Startbijeenkomst met leidinggevenden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Startbijeenkomst met leidinggevenden"

Transcriptie

1 Startbijeenkomst met leidinggevenden Handleiding Landelijk Centrum HGJB Pr. Bernardlaan AE Bilthoven Tel: info@hgjb.nl

2 Benodigdheden Voor iedereen een hand-out Pennen Mogelijkheid om een filmpje te projecteren (laptop + beamer + boxjes) Het promofilmpje van het jaarthema (zie Tijdsindeling Welkom en opening Binnenkomer de Hotspot - Uitleg 5 min - Spel 10 min - Nabespreking 10 min Introductie jaarthema Bijbel Pauze Verwerking 5 min 25 min 10 min 20 min 15 min 45 min Over het programma Dit programma heeft een sterk bemoedigend en bezinnend karakter. Het is bedoeld als hulpmiddel om je groepsgewijs in het jaarthema Leven met lef te verdiepen. In de eerste plaats is het de vraag wat Leven met lef voor onszelf betekent. Daarna op welke manier we er in het jeugdwerk mee bezig kunnen, waarvoor dit programma alvast wat aandacht vraagt, maar waarvoor diverse andere programma s beschikbaar zijn en komen. Zo komen er programma s voor het kinderwerk (KIM), tienerwerk (TIM) en jongerenwerk (JIM). Zie de informatie in de themamap van dit jaarthema. Na het Welkom en de opening biedt de Binnenkomer de mogelijkheid om het ijs te breken en een belangrijke vraag van het thema alvast aan de orde te stellen: leven met lef stelt je voor de vraag of je Jezus durft te vertrouwen. Dat vraagt lef, moed; je zult moeten leren besluiten om Hem toch te vertrouwen, ook al overzie je niet wat de consequenties zijn. En het zal gaan met vallen en opstaan. Mag dat? Tijdens de Introductie leg je kort het jaarthema uit om daarna de Bijbel te gaan lezen. De aanwezigen gaan voor zichzelf met een gedeelte uit Mattheüs 14 bezig. Na de Pauze vindt de Verwerking van het bijbelgedeelte plaats, met de nodige groepsopdrachten. Ter voorbereiding is het verstandig om de bijbelstudie eerst zelf te doen. Lees je daarna verder in met behulp van de themamap. 2 een christelijke beweging van en voor jongeren!

3 Welkom en opening Heet de deelnemers van harte welkom en begin de avond met een gebed uit te spreken. Binnenkomer - de Hotspot Doel: De ander laten schitteren; Ontwikkelen van lef en spontaniteit; Vertrouwd en veilig met elkaar raken. Aantal deelnemers: Subgroepen van 5 personen, kan dus ook met grote groepen in meerdere subgroepen. Benodigdheden: Een lege ruimte, tafels en stoelen aan de kant. De oefening: Persoon A staat op een 'stip'. Zijn vier subgroepgenoten staan op 1,5 meter afstand, in een halve cirkel. Ze kijken naar A. A improviseert een verhaal. De taak van de vier anderen is om A comfortabel te houden. Als iemand ziet dat A het niet meer weet, moet hij naar de stip rennen en het verhaal naadloos overnemen. Nabespreking: Kun je zien wanneer A 'gered' wil worden en red je hem dan altijd? Waarom wel/niet? Wat is het effect op het lef van A, als hij weet en merkt dat hij gered wordt? Over fouten mogen maken en spontaniteit: mag je ergens aan beginnen als je het nog niet helemaal overziet? Op welke momenten was er meer gevoel van vertrouwen en veiligheid in de groep en hoe kwam dat? Introductie jaarthema Filmpje Toon het promofilmpje van het jaarthema. Leven met lef Leven met lef! Je kunt uitgebreid praten over geloof, je vragen stellen over de Bijbel, maar pas als je je leven daadwerkelijk inricht vanuit de relatie met God, wordt alles 3 een christelijke beweging van en voor jongeren!

4 anders. Tegenover geloof dat ergens in ons hoofd aanwezig is maar tegelijk slechts langs ons concrete leven schampt, staat leven met lef. Dat is een leven van horen én doen, van luisteren en gehoorzaamheid, van bekering en heiliging. In navolging van Jezus Christus treed je vanuit de binnenkamer dagelijks de buitenwereld tegemoet. Over die concrete beweging en doorvertaling gaat het in Leven met lef'. Op alle gebieden klinkt de oproep om Jezus Christus te volgen. Want wie Hem heeft mogen leren kennen, verandert echt in denken, in voelen, in handelen. Leven met lef staat geheel in de dankbaarheid voor Gods redding van ons leven en van de wereld. Het is de spannende beweging van bekering en heiliging, van double listening': listening to the Word and listening to the world'. Bijbel Mattheüs 14:23-33 Vanuit de dankbaarheid voor Gods redding begint leven met lef met het luisteren naar het Woord. De Bijbel staat centraal is daarom ook een uitgangspunt van het HGJB clubmateriaal. En nu gaan we ook eerst samen bijbellezen. Lees het gedeelte voor; geef eventueel de eerste opdracht hieronder mee voor tijdens het lezen. Zet de mensen daarna ieder voor zich aan het werk met de opdrachten. Loop wat rond om te kijken hoe men vordert. De groeps- en plenaire bespreking vindt plaats tijdens het tweede deel van het programma, onder verwerking (zie onder). 23 En toen Hij de menigte weggestuurd had, klom Hij de berg op om er in afzondering te bidden. Toen het avond was geworden, was Hij daar alleen. 24 Het schip was al midden op de zee en verkeerde in nood door de golven, want ze hadden de wind tegen. 25 Maar in de vierde nachtwake kwam Jezus naar hen toe, lopend over de zee. 26 En toen de discipelen Hem over de zee zagen lopen, raakten zij in verwarring en zeiden: Het is een spook! En zij schreeuwden van angst. 27 Maar meteen sprak Jezus hen aan en zei: Heb goede moed, Ik ben het; wees niet bevreesd. 28 Petrus antwoordde Hem en zei: Heere, als U het bent, geef mij dan bevel over het water naar U toe te komen. 29 Hij zei: Kom! En Petrus klom uit het schip en liep op het water om bij Jezus te komen. 30 Maar toen hij op de sterke wind lette, werd hij bevreesd, en toen hij begon te zinken, riep hij: Heere, red mij! 31 Jezus stak meteen Zijn hand uit, greep hem vast en zei tegen hem: Kleingelovige, waarom hebt u getwijfeld? 32 En toen zij in het schip geklommen waren, ging de wind liggen. 4 een christelijke beweging van en voor jongeren!

5 33 Zij die in het schip waren, kwamen Hem aanbidden en zeiden: Werkelijk, U bent de Zoon van God! Voor jezelf Lees het gedeelte nogmaals door en onderstreep de woorden en zinsdelen die voor jou te maken hebben met lef. Wie in deze geschiedenis leeft/leven met lef en waar blijkt dat uit? Waarin zijn deze personen een voorbeeld voor jou? Denk daarbij aan dingen als: hoe zou ik hier zelf mee omgaan, wat betekent dit voor mijn relatie met God, wat wil ik hiervan onthouden, enzovoorts. Verwerking Paniek 26 En toen de discipelen Hem over de zee zagen lopen, raakten zij in verwarring en zeiden: Het is een spook! En zij schreeuwden van angst. De eerste reactie van de leerlingen op de situatie (nacht, storm, hoge golven) is paniek, ze schreeuwen het uit van angst. Voor het jeugdwerk is dit niet zelden een herkenbare reactie. We kijken om ons heen en zien de situatie (leiding te kort, terugloop tieneraantallen, beperkt budget, enz.) en voor we het weten schieten we in de stress. Paniek, hoe krijgen we alles op een goede manier voor elkaar? Bespreek met elkaar Herken je iets van de reactie van de leerlingen als je naar de situatie van het jeugdwerk in je eigen gemeente kijkt? Wat precies? Probeer je eens te verplaatsen in het leven van een kind/tiener/jongere waarmee je werkt. Wat zouden voor hen de hoge golven zijn waarvan ze in paniek raken? Geen paniek 27 Maar meteen sprak Jezus hen aan en zei: Heb goede moed, Ik ben het; wees niet bevreesd. Meteen spreekt Jezus de leerlingen aan. Mooi, Hij wacht daar niet mee. Hij laat ze niet eerst een tijdje in hun angst zitten. Hij reageert meteen en spreekt ze aan. Heb goede moed, Ik ben het, wees niet bang. Ik ben het. Dat doet denken aan de naam van God. Ik ben die Ik ben. Ik ben erbij. Geen enkele reden voor paniek dus. Hij is erbij. Wat een fantastische 5 een christelijke beweging van en voor jongeren!

6 bemoediging voor het aankomende jeugdwerkseizoen. Hoe het ook stormt, hoe hoog de golven ook zijn. Hoe donker het ook lijkt. Hij is er bij. Heb goede moed, wees niet bang. Niet alleen een bemoediging voor jezelf, maar ook de boodschap die je dit jaar aan de kinderen, tieners en jongeren mee mag geven. Hoe hoog de golven in leven ook gaan, Jezus is erbij. Kun/durf je dat te geloven? Leven met lef 29 Hij zei: Kom! En Petrus klom uit het schip en liep op het water om bij Jezus te komen. Jezus is er niet alleen maar, Hij daagt Petrus ook uit om verder te kijken dan de situatie om hem heen. Hij roept Petrus: Kom!. Petrus durft te leven met lef en stapt uit de boot en loopt over het water. Dat is ongetwijfeld een spannend moment geweest. Maar wel nodig. Ik las ergens wie over water wil lopen moet uit de boot stappen. Niet blijven zitten waar je zit, maar in beweging komen. Petrus doet het. Hij heeft het lef. Hij luistert naar Jezus stem en doet wat eerst onmogelijk leek. Bespreek met elkaar Jezus daagt Petrus uit om te leven met lef. Daarvoor moet Petrus wel de relatief veilige boot verlaten en iets doen wat hij tot dan toe voor onmogelijk had gehouden. Wat zou jij dit jeugdwerkseizoen los kunnen/moeten laten? En welke in jouw ogen onmogelijke stap ligt er misschien wel voor je voeten te schemeren? Hoe zou jij een kind/tiener/jongere kunnen uitdagen om het komende seizoen uit de boot te stappen. (denk nog eens terug aan de antwoorden die je gaf onder het kopje paniek) 1. Focus 30 Maar toen hij op de sterke wind lette, werd hij bevreesd, en toen hij begon te zinken, riep hij: Heere, red mij! Zodra Petrus zich weer gaat richten op de situatie om hem heen (hij voelde en hoorde de sterke wind en de golven), schiet hij terug in zijn eerdere emotie en wordt hij weer bang. Die angst verlamt hem. Hij begint letterlijk te zinken. Bespreek met elkaar 1 Voor sommige kinderen/tieners/jongeren kan dit een spanning opleveren. Immers Jezus roept hen op om uit de boot te stappen en dat kan de vraag oproepen zit ik wel in die boot?. Hoor ik wel bij de leerlingen van Jezus? Of: ben ik wel bekeerd? Vanuit de doop mogen we tegen deze kinderen/tieners/ jongeren zeggen: Ja, je zit in die boot. Niet omdat je dat zelf kiest, maar omdat de Heere God je daar in gezet heeft. Hij heeft jou op het oog. En Jezus roept ook jou. 6 een christelijke beweging van en voor jongeren!

7 Zodra Petrus zijn focus op Jezus verliest, zakt hij door het water en wordt hij weer bang. Hoe ga jij er voor zorgen dat jij je focus op Jezus dit jeugdwerkseizoen niet verliest? Hoe zou jij komend seizoen de kinderen/tieners/jongeren van jouw groep kunnen stimuleren om hun focus op de Heere Jezus te houden? Aanbidding 33 Zij die in het schip waren, kwamen Hem aanbidden en zeiden: Werkelijk, U bent de Zoon van God! Het resultaat van Petrus leven met lef, is dat anderen zich in aanbidding voor Jezus neerbuigen en Hem erkennen als de Zoon van God. Opvallend dat ze niet Petrus prijzen voor zijn heldhaftige gedrag, maar de Heere Jezus om wie Hij is. Dat is een mooie bemoedigende motivatie voor ons. Blijkbaar is het zo dat als wij leven met lef, dat een inspiratie voor andere kan zijn om Jezus te erkennen voor wie Hij is. Sluit de avond af in aanbidding door het zingen van (bijvoorbeeld) het volgende lied. Afsluiting Lied: Heer, U bent mijn leven (Op Toonhoogte 150) Gebed 7 een christelijke beweging van en voor jongeren!

Zingen: Op Toonhoogte 444 k stel mijn vertrouwen. Zingen: Op Toonhoogte God wijst mij een weg. Christian zingt

Zingen: Op Toonhoogte 444 k stel mijn vertrouwen. Zingen: Op Toonhoogte God wijst mij een weg. Christian zingt Welkom Zingen: Op Toonhoogte 444 k stel mijn vertrouwen Votum en groet Zingen: Op Toonhoogte 148 - God wijst mij een weg Gebed Schriftlezing: Mattheüs 14: 22-33 Zingen: Op Toonhoogte 193 - 'k ben een schip

Nadere informatie

Petrus en water. Ik dacht, laten we eens kijken naar een verhaal van Petrus en water. Waar hij loopt over het water

Petrus en water. Ik dacht, laten we eens kijken naar een verhaal van Petrus en water. Waar hij loopt over het water Petrus en water Ik wil vandaag spreken over Petrus. Een visser, een mens, met fouten, met ongeloof, met verbazing, met geloof. Vertrouwend op eigen kunnen, als er iemand iets over vissen en water weet,

Nadere informatie

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer - 1 - De storm op het meer Er wordt in de evangeliën 2x over een storm op het meer van Galilea gesproken en we kunnen veel leren, wat Jezus in die storm tot zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

Rotsvast vertrouwen. De voorganger is ds. M.P.D. Barth.

Rotsvast vertrouwen. De voorganger is ds. M.P.D. Barth. Rotsvast vertrouwen Liturgie van de themazondagdienst kerk en school op zondag 26 januari 2014 in de Oude Kerk om 10.45 uur samen met de Willem van Oranjeschool. De voorganger is ds. M.P.D. Barth. Welkom

Nadere informatie

Manteldienst. op 11 oktober Voorganger : ds. Klaas Wigboldus Ouderling: Wim Keijzer Diaken: Janna Plugge Organiste: Netty Blansjaar

Manteldienst. op 11 oktober Voorganger : ds. Klaas Wigboldus Ouderling: Wim Keijzer Diaken: Janna Plugge Organiste: Netty Blansjaar Manteldienst op 11 oktober 2015 Voorganger : ds. Klaas Wigboldus Ouderling: Wim Keijzer Diaken: Janna Plugge Organiste: Netty Blansjaar 1 WELKOMSTWOORD door ouderling van dienst / AANKONDIGING AANVANGSLIED

Nadere informatie

GEZIN-SCHOOL-KERKDIENST VAN DE GROENLING op 12 februari 2017 in De Bron

GEZIN-SCHOOL-KERKDIENST VAN DE GROENLING op 12 februari 2017 in De Bron GEZIN-SCHOOL-KERKDIENST VAN DE GROENLING op 12 februari 2017 in De Bron MAAR TOEN HIJ VOELDE HOE HARD HET WAAIDE, WERD HIJ BANG EN BEGON TE ZINKEN. HEER, RED MIJ! Ds. Nelleke Beimers, voorganger Gerrit

Nadere informatie

(Mat 14, 22-33) Jezus loopt over het water Jezus zei tegen de leerlingen dat ze naar de boot moesten gaan. Ze moesten alvast naar de overkant varen.

(Mat 14, 22-33) Jezus loopt over het water Jezus zei tegen de leerlingen dat ze naar de boot moesten gaan. Ze moesten alvast naar de overkant varen. (Mat 14, 22-33) Jezus loopt over het water Jezus zei tegen de leerlingen dat ze naar de boot moesten gaan. Ze moesten alvast naar de overkant varen. Jezus zou later komen, hij wilde eerst de mensen naar

Nadere informatie

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer - 1 - De storm op het meer Er wordt in de evangeliën 2x over een storm op het meer van Galilea gesproken en we kunnen veel leren, wat Jezus in die storm tot zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

26 augustus uur A Buursema orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters

26 augustus uur A Buursema orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters 26 augustus 2018 10.00 uur A Buursema orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters votum: GK 121,1 groet zingen: GK 121, 2-4 zingen van de wet: LB 311 gebed voor de opening van het Woord. Lezen: Mattheüs

Nadere informatie

Hoevelaken, 12-06-2015. Jona 2; Matt.14:22-33. D.Soeteman.

Hoevelaken, 12-06-2015. Jona 2; Matt.14:22-33. D.Soeteman. Hoevelaken, 12-06-2015. Jona 2; Matt.14:22-33. D.Soeteman. Gemeente van Jezus Christus, onze Heer, Als er één verhaal is waarmee het christelijk geloof vaak belachelijk gemaakt wordt in onze tijd, dan

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) =======

Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) ======= Landelijke Ontmoetingsdag 1 april 2017 door: Rita Renema-Mentink Inleiding aantal gedichten (deze werden door bamboefluit en gitaar begeleid.) Het leven is anders geworden Het dagelijks leven is zo vertrouwd,

Nadere informatie

Orde van dienst Zuiderkerk Voorganger ds. J van den Herik Organist dhr. C Zijlstra. Eerste lied: Psalm 42: 1, 3, 5 en 7

Orde van dienst Zuiderkerk Voorganger ds. J van den Herik Organist dhr. C Zijlstra. Eerste lied: Psalm 42: 1, 3, 5 en 7 Orde van dienst Zuiderkerk27-08-2017 Voorganger ds. J van den Herik Organist dhr. C Zijlstra Eerste lied: Psalm 42: 1, 3, 5 en 7 1 Evenals een moede hinde naar het klare water smacht, schreeuwt mijn ziel

Nadere informatie

Gesprek met de kinderen, hierna gaan ze met het licht naar de kindernevendienst. Zingen: uit de kinderbundel: 12 Algemeen Houden van mensen

Gesprek met de kinderen, hierna gaan ze met het licht naar de kindernevendienst. Zingen: uit de kinderbundel: 12 Algemeen Houden van mensen Orde van dienst voor 13 augustus 2017 in de St. Gudula kerk te Lochem, waarin het Heilig Avondmaal gevierd zal worden. Voorganger: ds. Corien Veenhuizen Organist: Els Dijkerman Toenadering orgelkoraal

Nadere informatie

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014 Voorganger Organist Beamer ds Henk-Jan de Groot Cornelis Jacobi Welkom en mededelingen Zingen allemaal: - Goedemorgen welkom allemaal Goedemorgen,

Nadere informatie

Thema: Geef mij nu je angst...

Thema: Geef mij nu je angst... Orde van dienst voor 2 e advent zondag 9 december 2018 Protestantse Gemeente te Heiloo Welkom en mededelingen Zingen: Lied: 435: 1 en 2 1. Heft op uw hoofden, poorten wijd! Wie is het, die hier binnen

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

LITURGIE. voor de dienst Gezin-School-Kerk op zondagmorgen 5 februari 2017 in de Oosterholthoeve. Ouderling van dienst:

LITURGIE. voor de dienst Gezin-School-Kerk op zondagmorgen 5 februari 2017 in de Oosterholthoeve. Ouderling van dienst: LITURGIE voor de dienst Gezin-School-Kerk op zondagmorgen 5 februari 2017 in de Oosterholthoeve Voorganger: Ouderling van dienst: Liedbegeleiding: Ds. J.A. Brussaard J. Juffer Marcel ten Brinke (orgel

Nadere informatie

Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017

Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017 Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017 Mededelingen Aanvangslied NLB.288 Goedemorgen, welkom allemaal - Orgel Goedemorgen, welkom allemaal ik met mijn en jij met jouw verhaal. Lachen, huilen,

Nadere informatie

SINT JACOBSKERK VLISSINGEN

SINT JACOBSKERK VLISSINGEN E V E N S O N G zondag 3 september 2017 17.00 uur Verlangen naar Geloof SINT JACOBSKERK VLISSINGEN Voorganger / liturg : the Rev. Ank Muller Organist Koor : Jos Vogel : de Evensingers Liederen die door

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS IN DE STORM

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS IN DE STORM Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS IN DE STORM Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

Thema: Petrus wandelt op het water

Thema: Petrus wandelt op het water Kerkdienst met en voor anders-begaafden op zondag 9 november 2014 om 17.00 uur in de Dorpskerk te Bodegraven Thema: Petrus wandelt op het water Voorganger: Organist: Blokfluit: Hobo: Piano: Koster: Ds.

Nadere informatie

Dus blijf niet bezig met wat je niet krijgt, maar zoek naar God, zoek naar Zijn koninkrijk.

Dus blijf niet bezig met wat je niet krijgt, maar zoek naar God, zoek naar Zijn koninkrijk. 1 U maakt ons één Opw. 194/OTH 362 (Staande) U maakt ons één. U bracht ons tesamen, wij eren en aanbidden U. U maakt ons één, U bracht ons tesamen, wij eren en aanbidden U. Wordt uw wil gedaan, dan bindt

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS IN DE STORM

Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS IN DE STORM Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS IN DE STORM Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Aanvangslied: Lied 283

Aanvangslied: Lied 283 Liturgie voor de morgendienst in kerkcentrum Open Hof Op 10 augustus 2014 om 9:30 uur Voorganger: ds. Wim Terlouw Organist: Cor Schoneveld Aanvangslied: Lied 283 In de veelheid van geluiden in het stormen

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Votum en Groet Zingen Hemelhoog 667 Wees stil voor het aangezicht van God Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. aanbid Hem met eerbied en

Nadere informatie

Inhoudsopgave op thema HGJB Kinderwerkmethode Clik Jaargang 1-7

Inhoudsopgave op thema HGJB Kinderwerkmethode Clik Jaargang 1-7 Inhoudsopgave op thema HGJB Kinderwerkmethode Clik Jaargang 1-7 Clik-programma s in de map op volgorde van thema (in setjes van 4 bij elkaar passende programma s) Categorie in de map Titel Bijbelgedeelte

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS IN DE STORM

Bijbel voor Kinderen. presenteert JEZUS IN DE STORM Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS IN DE STORM Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

God leren kennen. BijbelGespreksGroep (BGG)

God leren kennen. BijbelGespreksGroep (BGG) God leren kennen BijbelGespreksGroep (BGG) Zingen psalm 119: Uw woord is mij een lamp voor mijnen voet, Mijn pad ten licht, om 't donker op te klaren. Ik zwoer, en zal dit met een blij gemoed Bevestigen,

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 12 3 4 INLEIDING Een ieder die niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, die

Nadere informatie

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5)

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5) WEEK 2 INTRO Welkom bij week 2 van de Focus 21 days Challenge. We deelden het vorige week al, maar we zeggen het nogmaals: we leven in een tijd waarin afleiding één van de grootste obstakels is in het

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-5

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-5 INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-5 I. WAT GELOOF IK? 1a God Titel Bijbelgedeelte Clik Jaar God is trouw Exodus 3:1-15 1 2010/2011 1 God bevrijdt Exodus 14:4-31 1 2010/2011 1 God

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Petrus Zet je voet maar op het water

Petrus Zet je voet maar op het water Thuisboekje Kerk-School-Gezin Themaweek 25-31 januari 2016 Petrus Zet je voet maar op het water Beste kinderen en ouders/ verzorgers, In de week van 25 tot 31 januari is er op alle christelijke scholen

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

LeeR. boekje. uit je CATECHESE. bovenbouw VAN:

LeeR. boekje. uit je CATECHESE. bovenbouw VAN: LeeR & uit je CATECHESE bovenbouw boekje VAN: LEER & LEEF? Dit boekje wil je helpen om goed en echt te leven. Echt leven is het leven dat je krijgt door geloof in de Heere Jezus. Hij geeft zelfs eeuwig

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Liturgie 28 juli 2019

Liturgie 28 juli 2019 Liturgie 28 juli 2019 Welkom en mededelingen Votum en groet Opw 727 Ik val niet uit Uw hand Mijn God, ik kom naar U, dan ben ik veilig. Ik heb het U gezegd, en blijf het zeggen: Ik heb U nodig, Heer, de

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

ALS ER EEN GOD IS WAAROM IS ER DAN ZOVEEL ELLENDE IN DE WERELD?

ALS ER EEN GOD IS WAAROM IS ER DAN ZOVEEL ELLENDE IN DE WERELD? ALS ER EEN GOD IS WAAROM IS ER DAN ZOVEEL ELLENDE IN DE WERELD? Nieuwe Kerkviering 28 oktober 2018 Met medewerking van gospelkoor Laetare onder leiding van Willemdirk van den Berg Muzikale begeleiding

Nadere informatie

Matteüs 14,25-33 Geloven: zwemdiploma overbodig

Matteüs 14,25-33 Geloven: zwemdiploma overbodig Matteüs 14,25-33 Geloven: zwemdiploma overbodig Liturgie Voorzang: Gez 132,1.4.5 Stil gebed Votum / Groet Zingen: Ps 93 Wet vanuit Romeinen 6,10-13 Zingen: Gez. 23 Gebed Lezen: Matt 14,13-33 Zingen: Ps

Nadere informatie

Geloven = lopen op water (Mat. 14:22-33 met Marcus 6:48 ingevoegd)

Geloven = lopen op water (Mat. 14:22-33 met Marcus 6:48 ingevoegd) Geloven = lopen op water (Mat. 14:22-33 met Marcus 6:48 ingevoegd) Vanmiddag en vanavond is er feest: in mijn eigen gemeente worden in twee diensten tien mensen gedoopt. Ze willen door hun doop laten zien,

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Jezus als het Lam van God. Navertelling

Nadere informatie

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam.

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Je ziet het niet, toch gebeurt het Leeftijd: 9-12 Thema: avondmaal, Jezus, kerk, lichaam Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Doelen

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 17 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN LUKAS 9 PETRUS (6) D O M I N E E O N L I N E. O R G Lukas 9: 28-36 De vorige keer zagen we vanuit Mattheüs 16 dat Petrus de Here Jezus in

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Jesaja 30:15. Van leeg gepraat tot zinvol gepraat.

Jesaja 30:15. Van leeg gepraat tot zinvol gepraat. - 1 - Jesaja 30:15 De plaats waar dit heerlijke woord van God staat, gaan we eerst uit ons hoofd leren; het is gemakkelijk te onthouden want de helft van 30 is 15. Jesaja 30:15 dus en nu gaan we ook de

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-6

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-6 INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-6 I. WAT GELOOF IK? 1a God Titel Bijbelgedeelte Clik Jaar God is trouw Exodus 3:1-15 1 2010/2011 1 God bevrijdt Exodus 14:4-31 1 2010/2011 1 God

Nadere informatie

Matteüs 14,25-33 - Geloven: zwemdiploma overbodig

Matteüs 14,25-33 - Geloven: zwemdiploma overbodig Matteüs 14,25-33 - Geloven: zwemdiploma overbodig Liturgie Voorzang: Gez 132,1.4.5 Stil gebed Votum / Groet Zingen: Ps 93 Wet vanuit Romeinen 6,10-13 Zingen: Gez. 23 Gebed Lezen: Matt 14,13-33 Zingen:

Nadere informatie

En Jezus zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. 19

En Jezus zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. 19 Welkom en opening Intro Jouw passie Schrijf op het hart wat jouw passie is. Waar ga jij met hart en ziel voor? Bijbel Marcus 10: 17-31 7 En toen Hij naar buiten ging om op weg te gaan, snelde er iemand

Nadere informatie

En de heere God bouwde de rib die Hij uit Adam genomen had tot een vrouw Genesis 2:22

En de heere God bouwde de rib die Hij uit Adam genomen had tot een vrouw Genesis 2:22 donderdag 1 januari Nieuwjaarsdag En de heere God bouwde de rib die Hij uit Adam genomen had tot een vrouw Genesis 2:22 Gebouwd door God Vandaag slaan we de eerste bladzijde op van een nieuw jaar. Een

Nadere informatie

Matteheüs 8-9. Welkom. Bijbelstudie Mattheüs 8 / 9. 28&29 november 2016

Matteheüs 8-9. Welkom. Bijbelstudie Mattheüs 8 / 9. 28&29 november 2016 Welkom Bijbelstudie Mattheüs 8 / 9 1 Gebed 2 Bijbelstudie 3 Mattheüs 8: 28-34 en 9: 1-8 Jezus jaagt kwade geesten weg De genezing van bezetenen 28 Jezus en de leerlingen gingen naar de overkant van het

Nadere informatie

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart - 1 - Hemelvaart Wat is het een voorrecht om Jezus' hemelvaart te gedenken en te vieren en het is zeer bemoedigend wat Jezus tot zijn discipelen sprak voordat Hij naar de hemel voer. We lezen daarover

Nadere informatie

Mirjam Ngoy-Verhage. om het vol te houden

Mirjam Ngoy-Verhage. om het vol te houden Mirjam Ngoy-Verhage 10 PEPPERS om het vol te houden Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op www.jesvoorjou.nl. Naast deze 10 peppers

Nadere informatie

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen.

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Jezus 52 weken Schrijvend bezinnen op Jezus woorden voor jou

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende Ons is een rijk evangelie toevertrouwd Bemoedigingen vanuit de Schrift Jouw rol als leidinggevende Wat is jouw ideaal als het gaat over het delen van het evangelie met jouw kinderen, tieners of jongeren?

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Eerst zien, dan geloven

Eerst zien, dan geloven Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 11 februari 2018 om 10:00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Muzikale medewerking: Jaap, Anke en Esmay Roggeband Jet Heijboer,

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Een veelkleurig mozaïek!

Een veelkleurig mozaïek! Orde voor de eredienst op zondag 24 juni 2018 in de Wilhelminakerk Een veelkleurig mozaïek! Voorganger: ds. Peter van den Berg Organist: Jan Meurs Lector: Marieke Gersdorf Ambtsdrager: Fred Heidinga OM

Nadere informatie

Petrus Zet je voet maar op het water

Petrus Zet je voet maar op het water Gezinsboekje Met Bijbelleesrooster Kerk- School- Gezin Themaweek 25-31 januari 2016 Petrus Zet je voet maar op het water Beste kinderen en ouders/ verzorgers, In de week van 25 tot 31 januari is er op

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Hartelijk welkom Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het

Nadere informatie

Lopen over water (Geloven met Petrus 2)

Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Preek over Matteüs 14:22-33 (ds. Jos Douma) Meteen daarna gelastte hij de leerlingen in de boot te stappen en alvast vooruit te gaan naar de overkant, hij zou ook

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof. Zondag 29 Juli 2018

Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof. Zondag 29 Juli 2018 Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 29 Juli 2018 Voorganger: Ds. H. Nekeman, Olst Ouderling van Dienst: Mevr. Marjon Smelt Organist: Dhr. Piet van Blanken Na de dienst is er gelegenheid om

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S OP THEMA Map HGJB-Kinderwerk Jaargang 1-8

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S OP THEMA Map HGJB-Kinderwerk Jaargang 1-8 INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S OP THEMA Map HGJB-Kinderwerk Jaargang 1-8 Clik-programma s in de map op volgorde van thema (in setjes van 4 bij elkaar passende programma s) Categorie in de map Titel Bijbelgedeelte

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

werkboek bij het lezen van het Bijbelboek Markus naam: datum: van / / tot / /

werkboek bij het lezen van het Bijbelboek Markus naam: datum: van / / tot / / werkboek bij het lezen van het Bijbelboek Markus naam: datum: van / / tot / / Verantwoording Via www.goodmorninggirls.org ben ik in contact gekomen met Reading through the Bible. Dit initiatief van Courtney

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

Bereid de jongeren voor, rust ze toe en laat ze los voor bediening in hun gemeente, hun maatschappij en in de wereld in zijn geheel.

Bereid de jongeren voor, rust ze toe en laat ze los voor bediening in hun gemeente, hun maatschappij en in de wereld in zijn geheel. Tiener- en jeugdwerk 1 Timotheüs 4:12 Niemand schatte u gering om uw jeugdige leeftijd, maar wees een voorbeeld voor de gelovigen in woord, in wandel, in liefde, in geloof en in reinheid. Jeugd, jongeren,

Nadere informatie

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg

Stilte vooraf. Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Stilte vooraf Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. Uitleg Witte donderdag. Nacht van de overlevering, met een dubbelzinnige betekenis. Het is de overlevering (de traditie) van

Nadere informatie

Soms is het nuttig, zoals David dit zegt in Psalm 131, om enige tijd helemaal ontspannend stil zijn: Stilheid en vertrouwen

Soms is het nuttig, zoals David dit zegt in Psalm 131, om enige tijd helemaal ontspannend stil zijn: Stilheid en vertrouwen - 1 - Stilheid en vertrouwen We lezen in Jesaja 30:15 de volgende woorden: verlost worden, in stilheid en vertrouwen zal uw sterkte zijn. De plaats van deze tekst (Jesaja 30:15) is gemakkelijk te onthouden;

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De lezingen vandaag gaan over roeping. Maar dan vooral over de lastige kanten daarvan. We hebben gelezen over Jeremia die worstelt met zijn roeping

Nadere informatie

Overdenking 21 juni 2015 Velserbroek - Ds. Mirjam Vermeij

Overdenking 21 juni 2015 Velserbroek - Ds. Mirjam Vermeij Overdenking 21 juni 2015 Velserbroek - Ds. Mirjam Vermeij Geliefde gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie is hij toch, dat zelfs de wind en het meer hem gehoorzamen. Wie is hij toch? Die vraag klinkt

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Volgens Henk Kuindersma (lector religieuze educatie) heeft de jongerencoach drie rollen die belangrijk zijn om dit doel te kunnen bereiken:

Volgens Henk Kuindersma (lector religieuze educatie) heeft de jongerencoach drie rollen die belangrijk zijn om dit doel te kunnen bereiken: Als je 't mij vraagt Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: club, catechese Soort werkvorm: heel programma Thema: Geloven en spiritualiteit Tijdsduur: 1 uur 30 min. Petje op petje af, petje op petje af

Nadere informatie

Zondag 15 juli Opstandingskerk Houten overweging door Jeanette Verwoert, seniorenpastor Lezing OT; Psalm 67 Lezing NT: Marcus 6: 6b-13

Zondag 15 juli Opstandingskerk Houten overweging door Jeanette Verwoert, seniorenpastor Lezing OT; Psalm 67 Lezing NT: Marcus 6: 6b-13 Zondag 15 juli Opstandingskerk Houten overweging door Jeanette Verwoert, seniorenpastor Lezing OT; Psalm 67 Lezing NT: Marcus 6: 6b-13 Geliefde mensen van God, Het was in het eerste jaar van de opleiding

Nadere informatie

Dag van de godsdienstleraar

Dag van de godsdienstleraar Dag van de godsdienstleraar OP ZOEK NAAR EEN KRACHTIGE LEER- EN ONDERWIJSOMGEVING VOOR HET VAK RKG hartelijk welkom relax om even tijd te nemen tot bezinning... bezinnen is... relax... take it easy! tijd

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich bewust van de grenzen die zij stellen als het gaat om vakantie, relaties, alcohol/drugs en geloof. Ouders bespreken welke grenzen hun kinderen opzoeken rondom deze thema

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie