Gemeentelijke Energiebesparing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeentelijke Energiebesparing"

Transcriptie

1 pagina 1 van 20 Gemeentelijke Energiebesparing Openbare Verlichting Gemeente Boxmeer Januari 2011 Gemeentelijke Energiebesparing Openbare Verlichting Gemeente Boxmeer

2 pagina 2 van 20 Inhoud Inleiding Huidige situatie Inventarisatie Energiescan Aanpak Bespaaropties Resultaten Energieverbruik en CO 2 uitstoot Energie- en onderhoudkosten Transportkosten cq. Capaciteitstarief Indicatieve investeringen Conclusie / Aanbevelingen Bijlage 1, Begrippenlijst Verlichting Bijlage 2, Toelichting lampsoorten... 18

3 pagina 3 van 20 Inleiding Tijden veranderen en onze prioriteiten veranderen mee. Vanaf het moment dat Henry Ford de T-Ford aan de lopende band liet produceren (1902), startte een tijd van grote industriële vooruitgang. De hele 20 e eeuw stond in het teken van productie, technische ontwikkeling en economische groei. Bedrijven en fabrieken groeiden en bloeiden en de maatschappelijke waardering daarvoor was groot. Niemand dacht na over de gevolgen. Eindelijk het inzicht Nu, in het begin van de 21 e eeuw, kunnen we geen krant meer openslaan of het milieu is een issue. Voor het eerst groeit ook structureel de maatschappelijke waardering voor milieubewustzijn, maar de vraag is wel wat ons nu te doen staat. Hoe pakken we het aan? Waar moeten we beginnen? Dat iedereen een steentje moet bijdragen is helder, maar welk steentje? Maak het verschil Energiebesparing is dus een belangrijk onderwerp, zo ook in de openbare verlichting (OVL). Het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van de meeste gemeenten wordt voor ruim 50% bepaald door deze openbare verlichting. Vanuit dat oogpunt is het voor gemeenten interessant om de besparingsmogelijkheden t.a.v. de openbare verlichting te (laten) onderzoeken. Beheerders en portefeuillehouders van openbare verlichting hebben dan ook een positie waarmee ze daadwerkelijk het verschil kunnen maken. Aan de slag In het kader van deze energiebesparing heeft Ziut voor de Gemeente Boxmeer een energiescan uitgevoerd. Hiermee kan men inzicht krijgen in de besparingsmogelijkheden m.b.t. de openbare verlichting in de gemeente. Deze energiescan vormt een belangrijke input voor het te ontwikkelen beleidsplan openbare verlichting.

4 pagina 4 van 20 1 Huidige situatie 1.1 Inventarisatie Uit gegevens van de Gemeente Boxmeer blijkt dat het OVL-areaal bestaat uit X armaturen met in totaal X lampen. Deze aantallen zijn exclusief ANWB wegwijzers. Lampsoort in armatuur (zie bijlage 2 voor een toelichting op de lampsoorten) Aantal armaturen SOX / SOXE SON / SONT PLL / PLT / PLC / PLS SL 59 TL / TLD CDMT / CDOTT / CDOET / CDMTD 104 LED 76 HPIT / HPLN 4 Totaal OVL-areaal Boxmeer Tabel 1-1: Aantal armaturen in de kern Boxmeer. Het indicatief berekende elektriciteitsverbruik van 2009 voor OVL in de Gemeente Boxmeer bedroeg circa kwh/jr. De totale emissie hierbij bedraagt circa 662,5 ton CO 2 per jaar. De gemeente Boxmeer past veel wit licht toe. Wit licht wordt aanbevolen voor gebieden met een verblijfsfunctie doordat er hiermee een betere kleurherkenning ontstaat wat bijdraagt aan de sociale veiligheid.

5 pagina 5 van 20 2 Energiescan 2.1 Aanpak In de energiescan van de Gemeente Boxmeer is op straatniveau onderzocht in hoeverre de verlichting kan worden aangepast/vervangen zodat energie- en onderhoudskosten bespaard kunnen worden. Hierbij is bekeken welke lichtbronnen het best geschikt zijn als vervanger voor de huidige lichtbronnen waarbij ook is gedacht aan nieuwe technieken zoals statisch dimmen en het toepassen van LED s. 2.2 Bespaaropties Met de gedachte de verlichting zuiniger en veiliger te maken in combinatie met het indien mogelijk toepassen van nieuwe technieken als dimmen van de verlichting en het gebruik van LED s is een vervangingsplan opgesteld. Er is hierbij uitgegaan van bestaande masthoogten en mastafstanden. Dat houdt in dat er geen masten worden vervangen of verplaatst. Mocht de gemeente besluiten de aanbevelingen daadwerkelijk uit te gaan voeren, dan kan het tijdens de engineeringfase voorkomen dat er in een bepaalde straat wel masten verplaatst, verwijderd of vervangen moeten worden. In dit onderzoek is er vanuit gegaan dat het vermeerderen van de masten in straat A en het verminderen van masten in straat B elkaar grotendeels opheffen. Het opgestelde verlichtingsplan voor het vervangen van een groot aantal armaturen bestaat uit 4 varianten. Binnen de gemeente worden veel lampen om en om geschakeld. De bespaaropties 1 en 2 stellen respectievelijk de vervangingen voor waarbij de huidige lampen worden vervangen door standaard lampen en met dezelfde brandroosters, en LED lampen met dezelfde brandroosters. De bespaaropties 3 en 4 stellen respectievelijk de vervangingen voor standaard lampen waarbij alle lampen op nachtrooster worden geschakeld in combinatie met dimmen, en LED in combinatie met dimmen. Doordat er bij bespaaropties 3 en 4 wordt berekend wat de besparingen zijn bij het dimmen van de verlichting, wordt het areaal geschakeld op het nachtbrandrooster. Dit geeft tevens een verhoogde gelijkmatigheid bij het dimmen van de verlichting. Werkwijze Ten eerste is de huidige situatie bepaald waarbij alle gegevens zoals verbruik, kosten, uitstoot etc. berekend zijn. Vervolgens zijn voor de verschillende besparingsopties deze zelfde waarden berekend. Bij alle berekeningen is uitgegaan van onderstaande gegevens:

6 pagina 6 van 20 - Alle lampen zijn geschakeld volgens een nacht of een avond-ochtend brandrooster. Hierbij zijn de tijden tussen de uren 23:30 en 07:00 uur. - Energiekosten: Leveringskosten kwh PIEK: 0,1085 Leveringskosten kwh DAL: 0,0592 Energiebelasting kwh (gemiddeld): 0, Het daltarief valt in de uren tussen 23:30 uur en 7:00 uur op werkdagen en op zaterdag, zondag en feestdagen. - Alle kosten/tarieven zijn gebaseerd op het prijspeil anno 2010 en er is géén rekening gehouden met toekomstige stijgingen/dalingen hiervan. - Bestaande mastafstanden en masthoogtes worden gehandhaafd - De netverliezen zijn in de berekeningen buiten beschouwing gelaten. - CO 2 uitstoot = verbruik in KWh * 0,58 (gemiddelde). Let op! Deze factor (0,58) kan per energieleverancier verschillen. In onderstaande tabellen worden alle resultaten per onderdeel (verbruik, kosten en uitstoot) weergegeven van de huidige situatie ( voor ) met daarnaast voor elke bespaaroptie de theoretische toekomstige situatie ( na ). In een separate bijlage zijn de resultaten in een totaal vervangingsplan uitgewerkt. Bij de verschillende bespaaropties zijn diverse regels ingevuld middels een -, wat inhoudt dat het lamptype niet wijzigt t.o.v. het huidige. Op deze manier kunnen de verschillen tussen de bespaaropties duidelijk inzichtelijk worden gemaakt. 3 Resultaten 3.1 Energieverbruik en CO 2 uitstoot Bij alle 4 de situaties zal door het toepassen van energiezuinige lampen een energiebesparing optreden. Deze besparing zal daarnaast extra toenemen door het dimmen van de verlichting en het toepassen van LED armaturen. Daarnaast zal door de afname van het energieverbruik ook de uitstoot van CO 2 in kg afnemen. De CO 2 uitstoot heeft een relatie met het verbruik en is afhankelijk van de mix die gebruikt wordt om energie op te wekken in een centrale. Hoewel CO 2 reductie in relatie met het klimaat een actueel thema is, is het als losstaand item niet alleszeggend. Indien namelijk gebruik wordt gemaakt van kernenergie zal de CO 2 uitstoot nihil zijn. Bij de opwekking van kernenergie ontstaat echter ook radioactief afval (kernafval). Dit radioactief afval is gedurende een bepaalde tijd (tot wel duizenden jaren) gevaarlijk voor de volksgezondheid en het milieu en dient daarom op speciale wijze te worden opgeslagen en verwerkt.

7 pagina 7 van 20 Bespaaroptie 1 Bespaaroptie 2 Bespaaroptie 3 Bespaaroptie 4 Voor (kwh) Verbruik per jaar Na (kwh) Verschil (kwh) Verschil (%) -5,8-8,6 +2,8-15,7 Voor (kg) CO 2 uitstoot per jaar Na (kg) Verschil (kg) Verschil (%) -5,8-8,6 +2,8-15,7 Tabel 3-1: Totaal verbruik in kwh, CO 2 uitstoot in kg per jaar voor de Gemeente Boxmeer. Grafiek 3-1: Totaal verbruik in kwh p/j en CO 2 uitstoot in kg p/j voor de Gemeente Boxmeer. 3.2 Energie- en onderhoudkosten De energiekosten zijn gebaseerd op het verbruik per kwh in het piek- en het daltarief. De berekende energiekosten zijn excl. BTW en omvatten de leveringskosten en energiebelasting. De onderhoudskosten zijn berekend op basis van de groepsremplace, het beheer van de bestanden, de incidentiele lampvervangingen (n.v.t. bij LED) en reparaties (theoretisch benaderde kosten per lamptype).

8 pagina 8 van 20 Bespaaroptie 1 Bespaaroptie 2 Bespaaroptie 3 Bespaaroptie 4 Energiekosten per jaar Voor ( ) Na ( ) Verschil ( ) Verschil (%) -5,9-8,7 +1,8-16,3 Onderhoudskosten per jaar Voor ( ) Na ( ) Verschil ( ) Verschil (%) -1,4-13,0-3,9-22,7 Tabel 3-2-1: Energie- en onderhoudskosten in per jaar voor de Gemeente Boxmeer. Grafiek 3-2-1: Energie- en onderhoudskosten in p/j voor de gemeente Boxmeer. 3.3 Transportkosten cq. Capaciteitstarief Per 2009 is de methodiek voor het berekenen van de transportkosten (kosten ten behoeve van het in stand houden het ondergrondse netwerk) gedeeltelijk gewijzigd. Voorheen werden de transportkosten berekend op basis van het verbruik in kwh. In de nieuwe situatie wordt afgerekend op basis van het zgn. capaciteitstarief, waarbij een gemeente een vast bedrag betaalt per OVL aansluiting (onafhankelijk van het verbruik van de betreffende aansluiting).

9 pagina 9 van 20 Belangrijkste gevolg van deze nieuwe systematiek is dat het besparen van energie voor een gemeente géén financiële besparing meer oplevert op de transportkosten c.q. het capaciteitstarief. Derhalve worden deze kosten dan ook in de GEO rapportage volledig buiten beschouwing gelaten. 3.4 Indicatieve investeringen De uitgewerkte bespaaropties vereisen allemaal een investering. Eventuele beslissingen om over te gaan tot uitvoering hangen onder andere af van deze investering. Met behulp van de eerder berekende besparingen kan de terugverdientijd van de investering berekend worden. Investering omvat Investeringskosten Bespaaroptie 1 2 OVL armaturen (CDMT/CDOTT lichtbron) incl. EVSA OVL armaturen (PLL Xtra lichtbron) incl. EVSA 2 OVL armaturen (SL lichtbron) incl. EVSA 564 OVL armaturen (SONT PIA PLUS lichtbron) incl. EVSA 881 OVL armaturen (SOXE lichtbron) incl. EVSA 720, ,- 460, , ,- Totaal ,- Bespaaroptie OVL armaturen (LED lichtbron) ,- Totaal ,- Bespaaroptie OVL armaturen (PLL Xtra lichtbron) incl. dimbaar EVSA 5 OVL armaturen (PLC lichtbron) incl. dimbaar EVSA , ,- 106 OVL armaturen (CDMT/CDOTT lichtbron) incl. dimbaar EVSA ,- 65 OVL armaturen (SL lichtbron) incl. dimbaar EVSA OVL armaturen (SONT PIA PLUS lichtbron) incl. dimbaar EVSA 2 OVL armaturen (HPIT lichtbron) incl. dimbaar EVSA , , ,- Totaal ,- Bespaaroptie OVL armaturen (LED lichtbron) incl. dimmen ,- Totaal ,- Tabel 3-4-1: Raming totale investeringskosten voor de gemeente Boxmeer.

10 pagina 10 van 20 Een belangrijke toelichting bij de genoemde investeringskosten zijn de uitgangspunten die zijn genomen bij het bepalen hiervan: - De huidige armaturen vertegenwoordigen géén restwaarde. - De Gemeente Boxmeer maakt géén gebruik van financieringsfondsen, afschrijvingsfondsen en/of subsidies voor toekomstige vervangingen in het OVLareaal. Middels deze totale investeringskosten en de potentiële besparingen kan een schatting worden gemaakt van de terugverdientijd voor de investering. Bespaaroptie 1 Bespaaroptie 2 Bespaaroptie 3 Bespaaroptie 4 Investering ( ) Besparing ( /jr) Terugverdientijd (jr) 179,6 66, Tabel 3-3-4: Terugverdientijd voor de gemeente Boxmeer. Een belangrijke toelichting is dat in bovengenoemde investeringsbedragen overlappingen zitten met investeringen ten behoeve van reguliere vervangingen (o.b.v. economische levensduur). Indien men besluit om de aanbevelingen in de energiescan door te voeren, zullen de benodigde investeringen voor reguliere vervangingen afnemen.

11 pagina 11 van 20 4 Conclusie / Aanbevelingen In deze energiescan is bekeken hoe de verlichting in de Gemeente Boxmeer vervangen/aangepast kan worden zodat er bespaard kan worden op energie- en onderhoudskosten. Uit de resultaten blijkt dat de grootste energie- en kostenbesparing te behalen valt met LED verlichting (bespaaroptie 4). Deze bespaaroptie vergt een grote investering, daar tegenover staat wel een duurzame OVL areaal, met een lage energieverbruik en lage onderhoudskosten. De bespaaropties 1 tot en met 3 vereisen een lagere investering, daar tegenover staat t.o.v. bespaaroptie 4 minder besparing energie en kosten. Een belangrijk aandachtspunt is dat het toepassen van statisch dimmen meer gelijkmatigheid creëert wat resulteert in een verhoogde verlichtingskwaliteit. Op basis van de benodigde investering, de jaarlijkse besparingen en terugverdientijd, wordt bespaaroptie 4 voor de Gemeente Boxmeer aanbevolen. Hierbij wordt geadviseerd om, afhankelijk van de leeftijd van de armaturen en de beschikbare financiële middelen van de gemeente, de aanbevolen bespaaroptie fasegewijs uit te voeren teneinde de in het rapport benoemde besparingen te realiseren.

12 pagina 12 van 20 datum Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het document. Bijlage 1, Begrippenlijst Verlichting Absolute gelijkmatigheid (U O) De verhouding tussen de laagste en de gemiddelde waarde van de wegdekluminantie. Adaptatie Letterlijk: geschiktmaking. Adaptatie maakt het oog geschikt om te functioneren bij iedere verlichtingssterkte. Armatuur De behuizing/draagconstructie van een lamp, waarvan het doel is het licht juist te richten. Assimilatiebelichting Zorgt in kassen bij weinig zonlicht voor een extra groei (assimilatie) van planten. Boven het gewas worden vaste of mobiele natrium- of kwiklampen gehangen. Beheer Beheer richt zich zowel op de activiteiten en maatregelen die betrekking hebben op de instandhouding van de verlichtingsinstallatie, als op de maatregelen die nodig zijn om de doelen voor vernieuwing van het OVL-systeem te bereiken. Beleid Beleid richt zich enerzijds op het formuleren van ambities en doelen en anderzijds op de keuzes die in de openbare verlichting gemaakt worden om die doelen te bereiken. De ambities en doelen kunnen onder meer betrekking hebben op de openbare ruimte, milieueffecten en energieverbruik. Bermfactor (SR) De verhouding tussen de gemiddelde verlichtingssterkte op de stroken ter breedte van 5 meter direct naast de randen van de rijbaan en de gemiddelde verlichtingssterkte op de aangrenzende rijstroken. Bioritme Natuurlijk ritme van de biologische cycli van een mens, dier of plant, waardoor het goed of slecht functioneren op een gegeven moment bepaald wordt.

