Inleiding pag. 2. Hoofdstuk 1: Definitie van pesten pag. 3. Hoofdstuk 2: De rol van ouders pag. 5. Hoofdstuk 3: De rol van school/leerkrachten pag.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding pag. 2. Hoofdstuk 1: Definitie van pesten pag. 3. Hoofdstuk 2: De rol van ouders pag. 5. Hoofdstuk 3: De rol van school/leerkrachten pag."

Transcriptie

1 Inhoudsopgave Inleiding pag. 2. Hoofdstuk 1: Definitie van pesten pag. 3. Hoofdstuk 2: De rol van ouders pag. 5 Hoofdstuk 3: De rol van school/leerkrachten pag. 6 Hoofdstuk 4: Gedragsregels van een veilige school pag. 7 Hoofdstuk 5: De vijfsporenaanpak pag. 8 Hoofdstuk 6: Consequenties pag Officiële waarschuwing pag Time-out pag Schorsing pag Verwijdering pag. 11 Samenvatting pag. 12 Bijlagen: 1 Modelbrief bij wangedrag van een leerling pag Modelbrief ten behoeve van een schorsing pag Modelbrief ten behoeve van een voornemen tot verwijdering pag Modelbrief ten behoeve van een verwijdering van een leerling. Pag. 16

2 Inleiding Dit veiligheidsprotocol geeft het veiligheidsbeleid van basisschool de Sint Jozef in Aalten weer. Het doel van dit protocol is het waarborgen van de veiligheid van leerlingen, ouders/verzorgers en leerkrachten van de St. Jozef in Aalten. De school is verantwoordelijk voor een veilig schoolklimaat, voor leerlingen, ouders/verzorgers en leerkrachten. Het gevoel van veiligheid en zorg voor alle betrokkenen zijn essentiële waarden waar alle betrokkenen op school zich bewust van moeten zijn. De leerkracht heeft de verantwoordelijkheid om de sociale veiligheid in de klas te waarborgen. De leerkracht moet laten blijken het waardevol te vinden dat leerlingen respectvol met elkaar omgaan. Om hierin te slagen is het zaak dat de leerkracht de afgesproken gedragsregels met de leerlingen bespreekt en hen er op wijst en corrigeert wanneer deze geschonden worden. Om in woord en daad een positief pedagogisch klimaat te bevorderen, reageert de leerkracht onmiddellijk en adequaat op pestgedrag en kwetsende opmerkingen. Ouders kunnen in de thuissituatie werken aan het voorkomen dat hun kind gepest wordt, zelf gaat pesten of een meeloper wordt. Van belang is dat kinderen een goed gevoel van eigenwaarde opbouwen. Om inzicht te hebben in hoe personeelsleden, leerlingen en ouders/verzorgers de veiligheid in en rondom school ervaren worden periodiek tevredenheidsonderzoeken gedaan Zo wordt in deze tevredenheidsonderzoeken ingegaan op de aanpak van pestgedrag, de begeleiding van gedragsproblemen, de sfeer op school, de aandacht voor normen en waarden, de duidelijkheid van schoolregels en de rust en orde in de school.

3 Hoofdstuk 1. Definitie van pesten Bij pesten worden kinderen systematisch geestelijk, fysiek of materieel schade toegebracht. Plagen is meer een tijdelijk iets, een kind kan iets terug doen. Bij pesten kan een kind zich niet verweren, komt het buiten de groep te staan. Bij pesten is er altijd sprake van machtsverschil. Plagen Gebeurt onbezonnen en spontaan. Heeft geen kwade bijbedoelingen. Duurt niet lang, gebeurt niet vaak en is onregelmatig. Speelt zich af tussen gelijken. Is meestal te verdragen of zelfs plezierig, maar het kan ook kwetsend of agressief zijn. Meestal één tegen één. De rollen liggen niet vast: soms plaagt de één, dan de ander. De pijn, lichamelijk of geestelijk, is draaglijk en van korte duur. Soms wordt het zelfs als prettig ervaren. ( Plagen is kusjes vragen. ) De relaties worden na het plagen meteen hervat. Het geplaagde kind blijft een volwaardig lid van de groep. De groep lijdt niet onder plagerijen of vindt nadien meteen haar draai terug. Pesten Gebeurt met opzet: de pestkop (pestvogel) weet vooraf wie hij of zij zal pesten, op welke manier en wanneer. De pestkop wil iemand bewust kwetsen of kleineren. Kan lang blijven duren, gebeurt meer dan eens, is systematisch. Houdt niet vanzelf op na een poosje. De strijd is ongelijk: de pestkop voelt zich zo machtig als het slachtoffer zich machteloos voelt. De pestkop heeft geen positieve bedoelingen, wil pijn doen, vernielen of kwetsen. Meestal een groep (de pestkop, de meelopers en de supporters) tegenover één geïsoleerd slachtoffer. Het heeft een vaste structuur. De pestkoppen zijn meestal dezelfde persoon/personen. De slachtoffers ook. Als de slachtoffers wegvallen, kan de pestkop op zoek gaan naar een ander slachtoffer. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kunnen de lichamelijke en geestelijke gevolgen ingrijpend zijn en lang nawerken. Het is niet gemakkelijk om na het pesten een evenwichtige relatie te vinden. Het herstel gaat moeilijk en traag. Het gepeste kind voelt zich geïsoleerd, eenzaam en niet meer bij de groep horend. De groep lijdt onder een dreigend, onveilig gevoel. Iedereen is angstig, de kinderen vertrouwen elkaar niet meer. Ze zijn niet erg open of spontaan en er zijn weinig vriendjes of echte vriendschappen in de groep. wil voor de leerlingen een kindvriendelijke en veilige school zijn. In een veilige school kun je plagen, vervelende grapjes maken of het begin van pesten nooit helemaal uitsluiten. Maar als team kunnen we samen met de kinderen en de ouders er wel voor zorgen dat het niet tot structureel pesten komt. Ouders en leerkrachten hebben ieder hun verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kinderen. Het is echter van belang dat ouders en leerkrachten samen zorgen voor een veilige school. Pesten begint vaak als een grensoverschrijdend incident. Het is van belang dat ouders en leerkrachten voorkomen dat er een structureel pestprobleem ontstaat. Pesterijen

4 onttrekken zich echter vaak aan het oog van de leerkracht. Sterker nog, er zijn nieuwe vormen bij gekomen die we kennen onder de noemer: digitaal pesten. Daaronder wordt verstaan: pesten via , mobieltjes en internet. Deze vorm van pesten heeft mogelijk nog ingrijpender consequenties dan het van oudsher bekende pesten. De pester kan namelijk anoniemer te werk gaan en deze vorm van pesten is niet aan tijd en plaats gebonden. Het slachtoffer houdt zijn/haar mond uit angst of schaamte. Zowel leerkrachten als ouders dienen alert te zijn op signalen die kunnen duiden op het schoolplein of sport/hobby, wie bij het indelen in groepjes overblijft, in de pauzes en na schooltijd blijft hangen in de klas, slecht slaapt, niet naar school wil.

5 Hoofdstuk 2. De rol van ouders Ouders kunnen in de thuissituatie werken aan het voorkomen dat hun kind gepest wordt, zelf gaat pesten of een meeloper wordt. Van belang is dat kinderen een goed gevoel van eigenwaarde opbouwen. Leer uw kind voor zichzelf en voor anderen op te komen. Kinderen moeten al op jonge leeftijd nee durven zeggen als ze iets meemaken dat ze niet willen. Moedig uw kinderen aan om tegen elkaar en tegen u te zeggen wat ze wel en niet willen. Leer ze samen overleggen en onderhandelen over oplossingen. Geef uw kind de aandacht die ze nodig hebben. Laat ze merken dat u het belangrijk vindt om te weten wat ze doen en waar ze zijn. Zonder voortdurend te controleren. Laat uw kinderen merken dat ze de moeite waard zijn. Natuurlijk krijgen kinderen ook wel eens kritiek, maar geef ze ook regelmatig een compliment. Probeer conflicten in uw gezin op te lossen door te praten. Kinderen leren het meest van de goede voorbeelden die ze krijgen. Bemoei u zo min mogelijk met de keuze van vriend of vriendinnen. Laat uw kinderen zelf beslissen met wie ze spelen en wie ze uitnodigen, toon hierin het vertrouwen.

6 Hoofdstuk 3. De rol van school/ de leerkrachten De school biedt de kinderen veiligheid, ondersteuning en vertrouwen. Dit willen we bij alle kinderen proberen te bereiken. We hanteren de regels van een veilige school. Met de Kanjertraining willen we de volgende doelen bereiken: Leerlingen durven zichzelf te zijn. Leerlingen voelen zich veilig. Leerlingen voelen zich bij elkaar betrokken. Leerlingen kunnen hun gevoelens onder woorden brengen. Leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen. De leerkracht wordt gerespecteerd. Pestproblemen worden hanteerbaar/lossen zich op. We vermijden negatieve formuleringen; zeggen wat we van een kind verlangen in plaats benoemen van wat we niet willen zien. Kinderen (gemeend) laten voelen dat zij belangrijk zijn. Als team het goede voorbeeld te geven en respect te tonen voor anderen. Zorgen voor voldoende toezicht op de speelplaats. Daarnaast hebben we een aantal basisregels binnen het team afgesproken om het pestgedrag te voorkomen/ op te lossen. Huidige praktijk situaties nog met het team bespreken en aanpassen. Pest gedrag of signalen die daarop kunnen duiden nooit negeren. Verhalen van kinderen en ouders serieus nemen. Hanteren van de Kanjerregels. Het hanteren van de vijfsporenaanpak. Aan het begin van ieder schooljaar het pestprotocol bespreken met de groep. Als signalen een structureel karakter (dreigen te) krijgen, meldt de leerkracht dit en wordt samen gesproken over stappen die genomen moeten worden. Hanteren van de lesmethodiek; De Kanjertraining. Deze is gericht op de sociaal emotionele ontwikkeling; het bevorderen van zelfvertrouwen, weerbaarheid, het leren omgaan met gevoelens en opvattingen.

7 Hoofdstuk 4. Gedragsregels van de veilige school Op de St. Jozef zijn alle leerkrachten geschoolde Kanjertrainers, dat betekent dat de basisregels nageleefd worden in elke groep: Kanjerregels: We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas Niemand lacht uit Niemand doet zielig De vaardigheden die in de Kanjerlessen naar voren komen proberen wij te onderhouden: Maak oogcontact, sta stevig Zeg aardige dingen (wees alert op wat goed gaat en benoem dat) Praat over hoe je je voelt (men ziet het niet altijd aan de buitenkant) Wees duidelijk in wat je wilt en niet wilt ofwel: zeg je mening! Zeg wat je voelt en wat je wilt als je een pestkop tegen komt, en negeer hem/ haar daarna. Als dat niet helpt, loop dan weg naar een veilige plek of naar de leerkracht. Soms is het verstandig om je mening niet te zeggen, en alleen te maken dat je wegkomt. Bijvoorbeeld als je alleen tegen een grote overmacht komt te staan. Toon belangstelling voor andere mensen, stel vragen en bij voorkeur molvragen (=vraag door!) Geef met meer dan vijf woorden antwoord, wanneer iemand je een vraag stelt. Blijf alert op het verschil tussen een tip (een opmerking om iemand te helpen) en een trap (een opmerking om iemand de grond in te boren).

8 Hoofdstuk 5. De vijfsporenaanpak Bij het bestrijden/ oplossen van pesten nemen we de vijfsporenaanpak als uitgangspunt: 1. We bieden steun aan het kind dat gepest wordt. we luisteren naar het kind en nemen zijn/haar probleem serieus we overleggen met het kind over mogelijke oplossingen we werken samen met het kind aan oplossingen zo nodig ondernemen we stappen zodat het kind deskundige hulp krijgt 2. We bieden steun aan het kind dat pest. we bespreken met het kind wat pesten voor een ander betekent we helpen het kind op een positieve manier relaties met andere kinderen te onderhouden we helpen het kind om zich aan de regels en de afspraken te houden zo nodig ondernemen we stappen zodat het kind deskundige hulp krijgt 3. We betrekken de middengroep bij de oplossingen van het pestprobleem. we praten met de kinderen over pesten en over hun eigen rol (bijv. aan de hand van de kanjerlessen) we overleggen met de kinderen over mogelijke oplossingen en wat zij kunnen bijdragen aan die mogelijke oplossingen we werken samen met de kinderen aan de oplossingen, waarbij de kinderen een actieve rol spelen. 4. We betrekken collega s bij het aanpakken van pesten. we informeren de collega s tijdens de vergadering we bespreken de concrete uitwerking van de vijfsporenaanpak we betrekken de internbegeleider bij de uitwerking van de aanpak 5. We steunen ouders we nemen ouders die zich zorgen maken over pesten serieus we bespreken de concrete uitwerking van de vijfsporenaanpak met de (betrokken) ouders zo nodig verwijzen we ouders door naar deskundige ondersteuning

9 Hoofdstuk 6. Consequenties Voor het overgaan tot sancties wordt de gang van zaken besproken met de directeur of IB er. De consequenties treden in werking als de vijfsporenaanpak niet het gewenste resultaat geeft. De consequenties gelden voor de pester. De gepeste en de andere kinderen krijgen uitleg/ toelichting op deze situatie. 1. De leerkracht praat met het kind en de ouders samen. Doel is aan te geven dat, ondanks alle inspanningen, het gedrag nog niet veranderd is. Er is een notitie gemaakt van het ongewenste gedrag in het calamiteitenoverzicht. 2. In pauze binnen blijven (3X) en werken aan een opdracht (boek lezen, verslag maken). Na schooltijd wordt dit besproken met de leerkracht. De leerling belt ouders en stelt hen op de hoogte dat hij/ zij in de pauze moet binnen blijven. 3. Gesprek met ouders, leerling. Hierbij is of de directeur of de IB er aanwezig. Er wordt een notitie gemaakt van het gedrag volgens de stappen in de onderstaande maatregelen. 4. De uiteindelijke sanctie is schorsing of verwijdering van de leerling. Maatregelen Veiligheidsprotocol - Aalten: Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht. Van belang is dat van alle acties, zoals besprekingen, hoorzittingen, observaties en dergelijke, schriftelijk verslag (met datum) wordt gemaakt in het leerlingvolgsysteem. Voor het verwijderen van leerlingen in het regulier basisonderwijs zijn in de Wet op het Primair Onderwijs (WPO) artikel 40 lid 1, 5 en 6 van toepassing. Deze wettelijke vereisten worden in dit protocol nageleefd. In de wet is niet opgenomen onder welke voorwaarden een bestuur tot verwijdering mag overgaan, maar uit de jurisprudentie blijkt dat ernstig wangedrag van de leerling of ouder hiertoe aanleiding kan zijn. Verwijdering van leerlingen valt volgens de wet onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag en kan door de ouders/verzorgers via de rechter aangevochten worden. Er kunnen 4 vormen van maatregelen genomen worden: 1.Officiële waarschuwing 2.Time-out 3.Schorsing 4.Verwijdering 1. Officiële waarschuwing Wanneer leerlingen zich voor de eerste keer ernstig misdragen, is een officiële waarschuwing gewenst. Hierbij hanteren we de volgende handelwijze: De betreffende leerling krijgt een gesprek met de directeur (eventueel samen met een leerkracht). De ouders van de leerling worden uitgenodigd voor dit gesprek. De leerling krijgt naast een straf ook een officiële waarschuwing opgelegd. Hierbij wordt aan de leerling uitgelegd wat een officiële waarschuwing betekent en wat de consequenties hiervan zijn mocht het nog een keer gebeuren.

10 Van het voorval, het gesprek en de officiële waarschuwing wordt een verslag gemaakt. Dit verslag wordt ondertekend voor gezien door ouders en directeur. Het verslag wordt in het leerlingendossier opgeslagen. In bijlage 1 is een modelformulier bij wangedrag van een leerling toegevoegd. Indien binnen een jaar zich wederom een dergelijk voorval voordoet, volgt een tweede officiële waarschuwing volgens dezelfde handelwijze als hiervoor. Bij een volgend incident volgt de Time-out. 2. Time-out: Een ernstig incident leidt tot een time-out met onmiddellijke ingang. Na twee officiële waarschuwingen of in het geval van een ernstig incident krijgt een leerling met onmiddellijke ingang een time-out. (zie noot 2) Hierbij gelden de volgende voorwaarden: In geval van een time-out wordt de leerling voor de rest van de dag de toegang tot de school ontzegd. Tenzij redelijke gronden zich daartegen verzetten worden de ouders/verzorgers onmiddellijk van het incident en de time-out gemotiveerd op de hoogte gebracht. ( zie noot 1) De time-out maatregel kan eenmaal worden verlengd met 1 dag. Daarna kan de leerling worden geschorst voor maximaal 1 week. In beide gevallen dient de school vooraf of indien dat niet mogelijk is zo spoedig mogelijk na het effectueren van de maatregel contact op te nemen met de ouders. De ouders/verzorgers worden op school uitgenodigd voor een gesprek. Hierbij is de groepsleerkracht en een lid van de directie van de school aanwezig. Van de het incident en het gesprek met de ouders wordt een verslag gemaakt. Dit verslag wordt door de ouders voor gezien getekend en in het leerlingendossier opgeslagen. (zie noot 2) De time-out maatregel kan alleen worden toegepast na goedkeuring door de directie van de school. De time-out maatregel wordt na toepassing schriftelijk gemeld aan het bevoegd gezag. 3. Schorsing: Pas bij een volgend ernstig incident, of in het afzonderlijke geval dat het voorgevallen incident zo ernstig is, kan worden overgegaan tot een formele schorsing. De wettelijke regeling voor het Bijzonder/Openbaar* onderwijs is hierbij van toepassing. In bijlage 2 staat een modelbrief ten behoeve van een schorsing. De wettelijke regeling voor het Bijzonder/Openbaar onderwijs is hierbij van toepassing. Hierbij gelden de volgende voorwaarden: Het bevoegd gezag van de school wordt voorafgaand aan de schorsing in kennis gesteld van deze maatregel en om goedkeuring gevraagd. Gedurende de schorsing wordt de leerling de toegang tot de school ontzegd. Voor zover mogelijk worden er maatregelen getroffen waardoor de voortgang van het leerproces van de leerling gewaarborgd kan worden. (zie noot 3) De schorsing bedraagt maximaal 3 weken en kan hooguit 2 maal worden verlengd. (zie noot 4) De betrokken ouders/verzorgers worden door de directie uitgenodigd voor een gesprek betreffende de maatregel. Hierbij dienen nadrukkelijk oplossingsmogelijkheden te worden

11 verkend, waarbij de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de opvang van de leerling op de school aan de orde komen. Van de schorsing en het gesprek met de ouders wordt een verslag gemaakt. Dit verslag wordt door de ouders/verzorgers voor gezien getekend en in het leerlingendossier opgeslagen. Het verslag wordt ter kennisgeving verstuurd aan: o Het bevoegd gezag o De ambtenaar leerplichtzaken o De inspectie onderwijs Ouders kunnen beroep aantekenen bij het bevoegd gezag van de school. Het bevoegd gezag beslist uiterlijk binnen 14 dagen op het beroep. 4. Verwijdering: Bij het zich meermalen voordoen van een ernstig incident, dat ingrijpende gevolgen heeft voor de veiligheid en/of de onderwijskundige voortgang van de school, kan worden overgegaan tot verwijdering. De wettelijke regeling voor het Bijzonder/Openbaar* onderwijs is hierbij van toepassing. In bijlage 3 staat een modelbrief ten behoeve van een voornemen tot verwijdering. Ouders worden in de gelegenheid gesteld om hierover te spreken. Hierbij gelden de volgende voorwaarden: Verwijdering van een leerling van school is een beslissing van het bevoegd gezag. Voordat men een beslissing neemt, dient het bevoegd gezag de betrokken leerkracht en de directie te horen. Hiervan wordt een verslag gemaakt wat aan de ouders ter kennis worden gesteld en door de ouders voor gezien wordt getekend. Het verslag wordt ter kennisgeving opgestuurd naar: o De ambtenaar leerplichtzaken o De inspectie onderwijs Het bevoegd gezag informeert de ouders schriftelijk en met redenen over het voornemen tot verwijdering, waarbij de ouders gewezen wordt op de mogelijkheid van het indienen van een bezwaarschrift. De ouders krijgen de mogelijkheid binnen zes weken een bezwaarschrift in te dienen. Het bevoegd gezag is verplicht de ouders te horen over het bezwaarschrift. Het bevoegd gezag neemt een uiteindelijke beslissing binnen vier weken na ontvangst van het bezwaarschrift. Een besluit tot verwijdering is pas mogelijk nadat een andere basisschool of een andere school voor speciaal onderwijs is gevonden om de leerling op te nemen of dat aantoonbaar is dat het bevoegd gezag, gedurende acht weken, er alles aan heeft gedaan om de leerling elders geplaatst te krijgen. In bijlage 4 staat een modelbrief ten behoeve van een verwijdering van een leerling. Noot 1: Als veiligheid voorop staat, en dat zal regelmatig het geval zijn, moet de time-out niet afhankelijk gesteld worden van het contact met ouders. De vraag blijft dan staan wat er moet gebeuren als de ouders niet te bereiken zijn. Eventueel is het verwijderen uit de klas en opvang elders nog een oplossing? Noot 2: de time-out is geen officieel instrument, maar kan niettemin bruikbaar zijn bij onveilige situaties of bij het herstellen van de rust binnen de school: het is principieel geen strafmaatregel maar een ordemaatregel in het belang van de school; daarom geen aantekening van de time-out maar van het incident in het dossier van de leerling. Noot 3: Schorsing mag niet betekenen dat het doen van toetsen (denk aan cito-entree of eindtoetsen) wordt belemmerd. Dit vraagt passende maatregelen, bijv. het wel tot de school toelaten voor het doen van deze toets. Daarnaast kan het beschikbaar stellen van (thuis)studiemateriaal tot de mogelijkheden behoren.

12 Noot 4: wezenlijk is dat de schorsing aan een maximum termijn gebonden is; zij mag geen verkapte verwijdering worden; de termijn is zo gekozen dat in het ernstigste geval de school voldoende tijd ter beschikking heeft om een eventuele verwijderingsbeslissing op zorgvuldige wijze voor te bereiden. Samenvatting Dit veiligheidsprotocol geeft het veiligheidsbeleid van de Sint Jozef in Aalten weer. Het doel van dit protocol is het waarborgen van de veiligheid van leerlingen, ouders/verzorgers en leerkrachten van de St. Jozef in Aalten. Veiligheid voor kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van school, leerkrachten en ouders. wil kinderen veiligheid, ondersteuning en vertrouwen bieden. Door het aanbieden van Kanjertraining aan zowel kinderen als leerkrachten en ouders/verzorgers wil de school de volgende doelen bereiken: Leerlingen durven zichzelf te zijn. Leerlingen voelen zich veilig. Leerlingen voelen zich bij elkaar betrokken. Leerlingen kunnen hun gevoelens onder woorden brengen. Leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen. De leerkracht wordt gerespecteerd. Pestproblemen worden hanteerbaar/lossen zich op. Als zich veiligheidsincidenten voordoen is er een duidelijk protocol waarin de volgende vier stappen worden onderscheiden: 1.Officiële waarschuwing (maximaal twee keer binnen een schooljaar) 2.Time-out (na een ernstig incident of twee officiële waarschuwingen) 3.Schorsing (na een zeer ernstig incident of twee ernstige incidenten) 4.Verwijdering (na een zeer ernstig incident, dat ingrijpende gevolgen heeft voor de veiligheid en/of de onderwijskundige voortgang van de school) Voor een nadere uitwerking van deze stappen wordt verwezen naar het uitgebreide protocol waar in hanteerbare stappen duidelijkheid wordt gegeven voor zowel kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten. Voorbeeldbrieven voor vastlegging van de stappen die genomen worden naar aanleiding van veiligheidsincidenten wordt verwezen naar de bijlagen van dit protocol.

13 Bijlage 1: Modelbrief bij wangedrag leerling Verslagformulier wangedrag leerling Naam leerling: Geboortedatum: Naam leerkracht: Datum incident: Het betreft ongewenst gedrag tijdens/op: 0 Lesuren 0 Vrije situatie 0 Schoolplein 0 Elders, te weten Het betreft ongewenst gedrag ten aanzien van: 0 Leerkracht 0 Medeleerlingen 0 Anderen, te weten Korte omschrijving van het incident: Ouders/verzorgers op de hoogte gesteld door middel van: 0 Huisbezoek 0 Contact op school 0 Telefonisch contact Datum en tijd van het contact: Gesproken met: De volgende maatregel is genomen: 0 Officiële waarschuwing 0 Time-out 0 Schorsing 0 Procedure tot verwijdering Datum gesprek ouders/verzorgers en de school: (zie verder het verslag van het gesprek) Afspraken tussen ouders/verzorgers en de school:

14

15 Bijlage 2: Modelbrief schorsing van een leerling Aalten, Aan: Betreft: datum naam en adres ouder(s)/ verzorger(s) schorsing van naam leerling Geachte ouder, verzorger, Hierbij delen we u mee dat ondergetekende uw zoon/dochter met ingang van datum heeft geschorst. Dit betekent dat uw zoon/dochter de toegang tot de school wordt ontzegd tot datum. Om de voortgang van het leerproces van uw zoon/dochter te waarborgen stellen wij lessen om thuis te maken ter beschikking. Om met u de oplossingsmogelijkheden te verkennen nodig ik u uit op datum, tijd en plaats. Zonder tegenbericht verwachten we u. U kunt tegen deze beslissing binnen vijf dagen na ontvangst van deze brief in beroep gaan bij het bevoegd gezag van de school: SKBG, Martinusweg 19; 7391 AC Twello; We vertrouwen erop dat we u hiermee voldoende hebben geïnformeerd. Hoogachtend, namens S.K.B.G directeur basisschool St. Jozef Aalten Naam directeur

16 Bijlage 3: Modelbrief voornemen tot verwijdering van een leerling Aalten, Aan: Betreft: datum naam en adres ouder(s)/ verzorger(s) voornemen tot verwijdering van naam leerling Geachte ouder, verzorger, Hierbij deel ik u mee dat wij het voornemen hebben om uw zoon/ dochter te verwijderen van school. Reden hiervoor is herhaald wangedrag, overtreden van schoolregels, agressief gedrag, waarbij ernstige verstoring van de rust en veiligheid in de school aan de orde is. Ik stel u in de gelegenheid om hierover te spreken op datum, tijd en plaats. Zonder tegenbericht verwacht ik u. Hoogachtend, namens S.K.B.G directeur basisschool St. Jozef Aalten Naam directeur

17 Bijlage 4: Modelbrief voor verwijdering van een leerling Plaatsnaam, Aan: Betreft: datum naam en adres ouder(s)/ verzorger(s) verwijdering van naam leerling Geachte ouder, verzorger, Hierbij deel ik u mee dat uw zoon/dochter met ingang van datum verwijderd wordt van school. Reden hiervoor is herhaald wangedrag, overtreden van schoolregels, agressief gedrag, waarbij ernstige verstoring van de rust en veiligheid in de school aan de orde is. In mijn brief van datum heb ik het voornemen tot verwijdering kenbaar gemaakt en heb ik u uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek heeft opgeleverd dat bevindingen noemen. Het verslag van dit gesprek is als bijlage bij deze brief gevoegd. Op dit moment zijn wij (samen met u) op zoek naar een andere school voor uw zoon/dochter. U kunt binnen zes weken bezwaar aantekenen tegen dit besluit bij het bevoegd gezag van de school: SKBG, Martinusweg 19; 7391 AC Twello Hoogachtend, namens S.K.B.G directeur basisschool St. Jozef Aalten Naam directeur

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht.

Nadere informatie

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag.

Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Protocol (ernstig) ongewenst gedrag. Op de Wilgenhoek hanteren we: I. Werkwijze ongewenst gedrag - Wilgenhoek II. Protocol Schorsing en verwijdering bij ernstig ongewenst gedrag Spaarnesant I. Werkwijze

Nadere informatie

De school neemt bij zeer ongewenst gedrag of herhaling van ongewenst gedrag te allen tijde contact op met de ouders.

De school neemt bij zeer ongewenst gedrag of herhaling van ongewenst gedrag te allen tijde contact op met de ouders. 1 e Van der Huchtschool Postbus 3248, 3760 DE Soest Paulus Potterlaan 13-15, 3761 AT Soest. tel. 035-6037459 info1e@vanderhucht.nl www.vanderhucht-pauluspotter.nl De school neemt bij zeer ongewenst gedrag

Nadere informatie

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VASTGESTELD IN MAART 2009 MET INSTEMMING VAN DE GMR

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VASTGESTELD IN MAART 2009 MET INSTEMMING VAN DE GMR PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VASTGESTELD IN MAART 2009 MET INSTEMMING VAN DE GMR Baarn, maart 2009 INLEIDING Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school. Een slecht pedagogisch

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Wanneer wordt een kind van school gestuurd? Leerlingen kunnen, in het geval van ernstige misdragingen en in het geval van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Protocol Schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is toegebracht.

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering versie 20150914 Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school.

Nadere informatie

P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad tel.: 0320-251393 school@driestromenland.nl

P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad tel.: 0320-251393 school@driestromenland.nl P.C. Basisschool Driestromenland Voorstraat 336 8226 KA Lelystad tel.: 0320-251393 school@driestromenland.nl Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor

Nadere informatie

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Hofdijckschool april 2014 PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ontoelaatbaar gedrag door een leerling. Onder ontoelaatbaar gedrag wordt

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Advies door GMR: 21 september 2016 Vastgesteld door D/B:

Nadere informatie

Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol officiële waarschuwing, schorsing en verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst grensoverschrijdend gedrag door een leerling, waarbij psychisch

Nadere informatie

Protocol Schorsing en Verwijdering

Protocol Schorsing en Verwijdering Protocol Schorsing en Verwijdering Versie 2018 Openbaar Primair Onderwijs Borger-Odoorn Stichting OPO Borger-Odoorn De Baander 2; 9531MC Borger T: 0599-353570 E: info@opoborger-odoorn.nl I: www.opoborger-odoorn.nl

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Inleiding De directies van de scholen worden met enige regelmaat geconfronteerd met situaties die aanleiding kunnen geven tot het treffen van (disciplinaire) maatregelen

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Dit protocol treedt in werking als er sprake is van de volgende situaties: Ernstig ongewenst gedrag door een leerling, of ouder waarbij psychisch

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen GMR: 2 juli 2009 Bestuur: vastgesteld d.d. 13 juli 2009 1 Dit protocol treedt in werking als er volgens de directie sprake is van ernstig ongewenst gedrag

Nadere informatie

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID Inleiding De locatiedirecteur is binnen de door het bestuur vastgestelde kaders en met inachtneming van de wettelijke voorschriften belast met de inschrijving, uitschrijving

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen Geleding Besproken d.d. Besluitvorming d.d. Staf Staf 24-9-2014 Directeuren MT GMR GMR 3-12-2014 GMR 3-12-2014 (advies) College van Bestuur CvB 3-2-2015 Openbaar Primair Onderwijs Almelo Protocol Schorsing

Nadere informatie

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen

SKB de Veenplas. Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen SKB de Veenplas Protocol schorsen en verwijderen van leerlingen Besproken in MT: 6 september 2016 Vastgesteld door: GMR : adviesrecht: 21 september 2016

Nadere informatie

Protocol schorsen en verwijderen. Stichting voor Christelijk Onderwijs Dronten-Zeewolde

Protocol schorsen en verwijderen. Stichting voor Christelijk Onderwijs Dronten-Zeewolde Protocol schorsen en verwijderen Stichting voor Christelijk Onderwijs Dronten-Zeewolde Mei 2015 1. Inleiding Soms ontstaan er op school situaties die lijken uit te draaien op schorsing en/of verwijdering

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering De Spinaker SO Kortenaerkade 22 1813 EZ Alkmaar Tel. 072-5411800 E-mail www.despinaker.nl Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren

Nadere informatie

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL TIME-OUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Bijlage 9 PROTOCOL TIMEOUT, SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN De bevoegdheid tot schorsing en verwijdering van leerlingen in het primair onderwijs berust bij het bevoegd gezag van school. Het bevoegd

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Violier

Pestprotocol Basisschool De Violier Beleid: Pestprotocol Versie: januari 2013 Pestprotocol Basisschool De Violier In de missie en visie van de school hebben wij het volgende aangegeven: Wij verzorgen inspirerend onderwijs in een rijke leer-en

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering Protocol schorsing en verwijdering Regels en afspraken Om de voorspelbaarheid binnen onze school te vergroten, willen wij de bij ons geldende regels met betrekking tot de gevolgen van ongewenst gedrag

Nadere informatie

Protocol gedrag, time out en schorsing K.B.S. De Viersprong

Protocol gedrag, time out en schorsing K.B.S. De Viersprong Protocol gedrag, time out en schorsing K.B.S. De Viersprong Vastgesteld op 11 november 2011 door de m.r. Protocol gedrag, time-out, schorsen en verwijderen. Inleiding. Het pedagogisch klimaat is een belangrijke

Nadere informatie

Protocol Schorsing en Verwijderen

Protocol Schorsing en Verwijderen Protocol Schorsing en Verwijderen Inleiding Soms ontstaan er op school situaties die lijken uit te draaien op schorsing en/of verwijdering van leerlingen. Om diverse redenen zijn scholen erg terughoudend

Nadere informatie

Protocol disciplinaire maatregelen

Protocol disciplinaire maatregelen Protocol disciplinaire maatregelen Commissie: Onderwijs Directie-overleg: 16-02-2016 GMR: 16-06-2016 (instemming) Raad van Toezicht: n.v.t. College van Bestuur: 17-06-2016 Evaluatie: 17-06-2019 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Juni 2016 HS 1 Algemeen. Elke school neemt in zijn schoolgids een tekst op i.v.m. het schorsen en verwijderen van een leerling. In die tekst wordt verwezen

Nadere informatie

de school. Situaties waarin Verwijdering Time-out de rest van de dag de noot noot Schorsing

de school. Situaties waarin Verwijdering Time-out de rest van de dag de noot noot Schorsing Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Dit protocol treedtt in werking als er sprake is van de volgende situaties: Ernstig ongewenst gedrag door een leerling, of ouder waarbij psychischh

Nadere informatie

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling, waarbij psychisch en of lichamelijk letsel aan derden is

Nadere informatie

Preventie problemen. Situatie 1 : Incidentele gebeurtenissen 1

Preventie problemen. Situatie 1 : Incidentele gebeurtenissen 1 Gedragsprotocol Op de PWA-school is het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. Wanneer kinderen zich veilig voelen, dan komt dat hun ontwikkeling ten goede. Vandaar dat één van de schoolregels is

Nadere informatie

:protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

:protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Onderwerp :protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Auteur(s) :Monique Hoeijmakers Datum :10-04-2017 Inhoud van de notitie besproken met : CvB, GMR-afvaardiging onderwijs Financiële consequenties

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen

Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Protocol gedrag, time-out, rebound, schorsen en verwijderen Inleiding. Het pedagogisch klimaat is een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en medewerkers op school. Een slecht

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Indien er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling of een ouder/verzorger van deze leerling of een ernstig incident m.b.t. een leerling

Nadere informatie

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering

Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Protocol gedrag, time-out, schorsing en verwijdering Algemeen: In het belang van het handhaven van fatsoensnormen, orde, rust en veiligheid op school gelden regels en worden afspraken gemaakt. Zowel schooldirecteuren

Nadere informatie

Het gedragsprotocol van de Omnibus

Het gedragsprotocol van de Omnibus Het gedragsprotocol van de Omnibus Op De Omnibus is een goed pedagogisch klimaat erg belangrijk. Om dit te bereiken werken alle groepen met de Kanjertraining (Weide, 2008). Het doel van de Kanjertraining

Nadere informatie

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd.

Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Protocol schorsing en verwijdering van leerlingen Begripsomschrijving Van schorsing is sprake als een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Van verwijdering is sprake als een leerling

Nadere informatie

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID

LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID LEERLINGENBELEID EN VEILIGHEID Inleiding De locatiedirecteur is binnen de door het bestuur vastgestelde kaders en met inachtneming van de wettelijke voorschriften belast met de inschrijving, uitschrijving

Nadere informatie

Beleid basisschool Bösdael

Beleid basisschool Bösdael Pestprotocol Bösdael Onze principes: In de missie en visie van de school hebben we aangegeven dat we het van groot belang vinden dat alle mensen binnen onze school zich veilig en geborgen voelen. We hebben

Nadere informatie

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering

1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Protocol Schorsen & Verwijderen Stichting Penta in Hoorn 1. Aanloop naar schorsing en/of verwijdering Allereerst: het belang van het kind staat centraal. De schorsing en/of verwijdering als strafmaatregel

Nadere informatie

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs

Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering Versie 12 maart 2013 Openbaar basisonderwijs Protocol time out, schorsing en verwijdering van leerlingen Inleiding Dit protocol treedt in werking als er sprake

Nadere informatie

Pestprotocol St. Jan Baptistschool

Pestprotocol St. Jan Baptistschool Pestprotocol St. Jan Baptistschool Inleiding Op de St. Jan Baptistschool te Wassenaar werken we met de Kanjertraining. Om deze reden is ons pestprotocol vanuit het oogpunt van de Kanjertraining opgesteld.

Nadere informatie

Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol Time-Out, schorsing en verwijdering van leerlingen 2018-2019 Adres: Jan van Schoonvorststraat 1 6021BP Budel Tel: 0495-491432 Website: www.bravocollege.nl Dit protocol treedt in werking als er

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering

Schorsing en verwijdering Schorsing en verwijdering Inhoud Schorsing en verwijdering... 1 Schorsing en verwijdering... 3 Inleiding... 3 Normen, waarden en gedrag... 3 Maatregelen... 3 Sancties bij overtreding gedragsregels door

Nadere informatie

Zo gaan wij met elkaar om!

Zo gaan wij met elkaar om! Zo gaan wij met elkaar om! Omgangsregels cbs Willem de Zwijger Vastgesteld: Team: 19-01-15 MR: 04-03-15 Inhoud Inleiding bladzijde 2 Schoolregels cbs Willem de Zwijger bladzijde 2 Stappenplan bij overtreding

Nadere informatie

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs

Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs 1 Protocol Time-out, Schorsing en Verwijdering van leerlingen Stichting Markant Onderwijs 1. Inleiding Gelukkig geeft het gedrag van leerlingen zelden aanleiding tot onoverkomelijke problemen in een groep

Nadere informatie

Omgang- en gedragsprotocol De Parkenschool

Omgang- en gedragsprotocol De Parkenschool Omgang- en gedragsprotocol De Parkenschool Inleiding Voor u ligt het omgangsprotocol van onze school. Hierin staat hoe we vinden dat we met elkaar om moeten gaan. De Parkenschool is een school waar leerkrachten,

Nadere informatie

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN

PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN PROTOCOL SCHORSING EN VERWIJDERING VAN LEERLINGEN Leerlingen dienen in het belang van het onderwijs en in het belang van geordend schoolleven bepaalde gedragsregels van de school op te volgen. Wanneer

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Chr. Basisschool Oostergeest. Brinnummer: Laan van Oostergeest GA Warmond

PESTPROTOCOL. Chr. Basisschool Oostergeest. Brinnummer: Laan van Oostergeest GA Warmond 1 PESTPROTOCOL Chr. Basisschool Oostergeest Brinnummer: Laan van Oostergeest 2 2361 GA Warmond 071-3011480 www.oostergeest.net 2 Protocol PESTEN OP SCHOOL Pesten is een wezenlijk en groot probleem. Pestgedrag

Nadere informatie

Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring

Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring CONCEPT d.d. 9 januari 2012 Procedure schorsing en/of verwijdering en protocol inzake ernstige ordeverstoring Regels en afspraken Om de voorspelbaarheid binnen ons kindcentrum te vergroten, willen wij

Nadere informatie

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen

Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Regeling schorsing en verwijdering van leerlingen Overleg Datum Afgehandeld MT CVB GMR CVB Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beleid schorsing en verwijdering 3 3. Algemene criteria voor schorsing en verwijdering

Nadere informatie

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen Protocol voor schorsing en verwijdering van leerlingen 31 augustus 2017 Inleiding Met de invoering van de Wet passend onderwijs per augustus 2014 hebben scholen zorgplicht gekregen. Dat betekent dat ze

Nadere informatie

richtinggevend Beleidsprotocol m.b.t. Toelating, Berisping, Waarschuwing, Time-out, Schorsing, Verwijdering Stichting BOOM Oisterwijk

richtinggevend Beleidsprotocol m.b.t. Toelating, Berisping, Waarschuwing, Time-out, Schorsing, Verwijdering Stichting BOOM Oisterwijk richtinggevend Beleidsprotocol m.b.t. Toelating, Berisping, Waarschuwing, Time-out, Schorsing, Verwijdering Stichting BOOM Oisterwijk Eindversie van woensdag 27 juni 2012 Inhoudsopgave van dit beleidsprotocol

Nadere informatie

Protocol Gedrag, Schorsing en Verwijdering van de Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs te Lelystad

Protocol Gedrag, Schorsing en Verwijdering van de Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs te Lelystad Inleiding Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school. Een slecht pedagogisch klimaat gaat ten koste van het welbevinden van

Nadere informatie

PROTOCOL BIJ (ZEER) ERNSTIGE INCIDENT(EN)

PROTOCOL BIJ (ZEER) ERNSTIGE INCIDENT(EN) O.B.S. Kallenkote Kallenkote 29 8345 HC Kallenkote tel: 0521-513709 E-mail: directie@obskallenkote.nl PROTOCOL BIJ (ZEER) ERNSTIGE INCIDENT(EN) Stappenplan bij (zeer) ernstige incident(en) door één of

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Horst de Wijk

Pestprotocol obs De Horst de Wijk Pestprotocol obs De Horst de Wijk Op de Horst werken we met de Kanjertraining. We vinden dat ons pestprotocol daarom vanuit het oogpunt van de Kanjertraining moet worden opgesteld. Het pestprotocol ligt

Nadere informatie

PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING

PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING PROTOCOL TIME-OUT EN VERWIJDERING Protocol time-out en verwijdering, maart 2013 pagina 1 van 5 Dit protocol treedt in werking als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag door een judoka, ouders en/of

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering

Schorsing en verwijdering 2015 Schorsing en verwijdering SCHORSING EN VERWIJDERING DE BLAUWE LOPER Th. van Doesburgweg 4 -- 1703 DL Heerhugowaard 072 53 499 82 www.deblauweloper.nl -- info@deblauweloper.nl Schorsing en verwijdering

Nadere informatie

Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering

Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering Bijlage 10: Protocol schorsing en verwijdering Voor het primair onderwijs is in artikel 40 leden, 11 en 12 en 40c van de Wet Primair Onderwijs (WPO) geregeld onder welke omstandigheden het bestuur mag

Nadere informatie

Achtergrond informatie:

Achtergrond informatie: Pestprotocol Inleiding Voor u ligt het pestprotocol van de Koningin Wilhelminaschool. Met behulp van dit protocol willen wij het pestgedrag binnen de school voorkomen en indien nodig aanpakken. In onze

Nadere informatie

Schorsing en verwijdering. Stichting Proceon

Schorsing en verwijdering. Stichting Proceon Schorsing en verwijdering Stichting Proceon 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wanneer schorsen/verwijderen? 3. Eerste actie na ernstig incident/overtreding van de schoolregels 4. Schorsing 5. Verwijdering

Nadere informatie

BROCHURE LEERKRACHT. GBS EIKENLAAR Pesten! Wij zeggen neen!

BROCHURE LEERKRACHT. GBS EIKENLAAR   Pesten! Wij zeggen neen! BROCHURE LEERKRACHT GBS EIKENLAAR www.eikenlaar.be Pesten! Wij zeggen neen! Is het pesten of plagen? Hoe herken ik pesten? Wat kan ik doen tegen pesten? Gesprek aangaan met pester en slachtoffer. Stappenplan.

Nadere informatie

GEDRAGSCODE BIJ TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING

GEDRAGSCODE BIJ TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING GEDRAGSCODE BIJ TOELATING, SCHORSING EN VERWIJDERING Bijlagen: 1. Katern toelating en verwijdering 2. Protocol Schorsing en verwijdering 3. Criteria toelating 4. Onacceptabel gedrag 5. Weigering gebaseerd

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig!

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Anti pest protocol Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Proostdijschool, Mijdrecht Anti pest protocol Visie: De visie ten aanzien van pedagogisch klimaat van de school is: Vertrouwd Veilig, Verrassend

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen.

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen. Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen. Inleiding De meeste leerlingen krijgen gelukkig nooit met schorsing of verwijdering te maken. Maar soms ziet het bevoegd gezag (het CvB) geen andere uitweg

Nadere informatie

Westerdiep o.z. 96 7881 HG Emmer Compascuum (0591) 35 33 20 administratie@obs-bente.nl www.obs-bente.nl Aan de ouders, verzorgers, Alle leerlingen van o.b.s. de Bente hebben het pestprotocol ondertekend.

Nadere informatie

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING VERWIJDERING

PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING VERWIJDERING PROTOCOL GEDRAG, TIME-OUT, SCHORSING en VERWIJDERING Van Asch van Wijck 2012 / 2013 [Geef tekst op] Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 1 2. Normen, waarden en gezag blz. 1 2a. Gedragscode voor leerkrachten

Nadere informatie

Pestprotocol Januari 2015

Pestprotocol Januari 2015 Pestprotocol Januari 2015 Inhoud Doel Blz. 1 Definitie pesten Blz. 1 Digitaal pesten Blz. 1 Signalering Blz. 2 Aanpak probleemgedrag Blz. 3 Consequenties Blz. 5 Bijlages Blz. 6 Doel Het doel van dit pestprotocol:

Nadere informatie

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland)

Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) R.K. Basisschool Sint Jan Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jan (Waarland) Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot goede leerprestaties.

Nadere informatie

Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd

Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd Inhoudsopgave Omgangsprotocol CNS basisschool De Wingerd blz. 2 Inleiding. blz. 2 Waarom een omgangsprotocol blz. 2 Onze uitgangspunten.. blz. 2 Afspraken rondom

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

Protocol ongewenst gedrag Trampoline 2014

Protocol ongewenst gedrag Trampoline 2014 Inleiding Protocol ongewenst gedrag Trampoline 2014 Een belangrijke voorwaarde voor het goed functioneren van leerlingen en leerkrachten is het pedagogisch klimaat op school. Een goed pedagogisch klimaat

Nadere informatie

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet

OBS De Notenkraker Othelloweg 8, 3194 GS Hoogvliet Gedragsprotocol 2 0 1 4-2 0 1 5 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 De huisregels 2 De vier sterregels 2 Ongewenst gedrag voorkomen 3 Wat te doen bij ongewenst gedrag? 3 Schorsing 3 Verwijdering 4 Bijlage 1: Formulier

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN Hoe zien wij het graag ALGEMENE AFSPRAKEN 1.1 De school is een veilige school... We willen een school zijn waar kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten zich op

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE REGENBOOG

PESTPROTOCOL OBS DE REGENBOOG PESTPROTOCOL OBS DE REGENBOOG Het doel van dit pestprotocol Alle kinderen moeten zich tijdens hun basisschoolperiode op school veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en

Nadere informatie

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag

1. We volgen het vastgestelde protocol n.a.v. het grensoverschrijdende gedrag Protocol grensoverschrijdend gedrag Hoe gaan wij op CBS Marimba om met kinderen die grensoverschrijdend gedrag vertonen: Waarom hebben we op CBS Marimba een protocol grensoverschrijdend gedrag?: Als team

Nadere informatie

Pestprotocol Het Talent

Pestprotocol Het Talent Pestprotocol Het Talent Waarom een protocol? Alle kinderen moeten zich op onze school veilig voelen zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door duidelijke regels en afspraken te maken, kunnen kinderen

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef)

Gedragsprotocol. Waarden en normen op. (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Waarden en normen op RKBS Sint Jozef (Egmond aan den Hoef) Gedragsprotocol Jozefschool 1 Inleiding Een veilig klimaat en een prettige sfeer zijn belangrijke voorwaarden om te komen tot

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Incidentenprotocol Informatie voor ouders

Incidentenprotocol Informatie voor ouders Incidentenprotocol Informatie voor ouders Uitgangspunten bij dit protocol Op OBS Beukenlaan wordt blijvend aandacht geschonken aan een veilig klimaat in de school en op het schoolplein. De Gouden weken,

Nadere informatie

1. Pestprotocol 2 1.1 Waarom dit pestprotocol? 2 1.2 Wat is het verschil tussen pesten en plagen? 2. 2. Kanjertraining 4

1. Pestprotocol 2 1.1 Waarom dit pestprotocol? 2 1.2 Wat is het verschil tussen pesten en plagen? 2. 2. Kanjertraining 4 INHOUDSOPGAVE 1. Pestprotocol 2 1.1 Waarom dit pestprotocol? 2 1.2 Wat is het verschil tussen pesten en plagen? 2 2. Kanjertraining 4 2.1 Hoe willen we omgaan met pesten op obs Overstegen? 5 2.2 Uitgangspunten

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

Pestprotocol. De Triangel

Pestprotocol. De Triangel Pestprotocol De Triangel 1 Inleiding Pesten is een groot probleem, dat op alle scholen voorkomt. Ook op de Triangel krijgen we te maken met pestsituaties. In dit protocol staat beschreven wat wij doen

Nadere informatie

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. versie juni 2011 Pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Doel Alle kinderen moeten zich

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers

Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers Regeling time out schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen en ontzegging toegang van ouders en verzorgers Inleiding De regeling schorsing en (voornemen tot) verwijdering van leerlingen

Nadere informatie

Protocol. Time Out, Schorsen en Verwijderen. Zeister Vrije School

Protocol. Time Out, Schorsen en Verwijderen. Zeister Vrije School Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen Zeister Vrije School INHOUD 1. Inleiding 2. Begrippen: - Ernstig incident - Time-out - Schorsing - Verwijdering 3. Aanleidingen en regels - Procedure time-out

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 Protocol schorsing en verwijdering Dit protocol treedt in werking als er sprake is van ernstig ongewenst gedrag door een leerling. Wanneer de rust en veiligheid ernstig verstoord worden of wanneer de

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren Pestprotocol Basisschool St. Maarten Halsteren Versie december 2011 1 Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons.

Nadere informatie

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Voor u ligt het kanjerbeleid. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Dit is de samenvatting van het kanjerbeleid. Het volledige

Nadere informatie

We hebben respect voor elkaar: elkaars denken, elkaars uiterlijk, voor de verschillen tussen elkaar.

We hebben respect voor elkaar: elkaars denken, elkaars uiterlijk, voor de verschillen tussen elkaar. Omgangsprotocol Waarom een omgangsprotocol? Een veilig gevoel bij kinderen is ontzettend belangrijk. Alleen als kinderen zich op hun gemak voelen en met plezier naar school gaan, zullen ze zich op een

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 De dagelijkse werkwijze De basisschool is voor onze leerlingen een soort mini maatschappij. Hier kunnen ze binnen de veiligheid van onze school ervaringen opdoen ten aanzien van gedrag. Met eigen, maar

Nadere informatie

PESTPROTOCOL (versie april 2014)

PESTPROTOCOL (versie april 2014) PESTPROTOCOL (versie april 2014) Op de Lispeltuut willen wij de kinderen een veilige leeromgeving bieden. Kinderen moeten zich op een prettige en positieve manier kunnen ontwikkelen. Een gevoel van veiligheid

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol 2018-2019 Sint Gerardusschool Splitting 145 Sint Gerardusschool, de veilige school Afspraken m.b.t. omgaan met elkaar op de Sint Gerardusschool Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen

Nadere informatie

PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL

PESTBELEID BS De Windwijzer NIET NERGENS - NOOIT DOEL PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL Wij streven naar een pestvrije omgeving binnen onze school. Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor al onze kinderen garanderen. Wij maken

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol:

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten)

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pesten is een ingewikkeld probleem, dat vaak diepe sporen trekt in iemands leven. Wij onderschatten de impact niet, beschouwen pesten

Nadere informatie