Actieplan Mensenhandel en prostitutie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Actieplan Mensenhandel en prostitutie"

Transcriptie

1 Actieplan Mensenhandel en prostitutie

2 Actieplan mensenhandel en prostitutie Aanpak in de gemeente Er zijn veel vrouwen en mannen die als gevolg van mensenhandel in de prostitutie belanden. Dit gebeurt in heel Nederland, niet alleen de grotere steden, maar ook in de kleinere steden en op het platteland. De ChristenUnie wil er alles aan doen om mensen die (tegen hun wil) in de prostitutie zitten te helpen. Prostitutie is mensonwaardig. Criminaliteit, mensenhandel, uitbuiting, sociale problemen en eenzaamheid zijn de schrijnende werkelijkheid achter de schone schijn van de valse koopromantiek. De prostituees zijn de echte slachtoffers, hun lichaam mag geen koopwaar zijn. Wat de ChristenUnie betreft is prostitutie niet normaal. De ChristenUnie wil niets liever dan dat prostitutiebezoek illegaal is en dat de moderne slaven van onze tijd vrij komen. Het is belangrijk dat alle gemeenten zich bewust zijn van de risico s op mensenhandel en de misstanden in de prostitutie en dat zij hiertegen optreden. In dit actieplan staan 25 punten die gemeenten kunnen betrekken bij het lokale prostitutiebeleid, zodat er een einde kan komen aan mensenhandel en misstanden in de prostitutie. 25 actiepunten tegen mensenhandel en prostitutie

3 25 actiepunten 1. Bewustwordingsbijeenkomst ambtenaren en toezichthouders Werk binnen de gemeente aan bewustwording door een bewustwordingsbijeenkomst mensenhandel voor gemeenteambtenaren en gemeentelijke toezichthouders. Deze training kan bijvoorbeeld gegeven worden door medewerkers van een expertisecentrum (zoals Fier Fryslân), de politie en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). Het doel van de bijeenkomst is dat men op de hoogte is van de grootte van het probleem in de gemeente en weet hoe men signalen van mensenhandel en prostitutie kan herkennen. 2. Interne informatiebulletins Uitvoerende medewerkers van de gemeenten moeten continu bewust blijven dat sommige verdachte situaties duiden op mensenhandel. Dit kan door interne informatiebulletins, waarin uitgelegd wordt hoe signalen van mensenhandel herkend kunnen worden, hoe medewerkers hiermee om kunnen gaan, voorbeelden van geslaagde acties etc. 3. Mensenhandelnota, APV Zet in een aparte mensenhandelnota uiteen op welke manier en in welke samenwerkingverbanden toezicht en handhaving op lokaal niveau vormgegeven wordt. Denk hierbij aan strenge eisen aan de bedrijfsvoering middels het bedrijfsplan, het bijhouden van een actuele bedrijfsadministratie, de aanwezigheidsplicht van een beheerder tijdens de openingsuren van het bedrijf, het voldoen aan de landelijke hygiënerichtlijnen, registratieplicht, maximale werktijden, minimale huurtermijnen, cameratoezicht, scheiden woon-/werkfunctie etc. Gemeenten kunnen aanvullende nadere regels in de lokale APV stellen ten aanzien van seksbedrijven en prostituees. Denk bijvoorbeeld aan een leeftijdsgrens van 21 jaar. 4. Goede opvang Zorg ervoor dat slachtoffers van loverboys en pooiers niet hoeven te wachten op een indicatie of opvang, maar direct in een veilige (gesloten), gespecialiseerde omgeving worden opgevangen (crisisopvangbed). De federatie opvang meldt dat sommige slachtoffers van mensenhandel op dit moment door gebrek aan opvang ongewild weer in de prostitutie belanden, zelfs nadat ze zich gemeld hebben bij de politie. Dat is onacceptabel! 5. Stel als gemeente een aantal woningen beschikbaar Woningbouwcorporaties zijn heel terughoudend in het ter beschikking stellen van woningen. Gemeenten kunnen daar verantwoordelijkheid in nemen, door bijvoorbeeld een aantal woningen beschikbaar te stellen. 6. Kamers van Koophandel Gemeenten kunnen navragen bij KvK s hoe zij nu omgaan met vermoedens van slachtofferschap en mensenhandel. Op basis van deze gegevens kunnen KvK s gefaciliteerd worden om bij vermoeden van dwang en mensenhandeling bij inschrijving van prostituees deze signalen te melden én inschrijving te weigeren.

4 7. Loverboys: voorlichting scholen Wijs scholen op de mogelijkheid van voorlichtingsbijeenkomsten over loverboys. Bijvoorbeeld No nonsense en Love Limits van het Scharlaken Koord: Of kies voor de volgende trainingen en/of voorlichting: o o o o o 8. Loverboys: train jeugdzorgmedewerkers Jeugdzorgmedewerkers moeten getraind worden in het signaleren van loverboyproblematiek. Te vaak wordt loverboyproblematiek gezien als een van de vele problemen die pubermeisjes kunnen hebben. Dit is onterecht. Het gaat om slachtoffers van mensenhandel. De bescherming van slachtoffers van mensenhandel vereist bewustzijn, signalering, adequate opvang en hulpverlening. Daarvoor is training en specialisatie nodig. Dat geldt ook voor minderjarige Nederlandse slachtoffers. 9. Hotels Organiseer als gemeente een afstemmingsoverleg met de hotels in de gemeente om ervaringen en aanpakken met elkaar te delen. In het overleg kan onder andere gesproken worden over hoe signalen van hotelprostitutie herkend kunnen worden en hoe dit fenomeen tegen te gaan is. Hotels kunnen maatregelen nemen om hotelprostitutie te herkennen en te voorkomen. In de gemeente Haarlemmermeer heeft men hier ervaring mee. 10. Massagesalons Breng massagesalons onder het vergunningenbeleid. Dit maakt het voor de gemeente mogelijk om op te treden op het moment dat er misstanden of seksuele handelingen plaatsvinden. Daarnaast kunnen er bouwvoorschriften met betrekking tot openheid en controlemogelijkheden worden gesteld en kunnen ondernemers verplicht worden uitdrukkelijk te vermelden dat er geen erotische massages plaatsvinden. Verder kunnen er sancties worden opgelegd, bijvoorbeeld (tijdelijke) sluiting, op het moment dat vergunningsvoorwaarden niet nageleefd worden of misstanden aangetoond worden. Meer informatie vindt u op de website van gemeente Haarlemmermeer. 11. Maximum aantal vergunningen Spreek als regiogemeenten met elkaar af wat het maximum aantal vergunningen is per gemeente aan seksbedrijven. Voorbeeld Drenthe: elke gemeente neemt evenveel vergunningen op in het lokale beleid als er aan seksbedrijven bestonden in 2000, plus één extra. Het achterliggende doel van dit maximumstelsel is dat de Drentse gemeenten niet overspoeld worden met seksbedrijven als gevolg van het aanscherpen van de regelgeving elders in het land.

