STUDIEGIDS SCHILDERKUNST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIEGIDS SCHILDERKUNST 2014-2015"

Transcriptie

1 STUDIEGIDS SCHILDERKUNST

2 1 LEERSTOF De klassieke beeldende kunst valt samen met de West- Europese artistieke traditie vanaf de Middeleeuwen. Dat is altijd een dynamische traditie geweest, vol met ontdekkingen, veranderingen, bewegingen en tegenbewegingen. Belangrijke kenmerken zijn o.a. de herkenbaarheid van vormen en de illusie van ruimte op een plat vlak. Kenmerken die tegenwoordig voor een belangrijk deel teruggevonden worden in de fotografie, maar die nog steeds voor tal van toepassingen variërend van realistische schilderkunst, via illustratie tot gamedesign steunen op de oude vaardigheden. Je tekent met houtskool, krijt, pastel, zilverpen, inkt. En met rietpen, eendenvleugels, kneedgom, doezelaars. Je krijgt les in arcering, wassing, ophoogtechniek. En nog veel meer. 1.3 COMPOSITIE Compositie of ordening is een basisbegrip in de beeldende kunst. We behandelen verschillende benaderingswijzen, plus een methodiek van voorbereiding en opbouw van een schilderij. 1.1 TECHNIEKEN, KUNDE EN VAARDIGHEDEN We onderscheiden technieken als: omgang met verfsoorten arceertechniek reproductietechnieken enz. naast kennis en kunde als inzicht in: compositie toon en kleur plastiek en perspectief, enz. naast vaardigheden als het vermogen om verschillende componenten samen te brengen in één beeld. 1.2 TEKENTECHNIEKEN Xandra Donders Daarnaast besteden we aandacht aan de compositie als belangrijke drager van expressie. 1.4 TOONWAARDEN Toonwaarden zijn alle gradaties tussen licht en donker, alle grijzen tussen zwart en wit, maar ook alle tinten tussen licht en donker in iedere kleur. Jan van der Kooi

3 1.5 KLEUR 1.7 VORMSTUDIE kleurenleer Kennis van kleurenleer is onontbeerlijk. De werking van complementaire kleuren, van warm-koudstellingen, van helderheid en verzadiging, enz. 1.6 PALET Annelies Middel Bij vormstudie draait het om controle over, en beheersing van de fijne motoriek. Door te oefenen ontwikkel je het vermogen om exact weer te kunnen geven en getekende of geschilderde vormen van spanning te voorzien. De nuttigste oefening daartoe is het modeltekenen. 1.8 ANATOMIE Juane Xue Kleuren mengen doe je doorgaans op het palet. Daar bereid je de te verwerken kleuren ook voor. Het palet aanmaken is wel heel belangrijk, maar ook subjectief: wij geven je basiskennis en handleidingen, nooit wetten of vaste regels. Om de menselijke figuur weer te geven is een grondige kennis van de anatomie onontbeerlijk.

4 1.9 PLASTICITEIT 1.11 GEOMETRISCH PERSPECTIEF Paul Boswijk Klassieke beeldende kunst heeft het vermogen om ruimte te suggereren op een plat vlak. Bijvoorbeeld door plasticiteit, de illusie van iets laten opbollen op het platte vlak ATMOSFERISCH PERSPECTIEF Joost Doornik En bij gebouwen, maar ook stillevens het geconstrueerde, geometrisch perspectief. Uitgevonden in de Renaissance, zo n 500 jaar geleden, en onmisbaar voor een geloofwaardige illusie van ruimte STOFUITDRUKKING Peter Durieux Of door middel van perspectief een illusie van diepte te creëren. In landschappen bijvoorbeeld door het optisch of atmosferisch perspectief, ruimte scheppen door verkleuring en vervaging, door meer of minder contrast, enz. Chris Herenius Wie een werkelijkheid wil suggereren heeft ook te maken met de visuele eigenschappen van materialen. Een rotsblok ziet er anders uit dan een bloemkool. Een lap katoen heeft een ander oppervlak dan een lap zijde. Een zandvlakte verschilt van een waterplas. Het vermogen om de visuele eigenschappen van verschillende materialen adequaat en herkenbaar uit te beelden noemen we stofuitdrukking.

5 1.13 SCHILDERTRANT Daarnaast zijn er grote verschillen in aanpak bij verschillende materialen, bijvoorbeeld transparante verven als aquarel tegenover dekkende soorten als olieverf. Tenslotte is er de individuele component zoals het handschrift of de huid van een schilderij die bepalend zijn voor het eindresultaat EXPRESSIEVORMEN Arnout van Albada Er zijn verschillende manieren om een schilderij op te bouwen, van directe tot gelaagde, van ruig tot uiterst verfijnd. Het komt gaandeweg allemaal aan bod SCHILDERTECHNIEK Ruud de Rode Het wezen van het beeld is haar uitdrukking of uitstraling, de expressie. Het aantal variatiemogelijkheden is oneindig, afhankelijk van persoonlijkheid of zelfs stemming van de maker, maar vaak liggen er toch principes aan ten grondslag. Dit leer je met de nodige voorbeelden tijdens de lessen, en de principes komen ook aan de orde tijdens de Masterclasses. Riny Bus (aquarel) We onderscheiden o.a. het directe, nat-in-nat schilderen versus het gelaagde schilderen. En het schilderen vanuit de vlek of toets versus het schilderen vanuit de contour.

6 1.16 VERBEELDING Beelden kunnen in oplagen met de hand worden gedrukt. De door schilders meest gebruikte grafische technieken leer je in een workshop in het tweede jaar. De grafische technieken die we behandelen zijn: hoogdruk, diepdruk en vlakdruk. In de grafiekwerkplaats van de Klassieke Academie is voortzetting, zelfs specialisatie mogelijk MATERIAALKENNIS Tom S. Hageman Beelden kunnen op twee manieren bijzonder worden: door een eigenzinnige interpretatie van een waarneming, of door geheel of gedeeltelijk verzonnen vormen. En door mengsels van de twee. De waarneming is weliswaar uitgangspunt op de KlassiekeAcademie, maar de verbeelding wordt er niet onderschat REPRODUCTIETECHNIEKEN Foto: Xandra Donders In alle ambachtelijke beroepen is kennis van gebruikte materialen en hun eigenschappen van belang. Deze kennis krijg je tijdens de schilderles, in een mengsel van praktijk en theorie aangeboden, waarbij je al schilderend het nodige mee krijgt over de eigenschappen van het materiaal, de mogelijkheden en onmogelijkheden. Door te variëren in materiaalgebruik bouw je spelenderwijs een brede kennis op CULTUURKENNIS Siemen Dijkstra (houtdruk) Beeldende kunst behoort sinds jaar tot de oudste tradities van de mensheid. Kennis van haar geschiedenis behoort tot de algemene ontwikkeling van de kunstenaar. En dat geldt ook, zij het in mindere mate, voor de (klassieke) literatuur, de muziekhistorie en enige kennis van de voornaamste wereldgodsdiensten in relatie tot hun wijze van beeldende vormgeving.

7 1.20 ZELFSTUDIE Belangrijk component van de studie is de zelfstudie. Zelfstandig werken door opdrachten uit te voeren, of opgedane leerstof uit te werken. Die zelfwerkzaamheid neemt in de loop van de studie meer en meer toe, in het laatste studiejaar is het zelfs hoofdzaak BEROEPSVOORBEREIDING Ten slotte word je zo goed mogelijk bijgebracht hoe je te handhaven in de zelfstandige beroepspraktijk.

8 2 2.4 SEMESTERS BASISSCHOLING SCHILDERKUNST Het studiejaar loopt van september tot juni en is ingedeeld in twee semesters van 15 weken elk. Tussen de beide semesters vindt een collectieve werkbespreking plaats. We houden rekening met de (meeste) schoolvakanties in Noord-Nederland. 2.1 LESPROGRAMMA BASISSCHOLING De lessen vinden op de maandagen plaats. Groep 1: tot uur Groep 2: tot uur 2.2 LOCATIE Klassieke Academie voor schilderkunst A-Kerkhof 43-c te Groningen 2.3 INHOUD 30 lessen van één dagdeel per week modeltekenen; leergang menselijke anatomie d.m.v. lesbrieven en thuisopdrachten; regelmatig individuele besprekingen van tijdens de studie en thuis gemaakt werk (eigen werk, schetsboeken en opdrachten).

9 3 EERSTE JAAR VAKOPLEIDING SCHILDERKUNST Woensdag namiddag grafiek, 1e semester, Reinder Homan, Siemen Dijkstra, Onno Broeksma Donderdag voormiddag modeltekenen, Annelies Middel 3.1 KENNISMAKING MET GRONDBEGINSELEN EN BASISVAARDIGHEDEN Aan de orde komen: Donderdag namiddag modelboetseren, Anita Franken 3.2 ANATOMIE & MODEL ANNELIES MIDDEL Tonaliteit Compositie Tekentechnieken Anatomisch tekenen en vormstudie Plastiek, atmosferisch perspectief, geometrisch perspectief In dit jaar ben je voornamelijk aan het tekenen. LESSENOVERZICHT WOENSDAG anatomie & model - Annelies Middel plastiek & perspectief 1e semester Tim Blaauw, 2e semester Joost Doornik DONDERDAG compositie & expressie: Tom Hageman (vervanging Xandra Donders) kunstgeschiedenis: Miranda van Gelderen tekentechnieken: Peter Durieux ROND DE HERFSTVAKANTIE workshop grafische technieken: Reinder Homan, Siemen Dijkstra, Onno Broeksma FACULTATIEVE LESSEN (OP INTEKENING) Je krijgt les in: lijnvoering, arcering, e.d.; modeltekenen (korte standen) abstraheren naar blokken en cilinders met accent op richtingen en assen; theoretische anatomie (van de oppervlakkige spieren); map aanleggen van eigen studies; lange standen met figuur in de ruimte. Woensdag voormiddag gipstekenen, 1e semester Jan van Loon, 2e semester Tom Hageman

10 PLASTIEK & PERSPECTIEF - JOOST DOORNIK 3.4 COMPOSITIE & EXPRESSIE TOM HAGEMAN (VERVANGING XANDRA DONDERS) De principes van de suggestie van plastiek en ruimtelijkheid op een plat vlak Wekelijkse lesbrieven waaraan thuisopdrachten zijn gekoppeld. plasticiteit atmosferisch perspectief geometrisch perspectief Voorbereiding op plasticiteit d.m.v. toonwaardenstudies: lichte met gipsmodellen en donkere met zwarte doeken en donkere modellen. In relatie tot: Werk: Xandra Donders compositie en tonaliteit in een expressieve benadering Een overzicht van het begrippenapparaat m.b.t. compositie (met thuisopdrachten) 3.5 KUNSTGESCHIEDENIS MIRANDA VAN GELDEREN perspectiefoefeningen met landschappelijk stilleven; oefeningen in licht-donkerscheiding met model; oefeningen in compositie én perspectief met landschappelijk stilleven. Kunsthistorisch overzicht van de prehistorie t/m de renaissance Eindcriteria kunstgeschiedenis Paper beeldanalyse (conform de uitgedeelde richtlijnen voor deze paper). Je beschrijft een kunstwerk naar eigen keuze, met goedkeuring van de docent en volgens de richtlijnen. Analyseniveau I. De paper heeft tot doel om het kritisch kijken, analyseren en beschrijven van de formele aspecten van een kunstwerk te bevorderen.

11 3.6 TEKENTECHNIEKEN PETER DURIEUX diverse tekentechnieken en -methoden verkenning van het tekenen in brede zin technieken en verfijning ervan naar waarneming droge en natte tekentechnieken het licht vangen in de mogelijke contrasten en grijstonen van gekozen tekenmateriaal Grafiekwerkplaats 3.7 WORKSHOP GRAFIEK SIEMEN DIJKSTRA, REINDER HOMAN, ONNO BROEKSMA De workshops grafiek vinden plaats in de week na de herfstvakantie, de excursieweek. Drie inleidingen in de belangrijkste grafische technieken, workshops van twee dagen elk, waarbij de studenten in kleinere subgroepen worden ingedeeld. Siemen Dijkstra (hout- en linosnede) Reinder Homan (ets) Onno Broeksma (lithografie) Vanaf deze workshop kun je intekenen voor werken in de grafiekwerkplaats in de Paradijsvogelstraat 16. Openingstijden: dinsdag en donderdag en uur. Woensdag en uur. Het laatste dagdeel met begeleiding door docenten in het 2e semester. Er is plaats voor zeven deelnemers per dagdeel. 3.8 EINDTERMEN EERSTE JAAR basiskennis van tekentechnieken met verschillende materialen;

12 compositorisch vermogen: opzetten van een niet-symmetrische of centrale en toch uitgebalanceerde compositie in toonwaarden; vormkennis: proportioneel en constructief redelijk adequaat weergeven van de menselijke figuur, e.e.a. met basaal anatomisch inzicht; tonaliteit: een grove licht-donker verdeling opzetten; ruimtelijk inzicht: een redelijke basiskennis van atmosferisch en geometrisch perspectief en deze kennis kunnen toepassen. Idem m.b.t. de plastiek. 3.9 EINDOPDRACHT EERSTE JAAR Teken een tonale licht-donker studie van een menselijk figuur in een interieur. Besteed daarbij aandacht aan compositie, proporties en perspectief EINDCRITERIA KUNSTGESCHIEDENIS Tentamen over de behandelde stof: Overzicht van de kunstgeschiedenis van de prehistorie tot en met heden. Je geeft blijk van inzicht en kennis van de behandelde stof. Paper beeldanalyse (conform de uitgedeelde richtlijnen voor deze paper). In deze paper beschrijf je een kunstwerk naar eigen keuze, met goedkeuring van de docent, volgens de richtlijnen. Analyseniveau I. De paper heeft tot doel het kritisch kijken, analyseren en beschrijven van de formele aspecten van een kunstwerk te bevorderen.

13 4 TWEEDE JAAR VAKSCHOLING SCHILDERKUNST We behandelen de schilderkunst in een aantal verschillende benaderingen. In relatie tot: materiaalkennis schilderen met beperkt palet ruimtelijke vormgeving vormstudie directe en indirecte technieken, van transparent tot dekkend 4.2 MATERIAALKENNIS EN FIJNSCHILDEREN CHRIS HERENIUS 4.1 LESPROGRAMMA OVERZICHT LESSEN MAANDAG fijnschilderen & materiaalkennis: Chris Herenius gelaagd schilderen: Arnout van Albada DINSDAG Al schilderend maak je kennis met de eigenschappen van het gebruikte materiaal, de mogelijkheden en onmogelijkheden. Door te variëren in materiaalgebruik bouw je spelenderwijs een brede kennis op. compositie & expressie: Ruud de Rode modelschilderen: Paul Boswijk kunstgeschiedenis: Miranda van Gelderen FACULTATIEVE LESSEN (OP INTEKENING) Woensdag voormiddag gipstekenen, 1e semester Jan van Loon, 2e semester Tom Hageman Woensdag namiddag grafiek, 1e semester, Reinder Homan, Siemen Dijkstra, Onno Broeksma Donderdag voormiddag modeltekenen, Annelies Middel Donderdag namiddag modelboetseren, Anita Franken accent op materialenkennis; schilderen van kleine voorwerpen met nadruk op compositie, mimesis en stofuitdrukking in alle verfsoorten; onderschildering en grondering; gelaagd schilderen; thuiswerk: snelle compositieschetsen overzetten naar constructietekening op drager.

14 4.3 GELAAGD SCHILDEREN ARNOUT VAN ALBADA persoonlijke thema s; overall (in totalen) kijken en handelen; compositie; grote modelstudies met brede kwast (het vinden van de grondvormen), met als context de ruimtelijke compositie; beperkt palet; aandacht voor expressie van lichaam en gelaat. 4.5 MODELSCHILDEREN PAUL BOSWIJK het schilderen met beperkt palet toonwaardenstudie met de zwart-wit ladder; ruimtesuggererend werk in grijzen, plakkaatverf, acryl en olieverf; nadruk op compositie; het beperkte palet. 4.4 COMPOSITIE & EXPRESSIE RUUD DE RODE vormonderzoek naar aanleiding van (naakt)model, gecombineerd met kleur en schildertechniek 4.6 KUNSTGESCHIEDENIS MIRANDA VAN GELDEREN het schilderen naar idee

15 vervolg kunsthistorisch overzicht van het maniërisme t/m heden Eindcriteria kunstgeschiedenis Tentamen over de beeldende kunst van de negentiendet/m de eenentwintigste eeuw. Je geeft blijk van kennis en inzicht in de behandelde stof. 4.7 FACULTATIEVE VAKKEN Woensdag voormiddag gipstekenen, 1e semester Jan van Loon, 2e semester Tom Hageman Woensdag namiddag grafiek, 1e semester, Reinder Homan, Siemen Dijkstra, Onno Broeksma Donderdag voormiddag modeltekenen, Annelies Middel 4.9 EINDOPDRACHTEN TWEEDE JAAR a) Schilder met beperkt palet een ontkleed menselijk figuur in een perspectivische ruimte. b) Schilder naar waarneming een uit meerdere voorwerpen bestaand stilleven. Besteed bij beide opdrachten aandacht aan compositie, verhoudingen, ruimtelijkheid en stofuitdrukking EINDCRITERIA VAN KUNSTGESCHIEDENIS Tentamen over de behandelde stof Capita Selecta: De twintigste eeuw en de oeuvres van afzonderlijke, figuratief werkende, kunstenaars uit de negentiende en twintigste eeuw. Je geeft blijk van inzicht en kennis van de behandelde stof. Donderdag namiddag modelboetseren, Anita Franken Facultatieve vakken volg je op basis van intekening. Daarbij zal in de regel een maximum zijn vastgesteld. Er is lichte begeleiding d.w.z., per dagdeel van 2,5 uur is gemiddeld 1 uur een docent aanwezig. De intekenmogelijkheid is academiebreed, ook beeldhouwers kunnen intekenen op schildervakken en andersom. Intekening geschiedt via Eloka. WERKWEEK De week na de herfstvakantie is de excursieweek van de Academie. Je kunt op het excursieaanbod intekenen. 4.8 EINDTERMEN TWEEDE JAAR Zichtbare ontwikkeling m.b.t. de eindcriteria van het eerste studiejaar en bovendien: - omgaan met diverse dragers en schildermaterialen; - schilderen met een beperkt kleurenpalet; - suggereren van verschillende stofuitdrukkingen.

16 5 DERDE JAAR VAKSCHOLING SCHILDERKUNST 5.2 COMPOSITIE & EXPRESSIE XANDRA DONDERS Afronding opbouw benodigde vakkennis door: kennismaking met aquareltechniek; uitbreiding met kleur en haar werking; modelschilderen; integratie van diverse aspecten in één beeld. 5.1 LESSENOVERZICHT compositie & expressie: Xandra Donders kunstbeschouwing: Eric Bos aquarel: Riny Bus VRIJDAG modelschilderen: Tom Hageman kleur: 1e semester, Keimpe van der Kooi, 2e semester, Juane Xue FACULTATIEVE LESSEN (op intekening) Dinsdag 1e semester, portret: Jan van Loon, 2e semester, model: Paul boswijk Woensdag 1e & 2e semester, fijnschilderen: Chris herenius, 2e semester, Arnout van Albada Woensdag voormiddag gipstekenen, 1e semester Jan van Loon, 2e semester Tom Hageman Woensdag namiddag grafiek, 1e semester, Reinder Homan, Siemen Dijkstra, Onno Broeksma Foto: Xandra Donders beeldend onderzoek naar: verhoudingen en samenhang; plaatsing van componenten op het vlak; arrangementen in onderwerp en omgeving; zeggingskracht van licht-donker, contrasten en kleuren; opbouw; werking; wederkerige relaties; op zoek naar een eigen palet. 5.3 CULTUURBESCHOUWING ERIC BOS DONDERDAG UUR Donderdag voormiddag modeltekenen, Annelies Middel Donderdag namiddagmodelboetseren, Anita Franken

17 cultuurgeschiedenis m.b.t. de context -of de inspiratie- van de kunstenaar Ontwikkeling van het artistiek referentiekader door cultuurbeschouwelijke leergangen over de relatie van beeldende kunst met o.a.: 5.5 MODELSCHILDEREN TOM HAGEMAN VRIJDAG UUR godsdiensten literatuur en film theater en muziek 5.4 AQUARELSCHILDEREN RINY BUS Schilderen naar model vanuit verschillend getoonde ondergronden opzetten met verschillende technieken, materialen en methoden. Met aandacht voor: Je gaat in deze lessen: vijf compositiestudies maken; de drie primaire kleuren mengen; plastiek suggereren; met complementaire kleuren leren werken; verschillende soorten aquareltechniek. - compositievormen - proporties en de anatomische vorm - opbouw vanuit contour en vanuit vlek - schilderwijzen (alla prima, gelaagd, glacis, frottis, enz.) - tonaliteit en toets (clair obscur, soft focus, geacheveerd en impressionistisch schilderen) - verschillende kleurstellingen (tonale opbouw, contrasten, warm-koud stellingen)

18 5.6 SCHILDEREN VANUIT KLEUR 1e semester Keimpe van der Kooi, 2e semester Juan Xue - omgaan met aquarelverf; - schilderen met een ruim kleurenpalet; - suggereren van atmosfeer in ruimte en plastiek; - toepassen van eigen ideeën en/of interpretaties dan wel inzichten EINDOPDRACHTEN DERDE JAAR a) Maak een compositorisch en coloristisch uitgewerkte voorstelling van een ongekleed model in een perspectivisch correcte ruimte. b) Maak in toon en kleur een vlotte aquarel. Besteed bij beide opdrachten aandacht aan: Compositie Verhoudingen Anatomie Constructie Ruimtelijkheid Stofuitdrukking. vertrekpunt is de kleur: de opbouw, haar werking en wederkerige relaties in de zoektocht naar je eigen palet 5.11 EINDCRITERIA VAN KUNSTBESCHOUWING 5.7 FACULTATIEVE VAKKEN Facultatieve vakken kun je volgen op basis van intekening. Daarbij zal in de regel een maximum zijn vastgesteld. Er is lichte begeleiding d.w.z. per dagdeel van 2,5 uur is gemiddeld 1 uur een docent aanwezig. De intekenmogelijkheid is academiebreed, ook beeldhouwers kunnen intekenen op schildervakken en andersom. Intekening geschiedt via Eloka. 5.8 WERKWEEK De week na de herfstvakantie is de excursieweek van de Academie. De derdejaars studenten Kunstbeschouwing krijgen tweemaal per jaar, rond november en mei, de opdracht een verslag te schrijven van een tentoonstelling of kunstwerk. Niet alleen de formele kant komt aan bod (iconografie, compositie etc), maar vooral de context (expositieopzet, ruimte, kunstenaar, kunsthistorische of maatschappelijke omstandigheden tijdens het vervaardigen van het werk etc). We letten op overdracht, stijl en inhoud. Zo bereid je je voor om over je eigen werk in de praktijk na de opleiding te schrijven. Je leert op een andere manier kijken. De besproken kunstwerken dien je nadrukkelijk in het oeuvre en de tijd van de kunstenaar te plaatsen. In de beoordeling letten we vooral op het vermogen om ontstaan en betekenis van het kunstwerk inzichtelijk(er) te maken. Vanaf het 3e jaar kun je, behalve op een aangeboden excursie, ook intekenen op een werkweek in het buitenland (vaak Tenerife), met het plein air schilderen als hoofddoel. 5.9 EINDTERMEN DERDE JAAR Zichtbare ontwikkeling m.b.t. de eindcriteria van het eerste en tweede studiejaar en bovendien:

19 6 VIERDE EN VIJFDE JAAR MASTERSCHOLING al dan niet geënsceneerde compositie en de dramatische werking die je daarmee kunt bereiken Jan van Loon In de Masterscholing borduur je voort op de leerstof van de vakscholing. Je perfectioneert het vak door een eigen keuze te maken uit een aanbod van keuzevakken. Je ontwikkelt je eigen identiteit en interpretatie. portret en model in een stevige aanpak 6.2 KEUZEDOCENTEN - WOENSDAG 1e semester: Jan van Loon; 2e semester Ruud de Rode. Jan van Loon Jan van loon zoekt samen met jou naar de brede schilderkwast en het grotere formaat. Ruud de Rode 6.1 KEUZEDOCENTEN DINSDAG 1 e semester: Jan van Loon; 2e semester: Xandra Donders foto: Xandra Donders Ruud de Rode daagt uit en streeft naar originele invalshoeken

20 6.3 KEUZEVAKKEN VRIJDAG Matthijs Röling 1e semester Gerrie Wachtmeester; 2e semester Juane Xue. Gerrie Wachtmeester op zoek naar jouw individuele ontwikkeling Juane Xue modelschilderen Rein Pol kleur in relatie tot het model wat je maar wilt weten, Rein Pol volgt jouw vragen en voorstellen 6.4 KEUZEVAKKEN ZATERDAG 1e semester Matthijs Röling; 2e semester Rein Pol.

21 7 MASTERCLASSES Er is een aantal Masterclasses van twee tot vijf opeenvolgende dagen binnen een week. Sommige zijn vast geprogrammeerd, aanvulling is mogelijk met gastdocenten uit binnen- en buitenland 7.2 MASTERCLASS FEBRUARI SAM DRUKKER (MET TUSSENPOZEN) In de week van de Open Dagen, 3 dagen achtereen. les van Henk Helmantel 7.1 MASTERCLASS SEPTEMBER JAN VAN DER KOOI (JAARLIJKS) In de excursieweek direct na de herfstvakantie, 5 dagen achtereen. 7.3 MASTERCLASS APRIL HENK HELMANTEL (JAARLIJKS) In de projectweek direct voor de meivakantie, 3 dagen achtereen plus een dag rondleiding in museum De Weem.

22 7.4 THEORIE HOORCOLLEGES KUNSTGESCHIEDENIS Voor het inhoudelijk referentiekader geven we een serie gastcolleges over kunst- en cultuurbeschouwing, filosofie en andere, aan kunst gerelateerde onderwerpen, door verschillende gastdocenten, locatie Akerkhof 43-c. Dit programma wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld en georganiseerd door Eric Bos en Miranda van Gelderen. beleid bepalen, wat een rol speelt bij hun keuzen. Zakelijk Over de zakelijke aspecten van het kunstenaarschap. 7.5 REFERATEN Aan het begin van het tweede jaar Masterscholing houd je conform de richtlijnen een referaat voor de eigen groep en de begeleidende docenten. Met beeldmateriaal van je werk geef je een terugblik op vier jaar opleiding, vertelt wat je geleerd hebt en welke ontwikkeling je ziet. Het referaat dient duidelijk te maken met wat voor soort werk je wilt afstuderen. De referaten worden begeleid en beoordeeld door Eric Bos en Miranda van Gelderen. 7.6 BEROEPSVOORBEREIDING Een programma Beroepsvoorbereiding dient om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de zelfstandige beroepspraktijk. In een serie gastcolleges en excursies word je ingeleid in verschillende ins and outs van het beroep, waaronder presentatie, de werking van musea, CBK s en galerieën; de criteria van recensenten en de zakelijke aspecten van het kunstenaarschap. Deze vinden plaats in het tweede jaar van de Masterscholing E JAAR BEROEPSVOORBEREIDING - Deze bestaat uit: VRIJDAG 7.8 UITWISSELINGEN/WERKPERIODEN/ EXCURSIES In dit jaar zijn ook een (buitenlandse) werkweek landschapschilderen gepland, alsmede een museumexcursie naar een van de grote Europese steden. 7.9 REFERATEN Aan het begin van het tweede jaar Masterscholing houd je een referaat voor de eigen groep en de begeleidende docenten. Het referaat dient een terugblik te geven op vier jaar opleiding en de stand van zaken en duidelijk te maken met wat voor soort werk je wilt afstuderen. Met beeldmateriaal. De referaten worden beoordeeld door Eric Bos en Miranda van Gelderen EINDEXAMEN In principe verleg je in het tweede jaar het accent van begeleide studie naar het zelfstandig werken met feedback van docenten. Presentatie Diverse presentatietechnieken en vormen, i.h.b. reproductiefotografie, digitale presentaties en drukwerk. Markt Hoe galerieën hun beleid bepalen, wat een rol speelt bij hun keuzen. CBK: doel en werkwijze van documentatie, opdrachten en kunstuitleen. Hoe musea hun Ook kun je desgewenst intekenen op keuzevakken. Onder voorbehoud dat de ruimte het toestaat. Daarnaast kun je afspraken maken met keuzedocenten voor periodieke begeleiding. Tenslotte kun je via een uitgereikt formulier acht keer in het jaar een uur lang om commentaar of advies vragen aan een kunstenaar naar keuze (buiten de Masterscholing).

23 8 AFSTUDEREN Indien de afstudeercommissie het toelaatbaar acht, kun je na het tweede jaar Masterscholing afstuderen en het bijbehorende getuigschrift krijgen. Bij de overwegingen telt niet alleen je bereikte artistieke niveau, maar ook of je over voldoende kwalitatief geschikte werken beschikt om deel te kunnen nemen aan de afrondende tentoonstelling (dit oeuvre is het eindexamenproject). Als je nog niet zover bent, kan de studie eenmalig worden verlengd. 8.1 EINDEXAMENTENTOONSTELLING Het werken in het eigen atelier mondt uit in een eindexamenpresentatie. Deze wordt in juni 2014 georganiseerd bij Kunstlievend Genootschap Pictura aan de Sint Walburgstraat 1 in Groningen. Deze tentoonstelling moet je niet zien als een afsluiting, maar juist als de start van je kunstenaarschap. De Masterscholing wordt afgesloten met een diploma en een tentoonstelling.

24 9 INHOUD 1 Leerstof Technieken, kunde en vaardigheden Tekentechnieken Compositie Toonwaarden Kleur Palet Vormstudie Anatomie Plasticiteit Atmosferisch perspectief Geometrisch perspectief Stofuitdrukking Schildertrant Schildertechniek Expressievormen Verbeelding Wandschilderen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Reproductietechnieken Materiaalkennis Cultuurkennis Zelfstudie Beroepsvoorbereiding Basisscholing Schilderen Lesprogramma basisscholing Locatie Inhoud Semesters eerste jaar vakopleiding schilderen elementaire studie Kennismaking met grondbeginselen en basisvaardigheden Modeltekenen Paradijsvogelstraat - Dinsdag uurfout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

25 3.3 Tekenen in de glyptotheek Dinsdag uur Anatomie & Model - Annelies Middel - Woensdag uur Plastiek & Perspectief - Joost Doornik - Woensdag uur Compositie & expressie Xandra Donders - Donderdag uur Kunstgeschiedenis Miranda van Gelderen - Donderdag uur Tekentechnieken Peter Durieux - Donderdag uur Workshop grafiek Siemen Dijkstra, Reinder Homan, Wim Jonkman Grafiekwerkplaats Werkweek... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Eindtermen eerste jaar Eindopdracht eerste jaar Eindcriteria kunstgeschiedenis Tweede jaar vakscholing Schilderen Materiaalkennis en fijnschilderen Chris Herenius Maandag uur Gelaagd schilderen Arnout van Albada Maandag uur Compositie en expressie Ruud de Rode Dinsdag uur Modelschilderen Paul Boswijk Dinsdag uur Kunstgeschiedenis Miranda van Gelderen Dinsdag uur Facultatieve vakken Modeltekenen Paradijsvogelstraat Dinsdag uur... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 4.8 Tekenen Glyptotheek Dinsdag uur... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 4.9 Workshops muurschilderen Jille vd Veen - Woensdagmiddagen... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Facultatief grafiek; Paradijsvogelstraat Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Facultatief modeltekenen (Akerkhof 43-c) Dinsdag uur... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Portret/modeltekenen met lichte begeleiding Dinsdag... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Facultatief modelboetseren - Paradijsvogelstraat 16 Dinsdag uur of uur... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Facultatief modeltekenen - Paradijsvogelstraat 16 Donderdag uur... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Woensdag vrije studiedag facultatief... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

26 4.16 Werkweek Eindtermen tweede jaar Eindopdrachten tweede jaar Eindcriteria van kunstgeschiedenis Derde jaar vakscholing schilderen Woensdag - Vrije studiedag (facultatief)... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5.2 Grafiek grafiekwerkplaats - Paradijsvogelstraat 16 - Woensdag uur Tekenen Glyptotheek Akerkhof 23 c - Woensdag uur... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5.4 Compositie & expressie Xandra Donders Donderdag uur Cultuurbeschouwing Eric Bos Donderdag uur Programma Kunstbeschouwing Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd september - Degas en een glas absint 12 sept... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd september De berg van Cézanne... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd september Hans Memling en het oudste museum Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd oktober Morandi en het stilleven... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd oktober Summertime... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd oktober De enige echte impressionist... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5.7 Aquarelschilderen Riny Bus - Donderdag uur Modelschilderen Tom Hageman Vrijdag uur Schilderen vanuit kleur Juan Xue - Vrijdag uur Facultatief grafiek; Paradijsvogelstraat Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Facultatief modeltekenen (Akerkhof 43-c) - Dinsdag, uur... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Facultatief modelboetseren; Paradijsvogelstraat 16 - dinsdag evt. uitloop uur... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Facultatief modeltekenen; Paradijsvogelstraat 16 - Donderdag, uur... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd Werkweek Eindtermen derde jaar Eindopdrachten derde jaar Eindcriteria van kunstbeschouwing vierde en vijfde jaar Masterscholing Keuzevakken Dinsdag uur... 19

27 6.2 Keuzevakken - Woensdag: uur Keuzevakken Vrijdag uur Keuzevakken Zaterdag uur Masterclasses Masterclass september Jan van der Kooi (jaarlijks) Masterclass februari Sam Drukker (met tussenpozen) Masterclass april Henk Helmantel (jaarlijks) Theorie Hoorcolleges Kunstgeschiedenis Referaten Beroepsvoorbereiding e jaar beroepsvoorbereiding - vrijdag uur Facultatief grafiek; Paradijsvogelstraat Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 7.9 Uitwisselingen/werkperioden/excursies Referaten Eindexamen Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 8 Afstuderen Eindexamententoonstelling... 23

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen 5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen ROOSTER ZOMERACADEMIE I 8 tot en met 12 juli 2019 5 dagen schilderen o.l.v. Elvira Dik, Stijn Rietman, Carolien van Olphen, Jantien de Boer en Joost Doornik Maandag

Nadere informatie

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen 5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen ROOSTER ZOMERACADEMIE I 26 tot en met 30 juni 2017 5 dagen schilderen o.l.v. Joost Doornik, Paul Boswijk, Peter Durieux, Jan van Loon en Annelies Middel. Programma:

Nadere informatie

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen

5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen 5-daagse Zomeracademie: grondbeginselen ROOSTER ZOMERACADEMIE I 25 tot en met 29 juni 2018 5 dagen schilderen o.l.v. Paul Boswijk, Joost Doornik, Annelies Middel, Hans Parlevliet, Carolien van Olphen Programma:

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Cursusaanbod en workshops 2012-2013

Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Cursusaanbod en workshops 2012-2013 Marc Kuyper Hans van der Pas Atelier: Wateringweg 155 email : art@marckuyper.com en hvdp@telfort.nl 2031EG Haarlem telefoon 06-11204994 (inspreken) Volop gratis parkeergelegenheid

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2013-2014

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2013-2014 De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2013-2014 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Studiegids

Studiegids Studiegids 2016-2017 Masterclass Jong Talent Klassieke Academie voor beeldende kunst Akerkhof 43c 9712 BC Groningen info@klassiekeacademie.nl +31 (0)50 31 89 202 Inhoudsopgave Inleiding Tekenen & schilderen

Nadere informatie

Atelier Creso Velp. Monumentaal pand waarin gehuisvest Atelier Creso aan de Schoolstraat 12 te Velp Tekenen, Schilderen & Beeldende vormgeving

Atelier Creso Velp. Monumentaal pand waarin gehuisvest Atelier Creso aan de Schoolstraat 12 te Velp Tekenen, Schilderen & Beeldende vormgeving Atelier Creso Velp Monumentaal pand waarin gehuisvest Atelier Creso aan de Schoolstraat 12 te Velp Tekenen, Schilderen & Beeldende vormgeving cursusaanbod voor volwassenen, kinderen & jongeren Wilt u ook

Nadere informatie

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst

De Foudgumse School. De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst De Foudgumse School De kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst 2015-2016 De Foudgumse School is een particulier initiatief van beeldend kunstenaar Peter B. van Houten. De Foudgumse

Nadere informatie

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE

WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE WAARNEMEN SCHETS DE LIJN PERSPECTIEF EN RUIMTELIJKHEID COMPOSITIE KLEUR MUZIEK EN ABSTRACTIE Concept: Annelinde de Jong Tekst: Annelinde de Jong en Kevin Aerts Annelinde de Jong, 2012 1 WAARNEMEN Check,

Nadere informatie

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen

Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Margriet van Eijk.nl- Opleidingen Opleiding: Muurschilder De opleiding Muurschilder is geschikt voor iedereen, met of zonder vooropleiding en/of ervaring. Ook professionals kunnen door deze opleiding hun

Nadere informatie

5.2 Grafiek en grafische technieken

5.2 Grafiek en grafische technieken 5.2 Grafiek en grafische technieken Algemeen Deze combinatie biedt je de mogelijkheid theoretische en historische kennis van kunstgeschiedenis te onderbouwen met een kunstenminor waarin de nadruk ligt

Nadere informatie

Najaarsprogramma 2 Voorjaarsprogramma 4

Najaarsprogramma 2 Voorjaarsprogramma 4 Studiegids Cursussen Inhoud: blz Najaarsprogramma 2 Voorjaarsprogramma 4 Inleiding Een cursus is een onderdeel uit het lesprogramma van de beroepsopleiding dat in een verkorte en lichtere variant wordt

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

Cursussen: Creativiteit en Vaardigheden

Cursussen: Creativiteit en Vaardigheden Keramiek Prijs: 270,00 Tijdens deze cursus wordt geleerd hoe vormen op verschillende manieren uit klei opgebouwd kunnen worden. Er wordt kennisgemaakt met o.a. de rollentechniek, plaattechniek, decoratietechniek,

Nadere informatie

Najaarsprogramma 2 Voorjaarsprogramma 4

Najaarsprogramma 2 Voorjaarsprogramma 4 Studiegids Cursussen Inhoud: blz Najaarsprogramma 2 Voorjaarsprogramma 4 Inleiding Een cursus is een onderdeel uit het lesprogramma van de beroepsopleiding dat in een verkorte en lichtere variant wordt

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

een schilder-achtige en creatieve vakantie 30 juni - 7 juli 2012 o.l.v. Lieve Cornette in de Morvan

een schilder-achtige en creatieve vakantie 30 juni - 7 juli 2012 o.l.v. Lieve Cornette in de Morvan een schilder-achtige en creatieve vakantie 30 juni - 7 juli 2012 o.l.v. Lieve Cornette in de Morvan Tekenen en schilderen in materiaal en techniek naar keuze: Tijdens deze cursus kan er gewerkt worden

Nadere informatie

Najaarsprogramma 2 Voorjaarsprogramma 4

Najaarsprogramma 2 Voorjaarsprogramma 4 Studiegids Cursussen Inhoud: blz Najaarsprogramma 2 Voorjaarsprogramma 4 Inleiding Een cursus is een onderdeel uit het lesprogramma van de beroepsopleiding dat in een verkorte en lichtere variant wordt

Nadere informatie

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Data artistieke toelatingsproef 2016: 2 mogelijkheden: 4 en 5 juli 2016 (tweedaagse proef inclusief

Nadere informatie

Teken- en schildercursus programma

Teken- en schildercursus programma Teken- en schildercursus programma 2017-2018 Albert van Breemen albert.van.breemen@gmail.com www.albertvanbreemen.nl 18 juni 2017 Voorwoord Bedankt voor je interesse in mijn teken- en schilderprogramma

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare graad jongeren Beeldende

Nadere informatie

theorie tekenen onderbouw

theorie tekenen onderbouw theorie tekenen onderbouw inhoud deel 1 technieken en materialen deel 2 ruimtelijkheid deel 3 vorm deel 4 ruimte en licht deel 5 kleur deel 6 compositie deel 7 inleiding kunstgeschiedenis schriftelijke

Nadere informatie

GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting

GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting GEORGE MEERTENS SUBLACUS schilderen/painting Document 2011 Inhoud/Contents Details/Close ups 6 Sublacus/Sublacus tekst/text Hanneke de Man 18 Brieven/Letters

Nadere informatie

CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN

CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN CAROLINE GRESNIGT BEELDENDE CURSUSSEN Modeltekenen Het menselijk lichaam is eindeloos fascinerend en een geweldig onderwerp om goed te leren kijken, studeren op vorm en licht/donker, het ontwikkelen van

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Vervolgopleiding Portretschilderen

Vervolgopleiding Portretschilderen Vervolgopleiding Portretschilderen Er blijkt bij veel professionele kunstschilders een grote behoefte te bestaan om zich verder te bekwamen in de portretschilderkunst. Niet iedereen is tevreden met de

Nadere informatie

Cursusaanbod Goretti. Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg

Cursusaanbod Goretti. Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg Cursusaanbod Goretti Locatie: Wilhelminapark 54 Tilburg 2011 Cursusaanbod Goretti locatie: Wilhelminapark 54, Tilburg lopende cursussen Linda Arts Grafische druktechnieken voor iedereen Reinoud van Vught

Nadere informatie

Docentenhandleiding 2015/2016

Docentenhandleiding 2015/2016 Docentenhandleiding 2015/2016 Deze handleiding is voor elk academiejaar bekend gemaakt aan docenten en van toepassing op alle lessen van de Kunstacademie Friesland. Vastgesteld en voor akkoord verklaard.

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw beeldende vorming Naam:... Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw. 1900-1945 inleiding De twintigste eeuw is een tijd waarin stijlen en stromingen elkaar snel opvolgen om plaats te

Nadere informatie

LESVOORBEREIDING /4 lessen. Anouk Vercouter STAGE II Mentor: Johan De Loore 19, 23, 26 en 30 januari 2015

LESVOORBEREIDING /4 lessen. Anouk Vercouter STAGE II Mentor: Johan De Loore 19, 23, 26 en 30 januari 2015 LESVOORBEREIDING /4 lessen Anouk Vercouter STAGE II Mentor: Johan De Loore 19, 23, 26 en 30 januari 2015 Thema: Studie naar witte voorwerpen: Vormstudie, kleuronderzoek, stilleven. 1. Algemene opdrachtomschrijving.

Nadere informatie

SPIEGEL AAN SCHERVEN

SPIEGEL AAN SCHERVEN V5 tekenen opdracht: zelfportret Vanaf de renaissance maken kunstenaars zelfportretten. Na de middeleeuwen werd het individu belangrijker, kunstenaars werden zelfbewust. Kunstenaars maken geen zelfportretten

Nadere informatie

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen De Middeleeuwen kennen verschillende stijlen en uitingsvormen van religieuze thema s Om de leerlingen hier een goed inzicht in te geven en zelf mee aan te slag

Nadere informatie

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Combineer wetenschap met kunst Bij ons leer je de wereld kennen Het ACPA-programma is fantastisch, zoiets vind je nergens anders Pieter Rohrbach volgde het

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

Studiegids Schilderkunst

Studiegids Schilderkunst Studiegids Schilderkunst 2019 2020 Inhoud Inleiding 2 Basisscholing 3 Maandag 3 Modeltekenen en anatomie Tom Hageman 3 Vakscholing 1 4 Woensdag 4 Anatomisch modeltekenen Annelies Middel 4 Ruimtesuggestie

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

Insecten, lijnenspel in zwart-wit

Insecten, lijnenspel in zwart-wit tekenen en schilderen AVO viltstift, Oost-Indische inkt onderbouw Henk Janssen Insecten, lijnenspel in zwart-wit In deze opdracht hebben leerlingen zich geconcentreerd op de lijnen en structuren die je

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Studiegids Deelstudies

Studiegids Deelstudies Studiegids Deelstudies Inhoud: blz Najaarsprogramma schilderkunst 2 Voorjaarsprogramma schilderkunst 3 Introductiecursus 6 Inleiding Een deelstudie is een onderdeel uit het lesprogramma van de beroepsopleiding

Nadere informatie

WILLEM DE BONT AMSTERDAM 22.01.2004-29.02.2004. Zes sinasappels en een pompoen, olieverf/paneel, 25x33 cm

WILLEM DE BONT AMSTERDAM 22.01.2004-29.02.2004. Zes sinasappels en een pompoen, olieverf/paneel, 25x33 cm WILLEM DE BONT 22.01.2004-29.02.2004 AMSTERDAM Zes sinasappels en een pompoen, olieverf/paneel, 25x33 cm WILLEM DE BONT 22.01.2004-29.02.2004 AMSTERDAM 1953 Willem de Bont schildert stillevens op stevige,

Nadere informatie

kunstenacademie august de boeck asse Beeldende kunst Kasteel Vijverbeek Asse Nieuwstraat, 122 1730 Asse 02 452 63 30

kunstenacademie august de boeck asse Beeldende kunst Kasteel Vijverbeek Asse Nieuwstraat, 122 1730 Asse 02 452 63 30 Beeldende kunst Kasteel Vijverbeek Asse Nieuwstraat, 122 1730 Asse 02 452 63 30 Inlichtingen: Guido Van Elsen crejong@skynet.be en eld kunstenacademie august de boeck asse be K de ku ns t kkunstenacademie

Nadere informatie

Examens tweede zittijd 2016: Film

Examens tweede zittijd 2016: Film Eamens tweede zittijd 2016: Algemene informatie voor studenten / General information for students dinsdag 23 augustus 2016 Kunstenaarsteksten 1 13u30-16u00 De Boodt Ria woensdag 24 augustus 2016 Beeldanalyse

Nadere informatie

PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1

PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1 PHOTO WISE fotografie-opleiding 2015 1 Visie Voor wie? Voor iedereen met een interesse in de professionele fotografie, met aanleg voor beeld, en met een goede motivatie. Iedereen? Iedereen lijkt te kunnen

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Maak voor het schrijven van je recensie over de culturele of kunstzinnige uiting op de CKV-dag gebruik van dit schrijfschema. Geef je mening over de

Nadere informatie

10 Daagse opleiding portretschilderen. www.portretacademie.nl

10 Daagse opleiding portretschilderen. www.portretacademie.nl Portret-academie Hongarije 10 Daagse opleiding portretschilderen www.portretacademie.nl Leer in 10 Begin juli vertrekken we met een groep naar het plaatsje Zirc waar we in de plaatselijke academie gedurende

Nadere informatie

Concurrentieonderzoek

Concurrentieonderzoek Concurrentieonderzoek Naam: Pieter Zegers Vak: Project 2 IVG Opdracht: Concurrentieonderzoek Inhoudsopgave Amateurs- schildervereniging Het Bossche Palet Tijden en technieken. Hervion College Contributie

Nadere informatie

Maandbericht juni ste jaargang nummer 6

Maandbericht juni ste jaargang nummer 6 1 Maandbericht juni 2017 49ste jaargang nummer 6 Docentenmededelingen Maandagochtend Acryl- & olieverf Annemarie Noorderwerf Beeldverhaal. Verslag van een dag. Maandag 12 juni starten we op de KWA, en

Nadere informatie

Museumles. Instructie individuele opdracht: blij. Welkom het museum.

Museumles. Instructie individuele opdracht: blij. Welkom het museum. 1 Museumles Instructie individuele opdracht: blij Welkom het museum. Je hebt net een schilderij gekozen en één van de vier enveloppen opengemaakt. Je gaat aan het werk met de lesbladen uit deze envelop.

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

schilderen in opdracht

schilderen in opdracht schilderen in opdracht schilderen in opdracht Colofon keesvandewetering / schilderen in opdracht Hardcover, 80 pagina s ISBN 978 940 215 159 6 Uitgave: Uitgeverij Brave New Books 2016 Schilderijen, tekst,

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster.

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster. Samenvatting door een scholier 928 woorden 13 januari 2002 6,1 534 keer beoordeeld Vak CKV Beeldende aspecten zijn: - punt - lijn - vorm - kleur - licht - ruimte - textuur - compositie beeldende middelen

Nadere informatie

Tekenen in de Tweede fase

Tekenen in de Tweede fase Tekenen in de Tweede fase Wat kun je verwachten? Wat kun je verwachten? Lessen per week: Havo 4 / 5 2 uur praktijk en 1 uur theorie (KG/KB) Vwo 4 2 uur (de verdeling praktijk / theorie wisselt door het

Nadere informatie

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd

GALERIE HONINGEN. start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd GALERIE HONINGEN S I N D S 1 9 9 7 start nieuwe kunstseizoen 5 nieuwe realisten Grégory Asselbergh Maarten Boffé Jan Willem Eskes Suzan Schuttelaar Gerard van de Weerd + nieuwe collectie aanwinsten 6 t/m

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis.

Cursussen. Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Cursussen Alles is begonnen met een basiscursus met het landschap als basis. Alle cursussen zijn tien lessen van drie uur opgebouwd uit een intro en gevolgd door een demonstratie. Mijn leraar zei steeds;

Nadere informatie

Peize, 25 september 2010 Chris Herenius Enige tijd geleden kreeg ik monsters van de nieuwe waterverdunbare olieverf, de Talens Cobra olieverf. Op de website http://www.cobra.royal-talens.com/9/home.html

Nadere informatie

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF Op het bedrijventerrein Zamenhofstraat in Amsterdam Noord huizen een aantal kunstenaars die regelmatig workshops en cursussen aanbieden aan volwassenen, kinderen

Nadere informatie

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Data artistieke toelatingsproef 2017: 2 mogelijkheden: 3 en 4 juli 2017 (tweedaagse proef inclusief

Nadere informatie

Studiegids Schilderkunst

Studiegids Schilderkunst Studiegids Schilderkunst 2019 2020 Inhoud Inleiding 2 Basisscholing 3 Maandag 3 Modeltekenen en anatomie Elvira Dik / Annelies Middel 3 Vakscholing 1 4 Woensdag 4 Anatomisch modeltekenen Annelies Middel

Nadere informatie

Examens tweede zittijd 2016: Mode / Fashion

Examens tweede zittijd 2016: Mode / Fashion Eamens tweede zittijd 2016: Algemene informatie voor studenten / General information for students dinsdag 23 augustus 2016 Kunstenaarsteksten 1 13u30-16u00 De Boodt Ria woensdag 24 augustus 2016 Beeldanalyse

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

2 0 1 0-2 0 1 4. Haagweg 56, 5995 AB Kessel, Nederland T +31 (0)77 4621803 M +31 (0)6 48959924. willebrorddewinter@hetnet.nl www.willebrorddewinter.

2 0 1 0-2 0 1 4. Haagweg 56, 5995 AB Kessel, Nederland T +31 (0)77 4621803 M +31 (0)6 48959924. willebrorddewinter@hetnet.nl www.willebrorddewinter. 2 0 1 0-2 0 1 4 atelier: e-mail: website: Haagweg 56, 5995 AB Kessel, Nederland T +31 (0)77 4621803 M +31 (0)6 48959924 willebrorddewinter@hetnet.nl www.willebrorddewinter.nl 2014 Willebrord de Winter

Nadere informatie

Kunstproject Voerman en Voerman & Co

Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunstproject Voerman en Voerman & Co Voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs in Hattem e.o. 1 Kunstproject Voerman en Voerman & Co Kunsthistorisch project voor groep 7 of 8 van het basisonderwijs van

Nadere informatie

HANDVAARDIGHEID HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1

HANDVAARDIGHEID HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1 HANDVAARDIGHEID HAVO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.9.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvE is verantwoordelijk voor de afname

Nadere informatie

WERKBOEK REFLECTIE Middeleeuwen Gotiek-3 Powerpoint: KG03_2_GOTIEK_BOEK_3.ppt REFLECTIE_WB_KG03_2_GOTIEK_BOEK_3_ppt.doc; v1: 0307

WERKBOEK REFLECTIE Middeleeuwen Gotiek-3 Powerpoint: KG03_2_GOTIEK_BOEK_3.ppt REFLECTIE_WB_KG03_2_GOTIEK_BOEK_3_ppt.doc; v1: 0307 WERKBOEK REFLECTIE Middeleeuwen Gotiek-3 Powerpoint: KG03_2_GOTIEK_BOEK_3.ppt REFLECTIE_WB_KG03_2_GOTIEK_BOEK_3_ppt.doc; v1: 0307 Naam Klas Inleveren DOEN Lees in je (stencil)boek Reflectie de teksten

Nadere informatie

Atelier Lokaal cursusseizoen. Bladzijde 1 van 24

Atelier Lokaal cursusseizoen. Bladzijde 1 van 24 Atelier Lokaal cursusseizoen 2014 2015 Bladzijde 1 van 24 Overzicht lessen seizoen 2014-2015 In onderstaand overzicht kunt u alle ingeplande lessen van dit seizoen terugvinden. Meer informatie vindt u

Nadere informatie

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten

Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie. Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Artistieke toelatingsproef Omschrijving en praktische informatie Bacheloropleiding in de Beeldende Kunsten Data artistieke toelatingsproef 2018: 2 mogelijkheden: maandag 2 en dinsdag 3 juli 2018 (tweedaagse

Nadere informatie

Imprimatura. Artists Oil Colour

Imprimatura. Artists Oil Colour Tekst & Beeld Robert Rost Imprimatura Artists Oil Colour ALS JE EEN SCHILDERIJ GAAT OPZETTEN IS HET ZINVOL EEN DOOR- DACHTE KEUZE TE MAKEN BETREFFENDE DE KLEUR VAN DE ONDER- GROND. KOOP JE EEN VOORGESPANNEN

Nadere informatie

Grafisch atelier friesland. cursusaanbod

Grafisch atelier friesland. cursusaanbod Grafisch atelier friesland 2017 cursusaanbod 2018 Grafisch Atelier Friesland Het Grafisch Atelier Friesland is een unieke werkplaats voor beeldend kunstenaars en andere liefhebbers van druktechnieken.

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare Graad Volwassenen Oriëntatie

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2016 Opleidingsspecifieke deel: Bacheloropleiding: Kunstgeschiedenis Deze Onderwijs- en examenregeling is opgesteld overeenkomstig artikel 7.13 van

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort Domeinen CKV Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

R u i m t e. Kunst BV

R u i m t e. Kunst BV R u i m t e Kunst BV A4 ~ periode B 2010 2011 Kunst Algemeen Beeldende Vorming Inleiding In de periodes B en C van dit jaar ga je kennis maken met het vak Kunst. De naam klinkt wellicht wat hoogdravend,

Nadere informatie

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen Dat een kunstenaar op zoek is naar de kern der dingen is een open deur. Het fascinerende is dat het zich steeds op een andere manier aandient en het niet verzadigd lijkt te raken. Dat is ook meteen de

Nadere informatie

inschrijvingen kunstonderwijs

inschrijvingen kunstonderwijs inschrijvingen kunstonderwijs schooljaar 2015-2016 verantwoordelijk uitgever College van burgemeester en schepenen Stadionstraat 2 / 9190 Stekene stekene van nature actief foto: Martine Goossens Schone

Nadere informatie

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain

Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm. Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vorm & Interactie, 2013 Spelen met vorm Zsa Zsa Linnemann Robert Crain Vanaf de renaissance tot aan het midden van de 19e eeuw is kunst gebaseerd op het perspectief. Paolo Veronesse / 16e eeuw Aan het

Nadere informatie

Studiegids Schilderkunst

Studiegids Schilderkunst Studiegids Schilderkunst 2018 2019 Inhoud Inleiding 3 Basisscholing 4 Maandag 4 Modeltekenen en anatomie Tom Hageman 4 Vakscholing 1 5 Woensdag 5 Anatomisch modeltekenen Annelies Middel 5 Tekentechnieken

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

Maandag (ochtend/middag) Modeltekenen en anatomie Tom Hageman 2

Maandag (ochtend/middag) Modeltekenen en anatomie Tom Hageman 2 Inhoud Basisscholing Maandag (ochtend/middag) Modeltekenen en anatomie Tom Hageman 2 Vakscholing 1 Woensdag Tekentechnieken Milan Smidt 3 Anatomisch modeltekenen Annelies Middel 3 Donderdag Compositie

Nadere informatie

SDN creative studio Workshops & cursussen

SDN creative studio Workshops & cursussen SDN creative studio Workshops & cursussen Educatie Bedrijven Vrije tijd Creatieve workshops NIEUW! Little voyage (schaduwspel) Niveau: 12+ Little Voyage is een workshop schaduwspel, gebaseerd op het Engelse

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Portret. Materiaal linoleum, papier, potlood, krijt, gutsen.

Portret. Materiaal linoleum, papier, potlood, krijt, gutsen. Portret Inleiding In de kunstgeschiedenis zijn er al veel kunstenaars met het thema portret aan de slag gegaan. Soms maakten ze zelfportretten en dan weer familieportretten voor hun opdrachtgevers. Het

Nadere informatie

Praktijkopdracht 1 - kleur

Praktijkopdracht 1 - kleur Praktijkopdracht 1 - kleur Bekijk het werk van August Macke. Je ziet hier een landschap van August Macke, Kairouan (III), 1914 In het werk zijn horizontale, verticale en diagonale lijnen te ontdekken.

Nadere informatie