Unie van Waterschappen Bijlage 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Unie van Waterschappen Bijlage 2"

Transcriptie

1 Unie van Waterschappen Bijlage 2 Aangepaste BBP-afspraken op gebied van regulering, vergunningverlening, toezicht, handhaving en beheersing lozingen De wijzigingen in de BBP-productenstructuur kunnen als volgt worden weergegeven: Structuur was: Beleidsproducten Beheerproducten Beleidsveld 'Vergunningverlening en handhaving keur' 22 Keur 22.1 Keur 23 Vergunningen en keurontheffingen 24 Handhaving keur 23.1 Vergunningen en keurontheffingen 24.1 Toezicht keur 24.2 Repressieve handhaving keur Beleidsveld 'Beheersing van lozingen' 25 WVO-vergunningen en meldingen 25.1 WVO-vergunningen 25.2 WVO-meldingen 26 Handhaving WVO 26.1 Toezicht WVO 26.2 Repressieve handhaving WVO 27 Rioleringsplannen en subsidies lozingen 27.1 Rioleringsplannen 27.2 Subsidies lozingen 28 Aanpak diffuse emissies derden 28.1 Stimulering derden aanpak diffuse emissies Beleidsveld 'Vergunningverlening en handhaving grondwaterbeheer' 29 Vergunningverlening grondwaterbeheer 29.1 Vergunningverlening grondwaterbeheer 30 Handhaving grondwaterbeheer 30.1 Handhaving grondwaterbeheer Structuur m.i.v. 1 juli 2014 is: Beleidsveld 'Regulering' 22 Beheer Keurkwartet en VTH-beleid 22.1 Beheer Keurkwartet en VTH-beleid 23 Vergunningen en meldingen 23.1 Vergunningen en meldingen 24 Adviezen vergunningen 24.1 Wabo-adviezen 24.2 Adviezen Waterwet aan andere waterbeheerders 25 Toezicht 25.1 Toezicht 26 Handhaving 26.1 Bestuursrechtelijke handhaving 26.2 Strafrechtelijke handhaving 27 Regulering lozingen 27.1 Rioleringsplannen 27.2 Subsidies lozingen 27.3 Stimulering derden aanpak diffuse emissies Op de volgende pagina s zijn allereerst de definities van de beleidsproducten opgenomen en vervolgens de beschrijvingen van de beheerproducten.

2 Definities beleidsproducten in beleidsveld Regulering Beheer Keurkwartet en VTH-beleid Voorbereiding, op- en vaststelling alsmede het onderhoud van de Keurverordening, de beleidsregels, de algemene regels en de richtlijnen voor de legger van het waterschap waarbij de ge- en verbodsbepalingen ten aanzien van beheer, onderhoud en gebruik van water en de waterstaatskundige infrastructuur door derden worden geregeld. Eén en ander gebeurt als bevoegd gezag op basis van de Waterwet en de Waterschapswet en daaruit voortvloeiende of daarmee samenhangende regelgeving Tevens het beheer van het wettelijk verplichte T&H-beleid en (toekomstig) V-beleid (Wet VTH-criteria). Vergunningen en meldingen Het als bevoegd gezag verlenen van vergunningen en het afhandelen van meldingen op basis van de Waterwet- en daarmee samenhangende regelgeving (zoals de keur). Adviezen vergunningen Adviezen die waterschappen verstrekken aan andere bevoegde gezagen in relatie tot de Waterweten daarmee samenhangende wet- en regelgeving, waartoe ook de Wabo behoort. Toezicht De werkzaamheden die door of namens het waterschap meestal als bevoegd gezag, maar bv. in het kader van de Wabo of samenloop als niet-bevoegd gezag worden verricht om na te gaan of voorschriften van de Keur en de Waterwet en daarmee samenhangende regelgeving worden nageleefd. Toezicht op de naleving ziet aldus op programmatische controle, is preventief en gaat gewoonlijk aan handhaving c.q. het toepassen van sancties vooraf. Handhaving Alle acties van het waterschap als bevoegd gezag die gericht zijn op het ongedaan maken van en/of het toekomstig voorkomen van een toestand die in strijd is met de wettelijke voorschriften. Regulering lozingen Aanvullende, niet direct bij andere beleidsproducten onder te brengen maatregelen waarmee gezorgd wordt voor het beheersen van lozingen op de bij het waterschap in beheer zijnde zuiveringstechnische werken en oppervlaktewateren.

3 1. Beheerproduct: Beheer Keurkwartet en VTH-beleid 1 Naam beheerproduct: Beheer Keurkwartet en VTH-beleid 2 Definitie Voorbereiding, op- en vaststelling alsmede het onderhoud van de Keur verordening, de beleidsregels, de algemene regels en de richtlijnen voor de legger van het waterschap waarbij de ge- en verbodsbepalingen ten aanzien van beheer, onderhoud en gebruik van water en de waterstaatskundige infrastructuur door derden worden geregeld. Tevens het beheer van het wettelijk verplichte T&H-beleid en (toekomstig) V-beleid (Wet VTHcriteria). 3 Doelstelling(en) Door middel van een juridisch kader reguleren van de waterstaatkundige belangen. 4 Basisgegevens - Aantal km waterkeringen in beheer; - Aantal km waterlopen in beheer; - Aantal km wegen in beheer; - Aantal km waterwegen in beheer. 5 Prestatie indicator(en) - Vastgestelde keur; - Vastgestelde Beleidsregels; - Algemene Regels; - Richtlijnen voor de legger; - Kwaliteitscriteria Kengetal(len) - Kosten van vastgestelde Keurkwartet en VTH-beleid; - Aantal directe uren besteed aan Keurkwartet en VTH-beleid. 7 Kwaliteitskenmerk(en) - Actualiteit (als mogelijke indicatie van de vitaliteit/modern); - Wordt uitgegaan van Nee, tenzij of is opgezet vanuit het Ja, mits ; - Is er een APK is voor de Beleids- en Algemene regels; - Actualiteit VTH-beleid.

4 2. Beheerproduct: Vergunningen en meldingen 1 Naam beheerproduct: Vergunningen en meldingen 2 Definitie Het als bevoegd gezag verlenen van vergunningen en het afhandelen van meldingen op basis van de Waterwet- en daarmee samenhangende regelgeving (zoals de keur). Dit is inclusief de situaties van samenloop, waarbij andere waterbeheerders adviezen aan het waterschap verstrekken. 3 Doelstelling(en) Via het zoveel mogelijk reguleren van: - Het gebruik maken van waterstaatswerken (activiteiten in, op en rondom waterstaatswerken of beschermingszone); - het onttrekken van water uit en het brengen van water in oppervlaktewaterlichamen; - Het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem; - Het lozen in oppervlaktewaterlichamen of op een zuiveringstechnisch werk; leveren van een bijdrage aan het bereiken van de waterdoelstellingen. 4 Basisgegevens - aantal (bekende) vergunningplichtigen en meldingplichtigen; - aantal vergunningen en meldingen. 5 Prestatie indicator(en) - Aantal afgehandelde meldingen; - Aantal afgeronde vergunningen; voor ieder van de bij doelstellingen genoemde handelingen. Tot de afgeronde vergunningen worden gerekend: - Aanvrager informeren dat vergunning niet mogelijk is; - Besluit genomen dat vergunning wordt geweigerd; - Nieuwe vergunning verleend (definitieve beschikking); - Bestaande vergunning bezien; - Bestaande vergunning ambtshalve wijzigen of intrekken (definitieve beschikking); - Bestaande vergunning reviseren. NB een vergunningprocedure is afgewikkeld na de beschikking daar over, ongeacht of er al of niet daarna nog een bezwaar en beroepsprocedure volgt. Tot de afgehandelde meldingen worden gerekend: - Aanvrager informeren dat melding niet mogelijk is; - Besluit ten aanzien van nadere voorschriften op meldingen; - Kenbaar hebben gemaakt dat melding wordt geaccepteerd.

5 1 Naam beheerproduct: Vergunningen en meldingen 6 Kengetal(len) Vergunningen: - Kosten per afgeronde vergunning; - Aantal directe uren besteed per afgeronde vergunning. Meldingen: - Kosten per afgeronde melding; - Aantal direct uren besteed per afgeronde melding. 7 Kwaliteitskenmerk(en) - % ingebrekestellingen; - % dekkingsgraad (aantal reguleringen t.o.v. aantal bekende te reguleren situaties); - % vergunningen dat conform de wettelijke eisen m.b.t. doorlooptijd is afgerond; - % meldingen dat conform de wettelijke eisen m.b.t. doorlooptijd is afgerond; - % vergunningen dat tot bezwaar en beroep heeft geleid; - % meldingen dat tot bezwaar en beroep heeft geleid; - % bezwaar- en beroepsprocedures dat conform de wettelijke eisen m.b.t. doorlooptijd is afgerond. De doorlooptijd is de tijd tussen de datum van indiening van de vergunningaanvraag c.q. het bezwaar of beroepschrift c.q. melding en de datum waarop de beschikking is genomen.

6 3. Beheerproduct: Wabo-adviezen 1 Naam beheerproduct: Wabo-adviezen 2 Definitie Adviezen van het waterschap aan het Wabo-bevoegd gezag (omgevingsvergunning waarvoor gemeenten / provincie bevoegd gezag zijn) op omgevingsvergunningaanvragen (Wabo) voor indirecte afvalwaterlozingen. Hiervoor is het waterschap niet het bevoegd gezag, maar heeft het wel een advies- en toezichtrol. Hiertoe behoren adviezen op vergunningen. Verzoeken tot handhaving door het waterschap aan het Wabo-bevoegd gezag zijn opgenomen bij het beheerproduct Handhaving. 3 Doelstelling(en) Gereguleerde indirecte lozingen van afvalwater op een zuiveringstechnisch werk van het waterschap, waarvan het effluent wordt geloosd op oppervlaktewater. 4 Basisgegevens - Aantal Wabo-vergunningen in beheer bij gemeenten en provincie waarin over de indirecte afvalwaterlozingen is geadviseerd aan begin jaar; - Aantal bekende lozingssituaties aan begin jaar. 5 Prestatie indicator(en) - Aantal afgeronde adviezen voor vergunningen aan: - Omgevingsdienst; - Gemeenten; - Provincies. Tot de afgeronde adviezen voor vergunningen worden gerekend alle aan het bevoegd gezag verleende adviezen ten aanzien van het verlenen bezien, wijzigen of reviseren van de vergunning. 6 Kengetal(len) - Kosten per afgerond advies; - Aantal directe uren besteed per afgeronde regulering. 7 Kwaliteitskenmerk(en) - Termijn waarbinnen adviezen zijn gegeven aan het bevoegd gezag; - Adviezen moeten voldoen aan wettelijke kaders en vigerend beleid alsmede handhaafbaar zijn De doorlooptijd is de tijd tussen de datum van het verzoek om advies en afgifte van het advies.

7 4. Beheerproduct: Adviezen Waterwet aan andere waterbeheerders 1 Naam beheerproduct: Adviezen Waterwet aan andere waterbeheerders 2 Definitie Adviezen van het waterschap aan Rijkswaterstaat en/of een ander waterschap en/of een provincie in situaties waarin die waterbeheerder in geval van samenloop bevoegd gezag is (Watervergunning). Samenloop van bevoegdheden is aan de orde indien er sprake is van een samenstel van handelingen, waarvoor meer dan één bestuursorgaan bevoegd is voor de watervergunning. In principe is het hoogste bestuursorgaan hierbij het bevoegd gezag. 3 Doelstelling(en) Het, in het geval van samenloop van bevoegdheden, leveren van een bijdrage aan het bereiken van de waterdoelstellingen via regulering (adviezen op vergunningen). 4 Basisgegevens - Aantal vergunningen met samenloop van bevoegdheden; 5 Prestatie indicator(en) - Aantal afgeronde adviezen voor vergunningen aan andere waterbeheerders; - Tot de afgeronde adviezen voor vergunningen worden gerekend de adviezen naar aanleiding waarvan het bevoegd gezag een besluit genomen heeft ten aanzien van het verlenen bezien, wijzigen of reviseren van de vergunning. 6 Kengetal(len) - Kosten per afgerond advies; - Aantal directe uren besteed aan beheerproduct per afgeronde regulering. 7 Kwaliteitskenmerk(en) Voor adviezen voor vergunningen: - % adviezen dat door het bevoegd gezag is overgenomen; - % adviezen dat niet/gedeeltelijk is overgenomen; - Termijn waarbinnen adviezen zijn gegeven aan het bevoegd gezag. - De doorlooptijd is de tijd tussen de datum van indiening van de vergunningaanvraag c.q. het bezwaar of beroepschrift en de datum waarop de beschikking is genomen.

8 5. Beheerproduct: Toezicht 1 Naam beheerproduct: Toezicht 2 Definitie De werkzaamheden die door of namens het waterschap meestal als bevoegd gezag, maar bv. in het kader van de Wabo of samenloop als niet-bevoegd gezag - worden verricht om na te gaan of voorschriften van de Keur en de Waterwet en daarmee samenhangende regelgeving worden nageleefd. Toezicht op de naleving ziet aldus op programmatische controle, is preventief en gaat gewoonlijk aan handhaving c.q. het toepassen van sancties vooraf. 3 Doelstelling(en) Via het houden van toezicht op: - Het gebruik maken van waterstaatswerken (activiteiten in, op en rondom waterstaatswerken of beschermingszone); - Het onttrekken van water uit en het brengen van water in oppervlaktewaterlichamen; - Het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem; - Het lozen in oppervlaktewaterlichamen of op een zuiveringstechnisch werk; - Indirecte lozingen in het kader van de Wabo of in geval van samenloop als niet bevoegd gezag; leveren van een bijdrage aan het bereiken van de watersysteemdoelstellingen. 4 Basisgegevens - Aantal (bekende) vergunningplichtigen en meldingplichtigen; - Aantal vergunningen en meldingen. 5 Prestatie indicator(en) - Aantal eerste controlebezoeken; - Aantal hercontrolebezoeken; - Aantal overtredingen n.a.v. controlebezoeken; - Aantal overtredingen n.a.v. schouw; voor ieder van de bij doelstellingen genoemde handelingen. Tot het toezicht worden gerekend: - Eerste controlebezoek: bezoek waarbij wordt nagegaan of voorschriften van de Keur en de Waterwet en daarmee samenhangende regelgeving wordt nageleefd; - Hercontrolebezoeken: een of meerdere keren herhalen van een controlebezoek; - Schouw: periodieke algemene inspectie van het beheergebied. 6 Kengetal(len) - Kosten per afgerond (her-)controlebezoek; - Aantal directe uren besteed per (her-)controlebezoek.

9 1 Naam beheerproduct: Toezicht 7 Kwaliteitskenmerk(en) - % feitelijke uitvoering toezicht (controle- en hercontrolebezoeken) t.o.v. gepland toezicht (o.b.v. vastgesteld jaar / meerjarenplan); - Controles moeten worden uitgevoerd volgens vigerend beleid; - Toezichtsfrequentie controles (aantal keer per jaar dat een te reguleren situatie wordt gecontroleerd); - % van de (her-)controlebezoeken dat binnen de vastgestelde afhandelingstermijn wordt afgewikkeld; - % naleefgedrag. - Het toezicht moet gebaseerd zijn op een jaarlijks vast te stellen planning waarin is opgenomen een toezichtsfrequentie die waarborgt dat in voldoende mate toezicht wordt gehouden; - Naleefgedrag: aantal overtredingen als % van het aantal gecontroleerde situaties.

10 6. Beheerproduct: Bestuursrechtelijke handhaving 1 Naam beleidsproduct: Bestuursrechtelijke handhaving 2 Definitie Handhaving betreft alle acties van het waterschap als bevoegd gezag die gericht zijn op het ongedaan maken van en/of het toekomstig voorkomen van een toestand die in strijd is met de wettelijke voorschriften. Bestuursrechtelijke handhaving betreft het repressief handhaven op basis van de Waterwet- en de Algemene wet bestuursrecht en gerelateerde regelgeving, met uitzondering van strafrechtelijke maatregelen. 3 Doelstelling(en) Via het bestuursrechtelijk handhaven van: - Het gebruik maken van waterstaatswerken (activiteiten in, op en rondom waterstaatswerken of beschermingszone); - het onttrekken van water uit en het brengen van water in oppervlaktewaterlichamen; - Het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem; - Het lozen in oppervlaktewaterlichamen of op een zuiveringstechnisch werk; leveren van een bijdrage aan het bereiken van de watersysteemdoelstellingen. 4 Basisgegeven(s) - Aantal (bekende) vergunningplichtigen en meldingplichtigen; - Aantal vergunningen en meldingen. 5 Prestatie indicator(en) Voor ieder van de onder doelstellingen genoemde handelingen worden de volgende handhavingsacties gemeten: - Aantal overtredingen; - Aantal bestuurlijke boetes; - Aantal malen dwangsom (exclusief concepten); - Aantal malen bestuursdwang (exclusief concepten); - Aantal verzoeken tot handhaving aan Waterbeheerders (als bevoegd gezag Waterwet); - Aantal verzoeken tot handhaving aan Wabo- bevoegd gezag; o o aan gemeenten; aan provincies.

11 1 Naam beleidsproduct: Bestuursrechtelijke handhaving - Overtreding: strafbaar feit; - Bestuurlijke boete: onvoorwaardelijke verplichting tot betaling van een geldsom die niet door de strafrechter wordt opgelegd, maar door een bestuursorgaan; - Dwangsom: de herstelactie, inhoudende a) een last tot geheel of gedeeltelijk herstel van de overtreding en b) de verplichting tot betaling van een geldsom indien de last niet of niet tijdig wordt uitgevoerd (Wegwijzer Waterwet 2014, p. 251); - Bestuursdwang: de herstelactie, inhoudende a) een last tot geheel of gedeeltelijk herstel van de overtreding en b) de bevoegdheid van het bestuursorgaan om de last door feitelijk handelen ten uitvoer te leggen, indien de last niet tijdig wordt uitgevoerd (Wegwijzer Waterwet 2014, p. 249). - Tot de afgeronde verzoeken tot handhaving aan waterbeheerders (samenloop) worden gerekend verzoeken aan andere waterbeheerders als bevoegd gezag; - Tot de afgeronde verzoeken tot handhaving worden gerekend verzoeken naar aanleiding waarvan het Wabo-bevoegd gezag een besluit genomen heeft ten aanzien van de handhaving. 6 Kengetal(len) - Kosten voor bestuursrechtelijke handhaving; - Aantal directe uren besteed per afgeronde regulering. 7 Kwaliteitskenmerk(en) - % bestuursrechtelijke maatregelen dat leidt tot terugbrengen in legale situatie; - Juridische zorgvuldigheid; - Tijd tussen beschikking en moment van beëindiging overtreding (doelbereiking); - Tijd tussen begin begunstigingstermijn en moment van beëindiging overtreding; - % ingediende processen verbaal dat leidt tot rechtsvervolging; - % vernietigde handhavingsbeschikkingen op grond van formele aspecten; % vernietigde handhavingsbeschikkingen op grond van materiële aspecten; % verzoeken tot handhaving aan waterbeheerders en Wabo bevoegd gezag dat is overgenomen; % verzoeken tot handhaving aan waterbeheerders en Wabo bevoegd gezag dat niet/gedeeltelijk is overgenomen.

12 7. Beheerproduct: Strafrechtelijke handhaving 1 Naam beleidsproduct: Strafrechtelijke handhaving 2 Definitie Handhaving betreft alle acties van het waterschap als bevoegd gezag die gericht zijn op het ongedaan maken van en/of het toekomstig voorkomen van een toestand die in strijd is met de wettelijke voorschriften. Strafrechtelijke handhaving betreft strafrechtelijke instandhouding van de rechtsorde, waarbij mogelijkheden worden geboden om activiteiten te bestrijden met behulp van de regelgeving op het gebied van (economische en/of milieu-) misdrijven en overtredingen. Het gaat hier om strafrechtelijke handhaving van de Waterwet en Keur gerelateerde delicten. Deze vindt grotendeels plaats via de Wet op de economische delicten (Wed) en de Keur. 3 Doelstelling(en) Via het strafrechtelijk handhaven van: - Het gebruik maken van waterstaatswerken (activiteiten in, op en rondom waterstaatswerken of beschermingszone); - Het onttrekken van water uit en het brengen van water in oppervlaktewaterlichamen; - Het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem; - Het lozen in oppervlaktewaterlichamen of op een zuiveringstechnisch werk; leveren van een bijdrage aan het bereiken van de watersysteemdoelstellingen. 4 Basisgegeven(s) - Aantal (bekende) vergunningplichtigen en meldingplichtigen; - Aantal vergunningen en meldingen. 5 Prestatie indicator(en) Voor ieder van de onder doelstellingen genoemde handelingen worden de volgende indicatoren gemeten: - Aantal opgemaakte processen verbaal; - Aantal opgelegde bestuurlijke strafbeschikkingen; - Aantal boeterapporten. - Proces verbaal: verslag van een wetsovertreding; - Bestuurlijke strafbeschikking: een boete die wordt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Dit is te vergelijken met een bestuurlijke boete, maar de strafbeschikking valt onder het strafrecht en niet onder het bestuursrecht; - Boeterapport: verslag van een wetsovertreding i.v.m. gewasbeschermingsmiddelen. 6 Kengetal(len) - Kosten voor strafrechtelijke handhaving; - Aantal directe uren besteed aan beheerproduct strafrechtelijke handhaving.

13 1 Naam beleidsproduct: Strafrechtelijke handhaving 7 Kwaliteitskenmerk(en) - Juridische zorgvuldigheid; - % ingediende processen verbaal dat leidt tot rechtsvervolging; - % bestuurlijke strafbeschikkingen dat tot verzet heeft geleid (overdracht aan OM); - % vernietigde bestuurlijke strafbeschikkingen op grond van formele aspecten; - % vernietigde bestuurlijke strafbeschikkingen op grond van materiële aspecten; - % boeterapporten dat leidt tot een bestuurlijke boete.

14 8. Beheerproduct: Rioleringsplannen 1 Naam beheerproduct: 2 Definitie Rioleringsplannen Inbreng bij, advisering en toetsing van rioleringsplannen door het waterschap. Het betreft rioleringsplannen in brede zin, dat wil zeggen beleids, beheers, basisriolerings en rioleringsuitvoeringsplannen. Het product heeft betrekking op alle activiteiten die vooraf gaan aan de aanvraag van gemeenten voor een aansluitvergunning, derhalve ook het overleg dat hieraan vooraf gaat. Het in behandeling nemen van de feitelijke aanvraag voor een aansluitvergunning behoort niet tot dit product, maar tot het product vergunningen. Via het beheerproduct rioleringsplannen kan een waterschap een deel van zijn beleid met betrekking tot het thema terugdringen van diffuse emissies realiseren. 3 Doelstelling(en) Het door middel van een afstemming van gemeentelijke rioleringsactiviteiten op het beleid van het waterschap met betrekking tot de watersystemen en het waterketenbeheer veilig stellen van de belangen van het waterbeheer. Deze belangen liggen met name in de sfeer van het beheersen van lozingen vanuit het rioleringsstelsel op het oppervlaktewater (overstorten) alsmede het transport en zuiveringsstelsel van het waterschap. 4 Basisgegevens - Aantal gemeenten; - Status en datering plannen. 5 Prestatie indicator(en) Aantal beoordeelde plannen cq. afgesloten plannen met afspraken tussen gemeente en waterschap. 6 Kengetal(len) Kosten per beoordeeld plan; Aantal directe uren besteed per beoordeeld plan. 7 Kwaliteitskenmerk(en) % gemeentelijke plannen dat binnen de termijnen van de Wabo is beoordeeld.

15 9. Beheerproduct: Subsidies lozingen 1 Naam beheerproduct: Subsidies lozingen 2 Definitie Het beschikken op aanvragen voor het verlenen van een financiële bijdrage voor: De sanering van ongewenste puntlozingen op oppervlaktewater (van onder andere overstorten en niet op de riolering aangesloten of aansluitbare percelen); Het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering; Aantal afgegeven beschikkingen op aanvragen over subsidie. Aangezien uiteenlopende regelingen bestaan is in het eerste deel van de definitie in het midden gelaten of het om al dan niet kwetsbare wateren gaat en of de daarbij horende waterkwaliteit dat nodig maakt. De sanering bij percelen kan bestaan uit het alsnog aansluiten op de riolering of het aanbrengen van een IBA. Tot dit product behoort niet de daadwerkelijke aanleg en het beheer en onderhoud door het waterschap van IBA s. Deze activiteiten behoren tot beheerproduct 13.6 Beheer IBA inrichtingen. Onder beschikken wordt verstaan het uit oogpunt van een subsidieregeling beoordelen van en evt. overleggen over (sanerings)plannen van gemeenten en particulieren. Aan het product worden niet toegerekend de activiteiten die nodig zijn voor vergunningverlening en handhaving voor de lozingen. 3 Doelstelling(en) Via het (mede) compenseren van onevenredige (sanerings)kosten voor derden bereiken dat de waterkwantiteits en/of waterkwaliteitsdoelstellingen in al of niet kwetsbare wateren kunnen worden gehaald. 4 Basisgegevens Aantal directe lozingen op oppervlaktewater aan begin van het jaar; Aantal niet op riolering aangesloten percelen aan begin van het jaar. 5 Prestatie indicator(en) Aantal afgegeven beschikkingen op aanvragen voor subsidie. Onder afgegeven beschikkingen wordt verstaan: kennisgevingen dat subsidie zal worden toegekend; kennisgevingen dat subsidie niet zal worden verleend. 6 Kengetal(len) Kosten (inclusief daadwerkelijke subsidie) per beschikking; Aantal directe uren besteed per beschikking. 7 Kwaliteitskenmerk(en) % aanvragen dat binnen de gestelde normen m.b.t. doorlooptijd is afgewikkeld.

16 1 Naam beheerproduct: Subsidies lozingen De doorlooptijd is de tijd tussen de datum van indiening van de subsidie aanvraag en de datum waarop de beschikking is genomen.

17 10. Beheerproduct: Stimulering derden diffuse emissies 1 Naam beheerproduct: Stimulering derden diffuse emissies 2 Definitie Zelfstandige en concrete activiteiten en projecten van waterschappen, voor waterkwaliteit van het oppervlaktewater, die gericht op de aanpak van (vaak specifieke) diffuse emissies van derden, KRW-doelen en die niet specifiek kunnen worden ondergebracht bij één beheerproduct. Voorbeelden van activiteiten zijn: opstellen van of bijdragen aan regionale uitvoeringsprogramma s en/of convenanten; inventarisatie van, onderzoek naar en opstellen van een beleid voor de aanpak van diffuse emissies van derden die voor een inspanning van het waterschap in aanmerking komen; Uitvoering van proefprojecten zoals borstelbanen voor schepen, proeven op boerderijen e.d.. In paragraaf van de algemene toelichting op de BBP afspraken (bijlage BBP2001 1) is een beschrijving opgenomen van de wijze waarop het thema terugdringing van diffuse emissies in de BBP productenstructuur is verweven. Daarbij wordt aangegeven dat de meeste activiteiten van het waterschap met betrekking tot het terugdringen van diffuse emissies een integraal onderdeel vormen van andere beheerproducten 3 Doelstelling(en) Leveren van een bijdrage aan de verbetering van de waterkwaliteit van watersystemen door middel van het terugdringen van de door derden veroorzaakte, niet gereguleerde diffuse emissies. 4 Basisgegevens 5 Prestatie indicator(en) Aantal acties; Aantal maatregelen; Aantal projecten; van het waterschap om derden te stimuleren. 6 Kengetal(len) Kosten per actie/maatregel/project; Aantal directe uren besteed aan beheerproduct per actie/maatregel/project. 7 Kwaliteitskenmerk(en) Aanwezigheid van een coördinator diffuse emissies; Aantal beschikbare f.t.e. voor coördinatie diffuse emissies; % projecten dat binnen de planning is afgerond.

18

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat

Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein. Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Omgevingswet: gevolgen voor VTH in het waterdomein Datum: 30 april 2018 Spreker: mr. dr. ir. J.J.H. van Kempen, Rijkswaterstaat Inhoudsopgave Regulering van activiteiten Vergunningverlening Maatwerkvoorschriften

Nadere informatie

Pagina 1. grondwater- Watersysteem- Zuiverings- Wegenbeheer? beheer beheer beheer ** Planvorming

Pagina 1. grondwater- Watersysteem- Zuiverings- Wegenbeheer? beheer beheer beheer ** Planvorming Pagina 1 Planvorming 1 Eigen plannen 1.1 Beheersplan waterkeringen x 1.2 Waterbeheersplan x x x 1.3 Beheersplan wegenbeheer x* x 1.4 Beheersplan vaarwegenbeheer x 1.5 Thema- en gebiedsgerichte plannen

Nadere informatie

Toelichting op de Keur waterschap Regge en Dinkel 2009

Toelichting op de Keur waterschap Regge en Dinkel 2009 Toelichting op de Keur waterschap Regge en Dinkel 2009 Algemeen Wetgeving en beleid De Keur is gebaseerd op de Waterschapswet, de Waterwet, het Waterbesluit, het Waterbeheerplan en de Provinciale Waterverordening.

Nadere informatie

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren

Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Ontwerpbesluit inzake de Wet verontreiniging oppervlaktewateren Nummer : 2009.09833V Venlo, Bijlage(n) : Het Dagelijks Bestuur heeft op 12 augustus 2009 een aanvraag om vergunning op grond van de Wet verontreiniging

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het verleggen van telecomkabels ten behoeve van de verbreding van de A27 ter hoogte van Groenekan.

Watervergunning. Voor het verleggen van telecomkabels ten behoeve van de verbreding van de A27 ter hoogte van Groenekan. Watervergunning Voor het verleggen van telecomkabels ten behoeve van de verbreding van de A27 ter hoogte van Groenekan Datum 30 mei 2017 Zaaknummer 12346 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030)

Nadere informatie

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam Datum 17 april 2018 Kenmerk DMS2018-0011879 Zaaknummer WN2018-000943 Watervergunning voor het aanbrengen van 2.550 m 2 verhard oppervlak op het voormalige voetbalveld

Nadere informatie

Bijlage I: Kostentoerekening 2012

Bijlage I: Kostentoerekening 2012 Bijlage I: Kostentoerekening 2012 In artikel 4.2 lid 4 van het Waterschapsbesluit, is opgenomen dat de kostentoerekening plaats vindt op basis van objectieve, bedrijfseconomische criteria. De totale begroting

Nadere informatie

Toelichting. beleid dempen sloten. (landelijk gebied)

Toelichting. beleid dempen sloten. (landelijk gebied) Bijlage 4 Toelichting beleid dempen sloten (landelijk gebied) Inleiding Doel van het dempingenbeleid is het waarborgen van de bestaande goede wateraanvoer en waterafvoer in het landelijk gebied en het

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 15 mei Zaaknummer 11154

Watervergunning. Datum 15 mei Zaaknummer 11154 Watervergunning Voor het aanpassen van de waterhuishouding t.b.v. de uitbreiding van de carpoolvoorziening op de locatie Streektransferium Linielanding te Nieuwegein Datum 15 mei 2017 Zaaknummer 11154

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 juli Zaaknummer 14885

Watervergunning. Datum 27 juli Zaaknummer 14885 Watervergunning Voor het graven van een watergang ter compensatie van het versneld afvoeren en lozen van hemelwater vanaf nieuw verhard oppervlak op de locatie Van Musschenbroekbaan 13 in Nieuwegein Datum

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het lozen van afvalwater van Land Development Aviation Valley Maastricht N.V. op een zuiveringtechnisch werk

WATERVERGUNNING. Voor het lozen van afvalwater van Land Development Aviation Valley Maastricht N.V. op een zuiveringtechnisch werk 6 juli 2017 WATERVERGUNNING Voor het lozen van afvalwater van Land Development Aviation Valley Maastricht N.V. op een zuiveringtechnisch werk Zaaknummer: 2017-Z4357 Documentnummer: 2017-D49288 Datum: 31

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het aanleggen van een kunstgrasveld en een tijdelijke dam met duiker op de locatie Sportpark De Paperclip in Vleuten

Watervergunning. Voor het aanleggen van een kunstgrasveld en een tijdelijke dam met duiker op de locatie Sportpark De Paperclip in Vleuten Watervergunning Voor het aanleggen van een kunstgrasveld en een tijdelijke dam met duiker op de locatie Sportpark De Paperclip in Vleuten Datum 17 mei 2017 Zaaknummer 12440 Poldermolen 2 Postbus 550 3990

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Watervergunning Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Datum 4 juli 2017 Zaaknummer 13832 Poldermolen 2 Postbus

Nadere informatie

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0, vastgesteld Toelichting/context: In de Handreiking waterschapsverordening geven we aan wat nodig is

Nadere informatie

Compare Hoofdstuk 16 Toetsversie Hoofdstuk 18 Wetsvoorstel

Compare Hoofdstuk 16 Toetsversie Hoofdstuk 18 Wetsvoorstel HOOFDSTUK 16 BESTUURSRECHTELIJKE18 HANDHAVING EN UITVOERING Afdeling 16.1 Algemene bepalingen18.1 Bestuursrechtelijke handhaving 18.1.1 Bestuursrechtelijke handhavingstaak en handhavingsbevoegdheid Artikel

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Artikel 1 Begripsbepalingen a. Steiger: constructie, die over een oppervlaktewaterlichaam is geplaatst en is verankerd in het achterliggende perceel. b. Natuurvriendelijke

Nadere informatie

tömgevingsdí enst ļfi Midden- co West-Br»b«nt

tömgevingsdí enst ļfi Midden- co West-Br»b«nt tömgevingsdí enst ļfi Midden- co West-Br»b«nt Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Op de op 23 mei 2013 bij hen binnengekomen aanvraag van de Stichting Vergunning Moleneind om vergunning

Nadere informatie

De vergunninghouder. Watervergunning. voor het plaatsen van een aanlegsteiger met meerpalen nabij Dijksgracht 23 in Amsterdam. Datum 25 juli 2018

De vergunninghouder. Watervergunning. voor het plaatsen van een aanlegsteiger met meerpalen nabij Dijksgracht 23 in Amsterdam. Datum 25 juli 2018 De vergunninghouder Datum 25 juli 2018 Kenmerk DMS2018-0030860 Zaaknummer WN2018-004141 Watervergunning voor het plaatsen van een aanlegsteiger met meerpalen nabij Dijksgracht 23 in Amsterdam. Uw kenmerk/projectcode:

Nadere informatie

Ontwerp Watervergunning

Ontwerp Watervergunning Ontwerp Watervergunning Datum : 28 augustus 2014 Documentnummer : 2014025455 Case nr. : WV114.0470 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 25 juni 2014 een aanvraag ontvangen

Nadere informatie

Wijziging Legesverordening Waterschap Rivierenland 2015. op voordracht van het college van dijkgraaf en heemraden van 6 oktober 2015

Wijziging Legesverordening Waterschap Rivierenland 2015. op voordracht van het college van dijkgraaf en heemraden van 6 oktober 2015 WATERSCHAPSBLAD 22 Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. 9953 december 2015 Wijziging Legesverordening Waterschap Rivierenland 2015 Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland; op voordracht

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 17 oktober Zaaknummer 16866

Watervergunning. Datum 17 oktober Zaaknummer 16866 Watervergunning Voor het slopen van een woning en het afdekken van de fundering met grond bij een waterkering op de locatie bij Provincialeweg Oost 29 in Haastrecht Datum 17 oktober 2017 Zaaknummer 16866

Nadere informatie

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen Bijlage Bijlage Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen 1. Inleiding Als gevolg van de invoering van nieuwe wetgeving wordt aan de decentrale overheden, waaronder de

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Datum 18 juli Zaaknummer 29007

WATERVERGUNNING. Datum 18 juli Zaaknummer 29007 WATERVERGUNNING Voor het tijdelijk dempen van een vijver en het lozen van hemelwater uit de vijver op oppervlaktewater op de locatie Croeselaan 18 in Utrecht Datum 18 juli 2018 Zaaknummer 29007 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584 Watervergunning Voor het hebben van een tijdelijke gedeeltelijke verondieping in een tertiair oppervlaktewaterlichaam (=natuursloot) op de locatie achter Meije 89 te Bodegraven Datum 29 augustus 2017 Zaaknummer

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570 Watervergunning Voor het dempen, graven en verbreden van (een) watergang(en) en het aanleggen van plasbermen op de locatie bij Heeswijk 120 in Montfoort Datum 27 september 2017 Zaaknummer 16570 Poldermolen

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017.

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017. Watervergunning Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht Datum 16 juni 2017 Zaaknummer 13429 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634 57 00 post@hdsr.nl

Nadere informatie

Bijlage 9: Begrippenlijst

Bijlage 9: Begrippenlijst Bijlage 9: Begrippenlijst Begrip Ambtelijke waarschuwing of constateringsbrief Beginselplicht tot handhaving Brief naar aanleiding van een controle waarbij wel een overtreding is vastgesteld. In de brief

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Zaaknummer Datum

WATERVERGUNNING. Zaaknummer Datum WATERVERGUNNING Voor het aanleggen van peilscheidingen in een tertiaire watergang en het opzetten van het waterpeil in deze watergang gedurende een deel van het jaar op de locatie bij Rietveld 78 in Woerden

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Datum 6 november Zaaknummer 18585

WATERVERGUNNING. Datum 6 november Zaaknummer 18585 WATERVERGUNNING Voor het maken van een grondboring en het plaatsen van een peilbuis in een waterkering op de locatie Hoge Rijndijk 14 in Nieuwerbrug aan den Rijn Datum 6 november 2017 Zaaknummer 18585

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017 Watervergunning Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt Datum 19 juni 2017 Zaaknummer 13121 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het leggen van een lagedrukgasleiding bij een waterkering op de locatie Zandweg 213a in De Meern. Datum 28 maart 2018

WATERVERGUNNING. Voor het leggen van een lagedrukgasleiding bij een waterkering op de locatie Zandweg 213a in De Meern. Datum 28 maart 2018 WATERVERGUNNING Voor het leggen van een lagedrukgasleiding bij een waterkering op de locatie Zandweg 213a in De Meern Datum 28 maart 2018 Zaaknummer 24339 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Uitleg deze workshop. Succes! Geschiedenis

Uitleg deze workshop. Succes! Geschiedenis Uitleg deze workshop. Wetgeving wordt vaak als droge kost ervaren. Erg moeilijk door te lezen en soms vrij onbegrijpelijk. Toch hebben we in de procesindustrie ook met wetgeving te maken. In deze workshop

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Datum 3 november Zaaknummer 19142

WATERVERGUNNING. Datum 3 november Zaaknummer 19142 WATERVERGUNNING Voor het vervangen van een verkeersregelinstallatiekast (VRI kast) bij een watergang en een waterkering op de locatie Boerendijk ter hoogte van de brug in de Chrysantstraat in Woerden Datum

Nadere informatie

WATERVERGUNNING Datum Zaaknummer

WATERVERGUNNING Datum Zaaknummer WATERVERGUNNING Voor het aanleggen van een tijdelijke dam met duikers op de locatie Landschapsbaan in Vleuten Datum 13 oktober 2017 Zaaknummer 18014 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK 2 VOORSCHRIFTEN...4

Nadere informatie

Integraal Handhavingsbeleidsplan De Ronde Venen, 26 september 2012. Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen

Integraal Handhavingsbeleidsplan De Ronde Venen, 26 september 2012. Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen 76 Bestuursrechtelijke sanctiemiddelen De gemeente De Ronde Venen kan tegen overtreders met meerdere verschillende sanctiemiddelen, al dan

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede

WATERVERGUNNING. Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede WATERVERGUNNING Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede Datum 28 november 2017 Zaaknummer 19098 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3

Nadere informatie

1. Aanvraag. 2. Wet- Regelgeving en Beleid

1. Aanvraag. 2. Wet- Regelgeving en Beleid 1. Aanvraag Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 19 juli 2019 van namens een aanvraag ontvangen om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het

Nadere informatie

Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet

Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet Uitleg is gebaseerd op informatie uit de Handreiking waterschapsverordening van het project TROWA (Transitieondersteuning Omgevingswet Waterschappen). Met name de hoofdstukken 1 en 2 en bijlagen. De Omgevingswet

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunnlngen@odhi.nl I www.odti.nl Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00513389 ODH-2019-00004862

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de derde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII. HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord bij de derde druk /V Lijst van afkortingen / XIII HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1.1 Algemeen / 1 1.2 Doelstelling van de Wabo / 2 1.3 Reikwijdte en werkingssfeer van de Wabo / 4 1.4

Nadere informatie

agendapunt 3.b.3 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Datum 7 januari 2014

agendapunt 3.b.3 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Datum 7 januari 2014 agendapunt 3.b.3 1072908 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden VOORTGANG AFRONDING JUIST (NU) AANSLUITEN Portefeuillehouder Woorst, I.J.A. ter Datum 7 januari 2014 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

De waterbodems in de Waterwet

De waterbodems in de Waterwet De waterbodems in de Waterwet Platform Toezicht Bodembeheer Ede, 13 oktober 2009 Peter de Putter Sterk Consulting, projectleider Invoering Waterwet i.o.v. V&W/DGW Inhoud presentatie 1. Ontwikkelingen en

Nadere informatie

Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg

Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg Bijlage 8.6 Toelichting bij de Sanctiematrix Drank- en Horecawet en verwante artikelen uit de Algemene plaatselijke verordening gemeente Leidschendam-Voorburg De in de sanctiematrix Drank- en Horecawet

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het hebben van een vlonder/steiger langs de Oude Rijn op de locatie Leidsestraatweg 115 te Woerden.

Watervergunning. Voor het hebben van een vlonder/steiger langs de Oude Rijn op de locatie Leidsestraatweg 115 te Woerden. Watervergunning Voor het hebben van een vlonder/steiger langs de Oude Rijn op de locatie Leidsestraatweg 115 te Woerden Datum 19 mei 2017 Zaaknummer 10356 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030)

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het aanleggen van een vlonder aan de Kerkweg 36 in Cothen. Datum 24 oktober Zaaknummer 16573

Watervergunning. Voor het aanleggen van een vlonder aan de Kerkweg 36 in Cothen. Datum 24 oktober Zaaknummer 16573 Watervergunning Voor het aanleggen van een vlonder aan de Kerkweg 36 in Cothen Datum 24 oktober 2017 Zaaknummer 16573 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634 57 00 post@hdsr.nl www.destichtserijnlanden.nl

Nadere informatie

vergunninghouder Wijziging Watervergunning Stammerdijk 41 in Diemen realiseren van een uitbouw 31 augustus 2015 W

vergunninghouder Wijziging Watervergunning Stammerdijk 41 in Diemen realiseren van een uitbouw 31 augustus 2015 W vergunninghouder Stammerdijk 41 in Diemen Datum 31 augustus 2015 Casecode W-15.02322 Kenmerk 15.102675 Wijziging Watervergunning realiseren van een uitbouw Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370

Nadere informatie

MANDAATLIJST OMGEVINGSDIENST ZHZ 2014

MANDAATLIJST OMGEVINGSDIENST ZHZ 2014 MANDAATLIJST OMGEVINGSDIENST ZHZ 2014 MANDAATLIJST EX ARTIKEL 2, EERSTE LID, VAN HET MANDAATBESLUIT OMGEVINGSDIENST ZHZ 2014 GEMEENTE HENDRIK-IDO-AMBACHT BEVOEGDHEDEN/BESLUITEN Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

bouwen van een kademuur aan de Polygoongracht ter hoogte van Ad Windighof 4 in Amsterdam IJburg

bouwen van een kademuur aan de Polygoongracht ter hoogte van Ad Windighof 4 in Amsterdam IJburg Vergunninghouder Datum 9 juni 2017 Casecode W-17.01294 Kenmerk 17.088844 Watervergunning bouwen van een kademuur aan de Polygoongracht ter hoogte van Ad Windighof 4 in Amsterdam IJburg OLO kenmerk 2995453

Nadere informatie

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor:

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor: Watervergunning Datum : 24 september 2018 Documentnummer : 2018033630 Case nr. : WV118.0311 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 6 april 2018 een aanvraag ontvangen van

Nadere informatie

Het waterschap en Grondwater. Bewonersavond 24 maart 2016

Het waterschap en Grondwater. Bewonersavond 24 maart 2016 Het waterschap en Grondwater Bewonersavond 24 maart 2016 Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verantwoordelijk voor: übescherming tegen overstroming; üpeilbeheer in oppervlaktewater ükwaliteit

Nadere informatie

ONDERMANDAAT-, SUBVOLMACHT- EN SUBMACHTIGINGSLIJST Algemeen

ONDERMANDAAT-, SUBVOLMACHT- EN SUBMACHTIGINGSLIJST Algemeen ONDERMANDAAT-, SUBVOLMACHT- EN SLIJST Algemeen A01 A02 A03 A04 Alle besluiten inzake bestuursrechtelijke procedures en het uitvoeren van alle proceshandelingen indien het primaire besluit in mandaat of

Nadere informatie

WATERVERGUNNING (RAAM)

WATERVERGUNNING (RAAM) WATERVERGUNNING (RAAM) Voor het aanleggen van glasvezel bij watergangen op de locatie nabij Burgemeester Middelweerdbaan 1 in De Meern Datum 30 augustus 2018 Zaaknummer 31735 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1

Nadere informatie

Bijlage II: Wat moet en wat kan

Bijlage II: Wat moet en wat kan Bijlage II: Wat moet en wat kan Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0 Toelichting/context: In de Handreiking geven we aan wat nodig is om te komen tot een digitale op grond van de Omgevingswet.

Nadere informatie

Belastingplichtig is de aanvrager van de vergunning of ontheffing of degene voor wie de vergunning of ontheffing is aangevraagd.

Belastingplichtig is de aanvrager van de vergunning of ontheffing of degene voor wie de vergunning of ontheffing is aangevraagd. LEGESVERORDENING DELFLAND 2013 Bijlage: Legesverordening Delfland 2013 Artikel 1 Leges en belastbaar feit Onder de naam leges worden rechten geheven voor het door het Hoogheemraadschap van Delfland in

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten. Datum 16 januari 2018

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten. Datum 16 januari 2018 Watervergunning Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten Datum 16 januari 2018 Zaaknummer 21634 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T

Nadere informatie

voor het wijzigen van de afmetingen van een vrijhangend terras boven water

voor het wijzigen van de afmetingen van een vrijhangend terras boven water Vlaar Onroerend Goed BV Noordereinde 131 in 's-graveland Datum 12 juni 2017 Casecode W-17.01225 Kenmerk 17.087605 Wijziging Watervergunning voor het wijzigen van de afmetingen van een vrijhangend terras

Nadere informatie

bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

bepalingen omgevingsrecht (Wabo) De Waterwet en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) De Waterwet en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Hoofdlijnen van de watervergunning en de omgevingsvergunning Waterwet integreert

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening Stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater:

vast te stellen de Verordening Stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater: Verordening Stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater De raad van de gemeente Kerkrade; gelet op: - Artikel 149 van de gemeentewet, - Nota van Toelichting nr. 19Tl028 besluit vast te stellen de Verordening

Nadere informatie

Hoogte van dwangsommen lengte van b egunstigingstermijn opgenomen in tabellen

Hoogte van dwangsommen lengte van b egunstigingstermijn opgenomen in tabellen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zaanstad. Nr. 77550 14 juni 2016 Uitvoeringsbeleid hoogte dwangsommen en lengte begunstigingstermijnen Wabo, APV, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen,

Nadere informatie

1. Aanvraag. 2. Wet- Regelgeving en Beleid

1. Aanvraag. 2. Wet- Regelgeving en Beleid 1. Aanvraag Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 7 juni 2019 van namens een aanvraag ontvangen om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Regels, overtredingen en de gevolgen De overheid heeft regels gemaakt om de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren zo schoon, mooi

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Beschikking OMGEVINGSVERGUNNING Beslissing van Gedeputeerde Staten van Gelderland inzake het uitvoering geven aan de bevoegdheid ingevolge artikel 2.33 tweede lid

Nadere informatie

Het oprichten van een gebouw ter hoogte van Koivistokade

Het oprichten van een gebouw ter hoogte van Koivistokade Nic Re/Development BV Datum 4 november 2016 Casecode W-16.02584 Kenmerk 16.096096 Watervergunning Het oprichten van een gebouw ter hoogte van Koivistokade 52 in Amsterdam Uw kenmerk / projectcode: - OLO2592015

Nadere informatie

Mandaatregister Waterschap Scheldestromen (versie geldend vanaf 1 april 2015)

Mandaatregister Waterschap Scheldestromen (versie geldend vanaf 1 april 2015) Mandaatregister Waterschap Scheldestromen (versie geldend vanaf 1 april 2015) In dit register wordt een overzicht gegeven van alle bevoegdheden die door het dagelijks bestuur zijn gemandateerd aan de secretaris-directeur,

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Watervergunning Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Datum 14 juli 2017 Zaaknummer 13919 Poldermolen 2 Postbus 550 3990

Nadere informatie

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel 3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel Kader Keur Op grond van artikel 3.1, eerste lid, aanhef en sub a en b is het verboden zonder vergunning van het

Nadere informatie

BP Raffinaderij Rotterdam B.V.; wijziging van de vergunning krachtens de Waterwet. Zaaknummer RWSZ

BP Raffinaderij Rotterdam B.V.; wijziging van de vergunning krachtens de Waterwet. Zaaknummer RWSZ Onderwerp BP Raffinaderij Rotterdam B.V.; wijziging van de vergunning krachtens de Waterwet. Zaaknummer RWSZ2016-00019879 Inhoudsopgave 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschriften 4. Overwegingen 5. Toetsing

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de vierde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord bij de vierde druk /V. Lijst van afkortingen / XIII INHOUDSOPGAVE Voorwoord bij de vierde druk /V Lijst van afkortingen / XIII HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1.1 Algemeen / 1 1.2 Doelstelling van de Wabo / 2 1.3 Reikwijdte en werkingssfeer van de Wabo / 4 1.4

Nadere informatie

1. Aanvraag. 2. Wet- Regelgeving en Beleid

1. Aanvraag. 2. Wet- Regelgeving en Beleid 1. Aanvraag Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 18 april 2019 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo

Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Prof. mr. A.G.A. Nijmeijer Mr. S. Hillegers Mr. T.E.P.A. Lam Bouwen en ontwikkelen met de Wabo Eerste druk Kiuwer a Wolters Kiuwer business Alphen aan den Rijn - 2010 INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V lijst

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WATERVERGUNNING

ONTWERPBESLUIT WATERVERGUNNING 19-10-2018Ontwerpbesluit verlegging secundaire waterloop HornerheideOntwerpbesluit verlegging secundaire waterloop Hornerheide ONTWERPBESLUIT WATERVERGUNNING Het gedeeltelijk verleggen van de secundaire

Nadere informatie

Watervergunning. Voor 2017 voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn in de gemeenten Utrecht en Bunnik.

Watervergunning. Voor 2017 voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn in de gemeenten Utrecht en Bunnik. Watervergunning Voor 2017 voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn in de gemeenten Utrecht en Bunnik Datum 2 mei 2017 Zaaknummer 11413 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten

Nadere informatie

WATERVERGUNNING (RAAM)

WATERVERGUNNING (RAAM) WATERVERGUNNING (RAAM) Voor het leggen van een medium voerende buis ter hoogte van De Rede en Loodsboot in Houten Datum 5 juli 2018 Zaaknummer 27359 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK 2 VOORSCHRIFTEN...4

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit OD NZKG 2015 provincie Utrecht en de bijlage

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit OD NZKG 2015 provincie Utrecht en de bijlage PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 60 2 oktober 201 Mandaatbesluit OD NZKG 201 provincie Utrecht en de bijlage Besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht van

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam Verkeer en Openbare Ruimte. Het verlengen van een snelfietspad ter hoogte van de Oostzanerdijk 180 in Amsterdam

Gemeente Amsterdam Verkeer en Openbare Ruimte. Het verlengen van een snelfietspad ter hoogte van de Oostzanerdijk 180 in Amsterdam Gemeente Amsterdam Verkeer en Openbare Ruimte Datum 18 januari 2017 Kenmerk 16.170742/W-16.03034 Wijzigingsbesluit Het verlengen van een snelfietspad ter hoogte van de Oostzanerdijk 180 in Amsterdam Uw

Nadere informatie

Het bijgevoegde conceptvoorstel spreekt voor zich. Volstaan wordt dan ook met een verwijzing daarnaar.

Het bijgevoegde conceptvoorstel spreekt voor zich. Volstaan wordt dan ook met een verwijzing daarnaar. Keur Waterschap Limburg per 1 januari 2017 schriftelijk GEEN Venlo, Sittard, 23 februari 2016 AAN DE VOORBEREIDINGSCOMMISSIE FUSIE Onderwerp Keur Waterschap Limburg per 1 januari 2017./. Hierbij treft

Nadere informatie

voor het dempen van water en het aanleggen van een beschoeiing buiten de initiële oeverlijn

voor het dempen van water en het aanleggen van een beschoeiing buiten de initiële oeverlijn Vergunninghouder Sarah Vaughanstraat 9 in Amsterdam Datum 20 juni 2017 Casecode W-17.01242 Kenmerk 17.093211 Watervergunning voor het dempen van water en het aanleggen van een beschoeiing buiten de initiële

Nadere informatie

De werken dienen te worden uitgevoerd zoals aangegeven op bijgevoegd document met kenmerk: i-4

De werken dienen te worden uitgevoerd zoals aangegeven op bijgevoegd document met kenmerk: i-4 Watervergunning Keur waterschap Vechtstromen Datum:4 februari 2019 Kenmerk: Z-1921353/u19066259 Het dagelijks bestuur heeft op 1 februari 2019 een aanvraag van de gemeente Almelo ontvangen voor een vergunning

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit Gedeputeerde Staten van Limburg aan Directeur RUD Zuid-Limburg

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit Gedeputeerde Staten van Limburg aan Directeur RUD Zuid-Limburg PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Limburg Nr. 160 9 januari 2018 Mandaatbesluit Gedeputeerde Staten van Limburg aan Directeur RUD Zuid-Limburg Gedeputeerde Staten van Limburg, maken ter

Nadere informatie

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Waterschap Rivierenland 2013

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Waterschap Rivierenland 2013 Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Waterschap Rivierenland 2013 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 1.1 Begripsomschrijving 1.1.1 aanlegkosten: de aannemingssom exclusief omzetbelasting, bedoeld

Nadere informatie

agendapunt 06.02 Aan Verenigde Vergadering BESTUURLIJKE STRAFBESCHIKKING

agendapunt 06.02 Aan Verenigde Vergadering BESTUURLIJKE STRAFBESCHIKKING agendapunt 06.02 985703 Aan Verenigde Vergadering BESTUURLIJKE STRAFBESCHIKKING Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 19-04-2012 kennis te nemen van het besluit van het college van dijkgraaf en hoogheemraden

Nadere informatie

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem CTF Amsterdam bv Prinsengracht 436 in Amsterdam Datum 21 april 2017 Casecode W-17.00767 Kenmerk 17.070654 Watervergunning het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem Uw kenmerk / projectcode:

Nadere informatie

CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER (44004) ADRES I. everd wshd. nl. BIJLAGEN vergunning met nr.

CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER (44004)  ADRES I. everd wshd. nl. BIJLAGEN vergunning met nr. DATUM VERZONDEN 2 4 SEP. 2013 uw BRIEF VAN 6 september 2013 UW KENMERK ONS KENMERK VG/U INGEKOMEN NR. 11306485 ONDERWERP Watervergunning CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER 088-97 (44004) E-MAILADRES

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Ontwerpbeschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : Van Gansewinkel Nederland B.V. Aangevraagde activiteiten : Ambtshalve wijziging in verband met IPPC toets Locatie

Nadere informatie

De vergunning betreft het onttrekken van grondwater en het omkokeren van hoogspanningskabels door mantelbuizen

De vergunning betreft het onttrekken van grondwater en het omkokeren van hoogspanningskabels door mantelbuizen A. Hak Electron BV Theemsweg in Amsterdam Datum 8 juni 2017 Casecode W-17.01329 Kenmerk 17.089396 Watervergunning De vergunning betreft het onttrekken van grondwater en het omkokeren van hoogspanningskabels

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een dam met duiker en het graven van oppervlaktewater op de locatie Gelderlantlaan in Utrecht

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een dam met duiker en het graven van oppervlaktewater op de locatie Gelderlantlaan in Utrecht WATERVERGUNNING Voor het aanleggen van een dam met duiker en het graven van oppervlaktewater op de locatie Gelderlantlaan in Utrecht Datum 2 november 2018 Zaaknummer 33987 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3

Nadere informatie

Handreiking Samenloop bevoegdheden watervergunning. Hoe kan de samenloopregeling van artikel 6.17 van de Waterwet in de praktijk worden toegepast?

Handreiking Samenloop bevoegdheden watervergunning. Hoe kan de samenloopregeling van artikel 6.17 van de Waterwet in de praktijk worden toegepast? Handreiking Samenloop bevoegdheden watervergunning Ministerie van V&W, DG Water Rijkswaterstaat (RWS) Unie van waterschappen (UvW) Interprovinciaal overleg (IPO) Hoe kan de samenloopregeling van artikel

Nadere informatie

Handhavingsinstrumenten

Handhavingsinstrumenten Bijlage 2 Handhavingsinstrumenten Privaatrechtelijk De gemeente is naast een bestuursorganisatie ook rechtspersoon. Als rechtspersoon heeft de gemeente privaatrechtelijke mogelijkheden om te handhaven.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015-2016 33 872 Wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving) A herdruk 1 GEWIJZIGD

Nadere informatie

WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT BESLUIT Ambtshalve wijziging vergunning (artikel 2.31 lid 2b Wet algemene bepalingen omgevingsrecht)

WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT BESLUIT Ambtshalve wijziging vergunning (artikel 2.31 lid 2b Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT BESLUIT Ambtshalve wijziging vergunning (artikel 2.31 lid 2b Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) Datum besluit : 8 oktober 2015 GEGEVENS LOCATIE Naam inrichting

Nadere informatie

ONTWERP BESCHIKKING. Inhoudsopgave

ONTWERP BESCHIKKING. Inhoudsopgave ONTWERP BESCHIKKING Onderwerp (Ontwerp) Watervergunning Wijziging kabeltraject Windpark Fryslân deel ten oosten van Kornwerderzand tot het Friese vaste land Inhoudsopgave 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschriften

Nadere informatie

FrieslandCampina Domo, De Perk 30 te Beilen. Veranderingsvergunning (nr ) op grond van de Waterwet

FrieslandCampina Domo, De Perk 30 te Beilen. Veranderingsvergunning (nr ) op grond van de Waterwet Ontwerpbeschikking FrieslandCampina Domo, De Perk 30 te Beilen Veranderingsvergunning (nr. 14-02) op grond van de Waterwet FrieslandCampina Domo Beilen, veranderingsverg. nr. 14-02 Inhoud 1. Aanhef...

Nadere informatie

Mandaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst 2017, Vastgesteld bij besluit van 31 januari 2017, nr

Mandaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst 2017, Vastgesteld bij besluit van 31 januari 2017, nr Mandaat- en machtigingsregister Omgevingsdienst 2017, Vastgesteld bij besluit van 31 januari 2017, nr. 269337 Behorende bij het Extern Mandaatbesluit Omgevingsdienst Noord Veluwe van de gemeente Oldebroek,

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Ons kenmerk C2140613/3540209 op aanvraag om een omgevingsvergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) van Van Gansewinkel

Nadere informatie

LEIDRAAD BIJ DE LANDELIJKE HANDHAVINGSSTRATEGIE

LEIDRAAD BIJ DE LANDELIJKE HANDHAVINGSSTRATEGIE LEIDRAAD BIJ DE LANDELIJKE HANDHAVINGSSTRATEGIE foto provincie Utrecht Versie: maart 2015 Inhoud Inleiding... 3 Gebruik van de Leidraad... 3 Bestuursrecht... 3 Naamgeving... 3 Stappen... 4 Last onder dwangsom

Nadere informatie

Q waternet. Waternet, Sector KMR. Dammerweg 1 in Weesp. Watervergunning. voor het plaatsen van een boothuis in de Vecht in Weesp

Q waternet. Waternet, Sector KMR. Dammerweg 1 in Weesp. Watervergunning. voor het plaatsen van een boothuis in de Vecht in Weesp Waternet, Sector KMR Dammerweg 1 in Weesp Datum 1 november 2016 Casecode W-16.02577 Kenmerk 16.095154 Watervergunning voor het plaatsen van een boothuis in de Vecht in Weesp Q waternet waterschap amstel

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk bij watergangen in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek. Datum 22 augustus 2018

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk bij watergangen in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek. Datum 22 augustus 2018 WATERVERGUNNING Voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk bij watergangen in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek Datum 22 augustus 2018 Zaaknummer 30405 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen?

Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we daartoe gekomen? 5 Procescriteria In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: Uitgangspunten procescriteria: waar dienen ze wel en waar dienen ze niet toe? Methode: hoe zijn de criteria opgebouwd en hoe zijn we

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het leggen van glasvezelkabel bij een waterkering op de locatie nabij Zandweg 206A in De Meern. Zaaknummer

WATERVERGUNNING. Voor het leggen van glasvezelkabel bij een waterkering op de locatie nabij Zandweg 206A in De Meern. Zaaknummer WATERVERGUNNING Voor het leggen van glasvezelkabel bij een waterkering op de locatie nabij Zandweg 206A in De Meern Zaaknummer 38963 Datum INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK 2 VOORSCHRIFTEN...4

Nadere informatie