highlights of dutch graphic design

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "highlights of dutch graphic design"

Transcriptie

1 highlights of dutch 1890 graphic design 1990

2 voorwoord Met de titel The Golden Age of Dutch Graphic Design wordt een parallel getrokken met die andere Gouden Eeuw van Rembrandt en Vermeer. De overeenkomst heeft betrekking op ontwikkeling en kwaliteit, maar vooral op de centrale betekenis van vrijheid en tolerantie. René Descartes schreef dat men alleen in de Nederlandse Republiek volledige vrijheid kon genieten. In Amsterdam werden boeken gepubliceerd die elders in Europa verboden waren. In deze tentoonstelling is die cultuur van tolerantie innig verbonden met de vrijheid van grafisch ontwerpers. Geïnspireerd, misschien zelfs opgejaagd, door een tijdperk van vooruitgang en vernietiging, zochten ze naar nieuwe vormen voor gedrukte communicatie. Zo deden de Nederlandse grafische ontwerpers amper honderd jaar een reeks experimenten, waarvan de consequenties nog altijd doorwerken in de praktijk. Ik verwacht dat het inventieve werk van deze ontwerpers u opnieuw zal weten te verbazen. Maar ik hoop vooral dat deze tentoonstelling u een aanstekelijk gevoel van vrijheid geeft. Dingeman Kuilman Directeur Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion

3 highlights of dutch graphic design from 1890 to 1990 Grafisch ontwerp uit Nederland staat internationaal hoog aan- geschreven als zijnde uiterst vernieuwend en invloedrijk. Het Nederlands grafisch ontwerp, met een lange en unieke artistieke traditie, is het product van veel uitzonderlijke talenten die volop steun hebben ondervonden van hun verlichte opdrachtgevers en een betrokken publiek. De tentoonstelling Golden Age biedt een rijk overzicht van deze traditie van 1890 tot Golden Age bevat de meest bekende en befaamde hoogtepunten van Nederlands grafisch ontwerp uit de twintigste eeuw. Tot de stijlen die tijdens deze periode tot bloei zijn gekomen behoren Art Nouveau, De Stijl, het expressionisme, het Nederlandse constructivisme en het naoorlogse rationalisme. Er worden werken getoond van onder meer Jan Toorop, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Piet Zwart, Paul Schuitema, Willem Sandberg, Dick Elffers, Jan Bons, Pieter Brattinga, Jan van Toorn en Wim Crouwel. Hun individuele en collectieve prestaties vertegenwoordigen een unieke en verrassend samenhangende culturele traditie. Veel van dit werk is vanwege de originaliteit of de subtiele complexiteit ervan nog steeds een bron van inspiratie voor de grafische ontwerptaal van vandaag.

4 1 Nieuwe vormgevingstrends Individueel en universeel Art Nouveau was een nieuwe artistieke beweging die fungeerde als een brug tussen de negentiende en de twintigste eeuw. Ze werd in Nederland Nieuwe Kunst genoemd, en floreerde van ongeveer 1892 tot Door de Nieuwe Kunst gaven veel jongere Nederlandse kunstenaars de aanzet tot een ware artistieke heropleving, die de basis vormde voor toekomstige bewegingen, inclusief De Stijl. Rond de eeuwwisseling De invloed van De Stijl Jan Toorop, affiche. Delftsche slaolie, De Nederlandse bijdrage aan boekontwerp was bijzonder rijk. Vergeleken met Art Nouveau-boekontwerp in andere delen van Europa had Nieuwe Kunst een meer speelse en provocerende toon. Dit was zichtbaar in het werk van Van Hoytema, Reijmert en Wenckebach, die voor een naturalistische benadering kozen in hun illustraties. Anderen, zoals Dijsselhof, neigden ertoe om vormen te vereenvoudigen tot ornamenten. Kunstmotieven uit Nederlands Oost-Indië waren vooral van belang in Nieuwe Kunst-ontwerpen, zoals blijkt uit Toorop s lineaire benadering. Het gebruik van silhouetten en kapselstijlen in zijn ontwerpen is terug te voeren op Javaanse wajangpoppen. Bart van der Leck, affiche. Batavier-Lijn, Wm. H. Muller & Co., Theo van Doesburg begon de beweging De Stijl in 1917, samen met Vilmos Huszár en Piet Mondriaan. Anderen die zich later aansloten waren onder meer Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. De Stijl was één van de vele kritische, intellectuele reacties op de rampzalige Eerste Wereldoorlog. De Stijl pleitte voor één nieuwe, rationele kunst die beter bij de moderne wereld paste. Van Doesburg ontwierp een majuskelalfabet dat was opgebouwd uit verticale en horizontale rechthoeken van dezelfde dikte en dat in de hoogte en de breedte kon worden opgerekt om teksten de gewenste opmaak te geven. Bart van der Leck ontwierp een affiche voor de Batavier-Lijn in een rationele stijl, waarbij hij gebruik maakte van een direct herkenbare, hoogst eigen beeldtaal.

