Hallo iedereen, Schoolgoochelaar John Negenkerken. Deze werkbladen zijn samengesteld door:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hallo iedereen, Schoolgoochelaar John Negenkerken. Deze werkbladen zijn samengesteld door:"

Transcriptie

1 Hallo iedereen, Het is alweer Sinterklaastijd. Voor deze periode heb ik een aantal leuke werkbladen samengesteld. Zoals gebruikelijk is met het Sint Nicolaasfeest heb ik voor uw school mooie kadootjes. Kijk maar snel verderop in het werkboek! Veel plezier met knutselen toegewenst. Schoolgoochelaar John Negenkerken

2 Slingerlijn Een ontzettend leuk idee is om de vlaggetjes te printen. Ieder kind kan een exemplaar in kleuren en vervolgens kunnen de vlaggetjes met een splitpen aan elkaar worden geregen. De sint zal zich zeer welkom voelen.

3 Pepernoten bakken Het is natuurlijk helemaal leuk om zelf pepernoten te bakken. De kinderen zijn hier bijzonder trots op, weet ik uit eigen ervaring. Recept Pepernoten Om te strooien met Sinterklaas! Ingrediënten 100 gr zelfrijzend bakmeel, 50 gr bruine basterdsuiker, 1 theelepel speculaaskruiden, 1 mespuntje zout, 40 gr koude, harde boter, 2 eetlepels melk. Voorbereiding Oven voorverwarmen op 175 graden. Bereidingswijze Bakmeel, basterdsuiker, boter, zout, melk en speculaaskruiden in een kom doen. Koude boter in kleine stukjes snijden. Met de handen een deeg kneden en knikkers maken van het deeg. de bolletjes op een afstand van 2 cm van elkaar op de bakplaat leggen. Bakplaat in het midden van de oven plaatsen. Pepernoten in ca 20 minuten gaar bakken. Neem de pepernoten van de bakplaat en laat ze 10 minuten afkoelen. Eet smakelijk!.

4 Sinterklaas goochelshow Hoor wat klopt daar kinderen John de schoolgoochelaar mag een voorstelling geven voordat Sinterklaas op bezoek komt bij de kinderen op school. Botje de wonderhond en het pratende boek van Sinterklaas willen John de schoolgoochelaar wel helpen maar alles loopt in het honderd! Krijgt John het samen met de kinderen en de juffen en meesters voor elkaar om alles in orde te maken voor de echte Sint en zijn pietermannen binnen komen? Beleef het mee in de hilarische schoolvoorstelling Hoor wat klopt daar kinderen. Hoor wat klopt daar kinderen is een leuke interactieve schoolvoorstelling van 45 minuten geschikt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De ingrediënten voor deze interactieve Sinterklaasshow zijn: goochelen, buikspreken en heel veel grappen. De prijs voor maximaal twee van deze leuke schoolvoorstellingen op een dagdeel is 450,-- inclusief btw, inclusief reiskosten en geluid tot 150 personen. Voor vragen of boekingen belt u: schoolgoochelaar John Negenkerken of info@schoolgoochelaar.nl

5 Het pratende boek van Sinterklaas met zijn koksmuts op!

6 KIJKDOOS MAKEN Een kijkdoos maken is altijd leuk. Misschien kunt u hem in de klas zetten met het wensenlijstje opgerold in het kijkgaatje. Je weet nooit of Pietje iets lekkers in de kijkdoos verstopt!

7 De schoolgoochelaar speelt voor Sinterklaas! CADEAUBON t.w.v 25,-- euro Soms - als een artikel schaars is gaat de verkoop op de bon en dan denkt men terug aan tijden dat men alles kopen kon. Soms zijn bonnen heel erg handig kun je naar de winkel gaan en met deze in je handen komt de prijs er niet op aan. Lieve meesters en juffen van Nederland, Dit gedicht is 25 euro waard. Als u jeugdvoorstellingen boekt van de schoolgoochelaar, krijgt u 25,-- korting. Voor vragen en/of boekingen belt u: Schoolgoochelaar John Negenkerken Actie is niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen of voor de kinderboekenweekvoorstelling! Deze bon is geldig tot en met juni Tip: Denk bijvoorbeeld eens aan een meesterof juffendag met korting!!!

8

9 Sinterklaasverhaaltje De boot van Sinterklaas Katinka en Boris trekken hun jas aan. Ze gaan kijken naar de boot van Sinterklaas. Daarmee is hij helemaal uit Spanje gevaren. Bij het water staan al kinderen te wachten. Zien jullie de boot al? vraagt papa. Ja! roept Katinka. Er vaart een kleine boot onder de brug door. Er zitten vier zwarte pieten in. Ze zwaaien. En ze doen een beetje gek. Waar is Sinterklaas nou? vraagt Katinka. Misschien is hij zeeziek, zegt papa. Katinka kijkt papa geschrokken aan. Ik maak maar een grapje, zegt papa. Dit is nog niet de échte boot van Sinterklaas. Het bootje vaart naar de kant. Twee pieten klimmen op de rand van de boot om snoep uit te delen. Katinka krijgt een handvol pepernoten van zwarte piet. Boris mag ook. Maar hij is een beetje bang. Daarom geeft zwarte piet de pepernoten aan papa. Mmmm, lekker! Van papa lust Boris ze wel. Tuuuut! Tuuuut! horen ze plotseling. De brug gaat open. Er komt een grote boot aan. Hij is versierd met gekleurde vlaggetjes. Dat is wél de boot van Sinterklaas, zegt papa. Ik zie hem al! roept Katinka. Dag kinderen! wuift Sinterklaas. Katinka en Boris zwaaien. Op het dek lopen een heleboel zwarte pieten. Ze dansen. En ze maken muziek. Bovenin de mast zitten twee zwarte pieten. Is dat niet gevaarlijk? vraagt Katinka. Jawel! zegt papa. Maar pieten kunnen goed klimmen! Ze klimmen ook op het dak om cadeautjes door de schoorsteen te gooien. Ook bij ons? vraagt Katinka. Vanavond mogen jullie je schoen zetten, zegt papa. En misschien doet zwarte piet er wel wat in. tekst: Rian Visser

10 Aftel kalender Nog 10 dagen tot het Sinterklaasfeest

11 Aftel kalender Nog 9 dagen tot het Sinterklaasfeest

12 Aftel kalender Nog 8 dagen tot het Sinterklaasfeest

13 Aftel kalender Nog 7 dagen tot het Sinterklaasfeest

14 Aftel kalender Nog 6 dagen tot het Sinterklaasfeest

15 Aftel kalender Nog 5 dagen tot het Sinterklaasfeest

16 Aftel kalender Nog 4 dagen tot het Sinterklaasfeest

17 Aftel kalender Nog 3 dagen tot het Sinterklaasfeest

18 Aftel kalender Nog 2 dagen tot het Sinterklaasfeest

19 Aftel kalender Nog 1 dag tot het Sinterklaasfeest

20 Hoera Sinterklaas is jarig!

21 De geschiedenis van Sinterklaasliedjes Er worden al langer dan vandaag sinterklaasliedjes gezongen. Het zingen van deze liedjes is dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een heel belangrijk onderdeel van de sinterklaasviering. Voor de meeste kinderen bestaat Sinterklaas uit; snoepgoed, cadeautjes en het zingen van de liedjes. De vroegste vormen van de Sinterklaasliederen stammen uit het vroege begin van de 19e eeuw. De liedjes van toen zijn nog lastig met de liedjes van vandaag te vergelijken. De bekende melodieën zijn er echter nog gemakkelijk uit te halen en lijken nog heel erg op de liedjes van vandaag. Zonder liedjes, geen Sinterklaas. Start dus maar lekker met zingen!

22 Daar wordt aan de deur geklopt Daar wordt aan de deur geklopt, zacht geklopt, hard geklopt. Daar wordt aan de deur geklopt. Wie zou dat zijn? Wees maar gerust mijn kind. Ik ben een goede vrind. Want al ben ik zwart als roet, 'k Meen het toch goed. Want ik kom van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas. 'k Heb voor jou, m'n kleine baas, moois in mijn zak. Ben je wel zoet geweest? Wees dan maar niet bevreesd! Kijk, hier zendt Sint Nicolaas fijn speculaas! Zwarte Piet, wees wel bedankt; wel bedankt, wel bedankt! Nu zal ik aan 't leren gaan, daar kan je op aan. Borstplaatjes, groot in tal, 'k deel ze vanavond al met mijn lieve zusje klein. Blij zal ze zijn!

23 De zak van Sinterklaas De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas, De zak van Sinterklaas, o jongens, jongens 't is zo'n baas! Daar stopt hij, daar stopt hij, daar stopt hij blij van zin. De hele, de hele, de hele wereld in! De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas, De zak van Sinterklaas, o jongens, jongens 't is zo'n baas! Hij is voor groot en klein, groot en klein, groot en klein, Hij is voor groot en klein voorzien van taai en marsepein. En bergen, en bergen, En bergen suikergoed, Zo lekker, zo lekker, Zo lekker en zo zoet. Hij is voor groot en klein, groot en klein, groot en klein,

24 Hij is voor groot en klein voorzien van taai en marsepein. Maar onder in die zak, in die zak, in die zak, Maar onder in die zak daar ligt het hele grote pak, Voor 't lieve, voor 't zoete, voor 't lieve zoete kind. Zeg was jij, zeg was jij, dit jaar gehoorzaam vrind? Maar onder in die zak, in die zak, in die zak, Maar onder in die zak daar ligt het hele grote pak.

25 Zie de maan schijnt door de bomen Zie de maan schijnt door de bomen Makkers staakt uw wild geraas 't Heerlijk avondje is gekomen 't avondje van Sinterklaas. Vol verwachting klopt ons hart Wie de koek krijgt, wie de gard Vol verwachting klopt ons hart Wie de koek krijgt, wie de gard O wat pret zal 't zijn te spelen Met die bonte harlekijn Eerlijk zullen we alles delen suikergoed en marsepein Maar, o wee, o bitt're smart kregen wij voor koek een gard Maar, o wee, wat bitt're smart kregen wij voor koek een gard Maar ik vrees niet dat wij klagen Vader,Moeder zijn te goed Was het ook niet alle dagen meestal waren wij toch zoet Ban dus vrij de vrees uit 't hart 'k Wed er ligt geen enk'le gard Ban dus vrij de vrees uit 't hart 'k Wed er ligt geen enk'le gard.

26 Zachtjes gaan de paardevoetjes Zachtjes gaan de paardenvoetjes Trippel trappel trippel trap 't Is het paard van Sinterklaasje Stippe stappe stippe stap En ik droom van Sinterklaas En zijn zwarte Pieterbaas En ik droom van Sinterklaas En zijn zwarte Pieterbaas Paardje kan de weg wel vinden Trippel trappel trippel trap In het held're maneschijntje Stippe stappe stippe stap Paardje is nog lang niet moe Maar hij moet naar bedje toe Paardje is nog lang niet moe Maar hij moet naar bedje toe Zachtjes gaan de paardenvoetjes Trippel trappel trippel trap 't Is het paard van Sinterklaasje Stippe stappe stippe stap En ik droom van Sinterklaas En zijn zwarte Pieterbaas En ik droom van Sinterklaas En zijn zwarte Pieterbaas.

27

28

29

30

31 Poppenkast verhaal SINTERKLAAS KRIJGT EEN ONGELUK Poppen: Sinterklaas, Pietje (een niet zo n slimme piet), broeder van de ambulance Attributen: schoorsteen, zak, mobieltje, fietsbel Dit verhaal speelt zich eerst op het dak af en daarna op de grond. Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Het verhaal is voor 1 persoon. Pietje gaat voor het eerst mee met Sinterklaas om cadeaus rond te brengen, maar hij moet nog heel veel leren. Dan gebeurt er een ongeluk. Wat moet Pietje nu doen. Een klein lesje over wat te doen bij een ongeluk. Een grappig verhaal. Sint (komt op) Zo Pietje hier beginnen wij. Dit is het eerste huis. (kijkt om zich heen) Waar is hij nu zo gauw gebleven? Hallo kinderen, hebben jullie heel toevallig hier een zwarte Piet gezien? Hij heet Pietje. Hij gaat mij vandaag voor het eerst helpen, maar het gaat niet zo goed geloof ik. Pietje is niet de slimste. Ik ga maar weer terug om te kijken waar hij zo gauw is gebleven. (gaat weg) Pietje (komt op) Gelukt, ik ben er. Huh waar is Sinterklaas nu gebleven? Ik zag hem net nog. Mij zoeken. Is hij mij kwijt? Ik ga ook zoeken. Waar zou ik zijn? Ik ga hier wel even kijken. Sint (komt op) HIER BLIJVEN JIJ!!! Pietje O Sinterklaas. Ik hoor net dat ik kwijt ben. Helpt u mee zoeken? Sint Hoeft niet meer Pietje ik heb jou net gevonden. Pietje O gelukkig maar. Sint Kom nu maar, we hebben het nog druk vanavond. Hier is je zak. Zak voorzichtig in de schoorsteen en leg de cadeaus in de schoentje. Hier staan 2 schoentjes en ze hebben heel lief gezongen. Pietje O spannend hoor. Ik ga meteen beginnen. (zakt in de schoorsteen)

32 Sint Hier kan niet veel verkeerd gaan. Wij moeten maar goed op Pietje letten. Want hij kan nog niet alles. Hij heeft zijn pietendiploma ook nog niet. Maar er zijn een aantal pieten ziek, dus had ik zijn hulp wel nodig. (loopt een beetje heen en weer) Dit duurt wel erg lang, vinden jullie ook niet. Laten wij hem maar roepen. PIETJE!! PIETJE!!! (kijkt in de schoorsteen) We moeten harder roepen: PIETJE!!!! PIETJE!!!!! Pietje (komt uit de schoorsteen) Ja daar ben ik weer. Wat was dat lekker. Sint Lekker?? Pietje Jaaa. Lekkere chocolade letter. MMMMMM. Ik kon er maar eentje op, die andere heb ik in mijn zak gestopt, die is voor later. Sint Horen jullie dat kinderen. Is dat goed??? Nee, dat is niet goed. Pietje. Luister eens goed naar mij. Die chocolade letters moest jij in de schoentjes leggen. Dat zijn cadeautjes voor de kinderen. Het is maar goed dat ik extra chocoladeletters in de zak heb gestopt. Hup snel die chocoladeletters in de schoentjes leggen, dan kunnen we verder. Pietje O jammer, ik dacht echt dat ik het mocht opeten. Ik zal het niet weer doen Sinterklaas. (gaat de schoorsteen in) (Sint gaat weg en komt met Pietje weer op bij de volgende schoorsteen) Sint Zo Pietje hier is het volgende huis. Pak de zak maar en leg de cadeautjes maar in de schoen. EN. DENK EROM NIETS ZELF OPETEN! Pietje Ik zal het nu goed doen. Echt waar. Sint Ga nu maar Pietjes Ik ben zo terug. (zakt in de schoorsteen) Sint Wat denken jullie zal het nu goed gaan? We zullen het zo zien. Pietje (komt uit de schoorsteen) Ik wist niet dat je zoveel dingen moest doen. Sint Wat bedoel je Pietje. Pietje Eerst moet je het hooi pakken en in een konijnenhok doen, dat je eerst nog op moet zoeken. Dan is er ook nog een wortel. Toen kon ik de pan niet vinden. Die stond in de kelder. Maar het is gelukt. Ik ben wortelsoep aan het koken. Sint Pietje dat is niet goed. Zelfs de kinderen weten waar het hooi en de wortel voor is. Pietje O ja, waar is dat dan voor? Voor Americo, het paard van Sinterklaas? Dat wist ik niet. Sorry Sinterklaas. Ik wist het echt niet. Sint Geeft niks hoor Pietje. Je moet het ook nog leren.

33 Pietje Ik doe mijn best.(geeft Sint een vriendelijk klopje en zo valt Sint van het dak) Whaaaah!! Wat heb ik nu gedaan? O o o o. Wat moet ik nu doen. Sinterklaas is van het dak gevallen. O o o o o. Ik ga ook maar gauw naar beneden. SINTERKLAAS IK KOM ER AAN!! (gaat weg) (Schoorsteen weg halen) Sint(ligt) Au, dat doet pijn. Volgens mij heb ik mijn been gebroken. Pietje (komt op en is in paniek) Een been gebroken. O dat is heel erg. En het is mijn schuld. Wat moet ik nu doen? (rent heen en weer) Ik weet niet wat ik moet doen. Dit is wel het ergste wat er ooit is gebeurt. O help. Sint Pietje doe nu eens rustig en luister. Samen komen wij er wel uit. Weet je wat je moet doen als er een ongeluk is gebeurd? Pietje Nee Sinterklaas dat weet ik niet. Sint Weten jullie wat het belangrijkste is wat je moet doen? Goed ik zal het jullie vertellen. KALM BLIJVEN! En dat telt zeker voor jou Pietje. Pietje (klinkt paniekerig) Ik ben kalm. Ik ben de kalmste Piet van heel het land. Sint Goed zo. En dan moet je zorgen dat je veilig bent en als dat zo is ga je kijken bij degene (ik dus) die het ongeluk heeft gehad of die ook veilig is. Pietje Goed ik snap het. Snappen jullie het ook. Ik ben veilig, nu ga ik bij Sinterklaas kijken. (gaat heel dichtbij de Sint) Ja Sinterklaas is ook veilig. En nu? Sint Nu moet je bellen voor hulp. Pietje O dat kan ik wel, kijk maar wat ik in de zak heb. (pakt de fietsbel en begint te bellen) Sint Fout Pietje. Fout. Kinderen waar moet Pietje mee bellen? Ja met een telefoon of een mobieltje. En weten jullie het nummer ook? Heel goed dat is het nummer voor hulp. Nou ga maar gauw bellen, want ik het doet pijn. Pietje (belt) ja Sinterklaas is van het dak gevallen.. ja.. ja..oké. Sinterklaas er komt hulp, ze sturen een abilanci nee een imbilonce of zoiets. Weten jullie hoe dat heet. Een am. Bu. Lance. Ja dat was het. Broeder (komt op) Zo daar zijn wij al. Wat is er aan de hand. Pietje Daar is Sinterklaas meneer, daar ligt hij. Ik ga de zak nog even van het dak halen. (gaat weg) Broeder (gaat naar Sint) Goed Sinterklaas, rustig blijven ik ga je naar het ziekenhuis brengen. Daar kunnen ze het gebroken been in het gips doen. Sint Naar het ziekenhuis, maar dat kan helemaal niet. De cadeautjes moeten nog naar de

34 kinderen. Broeder Ja dat zal wel, maar dat u niet Sinterklaas, dat moeten de pieten maar doen. Sint Alle pieten zijn aan het werk. Ik heb geen 1 piet meer over. Alleen Pietje, maar die moet het nog leren. Broeder Ja dat is een probleem. Maar ik denk dat ik de oplossing wel weet. Ik ga helpen. Nadat ik u naar het ziekenhuis heb gebracht, kom ik terug en dan ga ik Pietje helpen met de cadeautjes rondbrengen. Met de ambulance. Sint Dat zou geweldig zijn. Hoor je dat Pietje. Je krijgt hulp van de broeder. Pietje (alleen stem) Ja. En ik ga heel goed mijn best doen. Ik ga geen chocolade meer opeten en alle wortels en hooi voor Americo meenemen. Sint Natuurlijk doe jij je best. En ik denk dat je na vanavond je pietendiploma wel hebt verdient. Broeder Ik neem u nu mee Sinterklaas. (broeder en Sint gaan weg) Pietje Alles komt goed gelukkig. Ik heb heel veel geleerd vanavond. Geen chocolade van de kinderen eten.. kalm blijven bij een ongeluk. Dan kijken of je veilig bent en dan nog 112 bellen. En weten jullie wat ik het fijnst vind? Dat die lieve broeder gaat helpen. En weten jullie wat nog meer??? Dat is misschien mijn pietendiploma krijg, dat zou super de puper zijn. Nou dag kinderen. De broeder komt er al weer aan. We moeten aan het werk. Doei doei.

35 Het Sinterklaas journaal. Elke avond is op televisie het Sinterklaas Journaal te zien op (Nederland 3) rond uur. Je kunt de laatste aflevering van het Sinterklaas journaal nog een keer zien op deze site en ook allerlei spelletjes doen.

36 Pietendiploma

37 Brooddeeg Neem 2 kopjes meel, 1 kopje zout en 1 kopje water. Meng verf door het deeg, zodat het al meteen een kleurtje heeft en het niet meer geverfd hoeft te worden. Woord analyse en synthese Een spel voor in de kleine kring: (een bijdrage van Anne) Op een tafel liggen een: zwarte piet, Sinterklaas, boot, boek, schoen enz. Ik vertel een verhaaltje en zeg soms een woordje een beetje raar. En toen ging Sint op de b-oo-t. Pak maar voor mij de b-oo-t. Zo oefenen we syntetiseren. Later mogen de kinderen elkaar opdrachtjes geven. Rik, pak voor mij de p-ie-t. Misschien kunnen er al enkele kinderen analyseren.

38 Leesspelletjes Nodig: inpakpapier met plaatjes en woorden rondom Sinterklaas. Deze plaatjes plak je op stevig karton of je sealt ze. Met deze plaatjes kun je: memory doen (2 plaatjes met woord bij elkaar zoeken of 1 plaatje en het woord bij elkaar zoeken), kwartetten: woorden hakken en plakken. Je hebt bijvoorbeeld van het woord boot de /b/ zelf. Vraag aan een ander kind; Mag ik van jou van boot de /oo/. Ga door tot je het woord compleet hebt en leg het voor je neer. Geweldige oefening voor analyse en synthese. Eventueel kun je een voorbeeld plaatje met het hele woord erbij leggen, maar dan is het meer een visuele oefening. Verdeelpiet Nodig: een bakje met allerlei sinterklaassnoep en ongeveer 2 werkbladen. Op een werkblad staan zakjes te beginnen met 3 zakjes naast elkaar, daarna 4 en uiteindelijk 5. Op het eerste vel staat de hoeveelheid die de piet moet verdelen gegeven voor de zakjes, op het tweede staan alleen nog de zakjes en mag het kind verder alles zelf invullen.

39 Vijf Pietjes Kijk, ik heb vijf Pietjes op mijn hand! Die helpen sint door het hele land. Dit is de dikke bakkerpiet Die eet vaak pepernoten als niemand het ziet. Dit is Piet met de grote oren Hij kan al jullie liedjes héél goed horen. Lange Piet kan keihard lopen. En de mooiste cadeautjes voor iedereen kopen. De stalpiet zorgt voor het witte paard Geeft het eten, drinken en kamt zijn staart. En wie zorgt er voor het boek van sinterklaas? Dat is de kleinste pieterbaas. is dat wel een zwarte piet? ik geloof mijn ogen niet? een zwarte piet met knalrood haar is dat niet een beetje raar een zwarte piet met nagellak hoe moet dat straks op het dak? de hoofdpiet roept: dit kan toch niet! dit hoort niet bij een zwarte piet. Verwerking: Zet een zwarte streep onder 'zwarte'. Bij het woordje Piet tekenen ze een piet. (daarna kijken we hoeveel keer er piet in staat). Onder knalrood een rode streep enz. enz.

40 Opdrachtkaarten voor de kralenplank.

41

42

43

44

45 Kerstidee! Denk er eens aan om: De schoolgoochelaar verkleed als Dickens figuur al goochelend rond te laten lopen op het schoolplein, of in de klas voor de kerst activiteiten!! Veel scholen gingen u voor! Meer weten Of info@schoolgoochelaar.nl

46 Schoolgoochelaar John Negenkerken Telefoon: Website: Bronvermelding

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 OPEN PODIUM ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 Sinterklaasliederen zingen met Gregor Bak Medewerkenden: Gregor Bak Zwarte Piet Alle stoute kinderen Alle lieve kinderen Alle stoute ouderen Alle lieve ouderen Zie

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot

Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer. Hoe waaien de wimpels al heen

Nadere informatie

De vele Pieten hebben allemaal een taak zoals schoonmaken en koken. En natuurlijk zorgen voor Amerigo. Hij heeft een speciale stal aan boord.

De vele Pieten hebben allemaal een taak zoals schoonmaken en koken. En natuurlijk zorgen voor Amerigo. Hij heeft een speciale stal aan boord. Eindelijk is het weer zover, de stoomboot van Sinterklaas is onderweg naar Nederland. De boot was goed nagekeken of hij helemaal in orde was. De stoompijp was nog een keer goed schoongemaakt. Alle pakjes,

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt!

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Mijn beste vriend, jouw beste vriend, De vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, Mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt hij jou, wat brengt

Nadere informatie

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje.

