Zes maritieme MKB ers testen hun innovatie gratis bij MARIN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zes maritieme MKB ers testen hun innovatie gratis bij MARIN"

Transcriptie

1 Zes maritieme MKB ers testen hun innovatie gratis bij MARIN Wageningen, 13 februari 2014 Een half jaar geleden nodigde onderzoeksinstituut MARIN maritieme start-ups uit om hun innovatieve concept gratis te testen. Er waren zes testperiodes van twee weken beschikbaar en er kwamen ruim twintig aanmeldingen. Op een feestelijke aftrap vandaag bood MARIN-directeur Bas Buchner de zes geselecteerde ondernemers* symbolisch een cheque aan. Buchner: Met ons aanbod wilden we maritieme innovatie in Nederland stimuleren. Dankzij jullie voorstellen gaat dit lukken. Er is een vleugel die zowel brandstof bespaart als scheepsbewegingen vermindert, een slimme vin die slingerbewegingen reduceert en een klep die is ontwikkeld om de voortstuwing van binnenvaartschepen te optimaliseren. Zo maken we schepen schoner en slimmer. Daarnaast testen we een slim installatiesysteem voor grote windturbines, een heel nieuw concept voor drijvende windturbines in nog dieper water en een futuristisch asymmetrisch schip voor het onderhoud van dit soort windturbines. Aan het testen en verbeteren van dit soort ideeën dragen wij als MARIN graag bij. Het aanbod om twee weken gratis te testen is bedoeld om MKB ers met een nieuw maritiem concept een belangrijke stap te laten maken in de ontwikkeling van hun innovatie. Voor hen zijn de benodigde modelproeven vaak duur en een drempel in hun ontwikkeling. Buchner: Vorig jaar werd de dolfijnstaartvoortstuwing van maritieme start-up O-foil op een vergelijkbare manier geholpen. Die mogelijkheid wilde MARIN ook aan andere MKB ers bieden. Na de feestelijke gezamenlijke aftrap gingen de zes ondernemers en betrokken MARIN ers direct aan het werk in workshops om de plannen voor hun eigen proeven concreet uit te werken. Alle proeven gebeuren confidentieel en de kennis die wordt opgedaan tijdens de proeven is van de MKB er zelf.

2 Elk gratis testproject heeft een waarde van Buchner: Dit is geen overheidssubsidie, maar ons eigen initiatief. We hebben moderne faciliteiten en zijn ondertussen het grootste onafhankelijke maritieme testinstituut in de wereld. We werken voor grote reders, werven en energiemaatschappijen. Die faciliteiten en ervaring willen we graag ook inzetten om Nederlandse maritieme MKB ers vooruit te helpen. De meeste van de zes proevenprojecten worden uitgevoerd in MARIN s bestaande Hogesnelheidstank die voor dat doel wordt omgebouwd tot het MARIN Concept Basin. Buchner: Daar investeren we echt in omdat we graag in een vroeg conceptstadium betrokken willen worden bij innovaties. De faciliteit krijgt een nieuwe golfopwekker, een vernieuwde sleepwagen en een eigen moderne werkplaats. Zo ontstaat een moderne faciliteit voor een aantrekkelijke prijs, ook voor bedrijven die nu zijn afgevallen, voor grote bedrijven met een innovatief concept of voor nu geselecteerde MKB ers die hierna verder willen testen. * In de bijlage worden de zes innovatieve maritieme concepten gepresenteerd door de geselecteerde MKB ers zelf: Campaign Runner (Sea Support B.V.) MonoBaseWind (Herm Bussemaker) EcoTLP (Mocean Offshore BV) Bennik Flexible Waterlock (Cybernetica BV) AntiRoll (AntiRoll BV) Foil Assist met Hull Vane (Van Oossanen Naval Architects BV) Over MARIN MARIN (het Maritiem Research Instituut Nederland) is een onafhankelijk en innovatief onderzoekinstituut voor de maritieme industrie. Op dit moment is MARIN (opgericht in 1932) het grootste onafhankelijke instituut ter wereld op het vlak van hydrodynamisch en nautisch onderzoek. Er werken ruim 350 mensen. De dienstverlening van MARIN is een unieke combinatie van simulaties, modeltesten, waregroottemetingen en training. De belangrijkste klanten zijn (inter)nationale werven en reders, ontwerp- en classificatiebureaus, energiemaatschappijen en overheden. Noot voor de redactie Voor meer informatie over dit initiatief kunt u contact opnemen met Jaap de Wilde, / j.dewilde@marin.nl) of Bas Buchner ( / b.buchner@marin.nl). Voor meer informatie over MARIN: Ellen te Winkel Communicatie@marin.nl tel. (0317) / Postbus AA Wageningen internet:

3 De zes innovatieve maritieme concepten Gepresenteerd door de geselecteerde MKB ers zelf Campaign Runner (Sea Support B.V.) Tot op heden wordt het transport van onderhoudspersoneel en reserve-onderdelen naar offshore windparken in de buurt van de kust voornamelijk uitgevoerd door middel van kleine bemanningsvaartuigen. Deze schepen zijn uitsluitend geschikt om retourtrips te maken binnen één etmaal. Het is gebleken dat voor verder uit de kust gelegen parken deze oplossing niet langer haalbaar is vanwege de lange vaartijd en hogere weersgevoeligheid van dit scheepstype. Het Campaign Runner -concept richt zich daarom op een verblijf op zee van meerdere dagen, bijvoorbeeld een of twee weken, alvorens terug te keren voor het uitwisselen van bemanning en het bevoorraden met reserve-onderdelen voor de turbines. Het ontwerp, specifiek gericht op het creëren van comfort op zee en onder alle omstandigheden veilige toegang tot de windturbines ( walk to work -principe), maakt het mogelijk met een bemanning van maximaal 45 technici rond de klok gepland en ongepland onderhoud te plegen aan een offshore windpark. Middels deze aanpak verhoogt de Campaign Runner de efficiëntie van offshore onderhoudsuren door een hogere inzetbaarheid van personeel tegen een zeer concurrerende prijs. Simon Anink Sea Support B.V. simon.anink@seasupport.nl MonobaseWind Het MonoBaseWind-concept is een nieuwe manier om grote windturbines in diep water te installeren. Met dit concept is het mogelijk om fundatie en windturbine op te bouwen in de haven. Daarna is het geheel met een eenvoudige operatie te plaatsen op de offshore locatie. Deze werkwijze vermindert het werk op zee waardoor veel kosten worden bespaard. Ook worden vertragingen door slecht weer op zee tot een minimum beperkt. Het MonoBaseWind-concept

4 bestaat uit een ronde base met een diameter van ongeveer 40 meter en een windturbine op een poot met een voet die door de base steekt. Op locatie zakt de turbine met zijn voet naar de bodem door de ballasttanks te vullen. De base drijft dan nog. Staat de turbinevoet eenmaal op de bodem, dan wordt de base geballast en zakt deze naar de bodem. De base en de voet vormen een stevig fundament om de zware condities op zee te weerstaan. Het MonoBaseWind-concept kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de kosten van offshore windenergie. Behalve de kostenbesparing voor het plaatsen, heeft dit systeem ook de mogelijkheid om de toekomstige grotere windturbines te dragen, zodat de totale kosten van offshore windenergie enorm kan dalen door schaalvergroting. Herm Bussemaker MonoBaseWind EcoTLP (Mocean Offshore BV) Om de installatiekosten van windturbinefundaties significant te reduceren, ontwikkelde DBD Systems LLC in samenwerking met Mocean Offshore BV, een uniek proces van productie en installatie van diepwater-tlp s (Tension Leg Platform). Het is een praktische oplossing die offshore windparken in staat stelt om het hoogste windrendement te behalen in diep water met de kleinste ecologische voetafdruk. Het productie- en installatieproces van de TLP met zwaartekrachtanker verenigen veel gunstige eigenschappen die bijdragen aan de lage kosten. Het primaire constructiemateriaal is beton en de fabricage maakt gebruik van de schuifbekistingmethode (slip form construction). Hierdoor zijn het betonnen platform en anker economisch te bouwen in vergelijking met gangbare staalconstructies. Het DBD-productieproces vereist veel minder energie dan stalen varianten, waardoor de ecologische voetafdruk sterk vermindert. De installatie van het concept is vele malen simpeler en economischer dan conventionele methoden. De floater met complete windturbine kan volledig in een haven of natuurlijke baai gebouwd worden, waardoor het gebruik van een offshore kraan en/of hefschepen niet nodig is. De floater en het anker worden gefabriceerd op een specifiek ontworpen Construction/Development/Dry-dock (CDD)-barge. Hierdoor zijn geen dure en ruimtevragende onshore productiefaciliteiten benodigd. Bijgaand figuur toont de EcoTLP, hier in relatief ondiep water om alle componenten duidelijk te tonen. Jelte Kymmell Mocean Offshore BV Tel: +31 (0)) jelte@moceanoffshore.com Website:

5 Bennik Flexible Waterlock (Cybernetica BV) De Bennik Flexible Waterlock is een innovatie voor de voorstuwing van duwboten. Het ontwerp bestaat uit een bewegende klep of schuif op het achterschip van de duwboot. Deze klep gaat dicht voor het achteruitslaan van de motor waardoor het waterslot onder het schip behouden blijft. In tegenstelling tot andere duwboten heeft een schip met een Bennik Flexible Waterlock, een efficiëntere voorstuwing doordat een conventioneel achterschip met waterslot meer weerstand oplevert. Het concept van de Bennik Flexible Waterlock bestaat al ruim 35 jaar. Eén van de doelstellingen is om het concept aantrekkelijker te maken voor commercieel gebruik. Een tweede doelstelling is om met praktisch onderzoek zo veel mogelijk aantoonbare voordelen in kaart te brengen, die in combinatie met een nieuw ontworpen gestroomlijnde duweenheid tot een verminderd gasolieverbruik gaat leiden. Hierdoor zal het milieu minder belast worden. Piet Bennik Cybernetica BV AntiRoll (AntiRoll BV) Schepen in golven gaan rollen en dat vermindert de veiligheid en het comfort aan boord. Gelukkig bestaan er veel zogenaamde rolstabilisatiesystemen die dat rollen reduceren. Echter, die bestaande systemen zijn een compromis tussen prestaties bij varende en prestaties bij zerospeed-condities. AntiRoll doorbreekt dat compromis door de toepassing van een 2-assig rolstabilisatiesysteem met een gebogen high-aspect ratio vin. Om de eerste as roteert de vin in de varende conditie. De lange vinvorm zorgt hier voor een reductie van de vinweerstand met 50 tot 75% ten opzichte van een traditionele vin. Om de tweede as flapt de vin in de zerospeed-mode. Deze beweging kan twee tot drie keer zoveel stabiliserend moment opwekken dan een traditionele vin zou kunnen. Bovendien is het AntiRoll-systeem intrekbaar tegen of in de scheepshuid, en dan is de vinweerstand bijna te verwaarlozen. Dit maakt het AntiRoll-stabilisatiesysteem ook geschikt voor snelle motorjachten en zeiljachten. Arnold van Aken AntiRoll BV

6 Foil Assist met Hull Vane (Van Oossanen Naval Architects BV) Het Foil Assist met Hull Vane -concept is een combinatie van twee innovatieve ideeën. De Hull Vane is een door Van Oossanen Naval Architects gepatenteerde appendage, dat onder het achterste deel van een schip wordt gemonteerd en speciaal is ontworpen en gepositioneerd om energie terug te winnen uit het zog van het schip. Het toepassen hiervan leidt tot een aanzienlijke reductie in het benodigd vermogen en in emissies. De vleugel onder het voorschip draagt een deel van het scheepsgewicht, waardoor de waterverplaatsing effectief afneemt. Dit resulteert, met name bij hogere snelheden, in een vermindering van de weerstand. Zowel de Hull Vane als het Foil Assist-principe hebben tevens een gunstige invloed op het zeegangsgedrag, met name ten aanzien van de reductie van de verticale bewegingen in kopgolven. Van Oossanen Naval Architects kijkt uit naar de mogelijkheid om de voordelen van dit concept verder te kwantificeren in het MARIN Concept Basin. Sebastiaan Zaaijer Van Oossanen Naval Architects BV

De zes innovatieve maritieme concepten die gratis bij MARIN gaan testen

De zes innovatieve maritieme concepten die gratis bij MARIN gaan testen De zes innovatieve maritieme concepten die gratis bij MARIN gaan testen Gepresenteerd door de geselecteerde MKB ers zelf Campaign Runner (Sea Support B.V.) Tot op heden wordt het transport van onderhoudspersoneel

Nadere informatie

Offshore windenergie en de kansen voor de maritieme sector. Chris Westra General Manager

Offshore windenergie en de kansen voor de maritieme sector. Chris Westra General Manager Offshore windenergie en de kansen voor de maritieme sector. Chris Westra General Manager We@Sea 1973 2012 Energie potentieel van de Noordzee Offshore windturbineparken in NL Ronde 1 2 windturbineparken

Nadere informatie

R&D dag Marin, 22 September 2009, WICC Wageningen Henk Blaauw, manager binnenvaart

R&D dag Marin, 22 September 2009, WICC Wageningen Henk Blaauw, manager binnenvaart R&D dag Marin, 22 September 2009, WICC Wageningen Henk Blaauw, manager binnenvaart Binnenvaartonderzoek op hoofdlijn Haalbaarheid van transport over water Gedetailleerd ontwerp Invloed op het milieu Nautische

Nadere informatie

OPENBAAR EIND RAPPORT

OPENBAAR EIND RAPPORT Project titel WiFi JIP (wave impacts on fixed wind turbines joint industry project) Project nummer : TKIW01002 (MARIN ref 25236) Versie : Versie 1 29092016 Project coördinator : Project partners : R&D

Nadere informatie

OPENBAAR EIND RAPPORT

OPENBAAR EIND RAPPORT Project titel WiFi II JIP (wave impacts on fixed wind turbines II joint industry project) Project nummer : TEW0314003 (MARIN ref 28845) Versie : Versie 1 31032017 Project coördinator : Project partners

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Voornemen

BIJLAGE 2. Voornemen BIJLAGE 2 Voornemen 1 NADERE OMSCHRIJVING VOORNEMEN De volgende paragrafen beschrijven de onderdelen van het voornemen in meer detail: Individuele turbines; Turbineopstellingen; Type funderingen; Aanlegwijzen

Nadere informatie

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012

Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek. Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 Scheepsbouw in de Delta Sterk in Techniek en Logistiek Sjef van Dooremalen 12 maart 2012 1 Inhoud 1. Sterk in de Cluster 2. Belangrijk in de Delta 3. Voorop in kennis en innovatie 4. Logistiek en Techniek

Nadere informatie

Green deal offshore windenergie vandaag ondertekend

Green deal offshore windenergie vandaag ondertekend Green deal offshore windenergie vandaag ondertekend Forse kostprijsreductie, proeftuinen en groeiende werkgelegenheid zijn de inzet van de green deal offshore wind. Het Rijk en de Nederlandse Wind Energie

Nadere informatie

De garantie om uw electriciteitsnota te verlagen en CO2 uitstoot te verkleinen PQMS.NL/VO4BIZ

De garantie om uw electriciteitsnota te verlagen en CO2 uitstoot te verkleinen PQMS.NL/VO4BIZ De garantie om uw electriciteitsnota te verlagen en CO2 uitstoot te verkleinen Wat is VO4BIZ? VO4BIZ is een Brits ontwerp, spanningsoptimalisatie systeem dat het inkomende voltage verlaagt en de stroomkwaliteit

Nadere informatie

Met behulp van de hedendaagse kennis en nieuwe technieken is het mogelijk belangrijke verbeteringen aan te brengen aan onze schepen.

Met behulp van de hedendaagse kennis en nieuwe technieken is het mogelijk belangrijke verbeteringen aan te brengen aan onze schepen. Ontwikkeling van de Hull Vane TM Graag voldoe ik aan het verzoek iets te schrijven over de ontwikkeling van de Hull Vane voor het 21 e jaarboek van William Froude dat het thema Het roer om heeft. Dat thema

Nadere informatie

c. de wieklengte van een windturbine : de afstand tussen de uiterste punt van een wiek en de naaf.

c. de wieklengte van een windturbine : de afstand tussen de uiterste punt van een wiek en de naaf. Ontwerp Partiële herziening 2013 van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2009 uitbreiding zoekgebieden windturbineparken Eemshaven en Delfzijl. Inleiding Op 22 januari 2013 hebben de gezamenlijke

Nadere informatie

Openbare eindrapportage BLUE Piling Technology TKIW01001

Openbare eindrapportage BLUE Piling Technology TKIW01001 Project titel : BLUE Piling Technology Project nummer : Project coordinator : Project partners : TKIW01001 Fistuca BV Van Oord OWP BV & TNO Project Periode 12-7-2012 30-04-2016 Contactpersoon Email J S

Nadere informatie

Zonnestroom en windstroom Samen meer

Zonnestroom en windstroom Samen meer Zonnestroom en windstroom Samen meer Van niche naar impact Wim Sinke -- Peter Eecen Perslunch ECN Amsterdam, CASA 400 2 juni 2015 www.ecn.nl Structuur Context klimaat + economie Uitzicht op 2050 Wind Technologie,

Nadere informatie

Voorwoord. Met vriendelijke groet, De directie van Sendo Shipping, Sebastiaan van der Meer Edwin Groen Dominic van der Meer

Voorwoord. Met vriendelijke groet, De directie van Sendo Shipping, Sebastiaan van der Meer Edwin Groen Dominic van der Meer 1 Voorwoord Sendo Shipping is een jong en dynamisch bedrijf wat zich specialiseert in het exploiteren van meerdere binnenvaartschepen. Met die schepen wordt voornamelijk een 24/7 containerlijndienst onderhouden

Nadere informatie

DYNAMISCHE AUTOPILOOT VOOR DE BINNENVAART

DYNAMISCHE AUTOPILOOT VOOR DE BINNENVAART DYNAMISCHE AUTOPILOOT VOOR DE BINNENVAART 1-5-2015 Nieuwe autopiloot zorgt voor reductie brandstof, CO2, fijnstof en NOX èn een behouden vaart VOOR-INFORMATIE 1. ACHTERGROND VAN HET PROJECT NAVMATE Marine

Nadere informatie

Alles in de wind. Over windenergie. Hoe werkt een windturbine? Tandwielkast vroeger en nu. Direct Drive

Alles in de wind. Over windenergie. Hoe werkt een windturbine? Tandwielkast vroeger en nu. Direct Drive Hoe werkt een windturbine? Het basisprincipe is eenvoudig. De rotorbladen (wieken) zitten gemonteerd op een as. Als het waait draaien de rotorbladen en gaat de as draaien. De as laat vervolgens een generator

Nadere informatie

Samenbouwnunits van Fischer- Dat is een slimme keuze!

Samenbouwnunits van Fischer- Dat is een slimme keuze! Samenbouwnunits van Fischer- Dat is een slimme keuze! Met Fischer realiseert u in 3 eenvoudige stappen complete, gebruiksklare koelsystemen voor uw klanten. Succes, door een warme samenwerking binnen de

Nadere informatie

De haven van Oostende, energie haven

De haven van Oostende, energie haven De haven van Oostende, energie haven Evy Copejans Vlaams Instituut voor de Zee De haven van Oostende is een kleine maritieme haven, gelegen in één van de grootste en belangrijkste havengebieden ter wereld,

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie naar elektrische voortstuwing in de kottervisserij

Haalbaarheidsstudie naar elektrische voortstuwing in de kottervisserij Haalbaarheidsstudie naar elektrische voortstuwing in de kottervisserij Wat is in de komende 20 jaar technisch mogelijk, ecologisch verantwoord en economisch haalbaar? 20 Oktober 2016 Academic Consultancy

Nadere informatie

Ruimte voor ontwikkeling

Ruimte voor ontwikkeling Ruimte voor ontwikkeling Ruimte voor ontwikkeling Offshorehaven bij uitstek De internationale zeehaven van Den Helder biedt een zee aan ruimte en mogelijkheden. Het is de thuisbasis voor een groeiend aantal

Nadere informatie

Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement

Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement Vaillant aurostep zonneboiler Puur rendement Vaillant aurostep zonneboiler De winst van aurostep Weet u dat 8 minuten zon volstaan om alle mensen op de wereld één jaar van energie te voorzien? De zon levert

Nadere informatie

Stand van zaken offshore windenergie in Nederland

Stand van zaken offshore windenergie in Nederland Stand van zaken offshore windenergie in Nederland Chris Westra (We@Sea) met dank aan Sander de Jong (Rijkswaterstaat Noordzee) Offshore windturbineparken in NL Ronde 1 2 windturbineparken operationeel

Nadere informatie

MARIN onderzoek

MARIN onderzoek MARIN onderzoek 2010-2014 Technologie Plan Henk Prins - MARIN 1 Ontstaan technologie plan Evaluatie van huidige onderzoek Kennis audit Adviesraad R&D seminar 2008 Vaststellen onderzoekslijnen Toetsing

Nadere informatie

Effectief, kostenbesparend, duurzaam en veilig werken op hoogte. Nederland Duitsland Engeland Australië België www.eurosafesolutions.

Effectief, kostenbesparend, duurzaam en veilig werken op hoogte. Nederland Duitsland Engeland Australië België www.eurosafesolutions. Rope Access Effectief, kostenbesparend, duurzaam en veilig werken op hoogte Marketing partner Nederland Duitsland Engeland Australië België www.eurosafesolutions.com Veilig op hoogte zonder compromis Als

Nadere informatie

Maarten Timmerman. Offshore Windenergie. Staalbouwdag / 2 oktober 2014

Maarten Timmerman. Offshore Windenergie. Staalbouwdag / 2 oktober 2014 Maarten Timmerman Offshore Windenergie Staalbouwdag / 2 oktober 2014 Wat doet TKI Wind op Zee? SEmuleert en faciliteert de ontwikkeling en implementaee van offshore windtechnologie voor de industrie (MKB)

Nadere informatie

Kleine windturbines. Presentatie Kontich. Donderdag 13 november 2014. Van 13u30 tot 17 uur. Filip Arnou Green Energy Consult

Kleine windturbines. Presentatie Kontich. Donderdag 13 november 2014. Van 13u30 tot 17 uur. Filip Arnou Green Energy Consult Kleine windturbines Presentatie Kontich. Donderdag 13 november 2014. Van 13u30 tot 17 uur Filip Arnou Green Energy Consult Windenergie De wind is een onuitputtelijke en natuurlijke bron om elektriciteit

Nadere informatie

Mobiele wondzorg van HARTMANN

Mobiele wondzorg van HARTMANN Mobiele wondzorg van HARTMANN Wond 3.0 HARTMANN mobiele wondzorg In een zorgcentrum of bij de cliënt thuis, als het om wondverzorging gaat zijn verpleegkundigen beter uitgerust als zij kunnen beschikken

Nadere informatie

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling RSG DE BORGEN Anders varen Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling [1] RSG de BORGEN Anders varen [Technasium] mei 2017 1 DE OPDRACHT

Nadere informatie

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken?

Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? you make it work Wilt u uw producten en processen slimmer, veiliger en efficiënter maken? ERIKS levert werktuigbouwkundige componenten in alle industriële sectoren. Maar we gaan verder dan dat. Als specialist

Nadere informatie

Toekomstverwachtingen en onderzoek uitdagingen in windenergie

Toekomstverwachtingen en onderzoek uitdagingen in windenergie Toekomstverwachtingen en onderzoek uitdagingen in windenergie Gijs van Kuik, em. HL TU-Delft 3 april 2017 Waar staat windenergie: 164 m Ø 8 MW turbine 5 windcentrales van 700 MW in de Noordzee Inbedding

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie naar elektrische voortstuwing in de kottervisserij

Haalbaarheidsstudie naar elektrische voortstuwing in de kottervisserij Haalbaarheidsstudie naar elektrische voortstuwing in de kottervisserij Wat is in de komende 20 jaar technisch mogelijk, ecologisch verantwoord en economisch haalbaar? 20 Oktober 2016 Academic Consultancy

Nadere informatie

Groningen Seaports heeft de

Groningen Seaports heeft de > feature Werk maken van windenergie Leven van de wind. Volgens het spreekwoord kan het niet. In Groningen denken ze daar heel anders over. Groningen Seaports ziet voor met name de Eemshaven volop kansen

Nadere informatie

Duurzame energie in balans

Duurzame energie in balans Duurzame energie in balans Duurzame energie produceren en leveren binnen Colruyt Group I. Globale energievraag staat onder druk II. Bewuste keuze van Colruyt Group III. Wat doet WE- Power? I. Globale energievraag

Nadere informatie

Conventionele Brandmeldcentrale 500 Serie Zo eenvoudig als tellen tot drie

Conventionele Brandmeldcentrale 500 Serie Zo eenvoudig als tellen tot drie Conventionele Brandmeldcentrale 500 Serie Zo eenvoudig als tellen tot drie 2 Een brandmeldcentrale die eenvoudig is te installeren, configureren, te onderhouden en te gebruiken. LCD-scherm met statusindicatie

Nadere informatie

500 Serie Rookmelders De kunst van onzichtbare rookdetectie

500 Serie Rookmelders De kunst van onzichtbare rookdetectie 500 Serie Rookmelders De kunst van onzichtbare rookdetectie 1 2 Stevige bescherming, praktisch onzichtbaar Brandbeveiliging is van essentieel belang heden ten dage. Hotels, openbare gebouwen en particuliere

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse zand. Aspect(en): 4.A.1

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse zand. Aspect(en): 4.A.1 CO 2 Prestatieladder Ketenanalyse zand Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Aspect(en): 4.A.1 Datum: 04 april 2014 Inhoudsopgave 1.0 Identificatie... 3 2.0 Doelstelling...

Nadere informatie

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. AB-QM: Perfectie in regeltechniek. Regelen én balanceren met één afsluiter

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. AB-QM: Perfectie in regeltechniek. Regelen én balanceren met één afsluiter MAKING MODERN LIVING POSSIBLE : Perfectie in regeltechniek Regelen én balanceren met één afsluiter » De toekomst begint nu Het doel van een klimaatinstallatie is duidelijk: een aangenaam binnenklimaat

Nadere informatie

Samen Werkt. Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water

Samen Werkt. Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Samen Werkt Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Samen Werkt Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Wegen, water, spoor en luchtruim worden drukker.

Nadere informatie

Energie uit getijstroming

Energie uit getijstroming Royal Netherlands Institute for Sea Research Energie uit getijstroming Janine Nauw a, Marck Smit a, Walther Lenting a, Belen Blanco b, Jurre de Vries c, Herman Ridderinkhof, Hendrik van Aken en Mathijs

Nadere informatie

Rotterdam CCUS Project Porthos: transport en opslag van CO2

Rotterdam CCUS Project Porthos: transport en opslag van CO2 Rotterdam CCUS Project Porthos: transport en opslag van CO2 Klimaatdoelstellingen in Nederland Nederland heeft duidelijke klimaatdoelstellingen: in 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met 49% zijn

Nadere informatie

BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN!

BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN! BESPAAR NU MET LED-VERLICHTING LED SOLUTIONS HOLLAND VERKOOPT BESPARINGEN! WELKOM, LED verlichting is de toekomst LED-verlichting biedt ons vandaag de dag ongekend veel mogelijkheden om een natuurlijke

Nadere informatie

Livetap Productbrochure

Livetap Productbrochure Modificatie en uitbreiding van operationele sprinklersystemen Livetap Productbrochure Livetap Wat is Livetap? Livetap is een innovatie op het gebied van het aanpassen en uitbreiden van sprinklersystemen

Nadere informatie

Maritieme Innovatie Markt

Maritieme Innovatie Markt Maritieme Innovatie Markt Markt? Delta NML Innovation Council = TKI Maritiem Maritiem Watertech TKI: Topconsortium voor Kennis en Innovatie Maritiem Innovatiecontract 2016-2017 Fundamenteel Toegepast Innovatie

Nadere informatie

INSTALLEREN MET R-VENT SAFE IS VOOR IEDEREEN EEN FEEST

INSTALLEREN MET R-VENT SAFE IS VOOR IEDEREEN EEN FEEST INSTALLEREN MET R-VENT SAFE IS VOOR IEDEREEN EEN FEEST De kunst van slim installeren De kunst van slim installeren R-vent Safe, een feest voor iedereen, van monteur tot opdrachtgever De installatie van

Nadere informatie

Alignment, Vibrations & Mounting Solutions

Alignment, Vibrations & Mounting Solutions Alignment, Vibrations & Mounting Solutions www.multalign.nl Inhoud MultAlign Services 3 Loctite Fixmaster Marine Chocking 4 Toepassen van Loctite Fixmaster 4 Classificatie documenten Loctite Fixmaster

Nadere informatie

WELLNESS HARBOUR T LEUKEN. VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen.

WELLNESS HARBOUR T LEUKEN. VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen. WELLNESS HARBOUR T LEUKEN VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen. Wellness harbour t Leuken Jachthaven t Leuken is een naam die al tientallen jaren een begrip is in de watersport. Gastvrijheid

Nadere informatie

TKI Wind op Zee Workshop Financiering

TKI Wind op Zee Workshop Financiering TKI Wind op Zee Workshop Financiering Met welk support regime worden ambities offshore wind NL bereikt? 7 mei 2013 Amersfoort Marco Karremans Wind op Zee cruciaal voor 16% duurzame energie in 2020 Doelstelling:

Nadere informatie

Scandinavisch bouwen en wonen

Scandinavisch bouwen en wonen VOORBEELD SCHRUURWONING: LET-01 Moderne levensloop bestendige woningen op maat voor zowel de senior als een jong gezin, vanaf 40 m² t/m 175 m² woonoppervlak. Energie neutraal met lucht-water warmtepomp.

Nadere informatie

Partner in brandbeveiliging

Partner in brandbeveiliging Partner in brandbeveiliging Brandveilig! Brand is de grootste nachtmerrie voor iedere ondernemer. Altebra zorgt dat u rustig kunt slapen! Wij leveren en onderhouden slimme sprinklerinstallaties om uw bedrijf

Nadere informatie

Introductiecursus windturbinetechnicus

Introductiecursus windturbinetechnicus Noorderpoort versterkt de regio Introductiecursus windturbinetechnicus De cursus is mogelijk dankzij subsidie van de Provincie Groningen en medewerking van onderstaande partners MARITIME TRAINING CENTER

Nadere informatie

Hoe laat IT en business- alignment jouw organisatie accelereren?

Hoe laat IT en business- alignment jouw organisatie accelereren? Hoe breek je de muur af tussen business en IT? blog Hoe laat IT en business- alignment jouw organisatie accelereren? De 2x4 grootste uitdagingen door Edwin Roetgering, PreSales / Business-consultant bij

Nadere informatie

Voorwoord. Met vriendelijk groet, De directie van Sendo Shipping B.V. Sebastiaan van der Meer Edwin Groen Dominic van der Meer

Voorwoord. Met vriendelijk groet, De directie van Sendo Shipping B.V. Sebastiaan van der Meer Edwin Groen Dominic van der Meer Voorwoord Sendo Shipping is een jong en dynamisch bedrijf wat zich specialiseert in het exploiteren van meerdere binnenvaartschepen. Met onze schepen wordt al ruim 15 jaar een 24/7 containerlijndienst

Nadere informatie

Zet de zon aan! Gratis warm water met duurzame energie. Zonlichtsystemen van Remeha. remeha.nl/zon

Zet de zon aan! Gratis warm water met duurzame energie. Zonlichtsystemen van Remeha. remeha.nl/zon Zet de zon aan! Zonlichtsystemen van Remeha Gratis warm water met duurzame energie remeha.nl/zon Opstelling in dak Bespaar direct met zonne-energie! Opstelling op dak Opstelling plat dak Zonnecollectoren

Nadere informatie

DUURZAAMHEIDSINITIATIEF

DUURZAAMHEIDSINITIATIEF DUURZAAMHEIDSINITIATIEF De Leeuw Groep B.V. Inhoud Inleiding... 3 1.0 Duurzame huidige eigen initiatieven... 3 1.1 De Waterwagen 2014... 3 1.1.1 Het project... 3 1.1.2 Samenwerkende partijen... 3 1.1.3

Nadere informatie

De energietransitie in internationaal perspectief Dr. Ir. Martien Visser, lector energietransitie, Hanzehogeschool Groningen.

De energietransitie in internationaal perspectief Dr. Ir. Martien Visser, lector energietransitie, Hanzehogeschool Groningen. De energietransitie in internationaal perspectief Dr. Ir. Martien Visser, lector energietransitie, Hanzehogeschool Groningen Twitter: @BM_Visser De Nederlandse postzegel Dubbel zoveel CO2 als het wereldgemiddelde

Nadere informatie

Durus EasyFinish Polymeervezels. Dé oplossing voor vloeren en druklagen: Beton en wapening in één

Durus EasyFinish Polymeervezels. Dé oplossing voor vloeren en druklagen: Beton en wapening in één Durus EasyFinish Polymeervezels Dé oplossing voor vloeren en druklagen: Beton en wapening in één Eenvoudig in gebruik Kostenefficiënt Milieuvriendelijk Gecertificeerd ATG 3098 Durus EasyFinish Polymeervezels

Nadere informatie

Voortgangsrapportage September 2017

Voortgangsrapportage September 2017 Voortgangsrapportage September 2017 Status: definitief Versie: 1.0 Datum: 18-09-2017 Onderneming: Holding Gebr. Van Esch B.V. hierna genoemd VAN ESCH BEDRIJVEN, bestaande uit: J. van Esch b.v. Gebroeders

Nadere informatie

Visie Netontwerp en uitrolstrategie

Visie Netontwerp en uitrolstrategie Visie Netontwerp en uitrolstrategie Toekomstbestendige netoptimalisatie Publieksversie Inhoud Hoofdstuk 1: Netontwerp en uitrolstrategie Algemeen Hoofdstuk 2: Netontwerp en uitrolstrategie Technisch Appendix

Nadere informatie

groovee Cast Concrete Glass Balustrade

groovee Cast Concrete Glass Balustrade groovee Cast Concrete Glass Balustrade 2 EeStairs Introductie EeStairs is wereldwijd specialist in het ontwerpen, produceren en installeren van op maat gemaakte trappen. We leveren aan retailers, particulieren

Nadere informatie

Van energiebeleid naar duurzaamheidsbeleid

Van energiebeleid naar duurzaamheidsbeleid Van energiebeleid naar duurzaamheidsbeleid Duurzaamheidsbeleid van de Gemeente Goeree-Overflakkee 2016 Inhoud Introductie: Wat verstaan we onder duurzaamheid? 2 Aanleiding; Waarom een actualisatie van

Nadere informatie

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. AB-QM: Perfectie in regeltechniek. Regelen én balanceren met één afsluiter

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. AB-QM: Perfectie in regeltechniek. Regelen én balanceren met één afsluiter MAKING MODERN LIVING POSSIBLE : Perfectie in regeltechniek Regelen én balanceren met één afsluiter » De toekomst begint nu Het doel van een HVAC-installatie is duidelijk: een aangenaam binnenklimaat creëren

Nadere informatie

cast concrete glass balustrade

cast concrete glass balustrade groovee by NL cast concrete glass balustrade patent pending & registered model cast concrete glass balustrade by Waarom architecten en aannemers voor groovee kiezen groovee by EeStairs is een innovatief

Nadere informatie

cast concrete glass balustrade

cast concrete glass balustrade groovee by NL cast concrete glass balustrade patent pending & registered model cast concrete glass balustrade by Waarom architecten en aannemers voor groovee kiezen groovee by EeStairs is een innovatief

Nadere informatie

Initiatieven CO2 reductie MVOI BV.

Initiatieven CO2 reductie MVOI BV. Initiatieven CO2 reductie MVOI BV. MVOI BV Versie: 1 Datum: 15-05-2017 Pagina 1 van 6 Inhoud 1 Inleiding...3 2. Initiatieven waarin we zijn toegetreden....4 2.1 Warmtetafel. (Warmtenetwerk)...4 De Warmtetafel

Nadere informatie

Schuurkenspad 7 5986 PD Beringe Tel: 0031-773078900 Fax: 0031-773074014. Introductie

Schuurkenspad 7 5986 PD Beringe Tel: 0031-773078900 Fax: 0031-773074014. Introductie Introductie Panbo Systems is het meest innovatieve bedrijf in de champignonindustrie op het gebied van constructie, klimaat beheersing en consultancy. Met meer dan twintig jaar ervaring en projecten over

Nadere informatie

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen

30% is de gemiddelde potentie aan energiebesparing bij het optimaliseren van technische gebouwsystemen NovoCon IoT servomotor voor HVAC Maak uw gebouw slimmer, efficiënter en waardevoller en verminder daarbij uw investering en jaarlijkse kosten Maak kennis met NovoCon, de innovatieve, digitale servomotor

Nadere informatie

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten

Prefab licht beton PRINS. Prefab licht betonnen gevel elementen. gevel producten Prefab licht beton Prefab licht beton Prefab licht betonnen gevel elementen PRINS gevel producten Thermodur en Prins Gevel Producten De economische oplossing voor uw creatieve vrijheid Thermodur gevel

Nadere informatie

Gyproc Habito. Wanden, ontworpen op maat van jouw comfort

Gyproc Habito. Wanden, ontworpen op maat van jouw comfort Gyproc Habito Wanden, ontworpen op maat van jouw comfort Habito, de nieuwe generatie Gyproc-platen De Habito-platen maken deel uit van een nieuwe generatie producten die speciaal ontwikkeld werden om gebruikers

Nadere informatie

Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap.

Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap. Borstcrawl techniek Pieter van den Hoogenband Bon: zwemtrainer.nl, bewerkt door Mark Eligh op 15-3-2013 Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap. Algemeen geldt voor een goede zwemtechniek dat die

Nadere informatie

Gelet op artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie;

Gelet op artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie; Beleidsregel van de Minister van Economische Zaken van, nr. WJZ/, houdende regels over de toepassing van artikel 62, derde lid, van het Besluit stimulering duurzame energieproductie voor productie-installaties

Nadere informatie

Het Energieatol Energieopslag in de Noordzee

Het Energieatol Energieopslag in de Noordzee Het Energieatol Energieopslag in de Noordzee Dr. Walter Mondt, ECOREM 26 november 2013 1 Inhoud Voorstelling Ecorem NV Context van de studie Werkingsprincipe van het energieatol Opbouw van het energieatol

Nadere informatie

Your added value provider

Your added value provider Energiebesparing Presentatie Energiebesparing waarom? Meer netto winst Efficient proces Energie besparen Minder CO2 beter milieu Minder onderhoud Energiebesparing: Energieverbruik Wereldwijd Rendement,

Nadere informatie

De man van de drijvende stad

De man van de drijvende stad De man van de drijvende stad Door Hidde Tangerman (NRC Next, 28 januari 2014) Civiel ingenieur Rutger de Graaf (33) weet nu al waar hij over twintig jaar woont: op zee. Niet in een woonboot of op een zeiljacht,

Nadere informatie

Hydro Tab. Interceptor Trim Tabs. Marine Engineering. 2016ver.1

Hydro Tab. Interceptor Trim Tabs. Marine Engineering. 2016ver.1 Hydro Tab Interceptor Trim Tabs 2016ver.1 Ontworpen om te functioneren Ontwikkeld volgens het NMEA2000 protocol Geschikt voor NMEA0183 Hydrotab is een innovatief gepatenteerd trimsysteem, ontworpen voor

Nadere informatie

ENERGIE & Wat Is het?

ENERGIE & Wat Is het? ENERGIE & KLIMAAT Wat is het? Fossiele grondstoffen worden schaars. Bedrijven en overheden zijn daarom op zoek naar alternatieve groene grondstoffen en hernieuwbare energie. Als Provincie hebben we daarbij

Nadere informatie

Besam IFD type EN, TF en TM

Besam IFD type EN, TF en TM Besam IFD type EN, TF en TM Industriële snelvouwdeuren Ideaal voor een snelle doorgang bij middelgrote tot grote entrees ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Verkrijgbaar in vele aantrekkelijke

Nadere informatie

R&K Techniek B.V. Groep 39-1 Beschermkappen. Modulair hekwerk. Serie Novatek 39-2. Serie Novall 39-4. Serie Techno 39-6. Schuif en hang deuren 39-8

R&K Techniek B.V. Groep 39-1 Beschermkappen. Modulair hekwerk. Serie Novatek 39-2. Serie Novall 39-4. Serie Techno 39-6. Schuif en hang deuren 39-8 Groep 39-1 Beschermkappen Groep Modulair hekwerk Inhoud Bladzijde Serie Novatek 39-2 Serie Novall 39-4 Serie Techno 39-6 Schuif en hang deuren 39-8 Groep 39-2 Beschermkappen Modulair hekwerk systeem Type

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 18 april 2017 Versie: 3.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Onderzoek

Nadere informatie

Maak ook het verschil Met Thermoanker voor sandwichwanden

Maak ook het verschil Met Thermoanker voor sandwichwanden Maak ook het verschil Met Thermoanker voor sandwichwanden Van staal naar beter De nieuwe standaard Het verschil in thermische isolatie Schöck Thermoanker is een staafvormig element van Combar glasvezelcomposiet

Nadere informatie

Innovatie voor systeemintegratie

Innovatie voor systeemintegratie Innovatie voor systeemintegratie PERFORMANCE MADE SMARTER PR-backplane Een gebruiksvriendelijke en betrouwbare montageoplossing tussen het DCS/PLC/SIS-systeem en isolatoren/i.s. interfaces TEMPERATUUR

Nadere informatie

De Barge Truck. De duurzaamheid van de waterweg, STC Rotterdam, 29 januari 2013

De Barge Truck. De duurzaamheid van de waterweg, STC Rotterdam, 29 januari 2013 De Barge Truck De duurzaamheid van de waterweg, STC Rotterdam, 29 januari 2013 HBCB Onafhankelijke en innovatieve dienstverlener op gebied van binnenvaart Vestiging in Wageningen Markt 20B h.blaauw@hbcb.nl

Nadere informatie

3 december Geachte heer Don,

3 december Geachte heer Don, Openbaar 3 december 2018 Geachte heer Don, Graag maak ik namens NVDE, NWEA en PAWEX gebruik van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen op het ontwerpbesluit met betrekking tot de implementatie

Nadere informatie

DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION

DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION DISTRIBUTIECENTRA SAMEN BOUWEN MET EEN STERKE, BETROUWBARE EN VOORAANSTAANDE PARTNER WWW.VSC.NL VOORTMAN STEEL CONSTRUCTION VOORTMAN INHOUD INHOUD OVER VOORTMAN Pagina 4 DISTRIBUTIECENTRA Pagina 8 ONZE

Nadere informatie

Het schaatsseizoen gaat weer van start: Van Sochi naar Nijmegen!

Het schaatsseizoen gaat weer van start: Van Sochi naar Nijmegen! Het schaatsseizoen gaat weer van start: Van Sochi naar Nijmegen! Vorig jaar was het voor onze schaatsers de meest succesvolle olympische winterspelen ooit. Ondertussen is al weer bijna een jaar voorbij

Nadere informatie

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

De SLIMME KEUZE voor

De SLIMME KEUZE voor Aardgas voor voertuigen De SLIMME KEUZE voor uw onderneming DATS 24, meer dan brandstof alleen DATS 24 maakt deel uit van Colruyt Group en zet ook resoluut in op duurzaamheid. DATS 24 draagt dus graag

Nadere informatie

Sterker, Slimmer, Schoner

Sterker, Slimmer, Schoner Sterker, Slimmer, Schoner D66 visie op duurzaamheid en groei C100 01-11-2014 Stientje van Veldhoven Groene genen Van Mierlo Terlouw Club van Rome Richtingwijzer: streef naar een duurzame en harmonieuze

Nadere informatie

Recht door zee, echt zo eenvoudig?

Recht door zee, echt zo eenvoudig? Recht door zee, echt zo eenvoudig? Recht door zee, echt zo eenvoudig? Katrien Eloot, voorzitter Kenniscentrum Varen in ondiep en beperkt water 11 maart 2009 Recht door zee, 3 Visie Kenniscentrum Varen

Nadere informatie

Scheveningen Inno-port

Scheveningen Inno-port Scheveningen Inno-port smart, sportive and sustainable innovations The Hague Camera- en videosysteem voor analyse van training De Zeil Coach Cockpit combineert videobeelden van de zeiler met gegevens over

Nadere informatie

PROJECT H FROM O. Versie: 1. Dhr. Joosten. Maritiem Instituut Willem Barentsz. Door: Bart Enting, Bart Ruijter. Marijn Grevink,

PROJECT H FROM O. Versie: 1. Dhr. Joosten. Maritiem Instituut Willem Barentsz. Door: Bart Enting, Bart Ruijter. Marijn Grevink, PROJECT H FROM O Versie: 1 Dhr. Joosten Door: Bart Enting, Bart Ruijter & Marijn Grevink, Voorwoord Onder invloed van onder andere de economische crisis, zijn de olie prijzen torenhoog gestegen. Rederijen

Nadere informatie

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Baanbreke X2com X2com levert professionele telecom diensten aan bedrijven en instellingen. De organisatie is in 2008 in Nederland opgericht.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 16 januari 2016 Versie: 2.0 Status: Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Onderzoek

Nadere informatie

Veel gestelde vragen ;

Veel gestelde vragen ; Veel gestelde vragen ; Kan ik Yellow Miracle Oil(YMO olie) in de motor doen als daar een mineraal&synthetische motor olie reeds is? Antwoord ; Ja, u kan YMO olie gebruiken samen met de grote merken, zowel

Nadere informatie

Constructief bijdragen aan Duurzaamheid

Constructief bijdragen aan Duurzaamheid Constructief bijdragen aan Duurzaamheid Vliegasunie levert producten, die uitstekende vervangers zijn van cement en natuurlijke grondstoffen zoals zand, klei, kalksteen en natuurgips Grondstoffen met meerwaarde

Nadere informatie

burgwal 15 8321 aa creil t +31 (0)527 27 44 55 f +31 (0)527 27 46 07 e info@staringbv.com i www.staringbv.com

burgwal 15 8321 aa creil t +31 (0)527 27 44 55 f +31 (0)527 27 46 07 e info@staringbv.com i www.staringbv.com Geachte klant! Graag willen wij ons bedrijf aan u voorstellen. Misschien kent u ons al, in dat geval is dit een hernieuwde kennismaking. Als innovatieve machinefabriek zijn wij actief in de volle breedte

Nadere informatie

TL BESPAARKIT. Met de TL Bespaarkit heeft u géén nieuwe TL-armaturen nodig als u wilt overstappen naar energiezuinige TL!

TL BESPAARKIT. Met de TL Bespaarkit heeft u géén nieuwe TL-armaturen nodig als u wilt overstappen naar energiezuinige TL! 1 TL BESPAARKIT Met de TL Bespaarkit heeft u géén nieuwe TL-armaturen nodig als u wilt overstappen naar energiezuinige TL! Energie besparen doen wij zo! Postbus 1076 2260 BB Leidschendam T: 070-41 90 915

Nadere informatie

Toekomstvisie en innovatiemogelijkheden van de maritieme sector. Martin Bloem

Toekomstvisie en innovatiemogelijkheden van de maritieme sector. Martin Bloem Toekomstvisie en innovatiemogelijkheden van de maritieme sector Martin Bloem Inhoud Wat is HME? Wat doet HME (niet)? Concrete activiteiten Trends in de maritiem-technische wereld Voorbeelden van innovatie

Nadere informatie

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol

Green Cleaning. Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Green Cleaning Duurzaam schoonmaakonderhoud - ecologisch, economisch en ergonomisch waardevol Waarom green? Green is bij ons meer dan groen het staat voor duurzaam. HECTAS hecht nadrukkelijk veel waarde

Nadere informatie

GEM project memo Onderwerp: Aanvulling MER Gemini Actualisatie scheepvaartintensiteit

GEM project memo Onderwerp: Aanvulling MER Gemini Actualisatie scheepvaartintensiteit GEM project memo Onderwerp: Aanvulling MER Gemini Actualisatie scheepvaartintensiteit 2 For issue 20130530 Mbr CMo PBo 1 For issue 20130528 Mbr CMo PBo Rev. Doc Status Date Sections Prepared by Checked

Nadere informatie