Historische Fotowandeling Middenbeemster

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Historische Fotowandeling Middenbeemster"

Transcriptie

1 Historische Fotowandeling Middenbeemster

2 Beste Wandelaars, Beemster s Welvaart heeft een historische wandeltocht gemaakt door Middenbeemster. Deze werkt als volgt: De wandeltocht wordt gelopen d.m.v. foto s die in dit boekje staan. Start en eind is bij het Agrarisch museum Westerhem. Wanneer u voor het museum staat met uw gezicht gericht naar de poort (oostelijke richting) dan ziet u de volgende foto (bomen van de poort). Wandel naar de poort en vanaf de poort ziet u ( kijk goed om u heen) de volgende foto. De foto s wijzen u dus de weg. Bij twijfel vindt u achterin het boekje een uitgestippelde route. Sommige foto s zijn gekenmerkt met een bruine ster. Hier staan borden met uitleg van het object. Let bij het oversteken goed op. Deelname is op eigen risico. Wij wensen u een fijne wandeling. Beemster s Welvaart

3 In 1875 gebouwd als Heerenhuis met Stolphoeve. In de stolp bevindt zich het agrarisch museum Westerhem. In het voorhuis is het informatiecentrum Verlaat het museum over de brug aan de voorzijde. De onderstaande huizen zijn gebouwd in de 2 e helft van de 19 e eeuw Huidige pastorie Voormalige pastorie Woning Schoolhoofd Burgemeesterswoning Vanaf de drooglegging tot 1875 was dit het huis van de dominee. In de jaren 1759 tot 1777 woonde hier de bekende schrijfster Betje Wolff. Betje kwam oorspronkelijk uit Zeeuws Vlaanderen. Als jong meisje was zij haar boekje te buiten gegaan waardoor haar ouders haar onder censuur stelden. De 51 jarige Dominee Wolff die in die tijd met haar correspondeerde vroeg de

4 21 jarige Betje ten huwelijk. Zelf noemde zij het een filosofisch huwelijk. Op de 1 e verdieping het kamertje (Kippenrust) waar Betje haar boeken schreef. Uitspraken van Betje: Het meer is 7 uren in zijn omtrek Wij wonen aan een laan die 3 uren lang is beplant met hoge bomen. De tuin is ingericht met oude fruitbomen. De Lei linden voor het huis dienden vroeger als zonwering en voorkwam dat de gordijnen verschoten. Spuithuisje van de brandweer Gebouwd in 1750 als stalling van de brandspuit. Het gebouw is op de oude manier gevoegd. (afgesneden rugjes) Kerkebuurt Direct na de droogmaking werden hier de eerste huizen gebouwd. In dit huisje woonde de schoolmeester die tevens koster en voorzanger was. Hier is Carl Fabritius geboren, de schilder van het bekende schilderij Het Puttertje. Onder de Linden In 1838 gebouwd als school. Van gymzaal en onderkomen voor cursussen op het gebied van huishoudonderwijs Brandweer garage. Nu in gebruik als cultureel centrum.

5 Toren gebouwd ten tijde van gebruik als brandweerkazerne. Slangen konden hier uitlekken en drogen. Voor de toren een origineel urinoir. Zicht op Kerkebuurt Nederlands Hervormde kerk Gebouwd van onder architectuur van Hendrik de Keyzer. Eerste dienst was op 30 juli In deze dienst werd de droogmaking herdacht. Nog steeds is dit eind juli een jaarlijks terugkerende traditie. Het is een rechthoekige zaalkerk in renaissance stijl. In 1625 zijn de twee kamers naast de ingang (consistoriekamers) tegen de kerk aangebouwd. De spits is in 1660 gebouwd. Architect was Pieter Post.( tevens architect van het Mauritshuis).Sinds de Franse tijd is de toren eigendom van de gemeente. De uit 1621 daterende klok is in de tweede wereldoorlog door de bezetter uit de toren gehaald en omgesmolten tot wapens. In 1948 is er een nieuwe klok geplaatst in de toren.

6 De marktpleinen van Middenbeemster werden bij de drooglegging in 1612 in het hart van de polder al vastgelegd. Het plein werd omringd door kleine middenstanders. Een wagenmaker, verschillende kruidenierswinkeltjes, bakker, kleermaker, barbier, tuigmaker en smederij met travaille. De droogmaking werd elk jaar herdacht op 30 juli (Beemster Biddag) gevolgd door drie marktdagen en de Beemster Kermis. Alle middenstanders rond het plein pikten daar een graantje van mee. Er verschenen allemaal kleine tapperijtjes die zonder vergunning hun handel konden drijven. Op de marktpleinen werd van oudsher op de dag na Beemster Biddag de jaarlijkse bullenmarkt gehouden. Het was de enige markt van West Nederland waar stieren werden verhandeld. De stieren werden per schip vervoerd naar Rotterdam waar zij werden geslacht. De inscheping vond plaats aan het einde van de Middenweg. Nog steeds noemt men deze plaats De Dood. De dieren gingen daar letterlijk hun dood tegemoet. Aan het begin van de 20 e eeuw liep de belangstelling voor de markten terug. De wereldoorlogen maakten definitief een einde aan de marktfunctie van Beemster. Kerkzicht Buitenplaats van Pieter Mol (zie gevel) In 1900 is de stolp er achter gebouwd. Van Fruitbedrijf Leeghwater. Weeshuis Opgericht in 1680 door het bestuur van de polder en de Ned.Hervormde kerk.