13 pagina 13 van 20 datum Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het document. CO 2 CO 2 is een chemische verbinding van een koolstofatoom (C) en twee zuurstofatomen (O). We noemen het ook wel kooldioxide. CO 2 is een gas dat in de natuur zelf voorkomt, maar het is ook een stof die uit alle natuurlijke brandstoffen bij verbranding ontstaat. CO 2 draagt bij tot het leven op aarde. Het hoopt zich samen met andere gassen op in de atmosfeer. Deze gaslaag in de atmosfeer (te vergelijken met een deken) zorgt ervoor dat de aarde niet teveel warmte afstraalt aan het heelal. Zonder deze gaslaag zou het vele malen kouder op aarde zijn. Deze gaslaag werkt als een broeikas. Door de uitstoot van CO 2 neemt het broeikaseffect toe. De mens heeft de afgelopen honderd jaar veel gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. De deken van gassen die de warmte op aarde vasthoudt, wordt steeds dikker. Het klimaat over de hele wereld wordt daardoor warmer en ecosystemen dreigen te ontsporen. Contrast Het verschil tussen opvallende tegenstellingen van naast elkaar geplaatste elementen (hoe hoger het contrast, des te opvallender is de tegenstelling). Bijvoorbeeld tussen licht en donker, tussen twee kleuren, tussen personen enz. Donkertegebied Gebied dat is ingericht om zo donker mogelijk te zijn, vergelijkbaar met een stiltegebied. Drempelwaardeverhoging (TI) Maat voor het verlies aan waarneming, veroorzaakt door de storende verblinding van de armaturen van een wegverlichtingsinstallatie. Dynamische verlichting Afhankelijk van actuele of lokale omstandigheden, zoals weer, verkeer en tijdstip, wordt de intensiteit van de verlichting aangepast. Economische levensduur In bedrijfskundige zin de periode waarin een product verouderd is. Veroudering treedt op doordat er nieuwe producten op de markt komen waarin de jongste technische kennis is verwerkt. De economische levensduur komt tot uitdrukking in de afschrijving van de investering in een product. Energie-efficiëntie Het efficiënt gebruik van energie, besparing dus, en in het bijzonder bij energieintensieve processen/omstandigheden. Floodlight Aanstraling van gebouwen. Fossiele brandstoffen Overblijfselen van levensvormen uit het verleden die nu worden gewonnen voor de energieproductie, bijvoorbeeld olie, aardgas en steenkool.

14 pagina 14 van 20 datum Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het document. Frequentie Aantal trillingen elektromagnetische straling per tijdseenheid. Eenheid: Hertz (Hz). Gemiddelde verlichtingssterkte (Ē h) Horizontale verlichtingssterkte, gemiddeld over het wegoppervlak. Eenheid: lux (lx). Gemiddelde wegdekluminantie (L.) De luminantie van het wegoppervlak, gemiddeld over de rijbaan. Eenheid: candela per vierkante meter (cd/m²). Golflengte Afstand tussen twee golftoppen of twee golfdalen van een elektromagnetische straling. Eenheid: meter (m) / nanometer (nm). Grensmagnitude Magnitudewaarde van 6 à 7. Dit geeft de magnitude aan van de zwakste ster die men nog met het blote oog kan waarnemen bij volstrekt donkere hemel. Horizontale gelijkmatigheid (U h) De verhouding tussen de laagste en de gemiddelde waarde van de verlichtingssterkte op een wegdek Illuminantie Het oplichten van een horizontaal of verticaal oppervlak in de omgeving van een lichtbron. Katoogje Klein reflecterend plaatje op wegen dat oplicht zodra het beschenen wordt. Kengetal De omschrijving van 'ingedikte' informatie, die zich leent om de gevolgen van provinciaal OVL-beleid inzichtelijk te maken voor management en bestuur. De belangrijkste vormen van toepassing zijn monitoring en benchmarking. Klemtoonverlichting Verlichting gericht op een bepaald object, vaak een historisch gebouw of monument, om er de aandacht op te vestigen.

15 pagina 15 van 20 datum Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het document. Kleurtemperatuur (K) De "kleur" van het licht, uitgedrukt in Kelvin. Kleurweergave index (Ra) Een procentuele waarde, die toont hoe goed de bron in staat is om kleuren van objecten weer te geven (afhankelijk van het spectrum van de bron). De kleurweergave-index wordt uitgedrukt in een getal gaande van 0 tot 100. Lampen met een kleurweergave-index tussen 80 en 90 hebben een zeer goede kleurweergave. Kunstlicht Kunstmatig licht zoals van lampen, fakkels enz. Kyoto Klimaatverdrag Kyoto (16 februari 2005) waarbij de deelnemende landen waaronder Nederland zich tot doel hebben gesteld in de periode van 2008 tot 2012 de totale emissie van broeikasgassen met minstens 5% omlaag te brengen t.o.v het niveau van Langsgelijkmatigheid (U I) De verhouding tussen de laagste en de hoogste waarde van de wegdekluminantie, gemeten langs de lijn door de waarnemersplaats boven het midden van iedere rijstrook, waarbij de waarnemer zich op 1,5 meter hoogte bevindt. LED (Light Emitting Diode) Moderne elektronische lichtbron (halfgeleider) met een laag energieverbruik en een lange levensduur.

16 pagina 16 van 20 datum Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het document. Licht Het voor het menselijke oog zichtbare deel van het spectrum. De golflengte bevindt zich dan tussen 380 en 780 nm. Bij golflengtes boven de 780 nm spreekt men van infrarood licht. Lichthinder Overlast die de mens ondervindt van kunstlicht, hetzij in de vorm van regelrechte verblinding, hetzij als verstorende factor bij het verrichten van avondlijke en nachtelijke activiteiten, hetzij als bron van onbehagen. Lichtkoepel Band van licht rond een lichtbron, meestal aan de horizon. Lichtsterkte (cd) De hoeveelheid straling die een lichtbron uitzendt in een bepaalde richting. Eenheid: candela (cd). Lichtstroom (lm) De hoeveelheid licht die per seconde uit de lichtbron komt (lichtsterkte). Eenheid: lumen (lm). Lichtvervuiling Kunstlicht dat op plaatsen schijnt waar het overbodig/niet de bedoeling is. Luminantie (cd/m²) Hoeveelheid licht die onder een bepaalde hoek wordt afgegeven door een oppervlak, uitgesmeerd over een eenheid van 1 m². Eenheid: candela per vierkante meter (cd/m²). Minimum verlichtingssterkte (Eh, min) Laagste horizontale verlichtingssterkte op een wegoppervlak Monochromatisch Eénkleurig licht, licht van één bepaalde golflengte. Nederlands Normalisatie instituut (NEN) Als Nederlands centrum van normalisatie helpt NEN bedrijven en andere partijen om onderling heldere en toepasbare afspraken te maken. Noorderlicht Poollicht aan de noordpool.

17 pagina 17 van 20 datum Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het document. NPR richtlijn In de NPR richtlijn worden verlichtingsklassen voor wegverlichting gedefinieerd in relatie tot de visuele behoeften van de weggebruikers. Ze worden in verband gebracht met de technische aspecten van weggebruik en verkeersgedrag in verschillende verkeerssituaties. Openbare Ruimte De ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Het is een plaats waar een groot deel van het publieke leven zich afspeelt. Openbare Verlichting Verlichtingsinstallaties die ten doel hebben om het openbare leven na het invallen van de duisternis zo veilig mogelijk te laten functioneren. Politiekeurmerk Veilig Wonen Het Keurmerk is een initiatief vanuit de politieorganisatie ter voorkoming van criminaliteit in de woonomgeving. De essentie van dit keurmerk is dat de veiligheidssituatie van een wijk wordt beoordeeld. Poollicht Lichtverschijnsel aan de hemel in de polaire streken als gevolg van de botsing van deeltjes van de zon met de bovenste aardatmosfeer; ook wel aurora genoemd. Skybeamer Hoog vermogen lamp, gericht op de hemel, gebruikt voor promotiedoeleinden. Sociale veiligheid Een sociaal veilige omgeving is een omgeving waarin men zich zonder direct gevoel voor dreiging of gevaar voor confrontatie met geweld kan bewegen. Sterradiaal (sr) Eenheid van ruimtehoek. Een bol heeft een oppervlakte van 4xPi sr (ongeveer sr). Straling Hoeveelheid uitgestraald licht dat op een bepaalde oppervlakte-eenheid wordt waargenomen. Eenheid: Watt per vierkante meter (W/m²). Technische levensduur De periode dat een machine technisch gesproken in staat is te produceren. De machine is aan het einde van de technische levensduur versleten of kapot. Verkeersveiligheid Een veilige en vlotte afwikkeling van het verkeer. Een goed ontworpen openbare verlichtingsinstallatie zorgt voor een verkeersveiligere omgeving bij duisternis. Verlichtingssterkte (lux) Hoeveelheid licht (lumen) die per vierkante meter op een vlak valt (1 lux = 1 lm/m²). Eenheid: lux (lx). Watt (W) Eenheid van vermogen.

18 pagina 18 van 20 datum Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het document. Bijlage 2, Toelichting lampsoorten Lichtbronsoort Type Kenmerken Toepassing Lagedruk natriumlichtbron SOX(-E) - zeer hoge lichtopbrengst (Gem.: ± 160 Lm/W) - lichtkleur oranje geel - kleurherkenning slecht (Ra = 0) - stroomwegen - ontsluitingswegen categorie A en B (buiten bebouwde kom) SOX(-E) Hogedruk natriumlichtbron SON(-T) - hoge lichtopbrengst (Gem.: ± 100 Lm/W) - lichtkleur geel - kleurherkenning redelijk (Ra = 26-40) - ontsluitingswegen categorie B binnen de bebouwde kom en wijkontsluitingswegen - winkel- en uitgaanscentra (sfeer) - parkeerterreinen SON SON(-T) Hogedruk Kwikdamplichtbron HPLN - relatief lage lichtopbrengst (Gem.: ± 50 Lm/W) - lichtkleur blauwachtig wit - kleurherkenning redelijk (Ra =36-55) wordt vanwege relatief lage lichtopbrengst per Watt en hoge milieukosten niet meer toegepast in nieuwe installaties HPLN

19 pagina 19 van 20 datum Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het document. Fluorescentie lichtbron TL / PL - hoge lichtopbrengst (Gem.: ± 75 Lm/W) - lange levensduur (alleen PLlichtbron) - lichtkleur wit / warmwit - kleurherkenning goed (Ra > 80) - buurtontsluitingswegen - woonstraten en woonerven - fietspaden - parkeerterreinen in woongebied PL-L PL-S PL-E PL-T PL-C TL-S TL-D TL-M (ANWB) Metaal Halogeenlichtbron CDO / CDM - hoge lichtopbrengst (Gem.: ± 75 Lm/W) - buurtontsluitingswegen - woonstraten en woonerven (in (keramische brander) - lange levensduur - lichtkleur wit mindere mate) - parkeerterreinen in - kleurherkenning goed (Ra > woongebied 80) CDM-TD CDO CDM-TT CDM-T

20 pagina 20 van 20 datum Fout! Geen tekst met de opgegeven stijl in het document. Cosmopolis - Metaal Halogeenlichtbron (keramische brander) CPO - hoge lichtopbrengst (Gem.: ± 100 Lm/W) - lichtkleur wit - kleurherkenning goed (Ra > 80) - 10% grotere afstanden tussen de LM mogelijk. - buurtontsluitingswegen - woonstraten en woonerven (in mindere mate) - parkeerterreinen in woongebied CPO

BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK

BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 2 VERLICHTINGSTECHNIEK INHOUDSOPGAVE 1 TECHNIEK VERLICHTING... 3 2 DAGLICHT EN KUNSTLICHT... 3 3 ENKELE TECHNISCHE BEGRIPPEN... 4 3.1 Lichtstroom... 4

Nadere informatie

Verlichtingsscan. Gemeente Koggenland. Juli 2012. Pagina 1 van 16

Verlichtingsscan. Gemeente Koggenland. Juli 2012. Pagina 1 van 16 Verlichtingsscan Gemeente Koggenland Juli 2012 Pagina 1 van 16 Opdrachtgever opdrachtgever : Gemeente Koggenland contactpersoon : Dhr. R. Gotjé Opdrachtnemer opdrachtnemer : Ziut Advies B.V. contactpersoon

Nadere informatie

Vervangingsplan. Openbare verlichting Oktober Pagina van 16

Vervangingsplan. Openbare verlichting Oktober Pagina van 16 Vervangingsplan Openbare verlichting 2012-2016 Oktober 2011 1 Pagina van 16 Documentnummer: Documentversie: 11AB241A&L Definitief Datum: Oktober 2011 Contactpersoon: Jan-Paul Röst, 06 15 15 96 68 Pagina

Nadere informatie

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter?

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Factsheets OVL lampenkwaliteitsprofielen Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Openbare verlichting hebben we nodig voor onze verkeersveiligheid, sociale veiligheid en het aantrekkelijk maken

Nadere informatie

Fietspad/wandelpad. Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties. >> Als het gaat om energie en klimaat

Fietspad/wandelpad. Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties. >> Als het gaat om energie en klimaat Fietspad/wandelpad Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties >> Als het gaat om energie en klimaat Kenmerken van de weg Het fietspad wordt gebruikt voor woon-, werken schoolverkeer. Het pad is 3

Nadere informatie

Energiebesparing Openbare Verlichting

Energiebesparing Openbare Verlichting Energiebesparing Openbare Verlichting Gemeente Oegstgeest juni 09 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doel... 3 3. Aanpak... 4 4. Invoergegevens... 5 5. Uitkomsten... 6 5.1 Besparingspotentieel... 6 5.2 Besparingsopties...

Nadere informatie

Gemeentelijk besluit Energiebesparing bij Openbare Verlichting (OVL)

Gemeentelijk besluit Energiebesparing bij Openbare Verlichting (OVL) Gemeentelijk besluit Energiebesparing bij Openbare Verlichting (OVL) Inleiding De primaire functie van openbare verlichting is een bijdrage te leveren aan verkeersveiligheid en de sociale veiligheid op

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Fotometrie 1 Voor het beschrijven van eigenschappen en specificaties van licht en lichtbronnen bestaan gestandaardiseerde begrippen en eenheden. CIE Commission Internationale de l Eclairage 2 Vermogen

Nadere informatie

Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting

Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting Bijlage 1 bij Beleidsplan Openbare verlichting Gemeente Deurne Versie: V1_0 Status: Definitief 10 december 2014 Deze bijlage behoort bij het Beleidsplan Openbare Verlichting Deurne. Colofon Beleidsplan

Nadere informatie

ZX Ronde zondag 5 oktober 2014

ZX Ronde zondag 5 oktober 2014 ZX Ronde zondag 5 oktober 2014 Verhaaltje..Tussen Watt en Lumen Dit een verhaaltje gaat over de verschillen tussen de lichtopbrengst van lichtbronnen wat aansluit op het verhaalt over licht en lichtbronnen

Nadere informatie

*D13.001408* D13.001408

*D13.001408* D13.001408 MEMO Van: Afdeling Ruimte en Groen Datum: 29 januari 2013 Onderwerp: Beleidsplan openbare verlichting 2013-2017 Bijlagen: Verlichtingsscan, beleidsplan OVL 2013-2017 en beheersplan *D13.001408* D13.001408

Nadere informatie

Bijlage 2. Plan van Aanpak Duurzaamheid. Gemeente Teylingen. November Pagina 1 van 9

Bijlage 2. Plan van Aanpak Duurzaamheid. Gemeente Teylingen. November Pagina 1 van 9 Bijlage 2 Plan van Aanpak Duurzaamheid Gemeente Teylingen November 2011 Pagina 1 van 9 Opdrachtgever opdrachtgever : Gemeente Teylingen contactpersoon : Dhr. E. Schreve Opdrachtnemer opdrachtnemer : Ziut

Nadere informatie

Analyse openbare verlichting Gemeente Ommen

Analyse openbare verlichting Gemeente Ommen Analyse openbare verlichting Gemeente Ommen Colofon Analyse openbare verlichting Gemeente Ommen Opdrachtgever bestuursdienst Ommen-Hardenberg Opdrachtnemer Infra-lux BV Opgesteld door A.R. Gijzel Intern

Nadere informatie

Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte

Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte Verlichtingsmiddelen Martin Springer / 8 Juli 2013 Kwaliteit & Kosten Verlichting Openbare Ruimte Bezuinigingen Wet & Regelgeving Kwaliteit & Kosten Verlichting

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2017-2021 Programma : Wonen Voorstelnummer : 17.04 Info bij

Nadere informatie

BIJLAGE 3 TOELICHTING ENERGIEVERBRUIK EN ENERGIEBESPARINGSOPTIES

BIJLAGE 3 TOELICHTING ENERGIEVERBRUIK EN ENERGIEBESPARINGSOPTIES BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 3 TOELICHTING ENERGIEVERBRUIK EN ENERGIEBESPARINGSOPTIES Bijlage 3 bij Beleidsplan Openbare Verlichting 2013 2017 Pagina 1 van 12 INHOUDSOPGAVE 1 TOELICHTING

Nadere informatie

BNR PRODUCTS LED GROEN BOEK. Een kostenvergelijking van led met traditionele gloeilampen, halogeen spots en CFL spaarlampen

BNR PRODUCTS LED GROEN BOEK. Een kostenvergelijking van led met traditionele gloeilampen, halogeen spots en CFL spaarlampen BNR PRODUCTS LED GROEN BOEK Een kostenvergelijking van led met traditionele gloeilampen, halogeen spots en CFL spaarlampen Voorwoord Led verlichting is duur! Het is een veel voorkomende opmerking. Terecht

Nadere informatie

5 Verlichtingsaspecten bij werkstations

5 Verlichtingsaspecten bij werkstations 5 Verlichtingsaspecten bij werkstations 5.1 Licht Licht is een vorm van energie bestaande uit elektromagnetische straling. Zichtbaar licht is de elektromagnetische straling die wordt uitgezonden in het

Nadere informatie

Notitie LH/01160İVS3. Grootschalige ledvervanging Stormpolder. L. Hoebink R. Briënne

Notitie LH/01160İVS3. Grootschalige ledvervanging Stormpolder. L. Hoebink R. Briënne Notitie Betreft Grootschalige ledvervanging Stormpolder Kenmerk LH/01160İVS3 Van Aan L. Hoebink R. Briënne Datum 28 november 2016 Inleiding In de afgelopen periode heeft de gemeente zich gefocust op de

Nadere informatie

Verlichting PREBES 04/12/2018. Enkele begrippen Wetgeving en normen Metingen Noodverlichting Blue Light Hazard

Verlichting PREBES 04/12/2018. Enkele begrippen Wetgeving en normen Metingen Noodverlichting Blue Light Hazard PREBES 04/12/2018 Enkele begrippen Wetgeving en normen Metingen Noodverlichting Blue Light Hazard PREBES 04/12/2018 - situering PREBES 04/12/2018 - begrippen Fotometrische grootheden PREBES 04/12/2018

Nadere informatie

!!!! " #$%&'( ) *! +!$%&$, )!!+#! *!! $%&'(! $%&$, -! $%&'(!*# $%&$, *!.$%&'(!!# $%&$, * *! **!!! #. % 1!!2 1 ) #+2! 2!

!!!!  #$%&'( ) *! +!$%&$, )!!+#! *!! $%&'(! $%&$, -! $%&'(!*# $%&$, *!.$%&'(!!# $%&$, * *! **!!! #. % 1!!2 1 ) #+2! 2! " #$%&'( ) * +$%&$, ) +# * $%&'( $%&$, - $%&'( *# $%&$, *.$%&'( # $%&$, * /$%&'( # - 00 )+- #* * ** # $%&'( #. % 1 2 1 ) #+2 2 . $%&$, # * 3 3 #* )$%&4& + - * #. 0* * 0)$%&$, +.* # 56 # * ) + # - ** #

Nadere informatie

Macro-energielabel Openbare Verlichting

Macro-energielabel Openbare Verlichting Macro-energielabel Openbare Verlichting Handleiding bij de rekentool Versie 0.31 Versie 0.31 Datum 11-03-2011 Aanpassing benaming label en verwijzing naar ROVL2011 (15-06-2011) Auteurs: Jan Ottens Rob

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 13/2014 Datum : 16 januari 2014 B&W datum : 16 januari 2014 Portefeuillehouder : J. Teeuwsen Onderwerp : Openbare verlichting Aanleiding Naar aanleiding van toezeggingen

Nadere informatie

Aan de Raad. 2.1 Geeft meer veiligheid voor burgers en weggebruikers.

Aan de Raad. 2.1 Geeft meer veiligheid voor burgers en weggebruikers. Aan de Raad. No. : 9/1 Muntendam : 30 januari 2014 Onderwerp : Vaststellen Meerjarenplan Openbare verlichting 2014-2020 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

LED. begrippen kleur levensduur rendement besparing

LED. begrippen kleur levensduur rendement besparing LED begrippen kleur levensduur rendement besparing LED begrippen kleur levensduur rendement besparing De laatste jaren heeft led een enorme groei gemaakt, in zowel de techniek als op het gebied van verkoop.

Nadere informatie

dhr. T. de Vries - Openbare werken 3. Beheer openbare ruimte

dhr. T. de Vries - Openbare werken 3. Beheer openbare ruimte Agendapunt: Onderwerp: Vaststellen beleidsplan openbare verlichting 2010-2013 Commissie:, nr. Raadsvoorstel: 13-10-2009, nr. 177 RAADSVOORSTEL status: commissiestuk Portefeuillehouder : Beleidsterrein:

Nadere informatie

Beleid Openbare verlichting (OVL) Gemeente Stadskanaal. Henk Ensing Beleidsadviseur Team Stadsbeheer Gemeente Stadskanaal

Beleid Openbare verlichting (OVL) Gemeente Stadskanaal. Henk Ensing Beleidsadviseur Team Stadsbeheer Gemeente Stadskanaal Beleid Openbare verlichting (OVL) 2008-2020 Gemeente Stadskanaal Henk Ensing Beleidsadviseur Team Stadsbeheer Gemeente Stadskanaal Ca 12.000 ha Ca 34.000 inwoners 6 dorpen SMOAMV Stadskanaal ca 20.000

Nadere informatie

Openbare verlichting

Openbare verlichting Bijlage 4 ROVL-2011 Inleiding op de Nederlandse richtlijnen ROVL 2011 voor het ontwerpen en toepassen van Openbare verlichting Opgesteld door: De Kruijter Openbare Verlichting In opdracht van : Gemeente

Nadere informatie

LED VERLICHTING & VvE s

LED VERLICHTING & VvE s LED VERLICHTING & VvE s LED s make a difference in the world! Energiezuinig wonen De ontwikkelingen gaan snel anno 2015! Een snel groeiend aantal VvE s ontdekt: 1. De hoge besparingsresultaten. Gebruik

Nadere informatie

energiecoach verlichting

energiecoach verlichting LAMPEN Puntverlichting Hebt u uw gloeilampen al vervangen door spaarlampen? Spaarlampen zijn vier tot vijf keer efficiënter dan gloeilampen en gaan 9 tot 13 keer langer mee. Bijgevolg is de winst dubbel:

Nadere informatie

P. Roest raad00777

P. Roest raad00777 Agendapunt commissie: 6 Steller Telefoonnummer Email P. Roest 040-2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Beheer openbare verlichting. 11raad00777 aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Datum 29 september 2011

Datum 29 september 2011 Beleidsnotitie duurzame openbare verlichting 2011-2016 Kerngegevens Projectleider Afdeling B.I.C. Stolk Ruimte 3 Datum 29 september 2011 3 Behandeling Gemeenteraad Planstatus Casenummer Vastgesteld AB11.00502

Nadere informatie

Wegen. Foto: N374 in Borger. Gebiedsontsluitingsweg binnen de kom. Gemeente Borger-Odoorn besluit gemeenteraad: 8 maart 2018; nr. 18.

Wegen. Foto: N374 in Borger. Gebiedsontsluitingsweg binnen de kom. Gemeente Borger-Odoorn besluit gemeenteraad: 8 maart 2018; nr. 18. Wegen We kennen diverse soorten wegen in onze gemeente die beschreven staan in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVPP) Dit zijn: - Stroomwegen, bijvoorbeeld de N34; - Gebiedsontsluitingswegen,

Nadere informatie

NBN-EN : Werkplekverlichting binnen

NBN-EN : Werkplekverlichting binnen NBN-EN 12464-1: Werkplekverlichting binnen In 2011 is er een aanpassing gebeurd aan de Europese norm, NBN-EN 12464-1 Licht en verlichting - Werkplekverlichting - Deel 1: Werkplekken binnen. Het is een

Nadere informatie

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Opgesteld door: Arjan Goedhart Verseonnummer: 1283290 Datum: 9 februari 2018 Inhoud Voorwoord... 3 1 Onze visie op openbare verlichting... 4 2 Onze uitgangspunten...

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. Leek Oostindië Retrofit Pilot

Notitie. 1 Inleiding. Leek Oostindië Retrofit Pilot Notitie Contactpersoon Jaap Oosterveen Datum 24 februari 2017 Kenmerk N001-1244553OOJ-pws-V01-NL 1 Inleiding Gemeente Leek is benaderd door wijkvereniging BRAVO. BRAVO behartigd de belangen voor de bewoners

Nadere informatie

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3

Verlichting. 1 Inleiding... 1. 2 Gewenste lichtsterkte... 2. 3 Verlichtingssystemen... 3 1 Inleiding... 1 2 Gewenste lichtsterkte... 2 3 Verlichtingssystemen... 3 3.1 Lichtbronnen... 3 3.2 Voorschakelapparaten (ballasten)... 4 3.3 Verlichtingsarmaturen... 4 4 Regelingen... 5 1 Inleiding i

Nadere informatie

Actualisering visie en beleid Openbare Verlichting, beleidsperiode

Actualisering visie en beleid Openbare Verlichting, beleidsperiode Datum: 28-1-14 Onderwerp Actualisering visie en beleid Openbare Verlichting, beleidsperiode 2014-2018 Status Besluitvormend Voorstel Het Beleidsplan Openbare Verlichting 2014-2018 vast te stellen als geactualiseerde

Nadere informatie

Product naam: MM05124

Product naam: MM05124 Product naam: MM05124 Specificaties MM05124: Groep Armatuur Lumen/Watt 112.00 lm/watt Levensduur 50.000u Soort TECOH RDx Modena en Carlo Wattage * 25W RA 82 Spanning * 220-240V Straalhoek 25 graden Lichtkleur

Nadere informatie

Quick Wins Openbare Verlichting

Quick Wins Openbare Verlichting INFRA-LUX BV Quick Wins Openbare Verlichting gemeente Vlagtwedde J. Ottens 4-3-2013 Projectnummer: P111190, Versie 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Analyse bestaande OVL installatie en proces... 3 2.1 Opbouw

Nadere informatie

Product naam: MM05125

Product naam: MM05125 Product naam: MM05125 Specificaties MM05125: Groep Armatuur Lumen/Watt 81.00 lm/watt Levensduur 50.000u Soort CARDO MODENA CARLO Wattage * 25W RA 82 Spanning * 220-240V Straalhoek 25 graden Lichtkleur

Nadere informatie

LED en Verlichting. Van fakkel naar oled. Pieter Ledeganck Charlotte Claessens.

LED en Verlichting. Van fakkel naar oled. Pieter Ledeganck Charlotte Claessens. LED en Verlichting Pieter Ledeganck Charlotte Claessens energieconsulent@gezinsbond.be Van fakkel naar oled Natuurlijk licht Vuur -400.000-13000 400 1500 1816 1814 1783 Elektrisch licht 1809 1959 1879

Nadere informatie

Badkamer verlichting

Badkamer verlichting Badkamerverlichting Productinformatie... 12.3 Lavanto badkamerverlichting... 12.4 Led'save badkamerverlichting... 12.4 } } Badkamerverlichting Productinformatie Ledverlichting De afkorting led staat voor

Nadere informatie

Ontwikkelen. Beleidsplan. Openbare verlichting. Gemeente Haren

Ontwikkelen. Beleidsplan. Openbare verlichting. Gemeente Haren Ontwikkelen Beleidsplan Openbare verlichting Gemeente Haren Programma 15/20 januari 2015: 19.30 uur: Welkomstwoord wethouder M. Sloot 19.35 uur: Presentatie Henk Ensing 20.05 uur: Pauze/invullen enquête

Nadere informatie

golflengte nm. Fig.1 De gevoeligheidskarakteristiek van het menselijk oog. (1nm = 1 x 10 9 m)

golflengte nm. Fig.1 De gevoeligheidskarakteristiek van het menselijk oog. (1nm = 1 x 10 9 m) Diagnose Technicus Deel: Veiligheid, toegang en comfort Licht-eigenschappen Watt, lumen en candela In de elektriciteitsleer wordt vermogen uitgedrukt in Watts. Ook bij verlichtingseenheden wordt dit gedaan.

Nadere informatie

veilig en energiezuinig) 2. Concept raadsbesluit

veilig en energiezuinig) 2. Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 29 juni 2015 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 15 juni 2015 Nummer : 30 Onderwerp : Beleidsplan openbare verlichting Bijlage(n) : 1. Beleidsplan openbare verlichting

Nadere informatie

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting

Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Verduurzamen gemeentelijk openbare verlichting Ridderkerk, 20 februari 2018 Inhoud Voorwoord... 3 1 Onze visie op openbare verlichting... 4 2 Onze uitgangspunten... 4 2.1 Beleid... 4 2.2 Richtlijnen openbare

Nadere informatie

Duurzaam en Verantwoord Verlichten Verlichtingsplan provinciale wegen Provincie Utrecht

Duurzaam en Verantwoord Verlichten Verlichtingsplan provinciale wegen Provincie Utrecht PS2007MME03BIJLAGE Duurzaam en Verantwoord Verlichten Verlichtingsplan provinciale wegen Provincie Utrecht 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 4 2 DE UITGANGSPUNTEN... 5 2.1 LANDELIJKE RICHTLIJNEN EN NORMEN...

Nadere informatie

Beleidsuitgangspunten. openbare verlichting. Midden-Drenthe

Beleidsuitgangspunten. openbare verlichting. Midden-Drenthe Beleidsuitgangspunten openbare verlichting Midden-Drenthe 26 maart 2013 INHOUD AANLEIDING Pagina 3 OPENBARE VERLICHTING (functies) Pagina 4 KADERS EN ONTWIKKELINGEN Pagina 5 BELEID Pagina 7 FINANCIËN EN

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. 2 Kassen (assimilatieverlichting) in relatie tot de omgeving

Notitie. 1 Inleiding. 2 Kassen (assimilatieverlichting) in relatie tot de omgeving Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-0084263 16 december 2013 PN 321679 Betreft Lichthinderonderzoek Glasparel+ 1 Inleiding Binnen het plangebied zijn bestaande woningen aanwezig en is ruimte gereserveerd

Nadere informatie

Veilig, duurzaam en energiezuinig

Veilig, duurzaam en energiezuinig Openbare Verlichting in Tilburg Veilig, duurzaam en energiezuinig Gem. Tilburg, afd. Ruimtelijke uitvoering Jos van Groenewoud Inleiding Energiemanagement Wit Licht LED toepassingen Innovaties en duurzaamheid

Nadere informatie

Badkamer verlichting

Badkamer verlichting Badkamerverlichting Productinformatie... 12.3 Lavanto badkamerverlichting... 12.4 Led'save badkamerverlichting... 12.4 } } Badkamerverlichting Productinformatie Ledverlichting De afkorting led staat voor

Nadere informatie

Product naam: MM05124

Product naam: MM05124 Product naam: MM05124 Specificaties MM05124: Groep Armatuur Soort TECOH RDx Levensduur L90 25.000u Straalhoek 25 graden Wattage * 27W Beschermingsgraad IP20 Spanning * 230V Adapter 3 Fase Euro track Lichtkleur

Nadere informatie

: Verantwoord en Duurzaam verlichten. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1

: Verantwoord en Duurzaam verlichten. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1 S T A T E N V O O R S T E L Datum : 21 augustus 2007 Nummer PS : PS2007MME03 Afdeling : Mobiliteit Commissie : MME Registratienummer : 2007JNT202790i Portefeuillehouder : J.H. Ekkers Titel : Verantwoord

Nadere informatie

Verlichtingskunde 2009 Verlichtingskunde 2009 7S630

Verlichtingskunde 2009 Verlichtingskunde 2009 7S630 7S630 Laurens Zonneveldt Mariëlle Aarts Doel van het college Gereedschap bieden om via een doordacht PvE tot het gewenste doel te komen Opzet Hoe kom je tot eisen, wat speelt een rol Zoeken naar oplossingen

Nadere informatie

Evaluatie Beleidsplan Niet verlichten tenzij

Evaluatie Beleidsplan Niet verlichten tenzij Evaluatie Beleidsplan Niet verlichten tenzij Openbare Verlichting Gemeente Aa en Hunze Periode 2011-2015 Bijlage 1 Mei 2016, Lieftink Advies INHOUDSOPGAVE Pagina 2 van 20 2 1. Inleiding De gemeenteraad

Nadere informatie

Verkenning van mogelijkheden tot reductie van stroomverbruik en CO 2 -uitstoot in de Openbare Verlichting in de gemeente Heusden

Verkenning van mogelijkheden tot reductie van stroomverbruik en CO 2 -uitstoot in de Openbare Verlichting in de gemeente Heusden Verkenning van mogelijkheden tot reductie van stroomverbruik en CO 2 -uitstoot in de Openbare Verlichting in de gemeente Heusden Datum: 19 mei 2016 Status: definitief Samenvatting In deze rapportage worden

Nadere informatie

Openbare Verlichting. Notitie Energiebesparing DEFINITIEF. November

Openbare Verlichting. Notitie Energiebesparing DEFINITIEF. November Openbare Verlichting Notitie Energiebesparing DEFINITIEF November Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De doelstelling... 3 3. Opbouw kosten... 4 4. De besparingsvoorstellen... 5 4.1 Nieuw te plaatsen of te vervangen

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp Beleidsplan Openbare verlichting (planperiode 10 jaar).

GEMEENTE HOOGEVEEN. Voorstel voor burgemeester en wethouders. Onderwerp Beleidsplan Openbare verlichting (planperiode 10 jaar). Onderwerp Beleidsplan Openbare verlichting (planperiode 10 jaar). Voorgesteld besluit 1. Instemmen met het ontwerp beleidsplan openbare verlichting met de onder punt 3 voorgestelde gewijzigde aanpak voor

Nadere informatie

Handleiding Energielabeling Openbare Verlichting

Handleiding Energielabeling Openbare Verlichting AANBEVELING Handleiding Energielabeling Openbare Verlichting Versie mei 2010 Handleiding Energielabeling Openbare Verlichting Colofon Project: Opdrachtgever: Projectbegeleider: Handleiding energielabeling

Nadere informatie

Infoblad LED verlichting

Infoblad LED verlichting Infoblad verlichting Dit document is bedoeld om onafhankelijke en duidelijke informatie te verschaffen en is opgesteld door Jan Linssen i.s.m. gebruikers, installateurs, docenten en iedereen die daar een

Nadere informatie

bel voor info: 0031 (0)6 57996684

bel voor info: 0031 (0)6 57996684 bel voor info: 0031 (0)6 57996684 OF SURF NAAR: bel voor info: 0031 (0)6 57996684 www.sammelsliftservice.nl led een revolutie... Daarom is nu het moment aangebroken voor de introductie van een nieuwe verlichtingsbron.

Nadere informatie

Introductie VSL Meten aan verlichting. Dutch Metrology Institute Oktober 2017 Kees-Peter Geluk

Introductie VSL Meten aan verlichting. Dutch Metrology Institute Oktober 2017 Kees-Peter Geluk Introductie VSL Meten aan verlichting Dutch Metrology Institute Oktober 2017 Kees-Peter Geluk Inhoudsopgave VSL algemeen VSL optica Meten aan verlichting 2-11-2017 2 VSL Algemeen VSL is een privaat bedrijf

Nadere informatie

Product naam: MM05125

Product naam: MM05125 Product naam: MM05125 Specificaties MM05125: Groep Armatuur Lumen/Watt 112.00 lm/watt Levensduur 50.000u Soort TECOH RDx Modena en Carlo Wattage * 25W RA 82 Spanning * 220-240V Straalhoek 25 graden Lichtkleur

Nadere informatie

Dag van Verkeer en Mobiliteit. Workshop Kenniscafe Rekentools & Hulpmiddelen OVL

Dag van Verkeer en Mobiliteit. Workshop Kenniscafe Rekentools & Hulpmiddelen OVL Dag van Verkeer en Mobiliteit Workshop Kenniscafe Rekentools & Hulpmiddelen OVL Even voorstellen Rob van Heur Namens AgentschapNL Rob.vanheur@laborelec.com Programma Deel 1 Opening Rob van Heur Introductie

Nadere informatie

Wegen. - Erftoegangswegen. Binnen de kom in principe 30 km/uur en buiten de kom in principe 60 km/uur.

Wegen. - Erftoegangswegen. Binnen de kom in principe 30 km/uur en buiten de kom in principe 60 km/uur. Wegen In Culemborg maken we als inwoners en bezoekers allemaal gebruik van de aangelegde infrastructuur. Op de fiets, met de auto, bus, trein of te voet. We kunnen de wegen onderverdelen in: - Stroomwegen,

Nadere informatie

Beoordeling van de Lichthinder Project: SC Valburg

Beoordeling van de Lichthinder Project: SC Valburg A. Hak Zuid B.V. Afdeling Verlichtingstechniek Postbus 101 5460 AC Veghel Lage Landstraat 6 5462 GJ Veghel T 0413-362 926 F 0413-362 929 I www.a-hak.nl K.v.K. nr. 16029034 ING Bank rek. nr. 67.72.94.948

Nadere informatie

Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2010-2014

Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2010-2014 Nummer : 12-02.2010 Onderwerp : Beleidsplan Openbare Verlichting 2010-2014 Korte inhoud : Elke 5 jaar wordt het Beleidsplan Openbare Verlichting opnieuw vastgesteld. In februari 2009 zijn hiervoor de kaders

Nadere informatie

LED TL BUIZEN MET INTERNE- EN/OF EXTERNE DRIVER

LED TL BUIZEN MET INTERNE- EN/OF EXTERNE DRIVER LED TL buis met interne driver LED TL buis met externe driver LED TL BUIZEN MET INTERNE- EN/OF EXTERNE DRIVER In dit document kunt u alle informatie vinden met betrekking tot de LED TL buizen met interne-

Nadere informatie

Actie Groenlicht Luxerna Power TL600

Actie Groenlicht Luxerna Power TL600 Actie Groenlicht Luxerna Power TL600 Pagina 1 van 1 Samenvatting meetgegevens parameter meting lamp opmerking Kleurtemperatuur 6661 K Felwit. Lichtsterkte I v 365 Cd Stralingshoek 91 deg Vermogen P 9.9

Nadere informatie

Helder licht op Beesel Beleidsplan Openbare Verlichting 2016 t/m2023 Pagina van 22

Helder licht op Beesel Beleidsplan Openbare Verlichting 2016 t/m2023 Pagina van 22 Helder licht op Beesel Beleidsplan Openbare Verlichting 2016 t/m2023 1 Pagina van 22 Documentnummer: 1 Documentversie: 1.0 Definitief Datum: 19 januari 2016 Pagina 2 van 22 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Samenvatting...

Nadere informatie

Go Green additionele informatie & testrapport voor de slnhsar09 Spaarlamp Go Green Super Small, 9W, E27 (spiraal)

Go Green additionele informatie & testrapport voor de slnhsar09 Spaarlamp Go Green Super Small, 9W, E27 (spiraal) Go Green additionele informatie & testrapport voor de slnhsar09 Spaarlamp Go Green Super Small, 9W, E27 (spiraal) Artikelnummer slnhsar09 Stroombesparing (kwh / jr.) 36 Vorm lamp Spiraal Vervangt een lamp

Nadere informatie

Handleiding "zicht op licht"

Handleiding zicht op licht Handleiding "zicht op licht" Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties SenterNovem juni 2007 definitief Handleiding "zicht op licht" Openbare Verlichting & Verkeersregelinstallaties dossier : A6193-01-001

Nadere informatie

DE SCHOOLDAK- REVOLUTIE

DE SCHOOLDAK- REVOLUTIE WERKBLAD GROEP 2 DE SCHOOLDAK- REVOLUTIE Wat houdt de activiteit in? In deze workshop gaan jullie alles leren over zonne-energie. Maak je niet ongerust; je blijft gewoon op de grond. Jullie gaan uitzoeken

Nadere informatie

Welkom. Kennisplatform OV. 10 januari 2014

Welkom. Kennisplatform OV. 10 januari 2014 Welkom Kennisplatform OV 10 januari 2014 Overzicht Algemeen Wat is licht? Gedrag op voorwerpen Fotometrische grootheden Installatie 2 Basisprincipes OV - V4.1 Wat is openbare verlichting? Criteria Verlichtingsinstallatie

Nadere informatie

Leds Light The World BV LED tube 120cm WW

Leds Light The World BV LED tube 120cm WW Leds Light The World LED tube 120cm WW Pagina 1 van 1 parameter Lampmeetrapport 1 juli 2009 voor Leds Light The World Samenvatting meetgegevens meting lamp opmerking Kleurtemperatuur 3315 K Warmwit (tegen

Nadere informatie

Renoveren bestaande binnenverlichting

Renoveren bestaande binnenverlichting Renoveren bestaande binnenverlichting Het energiebesparingspotentieel in Nederland is enorm. Veel bedrijven maken nog gebruik van conventionele TL verlichting waar Lumeco gemiddeld 50% op kan besparen.

Nadere informatie

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten

Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten Beleid in hoofdpunten Licht in de Openbare Ruimte in de gemeente Dronten 1. Inleiding Op het gebied van licht zijn er veel ontwikkelingen, zoals de opkomst van led. Daarnaast bepalen steeds meer niet-gemeentelijke

Nadere informatie

Go Green additionele informatie & testrapport voor de sla62a07 Spaarlamp Go Green Soft Classic, 7W, E27 (bol)

Go Green additionele informatie & testrapport voor de sla62a07 Spaarlamp Go Green Soft Classic, 7W, E27 (bol) Go Green additionele informatie & testrapport voor de sla62a07 Spaarlamp Go Green Soft Classic, 7W, E27 (bol) Artikelnummer sla62a07 Stroombesparing (kwh / jr.) 28 Vorm lamp Bol Vervangt een lamp van (W)

Nadere informatie

ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING

ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING ENERGIE ZUINIGE VERLICHTING LED VERLICHTING ENERGIEBESPARING LEVENSDUUR MILIEU BETROUWBAARHEID RETURN OF INVESTMENT GESCHIEDENIS De Russische wetenschapper Oleg Losev ontdekte reeds halverwege de jaren

Nadere informatie

Creative Lighting Solutions Façade IP65 6xTF WW Medium Frosted

Creative Lighting Solutions Façade IP65 6xTF WW Medium Frosted Creative Lighting Solutions Façade IP65 6xTF WW Medium Frosted Pagina 1 van 16 Samenvatting meetgegevens parameter meting lamp opmerking Kleurtemperatuur 3117 K Warmwit. Lichtsterkte I v 1294 Cd Gemeten

Nadere informatie

Led It Light - MR-PL E27 WW 2.5W

Led It Light - MR-PL E27 WW 2.5W Led It Light - MR-PL E27 WW 2.5W Pagina 1 van 13 Samenvatting meetgegevens parameter meting lamp opmerking Kleurtemperatuur 2563 K Diep warmwit. Lichtsterkte I v 11 Cd Stralingshoek 248 deg Vermogen P

Nadere informatie

Een beginnershandleiding voor energiezuinige verlichting

Een beginnershandleiding voor energiezuinige verlichting Een beginnershandleiding voor energiezuinige verlichting Waarom leren over energiezuinige verlichting in je huis? Het is uitgewezen dat we ongeveer 90% van ons leven binnenshuis doorbrengen. Een goed verlichte

Nadere informatie

Dag van de Openbare Ruimte 12 oktober LIMASS Ad van Ommeren Gemeente Dordrecht Johan Jonker

Dag van de Openbare Ruimte 12 oktober LIMASS Ad van Ommeren Gemeente Dordrecht Johan Jonker Dag van de Openbare Ruimte 12 oktober 2011 LIMASS Ad van Ommeren Gemeente Dordrecht Johan Jonker Benchmark Kengetallen Openbare verlichting 2010 - Gemeente Dordrecht - Gemeente Enschede Werkwijze Benchmark

Nadere informatie

Go Green additionele informatie & testrapport voor de lldgw12 Spaarlamp Go Green 12 Led White Globe, E27

Go Green additionele informatie & testrapport voor de lldgw12 Spaarlamp Go Green 12 Led White Globe, E27 Go Green additionele informatie & testrapport voor de lldgw12 Spaarlamp Go Green 12 Led White Globe, E27 Artikelnummer lldgw12 Stroombesparing (kwh / jr.) 7.2 Vorm lamp Bol Vermogen (W) 0.8 Fitting E27

Nadere informatie

Verlichting in de Cleanroom

Verlichting in de Cleanroom Verlichting in de Cleanroom Joost van Rooij Cleanroom Systems International bv Nationaal Symposium Contamination Control 2019 even voorstellen... Joost van Rooij Commercieel Werktuigbouwkundige met passie

Nadere informatie

E-LINE LED VAN OUD NAAR NIEUW IN 44 SECONDEN

E-LINE LED VAN OUD NAAR NIEUW IN 44 SECONDEN 2 VAN OUD NAAR NIEUW IN 44 SECONDEN 3 Industriële verlichtingsinstallaties bieden vaak een aanzienlijk verbeteringspotentieel op het gebied van energieefficiëntie en lichtkwaliteit. Hoewel een renovatie

Nadere informatie

Inventarisatie verlichting

Inventarisatie verlichting Inventarisatie verlichting Bedrijven Uitgevoerd Jeroen van Wijnen Onlangs heeft een van onze adviseurs uw bedrijf bezocht voor een inventarisatie van de verlichting. Het doel van dit bezoek is om meer

Nadere informatie

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders.

Woongebieden. Foto: Gorenweg in Buinen. Lantaarnpaal schijnt volop in het huis. Dat kan anders. Woongebieden In de gemeente hebben we 25 kernen die allemaal verschillend zijn. Ook de woongebieden in deze kernen zijn anders. Dit wordt onder andere bepaald door de datum van aanleg van de woongebieden,

Nadere informatie

PHILIPS NIEUWE HPI(T) PLUS METAALHALOGEEN EEN LAMP VOOR BIJNA ALLE CIRCUITS

PHILIPS NIEUWE HPI(T) PLUS METAALHALOGEEN EEN LAMP VOOR BIJNA ALLE CIRCUITS PHILIPS NIEUWE HPI(T) PLUS METAALHALOGEEN EEN LAMP VOOR IJNA ALLE CIRCUITS De NIEUWE HPI(T) PLUS lamp werkt zowel op HPL als SON voorschakelapparatuur Voor indoor: verlichting van industriële werkplaatsen,

Nadere informatie

De Complete Led Gids. De 9 factoren waarmee u de kwaliteit van led beoordeelt. LUXIMPROVE. Professionele led-verlichting

De Complete Led Gids. De 9 factoren waarmee u de kwaliteit van led beoordeelt. LUXIMPROVE. Professionele led-verlichting De Complete Led Gids De 9 factoren waarmee u de kwaliteit van led beoordeelt. LUXIMPROVE Professionele led-verlichting Inhoudsopgave Introductie 3 Kiezen voor kwaliteit - de 9 kwaliteitsfactoren 4 Is led

Nadere informatie

LED TL BUIZEN MET INTERNE- EN/OF EXTERNE DRIVER

LED TL BUIZEN MET INTERNE- EN/OF EXTERNE DRIVER LED TL buis met interne driver LED TL buis met externe driver LED TL BUIZEN MET INTERNE- EN/OF EXTERNE DRIVER In dit document kunt u alle informatie vinden met betrekking tot de LED TL buizen met interne-

Nadere informatie

Uitvoering renovatie openbare verlichting

Uitvoering renovatie openbare verlichting INFRA-LUX BV Uitvoering renovatie openbare verlichting gemeente Vlagtwedde J. Ottens 4-3-2013 Projectnummer: P120320, Versie 1.0 1 Inhoud 1 Uitgangspunten voor renovatie... 3 Bijlagen... 9 Bijlage 1 Literatuur...

Nadere informatie

Gemeente Bernheze. Evaluatierapport

Gemeente Bernheze. Evaluatierapport Gemeente Bernheze Dynamische Verlichting Fietspad Nistelrodeseweg Evaluatierapport NOBRA TECHNISCH ADVIESBUREAU B.V. Bunderstraat 22A 5481 KD Schijndel Telefoon: 073-5479351 Telefax: 073-5495936 E-mail:

Nadere informatie

gemeente Bunnik Bijlage 1 Notitie vervanging openbare verlichting

gemeente Bunnik Bijlage 1 Notitie vervanging openbare verlichting gemeente Bunnik 1 Notitie vervanging openbare verlichting In deze bijlage wordt meer en gedetailleerder informatie gegeven over de vervanging van een groot deel van de openbare verlichting in de gemeente

Nadere informatie

Product naam: MM08180

Product naam: MM08180 Product naam: MM08180 Specificaties MM08180: Groep Armatuur Lumen/Watt 117.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort ESTELA Wattage * 30W RA 80 Spanning * 220-240V Straalhoek 90 graden Lichtkleur 6500 Daglicht

Nadere informatie

Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen

Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen Door: Vincent Damen Ninja Hogenbirk Roel Theeuwen 31 mei 2012 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1. Totale resultaten... 4 1.1 Elektriciteitsverbruik... 4 1.2 Gasverbruik... 4 1.3 Warmteverbruik... 4 1.4 Totaalverbruik

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Openbare Verlichting

Uitvoeringsplan Openbare Verlichting Uitvoeringsplan Openbare Verlichting Maart 2013 Sector Stedelijk Beheer Wegen, Groen en Water 1. Aanleiding In november 2012 is het Beleidsplan Openbare Verlichting door de gemeenteraad vastgesteld. In

Nadere informatie

BIJLAGE 4 TOELICHTING HOE TE VERLICHTEN BINNEN DE BEBOUWDE KOM EN BUITEN DE BEBOUWDE KOM

BIJLAGE 4 TOELICHTING HOE TE VERLICHTEN BINNEN DE BEBOUWDE KOM EN BUITEN DE BEBOUWDE KOM BELEIDSPLAN OPENBARE VERLICHTING 2013 2017 BIJLAGE 4 TOELICHTING HOE TE VERLICHTEN BINNEN DE BEBOUWDE KOM EN BUITEN DE BEBOUWDE KOM Bijlage 4 bij Beleidsplan Openbare Verlichting 2013 2017 Pagina 1 van

Nadere informatie

Bijlage 4 Voorbeeldproject Rijpelberg

Bijlage 4 Voorbeeldproject Rijpelberg Bijlage 4 Voorbeeldproject Rijpelberg Ter verduidelijking van het beleid is in dit stuk de openbare verlichting in één wijk geïnventariseerd op de in het beleid op genomen aspecten. Vooraf echter duidelijk

Nadere informatie