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje. Voor de melodie: www.sinterklaasliedjes.nl Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied. Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste

Nadere informatie

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Zie ginds komt de stoomboot. En we zingen en we springen en we zijn zo blij

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Zie ginds komt de stoomboot. En we zingen en we springen en we zijn zo blij Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Want we zitten allemaal even recht En we zingen en we springen en we zijn zo blij Want er zijn geen stoute kind'ren

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot Daar wordt aan de deur geklopt 2

Zie ginds komt de stoomboot Daar wordt aan de deur geklopt 2 Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer, Hoe waaien de wimpels al heen en al weer. Zijn knecht staat

Nadere informatie

De Zak van Sinterklaas

De Zak van Sinterklaas De Zak van Sinterklaas Sinterklaas, Sinterklaas, o jongens, jongens 't is zo'n baas! Daar stopt hij, daar stopt hij, daar stopt hij blij van zin. De hele, de hele, de hele wereld in! Sinterklaas, Sinterklaas,

Nadere informatie

Sinterklaas liedboek

Sinterklaas liedboek Sinterklaas liedboek Hij komt, hij komt Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint: mijn beste vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt

Nadere informatie

Sinterklaasliedjes. Daar wordt aan de deur geklopt

Sinterklaasliedjes. Daar wordt aan de deur geklopt Sinterklaasliedjes Daar wordt aan de deur geklopt Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt. Daar wordt aan de deur geklopt. Wie zou dat zijn? Wees maar gerust mijn kind. Ik ben een goede

Nadere informatie

Een lied van mij voor jou - kinderen

Een lied van mij voor jou - kinderen LIEDTEKSTEN - 1 Berend Botje Berend botje ging uit varen Met z n scheepje naar Zuid-Laren De weg was recht, De weg was krom Nooit kwam Berend Botje weerom 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Waar is Berend Botje gebleven?

Nadere informatie

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST NU: OUD: Sinterklaasje, kom maar binnen Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied. Misschien heeft u wel

Nadere informatie

Alle Pieten dansen Tekst en muziek: Sander Berendsen

Alle Pieten dansen Tekst en muziek: Sander Berendsen Alle Pieten dansen Tekst en muziek: Sander Berendsen De muziekpiet leest de noten, de hoofdpiet heeft het grote boek. De timmerpiet maakt boten, de verdwaalpiet die is altijd zoek. Profpiet kent veel sommen,

Nadere informatie

Zing mee voor Sint, Piet en Paard www.kleurenkoorts.nl 1 Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot Uit Spanje weer aan Hij brengt ons de Sint Kijk, ik zie hem al staan Hoe huppelt zijn paardje

Nadere informatie

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet en de smikkelende Door Maarten Stevens http://www.cts-producties.nl http://www.schooltoneel.net http:// Rollen: Behoeft geen verdere uitleg De baas van alle pieten. Een verantwoordelijke, rustige piet.

Nadere informatie

De avonturen van Sint en Piet

De avonturen van Sint en Piet 2014 De avonturen van Sint en Piet Groep 2b De Wynroas 5-12-2014 Sint en Piet zijn onderweg van Spanje naar Nederland. Maar dan begint het te stormen en de pakjes en de staf vallen van de stoomboot zo

Nadere informatie

sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak ka-do span-je schoor-steen pie-ten hup-pelt schoe-nen

sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak ka-do span-je schoor-steen pie-ten hup-pelt schoe-nen Auditieve oefeningen - Sinterklaas Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak

Nadere informatie

We lezen verschillende Sinterklaas verhalen voor en ook zullen er lessen uit de methode schatkist worden gegeven.

We lezen verschillende Sinterklaas verhalen voor en ook zullen er lessen uit de methode schatkist worden gegeven. Scholen van nu voor mensen van morgen basisschool DE ROEDEL Edeseweg 216 6732 DC Harskamp Tel. : 0318 456417 www.roedel.nl directie@roedel.nl Maandag 14 november uitgave 5 van 2011-2012 Sinterklaas is

Nadere informatie

Sint-Nicolaas. Gedicht van sint en piet. Elk jaar komt sinterklaas met hem pieten. Sint weet niet zo goed

Sint-Nicolaas. Gedicht van sint en piet. Elk jaar komt sinterklaas met hem pieten. Sint weet niet zo goed Sint-Nicolaas Gedicht van sint en piet Sint weet niet zo goed Wat hij voor jou kopen moet Piet weer in de bocht Hij had het verkeerde gekocht Sint zat te balen Hij moest weer iets anders halen De sint

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet

Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet PAUL PASSCHIER EN THEDO KEIZER Met illustraties van Nynke Talsma Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Aan het sinterklaasfeest beleven miljoenen kleine en grote mensen

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

zondag, 2 december 1 e advent

zondag, 2 december 1 e advent Advent- en Kerstboekje 2012 Wie een grote gebeurtenis verwacht, kijkt daar naar uit. Een bruiloft, een verjaardagsfeest. Op tijd stuur je daar bericht van rond, zodat iedereen voorbereid is, als het zover

Nadere informatie

De verdwenen pakjes. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.schooltoneel.net

De verdwenen pakjes. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.schooltoneel.net De verdwenen pakjes Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.schooltoneel.net Rollen: De bekende kindervriend De trouwe helper van Sinterklaas Pakjespiet 1: Een Piet de taak heeft te zorgen voor de pakjes

Nadere informatie

De zak. van. Sinterklaas. Maarten Stevens

De zak. van. Sinterklaas. Maarten Stevens De zak van Sinterklaas Rollen: Sinterklaas: Hoofdpiet: Sinterklaas is Tja Behoeft geen verdere uitleg! Hoofdpiet is al een tijdje Hoofdpiet en moet er voor zorgen dat alles goed gaat. Dat is een belangrijke

Nadere informatie

Sinterklaas en de pieten

Sinterklaas en de pieten Sinterklaas en de pieten Pieten! In de rij. Alle pakjes moeten voor 5 december ingepakt zijn, dus aan de slag. Hallo pieten. Hallo Sinterklaas. Lekker speculaas aan het bakken? Ja, Sinterklaas. Mag ik

Nadere informatie

Sinterklaas liedjes:

Sinterklaas liedjes: De komende 6 weken gaan wij op De Boerderij bezig met het thema Eetsmakelijk! Binnen dit thema vallen ook het sinterklaasfeest en Kerst. In dit thema staat eten centraal. Allereerst vieren we in de eerste

Nadere informatie

2 dobbelstenen (één met nummers of ogen, één met kleuren)

2 dobbelstenen (één met nummers of ogen, één met kleuren) Het spel in het kort Het pepernotenspel bestaat uit quizvragen en uit pictionary opdrachten. Het wordt gespeeld door een paar teams (dit ligt aan de grote van de groep). Laat de teams eerst een team naam

Nadere informatie

Toon Hermansschool - Ede

Toon Hermansschool - Ede Toon Hermansschool - Ede Naam: Alle melodietjes zijn te beluisteren op: www.meesterralph.nl Inhoud ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT...3 HOOR WIE KLOPT DAAR...4 LANGZAME PIET...5 SINTERKLAAS IS VERDWENEN...6

Nadere informatie

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink Stan Geschreven door Eline Willemse Illustraties van Dick Rink http://www.dickrink.nl Copyright 2013 Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet

Nadere informatie

cluster 1 de reis, de aankomst vertrekken vanuit Spanje het kasteel, het paleis op reis gaan naar Nederland

cluster 1 de reis, de aankomst vertrekken vanuit Spanje het kasteel, het paleis op reis gaan naar Nederland -2 de (land)kaart cluster 1 de reis, de aankomst vertrekken vanuit Spanje het kasteel, het paleis op reis gaan naar Nederland de kalender, december de (stoom)boot vaart op zee de golf, de golven de schoorsteen,

Nadere informatie

Auditieve oefeningen Sinterklaas

Auditieve oefeningen Sinterklaas Auditieve oefeningen Sinterklaas Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een woord zak mantel sinterklaas rood baret marsepein paard speelgoed

Nadere informatie

Saskia en Tineke kennen elkaar van redactiewerk voor de Pyramide, Van beide auteurs is met regelmaat een bijdrage te vinden in de Pyramide.

Saskia en Tineke kennen elkaar van redactiewerk voor de Pyramide, Van beide auteurs is met regelmaat een bijdrage te vinden in de Pyramide. 1 Hoe Piet oranje werd Een prentenverhaal met liedjes ( pag. 18 en 19) voor peuters en kleuters. tekst: Saskia Beverloo. Illustraties: Tineke Vlaming. Het muziekspel bij dit verhaal staat in de Pyramide,

Nadere informatie

Werkboek circus. Deze werkbladen zijn samengesteld door schoolgoochelaar John Negenkerken

Werkboek circus. Deze werkbladen zijn samengesteld door schoolgoochelaar John Negenkerken Hallo iedereen, Hopelijk heeft iedereen een fijne zomervakantie achter de rug! Een tijdje geleden kreeg ik een e-mail van een lerares die graag een werkboek over het circus wilde. Toevalligerwijs was ik

Nadere informatie

minibabbel sinterklaas

minibabbel sinterklaas minibabbel sinterklaas november 2016 November 2016 Hier is dan alweer een nieuwe Minibabbel! Heel snel na de Sint Maarten Minibabbel, maar we hebben dan ook weer zoveel te vertellen! In deze Minibabbel

Nadere informatie

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Sint Nicolaas op school Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Verdienen ze een prijsje of zijn ze t niet waard? Zij zijn als de anderen, wel roerig van aard.

Nadere informatie

Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6. Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6. Heeft de Sint maar één staf? 6

Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6. Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6. Heeft de Sint maar één staf? 6 Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6 Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6 Heeft de Sint maar één staf? 6 Hoeveel mijters heeft de Sint? 7 Gooit Sinterklaas zijn vieze kleren in de wasmand?

Nadere informatie

muziek en tekst: Marco Lenaerts

muziek en tekst: Marco Lenaerts DE LIEDJESTEKSTEN VAN 'RADIO SINTERKLAAS' EEN CD VAN THEATER RAT muziek en tekst: Marco Lenaerts PIETENSCHOOL Wil je een toffe job? Geef het zoeken maar niet op. Wil je werken voor de Sint? Was dat je

Nadere informatie

Hoera, weer in Nederland

Hoera, weer in Nederland Hoera, weer in Nederland Ik ben al vaak mee naar Nederland geweest en hier aankomen is altijd weer een feest. We worden opgewacht door een groot publiek. Er wordt gezongen en er is muziek. Kinderen kijken

Nadere informatie

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6 Vragen voor Sint met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Zes vragen voor Sint 4 2. Zoek de 10 verschillen 11 4. Sintpuzzel 12 5. Superwoordzoeker 13 inleiding December, feestmaand!

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Sluisjournaal. Veel kijkplezier! Alle klassen prachtig versierd met zelfgemaakte. Sinterklazen, Pieten en stoomboten

Sluisjournaal. Veel kijkplezier! Alle klassen prachtig versierd met zelfgemaakte. Sinterklazen, Pieten en stoomboten 19e jaargang, nr.2 December 2016 Hoera! Sinterklaas is weer in het land! In deze foto-editie van het Sluisjournaal kunt u zien welke leuke dingen de kinderen in de klassen (of buiten school) hebben gedaan

Nadere informatie

Jaargang 1, Nummer 1, juni 2010. Als Sinterklaas komt..

Jaargang 1, Nummer 1, juni 2010. Als Sinterklaas komt.. Jaargang 1, Nummer 1, juni 2010 Als Sinterklaas komt.. Jaargang 1, Nummer 1, juni 2010 Als Sinterklaas komt.. Voorpret De gezelligheid rondom de tijd van Sinterklaas, het zingen, het voorlezen, de tv met

Nadere informatie

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok 1 Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok Samenvatting Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo

Nadere informatie

TEKSTBOEKJE Swingen voor de Sint

TEKSTBOEKJE Swingen voor de Sint TEKSTBOEKJE Swingen voor de Sint WARBOEL MUZIEKPROJECTEN Sander Berendsen SINTERKLAASJE KOM MAAR BINNEN Tekst en muziek: Traditional Sinterklaasje kom maar binnen met uw knecht Want we zitten allemaal

Nadere informatie

Dirk Scheele Pepernotenpret. Nog een paar nachtjes slapen Dirk Scheele. Olé olé olé Dirk Scheele

Dirk Scheele Pepernotenpret. Nog een paar nachtjes slapen Dirk Scheele. Olé olé olé Dirk Scheele irk Scheele Pepernotenpret 1 Nog een paar nachtjes slapen 2 Olé olé olé 3 Zie ginds komt de stoomboot 4 Sinterklaas kapoentje/sinterklaasje bonne bonne bonne 5 aar wordt aan de deur geklopt/sinterklaasje

Nadere informatie

Van 1 naar 2 en door tot 47. Wat doet opa?

Van 1 naar 2 en door tot 47. Wat doet opa? 2 Van 1 naar 2 en door tot 47. Wat doet opa? 3 Kinderboekenweek-voorstelling Opa en oma is alweer de 13de Kinderboekenweek-voorstelling van John Negenkerken. Opa, Oma en de Kinderboekenweek is een heerlijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014 Nieuwsbrief 6 Schooljaar 2014-2015 november 2014 Hoofdweg 2034 2158MC Buitenkaag 0252 544308 directeur@st-willibrordusschool.nl www.st-willibrordusschool.nl In dit nummer Pepernoten bakken Sinterklaasfeest

Nadere informatie

1. De tuin wordt opgeruimd

1. De tuin wordt opgeruimd 1. De tuin wordt opgeruimd Wat gaan jullie doen? vraagt mama. Ze is iets lekkers aan het maken: zoute bolletjes. Dat doet ze elke vrijdagmiddag als Joas, Aron en Lisa uit school komen. Vaak helpt een van

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar

Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar Sint en Kerst Informatie voor ouders van kinderen van 0 1 ½ jaar 0 1 ½ In het thema 'Sint en Kerst' staat de viering van Sinterklaas en Kerst centraal. Bij het thema 'Sinterklaas', leren de kinderen hoe

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. Eén ingang ligt

Nadere informatie

Sinterklaas gedichten, gemaakt door groep 5a

Sinterklaas gedichten, gemaakt door groep 5a Sinterklaas gedichten, gemaakt door groep 5a Sinterklaas is er weer! Jawel mevrouw, jawel meneer. De kinderen zijn al snel gaan dichten, en moesten dus veel werk verrichten. Het dichten ging niet altijd

Nadere informatie

Jip en Janneke Sinterklaas komt!

Jip en Janneke Sinterklaas komt! Jip en Janneke Sinterklaas komt! www.anniemgschmidt.nl www.annie-mg.com www.fiepwestendorp.nl www.jipenjanneke.nl www.queridokinderboeken.nl Ander werk van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp Jip en

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat

Nadere informatie

Eva geeft geen antwoord. Ze leest samen met Lieke in het kookboek. Nu moet er suiker en boter bij, zegt Lieke. En een snufje

Eva geeft geen antwoord. Ze leest samen met Lieke in het kookboek. Nu moet er suiker en boter bij, zegt Lieke. En een snufje 1 Logeren Het is vrijdagmiddag. Eindelijk gaat de bel. Alle kinderen springen op. Het is weekend! Ik ga zo met mijn opa naar boer Jan, zegt Sam tegen Lieke. Heb je zin om mee te gaan? Lieke schudt haar

Nadere informatie

Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114 2300 Turnhout tel 014/42.33.22 fax 014/42.43.55 email info@propop.be website www.propop.

Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114 2300 Turnhout tel 014/42.33.22 fax 014/42.43.55 email info@propop.be website www.propop. LESMAP BIJ DE VOORSTELLING Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114 2300 Turnhout tel 014/42.33.22 fax 014/42.43.55 email info@propop.be website www.propop.be ZIE GINDS ZINKT DE STOOMBOOT

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over Sinterklaas

Alles wat je wilt weten over Sinterklaas Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers & Ellen de Roos Alles wat je wilt weten over Sinterklaas (en nog veel meer!) Illustraties van Alex de Wolf Mmarmer Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers & Ellen de Roos

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin Het Grote Rijm lied Een gedicht hoort bij Sinterklaas Net als pepernoten, marsepein en speculaas Zinnen aan elkaar te lijmen Door het laatste woord te laten rijmen Dus als ik zeg het is wit, groot en rond

Nadere informatie

Dag Sinterklaas. Severien Algoet. 13 november 2016

Dag Sinterklaas. Severien Algoet. 13 november 2016 Severien Algoet Dag Sinterklaas 13 november 2016 Vandaag is het de grote dag want Sinterklaas komt naar de stad. En zoals elk jaar maakt de stad Sint- Niklaas er een groot feest van. Rosalie kijkt er al

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Het letterboek van Sint. Het letterboek van Sint

Het letterboek van Sint. Het letterboek van Sint r s p o n m l k k j i h g f e c z y v u x d a t q b w Het letterboek van Sint Het letterboek van Sint met werkblad, extra puzzels, liedjes en filmpjes groep 3/4 Herziene uitgave 2014 Herziene uitgave 2014

Nadere informatie

Diego VOF de Kunst DJumbo. Fifty Sint. Feestpieten en de Boyband Spotlight Viviëne Diego Perspiet Joris VOF de Kunst

Diego VOF de Kunst DJumbo. Fifty Sint. Feestpieten en de Boyband Spotlight Viviëne Diego Perspiet Joris VOF de Kunst S Karaoke overzicht Ik Kan Niet Wachten (duet Gerard Joling) Vijf December (van de film) Het Geheim van het Grote Boek (van de film) Sinterklaas Kapoentje Hoor de wind waait door de bomen Oh Kom Er Eens

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Moederdag

Nieuwsbrief Moederdag Nieuwsbrief Moederdag Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen

Nadere informatie

DE BRUTALE LEERLINGPIETJES

DE BRUTALE LEERLINGPIETJES DE BRUTALE LEERLINGPIETJES Auteur: Evert Roest www.cts-producties.nl 1 DE BRUTALE LEERLINGPIETJES Auteur: Evert Roest Rollen: 3 open (3 Zwarte Pieten) Tijdsduur: 30 minuten. Decor: een achterwand met aan

Nadere informatie

Weeknieuws week 49. Peutercollege weetjes

Weeknieuws week 49. Peutercollege weetjes Weeknieuws week 49 Peutercollege weetjes - In de kerstvakantie zijn alle locaties van het Peutercollege weer geopend, behalve op Eerste kerstdag 25 december en op 1 januari. U kunt uw kind brengen om 0900

Nadere informatie

GAAT ER OP UIT. Balder

GAAT ER OP UIT. Balder Balder GAAT ER OP UIT H et was die ene nacht van het jaar dat de tijd stil lijkt te staan voor het merendeel van de mensen, maar voor EEN persoon ging die nog altijd veel te snel. Er was nooit genoeg tijd

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

KlasseBoekje. Sinterklaas. Groep 7-8

KlasseBoekje. Sinterklaas. Groep 7-8 KlasseBoekje Sinterklaas Groep 7-8 www.kiddicolour.com 2018 1 Woorden kleuren Kleur in de zinnen hieronder: - alle bijvoeglijk naamwoorden rood - alle zelfstandig naamwoorden blauw - alle lidwoorden groen

Nadere informatie

Het is druk op het schoolplein. Overal zie je kinderen die aan het knikkeren zijn. Joost heeft een grote zware knikkerzak. Hij roept: 'Ik heb de

Het is druk op het schoolplein. Overal zie je kinderen die aan het knikkeren zijn. Joost heeft een grote zware knikkerzak. Hij roept: 'Ik heb de De regenboogbonk Oma is op bezoek. 'Kijk eens Floor,' zegt ze. 'Ik heb een cadeautje voor je.' Ze geeft Floor een klein rond pakje. Floor doet snel het papiertje eraf. 'Wow,' zegt ze, 'wat mooi!' In haar

Nadere informatie

Dus zo is het daar in Spanje weer een drukte van belang. Niemand wordt er zenuwachtig. Ach, ze doen het al zo lang.

Dus zo is het daar in Spanje weer een drukte van belang. Niemand wordt er zenuwachtig. Ach, ze doen het al zo lang. Het is november. In het paleis van Sinterklaas zijn de Zwarte Pieten hard aan het werk. Ze bakken pepernoten, ze pakken cadeautjes in, ze poetsen de staf en oefenen op het dak... Dus zo is het daar in

Nadere informatie

Sint, mag ik u iets vragen?

Sint, mag ik u iets vragen? Sint, mag ik u iets vragen? inhoud Inleiding 3 1. Waar komt Sinterklaas vandaan? 4 2. Waarom vieren we pakjesavond op 5 5 december? 3. Waarom stopt Sint iets in je schoen? 6 4. Kwam Sinterklaas vroeger

Nadere informatie

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond Lekker en gezond 1 Kom, dan gaan we in de kring. Pak je trommel op je schoot. Laat maar zien, wat zit erin? Appel,

Nadere informatie

PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL O P E N B A R E B A S I S S C H O O L M E T M O N T E S S O R I A F D E L I N G

PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL O P E N B A R E B A S I S S C H O O L M E T M O N T E S S O R I A F D E L I N G PIETER JELLES TROELSTRASCHOOL O P E N B A R E B A S I S S C H O O L M E T M O N T E S S O R I A F D E L I N G Dr. H. Colijnstraat 2 1067 CG Amsterdam tel: 020 6135296 fax: 020 6137119 info@troelstraschool.nl

Nadere informatie

Kerst Kerstkoekjeskrans

Kerst Kerstkoekjeskrans Kerst Kerstkoekjeskrans Jippie! Het is bijna kerst! De winkels liggen heerlijk vol met allemaal kerstige dingen, waaronder allemaal leuke kookbladen die zich deze maand richten op kerst. Een van deze bladen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

RAPPEN. Er zijn een heleboel Sinterklaasliedjes! Sommige liedjes zijn al heel oud!

RAPPEN. Er zijn een heleboel Sinterklaasliedjes! Sommige liedjes zijn al heel oud! MUZIEK KAART 1 RAPPEN Er zijn een heleboel Sinterklaasliedjes! Sommige liedjes zijn al heel oud! Jij mag nu van een oud Sinterklaasliedje een moderne versie maken!! Allereerst zoek je een bestaand Sinterklaasliedje

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar OBS Ekenrooi

Joepie!! Ik mag naar OBS Ekenrooi Joepie!! Ik mag naar OBS Ekenrooi Dit is mijn school Hallo allemaal. Joepie, ik mag bijna naar de basisschool! Soms ga ik al eens kijken met mijn mama of papa. De school is heel groot. Er is een speelplaats

Nadere informatie

De Pakjespiet. Clown Markie Mark. Sinterklaasevenement Heemstede Zondag 2 december 2012. met als voorprogramma

De Pakjespiet. Clown Markie Mark. Sinterklaasevenement Heemstede Zondag 2 december 2012. met als voorprogramma Sinterklaasevenement Heemstede Zondag 2 december 2012 De Pakjespiet met als voorprogramma Clown Markie Mark Kleurplaten, puzzels, Sinterklaasverhaal en een recept Elektrotechnisch Installatiebureau SportPlaza

Nadere informatie

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis!

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis! Mat slingert het touw omhoog en het komt precies om de lamp terecht. Mat pakt een touw en begint ermee te slingeren. Wat ga je doen, buur? vraagt Pat. Wacht maar af, zegt Mat. Mat trekt het touw strak.

Nadere informatie

Groep 5 A. De kinderen uit de klas hebben verhalen geschreven over Sinterklaas en zwarte piet. Zwartepiet in Spanje doet alles andersom.

Groep 5 A. De kinderen uit de klas hebben verhalen geschreven over Sinterklaas en zwarte piet. Zwartepiet in Spanje doet alles andersom. Groep 5 A Juffrouw Helma & Juffrouw Monique De kinderen uit de klas hebben verhalen geschreven over Sinterklaas en zwarte piet. Zwarte piet zat pakjes in te pakken. Zwartepiet in Spanje doet alles andersom.

Nadere informatie

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6 Vragen voor Sint met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Zeven vragen voor Sint 4 2. Werkblad 12 3. Zoek de 10 verschillen 13 4. Sintpuzzel 14 5. Superwoordzoeker 15 inleiding

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. 1 ingang ligt aan

Nadere informatie

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land Goh, wat is de wereld groot, of zijn wij zo klein? En waar zou de brievenbus zijn? Want ik wil zo graag mijn brief posten voor de poes, is de brievenbus soms achter de roze bloem? Waarom heeft ze die er

Nadere informatie

Hoe doe je het, Piet?

Hoe doe je het, Piet? november 2010 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Hoe doe je het, Piet? Intro F G œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ ouplet al G Refrein F œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ - le kind' ren sla -pen komt de

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vrijbuitertjes November 2016

Nieuwsbrief De Vrijbuitertjes November 2016 Welkom We heten de volgende peuters en hun ouders van harte welkom: Abigail Meiling Dyvana Habraken Emma Koopman Jian Galama Kyara van Meer Lucas Schuit Robin van den Bosch Yvet van den Hazel Agenda De

Nadere informatie

Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven

Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven Instructies: Zwart = tekst van verhaal Rood = de vragen die de voorlezer tussendoor stelt Blauw = de antwoorden die de kinderen kunnen geven Maandag Wat zie je op de voorkant? (een konijn en wortels) Heel

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie