Geluidswijzer bouwmachines

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geluidswijzer bouwmachines"

Transcriptie

1 Geluidswijzer bouwmachines aanwijzingen voor de koop van geluidsarme bouwmachines Informatie voor werkgevers Arbouw voor gezond en veilig werken

2 Werken in de bouw betekent vaak werken in een omgeving met veel geluid. Dit geluid kunt u verminderen door een geluidsarme machine aan te schaffen. Waar u bij de aanschaf op moet letten, leest u in deze geluidswijzer. Belang van geluid bij aanschaf machine Er zijn verschillende argumenten om op geluid te letten bij de aankoop van een machine. De belangrijkste zijn: De machinist werkt prettiger en geconcentreerder in een rustige cabine. Zelfs als het geluid niet schadelijk voor het gehoor is, kan geluid hinder geven. Een aanhoudende dreun, pieptoon of rammel kan gaan irriteren en een lawaaiige omgeving kan tot stress leiden. Bij een stillere machine hebben werknemers die vlakbij de machine werken minder hinder van lawaai. Dat is veiliger en maakt goed communiceren met elkaar mogelijk. Een stillere machine geeft minder hinder voor omwonenden. Dit is een voordeel bij werken in een woonomgeving.

3 Wat is schadelijk geluid? Te hoge geluidsniveaus leiden tot gehoorschade. Mensen die eenmaal schade aan het gehoor hebben, houden dit de rest van hun leven. Om werknemers hiertegen te beschermen zijn in de Arbowet grenswaarden voor geluid vastgesteld. Uitgangspunt is dat geluidsniveaus boven 80 db(a) schadelijk zijn voor de gezondheid. De volgende vuistregel kan worden gebruikt: als men zich op één meter afstand alleen maar verstaanbaar kan (Bron: ministerie van SZW) Figuur 1: Uitleg van geluidsdosis van 80 db(a) per werkdag maken door de stem te verheffen, dan wordt het 80 db(a)-niveau overschreden. De Arbowet geeft een bepaalde volgorde aan om maatregelen te treffen; namelijk allereerst door de bron van het lawaai aan te pakken (aanschaf van geluidsarme machines of maatregelen aan de bestaande machines). Als dat niet mogelijk is, dan moeten maatregelen worden genomen om de blootstelling te beperken (bijvoorbeeld door afscherming van het geluid en/of beperking van de blootstellingsduur door het inplannen van werkzaamheden). Pas als eerder genoemde maatregelen niet mogelijk of onvoldoende zijn, moet gehoorbescherming aan de werknemers worden gegeven. Zoals figuur 1 laat zien, staat acht uur werken zonder gehoorbescherming bij 80 db(a) gelijk aan vier uur werken bij 83 db(a) of aan een kwartiertje werken bij 95 db(a). Waar vindt u informatie over het geluid van de machine? Informatie over het geluid dat de machine maakt, vindt u: In de technische specificaties van de machine. Op de LWA-sticker die op de machine moet zitten. Op de LpA-sticker die op de cabine kan zitten. In de gebruiksaanwijzing. Deze moet informatie bevatten over het geluid op de werkplek(ken). Door zelf te meten of te laten meten (bijvoorbeeld door de arbodienst of een akoestisch adviesbureau). Houdt u er rekening mee dat geluid in de cabine en rond de machine kan worden beïnvloed door de bewerkingen die met de machine worden uitgevoerd (bijvoorbeeld slopen, frezen). De stickers geven het geluidsniveau in onbelaste toestand. Metingen in belaste toestand zullen hogere waarden opleveren. Let u er bovendien op of de LpA-waarde niet verandert als er accessoires aan de machine worden toegevoegd (zoals een airco).

4 Geluidsstickers Het getal op de LWA-sticker geeft aan welk geluidsvermogen de machine onder de afgesproken testcondities heeft (in dit geval 93 db(a)). Hoe lager het getal, hoe beter. Het is verplicht deze waarde op de machine te vermelden. Heeft de machine geen cabine en werken er veel mensen rondom de machine, dan is het des te belangrijker dat deze waarde laag is. Het getal op de LpA-sticker op de cabine geeft aan hoe hoog het geluidsniveau onder de afgesproken testcondities in de cabine is (in dit geval 76 db(a)). Ook hier geldt, hoe lager het geluidsniveau hoe beter het is. Het is niet verplicht deze waarde te vermelden, maar veel cabines hebben wel zo n sticker. Hoe langer de machinist op de machine zit, hoe belangrijker een laag geluidsniveau is. Welk getal is nu bepalend? Van belang is waar de machine gebruikt gaat worden en waarvoor. Is dat bijvoorbeeld in de stad waar het geluid dat de machine maakt zo laag mogelijk moet zijn, dan is de LWA-waarde bepalend (hoe lager, hoe beter). Wordt de machine ingezet voor werk buiten de stad, dan is de LpA-waarde bepalend (hoe lager, hoe beter).

5 Test de machine uit Hoe een gebruiker het geluid van een machine beleeft is heel persoonlijk. Test daarom de machine met de gebruikers uit. Laat de machine onder condities draaien die het meest worden gebruikt. Constateer of onder die condities hoorbare tonen of dreunen aanwezig zijn die op den duur hinderlijk kunnen worden. Ga na hoe het geluid in de cabine klinkt, geopend en gesloten. Sommige cabines klinken gesloten luider dan geopend. Bij andere is dit andersom. Geluidsbeperkende maatregelen Naarmate machines geavanceerder worden, wordt het moeilijker om zelf het geluid van de machine te beïnvloeden en het geluid in de cabine omlaag te krijgen. De mogelijkheden liggen vooral op het gebied van onderhoud en het gebruik van de machine. Wat u zelf kunt doen Houd het onderhoudschema van de fabrikant aan, dat door de leverancier wordt geleverd. Hiermee wordt voortijdige slijtage voorkomen. Loskomende onderdelen moeten worden vastgezet; dat voorkomt een onnodige geluidstoename. Vervang tijdig bevestigingsrubbers of trillingsdempers van de motorophanging of de cabinebevestiging. Verouderde trillingdempers geven meer overdracht van constructiegeluid tussen de aandrijving en de cabine. Repareer deuren en luiken die klepperen en/of piepen. Vervang tijdig de afdichtingsrubbers van deuren en luiken. Wat uw werknemer kan doen Zorgen voor een rustig en beheerst gebruik van de machine. Dat bespaart brandstof, verlengt de levensduur van de machine en beperkt de geluidsproductie. Een beheerst gebruik zorgt ook voor minder lichaamstrillingen bij de machinist. Dit is belangrijk omdat hiervoor ook grenswaarden gelden. Zorgen dat de cabine gesloten blijft, vooral als in de omgeving van de machine veel lawaai wordt gemaakt.

6 Aanschaf tweedehands machine Voor tweedehands machines geldt: hoe ouder de machine, des te groter is de kans dat de machine meer geluid produceert. De machine produceert al meer geluid als gevolg van slijtage. Bovendien is bij oudere machines tijdens het ontwerpen minder op geluid gelet. Naast de genoemde punten voor de aanschaf van nieuwe machines, moet bij de aanschaf van oudere machines ook op de volgende aspecten worden gelet: Is de cabine mechanisch ontkoppeld van het chassis? Als de cabine mechanisch op het chassis is gekoppeld, zal er meer geluid in de cabine doordringen. De kans is groot dat dan gehoorbescherming moet worden gedragen. Zitten de hydraulische ventielen vast aan de cabine gemonteerd, bijvoorbeeld onder aan de cabinevloer? In dat geval wordt het geluid van het ventiel in de cabine doorgegeven. Als het ventiel bijvoorbeeld aan het chassis zit, is de geluidsoverdracht naar de cabine minder. Waar zitten de geluidsbronnen ten opzichte van de cabine? In welke richting stralen zij het geluid uit? Zorg dat het geluid zoveel mogelijk van de cabine af wordt uitgestraald. De geluidsbronnen zijn: - Instroomopeningen koellucht en ventilator; - Uitstroomopeningen koellucht (motorgeluid komt mee); - Motoruitlaat; - Motor; - Hydraulische pomp; - Hydraulische ventielen; - Ventilatoren (blower/airco). Hoe is de kwaliteit van de rubbers van de motorsteunen? Als de cabine door middel van rubbers is ontkoppeld van het chassis: hoe is de kwaliteit van deze rubbers? Zijn er geluidsdempende voorzieningen in de cabine aangebracht en zitten die nog goed bevestigd? Hoe klinkt het geluid in de cabine met deur en/of raam dicht en open? Test de bedrijfssituaties die veel voorkomen. Als het geluidsniveau op de bestuurdersplaats niet bekend is, laat dan een geluidsmeting uitvoeren (bijvoorbeeld door de arbodienst of een akoestisch adviesbureau). Figuur 2: Waarop letten bij aanschaf tweedehands machine A B C D E Is er afstraling van sterke geluidbronnen richting cabine of bestuurder? Dichte motoromkasting Demping van geluid bij in- en uitstroomopeningen Geen geluidbronnen aan cabine vast Cabine ontkoppeld door goede steunen

7 Zelf geluidsmaatregelen nemen bij tweedehands machines Zonder specialistische kennis is het bij de meeste machines vrijwel niet mogelijk om het geluidsniveau te verlagen. Wilt u bij een oudere machine toch geluidsbeperkende maatregelen nemen, dan volgen hieronder enkele mogelijkheden met de problemen die u daarbij kunt tegenkomen: Zorgen voor minder geluidsproductie: Verbeterde uitlaatdempers: dit zal meestal neerkomen op (kostbaar) maatwerk, omdat de demper afgestemd moet worden op de motor. Stillere ventilator, temperatuurgeregelde ventilator. Zorgen voor een goede isolatie van het geluid: Akoestisch afdichten van het motorcompartiment: het gaat hierbij om het afdichten van onnodige openingen in het motorcompartiment en het akoestisch isoleren van de ventilatieopeningen. Let u er wel op dat in dit laatste geval de motor oververhit kan raken of verbrandingslucht onvoldoende kan worden afgevoerd. Overleg daarom altijd met de importeur/fabrikant. Aanbrengen van absorberende materialen aan de binnenkant van het motorcompartiment: dit heeft alleen zin als de motor een goed verende opstelling heeft, zodat niet alle trillingen aan het chassis worden doorgegeven. Zorgen voor bescherming tegen het geluid: Cabine plaatsen: om het lawaai bij de machinist weg te houden, kan een gesloten cabine worden geplaatst. De kosten daarvan zijn over het algemeen hoog en het effect is onzeker. Aanbrengen van geluidsabsorberend materiaal in de cabine: dit zal een beperkt effect hebben door het te kleine beklede oppervlak in verhouding tot de harde vlakken (het glas) van de cabine.

