente Den Haag SEO Economisch Onderzoek Paul Bisschop rapportnummer 2017-33 Achtergrond Naar aanleiding

Nadere informatie

Alle talenten tot hun recht laten komen

Alle talenten tot hun recht laten komen Alle talenten tot hun recht laten komen een pleidooi tegen vroege selectie in het funderend onderwijs Inleiding Internationaal gezien doet het Nederlandse onderwijssysteem het goed. Dit blijkt ook uit

Nadere informatie

De TL (G) in 21 e eeuw.

De TL (G) in 21 e eeuw. De TL (G) in 21 e eeuw. Koers Platform TL 90 GTL/Mavo-scholen vormen samen het Platform TL Doelstelling: In verscheidenheid werken aan twee hoofdzaken: School is meer dan een diploma-instituut School is

Nadere informatie

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014 1 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 2 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO Henk

Nadere informatie

Protocol. Overstap po-vo

Protocol. Overstap po-vo Protocol Overstap po-vo Totstandkoming van het basisschooladvies Stap 1. Afname Entreetoets Wanneer Groep 7 April/Mei Toelichting De Entreetoets wordt afgenomen. Deze toets geeft ons naast de reguliere

Nadere informatie

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X

VO2020. Schoolrapportage. Venster College X VO2020 Schoolrapportage Venster College X Deze rapportage toont de antwoorden van de schoolambities van de VO2020-scan. U vindt uw eigen antwoorden terug in de nulmeting en in de actuele stand, inclusief

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 289 Voortgezet Onderwijs Nr. 288 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

FACTSHEET. Instroom en succes in de opleiding tot leerkracht. Platform Beleidsinformatie Mei 2013

FACTSHEET. Instroom en succes in de opleiding tot leerkracht. Platform Beleidsinformatie Mei 2013 FACTSHEET Instroom en succes in de opleiding tot leerkracht Platform Beleidsinformatie Mei 2013 Samenstelling: Pauline Thoolen (OCW/Kennis) Rozemarijn Missler (OCW/Kennis) Erik Fleur (DUO/IP) Arrian Rutten

Nadere informatie

IN NEDERLAND NAAR SCHOOL? DE KRACHT VAN AANDACHT 1

IN NEDERLAND NAAR SCHOOL? DE KRACHT VAN AANDACHT 1 IN NEDERLAND NAAR SCHOOL? DE KRACHT VAN AANDACHT 1 WWW.WINFORD.NL 2017 alle rechten voorbehouden aan Winford. De inhoud van deze folder is auteursrechtelijk beschermd. 2 2 IN NEDERLAND NAAR SCHOOL? Keert

Nadere informatie

FLEXIBILISERING VAN CENTRALE TOETSEN EN EXAMENS

FLEXIBILISERING VAN CENTRALE TOETSEN EN EXAMENS FLEXIBILISERING VAN CENTRALE TOETSEN EN EXAMENS VISIE VAN HET COLLEGE VOOR TOETSEN EN EXAMENS pagina 2 van 8 Aanleiding en historisch perspectief De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

Voorlichtingsavond. Voortgezet onderwijs groep 8

Voorlichtingsavond. Voortgezet onderwijs groep 8 Voorlichtingsavond Voortgezet onderwijs groep 8 Programma van de avond 19.00 uur programma ouders en kinderen samen. 19.30 voorlichting ouders, kinderen richten de tentoonstelling in. 20.00 tentoonstelling

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de aanmeldprocedure krijgt u tijdens de informatieavonden in november en december op de vo-scholen. Inrichting

Nadere informatie

Informatieavond

Informatieavond Informatieavond 8 2017-2018 1 Verloop van het schooljaar Verslagen/ presentaties - Werkstuk - Spreekbeurt - Boekverslag - Boekbespreking - Actuakring Activiteiten - Gastles bureau Halt - Bank voor de klas

Nadere informatie

De overgang po vo. Hoe bepalen wat een leerling kan? Trudie Schils Universiteit Maastricht

De overgang po vo. Hoe bepalen wat een leerling kan? Trudie Schils Universiteit Maastricht De overgang po vo Hoe bepalen wat een leerling kan? Trudie Schils Universiteit Maastricht Kansenongelijkheid bij overgang po vo % 60 50 40 30 20 Laag opgeleide ouders (geen startkwalificatie) Gemiddeld

Nadere informatie

Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8

Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8 Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8 2018-2019 In groep 8 zullen de leerlingen een advies ontvangen voor het voortgezet vervolgonderwijs. Het advies is gebaseerd op de leerprestaties, de aanleg,

Nadere informatie

BEVORDEREN EN DOORSTROOM

BEVORDEREN EN DOORSTROOM DOORSTROOM A. Regels en terminologie B. Overgangsnormen MAVO C. Overgangsnormen HAVO en VWO (atheneum en gymnasium) D. Determinatie E. van MAVO4 naar HAVO4 en HAVO5 naar VWO5 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018

Nadere informatie

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat.

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat. SLIM LEREN Plus school met intensieve begeleiding op maat. Over Roekhorst Wij zijn een particuliere middelbare school. We bieden kwaliteitsonderwijs op alle niveaus met een duidelijke identiteit. Modern

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming binnen de regio 2. Van

Nadere informatie

Toelatingscode overstap van vmbo naar havo. 1 Inleiding

Toelatingscode overstap van vmbo naar havo. 1 Inleiding Toelatingscode overstap van vmbo naar havo 1 Inleiding De overstap van vmbo-gediplomeerden naar havo 4 staat onder druk. De afgelopen jaren is een stijgende lijn te zien van het aantal vmbo-ers dat doorstroomt

Nadere informatie

Elk talent telt! Urgent

Elk talent telt! Urgent Elk talent telt! Sfeerverslag van de werkconferentie over doorlopende talentontwikkeling, 25 mei 2016. Deze conferentie is georganiseerd door de Stichting van het Onderwijs. Er zijn mooie voorbeelden van

Nadere informatie

Groep 8 Het laatste jaar op de basisschool.. veel nieuwe zaken.. leren, leren.. en ook nog huiswerk..

Groep 8 Het laatste jaar op de basisschool.. veel nieuwe zaken.. leren, leren.. en ook nog huiswerk.. Groep 8 Het laatste jaar op de basisschool.. veel nieuwe zaken.. leren, leren.. en ook nog huiswerk.. Informatieavond VO groep 8 Donderdag 22 oktober 2015 Informatie over Hoe komt schooladvies VO tot stand?

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 289 Voortgezet Onderwijs Nr. 261 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 12 oktober 2015 De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nadere informatie

Stichting 360grView Samen het kind zien

Stichting 360grView Samen het kind zien Toptalent in het funderend onderwijs Algemeen Overleg Commissie Onderwijs Tweede Kamer d.d. 23 januari 2014 Uitgeschreven door Véronique Schutgens, stichting 360grView. Commissieleden aanwezig: Jasper

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den

Nadere informatie

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht Aanbevelingen en Actieprogramma Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht 2 Aanbevelingen ter verbetering van (de aantrekkelijkheid van) het VMBO naar aanleiding van het VMBO

Nadere informatie

NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl

NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl Opbrengsten Bijlage Schoolgids 2012-2013 Onze opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Inleiding Of we goed onderwijs bieden

Nadere informatie

Informatieavond Voortgezet onderwijs

Informatieavond Voortgezet onderwijs Informatieavond Voortgezet onderwijs Welkom Hoe zit het voortgezet onderwijs in elkaar? De verschillende richtingen nader bekeken. Extra zorg binnen het VO (vmbo) Speciale brugklassen/leerwegen Hoe komt

