Bijdrage van de Swollwachtfractie bij de algemene beschouwingen voor de begroting 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijdrage van de Swollwachtfractie bij de algemene beschouwingen voor de begroting 2018"

Transcriptie

1 Bijdrage van de Swollwachtfractie bij de algemene beschouwingen voor de begroting 2018 Bekijk situaties van verschillende kanten en je zult meer openstaan voor wat andere zeggen. Dalai Lama Zwolle, d.d. 10 november 2017 De Swollwachtfractie: Silvia Bruggenkamp, Marcel Mulder, Jeffrey Satoor de Rootas en William Dogger. 1.

2 Voorzitter, leden van het College, collegae raadsleden, dames en heren, vandaag behandelen wij de laatste begroting van de huidige coalitie Christen Unie, PvdA, VVD en D 66. Voordat ik hier de bijdrage van de Swollwachtfractie zal uitspreken wil ik eerst alle ambtenaren van de gemeente Zwolle bedanken voor hun betrokkenheid en bijdrage het afgelopen jaar aan de publieke zaak van- en voor Zwolle. De ambtenaren die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van deze begroting wil ik in het bijzonder bedanken voor het vele werk wat weer is verzet om deze begroting gereed te krijgen en te presenteren. Voorzitter dit is de laatste begroting van dit College. Dat vraagt om een beschouwing over de achterliggende- bijna vier jaar- en vanzelfsprekend een doorkijk na 21 maart Dit College en deze Raad is gestart in nog een periode van crisis en daarbinnen met behoorlijke verschralingen van budgetten. Er moesten moeilijke en gevoelige keuzes gemaakt worden. Vele discussie hebben wij gezamenlijkoppositie en coalitie- gevoerd over de gemaakte keuzes en van onze kant soms heel scherp op de inhoud maar wel altijd met respect. Voorzitter, trots zijn wij ook. Trots zijn wij hoe onze ambtenaren, het College, sociale partners in de stad en de gemeenteraad in gezamenlijkheid mooie resultaten hebben neergezet op het gebied van de transities van zorg en welzijn en daarbinnen het kwartier maken en het opzetten van de Sociale Wijkteams. 2.

3 Een megaklus en een boeiende periode, een periode waarbinnen wij hebben kunnen leren- met vallen en opstaanen met daarbij de intentie om de dienstverlening aan kwetsbare mensen nog verder en beter uit te bouwen. Voorzitter, de begroting die nu voorligt is solide van opzet maar ook opgebouwd met keuzes die de Swollwachtfractie in sommige opzichten anders zou hebben gemaakt. Dit laatste zal u niet vreemd in de oren klinken omdat wij u dit ook hebben aangegeven in de aanloop naar deze begroting- bij zowel de behandeling van de voorjaarbrief als bij de behandeling van de Perspectief Nota eerder dit jaar. Maar dat gezegd hebbende kunnen wij wel achter incidentele keuzes staan die u in deze begroting heeft opgenomen en zijn wij enthousiast over de structurele financiële keuzes die worden voorgesteld op de dossiers van de energietransitie en de klimaatadaptatie. Voorzitter zorgen en risico s zijn er ook, wat bijvoorbeeld blijkt uit de financiële disbalans die is ontstaan op de jeugdhulp- waar u een Rijkskorting hersteld en compenseert met zo n 2 mio Euro, en de grote zorgen en risico s die zich voordoen op de ontstane tekorten op de bijstand. U anticipeert daar in eerste aanleg goed op, maar denkt de toekomstige risico s voor een groot deel op te kunnen vangen met het intensiveren van perspectiefprojecten op werk en daarmee jaarlijks 1,4 mio Euro op budget niveau te kunnen compenseren. 3.

