De lol van wetenschap en technologie ontdekken,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De lol van wetenschap en technologie ontdekken,"

Transcriptie

1 FIRST LEGO League Informatie voor jongeren en coaches De lol van wetenschap en technologie ontdekken, samen met leeftijdsgenoten uitdagende problemen oplossen, je kennis vergroten en vooral heel veel spanning, plezier en een onvergetelijke ervaring. Dat is meedoen aan de FIRST LEGO League (FLL ).

2 FIRST en LEG0 hebben een unieke wedstrijd opgezet waar jongeren een onvergetelijke ervaring opdoen en leren over de rol van wetenschap en technologie in hun leven: de FIRST LEG0 League. Een wedstrijd die robotics, onderzoek en Core Values op een unieke manier combineert. Lees verder om meer over de verschillende onderdelen te weten te komen. Stichting Techniekpromotie organiseert samen met 22 regionale partners de FLL in de Benelux. Wereldwijd doen er ruim jongeren uit 60 landen mee aan deze internationale wedstrijd. In de Benelux doen er ruim 400 teams mee die in 19 regionale finales tegen elkaar strijden om een plek voor de Benelux finale. Daar ontmoeten de 44 beste teams elkaar en proberen een plek voor een van de internationale toernooien te bemachtigen. Hiervoor moet een team zowel op onderzoek, robotica als op Core Values uitmuntend scoren.

3 TEAMS Een team wordt gevormd door maximaal 10 jongeren in de leeftijd 9 tot 15 jaar en begeleid door een volwassen coach. Voor extra ondersteuning op het technische vlak of bij het onderzoeksproject kunnen zij een beroep doen op de FLL-organisatie in de regio of op zoek gaan naar een expert in de eigen omgeving. Hoewel teams vaak afkomstig zijn van onderwijsinstellingen, is dit zeker geen vereiste. Teams afkomstig van sportvereningingen, scoutingclubs, jongerenclubs of een samengesteld vriendenteam zijn net zo welkom en maken evenveel kans op prijzen en plezier. Om mee te doen heeft een team een LEGO MINDSTORMS NXT pakket nodig, deze aanschaf is eenmalig en moet op eigen gelegenheid gedaan worden. Verder betalen teams 175,- euro inschrijfgeld aan de landelijke organisatie. Hiervoor ontvangen ze een wedstrijdveld, de missiemodellen en een Coach Wegwijzer. Daarnaast mag een team meedoen aan de regionale kampioenschappen, en als zij een plaats bemachtigen daarna aan de Benlux finale. onderzoeksproject robotica De teams doen een onderzoek naar een zelf gekozen vraagstuk binnen het thema en presenteren hun oplossing aan een deskundige jury, die hen beoordeelt op onderzoek, inhoud en presentatie. Belangrijk zijn de innoverende ideeën, de uiteindelijke oplossing en hoe deze gedeeld zijn in de eigen omgeving (bijvoorbeeld op school of bij een bedrijf in de buurt). Binnen de FLL gaan de teams een robot ontwerpen, bouwen en programmeren met behulp van LEGO MINDSTORMS NXT. De robot moet in wedstrijdverband autonoom een aantal missies uitvoeren die passen binnen het thema. Naast de wedstrijdprestatie zelf worden het ontwerp en de software van de robot door een jury beoordeeld op inventiviteit, robuustheid en stabiliteit.

4 Core Values meer weten of een kijkje nemen? Het doen van onderzoek en het bouwen van een goede robot vragen om een goede voorbereiding. De teams mogen laten zien hoe zij zich hebben voorbereid en zich tot een hecht team hebben gesmeed aan de hand van de Core Values van de FLL. De FLL doe je niet alleen; problemen los je het beste samen met anderen op. Binnen je team, maar ook daarbuiten. Het team wordt daarom ook op Gracious Professionalism (sportiviteit) beoordeeld. Wil je meer weten over het thema van de FLL van dit jaar? Lees dan verder! Wil je één van regiofinales of de Benelux finale bezoeken om de FLL zelf te ervaren? Bezoek dan de website, voor meer informatie.

5 Jr.FLL Voor de jongere kinderen Junior FIRST LEGO League (Jr.FLL ) is een hands-on programma speciaal ontwikkeld om nieuwsgierigheid en creativiteit van jonge kinderen om te zetten in een ontdekkingsreis naar hoe zij de wereld rondom hen kunnen verbeteren. Jr.FLL gebruikt jaarlijks wisselende thema s (Challenge) om kinderen te interesseren in het doen van onderzoek en het conceptmatig oplossen van problemen. De hoekstenen van Jr.FLL zijn de Core Values, een samenvatting van de belangrijkste waarden van Jr.FLL : sportiviteit, leren en betrokken zijn bij de samenleving. Elke jaarlijkse Challenge bestaat uit twee onderdelen, de Laat Zien Poster en het LEGO Model. Er wordt gewerkt in teams van maximaal 6 kinderen, welke begeleid worden door een volwassen coach. Kinderen: onderzoeken the thema aan de hand van de Challenge documenten; laten zien wat ze hebben geleerd en hoe het onderwerp onderzocht is op een creatieve poster; bouwen een Model van LEGO onderdelen met minimaal 1 bewegend onderdeel. Het hoogtepunt voor het harde werk van de teams is deelname aan een Jr.FLL Expo. Juryleden op het evenement interviewen de teams om te leren over hun LEGO model en poster. Alle teams worden toegejuicht en verlaten de expo als winnaars. Deelname aan een Jr.FLL Expo is geen vereiste, maar we raden teams aan om een expo bij te wonen en / of een eigen Expo te organiseren op school of in de wijk.

6 Andere robotica projecten FIRST TECH CHALLENGE De FIRST Tech Challenge (FTC) is een door het bedrijf FIRST ( geïnitieerde robot wedstrijd voor leerlingen van jaar. De FTC wedstrijd heeft elk jaar een thema. De onderdelen binnen het wedstrijdveld worden dan ook elk jaar aangepast. Het doel van de wedstrijd is het ontwerpen, bouwen en programmeren van je eigen robot en het succesvol uitvoeren van een aantal opdrachten. Voor het bouwen van de robot wordt gebruik gemaakt van aluminium profielen, tandwielen en schakelborden. Voor het programmeren kan de keuze gemaakt worden uit drie programmeertalen (RobotC en labview). MEEDOEN? In maart 2013 is er weer een wedstrijd. Kijk voor meer informatie op Contactpersoon: Leon Schröder, Bouw je eigen robot en doe mee met RoboCup Junior RoboCup Junior is opgericht door universiteiten van over de hele wereld met het doel leerlingen vertrouwd te maken met wetenschap en techniek. In Nederland verzorgt RoboCup Junior opleidingen voor docenten en leerlingen, die hun eigen robot willen bouwen. Bovendien organiseert RoboCup Junior jaarlijks in samenwerking met Science Center NEMO de nationale kampioenschappen. De winnaars kwalificeren zich voor deelname aan internationale en wereldkampioenschappen. De RoboCup Junior wedstrijden zijn open voor alle leerlingen van 9 tot 19 jaar en je kunt deelnemen met zelfgebouwde robots aan wedstrijden in Dansende Robots, Reddende Robots en Voetballende Robots. Kijk voor meer informatie over lesmateriaal, wedstrijden en spelregels op www. robocupjunior.nl. RoboCup Junior verzorgt cursussen voor zowel docenten als leerlingen. Alle lesmateriaal, software en achtergrondinformatie is te vinden in de downloadsectie op In 2013 worden de wereldkampioenschappen van RoboCup gehouden in Eindhoven van 24 t/m 30 juni.

7 Jr.FLL SUPER SENIORS Onafhankelijk Betrokken Verbonden De Challenge! Kunnen Junior FIRST LEGO League (Jr.FLL ) teams de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren door te ontdekken welke obstakels mensen tegen komen wanneer ze ouder worden? In 2012/2013, tijdens de SUPER SENIORS Challenge, leren de teams over simpele machines door een model te maken van LEGO elementen voorzien van een gemotoriseerd bewegend onderdeel. Ook maken de teams een Laat Zien poster waarmee ze hun bevindingen presenteren. Meer dan kinderen, van 6 t/m 9 jaar, uit 5 verschillende landen, leren over de uitdagingen van ouderen wanneer ze mobiel willen blijven, in contact willen blijven met vrienden en familie of wanneer ze actief en fit proberen te blijven. De Jr.FLL inspireert en motiveert duizenden kinderen. Elk jaar wordt er een nieuwe en uitdagende Challenge ontwikkeld om de aangeboren creativiteit in jonge kinderen aan te wakkeren. Het eindresultaat van het ontwerpproces is een Challenge met twee onderdelen de Laat Zien poster en het model. FLL Senior Solutions Onafhankelijk Betrokken Verbonden Kunnen FIRST LEGO League (FLL ) teams de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren door hen te helpen om onafhankelijk, betrokken en verbonden met de gemeenschap te blijven? In de 2012/2013 Senior Solutions Challenge zullen meer dan jongeren, van 9 tot 15 jaar uit meer dan 60 landen, onderzoek doen naar ouder worden en hoe dit iemands vermogen beïnvloed om zijn of haar levensstijl te behouden. De deelnemers kijken bijvoorbeeld naar mobiliteit, communicatiemiddelen en manieren om fit te blijven. De teams doen onderzoek naar obstakels en komen met oplossingen om de kwaliteit van het leven van ouderen te verbeteren. De teams zullen ook een autonome robot bouwen, testen en programmeren om een set van missies op te lossen, gebruikmakend van LEGO MINDSTORMS. Gedurende het hele project zullen de teams werken volgens de Core Values van de FLL.

8 stichting techniekpromotie Stichting Techniekpromotie p/a Technische Universiteit Eindhoven Traverse 3.15 Postbus 513, 5600 MB Eindhoven T +31 (0) info@techniekpromotie.nl FLL@techniekpromotie.nl JrFLL@techniekpromotie.nl Stichting Techniekpromotie inspireert jaarlijks ruim 1,2 miljoen kinderen tussen de 4 en 15 jaar voor een toekomst in techniek en wetenschap. Via een breed scala activiteiten stimuleren we een positieve attitude en talentontwikkeling. De activiteiten worden op regionaal niveau uitgerold. Delft: Science Center Delft, Eindhoven: scoolscience en Twente: Twente Academy Young. Op landelijk niveau bundelen Technische Universiteiten samen met onderwijsinstellingen, overheden, bedrijven en partners hun krachten in Stichting Techniekpromotie. De regionale instanties maken gebruik van de expertise, creativiteit, onderzoeksresultaten en budgetten die worden gedeeld. Door samen te werken levert Stichting Techniekpromotie een substantiële bijdrage aan de invulling van het dreigende tekort aan technische en wetenschappelijke professionals. Om slagkracht verder te vergroten zoekt Stichting Techniekpromotie voortdurend naar nieuwe partners. Meer informatie Stichting Techniekpromotie en de LEGO Group. Het LEGO logo en MINDSTORMS zijn handelsmerken van de LEGO Group en het FIRST logo is een handelsmerk van de U.S. Foundation For Inspiration and Recognition of Science and Technology hier gebruikt met uitdrukkelijke toestemming. FLL Benelux wordt georganiseerd door Stichting Techniekpromotie onder licentie van FIRST en de LEGO Group. Foto s: David van Weezel

De FIRST LEGO League (FLL ) is sinds 1986 een welbekend mondiaal spektakel. Ruim 200.000 jongeren

De FIRST LEGO League (FLL ) is sinds 1986 een welbekend mondiaal spektakel. Ruim 200.000 jongeren INFORMATIEBROCHURE De FIRST LEGO League (FLL ) is sinds 1986 een welbekend mondiaal spektakel. Ruim 200.000 jongeren van 9 tot en met 15 jaar uit 62 landen worden tijdens dit evenement geïnspireerd de

Nadere informatie

FIRST LEGO League als onderwijsprogramma

FIRST LEGO League als onderwijsprogramma FIRST LEGO League als onderwijsprogramma In dit document staat beschreven hoe je de FIRST LEGO League kunt integreren in het lesprogramma en hoe het aansluit op de kerndoelen voor de onderbouw van het

Nadere informatie

FRC Team 5412 Challenging the impossible

FRC Team 5412 Challenging the impossible FRC Team 5412 Challenging the impossible FIRST Impossible Robotics is opgericht in augustus 2014 en is een non-profit organisatie. Het team bestaat uit vijftien leden die hoofdzakelijk uit het noorden

Nadere informatie

Highlights van de FIRST Lego League World Festival in St. Louis (VS)

Highlights van de FIRST Lego League World Festival in St. Louis (VS) Highlights van de FIRST Lego League World Festival in St. Louis (VS) The Lego Hackerz hebben zich gekwalificeerd om mee te doen aan het FLL World Festival. Hier komen 106 teams van over de hele wereld

Nadere informatie

Welkom! FLL Coachmeeting 1 Jureren. Rita van der Lee Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer

Welkom! FLL Coachmeeting 1 Jureren. Rita van der Lee Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer Welkom! FLL Coachmeeting 1 Jureren Rita van der Lee Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer 1 FLL jaaragenda Coach meeting 22-11 in Eindhoven Finale Tilburg za 10-12 met jrfll expo Finale

Nadere informatie

FIRST LEGO League als onderwijsprogramma

FIRST LEGO League als onderwijsprogramma FIRST LEGO League als onderwijsprogramma In dit document staat beschreven hoe je de FIRST LEGO League (FLL) kunt integreren in het lesprogramma en hoe de FLL aansluit bij de kerndoelen van het primair

Nadere informatie

Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 2 - Jurering. Marieke Peelen & Lennart de Graaf & Rita van der Lee

Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 2 - Jurering. Marieke Peelen & Lennart de Graaf & Rita van der Lee Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 2 - Jurering Marieke Peelen & Lennart de Graaf & Rita van der Lee Welkom HYDRO DYNAMICS Getting started Robotwedstrijd missies & veld Core Values Onderzoek

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

welkom. Netwerkbijeenkomst

welkom. Netwerkbijeenkomst 2017-2018 welkom Netwerkbijeenkomst coaches Rijnmond - di 11 sep 2018 welkom 2017-2018 Agenda Wat is nieuw Kennismaking Achtergrond FIRST LEGO League Samenwerking school - stg. DOENK e.a. Challenge 2018-2019

Nadere informatie

Welkom! FIRST LEGO League Coachmeeting 2 - Wedstrijddag. Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer

Welkom! FIRST LEGO League Coachmeeting 2 - Wedstrijddag. Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer Welkom! FIRST LEGO League Coachmeeting 2 - Wedstrijddag Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer 1 FIRST LEGO League 2 FLL Core values We zijn een team We doen zelf het werk met hulp van onze

Nadere informatie

Welkom bij de FIRST LEGO League 2017 / 2018 Regiofinale Utrecht! 1 december 2017 Disketteweg 10, 3821 AR Amersfoort

Welkom bij de FIRST LEGO League 2017 / 2018 Regiofinale Utrecht! 1 december 2017 Disketteweg 10, 3821 AR Amersfoort Welkom bij de FIRST LEGO League 2017 / 2018 Regiofinale Utrecht! 1 december 2017 Disketteweg 10, 3821 AR Amersfoort Vandaag strijden verschillende teams om een felbegeerde plaats in de Benelux finale.

Nadere informatie

Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 3 - Wedstrijddag. Marieke Peelen & Lennart de Graaf

Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 3 - Wedstrijddag. Marieke Peelen & Lennart de Graaf Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 3 - Wedstrijddag Marieke Peelen & Lennart de Graaf FIRST LEGO LEAGUE = HYDRO DYNAMICS Core Values / kernwaarden We zijn een team We doen zelf het werk met

Nadere informatie

FIRST LEGO League coach meeting 10 nov 2015 Lennart de Graaf Marieke Peelen

FIRST LEGO League coach meeting 10 nov 2015 Lennart de Graaf Marieke Peelen FIRST LEGO League coach meeting 10 nov 2015 Lennart de Graaf Marieke Peelen We gaan 't hebben over De regiofinale (tips, tricks, etc) Dagprogramma jureringen de PIT Faciliteiten Alles wat je verder nog

Nadere informatie

2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST

2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST 1 2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST 1 FLL#Rijnmond#wordt#mede#mogelijk#gemaakt# door: 2 Rijnmond AGENDA 3 15:10 Coaches aan het woord (& doorgeven presentielijst) 15:30 Dagprogramma regiofinale 12 december

Nadere informatie

Jr.FLL 2012/2013 Challenge

Jr.FLL 2012/2013 Challenge Jr.FLL 2012/2013 Challenge Zelfstandig, Betrokken, Verbonden Denk er over na Je wordt iedere dag ouder: vanaf het moment dat je geboren wordt tot op de dag van vandaag. In het begin betekende dat groeien,

Nadere informatie

Het schema hieronder is geschreven door een van de mentoren van Techbrick. Zij bieden het aan als een voorbeeld planning voor andere teams.

Het schema hieronder is geschreven door een van de mentoren van Techbrick. Zij bieden het aan als een voorbeeld planning voor andere teams. Page 1 of 7 Het schema hieronder is geschreven door een van de mentoren van Techbrick. Zij bieden het aan als een voorbeeld planning voor andere teams. Week 0: Zet de missies in elkaar. Definieer Natuurrampen

Nadere informatie

Utrecht, 23 januari 2015. Betreft: excellent-uren Boni. Geachte mevrouw/meneer,

Utrecht, 23 januari 2015. Betreft: excellent-uren Boni. Geachte mevrouw/meneer, Utrecht, 23 januari 2015 Betreft: excellent-uren Boni Geachte mevrouw/meneer, Zoals wij u al hebben laten weten, bieden wij vanaf 2 februari een nieuw verdiepingsprogramma aan in de brugklas. Voor de leerlingen

Nadere informatie

Functies en taken FIRST LEGO League Benelux finale

Functies en taken FIRST LEGO League Benelux finale Functies en taken FIRST LEGO League Benelux finale Opbouwdag Op de opbouwdag wordt met alle aanwezige medewerkers/vrijwilligers opgebouwd. Werkzaamheden zijn onder andere het ophangen van bewegwijzering

Nadere informatie

Draaiboek scholen. September 2015. FIRST LEGO League Utrecht

Draaiboek scholen. September 2015. FIRST LEGO League Utrecht Draaiboek scholen September 2015 FIRST LEGO League Utrecht Stichting Techniekpromotie - september 2015 Voorwoord De organisatie is erg verheugd dat u allen (weer) deelneemt aan de First Lego League. Voor

Nadere informatie

CREATING SPACE FOR CHILDREN

CREATING SPACE FOR CHILDREN 100% klimaatneutraal smart scorebord squash champ interactieve schietschijf streetdance skills hockey shootout CREATING SPACE FOR CHILDREN Vakkanjer Challenge 2020 Vmbo-leerlingen aan de slag voor de Johan

Nadere informatie

TWICKEL PLUS. Beste leerling,

TWICKEL PLUS. Beste leerling, TWICKEL PLUS TWICKEL PLUS Beste leerling, Je hebt voor het TWICKEL College gekozen omdat je jouw talenten wilt laten zien en ten volle wilt ontwikkelen. Daarvoor krijg je alle kans tijdens de lessen en

Nadere informatie

SPONSORINFORMATIE. Team 4481. First Dutch FRC team

SPONSORINFORMATIE. Team 4481. First Dutch FRC team SPONSORINFORMATIE Team 4481 First Dutch FRC team WAT IS FIRST? FIRST is een wereldwijd opererende non-profit organisatie met als doel promotie van Wetenschap & Techniek bij jongeren. Met de Junior FIRST

Nadere informatie

TU HILLEGOM GOES WORLDWIDE

TU HILLEGOM GOES WORLDWIDE TU HILLEGOM GOES WORLDWIDE Soms gaan de ontwikkelingen zo snel, dat je er even bij moet stilstaan om ze bij te kunnen houden. Wij hopen dat u dat samen met ons door middel van deze brochure wilt doen.

Nadere informatie

1Jr.FLL Coach wegwijzer

1Jr.FLL Coach wegwijzer 1Jr.FLL Coach wegwijzer Junior FIRST LEGO League Benelux Coach wegwijzer September 2011 FIRST is een geregistreerd handelsmerk van de Ameriaanse organisatie Foundation for Inspiration and Recognition of

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

TECHNEUTENSCHRIFT FIRST LEGO LEAGUE JUNIOR Onderzoek Maak Test Deel

TECHNEUTENSCHRIFT FIRST LEGO LEAGUE JUNIOR Onderzoek Maak Test Deel TECHNEUTENSCHRIFT FIRST LEGO LEAGUE JUNIOR 2017-2018 Onderzoek Maak Test Deel www.firstlegoleaguejunior.nl / www.techniekpromotie.nl FIRST LEGO League Junior is een educatief programma van Stichting Techniekpromotie.

Nadere informatie

ONTDEK JE VAKMANSCHAP!

ONTDEK JE VAKMANSCHAP! ONTDEK JE VAKMANSCHAP! Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap op alle niveaus. In een doorlopende lijn van vmbo tot en met mbo en jonge professionals uit het bedrijfsleven.

Nadere informatie

TWICKEL PLUS. Beste leerling,

TWICKEL PLUS. Beste leerling, TWICKEL PLUS Beste leerling, Op het TWICKEL College vinden we het belangrijk dat je de kans krijgt om jouw talenten te laten zien of verder te ontwikkelen. Ook vinden we het belangrijk dat je op verschillende

Nadere informatie

CHALLENGE GUIDE FIRST

CHALLENGE GUIDE FIRST CHALLENGE GUIDE FIRST LEGO LEAGUE 2017-2018 Kijk o p firstle golea g ue.nl /up voor dates de updaactuele tes Robotwedstrijd Regels FIRST LEGO League 2017-2018 - Hydro Dynamics - Robotwedstrijd Regels -

Nadere informatie

FIRST LEGO League. Coach Wegwijzer. De route naar een succesvol team!

FIRST LEGO League. Coach Wegwijzer. De route naar een succesvol team! FIRST LEGO League Coach Wegwijzer De route naar een succesvol team! COPYRIGHT EN GEREGISTREERDE HANDELSMERKEN 2012 Stichting Techniekpromotie, FIRST en the LEGO Group. Officiële FIRST LEGO League (FLL)

Nadere informatie

De zes uitdagingen van 2017

De zes uitdagingen van 2017 De zes uitdagingen van 2016 Wat? De Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Samen met

Nadere informatie

6. Het project. FIRST LEGO League Coach Wegwijzer 45

6. Het project. FIRST LEGO League Coach Wegwijzer 45 6. Het project In dit onderdeel vind je meer informatie over het aanpakken van de projectopdracht binnen de Challenge. Je krijgt inzicht in de verschillende fases binnen het project en de wijze van jurering

Nadere informatie

FIRST LEGO League Regiofinale Eindhoven

FIRST LEGO League Regiofinale Eindhoven 16 FIRST LEGO League Regiofinale Eindhoven Over Stichting Techniekpromotie Stichting Techniekpromotie heeft zich tot doel gesteld om kinderen van 8 tot 15 jaar in aanraking te laten komen met techniek

Nadere informatie

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland 14393_brochure mission olympic_a4_v6.indd 1 02-09-11 17:02 Samen sporten met Mission Olympic Sporten is goed voor je gezondheid

Nadere informatie

CREATING SPACE FOR CHILDREN

CREATING SPACE FOR CHILDREN realtime infobord led verlichting 100% zelfvoorzienend smart scorebord milieuvriendelijk schoon drinkwater in hoogte verstelbare basket rolstoelparcours CREATING SPACE FOR CHILDREN Vakkanjer Challenge

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Vmbo-leerlingen aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw leerlingen vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Vmbo ers ontdekken

Nadere informatie

Robotwedstrijd Regels CHALLENGE GUIDE FIRST LEGO LEAGUE Kijk op. voor de actuele updates. firstlegoleague.nl /updates

Robotwedstrijd Regels CHALLENGE GUIDE FIRST LEGO LEAGUE Kijk op. voor de actuele updates. firstlegoleague.nl /updates Kijk op firstlegoleague.nl /updates voor de actuele updates CHALLENGE GUIDE FIRST LEGO LEAGUE 2018-2019 Robotwedstrijd Regels R1 Basis principes BP1: Gracious Professionalism Jullie zijn Gracious Professionals.

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Vmbo-leerlingen aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw leerlingen vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Vmbo ers ontdekken

Nadere informatie

De Challenge DISASTER BLASTER

De Challenge DISASTER BLASTER De Challenge DISASTER BLASTER Voorbereiden Helpen Herstellen Denk er eens over na Het weer is er elke dag. Onze planeet beweegt en verandert al duizenden jaren. Maar als het weer of de manier waarop de

Nadere informatie

EUREKA!DAY Nationaal Militair Museum Soest woensdag 10 mei 2017

EUREKA!DAY Nationaal Militair Museum Soest woensdag 10 mei 2017 EUREKA!DAY 2016-2017 Nationaal Militair Museum Soest woensdag 10 mei 2017 @Eurekacup @eurekacup iekprom chn o.te ti w nl e..eurekacup w.n w l w ww Eureka!Day 2016-2017 DE EUREKA!DAY WORDT MEDE MOGELIJK

Nadere informatie

FIRST LEGO League. Coach Wegwijzer. De route naar een succesvol team!

FIRST LEGO League. Coach Wegwijzer. De route naar een succesvol team! FIRST LEGO League Coach Wegwijzer De route naar een succesvol team! COPYRIGHT EN GEREGISTREERDE HANDELSMERKEN 2012 Stichting Techniekpromotie, FIRST en the LEGO Group. Officiële FIRST LEGO League (FLL)

Nadere informatie

Junior FIRST LEGO League

Junior FIRST LEGO League Junior FIRST LEGO League Elke dag maken wij keuzes op het gebied van energie. We verwarmen onze huizen, voorzien auto s van brandstof, laden onze mobiele telefoon op, computers worden van stroom voorzien,

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Vmbo-leerlingen aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw leerlingen vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Vmbo ers ontdekken

Nadere informatie

De challenge: Houd voedsel veilig

De challenge: Houd voedsel veilig Junior FIRST LEGO League De challenge: Houd voedsel veilig DENK EROVER NA Heb je wel eens nagedacht over de snacks die je graag eet? Wanneer was de laatste keer dat je nadacht over de snacks die je at?

Nadere informatie

CREATING SPACE FOR CHILDREN

CREATING SPACE FOR CHILDREN zelfvoorzienend wek energie op door te dansen of te dribbelen power indicator led vloer interactief CREATING SPACE FOR CHILDREN Vakkanjer Challenge 2020 Jonge professionals aan de slag voor de Johan Cruyff

Nadere informatie

Challenge 2014: THINK TANK

Challenge 2014: THINK TANK Challenge 2014: THINK TANK Denk er eens over na! Je leert elke dag nieuwe dingen. Misschien heb je vandaag een nieuw woord of een rekensom geleerd. Misschien heb je geleerd hoe een cel eruit ziet, hoe

Nadere informatie

NLT JuniorSoccer Robot NXT 2015

NLT JuniorSoccer Robot NXT 2015 NLT JuniorSoccer Robot NXT 2015 Docenten Informatie Voorbereidingen JuniorSoccer NXT Workshop Voordat met de workshop JuniorSoccer NXT kan worden begonnen, dienen er een aantal zaken te zijn geregeld:

Nadere informatie

Modulaire magie voor een slimme toekomst

Modulaire magie voor een slimme toekomst Basisschool Modulaire magie voor een slimme toekomst Is uw school klaar voor de 21e eeuw? De wereld verandert snel en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Het gaat zelfs zo snel

Nadere informatie

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Op zoek naar creatieve, innovatieve ideeën voor het uitbannen van kinderarbeid in de wereld Deadline: 4 oktober 2017 Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Vandaag de dag zijn wereldwijd zo n 168 miljoen

Nadere informatie

Animal Allies Challenge Guide Robotwedstrijd Regels. Kijk op. voor de actuele updates. firstlegoleague.nl /updates

Animal Allies Challenge Guide Robotwedstrijd Regels. Kijk op. voor de actuele updates. firstlegoleague.nl /updates Kijk op firstlegoleague.nl /updates voor de actuele updates Animal Allies Challenge Guide 2016-2017 Robotwedstrijd Regels RR1 Basis principes BP1: Gracious Professionalism Jullie zijn Gracious Professionals.

Nadere informatie

Workshop FLL. Leer robots programmeren. Marieke Peelen Lennart de Graaf Daryo Verouden -

Workshop FLL. Leer robots programmeren. Marieke Peelen Lennart de Graaf Daryo Verouden - Workshop FLL Leer robots programmeren Marieke Peelen Lennart de Graaf Daryo Verouden - 1 Student-coaches 2 FIRST LEGO League 3 FLL Core values We zijn een team We doen zelf het werk met hulp van onze coaches.

Nadere informatie

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN

3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN 3M SCIENCE CHALLENGE VOOR DE LEERLINGEN WAT IS HET? De 3M Science Challenge is een wedstrijd voor leerlingen van middelbare scholen scholen die draait om creativiteit, vindingrijkheid en innovatie. OPDRACHT

Nadere informatie

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College

Technasium. Voor havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Op het Hondsrug College Technasium Op het Hondsrug College Voor havo en vwo Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Beter bètaonderwijs Ga je (straks) naar havo of vwo en vind je bèta en techniek leuk? Ben je

Nadere informatie

Jongeren winnen veel met sport GERARD DIELESSEN, ALGEMEEN DIRECTEUR NOC*NSF:

Jongeren winnen veel met sport GERARD DIELESSEN, ALGEMEEN DIRECTEUR NOC*NSF: Jongeren winnen veel met sport GERARD DIELESSEN, ALGEMEEN DIRECTEUR NOC*NSF: Met Olympic Moves bereiken en inspireren we jongeren uit het voortgezet onderwijs met de kracht van sport en dragen we actief

Nadere informatie

CREATING SPACE FOR CHILDREN

CREATING SPACE FOR CHILDREN interactieve schietschijf dunk master 100% klimaatneutraal smart scorebord photobooth music dribble popup volley streetdance skills CREATING SPACE FOR CHILDREN Vakkanjer Challenge 2020 Vmbo-leerlingen

Nadere informatie

Ze hebben de hulp ingeroepen van jouw team om samen naar de overwinning te strijden. Kan jij hen helpen?

Ze hebben de hulp ingeroepen van jouw team om samen naar de overwinning te strijden. Kan jij hen helpen? STEM-wetenschapper Mia en Max zijn creatieve tekenaars. Het liefst maken ze unieke ontwerpen met heel veel kleuren. Ze nemen deel aan een TV-wedstrijd met als titel Belgium got techniektalent om de prijs

Nadere informatie

Wetenschap en techniekonderwijs op

Wetenschap en techniekonderwijs op Inleiding verzorgt ervarings- en ontwikkelingsgericht onderwijs. Wij bieden de kinderen basisvaardigheden waarmee ze de wereld om hen heen leren kennen. Wetenschap en techniek (W&T) worden steeds belangrijker

Nadere informatie

LEGO Education StoryStarter

LEGO Education StoryStarter LEGO Education StoryStarter LOWAN Regiodag Noord-Holland&Utrecht 23 november 2017 Wie zijn we? Ik ben Jelle Doelen voor vandaag Kennismaken Ontdekken en begrijpen hoe LEGO Education Leren met Hart, Hoofd

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Leren met je hart, je hoofd en je handen STEM en LEGO Education

Leren met je hart, je hoofd en je handen STEM en LEGO Education Leren met je hart, je hoofd en je handen STEM en LEGO Education Studiedag Talent Primair Zo werkt ICT 17 januari 2017 Ik ben Jelle De kracht van Imagination Een kleine Hands-on oefening Over hoe een

Nadere informatie

Triodus doet mee aan de First Lego League 2012!

Triodus doet mee aan de First Lego League 2012! Nieuwsbrief December 2012 Triodus doet mee aan de First Lego League 2012! Sluitingstijd en verlengde opvang Verplichting burgerservicenummer Aanvragen en wijzigen kinderopvangtoeslag Terugkoppeling oudertevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

De enigste optie die over bleef was om terug deel te nemen aan Robocup junior. Die datum was wel haalbaar.

De enigste optie die over bleef was om terug deel te nemen aan Robocup junior. Die datum was wel haalbaar. Hoe ROBOCUP junior begon en verder verliep In het zesde leerjaar in de Freinet-school het Reuzenhuis te Tielt werd gestart met een nieuw educatief project. De school kocht een basiseducatief pakket van

Nadere informatie

Reportage First Lego League basisschool De Boog 2008 Diverse stukjes, Brechje Hollaardt juni 2008

Reportage First Lego League basisschool De Boog 2008 Diverse stukjes, Brechje Hollaardt juni 2008 Reportage First Lego League basisschool De Boog 2008 Diverse stukjes, Brechje Hollaardt juni 2008 Verwarmde stadionstoeltjes bij PSV Leerlingen van basisschool De Boog uit Eindhoven wonnen in april de

Nadere informatie

Masterclass Science. Masterclass Science TBL

Masterclass Science. Masterclass Science TBL Masterclass Science Masterclass Science TBL Tijdens de masterclass Science leer je ontwerpen, bouwen, innoveren, onderzoeken, programmeren, presenteren en wetenschappelijk verslagleggen. Vaak doe je dit

Nadere informatie

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN?

HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? HOE LAAT JE KINDEREN ONTDEKKEN DAT ZE DE WERELD KUNNEN VERANDEREN? Kinderen kunnen meer dan ze denken. Dat moeten ze wel eerst ervaren. Move koppelt een klas of groep kinderen aan studenten. Samen starten

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

# 02 BABY S FIRST. r 1) (leerjaar 1) Philips Research is één van de grootste onderzoeksorganisaties van de wereld. Onderzoekers van Philips

# 02 BABY S FIRST. r 1) (leerjaar 1) Philips Research is één van de grootste onderzoeksorganisaties van de wereld. Onderzoekers van Philips # 02 BABY S FIRST (leerjaar 1) Philips Research is één van de grootste onderzoeksorganisaties van de wereld. Onderzoekers van Philips ontwikkelen nieuwe technologieën die de kwaliteit van leven van mensen

Nadere informatie

Benelux finale

Benelux finale FIRST LEGO league Benelux finale 2016-2017 Zaterdag 4 februari 2017 Deltion College Zwolle legoleag first. ue.n ww w hniekpromo tec ti e w. @FLLBenelux #fllbnl w w l @FIRSTLEGOLeague Benelux l.n @fllbnl

Nadere informatie

2012 Coach handleiding Junior FIRST LEGO League

2012 Coach handleiding Junior FIRST LEGO League 2012 Coach handleiding Junior FIRST LEGO League om een wereld te scheppen waarin Wetenschap en Techniek gevierd worden waar jongeren dromen een held te worden op het gebied van Wetenschap en Techniek Dean

Nadere informatie

Ithaka Science Center:

Ithaka Science Center: Ithaka Science Center: Partner van scholen Samen bouwen aan de toekomst Samen bouwen aan de toekomst Raadhuislaan 11 5931 NR Venlo Tel: 077-3210101 info@myithaka.nl www.myithaka.nl Ithaka Science Center

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Jonge professionals aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw jonge professionals vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Mbo

Nadere informatie

De kandidaat slaat zijn samenvatting op onder de naam S-Jenaam.Jevoornaam.docx Bv. S-Vermeulen.Luc.docx

De kandidaat slaat zijn samenvatting op onder de naam S-Jenaam.Jevoornaam.docx Bv. S-Vermeulen.Luc.docx ie-prijzen 2017 Artikel 1 Doelgroep ie-net schrijft een wedstrijd uit ter bekroning van de masterproeven van studenten van de faculteiten ingenieurswetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen, industrieel

Nadere informatie

2004 PROJECT HANDLEIDING

2004 PROJECT HANDLEIDING 2004 PROJECT HANDLEIDING Lees het verhaal Laat voor de Lunch van James Patrick Kelly voordat je aan deze handleiding begint. In het algemeen heb je een heleboel mensen nodig om problemen te vinden, op

Nadere informatie

VWOplus Van der Waalslaan

VWOplus Van der Waalslaan VWOplus Van der Waalslaan De vwoplus-klas op het Bonhoeffer College, locatie Van der Waalslaan Twee doelstellingen aan meerbegaafde leerlingen wordt een programma aangeboden gebaseerd op de reguliere lesstof,

Nadere informatie

Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen!

Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! Ondersteuning vanuit het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie Zuid-Holland Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! In 2020 moeten

Nadere informatie

R E I G E R B U L L E T I N Nieuwsbrief voor ouders en andere betrokkenen van basisschool Reigerlaan

R E I G E R B U L L E T I N Nieuwsbrief voor ouders en andere betrokkenen van basisschool Reigerlaan R E I G E R B U L L E T I N Nieuwsbrief voor ouders en andere betrokkenen van basisschool Reigerlaan schooljaar 2015-2016 nr. 18 22 april 2016 KOMENDE ACTIVITEITEN datum activiteit Maandag 25 april t/m

Nadere informatie

Level 5 OPDRACHTGEVER

Level 5 OPDRACHTGEVER Vragen over de opdracht Stel ze dan eerst aan je docent. Als hij/zij jullie Vragen over de Eureka!Day Mail deze naar: info@eurekacup.nl START OPDRACHTGEVER OPDRACHT AANPAK MEER... OPDRACHTGEVER Je loopt,

Nadere informatie

Prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen. In drie stappen naar een Techniek&ik-locatie

Prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen. In drie stappen naar een Techniek&ik-locatie Prikkel de nieuwsgierigheid van kinderen In drie stappen naar een Techniek&ik-locatie 2 Techniek&ik wordt ondersteund door 01_2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Iniatiefnemers 4 Ga mee op ontdekking 5 Stap

Nadere informatie

SAMEN LEVEN, SAMEN LEREN!

SAMEN LEVEN, SAMEN LEREN! SAMEN LEVEN, SAMEN LEREN! Het Streek Bovenbuurtweg: dé school voor jou als je een school met een fijne sfeer zoekt. Een school waar je helemaal jezelf kunt zijn. Waar je de ruimte krijgt om je talenten

Nadere informatie

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling Boekwerk Voorstel voor een project omschrijving 1.1 Doelstelling Het doel van het te ontwikkelen lespakket Boekwerk is leerlingen op een nieuwe manier bezig te laten zijn met taal, boeken en vakinhoud.

Nadere informatie

21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO

21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO 21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO Hbo-onderzoek Hogescholen ervaren meer dan universiteiten een spanning tussen methodologisch verantwoord onderzoek en relevante, creatieve oplossingen ontwikkelen focus

Nadere informatie

2015 Coach handleiding

2015 Coach handleiding 2015 Coach handleiding om een wereld te scheppen waarin wetenschap en techniek gevierd worden waar jongeren dromen een held te worden op het gebied van wetenschap en techniek Dean Kamen, oprichter FIRST

Nadere informatie

Gezocht: leden YOUNG OFFICE junior

Gezocht: leden YOUNG OFFICE junior Gezocht: leden YOUNG OFFICE junior Ben jij tussen de 13 en 17 jaar en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lijkt het je leuk om culturele evenementen te organiseren voor leeftijdsgenoten? Meld je dan nu

Nadere informatie

Bouw een knikkerbaan waar knikkers op twee manieren doorheen kunnen rollen. Bij welke baan komen de knikkers op tijd aan?

Bouw een knikkerbaan waar knikkers op twee manieren doorheen kunnen rollen. Bij welke baan komen de knikkers op tijd aan? Wedstrijdbrief DE TIJDIGE KNIKKERS WEDSTRIJDBRIEF VOOR DE LEERKRACHT GROEP 5-6 Team van maximaal 4 leerlingen. DE UITDAGING Bouw een knikkerbaan waar knikkers op twee manieren doorheen kunnen rollen. Bij

Nadere informatie

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE MAANDAG 14 T/M VRIJDAG 18 JANUARI 2019 WORD SPONSOR EN ZET JOUW ORGANISATIE OP DE KAART ALS CIRCULAIRE KOPLOPER! Circulaire ondernemers, organisaties

Nadere informatie

Wedstrijdreglement MOM4Y... 1. 1. Inschrijven en aanvullen teamprofiel via Facebook... 2. 2. De klasconventie... 3

Wedstrijdreglement MOM4Y... 1. 1. Inschrijven en aanvullen teamprofiel via Facebook... 2. 2. De klasconventie... 3 WEDSTRIJDREGLEMENT MOM4Y Wedstrijdreglement MOM4Y... 1 1. Inschrijven en aanvullen teamprofiel via Facebook... 2 2. De klasconventie... 3 3. Verplicht in te dienen: verslag en filmpje... 3 3.1. Hoe en

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2012

Nieuwsbrief December 2012 Nieuwsbrief December 2012 Triodus doet mee aan de First Lego League 2012! Sluitingstijd en verlengde opvang Verplichting burgerservicenummer Aanvragen en wijzigen kinderopvangtoeslag Terugkoppeling oudertevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

MONTESSORIWEEK. Brugklas hv. Naam:

MONTESSORIWEEK. Brugklas hv. Naam: MONTESSORIWEEK Brugklas hv Naam: WELKOM Welkom op het HML! We gaan deze week met elkaar kennismaken en ons voorbereiden op de eerste lesweek. Jullie krijgen veel informatie maar er is ook ruimte om vragen

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Hartelijk dank voor uw interesse in onze high tech belevenissen! Wij willen mensen graag op een verrassende en toegankelijke manier in contact brengen

Nadere informatie

Terugblik masterclasses HAN Pabo

Terugblik masterclasses HAN Pabo Terugblik masterclasses HAN Pabo Het afgelopen jaar 2017 hebben studenten van de HAN Pabo de mogelijkheid gehad zich via masterclasses te verdiepen in W&T. Alle hieronder beschreven masterclasses zijn

Nadere informatie

Schooljaar TOPklassen leerjaar 2 (en 3) Caspios en schooltoneel

Schooljaar TOPklassen leerjaar 2 (en 3) Caspios en schooltoneel Schooljaar 2019-2020 TOPklassen leerjaar 2 (en 3) Caspios en schooltoneel Ook in het komend schooljaar komt het Picasso Lyceum weer met een gevarieerd programma voor de TOPklassen in klas 2 (en 3). Deze

Nadere informatie

REGELS BASIS PRINCIPES BP1 GRACIOUS PROFESSIONALISM BP2 INTERPRETATIE. Jullie zijn Gracious Professionals.

REGELS BASIS PRINCIPES BP1 GRACIOUS PROFESSIONALISM BP2 INTERPRETATIE. Jullie zijn Gracious Professionals. REGELS BASIS PRINCIPES BP1 GRACIOUS PROFESSIONALISM Jullie zijn Gracious Professionals. 1. Jullie strijden tegen PROBLEMEN, maar behandelen MENSEN vriendelijk en respectvol. Dit geldt zowel voor leden

Nadere informatie

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen ONZE CLUB Samen HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL VOORWOORD Philippe van Esch SAMEN NOG BETER WORDEN Helmond Sport wil een open club zijn, waar je makkelijk binnen kunt stappen.

Nadere informatie

Profielschets. Een school voor talentontwikkeling

Profielschets. Een school voor talentontwikkeling Profielschets Een school voor talentontwikkeling Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen met Succes

Nadere informatie

Professionele ontwikkeling in een stroomversnelling. Keiwijzer. Informatie over Keiwijzer, een digitaal ontwikkelingsinstrument

Professionele ontwikkeling in een stroomversnelling. Keiwijzer. Informatie over Keiwijzer, een digitaal ontwikkelingsinstrument www.keiwijzer.nl Keiwijzer professionele ontwikkeling in een stroomversnelling Professionele ontwikkeling in een stroomversnelling Informatie over Keiwijzer, een digitaal ontwikkelingsinstrument 360º Feedback

Nadere informatie

2015 Coach handleiding

2015 Coach handleiding 2015 Coach handleiding om een wereld te scheppen waarin wetenschap en techniek gevierd worden waar jongeren dromen een held te worden op het gebied van wetenschap en techniek Dean Kamen, oprichter FIRST

Nadere informatie