Belgische Energie en- Milieuprijs 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belgische Energie en- Milieuprijs 2014"

Transcriptie

1 Belgische Energie en- Milieuprijs 2014 Op 5 juni vond de 9de prijsuitreikingsceremonie plaats, in aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving. De uitreiking van de Awards 2014 werd georganiseerd in Tour&Taxis (Brussel). De tweetalige avond werd traditioneel geopend met toespraken van politici en van de voorzitter van de plaatselijke jury. Ook Andreas Wagner, Directeur van de International Polar Foundation, nam het woord en feliciteerde de verschillende winnaars, alsook verscheidene van de genomineerden. Dit jaar zullen, weer eens, niet minder dan 8 prijzen belonen. De taak de winnaars aan te duiden werd toevertrouwd aan de jury voorgezeten door Professor Marc De Clercq van de Universiteit Gent. De leden van de preselectiecommissie 2014 waren volgende experten: De heer Marc De Clercq (UGent) Voorzitter De heer Patrick Bartholomé (RTBF) De heer Hubert Bedoret, (Kabinet van de minister Philippe Henry) De heer Michaël Corhay, (Power Online) Mevrouw Hélène Dekker, (Leefmilieu Brussel-BIM) De heer Maarten Dubois, (KU Leuven) De heer Jean-Luc Dossin, (CEPAG-FGTB) Mevrouw Lydie Gaudier, (CEPAG-FGTB) Mevrouw Sylvie Goffinon, (Kabinet van de Minister Jean-Marc Nollet) De heer Thomas Moureau, (OIVO-CRIOC) De heer Jean-Paul Parmentier, (Ethias) De heer Christophe Schoune, (IEW) De heer José Smitz, (ULuik) Mevrouw Nathalie Van Isacker (International Polar Foundation) De heer Andreas Wagner, (International Polar Foundation) Mevrouw Charline Wandji, (CGSLB-ACLVB)

2 Sinds de eerste editie in 2006 kwamen al meer dan initiatieven van hoge kwaliteit in aanmerking voor de Prijs. Het gaat om initiatieven van burgers, ondernemingen, openbare instellingen en non-profitorganisaties die stuk voor stuk op opmerkelijke wijze bijdragen tot het beheer en de bescherming van het milieu, de energie en het klimaat in ons land. De Prijs krijgt de steun van meer dan 100 organisaties. Dit jaar is deze nationale wedstrijd eveneens mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Ethias, International Polar Foundation, PEFC, het BIM, de Waalse minister van Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit, en de Waalse minister voor Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken belast met Energie, Huisvesting en Wetenschappelijk onderzoek. Resultaten van de Editie 2014 Laureaten en genomineerden 2014 Volgende personen en organisaties hebben zich onderscheiden door hun inzet voor de komende generaties. De resultaten zijn terug te vinden op de officiële website van de wedstrijd: Eco-Citizen Award Deze Prijs wordt uitgereikt aan een burger van wie de opmerkelijke realisaties hebben geleid tot een duidelijke verbetering van de kwaliteit van het milieu in zijn leefomgeving, zijn buurt, De laureaten Marie Ernotte en Dimitri Collard (Grez-Doiceau) Dennenappel huis «Home-Made in Belgium» Marie en Dimitri zijn particulieren die hun huis eigenhandig gebouwd hebben, waarvan de elegante vorm, het bio-mimetisme, de natuurlijke duurzame materialen, de eenvoud, de integratie in het woud en de gunstige invloed op hun kinderen en de toekomstige generaties, de voornaamste kwaliteiten zijn

3 De genomineerden Familie Carlier-Fautsch (Lesve) De natuur bewaren en ontwikkelen in alle uithoeken van de tuin Michel Fautsch en zijn gezin hebben ervoor gekozen de natuur maximaal deel te laten uitmaken van hun stukje grond teneinde de locale biodiversiteit te bewaren en te verrijken. Deze tuin levert het bewijs dat het perfect mogelijk is op een bescheiden oppervlakte, zowel gezinsgeluk, bewustwording voor de natuur en het ontstaan van een groen eiland met binding tot het landschap, te verwezenlijken De heer Pascal Dethier (Waimes) Een tijdsgebonden en ecologische verwezenlijking Volledig in harmonie met de omgeving die voor licht, water, schaduw en ruimte zorgt op deze rotsachtige en steile grond, deze gezinswoning past zich perfect in het landschap in. Efficiënt geïsoleerd en luchtdicht, is ze voorzien van een gereduceerd verwarmingssysteem. Het regenwater wordt optimaal gebruikt voor de garage en de sanitaire ruimtes. De plantaardige omgeving wordt in de originele staat gelaten, wat voor een prachtig display zorgt waar flora en fauna garant staan voor biodiversiteit Young People Award Deze prijs is bestemd voor een burger jonger dan 30 jaar die zich heeft ingezet voor de bescherming of de waardering van het milieu of de hernieuwbare energiebronnen of die zich heeft onderscheiden in de strijd tegen de klimaatveranderingen De heer Gwénaël Huynen (Thimister) Otonôm, stop de onkosten! Otonôm, een econologische e-handel, stelt oplossingen voor die zowel economisch als ecologisch zijn, teneinde de facturen voor verwarming, elektriciteit en water te verlagen, alsmede eco-verantwoordelijke oplossingen voor het huis. Deze oplossingen zijn renderend, gemakkelijk toe te passen en goedkoop!

4 De genomineerden De heer François Mahu (Henri Chapelle) Chrysalis, het kooksysteem op zonne-energie Het kooksysteem Chrysalis laat de bereiding toe van de dagelijkse gezinsmaaltijden met uitsluitend gebruik van zonneënergie. Voedingswaarde en rationeel gebruik van energie zijn prioritair voor onze maatschappij. Chrysalis is een innoverend product dat aan deze noden beantwoordt en is bestemd voor de wereldmarkt. De heer Martin Gabor (Koekelberg) Save my Bed, eerste kringloopmaatschappij voor matrassen in België Ieder jaar worden meer dan matrassen vernield door verbranding. Dankzij Save my Bed, wordt dit erg vervuilend afval hergebruikt voor transport, meubilering, isolatiemateriaal, verpakking,. Daarenboven wenst Save my Bed een project voor ontsmetting en hergebruik van deze matrassen uit te werken, om tweedehandse matrassen via verenigingen zoals Spullenhulp en Oxfam te kunnen verkopen. Mevrouw Marine André (Wavre) Bee Nature, cosmetica voor 100% Belgisch en op basis van honing Het gamma bevat 7 producten die het hydrateren van het lichaam bevorderen. Bee Nature steunt de locale economie en de aanwezigheid van bijen in de regio. Het vervaardigen van de producten gebeurt in België, en de gebruikte honing wordt geleverd door locale imkers. Public Sustainable Development Award Deze prijs beloont steden, gemeentes en openbare instellingen die zich onderscheiden op het vlak van bescherming van het milieu en zuinig omspringen met energie en/of natuurlijke rijkdommen.

5 De gemeente Chaudfontaine Chaudfontaine breidt haar gemeentelijk net «zachte mobiliteit» uit Het doel van dit project : een net uitwerken om dagelijkse verplaatsingen te voet of met de fiets te bevorderen en te vergemakkelijken. Enthousiaste vrijwilligers uit verscheidene verenigingen en particulieren, samen met de betrokken gebruikers, hebben aangepaste en gestructureerde routes uitgewerkt, die het mogelijk maken de dorpen en wijken onderling te verbinden en hen gemakkelijke toegang te verlenen tot allerlei aantrekkingspolen (scholen, sportcentra,..) en openbare centra in de gemeente De genomineerden Stad Hasselt Warmtenet en toontuin te Kiewit Op het stedelijk domein Kiewit gaan educatie en innovatie hand in hand. Er worden nieuwe technieken toegepast die je kan zien en beleven. Een warmtenet voorziet de omliggende gebouwen van warmte en bespaart 60 ton CO2/j. In de Ambertuin doe je inspiratie op voor je eigen milieuvriendelijke en onderhoudsarme tuin. Of rust uit op een designer bank gemaakt uit recuperatiematerialen. OCMW Brugge DE JOERT - Jongerenproject Plaats voor projecten van het OCMW Brugge voor dienst- en hulpverlening aan kinderen en jongeren. Het gebouw is passief, houtskeletbouw uit eigen duurzaam beheerde bossen, elektriciteit opgewekt met zonnepanelen, verwarming met zelfgemaakte pellets uit houtafval, zuiveren en recupereren van alle afvalwater via natuurlijke zuiveringsinstallatie, gebouwd met sociaaleconomieprojecten, samen met de jongeren.

6 Business Sustainable Project Award Deze Prijs richt zich tot bedrijven en social profit ondernemingen die binnen de maatschappij of hun organisatie bijdragen aan het uitwerken van een duurzame ontwikkeling. Worden o.a. beloond: bijdragen om energie- en grondstofverbruik te verminderen (ecoconstructie, energieprestatie, duurzame energie productie, recyclage, enz.), mobiliteit, biodiversiteit, eco-consumptie maar ook sensibilisatie- en promotiecampagnes. Leuven Klimaatneutraal 2030 (LKN2030) (Leuven) Voor een duurzaam, aangenaam en veerkrachtig Leuven LKN2030 vormt het kader waarbinnen reeds 130 (boven)lokale partners en burgers via een sociaal rechtvaardige en structureel ingebedde transitie meebouwen aan een duurzame toekomst. De vzw coördineert de klimaatactieplannen en participatietrajecten, sensibiliseert, communiceert, monitort, reikt hefbomen aan waarmee partners de klimaatuitdaging kunnen aangaan. De genomineerden Neo&Ides (Angleur) Energetisch concept in het nieuwe administratieve centrum van Seraing Het nieuwe administratieve centrum in Seraing is bezorgd om de uitdaging ivm het duurzaam beheer van de energiebronnen aan te gaan. Daarom heeft het een beroep gedaan op een studiebureau met grote expertise in dat domein teneinde het eerste administratief gebouw van deze omvang in Wallonie te verwezenijken, om de uitdaging aan te gaan van allerlei passieve vereisten zowel voor de verwarming als voor de afkoeling Atelier de l Avenir (Grâce-Hollogne) «CIMEDE, wanneer onroerend roerend wordt L Atelier de l Avenir is een cooperatieve vennootschap met sociaal doel die zich met hart en ziel geëngageerd heeft in een R&D project CIMEDE (Construction Industrielle de Maisons Evolutives, Durables, et Economiques) genaamd. De bedoeling is een evolutief bouwsysteem uit te werken waarvan de houten geraamteëlementen op een geïndustrialiseerde wijze verwezenlijkt worden. Het personeel van het Atelier, bestaande uit slechthorenden en slechtzienden, staat garant voor een erkend en gewaardeerd precisie- en kwaliteitswerk

