REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR REGIONAAL OPLEIDINGEN CENTRUM DRENTHE, OOK GENAAMD: DRENTHE COLLEGE. gevestigd te 7825 SG Emmen, Stadionplein 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR REGIONAAL OPLEIDINGEN CENTRUM DRENTHE, OOK GENAAMD: DRENTHE COLLEGE. gevestigd te 7825 SG Emmen, Stadionplein 5"

Transcriptie

1 REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR REGIONAAL OPLEIDINGEN CENTRUM DRENTHE, OOK GENAAMD: DRENTHE COLLEGE gevestigd te 7825 SG Emmen, Stadionplein 5 In de statuten van het Drenthe College is bepaald dat het College van Bestuur een reglement opstelt, waarin zij nadere regels kan stellen. In dit reglement worden onder meer de volgende onderwerpen vastgelegd: A. de wijze waarop het College van Bestuur haar taken en bevoegdheden uitoefent en wie welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft en wie verantwoordelijk is voor het organiseren van het overleg tussen de leden van het College van Bestuur en de kwaliteit van de besluitvorming binnen het College van Bestuur alsmede de wijze van communicatie met de Raad van Toezicht; B. een uitwerking van het bepaalde in artikel 5 lid 3 sub g van de statuten; C. de wijze waarop omgegaan moet worden met interne conflicten tussen leden van het College van Bestuur dan wel tussen de Raad van Toezicht en het College van Bestuur; D. de wijze waarop omgegaan moet worden met tegenstrijdige belangen/ belangenverstrengeling tussen leden van het College van Bestuur en leden van de Raad van Toezicht; E. diversen. 1.

2 Ad A: DE WIJZE WAAROP HET COLLEGE VAN BESTUUR ZIJN TAKEN EN BEVOEGDHEDEN UITOEFENT ALGEMEEN 1. Het College van Bestuur vormt het bevoegd gezag van het Drenthe College en is belast met het besturen van het Drenthe College. Het College van Bestuur is daarvoor eindverantwoordelijk en kan daarop worden aangesproken. Het besturen betekent onder meer dat: a. het College van Bestuur verantwoordelijk is voor de realisatie van de doelstellingen van de stichting en voor de continuïteit. Het gaat onder meer om het uitzetten van beleid en strategie en het zorgen voor de realisatie daarvan. Het gaat ook om het organiseren van de nodige (financiële) middelen en het beheren van het vermogen; het College van Bestuur legt nader vast wat de taakverdeling, het rolprofiel en de functiebeschrijving binnen het College van Bestuur zijn; b. het College van Bestuur verantwoordelijk is voor het naleven van de wet- en regelgeving en het nakomen van afspraken gemaakt met ministeries en andere partners. Waar sprake is van verschillende inkomstenstromen zorgt het College van Bestuur voor een heldere scheiding; c. het College van Bestuur de stichting in en buiten rechte vertegenwoordigt en het College van Bestuurlijke aanspreekpunt is, ook voor de minister. Het College van Bestuur kan de vertegenwoordigingsbevoegdheid voor te specificeren aspecten toewijzen aan anderen. Zie daarvoor de afzonderlijke procuratieregeling. 2. Het College van Bestuur richt zich naar de maatschappelijke doelstellingen van de stichting en behartigt op deze wijze het belang van de stichting en de relevante belanghebbenden, waaronder de deelnemers. Het College van Bestuur zorgt voor actuele informatie over de behoeften en wensen van belanghebbenden en neemt die aantoonbaar mee in zijn afweging en besluitvorming over zaken die ook voor de belanghebbenden relevant zijn. 3. Het College van Bestuur legt aan de Raad van Toezicht verantwoording af over de gang van zaken bij de stichting en over zijn eigen functioneren. Het verschaft de Raad van Toezicht daartoe de nodige informatie. 2.

3 4. De voorzitter van het College van Bestuur is specifiek verantwoordelijk voor de leiding en coördinatie binnen het college en is voor de Raad van Toezicht het primaire aanspreekpunt namens het College van Bestuur. 5. Het College van Bestuur verschaft de Raad van Toezicht ook verder alle informatie die deze nodig heeft voor zijn toezichttaak, waaronder informatie over de behoeften en wensen van belanghebbenden die het College van Bestuur heeft meegewogen in zijn besluitvorming, alsmede informatie over wet- en regelgeving en afspraken met overheden en externe belanghebbenden. 6. Het College van Bestuur maakt effectief gebruik van de adviesfunctie van de Raad van Toezicht door belangrijke beslissingen en complexe zaken aan de Raad van Toezicht voor te leggen en open te bespreken. 7. Het College van Bestuur legt verantwoording af aan relevante belanghebbenden en aan de overheid conform de bepalingen van de overheid. 8. Het College van Bestuur zorgt voor een klachtenregeling voor de interne belanghebbenden, die het voor de personeelsleden en studenten mogelijk maakt een klacht in te dienen wanneer zij van mening zijn dat zij door het handelen van de instelling in hun belang worden getroffen. Het College van Bestuur zorgt ervoor dat deze klachtenregeling bij de intern belanghebbenden bekend is. De regeling is transparant, eenvoudig en gemakkelijk toepasbaar. 9. Het College van Bestuur zorgt voor een integriteitscode. STRUCTUUR MANAGEMENT ONDER COLLEGE VAN BESTUUR Onder verantwoordelijkheid van het College van Bestuur wordt de structuur van het management onder het College van Bestuur en de taken en bevoegdheden die het College van Bestuur aan de betrokken functionarissen wenst op te dragen, een en ander als bedoeld in artikel 5 lid 5 sub b van de statuten, nader uitgewerkt. Deze uitwerking zal plaats vinden in een door het College van Bestuur op te stellen Procuratieregeling, een en ander in overeenstemming met het bepaalde in artikel van de WEB. HET CENTRALE MANAGEMENT TEAM (CMT) 1. Het CvB vergadert hetzij zelfstandig, hetzij als onderdeel van het overlegorgaan CMT. 3.

4 2. Het CMT bestaat uit de leden van het CvB, uit de managers van de vier sectoren en de managers van de twee diensten. De Voorzitter van het CvB is Voorzitter van het CMT. 3. Voor het CMT wordt periodiek een vergaderschema opgesteld. 4. Ter vergadering van het CMT worden besluiten genomen door het CvB, gehoord het CMT. Geen geldig besluit kan worden genomen als de voorzitter van het CvB niet aanwezig is. 5. Onderwerpen, waaromtrent vanwege de ontstentenis van de Voorzitter geen besluit kon worden genomen, kunnen ter besluitvorming worden doorverwezen naar de eerstvolgende CvB of CMT vergadering waarbij de Voorzitter wel aanwezig is. 6. Bij langdurige ontstentenis van de Voorzitter van het CvB wijst de RvT een plaatsvervangend Voorzitter aan. 7. Een besluit dat is genomen met inachtneming van de hiervoor bedoelde regels zal in de notulen worden opgenomen en op de besluitenlijst als CMT-besluit worden vermeld. TOELICHTING STATUTEN, REGLEMENTEN EN GOVERNANCECODE Blijkens de statuten is het CvB belast met het besturen van het Drenthe College, behoudens de beperkingen en voorwaarden volgens de statuten (art. 5 lid 1). In artikel 5 lid 4 wordt vermeld dat door het CvB een reglement voor het CvB wordt vastgesteld, na voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de RvT. Blijkens artikel 5 lid 5 wordt in dit reglement ten minste vastgelegd de wijze van uitoefening van taken en bevoegdheden van het CvB en indien het CvB uit meer leden bestaat de verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. BIJZONDER: ONDERLINGE VERHOUDING LEDEN COLLEGE VAN BE- STUUR De voorzitter en het lid van het College van Bestuur verdelen de taken conform ieders profiel en met inachtneming van de noodzakelijke consistentie en continuïteit. Jaarlijks wordt de taakverdeling ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Toezicht. Op basis van de taakverdeling worden resultaatsafspraken gemaakt en vindt beoordeling plaats. Ieder lid van het College van Bestuur -alsmede het College van Bestuur als zodanig- is bevoegd het Drenthe College in rechte te vertegenwoordigen. 4.

5 Indien verschil van inzicht bestaat binnen het College van Bestuur heeft de voorzitter van het College van Bestuur een doorslaggevende stem en zullen de andere leden van het College van Bestuur zich hiernaar richten, zowel intern als ook extern. Slechts indien een lid van het College van Bestuur de voorzitter van de Raad van Toezicht ervan kan overtuigen dat de voorzitter van het College van Bestuur in redelijkheid niet tot een dusdanige beslissing heeft kunnen komen en van hem in redelijkheid niet verlangd kan worden zich aldus naar dit besluit te richten, kan de voorzitter van de Raad van Toezicht passende maatregelen nemen. RELATIE MET EXTERNE BELANGHEBBENDEN ALGEMEEN 1. Het College van Bestuur heeft een beleid voor de dialoog met belanghebbenden in zijn werkgebied, vanuit de maatschappelijke taak van het Drenthe College. In dit beleid wordt in ieder geval vastgelegd wie de belanghebbenden van het Drenthe College zijn en waarover en hoe informatie en verantwoording wordt gegeven en hoe de inbreng bij deze beleidsontwikkeling wordt georganiseerd. 2. Deze verantwoording vindt plaats conform de actuele eisen die aan het geïntegreerd jaardocument over enig jaar door het Ministerie van OCW worden gesteld. Het gaat dan onder meer om: a. missie, beleid en doelstellingen voor de komende periode; b. profiel en het concrete opleidingsassortiment en de dienstverlening; c. prestaties in relatie tot de eigen doelen die zijn gesteld, voor zover mogelijk aan de hand van benchmarks; d. uitkomsten van het periodieke onderzoek van de inspectie volgens door de inspectie gehanteerde overzichtstabellen; e. financiële prestaties conform de bepalingen voor de jaarrekening van bveinstellingen; f. omvang, samenstelling en beloning van de leden van het College van Bestuur; g. omvang, samenstelling en honorering van de Raad van Toezicht; h. hoofdfuncties en belangrijkste nevenfuncties van de leden van de Raad van Toezicht, alsmede het jaar van eerste benoeming en het einde van de lopende termijn; i. werkzaamheden van de Raad van Toezicht in het afgelopen jaar, waaronder de vergaderingen met de belangrijkste onderwerpen en de gehanteerde werkwijze bij de (her)benoeming van een lid; 5.

6 j. beleid ten aanzien van de dialoog met belanghebbenden; k. de feitelijke dialoog in het afgelopen jaar. 3. Belanghebbenden worden in elk geval geraadpleegd over de volgende zaken: a. de missie, strategie, het beleid voor zover het het opleidingsaanbod betreft en de dienstverlening; b. het opleidingsassortiment: het concrete aanbod van het Drenthe College en de locatie waar dat aanbod wordt gegeven; c. de gewenste kwaliteit van het aanbod; d. de wensen en behoeften ten aanzien van het aanbod, de dienstverlening en het functioneren van het Drenthe College in het algemeen en hoe belanghebbenden het Drenthe College daarop beoordelen. De betrokken belanghebbenden ontvangen zo veel mogelijk terugkoppeling van het gemotiveerde besluit dat over het betreffende onderwerp is genomen; e. hun oordeel over de kwaliteit van de prestaties van de instelling. 4. Het Drenthe College spant zich ervoor in dat samen met de werkgevers wordt gezocht naar optimale aansluiting op de arbeidsmarkt en naar afstemming tussen aard en omvang van het theoretische en praktische deel van de opleiding. 5. Het College van Bestuur zorgt voor een (klachten)regeling die het externe belanghebbenden mogelijk maakt om hun klacht effectief aanhangig te maken en om met de instelling in gesprek te komen wanneer belanghebbenden van mening zijn dat onvoldoende effectief en efficiënt met hun opleidingsvragen en verwachtingen wordt omgegaan. Het College van Bestuur zorgt ervoor dat deze (klachten)regeling bij belanghebbenden bekend kan zijn. De regeling is transparant, eenvoudig en gemakkelijk toepasbaar. Ad B: DOOR DE RAAD VAN TOEZICHT GOED TE KEUREN MAJEURE BE- SLISSINGEN ALS BEDOELD IN ARTIKEL 5 LID 3 VAN DE STATUTEN (INCLUSIEF DE IN ARTIKEL 5 LID 3 SUB G BEDOELDE OVERIGE MAJEU- RE BESLISSINGEN) Het College van Bestuur vraagt de Raad van Toezicht in elk geval goedkeuring voor: 1. de visie op basis waarvan het wenst te opereren in relatie tot het maatschappelijke belang waarvoor de instelling staat en de onderwijsdoelstellingen die daarvan afgeleid worden; 2. het strategisch meerjarenplan, de begroting, het jaarplan; 6.

7 3. het vaststellen van de jaarrekening en het jaarverslag; 4. besluit tot statutenwijziging of ontbinding van de rechtspersoon of het aanvragen van faillissement of surseance van betaling; 5. het sluiten van overeenkomsten tot het verkrijgen, vervreemden of bezwaren van registergoederen, alsmede het sluiten van overeenkomsten waarbij het Drenthe College zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidsstelling voor een schuld van een derde verbindt; Indien en voor zover transacties echter expliciet in het goedgekeurde jaarplan zijn opgenomen, geldt dit als schriftelijke voorafgaande goedkeuring van de betreffende transacties voor het betreffende jaar; 6. het vaststellen (dan wel wijzigen) van het reglement voor het College van Bestuur, als hierna nader omschreven; 7. overige majeure beslissingen op voorstel van het College van Bestuur te bepalen door de Raad van Toezicht en vast te leggen in het door het College van Bestuur op te stellen reglement, als hierna nader omschreven: a. aangaan of verbreken dan wel substantieel wijzigen van duurzame samenwerking, indien die van strategisch grote betekenis is voor de stichting; b. deelneming van een aanzienlijke omvang en/of strategisch grote betekenis voor de stichting; c. fuseren met een andere instelling; d. beëindigen van de dienstbetrekking van een aanmerkelijk aantal werknemers tegelijkertijd of binnen een kort tijdsbestek; e. ingrijpende wijzigingen in arbeidsomstandigheden van een aanmerkelijk aantal werknemers; f. aangaan van geldlening en/of kredietovereenkomst ten behoeve en ten laste van de stichting voor zover die een bedrag te boven gaan zoals aangegeven door de Raad van Toezicht; g. aangaan van andere rechtshandelingen welke een bedrag te boven gaan zoals aangegeven door de Raad van Toezicht; 8. het vaststellen van andere door het College van Bestuur op te maken reglementen, voor zover de code Goed bestuur in de bve-sector dit vereist. Ad C: DE WIJZE WAAROP OMGEGAAN MOET WORDEN MET INTERNE CON- FLICTEN TUSSEN LEDEN VAN HET COLLEGE VAN BESTUUR DAN WEL TUSSEN DE RAAD VAN TOEZICHT EN HET COLLEGE VAN BESTUUR Bij een conflict tussen leden van het College van Bestuur bemiddelt de voorzitter van de Raad van Toezicht. Indien niet tot een oplossing kan worden gekomen, kan de Raad van Toezicht zo nodig besluiten ontslag te verlenen aan de betrokken leden van het College van Bestuur en nieuwe leden van het College van Bestuur benoemen. 7.

8 Bij een conflict tussen de Raad van Toezicht en het College van Bestuur benoemen beide partijen een deskundige persoon. Deze beide aldus benoemde personen benoemen een derde persoon. De drie aldus benoemde personen zullen bemiddelen tussen beide organen totdat een (tussen)oplossing is bereikt. Ad D: DE WIJZE WAAROP OMGEGAAN MOET WORDEN MET TEGEN- STRIJDIGE BELANGEN/BELANGENVERSTRENGELING TUSSEN DE LE- DEN VAN HET COLLEGE VAN BESTUUR EN LEDEN VAN DE RAAD VAN TOEZICHT 1. De Raad van Toezicht ziet erop toe dat elke vorm en schijn van belangenverstrengeling tussen leden van het College van Bestuur en leden van de Raad van Toezicht die de uitoefening van hun taak kunnen beïnvloeden, wordt vermeden. 2. Het lid van het College van Bestuur dan wel de Raad van Toezicht meldt een (potentieel) tegenstrijdig belang aan de voorzitter van de Raad van Toezicht en zijn eigen collega-leden en verschaft alle relevante informatie. De Raad van Toezicht beslist of er sprake is van tegenstrijdig belang en hoe daarmee wordt omgegaan. 3. De Raad van Toezicht dient goedkeuring te verlenen voor besluiten van het College van Bestuur waarbij tegenstrijdige belangen van een lid van het College van Bestuur spelen en die van materiële betekenis zijn voor het Drenthe College en/of het lid van het College van Bestuur. Een lid van het College van Bestuur neemt niet deel aan de discussie en besluitvorming over het onderwerp waarbij dat lid tegenstrijdige belangen heeft. 4. Een lid van de Raad van Toezicht verlaat de vergadering bij discussie en besluitvorming over een onderwerp waarbij dat lid tegenstrijdige belang heeft. 5. Structurele belangenverstrengeling van een lid van het College van Bestuur, dan wel van de Raad van Toezicht is niet toegestaan. Van structurele belangenverstrengeling is sprake: - Bij familiaire of vergelijkbare relaties en bij zakelijke relaties met leden van de Raad van Toezicht, leden van het College van Bestuur of leden van het management dat rechtstreeks onder het College van Bestuur valt; - Bij substantiële, structurele zakelijke relaties tussen de eigen organisatie en een andere rechtspersoon waar een lid van het College van Bestuur, dan wel van de 8.

9 Raad van Toezicht financiële belangen heeft en/of bestuurder of toezichthouder is. Uitgesloten zijn rechtspersonen waarin de betreffende BVE-instelling deelneemt. Ad E: DIVERSEN NEVENFUNCTIES: De Raad van Toezicht dient goedkeuring te verlenen voordat een lid van het College van Bestuur een nevenfunctie aanvaardt. Onder nevenfunctie wordt niet verstaan een functie die rechtstreeks voortvloeit uit het vervullen van de functie van lid van het College van Bestuur. Redenen waarom de goedkeuring wordt onthouden: 1. gevaar dat dit de integriteit van het lid binnen de stichting in gevaar brengt, mede gezien de mogelijkheid tot belangenverstrengeling; 2. omdat in redelijkheid niet kan worden verwacht van de Raad van Toezicht dat goedkeuring wordt verleend. 9.

Bestuursreglement Zadkine

Bestuursreglement Zadkine Bestuursreglement Zadkine Dit reglement dient tot nadere uitwerking van artikel 6 lid 5 van de statuten van de Stichting voor Educatie en Beroepsonderwijs Zadkine Algemeen Artikel 1 In dit reglement wordt

Nadere informatie

Bestuursreglement Stichting Regionaal Opleidingencentrum ID College

Bestuursreglement Stichting Regionaal Opleidingencentrum ID College Bestuursreglement Stichting Regionaal Opleidingencentrum ID College vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d. 22 april 2009 ingestemd door de Medezeggenschapsraad d.d. 31 maart 2009 1 Bestuursreglement

Nadere informatie

Graafschap College Doetinchem

Graafschap College Doetinchem Bestuursreglement Graafschap College Doetinchem 1 Inhoudsopgave 1 Bestuursreglement 3 2 Definities 3 3 Bestuurlijke organisatie 4 4 Besturing 4 5 Taken en bevoegdheden 5 6 Werkwijze, taakverdeling en besluitvorming

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT REGIONAAL OPLEIDINGEN CENTRUM DRENTHE, OOK GENAAMD: DRENTHE COLLEGE. gevestigd te 7825 SG Emmen, Stadionplein 5

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT REGIONAAL OPLEIDINGEN CENTRUM DRENTHE, OOK GENAAMD: DRENTHE COLLEGE. gevestigd te 7825 SG Emmen, Stadionplein 5 REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT REGIONAAL OPLEIDINGEN CENTRUM DRENTHE, OOK GENAAMD: DRENTHE COLLEGE gevestigd te 7825 SG Emmen, Stadionplein 5 In de statuten van het Drenthe College is bepaald dat de Raad

Nadere informatie

Bestuursreglement Stichting Regionaal Opleidingencentrum ID College versie 20 januari 2015

Bestuursreglement Stichting Regionaal Opleidingencentrum ID College versie 20 januari 2015 Bestuursreglement Stichting Regionaal Opleidingencentrum ID College versie 20 januari 2015 Goedgekeurd door de Raad van Toezicht d.d. 20 januari 2015 1 Bestuursreglement Stichting Regionaal Opleidingencentrum

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur Maatschappelijk Werk Fryslân

Reglement Raad van Bestuur Maatschappelijk Werk Fryslân Reglement Raad van Bestuur Maatschappelijk Werk Fryslân Reglement raad van bestuur SMWF Pagina 1 van 8 Artikel 1. Structuur 1. De raad van bestuur is belast met het besturen en draagt de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september)

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september) TAKEN EN BEVOEGDHEDEN RAAD VAN TOEZICHT ALERIMUS 1. Taak en werkwijze: De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het besturen door de Raad van Bestuur en op de algemene gang van zaken in

Nadere informatie

Dit reglement is vastgesteld door de Raad van Toezicht van stichting Bibliotheek Kerkrade e.o. en treedt in de plaats van alle voorgaande reglementen.

Dit reglement is vastgesteld door de Raad van Toezicht van stichting Bibliotheek Kerkrade e.o. en treedt in de plaats van alle voorgaande reglementen. Reglement Raad van Bestuur Stichting Bibliotheek Kerkrade e.o. Dit reglement is vastgesteld door de Raad van Toezicht van stichting Bibliotheek Kerkrade e.o. en treedt in de plaats van alle voorgaande

Nadere informatie

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht.

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht. Directiereglement Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld door de directeur en vastgesteld door de raad van toezicht ingevolge artikel 19 van de statuten van Stichting Wemos (de

Nadere informatie

Bestuursreglement ROC Rivor

Bestuursreglement ROC Rivor Bestuursreglement ROC Rivor Inhoudsopgave Bestuursreglement Introductie Hoofdstuk 1 Algemeen 1. Begripsbepalingen 2. Bestuursreglement 3. Bestuurlijke organisatie 4. Aansturing van de organisatie 5. Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Bestuursreglement. Colofon

Bestuursreglement. Colofon Bestuursreglement Colofon Uitgave : MBO Amersfoort Positief advies OR : 12 december 2012 Vastgesteld College van Bestuur : 8 januari 2013 Goedkeuring Raad van Toezicht : 13 december 2013 Kenmerk : MBOA-15-324

Nadere informatie

Bestuursreglement MBO Utrecht

Bestuursreglement MBO Utrecht Bestuursreglement MBO Utrecht Colofon Uitgave : 24 april 2014 Definitief vastgesteld door het College van Bestuur op : 24 april 2014 Vastgesteld door de Raad van Toezicht op : 24 april 2014 Advies Ondernemingsraad

Nadere informatie

Bestuursstatuut. Vaststellingstraject op voorstel van het College van Bestuur. Raad van Toezicht Vastgesteld door het bestuur. Versie: 1.

Bestuursstatuut. Vaststellingstraject op voorstel van het College van Bestuur. Raad van Toezicht Vastgesteld door het bestuur. Versie: 1. Bestuursstatuut Vaststellingstraject op voorstel van het College van Bestuur Raad van Toezicht 23-04-2014 Vastgesteld door het bestuur. Versie: 1.0 Bestuursstatuut Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs

Nadere informatie

Bestuursreglement Dierenambulance Amsterdam

Bestuursreglement Dierenambulance Amsterdam Bestuursreglement Artikel 1. Structuur 1. De bestuurder(s) is belast met het besturen van de stichting Centrale Dierenambulance Amsterdam (hierna Dierenambulance) en draagt de verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

STATUTEN Stichting Adelante Zorg met ingang van 28-7-2015

STATUTEN Stichting Adelante Zorg met ingang van 28-7-2015 21500421 sr / 59065 STATUTEN Stichting Adelante Zorg met ingang van 28-7-2015 STATUTEN: NAAM EN ZETEL Artikel 1. De stichting is genaamd: Stichting Adelante Zorg. Zij heeft haar zetel te Heerlen. DOEL

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht ROC Rivor

Reglement Raad van Toezicht ROC Rivor Reglement Raad van Toezicht ROC Rivor Inhoudsopgave Reglement Raad van Toezicht Hoofdstuk 1 Algemeen 1. Begripsbepalingen 2. Reglement Raad van Toezicht Hoofdstuk 2 Raad van Toezicht 3. Samenstelling en

Nadere informatie

Bestuursreglement Stichting COG

Bestuursreglement Stichting COG Bestuursreglement Stichting COG Goedgekeurd door RvT op 3 april 2017 Inhoudsopgave Bestuursreglement Introductie Hoofdstuk 1 Algemeen 1. Bestuursreglement 2. Bestuurlijke organisatie 3. Aansturing van

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE Vastgesteld door het bestuur op: 4 juni 2014 Goedgekeurd door de raad van toezicht op: 4 juni 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen

Nadere informatie

1. Bestuursreglement. 2. Definities. 3. Bestuurlijke organisatie

1. Bestuursreglement. 2. Definities. 3. Bestuurlijke organisatie 1. Bestuursreglement 1.1 Het bestuursreglement is gebaseerd op de statuten van de Stichting, de Wet Educatie en Beroepsonderwijs en de binnen de sector vigerende Governance Code. 1.2 Dit reglement is een

Nadere informatie

Reglement directeur/ bestuurder

Reglement directeur/ bestuurder Reglement directeur/ bestuurder Artikel 1. Structuur 1. De directeur-bestuurder is belast met het besturen en draagt de verantwoordelijkheid voor de algehele gang van zaken binnen Miks welzijn. Hij/zij

