HET VERLEDEN VAN KANAALDIJK 212

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET VERLEDEN VAN KANAALDIJK 212"

Transcriptie

1 HET VERLEDEN VAN KANAALDIJK 212 VAN WITTE VALCK TOT VERGULDE PAARD HUISTERP In het jaar 1297 werden de opstandige West-Friezen definitief door Graven van Holland verslagen in de slag bij Vrone. Het dorp Vrone werd met de grond gelijk gemaakt, de landerijen in beslag genomen en de bewoners verbannen naar de uiterst westelijke grens van het gebied, naar de Codicke, een deel van de Rekerdijk. Hierbij ontstond het dorp Koedijk. In het midden herberg de Witte Valck, kort na de herbouw in de 18 e eeuw (Detail tekening H. de Winter, 1744) Een van de eerst bewoonde gebieden aan de Koedijk zal rond de latere Kerkbuurt zijn geweest. De brand in 1997 van café-restaurant Het Vergulde Paard was dan ook een mooie gelegenheid voor de Archeologische Dienst van Alkmaar om hier een onderzoek naar te doen. Tijdens deze opgraving werden inderdaad overblijfselen aangetroffen uit deze vroegste geschiedenis van ons dorp en uit het rapport van deze Dienst blijkt dat het café op een natuurlijke verhoging in het landschap heeft gestaan, die extra verhoogd en geëgaliseerd was met verschillende lagen vette klei. Deze huisterp lag tegen de huidige Kanaaldijk aan. Aan de achterzijde (in het oosten) werd de terp begrensd door een noord-zuid georiënteerde sloot. In de oudste opvullagen van deze sloot is een grote hoeveelheid aardewerk uit de periode tussen ca en 1350 aangetroffen, waaronder een groot aantal (fragmenten van) handgevormde kogelpotten met borstelstreek-versiering, vroeg grijs- en roodbakkend draaischijfaardewerk van lokale makelij en steengoed uit Siegburg in Duitsland.

2 Enkele incidentele resten uitgezonderd, zijn sporen uit de tweede helft van de 14 e eeuw tot en met de 16 e eeuw vrijwel geheel verstoord door grondverzet in latere perioden. Uit de daaropvolgende perioden is meer bewaard gebleven. Wat er in deze periode op de huisterp heeft gestaan of wie er gewoond heeft is niet bekend. Wel is bekend dat in 1573, na het beleg van Alkmaar, de Spanjaarden voor hun vertrek twee dagen erg hebben huisgehouden in Koedijk en dat het dorp vrijwel met de grond Dit soort tegels werd bij de herbouw van de herberg gebruikt gelijk werd gemaakt. Met de bebouwing op deze huisterp zal dit dus niet anders zijn geweest. WOONHUIS VAN DE SCHOUT In het papieren archief van Koedijk wordt het huis op de woonterp op 31 januari 1582 voor de eerste maal genoemd. Jan Gerryts, schout van Koedijk, stelt dan bij een verkoop het huis en erf waar hij nu woont tot onderpand. Dit huis is belend met het huis van Tryn Jans, weduwe van Aernt Barholomeeusz ten zuiden en de Kerkelaan ten noorden. In 1584 woont hij hier nog steeds, maar in 1599 woont hij in een ander huis ten noorden van de Kerkelaan. HERBERG DE WITTE VALCK Op 30 mei 1596 wordt de naam Witte Valck voor de eerste maal genoemd. Jan Cornelis, alias Jan van Schagen, waard in deze herberg geeft een hypotheek op zijn huis en erf, waar de Witte Valck uithangt, belend met het huis van Tryn Jansdr. ten zuiden en de Kerkelaan ten noorden. Jan had ruim 300 gulden geleend van de brouwer van goede Delftse bieren, Lucas Christaens. Uiteraard was hij hierdoor verplicht zijn waren bij deze brouwerij te betrekken. Bij de archeologische opgraving is als oudste spoor van bebouwing een fundering van een bijna vierkant huis gevonden, daterend uit de late 16 e of vroege 17 e eeuw. Het gaat om een bakstenen fundering en bakstenen muren, wat opmerkelijk mag heten voor een dorpsherberg in een periode, waarin de meeste huizen nog uit hout waren opgetrokken. Dit zouden dus de resten betreffen van de eerste fase van herberg De Witte Valck en zouden dus van 1596 of iets eerder zijn. Kookgerei uit de herberg In 1598 wordt er een hypotheek op de herberg gevestigd ten behoeve van een schuld aan Pieter Jacobsz van Dyck, biersteker van de Halve Maen te Alkmaar. Het huis en erf, waar de Witte Valck uithangt belend nog steeds ten zuiden aan het huis van Tryn Jans en ten noorden aan de Kerkelaan.

3 In 1603 verkopen de erfgenamen van Jan van Schagen de herberg aan Allert Jansz. De Witte Valck was niet de enige herberg aan de Kerkelaan. Stond de Valck aan de zuidzuide van deze laan, herberg de Bonte Koe stond aan de noordzijde hiervan. Al in 1594 is er sprake van de Bonte Coe. Tot na 1641 heeft deze herberg gestaan op het huidige adres Kanaaldijk 211. Delen van drinkglazen en een wijnfles De eigenaren en waarden van de Witte Valck volgden elkaar op is Allert Jansz eigenaar en waard. Hij is getrouwd met Griet Jans 1625 Griet Jans, waardin in de Valck verkoopt deze aan Jan Fransz van Surck, schout van Koedijk. Griet Jans blijft de waardin in de herberg nieuwe eigenaar wordt Arien Jansz Noom 1638 waard in herberg De Witte Valck is Jacob Cornelisz Geus 1641 Willempje Jans, weduwe van Arien Jansz verkoopt het huis en erf waar de Witte Valck uithangt aan Jacob Cornelisz Geus en zijn vrouw Anna Pieters 1650 kennelijk is het eigendom van de herberg overgegaan aan de brouwerij, want in dit jaar verkoopt Hendrick Soomer, brouwer van de Boom te Alkmaar, herberg de Valck aan de waard van deze herberg Pieter Jansz Cleijn de verkoop wordt teruggedraaid en brouwerij de Boom te Alkmaar blijft dus eigenaar 1682 waard in de Witte Valck is Gerrit Cornelis 1717 de erven van Gerrit Cornelisz Waert verkopen de herberg daar de Witte Valck uithangt aan Lijsbeth Lammerts van Leeuwen, getrouwd met Jan Breeland voor 300 gulden HERBOUW VAN HERBERG DE VALCK In november 1725 verkoopt Jan Breeland de herberg voor 500 gulden aan Jacob Cornelisz Backer, alias Jacob Sluijs. Nu wordt echter vermeld huis en erf, zijnde een herberg daar de Witte Valck uit heeft gehangen en dat de huizinge tot mei 1726 ten laste zal blijven van de verkoper. De familie Backer zal tot 1798 met de Valck verbonden blijven. Jacob Cornelisz Backer was de zoon van de mr. chirurgijn Cornelis Backer in Koedijk. In 1725 overlijdt zijn vader en is Jacob één van de erfgenamen. Op 19 november 1725 wordt het ouderlijk huis verkocht aan zijn broer en mede-erfgenaam Claes Cornelisz Backer en op deze zelfde dag koopt Jacob herberg De Valck. Waarschijnlijk heeft deze waard de herberg tussen 1725 en 1741 laten slopen en herbouwen. Volgens de archeologen moet dit in het midden van de 18 e eeuw zijn geweest. De oude herberg werd vervangen door een iets bredere en langere herberg.

4 In 1741 verkoopt het echtpaar Jacob Sluijs ( of Backer) en Antje Rens het huis, stalling en erf, zijnde een herberg, vanouds genaamd de Valck, voor 1200 gulden aan Johannes van Dijk, koopman in wijnen te Alkmaar. Het huis is dus niet alleen sterk in waarde gestegen, er is ook een stalling bijgekomen. De herberg wordt verkocht onder voorwaarde dat verkoper zijn leven lang in het huis mag blijven wonen voor een jaarlijkse huur van 40 gulden. Hij is verplicht wijnen en sterke drank van de koper af te nemen. De herberg mag door koper niet zonder meer worden doorverkocht. Verkoper houdt het recht van terugkoop. De archeologen hebben ook twee 18 e -eeuwse afvalkuilen gevonden, waaruit honderden voorwerpen van aardewerk en glas zijn geborgen. Deze voorwerpen geven een goed beeld van deze Koedijker herberg in de 18 e -eeuws. Het kookgerei betreft hoofdzakelijk grote pannen van roodbakkend aardewerk, dat duidt op een herberg met een eenvoudige doch voedzame maaltijd op de kaart en dus op een minder draagkrachtige klantenkring. Gezien de platte bodem van de gevonden potten werd er kennelijk op een kacheloven in plaats van een open vuur gekookt. Deze kachels waren uitgevoerd met metalen ringen en afhankelijk van de grootte van de pot verwijderde men één of meer ringen. De potten zijn gezien de aanwezige krassen veel gebruikt. Ook werden delen van drinkglazen gevonden met een zogenaamde Silezische stam. Dit type drinkglas was gangbaar tot ongeveer het derde kwart van de 18 e eeuw. Opvallend is hierbij dat het glazen van een matige kwaliteit betreft. Ze zijn scheef en slecht afgewerkt. De herbergier vond deze kwaliteit kennelijk goed genoeg voor zijn klanten. Een gevonden wijnfles geldt als het meest gevonden type fles van Nederland uit deze periode. In de betere herberg werd de wijn meestal overgeheveld in een karaf. Of dit in de Witte Valck ook werd gedaan is maar de vraag. Er werd in de herberg ook mineraalwater gebruikt. Er werd een steengoed mineraalwaterfles gevonden. Water uit de put was over het algemeen niet te drinken en daarom importeerde men op grote schaal mineraalwater in dit soort flessen uit Duitsland of België. Het gevonden type fles ontstaat rond 1750 en behoud zijn vorm tot ver in de 19 e eeuw. Bij de herbouw van de herberg zijn kennelijk enkele tegeltjes gebroken. Fragmenten van niet gebruikte tegeltjes zijn gevonden onder de Theepot versierd met bloemen en een witte valk Fles voor mineraalwater uit Duitsland of België nieuwbouw en stammen dus kennelijk uit deze tijd. Op de tegeltjes staan boerentaferelen afgebeeld. Ook werd een theepot gevonden afkomstig uit het Engelse Staffordshire. Het gaat hier om een machinaal vervaardigde pot met handmatig aangebrachte versiering en het was duurder dan een gewone pot. De versiering bestaat uit witte bloemetjes en witte vogeltjes.

5 Liet de herbergier zich bij de aankoop van deze theepot door dit witte valkje inspireren? En dan zijn er nog vele tabakspijpen gevonden. Trechtervormige pijpen en vroege ovoide pijpen uit de periode tot ongeveer 1760 en iets grotere ovoide pijpen uit de periode Het betreft hier een goedkoper soort pijpen. Opvallend is dat er slechts drie pijpmerken zijn Herberg De Valck aan de Kerkelaan in Koedijk in het einde van de 18 e eeuw (Detail tekening H. Tavenier, 1786) aangetroffen, namelijk de bril, de zesster en de gekroonde PP. Het is dus zeer goed mogelijk dat de herbergier zijn pijpen per gros aankocht. Een ander kenmerk is het aantal doorrokers onder de gevonden pijpen. Goed te zien is het zwarte uiterlijk van de doorrookte pijpenkop. Dit ontstaat door het lang gebruiken van de pijp. Ook na breuk van de steel werd de pijp nog verder gebruikt. Een goed voorbeeld van Koedijker zuinigheid! In 1764 verkoopt Anna Kleij, de weduwe van Jan Dijl herberg de Valck voor 550 gulden aan de toenmalige kastelein Cornelis Jacobsz Backer, zoon van de eerder genoemde Jacob Cornelisz Backer In 1798 verkoopt Antje Bakker, getrouwd met Teunis Visser en enige erfgename van haar vader Cornelis Backer het huis en erf, zijnde een herberg voor 550 gulden aan Jacob Kroon. HET VERGULDE PAARD Werd voor 1725 de naam Witte Valck en Valck afwisselend gebruikt, na dit jaar wordt meestal alleen Valck gebruikt. Na 1800 wordt voor het eerst de naam Vergulde Paard genoemd. Jacob Kroon was naast kastelein ook boer. Hij was naast de landmanswoning met herberg (thans kanaaldijk 212) ook eigenaar van de landmanswoning ten zuiden van de herberg (thans Kanaaldijk ) en had bij een telling in 1819, 28 runderen en 2 paarden.

6 Jacob Kroon blijft herbergier/kastelein in de Valck tot hij wordt opgevolgd door de timmerman Floris Roderwijn, die in 1839 bovendien eigenaar wordt. Waar moesten zich de herbergen, koffiehuizen, tapperijen, kroegen en wat dies meer zij in het begin van de 19 e eeuw aan houden? De zaken dienden precies de klok tien uren gesloten te zijn. Eventueel mogen zij met speciale schriftelijke toestemming van de burgemeester langer open zijn. Dit op straffe van twaalf gulden voor de bewoner(s) van het huis en drie gulden voor elke bezoeker. Gedurende de tijd van de openbare godsdienstoefening moeten de deuren van de zaken gesloten blijven. Op zon- en feestdagen mogen geen danspartijen, concerten en dergelijke worden georganiseerd zonder toestemming van het plaatselijk bestuur. De laatste twee op straffe van maximaal 25 gulden boete of maximaal drie dagen gevangenisstraf. Situatie ten zuiden van de Kerkelaan in 1821 Nr. 284 het Vergulde Paard van Jacob Kroon Nr. 283 de landmanswoning van Jacob Kroon Nr. 285 het oude raadhuisje met de school Achtersloot met wik tussen nr. 283 en 285 In deel II gaan wij verder met de periode vanaf 1830 Cor Visser Met dank aan de medewerkers van de Archeologische Dienst Alkmaar Bronnen o.a. Rapport van Arch. Dienst Alkmaar Opgraving Het Vergulde Paard te Koedijk, 1998

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

PIETER CORNELIS ENGEBRECHTSZ., GENAAMD KUNST

PIETER CORNELIS ENGEBRECHTSZ., GENAAMD KUNST PIETER CORNELIS ENGEBRECHTSZ., GENAAMD KUNST door IR. A. F. DE GRAAF Een der weinig geraadpleegde registers in het Leidse Gemeentearchief is nr. I 188 van het secretariearchief vóór 1574, waarin sinds

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

Written by Yvonne Roeling Wednesday, 31 December :00 - Last Updated Tuesday, 06 January :24

Written by Yvonne Roeling Wednesday, 31 December :00 - Last Updated Tuesday, 06 January :24 Familie de Vette uit Kethel en Spaland. (Fragmenten uit eigen onderzoek en dat van Dhr. A. v.d. Tang) De eerste voorouder de Vette kom ik tegen in een Notariële Acte van 18 Januari 1655 wanneer er een

Nadere informatie

Brugge, Langestraat Verbrand Nieuwland 10

Brugge, Langestraat Verbrand Nieuwland 10 Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Langestraat 39-47 Verbrand Nieuwland 10 Dossiernr. 2008/86 en 2008/276 Proefonderzoek Jan Huyghe

Nadere informatie

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110

DR WILLEM VAK DER HELM. VAN LANSCHOT, 110 DE EN HAAR WINDVAAN De Koepoort, afgebroken in 1864, was niet de eerste poort van die naam doch de tweede. In gaf Hertog verlof aan de stad Leiden tot het optrekken van muren en poorten rondom de stad.

Nadere informatie

BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN

BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN Familie Frans in Warmenhuizen BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN In de tweede helft van de 19 e eeuw laat de familie Frans in Warmenhuizen drie boerderijen bouwen, die thans een monumentenstatus hebben. Een

Nadere informatie

Gerardus BESSELING Anna, Mactiae CRAMER (KRAEMETS) Joannis CRAMER (CREMER) Mariae HOEVEN Hendrick BESSELING Annitje BESSELING

Gerardus BESSELING Anna, Mactiae CRAMER (KRAEMETS) Joannis CRAMER (CREMER) Mariae HOEVEN Hendrick BESSELING Annitje BESSELING III.9 Gerardus (Gerrit) Hendriksz BESSELING (BISSELINGH), smid in Edam, Amsterdam en baassmit te Wognum, geboren op 04-09-1694 te Emmerik, gedoopt (rk) op 04-09-1694 te Emmerik (getuige(n): nv), overleden

Nadere informatie

NA DE ENGELS-RUSSISCHE INVASIE

NA DE ENGELS-RUSSISCHE INVASIE 1 NA DE ENGELS-RUSSISCHE INVASIE VERGOEDINGEN VOOR DE KOEDIJKER BURGERS NA DE OORLOG IN 1799 ENGELS-RUSSISCHE INVASIE Op 27 augustus 1799 landden Engelse en Russische troepen bij Callantsoog in Noord-Holland,

Nadere informatie

Tabakspijpen van diverse Kleine Projecten in Gorinchem

Tabakspijpen van diverse Kleine Projecten in Gorinchem Tabakspijpen van diverse Kleine Projecten in Gorinchem Jan van Oostveen Binnen deze rapportage staan de tabakspijpen uit diverse kleine projecten centraal. Bastion V (1999) De vondsten van dit onderzoek

Nadere informatie

Geschiedenis van de Scherpenzeelse horeca.

Geschiedenis van de Scherpenzeelse horeca. Geschiedenis van de Scherpenzeelse horeca. DE PRINS De Prins is een van de oudste horecagelegenheden in Scherpenzeel. Het café dat zich nu achter het voormalige Eetcafé t Plein bevindt, is meerdere keren

Nadere informatie

Het ontstaan van de Warderweg. De ontsluiting van een geïsoleerd dorp

Het ontstaan van de Warderweg. De ontsluiting van een geïsoleerd dorp Het ontstaan van de Warderweg De ontsluiting van een geïsoleerd dorp Warderweg 2011 land Andries Nooij land Dirk Hop Situatie Warder westeinde - begin 1865 land Cornelis Kaaskooper land Chris Kochheim

Nadere informatie

Abbekerk, index verponding 1733

Abbekerk, index verponding 1733 Abbekerk, index verponding 1733 - gemaakt door Ineke Smit - Oorspronkelijke bron Archiefinstelling: Noord-Hollands Archief, Haarlem Archief: Kopieëncollectie A, Toegangsnummer 151.1 Inventarisnummer: 525

Nadere informatie

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen

6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen Algemeen 6.3. Analyse en interpretatie van de grondsporen 6.3.1. Algemeen In totaal werden er tijdens het vlakdekkend onderzoek 31 sporen geregistreerd in het vlak. Vijf ervan kwamen ook reeds tijdens het vooronderzoek

Nadere informatie

Nummer Toegang: 446 Inventaris van het archief van het leprooshuis

Nummer Toegang: 446 Inventaris van het archief van het leprooshuis Nummer Toegang: 446 Inventaris van het archief van het leprooshuis 1356-1613 Archief Delft 446 Leprooshuis 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING VAN DE

Nadere informatie

4-Een vondst beschrijven

4-Een vondst beschrijven UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Wanneer een archeoloog een vondst opgraaft, vindt hij/zij vaak alleen nog maar scherven terug. Daarom kan de archeoloog niet zomaar weten wat de vondst precies voorstelt en waarvoor

Nadere informatie

Aartswoud, index verponding 1733

Aartswoud, index verponding 1733 Aartswoud, index verponding 1733 - gemaakt door Ineke Smit - Oorspronkelijke bron Archiefinstelling: Noord-Hollands Archief, Haarlem Archief: Kopieëncollectie A, Toegangsnummer 151.1 Inventarisnummer:

Nadere informatie

E70, Goordonksedijk 4

E70, Goordonksedijk 4 E70, Goordonksedijk 4 Geplaatst in de Heise Krant januari 2014, gewijzigd 13-04-2016 Wanneer we op de kadasterkaart van 1832 kijken, waar nu de Goordonksedijk loopt, zien we aan weerszijden een grote vlakte

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK ARCHEOLOGISCHE KRONIEK door H. Suurmond-van Leeuwen Tien jaar Bodemonderzoek in Leiden De tiende uitgave in de reeks Bodemonderzoek in Leiden heeft een feestelijk blauwe omslag en bevat 165 pagina s met

Nadere informatie

Aaldert Huisman, Oldemarkt

Aaldert Huisman, Oldemarkt Aalrt Huisman, Olmarkt 0205 0205 Ossenzijl Lageweg [02 = Ossenzijl; 05 = locatie] Omschrijving: Een flink groot perceel, dat wordt omgezet van weiland naar rietland. Dit gebeurt met een afgraving en van

Nadere informatie

1 2 1 151 18 IJzer Werktuig/ gereedschap (onderdeel) - Nieuwe tijd C Recent uitgeselecteerd

1 2 1 151 18 IJzer Werktuig/ gereedschap (onderdeel) - Nieuwe tijd C Recent uitgeselecteerd 1 2 1 151 18 IJzer Werktuig/ gereedschap (onderdeel) - Nieuwe tijd C Recent uitgeselecteerd 2 2 1 151 18 IJzer Werktuig/ gereedschap (onderdeel) - Nieuwe tijd C Recent uitgeselecteerd 3 2 1 2001 16 IJzer

Nadere informatie

Advies Monitoring sloop + stelpost (mogelijke kosten voor initiatiefnemer)

Advies Monitoring sloop + stelpost (mogelijke kosten voor initiatiefnemer) Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Spierdijkerweg 94-95, Spierdijk, gemeente Koggenland Adviesnummer: 16087 Opsteller: F.C. Schinning (archeoloog) & M.H. Bartels (senior archeoloog) Datum:

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCH NIEUWS 1980

ARCHEOLOGISCH NIEUWS 1980 ARCHEOLOGISCH NIEUWS 1980 door H. Suurmond-van Leeuwen Leids Bodemonderzoek In het najaar verscheen het tweede verslag van de Archeologische dingscommissie. De 59 pagina s tellende uitgave geeft een overzicht

Nadere informatie

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein 2012 Archol bv Ivo van Wijk Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING 2010-01-OCB (PURMEREND) Locatie 15 Westerstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend 2010-01-OCB Locatie onderzoeksgebied

Nadere informatie

Het Rollandse-Huis. Zie tekening.

Het Rollandse-Huis. Zie tekening. Het Rollandse-Huis. In de maand mei 1986 werd een intense studie afgesloten van een historisch en bouwtechnis onderzoek van het z.g. `Rollandse-Huis` in opdracht van de firma Hendrix Internationaal B.V.

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK ARCHEOLOGISCHE KRONIEK door H. Suurmond-van Leeuwen In 1989 verscheen wegens onvoldoende aanbod aan copy geen uitgave van Bodemonderzoek in Leiden. Het ligt in het voornemen van de Directie Civiele Werken

Nadere informatie

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?...

Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... Munten Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het voorwerp is?... WERKBLAD 1 HET WERK VAN DE ARCHEOLOOG Kruis aan welk materiaal jij met je groepje onderzoekt. Bekijk de film en zoek het antwoord op de vraag. Aardewerken pot Vraag: hoe weet de onderzoeker hoe oud het

Nadere informatie

Afbeelding 1. De ligging van plangebied Kadijkweg te Lutjebroek (zwarte stippellijn).

Afbeelding 1. De ligging van plangebied Kadijkweg te Lutjebroek (zwarte stippellijn). Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Kadijkweg 65-67, Lutjebroek, gemeente Stede Broec Adviesnummer: 14153 Opsteller: J. van Leeuwen (archeoloog) & C. Soonius (regio archeoloog) Datum: 28-05-2014

Nadere informatie

KANAALDIJK 207A VAN WONING VAN DE SECRETARIS TOT BRANDWEERGARAGE GESCHIEDENIS VAN HET HUIS EN ZIJN BEWONERS

KANAALDIJK 207A VAN WONING VAN DE SECRETARIS TOT BRANDWEERGARAGE GESCHIEDENIS VAN HET HUIS EN ZIJN BEWONERS 1 KANAALDIJK 207A VAN WONING VAN DE SECRETARIS TOT BRANDWEERGARAGE GESCHIEDENIS VAN HET HUIS EN ZIJN BEWONERS De bewoningsgeschiedenis van het perceel Kanaaldijk 207a begint al vroeg met als eerst bekende

Nadere informatie

Pagina 1 van 7 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Pagina 1 van 7 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Oosterdijk 54, Oosterdijk, gemeente Enkhuizen Adviesnummer: 16078 Opsteller: F.C. Schinning (archeoloog) & C.M. Soonius (regio-archeoloog) Datum: 09-05-2016

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH LENDERSGAT 1 (voorheen Erpsche steeg, later Brakkensedijk) In 1832 is Antonius van Hooft, tuinman te Vorstenbosch, eigenaar van deze boerderij. De woning werd in deze periode

Nadere informatie

Gerechtsbestuur Schalkwijk, 1685-1810 (105)

Gerechtsbestuur Schalkwijk, 1685-1810 (105) NT00105_16 Nadere Toegang op inv. nr 16 uit het archief van het Gerechtsbestuur Schalkwijk, 1685-1810 (105) H.J. Postema November 2014 Inleiding Dit document bevat regesten van de processen die voor het

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING (PURMEREND) Locatie 11 Nieuwstraat Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend Locatie onderzoeksgebied Administratieve gegevens

Nadere informatie

1639 In 1639 verkoopt Jacob van der Moelen, zoon en erfgenaam van Pieter van der Moelen, het grote rechterdeel van het pand aan ± 1650

1639 In 1639 verkoopt Jacob van der Moelen, zoon en erfgenaam van Pieter van der Moelen, het grote rechterdeel van het pand aan ± 1650 Chronologisch overzicht geschiedenis Hof van Holland jaartal tekst bron ±00 4 e eeuw eerste helft 4 e eeuw ±400 5 e eeuw eind 500 6 e eeuw 585 590 8 september 594 De geschiedenis van het 'Hof van Holland'

Nadere informatie

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd D37, Scheiweg 2 Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd 12-10-2016 De boerderij aan de Scheiweg met huisnummer 2, voorheen D37 is vanuit Maria-Heide gezien een vrij onbekende boerderij. Op

Nadere informatie

De Limfa zat er niet voor niets

De Limfa zat er niet voor niets Veel waterputten gevonden bij archeologisch onderzoek De Limfa zat er niet voor niets HARRY BENSCHOP Tijdens het veldwerk voor het archeologisch onderzoek op het voormalige Limfa-terrein aan de Chaamseweg

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1. dit is Joris. hij werkt in de her-berg. hij is blij en voert de kip-pen,

Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1. dit is Joris. hij werkt in de her-berg. hij is blij en voert de kip-pen, Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1 Ik wil vrij zijn! Joris = geel graaf = rood stad = blauw vrij = groen dit is Joris hij werkt in de her-berg hij is blij en voert de kip-pen,

Nadere informatie

(bandeliersluiting) (verschillende zalfpotjes)

(bandeliersluiting) (verschillende zalfpotjes) In de stortgrond afkomstig uit deze put langs de Kanaalschans werden veel metalen voorwerpen aangetroffen met de metaaldetector. Onder andere is met de detector een ronde penning van lood gevonden. Op

Nadere informatie

Nummer Toegang: 479 Plaatsingslijst van het archief van de collectie p. beydals, 20e eeuw

Nummer Toegang: 479 Plaatsingslijst van het archief van de collectie p. beydals, 20e eeuw Nummer Toegang: 479 Plaatsingslijst van het archief van de collectie p. beydals, 20e eeuw Archief Delft 479 P. Beydals 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

Nummer Toegang: 857 Plaatsingslijst van stukken afkomstig van de eigenaren van de Hofwoning te 't Woudt,

Nummer Toegang: 857 Plaatsingslijst van stukken afkomstig van de eigenaren van de Hofwoning te 't Woudt, Nummer Toegang: 857 Plaatsingslijst van stukken afkomstig van de eigenaren van de Hofwoning te 't Woudt, 1672-1977 Archief Delft 857 Hofwoning te 't Woudt 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING

Nadere informatie

Index op Rechterlijke Archief Voorhout Inv.nr. 20 Emiel van der Hoeven

Index op Rechterlijke Archief Voorhout Inv.nr. 20 Emiel van der Hoeven Index op Rechterlijke Archief Voorhout Inv.nr. 20 Emiel van der Hoeven Naam Datum Betreft Inv-Folio Arishoek Cornelis 1803-11-19 Belending 20-126 Teunis 1803-11-19 Belending 20-126 Bergman Jacob 1808-10-15

Nadere informatie

transcriptie en bewerking C.C.J. Lans

transcriptie en bewerking C.C.J. Lans 10 e PENNING STORMPOLDER 1556 transcriptie en bewerking C.C.J. Lans Zoals in de inleiding vermeld is van dit ambacht slechts de tiende penning lijst bewaard gebleven over 1556, in de hierna volgende lijst

Nadere informatie

Boerderij Binnenwijzend 102

Boerderij Binnenwijzend 102 Boerderij Binnenwijzend 102 Hoogkarspel De stolpboerderij Binnenwijzend 102 is in 2015 gesloopt vanwege de aanleg van de doorsteek van de N23 (Alkmaar- Zwolle). Het betreft een karakteristieke Noord- Hollandse