8 Meer informatie Meer informatie vindt u in het rapport Geluid in cabines, te bestellen bij Arbouw, tel. (020) (bestelcode 05-79). Voor al uw overige vragen over arbeidsomstandigheden kunt u bellen met de Arbouw Infolijn (020) , op werkdagen bereikbaar tussen en uur of mailen naar arbouw@arbouw.nl. Regelingen om aanschaf geluidsarm materieel te stimuleren Er bestaan verschillende regelingen die de aanschaf van geluidsarm materieel stimuleren. Via de Vamil-regeling van het ministerie van VROM kunnen ondernemers zelf bepalen op welk moment zij investeringen die onder deze regeling vallen, afschrijven. Dat kan liquiditeits- en rentevoordeel opleveren. Via de MIA-regeling, ook van het ministerie van VROM, is een percentage van de investeringskosten op bepaalde bedrijfsmiddelen aftrekbaar van de fiscale winst. Tot slot voorziet de FARBO-regeling van het ministerie van SZW in maximaal 10% subsidie op de aanschafprijs van arbovriendelijk materieel. Deze regelingen zijn alleen van toepassing op de producten die op respectievelijk de Vamil-, de MIA- en de FARBO-lijst staan. Deze lijsten veranderen jaarlijks. Of een product op één van de lijsten staat, kunt u nagaan via de websites: (onder Dossiers - Subsidies en premies - MIA en Vamil) en (onder Veilig werken - Farbo-regeling). ARB Arbouw La Guardiaweg DG Amsterdam Postbus AC Amsterdam telefoon (020) telefax (020) Arbouw Infolijn (020) arbouw@arbouw.nl

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur GELUID In de bos- en natuursector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de

Nadere informatie

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven

LAWAAI. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Tuinzaadbedrijven LAWAAI Bij het werken met of bij machines kan de norm voor schadelijk geluid, (80 db(a)) overschreden worden. Afhankelijk van het aantal decibels, de toonhoogte en de blootstellingsduur kan daardoor blijvende

Nadere informatie

Machinist - torenkraan

Machinist - torenkraan Machinist - torenkraan De machinist torenkraan bedient en onderhoudt de torenkraan. Hij werkt op grote hoogte, meestal tussen de 20 en 50 m, maar soms ook op 100 m. De machinist torenkraan heeft door de

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij GELUID Er komen op paardenhouderijen werkzaamheden voor waarbij de schadelijke grens van 80 db(a) kan worden overschreden. Als voorbeelden kunnen genoemd worden onderhoudswerk aan erf, stallen en overige

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk GELUID In de loonwerksector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de norm

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening GELUID In de hovenierssector wordt regelmatig gebruik gemaakt van motorisch aangedreven handgereedschap, trekkers met aanbouwwerktuigen en zelfrijdende machines. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt

Nadere informatie

Schadelijk geluid. Informatie voor werknemers en werkgevers

Schadelijk geluid. Informatie voor werknemers en werkgevers Schadelijk geluid Informatie voor werknemers en werkgevers Werken met machines of werken aan de kant van de snelweg of het spoor kan schadelijk zijn voor het gehoor. Als werknemers langdurig aan hard geluid

Nadere informatie

Vraag 1 Komt het voor dat jeopje werk met stemverheffing moet praten als je op één meter afstand van je collega staat?

Vraag 1 Komt het voor dat jeopje werk met stemverheffing moet praten als je op één meter afstand van je collega staat? Checklist Geluidshinder in de Kinderopvang Vraag 1 Komt het voor dat jeopje werk met stemverheffing moet praten als je op één meter afstand van je collega staat? Ja: ga naar advies 1 Nee: ga naar vraag

Nadere informatie

Toolbox. Herrie op het dak

Toolbox. Herrie op het dak Toolbox Herrie op het dak Herrie op het dak In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Afspraken lawaai Arbocatalogus Platte daken Men spreekt van lawaai wanneer

Nadere informatie

Chauffeur. De belangrijkste risico's voor de chauffeur zijn: Lawaai Onveiligheid Trillingen

Chauffeur. De belangrijkste risico's voor de chauffeur zijn: Lawaai Onveiligheid Trillingen Chauffeur Onder de verzamelnaam chauffeur valt ook de chauffeur-monteur. De chauffeur heeft door zijn werk onder andere kans op een verkeersongeval en het ontwikkelen van gehoorschade door lawaai. Verder

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Sector Akkerbouw en vollegrondsteelt

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Sector Akkerbouw en vollegrondsteelt GELUID In de vollegronds groenteteelt en akkerbouw wordt veel gewerkt met trekkers, rooimachines, sorteermachines, verwerkingslijnen. Bij veel van deze werkzaamheden wordt de norm voor schadelijk geluid,

Nadere informatie

NATUURSTEEN. Hoe stoffig zijn de longen van uw werknemers? Arbouw voor gezond en veilig werken

NATUURSTEEN. Hoe stoffig zijn de longen van uw werknemers? Arbouw voor gezond en veilig werken NATUURSTEEN Hoe stoffig zijn de longen van uw werknemers? Arbouw voor gezond en veilig werken Zwaar en stoffig werk Het werken met natuursteen is zwaar werk. Ook komt er bij het bewerken van natuursteen

Nadere informatie

GELUID. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt

GELUID. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt GELUID In de fruit- en boomteelt wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines, compressoren of van motorisch aangedreven handgereedschap. Bij veel werkzaamheden wordt

Nadere informatie

Handleiding Verbetercheck Schadelijk geluid

Handleiding Verbetercheck Schadelijk geluid Handleiding Verbetercheck Schadelijk geluid Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Wanneer is er sprake van schadelijk geluid? 1.2 Wat is de Verbetercheck Schadelijk geluid? 1.3 Is de Verbetercheck Schadelijk

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Fruitteelt

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Fruitteelt GELUID In de fruitteeltsector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines en op sommige bedrijven ook sorteermachines. Bij met name trekkerwerkzaamheden wordt de norm

Nadere informatie

TRILLINGEN. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk

TRILLINGEN. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Mechanisch loonwerk TRILLINGEN In nagenoeg alle machines, apparaten en voertuigen worden trillingen opgewekt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hand- en armtrillingen door handgereedschappen en lichaamstrillingen door zitten

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2.1 Mechanische trillingen Bespreking per hoofdstuk:

1 Beschrijving. 2.1 Mechanische trillingen Bespreking per hoofdstuk: Preventiefiche 1052 07/2017 Blootstelling aan fysische agentia (lawaai en trillingen) bij wegenwerkers 1 Beschrijving Door hun werk lopen wegenwerkers onder andere risico op gehoorschade, rugklachten,

Nadere informatie

NIVEAU 2: OBSERVATIE

NIVEAU 2: OBSERVATIE SOBANE methoden: Lawaai NIVEAU 2: INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen Bestuderen van de situatie in het algemeen en op de werkplaats, voor wat betreft: de arbeidsomstandigheden de geluidsbronnen.

Nadere informatie

KOZIJNEN STELLEN. Stelt u de gezondheid. Arbouw voor gezond en veilig werken

KOZIJNEN STELLEN. Stelt u de gezondheid. Arbouw voor gezond en veilig werken KOZIJNEN STELLEN Stelt u de gezondheid van uw werknemers voorop? Arbouw voor gezond en veilig werken Het handmatig stellen van kozijnen is zwaar werk: zwaar tillen, dragen, langdurig geknield of gebukt

Nadere informatie

Bedienen mobiele kraan

Bedienen mobiele kraan Bedienen mobiele kraan De machinist zorgt voor opstellen, onderhoud, bedienen en vaak ook het transport van de kraan. Hij werkt meestal vanuit een cabine en zorgt voor het verplaatsen (horizontaal en verticaal)

Nadere informatie

TRILLINGEN EN SCHOKKEN

TRILLINGEN EN SCHOKKEN TRILLINGEN EN SCHOKKEN In nagenoeg alle machines, apparaten en voertuigen worden trillingen opgewekt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hand- en armtrillingen door het vasthouden van handgereedschappen

Nadere informatie

Schadelijk geluid (presentatie aug-2015)

Schadelijk geluid (presentatie aug-2015) Schadelijk geluid (presentatie aug-2015) Schadelijk geluid Normen / wetgeving Blootstelling Gebruik PBM s Schadelijk geluid Lawaaidoofheid is dat iemand permanente gehoorschade kan oplopen door (langdurige)

Nadere informatie

ARBOUW. Intern rapport INVENTARISATIE GELUIDSNIVEAUS BIJ FUNDERINGSTECHNIEKEN. Juli 1999

ARBOUW. Intern rapport INVENTARISATIE GELUIDSNIVEAUS BIJ FUNDERINGSTECHNIEKEN. Juli 1999 ARBOUW Intern rapport INVENTARISATIE GELUIDSNIVEAUS BIJ FUNDERINGSTECHNIEKEN Juli 1999 Bezoekadres: La Guardiaweg 4, 1043 DG Amsterdam Telefoon (020) 580 55 80, fax (020) 580 55 55 Correspondentieadres:

Nadere informatie

Het gebruik en nut van gehoorbescherming

Het gebruik en nut van gehoorbescherming Het gebruik en nut van gehoorbescherming -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Gehoorbescherming

Nadere informatie

PBM: gehoorbescherming

PBM: gehoorbescherming PBM: gehoorbescherming De wet Veel werknemers in de bouwnijvheid staan regelmatig in lawaai te werken. Boven de 80 decibel is geluid schadelijk voor het gehoor. Om gehoorbeschadiging te voorkomen, zijn

Nadere informatie

Juryrapport Goede Praktijken competitie Europese Week Weg met de Herrie 2005

Juryrapport Goede Praktijken competitie Europese Week Weg met de Herrie 2005 Juryrapport Goede Praktijken competitie Europese Week Weg met de Herrie 2005 Het Europees Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk organiseert jaarlijks een goede praktijken competitie tijdens

Nadere informatie

Technisch bureau van Eeden Arbeidsomstandighedenbesluit secties geluid en trillingen

Technisch bureau van Eeden Arbeidsomstandighedenbesluit secties geluid en trillingen Afdeling 3. Lawaai 1. Algemeen Artikel 6.6. Definities In deze afdeling wordt verstaan onder: a. piekgeluidsdruk (Ppiek): maximumwaarde van de «C»-frequentiegewogen momentane lawaaidruk; b. dagelijkse

Nadere informatie

3 EHOORBESCHERMING G

3 EHOORBESCHERMING G 3 GEHOORBESCHERMING INLEIDING Bij het kiezen van een gehoorbescherming dient rekening te worden gehouden met de juiste geluiddemping en het draagcomfort. Bij het werken in een lawaaiige omgeving, of het

Nadere informatie

Bij het kiezen van een gehoorbescherming dient rekening te worden gehouden met de juiste

Bij het kiezen van een gehoorbescherming dient rekening te worden gehouden met de juiste NORMEN GEHOORBESCHERMING Gehoor bescherming Bij het kiezen van een gehoorbescherming dient rekening te worden gehouden met de juiste geluiddemping en het draagcomfort. Bij het werken in een lawaaiige omgeving,

Nadere informatie

Baggeraar. De belangrijkste risico's voor de baggeraar zijn: Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid

Baggeraar. De belangrijkste risico's voor de baggeraar zijn: Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid Baggeraar De baggeraar wordt in zijn werk geconfronteerd met diverse en/of wisselende weersomstandigheden. Met harde wind en flinke golfslag wordt met het baggeren gestopt omdat dan de kans op schade aan

Nadere informatie

Metaalbewerker / bankwerker

Metaalbewerker / bankwerker Metaalbewerker / bankwerker Er werken circa 800 tot 1000 metaalbewerkers in de bouw. Ze werken bij grote GWW- en B&U-bedrijven. Onder de verzamelnaam metaalbewerker / bankwerker vallen naast de metaalbewerker

Nadere informatie

Straatmaker. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig straten. Informatie voor de werknemer

Straatmaker. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig straten. Informatie voor de werknemer Straatmaker Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig straten Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als straatmaker werk je vaak geknield, gebukt of zittend.

Nadere informatie

Geef lawaai geen kans

Geef lawaai geen kans Geef lawaai geen kans Er zijn verschillende redenen waarom u voorzichtig moet zijn met lawaai op het werk. Bijvoorbeeld omdat u zich niet goed kunt concentreren. Of omdat u last krijgt van hoofdpijn of

Nadere informatie

Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014

Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014 Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014 Arbowet Verplichtingen/Aansprakelijkheid Zelfstandigen en Arbo Arbocatalogus Prioritaire risico s en maatregelen Project aanpak fysieke belasting ISZW Gert van

Nadere informatie

5 Bediening van een koppeling

5 Bediening van een koppeling 5. Mechanische bedieningssystemen 5 Bediening van een koppeling 5. Mechanische bedieningssystemen 5.. Werking In voertuigen met een voetbediende droge enkelvoudige platenkoppeling is een mechanisme noodzakelijk

Nadere informatie

Acoustair legt lawaai het zwijgen op!

Acoustair legt lawaai het zwijgen op! Wie is Acoustair Acoustair is één van de meest gerenommeerde specialisten op het gebied van geluidsbeheersing, waarbij met name klantspecifieke oplossingen en turn-key projecten centraal staan. Gedegen

Nadere informatie

ARBOcatalogusthema: Geluid op de werkplek (samenvatting)

ARBOcatalogusthema: Geluid op de werkplek (samenvatting) PRAKTISCH ARBOBELEID IN DE GRAFIMEDIA 4 ARBOcatalogusthema: Geluid op de werkplek (samenvatting) Uitgave van: Werkgroep Arbeid & Gezondheid Grafimedia, versie 3 Auteurs: Koen Gruitrooij en Peter Tegel,

Nadere informatie

Meetrapport. Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door :

Meetrapport. Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door : Meetrapport Meetrapport Opdrachtgever : Voorbeeld BV Adres : Postcode/Plaats : : Contact persoon : Locatie van meting ( adres ) : Postcode/Plaats : : Datum Meting : Meting uitgevoerd door : Rapportage

Nadere informatie

1.28 Omgevingslawaai door bouwmachines

1.28 Omgevingslawaai door bouwmachines 1.28 Omgevingslawaai door bouwmachines Bouwmachines produceren geluid. Zij bepalen voor een belangrijk deel de geluidsbelasting voor de mensen op het werk en voor de omgeving. Van een aantal bouwmachines

Nadere informatie

Glaszetter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig glaszetten. Informatie voor de werknemer

Glaszetter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig glaszetten. Informatie voor de werknemer Glaszetter Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig glaszetten Informatie voor de werknemer Zwaar werk Het dragen en plaatsen van ruiten is lichamelijk zwaar

Nadere informatie

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer Betonboorder Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je zaagt en boort. Apparatuur draag je vaak met de hand

Nadere informatie

Blootstelling aan geluid

Blootstelling aan geluid Basisinspectiemodule Blootstelling aan geluid Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de techniek en is geschreven voor intern gebruik bij de arbeidsinspectie. Verder

Nadere informatie

Werken bij hitte? Wat kan je doen!

Werken bij hitte? Wat kan je doen! Werken bij hitte? Wat kan je doen! Heerlijk zo n zonnetje toch? In de bouw werk je vaak buiten. Lekker, vooral in de zomer, de zon schijnt en de temperatuur loopt op. Maar gevaar ligt op de loer. Werken

Nadere informatie

Lawaai: conflicten van plichten?

Lawaai: conflicten van plichten? Lawaai: conflicten van plichten? Michiel van Eeden Technisch bureau van Eeden Even voorstellen Technisch bureau van Eeden Eenmans-onderneming Onderzoek geluid en trillingen Arbeidsomstandigheden Machinerichtlijn

Nadere informatie

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Gipsblokkensteller Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Informatie voor de werknemer Zwaar werk Gipsblokken stellen behoort tot

Nadere informatie

Vademecum voor geluidsoverlast in de scholen

Vademecum voor geluidsoverlast in de scholen Vademecum voor geluidsoverlast in de scholen Marie-Noëlle Adnet Afdeling Vergunningen Departement Geluid 4/12/2014 Plan van de uiteenzetting: 1. Vademecum geluid in scholen 2. Aanbevelingen voor schoolgebouwen

Nadere informatie

Basisinspectiemodule

Basisinspectiemodule Basisinspectiemodule Blootstelling aan geluid Deze BasisInspectieModule (BIM) is opgesteld aan de hand van de stand van de techniek en is geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW. Verder is

Nadere informatie

Vloerenlegger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig vloeren leggen. Informatie voor de werknemer

Vloerenlegger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig vloeren leggen. Informatie voor de werknemer Vloerenlegger Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig vloeren leggen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Het aanbrengen en nabehandelen van vloeren is lichamelijk

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen te veel lawaai?

Kernvraag: Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen te veel lawaai? Kernvraag: Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen te veel lawaai? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Gevaarlijke decibellen 1. Geef voorbeelden van harde geluiden waar je zelf mee te maken

Nadere informatie

Metselaar. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig metselen. Informatie voor de werknemer

Metselaar. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig metselen. Informatie voor de werknemer Metselaar Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig metselen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als metselaar buk, draai en sjouw je veel. Je zit nogal eens

Nadere informatie

Blokkensteller ruwbouw

Blokkensteller ruwbouw Blokkensteller ruwbouw Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig blokkenstellen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Blokkenstellen betekent langdurig staan.

Nadere informatie

Tegelzetter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig tegelzetten. Informatie voor de werknemer

Tegelzetter. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig tegelzetten. Informatie voor de werknemer Tegelzetter Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig tegelzetten Informatie voor de werknemer Zwaar werk Bij het tegelzetten zit je vaak op je knieën. Soms werk

Nadere informatie

Werk veilig en gezond! Schadelijk geluid

Werk veilig en gezond! Schadelijk geluid Werk veilig en gezond! Schadelijk geluid Verbetercheck schadelijk geluid verdiepende brochure 5xbeter 3 Inhoudsopgave Waarom deze brochure? 4 1. Schadelijk geluid: het wordt vanzelf stil 6 1.1 Wat is schadelijk

Nadere informatie

Dakdekker hellende daken

Dakdekker hellende daken Dakdekker hellende daken Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig dakdekken Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je werkt op hoogte. Op het dak buk en sjouw

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen. Weet waarmee je werkt! Informatie voor werkgevers

Gevaarlijke stoffen. Weet waarmee je werkt! Informatie voor werkgevers Gevaarlijke stoffen Weet waarmee je werkt! Informatie voor werkgevers Tijdens het werk krijgt u te maken met gevaarlijke stoffen in bouwmaterialen en bouwproducten, zoals verf, lijm, cement en kit. Ook

Nadere informatie

De ladder als werkplek?

De ladder als werkplek? De ladder als werkplek? Eerder uitzondering dan regel Informatie voor de werkgever De ladder is geen werkplek De Arbowet heeft als uitgangspunt dat de ladder als werkplek niet is toegestaan wanneer een

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche PBM008-05/2016. Gehoorbeschermingsmiddelen 1/5

1 Beschrijving. 2 Risico s. Preventiefiche PBM008-05/2016. Gehoorbeschermingsmiddelen 1/5 Preventiefiche PBM008-05/2016 Gehoorbeschermingsmiddelen 1 Beschrijving In deze fiche komt de gehoorbescherming op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving die van

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen. Weet waarmee je werkt! Informatie voor de werknemer

Gevaarlijke stoffen. Weet waarmee je werkt! Informatie voor de werknemer Gevaarlijke stoffen Weet waarmee je werkt! Informatie voor de werknemer Weet jij of je met gevaarlijke stoffen werkt? Als een product gevaarlijk is voor je gezondheid of onveilig is, dan is het etiket

Nadere informatie

Hoeveel db? Wanneer gehoorschade? Waar?

Hoeveel db? Wanneer gehoorschade? Waar? Bescherm je gehoor! Bescherm je gehoor! Als werknemer in de Sector Drankverstrekkende bedrijven (o.a. cafés, discotheken) willen we je graag informeren waar je op moet letten als je werkt bij hoge geluidsniveaus

Nadere informatie

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen:

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen: Machinaal zagen Machinaal zagen van natuursteen met een vast opgestelde zaagmachine. Dit gebeurt in het algemeen in de werkplaats met een zaagmachine die na instellen het werk grotendeels automatisch uitvoert.

Nadere informatie

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf! Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Bij bouwwerkzaamheden komt nu eenmaal

Nadere informatie

Machinaal houtbewerker

Machinaal houtbewerker Machinaal houtbewerker Onder de verzamelnaam machinaal houtbewerker vallen ook de afkorter timmerfabriek, de bedrijfsleermeester timmerfabriek, de houtbewerker machinaal en de werkplaatstimmerman. Het

Nadere informatie

Steigerbouwer. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig steigerbouwen. Informatie voor de werknemer

Steigerbouwer. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig steigerbouwen. Informatie voor de werknemer Steigerbouwer Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig steigerbouwen Informatie voor de werknemer Zwaar werk De werkzaamheden die je uitvoert zijn zwaar en belastend

Nadere informatie

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf! Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Bij bouwwerkzaamheden komt nu eenmaal

Nadere informatie

WETGEVING & NORMERING

WETGEVING & NORMERING ONGEHOORD DUIDELIJK Lawaai maakt deel uit van ons leven. Of we nu een lawaaierige machine bedienen, thuis de stereo hard zetten of een popconcert bijwonen, aan lawaai ontsnappen we nooit helemaal. In elk

Nadere informatie

Arbouw-advies voor. de bouwnijverheid

Arbouw-advies voor. de bouwnijverheid Arbouw-advies voor de bouwnijverheid 16 Voor veilig Algemeen ledereen heeft dagelijks te maken met geluid. Geluid kan omschreven worden als een trilling is gehouden met de gevoeligheid van het menselijk

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 2 5.1 Bepalen van geluidsbelasting... 2 5.2 Gehoorbescherming... 2 5.3

Nadere informatie

Lawaai op school en gehoorschade Dr. A. Roelandt

Lawaai op school en gehoorschade Dr. A. Roelandt Lawaai op school en gehoorschade Dr. A. Roelandt Lawaaigeïnduceerd gehoorverlies Wereldwijd grootste irreversiebele beroepsziekte Industrie: veel aandacht Onderwijs, kribbes, : weinig studies Nederland:

Nadere informatie

Plafond- en wandmonteur

Plafond- en wandmonteur Plafond- en wandmonteur Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over het gezond en veilig monteren van wanden en plafonds Informatie voor de werknemer Zwaar werk Wanden en plafonds

Nadere informatie

Arbouw voor veilig en gezond wetken. Arbouw is door werkgevers- en werknemersorgamsaties opgericht. Bouwbond CNV.

