Memo btw-aspecten Praktijkondersteuner Huisartsenpraktijk (POH)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo btw-aspecten Praktijkondersteuner Huisartsenpraktijk (POH)"

Transcriptie

1 Memo btw-aspecten Praktijkondersteuner Huisartsenpraktijk () In dit memo gaan wij in op de btw-aspecten die zijn verbonden aan de werkzaamheden van de praktijkondersteuner huisartsenpraktijk (hierna ) voor meerdere huisartsen. 1. Uitgangspunten Bij het opstellen van dit memo zijn wij uitgegaan van de volgende situatie: Vanuit kostenoverwegingen of vanwege voorwaarden die worden gesteld door zorgverzekeraars komt het vaak voor dat huisartsen samen een delen. De taken van een bestaan uit het begeleiden van specifieke patiëntengroepen (zoals psychiatrische patiënten, ouderen of astmapatiënten) en taken in het kader van preventie (zoals organiseren van vaccinatieprogramma s en opsporen van risicogroepen). Een aantal s heeft een BIG-registratie (als verpleegkundige). De overige s beschikken daar niet over. In het verleden kwam het voor dat s in dienst waren van een stichting of coöperatie, die de s uitleende tegen vergoeding aan huisartsen. Het uitlenen van s tegen vergoeding is echter btw-belast. Dit leidt tot een extra kostenpost voor de huisartsen, die deze btw (vrijwel) niet kunnen verrekenen. Ook kwam het voor dat de kosten van s werden gedeeld voor gemene rekening. In de praktijk bleek echter dat vaak niet aan de starre voorwaarden werd voldaan om btw-heffing achterwege te kunnen laten. Op de variant van kosten voor gemene rekening gaan we daarom in het kader van dit memo niet verder in. Over de voorwaarden die gelden om btw-heffing achterwege te laten bij het doorberekenen van kosten voor gemene rekening hebben wij een afzonderlijk memo opgesteld. De vraag is of de extra kostenpost aan niet te verrekenen btw voor de huisartsen kan worden voorkomen of beperkt. Zoals wellicht bekend, wordt deze vraag in 2009 nog belangrijker vanwege een voorgenomen wetswijziging waarbij de werkzaamheden van s (zelfs als het gaat om verpleegkundigen) niet langer btw-vrijgesteld zouden kunnen plaatsvinden. Overigens is de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel voorlopig uitgesteld tot 1 juli 2009 vanwege de discussie die dit voorstel opleverde met het parlement. In het volgende hoofdstuk beschrijven wij enkele mogelijkheden die wij zien om die ongewenste btw-heffing bij het samen delen van de s zoveel mogelijk te voorkomen. PricewaterhouseCoopers is de handelsnaam van onder meer de volgende vennootschappen: PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. (KvK ), PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs N.V. (KvK ), PricewaterhouseCoopers Advisory N.V. (KvK ) en PricewaterhouseCoopers B.V. (KvK ). Op diensten verleend door deze vennootschappen zijn Algemene Voorwaarden van toepassing, waarin onder meer aansprakelijkheidsvoorwaarden zijn opgenomen. Deze Algemene Voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam en ook in te zien op

2 2. Mogelijkheden Deze mogelijkheden lichten wij toe aan de hand van een schematische voorstelling van de wijze waarop de s worden gedeeld. A. s met gedeelde dienstbetrekking treedt in dienst bij alle betrokken huisartsen voor een bepaald aantal uur per week Huisarts C Een mogelijkheid is dat de s in dienst treden bij de verschillende huisartsen voor het aantal uren waarvoor zij voor die desbetreffende huisartsen werkzaamheden verrichten. Vanwege het ontbreken van dienstverlening tussen de coöperatie en de huisartsen of tussen de huisartsen onderling, komt heffing van btw niet aan de orde. van de gedeelde dienstbetrekking is dat de praktijkondersteuning niet leidt tot onderlinge dienstverlening. Hierdoor bestaat zekerheid dat btw-heffing daarover (eveneens) niet aan de orde komt. Deze mogelijkheid komt ons voor als een vrij starre oplossing, omdat de s voor een bepaald aantal uren in dienst komen van iedere huisarts (weinig flexibel). Verder brengt deze mogelijkheid naar verwachting ook een toename van administratieve lasten met zich mee voor de huisartsen. B. s in dienst huisarts en structureel uitlenen aan andere huisartsen treedt in dienst bij een betrokken huisarts, die de structureel uitleent aan de andere huisartsen Huisarts C (2)

3 De kan in dienst treden bij één huisarts, waarna die huisarts de vervolgens structureel uitleent aan de andere betrokken huisartsen. Als die uitleensituatie voldoet aan zeven voorwaarden, dan kan btw-heffing achterwege blijven over de doorbelasting van een evenredig deel van de brutoloonkosten. De belangrijkste voorwaarde waaraan moet worden voldaan is dat de inlenende huisarts bij beëindiging van de uitleenrelatie met de uitlenende huisarts verantwoordelijk moet zijn voor de gevolgen daarvan voor de. Die verantwoordelijkheid moet zowel betrekking hebben op de financiële gevolgen als op het verlenen van medewerking bij het zoeken naar een nieuwe werkkring voor de. Achterliggende gedachte van de voorwaarden is, dat de inlenende huisarts als materieel werkgever van de optreedt. van het structureel uitlenen van de is, dat btw-heffing achterwege blijft als aan de voorwaarden wordt voldaan. Niet vereist is dat de een BIG-registratie heeft. Een van de voorwaarden is echter wel dat de inlener voor de werkzaamheden waarvoor hij de inzet een beroep moet kunnen doen op een medische btw-vrijstelling. De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure aangespannen voor het Europese Hof van Justitie tegen de Nederlandse staat omdat de Europese Commissie vindt dat de hiervoor beschreven goedkeuring in strijd is met de Europese btw-richtlijn. Wellicht is dit (al dan niet na de uitspraak van het Hof van Justitie) aanleiding voor het ministerie van Financiën om de goedkeuring in te trekken. Als de voorgestelde wetswijziging uit Belastingplan 2009 wordt uitgevoerd, betekent dat bovendien dat de werkzaamheden van een niet btw-vrijgesteld zijn. De vraag is of dan nog wel in alle gevallen kan worden voldaan aan de voorwaarde dat de inlener voor de werkzaamheden waarvoor hij de inzet een beroep kan doen op een medische btw-vrijstelling. Dit zal moeten worden beoordeeld aan de hand van de feitelijke werkzaamheden waarvoor de wordt ingezet. C. s in dienst huisarts of vereniging 1 en medische dienstverlening treedt in dienst bij een vereniging (of een van de huisartsen zelf), die met behulp van de medische diensten verleent aan de andere betrokken huisartsen. Vereniging 1 Of een andere (rechts)persoon. (3)

4 Voor zover bij de vereniging (of bij een van de huisartsen zelf) BIG-geregistreerde s in dienst zijn, is in onze visie ook een andere mogelijkheid denkbaar. In ieder geval totdat de wet anders voorschrijft. Deze mogelijkheid houdt in dat de vereniging met de huisartsen overeenkomt medische dienstverlening te verrichten tegen vergoeding. Onder de huidige wetgeving is btw-vrijgesteld de gezondheidkundige verzorging van de mens die wordt verricht door een BIG-geregistreerde zorgverlener. In het wetsvoorstel Belastingplan 2009 is echter opgenomen dat vanaf 1 januari 2009 voor toepassing van de medische btw-vrijstelling ook is vereist dat de beroepsbeoefenaren een op die specifieke handelingen gerichte opleiding hebben genoten waarvan de (examen)eisen zijn neergelegd in de Wet BIG. Als die handelingen verder zijn gericht op de gezondheidkundige verzorging van de mens, dan zijn die specifieke handelingen btw-vrijgesteld. In de toelichting op het wetsvoorstel wordt expliciet vermeld dat een verpleegkundige die als praktijkondersteuner werkt niet aan deze eisen kan voldoen, omdat voor het beroep van praktijkverpleegkundige geen opleidingseisen in het kader van de Wet BIG worden gesteld. In onze visie is dat standpunt van de wetgever ongenuanceerd. Zoals wij dat hebben begrepen zijn er voor praktijkondersteuners die als verpleegkundige handelingen verrichten daarvoor in een aantal gevallen wel opleidingseisen vastgelegd in de Wet BIG. Wat daar ook van is, het standpunt van de wetgever is dat dienstverlening van s met ingang van 1 januari 2009 btw-belast zou moeten zijn. Echter, inmiddels is de uitvoering van dit plan uitgesteld tot in ieder geval 1 juli Dit in afwachting van een register van btw-vrijgestelde beroepen dat wordt opgesteld door het ministerie van VWS. Tot die tijd kunnen de diensten van de s met een BIG-registratie in onze visie nog btw-vrijgesteld plaatsvinden onder de vlag van medische dienstverlening als die dienstverlening gericht is op gezondheidkundige verzorging van de mens. Wellicht voldoet een deel van dienstverlening niet aan de voorwaarden. Over dat deel van de dienstverlening is dan in beginsel 19% btw verschuldigd. Let op: dit is een wezenlijk andere dienst dan het uitlenen van personeel. De verantwoordelijkheid voor de medische dienst ligt bij deze optie bij de vereniging (of de huisarts waar de in dienst is), en niet bij de andere huisartsen. Als de vereniging (of de huisarts waar de in dienst is) een medische dienst levert aan de huisartsen, dan werken de s onder aansturing en toezicht van de vereniging (of de huisarts waar de in dienst is). Dit is een verschil met de situatie waarin de vereniging de s uitleent; in dat laatste geval werken de s onder toezicht en aanwijzing van de huisartsen. Als de medische dienst die de vereniging (of de huisarts waar de in dienst is) verricht met behulp van de BIG-geregistreerde s gericht is op de gezondheidkundige (4)

5 verzorging van de mens, kan de vereniging hiervoor in onze visie een beroep doen op de medische btw-vrijstelling. 2 Het voordeel van deze mogelijkheid is, dat de hiervoor bedoelde btw-vrijstelling niet afhankelijk is van de hoogte van de vergoeding die de vereniging in rekening brengt. In dat opzicht biedt deze mogelijkheid flexibiliteit. van deze mogelijkheid is, dat de vereniging als uitgangspunt alleen voor de medische dienstverlening door verpleegkundigen/ s die beschikken over een BIGregistratie een beroep kan doen op de btw-vrijstelling. 3 Of en hoe de s deze btwvrijstelling na 1 juli 2009 kunnen toepassen hangt af van de komende ontwikkelingen in de wetgeving. D. s in dienst vereniging 4 en koepelvrijstelling Vereniging treedt in dienst bij een vereniging waarbij de huisartsen zijn aangesloten. De vereniging verricht met behulp van de rechtstreeks noodzakelijke diensten aan de aangesloten huisartsen. Een andere mogelijkheid is dat de s in dienst komen bij een overkoepelende vereniging van de huisartsen. Als die vereniging aan een aantal voorwaarden voldoet, kan de vereniging wellicht voor het verlenen van praktijkondersteuning gebruik maken van de btw-vrijstelling voor koepelorganisaties. 2 Let op de mogelijke gevolgen van het wetsvoorstel Belastingplan 2009, zie hiervoor. 3 Voor de s die niet beschikken over een BIG-registratie moet btw in rekening worden gebracht. Wellicht kan voor die s gebruik worden gemaakt van één van de andere mogelijkheden uit dit memo. 4 Of een andere rechtspersoon die fungeert als een overkoepelende groepering van huisartsen en waarbij het bestuur wordt gevormd door de huisartsen. (5)

6 Voorwaarden Om de koepelvrijstelling te kunnen toepassen, mag de overkoepelende vereniging geen winst beogen. Aan de leden (de huisartsen) mag slechts ieders aandeel in de kosten van de overkoepelende vereniging in rekening worden gebracht. Verder moet de dienstverlening door de vereniging (de praktijkondersteuning) rechtstreeks nodig zijn voor de btw-vrijgestelde diensten van de huisartsen. In een geval waarin een overkoepelende organisatie (onder meer) declaraties opstelt voor medisch specialisten, oordeelde het Hof dat deze dienstverlening niet rechtstreeks noodzakelijk is voor de diensten door de medisch specialisten. De declaraties worden immers pas opgesteld nadat de medische diensten zijn verricht. Een aantal diensten is zonder meer uitgezonderd van de koepelvrijstelling. Dit betreft onder meer het uitlenen van personeel, het verzorgen van administratie 5, het ontwikkelen van geautomatiseerde informatie- en communicatiesystemen en de terbeschikkingstelling van computerapparatuur. De btw-vrijstelling is dus niet van toepassing als het accent van de dienstverlening ligt op het uitlenen van personeel. In onze visie is toepassing van de koepelvrijstelling wel verdedigbaar als de dienstverlening bestaat uit het verlenen van praktijkondersteuning (met de daarbij behorende verantwoordelijkheden, risico s en aansturing van praktijkondersteuners) 6. Om zekerheid te krijgen dat met een beroep op de koepelvrijstelling btw-heffing voor praktijkondersteuning achterwege kan blijven is afstemming met de Belastingdienst vereist. van de koepelvrijstelling is dat deze btw-vrijstelling geldt voor alle diensten die de overkoepelende organisatie verleent aan haar leden 7, die rechtstreeks nodig zijn voor de btw-vrijgestelde diensten van die leden. Het is voor deze btw-vrijstelling niet vereist dat de s een BIG-registratie hebben. Als nadeel kan worden gezien dat de overkoepelende organisatie niet meer in rekening mag brengen aan de huisartsen dan een terugbetaling van hun aandeel in de gezamenlijke uitgaven. Ook moet steeds worden beoordeeld of de diensten rechtstreeks noodzakelijk zijn voor de btw-vrijgestelde diensten van de huisartsen. 5 Meer precies: de loon- en salarisadministratie, de financiële administratie en de grootboekadministratie. 6 Voor een toelichting op het verschil tussen het uitlenen van personeel en het verrichten van een medische dienst verwijzen wij naar onderdeel 2.C van dit memo. 7 Met uitzondering van een aantal specifieke uitgezonderde diensten, zie ook hiervoor. (6)

7 E. Oprichting maatschap en inbreng arbeid s Inbreng in maatschap tegen resultaatafhankelijk recht van eigen arbeid, arbeid, gebruik materialen, kapitaal (geen btw-heffing) Medische dienstverlening (btw-vrijgesteld) Maatschap ABC Patiënten Huisarts C treedt in dienst bij een van de huisartsen Resultaat uit maatschap Betaling Zorgkantoor Er is nog een andere mogelijkheid denkbaar om het samen delen van de s buiten de btw-heffing te houden. Deze mogelijkheid houdt in dat de huisartsen samen een maatschap of vennootschap onder firma (VOF) oprichten waarin zij een deel van hun arbeid inbrengen die bestaat uit de eigen medische dienstverlening. Dienstverlening waarbij de s ondersteuning verlenen. De maatschap treedt dan voor die diensten op als btw-ondernemer, en niet langer de huisartsen. De treedt in loondienst bij een van deze huisartsen, die vervolgens de arbeid van de in de maatschap inbrengt tegen een volledig resultaatafhankelijke vergoeding 8. Praktische invulling Deze mogelijkheid is meer ingewikkeld dan de mogelijkheden die wij hiervoor beschreven. Hierna lichten wij kort toe hoe deze mogelijkheid in de praktijk kan uitwerken. Van belang is dat de maatschap btw-vrijgestelde medische diensten gaat verrichten. De maatschap declareert de vergoeding voor deze diensten rechtstreeks bij de zorgverzekeraar. Overigens is ook een variant denkbaar waarin de maatschap de medische diensten verricht in onderaanneming van de huisartsen. De huisartsen brengen die medische diensten onder in de maatschap, waarvoor de ondersteuning verleent (zoals psychiatrische zorg, ouderenzorg, het uitvoeren van vaccinaties et cetera). De komt in dienst van een van de vennoten, die de arbeid van de inbrengt in de maatschap tegen een resultaatafhankelijk recht. Alle vennoten brengen verder een deel van hun arbeid in en de overige middelen die nodig zijn zodat de maatschap medische diensten kan verrichten. 8 Uitgangspunt is dat sprake moet zijn van de inbreng tegen deelneming in winst en verlies. Als echter sprake is van inbreng tegen een percentage van de positieve resultaten van de VOF is in het besluit van 22 januari 2004 door de staatssecretaris van Financiën goedgekeurd dat btw-heffing eveneens achterwege kan blijven. (7)

8 Ieder van de vennoten krijgt een resultaatafhankelijk recht in ruil voor zijn inbreng. Een vennoot die meer inbrengt (bijvoorbeeld ook de arbeid van de ) zal verhoudingsgewijs een groter recht kunnen bedingen. Een resultaatafhankelijk recht geldt in btw-optiek niet als een vergoeding. Dit betekent dat over de inbreng tegen een dergelijk recht geen btw is verschuldigd. Als de maatschap zich bezig houdt met medische diensten die worden verricht door huisartsen en die zijn gericht op de gezondheidkundige verzorging van de mens, is hierop een btw-vrijstelling van toepassing. Het voordeel van deze mogelijkheid is, dat deze mogelijkheid ook geschikt is voor samenwerking tussen de huisartsen op andere terreinen. Zo kan een huisarts bijvoorbeeld ook de arbeid van een secretaresse inbrengen in de maatschap. Bij inbreng tegen een resultaatafhankelijk recht, komt ter zake van de inbreng btw-heffing niet aan de orde. Als de maatschap zelf medische diensten verleent, is de dienstverlening van de maatschap btw-vrijgesteld als wordt voldaan aan de voorwaarden voor de medische btwvrijstelling (zie onderdeel C van dit memo). Deze variant wordt in onze visie ook niet geraakt door de mogelijke wetswijziging over de medische btw-vrijstelling per 1 juli Het nadeel van deze variant is, dat de opzet en instandhouding administratieve lasten met zich meebrengen. Ook krijgen de huisartsen in ruil voor hun inbreng slechts een winstrecht op winsten uit de maatschap. Het is van belang hierover vooraf goede afspraken te maken. Ook voor deze mogelijkheid geldt dat, om zekerheid te verkrijgen dat btw-heffing over de inbreng tegen een winstrecht, afstemming met de Belastingdienst is vereist. 3. Tot slot In dit memo hebben wij verschillende varianten beschreven die in onze visie de ongewenste btw-heffing bij het samen delen van de s zoveel mogelijk beperken. Aan alle varianten zijn voor- en nadelen verbonden. Al naar gelang uw feitelijke situatie kunt u ervoor kiezen een van de varianten toe te passen. Wij merken daarbij op dat btwheffing enkel achterwege kan blijven als in de praktijk daadwerkelijk wordt voldaan aan alle in de overeenkomst vastgelegde voorwaarden (met andere woorden: alleen het sluiten van een overeenkomst is niet voldoende). (8)

9 Gelet op de strikte en soms verschillende uitleg van de Belastingeenheden kan helaas niet altijd op voorhand gezegd worden of de Belastingeenheid waar u onder valt instemt met het achterwege laten van btw-heffing bij toepassing van één van in dit memo beschreven mogelijkheden. Om hierover zekerheid te krijgen, stellen wij voor de door u gekozen mogelijkheid op voorhand af te stemmen met de Belastingdienst. Utrecht, 11 december 2008 Roger Bovy/Eduard Flinterman (9)

Btw en samenwerking. Waarom, wanneer en praktische handvatten. HEAD themadag fiscaliteit 13 oktober 2016 Myrthe Hinskens

Btw en samenwerking. Waarom, wanneer en praktische handvatten. HEAD themadag fiscaliteit 13 oktober 2016 Myrthe Hinskens Btw en samenwerking Waarom, wanneer en praktische handvatten HEAD themadag fiscaliteit 13 oktober 2016 Myrthe Hinskens Samenwerking Waarom? Samenwerking algemeen Algemene tendens: samenwerking op meer

Nadere informatie

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving

BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving BIJLAGE Nadere uitwerking samenwerkingsverbanden en btw-wetgeving Zoals het er nu naar uit ziet worden als gevolg van de drie grote decentralisaties in het sociale domein per 1 januari 2015 nieuwe taken

Nadere informatie

Btw en combinatiefuncties

Btw en combinatiefuncties Btw en combinatiefuncties 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie 3 1.1 Wat is een combinatiefunctie? 3 1.2 Inhoud brochure 3 2. Btw 3 3. Btw-gevolgen als een werknemer tegen vergoeding wordt uitgeleend/gedetacheerd

Nadere informatie

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief

Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 20 september Subsidie of dienstverlening Btw en samenwerkingverbanden Wijzigingen btw-tarief 2012 Gemeente Delft Belastingbesparing door dienstverlening Dierenopvang Een stichting houdt zich bezig met

Nadere informatie

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap www.pwc.nl Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Inhoudsopgave Aanleiding 01 Mogelijke oplossingen 02 Koepelvrijstelling 03 Niet commercieel samenwerken 04 RPO als Shared Service Centre 05 Fiscale

Nadere informatie

Kenmerken samenwerkingsvormen ten behoeve van de provincie Zuid-Holland -overzicht ten behoeve van discussiedoeleinden-

Kenmerken samenwerkingsvormen ten behoeve van de provincie Zuid-Holland -overzicht ten behoeve van discussiedoeleinden- Kenmerken samenwerkingsvormen ten behoeve van de provincie Zuid-Holland -overzicht ten behoeve van discussiedoeleinden- Inleiding en uitgangspunten De provincie Zuid-Holland heeft te maken met verbonden

Nadere informatie

Macro Economische Vraagstukken en Arbeidsvoorwaardenbeleid Inlichtingen bij Ons kenmerk Bijlagen Uw brief 1. Algemeen

Macro Economische Vraagstukken en Arbeidsvoorwaardenbeleid Inlichtingen bij Ons kenmerk Bijlagen Uw brief 1. Algemeen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Notitie Detachering aan derden Publicatie 15 april 2016

Notitie Detachering aan derden Publicatie 15 april 2016 Toelichting Deze notitie heeft de status van een inlichting/algemene voorlichting, omdat geen specifieke casuïstiek aan de orde komt. De notitie beoogt de overheidslichamen te ondersteunen bij het beoordelen

Nadere informatie

Samenwerking in de btw

Samenwerking in de btw BTW-VRIJSTELLINGEN Samenwerking in de btw 25 MEI 2010 Bij samenwerkingsverbanden komen er altijd specifieke vraagstukken op het gebied van de btw naar voren. Omdat er over en weer prestaties worden verricht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 200 32 23 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 200 Nr. 35 BRIEF VAN

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten zorg

Fiscale actualiteiten zorg Fiscale actualiteiten zorg Pagina 1 Februari 2015 Voorwoord Uit de veelheid aan fiscale nieuwsfeiten in de eerste weken van 2015 hebben wij voor u de voor de VGZ sector (Volksgezondheid, Gemeenten en Zorg)

Nadere informatie

Btw-aspecten van samenwerkingsverbanden tussen medici

Btw-aspecten van samenwerkingsverbanden tussen medici Kennisdocument Btw-aspecten van samenwerkingsverbanden tussen medici Door de gewijzigde wet- en regelgeving hebben steeds meer medici zich verenigd in een samenwerkingsverband. Om te voorkomen dat deze

Nadere informatie

Omzetbelasting en uitbestedingen - het (Algemeen) Pensioenfonds

Omzetbelasting en uitbestedingen - het (Algemeen) Pensioenfonds www.pwc.nl Omzetbelasting en uitbestedingen - het (Algemeen) Pensioenfonds Joost Vermeer, PwC Financial Services Indirect Tax April 2016 Agenda 1. Pensioenfondsen en btw - de basis principes 2. Het Algemeen

Nadere informatie

Notitie samenwerkingsverband RegiZorg

Notitie samenwerkingsverband RegiZorg Notitie samenwerkingsverband RegiZorg 1 Inleiding Hierna gaan wij in op de wijze waarop RegiZorg juridisch vorm kan krijgen (stichting of B.V.) alsmede over de aan de activiteiten van RegiZorg verbonden

Nadere informatie

r-3, vnig ^ U./U.o (070) 373 8393 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Lbr. 14/011

r-3, vnig ^ U./U.o (070) 373 8393 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Lbr. 14/011 U./U.o Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad r-3, vnig ^ 1 Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel (070) 373 8393 betreft BTW-gevolgen decentralisaties uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Handelsregister 1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Op grond van art. 5 aanhef en sub a Handelsregisterwet 2007 wordt een onderneming die in Nederland is gevestigd en die toebehoort

Nadere informatie

Handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang

Handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang Handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang Inleiding Zowel onderwijsinstellingen als kinderopvangorganisaties verrichten btw-vrijgestelde prestaties, namelijk het verzorgen van

Nadere informatie

Algemene contributieverordening 2007 Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 16 december Tekst geldend vanaf 1 januari

Algemene contributieverordening 2007 Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 16 december Tekst geldend vanaf 1 januari Zoals gewijzigd in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 16 december 2009. Tekst geldend vanaf 1 januari 2010 Vastgesteld in de bijeenkomst van de Ledenvergadering op 14 december 2006, afgekondigd

Nadere informatie

Betreft: Samenwerking door inzet van personeel 2015 en verder

Betreft: Samenwerking door inzet van personeel 2015 en verder Memo Aan: Van: Lenard Markus - Actiz Jochem Kijftenbelt / Eduard Flinterman - PwC Datum: 10 september 2014 Referentie: JK/EF/MR/DL/WG Betreft: Samenwerking door inzet van personeel 2015 en verder Geachte

Nadere informatie

STARTERSEVENT TWENTE

STARTERSEVENT TWENTE STARTERSEVENT TWENTE 2 JUNI 2016 Juridische aandachtspunten voor starters mr. Willeke Krieger mr. Jolien Klomp Enschede Onderwerpen Rechtsvormen van ondernemingen Zekerheden Algemene voorwaarden Handelsnaam

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1583 15 januari 2018 Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Sociale

Nadere informatie

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur

Belastingnieuws Binnenlands Bestuur www.pwc.com/nl Belastingnieuws Binnenlands Bestuur In deze editie Jaargang 4 Editie 2013/15 Augustus 2013 Btw 1. Leegstand en btw 2. Detacheren van personeel 3. Historische molens 4. Notariële akten /

Nadere informatie

Gebruik kenmerknummer beoordeling Deze beoordeling is bij de Belastingdienst op geregistreerd onder nummer

Gebruik kenmerknummer beoordeling Deze beoordeling is bij de Belastingdienst op geregistreerd onder nummer VOORBEELDOVEREENKOMST TIJDELIJKE WAARNEMING HUISARTS Beoordeling Belastingdienst nr. 9061554654 13 10 2015 Beoordeling overeenkomst tijdelijke waarneming huisarts Ik ben van mening dat werken volgens de

Nadere informatie

Btw-heffing in en rondom de zorg Landelijke themadag vereniging HEAD Angélique van Horik MSc RB 13 oktober 2016

Btw-heffing in en rondom de zorg Landelijke themadag vereniging HEAD Angélique van Horik MSc RB 13 oktober 2016 Btw-heffing in en rondom de zorg Landelijke themadag vereniging HEAD Angélique van Horik MSc RB 13 oktober 2016 1 Agenda Ondernemerschap; Toepasbare vrijstellingen in de zorg; Verschillende zorgthema s

Nadere informatie

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR.

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR. ERRATUM BIJ FINANCIERING VOOR HET MKB, 6 e druk / 1 e oplage Opmerking: Er is een wetsvoorstel geweest tot wijziging van een aantal ondernemingsvormen. De wijzigingen en aanvullingen zijn - achteraf te

Nadere informatie

1 Ontwerp-Richtlijn 120 Prijsgrondslagen, paragraaf 4

1 Ontwerp-Richtlijn 120 Prijsgrondslagen, paragraaf 4 Postbus 7984 1008 AD Amsterdam RJ-Comm. 1006 PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. Thomas R. Malthusstraat 5 1066 JR Amsterdam Postbus 90351 1006 BJ Amsterdam Telefoon (020) 568 66 66 Fax (020) 568 68

Nadere informatie

BTW-vrijstelling bij Detachering

BTW-vrijstelling bij Detachering BTW-vrijstelling bij Detachering De vraag bij detachering is of een detachering vrijgesteld kan zijn van BTW. De belastingdienst heeft daar gedetailleerde regels voor opgesteld. Met een externe jurist

Nadere informatie

Samenwerkingen die werken

Samenwerkingen die werken Samenwerkingen die werken Marianne Haverkamp De Dag van de Zelfstandige 20 maart 2013 Even voorstellen Marianne Haverkamp Civiel jurist 6 jaar adviesbureau (diverse samenwerkingsvormen) 6 jaar overheid:

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 323 Besluit van 22 juni 2011 tot wijziging van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft in verband met de implementatie van titel

Nadere informatie

Accountantskantoor de Bot B.V.

Accountantskantoor de Bot B.V. Gebruikelijk loon voor de DGA, hoe te bepalen? Door de jaren heen zijn er diverse uitspraken door rechters geweest inzake de gebruikelijkloonregeling. Mede door aanpassingen en besluiten van de wetgever

Nadere informatie

Presentatie IKC. Marco Haanappel (VDB Notarissen) Marc Habraken (Witlox Van den Boomen) Peter Vereijken (Stichting Brede School NL) 5 april 2011

Presentatie IKC. Marco Haanappel (VDB Notarissen) Marc Habraken (Witlox Van den Boomen) Peter Vereijken (Stichting Brede School NL) 5 april 2011 Presentatie IKC 5 april 2011 Marco Haanappel (VDB Notarissen) Marc Habraken (Witlox Van den Boomen) Peter Vereijken (Stichting Brede School NL) Witlox Van den Boomen en VDB Advocaten Notarissen onderhouden

Nadere informatie

Fiscale en juridische aandachtspunten decentralisatie sociaal domein voor gemeenten en samenwerkingsverbanden

Fiscale en juridische aandachtspunten decentralisatie sociaal domein voor gemeenten en samenwerkingsverbanden Fiscale en juridische aandachtspunten decentralisatie sociaal domein voor gemeenten en samenwerkingsverbanden In het kader van decentralisaties zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van

Nadere informatie

VOORBEELDOVEREENKOMST TIJDELIJKE WAARNEMING HUISARTS Beoordeling Belastingdienst nr. 9061554654-2 22 03 2016

VOORBEELDOVEREENKOMST TIJDELIJKE WAARNEMING HUISARTS Beoordeling Belastingdienst nr. 9061554654-2 22 03 2016 Aan de Belastingdienst is een individuele overeenkomst van opdracht voorgelegd, die ziet op tijdelijke waarneming van een huisarts. Beoordeling op basis van het verzoek Ik ben van mening dat werken volgens

Nadere informatie

Fiscale aspecten bij opzetten van een vastgoedfonds Zorginstellingen en vennootschapsbelasting

Fiscale aspecten bij opzetten van een vastgoedfonds Zorginstellingen en vennootschapsbelasting Fiscale aspecten bij opzetten van een vastgoedfonds Zorginstellingen en vennootschapsbelasting Maarten Jan Brouwer Jan Pieter van Eck Disclaimer vooraf: sinds het opstellen van deze presentatie, is het

Nadere informatie

De centrale vraag is dus of de activiteiten van echoscopisten kunnen delen in de btw-vrijstelling en wat hiervoor de argumenten zijn.

De centrale vraag is dus of de activiteiten van echoscopisten kunnen delen in de btw-vrijstelling en wat hiervoor de argumenten zijn. MEMO INZAKE BTW-GEVOLGEN ECHOSCOPISTEN AAN : STICHTING THUISBEVALLING NEDERLAND T.A.V. DHR. F. ANNOT EN KONINKLIJKE NEDERLANDSE ORGANISATIE VAN VERLOSKUNDIGEN VAN : VAN DRIEL FRUIJTIER BTW-SPECIALISTEN

Nadere informatie

Samenwerking en de Wet Vpb

Samenwerking en de Wet Vpb Samenwerking en de Wet Vpb Voorlichtingsbijeenkomsten grondbedrijven Albert Bandsma Renate Vreeker Wat komt aan de orde Samenwerkingsvormen; Vier in de praktijk bij grondbedrijven voorkomende samenwerkingsvormen;

Nadere informatie

Een boekje open over btw

Een boekje open over btw Informatiebrochure Een boekje open over btw Inzicht in btw voor de ondernemende fysiotherapeut Inhoudsopgave Inleiding: De fysiotherapeut en btw 3 1 Wat is btw? 5 1.1 Verschillende tarieven voor ondernemers

Nadere informatie

Fiscale gevolgen herziening woningwet. Zorginstellingen en vennootschapsbelasting. Maarten Jan Brouwer Jan Pieter van Eck

Fiscale gevolgen herziening woningwet. Zorginstellingen en vennootschapsbelasting. Maarten Jan Brouwer Jan Pieter van Eck Fiscale gevolgen herziening woningwet Zorginstellingen en vennootschapsbelasting Maarten Jan Brouwer Jan Pieter van Eck Combinatie Inleiding Als gevolg van de (flink) herziene woningwet moeten woningcorporaties

Nadere informatie

Personenvennootschappen

Personenvennootschappen Personenvennootschappen mei 2006 mr De auteur heeft grote zorgvuldigheid betracht in het weergeven van delen uit het geldende recht. Evenwel noch de auteur noch kan aansprakelijk worden gesteld voor schade

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen

Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen Fiscale actualiteiten onderwijsinstellingen januari 2016 VAN REE. EEN FRISSE KIJK OP CIJFERS. Voorwoord In januari 2015 hebben wij onze brochure Onderwijsinstellingen en de fiscus uitgegeven. Inmiddels

Nadere informatie

Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen.

Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen. Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen. Den Haag, 30 juni 2014 Het besluit nr. BLKB/2014/194M van 3 juni 2014 vervangt het besluit van 14 december 2011, nr. BLKB2011/1803M en bevat beleid over

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden in de zorg. 22 november 2018

Samenwerkingsverbanden in de zorg. 22 november 2018 Samenwerkingsverbanden in de zorg 22 november 2018 Juridische en fiscale aspecten Angélique van Horik & Alexandra van den Eijnden Fusies en overnames: de cijfers Rapport Boer en Croon Corporate Finance

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/6 - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve bedoeld in artikel 541 WIB 92 (Programmawet van 10 augustus 2015) en de bijzondere aanslag

Nadere informatie

Het leerstuk van de kosten voor gemene rekening en risico

Het leerstuk van de kosten voor gemene rekening en risico Het leerstuk van de kosten voor gemene rekening en risico Page 1 of 8 INHOUDSOPGAVE HET LEERSTUK VAN DE KOSTEN VOOR GEMENE REKENING EN RISICO... 1 INTRODUCTIE... 3 ALGEMENE REGELGEVING... 3 VOORWAARDE

Nadere informatie

Aandeelhouders STAK LOM

Aandeelhouders STAK LOM Memo Van : Joris de Leur Aan : Roelof van der Wielen (Uno Bedrijfsadviseurs) Datum : 16 februari 2017 Betreft : Realisatie LEM/LOM structuur Referentie : 225340/JL 1. Structuur 1.1. Uitgaande van een scheiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 065 Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk

Nadere informatie

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M,

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, Omzetbelasting. Kleine ondernemersregeling Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Nadere informatie

2017D30883 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D30883 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D30883 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Financiën heeft op 2 november 2017 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Financiën over

Nadere informatie

VOF als besturingsmodel onderbelicht in OMS/NVZ plan

VOF als besturingsmodel onderbelicht in OMS/NVZ plan VOF als besturingsmodel onderbelicht in OMS/NVZ plan 1. Inleiding In het kader van de route naar integrale bekostiging 2015 zijn een aantal besturingsmodellen de revue gepasseerd, die variëren van loondienst

Nadere informatie

Bijlage 2 Bedrijfsplan GovUnited. [Separaat bijgevoegd]

Bijlage 2 Bedrijfsplan GovUnited. [Separaat bijgevoegd] Bijlage 2 Bedrijfsplan GovUnited [Separaat bijgevoegd] Bijlage 3 Rechtsvormen Inleiding De keuze voor een juridische vorm van een zelfstandige samenwerkingsorganisatie kent diverse afwegingen. Ze verschillen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 53035 21 september 2017 Omzetbelasting. Verzorging en verpleging van in een inrichting opgenomen personen 6 september

Nadere informatie

De algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten;

De algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten; Besluit van de algemene raad van 3 november 2014 tot vaststelling van de beleidsregel inzake ontheffing kantoorhouden in één arrondissement op één locatie vanwege detachering (Beleidsregel detachering)

Nadere informatie

Onderwerp Akkoord fiscale behandeling samenwerking medisch specialisten/ziekenhuizen vanaf 1-1-2015

Onderwerp Akkoord fiscale behandeling samenwerking medisch specialisten/ziekenhuizen vanaf 1-1-2015 Ministerie van Financiën Directoraat-Generaal Belastingdienst t.a.v. drs. T.W.M. Poolen Postbus 20201 2500 EE Den Haag Datum Referentie Pagina 17 december 2013 10008350/kn.hp 1/14 Onderwerp Akkoord fiscale

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2093 12 februari 2010 Omzetbelasting. Vrijstelling; verzorging en verpleging van in een inrichting opgenomen personen

Nadere informatie

Artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen

Artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen Memo Van prof. Mr. Ch.P.A. Geppaart Onderwerp Artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen 1. Via het hoofd van de afdeling Directe belastingen van het Ministerie van Financiën ontving ik Uw

Nadere informatie

Capita Selecta BTW-, Vpb- en Loonheffingactualiteiten/jurisprudentie ontwikkelingen in de Zorg. Annette Pol-Habing Wim van Welsem 13 oktober 2016

Capita Selecta BTW-, Vpb- en Loonheffingactualiteiten/jurisprudentie ontwikkelingen in de Zorg. Annette Pol-Habing Wim van Welsem 13 oktober 2016 Capita Selecta BTW-, Vpb- en Loonheffingactualiteiten/jurisprudentie en ontwikkelingen in de Zorg Annette Pol-Habing Wim van Welsem 13 oktober 2016 Btw: nut en noodzaak overeenkomst kosten voor gemene

Nadere informatie

Legal developments for the Trust sector: NEW OPPORTUNITIES! Personenvennootschappen 24 April 2012 Jeroen Eichhorn

Legal developments for the Trust sector: NEW OPPORTUNITIES! Personenvennootschappen 24 April 2012 Jeroen Eichhorn Legal developments for the Trust sector: NEW OPPORTUNITIES! Personenvennootschappen 24 April 2012 Jeroen Eichhorn DE INVOERING VAN TITEL 7.13 BW personenvennootschappen EEN NIEUWE BEDRIJFSVORM EN EEN OUDE

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie Belastingdienst De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor uw opdracht gevers over het inhouden en betalen van loonheffingen Werkt u voor opdrachtgevers, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder

Nadere informatie

I. ALGEMEEN. Memorie van toelichting. 1. Inleiding

I. ALGEMEEN. Memorie van toelichting. 1. Inleiding Wijziging van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 in verband met de invoering van een tussenregeling voor valutaresultaten op deelnemingen (Tussenregeling valutaresultaten op deelnemingen) Memorie

Nadere informatie

Tel: +31 (0)30 284 98 00 Fax: +31 (0)30 284 98 01 info@bdo.nl www.bdo.nl

Tel: +31 (0)30 284 98 00 Fax: +31 (0)30 284 98 01 info@bdo.nl www.bdo.nl Tel: +31 (0)30 284 98 00 Fax: +31 (0)30 284 98 01 info@bdo.nl www.bdo.nl BDO Accountants & Belastingadviseurs B.V. Postbus 4053, 3502 HB Utrecht Winthontlaan 2, 3526 KV Utrecht Nederland Memo Aan InEen

Nadere informatie

Aanwijzing bezwaarschriften omzetbelasting bij privégebruik auto als massaal bezwaar

Aanwijzing bezwaarschriften omzetbelasting bij privégebruik auto als massaal bezwaar Aanwijzing bezwaarschriften omzetbelasting bij privégebruik auto als massaal bezwaar Besluit van 29 maart 2017, nr. 2017/36822. De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. In dit besluit

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 07/06/2013

Datum van inontvangstneming : 07/06/2013 Datum van inontvangstneming : 07/06/2013 I!Entree 2 7 MARS 2013 C-.A6'1IA3-0 Hoge Raad der Nederlanden Derde Kamer Nr. 11/02595 8 maart 2013 Ingeschreven in het register van het Hof van Justitie onder

Nadere informatie

Btw-heffing over sportbeoefening en het geven van gelegenheid tot sportbeoefening

Btw-heffing over sportbeoefening en het geven van gelegenheid tot sportbeoefening drs. Klaas Dijkstra; mr. Iris Duinker 1 Btw-heffing over sportbeoefening en het geven van gelegenheid tot sportbeoefening Het rommelt in de btw-regelgeving ten aanzien van sportbeoefening, zowel voor wat

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben over de inhoud van deze nieuwsbrief, dan kunt u contact opnemen met uw adviseur bij Loyens & Loeff.

Mocht u vragen hebben over de inhoud van deze nieuwsbrief, dan kunt u contact opnemen met uw adviseur bij Loyens & Loeff. 9 januari 2013 DGA Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief wordt aandacht besteed aan twee recente gerechtelijke uitspraken: het arrest van de Hoge Raad over de zogenoemde afroommethode en de verwijzingsuitspraak

Nadere informatie

1. Inleiding. Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, Sector brieven & beleidsbesluiten

1. Inleiding. Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, Sector brieven & beleidsbesluiten Omzetbelasting, motorrijtuigenbelasting en belasting van personenauto s en motorrijwielen. Directeur-grootaandeelhouder en gevolgen Van der Steen arrest Hof van Justitie EG, zaak C-355/06 1 Omzetbelasting,

Nadere informatie

1. Nieuwe regelgeving rond personenvennootschappen ( Drs. J.E. van den Berg * [1] )

1. Nieuwe regelgeving rond personenvennootschappen ( Drs. J.E. van den Berg * [1] ) 1. Nieuwe regelgeving rond personenvennootschappen ( Drs. J.E. van den Berg * [1] ) Momenteel ligt in de Eerste Kamer het wetsvoorstel Personenvennootschappen, met nieuwe regels voor de zogeheten 'personenvennootschappen'

Nadere informatie

WET DBA & MODELOVEREENKOMSTEN ROBERT WALTERS Mei 2016 Page 1

WET DBA & MODELOVEREENKOMSTEN ROBERT WALTERS Mei 2016 Page 1 Page 1 Page 2 Per 1 mei 2016 verdwijnt de VAR en treedt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) in werking. Wat betekent dit voor u als inhuurder van interim-professionals? En hoe kunt

Nadere informatie

Concept Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van (Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2014)

Concept Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van (Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2014) Concept Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van (Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2014) De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, handelend in overeenstemming

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34013 30 juni 2016 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 23 juni 2016, nr. 2016-0000141518,

Nadere informatie

Ministerie van Financiën T.a.v. Directie Algemene Fiscale Politiek, Afdeling Beleid Postbus EE Den Haag

Ministerie van Financiën T.a.v. Directie Algemene Fiscale Politiek, Afdeling Beleid Postbus EE Den Haag 82,e24 '0( pwc Ministerie van Financiën T.a.v. Directie Algemene Fiscale Politiek, Afdeling Beleid Postbus 20201 2500 EE Den Haag tb( Ministerie van Financiën A )» Ontv. / Uited. afdoening 12 februari

Nadere informatie

Informatie over btw en publiek-private samenwerking bij onderzoek en onderwijs

Informatie over btw en publiek-private samenwerking bij onderzoek en onderwijs Informatie over btw en publiek-private samenwerking bij onderzoek en onderwijs Deze informatie gaat over de btw-heffing bij publiek-private samenwerking. In deze informatie worden de btw-regels uitgelegd,

Nadere informatie

Samengesteld op: 1 december 2014

Samengesteld op: 1 december 2014 Samengestelde elde uitspraken, wet- - en regelgevingen en/of wetgevingsadviezen en uit de online Juridische Databank abank van de Nederlandse Orde van Advocaten Samengesteld op: 1 december 2014 De Nederlandse

Nadere informatie

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 www.pwc.nl Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties 25 februari 2016 Jaap Verdegaal Carmen van Lier Agenda Introductie Inhoudelijk deel: - Fiscale aspecten van inhuur zzp ers - Verklaring arbeidsrelatie

Nadere informatie

1 FAQ Q OVER BTW VOOR DE RECHTSVORMEN VAN KETEN-DBC S (ZORGGROEPEN) EN GEZ-MODULE (GEZONDHEIDSCENTRA EN OVERIGE SAMENWERKINGSVERBANDEN)

1 FAQ Q OVER BTW VOOR DE RECHTSVORMEN VAN KETEN-DBC S (ZORGGROEPEN) EN GEZ-MODULE (GEZONDHEIDSCENTRA EN OVERIGE SAMENWERKINGSVERBANDEN) FAQ BTW dd. 14 juni 2016 Dit overzicht met veel gestelde vragen (FAQ s) is opgedeeld in twee hoofdstukken: FAQ s voor zorggroepen, gezondheidscentra en andere samenwerkingsverbanden, FAQ s zorgverleners

Nadere informatie

Loonheffingen. Verwerking teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en premies werknemersverzekeringen 2007

Loonheffingen. Verwerking teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en premies werknemersverzekeringen 2007 Loonheffingen. Verwerking teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en premies werknemersverzekeringen 2007 1 Loonheffingen. Verwerking teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 518 Besluit van 11 december 2014, houdende wijziging van het Reïntegratiebesluit in verband met het subsidiëren van interne jobcoaching 0 Wij

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie arbeidsbeperkte

Verordening loonkostensubsidie arbeidsbeperkte Verordening loonkostensubsidie arbeidsbeperkte personen 2015 GR Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk - gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 11 december 2014; - gelet op artikel 6,

Nadere informatie

RB bijeenkomst Btw actualiteiten

RB bijeenkomst Btw actualiteiten RB bijeenkomst Btw actualiteiten Annette Pol-Habing 8 februari 2016 Hengelo Btw-actualiteiten Ondernemerschap Holdingvennootschap Aftrek van voorbelasting Afnemer van de prestatie Leegstand Privé gebruik

Nadere informatie

Onderstaand zal worden ingegaan op BTW-aspecten van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Rivierenland (hierna BSR).

Onderstaand zal worden ingegaan op BTW-aspecten van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Rivierenland (hierna BSR). MEMO Stationspark 800 3364 DA Sliedrecht Postbus 116 3360 AC Sliedrecht T 0184 49 01 49 F 0184 49 01 09 www.btwloonadvies.nl KvK Rotterdam nr. 24371343 Datum : 28 februari 2007 Kenmerk : V07007 Aan : Ben

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische-opdracht door een scholier 1848 woorden 19 december 2007 7,5 9 keer beoordeeld Vak M&O De opdracht: 1 ondernemingsvormen - Zoek via

Nadere informatie

Voorlopige update PwC rapport 2013: Laaggeletterdheid in Nederland kent aanzienlijke maatschappelijke kosten

Voorlopige update PwC rapport 2013: Laaggeletterdheid in Nederland kent aanzienlijke maatschappelijke kosten 24 Voorlopige update PwC rapport 2013: Laaggeletterdheid in Nederland kent aanzienlijke maatschappelijke kosten Maart 2017 PwC is het merk waaronder PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. (KvK 34180285),

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel RECHT MAANDAG 7 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie Recht Maandag 7 maart 2016 B / 11

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel RECHT MAANDAG 7 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie Recht Maandag 7 maart 2016 B / 11 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel RECHT MAANDAG 7 MAART 2016 11.45-13.45 UUR SPD Bedrijfsadministratie Recht Maandag 7 maart 2016 B / 11 2015 NGO-ENS B / 11 Opgave 1 (19 punten) Vraag 1 (3 punten)

Nadere informatie

BTW VOOR STICHTINGEN EN VERENIGINGEN - ACTUALITEITEN 10-06-2013. Jolanda Paters Btw-vakgroep Mazars

BTW VOOR STICHTINGEN EN VERENIGINGEN - ACTUALITEITEN 10-06-2013. Jolanda Paters Btw-vakgroep Mazars BTW VOOR STICHTINGEN EN VERENIGINGEN - ACTUALITEITEN 10-06-2013 Jolanda Paters Btw-vakgroep Mazars 1 OVER MAZARS Mazars Niet zomaar accountants en belastingadviseurs Geïntegreerde aanpak; accountancy,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 660 Wijziging van de Comptabiliteitswet 2001 houdende bepalingen betreffende het toezicht op en de controle van derden die collectieve middelen

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Ter beschikking stellen van Verklaringen omtrent Gedrag aan vrijwilligers

Collegevoorstel. Zaaknummer Ter beschikking stellen van Verklaringen omtrent Gedrag aan vrijwilligers Zaaknummer 00481247 Onderwerp Ter beschikking stellen van Verklaringen omtrent Gedrag aan vrijwilligers Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 21 juni 2016 werd een motie van de gemeenteraad

Nadere informatie

Inleiding. groep is hier de oorzaak van maar de aanpassingen in Wet en regelgeving die voor alle overheidsorganisaties

Inleiding. groep is hier de oorzaak van maar de aanpassingen in Wet en regelgeving die voor alle overheidsorganisaties Continuering van de Avelingen Personeelsdetacheringen BV en het oprichten van een nieuwe BV en andere fiscale aspecten bij de gemeenschappelijke regeling Avres. Inleiding Met ingang van 1 januari 2016

Nadere informatie

Verruiming btw-sportvrijstelling

Verruiming btw-sportvrijstelling omzetbelasting Verruiming btw-sportvrijstelling FISCAAL PRAKTIJKBLAD 2015-16 6 oktober 2015 De btw-sportvrijstelling voor sportverenigingen moet op termijn verruimd worden. Dit heeft de Staatssecretaris

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/XXX - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve bedoeld in artikel 541 WIB 92 (Programmawet van 10 augustus 2015) en de bijzondere aanslag

Nadere informatie

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant?

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Juli 2018 Commissie Beroepszaken Inhoud 1. Inleiding 3 2. Samenwerken met accountants in

Nadere informatie

LIRA REPARTITIEREGLEMENT E-LENDING

LIRA REPARTITIEREGLEMENT E-LENDING LIRA REPARTITIEREGLEMENT E-LENDING Goedgekeurd door het College van Toezicht Auteursrechten - Op 3 oktober 2018 heeft LIRA samen met het ministerie van OCW, de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Vereniging

Nadere informatie

Kan een payrollbedrijf gebruik maken van de uitzendovereenkomst?

Kan een payrollbedrijf gebruik maken van de uitzendovereenkomst? Van: NOAB Adviesgroeplid Kantoor Mr. van Zijl Datum: juni 2017 Onderwerp: Kan een payrollbedrijf gebruik maken van de uitzendovereenkomst? 1. Inleiding De Hoge Raad heeft duidelijkheid gegeven over de

Nadere informatie

11558/02 jv 1 DG G I

11558/02 jv 1 DG G I RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 augustus 2002 (28.08) (OR. fr) 11558/02 FISC 216 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Sylvain BISARRE, directeur, namens de secretaris-generaal van de Europese Commissie

Nadere informatie

28 oktober 2010 Modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht / presentatie 28 oktober 2010 Ellen Timmer

28 oktober 2010 Modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht / presentatie 28 oktober 2010 Ellen Timmer Modernisering van het Nederlandse ondernemingsrecht (o.a. flex) 28 oktober 2010 door ( Rotterdam Ellen Timmer (kantoor Belangrijke veranderingen in het Nederlandse ondernemingsrecht, onder meer: flexibilisering

Nadere informatie

In- of uitlenen van arbeidskrachten

In- of uitlenen van arbeidskrachten In- of uitlenen van arbeidskrachten Stelt u arbeidskrachten ter beschikking oftewel; leent u personeel uit tegen betaling? Dan moet u dat sinds 1 juli 2012 vermelden in het Handelsregister. Dit is het

Nadere informatie

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis 16-11-2017 Flynth, prettig kennismaken De adviseurs en accountants van Flynth ondersteunen ondernemers met het realiseren van ambities en doelen.

Nadere informatie

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN O P T I E O V E R E E N K O M S T De ondergetekenden: 1. [ ] B.V., gevestigd te en kantoorhoudende te [ ], aan [ ], hierna te noemen: Optieverlener, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar statutair

Nadere informatie

Hierna geef ik een toelichting op mijn beoordeling. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Hierna geef ik een toelichting op mijn beoordeling. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan de orde: Belastingdienst Belastingdienst, Postbus 10014, 8000 GA Zwolle Advinsure BV T.a.v. mr. P.H.T.M. de Keijzer Europa-allee lob 8265 VB KAMPEN Betreft: Beoordeling overeenkomst Advinsure B.V. Geachte heer

Nadere informatie

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij

Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Cliëntenbrief Nieuwe factureringsregels vanaf 1 januari 2013: alle wijzigingen op een rij Onderwerp: nieuwe factureringsregels per 1 januari 2013 Doel: informeren en adviseren Bestemd voor: alle ondernemers

Nadere informatie