Nadere informatie

E48, Nieuwe Veldenweg 9-11

E48, Nieuwe Veldenweg 9-11 E48, Nieuwe Veldenweg 9-11 Geplaatst in de Heise Krant februari 2014, gewijzigd 21-04-2016 Wanneer we de historie van de boerderij aan de Nieuwe Veldenweg met de huisnummers 9 en 11 onderzoeken, blijkt

Nadere informatie

Nummer Toegang: 587 Plaatsingslijst van de collectie c.d. goudappel,

Nummer Toegang: 587 Plaatsingslijst van de collectie c.d. goudappel, Nummer Toegang: 587 Plaatsingslijst van de collectie c.d. goudappel, 1509-1975 Archief Delft 587 Collectie C.D. Goudappel 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

Let_ en Me,west,eek ARCHAEOLOGISCHE WERKGEMEENSCHAP VOOR NEDERLAND

Let_ en Me,west,eek ARCHAEOLOGISCHE WERKGEMEENSCHAP VOOR NEDERLAND Let_ en Me,west,eek ARCHAEOLOGISCHE WERKGEMEENSCHAP VOOR NEDERLAND 13e JAARGANG no. 3 SEPTEMBER 1998 29 IARCHEOVARIA OPGRAVINGEN IN GORINCHEM. Jan Koonings. Verslag van een lezing gehouden op 25 februari

Nadere informatie

Slot Valckesteyn. Poortugaal. Stichting Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal

Slot Valckesteyn. Poortugaal. Stichting Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal Slot Valckesteyn Poortugaal Stichting Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal Slot Valckesteyn Slot Valckesteyn Op enkele kilometers afstand van het eerste huis bouwde de Heer van Putten rond 1310 kasteel Valckesteyn.

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68

Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologisch onderzoek begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Archeologische begeleiding Kevelderstraat Groenlo GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 68 Definitief ISSN 1573-5710

Nadere informatie

Oostpaan IS, 20, Maasland

Oostpaan IS, 20, Maasland Oostpaan IS, 20, Maasland Concept Oostgaag 18/20, 3155 CG Maasland Het pand staat aangegeven op de kadastrale minuut van ca. 1820. Het wordt dan bewoond door Pieter de Wilde, arbeider. Het was dus een

Nadere informatie

Over de kerk van Marum

Over de kerk van Marum Over de kerk van Marum De kerk van Marum is een van de oudste bakstenen kerken in Groningen. Het oudste gedeelte, het koor, dateert uit de 12 e eeuw. De toren is 13 e -eeuws. De preekstoel werd in 1826

Nadere informatie

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60

D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 D52, Past. Van Haarenstr. 58-60 Geplaatst in de Heise Krant van april 2012, gewijzigd 08-04-2015 Slechts weinig mensen weten dat in het pand waar nu rechts Henk Schepens en Marlène van Esch wonen, Pastoor

Nadere informatie

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk de straat van toen Koningstraat Naaldwijk 1 Nummer 1 en 3: bakker Joris Boon. Rond 1885 kwam bakker Leendert Boon vanuit s-gravenzande naar Naaldwijk. Zoon Joris, vooraan op deze foto, nam de zaak over

Nadere informatie

DE KANTEELSTEEN OP T STINS AAN T PASTORIEHUIS TE FERWERD IN HET JAAR 1712.

DE KANTEELSTEEN OP T STINS AAN T PASTORIEHUIS TE FERWERD IN HET JAAR 1712. Johannes van Dijk DE KANTEELSTEEN OP T STINS AAN T PASTORIEHUIS TE FERWERD IN HET JAAR 1712. Het Vrijhof en de Sint Martinustsjerke. Kerk betaalde in de achttiende eeuw ook kosten van algemene aard Bij

Nadere informatie

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam HENK VAN HEES Grietje de Ruijter-Raven (1876-1945) met kleinzoon Kees, zoon Gijs en schoondochter Mia Reuser. Foto mei 1942. Evenals de muisjestak

Nadere informatie

Ontdekking. Dorestad teruggevonden

Ontdekking. Dorestad teruggevonden Dorestad teruggevonden Ontdekking Het vroegmiddeleeuwse Dorestad verdween na de negende eeuw van de kaart. Pas rond 1840 werd de stad teruggevonden, bij toeval. Kort daarna deed het RMO opgravingen en

Nadere informatie

STOLP (HERBERG) WINKELERWEG 7 WINKEL juni herberg Ut Krom. Inleiding

STOLP (HERBERG) WINKELERWEG 7 WINKEL juni herberg Ut Krom. Inleiding STOLP (HERBERG) WINKELERWEG 7 WINKEL juni 2013 1 Inleiding Vanuit de tekst in de overdrachtsakte van 1900, mogen we aannemen dat de boerderij, vanaf het begin tot aan de tijd dat paard en wagen en de hondenkar

Nadere informatie

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Mei 2012 Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier COLOFON 2012, Gemeente Deventer, Deventer. Auteur:

Nadere informatie

STOLPJE A.C. DE GRAAFWEG 4 HEERHUGOWAARD

STOLPJE A.C. DE GRAAFWEG 4 HEERHUGOWAARD 1 STOLPJE A.C. DE GRAAFWEG 4 HEERHUGOWAARD 2016-4 Dirk van Zoelen uit Opmeer had land aan de Westerlangereisdijk. Deze dijk vormt het noordelijk deel van de ringdijk om Heerhugowaard. Beneden deze dijk

Nadere informatie

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden.

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden. BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012 1 Inleiding Bewoning en veranderingen De boerderij is vrij zeker gebouwd begin 1800. In 1872 heeft er een grondige verbouwing plaats gevonden met o.a. een nieuwe

Nadere informatie

Middeleeuws Oldenzaal

Middeleeuws Oldenzaal D S T R K C N T Opdracht 1 Bekijk de kaart op de volgende bladzijde. 1. Waar kun je aan zien dat dit een oude kaart is? 2. Wat valt je op aan de manier waarop Oldenzaal vroeger gespeld werd? 3. Welke vorm

Nadere informatie

KINNEKENS KAMP. Gegevens per perceel. Laatste verandering: 15-1-2013. Rekonstruktie van Veghel Martien van Asseldonk

KINNEKENS KAMP. Gegevens per perceel. Laatste verandering: 15-1-2013. Rekonstruktie van Veghel Martien van Asseldonk KINNEKENS KAMP Gegevens per perceel Laatste verandering: 15-1-2013 Rekonstruktie van Veghel Martien van Asseldonk Perceel nr. 1 Nieuw erf van 23-4-1793, groot 5 lopens - oost: de scheidingsloot tussen

Nadere informatie

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1. 1. ALGEMENE GEGEVENS Titel Auteur(s) Autorisatie Gemeente Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.0) H.

Nadere informatie

DE ONTWIKKELAAR - DE ONTWERPER

DE ONTWIKKELAAR - DE ONTWERPER INLEIDING - Wie vanaf het zuiden het dorp Schardam benadert ziet direct het perceel in de bocht van de dijk liggen. Het perceel is geheel omgeven door water met veel natuur. Op dit schiereiland staat een

Nadere informatie

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin

Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Proefopgraving in de tuin van het voormalige Gereformeerd Weeshuis aan de Havenstraat te Woerden door Elly E. v.d. Busse-Bruin Inleiding De toestemming van het bestuur van het Dienstencentrum maakte het

Nadere informatie

HONDEN, DE PAARDEN VAN DE ARMEN

HONDEN, DE PAARDEN VAN DE ARMEN 1 HONDEN, DE PAARDEN VAN DE ARMEN OVER TREKHONDEN, JACHTHONDEN EN ANDERE HONDEN IN KOEDIJK Al sinds duizenden jaren wordt de hond als huisdier door de mensen gehouden. In de loop van al die jaren werd

Nadere informatie

Schilder Hendrik Faber ( )

Schilder Hendrik Faber ( ) 1 Schilder Hendrik Faber (1873-1931) "De Harmonicaspeler". Vroeger stond in Baflo op de hoek van de Heerestraat en de Kruisstraat een herberg, vanouds "De Leeuw" genaamd, maar later beter bekend als café

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK GEMEENTE URK WIJK 4-46

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK GEMEENTE URK WIJK 4-46 ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK GEMEENTE URK WIJK 4-46 AWN AFDELING 21 RAPPORT nr. 2006-2 Legenda ii". WA.Vf'lEl.INGi'N ~ \/arosnaf!.oingfh ;mel O «c)tdn) h;3'l~ W b... t-- " l '~. ~~fij b lwdl ~ :;;.... - t.à:;ij

Nadere informatie

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Rust en ruimte. Statig vrijstaand herenhuis. Openbare voorziening op loopafstand. Een zonnige tuin met veel privacy.

Hoekstra & van Eck. Huizen van. Rust en ruimte. Statig vrijstaand herenhuis. Openbare voorziening op loopafstand. Een zonnige tuin met veel privacy. Huizen van Hoekstra & van Eck Oosteinde 6, 1474 MB Oosthuizen Statig vrijstaand herenhuis Een zonnige tuin met veel privacy. Openbare voorziening op loopafstand Rust en ruimte H12 Kenmerken Soort Type

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

De brouwerij en stijfselfabriek bij de Gouden Berg te Tegelen

De brouwerij en stijfselfabriek bij de Gouden Berg te Tegelen De brouwerij en stijfselfabriek bij de Gouden Berg te Tegelen Voorlopige conclusies bouwhistorisch onderzoek, oktober 2013 Historie De voormalige brouwerij en stijfselfabriek aan de Sint Martinusstraat

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

Tussen Rijn en Lek Dl De Grote Geer in 197B boerderij in die tijd op een andere plaats gestaan moet hebben, maaruit de hoeveelheid

Tussen Rijn en Lek Dl De Grote Geer in 197B boerderij in die tijd op een andere plaats gestaan moet hebben, maaruit de hoeveelheid Tussen Rijn en Lek 1987 4. - Dl.21 4-2- De Grote Geer in 197B boerderij in die tijd op een andere plaats gestaan moet hebben, maaruit de hoeveelheid vondsten moet worden afgeleid dat hij er niet vervandaan

Nadere informatie

Een grape van Hafnerwaar. Hafner werd grotendeels geproduceerd in Keulen.

Een grape van Hafnerwaar. Hafner werd grotendeels geproduceerd in Keulen. Servies uit de periode 1400 tot 1600 uit de waterput de families Reintgen Ophaevens of Gerrit ten Holler of Jacob Armtzen. s-heerenberg Kellenstraat. 51 52 30.38 N 6 C14 39.38 O Hoogte Nap. 18 m Een Hafnerwaar.

Nadere informatie

Thema Op reis. De reis van de archeologische voorwerpen van Baduhenna

Thema Op reis. De reis van de archeologische voorwerpen van Baduhenna Thema Op reis De reis van de archeologische voorwerpen van Baduhenna 4 vuurstenen sikkels afkomstig uit Helgoland, Denemarken 1 bronzen sikkel uit Mikene, Griekenland Gevonden rond 1930 aan de Krommelaan

Nadere informatie

B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n

B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n Document: Archeologisch Advies Plangebied: Herenweg 28a, Hoogwoud, gemeente Opmeer Adviesnummer: 15048 Opsteller: J. van Leeuwen (archeoloog)

Nadere informatie

6. Fragmenten. 6.1 Cornelis: Nieuwkoops fragment (ca. 1550) I. Cornelis, tr. waarsch. Emmetgen? / Geertgen?...

6. Fragmenten. 6.1 Cornelis: Nieuwkoops fragment (ca. 1550) I. Cornelis, tr. waarsch. Emmetgen? / Geertgen?... 6. Fragmenten 6.1 Cornelis: Nieuwkoops fragment (ca. 1550) I. Cornelis, tr. waarsch. Emmetgen? / Geertgen?... 1. Jan Cornelisz, volgt IIa. 2. Elbert Cornelisz, volgt IIb. 3. Geertgen Cornelisz, overl.

Nadere informatie

Rumoer in Ritsebuorren

Rumoer in Ritsebuorren Bijgedragen door Richard Keijzer zaterdag, 23 februari 2008 De boerderij op Rijtseterp nummer 1 heeft al heel wat eigenaren gehad. In 1640 was de plaats eigendom van Watze van Camminga, Vrijheer van Ameland,

Nadere informatie

HET AMBACHTSHUIS VAN VOORSCHOTEN

HET AMBACHTSHUIS VAN VOORSCHOTEN HET AMBACHTSHUIS VAN VOORSCHOTEN De rustieke schoonheid van Voorschoten s dorpstraat wordt niet zozeer bepaald door de gebouwen in die straat, als wel door de fraaie beplanting. Met beminnelijke toegeeflijkheid

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Toplocatie Tolberg. Ruim 8.550 m² aan mogelijkheden

Toplocatie Tolberg. Ruim 8.550 m² aan mogelijkheden Toplocatie Tolberg Ruim 8.550 m² aan mogelijkheden Algemeen Aan de rand van Roosendaal is in de jaren 70 van de vorige eeuw de wijk Tolberg ontwikkeld. De boerderij en de bijgebouwen met aangrenzende buitenruimten,

Nadere informatie

RESULTATEN ARCHEOLOGISCHE VERKENNING ST.-TRUDO

RESULTATEN ARCHEOLOGISCHE VERKENNING ST.-TRUDO RESULTATEN ARCHEOLOGISCHE VERKENNING ST.-TRUDO Op zaterdag 21 oktober zijn we met enkele nieuwsgierige bewoners van St.-Trudo, kinderen, kleinkinderen en zelfs buren op archeologische verkenning gegaan.

Nadere informatie

Oude Houtlei 110 & Wellingstraat 1: Hotel Verhaegen-Lammens

Oude Houtlei 110 & Wellingstraat 1: Hotel Verhaegen-Lammens Oude Houtlei 110 & Wellingstraat 1: Hotel Verhaegen-Lammens Geert Vermeiren & Peter Steurbaut OVERDRUK UIT: Archeologisch onderzoek in Gent 2002-2011, (Stadsarcheologie. Bodem en monument in Gent, reeks

Nadere informatie

HL onder stippenroos / stippenroos KOOPMAN / WELVAARE. 4 SAHM. Eerste huwelijk op 26 april 1826 met Pieternella van

HL onder stippenroos / stippenroos KOOPMAN / WELVAARE. 4 SAHM. Eerste huwelijk op 26 april 1826 met Pieternella van HL Het merk HL is zowel in Delft als in Gouda gezet. Producten met dit merk uit andere Nederlandse productiecentra zijn niet bekend. Delft 1 Het merk HL wordt toegewezen aan de Delftse pijpenmaker Huybrecht

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Oorspronkelijk bood een terp plaats aan één of enkele boerderijen. Sommige van deze huisterpen groeiden later aan elkaar vast tot een grote woonheuvel. Door de geïsoleerde ligging,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Glas Inleiding Ik kies voor dit onderwerp omdat mijn vaderbij de N.V. Verenigde Glasfabriek werkt en omdat ik wat meer over glas wil weten, bijvoorbeeld hoe je moet glasblazen en hoe flessen woorden gemaakt.

Nadere informatie

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen?

3. Van wie is de kreet? 4. Wat wil Albor met het zwijntje doen? Lees het verhaal over de Albor de jager. Albor is de jongste van de 5 jagers. De speer van Albor is van vuursteen. De jagers vinden een spoor van een hert Het spoor is vers, het hert is dichtbij. De jagers

Nadere informatie

Advies Bouwlocatie Oranjestraat te Tubbergen, gem. Tubbergen

Advies Bouwlocatie Oranjestraat te Tubbergen, gem. Tubbergen Laagland Archeologie Rapport 38 Advies Bouwlocatie Oranjestraat 10-14 te Tubbergen, gem. Tubbergen December, 2016 Versie 1.0 (concept) In opdracht van: SOM= 7 Colofon Laagland Archeologie Rapport 38 Auteur:

Nadere informatie

Een kijkje in en rond de stolpboerderij van de familie Sevenhuysen

Een kijkje in en rond de stolpboerderij van de familie Sevenhuysen Een kijkje in en rond de stolpboerderij van de familie Sevenhuysen De stolp dateert van 1869. De tekst op de gevelsteen geeft aan dat Hendrik Sevenhuysen de opdracht voor de bouw heeft gegeven. Hendrik

Nadere informatie

Het Snijdersplein. Voorwoord

Het Snijdersplein. Voorwoord Het Snijdersplein Voorwoord Ruim 4 jaar ben ik nu bezig om alle gegevens van de kadastrale percelen van de vestingstad s-hertogenbosch, in 1832 aangeduid als de secties G en H, vanaf het begin van het

Nadere informatie

Archeologische inventarisaties

Archeologische inventarisaties B i j l a g e 3 : Archeologische inventarisaties Plangebied: Paktuynen Kwartier fase 2 en 3, Enkhuizen, gemeente Enkhuizen Adviesnr: 12142-locatie 1 en 5 Opsteller: D.M. Duijn & M.H. Bartels Datum: 7-5-2012

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK ARCHEOLOGISCHE KRONIEK door H. Suurmond-van Leeuwen In november 1987 verscheen de negende jaargang van Bodemonderzoek in Leiden. In het overzichtsartikel wordt aandacht besteed aan de vele locaties in

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Munten uit de Byzantijnse tijd. Een archeologisch team onder leiding van dr. Eilat Mazar heeft in de buurt van de Tempelberg een

Nadere informatie

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND)

AWP-VERSLAG-WAARNEMING OCB (PURMEREND) AWP-VERSLAG-WAARNEMING (PURMEREND) Locatie 19 Gedempte Singelgracht Purmerend ARCHEOLOGISCHE WERKGROEP PURMEREND Neckerstraat 11 1441 KT Purmerend Project AWP Purmerend Locatie 19 onderzoeksgebied Administratieve

Nadere informatie