Nadere informatie

Procedure schoolverlaten

Procedure schoolverlaten Procedure schoolverlaten Overgang van het PO naar VO: Het advies van de basisschool is tegelijk het plaatsingsniveau van de leerling. Regelgeving: Het bevoegd gezag (VO) baseert zijn beslissing over de

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevorderingsnormen 2016-2017 Algemene regels: Alle klassen werken volgens een officieel toetsreglement; Alle cijfers behouden een decimaal; We werken met een doorlopend gemiddelde; Voor de vaststelling

Nadere informatie

Leerrechten: een werkbaar begrip? Paul Zoontjens Den Haag, VARO\/NVOR, 29 maart 2018

Leerrechten: een werkbaar begrip? Paul Zoontjens Den Haag, VARO\/NVOR, 29 maart 2018 Leerrechten: een werkbaar begrip? Paul Zoontjens Den Haag, VARO\/NVOR, 29 maart 2018 In discussie 1 Eindrapport Platform Onderwijs 2032, 2016: Een toekomstgericht curriculum bestaat (..) uit een wettelijk

Nadere informatie

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus

Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie. Afschaffing loting bij opleidingen met een numerus fixus Voortgezet Onderwijs 19 februari 2016 Inhoud Algemeen Meer maatwerk voor leerlingen Overgang po-vo Spellingcontrole mag aan voor kandidaten met dyslexie Rekenresultaten 2015 per school Scholen aan de slag

Nadere informatie

30079 VMBO Voortgezet Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

30079 VMBO Voortgezet Onderwijs. Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 30079 VMBO 31289 Voortgezet Onderwijs Nr. 69 Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 januari 2017 Met deze

Nadere informatie

Opleidingsniveau stijgt

Opleidingsniveau stijgt Opleidingsniveau stijgt Grote doorstroom naar hogere niveaus Meer leerlingen vanuit vmbo naar havo Grote groep mbo ers naar het hbo 10 Jongens groeien gedurende hun onderwijsloopbaan Jongens na een diploma

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Tweede Kamer Postbus EA s Gravenhage

Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Tweede Kamer Postbus EA s Gravenhage Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA s Gravenhage Woerden, 30 mei 2017 Ons kenmerk: Doorkiesnummer: 0348-75 35 00 Onderwerp:

Nadere informatie

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan u gegeven! De Overstap SCHOOLSOORTEN PRO VMBO

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Vastgesteld op 12 november 2014 Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming

Nadere informatie

Bijeenkomst subsidiemogelijkheden doorstroomprogramma's vmbo-havo/mbo. mei 2017

Bijeenkomst subsidiemogelijkheden doorstroomprogramma's vmbo-havo/mbo. mei 2017 Bijeenkomst subsidiemogelijkheden doorstroomprogramma's vmbo-havo/mbo mei 2017 Mea-Neelke Andréa (OCW) Ronald Reus (DUS-I) Er komt een subsidiekader dat uiterlijk 31 mei 2017 wordt gepubliceerd in de Staatscourant

Nadere informatie

Toelatingscode overstap van vmbo naar havo

Toelatingscode overstap van vmbo naar havo Toelatingscode overstap van vmbo naar havo Inhoud 1 Inleiding 5 2 Toelatingscode 7 3 Toelichting op de code 9 3.1 Waarom deze code? 9 3.2 Dilemma s bij de code 9 3.3 Wat vraagt de sector? 10 3.4 Toelichting

Nadere informatie

Povo. Ouderbrochure POVO. Uitleg voor ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs 2013-2014

Povo. Ouderbrochure POVO. Uitleg voor ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs 2013-2014 Povo Ouderbrochure POVO Uitleg voor ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs 2013-2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Advisering en schoolkeuze 1 Hoofdstuk 2: De verschillende

Nadere informatie

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN op Christelijk College de NOORDGOUW () Op de Noordgouw kunnen leerlingen 3 verschillende diploma s halen: 1. MAVO-diploma 2. HAVO-diploma 3. Atheneum-diploma (+) VMBO-tl = MAVO

