A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken. Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen."

Transcriptie

1 1 A3-1 (voorheen B-3-1) Antwoorden A3 Veilig werken 1 Wat voor werk mag je tijdens schooldagen doen als je 14 jaar bent? Het werk dat je tijdens schooldagen mag doen als je 14 jaar bent is oppassen en auto s wassen. (zie de site hieronder) Als er een volwassene in de buurt is om op je te letten, dan mag je ook: zie de beschrijving hieronder.

2 2 2 Wat voor werk mag je niet doen als je 14 jaar bent? Noem er drie. Kijk hieronder voor verschillende voorbeelden van werk dat je niet mag doen als je 14 jaar bent. 3 Mark is 14 jaar. Hoeveel uur mag hij maximaal per dag werken tijdens schooldagen? Zoals je hieronder kunt zien, mag hij niet meer dan 2 uur per dag werken.

3 3 4 Kim is 13 jaar. Hoeveel uur mag zij maximaal per week werken in de vakantie? Zoals je hieronder kunt zien mag zij niet meer dan 35 uur per week werken. Opdracht 1 Is werken gezond? Pag 45 Er is een wet die heel veel regelt rondom veilig en gezond werken. Als jij het voor het zeggen had, wat zou je dan in ieder geval met zo n wet geregeld willen hebben? Antwoord door de docent te beoordelen. Pag 46 Wat heeft de fabrikant er aan gedaan om te zorgen dat je fiets brommer veilig is? Antwoord door de docent te beoordelen. Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je fiets of brommer veilig is? Antwoord door de docent te beoordelen. Als je op je fiets of brommer naar school toe rijdt, wat heeft de gemeente er dan aan gedaan om te zorgen dat het veilig is? Antwoord door de docent te beoordelen. Wat kun je er zelf aan doen om veilig op school te komen? Antwoord door de docent te beoordelen. Pag 47 Beschrijf een situatie waarin je vier van de zeven woorden hierboven gebruikt. Antwoord door de docent te beoordelen.

4 4 Veiligheid is er niet zomaar. Pag 48 Waarom eindigt de opa van John zijn verhaal met Verbeter de wereld begin met jezelf? Antwoord door de docent te beoordelen. Pag 49 veiligheid 1. gevaar 2. aandacht 3. bescherming 4. ongeval 5. scholing gezondheid 1. gevaar 2. aandacht 3. bescherming 4. giftige stoffen 5. scholing

5 5 welzijn 1. stress 2. goede werkhouding 3. werkdruk 4. rugklachten 5. scholing Pag 50 Waarom is het belangrijk Veiligheid, Gezondheid en Welzijn steeds verder te verbeteren? Zo zorg je voor: minder ongevallen, een betere werkomgeving, minder ziekteverzuim en een goede naam van de bedrijfstak. Waarom zouden de werkgever en de werknemer allebei verantwoordelijkheden krijgen? Ieder krijgt verantwoordelijkheden voor het gedeelte waar hij / zij verantwoordelijk voor is. Wat vind je iets dat typisch de verantwoordelijkheid van de werkgever moet zijn? De werkgever zorgt voor veilig werk en verstrekt PBM s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen). Wat zou de verantwoordelijkheid van de werknemer moeten zijn? De werknemer draagt PBM s en draagt verantwoordelijkheid op de werkplek. Wat heeft het VCA certificaat te maken met de Arbowet? Aansturing voor Veiligheid, Gezondheid en Welzijn. Pag 51 Vul in: letsel of schade door een ongeval? oorzaak: onveilig handelen? oorzaak: onveilige situatie? was het menselijk falen? wist hij het niet? kon hij het niet? wilde hij het niet? lag het aan omstandigheden (thuis)? lag het aan zijn karakter? lag het aan de situatie op het bedrijf? ja ja ja ja nee nee ja ja ja Nee Welk gevaar was er aanwezig? Onvoorzichtigheid, haast.

6 6 Hoe groot was het risico? Groot, omdat werken op hoogte gevaarlijk is. Klein, want (dit is niet van toepassing) Hoe had het ongeval voorkomen kunnen worden? Beter letten op het plaatsen van de ladder, rust en tijd nemen. Pag 52 Antwoord door docent te beoordelen. Antwoord door docent te beoordelen.

7 7 Pag 54 Waarom zou de veiligheidsdeskundige afsluiten met die laatste zin? Antwoord door docent te beoordelen. Bij welke steen of stenen van Lateiner sluit deze zin aan? Antwoord door docent te beoordelen. Leg uit waarom. Antwoord door docent te beoordelen. Pag 55 Wat is de titel van elke steen? 1. achtergrond. 2. menselijk falen. 3. onveilig handelen of een onveilige situatie. 4. het ongeval. 5. letsel of schade. Geef in 1 zin bij elke steen een toelichting. 1. Antwoord door docent te beoordelen. 2. Antwoord door docent te beoordelen. 3. Antwoord door docent te beoordelen. 4. Antwoord door docent te beoordelen. 5. Antwoord door docent te beoordelen.

