Betreft: Reactie op rapport Uitvoering van de Wwb voor jongeren (18 27 jaar). Referentie: LCR/ /GvdM/BH

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betreft: Reactie op rapport Uitvoering van de Wwb voor jongeren (18 27 jaar). Referentie: LCR/ /GvdM/BH"

Transcriptie

1 Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. de staatssecretaris, mevrouw J. Klijnsma Postbus LV Den Haag Den Haag, 18 juni 2015 Betreft: Reactie op rapport Uitvoering van de Wwb voor jongeren (18 27 jaar). Referentie: LCR/ /GvdM/BH Geachte mevrouw Klijnsma, De Landelijke Cliëntenraad (LCR) vraagt u om, naar aanleiding van het rapport Uitvoering van de Wwb voor jongeren (18-27 jaar) van de Inspectie SZW de verplichte zoekperiode van vier weken aan te passen. Deze verplichting geldt voor jongeren en gaat gepaard met een verbod voor gemeenten om ondersteuning te bieden. Er zijn meerdere redenen voor dit verzoek: - het advies van Actal; - de afspraken rond school naar werk; - het voornemen tot ratificatie van het VN-verdrag inzake mensen met een handicap. Naar aanleiding van de nota van bevindingen Jongeren in de WWB gevolgd De LCR heeft in haar bestuurlijke reactie op het Inspectierapport (als bijlage opgenomen in het Inspectierapport) al aangegeven dat er gerede twijfels zijn of de verplichte zoekperiode wel doel- en rechtmatig is. Wij baseren ons daarbij in het bijzonder op de nota van bevindingen Jongeren in de Wwb gevolgd, Nvb 14/06d. Dit onderzoek volgt jongeren die zich hebben aangemeld. Hieruit blijkt dat: - Een aanzienlijk deel van de eerste melders uit beeld verdwijnt. Direct of na de zoektijd. De LCR maakt zich grote zorgen over de groep jongeren die uit beeld verdwijnt. Uit ervaring weten we dat een deel van die jongeren zich al niet eens aanmeldt omdat ze niet weten hoe dat moet. Een ander deel vraagt wel aan, raakt tijdens de procedure de weg kwijt en trekt zich terug. Wij weten niet goed waar ze blijven ( spookjongeren ). - Veel van de kwetsbare jongeren krijgen eerst te maken met sancties terwijl later blijkt dat zij niet goed in staat zijn aan de gestelde verplichtingen te voldoen. De LCR meent dat sancties alleen moeten gelden voor mensen die bewust verkeerd handelen. Regels die zoveel sancties opleveren, zijn verkeerde regels. Dat zijn serieuze signalen die de overheid zich moet aantrekken.

2 - Voor een deel van deze jongeren worden die sancties toch doorgevoerd, soms in verzachte vorm. Dat betekent dat, ook nadat is vastgesteld dat de jongere problemen heeft om aan de verplichtingen te voldoen, daar niet genoeg rekening mee wordt gehouden. Voor een ander deel worden die sancties niet geëffectueerd, maar intussen zijn deze jongeren onnodig op stang gejaagd. Terwijl ze al genoeg problemen hebben om zich staande te houden in onze samenleving. - Het blijkt dat een deel van de jongeren in die verplichte zoekperiode van vier weken werk vindt. Of dit komt door de verplichte zoekperiode, is nooit onderzocht c.q. aangetoond. - Het blijkt dat veel jongeren een aanvraag doen, terwijl er geen recht op bijstand bestaat. De 4-wekeneis heeft hier geen invloed op. De LCR maakt zich vooral zorgen over de jongeren voor wie de eisen van de verplichte zoekperiode van vier weken te hoog zijn. Dit geldt naar onze ervaring vooral voor mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB). Zij zijn door hun beperking niet in staat de verplichtingen te begrijpen en er gevolg aan te geven. Zij geven meestal niet zelf aan die beperking te hebben, vaak kunnen hun ouders dat ook niet. Ook hebben zij moeite om de verplichtingen te begrijpen. Daarnaast heeft de groep zwerfjongeren moeite om weer aansluiting te zoeken met de samenleving en de hobbel van de verplichte zoekperiode is voor velen van hen te hoog. Onderwijs en werk zijn op dat moment niet het belangrijkste, opvang wel. Daarvoor is een uitkering een noodzakelijke basis. Dan kan een integrale benadering worden gerealiseerd. Sociale diensten moeten desondanks hindernissen opwerpen voor mensen met een vraag tot ondersteuning. Ondanks de hulp van de opvangsector blijkt dat de toegang tot uitkering vaak fors wordt belemmerd door de verplichte zoekperiode. Naast wat het Inspectierapport over de gevolgen voor jongeren van de verplichte zoekperiode beschrijft, vragen ook andere ontwikkelingen om een kritische blik op de verplichte zoekperiode. Brief met aanbevelingen Actal De LCR wijst u op een brief met aanbevelingen van Actal 1. Actal heeft onderzoek laten doen door KPMG 2 en doet, op basis van de bevindingen, onder meer de volgende aanbeveling aan u: Schaf in de bijstand de verplichte wachttijd van 4 weken af bij in- en uitstroom uit flexwerk. 1 Brief aan staatsecretaris J. Klijnsma van Actal van 8 april 2015 over Regeldruk bij stages en leerwerktrajecten MBO en HBO en instroom in flexwerk 2 KPMG, Onderzoek regeldruk stage, leerwerk en instroom flexwerk. December 2014.

3 Actal doet deze aanbeveling omdat er onnodige regeldruk is voor jongeren die via flexwerk (waarbij geen recht op WW ontstaat) uit de bijstand willen komen. Zij worden herhaaldelijk geconfronteerd met de verplichte zoekperiode. Omdat het volgende flexwerk niet altijd aansluit op het vorige flexwer. De jongere moet het dan telkens weer doen met een maand zonder enig inkomen. De LCR herkent zich in de bevinding van Actal dat dit ontmoedigend werkt op de bereidheid flexwerk te aanvaarden. De lasten lopen immers door terwijl dit voor de inkomsten niet zeker is. Mensen komen zo binnen een jaar tot een jaarinkomen onder het bestaansminimum. Dit kan weer leiden tot (problematische) schulden. Doelgroep verandert door invoering Participatiewet Door de invoering van de Participatiewet hebben veel kwetsbare jongeren geen recht meer op Wajong, maar moeten zij voor bijstand naar de gemeente. Of ondersteuning naar werk, want ook voor hen geldt de verplichte zoekperiode. Inmiddels realiseert iedereen zich dat de jongeren vanuit VSO-, PRO en MBO-Entree onderwijs gezamenlijk door gemeente en onderwijs begeleid moeten worden naar werk en dat er geen gaten mogen vallen in de overgang van school naar werk. Om die soepele overgang mogelijk te maken, is de verplichte zoekperiode helemaal niet nuttig maar werkt zelfs belemmerend. Praktijkvoorbeeld: een VSO-leerling kan na stage aan de slag bij dezelfde werkgever maar alleen met een jobcoach. Bij de aanvraag hiervoor via de gemeente moet de verplichte zoekperiode in acht worden genomen. Hierdoor moet de jongere noodgedwongen wachten voordat hij aan het werk kan. Een onnodige vertraging. Partijen moeten onnodig energie steken in het omzeilen van de wettelijke eis dat de gemeente geen ondersteuning mag geven aan deze jongeren. In plaats van samen de weg te plaveien naar de arbeidsmarkt. Bovendien zullen jongeren waarvan vaststaat dat zij geen arbeidsvermogen hebben, maar waarvan de duurzaamheid onzeker is, ook bijstand moeten aanvragen. Wat heeft het voor zin om hen een verplichte zoekperiode te laten ondergaan? Een meer integrale benadering om jongeren met problemen van de straat te krijgen, vraagt om een verplichting voor gemeenten om jongeren bijstand te geven als zij van de straat willen komen. De verplichte zoekperiode, zelfs met meer voorlichting en staat dat in de weg - u geeft in uw aanbiedingsbrief aan de Kamer aan dat van algehele ondersteuningsonthouding tijdens de zoekperiode geen sprake hoeft te zijn Jongeren moeten niet afhankelijk zijn van de keuzes van de gemeente. De gemeente moet de plicht hebben om een uitkering te verstrekken als daar recht op bestaat, en om deze jongeren op te vangen.

4 Mensenrechten, waaronder het VN-verdrag Gemeenten hebben een zorgplicht. Juist voor de kwetsbare burgers. Dit brengt met zich mee dat gemeenten juist niet-gebruik, waar de nood er wel is, moeten bestrijden. De verplichte zoekperiode leidt tot hoge barrières, waardoor nietgebruik ontstaat. Gemeenten zijn in dit verband ook verantwoordelijk om niet-gebruik te bestrijden bij kwetsbare burgers. De regering is voornemens het VN-verdrag inzake rechten van mensen met een handicap te ratificeren. In het verlengde hiervan kan het niet zo zijn dat jongeren met een beperking minder toegang tot een uitkering hebben als gevolg van hun handicap. Vanuit het oogpunt van het VN-verdrag is dit discriminatie. Een inclusieve samenleving gaat ervan uit dat de toegang tot voorzieningen aan de kant van de samenleving mogelijk wordt gemaakt. De verplichte zoekperiode en het VN-verdrag verdragen elkaar in dit opzicht niet. De wetgever moet ervoor zorgen dat mensen, zoals mensen met een LVB, zelfstandig bijstand kunnen aanvragen. Om aan dit mensenrecht te voldoen moeten de voorwaarden voor de aanvraag van bijstand worden aangepast. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor de wetgever, zeker waar het Rijk systeemverantwoordelijke is bij internationale verdragen. Bij al deze punten helpt meer gemeentelijke vrijheid, waar VNG en Divosa in hun bestuurlijke reactie 3 voor pleiten, onvoldoende. Daarvoor is de wet te dwingend. Bovendien denken gemeenten, zo leert de praktijk bij zwerfjongeren, erg verschillend over het nut en de noodzaak om belemmeringen weg te nemen bij toegang tot de bijstand. De LCR meent dat gemeenten meer moeten doen om gelijk bij het eerste contact te achterhalen of de verplichte zoekperiode realistisch en voor de jongere haalbaar is. Die ruimte biedt de wet onvoldoende. De LCR leest in uw reactie op het ISZW-rapport dat u verbeteringen vooral ziet in de kwaliteit van dienstverlening van de gemeente. En u benadrukt dat er enige mate van maatwerk mogelijk is via voorlichting of advies. Blijkbaar ziet u geen reden om de verplichte zoekperiode tegen het licht te houden. De LCR ziet die reden duidelijk wel. Daarom vraagt de LCR u de verplichte zoekperiode stevig aan te passen. Zodat gemeenten de plicht krijgen kwetsbare jongeren gepaste toegang tot ondersteuning op basis van de bijstand te verkrijgen. Dan zet Nederland weer een stap in de goede richting voor een inclusieve samenleving die mensen met een beperking niet uitsluit. Zodat zij worden geholpen en niet uit beeld verdwijnen. En waarbij een wachttijd niet van toepassing is wanneer dat de (maatschappelijke) participatie dient. 3 Bestuurlijke reactie op conceptrapportage van Inzpectie SZW van 11 december 2014.

5 Eventuele verplichtingen in de verplichte zoekperiode kunnen alleen gesteld worden als dat mogelijk effect kan hebben. Op deze wijze kan herhaling van de verplichte zoekperiode bij jongeren die via flexwerk participeren, worden voorkomen. Tot slot vraagt de LCR u, samen met uw collega Van Rijn, nader te bezien of kwetsbare groepen wel voldoende kunnen terugvallen op onafhankelijke cliëntondersteuning. In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet, Gerrit van der Meer Voorzitter C.c.: Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Samenstelling Landelijke Cliëntenraad Landelijke cliëntenorganisaties: Vakcentrale voor Professionals / Christelijk Nationaal Vakverbond (VCP/CNV), Ieder(in) (vertegenwoordiger mensen met lichamelijke beperkingen), Ieder(in) (vertegenwoordiger mensen met verstandelijke beperkingen), Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV, publieke sector), Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV, private sector), Vertegenwoordiger organisaties van Minderheden (SMN, IOT), Landelijk Platform GGz/LOC, Vertegenwoordigers van cliëntenraden: cliëntenraden SVB en UWV. Vertegenwoordigers van de gemeentelijke cliëntenparticipatie: Mobility, cliëntenraden G4, vertegenwoordiger Dak- en thuislozen.

6

De LCR maakt zich ernstige zorgen over de positie van Wsw-werknemers. Om diverse redenen ervaren zij veel knelpunten bij hun SW-bedrijf.

De LCR maakt zich ernstige zorgen over de positie van Wsw-werknemers. Om diverse redenen ervaren zij veel knelpunten bij hun SW-bedrijf. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. staatssecretaris

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 23 juni 2016

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 23 juni 2016 Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 11 maart 2016

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 11 maart 2016 Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Aan de leden van de vaste Eerste Kamer commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20017 2500 EA Den Haag

Aan de leden van de vaste Eerste Kamer commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20017 2500 EA Den Haag Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Aan de leden van de vaste Eerste Kamer commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 30 juni 2016

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 30 juni 2016 Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Ad 1 De effecten voor cliënten na drie jaar Participatiewet

Ad 1 De effecten voor cliënten na drie jaar Participatiewet Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 5 september 2019

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 5 september 2019 Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

De Tweede Kamer behandelt de ratificatie van het VN-verdrag inzake gelijke behandeling van mensen met een handicap.

De Tweede Kamer behandelt de ratificatie van het VN-verdrag inzake gelijke behandeling van mensen met een handicap. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Aan de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag

Aan de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Aan de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

De LCR verzoekt u zorg te dragen voor het aanpassen van artikel 44 lid 5 WAO en artikel 3:48 lid 5 Wajong.

De LCR verzoekt u zorg te dragen voor het aanpassen van artikel 44 lid 5 WAO en artikel 3:48 lid 5 Wajong. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. staatssecretaris mevrouw J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV Den Haag. Den Haag, 7 februari 2014

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. staatssecretaris mevrouw J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV Den Haag. Den Haag, 7 februari 2014 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. staatssecretaris mevrouw J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV Den Haag Den Haag, 7 februari 2014 Betreft: Advies concept Quotumwet Referentie: LCR/14-0028a/GM/ER/BH

Nadere informatie

Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 3 oktober 2011 Betreft: Aanscherping Wet Werk en Bijstand (32 815) Ref.: LCR TK 11-0075/ER/GvdM

Nadere informatie

Betreft: Reactie Landelijke Cliëntenraad op Wetsvoorstel Wet werk en Zekerheid Referentie: LCR/TK/14-0020/GM/BH

Betreft: Reactie Landelijke Cliëntenraad op Wetsvoorstel Wet werk en Zekerheid Referentie: LCR/TK/14-0020/GM/BH Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 14 januari 2014 Betreft: Reactie Landelijke Cliëntenraad op Wetsvoorstel Wet werk

Nadere informatie

Ad 1 Rijksincassovisie.

Ad 1 Rijksincassovisie. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag

Aan de leden Vaste Tweede kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag Aan de leden Vaste Tweede kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 19 maart 2012 Ref.: LCR TK 12-0038/BH/GvdM Betreft: Wetsvoorstel Wet werken naar

Nadere informatie

Naar een reëel perspectief op werk voor mensen met een beperking

Naar een reëel perspectief op werk voor mensen met een beperking Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en werkgelegenheid

Nadere informatie

Wat zien cliënten(raden) Tal van gemeenten sluiten in hun beleid mensen met een loonwaarde van 40/50% of lager uit voor ondersteuning naar werk.

Wat zien cliënten(raden) Tal van gemeenten sluiten in hun beleid mensen met een loonwaarde van 40/50% of lager uit voor ondersteuning naar werk. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Den Haag, 3 oktober 2013

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Den Haag, 3 oktober 2013 Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 3 oktober 2013 Betreft: AO Hoofdlijnen Participatiewet Ref.: LCR/TK/13-0091/BH/ER/GvdM

Nadere informatie

Reactie Landelijke Cliëntenraad op wetsvoorstellen VN-verdrag rechten mensen met een beperking

Reactie Landelijke Cliëntenraad op wetsvoorstellen VN-verdrag rechten mensen met een beperking Reactie Landelijke Cliëntenraad op wetsvoorstellen VN-verdrag rechten mensen met een beperking De regering houdt op dit moment een internetconsultatie over de Goedkeuringsen Uitvoeringswet bij ratificatie

Nadere informatie

Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. mevrouw A. Schut-Welkzijn Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. mevrouw A. Schut-Welkzijn Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. mevrouw

Nadere informatie

Wilhelmina van Pruisenweg AN Den Haag Postbus GD Den Haag

Wilhelmina van Pruisenweg AN Den Haag Postbus GD Den Haag Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 97 763 2509 GD Den Haag Tel.: 070-333 40 00 E-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Aan Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken

Nadere informatie

Herbeoordeling en dan?

Herbeoordeling en dan? Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Op donderdag 24 september heeft u een Algemeen Overleg over armoede en schulden.

Op donderdag 24 september heeft u een Algemeen Overleg over armoede en schulden. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Aan de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Factsheet Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Auteurs

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Den Haag, 26 november 2013

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Den Haag, 26 november 2013 Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 26 november 2013 Betreft: Reactie wetsvoorstel Wet Maatregelen WWB Ref.: LCR/TK/13-0103/GM/ER

Nadere informatie

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat JB Den Haag

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat JB Den Haag Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel.: 070-789 07 70 Fax :070-789 07 74 E-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 13 april 2012 Betreft: voorstel voor invoeringswet werken naar vermogen Ref.:

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 17 mei 2011

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 17 mei 2011 Wilhelmina v. Pruisenweg 104 Postbus 97763 2509 GD Den Haag telefoon 070 333 4000 e-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en

Nadere informatie

Bijlage: Analyse bij de vragen

Bijlage: Analyse bij de vragen Bijlage: Analyse bij de vragen De LCR maakt zich ernstig zorgen of de belangrijkste doelstelling van de Wet werken naar vermogen, iedereen die kan werken aan het werk, wordt gehaald. Tijdens het Ronde

Nadere informatie

Reactie van de Landelijke Cliëntenraad op de aanbiedingsbrief bij de notitie Vergroting participatie jongeren met een beperking. LCR/080054/BH/GP/JL

Reactie van de Landelijke Cliëntenraad op de aanbiedingsbrief bij de notitie Vergroting participatie jongeren met een beperking. LCR/080054/BH/GP/JL Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel.: 070-789 07 70 Fax :070-789 07 74 E-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Tweede Kamer der Staten Generaal t.a.v. leden Vaste

Nadere informatie

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel.: 070-789 07 70 Fax :070-789 07 74 E-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale

Nadere informatie

Aan Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Aan Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 8 juli 2011 Betreft: Aanscherping WWB Referentie: LCR/TK 11-0055/GvdM/ER Geachte dames en heren,

Nadere informatie

2. hoe krijgen gemeenten een regionale invulling van cliëntenparticipatie (regionale arbeidsmarkt, werkbedrijf)?

2. hoe krijgen gemeenten een regionale invulling van cliëntenparticipatie (regionale arbeidsmarkt, werkbedrijf)? Hoe betrek ik cliëntenraden? Met de Participatiewet verandert ook de cliëntenparticipatie. Niet alleen is de wet bijgesteld, een aantal ontwikkelingen roepen vragen op over de toekomstige invulling van

Nadere informatie

Workshop: Het VN verdrag Handicap, clientenraden aan zet Branko Hagen/Else Roetering. LCR, 2014

Workshop: Het VN verdrag Handicap, clientenraden aan zet Branko Hagen/Else Roetering. LCR, 2014 Workshop: Het VN verdrag Handicap, clientenraden aan zet Branko Hagen/Else Roetering. LCR, Volg onze @ttenderingsberichten/www.landelijkeclientenraad.nl 1 Opzet Workshsop Algemene inleiding Vier praktische

Nadere informatie

Simpel Switchen in de Participatieketen

Simpel Switchen in de Participatieketen Simpel Switchen in de Participatieketen Judith Helmons, Projectleider Simpel Switchen SZW, Kim Kruisdijk, Projectleider Simpel Switchen Divosa, Hiske Andriessen, Projectleider Programmaraad, Jeltje Hendriks-Takema,

Nadere informatie

Deze punten zijn voor cliënten van groot belang om de doelstellingen van de Participatiewet te realiseren.

Deze punten zijn voor cliënten van groot belang om de doelstellingen van de Participatiewet te realiseren. Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 14 februari 2014 Betreft: Participatiewet Referentie: LCR/TK14-0033/GM/ER/BH Geachte

Nadere informatie

De Landelijke Cliëntenraad wil hierbij uw aandacht vragen voor de voortgang van de Herbeoordeling WAO.

De Landelijke Cliëntenraad wil hierbij uw aandacht vragen voor de voortgang van de Herbeoordeling WAO. Aan leden Vaste Tweede kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 30 januari 2006 Betreft: Voortgang herbeoordeling WAO Ref: LCR/060019/JL/ER Geachte

Nadere informatie

wij dan ook uw aandacht voor onderstaande specifieke knelpunten. Leden van de Vaste Kamercommissie SZW van de F 030 66 30 000 Eerste Kamer

wij dan ook uw aandacht voor onderstaande specifieke knelpunten. Leden van de Vaste Kamercommissie SZW van de F 030 66 30 000 Eerste Kamer per Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Adviesgroep T 0900 9690 (lokaal tarief( Leden van de Vaste Kamercommissie SZW van de F 030 66 30 000 Eerste Kamer www.fnvbondgenoten.nl Datum 6mei2014 Onderwerp

Nadere informatie

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum.

Het is vandaag een feestelijke dag voor de Landelijke Cliëntenraad. U bestaat tien jaar. Ik feliciteer u allemaal van harte met dit jubileum. Toespraak staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het jaarcongres van de Landelijke Cliëntenraad op 29 maart 2012 in Nieuwegein. Dames en heren, Het is vandaag een feestelijke

Nadere informatie

Datum 9 april 2013 Betreft Reactie op zwartboek FNV en uitzending van Nieuwsuur over werken in de bijstand

Datum 9 april 2013 Betreft Reactie op zwartboek FNV en uitzending van Nieuwsuur over werken in de bijstand > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

1 Breed offensief om mensen met een beperking aan het werk te helpen

1 Breed offensief om mensen met een beperking aan het werk te helpen Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken

Nadere informatie

Geachte leden van de Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Geachte leden van de Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Koningin Wilhelminalaan 5 3527 LA Utrecht Postbus 2758 3500 GT Utrecht T 030-233 23 37 info@divosa.nl IBAN NL75 INGB 0000 1944 16 KvK 40532318 Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste Kamercommissie Sociale

Nadere informatie

5 Overige activiteiten 5.1 Organisatie van bijeenkomsten 5.2 Actueel houden ontwikkeld materiaal in kader van beter benutten ervaringskennis

5 Overige activiteiten 5.1 Organisatie van bijeenkomsten 5.2 Actueel houden ontwikkeld materiaal in kader van beter benutten ervaringskennis Werkplan 2018 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur SVB, UWV, de VNG en Minister

Nadere informatie

6 Overige activiteiten 6.1 Organisatie van bijeenkomsten 6.2 Actueel houden ontwikkeld materiaal in kader van beter benutten ervaringskennis

6 Overige activiteiten 6.1 Organisatie van bijeenkomsten 6.2 Actueel houden ontwikkeld materiaal in kader van beter benutten ervaringskennis Werkplan 2019 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur SVB, UWV, de VNG en Minister

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Inhoud. Visie en Missie LCR. Inleiding

Inhoud. Visie en Missie LCR. Inleiding Werkplan 2015 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur SVB, UWV, de VNG en Minister

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 11 oktober 2006

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 11 oktober 2006 Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel. 070-789 07 70 Fax 070-789 07 74 Email: info@lcr-suwi.nl Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus

Nadere informatie

vng.nl sec/u Werkgelegenheid(SZW) 2509 LV 'S-GRAVENHAGE Van innovatie naar versobering

vng.nl sec/u Werkgelegenheid(SZW) 2509 LV 'S-GRAVENHAGE Van innovatie naar versobering GÐ Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid(SZW) Mw. drs. T. van Ark Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE Datum 14 februari 2019 Ons kenmerk sec/u201900123 Telefoon 070-3738393 Bijlage(n) Onderwerp

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

2. Vraag: Is de kans straks groter dat Wajongers terug vallen op de bijstand?

2. Vraag: Is de kans straks groter dat Wajongers terug vallen op de bijstand? Gemeentebestuur Aan de heer Lameijer Aalgeer 15 9932 HM Delfzijl datum : 30 januari 2014 uw brief van : 6 december 2013 en 15 januari 2014 ons kenmerk : Samenleving behandeld door : Trudy Hulsman betreft

Nadere informatie

Onderzoek Jongeren in de Wet werk en bijstand (WWB).

Onderzoek Jongeren in de Wet werk en bijstand (WWB). Raadsmemo Datum: 16 juni 2015 Aan: Gemeenteraad van Kopie aan: Van: Voor informatie: Onderwerp: P. van Zwanenburg Hans Tadema, Ontwikkeling Onderzoek Jongeren in de Wet werk en bijstand (WWB). 1. Aanleiding

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel.: 070-789 07 70 Fax :070-789 07 74 E-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Aan de Vaste commissie SZW van de Tweede Kamer Postbus

Nadere informatie

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

Ministerie SZW T.a.v. mevrouw T. van Ark Postbus LV Den Haag

Ministerie SZW T.a.v. mevrouw T. van Ark Postbus LV Den Haag > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Ministerie SZW T.a.v. mevrouw T. van Ark Postbus 90801 2509 LV Den Haag Bezoekadres Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht T 088 370 02 88 www.toezichtsociaaldomein.nl

Nadere informatie

LCR Inhoud. Visie en Missie LCR. Inleiding

LCR Inhoud. Visie en Missie LCR. Inleiding Werkplan 2016 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur SVB, UWV, de VNG en Minister

Nadere informatie

Aan de leden van Tweede Kamer Postbus EA Den Haag. Den Haag, 26 september Betreft: Miljoenennota 2007 Ref.

Aan de leden van Tweede Kamer Postbus EA Den Haag. Den Haag, 26 september Betreft: Miljoenennota 2007 Ref. Aan de leden van Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 26 september 2006 Betreft: Miljoenennota 2007 Ref.: LCR/060118/ER/JL Geachte dames en heren, De Landelijke Cliëntenraad heeft kennisgenomen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 3 De Participatiewet 23 Heb je een beperking en heb je begeleiding nodig bij het werk? Dan

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Oen Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer derstaten-generaal ľ 5 ľ M 9 Binnenhof 22 Anna van Hannoverstraat 4 2513AA

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 24 515 Preventie en bestrijding van stille armoede en sociale uitsluiting Nr. 384 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

2513 AA1Xa. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA S GRAVENHAGE

2513 AA1Xa. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 a 2513 AA S GRAVENHAGE 2513 AA1Xa Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 12 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 12 juli 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Wnv en het perspectief cliënt

Wnv en het perspectief cliënt Wnv en het perspectief cliënt Goedkoop is (sociale) duurkoop Branko Hagen, LCR, 17-11-2012 Agenda De LCR wnv onder de loep (aanscherping WWB en Wwnv) Gevolg cliënten Wat / Hoe dan wel? LCR LCR heeft wettelijke

Nadere informatie

Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2014

Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2014 Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2014 1 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur

Nadere informatie

Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015

Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015 bij de invoering van de Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015 Juni / Juli 2014 Stimulansz-CliP in opdracht van de LCR 1 Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015 Presentatie

Nadere informatie

Leertafel. De positie van Wswgerechtigden. Programma

Leertafel. De positie van Wswgerechtigden. Programma Leertafel De positie van Wswgerechtigden Leertafel De positie van Wswgerechtigden Programma Voorstelronde: Wie is wie? De Nationale Ombudsman Aanbevelingen uit onderzoek Wetgeving: Wmo, Wsw, P-wet Werkladder

Nadere informatie

Relatie Wet Inburgering en Wet SUWI en de overige wetgeving op het terrein van de Sociale Zekerheid

Relatie Wet Inburgering en Wet SUWI en de overige wetgeving op het terrein van de Sociale Zekerheid Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel. 070-789 07 70 Fax 070-789 07 74 E-mail: info@lcr-suwi.nl Aan de leden van de Algemene Tweede Kamercommissie van Inburgeringsbeleid Postbus 20018

Nadere informatie

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks Beleidskader en verordeningen Participatiewet 2015 Eddy van der Spek Eva Mercks Inhoud Proces van totstandkoming Participatiewet Wat blijft hetzelfde Wat verandert er Dienstverleningsarrangementen werkzoekenden

Nadere informatie

Onderwerp: Laattijdige Wajong aanvragen. Geachte heer Asscher en mevrouw Klijnsma,

Onderwerp: Laattijdige Wajong aanvragen. Geachte heer Asscher en mevrouw Klijnsma, Mr. dr. L.F. Asscher Mevr. drs. J. Klijnsma Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 90801 Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG 2509 LV DEN

Nadere informatie

Datum 25 juni 2019 Betreft Kamervragen van de leden Gijs van Dijk (PvdA) en Jasper van Dijk (SP)

Datum 25 juni 2019 Betreft Kamervragen van de leden Gijs van Dijk (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD G E M E E N T E R15.00047 III N O O R D E N V E L D B E Z O E K A D R E S t Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden P O S T A D R E S Ť Postbus 109 9300 AC Roden î W E B S I T E / E - M A I L t www.gemeentenoordenveld.nl

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Resultaatfinanciering

Resultaatfinanciering Aan de leden van de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 8 april 2004 Betreft: Ref.: Reactie op brief van minister de Geus over de individuele reïntegratieovereenkomst d.d. 29 maart 2004

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken Sinds 2015 zijn er vier nieuwe wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) 2. De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 3. De Participatiewet

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 29 oktober 2007

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 29 oktober 2007 Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel. 070-789 07 70 Fax 070-789 07 74 E-mail: info@lcr-suwi.nl Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus

Nadere informatie

Op 21 juni a.s. heeft uw commissie een Algemeen Overleg met staatssecretaris Van Hoof over de Wet werk en bijstand.

Op 21 juni a.s. heeft uw commissie een Algemeen Overleg met staatssecretaris Van Hoof over de Wet werk en bijstand. Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel. 070-789 07 70 Fax 070-789 07 74 E-mail: info@lcr-suwi.nl Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Kenmerk: FO a Amersfoort, 24 oktober Betreft: algemeen overleg over geweld in afhankelijkheidsrelaties d.d.

Kenmerk: FO a Amersfoort, 24 oktober Betreft: algemeen overleg over geweld in afhankelijkheidsrelaties d.d. Aan de Tweede Kamer t.a.v. de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport t.a.v. de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA s-gravenhage Kenmerk:

Nadere informatie

" s ï Ĺ 1. Behandeld door Mevr. M. Langebeek. Doorkiesnummer (secr.) Bijlage(n)

 s ï Ĺ 1. Behandeld door Mevr. M. Langebeek. Doorkiesnummer (secr.) Bijlage(n) ABVAKABO^ 7ý 39* óueéu* Per e-mail en per post Aan de leden van de gemeenteraad van de gemeente Emmen Postbus 30001 7800 RA EMMEN Datum Dossier REE/LBM/TMR " 1 4-1 s 4 9-5-ï Ĺ 1 My, Behandeld door Mevr.

Nadere informatie

illinium i ui 10.1313624 24/12/2013

illinium i ui 10.1313624 24/12/2013 illinium i ui 10.1313624 24/12/2013 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente, l i,i l, l i

Nadere informatie

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500EJ DEN HAAG. Geachte heer Van Rijn,

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500EJ DEN HAAG. Geachte heer Van Rijn, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500EJ DEN HAAG Geachte heer Van Rijn, Op 20 februari 2015 heb ik u geïnformeerd over het onderzoek dat ik doe naar de invoering van

Nadere informatie

Uitdagingen voor cliëntenparticipatie

Uitdagingen voor cliëntenparticipatie Uitdagingen voor cliëntenparticipatie Wat betekent Werken naar vermogen voor WSWcliëntenraden Branko Hagen/LCR/28-11-2011 Agenda Introductie LCR Wet werken naar vermogen Cliëntenparticipatie en Wwmv Vragen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Beste dames en heren, Bijgaand stuur ik u de presentatie Participatiewet zoals deze gebruikt is bij de regionale raadsconferentie van 30 maart jl.

Beste dames en heren, Bijgaand stuur ik u de presentatie Participatiewet zoals deze gebruikt is bij de regionale raadsconferentie van 30 maart jl. Beste dames en heren, Bijgaand stuur ik u de presentatie Participatiewet zoals deze gebruikt is bij de regionale raadsconferentie van 30 maart jl. Wilt u zo vriendelijk zijn deze, zoals afgesproken tijdens

Nadere informatie

Haagse agenda kwetsbare jongeren mei 2018 Versie

Haagse agenda kwetsbare jongeren mei 2018 Versie Haagse agenda kwetsbare jongeren 16-23 Aanleiding agenda Rapport JONG doet mee! en Jeugdombudsman Advies cliëntenraad Sociaal Domein: - de jongere heeft een dak boven het hoofd - de jongere kan met geld

Nadere informatie

Leren van de monitor Participatiewet

Leren van de monitor Participatiewet Leren van de monitor Participatiewet Congres LCR Utrecht, 11 april 2019 Boukje Cuelenaere Presentatie 1. Ervaringsonderzoeken Participatiewet 2. Resultaten ervaringsonderzoek cliëntenraden 2017 3. Acties

Nadere informatie

Kanteling Wmo iedereen doet mee

Kanteling Wmo iedereen doet mee Kanteling Wmo iedereen doet mee Compensatieplicht en Kanteling - Onze visie op de Wmo Compensatieplicht en Kanteling Onze visie op de Wmo De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een brede participatiewet

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Gemeente Haarlem. Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein *ï* ' 1 Gemeente Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 003 PB Aan de leden van de commissie

Nadere informatie

Datum 13 juli 2016 Betreft Kamervragen van het lid Nijkerken-De Haan (VVD) over het bericht dat kanslozen niet hoeven te solliciteren

Datum 13 juli 2016 Betreft Kamervragen van het lid Nijkerken-De Haan (VVD) over het bericht dat kanslozen niet hoeven te solliciteren > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2708 Vragen van de leden

Nadere informatie

Aan Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 12 april 2004

Aan Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 12 april 2004 Aan Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 12 april 2004 Betreft: Voorstel van wet tot wijziging van de arbeidsongeschiktheidswetten in verband

Nadere informatie