Nadere informatie

Reglement bestuur UWOON. Artikel 1 Definities

Reglement bestuur UWOON. Artikel 1 Definities Reglement bestuur UWOON Artikel 1 Definities In dit reglement hebben de met een hoofdletter geschreven begrippen de navolgende betekenis: Bestuur/ Bestuurder het bestuur van de Stichting als bedoeld in

Nadere informatie

Graafschap College Doetinchem

Graafschap College Doetinchem Reglement raad van toezicht Graafschap College Doetinchem 1 Inhoudsopgave 1. Reglement raad van toezicht 4 2. Definities 4 3. Werkwijze, taakverdeling en besluitvorming 5 4. Samenstelling 6 5. Geschil

Nadere informatie

Reglement van de Raad van Bestuur van Stichting De Meent Groep en de door haar bestuurde instellingen

Reglement van de Raad van Bestuur van Stichting De Meent Groep en de door haar bestuurde instellingen Reglement van de Raad van Bestuur van Stichting De Meent Groep en de door haar bestuurde instellingen Vastgesteld d.d. 21 december 2016 1 Inhoud Artikel 1: Terminologie 3 Artikel 2: Raad van Bestuur 3

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit Reglement College van Bestuur Onderwijsstichting Esprit Amsterdam, vastgesteld, na goedkeuring door de Raad van Toezicht op 17 maart 2017, door het College van Bestuur in haar vergadering van 20 maart

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR SEZO

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR SEZO REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR SEZO P R E A M B U LE Het reglement Raad van Bestuur is gebaseerd op het Model Reglement Raad van Bestuur van Sociaal Werk Nederland, versie 27 oktober 2016. Het SEZO regelement

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN ZORG GROEP BEEK B.V.

REGLEMENT RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN ZORG GROEP BEEK B.V. REGLEMENT RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN ZORG GROEP BEEK B.V. Artikel 1. Definities - Governancecode: de Zorgbrede Governancecode 2010 of een daarvoor in de plaats tredende regeling; - Raad van Bestuur: de

Nadere informatie

Check code goed bestuur VO

Check code goed bestuur VO Check code goed bestuur VO E. (Edward) Moolenburgh Directeur emoolenburgh@vbs.nl VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD 1. Check code goed bestuur VO 3 VBS Verbindend

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht. Vastgesteld door de Raad van Toezicht op13 maart 2017

Reglement Raad van Toezicht. Vastgesteld door de Raad van Toezicht op13 maart 2017 Vastgesteld door de Raad van Toezicht op13 maart 2017 Inhoud Inhoud... 2 Vooraf... 3 1 Begripsbepalingen... 3 2 Vaststelling en reikwijdte... 3 3 Samenstelling Raad van Toezicht... 4 4 Taken en bevoegdheden

Nadere informatie

Aanvullend Reglement Raad van Toezicht Vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d. (2 oktober 2012)

Aanvullend Reglement Raad van Toezicht Vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d. (2 oktober 2012) Aanvullend Reglement Raad van Toezicht Vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d. (2 oktober 2012) Algemeen De raad van toezicht van de Stichting Gereformeerde Scholengroep, statutair gevestigd te Groningen,

Nadere informatie

Bestuursreglement Stichting Welzijn Buren

Bestuursreglement Stichting Welzijn Buren I. Keuze en naleving van de governancecode I.1 Het Bestuur van de Stichting Welzijn Buren is verantwoordelijk voor goed bestuur, goed toezicht en een goede verantwoording daarover. In het verlengde daarvan

Nadere informatie

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 E. (Edward) Moolenburgh Directeur VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 2 1. Dit formulier is bedoeld om te checken of een

Nadere informatie

Reglement Directie Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen

Reglement Directie Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen Reglement Directie Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen Vastgesteld door het Toezichthoudend Bestuur op 14 juli 2016 Gebaseerd op modelreglement MO-groep (2009) Artikel 1. Structuur 1. De directie is belast

Nadere informatie

STATUTENWIJZIGING. d.d. 25 januari Als gevolg van het besluit tot statutenwijziging luiden de statuten met onmiddellijke ingang als volgt:

STATUTENWIJZIGING. d.d. 25 januari Als gevolg van het besluit tot statutenwijziging luiden de statuten met onmiddellijke ingang als volgt: STATUTENWIJZIGING d.d. 25 januari 2018 Als gevolg van het besluit tot statutenwijziging luiden de statuten met onmiddellijke ingang als volgt: NAAM Artikel 1 De stichting is genaamd: Stichting Zeeuwland.

Nadere informatie

Reglement Directeur-Bestuurder SWOA

Reglement Directeur-Bestuurder SWOA Reglement Directeur-Bestuurder SWOA De Raad van Toezicht van SWOA, gevestigd te Arnhem. In aanmerking nemende de Governancecode Sociaal Werk d.d. 27-10-2016; Besluit, met inachtneming van de statuten van

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

Bestuursreglement BSO Oog in Al Vastgesteld door de Raad van Toezicht op 10 april 2018

Bestuursreglement BSO Oog in Al Vastgesteld door de Raad van Toezicht op 10 april 2018 Bestuursreglement BSO Oog in Al Vastgesteld door de Raad van Toezicht op 10 april 2018 De Stichting Kinderopvang Oog in Al (de Stichting) wordt bestuurd door het Bestuur, onder toezicht van een Raad van

Nadere informatie

in aanmerking nemende het volgende:

in aanmerking nemende het volgende: VAN DOORNE N.V. SL/fvh/60006842 Vastgesteld de dato 24 juni 2008 REGLEMENT BESTUUR Het bestuur van de stichting: Stichting CARE Nederland, statutair gevestigd te Den Haag (hierna te noemen: de "stichting");

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van Toezicht SGR

Toezichtkader Raad van Toezicht SGR Toezichtkader Raad van Toezicht SGR Vastgesteld door de Raad van Toezicht van SGR op 14 april 2015 Inleiding Vanaf 2011 zijn bij de SGR de functies van bestuur en intern toezicht gescheiden. Deze functiescheiding

Nadere informatie

Raad van Toezicht Quickscan en checklist

Raad van Toezicht Quickscan en checklist Raad van Toezicht Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Raad van Toezicht (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1. Hoe

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit

Reglement College van Bestuur. Onderwijsstichting Esprit Reglement College van Bestuur Onderwijsstichting Esprit Amsterdam, vastgesteld, na goedkeuring door de Raad van Toezicht op 4 december 2015, door het College van Bestuur in haar vergadering van 7 december

Nadere informatie

S a t de d Ad A vi v es BV B V Kw K al a ite t i e t tva v n n same m nl n eve v n

S a t de d Ad A vi v es BV B V Kw K al a ite t i e t tva v n n same m nl n eve v n Directie Reglement Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Artikel 1. Structuur 1. De directie is belast met de dagelijkse leiding van de W&MD-onderneming en de door het bestuur aan de directie gedelegeerde

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT. Voor [naam betreffende stichting/vennootschap]

BESTUURSREGLEMENT. Voor [naam betreffende stichting/vennootschap] BESTUURSREGLEMENT Voor [naam betreffende stichting/vennootschap] 1 Inleiding 1.1 Dit bestuursreglement is een reglement in de zin van art. [...] van de statuten van [naam betreffende stichting/vennootschap]

Nadere informatie

Bestuursreglement. Stichting Defence for Children International Nederland ECPAT Nederland

Bestuursreglement. Stichting Defence for Children International Nederland ECPAT Nederland Bestuursreglement Stichting Defence for Children International Nederland ECPAT Nederland Artikel 1. Structuur 20170615 1. De bestuurder is belast met het besturen en draagt de verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

af over het gevoerde beleid en de door de Raad van Bestuur in dat kader verrichte werkzaamheden.

af over het gevoerde beleid en de door de Raad van Bestuur in dat kader verrichte werkzaamheden. sdw REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR DEFINITIES Cliëntenraad: het door de stichting ingestelde orgaan dat binnen de doelstellingen van de stichting in het bijzonder de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

Reglement directeur-bestuurder ElkWelzijn per 1 februari 2017

Reglement directeur-bestuurder ElkWelzijn per 1 februari 2017 Reglement directeur-bestuurder ElkWelzijn per 1 februari 2017 Artikel 1. Structuur 1. De directeur-bestuurder vormt de Raad van Bestuur van ElkWelzijn en is belast met het besturen van en draagt de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur. de Passie, stichting voor Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs

Reglement College van Bestuur. de Passie, stichting voor Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs Reglement College van Bestuur de Passie, stichting voor Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs 1 juni 2012 Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht. Stichting Hogeschool Leiden CONCEPT 140331 ALGEMEEN

Reglement Raad van Toezicht. Stichting Hogeschool Leiden CONCEPT 140331 ALGEMEEN Reglement Raad van Toezicht Stichting Hogeschool Leiden ALGEMEEN Artikel 1. Algemene bepalingen 1. Dit reglement is het Huishoudelijk Reglement van de Raad van Toezicht, bedoeld in artikel 15 van de Statuten

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN ALGEMEEN Artikel 1. Algemene bepalingen 1. Dit reglement is het huishoudelijk reglement van de Raad van Toezicht, bedoeld in artikel 15 van de statuten van

Nadere informatie

Reglement statutair-directeur Stichting Woonveste ex artikel 5 lid 4 en 5 lid 5 van de statuten d.d. 2 oktober 2013

Reglement statutair-directeur Stichting Woonveste ex artikel 5 lid 4 en 5 lid 5 van de statuten d.d. 2 oktober 2013 Reglement statutair-directeur Stichting Woonveste ex artikel 5 lid 4 en 5 lid 5 van de statuten d.d. 2 oktober 2013 Artikel 1 Functie Reglement 1. Dit Reglement geeft nadere voorschriften, welke de statutair-directeur

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur IJsselgroep

Reglement College van Bestuur IJsselgroep Reglement College van Bestuur IJsselgroep Vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d. 12 maart 2014 0. Inleiding In de statuten d.d. 19 december 2009 van de Stichting IJsselgroep Educatieve Dienstverlening

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Instruerend Bestuur (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1.

Nadere informatie

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 - begrippen Bestuur : bestuur van de RPO zoals bedoeld in artikel 2.60b van de Mediawet; Bestuurder : lid en tevens voorzitter van het Bestuur; Raad van

Nadere informatie

DIRECTIEREGLEMENT VAN DE MAAG LEVER DARM STICHTING

DIRECTIEREGLEMENT VAN DE MAAG LEVER DARM STICHTING Blad 1/8 DIRECTIEREGLEMENT VAN DE MAAG LEVER DARM STICHTING Artikel 1. Begripsbepaling In dit reglement worden de volgende begrippen gehanteerd: a. stichting: Nederlandse, gevestigd te Amersfoort; b. statuten:

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Stichting COG

Reglement Raad van Toezicht Stichting COG Reglement Raad van Toezicht Stichting COG tevens zijnde het Reglement van: Raad van Toezicht Stichting Contractonderwijs COG Raad van Toezicht Beheersstichting COG Vastgesteld, RvT 3 april 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Managementsstatuut 22.09 6.5

Managementsstatuut 22.09 6.5 Managementsstatuut 22.09 6.5 Artikel 1. In dit statuut wordt verstaan onder: a. managementstatuut: een reglement met taken en bevoegdheden van het college van bestuur en de van bestuurswege gemandateerde

Nadere informatie

Raad van Bestuur Reglement

Raad van Bestuur Reglement Raad van Bestuur Reglement Reglement Raad van Bestuur versie mei 2016 Pagina 1 f:\mt\bz\vrt\regl\as\sm\sw Artikel 1. Structuur 1. De raad van bestuur is belast met het besturen en draagt de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Governance-code SPORT GOUDA

Governance-code SPORT GOUDA Governance-code SPORT GOUDA Inhoudsopgave 1. Naleving van de code 3 2. Taken en werkwijze 4 3. Aanstelling van de Bestuurder 7 4. De personele invulling van de Raad van Commissarissen 8 5. De voorzitter

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht Eindhoven, 11 oktober 2016 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Status en inhoud van de regels 3 Artikel 3. Samenstelling 3 Artikel 4. Integriteit 4 Artikel

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting");

REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: de stichting); REGLEMENT DIRECTIE - De directie van de stichting: Stichting SOS-Kinderdorpen Nederland, statutair gevestigd te Amsterdam (hierna: "de stichting"); in aanmerking genomen het volgende: A) de statutaire

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsbepalingen De stichting: de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen;

Artikel 1 Begripsbepalingen De stichting: de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen; Betreft: Bestuursstatuut SOOOG Artikel 1 Begripsbepalingen De stichting: de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen; De raden: de gemeenteraden Raad van Toezicht: het intern toezichthoudend orgaan

Nadere informatie

Bestuurs- en directiereglement

Bestuurs- en directiereglement Versie: 1.0 Datum: 7 mei 2015 Bestuurs- en directiereglement 1. Begripsbepalingen a. Stichting: Stichting SecureFeed; b. Statuten: de Statuten van de Stichting, zoals vastgesteld op 24 juni 2014; c. Bestuur:

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur

Reglement Raad van Bestuur Reglement Raad van Bestuur N e d e r l a n d s e V e r e n i g i n g v o o r e e n V r i j w i l l i g L e v e n s e i n d e, N V V E Dit reglement is, na goedkeuring van de Raad van Toezicht, vastgesteld

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR WONINGSTICHTING ROCHDALE

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR WONINGSTICHTING ROCHDALE REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR WONINGSTICHTING ROCHDALE 1 Dit reglement is goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 19 april 2010 en vastgesteld door de Raad van Bestuur op 26 april 2010. Algemeen Status

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Stichting Gereformeerde Scholengroep Januari 2015 (en tekstuele update maart 2019)

Reglement Raad van Toezicht Stichting Gereformeerde Scholengroep Januari 2015 (en tekstuele update maart 2019) Pagina 1 van 5 Reglement Raad van Toezicht Stichting Gereformeerde Scholengroep Januari 2015 (en tekstuele update maart 2019) Artikel 1. Algemeen De Raad van Toezicht van de Stichting Gereformeerde Scholengroep,

Nadere informatie

Bestuurs- en managementstatuut

Bestuurs- en managementstatuut PCPOW Bestuurs- en managementstatuut 140201 (Website) 1 PCPOW Bestuurs- en managementstatuut 1. Inleiding 1. Dit bestuurs- en managementstatuut beschrijft de formele verhoudingen binnen Stichting PCPO

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Toezicht van de Stichting voor CVO Zuid-West Fryslân

Reglement voor de Raad van Toezicht van de Stichting voor CVO Zuid-West Fryslân Reglement voor de Raad van Toezicht van de Stichting voor CVO Zuid-West Fryslân Begrippen a. In dit reglement wordt onder raad verstaan de Raad van Toezicht. b. In dit reglement wordt onder bestuur verstaan

Nadere informatie

REGLEMENT STICHTING GREENPEACE NEDERLAND

REGLEMENT STICHTING GREENPEACE NEDERLAND REGLEMENT STICHTING GREENPEACE NEDERLAND Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: 1.1 "Stichting": Stichting Greenpeace Nederland; 1.2 "Statuten": de statuten van genoemde Stichting;

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE STICHTING VOOR PROTESTANTS-CHRISTELIJK ONDERWIJS VOOR AMERSFOORT

REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE STICHTING VOOR PROTESTANTS-CHRISTELIJK ONDERWIJS VOOR AMERSFOORT REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE STICHTING VOOR PROTESTANTS-CHRISTELIJK ONDERWIJS VOOR AMERSFOORT BEGRIPSBEPALINGEN Raad Bestuur Stichting de raad van toezicht van de Stichting voor Protestants

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE DIRECTIE VAN DE NEDERLANDSE HARTSTICHTING

REGLEMENT VAN DE DIRECTIE VAN DE NEDERLANDSE HARTSTICHTING REGLEMENT VAN DE DIRECTIE VAN DE NEDERLANDSE HARTSTICHTING Begripsbepaling. Artikel 1. In dit directiereglement worden de volgende begrippen gehanteerd: a. stichting: de stichting: Nederlandse Hartstichting,

Nadere informatie

KENNISBANK - ORGANISATIE

KENNISBANK - ORGANISATIE KENNISBANK - ORGANISATIE MODEL DIRECTIEREGLEMENT STICHTING MEER DAN VOETBAL Samenvatting Het bestuur stelt een profiel voor de directie op, waarin de omvang van de directie en de vereiste kwaliteiten van

Nadere informatie

Managementstatuut Samenwerkingsverband 25.04

Managementstatuut Samenwerkingsverband 25.04 Managementstatuut SWV passend onderwijs V(S)O 25.4 Managementstatuut Samenwerkingsverband 25.04 INHOUD Artikel 1 Definitiebepaling Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut Artikel

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht Voorschoten Voor Elkaar

Reglement raad van toezicht Voorschoten Voor Elkaar Reglement raad van toezicht Voorschoten Voor Elkaar Artikel 0. Preambule De governancecode Sociaal Werk Nederland is de basis voor het reglement van de raad van toezicht en de leidraad voor het handelen

Nadere informatie

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008.

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Bestuursreglement Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Artikel 1 Status en inhoud van het reglement 1. Dit reglement is opgesteld

Nadere informatie

Zorgbrede Governancecode 2017 of een daarvoor in de plaats tredende regeling

Zorgbrede Governancecode 2017 of een daarvoor in de plaats tredende regeling REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR STICHTING RADAR ("Radar") Artikel 1 Definities Governancecode Raad van Bestuur Raad van Toezicht Statuten Zorgorganisatie Zorgbrede Governancecode 2017 of een daarvoor in de

Nadere informatie

Bestuursreglement. Bestuursreglement Stichting Verpleeghuis het Parkhuis Vastgestelde versie 15 april 2014 Pagina 1 van 6

Bestuursreglement. Bestuursreglement Stichting Verpleeghuis het Parkhuis Vastgestelde versie 15 april 2014 Pagina 1 van 6 Bestuursreglement Vastgestelde versie 15 april 2014 Pagina 1 van 6 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: - Bestuur: de raad van bestuur van Stichting Verpleeghuis Het Parkhuis - Raad van Toezicht:

Nadere informatie

DIRECTIESTATUUT (versie september 2016)

DIRECTIESTATUUT (versie september 2016) DIRECTIESTATUUT (versie september 2016) Artikel 1. In dit statuut wordt verstaan onder a. directiestatuut: een reglement met taken en bevoegdheden van het College van Bestuur en de van bestuurswege gemandateerde

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van toezicht van De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs

Toezichtkader Raad van toezicht van De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs Toezichtkader Raad van toezicht van De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal openbaar onderwijs Inleiding. Vanaf 1 augustus 2011 zijn bij De Haagse Scholen, stichting voor primair en speciaal

Nadere informatie

1. Positionering Raad van Toezicht in de stichting

1. Positionering Raad van Toezicht in de stichting Reglement Raad van Toezicht Stichting GGNet, opgemaakt op grond van artikel 24 van de statuten van GGNet en in onderstaande vorm vastgesteld in de vergadering van de Raad van Toezicht d.d. 9 september

Nadere informatie

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van de mandaatregeling 3. Artikel 3 Taken en bevoegdheden bestuur 3

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van de mandaatregeling 3. Artikel 3 Taken en bevoegdheden bestuur 3 Managementstatuut Stichting SWV-VO Bergen op Zoom e.o. INHOUD Vaststellingsdatum managementstatuut 1 Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel 2 Vaststelling en wijziging van de mandaatregeling 3 Artikel 3

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT SAMENWERKINGSVERBAND PO SWV 30.06

MANAGEMENTSTATUUT SAMENWERKINGSVERBAND PO SWV 30.06 MANAGEMENTSTATUUT SAMENWERKINGSVERBAND PO SWV 30.06 Artikel 1 - Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder: Vereniging: de Vereniging Samenwerkingsverband PO 30.06; Algemene vergadering:

Nadere informatie

Raad van Toezicht Reglement

Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht Reglement Artikel 1. Structuur 1. De raad van toezicht houdt toezicht op de bestuurder(s) en op de algemene gang van zaken in de stichting Centrale Dierenambulance Amsterdam (hierna Dierenambulance)

Nadere informatie

Reglement voor de raad van toezicht

Reglement voor de raad van toezicht Reglement voor de raad van toezicht In dit reglement wordt onder vereniging verstaan de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs op Walcheren. De statuten zijn de statuten van de vereniging. Artikel

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR KINDERRIJK Inclusief bijlage stroomschema besluitvorming

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR KINDERRIJK Inclusief bijlage stroomschema besluitvorming 1 Begripsbepaling REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR KINDERRIJK Inclusief bijlage stroomschema besluitvorming 1.1 In dit reglement van de Raad van Bestuur wordt verstaan: a) KinderRijk: Stichting KinderRijk gevestigd

Nadere informatie

Reglement voor. Raad van Toezicht Raad van Bestuur Managementteam. Versa Welzijn Vastgesteld tijdens de bestuursvergadering van 4 november 2009

Reglement voor. Raad van Toezicht Raad van Bestuur Managementteam. Versa Welzijn Vastgesteld tijdens de bestuursvergadering van 4 november 2009 Reglement voor Raad van Toezicht Raad van Bestuur Managementteam Versa Welzijn Vastgesteld tijdens de bestuursvergadering van 4 november 2009 HW/ir/1747 TOELICHTING Stichting Versa Welzijn kent op basis

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE STICHTING CKE

REGLEMENT VAN DE STICHTING CKE REGLEMENT VAN DE STICHTING CKE 1. Algemeen. 1.1. Met dit reglement wordt uitvoering gegeven aan artikel 26 van de statuten van de Stichting Centrum voor de Kunsten Eindhoven (hierna: CKE). 1.2. In dit

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD van TOEZICHT Stichting EduDivers. Amsterdam. Vastgesteld op 19 mei 2017

REGLEMENT RAAD van TOEZICHT Stichting EduDivers. Amsterdam. Vastgesteld op 19 mei 2017 REGLEMENT RAAD van TOEZICHT Stichting EduDivers Amsterdam Vastgesteld op 19 mei 2017 1 Inhoud Artikel 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 2 Taken en bevoegdheden... 3 Artikel 3 Tegenstrijdig belang... 4

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Toezicht van de Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Veenendaal

Reglement voor de Raad van Toezicht van de Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Veenendaal Reglement voor de Raad van Toezicht van de Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Veenendaal Definitief, 27 april 2011 BEGRIPSBEPALINGEN Raad: de raad van toezicht van de Stichting voor Christelijk

Nadere informatie

Bestuursreglement Stichting ROC TOP te Amsterdam

Bestuursreglement Stichting ROC TOP te Amsterdam Maart 2019 Bestuursreglement Stichting ROC TOP te Amsterdam Artikel 1. Algemeen 1. Dit bestuursreglement is gebaseerd op de statuten, de Wet Educatie en Beroepsonderwijs en de branchecode Goed bestuur

Nadere informatie

DE CITO GOVERNANCE CODE 1

DE CITO GOVERNANCE CODE 1 DE CITO GOVERNANCE CODE 1 1. NALEVING EN HANDHAVING VAN DE CODE 1.1 Elke substantiële verandering in de corporate governance structuur van Cito en in de naleving van de Cito Governance Code wordt onder

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT NOC*NSF. 1.1 In dit Reglement van het Bestuur van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd:

BESTUURSREGLEMENT NOC*NSF. 1.1 In dit Reglement van het Bestuur van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd: BESTUURSREGLEMENT NOC*NSF Artikel 1 Definities 1.1 In dit Reglement van het Bestuur van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd: Algemeen Directeur : de statutair directeur, bedoeld in artikel

Nadere informatie

Governance Code 2018

Governance Code 2018 Governance Code 2018 Stichting Federatie van Zorginstellingen ALGEMEEN 1. De Governance Code 2018, kortweg de code, is tot stand gekomen op initiatief van Stichting Federatie van Zorginstellingen. De code

Nadere informatie

Directiereglement. reglement Stichting Burgerkracht Limburg

Directiereglement. reglement Stichting Burgerkracht Limburg 1 Directiereglement reglement Stichting Burgerkracht Limburg Inleiding Conform artikel 10 van de statuten van Stichting Burgerkracht Limburg heeft de directeur/bestuurder van de organisatie een reglement

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Havensteder

Reglement bestuur Stichting Havensteder Reglement bestuur Stichting Havensteder Dit reglement is krachtens artikel 7 lid 3 van de statuten door het bestuur van Stichting Havensteder vastgesteld op 6 september 2011, na goedkeuring door de raad

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht I LEDEN, BENOEMING VAN LEDEN, ONAFHANKELIJKHEID EN TEGENSTRIJDIGE BELANGEN Artikel 1 1. De Hogeschool kent een Raad van Toezicht bestaande uit tenminste vijf en ten hoogste

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur

Reglement College van Bestuur Reglement College van Bestuur 27 maart 2016 Versie Januari 2012 Artikel 1 Begripsbepalingen In dit artikel wordt verstaan onder: Stichting: de Stichting Aeres Aeres Groep: de (onderwijs)instellingen die

Nadere informatie

Voorbeeld directiereglement bij het BV met Raad van Commissarissen-model

Voorbeeld directiereglement bij het BV met Raad van Commissarissen-model Voorbeeld directiereglement bij het BV met Raad van Commissarissen-model Begripsbepaling Artikel 0 In dit reglement wordt verstaan onder: 0.1 De vennootschap : De vennootschap voor XX in XX; 0.2 De statuten

Nadere informatie

Bestuursreglement. Stichting VELISON WONEN

Bestuursreglement. Stichting VELISON WONEN Bestuursreglement Stichting VELISON WONEN Status: Definitief Versie: 28 februari 2014 Versie: Aangepast 1 september 2014 Bestuursreglement stichting Velison Wonen, versie 1 september 2014 1 Doel en reikwijdte

Nadere informatie