Verslag over computers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag over computers"

Transcriptie

1 Verslag over computers Namen: laila ariani en safia el alaoui el belghiti Klas:m3a Docent: j.de lange Datum :

2 Inhoud Par Par Par Slot 4

3 Par 1.1 wat zit er in een computer en wat zijn de functies?: -Moederbord: Het echte hart van de computer, want hier draait alles om. De processor, het werkgeheugen en de uitbreidingssleuven zijn doormiddel van deze printplaat met elkaar verbonden. Op het moederbord is ook het BIOS ingebakken. Soms heeft het moederbord ook ingebakken geluids-, video- en/of een netwerkkaart aanboord. Functies: De functie van het moederbord is het tot stand brengen van verbindingen tussen alle onderdelen en het verschaffen van plaats voor de te monteren onderdelen. Het moederbord is een grote printplaat met o.a. de processor, het BIOS, het werkgeheugen en chipsets.

4 -het werkgeheugen Het werkgeheugen (Random Access Memory, kortweg RAM) is het korte termijn geheugen van uw computer. De gegevens worden slechts kort opgeslagen. Is uw computer uit dan is het geheugen leeg. Het RAM zit op losse modulen dat u in uw moederbord kunt steken. -de Functies: De functie van het werkgeheugen is de aanvoer, tijdelijke opslag en afvoer van data. Ook worden programma s geladen in het werkgeheugen. Het werkgeheugen wissel ook gegevens uit met de processor.

5 - De harde schijf: Dit is het lange termijn geheugen van uw computer. Alles wat u wilt bewaren wordt hier opgeslagen. De hoeveelheid wordt momenteel gemeten in gigabyte (Gb). De harde schijf is een los component dat door middel van een kabel met het moederbord is verbonden. Een harde schijf kunt u opdelen in zogenaamde partities. U kunt ook meerdere harde schijven in uw computer hebben.

6 -de grafische kaart: Dit onderdeel zorgt dat u op uw beeldscherm te zien krijgt. De grafische kaart vindt u in een uitbreidingssleuf op het moederbord. Tegenwoordig kan de grafische kaart ook ingebakken zijn op uw moederbord. Wilt u een nieuwe grafische kaart dan heeft u dan in sommige gevallen een nieuw moederbord nodig. -3D-grafische kaart: Deze kaart heeft u nodig om ingewikkelde 3D beelden van spelletjes of andere grafische programma`s weer te geven. De kaart kan naast uw grafische kaart worden geplaatst zodat hij het 3D werk overneemt of u kunt een versie nemen die zonder 'gewone' grafische kaart werk en dus zelf al het werk uitvoert. U vindt de 3D grafische kaart in een uitbreidingssleuf op het moederbord.

7 De geluidskaart. De naam zegt het al: deze kaart zorgt voor het geluid. Maar geluid is niet zomaar geluid en om die reden zijn er vele versies verkrijgbaar. Het is natuurlijk afhankelijk van uw wensen en geluidsboxen wat voor geluidskaart u nodig heeft. De geluidskaart vindt u in een uitbreidingslot op het moederbord. Het moederbord heeft vaak ook zelf al een geluidskaart.

8 het diskettesstation Met het diskettestation kunt u diskettes lezen en beschrijven. Het station is door middel van een kabel met het moederbord verbonden. Cd-romspeler De Cd-romspeler is een geavanceerde cd-speler en kan gewone audiocd`s en datacd`s lezen. De snelheid wordt aangegeven met bijv 24x of 40x. Dit betekent een vermenigvuldiging van de snelheid van het originele apparaat. De Cd-romspeler is door middel van een kabel met het moederbord verbonden

9 CDR/CD Deze afkorting staat voor CD-writable, of te wel beschrijfbare CD. CDRW betekent CD-rewritable of te wel herschrijfbare CD. Met dit apparaat kunt u zelf CD`s beschrijven. Het is een handig apparaat om een back-up van uw belangrijke gegevens te maken. Het apparaat is door middel van een kabel met het moederbord verbonden. Er bestaat ook externe apparaten die u naast uw computer kunt plaatsen.