7 Gemeentehuis Beemster gebouwd in De architect Cornelis de Jong heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de stolpboerderij linkerzijde van het gemeentehuis. Vervolg uw route door de tuin aan de Groenepoort Gebouwd begin 1900 Deze boerderij is gebouwd in Amsterdamse stijl. Kenmerkend zijn de kleine bovenruiten. Woning familie Albertsma Voorheen bakkerswinkel met toen der tijd een korenmolen. Deze molen is in 1660 omgewaaid. De eigenaar verplaatste zijn bedrijf in 1669 naar de Hobrederweg. Huidige locatie korenmolen De Nachtegaal.

8 Gebouwd als rentenierswoning. Later politiebureau en thans taleninstituut Dokterswoning uit begin Zie esculaap. Koopmanshuis uit de 18 e eeuw. Later in gebruik als Nuts spaarbank voor kleine spaarder. Ingang deur rechterzijde. Middenweg no.141 Dit gebouw bestond uit een voor- en achterhuis. Destijds eigendom van het Burgerlijk Armbestuur. Voor het uitbetalen van hun ondersteuning konden armlastigen voor de deur in de steeg wachten. In de tuin was een ziekenbarak voor mensen met een besmettelijke ziekte.

9 Aan de overkant van de weg staat een rijtje huizen, welke na 1880 werden gebouwd. De bepleisterde huizen zijn renteniershuizen. Ze zijn typerend voor die tijd. Middenbeemster telt er een stuk of tien. Armhuis van de Nederlands Hervormde kerk De bejaarde bewoners konden hooguit een eigen kastje of stoel meenemen. Zij sliepen gescheiden in een mannen- of vrouwenslaapzaal. De beheerders werden aangesproken met vader en moeder. Linksaf de Korte Lindegracht op. Korte Lindegracht In de volksmond had de gracht een negatieve naam n.l. Vlooienkriek. Dit was een verbastering van Vloeiende Kreek.

10 Inundatiesluis Binnen het werelderfgoed de Beemster bevinden zich een vijftal forten. Deze forten maken deel uit van de Stelling van Amsterdam. Dit is een verdedigingslinie op 30 km. rond de hoofdstad. De stelling van Amsterdam bestaat uit totaal 36 forten. Aan de Zuiddijk bevindt zich de inundatiesluis met de mogelijkheid het land onder water te zetten. In de gleuven konden schotten gezet worden om het water tegen te houden. Over deze brug reed van 1895 tot 1930 de tram van Amsterdam noord naar Alkmaar. (Het boemeltje van Purmerend) Smederij met travaille De travaille diende voor het beslaan van paarden en dateert uit In de smederij werd o.a. het ijzer gesmeed. Aan de zijkant van het gebouw bevind zich een houten luik. Bij een groot te smeden voorwerp kon dit luik uit de muur gehaald worden zodat het voorwerp boven het vuur gehouden kon worden. Op de grond ziet u een ronde betonnen steen (Deutekom). Hierop werden de houten wielen van de wagens gelegd om het ijzeren beslag er om te leggen. In de daarnaast gelegen gleuf kon het wiel worden afgekoeld zodat de warme ijzeren band zich strak om het wiel spande. Terug over het witte bruggetje en volg het voetpad. Tot 1916 was dit huis een postkantoor. Tot 1930 ook gemeente secretarie. Uit die tijd dateren de twee zijingangen.

11 De oude bakkerij De Zaanse invloed is zichtbaar. Aanvankelijk stond op deze plek café Het Bonte Paard. In 1948 is dit gesloopt ten behoeve van de doorgang naar de Raadhuisstraat. Het Heerenhuis Op 4 juli 1612 stond op deze plek een tent t.g.v. het bezoek van prins Maurits en prins Frederik Hendrik. In 1619 is een eenvoudige herberg met een schuthok voor de beesten gebouwd. Lange tijd is het gebouw eigendom geweest van de gemeente. De deur rechts gaf toegang tot de raadzaal. De deur links tot het horeca gebeuren. In het torentje bovenop het gebouw hing een klok. Deze werd door de gemeente gebruikt om de mensen op te roepen als zij iets wilde mededelen. Het standbeeld van J.A. Leeghwater dateert van 1937 Onderin het Heerenhuis achter het raampje met de tralies was een gevangenishuis. Deze functie heeft het tot in de 20 e eeuw behouden.

12 Het Landje De huizen rond dit landje zijn gebouwd in de 18 e eeuw. In vroeger dagen werd het landje ook gebruikt als bleekveldje voor de was. In het midden stond een muziektent. Het monument ter nagedachtenis aan de gevallenen van de tweede wereld oorlog dateert van juli Leeghwaterstraat Hier werden de eerste huizen door de woning coöperatie Goed Wonen gebouwd. Post en telegraaf kantoor In 1916 gebouwd door de P.T.T.. Kenmerkend zijn de symbolische duiven op het dak. In 1930 overgenomen door de gemeente en als gemeentehuis dienst gedaan tot Schoolstraat School van 1885 tot 1930 Daarna kantoren van de melkfabriek, kapperszaak en woonruimte.

