Wat is een Beeldtaal?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is een Beeldtaal?"

Transcriptie

1

2 Wat is een Beeldtaal? Beeldtaal is de taal die gebruikt kan worden om beelden te interpreteren en te produceren om zo communicatie mogelijk te maken. Kenmerken waarvan gebruik gemaakt kan worden om een beeld te interpreteren zijn: compositie, moment en techniek. Met deze elementen kan dus een beeld geselecteerd worden dat het beste vertelt wat je wilt communiceren.

3 Waarom een Beeldtaal? De Radboud Universiteit wil een eenduidige en herkenbare uitstraling naar de buitenwereld toe, maar ook naar haar medewerkers en studenten. Een van de methodes om dit te bereiken is door het gebruik van een beeldtaal. Deze beeldtaal bevat de uitgangspunten waaraan het gemaakte beeld moet voldoen. Dit document is bedoeld voor alle medewerkers en studenten van de RU, maar ook voor andere partijen zoals fotografen, vormgevers en communicatiebureaus.

4 Uitstraling Radboud Universiteit In haar communicatie wil de Radboud Universiteit een eenduidig en herkenbaar beeld overbrengen, passend bij haar kernwaarden en de manier waarop de universiteit zich wil positioneren in de markt. De kernwaarden zijn: Persoonlijk Kwaliteit Betrokken De Radboud Universiteit profileert zich dan ook als volgt: De Radboud Universiteit kent een open en persoonlijk sfeer. Dat stimuleert kennisdeling tussen collega s, voorbij de grenzen van vakgebieden. Het prikkelt om verder te kijken, meer te zien. Zo draagt de Radboud Universiteit bij aan nieuwe initiatieven. Binnen de wetenschap en binnen de samenleving.

5 Fotografie en film De beeldtaal van de Radboud Universiteit kenmerkt zich door het gebruik van beelden die verwijzen naar de groene campus, het studentenleven, het onderzoek en het onderwijs. Haar beelden stralen een persoonlijke, betrokken, internationale en moderne universiteit uit. Het is daarom belangrijk dat de beelden die nieuw ontwikkeld worden, niet gedateerd zijn. De fotografie van de Radboud Universiteit kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke beelden, waarin de nabewerking geen overheersende rol inneemt. Personen in beeld hebben een open, frisse blik en de kijker staat bij voorkeur ooghoogte met de afgebeelde persoon.

6 Uitgangspunten: Minimale beeldmanipulatie Foto s zijn een weergave van de dagelijkse werkelijkheid zoals die aanwezig is op de Radboud Universiteit. Het is wenselijk een zo natuurlijk en spontaan mogelijke setting te creëren.

7 Aanwezigheid van mensen Bij de Radboud Universiteit staat de mens centraal, daarom zien we deze graag terug in de beelden; de actieve student op de campus, de onderzoeker in een lab etc.

8 Diversiteit Internationalisering vinden we van belang om onze studenten te laten kennismaken met andere zienswijzen en culturen en ze zo voor te bereiden op het internationale werkveld. In de beelden willen we deze diversiteit laten terugkomen.

9 Moderne en groene campus De Radboud Universiteit heeft een unieke groene campus; er is veel ruimte voor groenvoorziening. Deze groene campus willen we graag in onze visuele uitingen laten zien. Naast de groene campus heeft de Radboud Universiteit ook verschillende moderne gebouwen, faciliteiten en voorzieningen. Ook die willen we in onze beeldtaal laten terugkomen.

10 Persoonlijk en betrokken De open sfeer van de campus komt onder meer tot uiting door het makkelijke contact dat de student met zijn/haar hoogleraar, docent of medestudent heeft. Graag laten we dit zien door contact tussen mensen in beeld te laten zien.

11 Lichaamstaal Iedereen die in beeld gebracht wordt, heeft een actieve en positieve houding.

12 Kleurgebruik We streven naar een zo natuurlijk mogelijk gebruik van kleuren in de fotografie. Daarnaast, indien mogelijk of aanwezig, spelen rode elementen een belangrijke rol in beeld, aangezien dit goed samenvalt met de huiskleur van de Radboud Universiteit.

13 Lichtgebruik Het gebruik van natuurlijk omgevingslicht heeft de voorkeur.

14 Portret Waar mogelijk maken we een portret in de werk- of studieomgeving van de gefotografeerde. De persoon heeft een positieve uitstraling en het beeld wordt bij voorkeur op ooghoogte van de persoon gemaakt.

15 Change Perspective Achtergrond Het thema change perspective gaat uit van de vaststelling dat wetenschap continu het perspectief verandert. Van denkrichtingen, oplossingen, relevantie. Nieuwe perspectieven geven zicht op nieuwe mogelijkheden en onmogelijkheden. Het verleggen van grenzen is onlosmakelijk onderdeel van de wetenschap en van onze samenleving. Dit willen we ook laten terugkomen in de beeldtaal. (De Radboud Universiteit is een organisatie die mensen opleidt en wetenschap bedrijft, waarin een veranderend perspectief steeds van toepassing is. Zij gelooft in een omgeving en cultuur waarin vrij en open kan worden gewerkt, gesproken en gedeeld. Een omgeving waarin alle actoren op waarde worden geschat, voor elkaar toegankelijk zijn en waarin verschillen van achtergrond en inzicht als waardevolle ingrediënten worden gezien in een zoektocht naar nieuwe perspectieven. Een omgeving waarin het ook mogelijk is om - zonder afbreuk te doen aan wat is bereikt of de persoonlijkheid van een individu - kritisch te zijn ten opzichte van een onderwerp, anderen en zichzelf. Aan de Radboud Universiteit zijn we ervan overtuigd dat een brede blik leidt tot nieuwe en verrassende inzichten. Onze campus nodigt daar ook toe uit. Alle vakgebieden bevinden zich op loopafstand van elkaar en dat stimuleert uitwisseling over en weer. Aan de Radboud Universiteit doen we onderzoek en geven we onderwijs over de volle breedte van het academisch spectrum, waardoor de mogelijkheid tot multi-disciplinariteit ontstaat. Juist in de grensoverschrijdingen van bestaande onderzoeksterreinen ontstaan nieuwe inzichten voor de verdere ontwikkeling van de wetenschap. Zo draagt de Radboud Universiteit bij aan nieuwe perspectieven. Binnen de wetenschap en binnen de samenleving.)

16 Beeldtaal Change Perspective Om het thema change perspective kracht bij te zetten, kan gekozen worden voor beelden die letterlijk het perspectief veranderen of door gebruik te maken van lijnen in het beeld die de perspectieflijnen uit de huisstijl versterken. De beelden zetten aan tot denken, en vragen van de kijker een andere manier van kijken. De kijker kan het beeld ontdekken en nieuwsgierig worden naar de boodschap achter het beeld. Richting scholieren kiezen we voor een meer expliciete vertaling, door studenten bijvoorbeeld letterlijk op de kop te zetten. Naarmate de doelgroep ouder wordt, kiezen we voor een meer subtiele invulling.

17

18 Technische Specificaties Fotografie voor drukwerk 300dpi (JPG, TIFF, CMYK mode) voor Web 72dpi (JPG, RGB mode) Zorg ervoor dat het aangeleverde beeld van voldoende afmeting en resolutie is, om te kunnen gebruiken voor het juiste doeleinde. gebruik op de website: achtergrondbeeld: formaat 1920x1080px (72 dpi) Progressive JPG Max 350 kb copyright richtlijnen drukwerk: (c) Radboud Universiteit - [Naam Fotograaf]

19 Beeldbank De beeldbank is te vinden op Om gebruik te kunnen maken van de beeldbank moet je inloggen met je u- s- e- of z-,nummer. Wanneer je de eerste keer inlogt, word je gevraagd een account aan te maken met o.a. je adresgegevens en telefoonnummer. De beeldbank van de Radboud Universiteit is een verzameling hoogwaardig beeldmateriaal waarin de verschillende aspecten van de universiteit belicht worden. Mocht je op zoek zijn naar beeldmateriaal dat je niet in de Beeldbank vindt, of andere vragen en opmerkingen hebben over het beeldmateriaal, neem dan contact op met de beeldredactie.

20 Contact Neem voor vragen, advies, bestaand beeld of productie van nieuw beeld contact op met de Beeldredactie van de afdeling Corporate Communicatie (mail: / tel: ).

Wat is een Beeldtaal?

Wat is een Beeldtaal? Wat is een Beeldtaal? Beeldtaal is de taal die gebruikt kan worden om beelden te interpreteren en te produceren om zo communicatie mogelijk te maken. Kenmerken waarvan gebruik gemaakt kan worden om een

Nadere informatie

Beeldwijzer Avans Hogeschool. Praktische Basisrichtlijnen Beeldstijl

Beeldwijzer Avans Hogeschool. Praktische Basisrichtlijnen Beeldstijl Beeldwijzer Avans Hogeschool Praktische Basisrichtlijnen Beeldstijl pagina 2 van 16 Inhoud 1 Beeldwijzer Avans Hogeschool 3 2 Kernwaarden 5 2.1 Ambitie 5 2.2 Persoonlijke aandacht 6 2.3 Midden in de maatschappij

Nadere informatie

Beeldtaal Basisrichtlijnen voor fotografie

Beeldtaal Basisrichtlijnen voor fotografie Beeldtaal Basisrichtlijnen voor fotografie De fotografie is een essentieel element in de huisstijl van de UvA. Beeld is namelijk zeer bepalend in het vertellen van je verhaal. De toepassing van de basisrichtlijnen

Nadere informatie

HvA-beeld richtlijnen

HvA-beeld richtlijnen HvA-beeld richtlijnen De Hogeschool van Amsterdam ontwikkelde een eigen beeldtaal en laat daarmee zien waar het voor staat. De hieruit opgestelde richtlijnen zijn een hulpmiddel voor medewerkers van communicatie,

Nadere informatie

HvA-beeld richtlijnen

HvA-beeld richtlijnen HvA-beeld richtlijnen De Hogeschool van Amsterdam omtwikkelde een eigen beeldtaal en laat daarmee zien waar het voor staat. De hieruit opgestelde richtlijnen zijn een hulpmiddel voor medewerkers van communicatie,

Nadere informatie

Huisstijlgids

Huisstijlgids Huisstijlgids www.maldex.be 1 Logo: algemeen Logo in kleur primair Waar mogelijk wordt het logo altijd volledig in kleur gebruikt. Voor gebruik op schermen zijn er RGB-varianten beschikbaar in JPG & PNG.

Nadere informatie

HvA-beeld richtlijnen

HvA-beeld richtlijnen HvA-beeld richtlijnen De Hogeschool van Amsterdam omtwikkelde een eigen beeldtaal en laat daarmee zien waar het voor staat. De hieruit opgestelde richtlijnen zijn een hulpmiddel voor medewerkers van communicatie,

Nadere informatie

RICHTLIJNEN HUISSTIJL ADFIZ - LEDEN

RICHTLIJNEN HUISSTIJL ADFIZ - LEDEN RICHTLIJNEN HUISSTIJL ADFIZ - LEDEN Motivatie logo Adfiz Het logo Adfiz staat voor waarden als betrouwbaarheid, kwaliteit, deskundigheid, gemak, etc. Allemaal zaken die een klant belangrijk vindt bij zijn

Nadere informatie

HUISSTIJL MANUAL DELTA ACADEMY

HUISSTIJL MANUAL DELTA ACADEMY HUISSTIJL MANUAL DELTA ACADEMY HZ UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Augustus 2012 INHOUD C G DELTA ACADEMY 1 LOGO 1.1 VERSCHIJNINGSVORMEN & KLEURGEBRUIK DELTA ACADEMY LOGO 1.2 DELTA ACADEMY ENDORSED LOGO

Nadere informatie

CMD brand guide. Versie 1.0 oktober 2014

CMD brand guide. Versie 1.0 oktober 2014 CMD brand guide Versie 1.0 oktober 2014 Inhoud 5 Uitgangpunten 7 Iconen 10 Totems 13 Typografie 16 Kleurgebruik 20 Fotografie 23 Uitingen 27 Powerpoint 29 Online 33 Beeldbank 35 Combinatie met HvA huisstijl

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Logo. constructie kleuren achtergronden Typografie. lettertypes slogan teksten Fotografie. corporate advertenties en posters Contact

INHOUDSOPGAVE. Logo. constructie kleuren achtergronden Typografie. lettertypes slogan teksten Fotografie. corporate advertenties en posters Contact HUISSTIJL HANDBOEK INHOUDSOPGAVE Logo constructie kleuren achtergronden Typografie lettertypes slogan teksten Fotografie corporate advertenties en posters Contact 03 04 05 06 07 08 08 09 10 02 LOGO constructie

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Logo. Typografie. Fotografie. Contact. constructie kleuren achtergronden. lettertypes slogan teksten. corporate posters en meer

INHOUDSOPGAVE. Logo. Typografie. Fotografie. Contact. constructie kleuren achtergronden. lettertypes slogan teksten. corporate posters en meer HUISSTIJL HANDBOEK INHOUDSOPGAVE Logo constructie kleuren achtergronden Typografie lettertypes slogan teksten Fotografie corporate posters en meer Contact 03 04 05 06 07 08 08 09 10 02 LOGO Versie 1 0,5X

Nadere informatie

BRANDBOOK Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de Amplixs huisstijl maart 2019 Versie 2.2

BRANDBOOK Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de Amplixs huisstijl maart 2019 Versie 2.2 Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de Amplixs huisstijl maart 2019 Versie 2.2 INHOUDSOPGAVE 3... Inleiding 4...Deel I. Het merk - intro 5... Amplixs DNA 6...Tagline 7...Deel II. Het

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016 RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT September 2016 INHOUD Introductie 3 Gebruik en plaatsing Losse / enkele foto 4 Foto wolk 4 fotografiestijlen 5 Fotografiestijl 1: conceptueel en verhalend Uitleg en voorbeelden

Nadere informatie

Opdracht Ontwerp een huisstijlhandboek voor je crossmediaproject/televisieprogramma met je projectgroep.

Opdracht Ontwerp een huisstijlhandboek voor je crossmediaproject/televisieprogramma met je projectgroep. Huisstijlhandboek Opdracht Ontwerp een huisstijlhandboek voor je crossmediaproject/televisieprogramma met je projectgroep. Formaat Huisstijlhandboek Ontwerp het huisstijlhandboek op A5-formaat of in een

Nadere informatie

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID

Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ontdek jezelf. En je vak. Ik ben het ID Ik geef betekenis aan onze missie Ik begeleid studenten naar de arbeidsmarkt, een vervolgopleiding en/of een actieve rol in de samenleving. En: ik zorg dat een student

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Een blik op onze identiteit en onze toekomst Informatie voor medewerkers 2 Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Justitie en Veiligheid Inhoud

Nadere informatie

creatief.uniek.veelzijdig

creatief.uniek.veelzijdig info@r10grafischontwerp.nl www.r10grafischontwerp.nl creatief.uniek.veelzijdig Jezelf duidelijk en onderscheidend positioneren in de markt begint met naar buiten toe treden. Hierbij is het van belang dat

Nadere informatie

HUISSTIJLHANDBOEK. Huisstijlhandboek GGD Brabant-Zuidoost Versie 1.0

HUISSTIJLHANDBOEK. Huisstijlhandboek GGD Brabant-Zuidoost Versie 1.0 HUISSTIJLHANDBOEK Huisstijlhandboek GGD Brabant-Zuidoost Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE Inleiding Pagina 03 Typografie Pagina 09 Het logo Pagina 04-06 Het gebruik van afbeeldingen Pagina 10-11 Kleurgebruik Pagina

Nadere informatie

Case studie JSO Expertisecentrum voor jeugd, samenleving en ontwikkeling

Case studie JSO Expertisecentrum voor jeugd, samenleving en ontwikkeling Case studie JSO Expertisecentrum voor jeugd, samenleving en ontwikkeling Case studie (->) JSO OPDRACHTGEVER JSO Expertisecentrum voor jeugd, samenleving en ontwikkeling. OPDRACHT Bedenk een nieuwe corporate

Nadere informatie

Naast de beeldwijzer is er ook een communicatiewijzer en een schrijfwijzer voor communicatie over het i-nup.

Naast de beeldwijzer is er ook een communicatiewijzer en een schrijfwijzer voor communicatie over het i-nup. BEELDWIJZER e-overheid Doel en opbouw Deze beeldwijzer is bedoeld voor alle partijen die direct betrokken zijn bij de communicatie naar de diverse stakeholders van de implementatie van het Nationaal Uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

HvA-beeld richtlijnen

HvA-beeld richtlijnen HvA-beeld richtlijnen De Hogeschool van Amsterdam ontwikkelde een eigen beeldtaal en laat daarmee zien waar het voor staat. De hieruit opgestelde richtlijnen zijn een hulpmiddel voor medewerkers van communicatie,

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Richtlijnen huisstijl

Richtlijnen huisstijl Richtlijnen huisstijl Richtlijnen huisstijl 2016 1 Inhoud 03 Introductie Logo 04 Logo en variant 05 Gebruik van het logo 06 Logo in kleur, wit of zwart Kleuren 07 Kleurwaarden 08 Tinten Typografie 09 Lettertype

Nadere informatie

Beeldwijzer Avans Hogeschool. Bijlage: kernwaarden

Beeldwijzer Avans Hogeschool. Bijlage: kernwaarden Beeldwijzer Avans Hogeschool Bijlage: kernwaarden pagina 2 van 5 Inhoud 1 Merkwaarden Avans Hogeschool 3 1.1 Ambitieus 3 1.2 Persoonlijke aandacht 3 1.3 Midden in de maatschappij 3 2 De merkwaarden van

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r.

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r. MultiKantoor & Printgoedkoper hebben een nieuwe, voor u interessante, dienst toegevoegd aan haar reeds uitgebreide dienstenpakket; het DIGITAAL DRUKWERK voor zowel consumenten als de zakelijke markt. En

Nadere informatie

IDENTITEIT. Erasmus Universiteit Rotterdam

IDENTITEIT. Erasmus Universiteit Rotterdam IDENTITEIT Erasmus Universiteit Rotterdam VERTREKPUNT Brand identity wheel & designstrategie ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM 2 DESIGNSTRATEGIE Het merk manifest Ambitieuze denkers én doeners Binnenste

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

Styleguide Breda brengt het samen

Styleguide Breda brengt het samen Styleguide Breda brengt het samen 1 Inhoudsopgave Design en merkrichtlijnen 1 Stadsslogan en logo 03 BLZ. 2 Design en merkrichtlijnen 04 3 Logo stramien 05 4 Engelse versie 05 5 Kleurgebruik 06 6 Do s

Nadere informatie

versie 1-12 maart 2013

versie 1-12 maart 2013 versie 1-12 maart 2013 huisstijlmanual Inleiding EEN SPORTIEVE HUISSTIJL Een nieuw gezicht voor de Nationale Sportweek! Om deze jaarlijkse sportmanifestatie op een passende en (positief!) opvallende wijze

Nadere informatie

Inleiding. In dit boekje vertellen we daarom over: Waar staan we voor? Wat doen we? En waarom doen we het op de voor de school kenmerkende manier?

Inleiding. In dit boekje vertellen we daarom over: Waar staan we voor? Wat doen we? En waarom doen we het op de voor de school kenmerkende manier? Inleiding Waar staan we voor? Wat doen we? En waarom doen we het op de voor de school kenmerkende manier? Het zijn legitieme vragen die ouders, docenten en ook leerlingen regelmatig stellen. Het zijn vragen

Nadere informatie

Logo en Huisstijl reglement

Logo en Huisstijl reglement 2016 Logo en Huisstijl reglement De heeft dit reglement vastgesteld, waarin zij het gebruik van het Senior- OK -beeldmerk en het Senior-OK -woordmerk vaststelt. Dit reglement dient als richtlijn voor de

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de CDA huisstijl. Februari 2013 Versie 1.1.

Huisstijlhandboek. Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de CDA huisstijl. Februari 2013 Versie 1.1. Huisstijlhandboek Algemene richtlijnen & instructies voor het gebruik van de CDA huisstijl Februari 2013 Versie 1.1. Inhoud 1. Inleiding 2. Logo 3. Opbouw logo en payoff 4. Plaatsing van het logo 5. Omgaan

Nadere informatie

Magazine Zorg voor beweging 2019 versie 29-11

Magazine Zorg voor beweging 2019 versie 29-11 Magazine Zorg voor beweging 2019 versie 29-11 Inhoud 1. Verschillen met voorgaande jaren 2. De voordelen op een rij 3. Bestellen 4. Vijf pakketten 5. Prijsverschillen Bijlage: Goed om te weten 1. Verschillen

Nadere informatie

Huisstijl Koning Willem 1 College Hieronder staan een aantal richtlijnen geformuleerd in het huisstijlhandboek van KW1C.

Huisstijl Koning Willem 1 College Hieronder staan een aantal richtlijnen geformuleerd in het huisstijlhandboek van KW1C. VOORLICHTINGSFOLDER, tweedelig Opdracht: Maak een Voorlichtingsfolder voor de opleiding Marketingmedewerker / Creatieve Marketing en Communicatie MHBO. Verwerk in de folder de huisstijl van het Koning

Nadere informatie

Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique

Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique Bijdragen aan een positieve beeldvorming? Fotograferen volgens The new picture of Technique Uw fotografie en moderne beeldvorming Iedereen die communiceert over techniek draagt bij aan de beeldvorming

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

Huisstijlmanual. FitStap // huisstijlmanual // versie 1 december 2017

Huisstijlmanual. FitStap // huisstijlmanual // versie 1 december 2017 Huisstijlmanual december 2017 Inleiding Een goede huisstijl geeft een project een gezicht, een herkenbaar gezicht dat past bij wie je bent en wat je wilt uitstralen. Een succesvolle huisstijl wordt consequent

Nadere informatie

Inholland. en dichtbij We zijn divers We maken kwaliteit samen Maart 2017 We bek

Inholland. en dichtbij We zijn divers We maken kwaliteit samen Maart 2017 We bek We durven te leren We handelen persoonlijk en dichtbij We divers We maken kwaliteit samen We bekennen kleur We du ven te leren We handelen persoonlijk en dichtbij We zijn div We maken kwaliteit samen We

Nadere informatie

RICHTLIJN LOGO HISTORISCH GRAVE

RICHTLIJN LOGO HISTORISCH GRAVE RICHTLIJN LOGO HISTORISCH GRAVE HISTORISCH GRAVE HISTORISCH GRAVE Grave is een prachtig stadje dat de moeite van het bezoeken meer dan waard is. Dat is bij velen echter nog niet bekend en daarom willen

Nadere informatie

Stijlgids voor iconen

Stijlgids voor iconen STIJLGIDS VOOR ICONEN HOOFDSTUK Kop Platte tekst Stijlgids voor iconen V1.0 - December 2018 STIJLGIDS VOOR ICONEN INHOUD 2 Inhoud Inleiding 3 Het template 4 Stijlkenmerken 5 Het grid gebruiken 7 Grootte

Nadere informatie

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Banner Via www.banners.uba.be willen we de UBA secties de gelegenheid geven op een eenvoudige manier zelf een banner te ontwerpen en tegen een gunstige

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Ontwerp inventarisatie formulier t.b.v. SiteSpirit pro

Ontwerp inventarisatie formulier t.b.v. SiteSpirit pro www.sitespirit.nl pagina 1 van 6 Ontwerp inventarisatie formulier t.b.v. SiteSpirit pro Wij verzoeken u vriendelijk dit formulier zo uitgebreid mogelijk in te vullen en te versturen aan SiteSpirit. Tevens

Nadere informatie

Opmerkingen: Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen.

Opmerkingen: Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen. Naar aanleiding van de eerste geleverde foto s is deze presentatie tot stand gekomen. Het bleek dat het formaat en de resolutie van een aantal foto s niet aan de spelregels voldeden. Foto s mogen niet

Nadere informatie

Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit voor denkers en doeners. Integriteitscode. CODE:i

Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit voor denkers en doeners. Integriteitscode. CODE:i Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit voor denkers en doeners. Integriteitscode CODE:i Missie De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft als primaire taken het genereren en overdragen van

Nadere informatie

huisstijl handboekje

huisstijl handboekje huisstijl handboekje het merk Plein nul10 Wie zijn wij? Plein nul10 is een merk! Dat merk vertegenwoordigd de kinderopvang in Hoogvliet en Lombardijen. Plein nul10 is een plein voor alle kinderen. Baby

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

Huisstijl gids. Alles wat je wil weten over de stijl van Twente.

Huisstijl gids. Alles wat je wil weten over de stijl van Twente. Huisstijl gids Alles wat je wil weten over de stijl van Twente. WAAR BEN JE NAAR OP ZOEK? STRATEGIE LOGO EN AFZENDER KLEURGEBRUIK LETTERTYPISCH TWENTE! MAGAZINES & BROCHURES FOTOGRAFIE COLLAGESTIJL Strategie

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

Bedrijvenpakket Glazen Huis 2008

Bedrijvenpakket Glazen Huis 2008 Bedrijvenpakket Glazen Huis 2008 S.G. Daedalus S.G. Daedalus is de studievereniging van de opleiding Industrieel Ontwerpen (IO) aan de Universiteit Twente. Momenteel telt zij 550 leden, waarvan ruim een

Nadere informatie

Communicatievisie 2014 More Than a Degree

Communicatievisie 2014 More Than a Degree Communicatievisie 2014 More Than a Degree Definitielijst SU: Student Union SUb: Student Union bestuur Student: Student aan de Universiteit Twente UT: Universiteit Twente TOM: Twents Onderwijs Model MTAD:

Nadere informatie

Kleding met een boodschap

Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Een opdracht voor groep 8 gericht op kritisch denken Door kritisch naar een show van Louis Vuitton te kijken en hardop te denken ontdekken de leerlingen

Nadere informatie

Doe ook mee met de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek. Inhoud

Doe ook mee met de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek. Inhoud Inhoud Is uw organisatie ook bezig met samen beslissen? En wilt u dat laten zien aan artsen en patiënten? De campagne helpt artsen en patiënten met samen beslissen. Ook laten we zien wat er in het land

Nadere informatie

Scholen. Verenigingen. Organisaties. De mooiste herinneringen, vereeuwigd in een Jaarboek

Scholen. Verenigingen. Organisaties. De mooiste herinneringen, vereeuwigd in een Jaarboek Scholen Verenigingen Organisaties De mooiste herinneringen, vereeuwigd in een Jaarboek Inhoud 1. Samen een jaarboek maken basisscholen middelbare scholen verenigingen bedrijven en organisaties 2. Jaarboek

Nadere informatie

Huisstijlbeschrijving

Huisstijlbeschrijving Huisstijlbeschrijving 2 Inhoud Inleiding 3 Het NBVlogo 4 Het kleurenpalet 5 Typografie 9 Vormtaal en grid 17 Beeldtaal 22 Beeldschermpresentaties 40 Digitale uitingen 41 Brochures, folders en leaflets

Nadere informatie

Stijlgids Beeldformule

Stijlgids Beeldformule Stijlgids Beeldformule Richtlijnen Uitgangspunten Fotografie Formaten Rechten Illustraties Verklaring Portretrecht 1 augustus 2012 Stijlgids Richtlijnen Inhoud Uitgangspunten 3 In een notedop Fotografie

Nadere informatie

Huisstijl handboek Wij zijn Nijmegen: Do it yourself. Versie: 2.0 maart 2017

Huisstijl handboek Wij zijn Nijmegen: Do it yourself. Versie: 2.0 maart 2017 Huisstijl handboek Wij zijn Nijmegen: Do it yourself Versie: 2.0 maart 2017 Inleiding In dit handboek wordt beschreven hoe de huisstijl van Wij zijn Nijmegen kan worden ingezet in zowel online als of offline

Nadere informatie

Visuele geletterdheid

Visuele geletterdheid Visuele geletterdheid Ola Lanko Kijken, daar draait het om in het boek Required Reading van Ola Lanko. Op een laagdrempelige manier onderzoekt de 27-jarige Oekraïense fotografe de manier waarop wij naar

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Unique Change. Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl van Unique Change.

Huisstijlhandboek. Unique Change. Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl van Unique Change. Huisstijlhandboek Unique Change Algemene richtlijnen & instructies voor gebruik van de huisstijl van Unique Change SchaapOntwerpers Inhoudsopgave Inhoudsopgave 01 Inleiding 02 Woordbeeld 03 Patroon 06

Nadere informatie

Tariefkaart brabant breed

Tariefkaart brabant breed Tariefkaart brabant breed Het zakelijk magazine voor ondernemers in brabant BRABANT BREED ALGEMEEN Brabant Breed is een kennismagazine, opgezet voor en door ondernemers. Brabant Breed is toegespitst op

Nadere informatie

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Voorbij de kunst Anders kijken naar kunst met jongeren Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7

Nadere informatie

Huisstijl handboek. oktober 2015 V1.1

Huisstijl handboek. oktober 2015 V1.1 Huisstijl handboek oktober 2015 V1.1 Inhoudsopgave Inleiding 1. De basis... 3 1.1 Logo... 5 1.2 Alternatief logo... 6 1.3 Kleurgebruik logo... 7 1.4 Wall of shame logo... 10 1.5 Beeldmerk... 11 1.6 Wall

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Beeldwijzer Avans Hogeschool

Beeldwijzer Avans Hogeschool Beeldwijzer Avans Hogeschool Colofon datum oktober 2013 auteurs Krista van Berkel, Moniek van der Werff, Martje Kuijpers versie 4.0 status Concept pagina 2 van 20 Inhoud 1 Wie is Avans Hogeschool? 3 2

Nadere informatie

Handleiding Beeldmateriaal op de afdelingspagina s van alzheimer-nederland.nl

Handleiding Beeldmateriaal op de afdelingspagina s van alzheimer-nederland.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Uitleg fotogebruik Alzheimer Nederland 2 2.1 Uitgangspunten voor goede foto s op www.alzheimer-nederland.nl 2 2.2 Richtlijnen voor de fotografie van de headers afdelings-

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. CBS Beeldbank

Gebruikershandleiding. CBS Beeldbank Gebruikershandleiding CBS Beeldbank Werken met de beeldbank Als redacteur van CBS ben je regelmatig op zoek naar geschikt beeld bij nieuwsberichten voor op de website en social media. Om het je iets gemakkelijker

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Artikel 1. Definities Artikel 2. Toepassing Artikel 3. Aanbod

Algemene Voorwaarden Artikel 1. Definities Artikel 2. Toepassing Artikel 3. Aanbod Algemene Voorwaarden Artikel 1. Definities 1. Offerte: alle aanbiedingen van fotograaf aan (rechts)personen waarmee beoogd wordt een overeenkomst aan te gaan. 2. Overeenkomst: de overeenkomst van opdracht

Nadere informatie

Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo

Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo Plenaire terugkoppeling MASTERCLASSES WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE ALS GRONDHOUDING EN VAKOVERSTIJGENDE BENADERING Lou Slangen 12-11-2014 WETENSCHAP EN

Nadere informatie

Publicatie beeldmateriaal

Publicatie beeldmateriaal Publicatie beeldmateriaal Bestuur scholengemeenschap voor vmbo havo atheneum gymnasium school voor praktijkonderwijs Afspraken i.v.m. veranderende wetgeving (de Algemene Verordening Gegevensbescherming),

Nadere informatie

Zorg voor beweging Jaarmagazine 2018

Zorg voor beweging Jaarmagazine 2018 Zorg voor beweging Jaarmagazine 2018 Inhoud 1. De voordelen op een rij 2. Vijf pakketten 3. Bestellen Bijlage: Goed om te weten 1. De voordelen op een rij Met het magazine zet u orthopedie op de kaart.

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

febelgra huisstijl richtlijnen Intro 1.0 Logo 2.0 Slogan 3.0 Typografie

febelgra huisstijl richtlijnen Intro 1.0 Logo 2.0 Slogan 3.0 Typografie febelgra huisstijl richtlijnen Intro 1.0 Logo 2.0 Slogan 3.0 Typografie Febelgra is de representatieve beroepsvereniging van de Belgische grafische industrie. Febelgra behartigt de belangen en is de spreekbuis

Nadere informatie

Checklist: In 5 stappen naar professionele productfoto s

Checklist: In 5 stappen naar professionele productfoto s : In 5 stappen naar professionele productfoto s Aan de slag met betere productfoto s voor meer rendement Goede productfoto s zijn onmisbaar wanneer u een succesvolle webshop wilt runnen. Ze geven namelijk

Nadere informatie

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Quality needs diversity 1. Inleiding Deze richtlijnen zijn een uitwerking van de kernwaarde Ruimte voor talent en groei voor iedereen, onderdeel

Nadere informatie

Instructie RUG videotemplates Inhoud

Instructie RUG videotemplates Inhoud Instructie RUG videotemplates Inhoud Inleiding... 2 Typografie en kleur... 3 Huisstijllettertype: de Parry... 3 Lettertype Open Sans... 3 Hoofdkleur... 4 Stappenplan voor het toepassen van de videotemplates...

Nadere informatie

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden.

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. PANTONE 877C PANTONE 642C PANTONE 656C Beyond creativity In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. DTPH. Sinds 2010 is #grafischespoed nooit

Nadere informatie

Fotografie. perspectief en compositie

Fotografie. perspectief en compositie Fotografie perspectief en compositie perspectief = hoe kijkt de fotograaf Ooghoogte Kikkerperspectief Vogelperspectief Ooghoogte Kikker Vogel compositie = waar staat het onderwerp op de foto Regel

Nadere informatie

HUISSTIJLGIDS SEPTEMBER 2015

HUISSTIJLGIDS SEPTEMBER 2015 SEPTEMBER 2015 AMMA VERZEKERINGEN KUNSTLAAN 39/1 1040 BRUSSEL WWW.AMMA.BE INHOUD Bij dit document werden een aantal bestanden geleverd: Bitmap logo s (JPEG, TIFF, PNG) RGB kleuren Vectoriële logo s (AI,

Nadere informatie

Huisstijl Handboek. De ontwerpregels van Café Restaurant t Fortuin

Huisstijl Handboek. De ontwerpregels van Café Restaurant t Fortuin Huisstijl Handboek De ontwerpregels van Café Restaurant t Fortuin Huisstijlhandboek Café Restaurant t Fortuin Versie 2012 t Fortuin in een nieuwe stijl Een halve eeuw geleden, in 1962, is Café Restaurant

Nadere informatie

DE GECONCRETISEERDE VU ONDERWIJSVISIE, EEN HANDVAT VOOR ACADEMISCH BURGERSCHAP?

DE GECONCRETISEERDE VU ONDERWIJSVISIE, EEN HANDVAT VOOR ACADEMISCH BURGERSCHAP? DE GECONCRETISEERDE VU ONDERWIJSVISIE, EEN HANDVAT VOOR ACADEMISCH BURGERSCHAP? Gerhard van de Bunt, FSW Joke van Saane, GGL Marjolein Zweekhorst, FALW Inge van Wijk, VUmc SMS 2 Concretisering VU Onderwijsvisie

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool Voor elk kind dat met plezier naar zijn eigen hoogte klimt Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool www.hermanbroeren.nl Periode 2018-2022 Roermond, 1 augustus 2018 Voorwoord Voor u ligt het strategisch

Nadere informatie

Een magazine met uitstraling en inhoud!

Een magazine met uitstraling en inhoud! Een magazine met uitstraling en inhoud! AlleMensen! is een onderscheidend kwaliteitsmagazine qua inhoud, papiersoort, vormgeving, drukwerk en formaat (iets breder dan A4). Uitkomst: twee keer per jaar

Nadere informatie

Wij brengen de ruiters tot bij u!

Wij brengen de ruiters tot bij u! Wij brengen de ruiters tot bij u! wie zijn we Eindelijk een unieke kalender met een overzicht van de must see Belgian EVENTS in dressuur! Ontdek via dressuurevent.be meer over clinics, veilingen, wedstrijden,

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

VERSIE BRANDBOOK SPORTBEDRIJF ZAANSTAD. zaans brandbook

VERSIE BRANDBOOK SPORTBEDRIJF ZAANSTAD. zaans brandbook VERSIE 2.1 2018 BRANDBOOK SPORTBEDRIJF ZAANSTAD zaans brandbook inhoudsopgave 3 Kleurenpalet en kleurwaardes 14 Gebruik Patronen 4 Logo witruimte 15 Gevel Patroon 5 Schaal en proportie 16 Mosterd Patroon

Nadere informatie

Toolkit Ons Brabant Fietst

Toolkit Ons Brabant Fietst Toolkit Ons Brabant Fietst De partners van Ons Brabant Fietst kunnen voor hun communicatie rondom hun fietsprojecten en activiteiten gebruik maken van de sjablonen uit de toolkit Ons Brabant Fietst. Hierdoor

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 03. Missie en kernwaarden 07. Nieuwe perspectieven voor de toekomst 13. Beloften 23. Merkbaar en herkenbaar 37

Inhoud. Voorwoord 03. Missie en kernwaarden 07. Nieuwe perspectieven voor de toekomst 13. Beloften 23. Merkbaar en herkenbaar 37 Inhoud Voorwoord 03 Missie en kernwaarden 07 Nieuwe perspectieven voor de toekomst 13 Beloften 23 Merkbaar en herkenbaar 37 01 Voorwoord ROC Friese Poort staat midden in de samenleving, want onderwijs

Nadere informatie

Technische specificaties Nationaal package

Technische specificaties Nationaal package Nationaal package De Morgen Het Laatste Nieuws Nationaal package Deadlines Reservaties: donderdag voor publicatie 12u Materiaal: donderdag voor publicatie 15u Formaten U hebt gekozen voor publicatie bij

Nadere informatie

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP)

Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) Visiedocument Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie (EKJP) I/ Inleiding Het aantal kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen is goed bekend. Zowel in Nederland als in andere landen

Nadere informatie

Het logo en de toepassing 400 jaar Synode van Dordt

Het logo en de toepassing 400 jaar Synode van Dordt De marketingcommissie van Synode 400 (Schouwburg Kunstmin, Dordrechts Museum en Dordrecht Marketing) heeft ter gelegenheid van het event een nieuw logo met een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen. Het is

Nadere informatie

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij.

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Echt drukkers Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Een drukkerij met meer dan 30 jaar ervaring,

Nadere informatie

9 FEB Locatie: Campus Uithof, Utrecht TALENT DAT DE TOEKOMST DURFT VORM TE GEVEN. 6 e EDITIE

9 FEB Locatie: Campus Uithof, Utrecht TALENT DAT DE TOEKOMST DURFT VORM TE GEVEN. 6 e EDITIE 9 FEB 2017 Locatie: Campus Uithof, Utrecht TALENT DAT DE TOEKOMST DURFT VORM TE GEVEN 6 e EDITIE Nieuwe uitdagingen vragen om nieuw talent Het Sustainability Career Event (SCE2017) is het enige nationale

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Om ervoor te zorgen dat jij super goed voor de dag komt met kwalitatief drukwerk is er een drukklaar bestand of ontwerp nodig. Jij zorgt voor het super bestand en SUPERDRUKKER regelt de rest. Om de kwaliteit

Nadere informatie

Logo/huisstijl communicatie handleiding. Richtlijnen gebruik logo van Eindhoven Atletiek. Date: 6-5-10 Door: H.W.P.M.

Logo/huisstijl communicatie handleiding. Richtlijnen gebruik logo van Eindhoven Atletiek. Date: 6-5-10 Door: H.W.P.M. Logo/huisstijl communicatie handleiding Richtlijnen gebruik logo van Eindhoven Atletiek Date: 6-5-10 Door: H.W.P.M.arts Version: 01 Inhoud 1. Verklaring ontwerp logo... 3 2. Verklaring... 3 3. Gebruik....

Nadere informatie