De LCR maakt zich ernstige zorgen over de positie van Wsw-werknemers. Om diverse redenen ervaren zij veel knelpunten bij hun SW-bedrijf.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De LCR maakt zich ernstige zorgen over de positie van Wsw-werknemers. Om diverse redenen ervaren zij veel knelpunten bij hun SW-bedrijf."

Transcriptie

1 Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. staatssecretaris mevrouw J. Klijnsma Postbus LV Den Haag Den Haag, 4 november 2014 Betreft: Positie Wsw-werknemers Referentie: LCR/ /GvdM/BH/ER Geachte mevrouw Klijnsma, De LCR maakt zich ernstige zorgen over de positie van Wsw-werknemers. Om diverse redenen ervaren zij veel knelpunten bij hun SW-bedrijf. De LCR constateert, net als de Nationale Ombudsman, dat het hen op individueel en collectief niveau ontbreekt aan goede mogelijkheden om hun problemen aan te kaarten. Er bestaat helaas nog geen effectieve, zoals de Nationale Ombudsman dat noemt, tegenmacht om ervoor te zorgen dat de belangen van werknemers in de sociale werkvoorziening niet uit het oog worden verloren. De positie van SW-werknemers is penibel De LCR krijgt al lange tijd signalen dat bij veel SW-bedrijven niet goed wordt omgaan met de Wsw-werknemers. Tijdens een bijeenkomst van Wsw-raden in 2009 bent u hierover ook uitgebreid geïnformeerd (via de ambtelijke lijn bent u ter bevestiging daarvan via een brief, d.d. 3 december 2009, op de hoogte gesteld van die problemen). We merken dat die situatie vijf jaar later niet is verbeterd, mogelijk zelfs verslechterd. Wij refereren aan berichten over het SW-bedrijf in Schiedam. Hierop werden veel reacties met herkenning van deze problemen ontvangen van SW-ers uit wel 20 verschillende SW-bedrijven door het hele land. Onlangs is IW4 uit Veenendaal in het nieuws geweest, waarmee de grote ontevredenheid van SW-werknemers naar buiten kwam. De LCR krijgt net als Vereniging Mobility en onafhankelijke WSW-raden signalen van wanhopige mensen. De ontvangen signalen: Werknemers krijgen geen passend werk aangeboden. Hun begeleiders hebben geen deskundigheid over hun beperking en de gevolgen hiervan; Werknemers hebben geen werk, omdat werklozen hun werk doen met behoud van uitkering;

2 De werkomgeving van het bedrijf wordt als sociaal onveilig ervaren door de uitvoering van Work First-programma s. Deze zijn erop gericht om mensen zo snel mogelijk uit de uitkering te krijgen. Bij de uitvoering wordt geen rekening gehouden met het feit dat SW-medewerkers gewoon hun werk willen doen. Zij hebben last van de andere benadering, gericht op werklozen die er vaak met tegenzin naartoe gaan; Mensen voelen zich bedreigd. Werknemers merken dat hun SW-bedrijf zich op andere werkzaamheden richt en de productiviteit wol verhogen; Werknemers die niet mee kunnen komen worden onder druk gezet. Werknemers worden op niet-passend werk gezet om aan te tonen dat hun indicatie voor de Wsw kan worden ingetrokken; Veel klachten gaan over bejegening, zich onwaardig behandeld voelen; Er is sprake van intimidatie als werknemers hun probleem ter sprake willen brengen; Privacyregels worden in de SW-bedrijven slecht gehanteerd. Rapport Nationale Ombudsman In het onlangs gepubliceerde rapport van de Nationale Ombudsman, Oog voor mensen met een arbeidsbeperking, wijst deze nadrukkelijk op het gebrek aan mogelijkheden voor de doelgroep om problemen te bespreken. De Nationale Ombudsman heeft niet specifiek onderzoek gedaan naar de omstandigheden waaronder werknemers met een Wswdienstverband werken. De Nationale Ombudsman heeft onderzocht wat SW-werknemers redelijkerwijs van de overheid mogen verwachten. Behoorlijk overheidsoptreden betekent dat de overheid zich betrokken toont bij deze doelgroep. Het rapport laat zien dat gemeenten in de praktijk op grote afstand staan van hun inwoners met een arbeidsbeperking. Hierdoor bestaat bij gemeenten dan ook maar beperkt zicht op hoe het deze inwoners vergaat. De Nationale Ombudsman wijst er verder op dat democratische controle op de uitvoering van de Wsw-taken beperkt is door onderbrenging in gemeenschappelijke regelingen. De nationale Ombudsman meent dan ook dat de gemeente veel beter zorg moet dragen dat: SW-werknemers op een veilige manier hun individuele problemen kunnen bespreken, zoals bij een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Die veiligheid is er nu onvoldoende, zo verneemt de LCR. Daarom maken mensen geen gebruik van de beschikbare vertrouwenspersoon van het SW-bedrijf. Daarnaast moet de gemeente zorg dragen voor wat de Nationale Ombudsman een goede tegenmacht, via een OR en Wsw-cliëntenraad. Die moet er niet alleen voor de vorm zijn, maar juist in staat zijn om effectief tegenmacht te bieden. Zodat de belangen van werknemers in de sociale werkvoorziening niet uit het oog worden verloren. Hier moet extra aandacht voor zijn, de betrokken mensen hebben niet zomaar een Wsw-indicatie gekregen. In de praktijk worden de meeste OR n en Wsw-raden niet serieus genoeg genomen.

3 De LCR is het met de Nationale Ombudsman eens dat de verantwoordelijkheid van de gemeente voor Wsw-gerechtigden geldt voor alle mensen met een beperking. En wat de LCR betreft al zijn kwetsbare burgers. Ontwikkeling: tegenmacht onvoldoende Sinds u in 2009 met Wsw-cliëntenraden hebt gesproken zijn de problemen niet opgelost. Hier ligt een fundamentele vraag: is het vormgeven van een effectieve tegenmacht wel goed belegd? De gemeente heeft als opdracht zijn eigen tegenmacht te organiseren maar ervaart hier blijkbaar onvoldoende urgentie en belang. De LCR wijst u hierbij op een aantal ontwikkelingen die ertoe leiden dat de tegenmacht ten behoeve van Wsw-gerechtigden in het geding is: Gemeenten maken steeds meer gebruik van de faciliteiten van het SW-bedrijf. Er wordt zelfs gefuseerd met sociale diensten. Gevolg: de invloed van de Wswwerknemer in de OR neemt steeds verder af. Het bedrijfsbelang om andere doelgroepen te bedienen, met andere doeleinden, neemt toe. Passend werk bieden is niet meer het centrale doel. De OR-leden worden gechanteerd met het verhaal dat het SW-bedrijf wel moet en dat anders hun eigen werk op de tocht staat. Veel gemeenten hebben hun Wsw-raad opgeheven (in 2009 waren er 97, zeker een derde is verdwenen) en veel gemeenten zijn voornemens dat te doen. Formeel is de bepaling over cliëntenparticipatie nog immer van kracht in de WSW. Gemeenten brengen de verplichting over de cliëntenparticipatie in de Wsw (die nog immer van kracht is) onder bij de WWB-raad (Participatiewetraad) of een brede Participatieraad. De waarborgen dat de belangen van SW-werknemers in die raden nog in beeld zijn, sneeuwen meestal onder. Zeker bij brede Participatieraden waar nauwelijks of geen rol is weggelegd voor cliënten. De LCR trekt de volgende conclusies gericht op verbeterpunten: Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wsw. Zij laten de invulling ervan veel te veel over aan de inzichten van het SW-bedrijf Gemeenten moeten ervoor zorg dragen dat SW-gerechtigden passend werk krijgen aangeboden in een veilige omgeving, de kerntaak van de Wsw. Gemeenten moeten ervoor zorg dragen dat individuele SW-werknemers een veilige plek hebben waar zij met hun vragen, klachten en problemen terecht kunnen. Een onafhankelijk vertrouwenspersoon sociaal domein van de gemeente, de gemeentelijke ombudsman of een klachtenmeldpunt van de gemeente. En niet te vergeten: onafhankelijke cliëntondersteuning (WMO-verantwoordelijkheid van de gemeente). De SW-werknemers dienen door de gemeente geïnformeerd te worden over de mogelijkheden om veilig hun problemen te kunnen bespreken.. De werkomstandigheden waarin SW-medewerkers werken sluiten niet aan bij de opdracht van de Wsw om passend werk te bieden. De gemeenten moeten de verantwoordelijkheid nemen voor kwetsbare groepen ook buiten de Wsw. Zij moeten ervoor zorgen dat mensen niet uit beeld verdwijnen.

4 De gemeente heeft onvoldoende, zelfs in afnemende mate, aandacht voor het inrichten en vormgeven van tegenmacht, goede gefaciliteerde cliëntenraden en OR die opkomen voor de belangen van de WSW-gerechtigden, uitkeringsgerechtigden en werkzoekenden (met en zonder een arbeidshandicap). Voorstel voor een oplossing De LCR vindt dat er initiatief tot verbetering moet worden genomen Naar onze mening zijn de knelpunten te langdurend, de ontwikkelingen te zorgwekkend en ziet het er niet naar uit dat deze automatisch worden opgelost. Dit raakt de systeemverantwoordelijkheid van het ministerie van SZW: Krijgen de Wsw-gerechtigden passend werk aangeboden? En is de noodzakelijke tegenmacht voldoende geborgd op decentraal niveau? De LCR vraagt u meer te doen dan bij gemeenten aandacht te vragen voor de adviezen van de Nationale Ombudsman. De LCR is van oordeel dat de benodigde oplossingen op veel indringender wijze moeten worden geagendeerd. Waarbij de LCR zelf ook de handschoen oppakt en VNG en CEDRIS zal benaderen om noodzakelijke oplossingen dichterbij te brengen. De LCR vraagt u: 1 Een werkgroep in te stellen die gerichte aanbevelingen doet aan gemeenten. De vraagstelling aan deze werkgroep luidt: Formuleer voorstellen aan gemeenten, SW-bedrijven, OR en (Wsw)-cliëntenraden hoe de positie van cliënten individueel en collectief het beste kan worden geborgd. Hierbij moet ook antwoord worden gegeven op de vraag hoe de positie van SW-gerechtigden kan worden geborgd als SW-werknemers niet meer de primaire doelgroep in de sociale werkvoorziening is. Een vooruitblik naar de Participatiewet hoort hier dus bij. Ook moet een verbinding worden gelegd met de cliëntondersteuning. De werkgroep adviseert op de kortere termijn over de invulling van: De verantwoordelijkheid van de gemeente dat mensen ergens laagdrempelig en veilig -terecht kunnen met hun problemen en zorgen. Gemeenten zijn immers primair verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Zij moeten daarom borgen dat het gekozen systeem in de praktijk zodanig functioneert dat de mensen die het aangaat niet uit beeld verdwijnen. De werkgroep wordt tevens gevraagd een fundamentele studie te maken naar en adviezen op te stellen over: Hoe verhouden ontwikkelingen van SW-bedrijven zich tot de medezeggenschap van werknemers die WSW- of Begeleid werken-gerechtigd zijn? Kan de gemeente zelf haar tegenmacht organiseren, zo ja: wat zijn hierbij de minimale waarborgen dat dit ook gebeurt zoals wordt beoogd met de wettelijke bepalingen?

5 Samenstelling van de werkgroep: De LCR is betrokken bij de profielschets en selectie van de voorzitter en de leden van de werkgroep. In overleg met u zal gekozen moeten worden voor een onafhankelijke werkgroep of een tripartiete werkgroep (onafhankelijke deskundigen, gemeenten en cliëntvertegenwoordigers). 2 In afwachting van het advies van de werkgroep gemeenten nadrukkelijk het advies te geven te wachten met het voorstellen van verordeningen waarbij de toekomst van de Wsw-raad in het geding is. De LCR wil graag met u overleggen over het oplossen van de zorgwekkende positie van SW-werknemers. De LCR stuurt een afschrift van deze brief naar: leden van de Vaste Tweede Kamer commissie Sociale Zaken, VNG en Cedris. Met vriendelijke groet, Gerrit van der Meer Voorzitter Samenstelling Landelijke Cliëntenraad Landelijke cliëntenorganisaties: Vakcentrale voor Professionals / Christelijk Nationaal Vakverbond (VCP/CNV), Ieder(in) (vertegenwoordiger mensen met lichamelijke beperkingen), Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV, publieke sector), Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV, private sector), Vacature, Samenwerkingsverbanden Landelijk Overleg Minderheden (LOM), Landelijk Platform GGZ/LOC, Ieder(in) (vertegenwoordiger mensen met verstandelijke beperkingen), vertegenwoordigers van cliëntenraden: cliëntenraden SVB en UWV. vertegenwoordigers van de gemeentelijke cliëntenparticipatie: Landelijk overleg cliëntenraden Sociale Zekerheid (LocSZ), Landelijk overleg cliëntenraden Sociale Zekerheid/cliëntenraden G4, vertegenwoordiger Dak- en thuislozen. Adviseur: Mobility.

Betreft: Reactie op rapport Uitvoering van de Wwb voor jongeren (18 27 jaar). Referentie: LCR/ /GvdM/BH

Betreft: Reactie op rapport Uitvoering van de Wwb voor jongeren (18 27 jaar). Referentie: LCR/ /GvdM/BH Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. de staatssecretaris,

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 23 juni 2016

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 23 juni 2016 Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Betreft: Reactie Landelijke Cliëntenraad op Wetsvoorstel Wet werk en Zekerheid Referentie: LCR/TK/14-0020/GM/BH

Betreft: Reactie Landelijke Cliëntenraad op Wetsvoorstel Wet werk en Zekerheid Referentie: LCR/TK/14-0020/GM/BH Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 14 januari 2014 Betreft: Reactie Landelijke Cliëntenraad op Wetsvoorstel Wet werk

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. staatssecretaris mevrouw J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV Den Haag. Den Haag, 7 februari 2014

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. staatssecretaris mevrouw J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV Den Haag. Den Haag, 7 februari 2014 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. staatssecretaris mevrouw J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV Den Haag Den Haag, 7 februari 2014 Betreft: Advies concept Quotumwet Referentie: LCR/14-0028a/GM/ER/BH

Nadere informatie

Aan de leden van de vaste Eerste Kamer commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20017 2500 EA Den Haag

Aan de leden van de vaste Eerste Kamer commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20017 2500 EA Den Haag Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Aan de leden van de vaste Eerste Kamer commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Ad 1 De effecten voor cliënten na drie jaar Participatiewet

Ad 1 De effecten voor cliënten na drie jaar Participatiewet Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 11 maart 2016

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 11 maart 2016 Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet

Factsheet. Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Factsheet Uitleg over cliëntondersteuning De cliëntenraad aan zet Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Auteurs

Nadere informatie

Wilhelmina van Pruisenweg AN Den Haag Postbus GD Den Haag

Wilhelmina van Pruisenweg AN Den Haag Postbus GD Den Haag Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 97 763 2509 GD Den Haag Tel.: 070-333 40 00 E-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Aan Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag

Aan de leden Vaste Tweede kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag Aan de leden Vaste Tweede kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 19 maart 2012 Ref.: LCR TK 12-0038/BH/GvdM Betreft: Wetsvoorstel Wet werken naar

Nadere informatie

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat JB Den Haag

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat JB Den Haag Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel.: 070-789 07 70 Fax :070-789 07 74 E-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Den Haag, 3 oktober 2013

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Den Haag, 3 oktober 2013 Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 3 oktober 2013 Betreft: AO Hoofdlijnen Participatiewet Ref.: LCR/TK/13-0091/BH/ER/GvdM

Nadere informatie

Wat zien cliënten(raden) Tal van gemeenten sluiten in hun beleid mensen met een loonwaarde van 40/50% of lager uit voor ondersteuning naar werk.

Wat zien cliënten(raden) Tal van gemeenten sluiten in hun beleid mensen met een loonwaarde van 40/50% of lager uit voor ondersteuning naar werk. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 3 oktober 2011 Betreft: Aanscherping Wet Werk en Bijstand (32 815) Ref.: LCR TK 11-0075/ER/GvdM

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen van het lid Lempens (SP) over problemen bij sociale werkvoorziening Drechtwerk (ingezonden 19 februari 2009)

Antwoorden op de vragen van het lid Lempens (SP) over problemen bij sociale werkvoorziening Drechtwerk (ingezonden 19 februari 2009) De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

Leertafel. De positie van Wswgerechtigden. Programma

Leertafel. De positie van Wswgerechtigden. Programma Leertafel De positie van Wswgerechtigden Leertafel De positie van Wswgerechtigden Programma Voorstelronde: Wie is wie? De Nationale Ombudsman Aanbevelingen uit onderzoek Wetgeving: Wmo, Wsw, P-wet Werkladder

Nadere informatie

De Tweede Kamer behandelt de ratificatie van het VN-verdrag inzake gelijke behandeling van mensen met een handicap.

De Tweede Kamer behandelt de ratificatie van het VN-verdrag inzake gelijke behandeling van mensen met een handicap. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Naar een reëel perspectief op werk voor mensen met een beperking

Naar een reëel perspectief op werk voor mensen met een beperking Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en werkgelegenheid

Nadere informatie

De LCR verzoekt u zorg te dragen voor het aanpassen van artikel 44 lid 5 WAO en artikel 3:48 lid 5 Wajong.

De LCR verzoekt u zorg te dragen voor het aanpassen van artikel 44 lid 5 WAO en artikel 3:48 lid 5 Wajong. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

illinium i ui 10.1313624 24/12/2013

illinium i ui 10.1313624 24/12/2013 illinium i ui 10.1313624 24/12/2013 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente, l i,i l, l i

Nadere informatie

Cliëntenparticipatie Wsw

Cliëntenparticipatie Wsw Factsheet Cliëntenparticipatie Wsw De raad van Wsw ers is onmisbaar Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl

Nadere informatie

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ

MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK. Samenwerking W&I en GGZ MEER MENSEN MET EEN PSYCHISCHE KWETSBAARHEID AAN HET WERK Samenwerking W&I en GGZ WAT KAN IK BETEKENEN? Wat hopen jullie tijdens deze sessie van mij mee te krijgen? WAT DOE JIJ? Wat is jouw eigen (als

Nadere informatie

Datum 25 juni 2019 Betreft Kamervragen van de leden Gijs van Dijk (PvdA) en Jasper van Dijk (SP)

Datum 25 juni 2019 Betreft Kamervragen van de leden Gijs van Dijk (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD G E M E E N T E R15.00047 III N O O R D E N V E L D B E Z O E K A D R E S t Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden P O S T A D R E S Ť Postbus 109 9300 AC Roden î W E B S I T E / E - M A I L t www.gemeentenoordenveld.nl

Nadere informatie

WERKPLAN 2015 Wsw-raad Utrecht

WERKPLAN 2015 Wsw-raad Utrecht WERKPLAN 2015 Wsw-raad Utrecht Utrecht, juni 2014 Wsw-raad Utrecht Biltstraat 439 3572 AW UTRECHT 030-2331176 1. Inleiding In 2008 is de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gewijzigd. Sindsdien mogen mensen

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland De gemeente Almere, vertegenwoordigd door mevrouw F.T. de Jonge De gemeente Dronten, vertegenwoordigd door de heer P.C.J. Bleeker De gemeente Lelystad,

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

INGEKOMEN INGEKOMEN. reg. nr. \ 0 JAN. 20K

INGEKOMEN INGEKOMEN. reg. nr. \ 0 JAN. 20K Datum Verseon Leesmap ^^flteekberich^t RIS griffieoverle Steller 2014/ Prullenbak Archief Beraad&advies Ontmoeting&D Raad Agendacie Presidium Termijnagenda bekomen stuit^ /OHdUn v. col'. Ministerie van

Nadere informatie

Aan de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag

Aan de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Aan de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 30 juni 2016

Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 30 juni 2016 Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

ff ij. Ministerievan SocialeZakenen X. Werkgelegenheid

ff ij. Ministerievan SocialeZakenen X. Werkgelegenheid f i 1 «~. i i 1 i - ~«--««- - M»,i L \ i er s ;:*i- L; rr ff ij. Ministerievan SocialeZakenen X. Werkgelegenheid I B, = P+ Snn< ll. i "*'^ vr j ~ «~--«~ ~»Ã~~,,,, >-.«~._. M > Retouradres Postbus 90801

Nadere informatie

LCR Inhoud. Visie en Missie LCR. Inleiding

LCR Inhoud. Visie en Missie LCR. Inleiding Werkplan 2016 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur SVB, UWV, de VNG en Minister

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 3 De Participatiewet 23 Heb je een beperking en heb je begeleiding nodig bij het werk? Dan

Nadere informatie

Datum 9 april 2013 Betreft Reactie op zwartboek FNV en uitzending van Nieuwsuur over werken in de bijstand

Datum 9 april 2013 Betreft Reactie op zwartboek FNV en uitzending van Nieuwsuur over werken in de bijstand > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Ad 1 Rijksincassovisie.

Ad 1 Rijksincassovisie. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, Bezuidenhoutseweg 60, 2594 AW Den Haag Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Resultaatfinanciering

Resultaatfinanciering Aan de leden van de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 8 april 2004 Betreft: Ref.: Reactie op brief van minister de Geus over de individuele reïntegratieovereenkomst d.d. 29 maart 2004

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 13 april 2012 Betreft: voorstel voor invoeringswet werken naar vermogen Ref.:

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 11 oktober 2006

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 11 oktober 2006 Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel. 070-789 07 70 Fax 070-789 07 74 Email: info@lcr-suwi.nl Aan de leden van de Vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Uithoorn 2015

Verordening Cliëntenparticipatie Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Uithoorn 2015 Verordening Cliëntenparticipatie Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Uithoorn 2015 Verordening Cliëntenparticipatie Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Uithoorn 2015 De raad

Nadere informatie

Datum 22 november 2012 Betreft Kamervragen van het lid Kerstens en het lid Karabulut inzake het Wswbedrijf

Datum 22 november 2012 Betreft Kamervragen van het lid Kerstens en het lid Karabulut inzake het Wswbedrijf > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. mevrouw A. Schut-Welkzijn Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. mevrouw A. Schut-Welkzijn Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. mevrouw

Nadere informatie

Aan de burgemeester van Haarlem, de heer drs. J. Wienen Postbus PB HAARLEM. Geachte heer Wienen,

Aan de burgemeester van Haarlem, de heer drs. J. Wienen Postbus PB HAARLEM. Geachte heer Wienen, Aan de burgemeester van Haarlem, de heer drs. J. Wienen Postbus 511 2003 PB HAARLEM Geachte heer Wienen, Tijdens ons gesprek op 27 november jl. bespraken we de zichtbaarheid van de Nationale ombudsman,

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

N LZwi3a^ Pumc/èn&ti, Ct^Q^rVvj

N LZwi3a^ Pumc/èn&ti, Ct^Q^rVvj Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag S^)t\Gc(^(P&i f' De leden van de gemeenteraad van (gemeente) T.a.v. de griffier ' (adresgegevens)! B&w 2 4DEC.

Nadere informatie

Inhoud. Visie en Missie LCR. Inleiding

Inhoud. Visie en Missie LCR. Inleiding Werkplan 2015 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur SVB, UWV, de VNG en Minister

Nadere informatie

Uitdagingen voor cliëntenparticipatie

Uitdagingen voor cliëntenparticipatie Uitdagingen voor cliëntenparticipatie Wat betekent Werken naar vermogen voor WSWcliëntenraden Branko Hagen/LCR/28-11-2011 Agenda Introductie LCR Wet werken naar vermogen Cliëntenparticipatie en Wwmv Vragen

Nadere informatie

il'-'ih'li-l'li'-ihih

il'-'ih'li-l'li'-ihih Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 24/12/2013 13ink20252 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De leden van de gemeenteraad van (gemeente) T.a.v.

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

de Nationale ombudsman Aan de gemeenteraad en het college van burgemeester & wethouders Geachte raad, geacht college,

de Nationale ombudsman Aan de gemeenteraad en het college van burgemeester & wethouders Geachte raad, geacht college, 2. Geen contract zonder goede klachtrege/ing; 1. De burger treft altijd een luisterend oor; aantal gemeenten ontvangt graag een handreiking of richtsnoer van de ombudsman om zo een goed functionerende

Nadere informatie

Reactie Landelijke Cliëntenraad op wetsvoorstellen VN-verdrag rechten mensen met een beperking

Reactie Landelijke Cliëntenraad op wetsvoorstellen VN-verdrag rechten mensen met een beperking Reactie Landelijke Cliëntenraad op wetsvoorstellen VN-verdrag rechten mensen met een beperking De regering houdt op dit moment een internetconsultatie over de Goedkeuringsen Uitvoeringswet bij ratificatie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 817 Sociale werkvoorziening Nr. 99 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

5 Overige activiteiten 5.1 Organisatie van bijeenkomsten 5.2 Actueel houden ontwikkeld materiaal in kader van beter benutten ervaringskennis

5 Overige activiteiten 5.1 Organisatie van bijeenkomsten 5.2 Actueel houden ontwikkeld materiaal in kader van beter benutten ervaringskennis Werkplan 2018 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur SVB, UWV, de VNG en Minister

Nadere informatie

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500EJ DEN HAAG. Geachte heer Van Rijn,

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500EJ DEN HAAG. Geachte heer Van Rijn, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500EJ DEN HAAG Geachte heer Van Rijn, Op 20 februari 2015 heb ik u geïnformeerd over het onderzoek dat ik doe naar de invoering van

Nadere informatie

6 Overige activiteiten 6.1 Organisatie van bijeenkomsten 6.2 Actueel houden ontwikkeld materiaal in kader van beter benutten ervaringskennis

6 Overige activiteiten 6.1 Organisatie van bijeenkomsten 6.2 Actueel houden ontwikkeld materiaal in kader van beter benutten ervaringskennis Werkplan 2019 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur SVB, UWV, de VNG en Minister

Nadere informatie

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag

Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Landelijke Cliëntenraad Oranjestraat 4 2514 JB Den Haag Tel.: 070-789 07 70 Fax :070-789 07 74 E-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Aan de leden Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 17 mei 2011

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus EA Den Haag. Den Haag, 17 mei 2011 Wilhelmina v. Pruisenweg 104 Postbus 97763 2509 GD Den Haag telefoon 070 333 4000 e-mail: info@lcr-suwi.nl www.landelijkeclientenraad.nl Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en

Nadere informatie

Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2014

Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2014 Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2014 1 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur

Nadere informatie

Middelharnis, 14 juli 2017 Geachte heer van Esch, Baaijens en de Jong en bestuur van de Adviesraad Sociaal Domein.

Middelharnis, 14 juli 2017 Geachte heer van Esch, Baaijens en de Jong en bestuur van de Adviesraad Sociaal Domein. Middelharnis, 14 juli 2017 Geachte heer van Esch, Baaijens en de Jong en bestuur van de Adviesraad Sociaal Domein. Als bestuur van Cliëntenraad Participatiewet Goeree-Overflakkee een laatste update van

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Baanbrekers 2015

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Baanbrekers 2015 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Baanbrekers 2015 1 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet Baanbrekers 2015 Het Algemeen bestuur van Baanbrekers; gelet op artikel 47 van de Participatiewet;

Nadere informatie

Nr Gevraagde beslissing: P&O. 1 gemeente Barneveld. Aan het college van burgemeester en wethouders

Nr Gevraagde beslissing: P&O. 1 gemeente Barneveld. Aan het college van burgemeester en wethouders 1 gemeente Barneveld Nr. 1019056 Aan het college van burgemeester en wethouders Onderwerp: voorstel betreffende beantwoording brief FNV inzake toekomst Permar/Wsw Gevraagde beslissing: 1. Instemmen met

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID

STICHTING VAN DE ARBEID STICHTING VAN DE ARBEID Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid t.a.v. mevrouw drs. J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG T 070-3 499 577

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders nr ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders nr ; GEMEENTERAAD Onderwerp: Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein Borger-Odoorn 2016 Registratienummer: 16.07022 De raad van de gemeente Borger-Odoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Bijlage 1: wetteksten met toelichting cliënten- en burgerparticipatie

Bijlage 1: wetteksten met toelichting cliënten- en burgerparticipatie In deze informatie-set vindt u voorbeelden van documenten en profielen die door Wmo Adviesraden zijn gebruikt in het Plan van aanpak bij de omvorming naar een brede Adviesraad Sociaal Domein of Participatieraad.

Nadere informatie

Datum 25 april 2019 Betreft Kamervragen van het lid Jasper van Dijk (SP) over het bericht 'Sociale dienst Achterhoek checkt zelfs ondergoed'

Datum 25 april 2019 Betreft Kamervragen van het lid Jasper van Dijk (SP) over het bericht 'Sociale dienst Achterhoek checkt zelfs ondergoed' > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening

Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening. De raad van de gemeente Hilversum, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 april 2008; BESLUIT De Verordening cliëntenparticipatie

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 De raad van de gemeente Nederweert, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 mei 2015; gelet op artikel 47 van

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Het rooster is als bijlage bij het huishoudelijk reglement in te zien/ of op te vragen bij de secretaris van de klantenkamer.

JAARVERSLAG 2013. Het rooster is als bijlage bij het huishoudelijk reglement in te zien/ of op te vragen bij de secretaris van de klantenkamer. JAARVERSLAG 2013 De doelstelling van Klantenkamer De Langstraat De doelstelling van Klantenkamer De Langstraat is om op te komen voor de belangen van alle mensen met een Wsw-indicatie in de gemeenten Waalwijk,

Nadere informatie

Wnv en het perspectief cliënt

Wnv en het perspectief cliënt Wnv en het perspectief cliënt Goedkoop is (sociale) duurkoop Branko Hagen, LCR, 17-11-2012 Agenda De LCR wnv onder de loep (aanscherping WWB en Wwnv) Gevolg cliënten Wat / Hoe dan wel? LCR LCR heeft wettelijke

Nadere informatie

De heer A. Bosman Voorzitter Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De heer A. Bosman Voorzitter Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG De heer A. Bosman Voorzitter Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Geachte heer Bosman, Op 15 december 2016 hebben wij het

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr invullen]],;

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van [[Datum openlaten]], nr. [[nr invullen]],; Ontwerpbesluit van [[ ]] tot Aanpassing van het Besluit advisering beschut werk in verband met enkele wijzigingen in de werkwijze van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen Op de voordracht van

Nadere informatie

Uitgebreide Toelichting opstappen Klantenkamer Wsw

Uitgebreide Toelichting opstappen Klantenkamer Wsw Uitgebreide Toelichting opstappen Klantenkamer Wsw Pagina 1 van 5 Eind 2009 werd de Klantenkamer Wsw geïnstalleerd door de gemeenten Waalwijk, Heusden en Loon op Zand. Sinds 2008 mogen mensen met een Wsw-indicatie

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein gemeente Borger-Odoorn 2016

Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein gemeente Borger-Odoorn 2016 Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein gemeente Borger-Odoorn 2016 De raad van de gemeente Borger-Odoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger-

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID

STICHTING VAN DE ARBEID Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAC Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer mr.dr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG T 070-3 499 577 F 070-3 499 796 E info@stvda,nl

Nadere informatie

Op donderdag 24 september heeft u een Algemeen Overleg over armoede en schulden.

Op donderdag 24 september heeft u een Algemeen Overleg over armoede en schulden. Bezoekadres Landelijke Cliëntenraad Bezuidenhoutseweg 60 2594 AW Den Haag Landelijke Cliëntenraad, postbus 95966, 2509 CZ Den Haag Aan de Vaste Tweede Kamer Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

VERORDENING CLIËNTENPARTICIPATIE WSW

VERORDENING CLIËNTENPARTICIPATIE WSW VERORDENING CLIËNTENPARTICIPATIE WSW Namens het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling LANDER (mandaat verstrekt tijdens zijn bijeenkomst van 19 mei 2008) is door het dagelijks bestuur van

Nadere informatie

Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2013

Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2013 Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2013 Inhoud Visie en Missie LCR Voorwoord 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met Raden van Bestuur

Nadere informatie

Workshop Scan uw Medezeggenschp Werk en Inkomen

Workshop Scan uw Medezeggenschp Werk en Inkomen Workshop Scan uw Medezeggenschp Werk en Inkomen Aanleiding Aanleiding: Er is een wettelijke basis op basis waarvan gebruikers van de sociale zekerheid medezeggenschap hebben mensen zelf of mensen die dat

Nadere informatie

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 5 Onderwerp: Opheffen Gemeenschappelijke Regeling WEZO Datum: 16 december 2014 Portefeuillehouder: dhr. R. van Leeuwen Decosnummer:

Nadere informatie

2. hoe krijgen gemeenten een regionale invulling van cliëntenparticipatie (regionale arbeidsmarkt, werkbedrijf)?

2. hoe krijgen gemeenten een regionale invulling van cliëntenparticipatie (regionale arbeidsmarkt, werkbedrijf)? Hoe betrek ik cliëntenraden? Met de Participatiewet verandert ook de cliëntenparticipatie. Niet alleen is de wet bijgesteld, een aantal ontwikkelingen roepen vragen op over de toekomstige invulling van

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2010

Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2010 Landelijke Cliëntenraad Werkplan 2010 Inhoud Visie en Missie LCR Inleiding 1 Wettelijke taken 1.1 Overleg met de minister van SZW over beleid en beleidsontwikkelingen 1.2 Overleg met RWI beleid en beleidsvragen

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk Van: Aan: College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z170052070 Datum: 26 oktober 2017 Onderwerp: Participatievoorziening beschut werk Memo Zeewolde Dit memo geeft een toelichting

Nadere informatie

Cliëntenparticipatie WWB, IOAW, IOAZ en WSW 2012

Cliëntenparticipatie WWB, IOAW, IOAZ en WSW 2012 Cliëntenparticipatie WWB, IOAW, IOAZ en WSW 2012 Verordening m.i.v. 1 januari 2012 Vastgesteld d.d. 21 december 2011 De raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk; gelezen het voorstel van het College van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 maart 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 maart 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 juni 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 juni 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten.

Putten, 22 december 2015. Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Putten, 22 december 2015 Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Putten. Betreft: Mantelzorgondersteuning Gemeente Putten 2016 Geacht College, Op 1 december jl. ontving de Wmo-raad de adviesaanvraag

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Betreft Kamervraag/vragen van het lid Jasper van Dijk Postbus

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Den Haag, 26 november 2013

Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Den Haag, 26 november 2013 Aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag, 26 november 2013 Betreft: Reactie wetsvoorstel Wet Maatregelen WWB Ref.: LCR/TK/13-0103/GM/ER

Nadere informatie

Geachte heer xxxxxxxxx

Geachte heer xxxxxxxxx Geachte heer xxxxxxxxx De Nationale ombudsman heeft onderzoek gedaan naar uw klacht over de gemeente Emmen. U klaagde over de manier waarop de gemeente Emmen uw klacht over intimiderend gedrag van uw klantmanager

Nadere informatie

Rapportage over de betrokkenheid van cliëntenraden bij de implementatie van de Participatiewet in hun gemeente

Rapportage over de betrokkenheid van cliëntenraden bij de implementatie van de Participatiewet in hun gemeente Rapportage over de betrokkenheid van cliëntenraden bij de implementatie van de Participatiewet in hun gemeente Uitgave Landelijke Cliëntenraad www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Ieder(in) www.iederin.nl

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY INLEIDING Met ingang van 1 januari 2015 krijgen gemeenten een groot aantal taken overgeheveld, de zogeheten decentralisaties AWBZ-Wmo, de Jeugdwet en de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Harlingen Onderwerp: Participatiewet De raad van de gemeente Harlingen Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014 gelet op gelet

Nadere informatie

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Januari 2015 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Opzet... 5 1.2 Leeswijzer... 6 2. Inventarisatie medewerkers arbeidsbeperking...

Nadere informatie