Nadere informatie

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015 Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015 Fokor Vereniging samenwerkende schoolbesturen voor primair en voorgezet onderwijs. (Gemeente Rotterdam)

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2015/2016

INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2015/2016 INSCHRIJVINGSBELEID VOOR SCHOOLJAAR 2015/2016 In dit document is het inschrijvingsbeleid voor het Arte College voor schooljaar 2015/2016 beschreven. De inhoud van dit document is tot stand gekomen in overleg

Nadere informatie

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 RMC regio Haaglanden Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 Programma Eerste deel Korte toelichting op brief extra kansen voor jongeren

Nadere informatie

De overstap van primair naar voortgezet onderwijs

De overstap van primair naar voortgezet onderwijs De overstap van primair naar voortgezet onderwijs INFORMATIE VOOR OUDERS VAN LEERLINGEN UIT GROEP 8 LET OP! INFORMATIE OVER DE AANMELDPROCEDURE KRIJGT U TIJDENS DE INFORMATIEAVONDEN IN NOVEMBER EN DECEMBER

Nadere informatie

Uw brief van. 11 juli 2005

Uw brief van. 11 juli 2005 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 26 augustus 2005 VO/F/05/32150 Uw brief van 11 juli 2005 Uw kenmerk 2040517890 Onderwerp

Nadere informatie

Datum 4 juli 2019 Betreft Analyse naar aanleiding van de eerste tussenrapportage over onderwijs

Datum 4 juli 2019 Betreft Analyse naar aanleiding van de eerste tussenrapportage over onderwijs >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool Wat staat je dan te wachten, waar kun je uit kiezen, waar kun je terecht??? In onderstaand schema is te zien hoe de leerroutes er uit zien op de middelbare

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WEB met name in verband met het afschaffen van de cascadebekostiging

Besluit tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WEB met name in verband met het afschaffen van de cascadebekostiging 35 002 Besluit tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit WEB met name in verband met het afschaffen van de cascadebekostiging Nr. 2 Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld 17 september 2018 De

Nadere informatie

Politieke Barometer Onderwijs Meting april 2013

Politieke Barometer Onderwijs Meting april 2013 Politieke Barometer Onderwijs Meting april 2013 Vertrouwen in kabinet en bewindslieden en politieke voorkeur Wetsvoorstel centrale eindtoets Plan van aanpak tegen pesten Sluiting kleine scholen Van 16

Nadere informatie

Talen in het curriculum van de toekomst

Talen in het curriculum van de toekomst Talen in het curriculum van de toekomst SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Jornada de formación para profesores de español como lengua extranjera, Utrecht 16 enero 2017 Daniela Fasoglio,

Nadere informatie

Referentiekaders. Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2. Station en de referentiekaders 6

Referentiekaders. Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2. Station en de referentiekaders 6 Referentiekaders Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2 Station en de referentiekaders 6 1 Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen (Commissie Meijerink) Een beknopte samenvatting/ de belangrijkste

Nadere informatie

Advieswijzer voor plaatsing in het voortgezet onderwijs 2015-2016

Advieswijzer voor plaatsing in het voortgezet onderwijs 2015-2016 Advieswijzer voor plaatsing in het voortgezet onderwijs 2015-2016 Inleiding Deze advieswijzer is opgesteld door de werkgroep POVO en kan door basisscholen gebruikt worden als hulpmiddel om het advies VO

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: De verschillende soorten onderwijsniveaus na de basisschool 3

Hoofdstuk 2: De verschillende soorten onderwijsniveaus na de basisschool 3 2012-2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Advisering en schoolkeuze 1 Hoofdstuk 2: De verschillende soorten onderwijsniveaus na de basisschool 3 Hoofdstuk 3: Overzicht van alle Utrechtse scholen en hun onderwijsniveaus

Nadere informatie