10 1.2 Hoe werkt binaire taal?: Een computer werkt alleen maar met "nullen en enen", met binaire cijfers dus. Tekst is voor een computer ook gewoon maar een getal. Alle tekens krijgen een bepaalde getalwaarde, dus zowel cijfers als letters, en ook de speciale tekens die je op je toetsenbord terugvindt, zoals een spatie, de enzoverder. Deze getalwaarde is een standaard, afgesproken tussen de verschillende computerprogrammeurs en fabrikanten. In de loop van de jaren zijn verschillende standaarden ontstaan. Eén van de eerste van deze standaarden heet de ASCII code. Deze is nu echter verouderd, omdat het enkel geschikt is voor talen zonder speciale letters in (er werden maar 7 bits gebruikt, wat dus maar 128 tekens toelaat). Teksten met de Franse letter ç bijvoorbeeld kunnen daarmee niet weergegeven worden. Een eerste aanpassing was het gebruiken van 8-bits getallen voor de lettertekens, dit werd toen de ANSI-standaard. Afhankelijk van de ingestelde taal was er dan ruimte voor 128 speciale tekens. Probleem hierbij was dat de computer op de juiste taal moest ingesteld zijn om de correcte weergave te verkrijgen. Probleem hierbij was dus: stond de taal verkeerd ingesteld, dan zag je andere speciale tekens dan deze die je had moeten zien. Omdat er zoveel speciale tekens bestaan op de wereld (voor al die verschillende talen, denk maar aan het Chinees en Russisch bijvoorbeeld), is er een nieuwe standaard uitgevonden die alles kan combineren, zonder het probleem van taalinstellingen: Unicode. Dit is een heel uitgebreid systeem dat tot méér dan een miljoen verschillende tekens van een getalwaarde voorziet. Hierdoor moet de taal niet meer ingesteld worden en zijn die problemen dus van de baan. Probeer het volgende eens: 1.Open een tekstverwerker (of kladblok). 2.Zet je cursor klaar om te tikken. 3.Druk op de Alt-toets, hou deze vast. 4.Tik een getal in tussen 65 en 122 met behulp van de cijfertoetsen (numlock aanzetten!). 5.Laat dan de Alt-toets los. 6.Je computer toont nu het teken dat verbonden is met het getal dat je zopas intikte! (iets tussen hoofdletter A en kleine letter z).

11 2.1 Wat is de geschiedenis van de computer?: Eén van de eerste computers is de ENIAC In 1833 werd door Charles Babbage de computer bedacht. Maar doordat hij niet de beschikking had over de juiste onderdelen, duurde het ongeveer 100 jaar langer voordat de eerste computer verscheen. Hoewel dit een 35 ton wegende en kamervullend apparaat was, was dit toch het begin van een elektronisch tijdperk. Al snel werden de computers steeds geavanceerder. De apparaten werden steeds kleiner en de snelheid liep snel op. Tegen het einde van de jaren zeventig werden de eerste microprocessoren ontwikkeld. Hierdoor konden al snel de eerste personal computers (PC s) gefabriceerd worden. Het duurde ook niet lang voordat de eerste PC s in de huiskamers verschenen. Op dit moment is er al veel veranderd vergeleken met tien jaar geleden. De computers zijn enorm snel en krachtig. Bijna niks is meer onmogelijk. De nieuwste computers zijn zelfs nog kleiner dan een boek. Er wordt van alles met computers geregeld, zoals: verkeerslichten, het berekenen van de rapportcijfers en betalen via pinpas/chipknip. Maar ook in bijna elk huis staat en computer. Deze wordt dan ook voor allerlei toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld (online)gamen, internetten, verslagen maken, bankieren en videobewerking. Vooral het gebruik van internet neemt de laatste tijd sterk toe. Het eerste internet is door het Amerikaanse ministerie van Defensie en enkele universiteiten in 1969 opgezet. Het belangrijkste doel was het verstrekken van informatie. Pas in 1994 is het echte internet zoals we dat nu kennen ontstaan. Hoewel de snelheid nog niet zo hoog was, kon er al wel informatie gezocht worden. Nu is dit al weer helemaal veranderd. Al een groot deel van de.nederlanders beschikt over een breedband (snelle) internet verbinding. Hierdoor kan er nu naast tekst en afbeeldingen, ook video en geluid verzonden worden.

12 Welke verschillende computers zijn er? Er zijn heel veel verschillende soorten computers. Je hebt grote, kleine Bij grote moet je niet denken aan de plaats die hij inneemt, maar aan de snelheid. De grootste computers die er zijn heten mainframe computers. Deze computers nemen soms wel de hele zaal in beslag(!). Ze worden gebruikt bij banken bibliotheken en gemeentes. Meestal zijn deze computers aan gesloten op andere computers(terminals). Die terminals zitten soms wel in andere zalen of zelfs een andere gebouw. Daarna komen de minicomputers, die zijn ongeveer net zo groot als archievenkasten. Op deze computers kunnen maximaal 256 computers aangesloten worden. Deze computers worden gebruikt in wat kleine bedrijfjes. Als laatste zijn er de microcomputers, je gebruikt ze als aparte computer of als terminal aan een mainframe- of minicomputer. De belangrijkste micro computer is de personal computer of pc. PC s heb je in verschillende soorten b.v de nieuwe auto Voordelen en nadelen van computers Je kan snel dingen opzoeken dat zijn voordelen en het nadeel is je kan het niet altijd vertrouwen en ze bewegen minder

KLAS: M3A VAK: ITTL DATUM: 23-9-13

KLAS: M3A VAK: ITTL DATUM: 23-9-13 NAAM: CRISTINA SIRACH ENDARA KLAS: M3A DOCENT: JOB DE LANGE VAK: ITTL DATUM: 23-9-13 Inhoud PARAGRAAF 1.1... 3 t/m 7 PARAGRAAF 1.2.. 8 PARAGRAAF 2.1..9 t/m 10 PARAGRAAF 2.2..11 t/m 14 SLOT... 15 PARAGRAAF

Nadere informatie

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b.

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 1 Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 2 Inhoudsopgave. Inhoud Inhoudsopgave.... 2 Inleiding.... 3 Hoofdstuk 1: Wat zit er in een computer?... 4 Het moederbord:...

Nadere informatie

1 computers (hardware)

1 computers (hardware) 1 computers (hardware) Een computer... Van groot naar klein... Universiteiten en heel grote bedrijven maken gebruik van zogenaamde mainframe computers (systemen zo groot als de aula), waarmee allerlei

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december keer beoordeeld. Informatica

6,6. Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december 2001 6,6 479 keer beoordeeld Vak Informatica De geschiedenis van de computer: Het idee van de computer kwam van (1791-1871) die was opgebouwd uit de

Nadere informatie

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer)

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht: 35 ton (35.000 kilo!) en kamervullend. Zie de

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Een computersysteem De twee meest gebruikte modellen computers zijn: * Desktop * Laptop Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm

Nadere informatie

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL Hardware Robert Groen Jim van Dijk 13 september 2013 M44 ITTL 1 Inhoud Inleiding... 3 Geschiedenis van de pc... 4 Inhoud computer... 5 Software computer... 6 Onderdelen Hardware... 9 Functies Onderdelen

Nadere informatie

Gemaakt door: Milad Yousofi en Abdelaziz Faiq. Klas: M43. Vak: ITTL. Docent: Mnr. De Lange

Gemaakt door: Milad Yousofi en Abdelaziz Faiq. Klas: M43. Vak: ITTL. Docent: Mnr. De Lange Gemaakt door: Milad Yousofi en Abdelaziz Faiq Klas: M43 Vak: ITTL Docent: Mnr. De Lange Datum: 03-09-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Voeding... 4 2. Processor... 4 3. Grafische kaart... 4 4. Uitbreidingskaarten...

Nadere informatie

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange Hardware Inleiding 1. Geschiedenis van de computer 2. Hardware 3. Interne componenten en Randapparatuur Geschiedenis De computer is uitgevonden door het rekenen.

Nadere informatie

Spreekbeurt Informatica Computers

Spreekbeurt Informatica Computers Spreekbeurt Informatica Computers Spreekbeurt door een scholier 1597 woorden 23 januari 2008 7,1 49 keer beoordeeld Vak Informatica Computers Hoofdstuk 1 de inleiding: Dit onderwerp heb ik gekozen omdat,

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B Verslag: Computer Naam: Tyrone Ste Luce Klas: M4B Inhoud 1. Inleiding 2. Binaire taal 3. Besturingssysteem 4. Hardware 5. Cmos en Bios 6. De processor 7. Internet 1. Inleiding Wanneer is de computer uitgevonden?

Nadere informatie

Windows Basis - Herman Van den Borre 1

Windows Basis - Herman Van den Borre 1 Windows Vista Basis Herman Van den Borre Praktische zaken Lessen Vrijdagmorgen 9u00 11u45 Pauze 10u15-10u30 Handboek Windows Vista Basis Roger Frans Uitgeverij Campinia Media ISBN: 978.90.356.1212.9 Prijs:

Nadere informatie

Wat zien we in deze cursus

Wat zien we in deze cursus Algemeen patrick.dujardin@hetcvo.be Educatief verlof Opleidingscheques Pauze tussen 19h45 en 20h15 Elke week van 18h tot 21h20 (uitgezonderd schoolvakanties) op dinsdagavond 4 tussen evaluaties en 1 eindevaluatie

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling Hardware De computer in een oogopslag 1 / 11 Cursusontwikkeling Opslag Er worden verschillende apparaten gebruikt om gegevens op te slaan. Dit zijn de meest voorkomende apparaten. Harde schijf; CD / DVD;

Nadere informatie

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis.

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis. Randapparatuur Om de computer effectief te kunnen gebruiken, hebben we aan aantal randapparaten nodig. Deze worden voornamelijk ingedeeld in in- en uitvoer en een aantal die beide kunnen, invoerapparaten

Nadere informatie

Binaire getallen? Werkboek. Doeblad

Binaire getallen? Werkboek. Doeblad Een computer is een soort grote rekenmachine. Hij bestaat uit een aantal onderdelen. Een belangrijk onderdeel is de harde schijf. Dit is het geheugen van de computer. Die bewaart alle informatie en documenten.

Nadere informatie

6,4. Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart keer beoordeeld

6,4. Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart 2002 6,4 349 keer beoordeeld Vak Techniek Computer De computer bestaat al 360 jaar. Dat is iets wat de meeste mensen niet verwachten, want ze denken dat

Nadere informatie

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten:

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten: Opdracht door een scholier 1763 woorden 19 juli 2003 6,2 20 keer beoordeeld Vak Informatica De computer bestaat uit een aantal onderdelen o.a: De monitor Systeemkast Toetsenbord Muis Verder zijn er een

Nadere informatie

De computer als processor

De computer als processor De computer als processor DE FYSIEKE COMPUTER Componenten van de computerconfiguratie Toetsenbord Muis Scanner Microfoon (Extern geheugen) Invoerapparaten Uitvoerapparaten Monitor Printer Plotter Luidspreker

Nadere informatie

Werkstuk Informatica De computer

Werkstuk Informatica De computer Werkstuk Informatica De computer Werkstuk door een scholier 2202 woorden 4 april 2001 6,5 477 keer beoordeeld Vak Informatica Algemene inleiding. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat ik veel achter

Nadere informatie

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD?

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? De Computer 1 Inhoudsopgave Wat is een computer?... 3 Wanneer is de pc uitgevonden?... 3 Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? 3 De transistor....

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei keer beoordeeld. Informatica

6,5. Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei 2003 6,5 323 keer beoordeeld Vak Informatica Misschien denk je dat de computer een moderne uitvinding is. Nou, dat is dus helemaal niet zo. De computer is

Nadere informatie

De samenvatting van hoofdstuk 3 van enigma

De samenvatting van hoofdstuk 3 van enigma De samenvatting van hoofdstuk 3 van enigma Verloop van communicatie -letterteken printer (schrijftransactie). -ieder apparaat heeft een unieke code. -CPU zet adres en code op de bus. -printer herkent adres

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

Werkblad H1 Hard en Software

Werkblad H1 Hard en Software Werkblad H1 Hard en Software Leeling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Van Waarden Voorwoord: In dit document gaan we begginen met Hard en Software. We gaan het hebben over verschillende dingen die

Nadere informatie

Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren met een hulpprogramma

Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren met een hulpprogramma Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren met een hulpprogramma Let op: Voor het installeren van Windows 10 pro is enige computerkennis nodig. Wij zijn niet aansprakelijk voor het verkeerd installeren,

Nadere informatie

2 Algemene opbouw van een computersysteem

2 Algemene opbouw van een computersysteem Procescomputer E. Gernaat 1 Microprocessoren algemeen Informatie-verwerking zoals behandeld is momenteel vrijwel geheel overgenomen door microprocessoren. Wanneer we voortborduren op het idee van combinatorische

Nadere informatie

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers WINDOWS 8 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 8 T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S A

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 Procescomputer 1.1 Microprocessoren algemeen De informatie-verwerking zoals is behandeld, is vrijwel geheel

Nadere informatie

Activiteit 1. Tel de punten Binaire Getallen. Samenvatting. Kerndoelen. Vaardigheden. Leeftijd. Materiaal

Activiteit 1. Tel de punten Binaire Getallen. Samenvatting. Kerndoelen. Vaardigheden. Leeftijd. Materiaal Activiteit 1 Tel de punten Binaire Getallen Samenvatting Data in de computer worden opgeslagen als een serie van nullen en enen. Hoe kunnen we woorden en getallen weergeven met alleen deze twee symbolen?

Nadere informatie

Harde schijven hebben tegenwoordig zelfs een capaciteit van 4 tot 15 gigabyte. Een gigabyte is 1024 megabyte.

Harde schijven hebben tegenwoordig zelfs een capaciteit van 4 tot 15 gigabyte. Een gigabyte is 1024 megabyte. Werkstuk door een scholier 1704 woorden 1 december 2004 6,1 47 keer beoordeeld Vak Informatica Externe geheugens. Het extern geheugen van de computer is het geheugen waar bestanden kunnen worden geplaatst

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag bekijk laat ik zien wat je nodig hebt en wat het kost om de PC te upgraden van Office XP naar Office 2007. Ik laat zien wat voor processor je nodig hebt en wat de systeemeisen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien Inhoudsopgave Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. wat is hardware?... 2 Netvoeding:... 2 Moederbord (printplaat):... 3 Processor:... 3 Harde schijf:... 3 Intern geheugen:... 4 SSD:... 4 De

Nadere informatie

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange.

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. - inleiding -wanneer is de pc uitgevonden? - Wat hadden, of hebben, de volgende bedrijven met pc

Nadere informatie

Hardware. Word. Anna van Kommer M3A

Hardware. Word. Anna van Kommer M3A Hardware Word Anna van Kommer M3A Inhoudsopgave Pagina Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Het Beeldscherm... 3 Hoofdstuk 2: De processor... 4 Hoofdstuk 3: Het geheugen... 5 Hoofdstuk 4: De harde schijf... 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Inleiding.

Inleiding. Inleiding 1.1 General purpose computers 1.2 Computers in netwerken 1.3 Mainframe computers 1.4 Veiligheidsaspecten bij pc-montage 1.5 De binnenkant van een computer 1.6 De werking van de computer 1.1 General

Nadere informatie

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (2)

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (2) De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (2) Timloto o.s. / E. Gernaat / ISBN 978-90-79302-06-2 Op dit werk is de Creative Commens Licentie van toepassing. Uitgave: september 2012

Nadere informatie

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer?

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? blz 1 Harde schijf HD CD/DVD/blueray lezer/schrijver Floppy disk FD Bus CPU Invoer en uitvoer apparaten Vast geheugen ROM Werkgeheugen RAM In de PC zitten de

Nadere informatie

Hardware vs. software. Computersystemen. Computersysteem. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie

Hardware vs. software. Computersystemen. Computersysteem. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie Computersystemen Hardware vs. software Hardware = computerapparatuur, fysisch aanwezig Computerkast, beeldscherm, toetsenbord, muis, webcam, printer, Module Initiatie Jurgen Peeters Software = programma

Nadere informatie

Opdracht 1 Integrated Circuit

Opdracht 1 Integrated Circuit Opdracht 1 Leg uit: IC. IC is de afkorting van Integrated Circuit, ook wel chip genoemd. Een IC bestaat uit duizenden of miljoenen uiterst kleine elektronische componenten zoals weerstanden, condensators

Nadere informatie

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek VTI St.- Laurentius Neem eerst de tekst in het boek door, doe dit enkele keren en probeer uiteraard te onthouden wat je leest. Los nadien de

Nadere informatie

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN 4-4- 2014 Stagedag Sam Diepstraten Christoffel Breda Sam gaat leren: Deel 1 (+) Hoe een computer er van binnen uitziet. (+) Hoe het systeem is opgebouwd en hoe alles in elkaar

Nadere informatie

Namen: Melek Ismail & Merna Elgohary Docent: Meneer De Lange Vak : ICT Klas : M3b

Namen: Melek Ismail & Merna Elgohary Docent: Meneer De Lange Vak : ICT Klas : M3b Namen: Melek Ismail & Merna Elgohary Docent: Meneer De Lange Vak : ICT Klas : M3b Inhoud Voorwoord... 3 H1 Geschiedenis van de computer.... 4 H2 de onderdelen van de computer.... 5 Opslag... 6 Vaste schijfstations...

Nadere informatie

Diverse Workshops. Bestanden comprimeren/decomprimeren. (zippen/unzippen) Het branden van CD s Diverse vormen van geheugen

Diverse Workshops. Bestanden comprimeren/decomprimeren. (zippen/unzippen) Het branden van CD s Diverse vormen van geheugen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Diverse Workshops Bestanden comprimeren/decomprimeren. (zippen/unzippen) Het branden van CD s Diverse vormen van

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer OPDRACHTKAART MM-04-02-01 Uitbreidingen voor de computer Voorkennis: Basisopbouw van de computer Intro: Moderne programma s vragen om steeds meer geheugen en snellere computers. Hierdoor verouderen computers

Nadere informatie

Naam: Klas: Nr.: Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 2 De processor - Het intern geheugen Werktijd: 1 lesuur

Naam: Klas: Nr.: Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 2 De processor - Het intern geheugen Werktijd: 1 lesuur Vak: Informatica Leerkracht: DMO Datum: Score: / Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 2 De processor - Het intern geheugen Werktijd: 1 lesuur Dit is een individuele taak! Maak gebruik van je werkboek

Nadere informatie

Windows 7 installeren

Windows 7 installeren Windows 7 installeren Systeemvereisten http://windows.microsoft.com/nl-be/windows7/products/system-requirements Via de windows 7 upgrade advisor kan je controleren of je computer geschikt is voor windows

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding PC technicus

Voltijdse dagopleiding PC technicus Voltijdse dagopleiding PC technicus Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les van

Nadere informatie

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1 De computer Wat kun je met een computer doen? internetten communiceren met familie / vrienden via email conversaties houden via een chatbox reizen plannen, dagtrips uitstippelen gewoon informatie zoeken

Nadere informatie

ZES TIPS OM JE WINDOWS PC TE VERSNELLEN

ZES TIPS OM JE WINDOWS PC TE VERSNELLEN ZES TIPS OM JE WINDOWS PC TE VERSNELLEN Samenvatting:Wil je meer snelheid? Deze tips helpen je het onderste uit de kan te halen van elke pc die Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 draait. Door Adrian

Nadere informatie

1. Uw computer leren kennen

1. Uw computer leren kennen 17 1. Uw computer leren kennen Waarom is de ene computer meer geschikt voor 3D-spellen of videobewerking dan een andere? Zelfs als beide computers dezelfde processor hebben, kunnen ze geschikt zijn voor

Nadere informatie

Les A-03 Binaire en hexadecimale getallen

Les A-03 Binaire en hexadecimale getallen Les A-03 Binaire en hexadecimale getallen In deze les wordt behandeld hoe getallen kunnen worden voorgesteld door informatie die bestaat uit reeksen 0-en en 1-en. We noemen deze informatie digitale informatie.

Nadere informatie

Handleiding pc bouwen.

Handleiding pc bouwen. Handleiding pc bouwen. Versie:2.0 Naam: Maarten van Dijk Klas: 3I317P Datum: 10-02-2008 Inhoudsopgave VOORWOORD.... 3 1. INLEIDING... 4 2.1 HOE ZET IK DE ONDERDELEN IN DE KAST?... 5 2.2 WINDOWS EN OVERIGE

Nadere informatie

De Computer 15 mei 2018

De Computer 15 mei 2018 De Computer 15 mei 2018 Jos Heemskerk Ruud Blok De geschiedenis van de computer begint met de geschiedenis van het rekenen. Astronomen hadden een grote behoefte aan rekenkracht 1822 eerste computer met

Nadere informatie

11/05/2015. Deel 1. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers

11/05/2015. Deel 1. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers Didactische doelstellingen Deel 1 De cursist : herkent en benoemt de belangrijkste digitale gegevensdragers waarop sporen kunnen worden teruggevonden. Oost-Vlaamse Politieacademie vzw Sprendonkstraat 5

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Bijlage D. Binair rekenen

Bijlage D. Binair rekenen Bijlage D Binair rekenen Bits, bytes en computerwoorden Alle huidige computersystemen zijn gebaseerd op digitale logica. Elk geheugenelement kent een geladen en een niet-geladen positie. Vaak wordt dit

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION A6000 http://nl.yourpdfguides.com/dref/853144

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION A6000 http://nl.yourpdfguides.com/dref/853144 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION A6000. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION A6000 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

In te vullen tabellen.

In te vullen tabellen. In te vullen tabellen. Basisprincipes Binair rekenen: omzettingen: decimaal --> hexadecimaal Stel (40)10 = (?)16 40 16-32 2 16 8-0 0 2 =(28) 16 Binair rekenen: omzettingen: binair --> hexadecimaal Stel

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Aanschaf computer. Waar moet u op letten?

Studio Visual Steps. Aanschaf computer. Waar moet u op letten? Studio Visual Steps Aanschaf computer Waar moet u op letten? 2 Aanschaf computer Voorwoord Beste lezers en lezeressen, In dit boekje krijgt u informatie over het aanschaffen van een computer. Een computer

Nadere informatie

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren. Alle stappen voor de installatie

Nadere informatie

inhoud blz. De computer 3 1. Wat is een computer De delen van een computer 5 3. Hoe werkt een computer? 8 4. Van groot naar klein 12 5.

inhoud blz. De computer 3 1. Wat is een computer De delen van een computer 5 3. Hoe werkt een computer? 8 4. Van groot naar klein 12 5. De computer inhoud blz. De computer 3 1. Wat is een computer. 4 2. De delen van een computer 5 3. Hoe werkt een computer? 8 4. Van groot naar klein 12 5. Computerweetjes 15 6. Filmpjes 17 Pluskaarten 18

Nadere informatie

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud Een werkstuk van Jasper van Laarhoven September 2002 1 Wat ik er van wil leren Ik zou graag een heleboel over computers willen leren omdat ik het zo leuk vind om met computers te spelen. Wat ik zou willen

Nadere informatie

Installatie Windows XP Professional Edition

Installatie Windows XP Professional Edition Installatie Windwos XP Professional Edition 1 Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren.

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door een scholier 903 woorden 28 september keer beoordeeld. Informatica. Samenvatting Informatica Hoofdstuk 2

5,7. Samenvatting door een scholier 903 woorden 28 september keer beoordeeld. Informatica. Samenvatting Informatica Hoofdstuk 2 Samenvatting door een scholier 903 woorden 28 september 2006 5,7 24 keer beoordeeld Vak Informatica Samenvatting Informatica Hoofdstuk 2 2.1 Teken en betekenis Uit welke 2 delen bestaat informatie? Betekenis

Nadere informatie

Geheugenkaart voor de Zumo 660

Geheugenkaart voor de Zumo 660 Geheugenkaart voor de Zumo 660 Omdat ik een geheugenkaart wilde plaatsen in mijn Zumo 660, heb ik de handleiding doorgenomen en zag ik dat er alleen werd aangegeven hoe de geheugenkaart geplaatst moet

Nadere informatie

informatica. hardware. overzicht. moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo)

informatica. hardware. overzicht. moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo) informatica hardware overzicht moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo) 1 moederbord basis van de computer componenten & aansluitingen chipset Northbridge (snel) Southbridge ("traag") bussen FSB/HTB moederbord

Nadere informatie

PCTV Hybrid Pro Stick hardware

PCTV Hybrid Pro Stick hardware PCTV Hybrid Pro Stick hardware PCTV Hybrid Pro Stick Hardware NL februari 2006 Pinnacle Systems GmbH 2006 Alle rechten voorbehouden Niets uit dit Handboek mag zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Theorie Informatica. Inhoud: 1. Systeem 2. Programmeren 3. Informatiesystemen 4. Internet 5. Besturingssystemen 6. Theorie bij praktijk

Theorie Informatica. Inhoud: 1. Systeem 2. Programmeren 3. Informatiesystemen 4. Internet 5. Besturingssystemen 6. Theorie bij praktijk Theorie Informatica Inhoud: 1. Systeem 2. Programmeren 3. Informatiesystemen 4. Internet 5. Besturingssystemen 6. Theorie bij praktijk 1 1. Systeem CPU = Central Processor Unit Het voert alle processen

Nadere informatie

1.2 Onder welke voorwaarden zou u scans en beschrijvingen van documenten beschikbaar willen stellen via een gezamenlijk platform?

1.2 Onder welke voorwaarden zou u scans en beschrijvingen van documenten beschikbaar willen stellen via een gezamenlijk platform? Aantal verstuurde enquetes Aantal ingevulde enquetes % responders 71 21 30% 1.2 Onder welke voorwaarden zou u scans en beschrijvingen van documenten beschikbaar willen stellen via een gezamenlijk platform?

Nadere informatie

Microsoft Windows Vista installatiegids.

Microsoft Windows Vista installatiegids. Microsoft Windows Vista installatiegids http://users.telenet.be/amdtje Voorwoord Bedankt voor het downloaden van de Microsoft Windows Vista installatiegids. Ik hoop dat deze gids overzichtelijk en duidelijk,

Nadere informatie

Ekt1. Computer bouwen

Ekt1. Computer bouwen Computer bouwen 1 Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Systemrequirements blz. 3 Benodigdheden blz. 4/5 Conclusies blz. 6 Bronvermelding blz. 6 2 Inleiding Tijdens de les kregen wij de opdracht om een computer

Nadere informatie

Beginnersles 2 Computerles Windows 7

Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Ik geef hier nogmaals een overzicht van de belangrijkste Toets-Combinaties: (Ik gebruik ze al jaren, en heb daar veel gemak van ) Ctrl + A = Selecteren Ctrl + C = Kopiëren

Nadere informatie

Verhip, ik houd één snoertje over???

Verhip, ik houd één snoertje over??? Verhip, ik houd één snoertje over??? Opleiding Medewerker Beheer ICT Versie 2010-2011 Naam: Datum: 1 Inleiding Voor je ligt een opdracht die je geheel zelfstandig dient uit te voeren. Lees voordat je begint

Nadere informatie

Microsoft Windows XP Professional installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje

Microsoft Windows XP Professional installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje Microsoft Windows XP Professional installatiegids http://users.telenet.be/amdtje Voorwoord Bedankt voor het downloaden van de Microsoft Windows XP Professional installatiegids. Ik hoop dat deze gids overzichtelijk

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag staat precies beschreven wat ik heb gedaan met de Demontage. Ook staat er in dit verslag wat er allemaal in een computer zit met alle benamingen erbij. Er word ook gemeld wat voor

Nadere informatie

Hardware info. Door Mathijs Banning, M3C

Hardware info. Door Mathijs Banning, M3C Hardware info Door Mathijs Banning, M3C 1. Inleiding... 3 2. Toetsenbord... 5 3. Muis... 6 4. Processor... 7 5. Geheugen... 8 6. Harde schijf... 9 7. Videokaart... 10 8. Accu/batterij... 11 9. Ingangen...

Nadere informatie

COMPUTER... 3 MUIS... 5 TOETSENBORD... 6 TYPEN: LETTER... 7 TYPEN: CIJFER... 8 TYPEN: LEESTEKENS... 10 TYPEN: NIEUWE LIJN... 11 TYPEN: SPATIE...

COMPUTER... 3 MUIS... 5 TOETSENBORD... 6 TYPEN: LETTER... 7 TYPEN: CIJFER... 8 TYPEN: LEESTEKENS... 10 TYPEN: NIEUWE LIJN... 11 TYPEN: SPATIE... Algemeen 2 COMPUTER... 3 MUIS... 5 TOETSENBORD... 6 TYPEN: LETTER... 7 TYPEN: CIJFER... 8 TYPEN: LEESTEKENS... 10 TYPEN: NIEUWE LIJN... 11 TYPEN: SPATIE... 11 TYPEN: WISSEN... 11 COMPUTER AAN ZETTEN...

Nadere informatie

Pak een beschrijfbare CD. Je kunt twee types CD gebruiken.

Pak een beschrijfbare CD. Je kunt twee types CD gebruiken. Een cd branden Methoden: CD's branden op een PC Brand een CD met itunes (Mac en PC) Brand een gegevens-cd op een PC Brand een gegevens-cd op een Mac Heb je ooit een CD willen branden maar wist je niet

Nadere informatie

1 Waar moet ik op letten als ik een PC koop?

1 Waar moet ik op letten als ik een PC koop? 1 Waar moet ik op letten als ik een PC koop? Inleiding Het besluit is gevallen. Je wilt een nieuwe computer kopen. Maar, je vindt het jammer dat je niet iemand kent die er verstand van heeft. Hieronder

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit

Nadere informatie

Je gaat leren programmeren en een spel bouwen met de programmeertaal Python. Websites zoals YouTube en Instagram zijn gebouwd met Python.

Je gaat leren programmeren en een spel bouwen met de programmeertaal Python. Websites zoals YouTube en Instagram zijn gebouwd met Python. 1 Je gaat leren programmeren en een spel bouwen met de programmeertaal Python. Websites zoals YouTube en Instagram zijn gebouwd met Python. Voordat je leert programmeren, moet je jouw pc zo instellen dat

Nadere informatie

Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT

Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT 1 2 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Opdracht 1: Partities... 3 Opdracht 2: Packet Tracer... 4 Opdracht

Nadere informatie

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18

1. Programma installeren Installeren van TotalMedia Studio Kopiëren van de oefenbestanden Tips... 18 Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 De cd-rom... 8 Uw voorkennis... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 8 De website bij dit boek... 9 Toets uw

Nadere informatie

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis 1 Internet 1.1 Korte geschiedenis Een netwerk bestaat uit twee of meer computers die met elkaar zijn verbonden. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. De verbinding tussen die computers is meestal

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde Binaire Code

Praktische opdracht Wiskunde Binaire Code Praktische opdracht Wiskunde Binaire Code Praktische-opdracht door een scholier 2576 woorden 24 april 2005 6,6 103 keer beoordeeld Vak Wiskunde Inhoudsopgave: De moderne tijd Binaire code. Grondlegger

Nadere informatie

Hardware. De computer bestaat uit :

Hardware. De computer bestaat uit : 1 Hardware De computer bestaat uit : 1. Kast met voeding 2. Moederbord met : a) Processor b) Geheugen c) Toetsenbord / muisaansluiting d) Beeldschermaansluiting e) Uitbreidingsslots PCI PCIe16 (beeldschermkaart)

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Grafische kaart. Geschreven door: teut986

Grafische kaart. Geschreven door: teut986 Grafische kaart Ondanks Apple's claim dat deze machine is niet opgewaardeerd kunt u in meerdere opties om uw machine te verbeteren installeren. De meest gedurfde ene is om je Radeon 4 series kaart uit

Nadere informatie

ROM, het Read Only Memory, dat bestaat uit: - BIOS - CMOS RAM, het Random Acces Memory, ook wel het werkgeheugen genoemd.

ROM, het Read Only Memory, dat bestaat uit: - BIOS - CMOS RAM, het Random Acces Memory, ook wel het werkgeheugen genoemd. Les B-05: Geheugens Een belangrijk onderdeel van computers is het geheugen. In het geheugen kunnen programma s en bestanden opgeslagen worden. Er zijn veel verschillende soorten geheugens: intern, extern

Nadere informatie

Voorbeeld casus mondeling college-examen

Voorbeeld casus mondeling college-examen Voorbeeld casus mondeling college-examen Examenvak en niveau informatica havo Naam kandidaat Examennummer Examencommissie Datum Voorbereidingstijd Titel voorbereidingsopdracht 20 minuten van analoog naar

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie blauw

Examen VMBO-BB versie blauw Examen VMBO-BB versie blauw 2018 gedurende 95 minuten profielvak MVI CSPE BB onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit 3 opdrachten.

Nadere informatie

: Minimaal 650Mb vrije ruimte : Beschikbare IDE interface connector

: Minimaal 650Mb vrije ruimte : Beschikbare IDE interface connector INTRODUCTIE Hartelijk dank voor het aanschaffen van deze DVD-ROM aandrijving. Lees deze handleiding aandachtig door voordat u de Drive in gebruik neemt. Deze handleiding behandelt stap voor stap hoe u

Nadere informatie

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus).

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus). In dit document staan aanvullingen voor het cursusboek. Met deze aanvullingen voldoet het boek aan de eindtermen van syllabus 5. Het verdient aanbeveling om de onderwerpen zoveel mogelijk door te nemen

Nadere informatie

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 4 3 Installatie... 5 4 Gebruik en instellingen... 12 4.1 Algemeen...

Nadere informatie