Arbouw voor veilig en gezond wetken. Arbouw is door werkgevers- en werknemersorgamsaties opgericht. Bouwbond CNV. Arbouw voor veilig en gezond wetken Arbouw is door werkgevers- en werknemersorgamsaties opgericht om de arbeidsomstandigheden in de bouwnijverheid te verbeteren. Binnen Arbouw participeren: Bouwend Nederland,

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Figuur 1: doorsneden inpassing rioolgemaal in nieuwbouw

Figuur 1: doorsneden inpassing rioolgemaal in nieuwbouw Adviseurs voor milieu, geluid, trillingen en bouwfysica Alcedo bv Keizersweg 26 Postbus 140, 7450 AC Holten NOTITIE Datum: 17 december 2010 Ons kenmerk: 20103108.GS2860 Project: Nieuwbouw Hamburgerbroek

Nadere informatie

DieselMotorEmissie. Kijk op www.arbomobiel.nl voor meer informatie

DieselMotorEmissie. Kijk op www.arbomobiel.nl voor meer informatie DieselMotorEmissie DieselMotorEmissie (DME of dieselrook) is een sluipend gevaar. De kleine roetdeeltjes zijn kankerverwekkend en je hebt niet meteen in de gaten dat ze zo schadelijk zijn. Het is belangrijk

Nadere informatie

Kies de juiste gehoorbeschermers

Kies de juiste gehoorbeschermers Kies de juiste gehoorbeschermers Of een gehoorbeschermer geschikt is, wordt mede bepaald door de aard en de duur van de blootstelling, de mate waarin iemand met gehoorbescherming nog moet kunnen horen

Nadere informatie

Fiscale faciliteiten op milieugebied,

Fiscale faciliteiten op milieugebied, Indicator 16 mei 2008 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Er bestaan verschillende fiscale

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Risico s

1 Beschrijving. 2 Risico s 1 Beschrijving In deze fiche komt de gehoorbescherming op bouwwerven aan bod. De fiche geeft een overzicht van de risico s, de regelgeving die van kracht is in België en de preventiemaatregelen. 2 Risico

Nadere informatie

Terrazzowerker. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig terrazzowerk. Informatie voor de werknemer

Terrazzowerker. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig terrazzowerk. Informatie voor de werknemer Terrazzowerker Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig terrazzowerk Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als terrazzowerker sjouw je materialen, vul je de

Nadere informatie

Doe de kwartsstof test! Hoe stoffig ben jij? Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm jezelf en je collega s! Informatie voor de werknemer

Doe de kwartsstof test! Hoe stoffig ben jij? Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm jezelf en je collega s! Informatie voor de werknemer Kwartsstof te lijf Doe de kwartsstof test! Hoe stoffig ben jij? Lees de folder goed en bescherm jezelf en je collega s! Informatie voor de werknemer Kwartsstof te lijf! Bijna iedereen in de bouw heeft

Nadere informatie

Figuur 1B: Kans op blijvende gehoorschade in functie van het gemiddeld geluidsniveau (uitgedrukt in dba) en de blootstellingsduur.

Figuur 1B: Kans op blijvende gehoorschade in functie van het gemiddeld geluidsniveau (uitgedrukt in dba) en de blootstellingsduur. Figuur 1A: De A-weging om de geluidsterkte te corrigeren voor het menselijk oor. Bij 1000 Hz wordt geen correctie uitgevoerd: de weging is daar 0 db. Bij 100 Hz bedraagt de weging -20 db. Een mens hoort

Nadere informatie

KIA, MIA en VAMIL-Regeling

KIA, MIA en VAMIL-Regeling KIA, MIA en VAMIL-Regeling Uitleg van de KIA, MIA en VAMIL met betrekking tot de aanschaf van een high speed e-bike. Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken?

Nadere informatie

Gemeente Utrechtse Heuvelrug De heer M. Andrlik Mevr. S. Herzberg (Milieudienst Zuidoost-Utrecht) J.A.M. Ruijer

Gemeente Utrechtse Heuvelrug De heer M. Andrlik Mevr. S. Herzberg (Milieudienst Zuidoost-Utrecht) J.A.M. Ruijer ADVIES aan t.a.v. kopie aan opsteller Gemeente Utrechtse Heuvelrug De heer M. Andrlik Mevr. S. Herzberg (Milieudienst Zuidoost-Utrecht) J.A.M. Ruijer telefoon 030-6999548 datum 17 mei 2010 kenmerk doc.ref

Nadere informatie

Tekst bij de sheets: Toolbox Lawaai

Tekst bij de sheets: Toolbox Lawaai Tekst bij de sheets: Toolbox Lawaai In onderstaande tabel is aangegeven welke sheets er zijn. Sheet Korte omschrijving Sector 1 Toolbox Lawaai B&U, afbouw en GWW 2 Lawaai in de bouw B&U, afbouw en GWW

Nadere informatie

Schade aan het gehoor

Schade aan het gehoor Bescherm je oren! Als werknemer in de podiumsector kun je in deze folder lezen waarop je moet letten als je werkt bij de hoge geluidsniveaus die in podiumsector voorkomen. Bescherm in ieder geval je oren,

Nadere informatie

SOBANE methoden: Lawaai NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise

SOBANE methoden: Lawaai NIVEAU 3: ANALYSE. INLEIDING Expertise SOBANE methoden: Lawaai NIVEAU 3: ANALYSE INLEIDING Expertise PREVENTION Doelstellingen De reële blootstelling van de werknemers evalueren aan de hand van eenvoudige metingen. Meer gerichte preventie/verbeteringsmaatregelen

Nadere informatie

Betonmortelcentralewerker

Betonmortelcentralewerker Betonmortelcentralewerker Onder de verzamelnaam betonmortelcentralewerker vallen de volgende beroepen: bediener betonmenginstallatie, betonpompmachinist, cementpompmachinist, centralist, centralist (mengmeester),

Nadere informatie

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw

Werkmethode toeleveranciers tuinbouw Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3 Let op! Zorg dat je klaar bent met de werkzaamheden op hoogte voordat je de kasbodem inricht..een goede planning maken is belangrijk ivm bereikbaarheid en veiligheid van de werkplek

Nadere informatie

Gericht Periodiek Onderzoek (GPO)

Gericht Periodiek Onderzoek (GPO) Gericht Periodiek Onderzoek (GPO) Aandacht voor werk met bijzondere gezondheidsrisico s Informatie voor de werknemer Werk met bijzondere gezondheidsrisico s Sommige werkzaamheden in de bouwnijverheid gaan

Nadere informatie

0 Inleiding 2. 1 Wet- en regelgeving 2

0 Inleiding 2. 1 Wet- en regelgeving 2 Aandachtspuntenlijst Geluidsaspecten bij de aanschaf van nieuwe machines Pagina 0 Inleiding 2 1 Wet- en regelgeving 2 2 Soort ruimte waarin de machine geplaatst wordt 3 2.1 Nieuwe ruimte nog te ontwerpen

Nadere informatie

ERGONOMIE BESTAANDE CHAUFFEURSCABINE VRACHTWAGEN

ERGONOMIE BESTAANDE CHAUFFEURSCABINE VRACHTWAGEN ERGONOMIE BESTAANDE CHAUFFEURSCABINE VRACHTWAGEN Wettelijke grondslag De maatregelen beschrijven op welke wijze werkgevers en werknemers invulling kunnen geven aan de wettelijke bepalingen uit de Arbowet.

Nadere informatie

Proefproject N19 Turnhout - Kasterlee Visie van Colas Belgium

Proefproject N19 Turnhout - Kasterlee Visie van Colas Belgium Proefproject N19 Turnhout - Kasterlee Visie van Colas Belgium 6 maart 2013 Eric Van den Kerkhof Technisch Directeur Colas Belgium nv 2 Waarom ontwikkelen? Geluidsbronnen Ontwerp geluidsarme lagen Conclusies

Nadere informatie

A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen.

A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen. 1 A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken 1 Wat voor werk mag je tijdens schooldagen doen als je 14 jaar bent? Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en

Nadere informatie

Voeger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig voegen. Informatie voor de werknemer

Voeger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig voegen. Informatie voor de werknemer Voeger Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig voegen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als voeger buk en draai je veel. Je werkt soms in een ongunstige

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Lawaai op het werk

Kenniscentrum InfoMil Lawaai op het werk Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kenniscentrum InfoMil Lawaai op het werk 21 januari 2017 Inhoudsopgave Lawaai op het werk 3 Overzicht van EU-regelgeving 3 Overzicht van Nederlandse

Nadere informatie

Fiche 8 (Analyse): Reglementering

Fiche 8 (Analyse): Reglementering Fiche 8 (Analyse): Reglementering De Belgische reglementering van kracht op 01.01.2004 Deze fiche is een zeer beknopte samenvatting van de reglementering, die derhalve in extenso moet worden geraadpleegd.

Nadere informatie

TOPLINE WOOD VENEERD ACOUSTIC WALL & CEILING PANELS

TOPLINE WOOD VENEERD ACOUSTIC WALL & CEILING PANELS TOPLINE WOOD VENEERD ACOUSTIC WALL & CEILING PANELS TOPLINE Super absorberende panelen Wanden en plafonds zijn essentieel voor akoestisch comfort. Bij toepassing van Topline kan de combinatie van reflectie,

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een aanvulling op de persoonlijke veiligheid als de werkomgeving niet 100% veilig is. De werkgever moet de beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Fiscale faciliteiten op milieugebied,

Fiscale faciliteiten op milieugebied, Indicator 14 november 2008 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Er bestaan verschillende fiscale

Nadere informatie

Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren.

Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren. Machineveiligheid toepassen om de Arbeidsveiligheid en Arbeidsgezondheid continu te stimuleren. Naam: Achtergrond: Leo Vroegop Safety Consultant techsaconadvies@gmail.com T: 0650552064 Mechanische Techniek

Nadere informatie

De Arbeidsinspectie in het kort. Blootstelling aan trillingen heftrucks

De Arbeidsinspectie in het kort. Blootstelling aan trillingen heftrucks De Arbeidsinspectie in het kort Blootstelling aan trillingen heftrucks Blootstelling aan trillingen bij het werk op de heftruck Heftruckchauffeurs kunnen worden blootgesteld aan schadelijke lichaamstrillingen.

Nadere informatie