5 12. Uitstapprogramma s Veel vrouwen zijn verslaafd aan drugs om het zware werk vol te houden. Een groot probleem is dat veel vrouwen niet verzekerd zijn, waardoor ze geen hulp kunnen krijgen. Velen werken op een reisverzekering, waardoor kosten die vergoed moeten worden uit de AWBZ niet gedekt zijn. Maak uitstapprogramma s voor prostituees een structureel onderdeel van het prostitutiebeleid en zorg voor een landelijk geborgde dekking van de regeling voor uitstapprogramma s. Prostituees die uit de prostitutie willen stappen, maar niet werken in hun woonplaats, moeten ook buiten hun woon- of verblijfplaats terecht kunnen. Betrek hierbij het Leger des Heils. Zij hebben uitstapprogramma s op de plank liggen. 13. Voorlichting aan prostituees Potentiële slachtoffers blijken in de veronderstelling te zijn dat zij een pooier nodig hebben om als prostituee aan het werk te kunnen. Dit maakt hen kwetsbaar. Ligt hen middels een intakegesprek of voorlichtingsfilm voor over het risico op uitbuiting in de sector. 14. Regiocoördinator Stel een regiocoördinator aan. Een regiocoördinator kan de versnippering in de hulpverlening en opvang in een regio tegengaan. Doordat een regiocoördinator goed op de hoogte is van de situatie in de regio kan hij of zij ervoor zorgen dat de beschikbare plekken voor slachtoffers optimaal benut worden. 15. Bestuurlijke trekker mensenhandel De burgemeester is de meest aangewezen persoon om de bestuurlijke trekker te zijn. Hij kan een belangrijke rol spelen in het voorstadium van de integrale aanpak. Hij is degene die als aanjager fungeert en onder wiens verantwoordelijkheid een plan van aanpak wordt opgesteld met het doel om te komen tot een integrale aanpak. Tot één van de belangrijkste taken van de bestuurlijk trekker behoort het bijeenbrengen van de verschillende (regionale) ketenpartners. Op regionaal niveau ligt het meer voor de hand dat een burgemeester van een grote regio-gemeente een leidende rol neemt in de totstandkoming van de regionale aanpak, omdat een grote regiogemeente meer middelen, capaciteit en expertise heeft dan kleinere gemeenten. 16. Bewustwordingsbijeenkomsten burgemeesters Burgemeesters moeten vanaf het begin actief betrokken zijn bij het bewerkstelligen van de integrale aanpak. Om de betrokkenheid van burgemeesters te vergroten kunnen bewustwordingsbijeenkomsten voor burgemeesters worden georganiseerd waarin het risico op mensenhandel binnen de gemeentegrenzen en op regionaal niveau centraal staan. 17. Gevoel van urgentie Naast bewustwording moet een gevoel van urgentie ontstaan bij de burgemeesters om te komen tot een (bestuurlijke) aanpak van mensenhandel op lokaal en regionaal niveau. Dit kan bijvoorbeeld door resultaten van politieonderzoeken te gebruiken om het risico op mensenhandel binnen de gemeentegrenzen extra te benadrukken.

6 18. Werkgroep Formeer een werkgroep die zich, onder eindverantwoordelijkheid van de bestuurlijk trekker, gaat bezighouden met het opstellen van een plan van aanpak. Om in een vroeg stadium een breed draagvlak te creëren voor het plan van aanpak is het raadzaam de werkgroep te laten bestaan uit medewerkers van de (beoogde) partners die (mogelijk) deel gaan uitmaken van de integrale aanpak. De op deze wijze samengestelde werkgroep kan direct bij het opstellen van het plan van aanpak rekening houden met de (juridische) mogelijkheden en beperkingen van de verschillende partners op het gebied van samenwerking en informatie-uitwisseling. 19. Doorbreek de klassieke bestuurlijke impasse Op lokaal en regionaal niveau bestaat een klassieke bestuurlijke impasse. De regiogemeenten geven enerzijds aan dat de opsporende instanties het mensenhandelprobleem eerst inzichtelijk moeten maken om de inzet van financiële middelen ten bate van een integrale aanpak te rechtvaardigen. Anderzijds vinden verschillende andere ketenpartners dat eerst de financiële ruimte vrijgemaakt moet worden om te komen tot een integrale ketensamenwerking voordat het mensenhandelprobleem inzichtelijk gemaakt kan worden. Hier ligt een belangrijke rol voor de bestuurlijke trekker. 20. Breng meldpunt mensenhandel onder de aandacht Zorg als gemeente dat alle betrokken instellingen bij mensenhandel op de hoogte zijn van het meldpunt mensenhandel CoMensha. Opsporingsinstanties hebben een meldplicht. Alle gevallen waarin sprake is van de geringste aanwijzing van mensenhandel, inclusief de slachtoffers van loverboytechnieken, ongeacht de nationaliteit of de leeftijd van het slachtoffer, moeten worden gemeld bij CoMensha. Deze meldplicht geldt niet voor (jeugd)zorg- en hulpinstellingen. Het is belangrijk dat slachtoffers worden gemeld zodat op basis van de juiste informatie beleid ten behoeve van de bestrijding van mensenhandel kan worden opgesteld. Gemeenten kunnen ervoor zorgen dat niet-meldplichtige instellingen op de hoogte zijn van de mogelijkheden en wijze van melden via CoMensha. Dring bij (jeugd)zorg aan op melding, zodat er meer zicht komt op de problematiek! De melding dient plaats te vinden middels het CoMensha-aanmeldformulier dat de noodzakelijke aanmeldgegevens bevat. Het formulier kan worden gedownload op de website van CoMensha. comensha.nl/ 21. Betrek zorgpartners in de ketenaanpak Zorgverleners geven aan dat er behoefte is en blijft aan categorale opvang; zwaar getraumatiseerde mensenhandelslachtoffers moeten op specialistische plekken worden opgevangen. Met name waar het gaat om slachtoffers van loverboy problematiek is het belangrijk dat zij ook in andere regio s op een veilige plek opgevangen kunnen worden. Zo kunnen ze buiten het bereik van de loverboy tot rust komen en eventueel therapie ontvangen. Zorgverleners melden dat het belangrijk is om deze slachtoffers uit hun oude milieu te halen om zo terug val te voorkomen. Meer samenspraak tussen lokale en regionale zorginstellingen is een punt waar lokale en regionale bestuurders op kunnen hameren.

7 22. Voorlichting GGD Gebruik de voorlichting door de GGD ten volle om prostituees bewust te maken van het bestaan van misstanden, de risico s van uitbuiting en de bescherming en opvang die geboden kan worden bij het aangifte doen. Maak daarbij gebruik van ervaringen en succesverhalen van (ex)-prostituees en presenteer deze in de eigen taal. 23. Prostitutie Maatschappelijk Werk Stel als gemeente financiële middelen beschikbaar voor het Prostitutie Maatschappelijk Werk. Zij hebben een belangrijke rol in de samenwerking met GGD, Politie en Regeling Uitstapprogramma s Prostituees (RUPS). 24. Ketenregisseur Een ketenregisseur is een belangrijke voorwaarde voor de integrale bestrijding van mensenhandel. De ketenregisseur kan de aard en omvang van de mensenhandel binnen de regio in kaart brengen. 25. Bewustwordingsbijeenkomsten ketenpartners Net als bij de gemeenten is het mogelijk dat niet elke beoogde partner zich aanvankelijk bewust is van de problematiek van en het risico op mensenhandel en/of van de (mogelijke) rol die de instantie kan spelen in de integrale aanpak hiervan. Om de betrokkenheid van deze partners te vergroten met het doel dat ze actief (gaan) participeren in de werkgroep, kan bijvoorbeeld een bewustwordingsbijeenkomst worden georganiseerd. De volgende onderwerpen kunnen hierbij aan bod komen: o De aard, omvang en verschijningsvormen van mensenhandel; o Het risico van mensenhandel op regionaal en lokaal niveau; o De rol van de verschillende ketenpartners in de signalering en bestrijding hiervan; en, o Het gezamenlijke doel van de verschillende instanties.

8 Dit is een uitgave van de BestuurdersVereniging van de ChristenUnie

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL categorale opvang voor slachtoffers mensenhandel De categorale opvang voor slachtoffers van mensenhandel (COSM) omvat 70 veilige opvangplekken en is in

Nadere informatie

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening i.r.t. prostitutie ----------------------------------------------------------- Kenmerk 386902 dp

Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening i.r.t. prostitutie ----------------------------------------------------------- Kenmerk 386902 dp Wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening i.r.t. prostitutie ----------------------------------------------------------- Kenmerk 386902 dp Aan de gemeenteraad. 1. Inleiding Omdat de totstandkoming

Nadere informatie

Nota van B&W. Wat willen we bereiken?

Nota van B&W. Wat willen we bereiken? gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Portefeuillehouder drs. Th.L.N. Weterings, J.C.W. Nederstigt Collegevergadering 4 december 2012 Inlichtingen mr. J. Kamphuis (023 567 69 35) Registratienummer 2012.0071965

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Programma Prostitutie. 29 september 2014 Beleidsregels voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven

Programma Prostitutie. 29 september 2014 Beleidsregels voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven Programma Prostitutie Memo Datum Onderwerp 29 september 2014 Beleidsregels voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven De beleidsregels voldoende toezicht zijn tegelijkertijd vastgesteld op 4 juli

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 20 202 28 638 Mensenhandel Nr. 73 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 2

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Memo. centrum. criminaliteitspreventie. veiligheid Postbu5 14069. BETREFT Landelijk programma prostitutie

Memo. centrum. criminaliteitspreventie. veiligheid Postbu5 14069. BETREFT Landelijk programma prostitutie m centrum ChurchiHiaanu criminaliteitspreventie 3527 GV Utrecht veiligheid Postbu5 14069 35085C Utrecht T (030) 75 6700 F (030)7516701 www.hetccv.ni Memo BETREFT Landelijk programma prostitutie IN LEIDING

Nadere informatie

Samenvatting. Aanleiding en doel van het onderzoek

Samenvatting. Aanleiding en doel van het onderzoek Samenvatting Aanleiding en doel van het onderzoek Sinds 2009 stelt de regering voor om nieuwe wetgeving in te voeren om de misstanden in de prostitutiebranche aan te pakken. Onderdeel van dit wetsvoorstel

Nadere informatie

Memo. 16 januari 2013 Concept-Richtlijnen voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven

Memo. 16 januari 2013 Concept-Richtlijnen voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven Directie Openbare Orde en Veiligheid Memo Datum Onderwerp 16 januari 2013 Concept-Richtlijnen voor voldoende toezicht in raamprostitutiebedrijven 1. Inleiding In de concept APV die voorjaar 2013 ter inspraak

Nadere informatie

Handhavingsarrangement prostitutie Alkmaar 2016

Handhavingsarrangement prostitutie Alkmaar 2016 CVDR Officiële uitgave van Alkmaar. Nr. CVDR441134_1 29 mei 2018 Handhavingsarrangement prostitutie Alkmaar 2016 Dit handhavingsarrangement geldt voor zowel de vergunde seksbedrijven als illegale prostitutie.

Nadere informatie

De Rotterdamse aanpak van jeugdprostitutie

De Rotterdamse aanpak van jeugdprostitutie De Rotterdamse aanpak van jeugdprostitutie Klaas Ridder ketenregisseur jeugdprostitutie Overzicht Introductie / begrippenkader Situatie vóór 2004 2004 een initiatief voor een ketenaanpak 2005 de inrichting

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie T.a.v.dhr.mr. I.W. Opstelten Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag

Ministerie van Veiligheid en Justitie T.a.v.dhr.mr. I.W. Opstelten Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Ministerie van Veiligheid en Justitie T.a.v.dhr.mr. I.W. Opstelten Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Directie Openbare Orde en Veiligheid

Directie Openbare Orde en Veiligheid Directie Openbare Orde en Veiligheid Memo Aan Van Datum Onderwerp Eerste Kamercommissies voor Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken Burgemeester E.E. van der Laan, Karen Nieuwenhuis, Brian Varma

Nadere informatie

Jeugdprostitutie en loverboys

Jeugdprostitutie en loverboys Jeugdprostitutie en loverboys Loverboys dat zijn toch die jongens die meisjes versieren en ze dan later verkopen? Loverboys zijn jongens die meisjes dure cadeaus geven en ze daarna tot hoer maken Bron:

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 Fax 030-286 12 24 www.utrecht.nl Aan de leden van de gemeenteraad van Utrecht Behandeld door M. Kessels Doorkiesnummer 286 3672 E-mail m.kessels@utrecht.nl

Nadere informatie

OVERZICHT VOORGESTELDE AANPASSINGEN APV HOOFDSTUK 3 (SEKSINRICHTINGEN)

OVERZICHT VOORGESTELDE AANPASSINGEN APV HOOFDSTUK 3 (SEKSINRICHTINGEN) OVERZICHT VOORGESTELDE AANPASSINGEN APV HOOFDSTUK 3 (SEKSINRICHTINGEN) Aanpassing Artikel Effect Toelichting APV (voorstel) Invoering leeftijdsgrens van minimaal 21 jaar voor de gehele prostitutiebranche

Nadere informatie

Maandrapportage februari 2013

Maandrapportage februari 2013 Maandrapportage februari 2013 Inhoudsopgave 1.... Inleiding... 2 2.... Aard en omvang slachtoffers van mensenhandel... 3 2.1.. Aantal aanmeldingen... 3 2.2... Verzoeken om opvang... 3 2.3... Wachtlijst...

Nadere informatie

versie juni 2013 Mensenhandel

versie juni 2013 Mensenhandel Mensenhandel worden in de prostitutie te werken. Nederlandse meisjes die in handen vallen van loverboys. Indonesiërs die Nederland worden binnengesmokkeld en vervolgens onder erbarmelijke omstandigheden

Nadere informatie

Sekswerk in Amsterdam

Sekswerk in Amsterdam Advies Informatie Adressen Sekswerk in Amsterdam Programma Prostitutie Amsterdam 2 De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat prostituees in de stad veilig, zelfstandig en onder goede omstandigheden

Nadere informatie

Veiligheid. Waar staat de ChristenUnie voor. 2.1 Een veilige samenleving

Veiligheid. Waar staat de ChristenUnie voor. 2.1 Een veilige samenleving Veiligheid Waar staat de ChristenUnie voor Als inwoner van Rijssen-Holten wilt u veilig kunnen leven. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. De overheid heeft de plicht om inwoners te beschermen en criminaliteit

Nadere informatie

Toelichting op het formulier aanvraag exploitatievergunning voor een seksbedrijf (art APV)

Toelichting op het formulier aanvraag exploitatievergunning voor een seksbedrijf (art APV) Toelichting op het formulier aanvraag exploitatievergunning voor een seksbedrijf (art. 3.2.1 APV) Algemeen De Algemene Plaatselijke Verordening voor de Gemeente Nijmegen Artikel 151a van de Gemeentewet

Nadere informatie

Seksbranche zonder mensenhandel. Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen te bestrijden

Seksbranche zonder mensenhandel. Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen te bestrijden Seksbranche zonder mensenhandel Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen te bestrijden Deze brochure is bedoeld voor hen die hulp bieden aan sekswerkers, zoals: Leger des Heils, SHOP

Nadere informatie

Haarlem. Raadsfractie CU t.a.v. F. Visser

Haarlem. Raadsfractie CU t.a.v. F. Visser Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie CU t.a.v. F. Visser Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 9 januari 2018 2017/615170 J.A.M. Lubbers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 158 Vragen van het lid

Nadere informatie

Scharlaken Koord: 65.000,00 ( = een gedeeltelijke bijdrage aan het totale programma, zie bijlage offerte Gebaseerd op de werkelijke uren 2011 )

Scharlaken Koord: 65.000,00 ( = een gedeeltelijke bijdrage aan het totale programma, zie bijlage offerte Gebaseerd op de werkelijke uren 2011 ) Aanvraag subsidie Scharlaken Koord 2012 Scharlaken Koord Scharlaken Koord is een christelijke organisatie die sinds 1987 werkzaam is onder prostituees op de Wallen in Amsterdam. Daamaast heeft Scharlaken

Nadere informatie

Een veilige stad. Veiligheid en handhaving

Een veilige stad. Veiligheid en handhaving Een veilige stad Veiligheid en handhaving 2 Een veilige stad Veiligheid is helaas niet altijd vanzelfsprekend. De overheid heeft daarom de belangrijke taak veiligheid te bevorderen. Tegelijkertijd kan

Nadere informatie

Nota Mensenhandel Aanpak uitbuiting in Hilversum. September 2013

Nota Mensenhandel Aanpak uitbuiting in Hilversum. September 2013 Nota Mensenhandel Aanpak uitbuiting in Hilversum September 2013 Inhoud 1 INLEIDING... 3 1.1 AANLEIDING... 3 1.2 DEFINITIE... 3 1.3 VERSCHIJNINGSVORMEN... 3 1.4 REIKWIJDTE... 4 1.5 LEESWIJZER NOTA... 4

Nadere informatie

Handhavingsarrangement seksbranche.

Handhavingsarrangement seksbranche. Handhavingsarrangement seksbranche. In samenspraak met diverse ketenpartners (verschillende gemeenten in de regio Oost- Nederland, politie, Openbaar Ministerie en het RIEC) is een handhavingsarrangement

Nadere informatie

Mensenhandel is om ons heen. Factsheet bij de Negende rapportage van de Nationaal rapporteur

Mensenhandel is om ons heen. Factsheet bij de Negende rapportage van de Nationaal rapporteur Mensenhandel is om ons heen Factsheet bij de Negende rapportage van de Nationaal rapporteur Mensenhandel is om ons heen Mensenhandel is om ons heen. De laatste jaren wordt duidelijk dat mensen op vele

Nadere informatie

Den Haag, 10 september 2013. - Concept - (kan afwijken van uitgesproken tekst)

Den Haag, 10 september 2013. - Concept - (kan afwijken van uitgesproken tekst) Toespraak van de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, mr. C.E. Dettmeijer-Vermeulen Ter gelegenheid van de aanbieding van het rapport Mensenhandel. Negende rapportage van

Nadere informatie

Toelichting op het formulier aanvraag voor vergunning van een seksinrichting

Toelichting op het formulier aanvraag voor vergunning van een seksinrichting Toelichting op het formulier aanvraag voor vergunning van een seksinrichting Algemeen De Algemene Plaatselijke Verordening voor de Gemeente Nijmegen Artikel 151a van de Gemeentewet bepaalt, dat de gemeenteraad

Nadere informatie

2010/2011 Voortgangsrapportage

2010/2011 Voortgangsrapportage 2010/2011 Voortgangsrapportage Zorgnetwerk Mensenhandel Regio Haaglanden Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Wat is mensenhandel 3 3. Doelgroep 3 4. Doelstellingen 4 5. Organisatiestructuur en ketenaanpak

Nadere informatie

Directie Openbare Orde en Veiligheid

Directie Openbare Orde en Veiligheid Directie Openbare Orde en Veiligheid Memo Datum Onderwerp 14 februari 2013 Beleid ten aanzien van het vergewissen van de zelfredzaamheid van de prostituee tijdens het intakegesprek door exploitanten en

Nadere informatie

Notitie van Stichting De Rode Draad voor de Commissievergadering van 12 juni 2012

Notitie van Stichting De Rode Draad voor de Commissievergadering van 12 juni 2012 De Rode Draad is het kennis- en informatiecentrum voor sekswerk in Nederland. Onze missie is om de positie van sekswerkers te verbeteren door te informeren, signaleren, onderzoeken, adviseren en verbinden.

Nadere informatie

Samenvatting plenair debat Tweede Kamer wetsvoorstel Regulering Prostitutie d.d. 1 februari 2011

Samenvatting plenair debat Tweede Kamer wetsvoorstel Regulering Prostitutie d.d. 1 februari 2011 Samenvatting plenair debat Tweede Kamer wetsvoorstel Regulering Prostitutie d.d. 1 februari 2011 Op 1 februari 2011 debatteerde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Regulering Prostitutie. Op een later

Nadere informatie

Presentatie Integrale jeugdhulp Kennisdag 25 januari 2016

Presentatie Integrale jeugdhulp Kennisdag 25 januari 2016 Presentatie Integrale jeugdhulp Kennisdag 25 januari 2016 Zorgtafel Mensenhandel en Prostitutie Rotterdam Hun verleden is niet hun toekomst Commissie Azough De Zorgtafel Mensenhandel en Prostitutie in

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Veelgestelde vragen - bedrijfsplan en bedrijfsadministratie Bedrijfsplan algemeen Is het mogelijk om het bedrijfsplan vooraf te laten toetsen?

Veelgestelde vragen - bedrijfsplan en bedrijfsadministratie Bedrijfsplan algemeen Is het mogelijk om het bedrijfsplan vooraf te laten toetsen? Maart 2014 Veelgestelde vragen - bedrijfsplan en bedrijfsadministratie Zie ook Actielijst voor het aanvragen van een nieuwe vergunning voor seksbedrijven op de website www.amsterdam.nl/prostitutie. Daar

Nadere informatie

Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor besloten clubs (minimale eisen), versie 8 juli 2013

Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor besloten clubs (minimale eisen), versie 8 juli 2013 Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor besloten clubs (minimale eisen), versie 8 juli 2013 1 van 6 Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor besloten clubs (minimale eisen),

Nadere informatie

Meldpunt Binnenlandse Mensenhandel

Meldpunt Binnenlandse Mensenhandel Meldpunt Binnenlandse Mensenhandel Informatie voor professionals Advies- en Meldpunt huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen

Nadere informatie

Ingevuld door :... Degene(n) die de waarneming hebben gedaan (tbv. Eigen administratie)

Ingevuld door :... Degene(n) die de waarneming hebben gedaan (tbv. Eigen administratie) Bijlage 6: MELDING AAN POLITIE/ BELASTINGDIENST SIGNAAL MENSENHANDEL/ ILLEGALE PROSTITUTIE; POLITIE GEBRUIKT (VOORALSNOG) BVH CODE: MENSENHANDEL F5293/ HORECABEDRIJF DE15 Ingevuld door :... Degene(n) die

Nadere informatie

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maand: mei 2012 Deze rapportage beschrijft het aantal aangemelde (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha van 1 januari

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting

Artikelsgewijze toelichting Artikelsgewijze toelichting Artikel 3.1, tweede lid onder k In artikel 3.1 onder k wordt het prostitutiebedrijf gedefinieerd als de activiteit bestaande uit het bedrijfsmatig of in een omvang alsof het

Nadere informatie

CONCEPT CONCEPT* Prostitutiebeleid

CONCEPT CONCEPT* Prostitutiebeleid CONCEPT CONCEPT* Prostitutiebeleid Vastgesteld op 19 januari 2016 In werking getreden op 4 maart 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Vergunningen 4 3. Toezicht 6 4. Handhaving 8 Bijlage Format bedrijfsplan

Nadere informatie

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maand: maart 2012 Deze rapportage beschrijft het aantal aangemelde (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha van 1 januari

Nadere informatie

Om loverboyslachtoffers te kunnen registreren is het allereerst van belang om deze te signaleren. De commissie Azough heeft uw kamer op 10 april

Om loverboyslachtoffers te kunnen registreren is het allereerst van belang om deze te signaleren. De commissie Azough heeft uw kamer op 10 april 28638 Mensenhandel Nr. 118 Brief van de minister van Veiligheid en Justitie Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 juni 2014 Tijdens het Algemeen overleg mensenhandel en

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Prostitutiebeleid 2013. Portefeuilehouder drs. Th.L.N. Weterings, J.C.W. Nederstigt. Wat willen we bereiken?

Nota van B&W. onderwerp Prostitutiebeleid 2013. Portefeuilehouder drs. Th.L.N. Weterings, J.C.W. Nederstigt. Wat willen we bereiken? gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Prostitutiebeleid 2013 Portefeuilehouder drs. Th.L.N. Weterings, J.C.W. Nederstigt Collegevergadering 12 november 2013 inlichtingen mr. J. Kamphuis (023 567

Nadere informatie

Raadsfractie CU t.a.v. F. Visser

Raadsfractie CU t.a.v. F. Visser Gemeente Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie CU t.a.v. F. Visser Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 13 januari 2015 2014/482633 J.A.M. Lubbers 023-5113815

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Rechtshandhaving

Nadere informatie

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL SEKSINRICHTINGEN HELMOND 2008

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL SEKSINRICHTINGEN HELMOND 2008 Jaar: 2007 Nummer: 82 Besluit: Burgemeester 30 oktober 2007 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL SEKSINRICHTINGEN HELMOND 2008 De van Helmond; Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Inleiding mr. Desirée Vliege MPA, plv. directeur Veiligheid en Bestuur, Ministerie van Veiligheid en Justitie

Inleiding mr. Desirée Vliege MPA, plv. directeur Veiligheid en Bestuur, Ministerie van Veiligheid en Justitie Inleiding mr. Desirée Vliege MPA, plv. directeur Veiligheid en Bestuur, Ministerie van Veiligheid en Justitie Dames en heren, Hartelijk dank voor uw uitnodiging om hier vanmiddag te mogen spreken. Zoals

Nadere informatie

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maand: augustus 2012 Deze rapportage beschrijft het aantal aangemelde (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha van 1

Nadere informatie

HET RODE LICHT UIT DE SCHEMER

HET RODE LICHT UIT DE SCHEMER HET RODE LICHT UIT DE SCHEMER Het Bredase beleid voor de seksbranche na opheffing van het bordelenverbod. CONCEPT CONCEPT 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Nadere informatie

Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor escortbedrijven (minimale eisen) versie 8 juli 2013

Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor escortbedrijven (minimale eisen) versie 8 juli 2013 Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor escortbedrijven (minimale eisen) versie 8 juli 2013 1 van 6 Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor escortbedrijven (minimale eisen)

Nadere informatie

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Overzicht van preventieactiviteiten op het gebied van loverboyproblematiek, weerbaarheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag Samen werken aan gezondheid Voorwoord

Nadere informatie

Regionale aanpak prostitutie en bestrijding misstanden

Regionale aanpak prostitutie en bestrijding misstanden Regionale aanpak prostitutie en bestrijding misstanden Regionale kadernota prostitutiebeleid 2013-2017 December 2013 Regionale projectgroep prostitutie en mensenhandel Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.fout!

Nadere informatie

BEDRIJFSPLAN PROSTITUTIEBEDRIJVEN

BEDRIJFSPLAN PROSTITUTIEBEDRIJVEN BEDRIJFSPLAN PROSTITUTIEBEDRIJVEN Als exploitant van een prostitutiebedrijf dient u per 1 juli 2016 te beschikken over een bedrijfsplan. De verplichting is opgenomen in artikel 3:15 van de Algemene Plaatselijke

Nadere informatie

Geweld in huiselijke kring doet zich op. grote schaal voor. Tot de belangrijkste maatregelen behoren het geven van

Geweld in huiselijke kring doet zich op. grote schaal voor. Tot de belangrijkste maatregelen behoren het geven van TransAct, 23/10/2006 Partij PvdA Samen sterker Huiselijk geweld in de (concept)verkiezingsprogramma s Visie op de bestrijding van huiselijk (en seksueel) geweld Preventie, opvang en hulpverlening Aanpak

Nadere informatie

Preventieplan Loverboys 2013

Preventieplan Loverboys 2013 Preventieplan Loverboys 2013 Onderdeel van: Zwolse Aanpak Loverboys Preventie slachtoffers Voorkomen dat Loverboys slachtoffers maken GGD IJsselland, mei 2012 Inhoudsopgave 1 INLEIDING _3 1.1 DOELSTELLING

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken aanpak arbeidsuitbuiting Een inleiding

veiligheid door samenwerken aanpak arbeidsuitbuiting Een inleiding veiligheid door samenwerken aanpak arbeidsuitbuiting Een inleiding voorwoord Elke werknemer in Nederland heeft recht op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. En iedereen moet zijn werk op een veilige manier

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer Grinwis. sv RIS Regnr. BSD/ Den Haag, 30 juni 2015

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer Grinwis. sv RIS Regnr. BSD/ Den Haag, 30 juni 2015 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer Grinwis sv 2015.275 RIS 283004 Regnr. BSD/2015.517 Den Haag, 30 juni 2015 Inzake: Prostitutie De gemeenteraad Het raadslid

Nadere informatie

28638 Mensenhandel. Brief van de minister van Veiligheid en Justitie. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

28638 Mensenhandel. Brief van de minister van Veiligheid en Justitie. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 28638 Mensenhandel Nr. 143 Brief van de minister van Veiligheid en Justitie Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 april 2016 Op 14 april heeft de Nationaal Rapporteur Mensenhandel

Nadere informatie

Seksbranche zonder mensenhandel. Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen bestrijden

Seksbranche zonder mensenhandel. Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen bestrijden Seksbranche zonder mensenhandel Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen bestrijden Deze brochure is bedoeld voor hen die hulp bieden aan sekswerkers, zoals: GGD-medewerkers en aanverwante

Nadere informatie

Relatie tussen illegale prostitutie en mensenhandel?

Relatie tussen illegale prostitutie en mensenhandel? mr. E.D.I. Martens Senior officier van justitie Mensenhandel Het gaat ons allemaal aan CIROC 3 december 2014 Doel presentatie: Relatie tussen illegale prostitutie en mensenhandel? 1. Wat is illegale prostitutie?

Nadere informatie

Maandrapportage maart 2013

Maandrapportage maart 2013 Maandrapportage maart 2013 Inhoudsopgave 1.... Uitgelicht... 2 2.... Aard en omvang slachtoffers van mensenhandel... 3 2.1.. Aantal aanmeldingen... 3 2.2... Verzoeken om opvang... 4 2.3... Plaatsingslijst...

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving ϕ1 Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

secundaire preventie kindermishandeling

secundaire preventie kindermishandeling Bijlage 2 Meldcodes van VWS/NIZW 1 en KNMG De samenvattingen van de meldcode kindermishandeling van VWS/NIZW en van de KNMG zijn beide in deze bijlage afgedrukt. In beide meldcodes worden de stappen van

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING. Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING. Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Gastouderbureau Maatwerk Bemiddeling Laura Hofman November 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Definities... 1 Stappen... 1 Signaleren... 1 Rol van de

Nadere informatie

In artikel 1 worden in de omschrijving van seksbedrijf de woorden of het verrichten van vervangen door: of tot het verrichten van.

In artikel 1 worden in de omschrijving van seksbedrijf de woorden of het verrichten van vervangen door: of tot het verrichten van. 32 211 Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche) NOTA VAN WIJZIGING

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 juni 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 juni 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen Corinne Dettmeijer-Vermeulen

Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen Corinne Dettmeijer-Vermeulen Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen Corinne Dettmeijer-Vermeulen INTERVICT i.s.m slachtofferhulp Mensenhandel: het slachtofferperspectief Den Haag, 10 september 2013 Geachte

Nadere informatie

Maandrapportage april 2013

Maandrapportage april 2013 Maandrapportage april 2013 Inhoudsopgave 1.... Uitgelicht... 2 2.... Aard en omvang slachtoffers van mensenhandel... 4 2.1.. Aantal aanmeldingen... 4 2.2... Verzoeken om opvang... 5 2.3... Plaatsingslijst...

Nadere informatie

NOTA PROSTITUTIE en OVERIGE SEKSBEDRIJVEN

NOTA PROSTITUTIE en OVERIGE SEKSBEDRIJVEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groningen. Nr. 63810 20 mei 2016 NOTA PROSTITUTIE en OVERIGE SEKSBEDRIJVEN 1. Inleiding 3 2. Het huidige Groningse prostitutiebeleid 3 2.1. Korte schets van

Nadere informatie

Toespraak tijdens RUPS congres op 14 oktober 2016 Alleen gesproken woord telt. Dames en heren,

Toespraak tijdens RUPS congres op 14 oktober 2016 Alleen gesproken woord telt. Dames en heren, Toespraak tijdens RUPS congres op 14 oktober 2016 Alleen gesproken woord telt Dames en heren, hartelijk dank voor de introductie en veel dank voor de uitnodiging van de organisatie om te mogen spreken

Nadere informatie

Proeftuin Loverboys - LaffeBoys. Rico Coolen

Proeftuin Loverboys - LaffeBoys. Rico Coolen RR Rico Coolen Aanleiding Loverboys & Internet Bevindingen Aanbevelingen Proeftuin Doelen Activiteiten Slachtoffers en daders Internet Mediastrategie Aanleiding Loverboys & Internet Mediaberichtgeving:

Nadere informatie

aanpak loverboyproblematiek

aanpak loverboyproblematiek aanpak loverboyproblematiek aanpak loverboyproblematiek handreiking Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid Utrecht, 2012 4 aanpak loverboyproblematiek aanpak loverboyproblematiek 5 inhoudsopgave

Nadere informatie

veiligheid door samenwerken loverboyproblematiek Handreiking

veiligheid door samenwerken loverboyproblematiek Handreiking veiligheid door samenwerken Aanpak loverboyproblematiek Handreiking aanpak loverboyproblematiek aanpak loverboyproblematiek handreiking Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid Utrecht, 2012

Nadere informatie

Regio Soort overleg Frequentie Deelnemers. 1 x in de 6 weken. 1 x in de 2 weken. 6 x per jaar. Twee wekelijks. 1 x in de 6 weken.

Regio Soort overleg Frequentie Deelnemers. 1 x in de 6 weken. 1 x in de 2 weken. 6 x per jaar. Twee wekelijks. 1 x in de 6 weken. Regio Soort overleg Frequentie Deelnemers Noord-Nederland Groningen Friesland overleg van het Stichting Tegen Seksueel Misbruik (loverboy casussen), Casusoverleg Ketenaanpak mensenhandel Drieluikoverleg

Nadere informatie

Aanpak dwang en uitbuiting

Aanpak dwang en uitbuiting Versie 8 november 2012 Directie Openbare Orde en Veiligheid Aanpak dwang en uitbuiting Meer zicht en grip op de Amsterdamse prostitutiebranche Nota van Uitgangspunten 2012-2017 8 november 2012 Directie

Nadere informatie

Format bedrijfsplan seksbedrijf

Format bedrijfsplan seksbedrijf Format bedrijfsplan seksbedrijf Versie juni 2018 Als exploitant van een seksbedrijf moet u per 1 juli 2016 beschikken over een bedrijfsplan. De verplichting is opgenomen in artikel 3:15 van de Algemene

Nadere informatie

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maand: juni 2012 Deze rapportage beschrijft het aantal aangemelde (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha van 1 januari

Nadere informatie

28 secondant #3/4 juli-augustus Interview Uitvoeringsmap bestuurlijke aanpak mensenhandel

28 secondant #3/4 juli-augustus Interview Uitvoeringsmap bestuurlijke aanpak mensenhandel 28 secondant #3/4 juli-augustus 2010 Interview Uitvoeringsmap bestuurlijke aanpak mensenhandel Gemeente is onmisbaar bij effectieve bestrijding Mensenhandel is een ernstige vorm van georganiseerde criminaliteit.

Nadere informatie

Met deze voordracht stellen wij u voor het volgende besluit te nemen:

Met deze voordracht stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: Aan de gemeenteraad, Met deze voordracht stellen wij u voor het volgende besluit te nemen: De gemeenteraad van Amsterdam Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders; Besluit: I. Vast te stellen

Nadere informatie

College van procureurs-generaal

College van procureurs-generaal Openbaar Ministerie College van procureurs-generaal Parket-Generaal Postadres: Postbus 20305, 2500 EH Den Haag. Minister van Veiligheid en Justitie Mr. I.W. Opstelten Postbus 20301 2500 EH 'S-GRAVENHAGE

Nadere informatie

University of Groningen. Actueel commentaar - Registratie van prostituees Post, Che; Brouwer, Jan; Vols, Michel

University of Groningen. Actueel commentaar - Registratie van prostituees Post, Che; Brouwer, Jan; Vols, Michel University of Groningen Actueel commentaar - Registratie van prostituees Post, Che; Brouwer, Jan; Vols, Michel Published in: Jurisprudentie voor Gemeenten IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the

Nadere informatie

Datum 30 augustus 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over uitgebuite Roma kinderen gered en teruggehaald zijn naar Nederland

Datum 30 augustus 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over uitgebuite Roma kinderen gered en teruggehaald zijn naar Nederland 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische

Nadere informatie

Datum 6 januari 2016 Onderwerp Gespreksnotitie Nationaal Rapporteur rondetafelgesprek kindermisbruik. Geachte voorzitter,

Datum 6 januari 2016 Onderwerp Gespreksnotitie Nationaal Rapporteur rondetafelgesprek kindermisbruik. Geachte voorzitter, 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. de voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie mevrouw L. Ypma Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt

Nadere informatie

Projectplan Aanpak misstanden in de prostitutiesector Leeuwarden. Gemeente Leeuwarden

Projectplan Aanpak misstanden in de prostitutiesector Leeuwarden. Gemeente Leeuwarden Projectplan Aanpak misstanden in de prostitutiesector Leeuwarden Gemeente Leeuwarden datum: september 2013 1 Inleiding In dit projectplan wordt op verzoek van de Leeuwarder gemeenteraad verslag gedaan

Nadere informatie

Aan de Voorzitter de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 19 april 2013 Onderwerp Prostitutiewet

Aan de Voorzitter de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 19 april 2013 Onderwerp Prostitutiewet 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG en Juridische Zaken Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1185 Vragen van het lid

Nadere informatie

Nadere regels inhoud bedrijfsplan prostitutiebedrijf

Nadere regels inhoud bedrijfsplan prostitutiebedrijf GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groningen. Nr. 110368 10 augustus 2016 Nadere regels inhoud bedrijfsplan prostitutiebedrijf De burgemeester van Groningen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

NO DRUGS. Plan van aanpak drugsproblematiek

NO DRUGS. Plan van aanpak drugsproblematiek NO DRUGS Plan van aanpak drugsproblematiek Inleiding De gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal hebben het voornemen hun coffeeshops in 2009 te sluiten. Dit kan leiden tot negatieve effecten voor de illegale

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling SWOM

Meldcode bij signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling SWOM Meldcode bij signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling SWOM Inhoud Inleiding...2 Stappenplan bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, toe te passen door de medewerkers van SWOM....4

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 32 211 Regels betreffende de regulering van prostitutie en betreffende het bestrijden van misstanden in de seksbranche (Wet regulering prostitutie

Nadere informatie

Aanvullende informatie gesprekstafel: gespecialiseerde begeleiding vanuit Goodwillwerk Leger de Heils regio Den Haag (GLD)

Aanvullende informatie gesprekstafel: gespecialiseerde begeleiding vanuit Goodwillwerk Leger de Heils regio Den Haag (GLD) Aanvullende informatie gesprekstafel: gespecialiseerde begeleiding vanuit Goodwillwerk Leger de Heils regio Den Haag (GLD) 1. Samenwerking SHOP en het GLD De Gemeente Leiden en het Veiligheidshuis Hollands

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Bijlage(n) Datum 3 december

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Verslag quickscan Eindhoven

Verslag quickscan Eindhoven Naar een betere regionale aanpak van seksueel geweld Verslag quickscan Eindhoven Augustus 2011 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Het zou je dochter kunnen zijn. Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen bestrijden.

Het zou je dochter kunnen zijn. Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen bestrijden. Het zou je dochter kunnen zijn Hoe (zorg)professionals gedwongen prostitutie kunnen helpen bestrijden. eiden in de greep van een loverboy, gedwongen prostitutie, mensenhandel. Het gebeurt, maar je ziet

Nadere informatie