Opdracht 1 Integrated Circuit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdracht 1 Integrated Circuit"

Transcriptie

1 Opdracht 1 Leg uit: IC. IC is de afkorting van Integrated Circuit, ook wel chip genoemd. Een IC bestaat uit duizenden of miljoenen uiterst kleine elektronische componenten zoals weerstanden, condensators en transistors die aanwezig zijn op één enkel kristal van een halfgeleidend materiaal (vb. silicium). De verschillende componenten worden tegelijkertijd geproduceerd en geïntegreerd, dit in tegenstelling met discrete circuits, waarvan de componenten afzonderlijk en uit verschillende materialen geproduceerd worden en pas nadien geassembleerd worden tot één geheel. De complexiteit van een IC kan variëren van eenvoudige logische modules tot volledige microcomputers, met miljoenen componenten. IC s kunnen gebruikt worden als versterkers, oscillators, timers, tellers, geheugen, afhankelijk van de geïntegreerde componenten. IC s kunnen gebruik maken van digitale of analoge technologie: Digitale IC s gebruiken logische poorten die enkel de waarden 0 of 1 kunnen hebben. Een laag elektrisch signaal (vb. 0 volt) resulteert in de waarde 0, een hoog elektrisch signaal (vb. 5 volt) in de waarde 1. Digitale IC s worden meestal gebruikt in computers, netwerk apparatuur en gebruikerselektronica. Analoge (of lineaire) IC s werken met signalen die verschillende waarden kunnen hebben. Het uitgangssignaal is een lineaire functie van het ingangssignaal (vb. vermenigvuldigd met 2.5). Analoge IC s worden voornamelijk gebruikt voor audio en radio frequentie versterking.

2 Opdracht 2 Classificatie volgens hiërarchie: Leg het verschil uit tussen Mainframes Servers Workstations Thin clients Personal computers De classificatie volgens hiërarchie gebeurt op basis van een aantal criteria zoals CPU, processorsnelheid, beschikbare geheugen, de mogelijkheid om externe opslagmedia te gebruiken, de ondersteunde functionaliteit, het al dan niet opgenomen zijn in een netwerk, het al dan niet zelfstandig kunnen uitvoeren van applicaties, Al deze criteria bepalen uiteindelijk ook de fysische grootte van de computer. Mainframes Een mainframe is een heel grote computer. De naam is afgeleid van de manier waarop de mainframe is opgebouwd: alle units hangen namelijk in een frame. De computer is dus ingebouwd in een frame. Alle instructies zijn gecentraliseerd in en worden fysisch uitgevoerd op de mainframe. De volgende lijst bevat een aantal mogelijke criteria die bepalen of een computer al dan niet gecatalogeerd wordt als een mainframe: 1 tot 16 CPU's (of zelfs meer) RAM geheugen: 128 Mb 8 Gigabyte Processor snelheid: Mips (millions of instructions per second) Eventueel verschillende behuizingen voor het opslaan van data, I/O en RAM Afzonderlijke processen voor o Task management o Program management o Job management o Communicatie o Servers De term server kan verwijzen naar hardware (computer of machine) in een netwerk dat de netwerk resources beheert, of naar software (computer programma s of processen) die specifieke taken uitvoert op een server. Een server kan meerdere functies ondersteunen, maar voert dikwijls enkel die taken (programma s of processen) uit die relevant zijn voor het type server. De volgende types servers kunnen onderscheiden worden: Een file server bestaat uit een computer en opslagmedia en wordt gebruikt voor het opslaan van files. Iedere gebruiker in het netwerk kan de file server gebruiken voor het opslaan en raadplegen van files.

3 Een print server is een computer die één of meerders printers beheert. Een netwerk server is een computer die het netwerkverkeer beheert. Een database server beheert de database en behandelt alle aanvragen voor data informatie. Een webserver behandelt het opvragen van HTML pagina s en files. Zoals reeds vermeld, wordt de term server ook gebruikt om computer programma s of processen aan te duiden die specifieke taken uitvoeren op een server. In dit geval werkt de computer in client / server mode: de server programma s of processen behandelen de aanvragen van één of meerdere clients. De client is een applicatie die uitgevoerd wordt op dezelfde of een andere computer en die gebruik maakt van de services van de servers. Client en server communiceren met elkaar en kunnen niet functioneren zonder elkaar. Workstations Workstations zijn toestellen die aangesloten worden op een lokaal netwerk (= LAN: Local Area Network) dat op zijn beurt de resources van één of meerdere grote computers (vb. een mainframe) deelt. Een workstation kan een doodgewone PC zijn of een terminal. Een PC heeft een eigen processor, opslagmedia en applicaties, en kan ook als stand-alone machine gebruikt worden, onafhankelijk van de andere computer(s). Een terminal heeft weinig of geen eigen software, en is volledig afhankelijk van andere computers (vb. mainframe) voor het uitvoeren van programma s. Een terminal bestaat meestal uit een beeldscherm en een toetsenbord, en kan niet als stand-alone machine (= als PC) gebruikt worden. Thin clients Een client is een toestel, computer of programma dat gebruik maakt van de services van dezelfde of een andere computer (= server, zie boven). Een thin client kan beschouwd worden als een afgeslankte versie van een client. De functionaliteit van een thin client is meestal beperkt tot de essentiële applicaties waardoor een thin client sterk afhankelijk is van de server voor het verwerken van data. Een thin client heeft zelf geen externe opslagmedia. De hardware eisen voor een thin client zijn dus ook beperkt. Het tegengestelde van een thin client is een fat client. Een fat client kan wel gebruik maken van externe opslagmedia, heeft een relatief krachtigere processor en is daardoor minder afhankelijk van de server.

4 Personal computers Een PC (Personal Computer) is in eerste instantie bedoeld voor een individuele eindgebruiker, en wordt zowel in de werkomgeving, op school als thuis gebruikt. Een PC wordt gebruikt voor tekstverwerking, boekhouding, het uitvoeren van applicatie zoals spreadsheets, database management, spelletjes, video weergave, Afhankelijk van de toepassingen die de gebruiker voor ogen heeft, is er een nood aan een krachtige of minder krachtige PC. Een PC die bijvoorbeeld voornamelijk gebruikt wordt voor video spelletjes zal krachtiger moeten zijn dan een PC die enkel gebruikt worden voor bijvoorbeeld tekstverwerking. PC s kunnen ook gebruikt worden als workstation door ze in een netwerk te plaatsen. Een workstation is echter niet noodzakelijk een PC (zie boven).

5 Opdracht 3 Classificatie volgens de uitvoering: Leg het verschil uit tussen Desktop Tower Notebook Palmtop Tablet PC De classificatie gebeurt op basis van de gebruikte behuizing en de afmetingen. Desktop (Figuur 1) De hardware wordt geleverd in een horizontaal georiënteerde behuizing, waarop het scherm kan geplaatst worden. Op die manier wordt er ruimte bespaard op de werkplek. Dit type behuizing werd vooral in de jaren 90 gebruikt. Figuur 1: Desktop Tower (Figuur 2) De hardware wordt geleverd in een verticaal georiënteerde behuizing die eventueel ook onder de werkplek kan geplaatst worden. Naargelang de compactheid van de behuizing spreekt men van een tower, miditower of minitower.

6 Figuur 2: Tower Notebook (Figuur 3) Een notebook is een draagbare computer die zowel op wisselstroom als batterijen werkt, en dus op gelijk welke plaats kan gebruikt worden. Notebooks kunnen eventueel in een docking station geplaatst worden, en op die manier verbonden worden met externe apparatuur zoals een scherm, een toetsenbord en een printer, of een netwerk. Hierdoor kan er comfortabeler gewerkt worden.. Notebooks zijn duurder dan desktops of towers, en de prijs wordt vooral bepaald door de grootte van het scherm. De begrippen notebook en laptop worden heel dikwijls door elkaar gebruikt. Ze hebben in principe dezelfde mogelijkheden, maar de afmetingen zijn verschillend. Een notebook is kleiner en dunner dan een laptop.

7 Figuur 3: Notebook Palmtop (Figuur 4) Een palmtop is een kleine computer die past in een hand, ook wel handheld -PC genoemd. Andere synoniemen zijn Personal Digital Assistent (PDA) en zakcomputer. De basisfunctie van een palmtop is agendabeheer (adresboek, kladblok, agenda en telefoonlijst). Sommige toestellen hebben ook functies zoals spreadsheets, tekstverwerking, databasemanagement, software voor het beheer van financiële zaken, uurwerk, rekenmachine, spelletjes,, en / of ondersteunen en een webbrowser via een draadloze verbinding naar internet. Moderne varianten combineren bovendien de reeds vermelde toepassingen met telefoniefuncties, en kunnen dus gebruikt worden als GSM. Deze toestellen worden ook wel smartphones genoemd. Sommige palmtops zijn uitgerust met een minitoetsenbord, terwijl anderen gebruik maken van een aanraakscherm (touchscreen). Nog anderen laten toe om met een digitale pen (stylus) te schrijven op het beeldscherm. Deze toestellen zetten het handschrift om in letters met behulp van technologie die aan handschriftherkenning doet. De gegevens van een palmtop kunnen uitgewisseld en gesynchroniseerd worden met een PC. Dit gebeurt door gebruik te maken van een docking station of via een draadloze verbinding (bluetooth).

8 Figuur 4: Palmtops Tablet PC Een tablet PC is vergelijkbaar met een laptop of notebook, maar is op een andere manier geconstrueerd. Het scherm kan in dit geval 180 graden gedraaid worden over het toetsenbord heen, of kan zelfs losgekoppeld worden van het toetsenbord. De bediening gebeurt via het beeldscherm door te schrijven op het beeldscherm met behulp van een speciale digitale pen, waarna de handgeschreven tekst via handschriftherkenning omgezet wordt in standaard tekst, of door gebruik te maken van software toetsenbord op het aanraakscherm. Figuur 5: Tablet-PC

9 Opdracht 4 Leg het verschil uit tussen bit en byte. Een bit (= binary digit) is de kleinste informatie eenheid in een computer. Een bit kan slechts twee waarden aannemen, namelijk 0 of 1. De waarde 0 komt overeen met een laag elektrisch signaal (vb. 0 volt) en de waarde 1 met een hoog elektrisch signaal (vb. 5 volt). Een bit wordt heel dikwijls voorgesteld met de afkorting b. Een computer beschikt meestal over instructies om individuele bits te testen en te manipuleren, maar is in feite ontworpen om te werken met combinaties van meerdere bits voor het opslaan van data en het uitvoeren van instructies. Deze combinaties van bits worden bytes genoemd. Eén byte =( By eight) bestaat uit 8 bits. Eén bepaalde combinatie van 8 bits komt overeen met één bepaald karakter (letter, cijfer of leesteken). Een byte wordt heel dikwijls voorgesteld met de afkorting B. Er bestaat een internationaal erkende standaard om karakters steeds op dezelfde manier in een 8 bit code weer te geven, namelijk ASCII (American Standard Code for Information Interchange). Voorbeelden van ASCII codes zijn te vinden in onderstaande tabel. Bitcombinatie Karakter A a & , Bytes worden nog verder gegroepeerd, in kilobytes, megabytes,. Een volledig overzicht is te vinden in onderstaande tabel. Eenheid Notatie aantal Bytes Byte B 1 Kilobyte KB Megabyte MB Gigabyte GB Terabyte TB

10 Opdracht 5 Benoem de 5 nummers. 1. Voeding 2. Harde schijf 3. Moederbord met processor, geheugen en aansluitingen voor voeding, uitbreidingskaarten en randapparatuur. 4. Uitbreidingskaarten (netwerkkaarten, grafische kaarten, video capture kaarten, geluidskaarten, ) 5. USB poorten

11 Opdracht 6 Leg het verschil uit tussen CD-R en CD-WR. CR-R (= Compact Disc-Recordable) is een type CD dat het schrijven van data exact één maal toelaat. Het is niet mogelijk om data te verwijderen en de vrijgekomen ruimte opnieuw te gebruiken. CD-RW (= Compact Disc-Rewritable) is een ander type CD dat toelaat om data te schrijven in meerdere sessies, data te verwijderen en de vrijgekomen ruimte opnieuw te gebruiken. Dit type CD biedt dus dezelfde mogelijkheden als een harde schijf of andere opslagmedia zoals een diskette of USB-stick. Het schrijven van data op CR-R en CD-RW gebeurt met behulp van een CD schrijver, ook wel CD-brander genoemd, en een software pakket dat het schrijven van CD-R en CD-RW ondersteunt (bv. Nero).

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling Hardware De computer in een oogopslag 1 / 11 Cursusontwikkeling Opslag Er worden verschillende apparaten gebruikt om gegevens op te slaan. Dit zijn de meest voorkomende apparaten. Harde schijf; CD / DVD;

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Een computersysteem De twee meest gebruikte modellen computers zijn: * Desktop * Laptop Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm

Nadere informatie

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange Hardware Inleiding 1. Geschiedenis van de computer 2. Hardware 3. Interne componenten en Randapparatuur Geschiedenis De computer is uitgevonden door het rekenen.

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

9200 DENDERMONDE WAUTERS Marcel PC Technieken / 03 Soorten computers

9200 DENDERMONDE WAUTERS Marcel PC Technieken / 03 Soorten computers Soorten computers 1 Classificatie volgens hiërarchie De technische term voor een computer zoals we die nu kennen is micro data processor, kortweg PC. De PC stond bij zijn ontstaan begin jaren 80 onderaan

Nadere informatie

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus).

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus). In dit document staan aanvullingen voor het cursusboek. Met deze aanvullingen voldoet het boek aan de eindtermen van syllabus 5. Het verdient aanbeveling om de onderwerpen zoveel mogelijk door te nemen

Nadere informatie

De computer als processor

De computer als processor De computer als processor DE FYSIEKE COMPUTER Componenten van de computerconfiguratie Toetsenbord Muis Scanner Microfoon (Extern geheugen) Invoerapparaten Uitvoerapparaten Monitor Printer Plotter Luidspreker

Nadere informatie

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer?

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? blz 1 Harde schijf HD CD/DVD/blueray lezer/schrijver Floppy disk FD Bus CPU Invoer en uitvoer apparaten Vast geheugen ROM Werkgeheugen RAM In de PC zitten de

Nadere informatie

Windows Basis - Herman Van den Borre 1

Windows Basis - Herman Van den Borre 1 Windows Vista Basis Herman Van den Borre Praktische zaken Lessen Vrijdagmorgen 9u00 11u45 Pauze 10u15-10u30 Handboek Windows Vista Basis Roger Frans Uitgeverij Campinia Media ISBN: 978.90.356.1212.9 Prijs:

Nadere informatie

Inleiding.

Inleiding. Inleiding 1.1 General purpose computers 1.2 Computers in netwerken 1.3 Mainframe computers 1.4 Veiligheidsaspecten bij pc-montage 1.5 De binnenkant van een computer 1.6 De werking van de computer 1.1 General

Nadere informatie

1 computers (hardware)

1 computers (hardware) 1 computers (hardware) Een computer... Van groot naar klein... Universiteiten en heel grote bedrijven maken gebruik van zogenaamde mainframe computers (systemen zo groot als de aula), waarmee allerlei

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

Les A-03 Binaire en hexadecimale getallen

Les A-03 Binaire en hexadecimale getallen Les A-03 Binaire en hexadecimale getallen In deze les wordt behandeld hoe getallen kunnen worden voorgesteld door informatie die bestaat uit reeksen 0-en en 1-en. We noemen deze informatie digitale informatie.

Nadere informatie

Rent+ Pre-requirements

Rent+ Pre-requirements Pre-requirements Inhoudstafel A. Algemeen... 3 B. Type installaties... 3 C. Hardware en software vereisten... 4 1. PC Clients... 4 2. Terminal Server Clients (Thin Clients)... 4 3. Server... 4 D. Operating

Nadere informatie

GERACC.net suite Systeemsoftware- en hardwarevereisten

GERACC.net suite Systeemsoftware- en hardwarevereisten suite 1. Hardware/Software eisen voor de installatie van de suite 1.1 PC Clients Processor: Processor snelheid: Dual Core 2.4 GHz of sneller Besturingssysteem: Windows XP SP3 of hoger (let op: raadpleeg

Nadere informatie

Verslag over computers

Verslag over computers Verslag over computers Namen: laila ariani en safia el alaoui el belghiti Klas:m3a Docent: j.de lange Datum : 23-09-2013 Inhoud Par 1.1... 1 Par 1.2... 2 Par 2.1... 3 Slot 4 Par 1.1 wat zit er in een computer

Nadere informatie

COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN

COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN 3 e les Prof. Dr. Frank De Proft 12 oktober 2004 Tweede les : Inleiding Computerwetenschappen vs. computervaardigheden - Algoritmen 1 Derde les : Enkele basisbegrippen»

Nadere informatie

11/05/2015. Deel 1. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers

11/05/2015. Deel 1. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers Didactische doelstellingen Deel 1 De cursist : herkent en benoemt de belangrijkste digitale gegevensdragers waarop sporen kunnen worden teruggevonden. Oost-Vlaamse Politieacademie vzw Sprendonkstraat 5

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer OPDRACHTKAART MM-04-02-01 Uitbreidingen voor de computer Voorkennis: Basisopbouw van de computer Intro: Moderne programma s vragen om steeds meer geheugen en snellere computers. Hierdoor verouderen computers

Nadere informatie

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B Verslag: Computer Naam: Tyrone Ste Luce Klas: M4B Inhoud 1. Inleiding 2. Binaire taal 3. Besturingssysteem 4. Hardware 5. Cmos en Bios 6. De processor 7. Internet 1. Inleiding Wanneer is de computer uitgevonden?

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien Inhoudsopgave Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. wat is hardware?... 2 Netvoeding:... 2 Moederbord (printplaat):... 3 Processor:... 3 Harde schijf:... 3 Intern geheugen:... 4 SSD:... 4 De

Nadere informatie

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange.

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. - inleiding -wanneer is de pc uitgevonden? - Wat hadden, of hebben, de volgende bedrijven met pc

Nadere informatie

Werkblad H1 Hard en Software

Werkblad H1 Hard en Software Werkblad H1 Hard en Software Leeling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Van Waarden Voorwoord: In dit document gaan we begginen met Hard en Software. We gaan het hebben over verschillende dingen die

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b.

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 1 Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 2 Inhoudsopgave. Inhoud Inhoudsopgave.... 2 Inleiding.... 3 Hoofdstuk 1: Wat zit er in een computer?... 4 Het moederbord:...

Nadere informatie

Nieuwe computer en printer?

Nieuwe computer en printer? Nieuwe computer en printer? Waar moet ik op letten? Peer Custers Nieuwe computer: waarom? Huidige computer is defect Nog te repareren voor redelijke prijs? Huidige computer voldoet niet meer Geheugen bijplaatsen?

Nadere informatie

Wat zien we in deze cursus

Wat zien we in deze cursus Algemeen patrick.dujardin@hetcvo.be Educatief verlof Opleidingscheques Pauze tussen 19h45 en 20h15 Elke week van 18h tot 21h20 (uitgezonderd schoolvakanties) op dinsdagavond 4 tussen evaluaties en 1 eindevaluatie

Nadere informatie

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek VTI St.- Laurentius Neem eerst de tekst in het boek door, doe dit enkele keren en probeer uiteraard te onthouden wat je leest. Los nadien de

Nadere informatie

Hardware vs. software. Computersystemen. Computersysteem. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie

Hardware vs. software. Computersystemen. Computersysteem. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie Computersystemen Hardware vs. software Hardware = computerapparatuur, fysisch aanwezig Computerkast, beeldscherm, toetsenbord, muis, webcam, printer, Module Initiatie Jurgen Peeters Software = programma

Nadere informatie

BIJLAGE 7 FICTIEVE CASUS

BIJLAGE 7 FICTIEVE CASUS BIJLAGE 7 FICTIEVE CASUS Docentenperspectief online Toelichting online docenten: De online docenten hebben altijd de beschikking over WIFI en hebben derhalve altijd toegang tot de online HAS werkplek.

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Cerussa HR Pre-requirements

Cerussa HR Pre-requirements Pre-requirements Inhoudstafel A. Algemeen... 3 B. Type installaties... 3 C. Hardware en software vereisten... 4 1. PC Clients... 4 2. Terminal Server Clients (Thin Clients)... 4 3. Server... 4 D. Operating

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

CareConnect Fin Pre-requirements

CareConnect Fin Pre-requirements Pre-requirements Inhoudstafel A. Algemeen... 3 B. Type installaties... 3 C. Hardware en software vereisten... 4 1. PC Clients... 4 2. Terminal Server Clients (Thin Clients)... 4 3. Server... 4 D. Operating

Nadere informatie

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis.

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis. Randapparatuur Om de computer effectief te kunnen gebruiken, hebben we aan aantal randapparaten nodig. Deze worden voornamelijk ingedeeld in in- en uitvoer en een aantal die beide kunnen, invoerapparaten

Nadere informatie

Harde schijven hebben tegenwoordig zelfs een capaciteit van 4 tot 15 gigabyte. Een gigabyte is 1024 megabyte.

Harde schijven hebben tegenwoordig zelfs een capaciteit van 4 tot 15 gigabyte. Een gigabyte is 1024 megabyte. Werkstuk door een scholier 1704 woorden 1 december 2004 6,1 47 keer beoordeeld Vak Informatica Externe geheugens. Het extern geheugen van de computer is het geheugen waar bestanden kunnen worden geplaatst

Nadere informatie

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL Hardware Robert Groen Jim van Dijk 13 september 2013 M44 ITTL 1 Inhoud Inleiding... 3 Geschiedenis van de pc... 4 Inhoud computer... 5 Software computer... 6 Onderdelen Hardware... 9 Functies Onderdelen

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

Atelierweg 5 6562 AS Groesbeek, tel 024-3238783 Homepage: www.kecs.nl

Atelierweg 5 6562 AS Groesbeek, tel 024-3238783 Homepage: www.kecs.nl Atelierweg 5 6562 AS Groesbeek, tel 024-3238783 Homepage: www.kecs.nl Basis Systeem Asus INTEL i5-4430 (3,0 GHz) 84W processor skt 1150 Basis Systeem Asus INTEL i7-4770 (3,5 GHz) O 84W processor skt 1150

Nadere informatie

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst Deel 1 Inleiding 1 Client/Server 2 Geschiedenis 3 Toekomst Het client-server model is een model voor de samenwerking tussen twee of meer programma's, die zich op verschillende computers kunnen bevinden.

Nadere informatie

Cerussa FIN Pre-requirements

Cerussa FIN Pre-requirements Pre-requirements Inhoudstafel A. Algemeen... 3 B. Type installaties... 3 C. Hardware en software vereisten... 4 1. PC Clients... 4 2. Terminal Server Clients (Thin Clients)... 4 3. Server... 4 D. Operating

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit

Nadere informatie

USB 3.0 naar VGA externe multi-monitor grafische adapter met 3-poorts USB hub VGA en USB 3.0 mini-dock 1920x1200 / 1080p

USB 3.0 naar VGA externe multi-monitor grafische adapter met 3-poorts USB hub VGA en USB 3.0 mini-dock 1920x1200 / 1080p USB 3.0 naar VGA externe multi-monitor grafische adapter met 3-poorts USB hub VGA en USB 3.0 mini-dock 1920x1200 / 1080p Product ID: USB32VGAEH3 De USB32VGAEH3 USB 3.0-naar-VGA-adapter verandert een USB

Nadere informatie

GRT Computers Persoonlijk advies voor uw computer/laptop

GRT Computers Persoonlijk advies voor uw computer/laptop Computer systemen van Boxxed. Simple Powerfull Easy in this Boxx. Word samengesteld uit de beste componenten op computergebied. Kwaliteit bewijst zichzelf Echte kwaliteit bewijst zich pas in de loop der

Nadere informatie

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6 MINIMALE SYSTEEMEISEN Vakware 6 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1. BESTURINGSSYSTEMEN... 4 2. WEBAPPLICATIES... 5 2.1 Vakware Digitale Werkbon... 5 3. HARDWARE-EISEN... 6 3.1 Database server(s)... 6 3.2 Werkstation(s)/client(s)...

Nadere informatie

Hardware voor ICT-support

Hardware voor ICT-support Hardware voor ICT-support 1 Inhoud Inleiding... 9 Deel 1 De computer... 10 1 Soorten computers... 10 1.1 Supercomputers... 11 1.2 Mainframecomputers... 12 1.3 Minicomputers... 12 1.4 Personal computers...

Nadere informatie

Het gebruikersinterface, bedoeld voor de productiemedewerkers, waarmee etiketlay-outs en productgegevens eenvoudig geselecteerd worden.

Het gebruikersinterface, bedoeld voor de productiemedewerkers, waarmee etiketlay-outs en productgegevens eenvoudig geselecteerd worden. Waarom Produlabel? Standaard etiketsoftware voldoet vaak niet aan alle eisen van de moderne productiebedrijven. Er is behoefte aan oplossingen die voor het productiepersoneel zeer eenvoudig te bedienen

Nadere informatie

Hardware. Word. Anna van Kommer M3A

Hardware. Word. Anna van Kommer M3A Hardware Word Anna van Kommer M3A Inhoudsopgave Pagina Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Het Beeldscherm... 3 Hoofdstuk 2: De processor... 4 Hoofdstuk 3: Het geheugen... 5 Hoofdstuk 4: De harde schijf... 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Cerussa HR Pre-requirements

Cerussa HR Pre-requirements Pre-requirements Inhoudstafel A. Algemeen... 3 B. Type installaties... 3 C. Hardware en software vereisten... 4 1. PC Clients... 4 2. Terminal Server Clients (Thin Clients)... 4 3. Server... 4 D. Operating

Nadere informatie

RupelBib. laptop desktop tablet. Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Andere aankoopgidsen

RupelBib. laptop desktop tablet. Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Andere aankoopgidsen Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Budget Type In deze gids worden standaard computers voorgesteld die zeker zullen voldoen aan je verwachtingen. Besturingssyteem Een standaard laptop Een

Nadere informatie

Het lijkt zo simpel: je voert een adres in, je browser toont een webpagina, je bladert er doorheen... Hoe kan dit allemaal? INVOER VERWERKING UITVOER

Het lijkt zo simpel: je voert een adres in, je browser toont een webpagina, je bladert er doorheen... Hoe kan dit allemaal? INVOER VERWERKING UITVOER 8 - Hoe je pc werkt Het lijkt zo simpel: je voert een adres in, je browser toont een webpagina, je bladert er doorheen... Hoe kan dit allemaal? Als je een webpagina wilt bekijken, schiet je pc in actie.

Nadere informatie

Systeemeisen Exact Compact product update 406

Systeemeisen Exact Compact product update 406 1 van 6 08-10-2013 12:07 Exact Compact Systeemeisen Exact Compact product update 406 Een pressionele administratie moet bedrijfszeker zijn. U moet er in het dagelijks gebruik snel en zonder onderbrekingen

Nadere informatie

Handheld-Serie tt7000ls

Handheld-Serie tt7000ls Handheld-Serie tt7000ls Eraar een nieuwe dimensie in de moderne eehouderij met handheld computers Speciaal ontwikkeld oor de moderne eeteelt! bescherming tegen stof, spatwater en uil (IP65) modulair ontwerp

Nadere informatie

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer)

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht: 35 ton (35.000 kilo!) en kamervullend. Zie de

Nadere informatie

USB naar VGA Adapter - Externe USB Video Grafische Kaart voor PC en MAC x1200

USB naar VGA Adapter - Externe USB Video Grafische Kaart voor PC en MAC x1200 USB naar VGA Adapter - Externe USB Video Grafische Kaart voor PC en MAC - 1920x1200 Product ID: USB2VGAPRO2 De USB2VGAPRO2 USB naar VGA adapter functioneert als een externe grafische kaart voor Windows

Nadere informatie

Technische Productlijn

Technische Productlijn Technische Productlijn Serversoftware Citrix Datum laatste bijwerking: oktober 2006 Cevi NV 2006 Inhoud 1 Kernfuncties 2 Aanvullende functies 3 Geïntegreerde modules 1 Kernfuncties Server Based Computing

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

USB 3.0-naar-HDMI externe videokaart Multi Monitor-adapter met 1-poorts USB-hub x1200 / 1080p

USB 3.0-naar-HDMI externe videokaart Multi Monitor-adapter met 1-poorts USB-hub x1200 / 1080p USB 3.0-naar-HDMI externe videokaart Multi Monitor-adapter met 1-poorts USB-hub - 1920x1200 / 1080p Product ID: USB32HDEH De USB32HDEH USB 3.0-naar-HDMI -adapter verandert een USB 3.0 poort in een HDMI-uitgangspoort

Nadere informatie

USB 3.0 naar HDMI externe multi-monitor grafische adapter met 3-poorts USB-hub HDMI en USB 3.0 mini-dock 1920x1200 / 1080p

USB 3.0 naar HDMI externe multi-monitor grafische adapter met 3-poorts USB-hub HDMI en USB 3.0 mini-dock 1920x1200 / 1080p USB 3.0 naar HDMI externe multi-monitor grafische adapter met 3-poorts USB-hub HDMI en USB 3.0 mini-dock 1920x1200 / 1080p Product ID: USB32HDEH3 De USB32HDEH3 USB 3.0-naar-HDMI adapter verandert een USB

Nadere informatie

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (4)

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (4) De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (4) Timloto o.s. / E. Gernaat / ISBN 978-90-79302-06-2 Op dit werk is de Creative Commens Licentie van toepassing. Uitgave: september 2012

Nadere informatie

MODULE I. Informatica. Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 3 De andere kant van ICT 50. Hoofdstuk 1 Het belang van informatie 18

MODULE I. Informatica. Inhoudsopgave. Inhoudsopgave. Hoofdstuk 3 De andere kant van ICT 50. Hoofdstuk 1 Het belang van informatie 18 6 MODULE I Informatica Inleiding 17 Hoofdstuk 1 Het belang van informatie 18 1.1 Inleiding 18 1.2 Aanwijzingen voor de leerling 18 1.3 Het verschil tussen gegevens en informatie 18 1.4 Bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

Wi-Fi naar VGA Draadloze Video Verlenger met Audio 1280x1024 / 720p

Wi-Fi naar VGA Draadloze Video Verlenger met Audio 1280x1024 / 720p Wi-Fi naar VGA Draadloze Video Verlenger met Audio 1280x1024 / 720p Product ID: WIFI2VGA Met de WIFI2VGA VGA over Wi-Fi adapter kunt u een VGA-signaal (met een resolutie van max. 1280x1024/720p), en de

Nadere informatie

Flex_Rooster WERKBOEK. INTRODUCTIE iseries. Dit werkboek is eigendom van ICS opleidingen en mag niet worden meegenomen.

Flex_Rooster WERKBOEK. INTRODUCTIE iseries. Dit werkboek is eigendom van ICS opleidingen en mag niet worden meegenomen. Flex_Rooster WERKBOEK INTRODUCTIE iseries Dit werkboek is eigendom van ICS opleidingen en mag niet worden meegenomen. ICS Opleidingen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt

Nadere informatie

Slanke USB 3.0 naar HDMI externe videokaartadapter voor meerdere schermen 1920x1200 / 1080p

Slanke USB 3.0 naar HDMI externe videokaartadapter voor meerdere schermen 1920x1200 / 1080p Slanke USB 3.0 naar HDMI externe videokaartadapter voor meerdere schermen 1920x1200 / 1080p Product ID: USB32HDES De USB32HDES slanke USB 3.0-naar-HDMI-adapter verandert een USB 3.0 poort in een HDMI-uitgang

Nadere informatie

USB 3.0 naar VGA externe videokaartadapter voor meerdere schermen voor Mac en pc 1920x1200 / 1080p

USB 3.0 naar VGA externe videokaartadapter voor meerdere schermen voor Mac en pc 1920x1200 / 1080p USB 3.0 naar VGA externe videokaartadapter voor meerdere schermen voor Mac en pc 1920x1200 / 1080p Product ID: USB32VGAPRO De USB32VGAPRO USB 3.0 naar VGA-adapter verandert een beschikbare USB 3.0-poort

Nadere informatie

tel: 056 60 75 09 fax: 056 61 43 12 gwen@lijn-applications.be

tel: 056 60 75 09 fax: 056 61 43 12 gwen@lijn-applications.be http://www.lijn-applications.be Toekomststraat 34a 8790 Waregem tel: 056 60 75 09 fax: 056 61 43 12 www.lijn-applications.be gwen@lijn-applications.be Lijn-Applications is een gespecialiseerde firma die

Nadere informatie

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD?

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? De Computer 1 Inhoudsopgave Wat is een computer?... 3 Wanneer is de pc uitgevonden?... 3 Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? 3 De transistor....

Nadere informatie

Slide 1. Slide 2 Introduktie. Slide 3 Deze les: 2 onderwerpen. Les 1 Definities en belang Informatie Technologie. Intro docent Opzet/tentamenstof

Slide 1. Slide 2 Introduktie. Slide 3 Deze les: 2 onderwerpen. Les 1 Definities en belang Informatie Technologie. Intro docent Opzet/tentamenstof Slide 1 Les 1 Definities en belang Informatie Technologie IT A Basics en toepassing Informatie Technologie Versie 4.1 Sept 2014 Slide 2 Introduktie Intro docent Opzet/tentamenstof Stof/vraagstukken behandeld

Nadere informatie

Laptop Folder. De prijzen die in deze folder staan vermeld zijn incl. Btw en startklaar geleverd en excl. arbeid en voorrijkosten op locatie.

Laptop Folder. De prijzen die in deze folder staan vermeld zijn incl. Btw en startklaar geleverd en excl. arbeid en voorrijkosten op locatie. Laptop Folder 2017 Dit is onze laptop folder, hierin vindt u verschillende merken maar altijd met minimaal 2 jaar garantie. Deze garantie is op "hardware" en wij geven deze garantie aan "huis". De prijzen

Nadere informatie

Hardware. De computer bestaat uit :

Hardware. De computer bestaat uit : 1 Hardware De computer bestaat uit : 1. Kast met voeding 2. Moederbord met : a) Processor b) Geheugen c) Toetsenbord / muisaansluiting d) Beeldschermaansluiting e) Uitbreidingsslots PCI PCIe16 (beeldschermkaart)

Nadere informatie

Installatiegids Registratie Hardware specificaties

Installatiegids Registratie Hardware specificaties Installatiegids Installatiegids... 1 Registratie... 2 Hardware specificaties... 3 Waarschuwing ivm Poorten die open moeten staan... 3 Configuratie voor gebruik op Citrix, Terminal Server,...... 4 Windows

Nadere informatie

Hardware info. Door Mathijs Banning, M3C

Hardware info. Door Mathijs Banning, M3C Hardware info Door Mathijs Banning, M3C 1. Inleiding... 3 2. Toetsenbord... 5 3. Muis... 6 4. Processor... 7 5. Geheugen... 8 6. Harde schijf... 9 7. Videokaart... 10 8. Accu/batterij... 11 9. Ingangen...

Nadere informatie

USB 3.0 naar VGA externe multi-monitor grafische adapter met 3-poorts USB hub VGA en USB 3.0 mini-dock 1920x1200 / 1080p

USB 3.0 naar VGA externe multi-monitor grafische adapter met 3-poorts USB hub VGA en USB 3.0 mini-dock 1920x1200 / 1080p USB 3.0 naar VGA externe multi-monitor grafische adapter met 3-poorts USB hub VGA en USB 3.0 mini-dock 1920x1200 / 1080p StarTech ID: USB32VGAEH3 De USB32VGAEH3 USB 3.0-naar-VGA-adapter verandert een USB

Nadere informatie

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten:

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten: Opdracht door een scholier 1763 woorden 19 juli 2003 6,2 20 keer beoordeeld Vak Informatica De computer bestaat uit een aantal onderdelen o.a: De monitor Systeemkast Toetsenbord Muis Verder zijn er een

Nadere informatie

Tinyserir-RC5. Datasheet. Tinyserir-RC5 Page: 1 of 8

Tinyserir-RC5. Datasheet. Tinyserir-RC5 Page: 1 of 8 9600 bps RS-232 interface voor uitlezing van Ontvangen RC5 codes Led aanduiding bij ontvangst van Infrarood pulsen Led aanduiding goede werking Interne firmware Inwendige oscillator Weinig externe componenten

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door een scholier 903 woorden 28 september keer beoordeeld. Informatica. Samenvatting Informatica Hoofdstuk 2

5,7. Samenvatting door een scholier 903 woorden 28 september keer beoordeeld. Informatica. Samenvatting Informatica Hoofdstuk 2 Samenvatting door een scholier 903 woorden 28 september 2006 5,7 24 keer beoordeeld Vak Informatica Samenvatting Informatica Hoofdstuk 2 2.1 Teken en betekenis Uit welke 2 delen bestaat informatie? Betekenis

Nadere informatie

1. De codering van de gegevens bij in- en uitvoer.

1. De codering van de gegevens bij in- en uitvoer. 1. De codering van de gegevens bij in- en uitvoer. a. Inleiding. We hebben in één van de eerste lessen kunnen kennismaken met het computersysteem. Een computersysteem bevat apparatuur die instaat voor

Nadere informatie

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers WINDOWS 8 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 8 T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S A

Nadere informatie

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN 4-4- 2014 Stagedag Sam Diepstraten Christoffel Breda Sam gaat leren: Deel 1 (+) Hoe een computer er van binnen uitziet. (+) Hoe het systeem is opgebouwd en hoe alles in elkaar

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Pagina 2 van 7 1 Inleiding Vanwege de zeer uitgebreide elektronica op Porsche voertuigen is het noodzakelijk dat de diagnosesoftware enorm snel evolueert. De installatie en verdere

Nadere informatie

Mobiel werken. 15.12.10 Mobiel Werken Sven Moreels 1

Mobiel werken. 15.12.10 Mobiel Werken Sven Moreels 1 Mobiel werken 15.12.10 Mobiel Werken Sven Moreels 1 Inhoud: Definitie van Mobiel werken Wat heb je nodig om mobiel te werken? Historiek mobiele connecties Historiek van de toestellen Operating systems

Nadere informatie

Seika brailleleesregels

Seika brailleleesregels Seika brailleleesregels slechtziend.nl introduceert nieuwe brailleleesregels van het merk Seika. De populariteit van deze leesregels neemt steeds verder toe door de gebruiksvriendelijkheid, de zeer hoge

Nadere informatie

USB 3.0 naar VGA video adapter met automatische on-board driver installatie x1200

USB 3.0 naar VGA video adapter met automatische on-board driver installatie x1200 USB 3.0 naar VGA video adapter met automatische on-board driver installatie - 1920 x1200 Product ID: USB32VGAV Deze USB 3.0 naar VGA videoadapter werkt als een externe videokaart, waardoor via de USB-poort

Nadere informatie

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0 Scenario Advies SYSTEEMEISEN November 2016 Versie 5.0 Hoofdstuk 1, Inleiding Scenario Advies Inhoud 1 Inleiding Scenario Advies... 1 2 Netwerkomgeving... 1 2.1 Windows besturingssystemen... 1 2.1.1 Netwerk

Nadere informatie

0 of laag niveau V verboden zone 1 of hoog niveau. Voorbeeld van een digitaal signaal als functie van de tijd

0 of laag niveau V verboden zone 1 of hoog niveau. Voorbeeld van een digitaal signaal als functie van de tijd 5. Herhalingsvragen 1. Leg met eigen woorden en figuren uit: Wat is het verschil tussen analoog en digitaal? Analoog is continue, er zijn oneindig veel mogelijkheden tussen minimum en maximum. Digitaal

Nadere informatie

USB 3.0-naar-HDMI externe Multi-Monitor grafische videoadapter voor Mac & pc DisplayLink gecertificeerd HD 1080p

USB 3.0-naar-HDMI externe Multi-Monitor grafische videoadapter voor Mac & pc DisplayLink gecertificeerd HD 1080p USB 3.0-naar-HDMI externe Multi-Monitor grafische videoadapter voor Mac & pc DisplayLink gecertificeerd HD 1080p Product ID: USB32HDPRO Met de USB32HDPRO USB 3.0-naar-HDMI-adapter kunt u een HDMI-scherm

Nadere informatie

ROM, het Read Only Memory, dat bestaat uit: - BIOS - CMOS RAM, het Random Acces Memory, ook wel het werkgeheugen genoemd.

ROM, het Read Only Memory, dat bestaat uit: - BIOS - CMOS RAM, het Random Acces Memory, ook wel het werkgeheugen genoemd. Les B-05: Geheugens Een belangrijk onderdeel van computers is het geheugen. In het geheugen kunnen programma s en bestanden opgeslagen worden. Er zijn veel verschillende soorten geheugens: intern, extern

Nadere informatie

Labo digitale technieken

Labo digitale technieken .. Het gebied "elektronica" is reeds geruime tijd onderverdeeld in twee specialiteiten, namelijk de analoge en de digitale technieken. Binnen analoge schakelingen gebeurt de signaalverwerking met lineaire

Nadere informatie

Inleiding elektronica Presentatie 1

Inleiding elektronica Presentatie 1 Inleiding elektronica Presentatie 1 2 Versie: 18 augustus 2014 Inleiding Elektronica Presentatie 1 16-9-2013 Praktische Elektronica, talk of the day! 2 1 Doel van deze module Herkennen van de algemene

Nadere informatie

Opgave Tussentijdse Oefeningen Jaarproject I Reeks 3: Tijd, licht en warmte

Opgave Tussentijdse Oefeningen Jaarproject I Reeks 3: Tijd, licht en warmte Opgave Tussentijdse Oefeningen Jaarproject I Reeks 3: Tijd, licht en warmte Voor deze oefeningenles heb je de handleiding van de uitgedeelde ARM processor nodig. Je kan deze vinden op de website van het

Nadere informatie

DCU 220. The new Diagnostic Control Unit DCU 220. Automotive Service Solutions

DCU 220. The new Diagnostic Control Unit DCU 220. Automotive Service Solutions DCU 220 The new Diagnostic Control Unit 1 Convertible PC DCU 220 Gebruik als Tablet PC: Gebruik als Notebook: 2 Overzicht Convertible PC: gebruik als Notebook of Tablet Gebruik als centrale PC in de werkplaats

Nadere informatie

Digitale en analoge technieken

Digitale en analoge technieken Digitale en analoge technieken Peter Slaets February 14, 2006 Peter Slaets () Digitale en analoge technieken February 14, 2006 1 / 33 Computerarchitectuur 1 Processors 2 Primair geheugen 3 Secundair geheugen

Nadere informatie

LMX800. Open telecontrol onderstation. smart telecontrol

LMX800. Open telecontrol onderstation. smart telecontrol LMX800 Open telecontrol onderstation smart telecontrol Features Open en modulair concept voor universele toepassing Telecontrol functionaliteit standaard ingebouwd Directe aansluiting voor TCP/IP (tele)communicatie

Nadere informatie

Aan welke voorwaarden/eisen moet je oplossing voldoen? Zet een vinkje!

Aan welke voorwaarden/eisen moet je oplossing voldoen? Zet een vinkje! Voor wie kopiëren wil: U vindt deze cursus goed en wenst er kopieën van te maken. Bedenk dan ook eens: dat de auteurs met de opbrengst ervan hun kosten moeten dekken; dat kopiëren zonder toestemming niet

Nadere informatie

Activiteit 1. Tel de punten Binaire Getallen. Samenvatting. Kerndoelen. Vaardigheden. Leeftijd. Materiaal

Activiteit 1. Tel de punten Binaire Getallen. Samenvatting. Kerndoelen. Vaardigheden. Leeftijd. Materiaal Activiteit 1 Tel de punten Binaire Getallen Samenvatting Data in de computer worden opgeslagen als een serie van nullen en enen. Hoe kunnen we woorden en getallen weergeven met alleen deze twee symbolen?

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag staat precies beschreven wat ik heb gedaan met de Demontage. Ook staat er in dit verslag wat er allemaal in een computer zit met alle benamingen erbij. Er word ook gemeld wat voor

Nadere informatie

1 INLEIDING. 1.1 General purpose computers. Special purpose computers. General purpose computers. Specific purpose computers

1 INLEIDING. 1.1 General purpose computers. Special purpose computers. General purpose computers. Specific purpose computers 1 Inleiding 1 1 INLEIDING Waarin je kennis maakt met een grote verscheidenheid aan computers. 1.1 General purpose computers Noteer de computertypes in de juiste categorie: de server van het schoolnetwerk

Nadere informatie