13 Op deze plek stond van 1890 tot 1992 de kaasfabriek Bamestra. Hier werd dagkaas gemaakt. Momenteel zijn er appartementen. Terug naar de Leeghwaterstraat. Gebouwd in 1922 als ULO school in Amsterdamse stijl. In 1993 opgeheven als school en thans bewoond door kunstenaars. Terug bij het Agrarisch museum. Voorzijde museum De plee boven de sloot Brongasinstallatie

14 Website: Copywright: Beemster s Welvaart

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Op de kaart gezet 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Dit was één van de negen dagkaasfabriekjes in de polder, opgericht in het begin van de 20ste eeuw. 2. Boerderij de Vette Os voorheen Alida Hoeve

Nadere informatie

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d Rijkdom in Broek in Waterland Versie 3 d.d. 25-09-2014 Rijkdom in Broek in Waterland Beste puzzelaar, Je staat nu midden in Broek in Waterland. Broek betekent een moerassig gebied. In de omgeving zijn

Nadere informatie

Een Puzzeltocht voor de kinderen van Uitgeest en omstreken

Een Puzzeltocht voor de kinderen van Uitgeest en omstreken Een Puzzeltocht voor de kinderen van Uitgeest en omstreken In Een Rondje Uitgeest, zijn enkele rijksmonumenten en bijzondere panden van Uitgeest opgenomen en is een selectie gemaakt van gevelstenen en

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16)

2. Start wandeling Loop vanuit Cultuurhuis de Paulus naar rechts, naar de stoplichten Ga rechtsaf Stop bij foto A (Leidsestraatweg nummer 16) Fotowandeling langs de route van de tram 1. Start Cultureel Centrum de Paulus Expositie van de Blauwe Tram Filmbeelden Blauwe Tram Ophalen fotowandeling Uitleg fotowandeling. Met behulp van de uitgeschreven

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

: boerderij. straat en nummer : Hanenpad 24. Objectgegevens. straat en nummer : Hanenpad 24 postcode en plaats : 1501 WD Zaandam.

: boerderij. straat en nummer : Hanenpad 24. Objectgegevens. straat en nummer : Hanenpad 24 postcode en plaats : 1501 WD Zaandam. Objectgegevens object : stolpboerderij postcode en : 1501 WD Zaandam gemeente : Zaanstad bescherming : gemeentelijk monument oorspronkelijke functie huidige functie : boerderij : boerderij architect :

Nadere informatie

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken Klein Begijnhof st Pietersabdijkerk de verdwenen OLVkerk St Baafs Belfort st Niklaaskerk St Salvatorkerk In het Begijnhof

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Beemster fortenfietsroute

Beemster fortenfietsroute Beemster fortenfietsroute Fietsen langs de Bezienswaardigheden Forten Molens Eten & Drinken Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 25 49 4 5 6 46 44 60 61 61 58 57 88 89 59 43 45 47 pagina 1 / 10

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Wandelpuzzeltocht in Willemstad

Wandelpuzzeltocht in Willemstad Mauritshuis Koepelkerk Bastion Groningen Wandelpuzzeltocht in Willemstad Welkom in historisch Willemstad! In deze wandelpuzzeltocht van ongeveer 1,5 km worden 16 multiple choice vragen gesteld over verschillende

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Boerderij Binnenwijzend 102

Boerderij Binnenwijzend 102 Boerderij Binnenwijzend 102 Hoogkarspel De stolpboerderij Binnenwijzend 102 is in 2015 gesloopt vanwege de aanleg van de doorsteek van de N23 (Alkmaar- Zwolle). Het betreft een karakteristieke Noord- Hollandse

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

Monumenten fietsroute Nijbroek

Monumenten fietsroute Nijbroek Monumenten fietsroute Nijbroek Ter gelegenheid van de Open Monumentendag op 12 september 2015 is voor de Nijbroekse polder een speciale fietsroute samengesteld die u langs tal van rijks- en gemeentelijke

Nadere informatie

straat en nummer : Stuurmanspad 2 Objectgegevens straat en nummer : Stuurmanspad 2 postcode en plaats : 1506 EP Zaandam bouwdatum : 1894

straat en nummer : Stuurmanspad 2 Objectgegevens straat en nummer : Stuurmanspad 2 postcode en plaats : 1506 EP Zaandam bouwdatum : 1894 Objectgegevens object postcode en : 1506 EP Zaandam gemeente : Zaanstad bescherming : gemeentelijk monument oorspronkelijke functie huidige functie : woonhuis architect : onbekend bouwdatum : 1894 datum

Nadere informatie

Rozenvendreef 1, Roosendaal

Rozenvendreef 1, Roosendaal Rozenvendreef 1, Roosendaal Bouwjaar: midden/einde 18e eeuw Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Bouwjaar: Rozenvendreef 1, 4707 PD Roosendaal Boerderijcomplex midden/einde 18e eeuw Architect: Soort

Nadere informatie

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 Bouw- en bewoningsgeschiedenis Bewoners Het huis dateert uit 1896. Het werd (vermoedelijk) gebouwd in opdracht van Klaas Groot. Klaas Groot was getrouwd met Antje

Nadere informatie

edichtenroute Voorthuizen Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Barneveld

edichtenroute Voorthuizen Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Barneveld edichtenroute Voorthuizen Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Barneveld Gedichten wandelroute Voorthuizen = Rijksmonument = gemeentelijk monument = aandachtspunt ## = gedicht r = aan uw rechterhand l =

Nadere informatie

D27, thans Driehuizen 4-4a

D27, thans Driehuizen 4-4a D27, thans Driehuizen 4-4a Geplaatst in de Heise Krant maart 2012, gewijzigd 24-06-2015 Toen Hannes Heerkens in 1919 na een huwelijk van acht jaar weduwnaar werd, bleef hij met zes kinderen achter. De

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden.

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden. BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012 1 Inleiding Bewoning en veranderingen De boerderij is vrij zeker gebouwd begin 1800. In 1872 heeft er een grondige verbouwing plaats gevonden met o.a. een nieuwe

Nadere informatie

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Keurig verzorgd. 2/1 Kap woning met garage. Eigen parkeerplaats. 25 meter diepe tuin. Landelijke woonomgeving

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Keurig verzorgd. 2/1 Kap woning met garage. Eigen parkeerplaats. 25 meter diepe tuin. Landelijke woonomgeving Huizen van Hoekstra & van Eck Raadhuisstraat 14, 1462 KJ Middenbeemster 2/1 Kap woning met garage 25 meter diepe tuin Eigen parkeerplaats Keurig verzorgd Landelijke woonomgeving H12 Kenmerken Soort Type

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

RE-CREATIEVE BOERDERIJ DE GANZENHOF

RE-CREATIEVE BOERDERIJ DE GANZENHOF FOTOPUZZELTOCHT RE-CREATIEVE BOERDERIJ DE GANZENHOF 1. Vertrek vanaf de inrit rechtsaf het fietspad op. 2. Na 350 mtr. Linksaf Beverdijcken in. Vrg. 1 Tel de huisnummers van de Beverdijcken bij elkaar

Nadere informatie

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN ROUTE 3,0 km Welkom op het particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers. Het dorp Vilsteren behoort ook tot het landgoed: een heel dorp op een landgoed

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Gaudi Parc Guel Barcelona

Gaudi Parc Guel Barcelona voorkant Gaudi Parc Guell Barcelona 12 Gaudi De architectuur die te vinden is Architectuur in het park zegt veel over het werk van Antonio Gaudi. De architectuur is herkenbaar en opvallend. De architectuur

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

Hendrick Avercamp, de winterschilder

Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp werd in 1585 geboren in Amsterdam. Hij was een zoon van Berent Avercamp en Beatrix Vekemans. In 1586 verhuisde het gezin naar Kampen. Zijn vader kreeg

Nadere informatie

Verplaatst herbouwen stolp Mijzerweg 1a Beemster. Planbeoordeling ruimtelijke kwaliteit

Verplaatst herbouwen stolp Mijzerweg 1a Beemster. Planbeoordeling ruimtelijke kwaliteit Verplaatst herbouwen stolp Mijzerweg 1a Beemster Planbeoordeling ruimtelijke kwaliteit 1 INLEIDING... 3 1.1 algemeen... 3 1.2 instrumentarium... 3 2 ANALYSE... 4 2.1 uitgangspunten van beleid... 4 2.2

Nadere informatie

Historische wandeling Ommoordseweg

Historische wandeling Ommoordseweg Historische wandeling Ommoordseweg In ons boekje Ommoordseweg van begin tot eind hebben wij geprobeerd de verdwenen weg en de verleden tijd voor u te laten herleven. Met die in gedachten is het verkennen

Nadere informatie

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk de straat van toen Koningstraat Naaldwijk 1 Nummer 1 en 3: bakker Joris Boon. Rond 1885 kwam bakker Leendert Boon vanuit s-gravenzande naar Naaldwijk. Zoon Joris, vooraan op deze foto, nam de zaak over

Nadere informatie

Stolpboerderij op een prachtige plek. Grondoppervlakte 5.820 m² Woonoppervlakte 481 m² Aantal kamers 9. www.engelvoelkers.com/amsterdam.

Stolpboerderij op een prachtige plek. Grondoppervlakte 5.820 m² Woonoppervlakte 481 m² Aantal kamers 9. www.engelvoelkers.com/amsterdam. Stolpboerderij op een prachtige plek Grondoppervlakte 5.820 m² Woonoppervlakte 481 m² Aantal kamers 9 Vraagprijs 1.375.000 EUR www.engelvoelkers.com/amsterdam Beschrijving Op een prachtige plek in een

Nadere informatie

STEENOVENSEWEG 4 TE ZIERIKZEE

STEENOVENSEWEG 4 TE ZIERIKZEE STEENOVENSEWEG 4 TE ZIERIKZEE RUST, RUIMTE, VRIJ UITZICHT EN EEN APART WOONHUIS, dit zijn de kenmerken van het voormalige PZEM gebouw dat in 1989 is omgebouwd is tot woonhuis met garage. De woning is gelegen

Nadere informatie

Dorpswandeling Barneveld

Dorpswandeling Barneveld Dorpswandeling Barneveld Deze wandeling door het dorp Barneveld is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar en hun begeleiders. U maakt kennis met de mooiste plekjes in en rond het

Nadere informatie

STADSWANDELING ZUTPHEN

STADSWANDELING ZUTPHEN STADSWANDELING ZUTPHEN ROUTE 5 km 20 17 Deze route laat u de hoogtepunten van de oude Hanzestad Zutphen zien. Zutphen is een van de oudste steden van Nederland, en is al 1700 jaar bewoond. In Zutphen is

Nadere informatie

HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km

HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km HERINNERINGS-FIETSROUTE Tweede Wereldoorlog Steenwijk en omgeving, lengte 30 km 001 Start fietstocht op de Johan van den Kornputkazerne bij het Kelderbarretje met wandschilderingen Duitse Kriegsmarine

Nadere informatie

De oplage is beperkt. Wilt u per deelnemende groep één formulier meenemen? Extra exemplaren kunt u downloaden van de site www.ovopperdoes.

De oplage is beperkt. Wilt u per deelnemende groep één formulier meenemen? Extra exemplaren kunt u downloaden van de site www.ovopperdoes. U gaat zo beginnen met de puzzeltocht welke is opgesteld door de Oranjevereniging. Spelenderwijs en informatief wordt u door het mooi versierde dorp Opperdoes geleid. Vele inwoners zijn de afgelopen tijd

Nadere informatie

SPEURTOCHT VRIEZENVEEN

SPEURTOCHT VRIEZENVEEN SPEURTOCHT VRIEZENVEEN ROUTE 1,9 km Deze speurtocht laat je kennismaken met de geschiedenis van Vriezenveen! De route is ongeveer 2 kilometer lang, en geschikt voor kinderen. Rudolf Mulder (in opdracht

Nadere informatie

TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning

TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning TE KOOP Kerk Slootdorp Brink 55 57, Slootdorp Kerkgebouw + (kosters)woning Aan deze verkoopinformatie kunnen geen rechten worden ontleend. 1. Omschrijving Het object betreft een vrijstaand voormalige Nederlands

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

Plantagebaan , Wouwse Plantage. Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw

Plantagebaan , Wouwse Plantage. Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw Plantagebaan 194-196, Wouwse Plantage Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Bouwjaar: Plantagebaan 194-196, 4724 AE Wouwse Plantage Boerderij met woonhuis/schuur vierde

Nadere informatie

woonhuis 1925 ca. Kozijnen op detailniveau gewijzigd, samenhang nr. 6

woonhuis 1925 ca. Kozijnen op detailniveau gewijzigd, samenhang nr. 6 STRAAT HUISNR OORSPR. FUNCTIE HUIDIGE FUNCTIE BOUWJAAR VERVOLGSTATUS OPMERKINGEN Achter de Wal 6 woonhuis woonhuis 1923 ca. Nagenoeg gaaf Achter de Wal 7 woonhuis + bedrijf(?) woonhuis 1925 ca. Kozijnen

Nadere informatie

Goes toen Goes nu. 12 september 2009 Wandelroute van de Werkgroep Open Monumentendag

Goes toen Goes nu. 12 september 2009 Wandelroute van de Werkgroep Open Monumentendag Goes toen Goes nu 12 september 2009 Wandelroute van de Werkgroep Open Monumentendag Colofon Het thema van Open Monumentendag 2009 is Op de kaart De Werkgroep Open Monumentendag heeft dit jaar gekozen voor

Nadere informatie

Fotozoektocht dorp. Jeugdkampen * Groepsverblijven * Sportkampen * Bezinningsdagen * Bos-, plattelands-,sport- en natuurklassen

Fotozoektocht dorp. Jeugdkampen * Groepsverblijven * Sportkampen * Bezinningsdagen * Bos-, plattelands-,sport- en natuurklassen Fotozoektocht dorp Jeugdkampen * Groepsverblijven * Sportkampen * Bezinningsdagen * Bos-, plattelands-,sport- en natuurklassen dit alles kan in zelfkook tot volpension De Bosgeus vzw Dranouterstraat 24

Nadere informatie

BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN

BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN Familie Frans in Warmenhuizen BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN In de tweede helft van de 19 e eeuw laat de familie Frans in Warmenhuizen drie boerderijen bouwen, die thans een monumentenstatus hebben. Een

Nadere informatie

Wandel/Fiets tocht 1 4,5 km lengte.

Wandel/Fiets tocht 1 4,5 km lengte. Wandel/Fiets tocht 1 4,5 km lengte. Parkeren op de Peekaaje (1) aan de Oost havendijk tegenover no. 8 a, Deze naam dankt dit stuk kaai omdat hier de suikerbieten lagen opgeslagen om met de boot naar de

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving R.K. Johannes de Doper kerk, Markt Standdaarbuiten Kenmerken Adres Markt 25 Postcode/plaats 4758 BL Standdaarbuiten Huidige functie kerk Oorspronkelijke functie kerk Bouwjaar 1924 MIP-code Redengevende

Nadere informatie

belangrijke situering op kruispunt, gerenoveerd

belangrijke situering op kruispunt, gerenoveerd STRAAT HUISNR OORSPR. FUNCTIE HUIDIGE FUNCTIE BOUWJAAR VERVOLGSTATUS OPMERKINGEN Hamrik 4 boerderij boerderij 1762 Oud voorhuis, schuren jonger. Wel sterk gewijzigd, kozijndetails, schuren. Naast molen,

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Naar buiten in 's-graveland / wandelroute (17 km)

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Naar buiten in 's-graveland / wandelroute (17 km) Omschrijving Bijzonder aan s-graveland is de concentratie van zoveel buitenplaatsen op een relatief klein rechthoekig gebied. De buitenplaatsen zijn mede bepalend voor het karakter van de hele gemeente.

Nadere informatie

Toeristische route VAN STATION VENLO via GRUBBENVORST VELDEN VENLO

Toeristische route VAN STATION VENLO via GRUBBENVORST VELDEN VENLO Toeristische route VAN STATION VENLO via GRUBBENVORST VELDEN VENLO Scootmobielroute : Vanaf station Venlo - Grubbenvorst - Velden - Venlo. Voor rolstoelers, scootmobielen, fietsers en wandelaars. 1. We

Nadere informatie

duurzaamheid 2 gesloten kringlopen biologische kringloop

duurzaamheid 2 gesloten kringlopen biologische kringloop duurzaamheid 2 gesloten kringlopen biologische kringloop duurzaamheid zoals: Het wevertje zijn nest maakt duurzaamheid 2 gesloten kringlopen technologische kringloop duurzaamheid of zoals: Herman Miller

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart Muurtorens. Muurtorens

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart Muurtorens. Muurtorens Informatiekaart Muurtorens Muurtorens Zutphen is een bijzondere stad omdat er nog grote delen van de middeleeuwse stadsmuur overeind staan. In deze muur waren zware verdedigingstorens opgenomen. De torens

Nadere informatie

Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3, Klundert

Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3, Klundert Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3, Klundert Foto's Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Kenmerken Adres Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3 Huidige functie

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

A&R10 laat de verborgen potentie zien Bosvilla op de Utrechtse Heuvelrug

A&R10 laat de verborgen potentie zien Bosvilla op de Utrechtse Heuvelrug A&R10 laat de verborgen potentie zien Bosvilla op de Utrechtse Heuvelrug Levensloopbestendig wonen is tegenwoordig essentieel. Mensen willen lang in hun nieuwe huis blijven wonen, zeker als deze helemaal

Nadere informatie

Bijlagen bij de historisch-geografische inventarisatie (2012).

Bijlagen bij de historisch-geografische inventarisatie (2012). Bijlagen bij de historisch-geografische inventarisatie (2012). Bijlage 1: Lijst van panden met een cultuurhistorische waarde RIJKSMONUMENTEN Jan Glijnisweg 27a Kerkweg 26 Middenweg 22 Middenweg 23 Veenhuizerkade

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 1km 2015 Falkplan BV 2 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 Verken een deel

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Overal in ons land is water. Het water

Overal in ons land is water. Het water Het verdwenen eiland Schokland Overal in ons land is water. Het water van de zee klotst tegen de kust. Rivierwater stroomt over de grenzen het land binnen. Soms is er een stukje land dat aan alle kanten

Nadere informatie

BOERDERIJ DE KREIL 30 - BARSINGERHORN

BOERDERIJ DE KREIL 30 - BARSINGERHORN 1 BOERDERIJ DE KREIL 30 - BARSINGERHORN 2015-4 De statige stolpboerderij van het (Noord-Hollandse) normaaltype is in zijn huidige vorm als melkveebedrijf en kaasmakerij gebouwd in 1863, middenin de bloeiperiode

Nadere informatie

Vincent van Goghweg JD Zaandam. Starttijd: uur - ZONDAG 7 SEPTEMBER 2014

Vincent van Goghweg JD Zaandam. Starttijd: uur - ZONDAG 7 SEPTEMBER 2014 Startlocatie: Zaanlands Lyceum Vincent van Goghweg 42-1506 JD Zaandam Starttijd: 10.30 uur - ZONDAG 7 SEPTEMBER 2014 Loop niet midden op de weg of op fietspaden en geef de overige weggebruikers de ruimte.

Nadere informatie

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling.

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling. LUZENKAMPROUTE Deze route voert door het Bremmersbos, de Luzenkamp en een gedeelte van de Melickerheide. Houdt u bij het volgen van de route ook het bijgevoegde kaartje bij de hand. Beschrijving van deze

Nadere informatie

De Vecht fortenfietsroute

De Vecht fortenfietsroute De Vecht fortenfietsroute Fietsen langs de Bezienswaardigheden Forten Fietsknooppunt Fietsknooppunten op deze route 44 45 49 48 47 47 37 38 39 1 41 42 44 pagina 1 / 5 Omschrijving De Vecht fortenfietsroute

Nadere informatie

Gent A19. Vervolg van de Kouter en-dreef en de Universiteitsstraat

Gent A19. Vervolg van de Kouter en-dreef en de Universiteitsstraat Gent A19 Vervolg van de Kouter en-dreef en de Universiteitsstraat Deze 2 prenten bevinden zich in een museum in Amerika. De bovenste prent, de man die in de vuilbak zit of tenminste erin word gestopt is

Nadere informatie

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 1 Het laatste dijkhuis van Zwaagdijk In Zwaagdijk Oost, geklemd tussen dijk en dijksloot, ligt het huis van Joop Grent. Ooit stonden hier zes of zeven van dergelijke dijkhuisjes,

Nadere informatie

Vincent van Goghweg 42-1506 JD Zaandam. Starttijd: 11.30 uur - ZONDAG 7 SEPTEMBER 2014

Vincent van Goghweg 42-1506 JD Zaandam. Starttijd: 11.30 uur - ZONDAG 7 SEPTEMBER 2014 Startlocatie: Zaanlands Lyceum Vincent van Goghweg 42-1506 JD Zaandam Starttijd: 11.30 uur - ZONDAG 7 SEPTEMBER 2014 Loop niet midden op de weg of op fietspaden en geef de overige weggebruikers de ruimte.

Nadere informatie

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL

OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL OP AVONTUUR MET ARCHITECTUUR CULTUREEL ERFGOED IN OLDENZAAL Lokatie: school en stadswandeling Doelgroep: groep 5 en 6 Duur: aantal lessen naar eigen inzicht. (2 a 3) doel: leren van feitelijke en begripmatige

Nadere informatie

DOOR DE MAISVELDEN VAN GROSTHUIZEN

DOOR DE MAISVELDEN VAN GROSTHUIZEN Wandelnetwerk Noord-Holland DOOR DE MAISVELDEN VAN GROSTHUIZEN Het mais staat ondanks de droogte toch manshoog. Tekst en foto s Joop Duijs De samenleving waarin we leven, wordt steeds egoïstischer en egocentrischer.

Nadere informatie

Zoektocht. Open Monumentendag

Zoektocht. Open Monumentendag Zoektocht Open Monumentendag Opdracht 1: Kijk en zoek! Bekijk de gevel van het gemeentehuis aandachtig. Vind je de bouwdatum van het gemeentehuis terug? Duid ook aan op de foto. Hoe ziet het wapenschild

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

Rapenburg 75 en 77 Leiden. Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA. In opdracht van dhr. C. Houbolt en mevr. E. Wolters

Rapenburg 75 en 77 Leiden. Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA. In opdracht van dhr. C. Houbolt en mevr. E. Wolters Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 142562 / 1586089 Rapenburg 75 en 77 Leiden In opdracht van dhr. C. Houbolt en mevr. E.

Nadere informatie

2017 versie 1 ( )

2017 versie 1 ( ) 2017 versie 1 (01-01-2017) WANDELEN DOOR NATIONAAL PARK WEERRIBBEN-WIEDEN Etappe A 12 km * = bezienswaardigheid (meer informatie vindt u achterin) Vertrek Het Doevehuis 0561 47 73 94 1. Met uw rug naar

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

erg bijzonder is. Om U een idee te geven volgt hieronder een tekening. Tek. 4 14

erg bijzonder is. Om U een idee te geven volgt hieronder een tekening. Tek. 4 14 Historische Kring IJsselstein 9 (dec. 1978). - Dl.9 grensconflicten tussen de hoge heren van Holland en Utrecht niet uitvlakken. Niet alleen IJsselstein werd oorlogsslachtoffer, maar ook vele boerderijen

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

Wat deden de kinderen op Sandoel om een centje bij te verdienen: 0 aardappels rooien X juinen 0 manden vlechten

Wat deden de kinderen op Sandoel om een centje bij te verdienen: 0 aardappels rooien X juinen 0 manden vlechten Sandoel 1. Biezen en Riet Wat werd er vroeger van riet gemaakt: 0 dozen X matten 0 kaarsen 2. Het leven op het Sandoel Wat deden de kinderen op Sandoel om een centje bij te verdienen: 0 aardappels rooien

Nadere informatie

Kijk op de achterkant voor de route van de speurtocht en volg de nummers!

Kijk op de achterkant voor de route van de speurtocht en volg de nummers! ijk op de achterkant voor de route van de speurtocht en volg de nummers! tart het speuren! Hoi, ik ben Jacob. Iedere dag vlieg ik over andgoed eukenhof. Het is hier heel leuk en er is van alles te zien.

Nadere informatie

Een merkwaardig poortje. Van Pieterskerk naar Hooglandsche kerk.

Een merkwaardig poortje. Van Pieterskerk naar Hooglandsche kerk. Een merkwaardig poortje. Van Pieterskerk naar Hooglandsche kerk. - - In de middeleeuwen was men er steeds op bedacht bij het bouwen van kerken traptorentjes aan te brengen, ten einde bij herstellingen

Nadere informatie

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui

Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van 10.00-16.00 uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Comité

Nadere informatie

Rondje Zuidoostbeemster

Rondje Zuidoostbeemster Rondje Zuidoostbeemster Wandelen langs de Stelling van Amsterdam Forten Molens Forten in de omgeving Molens in de omgeving pagina 1 / 5 Omschrijving Ontmoeting met twee werelderfgoederen. De route start

Nadere informatie

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008)

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008) Fotomemorie 1 Een mooi zicht op de Nieuwstraat rond het midden van de 20 e eeuw. Vandaag vinden we er onder andere een gloednieuwe babywinkel, eetcafé Bierbuik, schoenenwinkel Timie Shoe, serviceflats,

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

STADRALLY MAASTRICHT. Stadswandelingen door de binnenstad van Maastricht. René Teige

STADRALLY MAASTRICHT. Stadswandelingen door de binnenstad van Maastricht. René Teige STADRALLY MAASTRICHT Stadswandelingen door de binnenstad van Maastricht Dit document bevat twee uitdagende stadswandelingen door de historische binnenstad van Maastricht. De stadsrally is gericht op Duitse

Nadere informatie

Hoogstraat 4. Eenrum. Page 1 of ,- (kosten koper)

Hoogstraat 4. Eenrum. Page 1 of ,- (kosten koper) Hoogstraat 4 Eenrum 295.000,- (kosten koper) Page 1 of 8 Hoogstraat 4, Eenrum Overzicht Karakteristiek vrijstaand woonhuis Soort woonhuis Herenhuis, vrijstaande woning Aantal kamers 8 kamers (4 slaapkamers)

Nadere informatie

Toeristische route door BLERICK

Toeristische route door BLERICK Toeristische route door BLERICK pag. 2 TOERISTISCHE ROUTE DOOR BLERICK VOOR ROLSTOELERS EN SCOOTMOBIELEN Het is raadzaam om wat te drinken mee te nemen Wij beginnen bij het Oude Raadshuis op het Antoniusplein.

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2017 8 KM ROUTE 8 km 20 17 Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar

Nadere informatie

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht

Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg. Les 6: Speurtocht door Maastricht Mede Mogelijk gemaakt door: Regionaal Historisch Centrum Limburg Les 6: Speurtocht door Maastricht Les 6:Speurtocht door Maastricht Opdrachten Deze speurtocht is speciaal voor jullie uitgezet. Ze voert

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0475 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Siena - Casole Val D'Elsa LUXE RESIDENTIE IN HET HART

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

Het Blauwe Huis. Inzending PP HP. Gouden A.A.P. Proces

Het Blauwe Huis. Inzending PP HP. Gouden A.A.P. Proces Proces In de wereld lijkt alles steeds sneller te gaan. Als reactie hierop ontstaan bewegingen zoals: Slow food, Slow Fashion en Slow Living. Het Blauwe Huis is een vorm van Slow Architecture. Architect

Nadere informatie

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam:

een zee van tijd Werkblad 31 Ω De riddertijd Ω Les 1: De bouw van een kasteel Naam: Werkblad 3 Ω De riddertijd Ω Les : De bouw van een kasteel een Burcht In het begin van de middeleeuwen woont een ridder in een burcht. Dat is een houten huis in de vorm van een toren. Als bescherming staat

Nadere informatie

Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland 100 jaar. fietstocht. Eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland

Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland 100 jaar. fietstocht. Eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland 100 jaar fietstocht Eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland 100 jaar colofon Tekst: A. Wieffering

Nadere informatie

Gemeentelijk monument nr. : LEE 1. Adres : Maarsbergseweg 21-23. Kadastrale aanduiding : LSM00 B 00588 G 0000. : 1929-1933 en later

Gemeentelijk monument nr. : LEE 1. Adres : Maarsbergseweg 21-23. Kadastrale aanduiding : LSM00 B 00588 G 0000. : 1929-1933 en later Gemeentelijk monument nr. : LEE 1 Adres : Maarsbergseweg 21-23 Plaats : Leersum Kadastrale aanduiding : LSM00 B 00588 G 0000 Bouwjaar Type : 1929-1933 en later : Industrieel complex Omschrijving Inleiding

Nadere informatie

Molenstraat 42, Roosendaal

Molenstraat 42, Roosendaal Molenstraat 42, Roosendaal Bouwjaar: 1880 Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Molenstraat 42, 4701 JT Roosendaal "De Drie Weesgegroetjes Bouwjaar: 1880 Architect: Soort monument: Gemeentelijk Monumentnummer:

Nadere informatie

Te koop Kasteel in departement Seine-Maritime omgeving Rouen ,-

Te koop Kasteel in departement Seine-Maritime omgeving Rouen ,- Te koop Kasteel in departement Seine-Maritime omgeving Rouen 690.000,- https://www.yourhouseoninternet.com/publisher/fsef/image/full/30434/0.jpg Referentienummer CC F7695585 Prijs 690.000,- Gebouwd in

Nadere informatie