8 8 Pag 61 Wie is verantwoordelijk? werkgever werknemer 1 Vermijden van eentonig werk X 2 Juiste verwerking van materialen X 3 Vermijden van gevaren X 4 Gevaren bij de bron bestrijden X X 5 Voorlichting geven over VGW X 6 Gevaarlijke situaties melden X 7 Ongevallen melden X 8 Risico-Inventarisatie en Evaluatie X uitvoeren 9 Voorkomen dat derden gevaar lopen X 10 Persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken 11 Risico s aanpakken X X 12 Deelnemen aan een training over X X VGW 13 Arbo-beleid vaststellen X X Pag 62 Antwoord door docent te beoordelen.

9 9 Pag 63 Antwoord door docent te beoordelen. Pag monster 2. ongeval 3. eis 4. ruimte 5. calamiteit 6. misdrijf 7. boete 8. aard 9. misstanden 10. welzijn 11. gevaar Antwoord: overtreding

10 10 Kies zelf maar Arbodienst of Arbeidsinspectie Aan welke instantie meld je het? Arbodienst Arbeidsinspectie 1. een bedrijfongeval met ernstig X letsel 2. een zieke werknemer X 3. een gevaarlijke situatie zonder X acuut gevaar 4. het vermoeden van een X beroepsziekte 5. een klacht over ondegelijk gereedschap 6. een bedrijfsongeval met licht X letsel 7. gegevens over ziektepercentages X 8. het vermoeden van een misdrijf X X Beschrijf de taak van de arbeidsinspectie. Onderzoeken, voorkomen en oplossen van ongewenste situaties. Pag 69 Veiligheidsbril Ruimzichtbril Gelaatscherm Bij slijpwerkzaamheden. Je krijgt dan geen slijpsel in je ogen en gezicht. 1. Voor slijpwerkzaamheden en werkzaamheden met vloeistoffen. 2. Als er kans is op vlambogen. De éérste bij het slijpen en de tweede als je in de elektrotechnische industrie werkt.

11 11 Op het tweede scherm staat een teken van 1000 V. In de praktijk gebruik je een veiligheidsbril. Deze is geschikt voor normale omstandigheden. Ga je hakken, slijpen of boren dan gebruik je de ruimtezichtbril. Pag Omgevingslucht-afhankelijke adembescherming. Dit soort gebruik je als de zuurstofconcentratie hoog genoeg is. 2. Omgevingslucht-onafhankelijke adembescherming. Dit soort gebruik je als de zuurstofconcentratie te laag kan worden. Als er chemische stoffen vrij komen. In ruimten waar bepaalde stoffen worden gebruikt bijvoorbeeld vloeibare stikstof. Als er bijvoorbeeld astbest vrij komt. Hinderlijk stof. Schadelijk stof. Giftig stof.

12 12 Pag 73 Glansdonswatten Oordopjes Otoplastieken Oorkappen 80 db(a). Bij een geluidsniveau groter dan 80 db(a) moet je werkgever gehoorbescherming aanbieden. Gebruik is niet verplicht. Bij een geluidsniveau groter dan 85 db(a) moet je werkgever gehoorbescherming aanbieden en een plan van aanpak hebben om geluidsbronnen aan te pakken. In zo n plan van aanpak kan hij maatregelen als het aanbrengen van geluiddempend of het isoleren van de ruimte opnemen. Hij is verplicht om het plan van aanpak uit te voeren. Als werknemer ben je verplicht gehoorbescherming te dragen. Je moet niet meer dempen dan nodig is en oorbescherming moet altijd goed aansluiten. Antwoord door jezelf te bepalen.

13 13 Pag Geen stickers op de helm plakken. 2. De helm niet in de zon leggen. 3. Niet met een viltstift of verf op je helm schrijven. Pag 75 Handschoenen: Handschoenen van leer. Hittebestendige handschoenen. Handschoenen van butyl-rubber. Handschoenen met extra grip. Handschoenen van neopreen. Handschloenen met snijweerstand. Handschoenen van PVC. Handschoenen die bestendig zijn tegen chemicaliën. Handschoenen van vinyl. Korte en lange handschoenen. Pag 76 Veiligheidsschoenen: Veiligheidsschoenen met stalen neus, een antislipzool en een zool die olie- en zuurbestendig is. Waterdichte schoenen. Veiligheidsschoen met een moeilijk doordringbare stalen tussenzool.

14 14 Pag 77 Beschermende kleding: Brandvertragende kleding. Hittewerende kleding. Zuurbestendige kleding. Wegwerpkleding. Doorwerkkleding. Pag 79 Door een valbeveiliging te gebruiken. Harnasgordel Vanglijn Bij het werken op hoogte (meer dan 2,5 m) is valbeveiliging verplicht. Nee Antwoord door jezelf te bepalen.

15 15 Pag 80 Welke eisen kun je stellen aan persoonlijke beschermingsmiddelen? Helpend handje: d. degelijkheid, doeltreffendheid. b. betrouwbaarheid, bescherming. e. eigenschappen. v. veiligheid. g. gezondheid, gehoor, gezicht. g. gebruik. Vraag Welke acties kun je ondernemen om te weten te komen welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet dragen? Naar de gebodsborden kijken. In de werkvergunning kijken. In de bedrijfsvoorschriften kijken. Aan je leidinggevende vragen. Kijken op een website.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s)

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s) Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een aanvulling op de persoonlijke veiligheid als de werkomgeving niet 100% veilig is. De werkgever moet de beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen. 1.1 Inleiding. 1.3 Oogbescherming. 1.4 Adembescherming. 1.5 Gehoorbescherming. 1.

Persoonlijke beschermingsmiddelen. 1.1 Inleiding. 1.3 Oogbescherming. 1.4 Adembescherming. 1.5 Gehoorbescherming. 1. Persoonlijke beschermingsmiddelen 1.1 Inleiding 1.2 Persoonlijke beschermingsmiddelen en de wet 1.3 Oogbescherming 1.4 Adembescherming 1.5 Gehoorbescherming 1.6 Hoofdbescherming 1.7 Hand/armbescherming

Nadere informatie

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd):

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

lawaai en stof gevaarlijke stoffen en straling veiligheid bij machines lichamelijke belasting door bijvoorbeeld tillen

lawaai en stof gevaarlijke stoffen en straling veiligheid bij machines lichamelijke belasting door bijvoorbeeld tillen Iedere werkomgeving is anders en brengt verschillende veiligheidsrisico s met zich mee. Werken in de detailhandel of logistiek brengt andere risico s met zich mee dan werken in de metaalindustrie of de

Nadere informatie

Baggeraar. De belangrijkste risico's voor de baggeraar zijn: Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid

Baggeraar. De belangrijkste risico's voor de baggeraar zijn: Gevaarlijke stoffen Lawaai Onveiligheid Baggeraar De baggeraar wordt in zijn werk geconfronteerd met diverse en/of wisselende weersomstandigheden. Met harde wind en flinke golfslag wordt met het baggeren gestopt omdat dan de kans op schade aan

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek

Arbochecklist Productie/technisch/logistiek In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/6 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

Veilig en gezond werken

Veilig en gezond werken Veilig en gezond werken B.E.M. Pennings 2006 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie of op andere wijze

Nadere informatie

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument

Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Arbodocument/ Aanvraag-uitzenddocument Opdrachtgever Naam Adres Plaats Contactpersoon Telefoon E-mailadres Uitzendkracht wordt te werk gesteld te: Afdeling uzk Functie uzk Omschrijving werkzaamheden/specifieke

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Hoveniers en Groenvoorziening GELUID In de hovenierssector wordt regelmatig gebruik gemaakt van motorisch aangedreven handgereedschap, trekkers met aanbouwwerktuigen en zelfrijdende machines. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt

Nadere informatie

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen

Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen Toolboxmeeting; Persoonlijke beschermingsmiddelen PBM (Persoonlijke Beschermings Middelen) is een verzamelnaam voor allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken om jezelf te beschermen tegen gevaar. PBM

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Persoonlijke beschermingsmiddelen VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft

Nadere informatie

ArbochecklistProductie/Technisch/Logistiek

ArbochecklistProductie/Technisch/Logistiek ABU Arbochecklist - Productie Naam bedrijf/opdrachtgever: Ingevuld door: Datum: dd-mm-jjjj Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: 1 Je moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten:

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden t b r o n s e k Arbeidsomstandigheden T Inleiding Wettelijke regels Veiligheid, gezondheid en welzijn Rechten en plichten Uitvoering arbobeleid Inleiding Johan ter Veer, administratief medewerker bij blikfabriek

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen CODEX Boek IX titel 2 w w w. c r e s e p t. b e Definitie PBM Iedere uitrusting die bestemd is om door de werknemer gedragen of vastgehouden te worden teneinde hem/haar

Nadere informatie

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid

... Think safety! Werken met. PBM s. Persoonlijke beschermingsmiddelen. VGM Algemeen. Milieu. Gezondheid. Veiligheid ... Think safety! Werken met Persoonlijke beschermingsmiddelen VGM Algemeen Milieu Gezondheid Veiligheid 1 Werken met Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft

Nadere informatie

veiligheid op het werk

veiligheid op het werk veiligheid op het werk Regels en voorschriften droombanen voor Technisch talent Inhoud Veiligheid op het werk 1 Inleiding 3 2 Beleidsverklaring 4 3 Wet- en regelgeving 5 4 Veiligheid op kantoor 6 5 Veiligheid

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP HOOGTE

VEILIG WERKEN OP HOOGTE VEILIG WERKEN OP HOOGTE RICHTLIJN VAN DE ALGEMENE SCHOORSTEENVEGERS PATROONS BOND Voor wie is de richtlijn bedoeld? Deze richtlijn geldt voor alle werkenden (werkgevers, medewerkers, zelfstandig werkenden)

Nadere informatie

Naam bedrijf/opdrachtgever: Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: Mag ook als bijlage worden toegevoegd

Naam bedrijf/opdrachtgever: Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: Mag ook als bijlage worden toegevoegd Blad : 1 van 5 ABU Arbochecklist - Productie Naam bedrijf/opdrachtgever: Ingevuld door: Datum: dd-mm-jjjj Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving: Mag ook als bijlage worden toegevoegd 1 Je moet

Nadere informatie

Blokkensteller ruwbouw

Blokkensteller ruwbouw Blokkensteller ruwbouw Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig blokkenstellen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Blokkenstellen betekent langdurig staan.

Nadere informatie

Plafond- en wandmonteur

Plafond- en wandmonteur Plafond- en wandmonteur Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over het gezond en veilig monteren van wanden en plafonds Informatie voor de werknemer Zwaar werk Wanden en plafonds

Nadere informatie

Metaalbewerker / bankwerker

Metaalbewerker / bankwerker Metaalbewerker / bankwerker Er werken circa 800 tot 1000 metaalbewerkers in de bouw. Ze werken bij grote GWW- en B&U-bedrijven. Onder de verzamelnaam metaalbewerker / bankwerker vallen naast de metaalbewerker

Nadere informatie

WAAROM? Omdat het moet... Wettelijk voorschrift (ARBO, ADN etc) Bedrijfsvoorschrift Omdat ik dat wil... Mijn gezondheid beschermen Bescherming van mijn bemanning PBM s is de laatste in de Hierarchy of

Nadere informatie

Arbochecklist Produktie/Technisch/Logistiek

Arbochecklist Produktie/Technisch/Logistiek Arbochecklist Produktie/Technisch/Logistiek Naam flexwerker : Naam bedrijf/opdrachtgever : Ingevuld door : Functie/opdrachtnaam : Datum : 1 Je moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten:

Nadere informatie

Veilig en gezond werken in de diervoederindustrie

Veilig en gezond werken in de diervoederindustrie Veilig en gezond werken in de diervoederindustrie Veilig en gezond werken in de diervoederindustrie Werk in de diervoedersector is niet altijd vrij van gevaren en risico s. Voor de veiligheid en gezondheid

Nadere informatie

veiligheid op het werk

veiligheid op het werk veiligheid op het werk Regels en voorschriften droombanen voor Technisch talent Inhoud Veiligheid op het werk 1 Inleiding 3 2 Beleidsverklaring 4 3 Wet- en regelgeving 5 4 Veiligheid op kantoor 6 5 Veiligheid

Nadere informatie

Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond

Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond Veilig werken op hoogte : een richtlijn voor de leden van de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond Voor wie is de richtlijn bedoeld? De richtlijn veilig werken op hoogte geldt voor alle leden binnen

Nadere informatie

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek

Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek Arbochecklist Productie/Technisch/Logistiek 1 U moet in het bezit zijn van geldige veiligheidsdiploma s/certificaten: Indien ja, opleiding VCA (veilig werken I/II) veiligheidspaspoort SIR-pas Certificaat

Nadere informatie

Safety Regulations. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Safety Regulations. Persoonlijke beschermingsmiddelen Pagina: 1 van 9 1. Wijzigingen t.o.v. vorige versie Geen, eerste versie. 2. Toepassingsgebied Dit veiligheidsvoorschrift is van toepassing op alle werkzaamheden die binnen de inrichtingsgrenzen van de

Nadere informatie

Evenementcode: proefexamen

Evenementcode: proefexamen Naam kandidaat: Dit proefexamen VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en heeft als doel om de kandidaat kennis te laten maken met de wijze van examineren. De vragen worden één keer per jaar

Nadere informatie

DieselMotorEmissie. Kijk op www.arbomobiel.nl voor meer informatie

DieselMotorEmissie. Kijk op www.arbomobiel.nl voor meer informatie DieselMotorEmissie DieselMotorEmissie (DME of dieselrook) is een sluipend gevaar. De kleine roetdeeltjes zijn kankerverwekkend en je hebt niet meteen in de gaten dat ze zo schadelijk zijn. Het is belangrijk

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Sector Akkerbouw en vollegrondsteelt

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Sector Akkerbouw en vollegrondsteelt GELUID In de vollegronds groenteteelt en akkerbouw wordt veel gewerkt met trekkers, rooimachines, sorteermachines, verwerkingslijnen. Bij veel van deze werkzaamheden wordt de norm voor schadelijk geluid,

Nadere informatie

------- --------------------------

------- -------------------------- 1 van 60 Hoe kan de werkgever het welzijn van de werknemer waarborgen? a) Door een werknemer invloed te laten uitoefenen op eigen werkzaamheden. b) Door een werknemer regelmatig aaneensluitend enkele vrije

Nadere informatie

De tekst gaat over. 3. Als je moeilijke woorden in tekst tegenkomt kun je de woordhulp gebruiken. Kijk in regel 2. Wat betekent veiligheidsrisico s?

De tekst gaat over. 3. Als je moeilijke woorden in tekst tegenkomt kun je de woordhulp gebruiken. Kijk in regel 2. Wat betekent veiligheidsrisico s? Veilig aan het werk Tekst lezen 1. Lees de tekst met behulp van het stappenplan. 2. Voer stap 1 uit van het stappenplan. Doe een voorspelling. De tekst gaat over 3. Als je moeilijke woorden in tekst tegenkomt

Nadere informatie

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE guidelines S September 2012 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen

Nadere informatie

Algemene veiligheidsinstructie Meday Uitzendbureau. KAM HANDBOEK ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Datum: 01-05-2014 Rev: 1

Algemene veiligheidsinstructie Meday Uitzendbureau. KAM HANDBOEK ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Datum: 01-05-2014 Rev: 1 Algemene veiligheidsinstructie Meday Uitzendbureau KAM HANDBOEK Inhoud Inleiding... 3 1. Beleidsverklaring... 3 2. De verantwoordelijkheid van de medewerkers m.b.t. veilig werken... 3 3. Gebruik van persoonlijke

Nadere informatie

Integrated Management System

Integrated Management System Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 1 2. Toepassingsgebied... 1 3. Referenties... 1 4. Definities... 1 5. Werkinstructie... 1 5.1 Algemene instructies... 1 5.2 PBM Matrix... 2 5.3 Minimale voorwaarden

Nadere informatie

VGM-deelplan Onderaannemers

VGM-deelplan Onderaannemers Toelichting en gebruik VGM-deelplan. Heijmans streeft ernaar de Veiligheid, Gezondheid en Milieu aspecten op haar projectlocaties optimaal te beheersen. Om dit te realiseren hanteert Heijmans een veiligheids-

Nadere informatie

Evenementcode: proefexamen

Evenementcode: proefexamen Naam kandidaat: Dit proefexamen VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en heeft als doel om de kandidaat kennis te laten maken met de wijze van examineren. De vragen worden één keer per jaar

Nadere informatie

veiligheid op het Werk

veiligheid op het Werk veiligheid op het Werk Regels en voorschriften!! TECHNISCH PERSONEEL vakwerk voor vakmensen inhoud 1. inleiding 1. Inleiding 3 2. Beleidsverklaring 4 3. Wet- en regelgeving 5 4. Veiligheid in technische

Nadere informatie

Examenopgaven Basisveiligheid

Examenopgaven Basisveiligheid Dit VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en is hiervoor vrijelijk te gebruiken. Auteursrechten Examenopgaven Basisveiligheid Evenementcode: Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit

Nadere informatie

VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK Vakbondstraining voor arbo-actieve vakbondsleden

VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK Vakbondstraining voor arbo-actieve vakbondsleden VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK 2019 Vakbondstraining voor arbo-actieve vakbondsleden 2019 INHOUDSOPGAVE 1. WAAROM DE VAKBONDSTRAINING VEILIG EN GEZOND WERK? 3 2. WAT LEER JE IN DE VAKBONDSTRAINING

Nadere informatie

Kitverwerker (kitter/purder)

Kitverwerker (kitter/purder) Kitverwerker (kitter/purder) Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig kitten Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als kitter werk je veelal in eenzelfde houding,

Nadere informatie

Basisveiligheid-VCA Proefexamen 4

Basisveiligheid-VCA Proefexamen 4 asisveiligheid-v Proefexamen 4 Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts één de juiste is.

Nadere informatie

Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) WHITEPAPER Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) 2 Wettelijk kader De Arbowet stelt een Risico Inventarisatie &

Nadere informatie

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur

GELUID. Knelpunten. De brancheafspraken. Sector Bos en Natuur GELUID In de bos- en natuursector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines of motorisch aangedreven handgereedschap. Bij een deel van deze werkzaamheden wordt de

Nadere informatie

VG- Handboek VG- HANDBOEK

VG- Handboek VG- HANDBOEK VG- HANDBOEK Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Beleidsverklaring 3. De verantwoordelijkheid van de medewerkers m.b.t. veilig werken 4. Gebruik van persoonlijke beschermingmiddelen (PBM) 5. Procedure bij ongevallen,

Nadere informatie

Proefexamen Basisveiligheid VCA

Proefexamen Basisveiligheid VCA Proefexamen Basisveiligheid VCA Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit proefexamen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts één de juiste

Nadere informatie

Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014

Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014 Themamiddag Arbo Hoofdsector S&A 2-4-2014 Arbowet Verplichtingen/Aansprakelijkheid Zelfstandigen en Arbo Arbocatalogus Prioritaire risico s en maatregelen Project aanpak fysieke belasting ISZW Gert van

Nadere informatie

Evenementcode: proefexamen

Evenementcode: proefexamen Naam kandidaat: Dit proefexamen VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en heeft als doel om de kandidaat kennis te laten maken met de wijze van examineren. De vragen worden één keer per jaar

Nadere informatie

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer

Betonboorder. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren. Informatie voor de werknemer Betonboorder Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig betonboren Informatie voor de werknemer Zwaar werk Je zaagt en boort. Apparatuur draag je vaak met de hand

Nadere informatie

Toolbox Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s)

Toolbox Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) info@fsadvies.nl www.fsadvies.nl 06-80044511 Toolbox Persoonlijke Bescherming Middelen (PBM s) PBM s Waarom? Gehoorbescherming. 1. Een normaal gesprek voeren levert een geluidsniveau op van circa 60 db(a).

Nadere informatie

GELUID. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt

GELUID. Sector Boomteelt en Vaste plantenteelt GELUID In de fruit- en boomteelt wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines, compressoren of van motorisch aangedreven handgereedschap. Bij veel werkzaamheden wordt

Nadere informatie

Proefexamen Basis VCA Onderdeel: Arbeidsomstandigheden en milieu- Arbo in de praktijk- Gevaarlijke stoffen

Proefexamen Basis VCA Onderdeel: Arbeidsomstandigheden en milieu- Arbo in de praktijk- Gevaarlijke stoffen Proefexamen Basis VCA Onderdeel: Arbeidsomstandigheden en milieu- Arbo in de praktijk- Gevaarlijke stoffen 1 van 20 Waar is de V&G-wetgeving van toepassing? a. In alle openbare gebouwen. b. In alle gebouwen.

Nadere informatie

Toolbox PBM. Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Toolbox PBM. Persoonlijke Beschermingsmiddelen Toolbox PBM Persoonlijke Beschermingsmiddelen In het kader van het project: Duurzaam inzetbaar dakwerk Veilig en gezond op het dak Afspraken Persoonlijke Beschermingsmiddelen Arbocatalogus Platte daken

Nadere informatie

3 van 60. 4 van 60. 1 van 60. 2 van 60

3 van 60. 4 van 60. 1 van 60. 2 van 60 1 van 60 Wat is welzijn volgens de Arbo-wet? a) De tevredenheid van zowel de werkgever als de werknemer over de afspraken die gemaakt zijn over de inrichting van de werkplek. b) De tevredenheid van de

Nadere informatie

Certificaat B-VCA. Deel 1 van 3

Certificaat B-VCA. Deel 1 van 3 Certificaat B-VCA Deel 1 van 3 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Daphne Ariaens Inhoudelijke redactie: Jurrijn Olie van Soliede opleidingen Titel:

Nadere informatie

VOORLICHTING, ONDERRICHT

VOORLICHTING, ONDERRICHT Doel: Het vastleggen van een checklijst mbt. VGM-voorlichting (nieuw) personeel. Toepassingsgebied: Alle afdelingen. Definities: VGM. = veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu. Verantwoordelijk en bevoegd:

Nadere informatie

Evenementcode: proefexamen

Evenementcode: proefexamen Dit proefexamen VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en heeft als doel om de kandidaat kennis te laten maken met de wijze van examineren. De vragen worden één keer per jaar gecontroleerd

Nadere informatie

Vloerenlegger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig vloeren leggen. Informatie voor de werknemer

Vloerenlegger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig vloeren leggen. Informatie voor de werknemer Vloerenlegger Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig vloeren leggen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Het aanbrengen en nabehandelen van vloeren is lichamelijk

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Fruitteelt

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Fruitteelt GELUID In de fruitteeltsector wordt regelmatig gebruik gemaakt van trekkers, aanbouw- en zelfrijdende machines en op sommige bedrijven ook sorteermachines. Bij met name trekkerwerkzaamheden wordt de norm

Nadere informatie

Kozijnenmonteur. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig kozijnen stellen. Informatie voor de werknemer

Kozijnenmonteur. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig kozijnen stellen. Informatie voor de werknemer Kozijnenmonteur Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig kozijnen stellen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Bij het handmatig stellen van kozijnen moet

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEBOEKJE. te Amersfoort

VEILIGHEIDSINSTRUCTIEBOEKJE. te Amersfoort VEILIGHEIDSINSTRUCTIEBOEKJE te Amersfoort Tel. nr kantoor: 033 434 66 00 Tel. nr G. Driece 06-28904760 Versie: juni 2014 versie 0.3 Pagina 1 VOORWOORD Amersfoort, juni 2014 Voor u ligt het veiligheidsinstructieboekje

Nadere informatie

Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind.

Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind. Inleiding Been en voet Veel arbeidsomstandigheden vragen om schoenen die de kans op letsel, door bijvoorbeeld een vallend voorwerp, voorkomt of verkleind. Schoeisel voor professioneel gebruik kan als volgt

Nadere informatie

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE guidelines S september 2012 PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen

Nadere informatie

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken

Gipsblokkensteller. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Gipsblokkensteller Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over het gezond en veilig stellen van gipsblokken Informatie voor de werknemer Zwaar werk Gipsblokken stellen behoort tot

Nadere informatie

Voeger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig voegen. Informatie voor de werknemer

Voeger. Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf. Alles wat je moet weten over gezond en veilig voegen. Informatie voor de werknemer Voeger Het belangrijkste bouwwerk ben je zelf Alles wat je moet weten over gezond en veilig voegen Informatie voor de werknemer Zwaar werk Als voeger buk en draai je veel. Je werkt soms in een ongunstige

Nadere informatie

Veilig en verstandig werken bij de Belvertshoeve

Veilig en verstandig werken bij de Belvertshoeve Themabundel Veilig en verstandig werken bij de Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld

Nadere informatie

Vakjargon uit Arbowet en arbocatalogus. FNV Woordenlijst

Vakjargon uit Arbowet en arbocatalogus. FNV Woordenlijst Vakjargon uit Arbowet en arbocatalogus FNV Woordenlijst Woordenboekje: jargon rond Arbowet en arbocatalogus arbeidshygiënische strategie arbeidsinspectie arbeidsrisico arbo arbobeleid arbobeleidsregels

Nadere informatie

DieselMotorEmissie (DME)

DieselMotorEmissie (DME) DieselMotorEmissie (DME) DieselMotorEmissie (DME of dieselrook) is een sluipend gevaar. De kleine roetdeeltjes zijn kankerverwekkend en je hebt niet meteen in de gaten dat ze zo schadelijk zijn. DME wordt

Nadere informatie

Examenopgaven VOL-VCA

Examenopgaven VOL-VCA Naam kandidaat: Dit VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en is hiervoor vrijelijk te gebruiken. Auteursrechten Examenopgaven VOL-VCA Evenementcode: 00000000-NA220000 Lees de volgende aanwijzingen

Nadere informatie

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E.

Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Betrekken medewerkers bij de uitvoering van de RI&E. Medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie over veiligheid en gezondheid op het werk. Zij hebben belang bij veilige en gezonde werkomstandigheden

Nadere informatie

Examen: Basisveiligheid

Examen: Basisveiligheid Naam kandidaat: Examen: Evenementcode: Proefexamen_ VCA Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts

Nadere informatie

Het echte B-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 40 vragen en daarvoor heeft u maximaal 60 minuten de tijd.

Het echte B-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 40 vragen en daarvoor heeft u maximaal 60 minuten de tijd. Dit proefexamen omvat 20 vragen over de hoofdstukken 1 tot en met 3 van het PBNA lesboek Basisveiligheid VCA. Aan dit proefexamen mogen maximaal 30 minuten besteed worden. Elk goed antwoord levert u 1

Nadere informatie

Basisveiligheid VCA voor de groen-grijze sector 5e druk

Basisveiligheid VCA voor de groen-grijze sector 5e druk Basisveiligheid VCA voor de groen-grijze sector 5e druk Antwoorden, puzzels en oefenexamenvragen Hoofdstuk 1 1. gevarenbronnen 2. - onveilige situaties - onveilige handelingen 3. onveilige handelingen

Nadere informatie

Antwoorden Oefenvragen, puzzels en multiplechoice-vragen

Antwoorden Oefenvragen, puzzels en multiplechoice-vragen Basisveiligheid VCA voor de groen-grijze sector, 4e druk Antwoorden, puzzels en multiplechoice-vragen Hoofdstuk 1 1 gevarenbronnen 2 - onveilige situaties - onveilige handelingen 3 onveilige handelingen

Nadere informatie

Toelichting en gebruik V&G-deelplan.

Toelichting en gebruik V&G-deelplan. Toelichting en gebruik V&G-deelplan. SMT Bouw & Vastgoed streeft ernaar de Veiligheid, Gezondheid en Milieu aspecten op haar projectlocaties optimaal te beheersen. Om dit te realiseren hanteert SMT Bouw

Nadere informatie

Persoonlijk beschermingsmiddel PBM

Persoonlijk beschermingsmiddel PBM Persoonlijk beschermingsmiddel PBM Definitie Uitrusting die je individueel draagt of vasthoudt om je te beschermen tegen gezondheids- en veiligheidsrisico s op het werk. (helm, lasscherm, ) Ook alle aanvullingen

Nadere informatie

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd.

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd. Dit proefexamen omvat 35 vragen over de hoofdstukken 4 tot en met 9 van het PBNA lesboek VOL-VCA. Aan dit proefexamen mogen maximaal 50 minuten besteed worden. Elk goed antwoord levert u 1 punt op. Voor

Nadere informatie

Protocol voor het handelen bij ongevallen

Protocol voor het handelen bij ongevallen Protocol voor het handelen bij ongevallen Maart 2016 Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbowet, is de werkgever verplicht om ongevallen op te nemen in een ongevallenregister en ernstige

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Persoonlijke beschermingsmiddelen Als je de tuin, de erfbeplanting of een kavel moet gaan bespuiten met een of ander gewasbeschermingsmiddel, moet je ook jezelf beschermen. De middelen zijn erg giftig

Nadere informatie

WERKDAGFORMULIER LANDSCHAPSBEHEER NEDERLAND

WERKDAGFORMULIER LANDSCHAPSBEHEER NEDERLAND 1 PROVINCIE ORGANISATIE (Hoofdverantwoordelijk) Naam organisator Email Mobielnummer Datum werkdag(en) en werktijden GROEPSGEGEVENS Naam werkgroep Naam contactpersoon Adres Postcode en plaats Email Mobielnummer

Nadere informatie

Toolbox-meeting Voet- en been bescherming

Toolbox-meeting Voet- en been bescherming Toolbox-meeting Voet- en been bescherming Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Onder been- en voetbeschermingsmiddelen worden verstaan:

Nadere informatie

PBM: voetbescherming Welke soorten veiligheidsschoenen zijn er?

PBM: voetbescherming Welke soorten veiligheidsschoenen zijn er? PBM: voetbescherming Bij veel werkzaamheden in de bouw bestaat het risico om in scherpe voorwerpen te stappen of een vallend voorwerp op de voet te krijgen. Om dit risico te beperken moet de werkgever

Nadere informatie

Evenementcode: proefexamen

Evenementcode: proefexamen Naam kandidaat: Dit proefexamen VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en heeft als doel om de kandidaat kennis te laten maken met de wijze van examineren. De vragen worden één keer per jaar

Nadere informatie

Werk veilig of werk niet

Werk veilig of werk niet S3 Werkplek HSEQ Werk veilig of werk niet Werkzaamheden mogen pas beginnen na toestemming van GDF SUEZ. Lees de werkvergunning nauwkeurig en controleer of de daarin omschreven beheersmaatregelen daadwerkelijk

Nadere informatie

Zakboek ziekteverzuim Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB

Zakboek ziekteverzuim Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB Zakboek ziekteverzuim Voor gezonde en tevreden medewerkers in het MKB ductie Ziekte en arbeidsongeschiktheid hebben een grote impact op jou, je bedrijf en je medewerkers. Een gezonde en veilige werkomgeving

Nadere informatie

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd.

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd. Dit proefexamen omvat 20 vragen over de hoofdstukken 10 tot en met 13 van het PBNA lesboek VOL-VCA. Over deze hoofdstukken worden geen specifieke VOL-vragen gesteld in het echte examen. Aan dit proefexamen

Nadere informatie

HSE guidelines. december 2014 CAUSTIC SODA HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. december 2014 CAUSTIC SODA HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines H december 2014 CAUSTIC SODA HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Overal waar dit als verplichting is aangegeven. Gehele terrein. Gehele terrein

Overal waar dit als verplichting is aangegeven. Gehele terrein. Gehele terrein Toolbox meeting Onderwerp: Gebruik PBM s Matrix en toelichting. PBM s Waar Wanneer Helm Tijdens hijsen, bij gevaar voor vallende voorwerpen. Gehoorbeschermers Overal waar dit als verplichting is aangegeven.

Nadere informatie

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd.

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd. Dit proefexamen omvat 35 vragen over de hoofdstukken 1 tot en met 3 van het PBNA lesboek VOL-VCA. Aan dit proefexamen mogen maximaal 50 minuten besteed worden. Elk goed antwoord levert u 1 punt op. Voor

Nadere informatie

Herziening VCA-ETT. Peter van Dijk. 30 mei 2016

Herziening VCA-ETT. Peter van Dijk. 30 mei 2016 Herziening VCA-ETT Peter van Dijk 30 mei 2016 Inhoud Doel, huidige en gewenste situatie Knelpunten & oplossingen Resultaten Structuur ETT Voorbeelden Planning VCA- Basisveiligheid Doel bevorderen en borgen

Nadere informatie

Montage prefab betonelementen

Montage prefab betonelementen Montage prefab betonelementen Het plaatsen, stellen en monteren van prefab betonelementen. De elementen worden met een kraan geplaatst en vervolgens afgeschoord en/of met centerpennen, ankerbouten gesteld

Nadere informatie

Examenopgaven Basisveiligheid

Examenopgaven Basisveiligheid Naam kandidaat: Dit VCA is uitsluitend bestemd voor opleidingsdoeleinden en is hiervoor vrijelijk te gebruiken. Auteursrechten Examenopgaven Basisveiligheid Evenementcode: 00000000-NA210000 Lees de volgende

Nadere informatie

PBM s voor de bescherming van de voeten en benen

PBM s voor de bescherming van de voeten en benen PBM s voor de bescherming van de voeten en benen Veiligheidsschoenen zijn naast beschermende handschoenen de meest gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM s). Net als bij handschoenen zal de keuze

Nadere informatie

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen:

Fysieke belasting. Te nemen maatregelen: Machinaal zagen Machinaal zagen van natuursteen met een vast opgestelde zaagmachine. Dit gebeurt in het algemeen in de werkplaats met een zaagmachine die na instellen het werk grotendeels automatisch uitvoert.

Nadere informatie

- 1 - Informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen. signalering

- 1 - Informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen. signalering - 1 - Informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen & signalering Op de werkvloer kun je te maken krijgen met een aantal risico s. Om deze risico s van het vak te bestrijden, kun je op verschillende

Nadere informatie

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd):

Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): In te vullen door bedrijf / opdrachtgever. Naam bedrijf/opdrachtgever: 1/5 Ingevuld door: Datum (dd-mm-jjjj): Functie/opdrachtnaam: Korte functieomschrijving (mag ook als bijlage worden toegevoegd): Het

Nadere informatie

Betreft: Huisreglement INLEIDING

Betreft: Huisreglement INLEIDING Betreft: Huisreglement INLEIDING Veiligheid, gezondheid en milieu worden gezien als integraal en essentieel onderdeel van de activiteiten binnen F5 Projectengroep B.V. Het bedrijfsbeleid is er op gericht

Nadere informatie

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij

GELUID. Wat is de gewenste situatie? Maatregelen. Sector Paardenhouderij GELUID Er komen op paardenhouderijen werkzaamheden voor waarbij de schadelijke grens van 80 db(a) kan worden overschreden. Als voorbeelden kunnen genoemd worden onderhoudswerk aan erf, stallen en overige

Nadere informatie