5 2 Expressionisme Functionele vorm Tegen het eind van de Eerste Wereldoorlog ontstond er onder Nederlandse ontwerpers een toenemende belangstelling voor op de geometrie gebaseerde letters. In 1918 werd het tijdschrift Wendingen opgericht. De strikt verticale en horizontale, asymmetrische structuur werd uiteindelijk bekend als Amsterdams expressionisme. De Wendingen-stijl Het Nederlandse constructivisme H.Th. Wijdeveld, affiche. internationale theater tentoonstelling Kunst aan het Volk, Gedurende veertien jaar heeft het tijdschrift Wendingen aandacht geschonken aan hedendaagse kunstonderwerpen. Dit blad werd opgericht door de Amsterdamse architect Hendricus Theodorus Wijdeveld. De naam verwijst zowel naar richtingverandering als omwenteling. De decoratieve benadering van Wendingen stond haaks op de internationale beweging naar het functionalisme. Hoewel de omslagen veel stijl variatie lieten zien was de opmaak van de pagina s conventioneel. Wijdeveld was de drijvende kracht achter Wendingen. De hoogst persoonlijke stijl van de uitgave was na zijn aftreden in 1927 een kort leven beschoren. Piet Zwart, affiche. Laga rubber vloeren, Den Haag, Piet Zwart en Paul Schuitema hebben de loop van het grafisch ontwerp in Nederland radicaal verlegd. Zij hielden echter altijd vol dat ze naast hervorming van de typografie ook maatschappelijke verandering beoogden. Piet Zwart heeft zich op veel gebieden van de beeldende kunst ontplooid, zoals grafisch ontwerp, architectuur, architectuurkritiek, meubelontwerp, industriële vormgeving, schilderkunst en fotografie. Zwart wist in zijn werk op briljante wijze een gevoel van eenheid en evenwicht te bereiken, terwijl hij er tegelijk in slaagde elk afzonderlijk element een individuele rol te geven. Schuitema, die vaak foto s en typografie combineerde, streefde ernaar om informatie op een heldere, leesbare en directe manier over te dragen. Dit week radicaal af van de reguliere reclame uit die tijd, die juist werd gekenmerkt door kunstgrepen, versiering en clichématige illustraties.

6 3 De roep om artisticiteit en smaak politieke en maatschappelijke beroering Een andere zoektocht naar een nieuw begin werd aangevoerd door ontwerpers die toegewijd bleven aan traditioneel georiënteerde typografie. Door het beklemtonen van symmetrie, harmonie, evenwicht en klassieke paginaverhoudingen, hielden zij lange tijd een ideologisch conflict met hun progressievere vakgenoten in stand. Verschillende richtingen De jaren dertig: Tumult en verandering S.H. de Roos, affiche. ca De voorhoede bestond hoofdzakelijk uit typografen en boekontwerpers zoals S.H. de Roos en Jan van Krimpen. Zij vonden dat boekontwerpers primair de schrijver en de lezer moesten dienen en typografie niet als hun eigen platform moest fungeren. Het is misschien ironisch dat Van Krimpens fundamentele benadering en afwijzing van versiering hem tot op zekere hoogte verbond met de constructivisten die hij verachtte. In dezelfde periode was Hendrik Nicolaas Werkman op zoek naar het poëtische aspect van typografie. In het tijdschrift The Next Call combineerde hij traditionele drukkunst met een onconventionele methode waarbij het papier met de bovenkant omhoog op de drukpers werd gelegd. Zijn werk werd steevast gekenmerkt door speelsheid, onschuld en doortastendheid. Cas Oorthuys, affiche. De Olympiade onder dictatuur, Olympische spelen in Berlijn, Het instabiele economische en politieke klimaat in Europa tijdens de jaren dertig had een regressief effect op de verwachtingen en aspiraties van de jaren twintig. Grafisch ontwerpers waren niet immuun voor deze politieke en sociale onrust en de conven tionele illustratie herwon iets van haar populariteit. Tot de prominente Nederlandse grafisch ontwerpers die rond 1930 naam begonnen te maken behoren Willem Sandberg, Nicolaas P. de Koo en Andries Oosterbaan. Na 1930 emigreerden bovendien veel intellectuelen en kunstenaars naar Nederland, vooral vanwege de moeilijke politieke situatie in Rusland en Duitsland. Otto Treumann was één van de emigranten uit Duitsland. Ook hij bracht een nieuwe kijk en vitaliteit met zich mee die het Nederlands grafisch ontwerp geweldig heeft verrijkt.

7 4 Eenvoud en esthetische kracht De boodschap overbrengen Na de Tweede Wereldoorlog onderging het Nederlands grafisch ontwerp een transformatie. Ontwerpers verzetten zich tegen de maatschappelijke en artistieke waarden van hun tijd en gaven zo de aanzet tot een nieuw expressionisme in grafisch ontwerp, dat zich in de jaren zeventig en tachtig aanzienlijk wist te versterken. Dick Elffers, affiche. Weerbare democratie, Het naoorlogse rationalisme en expressionisme De jaren volgend op het einde van de Tweede Wereldoorlog waren een periode van herstel, reflectie en introspectie. De naam van de nieuwe Nederlandse avant-garde publicatie Open Oog, waarvoor Sandberg in 1946 het omslag ontwierp, verwees naar een nieuwe start voor het Nederlandse grafisch ontwerpen. In deze tijd kwamen twee stromingen op. Was de eerste een praktische variant van het constructivisme, de tweede betrof de opkomst van non-conformistische ontwerpers die zich afzetten tegen de maatschappelijke en artistieke waarden van die tijd. Dit bracht een nieuw expressionisme voort in het Nederlands grafisch ontwerp. Gielijn Escher, affiche. Festival of Fools, Amsterdam, Internationale vormgeving Ontwerpbureaus zoals Total Design werden geïnspireerd door de internationale Zwitserse stijl. In dezelfde periode benadrukte de opkomst van non-conformistische ontwerpers zoals Jan van Toorn persoonlijke interpretatie en subjectiviteit door een nieuw expressionisme in grafisch ontwerp. In deze periode bestond er veel vrijheid voor uiteenlopende en persoonlijke interpretaties. De afficheontwerper Gielijn Escher weigerde zich in een hokje te laten duwen, en Anton Beeke en Swip Stolk ontplooiden hun persoonlijke visies op beeld en typografie. Ook de Rotter-damse studio Hard Werken en typografisch ontwerper Walter Nikkels toonden aan dat het innovatieve Nederlandse klimaat ruimte bood aan iedere ontwerper die kwaliteit aan een persoonlijke visie wist te koppelen.

8 Curatoren: Cees W. de Jong, ontwerper en uitgever, VK Projects, Laren. In samenwerking met Alston W. Purvis, hoogleraar Department of Graphic Design, College of Fine Arts, Boston University, VS. Adviseurs: Dingeman Kuilman, directeur Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion, Amsterdam Esther Cleven, professor Moderne Typografie en Grafisch Ontwerp, Universiteit van Amsterdam, en curator van Graphic Design Museum, Breda 26. Willem Sandberg, affiche. International Posters 143, Museum Fodor Amsterdam, Diego Rivera. 10. Sybold van Ravensteyn, affiche. Bezoek de Huisvlijt tentoonstelling, Jan van Keulen, affiche. Fanfare, Paul Schuitema, affiche. Centrale Bond Transportarbeiders, Piet Zwart, stationery. WijNu, Vereniging experimenteel toneel, s Gravenhage, Jan Bons, affiche. Rietveld. Stedelijk Museum Amsterdam, Piet Zwart, cover. Het linnen venster, 12 Monografieën over Filmkunst door C.J. Graadt van Roggen, Rotterdam: W.L. en J. Brusse, Piet Zwart, Normalienboekje NKF, ca Jan Ros, affiche. Blooker s Cacao, Dick Bruna, affiche. Pas Toe. Pas Toe, Paul Schuitema, tijdschrift cover. De 8 en Opbouw, H.N. Werkman, cover. De Ploeg, G. van Caspel, affiche. Ivens & Co. Foto- Artikelen, Nijmegen en Amsterdam, Leo Gestel, affiche. Philips Arga, Harm Kamerlingh Onnes, affiche. De Sphinx, Leiden, Albert Pieter Hahn, affiche. Stem Rood. Kiest de Kandidaten der Soc. Dem. Arb. Partij, Bart van der Leck, affiche. Van der Leck tentoonstelling Voor de Kunst, Utrecht, Theo van Doesburg, cover. Wat is Dada?, The Hague, Kurt Schwitters and Theo van Doesburg, cover. Holland Dada, nr. 1. Hanover, Kurt Schwitters, H.N. Werkman, magazine. The Next Call nr. 8, Wim Crouwel, catalogus. Robert Rauschenberg, Stedelijk Museum Amsterdam, Anthon Beeke, themanummer. Alphabet. Fotografie Geert Kooiman. Kwadraatblad Steendrukkerij de Jong, Hilversum, Gielijn Escher, affiche. Festival of Fools. Amsterdam, Paul Mijksenaar en Piet Schreuders, Kerstnummer. Grafisch Nederland, Hard Werken, Willem Kars and Gerard Hadders, publicatie, Anthon Beeke, affiche. Richard III door William Shakespeare. Globe Theatre Group, Frank Beekers, affiche. De emotionele pest. Toneelgroep Sater, Tekst: Cees W. de Jong Organisatie: Renske Brinkman, Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion Vormgeving tentoonstelling: COMA, Amsterdam/New York, in samenwerking met Vaclav Pozarek. Grafisch ontwerp: COMA, Amsterdam/New York Tentoonstellingsbouw: Landstra en De Vries, Amsterdam, in samenwerking met Karel Sybesma. Drukwerk: robstolk, Amsterdam Dit project is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het HGIS-Cultuurprogramma. Bruikleengevers: Affiche Museum Hoorn, Ben Bos, Martijn F. Le Coultre, Grafische Cultuur Stichting, IISG/Reclame Arsenaal, Cees W. de Jong, Dick Maan, Alston W. Purvis, Stichting De Best Verzorgde Boeken. Bij de keuze van beeldmateriaal is zoveel mogelijk getracht de daarop rustende auteursrechten te honoreren. Wie meent auteurs-rechtelijke aanspraken te kunnen maken, wordt verzocht contact op te nemen met Premsela. 30. Willem Sandberg, Christmas issue. Drukkersweekblad. Amsterdam, Fré Cohen, tijdschrift cover. Port Maritieme et Aerien, Paul Schuitema, brochure. Toledo Berkel Snelwegers, Rotterdam, Jurriaan Schrofer, affiche. i10, The Inter-national Avantgarde Stedelijk Museum Amsterdam, Johan M. Moerkerk, affiche. Stokvis fietsen, Piet Zwart, affiche. Internationale tentoonstelling op Filmgebied The Hague, Pieter Brattinga, affiche. PTT. Hilversum: Steendrukkerij de Jong, Willem Sandberg, cover. Open Oog, Otto Treumann, affiche. 50ste Jaarbeurs Utrecht, Paul Schuitema, advertentie. C. Chevalier Printers, Rotterdam, Wim Crouwel, publicatie. New Alphabet, Steendrukkerij de Jong & Co. Hilversum, Henk Rademaker, affiche. Van Gogh, Vilmos Huszár, tijdschrift. Wendingen vol. 10, no. 3. Santpoort: C.A. Mees, Opgedragen aan de Mexicaanse kunstenaar

9

10

11

highlights of dutch 1890

highlights of dutch 1890 highlights of dutch 1890 grafic design 1990 foreword The title The Golden Age of Dutch Graphic Design draws a parallel with that other Dutch Golden Age of Rembrandt and Vermeer. Common to both is the

Nadere informatie

DE BESTE AFFICHES VOLGENS EEN OUDE VOS

DE BESTE AFFICHES VOLGENS EEN OUDE VOS door Rineke van Houten DE BESTE AFFICHES VOLGENS EEN OUDE VOS DUTCH POSTERS 1960-1996 Anthon Beeke heeft over zijn grote passie een boek gemaakt. Dit najaar verscheen Dutch Posters 1960-1996, met affiches

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

Huis van Piet Mondriaan

Huis van Piet Mondriaan Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Gemeentemuseum Den Haag Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Entreeprijzen FIT + groepen Î Toegangsprijs: Û10,50 p.p. Î Reguliere verkoop: Û13,50 p.p. Î Uw tourguide

Nadere informatie

De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. Rietveldpaviljoen Amersfoort

De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. Rietveldpaviljoen Amersfoort De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. Rietveldpaviljoen Amersfoort In het jaar 2017 viert Nederland honderd jaar De Stijl onder de noemer Mondriaan to Dutch Design. Diverse musea en culturele

Nadere informatie

Ton van Tast. afmeting 14,4 x 10 x 14,4

Ton van Tast. afmeting 14,4 x 10 x 14,4 Iconen van de post 1929 tarievenboekjes Ton van Tast De omslag van het posttarievenboekje uit 1929 heeft een illustratief karakter. Ontwerper Ton van Tast tekent voor zowel de voorkant als de achterkant

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

HOE VERSCHILT DE BEELDTAAL GEBRUIKT OP POSTERS TUSSEN NEDERLAND EN JAPAN IN DE 20E EEUW? SEMINAR ESSAY PERIODE D KIM VAN LEEUWE 1623096 MARION DE RIJK

HOE VERSCHILT DE BEELDTAAL GEBRUIKT OP POSTERS TUSSEN NEDERLAND EN JAPAN IN DE 20E EEUW? SEMINAR ESSAY PERIODE D KIM VAN LEEUWE 1623096 MARION DE RIJK HOE VERSCHILT DE BEELDTAAL GEBRUIKT OP POSTERS TUSSEN NEDERLAND EN JAPAN IN DE 20E EEUW? SEMINAR ESSAY PERIODE D KIM VAN LEEUWE 1623096 MARION DE RIJK INHOUDSOPGAVE Essay Reflectie Bronnen 3 13 14 2 HOE

Nadere informatie

Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen

Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen 16 mei 2016 Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen 1965-2000 Vraag 19: Bespreek de kritische stemmen die niet akkoord gaan met de visie dat de architectuur van de Moderne Beweging

Nadere informatie

CENTRAAL MUSEUM DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs. Goed om te weten:

CENTRAAL MUSEUM DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs. Goed om te weten: Voor de docent: grote groep? Deel de groep op en laat een deel opdracht 1, 2, 3, 4, 5 en een deel opdracht 6, 5, 4, 1, 2 maken in die volgorde. Weten waar de zalen zijn? Vraag het aan één van onze publieksmedewerkers

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20978 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Booij, Lennart Title: De ontvangst van het werk van René Lalique (1860-1945) in

Nadere informatie

& Meubelontwerpen Designbemiddeling Theater, ballet & film affiches

& Meubelontwerpen Designbemiddeling Theater, ballet & film affiches Beste belangstellende, oorgesteld: Dirk de Wit Mijn verzameldrang uit het recente verleden heeft geleid tot volle zolders die nodig geruimd moet worden.. De prijzen zijn bepaald door de huidige marktwaarden

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION

THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION PERSBERICHT AMSTERDAM 14 APRIL 2017 ISAAC ISRAELS MOULIN DE LA GALETTE LEIDT DE VEILING VAN THE FORMER KAMERBEEK COLLECTION Isaac Israels (1865-1934), Moulin de la Galette, Parijs ( 300.000-500.000) Amsterdam

Nadere informatie

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Transformatie Huis II 2006 Tekst, computeranimatie Transformatiehuis

Nadere informatie

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis Het Rietveld Schröderhuis Introductie, voorbereidend lesmateriaal, verwerkingslesmateriaal Groep 7 en 8 Beste leerkracht, Jullie bezoeken binnenkort het Rietveld Schröderhuis. Alvast van harte welkom!

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN

ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN ARCHITECTUURTHEORIE, DEEL 2: TENDENZEN EN VERTOGEN 1965 2000 PROF. HILDE HEYNEN EXAMENVRAAG 1: PAPER VERGELIJK DE UTOPISCHE OPVATTINGEN VAN PIET MONDRIAAN MET DIE VAN KAZIMIR MALEVICH. NINA DELVA 2BIRA,

Nadere informatie

Dick Bruna en de post

Dick Bruna en de post Dick Bruna en de post Als eenvoud het kenmerk is van het ware, zoals het spreekwoord luidt, dan is het werk van de Nederlandse grafisch ontwerper Dick Bruna bijzonder "waar". Er zijn weinig andere kunstenaars

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

VERENIGING VAN NEDERLANDSE BEELDENDE KUNSTENAARS DE BRUG. Inventaris van het archief van (1945-) 1951, 1960-1996 (-1998)

VERENIGING VAN NEDERLANDSE BEELDENDE KUNSTENAARS DE BRUG. Inventaris van het archief van (1945-) 1951, 1960-1996 (-1998) Inventaris van het archief van VERENIGING VAN NEDERLANDSE BEELDENDE KUNSTENAARS DE BRUG (1945-) 1951, 1960-1996 (-1998) Tiny de Boer / Ramses van Bragt Den Haag 2001 / 2007 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Inventaris

Nadere informatie

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig

Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig Gastconservator Carel Blotkamp selecteert de allergrootste werken uit de collectie Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans

Nadere informatie

Tentoonstellingskalender 2009-2010

Tentoonstellingskalender 2009-2010 PRESS 1 Tentoonstellingskalender 2009-2010 Het Design museum Gent heeft een druk tentoonstellingsprogramma. Het accent ligt ook hier op 20ste-eeuwse vormgeving. Aansluitend bij de collecties varieert het

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

DENNIS KOOT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

DENNIS KOOT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag DENNIS KOOT HAAGSE KUNSTENAARS OPLEIDINGEN 1996-2000 Grafisch ontwerpen Den Haag, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Diploma behaald 2010

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! HANDLEIDING PRIKKELENDE EN LAAGDREMPELIGE LESSUGGESTIES VOOR HET BASISONDERWIJS 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT destijlflyer_achterkant.pdf

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw 17 december 2018, 08:45 (CET) Laatste kans Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw (collectiezalen open t/m 13 januari) (tentoonstellingsvleugel open t/m 26 mei) Bezoekers die nog

Nadere informatie

Portfolio p1/10. ontwerpbureau. raza? expertise. opdrachtgevers. Graphic Design Art Direction

Portfolio p1/10. ontwerpbureau. raza? expertise. opdrachtgevers. Graphic Design Art Direction p1/10 ontwerpbureau Raza is een bureau voor grafisch ontwerp, opgericht in 1999 door Daphne van Langen. raza? Raza is afgeleid van het Latijnse Tabula Rasa: onbeschreven blad, blanco, schone lei. Raza

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie

Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie Rembrandt vanaf 9 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie 07 SEPTEMBER 2017 SAMENVATTING Museum Boijmans Van Beuningen

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Centraal Museum Utrecht heeft diverse werken in haar collectie. Van Mondriaan tot Rietveld en van Utrechtse Caravaggisten tot moderne kunstenaars.

Centraal Museum Utrecht heeft diverse werken in haar collectie. Van Mondriaan tot Rietveld en van Utrechtse Caravaggisten tot moderne kunstenaars. Centraal Museum Utrecht heeft diverse werken in haar collectie. Van Mondriaan tot Rietveld en van Utrechtse Caravaggisten tot moderne kunstenaars. Toch genieten veel kunst- en cultuurliefhebbers in het

Nadere informatie

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier

museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I I persdossier museabrugge.be MUSEA BRUGGE Collectiepresentatie georges vantongerloo groeningemuseum I 26.09. 15-07.02. 16 I persdossier collectiepresentatie Georges Van Tongerloo 2 KORT MEER INFO Het Groeningemuseum

Nadere informatie

Lesbrief Typ blok 3 cohort 2016 Niveau 4 rocfriesepoort doc. rjo. Poster, uitnodigingskaart en flyer Stedelijk Museum Amsterdam

Lesbrief Typ blok 3 cohort 2016 Niveau 4 rocfriesepoort doc. rjo. Poster, uitnodigingskaart en flyer Stedelijk Museum Amsterdam Lesbrief Typ blok 3 cohort 2016 Niveau 4 rocfriesepoort doc. rjo Poster, uitnodigingskaart en flyer Stedelijk Museum Amsterdam 1 De opdracht 1. bedenk een Poster, Uitnodigingskaart en Flyer voor het Stedelijk

Nadere informatie

Logo 3. Logo anatomie 4. Logo gebruik 5. Kleur 6. Kleur verhouding 7. Typografie 8. Typografie gebruik 11. Curaster 12

Logo 3. Logo anatomie 4. Logo gebruik 5. Kleur 6. Kleur verhouding 7. Typografie 8. Typografie gebruik 11. Curaster 12 Huisstijlgids Inhoud 2 Logo 3 Logo anatomie 4 Logo gebruik 5 Kleur 6 Kleur verhouding 7 Typografie 8 Typografie gebruik 11 Curaster 12 Logo 3 Logo anatomie 4 6 Logo gebruik 5 v r i j e r u i m t e De vrije

Nadere informatie

CEES POST OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

CEES POST OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag CEES POST HAAGSE KUNSTENAARS Inspiratie vormgeving en uitgangspunten: Al in een vroeg stadium van mijn kunstenaarschap kreeg ik belangstelling

Nadere informatie

Beeld: mijnmondriaan filmpje

Beeld: mijnmondriaan filmpje 1. Vorig jaar rondde ik mijn master kunsteducatie af en voor het vak Nieuwe Geletterdheid was ik op zoek naar een werk dat ik in de geest van opruimkunstenaar Ursus Wehrli makkelijk kon opruimen. Ik zocht

Nadere informatie

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk //

ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // ESSAY 1: Visie op de opgave - Remi Groenendijk // 4153588 Inleiding De opgave lijkt eenvoudig. Het betreft de huidige kunsthal te Rotterdam ontworpen door het architectenbureau OMA. De opgave luidt: stel,

Nadere informatie

Kijkwijzer PASTOE. Like. 100 jaar vernieuwing in. vormgeving

Kijkwijzer PASTOE. Like. 100 jaar vernieuwing in. vormgeving Like Kijkwijzer PASTOE 100 jaar vernieuwing in vormgeving Geschiedenis Pastoe Loop het zwarte paviljoen binnen 1 meubelproductie in de Pastoefabriek, 1952, fotograaf: Cas Oorthuys Deze tentoonstelling

Nadere informatie

Priority Mail 2017/03

Priority Mail 2017/03 Priority Mail 2017/03 INTRO In deze PM komen de volgende onderwerpen aan de orde: Koninklijke onderscheiding Beursleider gezocht 100 jaar De Stijl Nieuwe postzegels ZHPV-ers in het blad Filatelie In de

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

De schilders en schrijvers van Tachtig

De schilders en schrijvers van Tachtig De schilders en schrijvers van Tachtig De schilders en schrijvers van Tachtig De oude Haagse en jonge Haagse en Amsterdamse kunstenaars In de eerste helft van de jaren tachtig van de negentiende eeuw eindigde

Nadere informatie

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN

WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR KIJKEN WETEN VOELEN MAKEN KIJKEN, WETEN, VOELEN, MAKEN WAT ZIE IK? KLEUR WAT ZIE IK? KLEUR Een opdracht voor groep 1,2 gericht op het leren van primaire en secundaire kleuren. In de les leren leerlingen gezamenlijk kleuren en basisvormen te herkennen en te

Nadere informatie

1. Wat is architectuur?

1. Wat is architectuur? Architectuur 1. Wat is architectuur? Alles in Nederland is bedacht. Door wie? 1.Planologen: denken na over grote gebieden 2.Civiele techniek: houdt zich bezig met het ontwerpen van bruggen, viaducten,

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H5 Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Paul Cézanne (1839-1906) Cézanne wordt gezien als de vader van het

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Paul Cézanne (1839-1906) Cézanne wordt gezien als de

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

expositievoorwaarden Willem 2 VA. APRIL 2016 KUNSTENCLUSTER WILLEM II FABRIEK

expositievoorwaarden Willem 2 VA. APRIL 2016 KUNSTENCLUSTER WILLEM II FABRIEK expositievoorwaarden Willem 2 VA. APRIL 2016 KUNSTENCLUSTER WILLEM II FABRIEK Boschveldweg 471 5211 VK s-hertogenbosch Openingstijden: maandag t/m zondag 11.00-17.00 www.willem2fabriek.nl 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Vormgeving Briefing One page love. De opdracht: One page love

Vormgeving Briefing One page love. De opdracht: One page love Vormgeving Briefing One page love DEADLINE One page love: tijdens het werkcollege in de week van 17-23 december 2012 Goed om te weten: het definitieve visueel design wordt beoordeeld door een andere vakdocent.

Nadere informatie

Vorm & Interactie, 2013 Making and Breaking the Grid. Robert Crain Zsa Zsa Linnemann

Vorm & Interactie, 2013 Making and Breaking the Grid. Robert Crain Zsa Zsa Linnemann Vorm & Interactie, 2013 Making and Breaking the Grid Robert Crain Zsa Zsa Linnemann Grids. Historie. Anatomie. Communicatie Grids - Historie Inkepingen op kleitabletten Mesopotamië 3300 v.chr. Original

Nadere informatie

Stedelijk Museum Amsterdam leende vervalste Mondriaan

Stedelijk Museum Amsterdam leende vervalste Mondriaan AiA Art News-service Stedelijk Museum Amsterdam leende vervalste Mondriaan Na onderzoek door een buitenstaander werd duidelijk dat het om een vervalste kopie ging. Arjen Ribbens 8 september 2017 om 14:02

Nadere informatie

Archief Vereniging van Nederlandse Beeldende Kunstenaars 'De Brug'

Archief Vereniging van Nederlandse Beeldende Kunstenaars 'De Brug' Nummer Toegang: NL-HaRKD-0160 Archief Vereniging van Nederlandse Beeldende Kunstenaars 'De Brug' Tiny de Boer, Ramses van Bragt, 2001 / 2007 RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) (c) 2000

Nadere informatie

Nummer Toegang: NL-HaRKD Archief Jan Slagter. Esther Olijslager/ Lidy Visser RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) (c) 2000

Nummer Toegang: NL-HaRKD Archief Jan Slagter. Esther Olijslager/ Lidy Visser RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) (c) 2000 Nummer Toegang: NL-HaRKD-0121 Archief Jan Slagter Esther Olijslager/ Lidy Visser 2015 RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) (c) 2000 This finding aid is written in Dutch. 2 Slagter NL-HaRKD-0121

Nadere informatie

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN CURSUSLEIDING Arjo Klamer hoogleraar Economie van kunst en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam; wethouder Sociale Zaken, Hilversum Pieter Wijnsma zelfstandig adviseur

Nadere informatie

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel?

Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Paper Architectuurtheorie deel II Kunst: een doel of een middel? Pieter-Jan Vandenwijngaert 2BIRA 2015-2016 Prof. Hilde Heynen Een vergelijking van de utopische opvattingen van Piet Mondriaan en Kazimir

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Paul Cézanne (1839-1906) Cézanne wordt gezien als de

Nadere informatie

Rob van het Groenewoud

Rob van het Groenewoud Rob van het Groenewoud Fré (Frederika Sophia) Cohen is geboren in Amsterdam op 11 augustus 1903 als dochter van Levie Cohen en Esther Sarlie. Na Fré werden er nog twee kinderen geboren in dit joodse en

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 3911 woorden 25 juni keer beoordeeld. Nederlands

6,1. Werkstuk door een scholier 3911 woorden 25 juni keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 3911 woorden 25 juni 2009 6,1 121 keer beoordeeld Vak Nederlands 1. Inleiding Ik heb besloten mijn scriptie te houden over De Stijl. Ik heb hier lang over nagedacht en ik moet

Nadere informatie

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst:

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst: Moderne dans Leestekst: Citaat uit de leestekst: Modernisme in de dans Tussen 1900 en 1930 ontstond een nieuwe vorm van theaterdans: Moderne dans. Die week in alle opzichten af van het traditionele ballet;

Nadere informatie

Online winkelen bij Tim www.tim-menswear.nl/webshop VOORJAAR 2010. TIMMagazine

Online winkelen bij Tim www.tim-menswear.nl/webshop VOORJAAR 2010. TIMMagazine Online winkelen bij Tim www.tim-menswear.nl/webshop VOORJAAR 2010 TIMMagazine Voorpagina Colberts 199, 95 Das 49, 95 Lieve mensen! In het vernieuwde TIM MAGAZINE presenteren wij u de nieuwe collectie voorjaars-/zomermode

Nadere informatie

Carla du Pree. Johan Huizinga en de bezeten wereld. De rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ISVW UITGEVERS

Carla du Pree. Johan Huizinga en de bezeten wereld. De rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ISVW UITGEVERS Carla du Pree Johan Huizinga en de bezeten wereld De rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ISVW UITGEVERS 4 Ik ben ik en mijn omstandigheden. Als ik die omstandigheden niet red, red

Nadere informatie

Culture 02 / Museum Princessehof. i29 interior architects

Culture 02 / Museum Princessehof. i29 interior architects Culture 02 / Museum Princessehof i29 transformeert Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof in Leeuwarden Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en het Princessehof viert haar 100 jarig bestaan.

Nadere informatie

TON OF HOLLAND TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

TON OF HOLLAND TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag TON OF HOLLAND HAAGSE KUNSTENAARS Ton of Holland: ""In mijn werken hebben alle beelden met elkaar te maken, alleen moet je wel de tijd nemen dit

Nadere informatie

Rubriek 05 - Tijdschriften en schooluitgaven

Rubriek 05 - Tijdschriften en schooluitgaven Rubriek 05 - Tijdschriften en schooluitgaven 2288 2289 3430 5713 3431 1763 1878 1142 2746 2747 2748 2749 2750 2751 5758 2921 2920 5484 7135 1873 1888 2634 5818 3282 5759 5770 7175 5416 5424 5417 5418 5425

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H6 Rationalisme in de kunsten.

ART HISTORY de twintigste eeuw. H6 Rationalisme in de kunsten. ART HISTORY de twintigste eeuw H6 Rationalisme in de kunsten. Kunst vanuit het gevoel Kunst vanuit de ratio (het verstand) Kunst als een wetenschap blz.52 Tegelijkertijd met de expressionistisch kunstuitingen

Nadere informatie

Atelier in het Museumkwartier Utrecht

Atelier in het Museumkwartier Utrecht Atelier in het Museumkwartier Utrecht Dick Bruna Utrecht, 23 augustus 1927 Tekenaar en schrijver van kinderboeken Ik ben erg gek op dit atelier en ga er iedere werkdag op de fiets naartoe. Soms ook in

Nadere informatie

portfolio MALS STUDIOMALS.NL 01 studiomals.nl PORTFOLIO

portfolio MALS STUDIOMALS.NL 01 studiomals.nl PORTFOLIO MALS STUDIOMALS.NL 01 studiomals.nl PORTFOLIO MALS studiomals.nl info@studiomals.nl /studiomals @studiomals 03 studiomals.nl Je moet een beetje crazy zijn om in deze tijden een ontwerpstudio op te richten.

Nadere informatie

DE STRAATNAMEN VAN ROTTERDAM

DE STRAATNAMEN VAN ROTTERDAM DE STRAATNAMEN VAN ROTTERDAM AANVULLINGEN (10) DOOR J.C. OKKEMA Nieuwe straatnamen: Antarcticaweg B&W 3 oktober 2000. (1 08) Naar het Zuidpoolcontinent Antarctica. Antoine Platekade B&W 3 oktober 2000.

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

VIKTOR HACHMANG TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

VIKTOR HACHMANG TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag VIKTOR HACHMANG HAAGSE KUNSTENAARS Viktor Hachmang is een se illustrator, graficus en striptekenaar. Zijn illustraties werden o.a. gepubliceerd

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

VINCENT DE KOOKER OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN INTERNATIONALE UITWISSELINGEN / ARTIST-IN-RESIDENCIES PROJECTEN HAAGSE KUNSTENAARS

VINCENT DE KOOKER OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN INTERNATIONALE UITWISSELINGEN / ARTIST-IN-RESIDENCIES PROJECTEN HAAGSE KUNSTENAARS haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag VINCENT DE KOOKER HAAGSE KUNSTENAARS Werkt als beeldend kunstenaar autonoom en in opdracht.vaak in samenwerking met podiumkunsten zoals toneel,

Nadere informatie

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN KALENDER 23.06.14 : Deadline project 15.07.14 : Preselectie en interview met

Nadere informatie

Docentenhandleiding Stedelijk Museum Amsterdam groep 6, 7 en 8

Docentenhandleiding Stedelijk Museum Amsterdam groep 6, 7 en 8 Docentenhandleiding Stedelijk Museum Amsterdam groep 6, 7 en 8 Inhoudsopgave Voorbereidende les Afsluitende les Achtergrondinformatie voor de leerkracht: De Stijl Voor deze les kunt u aanvullend materiaal

Nadere informatie

Design Academy Eindhoven 40 > Paris studio at Mondriaanhuis, Amersfoort

Design Academy Eindhoven 40 > Paris studio at Mondriaanhuis, Amersfoort Design Academy Eindhoven Gerrit Rietveld Kunsthal KAdE, Amersfoort 40 > Paris studio at Mondriaanhuis, Amersfoort MEETING DE STIJL DE STIJL EN DUTCH DESIGN IN NEDERLAND Den Haag Het Gemeentemuseum in Den

Nadere informatie

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN CURSUSLEIDING Arjo Klamer hoogleraar Economie van kunst en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam Pieter Wijnsma zelfstandig adviseur en coach, voormalig directeur

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

Art & Design in de bovenbouw. Nu ook voor NT en NG!!

Art & Design in de bovenbouw. Nu ook voor NT en NG!! Art & Design in de bovenbouw Nu ook voor NT en NG!! De kunstvakken in de bovenbouw Art & Design of Art & Sound altijd samen met Art & Theorie (=Kunst Algemeen) samen 2u p/w CKV (Culturele en Kunstzinnige

Nadere informatie

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN CURSUSLEIDING Arjo Klamer hoogleraar Economie van kunst en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam Pieter Wijnsma zelfstandig adviseur en coach, voormalig directeur

Nadere informatie

WARMTE. Warmte. Warmte WARMTE

WARMTE. Warmte. Warmte WARMTE w Winter 2015; koud en grijs, saai en stil. In het interieur is dat zeker niet het geval, deze zal warmte, gevoel en inspiratie bieden. De stoffen die gebruikt worden zullen welliswaar nauwkeurig bewerkt

Nadere informatie

Aanwijspictogrammen voor bij de dokter Opdrachtgever: Elvia Reisverzekeringen

Aanwijspictogrammen voor bij de dokter Opdrachtgever: Elvia Reisverzekeringen Aanwijspictogrammen voor bij de dokter Opdrachtgever: Elvia Reisverzekeringen Aanwijspictogrammen voor bij de hoeren Pictogrammen voor bij de hoeren en EHBO waren o.a. te zien in Kopspijkers Jan Pieter

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen Kunstenaars raakten maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme blz.43

Nadere informatie

Stichting Kunstenaars Herdenken 5 mei

Stichting Kunstenaars Herdenken 5 mei Archiefnummer 0296 Inventaris van het archief van Stichting Kunstenaars Herdenken 5 mei 1955-1965 Ramses van Bragt en Noortje van Amerongen Den Haag 2009 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Inventaris 2.1 Bestuurlijke

Nadere informatie

Fabritius, schilder van Het puttertje

Fabritius, schilder van Het puttertje Fabritius, schilder van Het puttertje www.meulenhoff.nl Deborah Davis Fabritius, schilder van Het puttertje Leven en werk van een zeventiende-eeuwse meester Uit het Engels vertaald door Annemie de Vries

Nadere informatie

Kijkwijzer BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. niveau*** SPECIAL: César Domela. Over deze tentoonstelling

Kijkwijzer BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN. niveau*** SPECIAL: César Domela. Over deze tentoonstelling Kijkwijzer niveau*** BEELDBESCHRIJVING SCHILDERIJEN SPECIAL: César Domela Over deze tentoonstelling César Domela werd in 1900 geboren als jongste zoon van de socialistische politicus Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Nadere informatie

Cover Page. The following handle holds various files of this Leiden University dissertation:

Cover Page. The following handle holds various files of this Leiden University dissertation: Cover Page The following handle holds various files of this Leiden University dissertation: http://hdl.handle.net/1887/58879 Author: Gras, S. Title: Vrijplaats voor de kunsten : de Haagse Vrije Academie

Nadere informatie

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 2. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje

Bijlage HAVO. kunst. tijdvak 2. beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen. Tekstboekje Bijlage HAVO 2014 tijdvak 2 kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Tekstboekje HA-1029-a-14-2-b Tekst 1 Constantijn Huygens Constantijn Huygens (1596-1687) was als diplomaat in dienst

Nadere informatie

Beeldenboekje klas 3

Beeldenboekje klas 3 Beeldenboekje klas 3 1 Afbeelding 1, 2, 3 en 4 op pagina 1 van dit Beeldenboekje gebruik je bij de herhaling van compositie, klas 1 (bijv. infoblok 114, pagina 6 van de TekenTools klas 3). M afbeelding

Nadere informatie

Art nouveau en art deco uit Nederland. Een selectie uit de collectie van het Drents Museum in Assen. Afscheid van de lelijke tijd (het historisme)

Art nouveau en art deco uit Nederland. Een selectie uit de collectie van het Drents Museum in Assen. Afscheid van de lelijke tijd (het historisme) PRESS Art nouveau en art deco uit Nederland. Een selectie uit de collectie van het Drents Museum in Assen Afscheid van de lelijke tijd (het historisme) In het midden van de 19de eeuw groeide in verschillende

Nadere informatie

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN

PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN PROGRAMMA ETHIEK VAN LEVEN EN ZORGEN CURSUSLEIDING Arjo Klamer hoogleraar Economie van kunst en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam Pieter Wijnsma zelfstandig adviseur en coach, voormalig directeur

Nadere informatie

G. Oud Pzn & Co (Likeurstokerij "de Voorwaarts") (Oud Wijnkopers)

G. Oud Pzn & Co (Likeurstokerij de Voorwaarts) (Oud Wijnkopers) G. Oud Pzn & Co (Likeurstokerij "de Voorwaarts") (Oud Wijnkopers) Gerrit Oud, zoon van tabaksfabrikant Pieter Oud, plaatste in de Purmerender courant van zondag 6 mei 1877 een advertentie. De naam Oud

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Stedelijk Museum Amsterdam groep 7-8

Docentenhandleiding. Stedelijk Museum Amsterdam groep 7-8 Docentenhandleiding Stedelijk Museum Amsterdam groep 7-8 Inhoudsopgave Voorbereidende les Afsluitende les Achtergrondinformatie voor de leerkracht: De Stijl Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op

Nadere informatie

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief

Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Archiefinstellingen aan het woord: Van Nelle s vormgevingsarchief Jantje Steenhuis, voorzitter BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland) en directeur Gemeentearchief Rotterdam Die plaat voor

Nadere informatie

Archief G.P. van Stolk

Archief G.P. van Stolk Nummer Toegang: NL-HaRKD-0749 Archief G.P. van Stolk RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) (c) 2000 This finding aid is written in Dutch. 2 Stolk NL-HaRKD-0749 NL-HaRKD-0749 Stolk 3 I N

Nadere informatie

Voor of tegen de Delftse School?

Voor of tegen de Delftse School? Voor of tegen de Delftse School? Lidy Bultje-van Dillen Niet alle inwoners van Rhenen zijn gecharmeerd van de wederopbouw van hun stad. Onlangs zei iemand tegen me: Men heeft Rhenen na de oorlog totaal

Nadere informatie

grafisch ontwerp voor nieuwe en andere media

grafisch ontwerp voor nieuwe en andere media Opgeleid als grafisch vormgever en illustrator ontwikkelde ik me tot een veelzijdig en eigenzinnig creatief op het snijvlak van professionele communicatie en multimediaal ontwerp. SpOp is een samenwerking

Nadere informatie

Cowboy Dedden gaat de lucht in

Cowboy Dedden gaat de lucht in Cowboy Dedden gaat de lucht in Samen met Paul Keizer vormt hij het duo Space Cowboys. Albert Dedden, beeldend kunstenaar in het Havenkwartier, heeft een duidelijke visie op zijn werk, de stad en de nabije

Nadere informatie