4 Als we kijken dat de bijstandsgerechtigden in Zwolle niet afneemt maar helaas groeit, dan vraag ik hierbij aan de portefeuillehouder sociale zaken welk concreet perspectief u op dit dossier uw opvolger na de verkiezingen in maart 2018 gaat meegeven? Voorzitter ik gaf eerder in mijn betoog aan, dat deze begroting in technische zin solide van opzet is maar geeft ook blijk van weinig ondernemendheid om o.a. de problemen op de sociale portefeuilles echt op te lossen. Ik noemde net al de zorgen die er zijn met de groei van het aantal bijstandsgerechtigden en de nog steeds toenemende armoede in onze stad waaronder armoede onder vele kinderen. Maar ik noem toch ook maar weer, de forse bezuinigingen welke enkele jaren zijn ingezet op de transitie dossiers zorg en welzijn- bezuinigingen die amper zijn gecompenseerd. De financiële correcties of impulsen op zorg en welzijn die de afgelopen 3.5 jaar door dit College zijn gemaakt, zijn slechts een druppel op de gloeiende plaat dan wel waren een hele kleine sigaar uit eigen doos. De weerklank uit de samenleving van mensen die hulpbehoevend zijn- onderbouwen dit met dagelijks voordoende casuïstiek en feiten. En voorzitter, ik kan het niet vaak genoeg benoemen, ook zien we helaas dat er nog te veel stadsgenoten geen voordeel hebben bij de aantrekkende economie. Vele goede intenties ten spijt zien we helaas dat werkeloze 50 plussers en mensen met een beperking nog maar mondjesmaat aan een betaalde baan komen wat ook vaak weer leidt tot sociale malaise. 4.

5 Voorzitter, van de sociale portefeuilles gaan we over naar de fysieke portefeuilles. Wij vinden het heel goed om te zien, dat er in fysiek opzicht geïnvesteerd wordt in het versterken van het centrumgebied maar ook in de wijkwinkelcentra en aanloopstraten. Ook hopen wij dat u een goede invulling geeft aan de casus Wilhelminasingel, een invulling die recht doet aan de vraag van de buurtbewoners. Motie 19 van het CDA, Swollwacht en GroenLinks pleit daarvoor! Voorzitter wij zijn verheugd dat- waar overigens de Swollwachtfractie ook heel vaak voor heeft gepleit- er reserveringen zijn gemaakt voor het aanpakken van verkeersonveilige plekken in onze stad. Nu nog handhaven tegen snelheidsovertreders in de 30 km zones- veelal in de kinderrijke buurten- en dan kan de Swollwachtfractie hierover helemaal tevreden zijn. Voorzitter vorige week hebben wij in dit huis nog gesproken over de nieuwe omgevingsvisie. Een mooi en belangrijk onderwerp over hoe Zwolle op zowel fysiek als sociaalniveau een toekomstige invulling moet gaan krijgen. En voorzitter, laten we die invulling vooral- en ik herhaal vooral- samen maken dus samen met de Zwolse inwoners. Ik daag daarbij mijn collegae lijsttrekkers uit om in aanloop naar de aanstaande verkiezingen de inwoners van Zwolle alvast uw politieke denkrichting duidelijk te maken, bijvoorbeeld over hoe u de gewenste versnelling van woningaanbod nadere vorm wenst te geven, en dan vooral waar u de forse uitbreiding van wooncapaciteit wenst na de voltooiing van Stadshagen. 5.

6 Overigens heeft Swollwacht en de SP als enigen deze keuze enkele jaren geleden al gemaakt, nu u nog! Maar ook is duidelijkheid gewenst waar uw partij voor staat op het gebied van de noodzakelijke energietransitiebijvoorbeeld wel of geen hoge windmolens van 125 meter hoogte plaatsen in het stedelijk gebied en/of in waardevolle mooie en bijzondere buitengebieden van Zwolle. Ons standpunt daarover is u ook duidelijk, geen windmolens!. Voorzitter, dierenwelzijn. Compliment voor de wethouder dat dierenwelzijn- en de onderhanden zijnde activiteiten op het gebied van dierenwelzijn- ruim aandacht heeft gekregen in deze begroting. Daar zijn we erg content mee! Daarmee laat het bestuur van Zwolle zien dat Zwolle het welzijn van dieren in haar stad serieus neemt en het geeft ons allen in de basis een mooie kans om het dierenwelzijn in Zwolle nog verder uit te bouwen. Aan dat verder uitbouwen zal de Swollwachtfractie- bij de besluitvorming van deze begrotingwederom een bijdrage leveren door indiening van enkele dierenwelzijnsmoties. Voorzitter als we terugkijken zijn er in de ogen van de Swollwachtfractie tijdens de zittingstermijn van dit College ook enkele minder goede keuzes gemaakt. Ik denk dan aan het nog steeds niet volledig openstellen van supermarkten en winkels op de zondagen terwijl wij allen weten dat dit na 21 maart toch anders zal zijn. 6.

7 Maar voorzitter ik denk ook aan forse overschrijdingen van budgetten op projecten- zoals bijvoorbeeld bij de nieuwe Bibliotheek en op dienstverlening- vorige week nog besproken- bij het Shared Service Center. Maar als ik aan hele slechte keuzes denk- dan denk ik aan het sluiten van het Zwols Stedelijk Museum en aan het niet ondersteunen van de sociale tegenbegroting 2 jaar geleden van de SP, GroenLinks en Swollwacht, als de Raad deze tegenbegroting destijds had aangenomen, dan had onze stad op de dossiers armoede, zorg en welzijn er nu echt beter voorgestaan! Maar voorzitter aan het voornoemde kan nog meer met een dikke onvoldoende worden toegevoegd, namelijk de gebrekkige informatie aan- en de slechte communicatie met de Zwolse inwoners op tal van onderwerpen. Inwoners voelen zich veelal slecht gehoord en voelen zich bij vele stedelijke kwesties niet serieus genomen en dat is heel slecht, slecht voor een gemeente die mooie uitspraken- zoals als: samen maken wij de stad- tot holle frasen maakt en slecht voor de geloofwaardigheid van de politiek. Voorzitter fouten maken mag en is menselijk maar als het openbaar bestuur niet wil leren van haar fouten dan is dat schadelijk! Voorzitter afrondend, binnen twee weken zal Swollwacht een super amendement presenteren voor uw huidige beleid, namelijk ons verkiezingsprogramma

8 Voorzitter tot slot, wij geven onze bijdragen op begrotingen altijd een titel mee. Dit keer hebben wij niet gekozen voor een titel maar geven wij u een wijze en doordachte uitspraak mee, een wijze uitspraak van de Dalai Lama. Deze luidt: bekijk situaties van verschillende kanten en je zult meer openstaan voor wat andere zeggen! Dank u wel. 8.

Betoog Swollwachtfractie Perspectiefnota

Betoog Swollwachtfractie Perspectiefnota Betoog Swollwachtfractie Perspectiefnota 2018-2021 Zwolle, 26 juni 2017 Voorzitter, vandaag behandelen wij de perspectiefnota, de laatste perspectiefnota van het huidige College. In onze bijdrage hebben

Nadere informatie

Met als titel: Zagen!

Met als titel: Zagen! Bijdrage Swollwachtfractie PPN d.d. 20 juni 2016 Met als titel: Zagen! Voorzitter, college leden, collega s van de raad, dames en heren, vandaag behandelen wij de perspectiefnota van het College. De titel

Nadere informatie

Bijdrage van de Swollwachtfractie bij de algemene beschouwingen voor de begroting 2017

Bijdrage van de Swollwachtfractie bij de algemene beschouwingen voor de begroting 2017 Bijdrage van de Swollwachtfractie bij de algemene beschouwingen voor de begroting 2017 Zwolle, De Swollwachtfractie: Silvia Bruggenkamp, Cemal Yildirim, Marcel Mulder en William Dogger. Met als titel:

Nadere informatie

Politieke beschouwingen 2015/2016

Politieke beschouwingen 2015/2016 Politieke beschouwingen 2015/2016 Zwolle, 13 november 2016 Voorzitter, Nederland krabbelt langzaam uit de crisis! Toch zien wij dat er nog veel Zwolse burgers zijn die niet of nauwelijks profiteren van

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota Zaltbommel 2015, 26 juni Voorzitter, Voor ons ligt de voorjaarsnota 2015. Een voorjaarsnota die voortbouwt op de afgelopen raadsperiode. Het CDA vindt dat het College complimenten verdient voor het werk over die afgelopen raadsperiode.

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

Initiatief voorstel D66 en GL

Initiatief voorstel D66 en GL Initiatief voorstel D66 en GL Titel Nota dierenwelzijn Oostzaan Nummer 12/68 Datum 6 december 2012 Programma Leefomgeving Fase Onderwerp Dierenwelzijn Fractie D66 en GroenLinks Portefeuillehouder E.J.

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 6 juli 2017 Commissievergadering d.d. : 13 juni 2017 Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder R. Kruijswijk Programmaonderdeel : 801.

Nadere informatie

Uitgesproken op vrijdag 9 november 2018 door Silvia Bruggenkamp. Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren.

Uitgesproken op vrijdag 9 november 2018 door Silvia Bruggenkamp. Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren. Bijdrage Swollwacht Begroting 2019 Uitgesproken op vrijdag 9 november 2018 door Silvia Bruggenkamp De keuzes van vandaag bepalen het Zwolle van morgen Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden,

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA

Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA Wouter Bos heeft gezegd dat de PvdA fouten heeft gemaakt tijdens de campagne in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Wat vindt men hiervan? Wat is

Nadere informatie

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter,

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter, Gemeenteraad 10 juni 2015 11. Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota 2015 Voor 2016 voorziet deze gemeente inkomsten en uitgaven van ruim 6,6 miljard euro. Ook al ligt een groot deel daarvan al vast:

Nadere informatie

Op naar de verkiezingen

Op naar de verkiezingen Tekst algemene Beschouwingen begrotingsraad, 02-11-2017 Op naar de verkiezingen Voorzitter, Het coalitieakkoord van D66, VVD en CDA loopt op zijn eind. Tijd om te kijken waar we staan. Het college geeft

Nadere informatie

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode.

Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. PvdA Venlo Begroting 2014-2017 Venlo, 7 November 2013 Voorzitter; Vandaag behandelen we de laatste begroting van deze coalitieperiode. Voorzitter, deze begroting kunnen wij op hoofdlijnen goedkeuren. Het

Nadere informatie

draadswijzer week 01 Zwolle

draadswijzer week 01 Zwolle draadswijzer week 01 Zwolle Agenda Raadsplein Maandag 11 januari 2016 Raadzaal Besluitvormingsronde 19.30 uur Start besluitvormingsronde met de volgende hamerstukken: - Nota van Uitgangspunten MPV 2016*

Nadere informatie

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016.

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. 1 2 3 a Omschrijving van het voorstel Opening en mededelingen. Vaststelling van de agenda Programmabegroting 2017 Algemene beschouwingen Besluit Mevr. Rachak,

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

Naar een stabiel en daadkrachtig college van burgemeester en wethouders voor Zwolle

Naar een stabiel en daadkrachtig college van burgemeester en wethouders voor Zwolle Informatieverslag en advies informateur Naar een stabiel en daadkrachtig college van burgemeester en wethouders voor Zwolle 1. Verkiezingsuitslag 19 maart 2014 De uitslag van de verkiezingen voor de gemeenteraad

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen,

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen, Nieuwjaarstoespraak 3 januari 2012 Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met u van harte welkom te heten op deze derde dag van het nieuwe jaar. De eerste maal dat wij hier in het nieuwe Stadshuis deze nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

Algemene beschouwingen 2014

Algemene beschouwingen 2014 Algemene beschouwingen 2014 Voorzitter, dit is de eerste begroting van deze bestuursperiode. De lijnen voor de komende vier jaar worden uitgezet. Voor onze fractie en deze fractievoorzitter is het ook

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

kennis te nemen van de beantwoording van de artikel 45 vragen die de Swollwacht-fractie heeft gesteld over verkeersveiligheid.

kennis te nemen van de beantwoording van de artikel 45 vragen die de Swollwacht-fractie heeft gesteld over verkeersveiligheid. Overdracht College-Raad Datum 14 april 2016 onderwerp Beantwoording artikel 45 vragen Swollwacht- Verkeersveiligheid portefeuillehouder Filip van As informant Bloemhof, I (Ilse) 2028 eenheid/afdeling Expertisecentrum

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen. Tweede Kamer, 54e vergadering, Donderdag 14 februari 2008 Algemeen Concurrentievermogen Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Nadere informatie

draadswijzer week 04 Zwolle

draadswijzer week 04 Zwolle draadswijzer week 04 Zwolle Agenda Raadsplein Maandag 1 februari 2016 Raadzaal Informatieronde 19.30 uur Start informatieronde met aan het begin de mogelijkheid voor inwoners om in te spreken over onderwerpen

Nadere informatie

Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren;

Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren; Algemene beschouwingen bij de Perspectiefnota 2020 2023 Uitgesproken door Silvia Bruggenkamp op 24 juni 2019 Voorzitter, leden van het College, collega raadsleden, dames en heren; De eerste Perspectiefnota

Nadere informatie

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden.

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden. De gemeenteraad van 's-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : J. Pawiroredjo Uw kenmerk : - Tel. : (073) 615 5675 Ons kenmerk : BAZ/BO Fax : Datum : 22 februari 2017 E-mail : j.pawiroredjo@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Voorzitter, leden van de raad, college en andere belangstellenden en luisteraars via radio SIRIS.

Voorzitter, leden van de raad, college en andere belangstellenden en luisteraars via radio SIRIS. Algemene beschouwingen Begroting 2019 Leefbaar Asten Samen zetten we er onze schouders onder Voorzitter, leden van de raad, college en andere belangstellenden en luisteraars via radio SIRIS. Vandaag behandelen

Nadere informatie

Reserve sociaal Domein

Reserve sociaal Domein Begroting 2019 Al een aantal maanden wordt de raad door dit college aan het lijntje gehouden voor wat betreft het sluitend maken van het financieel meerjarenperspectief. In het coalitieakkoord, in uw mail

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Versienummer Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp V4 Portefeuillehouder Ed Anker Informant Jan-Willem Dollekamp Eenheid/Afdeling Ontwikkeling / OWS

Nadere informatie

Perspectiefnota. ( )

Perspectiefnota. ( ) Perspectiefnota. (30-06-2016) Voorzitter, Dames en Heren, Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren bedanken voor hun inzet om deze PN tot stand te brengen. Ook dit jaar ligt er weer

Nadere informatie

Spreektekst Begroting 2018 (Margot Kraneveldt, 30 oktober 2017) Voorzitter,

Spreektekst Begroting 2018 (Margot Kraneveldt, 30 oktober 2017) Voorzitter, Spreektekst Begroting 2018 (Margot Kraneveldt, 30 oktober 2017) Voorzitter, Alles van waarde is weerloos, zegt Lucebert in zijn gedicht De zeer oude zingt. Een prachtige strofe, altijd actueel. Niet alleen

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Vijfde nieuwsbrief. Terugblik op de verkiezingen. CDA nieuwsbrief 28 mei Met daarin:

Vijfde nieuwsbrief. Terugblik op de verkiezingen. CDA  nieuwsbrief 28 mei Met daarin: CDA e-mail nieuwsbrief 28 mei 2010 Vijfde nieuwsbrief Met daarin: Terugblik op de verkiezingen De nieuwe fractie is er klaar voor! Wij krijgen een vlag en wapen van West- Friesland Onderzoek bureau Berenschot

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 452 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 452 Agendapunt: 8 ONDERWERP Bulk, Petra PUZA S2 RAD: RAD130130 2013-01-30T00:00:00+01:00 BW: BW121218 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 30 januari 2013 Portefeuillehouder : A.A.M.M. Heijmans Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Datum 2 mei 2018 Behandeld door Cass Kamp

Datum 2 mei 2018 Behandeld door Cass Kamp Maatschappelijke ondersteuning Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl Internet www.venray.nl KvK-nummer 14132389 IBAN IBAN

Nadere informatie

Betoog VOV Begroting 2017

Betoog VOV Begroting 2017 Betoog VOV Begroting 2017 (Eerste termijn in raadsvergadering 10 november 2016) Voorzitter, Bij de behandeling van de afronding Rotbrink en bij de behandeling van de kadernota heeft de VOV-fractie reeds

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen.

Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen. Algemene beschouwingen met betrekking tot de begroting 2015 van de gemeente Schinnen Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen. Na de gemeenteraadsverkiezingen is de

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

De Bilt - Maartensdijk

De Bilt - Maartensdijk De Bilt - Maartensdijk Nieuwsbrief november 2016 In deze nieuwsbrief: - Algemene Ledenvergadering woensdag 7 december 2016 - Update Ledenadministratie - Special: CDA-bijdrage bij behandeling Begroting

Nadere informatie

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Perspectiefnota 2017

Pers. Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Perspectiefnota 2017 Afschrift aan: VVD-leden Pers Brunssum, 12 juli 16 Betreft: Woordmelding VVD fractie bij de Perspectiefnota 2017 Geachte burgers van Brunssum, geachte collega raadsleden, geacht college van B en W, geachte

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda.

Op 10 november jl. heeft uw raad een motie aangenomen om te overleggen met ondernemers en stakeholders over de zondagsopenstelling in Gouda. Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum Gemeenteraad Resultaten consultatie koopzondagen 1 Burgemeester en wethouders 0182-588121 4 maart 2013 Memo Op 10 november jl. heeft uw raad een

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Wethouder Van Balken is verlaat vanwege werkverplichtingen 2 Vaststelling van de agenda De agenda

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 31 mei 2016 onderwerp Perspectiefnota 2017-2020 portefeuillehouder informant Dreven, A van (Adila) 2267 eenheid/afdeling Concernstaf CSADV Voorgesteld besluit raad 1. De perspectiefnota

Nadere informatie

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad Raadsplein besluitvormend Datum 4 april 2016 onderwerp Beleid t.a.v. dieren en huislijk geweld portefeuillehouder Filip van As informant Kruizinga, M (Marco) 2405 eenheid/afdeling Expertisecentrum ECA

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 8 maart 2018 Commissievergadering d.d. : 21 februari 2018 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder N. Heijink Programmaonderdeel : 501.

Nadere informatie

Alternatieve begroting

Alternatieve begroting Alternatieve begroting 2019 2022 CDA fractie Twenterand: Frouwke Bramer Mayke Smelt Roswitha Uitslag Bertus Akse Henk Kerkdijk Jan Kuilder Alternatieve begroting 2019-2022 -1-9/10/2018 Verantwoord investeren

Nadere informatie

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief

Openbaar. Onderwerp Deelname Stichting Economie & Werk. Portefeuillehouder J. Zoetelief Openbaar Onderwerp Deelname Stichting RvN@ Programma BW-nummer Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Met onze deelname in de Stichting Rijk van Nijmegen (RvN@) willen we samen met

Nadere informatie

Begroting 2017 Wie als een dubbeltje wordt geboren, heeft weinig kans om een kwartje te worden in Bergen op Zoom

Begroting 2017 Wie als een dubbeltje wordt geboren, heeft weinig kans om een kwartje te worden in Bergen op Zoom Begroting 2017 Wie als een dubbeltje wordt geboren, heeft weinig kans om een kwartje te worden in Bergen op Zoom Beste voorzitter, toeschouwers op de publieke tribune en luisteraars thuis. Allereerst willen

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel 52 koopzondagen

Initiatiefvoorstel 52 koopzondagen Inleiding Initiatiefvoorstel 52 koopzondagen Op 21 mei 2013 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die anticipeerde op de wijzigingen in de Winkeltijdenwet per 1 juli 2013. Deze wijzigingen zijn inmiddels

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Samenvatting Van de Leidenaren geeft 51% aan bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders. Vier op de tien Leidenaren weet taken van

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar 1. Plan van aanpak statushouders Versienummer 1 Portefeuillehouder K. Sloots

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar 1. Plan van aanpak statushouders Versienummer 1 Portefeuillehouder K. Sloots Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Plan van aanpak statushouders Versienummer 1 Portefeuillehouder K. Sloots Informant Marc Stevens Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Telefoon (038) 498 2212

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

National Elections for the House of Representatives 2010

National Elections for the House of Representatives 2010 National Elections for the House of Representatives 2010 Vragenlijst afgenomen in het LISS panel Versie 1.0 Datum december 2010 Auteur(s) Maarten Streefkerk T: +31 13 466 2149 E: M.IJ.C.Streefkerk@uvt.nl

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Belangrijkste cijfers. Doel. Peil-locaties. Organisatie. Opkomst. Resultaten Roosendaalse Peiling 1e uur gratis parkeren Nieuwe Markt

NIEUWSBRIEF. Belangrijkste cijfers. Doel. Peil-locaties. Organisatie. Opkomst. Resultaten Roosendaalse Peiling 1e uur gratis parkeren Nieuwe Markt NIEUWSBRIEF Resultaten Roosendaalse Peiling 1e uur gratis parkeren Nieuwe Markt Doel De fracties van de Nieuwe Democraten, D66 Roosendaal, PvdA en VLP hebben op donderdagmiddag 2 juni 2016 op de Nieuwe

Nadere informatie

Raadsplein besluitvormend

Raadsplein besluitvormend Raadsplein besluitvormend Vergadering d.d. 3 juli 2017 Locatie Raadzaal Aanvang 19.30 Eindtijd 20.15 Voorzitter Drs. H.J. Meijer Griffier/secretaris Drs. A.B.M. ten Have 1. Mededelingen -Speciaal welkom

Nadere informatie

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn.

Graag willen wij als fractie reageren op de beantwoording door het college op de inbreng in de eerste termijn. HENDRIK-IDO-AMBACHT Algemene Beschouwingen Tweede Termijn 9 november 2017 Voorzitter, Vorig jaar moest ik in de tweede termijn starten met mijn excuus aan Mevrouw Vogelaar, die na de eerste termijn gevallen

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven Politieke partijen schrijven op dit moment hun verkiezingsprogramma s. Ze staan daarbij ook open

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

Programmabegroting november Moties aangenomen. Nr. Fractie Onderwerp. Algemeen

Programmabegroting november Moties aangenomen. Nr. Fractie Onderwerp. Algemeen Programmabegroting 2019-2022 12 november 2018 Moties aangenomen Nr. Fractie Onderwerp Algemeen Programma 3- SOCIALE LEEFOMGEVING M6 D66 Kinderraad en jongerendebat M9 SP Staak verzet tegen Abonnementstarieven

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

Verdeling van beleidsportefeuilles

Verdeling van beleidsportefeuilles Verdeling van beleidsportefeuilles Ten behoeve van de administratie van de VNG wordt bij elke bestuurder (wethouders en burgemeesters) geïnformeerd welke beleidsthema s in zijn of haar portefeuille zitten.

Nadere informatie

1. Wat is voor u de belangrijkste motivatie geweest om CDA-lid te worden?

1. Wat is voor u de belangrijkste motivatie geweest om CDA-lid te worden? De zorgparagraaf Het sociale component Het economische beleid Duurzaamheid Onderwijs Het Europees beleid Om actief inbreng te kunnen leveren aan( maatschappelijke) discussies Om actief het verkiezingsprogramma

Nadere informatie

draadswijzer week 03 Zwolle

draadswijzer week 03 Zwolle draadswijzer week 03 Zwolle Agenda Raadsplein Maandag 25 januari 2016 Raadzaal Besluitvormingsronde 19.30 uur Start besluitvormingsronde met de volgende hamerstukken: - Vaststelling bestemmingsplan Buitengebied,

Nadere informatie

Geachte college en geachte collega s en alle aanwezigen.

Geachte college en geachte collega s en alle aanwezigen. Geachte college en geachte collega s en alle aanwezigen. Allereerst dank aan eenieder van de ambtelijke organisatie die ons van veel informatie voorzien heeft. Hetzelfde geldt in nog grotere mate voor

Nadere informatie

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat:

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: PvdA D66 Motie 'Kansen voor ieder kind' GROEN LINKS HAARLEM r i CDA ChristenUnie Actiepartij voor Haarlem De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: Tijdens

Nadere informatie

2e termijn, 28 oktober

2e termijn, 28 oktober 2e termijn, 28 oktober Voorzitter; Voor ons ligt de eerste begroting van dit nieuwe college en het zal niemand verbazen als ik zeg dat de PvdA daar erg tevreden over is. Het is een begroting voor het jaar

Nadere informatie

Vandaag behandelen we de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele manier sluitend krijgen.

Vandaag behandelen we de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele manier sluitend krijgen. Behandeling Programmabegroting 2015 gemeente Almelo (d.d.13 november 20-14) Voorzitter Vandaag behandelen we de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele

Nadere informatie

Verandering kost tijd

Verandering kost tijd Anita Ermers; Fractievoorzitter Prins Bernhardstraat 33 7064 GD Silvolde E a.ermers@oude-ijsselstreek.nl M 06-20 62 53 01 Verandering kost tijd Voorzitter, Samen aan het werk is de titel van de voorliggende

Nadere informatie

Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november 2016 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Veere kan meer dan op de winkel passen alleen kopte de Middelburgse & Veerse Bode van 26 oktober

Nadere informatie

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur.

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. INFORMATIEVERSLAG 1 Inleiding Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad van Enschede mij benoemd tot informateur. Als verkenner heb ik van 26 tot en met 28 maart 2014 al vertrouwelijke gesprekken gevoerd

Nadere informatie

voorstel Informatienota voor de raad Versterken ombudsfunctie Sociaal Domein Versienummer V1.1

voorstel Informatienota voor de raad Versterken ombudsfunctie Sociaal Domein Versienummer V1.1 Informatienota voor de raad Onderwerp Versienummer V1.1 Versterken ombudsfunctie Sociaal Domein Portefeuillehouder Klaas Sloots Informant RM Stevens Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling / OW Telefoon

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 17 april 2018

OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 17 april 2018 OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 17 april 2018 Aanwezig: G.O. van Veldhuizen, burgemeester E.A. Smit (H), loco-gemeentesecretaris E. Eerenberg

Nadere informatie

Verslag van de OPENBARE KAMERRONDE POLITIEKE AVOND van de gemeenteraad van Nijmegen d.d. 14 december 2016

Verslag van de OPENBARE KAMERRONDE POLITIEKE AVOND van de gemeenteraad van Nijmegen d.d. 14 december 2016 Verslag van de OPENBARE KAMERRONDE POLITIEKE AVOND van de gemeenteraad van Nijmegen d.d. 14 december 2016 Aanwezig zijn: de leden: dhr. B.K. van Berkel, dhr. J.V.J. van Deurzen, dhr. T.F.A. van Elferen,

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op!

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! 1 Voorzitter, Dank u wel Geachte leden van de raad, college

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

De VVD vraagt het college om met alle gemeenschappelijke regelingen afspraken gaat maken over het hanteren van een 0-lijn.

De VVD vraagt het college om met alle gemeenschappelijke regelingen afspraken gaat maken over het hanteren van een 0-lijn. In dit nummer: Algemene beschouwingen blz. 1 Windenergie blz. 5 Algemene beschouwingen in de raadsvergadering van 15 juli 2014 In de raadsvergadering van 15 juli is de kadernota 2015 behandeld. Hieronder

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie