HOE BEOORDEELT ACM DE TARIEVEN VAN EXPERIMENTEN?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOE BEOORDEELT ACM DE TARIEVEN VAN EXPERIMENTEN?"

Transcriptie

1 HOE BEOORDEELT ACM DE TARIEVEN VAN EXPERIMENTEN? Inleiding Op 1 mei 2015 gaat het Besluit Experimenten Decentrale Duurzame Elektriciteitsopwekking in. Coöperaties en verenigingen van eigenaren kunnen dan een aanvraag doen om een ontheffing te krijgen van onderdelen van de Elektriciteitswet. De Minister wil maximaal tien grote en tien projectexperimenten toestaan: grote experimenten zijn experimenten met maximaal afnemers waarbij de netbeheerder het netwerk beheert; een projectexperiment is een experiment met maximaal 500 aansluitingen die met één aansluiting op het netwerk van een regionale netbeheerder is aangesloten en waarbij die netbeheerder verder geen rol heeft. In dit document kunt u lezen hoe ACM berekent of de kosten voor experimenten redelijk zijn en hoe een aanvrager van een experiment goedkeuring kan krijgen voor de berekening van de tarieven. Pagina 1/5 De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland begeleidt de procedure. Een coöperatie of vereniging van eigenaren kan bij RVO een experiment aanmelden. Meer informatie hierover is te vinden op de website van RVO: ACM heeft een beperkte rol bij het beoordelen van de aanvragen van de experimenten. De coöperatie of vereniging die het experiment uitvoert, moet vooraf bedenken hoe de deelnemers de kosten van het experiment betalen. ACM toetst vervolgens of deze manier van berekenen redelijk is. Het gaat daarbij om de tarieven die deelnemers binnen het experiment betalen voor het aansluiten, transporteren en meten van elektriciteit. een voorbeeld ZonneFlat heeft 500 huishoudens binnen het appartementencomplex. De vereniging van eigenaren wil met een experiment met zonnepanelen, zonneboilers en elektrische auto s de totale energiekosten voor de 500 huishoudens verlagen. Er zijn twee varianten op dit voorbeeld: ZonneFlat1 kiest ervoor om de netbeheerder het netwerk te laten beheren en valt in de categorie groot experiment. ZonneFlat2 kiest ervoor om zelf het netwerk te beheren en valt in de categorie projectnet. Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld en zal ACM elk geval afzonderlijk beoordelen door te kijken naar de kenmerken van het experiment. Ook voor ACM is dit een nieuwe regeling. Het kan zo zijn dat ACM op basis van de aanvragen nog extra informatie nodig heeft of aanvullende vragen stelt. Als dat nodig is, dan zal ACM dit document, op basis van de ervaringen, in een later stadium aanpassen.

2 Wanneer moet u de methode om tarieven te berekenen laten toetsen? Het experiment kan pas van start gaan als ACM de methodiek goedgekeurd heeft. Formeel is de methode geen onderdeel van de ontheffingsaanvraag. U hoeft dus bij de aanvraag voor de ontheffing de methodiek nog niet aan te leveren. Om tijd te besparen, kunt u er voor kiezen om dit wel te doen, zodat ACM en RVO tegelijkertijd de tarieven en de ontheffingsaanvraag beoordelen. Op welke manier moet u de methode indienen? U kunt een aanvraag doen door een te sturen naar experimenten@acm.nl. In deze omschrijft u om welk experiment het gaat en of u hiervoor al een ontheffingsaanvraag heeft ingediend bij RVO. Hierna lichten we toe welke informatie u mee moet sturen als bijlage bij de . Wat heeft ACM nodig en hoe toetst ACM of de manier van berekenen redelijk is? ACM heeft vier zaken nodig om te kunnen toetsen of het redelijk is hoe u de tarieven berekent. Het gaat om: A. een overzicht: welke kostensoorten verrekent u in de tarieven; B. een beschrijving: hoe komt u van deze kosten naar tarieven per deelnemer; C. een beschrijving: volgens welke procedure zorgt u ervoor dat de kosten doelmatig zijn; D. een beschrijving: volgens welke procedure zorgt u ervoor dat de leden van de vereniging of coöperatie instemmen met de manier waarop de tarieven berekend worden. 2/5 Deze vier zaken leggen we hierna verder uit. A. Een lijst met kostensoorten die de aanvrager verrekent in de tarieven De aanvrager geeft een beschrijving van alle verschillende kostensoorten en hoe deze kosten te maken hebben met het uitvoeren van het experiment. Het gaat dan niet om de bedragen van de kosten, maar om de verschillende soorten kosten. Dus niet: het kost totaal EUR Maar wel: we hebben kosten voor de aanschaf van slimme meters, aanleg van een netwerk, beheer van het netwerk, financiering, et cetera. Het gaat in principe alleen om de kostensoorten die te maken hebben met het netwerk (denk aan: aanleg, onderhoud, aansluitingen) en het meten van het verbruik. Soms is het lastig om dit onderscheid te maken. U mag er voor kiezen om alle kostensoorten te vermelden. ACM zal dan alsnog bij het toetsen vooral kijken naar de kostensoorten die in haar ogen horen bij het netwerk en/of het meten. Waar we het in de rest van dit document hebben over kostensoorten, bedoelen we dus elke keer kostensoorten die te maken hebben met het netwerk of met het meten van het verbruik. Als het gaat om kosten voor kapitaal, dan beschrijft de aanvrager op welke manier hij deze kosten berekent. Denk hierbij aan: welk percentage wordt gerekend als vergoeding voor het beschikbaar gestelde vermogen, over welke periode wordt de investering afgeschreven en wat was de prijs die betaald is (historische kostprijs)?

3 Vooraf is de hoogte van kosten vaak niet bekend. Voor ACM is dit niet erg. Wel wil ACM weten op welke manier u eventuele verschillen later verrekend. Als de kosten later hoger uitvallen: op welke manier wordt deze tegenvaller dan verrekend over de deelnemers aan het experiment? ACM kijkt hier naar om te zorgen dat deelnemers aan een experiment alleen betalen voor kosten die ook echt nodig zijn voor het experiment. ACM kijkt of de kostenposten logisch verklaarbaar zijn en kijkt hierbij dus specifiek naar de kosten die te maken hebben met het netwerk en het meten van het verbruik. Bij het schatten van kosten, of de keuze om pas achteraf bepaalde kosten te verrekenen, zal ACM toetsen of er garantie is dat de kosten ook daadwerkelijk betaald kunnen worden (bijvoorbeeld door een borgsom te vragen van deelnemers). Voorbeeld Groot experiment Zonneflat1 Bij het experiment Zonneflat1 beheert de netbeheerder het netwerk. De netbeheerder brengt de tarieven van alle deelnemers in rekening bij de VVE, in totaal gaat dit jaarlijks om X duizend Euro. Daarnaast heeft Zonneflat1 eenmalig Y duizend Euro betaald voor de aansluitingen voor de oplaadpunten van de elektrische auto s. Zonneflat gaat er vanuit dat deze aansluitingen 10 jaar meegaan en heeft een lening afgesloten om dit te betalen. De rente is Z % per jaar. 3/5 Voorbeeld Projectnet Zonneflat2 Het experiment Zonneflat maakt gebruik van één aansluiting op het netwerk van netbeheerder Liander en betaalt hiervoor X1 honderd Euro per jaar voor het transport, het meten en het aansluiten. Voor het beheer van het netwerk heeft Zonneflat2 een bedrijf ingeschakeld voor X2 duizend Euro per jaar. Daarnaast heeft Zonneflat eenmalig Y duizend Euro betaald voor de aansluitingen voor de oplaadpunten van de elektrische auto s. Zonneflat gaat er vanuit dat deze aansluitingen 10 jaar meegaan en heeft een lening afgesloten om dit te betalen. De rente is Z % per jaar. B. De berekening om van de totale kosten tot individuele tarieven te komen De aanvrager moet uitleggen hoe de totale kosten (onderdeel A) verdeeld worden over de deelnemers aan het experiment. Dit bestaat uit een aantal stappen: 1. Tariefsoorten: op welke manier betalen deelnemers? 2. Verdeelsleutels: op welke manier worden de totale kosten verdeeld over de afnemers? Tariefsoorten De aanvrager moet toelichten welke tariefsoorten gehanteerd worden. Tariefsoorten zijn manieren waarop afnemers meebetalen aan het experiment. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om één tarief in rekening te brengen bij de deelnemers van het experiment, maar er kan ook gekozen worden om bijvoorbeeld een vast tarief in rekening te brengen en een variabel tarief.

4 Als u ontheffing heeft van de Tarievenbepalingen (Art.26b Elektriciteitswet 1998), dan heeft u de vrijheid om zelf tariefsoorten op te stellen. Als u geen ontheffing heeft van de Tarievenbepalingen, dan betekent dat waarschijnlijk dat de netbeheerder gewoon het netwerk beheert en de door ACM vastgestelde tarieven in rekening brengt. In dat geval volstaat als berekeningsmethodiek een toelichting dat dit het geval is en dat deze tarieven in rekening gebracht worden. Verdeelsleutels De aanvrager moet uitleggen hoe de totale kosten verdeeld worden over de deelnemers, door uit te leggen welke verdeelsleutels gebruikt worden en hoe deze verdeelsleutels gekozen zijn. Een verdeelsleutel is een manier die beschrijft hoe kosten verdeeld worden. Een verdeelsleutel kan bijvoorbeeld de oppervlakte van een woning zijn, of het elektriciteitsverbruik van een bewoner. ACM kijkt of de gekozen tariefsoorten en verdeelsleutels: - transparant zijn (dus: voor iedereen binnen het experiment inzichtelijk en na te rekenen); en - objectief zijn (dus: op basis van objectieve criteria, zoals de oppervlakte van de woning); en - niet discriminerend zijn (dus: bewoners in gelijke situaties betalen dezelfde tarieven). 4/5 Een aanvrager kan voldoen aan de voorwaarde transparant door bijvoorbeeld de kosten (onderdeel A) en de berekening (onderdeel B) jaarlijks in een Excelbestand te verspreiden onder de leden van de vereniging of coöperatie. Voorbeeld Zonneflat (vanaf hier geen verschil meer tussen ZonneFlat1 en ZonneFlat2) Zonneflat kiest er voor om de kosten zoals opgesomd bij A te verdelen in een vast tarief dat jaarlijks betaald wordt. Zonneflat bestaat uit 500 identieke appartementen. Daarom heeft Zonneflat een eenvoudige verdeelsleutel: alle totale kosten (zie A) worden verdeeld over de 500 bewoners. Zonneflat heeft een interne website met o.a. een Excelbestand met de totale kosten en de berekening van de tarieven. C. Een beschrijving van de procedure om te zorgen dat de kosten doelmatig zijn; De aanvrager moet uitleggen op welke manier hij er voor zorgt dat de kosten doelmatig zijn, dus dat er geen goedkopere manier was om hetzelfde te bereiken. U kunt dit onderbouwen door bijvoorbeeld te beschrijven welke procedures u volgt, denk aan: - meerdere offertes aanvragen en dat de goedkoopste offerte is gekozen (voor zowel het laten uitvoeren van werkzaamheden of het aangaan van leningen); - uurtarieven van eigen personeel zijn niet hoger dan uurtarieven die andere bedrijven hanteren voor soortgelijke werkzaamheden; - de hoogte van de vergoeding van kapitaal voor eigen vermogen is goedgekeurd door (een meerderheid van) de leden van de vereniging of eigen coöperatie.

5 ACM zal de beschrijving van de procedure bekijken om te bepalen of de aanvrager voldoende geregeld heeft dat de kosten niet hoger zijn dan nodig. Voorbeeld Zonneflat Zonneflat heeft een procedure opgesteld waarin is opgenomen dat voor alle uitgaven boven X- duizend Euro minstens drie offertes worden opgevraagd en dat de goedkoopste oplossing gekozen wordt. Op ledenbijeenkomsten en door de kascontrolecommissie wordt gecontroleerd of dit in de praktijk ook gebeurt. D. Een beschrijving van de procedure die de aanvrager gevolgd heeft. De aanvrager moet uitleggen welke mogelijkheden de leden van de vereniging of coöperatie hebben om te reageren op de kosten en de berekening van het experiment. Een aanvrager kan bijvoorbeeld notulen van vergaderingen laten zien. Als u de methode geconsulteerd heeft, kunt u een samenvatting geven van de reacties van de leden en wat u heeft gedaan met deze reacties. 5/5 ACM zal de procedure bekijken om te beoordelen of er voldoende mogelijkheden zijn geweest voor deelnemers om invloed uit te oefenen op de kosten en de berekening van het experiment. Voorbeeld Zonneflat Zonneflat heeft in een tweetal vergaderingen van de Vereniging van Eigenaren toegelicht op welke manier de tarieven worden berekend en heeft de verslagen van deze vergaderingen bij de aanvraag meegestuurd. Hieruit blijkt dat een ruime meerderheid akkoord was met de voorgestelde methode.

Handleiding bij aanvraag beoordeling berekeningsmethodiek tarieven voor netbeheer binnen experimentenregeling. Versie 2.0

Handleiding bij aanvraag beoordeling berekeningsmethodiek tarieven voor netbeheer binnen experimentenregeling. Versie 2.0 Handleiding bij aanvraag beoordeling berekeningsmethodiek tarieven voor netbeheer binnen experimentenregeling Versie 2.0 1/15 Inhoud 1 Algemeen... 3 2 Wat toetst de ACM?... 5 3 Welke informatie heeft de

Nadere informatie

Saldering. Wido van Heemstra Agentschap NL

Saldering. Wido van Heemstra Agentschap NL Saldering Wido van Heemstra Agentschap NL De wetgeving nu 2 Wat verstaan we onder salderen? In de wet wordt dit woord nergens gebruikt, dus verschillende interpretaties en misverstanden mogelijk Belangrijkste

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Onderhavig besluit betreft de vaststelling van de nettarieven voor het jaar 2005 voor Intergas Netbeheer B.V.

BESLUIT. 2. Onderhavig besluit betreft de vaststelling van de nettarieven voor het jaar 2005 voor Intergas Netbeheer B.V. Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101750_9-5 Betreft: Besluit tot vaststelling van de maximum nettarieven elektriciteit voor het jaar 2005 zoals bedoeld in artikel 41c, eerste lid van

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

Besluit. Inkomstenbesluit TenneT 2018 Net op zee. Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/ ACM/17/022706

Besluit. Inkomstenbesluit TenneT 2018 Net op zee. Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/ ACM/17/022706 Besluit Kenmerk Zaaknummer ACM/UIT/346633 ACM/17/022706 Inkomstenbesluit TenneT 2018 Net op zee Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 42e, eerste lid, van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

BEDRIJFSGEGEVENS AANVRAGER Ontheffingsaanvrager: NS Railinfrabeheer B.V. Postbus GA Utrecht

BEDRIJFSGEGEVENS AANVRAGER Ontheffingsaanvrager: NS Railinfrabeheer B.V. Postbus GA Utrecht Nummer: 100748 Betreft: Advies van de directeur DTe aan de Minister van Economische Zaken, op basis van artikel 15, tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998. BEDRIJFSGEGEVENS AANVRAGER Ontheffingsaanvrager:

Nadere informatie

Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent

Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent Persoonlijke offerte voor Dhr. S. Sent Zonlaan 265 1234 AB Zelfstad 1 augustus 2014, s-hertogenbosch Geachte heer Sent, Hartelijk dank dat we u een aanbod op maat mogen doen voor Zelfstroom Alles-in-1

Nadere informatie

De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in een rapport. De Huurcommissie heeft dit rapport aan de huurder en de verhuurder gestuurd.

De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in een rapport. De Huurcommissie heeft dit rapport aan de huurder en de verhuurder gestuurd. Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Generaal Vetterstraat

Nadere informatie

Pagina 1/12 BESLUIT. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DE/2013/104259/ /Albemarle Catalysts Company B.V.

Pagina 1/12 BESLUIT. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DE/2013/104259/ /Albemarle Catalysts Company B.V. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DE/2013/104259/22 104259/Albemarle Catalysts Company B.V. BESLUIT Pagina 1/12 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

Energierekening/Termijnbedrag Termijnbedrag Elke maand betaal je een termijnbedrag. Dit is een voorschot op de jaarafrekening. Zo hoef je niet eenmaal per jaar een groot bedrag af te rekenen, maar wordt

Nadere informatie

Pagina 1/11 BESLUIT. Besluit Openbare versie. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DE/2015/204559_OV

Pagina 1/11 BESLUIT. Besluit Openbare versie. Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/DE/2015/204559_OV Ons kenmerk: Zaaknummer: 15.0274.12 ACM/DE/2015/204559_OV BESLUIT Pagina 1/11 van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 51 van de Elektriciteitswet 1998 inhoudende de beslissing op de

Nadere informatie

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden Iwan Arjen Goodijk Bisschopstraat Bisschopstraat 24 Leeuwarden 8921AZ Leeuwarden Inleiding Je hebt online de energiebespaarscan van jouw huis aangevraagd. Je wilt dus weten hoe jij kunt besparen op energiekosten.

Nadere informatie

Inkomstenbesluit TenneT Net op zee 2019

Inkomstenbesluit TenneT Net op zee 2019 Besluit Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/499734 : ACM/18/033143 Inkomstenbesluit TenneT Net op zee 2019 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 42e, eerste lid, van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

Productvoorwaarden EnergieFlex

Productvoorwaarden EnergieFlex Productvoorwaarden EnergieFlex 2015 Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Energielevering Machtiging Gegevensbescherming

Nadere informatie

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen. Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Investeer slim in uw woning met energiebesparende maatregelen Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen 2 Slimme investeerder Familie Roubos: We wonen in een hoekhuis met veel ramen en hebben

Nadere informatie

Deelsessie Zonnepanelen. 26 juni 2019 Wijchen en Druten

Deelsessie Zonnepanelen. 26 juni 2019 Wijchen en Druten Deelsessie Zonnepanelen 26 juni 2019 Wijchen en Druten Programma Hoe werken zonnepanelen? Verrekening Manieren van verdeling Subsidie en financiering Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen zetten zonne-energie

Nadere informatie

Mogelijkheden collectieven

Mogelijkheden collectieven Mogelijkheden collectieven Welke mogelijkheden zijn er 23 januari 2914 Roelof Dijkstra Sectorstrategie Inhoud Over Enexis Trias Energetica Standaard situatie Zon-PV op eigen woning Collectieve opwek Waarom

Nadere informatie

Leeswijzer Tarievencode Elektriciteit

Leeswijzer Tarievencode Elektriciteit Leeswijzer Tarievencode Elektriciteit Doel leeswijzer TarievenCode... 2 Aansluittarieven (hoofdstuk 2 TarievenCode)... 2 2. Twee soorten aansluittarieven... 2 2.. Eenmalig aansluittarief afhankelijk van

Nadere informatie

ADVIES VAN DE DIRECTEUR DTE AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, OP BASIS VAN ARTIKEL 15, TWEEDE LID, VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998.

ADVIES VAN DE DIRECTEUR DTE AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, OP BASIS VAN ARTIKEL 15, TWEEDE LID, VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998. ADVIES VAN DE DIRECTEUR DTE AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, OP BASIS VAN ARTIKEL 15, TWEEDE LID, VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998. BEDRIJFSGEGEVENS AANVRAGER Ontheffingsaanvrager: D.E.S. Heijmans Malden

Nadere informatie

Productvoorwaarden EnergieFlex

Productvoorwaarden EnergieFlex Productvoorwaarden EnergieFlex 2015 Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Energielevering Machtiging Gegevensbescherming

Nadere informatie

Beschikking tot vaststelling van het maximale variabele gebruikstarief van elektriciteit per 1 juli 2018 voor: Water en Energiebedrijf Bonaire N.V.

Beschikking tot vaststelling van het maximale variabele gebruikstarief van elektriciteit per 1 juli 2018 voor: Water en Energiebedrijf Bonaire N.V. Besluit Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/495886 : ACM/18/033306 Beschikking tot vaststelling van het maximale variabele gebruikstarief van elektriciteit per 1 juli 2018 voor: Water en Energiebedrijf Bonaire

Nadere informatie

Pagina 1/10 ONTWERPBESLUIT. Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer:

Pagina 1/10 ONTWERPBESLUIT. Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2015/205669 Zaaknummer: 14.0980.52 ONTWERPBESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998. Pagina 1/10 Muzenstraat 41 2511

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor grootverbruikers

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor grootverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor grootverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998 EN

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Na artikel worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Na artikel worden twee artikelen ingevoegd, luidende: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9421 17 februari 2017 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 16 februari 2017, kenmerk ACM/DE/2017/200909, tot

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 51 van de Elektriciteitswet 1998.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 51 van de Elektriciteitswet 1998. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 103216/20 Betreft zaak: Aanvrager/Stedin Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 51 van de Elektriciteitswet

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

Klankbordgroep REG2017 grootste (mogelijke) wijzigingen t.o.v. ontwerpmethodebesluiten. 15 augustus 2016

Klankbordgroep REG2017 grootste (mogelijke) wijzigingen t.o.v. ontwerpmethodebesluiten. 15 augustus 2016 Klankbordgroep REG2017 grootste (mogelijke) wijzigingen t.o.v. ontwerpmethodebesluiten 15 augustus 2016 Agenda voor vandaag 1. Opening 13:00-13:10 2. Proces 13:10-13:20 3. WACC inflatievergoeding 13:20-14:00

Nadere informatie

BESLUIT. 2. Bij brief van 19 mei 2005 heeft Essent Netwerk B.V. (hierna: Essent) het reactieformulier ingestuurd.

BESLUIT. 2. Bij brief van 19 mei 2005 heeft Essent Netwerk B.V. (hierna: Essent) het reactieformulier ingestuurd. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer: 102019/14 Betreft: Besluit tot geschilbeslechting ingevolge artikel 51 van de Elektriciteitswet 1998 inzake de aanvraag tot geschilbeslechting door MI

Nadere informatie

Pagina ONTWERPBESLUIT. Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer:

Pagina ONTWERPBESLUIT. Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: ACM/DE/2014/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2014/205129 Zaaknummer: 14.0676.52 ONTWERPBESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 Pagina 1/16 Muzenstraat 41 2511

Nadere informatie

Hoe investeer ik slim? Regel het op Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen

Hoe investeer ik slim? Regel het op   Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Hoe investeer ik slim? Regel het op www.energiebespaarlening.nl Aantrekkelijke rente - boetevrij aflossen Slim besparen Er zijn veel mogelijkheden om te besparen op energie! Echt slim besparen op energie

Nadere informatie

Dienst uitvoering en toezicht Energie

Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101750_5-12 Betreft: Besluit tot vaststelling van de maximum nettarieven elektriciteit voor het jaar 2005 zoals bedoeld in artikel 41c, eerste lid

Nadere informatie

BESLUIT. I. Inleiding II. Feiten. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. I. Inleiding II. Feiten. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101855-11 Betreft: Besluit op de aanvragen van Elsta B.V. & Co en Delta Netwerk bedrijf B.V. om een bindende aanwijzing te geven als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Beschikking tot vaststelling van het maximale variabele gebruikstarief van elektriciteit per 1 juli 2019 voor: Water en Energiebedrijf Bonaire N.V.

Beschikking tot vaststelling van het maximale variabele gebruikstarief van elektriciteit per 1 juli 2019 voor: Water en Energiebedrijf Bonaire N.V. Besluit Variabel gebruikstarief elektriciteit 1 juli 2019 Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/513475 : ACM/19/035489 Beschikking tot vaststelling van het maximale variabele gebruikstarief van elektriciteit

Nadere informatie

Uitspraken. van de Huurcommissie

Uitspraken. van de Huurcommissie Uitspraken van de Huurcommissie Verzoeken Betalingsverplichting kosten voor gas, water en elektra en overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden transportschaarste: Rechten en plichten van afnemers en netbeheerders

Vragen en antwoorden transportschaarste: Rechten en plichten van afnemers en netbeheerders Vragen en antwoorden transportschaarste: Rechten en plichten van afnemers en netbeheerders Samenvatting Als gevolg van de transportschaarste in delen van het elektriciteitsnetwerk bestaat er veel onduidelijkheid

Nadere informatie

ADVIES VAN DE DIRECTEUR DTE AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, OP BASIS VAN ARTIKEL 15, TWEEDE LID, VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998.

ADVIES VAN DE DIRECTEUR DTE AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, OP BASIS VAN ARTIKEL 15, TWEEDE LID, VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998. ADVIES VAN DE DIRECTEUR DTE AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, OP BASIS VAN ARTIKEL 15, TWEEDE LID, VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998. BEDRIJFSGEGEVENS AANVRAGER Ontheffingsaanvrager: Leemberg Houdster

Nadere informatie

De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in een rapport. De Huurcommissie heeft dit rapport aan de huurder en de verhuurder gestuurd.

De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in een rapport. De Huurcommissie heeft dit rapport aan de huurder en de verhuurder gestuurd. Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Hendrik Tollensstraat

Nadere informatie

Recapitulatie voortgang woning Nul73

Recapitulatie voortgang woning Nul73 Daviottenweg 30 5222 BH s-hertogenbosch (Nederland) Telefoon nr. (+31) 73 623 00 33 ww.in2cmove.com info@in2cmove.com KvK nr. 16025664 s-hertogenbosch BTW nr. NL 0036.66.402 ING 107.75.75 ABN AMRO 53.86.56.204

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen A. Opbrengsten zonnepanelen Hoeveel brengen de zonnepanelen op en kunnen jullie dat garanderen? De te verwachten opbrengst van een installatie is een indicatie. De werkelijke opbrengst kan iets hoger of

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte de Tol 326 2266

Nadere informatie

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010 Agenda Techniek Geld: Energiebelasting, Saldering, Regeling Verlaagd Tarief Geld: Investeren en Terugverdienen Leveranciers en offertes De VvE en PV s. Wat te doen bij welke VvE? Verdieping Cursus op 1

Nadere informatie

Regelgeving: een jungle?

Regelgeving: een jungle? Elektriciteitswet 1998 Gefundeerd op het traditionele systeem Grootschalige productie, transport naar passieve consumenten Kosten van transport collectief gemaakt Project Stroom: - integratie gas en elektriciteitswet

Nadere informatie

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen.

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen De maatregelen verdienen zichzelf terug. Daar valt met de huidige lage rentestand niet tegenop te sparen. aldus Henk Brouwer (VVE Beheerder) van

Nadere informatie

Pagina. Besluit tot vaststelling van de toegestane inkomsten voor TenneT TSO B.V. als netbeheerder van het net op zee voor het jaar 2017

Pagina. Besluit tot vaststelling van de toegestane inkomsten voor TenneT TSO B.V. als netbeheerder van het net op zee voor het jaar 2017 Ons kenmerk: ACM/DE/2016/207067_OV Zaaknummer: 16.1175.52 Besluit tot vaststelling van de toegestane inkomsten voor TenneT TSO B.V. als netbeheerder van het net op zee voor het jaar 2017 Pagina 1/14 Muzenstraat

Nadere informatie

leveringstarieven gas voor kleinverbruikers: variabel tarief / modelcontract 1 juli 2019

leveringstarieven gas voor kleinverbruikers: variabel tarief / modelcontract 1 juli 2019 leveringstarieven gas voor kleinverbruikers: variabel tarief / modelcontract 1 juli 2019 U betaalt aan HVC Energie B.V. met handelsnaam HVC KringloopEnergie hierna te noemen HVC KringloopEnergie voor de

Nadere informatie

Tarievenblad 2017 easyenergy Stroom

Tarievenblad 2017 easyenergy Stroom Tarievenblad 2017 easyenergy Stroom (Bijlage C) Jouw nota Jouw stroomrekening heeft de volgende kostenspecificatie: Kosten in rekening gebracht door de leverancier:* o Vaste leveringskosten: een vast bedrag

Nadere informatie

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012

Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Notitie consultatiebijeenkomst 20 april 2011 honorarium medische specialisten DOT 2012 Bepaling BKZ aandelen per medisch specialisme 1. Inleiding Dit memo dient ter voorbereiding op de 4 de klankbordgroepbijeenkomst

Nadere informatie

Pagina 1/7. Prikkel relatieve beschikbaarheid 2012. Besluit. Ons 104407/12 kenmerk: Zaaknummer: 104407 / NorNed bonus_malus 2012.

Pagina 1/7. Prikkel relatieve beschikbaarheid 2012. Besluit. Ons 104407/12 kenmerk: Zaaknummer: 104407 / NorNed bonus_malus 2012. Besluit Ons 104407/12 kenmerk: Zaaknummer: 104407 / NorNed bonus_malus 2012. Prikkel relatieve beschikbaarheid 2012 Pagina 1/7 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt ter vaststelling van de prikkel

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

DEFAM. Uw heldere keuze.

DEFAM. Uw heldere keuze. DEFAM. Uw heldere keuze. Bij DEFAM kunt u terecht voor alle consumptief kredietvormen, waarmee u kunt doen wat u graag wílt doen. Een consumptief krediet is bij DEFAM gemakkelijk en snel geregeld. Bovendien

Nadere informatie

Het proces om tarieven vast te stellen van de elektriciteits- en drinkwaterbedrijven, ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:

Het proces om tarieven vast te stellen van de elektriciteits- en drinkwaterbedrijven, ziet er op hoofdlijnen als volgt uit: Uitleg tariefregulering Caribisch Nederland Inleiding In dit document legt ACM uit op welke manier ACM de tariefregulering in Caribisch Nederland wil inrichten. Het document is allereerst bedoeld voor

Nadere informatie

ADVIES VAN DE DIRECTEUR DTE AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, OP BASIS VAN ARTIKEL 15, TWEEDE LID, VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998.

ADVIES VAN DE DIRECTEUR DTE AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, OP BASIS VAN ARTIKEL 15, TWEEDE LID, VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998. ADVIES VAN DE DIRECTEUR DTE AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, OP BASIS VAN ARTIKEL 15, TWEEDE LID, VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998. BEDRIJFSGEGEVENS AANVRAGER Ontheffingsaanvrager: Tuinbouwcombinatie

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2015 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998 EN

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF

Notitie. 1. Inleiding. 2. Analyse huurvariant. 2.1 Uitgangspunten huurvariant. Concept 0.3. Addendum Rapportage Vastgoed VRF Concept 0.3 Notitie Van Klaas Bosma en Mark Feijt Datum 6 september 2013 Onderwerp Addendum Rapportage Vastgoed VRF 1. Inleiding In de vergadering van het algemeen bestuur (AB) van de veiligheidsregio

Nadere informatie

Omschrijving. Relevant voor. Op welke wijze en waar wordt dit in MB geregeld (gedachtelijn)

Omschrijving. Relevant voor. Op welke wijze en waar wordt dit in MB geregeld (gedachtelijn) Toelichting overzicht. Dit overzicht is bedoeld om met de KBG te delen welke onderwerpen wij hebben geïnventariseerd uit STROOM die van belang zijn voor de nieuwe ronde methodebesluiten. Eerder is een

Nadere informatie

Servicekostenbeleid 2013 en verder

Servicekostenbeleid 2013 en verder Servicekostenbeleid 2013 en verder In dit document is het beleid Servicekosten weergegeven. Deze beleidsuitgangspunten zijn in gezamenlijkheid tussen 3B Wonen, drie bestuursleden van de Huurdersvereniging-Lansingerland

Nadere informatie

Rente. Een lening is soms nodig om een grote uitgave te kunnen doen. De lening moet terugbetaald worden, maar ook de rente. Hoe hoog is de rente?

Rente. Een lening is soms nodig om een grote uitgave te kunnen doen. De lening moet terugbetaald worden, maar ook de rente. Hoe hoog is de rente? Rente Een lening is soms nodig om een grote uitgave te kunnen doen. De lening moet terugbetaald worden, maar ook de rente. Hoe hoog is de rente? Als een bedrijf een nieuwe machine wil kopen, is daar niet

Nadere informatie

Pagina BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer:

Pagina BESLUIT. Ons kenmerk: ACM/DE/2015/ Zaaknummer: Ons kenmerk: ACM/DE/2015/405554 Zaaknummer: 15.0731.52 BESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998, betreffende de verkorting van de sluitingstijd

Nadere informatie

Uitspraken. van de Huurcommissie

Uitspraken. van de Huurcommissie Uitspraken van de Huurcommissie Verzoeken Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

De bezwaren van RENDO worden in deze beslissing op bezwaar ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestreden besluit in stand blijft.

De bezwaren van RENDO worden in deze beslissing op bezwaar ongegrond verklaard. Dit betekent dat het bestreden besluit in stand blijft. Ons kenmerk: ACM/DJZ/2017/204470_OV Zaaknummer: 13.1086.52.1.01 Datum : 26 juli 2017 Beslissing van de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) op het bezwaarschrift van N.V. RENDO (hierna: RENDO)

Nadere informatie

Tarievenblad 2019 easyenergy Stroom

Tarievenblad 2019 easyenergy Stroom Tarievenblad 2019 easyenergy Stroom (Bijlage C) Jouw nota Jouw stroomrekening heeft de volgende kostenspecificatie: Kosten in rekening gebracht door de leverancier:* o Vaste leveringskosten: een vast bedrag

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VASTRECHTVERGOEDING

ALGEMENE VOORWAARDEN VASTRECHTVERGOEDING ALGEMENE VOORWAARDEN VASTRECHTVERGOEDING Breedband Buitengebied Rucphen Breedband Buitengebied Rucphen B.V. (I.O.), statutair gevestigd te Zwijndrecht (hierna aangeduid als BBR), bouwt een glasvezelnetwerk

Nadere informatie

Pagina ONTWERPBESLUIT ACM/DE/2015/ Ons. kenmerk: Zaaknummer:

Pagina ONTWERPBESLUIT ACM/DE/2015/ Ons. kenmerk: Zaaknummer: Ons ACM/DE/2015/203712 kenmerk: Zaaknummer: 14.0228.30 ONTWERPBESLUIT Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998. Pagina 1/11 T 070

Nadere informatie

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag,

Pagina. De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus EK 'S-GRAVENHAGE. Den Haag, De Minister van Economische Zaken De heer H.G.J. Kamp Postbus 20401 2500 EK 'S-GRAVENHAGE Den Haag, Uw kenmerk: Ons kenmerk: ACM/DE/2017/205229 Contactpersoon: [vertouwelijk] Onderwerp: 17.0309.01 Advies

Nadere informatie

GAS TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

GAS TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers GAS TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998 EN DE GASWET BESTAAT ER

Nadere informatie

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet!

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! Wees u bewust van deze valkuilen om niet bedrogen uit te komen Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Valkuil 1. Aanbiedingen...

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

DATUM REFERENTIE VAN TER INFORMATIE

DATUM REFERENTIE VAN TER INFORMATIE Openbare versie NOTITIE ACM AAN REC-N VAN ONDERWERP Toelichting tarievenvoorstel TenneT 2017 TER BESLUITVORMING TER INFORMATIE Het tarievenvoorstel van (hierna TenneT) voor het jaar 2017 kent een aantal

Nadere informatie

Beschikking tot vaststelling van het maximale variabele gebruikstarief van elektriciteit per 1 juli 2019 voor: St. Eustatius Utility Company N.V.

Beschikking tot vaststelling van het maximale variabele gebruikstarief van elektriciteit per 1 juli 2019 voor: St. Eustatius Utility Company N.V. Besluit Variabel gebruikstarief elektriciteit 1 juli 2019 Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/513470 : ACM/19/035492 Beschikking tot vaststelling van het maximale variabele gebruikstarief van elektriciteit

Nadere informatie

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013.

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Portefeuillehouder: Onderwerp: B.G. Schalkwijk vaststellen van het Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland, overwegende dat

Nadere informatie

Inleiding ADVIES. Nederlandse Mededingingsautoriteit

Inleiding ADVIES. Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit ADVIES Advies van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, als bedoeld in artikel 20e, derde lid, van de Elektriciteitswet 1998. Zaaknummer: 104152/15

Nadere informatie

1. Meer zeggenschap over de schoonmaak in uw complex De menukaart: vier keuzes Zelfbeheer? Kom in actie Keuzemenu: Wie doet wat?

1. Meer zeggenschap over de schoonmaak in uw complex De menukaart: vier keuzes Zelfbeheer? Kom in actie Keuzemenu: Wie doet wat? 1. Meer zeggenschap over de schoonmaak in uw complex 2 2. De menukaart: vier keuzes 3 3. Zelfbeheer? Kom in actie 3 4. Keuzemenu: Wie doet wat? 4 5. Schoonmaakcommissie 5 6. Het schoonmaakprogramma opstellen

Nadere informatie

Links van netbeheerders om de slimme meter aan te vragen (kies wie uw netwerkbeheerder is):

Links van netbeheerders om de slimme meter aan te vragen (kies wie uw netwerkbeheerder is): Uw slimme meter Iedereen krijgt gratis de komende jaren in plaats van een gewone energiemeter een zogenaamde slimme meter. Dat is een digitale energiemeter voor het gasverbruik en het elektriciteitsverbruik,

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. L.T.A. van Eck, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. L.T.A. van Eck, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-384 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. L.T.A. van Eck, secretaris) Klacht ontvangen op : 16 oktober 2018 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Leveringstarieven elektriciteit voor kleinverbruikers: Vast tarief 1 jaar en Vast tarief 3 jaar 1 december 2018

Leveringstarieven elektriciteit voor kleinverbruikers: Vast tarief 1 jaar en Vast tarief 3 jaar 1 december 2018 Leveringstarieven elektriciteit voor kleinverbruikers: Vast tarief 1 jaar en Vast tarief 3 jaar 1 december 2018 U betaalt aan HVC Energie B.V. met handelsnaam HVC KringloopEnergie hierna te noemen HVC

Nadere informatie

Leveringstarieven elektriciteit en gas voor kleinverbruikers: Vast tarief 1 jaar en Vast tarief 3 jaar juni / juli 2016

Leveringstarieven elektriciteit en gas voor kleinverbruikers: Vast tarief 1 jaar en Vast tarief 3 jaar juni / juli 2016 Leveringstarieven elektriciteit en gas voor kleinverbruikers: Vast tarief 1 jaar en Vast tarief 3 jaar juni / juli 2016 Postbus 9199, 1800 GD Alkmaar Jadestraat 1, 1812 RD Alkmaar Telefoon 088 6464 100

Nadere informatie

Welkom bij VvE Beheer Den Haag. Waar staat VvE Beheer Den Haag voor? Beheer op maat, de visie van VvE Beheer Den Haag

Welkom bij VvE Beheer Den Haag. Waar staat VvE Beheer Den Haag voor? Beheer op maat, de visie van VvE Beheer Den Haag Welkom bij VvE Beheer Den Haag Allereerst danken wij u voor uw interesse in VvE Beheer Den Haag. Goed beheer van een vereniging van eigenaren begint volgens ons bij u, de bewoner. Dat dit een hele opgave

Nadere informatie

Van erfpacht naar eigen grond

Van erfpacht naar eigen grond Van erfpacht naar eigen grond Hoe wordt u eigenaar van de grond? Van erfpacht naar eigen grond U bezit een woning, maar de grond onder uw huis is eigendom van de gemeente. Misschien zou u liever de grond

Nadere informatie

leveringstarieven elektriciteit voor kleinverbruikers: variabel tarief / modelcontract 1 juli 2019

leveringstarieven elektriciteit voor kleinverbruikers: variabel tarief / modelcontract 1 juli 2019 variabel tarief / modelcontract 1 juli 2019 U betaalt aan HVC Energie B.V. met handelsnaam HVC KringloopEnergie hierna te noemen HVC KringloopEnergie voor de levering van elektriciteit. De leveringskosten

Nadere informatie

Leveringstarieven elektriciteit voor kleinverbruikers: Variabel tarief / Modelcontract 1 juli 2018

Leveringstarieven elektriciteit voor kleinverbruikers: Variabel tarief / Modelcontract 1 juli 2018 Leveringstarieven elektriciteit voor kleinverbruikers: Variabel tarief / Modelcontract 1 juli 2018 U betaalt aan HVC Energie B.V. met handelsnaam HVC KringloopEnergie hierna te noemen HVC KringloopEnergie

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2019

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2019 Besluit Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/502364 : ACM/18/034079 Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2019 Besluit van de Autoriteit Consument

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT TARIEVEN Aansluiting en transport voor grootverbruikers

ELEKTRICITEIT TARIEVEN Aansluiting en transport voor grootverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2017 Aansluiting en transport voor grootverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2017 Sinds de invoering van de Elektriciteitswet (1998) en de Gaswet bestaat er een onderscheid tussen

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

Productvoorwaarden EnergieFlex

Productvoorwaarden EnergieFlex Productvoorwaarden EnergieFlex 2015 Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Energielevering Machtiging Gegevensbescherming

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Minister van Economische Zaken als bedoeld in artikel 95d van de

BESLUIT. Besluit van de Minister van Economische Zaken als bedoeld in artikel 95d van de Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Nummer 10548_1/7.BT898 Betreft zaak: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel

Nadere informatie

Bespreking banken 21 juli 2016 Drinkwatertarief WMD: hoe komt het tot stand? Wettelijk kader

Bespreking banken 21 juli 2016 Drinkwatertarief WMD: hoe komt het tot stand? Wettelijk kader Bespreking banken 21 juli 2016 Drinkwatertarief WMD: hoe komt het tot stand? Wettelijk kader Inleiding Het wettelijk kader voor het toezicht op de tarieven die drinkwaterbedrijven in rekening brengen voor

Nadere informatie

Productvoorwaarden EnergieFlex. Augustus 2015

Productvoorwaarden EnergieFlex. Augustus 2015 Productvoorwaarden EnergieFlex Augustus 2015 Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Energielevering Machtiging Gegevensbescherming

Nadere informatie

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015

Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Bijlage nota gs: 502478/502484 Uitvoeringsregeling subsidie duurzaam renoveren Noord- Holland 2015 Besluit van gedeputeerde staten van Noord-Holland van, nr., tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

De slimme meter Klaar voor de toekomst

De slimme meter Klaar voor de toekomst De slimme meter Klaar voor de toekomst met de slimme meter bent u klaar voor de toekomst Endinet maakt haar energienetten klaar voor de toekomst. Net als de auto-, de telefoonen bankindustrie worden ook

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer OLOGWB10. Onderwerp Tarieven rest- en GFT-afval 2012 Raadsvoorstel Inleiding Het Afvalbeheerplan 2011 2015 is op 8 februari 2011 vastgesteld door uw gemeenteraad. Eén van de maatregelen uit het plan is het vergroten van het verschil tussen het tarief voor

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers

ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2014. Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers ELEKTRICITEIT TARIEVEN 2014 Aansluiting en Transport voor kleinverbruikers SINDS DE INVOERING VAN DE ELEKTRICITEITSWET 1998 EN

Nadere informatie

Tarievenbesluit Liander Elektriciteit 2019

Tarievenbesluit Liander Elektriciteit 2019 Besluit Ons kenmerk Zaaknummer : ACM/UIT/503093 : ACM/18/033256 Tarievenbesluit Liander Elektriciteit 2019 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 41c, eerste lid, Elektriciteitswet

Nadere informatie

Onderzoek Klimaatakkoord. 2 juli 2019 Auteur: Petra Klapwijk

Onderzoek Klimaatakkoord. 2 juli 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek Klimaatakkoord 2 juli 2019 Auteur: Petra Klapwijk Samenvatting Verdeeldheid over Klimaatakkoord Nog steeds zorgen over de rekening Het Klimaatakkoord is verdeeld ontvangen door het publiek, blijkt

Nadere informatie

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7

Ons kenmerk: ACM/DE/2013/ Zaaknummer: Pagina 1/7 Ons kenmerk: ACM/DE/2013/204374 Zaaknummer: 13.0793.52 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt tot vaststelling van de korting ter bevordering van de doelmatige bedrijfsvoering, de kwaliteitsterm

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2017

Besluit tot vaststelling van het meettarief voor kleinverbruikers van elektriciteit per 1 januari 2017 Pagina 1/8 Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Postbus 16326 2500 BH Den Haag T 070 722 20 00 F 070 722 23 55 info @acm.nl www.acm.nl www.consuwijzer.nl Ons kenmerk: ACM/DE/2016/207094 Zaaknummer: 16.1162.52

Nadere informatie

Wat betekenen de SDE+, Salderen, en postcoderoos voor de netbeheerder?

Wat betekenen de SDE+, Salderen, en postcoderoos voor de netbeheerder? Wat betekenen de SDE+, Salderen, en postcoderoos voor de netbeheerder? Enexis: Wij brengen energie waar mensen licht en warmte nodig hebben. Enexis: Een rijke historie IJsselmij Frigem EGD Ruil verzorgingsgebied

Nadere informatie

VvE Energiebespaarlening Nationaal Energiebespaarfonds

VvE Energiebespaarlening Nationaal Energiebespaarfonds VvE Energiebespaarlening Nationaal Energiebespaarfonds Het Nationaal Energiebespaarfonds Ontstaan: woonakkoord 2013 Doel NEF: het stimuleren van het nemen van energiebesparende maatregelen in bestaande

Nadere informatie

Aan het Ministerie van Economische Zaken Postbus 20401 2500 EK Den Haag Nederland

Aan het Ministerie van Economische Zaken Postbus 20401 2500 EK Den Haag Nederland Aan het Ministerie van Economische Zaken Postbus 20401 2500 EK Den Haag Nederland Bonaire, 26 augustus 2013 Betreft: internetconsultatie Wet elektriciteit en drinkwater BES Status: openbaar Geachte heer,

Nadere informatie

leveringstarieven gas voor kleinverbruikers: vast tarief 1 jaar en vast tarief 3 jaar 1 mei 2019

leveringstarieven gas voor kleinverbruikers: vast tarief 1 jaar en vast tarief 3 jaar 1 mei 2019 vast tarief 1 jaar en vast tarief 3 jaar 1 mei 2019 U betaalt aan HVC Energie B.V. met handelsnaam HVC KringloopEnergie hierna te noemen HVC KringloopEnergie voor de levering van gas. De leveringskosten

Nadere informatie