7 De Nys & Toussaint Architectes (Bruxelles) Gegroepeerd en intergenerationeel passief woningbouw in Waals Brabant Vijf gezinnen hebben een project van een passieve woningbouw in het leven geroepen dat, door een nieuwe levenswijze te hanteren, het mogelijk maakt beter solidair te zijn en het milieu beter te respecteren. Het gebouw met houten geraamte biedt zowel een grote ruimte door volumes in elkaar te laten lopen als een betere en ruimere doorkijk naar buiten. Het biedt eveneens een grotere compactheid en een gezamenlijk gebruik van de meest milieuvriendelijke technieken. Business Product Innovation Award Deze prijs beloont bedrijven en onderzoekscentra die een vernieuwend product of dienst op de markt hebben gebracht. Een product of dienst dat in zijn gebruik of vervaardiging bijdraagt aan de bescherming van het milieu en zuinig omspringt met energie en/of natuurlijke rijkdommen Eloy Water (Sprimont) X-Perco, individuële zuiveringsstation zero energieverbruik Innovatiekampioen Eloy Water vernieuwt de behandeling van afvalwater door particulieren met een oplossing die - zeer efficiënt is dankzij een nieuw natuurlijk substraat: xylit - 100% duurzaam en milieuvriendelijk is - zonder enige energie functioneert - sterk en compact is, met een nieuw geconcipieerde kuip alles in één De genomineerden AbacWeb (Bastogne) AbacWeb : word actief beheerder van je energieverbruik Dit is het einddoel van deze maatschappij die Michamps4b.be in het leven heeft geroepen, een sociaal net met betrekking tot energetische doeltreffendheid, met 2450 verbruikers uit 14 landen. Dit net laat de particulier toe zijn verbruikscijfers gratis te meten en te vergelijken. De site Abacweb.be biedt eveneens persoonlijke diensten om het verbruik te verlagen (bvb aan OCMW s) alsook een sociaalgericht ingsdienst

8 4INCH (Enghien) Snugr : meer comfort en minder energieverbruik! Snugr werd ontwikkeld door 4INCH en is een informatica systeem onder kitvorm bedoeld voor degenen die hun comfort willen verhogen en hun energieverbruik willen verlagen door temperatuurregelingen en verwarmingsprogramma s in elke ruimte afzonderlijk te bepalen. Het systeem kan van op afstand beheerd worden via een tablet, een smartphone of een computer, vereist geen verbouwingswerken et wordt op drie jaar tijd afgeschreven in het geval van een gemiddeld gezin. Education Eco-Award Deze prijs is speciaal bedoeld voor de onderwijssector : scholen van alle niveaus en alle richtingen, hogescholen, universiteiten, onderwijzers, leraars en professoren, leerlingen en studenten. Ecole Provinciale Postscolaire d Agriculutre (Huy) De solidaire conservefabriek : laat ons de verspilling stoppen. En als we weer de bokalen zouden bovenhalen? Met haar project van reizende conservefabriek wenste deze school de conserveertechnieken van voedingsmiddelen buiten de koude lijn opnieuw te onderwijzen. Ze wil op deze wijze de conserveringswijzen bevorderen die een kortere bewerkingsparcours vereisen en dit volgens een leefbaar economisch model. De solidaire conservefabriek : producten van bij ons, het heel jaar door! De genomineerden Het Gemeentelijk Technisch Instituut (Londerzeel) De Klimaatcrisis : doe er iets aan! Het project van het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel kwam tot stand door de intense samenwerking van leerlingen en leerkrachten, gecoördineerd door leerkracht Wim Van Buggenhout. Het heeft geleid tot heel wat klimaatacties al dan niet voor het goede doel, educatieve lessenreeksen samengevat in een website en een zonnevolger als basis voor een vak,- en school en grens- overschrijdend internationaal project. Er is veel internationale interesse en samenwerking.

9 Het Provinciaal Technisch Instituut (Eeklo) Green Trabi! De leerlingen van het 4 e Jaar elektriciteit elektronica van het provinciaal technisch instituut in Eeklo bouwden een zeer vervuilende Auto, de Oost-Duitse Trabant om tot een groene elektrische auto. International Polar Foundation Award : Deze prijs gaat naar een kandidaat die een goede eindbalans voorstelt en van wie de actie een gunstige invloed heeft op de strijd tegen klimaatveranderingen. Het Gemeentelijk Technisch Instituut (Londerzeel) De Klimaatcrisis : doe er iets aan! Het project van het Gemeentelijk Technisch Instituut Londerzeel kwam tot stand door de intense samenwerking van leerlingen en leerkrachten, gecoördineerd door leerkracht Wim Van Buggenhout. Het heeft geleid tot heel wat klimaatacties al dan niet voor het goede doel, educatieve lessenreeksen samengevat in een website en een zonnevolger als basis voor een vak,- en school en grens- overschrijdend internationaal project. Er is veel internationale interesse en samenwerking. Premium Ethias Award Deze prijs wordt uitgereikt door Premium Sponsor Ethias Sibelga (Brussel) NRClick : een instrument voor energetische boekhouding NRClick is ontstaan uit de wens van de 19 Brusselse gemeenten en van Sibelga, een instrument voor energetische boekhouding te ontwikkelen ten behoeve van alle openbare gebouwen. NRClick laat de gemeenten toe het verbruik van energie en water in hun onroerende bezittingen in real time te volgen en te vergelijken. De bekomen energiebesparing gaat van 5 tot 30%, en dit zonder enige investering, behalve een goede opvolging en een minimum aan programmatie.

10 Speciale vermelding van de Jury Deze prijs wordt uitgereikt door de jury De laureaten Repair Together (Elsene) Repair Café : voorwerpen en kledij herstellen ipv ze te vervangen Dit is het doel van dit burgerinitiatief, bedacht en uitgevoerd door vrijwilligers. Repair Cafés zijn ontmoetingsplaatsen voor enthousiastelingen die hun technische begaafdheid en talenten willen delen met bezoekers die hen beschadigde voorwerpen brengen, die ze dan samen herstellen, gratis en in alle gezelligheid. Sinds het eerste Repair Café opende in september 2012, zijn er 35 andere ontstaan in de regio Wallonië-Brussel Biolectric (Temse) Biolectric - Groene stroom uit bedrijfs eigenmest Biolectric maakt en installeert kleine pocketvergisters ( < 45 kw) die op basis van bedrijfseigen mest groene energie maakt ten behoeve van de boerderij. Infos : Nathalie Nicosia nathalie.nicosia@reference-media.be 0477/

Belgische Energie en- Milieuprijs 2014

Belgische Energie en- Milieuprijs 2014 Belgische Energie en- Milieuprijs 2014 Op 5 juni vond de 9de prijsuitreikingsceremonie plaats, in aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving.

Nadere informatie

Belgische Energie en- Milieuprijs 2013

Belgische Energie en- Milieuprijs 2013 Belgische Energie en- Milieuprijs 2013 In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving vond op 5 juni de 8de prijsuitreikingsceremonie plaats. De

Nadere informatie

De Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 viert dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar vooral ook 1000 ingediende kandidaatsdossiers!

De Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 viert dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar vooral ook 1000 ingediende kandidaatsdossiers! De Belgische Energie- en Milieuprijs 2010 viert dit jaar zijn vijfde verjaardag, maar vooral ook 1000 ingediende kandidaatsdossiers! In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van

Nadere informatie

Belgische Energie en- Milieuprijs 2013

Belgische Energie en- Milieuprijs 2013 Belgische Energie en- Milieuprijs 2013 In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving vond op 5 juni de 8de prijsuitreikingsceremonie plaats. De

Nadere informatie

Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij:

Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij: Klimaattop Vlaams-Brabant voorbij: 29 januari 2016 Het Bolwerk Vilvoorde hoe maken we de ambities waar? www.vlaamsbrabant.be/klimaattop Programma 10u Intro (Wouter, Jan) 10u10 Kader provinciaal klimaatplan

Nadere informatie

Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie

Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie Opleiding 2009-2010 Adviseur in ecorenovatie Kandidatuuroproep Adviseur worden in eco-renovatie In Europa is de bouwsector een van de grootste verbruikers van de natuurlijke rijkdommen, de energie en het

Nadere informatie

Brutopia wint THE BLUE HOUSE/prijs voor duurzaam en betaalbaar bouwen!

Brutopia wint THE BLUE HOUSE/prijs voor duurzaam en betaalbaar bouwen! PERSBERICHT20/11/2013 Brutopia wint THEBLUEHOUSE/prijs voor duurzaam enbetaalbaarbouwen! Zopas(20novembernvdr)reiktendeStichtingvoorToekomstigeGeneratiesenhaarpartnersvoor het tweede jaar op een rij THE

Nadere informatie

Belgian energy & environnement awards

Belgian energy & environnement awards In aanwezigheid van meer dan 300 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving vond op 5 juni jl. de vierde uitreikingsceremonie van de Awards plaats. De ceremonie van de uitreiking

Nadere informatie

WIN ALS EERSTE THE BLUE HOUSE

WIN ALS EERSTE THE BLUE HOUSE WIN ALS EERSTE THE BLUE HOUSE PRIJS VOOR DUURZAAM & BETAALBAAR BOUWEN THE BLUE HOUSE / PRIJS VOOR DUURZAAM & BETAALBAAR BOUWEN Duurzaam bouwen gaat verder dan wat zonnepanelen hier en wat warmtepompen

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

De energiedimensie in het werk van het Netwerk Wonen BRUFoDébat 19/06/2014. Henry Devondel Cleo Swinnen

De energiedimensie in het werk van het Netwerk Wonen BRUFoDébat 19/06/2014. Henry Devondel Cleo Swinnen De energiedimensie in het werk van het Netwerk Wonen BRUFoDébat 19/06/2014 Henry Devondel Cleo Swinnen INHOUD [1] Historiek van het Netwerk Wonen [2] Huidige samenstelling [3] Belangrijkste activiteiten

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Inhoudsopgave 1. Doelstelling... 3 2. Inleiding... 4 3. Wat is duurzaamheid?... 5 4. Lange termijn perspectief (..2030)... 6 5. Actieprogramma... 7 6. Financiële paragraaf...

Nadere informatie

Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel

Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel I. Algemene principes 1. Duurzame ontwikkeling vanuit humanistische waarden 2. Een holistische en interdisciplinaire

Nadere informatie

Belgische Energie en- Milieuprijs 2012

Belgische Energie en- Milieuprijs 2012 Belgische Energie en- Milieuprijs 2012 In aanwezigheid van meer dan 200 genodigden uit alle geledingen van de Belgische burgerlijke samenleving vond op 5 juni de 7de prijsuitreikingsceremonie plaats. De

Nadere informatie

Perscommuniqué van 16/11/2015

Perscommuniqué van 16/11/2015 Perscommuniqué van 16/11/2015 Strijd tegen energiearmoede: Het Sociaal Verwarmingsfonds bestaat 10 jaar Blijkens een enquête bij de ocmw s functioneert het Verwarmingsfonds optimaal Op 17 september 2015

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

Leefmilieu Brussel - BIM. Hernieuwbare energie

Leefmilieu Brussel - BIM. Hernieuwbare energie Hernieuwbare energie 1 1 Leefmilieu Brussel - BIM Gesticht in 1989, Leefmilieu Brussel - BIM is de administratie voor energie en leefmilieu van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is de gesprekspartner

Nadere informatie

Samen investeren in hernieuwbare energie. Daan Creupelandt Dirk Vansintjan

Samen investeren in hernieuwbare energie. Daan Creupelandt Dirk Vansintjan Samen investeren in hernieuwbare energie Daan Creupelandt Dirk Vansintjan Even opwarmen Wie kent Ecopower? Zijn er coöperanten? Zijn er klanten? 2 Overzicht 1. Ecopower 2. Coöperatief ondernemen 3. REScoop.eu

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Nulenergie in Brussel: perspectieven?

Nulenergie in Brussel: perspectieven? Nulenergie in Brussel: perspectieven? Seminarie Duurzaam Gebouw 22 maart 2013 Ir. Ismaël Daoud Politiek adviseur, Duurzaam bouwen en Energie Kabinet d'evelyne Huytebroeck, Brussels Minister voor Leefmilieu,

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN Energie in ons dagelijks leven Elk van ons gebruikt enorme hoeveelheden energie, elke dag opnieuw en in verschillende vormen. Een groot deel van deze energie wordt echter zomaar

Nadere informatie

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!»

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» PERSCONFERENTIE 17 JANUARI 2007 Evelyne Huytebroeck Brusselse Minister van Leefmilieu en Energie Nieuwe Energiepremies 2007 «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» 1 Context

Nadere informatie

PHAROS, NIEUW GAMMA COMBI-VLOERVERWARMINGSKETELS

PHAROS, NIEUW GAMMA COMBI-VLOERVERWARMINGSKETELS Gas Zonne-energie PHAROS, NIEUW GAMMA COMBI-VLOERVERWARMINGSKETELS PERSMAP Januari 2014 PHAROS: DE ALLES-IN-ééN -ZUILEN Om de kwaliteit van haar oplossingen te verbeteren en tegelijk te beantwoorden aan

Nadere informatie

Belfius Smart City Award 2015

Belfius Smart City Award 2015 Belfius Smart City Award 2015 «Stadslab2050 Energie voor het Antwerpse hart» Stad Antwerpen Stadslab2050 (http://stadslab2050.be/) is een stedelijk laboratorium dat de omslag naar een duurzaam Antwerpen

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

NIEUWE VISIE OP ZONREGELING

NIEUWE VISIE OP ZONREGELING NIEUWE VISIE OP ZONREGELING Zon en daglicht regeling als deel van de energieprestaties in gebouwen Peter Winters President of the European Solar Shading Organization Director Shading & Building Dickson

Nadere informatie

De beste investering op het gebied van condensatie. >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen

De beste investering op het gebied van condensatie. >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen C o n d e n s a t i e G a s w a n d k e t e l Vivadens EASYLIFE De beste investering op het gebied van condensatie >> Gegarandeerd hoog rendement >> Warm water in overvloed >> Eenvoudig in te bouwen DE

Nadere informatie

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS.

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. madera N atuurlijk RVS 4 7 Natuurlijk Spelen, een Trend De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. Duurzaamheid met RVS Hernieuwbaar en sluit aan op de oneindige kringloop van Cradle to Cradle.

Nadere informatie

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck De potentiële verbetering van de energie- en milieuprestaties van gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is

Nadere informatie

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation

De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation De Awards van BNP Paribas Fortis Foundation Oproep voor Pr ojecten 2013 Steun aan educatieve projecten voor kinderen en jongeren in moeilijkheden http://foundation.bnpparibasfortis.be Oproep voor Projecten

Nadere informatie

Projectoproep Circulaire economie

Projectoproep Circulaire economie Projectoproep Circulaire economie Om bij te dragen aan de transitie naar een circulaire economie, lanceert de Stichting Be Planet, in partnerschap met de Koning Boudewijnstichting, een projectoproep ter

Nadere informatie

DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN?

DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN? ACTIEFICHE - SECUNDAIR DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN? Uitdaging Met de klas of werkgroep gaan jullie op zoek naar het juiste product of dienst en via een marktonderzoek gaan jullie na of er potentiële

Nadere informatie

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Persmap Januari 2014 ARIANEXT, EEN COMPLEET GAMMA WARMTEPOMPEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN Chaffoteaux vergroot zijn gamma multi-energiesystemen voor de verwarming

Nadere informatie

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden, de selectieprocedure en de toekenningscriteria

Nadere informatie

DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015

DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015 DE OPMAAK VAN EEN SEAP VOOR DE GEMEENTE KLUISBERGEN KLIMAATTEAM 1 12.10.2015 Agenda Welkom door de Schepen Lode Dekimpe Inleiding SEAP door Kim Rienckens (provincie Oost-Vlaanderen) Nulmeting en uitdagingen

Nadere informatie

Resultaten van de Editie 2012. Individuele Prijzen

Resultaten van de Editie 2012. Individuele Prijzen Resultaten van de Editie 2012 Laureaten en genomineerden 2012 Volgende personen en organisaties hebben zich onderscheiden door hun inzet voor de komende generaties. De resultaten zijn terug te vinden op

Nadere informatie

Productinformatie KOEN

Productinformatie KOEN Productinformatie KOEN KOEN, Kinderlijk Onderwijs over Energie en Natuur, is ontwikkeld om kinderen tussen de vier en twaalf jaar op speelse en interactieve wijze bewust te maken van energie. Dit wordt

Nadere informatie

Provincie Noord Brabant

Provincie Noord Brabant Provincie Noord Brabant De provincie Noord-Brabant trekt 20 miljoen euro uit voor negen projecten die op korte termijn de werkgelegenheid een impuls moeten geven. Het grote nieuws voor het Biesbosch Museum

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

hotel de la poste word partner 11 mei 2017 brussel de editie Powered By

hotel de la poste word partner 11 mei 2017 brussel de editie Powered By word partner 11 mei 2017 hotel de la poste brussel 2017-2 de editie Powered By introductie Met de uitreiking van de Publica Awards wil EBP lovenswaardige overheidsprojecten valoriseren en in de schijnwerpers

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

Doe iets slims met je energiemeters.

Doe iets slims met je energiemeters. Doe iets slims met je energiemeters http://www.energieid.be Wat is EnergieID? EnergieID is een energiemonitoringsplatform voor particulieren en organisaties Je kan je verbruik bijhouden, vergelijken met

Nadere informatie

Klimaatactieplan Asse

Klimaatactieplan Asse Klimaatactieplan Asse Onderzoek dakisolatie en mobiliteit Januari 2016 Jo Steyaert Partner jo@indiville.be +32(0)472 530941 Jurgen Minnebo Partner jurgen@indiville.be +32(0)478 380369 CONTEXTASSE Klimaatactieplan

Nadere informatie

C. Monitoring en backcasting

C. Monitoring en backcasting C. Monitoring en backcasting Backcasting en monitoring Deelsessie werkconferentie Energiek Zoetermeer 11 juni 2013 dr. C. (Cor) Leguijt Inhoud 1. Backcastingproject stadsgewest Haaglanden 1. Klimaat- en

Nadere informatie

Draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Object: Bewoners: Oppervlakte: Energiekosten: Energieverbruik: eengezinswoning 4 personen; 2 volwassenen, 2 kinderen +25 m2 15 euro per maand 7.5 kwh per jaar Draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot

Nadere informatie

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert Wat drijft ons om steeds te consumeren? Wat is de impact van deze overconsumptie op het leefmilieu? Dat is de discussie die deze cartoons

Nadere informatie

18/10/2013. Arch. Christophe Debrabander voor Bostoen. De woning van 2020 werfbezoek. 17 oktober 2013, de woning van 2020

18/10/2013. Arch. Christophe Debrabander voor Bostoen. De woning van 2020 werfbezoek. 17 oktober 2013, de woning van 2020 Arch. Christophe Debrabander voor Bostoen De woning van 2020 werfbezoek 1 onze MISSIE: Omdat comfortabel wonen een behoefte is van iedereen, (ver-)bouwt Bostoen betaalbare, energiezuinige wooneenheden

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN BOUWWERVEN IN CIRCULAIRE ECONOMIE HERFST 2017 Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie Bouwsector Isabelle SOBOTKA 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N Presentatie

Nadere informatie

Uitnodiging. Colloquium : Hoe kunnen we strijd aangaan tegen «Energie-armoede» via de prijzen en een vermindering van het energieverbruik?

Uitnodiging. Colloquium : Hoe kunnen we strijd aangaan tegen «Energie-armoede» via de prijzen en een vermindering van het energieverbruik? Uitnodiging Colloquium : Hoe kunnen we strijd aangaan tegen «Energie-armoede» via de prijzen en een vermindering van het energieverbruik? 24 november 2010 van 9u. tot 14u. Bois du Cazier te Marcinelle

Nadere informatie

Student Positive Awards Document voor partnerschap

Student Positive Awards Document voor partnerschap Student Positive Awards Document voor partnerschap Een innovatief project, Een manier om te veranderen, Een uitreiking die jaarlijks 40.000 studenten bereikt Een initiatief van Meneer, Mevrouw Hieronder

Nadere informatie

Energiebeleid lokaal bestuur. Joost Venken Schepen van Energie & Duurzaamheid Stad Hasselt

Energiebeleid lokaal bestuur. Joost Venken Schepen van Energie & Duurzaamheid Stad Hasselt Energiebeleid lokaal bestuur Joost Venken Schepen van Energie & Duurzaamheid Stad Hasselt Energiebeleid stad Hasselt Hasselt 20/20/20 stadsdiensten Hasseltse gemeenschap 20% reductie HEB Duurzaamheidsdienst

Nadere informatie

PERSBERICHT - Denk smakelijk

PERSBERICHT - Denk smakelijk Brussel, 11 mei 2012 PERSBERICHT - Denk smakelijk De winnaars van de innovatiewedstrijden voeding voor het onderwijs zijn gekend De eerste editie van de ECOTROPHELIA Belgium en de TROFEE FEVIA Vlaanderen,

Nadere informatie

Jerometer activiteit Meet de impact van je activiteit op het milieu

Jerometer activiteit Meet de impact van je activiteit op het milieu Jerometer activiteit Meet de impact van je activiteit op het milieu Aan de hand van deze vragenlijst kan je op voorhand je huiswerk doen. Eenmaal de gegevens zijn ingevuld zal het makkelijker en sneller

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op houtenergie

Een nieuwe kijk op houtenergie Een nieuwe kijk op houtenergie HOUT EEN MODERNE ENERGIEBRON AUTHENTIEK EN TOEKOMSTGERICHT In Europa is hout de primaire bron van duurzame energie. Duizenden gezinnen hebben een houtkachel ter beschikking.

Nadere informatie

Buurzame Stroom collectieve PV op geschikte, maar onbenutte daken op wijkniveau gebruikerscoöperatie mee te investeren eigen verbruik af te stemmen

Buurzame Stroom collectieve PV op geschikte, maar onbenutte daken op wijkniveau gebruikerscoöperatie mee te investeren eigen verbruik af te stemmen Buurzame Stroom Met Buurzame stroom wil de Stad Gent met haar inwoners een experiment opzetten rond collectieve PV op geschikte, maar onbenutte daken op wijkniveau. De door die PV opgewekte energie wordt

Nadere informatie

Duurzaam op kantoor IN PRAKTIJK

Duurzaam op kantoor IN PRAKTIJK Duurzaam op kantoor IN PRAKTIJK Tweekerkenstraat 47 Arbeid & Milieu Tweekerkenstraat 47 Duurzaam op kantoor Energieverbruik Mobiliteit Materialengebruik Tweekerkenstraat 47 Waarom duurzaam op kantoor?

Nadere informatie

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht!

Alezio. >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >> Behoud van het milieu. Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! ZONNESYSTEMEN HOUT WARMTEPOMPEN CONDENSATIE OLIE/GAS Alezio WARMTEPOMPEN LUCHT/WATER EASYLIFE Warmte in al zijn éénvoud, warmte uit de lucht! >> Een winnende investering >> Tot 70% energiebesparing >>

Nadere informatie

WOONPROJECT PIVO ASSE Tom Thys architecten i.s.m. Fris in het Landschap. bewonersvergadering 10 september 2009

WOONPROJECT PIVO ASSE Tom Thys architecten i.s.m. Fris in het Landschap. bewonersvergadering 10 september 2009 WOONPROJECT PIVO ASSE Tom Thys architecten i.s.m. Fris in het Landschap bewonersvergadering 10 september 2009 DIVERSE WOONTYPOLOGIEËN APPARTEMENTEN kijken uit over de wijdere collectieve ruimte woonproject

Nadere informatie

Opleiding «Duurzaam gebouw : ENERGIE»

Opleiding «Duurzaam gebouw : ENERGIE» Opleiding «Duurzaam gebouw : ENERGIE» PROGRAMMA Plaats : Brussel Voor iedereen, in functie van de gebouwbestemming : OF MODULE «ENERGIE IN INDIVIDUELE OF COLLECTIEVE HUISVESTING (< 10 EENHEDEN)» (6 dagen)

Nadere informatie

BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET

BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET Meer dan 550.000 gezinnen hebben al een milieubewuste en verantwoorde kijk op energie. Omdat je energiebudget steeds belangrijker wordt, biedt Lampiris je verschillende

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 170 Provincie Vlaams Brabant ENERGIE Energie is een relatief nieuw thema. De opgave om klimaatneutraal te worden, vraagt dat we vandaag nadenken over hoe we in de toekomst onze energiebehoefte gaan invullen.

Nadere informatie

TOEKOMSTBEELD. Gigantische warmteverliezen, energieschaarste, bevoorradingsonzekerheid

TOEKOMSTBEELD. Gigantische warmteverliezen, energieschaarste, bevoorradingsonzekerheid TOEKOMSTBEELD Gigantische warmteverliezen, energieschaarste, bevoorradingsonzekerheid TOEKOMSTBEELD In veel opzichten kan energie-efficiëntie worden gezien als Europa's grootste energiebron Energie-efficiëntieplan

Nadere informatie

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk Uitnodiging Werelddag van de stedenbouw Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk [ De Werelddag van de Stedenbouw is een grootschalige studiedag, georganiseerd

Nadere informatie

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant

Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant: samenwerking tussen middenveld en provincie Vlaams-Brabant Klimaatnetwerk Vlaams-Brabant Doelstelling: Vlaams-Brabant Klimaatneutraal 2040 Past binnen het provinciaal klimaatplan

Nadere informatie

OVAM Ecodesign Award PRO 2013 gaat naar Bulo en Studio Segers

OVAM Ecodesign Award PRO 2013 gaat naar Bulo en Studio Segers Brussel, 21 januari 2014 OVAM Ecodesign Award PRO 2013 gaat naar Bulo en Studio Segers Aankondiging van de OVAM Ecodesign Award PRO met embargo t.e.m. 21 januari 2014, 18 uur. Deze informatie wordt u in

Nadere informatie

Actief in heel België

Actief in heel België Uw partner voor een duurzame toekomst Steun aan duurzame en innoverende burgerinitiatieven De brug tussen burgerinitiatieven en de bedrijfswereld Actief in heel België Wie is Be Planet? Be Planet is de

Nadere informatie

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe-

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- Vallei & Eem Veluwe Oost Veluwe Noord WELL DRA Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- februari 2015 concept De aanpak handelingsperspectieven Ontwikkelingen maatschappij

Nadere informatie

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Voorstelling project De Boom In

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Voorstelling project De Boom In Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Voorstelling project De Boom In Basisschool t Lessenaartje in Essene Geachte mevrouw Buelens (Tetra

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Bouwen

Seminarie Duurzaam Bouwen Seminarie Duurzaam Bouwen Leefmilieu Brussel Brusselse stadswoningen gerenoveerd tot passiefhuizen: Voorbeeldgebouwen Camille DE SMET LEEFMILIEU BRUSSEL/ DPMT PROMOTIE DUURZAAM BOUWEN Doelstellingen van

Nadere informatie

Making Solar Systems Smarter

Making Solar Systems Smarter Making Solar Systems Smarter GOEDE REDENEN OM OVER TE STAPPEN OP ZONNE-ENERGIE SMART PV-OPLOSSINGEN VAN SOLAREDGE Geld besparen Door zonne-energie te gebruiken in uw huis zal uw energierekening omlaag

Nadere informatie

Basisbeginselen : Brusselse ecologische economische en sociale cooperatieve. Contact

Basisbeginselen : Brusselse ecologische economische en sociale cooperatieve. Contact Brusselse ecologische economische en sociale cooperatieve BEES Coop is een project voor een coöperatieve, participatieve en niet commerciële supermarkt. Het iniatief wordt gedragen door burgers die een

Nadere informatie

1,7 miljoen voor Brusselse KMO's die innoveren op het gebied van de circulaire

1,7 miljoen voor Brusselse KMO's die innoveren op het gebied van de circulaire Persbericht 1,7 miljoen voor Brusselse KMO's die innoveren op het gebied van de circulaire economie 13 december 2016 De Minister van Leefmilieu Céline Fremault en de Minister van Economie Didier Gosuin

Nadere informatie

Vormingsaanbod Kind & ruimte. Vormingsaanbod 2014-2015. kind & samenleving vzw

Vormingsaanbod Kind & ruimte. Vormingsaanbod 2014-2015. kind & samenleving vzw Vormingsaanbod KIND & RUIMTE 2014-2015 kind & samenleving vzw 1 Inhoud 1.Intro 3 2.Onze vormingen 2.1. Over de kansen en uitdagingen van inspraak 5 2.2. Hoe creëer je een goed speelterrein? 5 2.3. Quick

Nadere informatie

Smart Belgium Consulting Services

Smart Belgium Consulting Services Smart Belgium Consulting Services Steven Benoit CEO Smart Belgium Consulting Smart Belgium uitdagingen & opportuniteiten Duurzame ontwikkeling Gezondheidszorg Veroudering Infrastructuur Innovaties Smart

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw: Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel ILOT PICARD: PROJECT PRESENTATIE Antoine HUPIN, Patrimoniumverantwoordelijke URBANI Doelstelling(en) van de presentatie/tour Laten

Nadere informatie

Gelijkstroomnetten: wanneer wel en wanneer niet? Experts

Gelijkstroomnetten: wanneer wel en wanneer niet? Experts Gelijkstroomnetten: wanneer wel en wanneer niet? Presentatrice: Minke Goes, TU/e Experts Voorstander: Tegenstander: Henry Lootens Peter Coppes Wie ben ik? Master: Sustainable Energy Technology, TU/e Specialization:

Nadere informatie

Biobased Tandartspraktijk

Biobased Tandartspraktijk Biobased Tandartspraktijk Ontwerp: Opdrachtgever: Oplevering: Ir. Daan Bruggink Mondzorg Middenmeer December 2013 Moderne ecologische architectuur in de nieuwe economie Healing environment De biobased

Nadere informatie

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Introductie van het bedrijf Uitvinder van de Heuga tapijttegel Omzet $ 1 miljard 3500 medewerkers

Nadere informatie

DE RENDABILITEIT VAN HERNIEUWBARE ENERGIE (HE 03)

DE RENDABILITEIT VAN HERNIEUWBARE ENERGIE (HE 03) DE RENDABILITEIT VAN HERNIEUWBARE ENERGIE (HE 03) 1 HOE BEOORDEEL JE DE RENDABILIEIT VAN EEN INVESTERING? Is het rendabel om in uw woning te investeren in een systeem dat werkt op hernieuwbare energie?

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

WAALSE OVERHEIDSDIENST

WAALSE OVERHEIDSDIENST WAALSE OVERHEIDSDIENST N. 2012 2798 [2012/205052] 30 AUGUSTUS 2012. Besluit van de Waalse Regering betreffende de uitbreiding en de aanneming van nieuwe beheersvoorwaarden van het erkende natuurreservaat

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen voor toekomstbehoud. Presentatie. Presentatie Remmert Dekker Packaging Woensdag 11 april 2018 Empack Utrecht

Duurzaam ondernemen voor toekomstbehoud. Presentatie. Presentatie Remmert Dekker Packaging Woensdag 11 april 2018 Empack Utrecht Duurzaam ondernemen voor toekomstbehoud Presentatie Presentatie Empack 2018 Welkom op Empack Wouter Wigman Remmert Dekker Packaging Marketing & Design PEFC Wij zijn Remmert Dekker Packaging Packaging Converter

Nadere informatie

Wist je dat in Wijgmaal al twee jaar gezinnen deelnemen aan de actie Klimaatwijken? Lees over de resultaten en bekijk de foto s hieronder.

Wist je dat in Wijgmaal al twee jaar gezinnen deelnemen aan de actie Klimaatwijken? Lees over de resultaten en bekijk de foto s hieronder. Klimaatwijken in Wijgmaal Tot hiertoe hebben al zo n 30 gezinnen uit Wijgmaal deelgenomen aan een Klimaatwijk. Dat is een groep buurtbewoners die de uitdaging aangaan om te besparen op elektriciteit en

Nadere informatie

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 Woensdag 02/09 ONTMOETINGSMOMENT BUBBLE KLIMAAT Donderdag 15/10 INFOMOMENT ECO-SCHOOLS OPLEIDING GEVAARLIJK AFVAL OP SCHOOL Maandag 30/11

Nadere informatie

Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen

Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen Leefmilieu Brussel Afd. Energie, Lucht, Klimaat et Geluid Dpt Ecoconstructie Sophie Duterne 21/04/09 Opleiding voor een ecologische keuze van bouwmaterialen

Nadere informatie

Activiteitenverslag van de directie Steun aan Ondernemingen

Activiteitenverslag van de directie Steun aan Ondernemingen Activiteitenverslag van de directie Steun aan Ondernemingen Gegevens betreffende 2015 1. Voorstelling van de directie 2 2. Overzicht van het aantal ingediende dossiers met een beslissing 3 3. Organieke

Nadere informatie

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van daar wordt iedereen beter van EEN DUIM VOOR DELEN INFOFICHE 1 1.1 DEFINITIE Delen is een vorm van consuminderen (minder verbruiken) en consumanderen (anders verbruiken). Bij delen ligt het accent op gebruiken

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Rapportage VHG MVO Wijzer

Rapportage VHG MVO Wijzer Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV juni 202 Gegenereerd op 26-0-202 - pagina van voor Van Dijk Groenvoorzieningen BV Rapportage VHG MVO Wijzer Van Dijk Groenvoorzieningen BV Maatschappelijk

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet?

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Introductie Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor een veilig

Nadere informatie

BrabantZetOpenPrijs 2011

BrabantZetOpenPrijs 2011 Zet Spoorlaan 460 Postbus 271 info@zet-brabant.nl 5038 CH Tilburg 5000 AG Tilburg www.zet-brabant.nl Statenlaan 4 Tel 013 54 41 440 ABN-AMRO 46.90.68.620 5042 RX Tilburg Fax 013 54 40 605 Kvk Midden-Brabant

Nadere informatie

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies

ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies 10 oktober 2018, 16:00 (CEST) ICCARus, een Gents project rond betere huisvesting voor kwetsbare doelgroepen krijgt 5 miljoen euro aan Europese subsidies De Stad Gent ontvangt voor haar project ICCARus

Nadere informatie

Aspiravi nv. Woensdag 3 november 2010 IEEE Student Branch Gent Ir. Rik Van de Walle / Algemeen directeur

Aspiravi nv. Woensdag 3 november 2010 IEEE Student Branch Gent Ir. Rik Van de Walle / Algemeen directeur Aspiravi nv Woensdag 3 november 2010 IEEE Student Branch Gent Ir. Rik Van de Walle / Algemeen directeur Agenda Aspiravi nv: onshore windenergie Evolutie windenergie in Europa en Vlaanderen Biogas-installaties

Nadere informatie

Aalst Van stoomnet naar warmtenet

Aalst Van stoomnet naar warmtenet Aalst Van stoomnet naar warmtenet Geschiedenis, conclusies en toekomst? Een stukje geschiedenis 1922 Start met elektriciteitscentrale In 1938 eerste stoomnet over 500 meter naar brouwerij Zeeberg 2 Een

Nadere informatie

ASPIRAVI. Project E403 Lichtervelde en Wingene

ASPIRAVI. Project E403 Lichtervelde en Wingene ASPIRAVI Project E403 Lichtervelde en Wingene Groei naar een duurzame samenleving Europese doelstelling tegen de opwarming van het klimaat : 20-20-20 tegen 2020 : 20% minder CO 2 uitstoot 20% minder energie

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie