Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen."

Transcriptie

1 Tweede Kamer, 54e vergadering, Donderdag 14 februari 2008 Algemeen Concurrentievermogen Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 14 februari 2008 over de Raad voor het concurrentievermogen. Ik deel mee dat de staatssecretaris van Economische Zaken de minister van Economische Zaken vervangt. Voorzitter. Tijdens de Raad voor het concurrentievermogen ligt een voorstel op tafel om, kortgezegd, de vergunningplicht voor de export van wapens en wapencomponenten binnen de Europese Unie af te schaffen. Wapens en onderdelen kunnen dan vanuit Nederland, zonder vergunning, aan andere Europese krijgsmachten en de Defensiegerelateerde industrie verkocht worden. De Europese lidstaten gaan echter alle op eigen wijze om met de gedragscode wapenuitvoer. België en Frankrijk hebben bijvoorbeeld recent nog wapens geleverd aan Tsjaad, terwijl overduidelijk is dat dat land in een grote crisis verkeert en in een spanningsgebied ligt. Naar mijn inschatting zou Nederland onder deze omstandigheid zeker geen vergunning afgeven. Door nu de richtlijnen te versoepelen, kunnen Nederlandse wapens dus ook doorverkocht worden en geëxporteerd naar bestemmingen waar de Nederlandse regering nooit groen licht aan zou geven. Het gaat mij hier nadrukkelijk dus niet om doorvoer, maar om doorverkoop. Dat was een misverstand tijdens het debat met de minister. Ik wil rood licht van dit kabinet zien voor deze versoepeling, in ieder geval nu. Daarom dien ik de volgende motie in. De Kamer, gehoord de beraadslaging, van oordeel dat het uiterst onwenselijk is wanneer wapens en/of wapenonderdelen van Nederlandse makelij zonder Nederlandse zeggenschap via andere Europese lidstaten kunnen worden doorverkocht en geëxporteerd naar onwenselijke bestemmingen; overwegende dat er in de Europese lidstaten geen uniformiteit bestaat over de interpretatie van de gedragscode wapenuitvoer; verzoekt de regering om zich tijdens de Raad voor Concurrentievermogen van 26 februari

2 aanstaande vooralsnog uit te spreken tegen de voorgestelde versoepeling van het vergunningstelsel voor defensiematerieel (22112, nr. 606; fiche 3); verzoekt de regering voorts, de Kamer volledig te informeren over de consequenties van de voorgestelde versoepeling, en gaat over tot de orde van de dag. Deze motie is voorgesteld door het lid Van Velzen. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund. Zij krijgt nr. 175 ( ). Ik hoop dat deze motie vandaag nog in stemming kan worden gebracht. Voorzitter. Wij willen de staatssecretaris verzoeken om meer duidelijkheid te geven. Het fiche is zelf heel onduidelijk. Gisteren kwam tijdens het debat over de Raad voor Concurrentievermogen naar voren dat de regering toch wil voorstemmen, ondanks alle overwegingen van de regering zelf. Die overwegingen zijn voor ons juist reden om pas op de plaats te maken en nu tegen te stemmen. Wij roepen de staatssecretaris daarom op om ervoor te zorgen dat wij die volledige informatie krijgen. In dit soort situaties moet je niet op basis van een heleboel vaagheden toch maar iets doen, zonder dat je de implicaties overziet. Wij willen graag volledige informatie, alvorens wij verder kunnen en ons akkoord hieraan kunnen geven als land. Ik laat het even op mij inwerken. Volgens mij zegt u twee dingen. U wil nu al tegenstemmen. Tegelijkertijd wilt u meer informatie. Wat wilt u nu? Meer informatie en pas daarna definitief beslissen of nu al tegenstemmen? Wij zijn niet per definitie tegen de harmonisatie van de interne markt. Op dit specifieke beleidsterrein van de wapenexport, moet je wel donders zeker weten dat het niet de verkeerde consequenties heeft. Daar willen wij helderheid over hebben. Er bestaat veel onduidelijkheid over het fiche. Kijk maar naar alle overwegingen van de regering en alle vragen die de regering er zelf bij stelt. Wij vinden dat je dan niet moet zeggen dat wij

3 hierin mee gaan, zoals gisteren helder naar voren kwam tijdens het debat over de Raad voor Concurrentievermogen. Wij zeggen dat je er juist op dit onderwerp voor moet zorgen dat je zeker weet dat het geen consequenties heeft die je niet wilt hebben. Pas dan kun je een afweging maken. Ik zeg volgens mij twee dingen die helemaal niet met elkaar in tegenspraak zijn. Eerst willen wij de informatie om goed te kunnen bepalen waar wij nu eigenlijk over beslissen. Die informatie vinden wij nu tekort schieten en dus zeggen wij dat je daar niet voor moet zijn. U weet net zo goed als ik dat wij op dit moment nog helemaal aan het begin van het proces zitten. De vragen en overwegingen van de regering wil zij in het onderhandelingsproces meenemen. Er is helemaal geen besluitvorming aan de orde in de komende dagen. Het gaat er veel meer om op welke manier je die onderhandelingen in moet gaan. En uw vraag is? Mag ik uw oproep zien als een ondersteuning van hetgeen de regering op dit moment wil gaan doen, namelijk helderheid krijgen over deze zaken en daarop later terugkomen? Ik wil die helderheid graag hebben voordat wij überhaupt in een situatie komen dat wij al een pad zijn opgegaan waar wij helemaal niet op willen. Dat is een helder antwoord. De heer Aptroot (VVD): Ik begrijp het niet. Volgens mij heeft mevrouw Besselink op dit punt helemaal geen vragen gesteld tijdens het overleg. Hoe kan zij nu zeggen dat zij niet voldoende informatie heeft? Zij was niet geïnteresseerd in het onderwerp. Loopt zij nu hijgerig achter de SP aan? Nee hoor, gelukkig niet. Deze lijn is al duidelijk ingezet door de heer Van Dam. Wij hebben daar gisteren in de commissie al discussie over gehad. Het is gisteren niet aan de

4 orde gekomen, omdat de heer Van Dam helaas afwezig is. Gelukkig is het VAO aangevraagd en kunnen wij er toch nog op ingaan. En dat mag. Het is niet fraai, maar ik kan het ook niet verbieden. De vergadering wordt enkele minuten geschorst. : Voorzitter. Ik dank de Kamer voor haar inbreng. Laat ik heel duidelijk zijn: je kunt het een pas op de plaats noemen. In ieder geval is het helder dat de commissie voorstellen gaat presenteren. Daarop volgt nog een heel traject; ook wij plaatsen daarbij kritische kanttekeningen; tevens hebben wij heel veel aanvullende vragen. Dit past vooral bij een verdere vereenvoudiging en betere regelgeving. Het is in het geheel geen versoepeling van het vergunningenstelsel voor defensiematerieel, zoals mevrouw Van Velzen aangeeft. Het staat ook nog eens duidelijk in het impact assessment: een vrije markt voor militaire goederen is een brug te ver. Dat moet ook de SP als muziek in de oren klinken. Dit is ook het standpunt van dit kabinet. Er is dus geen sprake van versoepeling van het vergunningenstelsel; er is sprake van een verdere harmonisatie. In dit licht dien ik de motie te ontraden. In de motie staat: verzoekt de regering, zich uit te spreken tegen de voorgesteld versoepeling. Ik heb zojuist aangegeven dat dit niet aan de orde is. Verder staat in de motie: verzoekt de regering, de Kamer voorts te informeren over de consequenties. Natuurlijk zullen wij de Kamer daarover informeren. Ik heb de indruk dat de staatssecretaris blijft hangen op het woord "versoepeling". Ik wil dat wel veranderen in "harmonisatie". Ik heb bezwaar tegen het onderhavige voorstel. Wij vragen de staatssecretaris om ook zijn kritiek en vragen in de Raad aan de orde te stellen en vooralsnog geen groen licht te geven. Volgens mij zitten wij dichter bij elkaar dan de staatssecretaris denkt. Inderdaad zitten wij behoorlijk dicht bij elkaar. Verder vraagt de motie om de Kamer nader te informeren over de consequenties van dat wat voorligt. Volgens mij hoeft de staatssecretaris de motie helemaal niet te ontraden.

5 U kunt de motie intrekken, als ook ik allerlei vragen heb en de Kamer daarover vervolgens informeer. Bovendien is er nog geen besluitvorming aan de orde. De motie is dus volkomen overbodig. Om die reden kan die ontraden worden. Er lijkt sprake te zijn van enige willekeur bij wat volkomen overbodig is en wat een ondersteuning is van uw mening. Als ik u goed beluister, is dat wat in de motie staat precies wat u van plan bent. Als daar licht tussen zit, moet ik de motie zeker in stemming laten brengen. De commissie presenteert een voorstel. Daarna is er een traject waarin bij kritische kanttekeningen plaatsen. Ik zeg niet bij voorbaat dat ik tegen ben. Je zit dan ook niet meer aan tafel om goed te onderhandelen. Zoals gezegd, gaan wij nog een heel traject in en wij zullen u uitgebreid informeren over mogelijke consequenties. Ik ontraad deze motie, omdat daarin staat dat er sprake is van een versoepeling, waartegen wij ons zouden moeten verzetten. Het klopt toch dat de komende week over deze richtlijn helemaal geen besluit genomen kan worden, omdat het alleen maar gepresenteerd wordt in de Raad? Dat klopt. Formeel is er nog geen besluit aan de orde. Daarmee is deze motie sowieso ontijdig. Iedereen kan allerlei redenen hebben om voor of tegen te zijn. "Ontijdig" is ook een reden. De beraadslaging wordt gesloten.

6 2008.jsp#0 Stemmingen concurrentievermogen Aan de orde is de stemming over een motie, ingediend tijdens het debat over de Raad voor Concurrentievermogen, te weten: - de motie-van Velzen over de voorgestelde versoepeling van het vergunningstelsel voor defensiematerieel ( , nr. 175). (Zie vergadering van heden). I Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 20 december 2007 over het wapenexportbeleid.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 20 december 2007 over het wapenexportbeleid. Wapenexportbeleid Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 20 december 2007 over het wapenexportbeleid. Voorzitter. Voor het kerstreces hebben wij met de staatssecretaris van

Nadere informatie

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 en Besluit rechtsbijstand- en toevoegcriteria o Termijn inbreng o Termijn antwoord o stemmingen Aan de

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Aan de orde is de behandeling van: - het verslag van een schriftelijk overleg over de vaste boekenprijs (32641, nr. 16).

Aan de orde is de behandeling van: - het verslag van een schriftelijk overleg over de vaste boekenprijs (32641, nr. 16). Vaste boekenprijs Aan de orde is de behandeling van: - het verslag van een schriftelijk overleg over de vaste boekenprijs (32641, nr. 16). De beraadslaging wordt geopend. Voorzitter. Op 20 december 2011

Nadere informatie

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt;

constaterende dat de Wet passend onderwijs scholen per 1 augustus 2014 een zorgplicht voor elke leerling oplegt; Passend onderwijs Aan de orde is het VAO Passend onderwijs (AO d.d. 18/12). Ik heet de staatssecretaris van harte welkom. Voorzitter. Wij hebben een interessante gedachtewisseling gehad in het algemeen

Nadere informatie

6 Landbouw- en Visserijraad

6 Landbouw- en Visserijraad 6 Aan de orde is het VAO op 27 en 28 juni 2016 (AO d.d. 22/6). Aan de orde is het VAO op 27 en 28 juni 2016 naar aanleiding van een algemeen overleg op 22 juni jongstleden. Ik heet de staatssecretaris

Nadere informatie

De heer Öztürk (PvdA): Voorzitter. Bij de stemmingen onder punt 3, over de begroting van Economische Zaken, houd ik onze motie op stuk nr. 27 aan.

De heer Öztürk (PvdA): Voorzitter. Bij de stemmingen onder punt 3, over de begroting van Economische Zaken, houd ik onze motie op stuk nr. 27 aan. Mededelingen stemmingen Ik verzoek de leden, hun plaatsen in te nemen. Voor wij gaan stemmen, geef ik als eerste het woord aan de heer Öztürk van de Partij van de Arbeid, die een wijziging wil doorgeven

Nadere informatie

Aan de orde zijn de stemmingen. Maar voordat we gaan stemmen, geef ik mevrouw Lodders namens

Aan de orde zijn de stemmingen. Maar voordat we gaan stemmen, geef ik mevrouw Lodders namens Tweede Kamer, 87e vergadering Woensdag 29 mei 2019 Aan de orde zijn de stemmingen. Maar voordat we gaan stemmen, geef ik mevrouw Lodders namens de VVD het woord. Mevrouw Lodders (VVD): Voorzitter. We gaan

Nadere informatie

De voorzitter: Ik heet de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van harte welkom, evenals de mensen op de publieke tribune.

De voorzitter: Ik heet de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van harte welkom, evenals de mensen op de publieke tribune. Pensioenonderwerpen Aan de orde is het VAO Pensioenonderwerpen (AO d.d. 06/11). Ik heet de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van harte welkom, evenals de mensen op de publieke tribune.

Nadere informatie

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet.

Wijziging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand in verband met de verlenging van de werkingsduur van die wet. Hieronder het antwoord van de staatssecretaris van BZK op vragen uit de Kamer over de voorgestelde verlenging van de Experimentenwet Kiezen op Afstand. Van deze tekst zijn twee versies in omloop geweest

Nadere informatie

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de toekomst van de krijgsmacht,

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de toekomst van de krijgsmacht, Stemmingen moties Toekomst van de krijgsmacht Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de toekomst van de krijgsmacht, te weten: de motie-jasper van Dijk over afzien van

Nadere informatie

Tweede Kamer, 96e vergadering, dinsdag 16 juni Stemmingen Erfgoedwet

Tweede Kamer, 96e vergadering, dinsdag 16 juni Stemmingen Erfgoedwet Tweede Kamer, 96e vergadering, dinsdag 16 juni 2015 Stemmingen Erfgoedwet Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Bundeling en aanpassing van regels op het terrein van cultureel

Nadere informatie

5 OJCS-Raad. Aan de orde is het VAO OJCS-Raad (AO d.d. 18/05). en gaat over tot de orde van de dag.

5 OJCS-Raad. Aan de orde is het VAO OJCS-Raad (AO d.d. 18/05). en gaat over tot de orde van de dag. 5 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 18/05). Gelukkig zijn de woordvoerders allemaal aanwezig. Een hartelijk woord van welkom aan de staatssecretaris, in dit geval die van mediazaken. Wij hebben twee sprekers

Nadere informatie

31 Stemmingen moties Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid

31 Stemmingen moties Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 31 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 22 mei 2013 over arbeidsmarktbeleid.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 22 mei 2013 over arbeidsmarktbeleid. Arbeidsmarktbeleid Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 22 mei 2013 over arbeidsmarktbeleid. Ik heet de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van harte welkom, net

Nadere informatie

Tweede Kamer, 49e vergadering, dinsdag 2 februari 2016

Tweede Kamer, 49e vergadering, dinsdag 2 februari 2016 pagina 1 van 5 Tweede Kamer, 49e vergadering, dinsdag 2 februari 2016 Stemmingen STEMMINGEN MOTIES GRONINGEN Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over Groningen, te weten:

Nadere informatie

constaterende dat het adviescollege regeldruk, Actal, heeft geconstateerd dat de kinderopvangsector lijdt onder een hoge mate van regeldruk;

constaterende dat het adviescollege regeldruk, Actal, heeft geconstateerd dat de kinderopvangsector lijdt onder een hoge mate van regeldruk; Kinderopvang Aan de orde is het VAO Kinderopvang (AO d.d. 02/10). Mevrouw Tellegen (VVD): Voorzitter. De minister heeft aangegeven te werken aan het nieuwe toezicht in de kinderopvang. Hierbij ligt de

Nadere informatie

De voorzitter: Ik constateer dat dit wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

De voorzitter: Ik constateer dat dit wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen. Stemmingen Stemmingen Wijziging Paspoortwet Paspoortwet in verband met een andere status van de Nederlandse identiteitskaart, het verlengen van de geldigheidsduur van reisdocumenten en Nederlandse identiteitskaarten,

Nadere informatie

11 Natuurlijke hulpbronnen en conflictgrondstoffen

11 Natuurlijke hulpbronnen en conflictgrondstoffen 11 Aan de orde is het VAO Nederlandse inzet met betrekking tot natuurlijke hulpbronnen en (AO d.d. 22/04). Zeven woordvoerders nemen deel aan dit debat. De eerste die het woord zal voeren, is mevrouw Thieme

Nadere informatie

wapenexportbeleid; vragen van de leden Algra en Schreijer-Pierik (CDA)

wapenexportbeleid; vragen van de leden Algra en Schreijer-Pierik (CDA) Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 30 juni 2003 2020310490 BEB/HIB/HIE 3012678 Onderwerp wapenexportbeleid;

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 449 Voorstel van wet de leden Wilders en Bosma tot intrekking van de goedkeuringswet inzake de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie

Nadere informatie

27 Tbs en forensische zorg

27 Tbs en forensische zorg 27 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 22/06). Ik heet de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie welkom in ons midden. Ik geef de heer Van Nispen van de SP als eerste spreker van de zijde van de Kamer

Nadere informatie

30 Ouderenmishandeling

30 Ouderenmishandeling 30 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 07/10). Ik moet melden dat wij niet aanstaande dinsdag stemmen over de moties die in dit en de hieraan voorafgegane VAO's zijn en worden ingediend, maar in de week erna.

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 22 mei 2013 over het Deltaplan Dementie.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 22 mei 2013 over het Deltaplan Dementie. Deltaplan Dementie Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 22 mei 2013 over het Deltaplan Dementie. Eerder heb ik de minister van VWS al welkom geheten. Ik heet nu ook de staatssecretaris

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Maatschappelijk verantwoord ondernemen en arbeidsomstandigheden in Bangladesh (AO d.d. 19/09).

Aan de orde is het VAO Maatschappelijk verantwoord ondernemen en arbeidsomstandigheden in Bangladesh (AO d.d. 19/09). Arbeidsomstandigheden in Bangladesh Aan de orde is het VAO Maatschappelijk verantwoord ondernemen en arbeidsomstandigheden in Bangladesh (AO d.d. 19/09). Aangezien de minister nog niet aanwezig is, schors

Nadere informatie

8 Kleuteronderwijs. Aan de orde is het VAO Kleuteronderwijs (AO d.d. 13/10).

8 Kleuteronderwijs. Aan de orde is het VAO Kleuteronderwijs (AO d.d. 13/10). 8 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 13/10). Ik heet de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van harte welkom. Ik mag als eerste het woord geven aan de heer Van Gerven van de SP. Terwijl

Nadere informatie

25 Milieuraad. Motie. De Kamer, Aan de orde is het VAO Milieuraad (AO d.d. 3/6).

25 Milieuraad. Motie. De Kamer, Aan de orde is het VAO Milieuraad (AO d.d. 3/6). 25 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 3/6). Ik heet de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van harte welkom en geef mevrouw Ouwehand van de Partij voor de Dieren als eerste spreker het woord. Voorzitter.

Nadere informatie

Schematisch feitenrelaas impactanalyse Wet Open Overheid (d.d. 10 november 2017)

Schematisch feitenrelaas impactanalyse Wet Open Overheid (d.d. 10 november 2017) 1 (d.d. 10 november 2017) Vraag van de commissie: De commissie ontvangt daarom graag alsnog een feitenrelaas waarin schematisch wordt aangegeven welke bewindspersoon, op welk moment, welke beslissing heeft

Nadere informatie

De voorzitter: Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld:

De voorzitter: Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld: Mededelingen Ik deel aan de Kamer mee dat de volgende leden zich hebben afgemeld: Schouten en Gerbrands. Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen. Stemmingen Stemmingen Wijziging van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

29 Decentralisatie Jeugdhulp

29 Decentralisatie Jeugdhulp 29 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 06/10). Ik heet de minister van Veiligheid en Justitie welkom, die zijn collega bij dit onderwerp komt versterken. Er geldt een spreektijd van twee minuten per fractie,

Nadere informatie

en Justitie - de motie-segers/van Toorenburg over het hervatten van de gesprekken met de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers te weten:

en Justitie - de motie-segers/van Toorenburg over het hervatten van de gesprekken met de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers te weten: 19 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2017,

Nadere informatie

6 Landbouw- en Visserijraad

6 Landbouw- en Visserijraad 6 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 29/03). Ik heet de staatssecretaris van Economische Zaken van harte welkom. De spreektijden zijn twee minuten, inclusief het indienen van moties. Ik geef het woord aan

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 12 september 2016 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

14 Biodiversiteit. plaatsing op Appendix I van Cites, waarmee de commerciële jacht op deze soort verboden wordt;

14 Biodiversiteit. plaatsing op Appendix I van Cites, waarmee de commerciële jacht op deze soort verboden wordt; 14 Biodiversiteit Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 15 november 2012 over biodiversiteit. Ik richt een hartelijk woord van welkom aan de staatssecretaris. Er zijn zes

Nadere informatie

31 Wapenexportbeleid. leger ingezet worden in strijd met het internationaal recht, Aan de orde is het VAO Wapenexportbeleid (AO d.d. 11/02).

31 Wapenexportbeleid. leger ingezet worden in strijd met het internationaal recht, Aan de orde is het VAO Wapenexportbeleid (AO d.d. 11/02). 31 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 11/02). Ik heet u allen van harte welkom, in het bijzonder de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking alsmede haar staf. We hebben drie sprekers,

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Armoede-en schuldenbeleid (AO d.d. 27/11).

Aan de orde is het VAO Armoede-en schuldenbeleid (AO d.d. 27/11). Armoede-en schuldenbeleid Aan de orde is het VAO Armoede-en schuldenbeleid (AO d.d. 27/11). Voorzitter. Onlangs werden we geconfronteerd met het bericht dat er ongeveer 400.000 kinderen in armoede leven.

Nadere informatie

5 Alcohol- en tabaksbeleid

5 Alcohol- en tabaksbeleid 5 Aan de orde is het VAO (d.d. 15/02). Voorzitter. Op zich hebben we een goed overleg gehad met de staatssecretaris over het alcoholmatigingsbeleid. Ik ben ook blij dat hij de ambitie heeft uitgesproken

Nadere informatie

10 Armoede-en schuldenbeleid

10 Armoede-en schuldenbeleid 10 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 27/11). Voorzitter. Onlangs werden we geconfronteerd met het bericht dat er ongeveer 400.000 kinderen in armoede leven. Deze regering steekt 100 miljoen euro extra in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 688 Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet handhaving consumentenbescherming en enige andere wetten in verband met de implementatie

Nadere informatie

12 Stemmingen moties Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid

12 Stemmingen moties Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 12 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het

Nadere informatie

12 Stemmingen Onderwijswetten

12 Stemmingen Onderwijswetten 12 Stemmingen Onderwijswetten Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele onderwijswetten in verband met een herziening van de organisatie en financiering van de

Nadere informatie

Den Haag, 3 mei Openbaar gedeelte. 1. Verslag van de vergadering van 15 februari 2017 Voorstel: vaststellen

Den Haag, 3 mei Openbaar gedeelte. 1. Verslag van de vergadering van 15 februari 2017 Voorstel: vaststellen Den Haag, 3 mei 2017 Hierbij nodig ik u uit voor een vergadering van uw commissie op woensdag 10 mei 2017 van 09.30 uur tot uiterlijk 10.15 uur in de Aletta Jacobszaal met de volgende agenda Openbaar gedeelte

Nadere informatie

32 Voornemen tot oprichting Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen

32 Voornemen tot oprichting Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen 32 Aan de orde is het VSO (35008, nr. 2). Aan de orde is het verslag schriftelijk overleg Voornemen tot oprichting Stichting (Kamerstuk 35008, nr. 2). Ik heet de minister van Economische Zaken en Klimaat

Nadere informatie

11 Zorg voor ernstig zieke kinderen

11 Zorg voor ernstig zieke kinderen 11 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 02/04). Ik heet de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van harte welkom, net als alle andere mensen in de zaal aanwezig. Ik geef als eerste het woord

Nadere informatie

27 Accountancy. Aan de orde is het VAO Accountancy (AO d.d. 14/05).

27 Accountancy. Aan de orde is het VAO Accountancy (AO d.d. 14/05). 27 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 14/05). De VVD is blij met de toezegging van de minister in het AO dat het kabinet komt met een voorstel voor verlenging van de verjaringstermijn. Wij zijn benieuwd wanneer

Nadere informatie

Op verzoek van de aanvrager stel ik voor, het debat over de visie op de krijgsmacht van de lijst af te voeren.

Op verzoek van de aanvrager stel ik voor, het debat over de visie op de krijgsmacht van de lijst af te voeren. Mededelingen Ik deel aan de Kamer mee dat er geen afmeldingen zijn. Deze mededeling wordt voor kennisgeving aangenomen. Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan

Nadere informatie

26 Toekomstgericht funderend onderwijs

26 Toekomstgericht funderend onderwijs 26 Aan de orde is het VAO Toekomstgericht funderend onderwijs (AO d.d. 15/01). Deze motie is voorgesteld door het lid Van Meenen. Naar mij Zij krijgt nr. 235 (31293). De heer Van Meenen (D66): Voorzitter.

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 23 juni 2010 over fietsen.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 23 juni 2010 over fietsen. Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 23 juni 2010 over fietsen. De voorzitter: De fietser Atsma neemt bij dit VAO over fietsen plaats in het vak van het kabinet, vanwege

Nadere informatie

De voorzitter: Ik heet de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hartelijk welkom.

De voorzitter: Ik heet de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hartelijk welkom. Voorzitter: Berndsen-Jansen GGZ Aan de orde is het VAO GGZ (AO d.d. 05/06). Ik heet de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hartelijk welkom. De spreektijd per fractie is twee minuten. Ik geef

Nadere informatie

Voorzitter: Van Miltenburg. Mededelingen

Voorzitter: Van Miltenburg. Mededelingen Voorzitter: Van Miltenburg Mededelingen Op de tafel van de Griffier ligt een lijst van ingekomen stukken. Op die lijst staan voorstellen voor de behandeling van deze stukken. Als voor het einde van de

Nadere informatie

7 WWB-onderwerpen en Participatiewet

7 WWB-onderwerpen en Participatiewet 7 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 13/11). Wat een afkortingen weer. Ik heet de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van harte welkom, net als de mensen op de publieke tribune en de mensen

Nadere informatie

13 Dementie. Aan de orde is het VAO Dementie (AO d.d. 07/06). De voorzitter: Ik heet de staatssecretaris van VWS welkom.

13 Dementie. Aan de orde is het VAO Dementie (AO d.d. 07/06). De voorzitter: Ik heet de staatssecretaris van VWS welkom. 13 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 07/06). Ik heet de staatssecretaris van VWS welkom. Voorzitter. Het is hier ongeveer 20 C koeler dan op mijn werkkamer! Ik zal meteen beginnen met het voorlezen van de

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Formele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid van 15 juni 2017 (AO d.d. 07/06).

Aan de orde is het VAO Formele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid van 15 juni 2017 (AO d.d. 07/06). Formele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, 8 juni 2017 Aan de orde is het VAO Formele Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid van 15 juni 2017 (AO d.d. 07/06). Ik zie een grote opkomst op de publieke

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE. Herziening zwangerschapsrichtlijn

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE. Herziening zwangerschapsrichtlijn De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Nadere informatie

Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie. Stemmingen Begroting Veiligheid en Justitie. De heer Voordewind (ChristenUnie)

Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie. Stemmingen Begroting Veiligheid en Justitie. De heer Voordewind (ChristenUnie) Tweede Kamer, 30e vergadering, donderdag 27 november 2014 Stemmingen o o o Stemmingen moties Veiligheid en Justitie Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie Stemmingen Begroting Veiligheid en

Nadere informatie

9 EU-uitbreiding. Aan de orde is het VAO EU-uitbreiding (AO d.d. 11/12).

9 EU-uitbreiding. Aan de orde is het VAO EU-uitbreiding (AO d.d. 11/12). 9 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 11/12). Voorzitter. We hebben met minister Timmermans een algemeen overleg gehad over de uitbreiding van de Europese Unie. Ik dien twee moties in. van mening dat de Europese

Nadere informatie

10 Landbouw- en Visserijraad 9 en 10 oktober 2017

10 Landbouw- en Visserijraad 9 en 10 oktober 2017 10 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 04/10). Aan de orde is het VAO Landbouw- en Visserijraad van 9 en 10 oktober. Een hartelijk woord van welkom aan de minister van Economische Zaken; fijn dat u bij ons

Nadere informatie

2018D01657 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2018D01657 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2018D01657 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft enkele vragen en opmerkingen over de brief van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Mantelzorg / Vrijwilligerswerk (AO d.d. 14/11).

Aan de orde is het VAO Mantelzorg / Vrijwilligerswerk (AO d.d. 14/11). Mantelzorg en vrijwilligerswerk Aan de orde is het VAO Mantelzorg / Vrijwilligerswerk (AO d.d. 14/11). Een hartelijk woord van welkom aan de staatssecretaris. Aan dit korte VAO doen acht leden mee; naar

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

4 Langer zelfstandig wonen

4 Langer zelfstandig wonen 4 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 06/11). Ik heet minister Blok van harte welkom. Voorzitter. We hebben een tijd terug een AO gehad. Dat was ook al een paar keer verplaatst. En nu hebben we het VAO over

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

8 Staat van de Volkshuisvesting/Woningcorporaties

8 Staat van de Volkshuisvesting/Woningcorporaties 8 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 21/06). Aan de orde is het VAO. Als eerste geef ik het woord aan mevrouw Beckerman van de SP, die komt aangerend. Mevrouw Beckerman (SP): Dank u wel, voorzitter. De komende

Nadere informatie

Den Haag, 26 juni 2017

Den Haag, 26 juni 2017 Den Haag, 26 juni 2017 Hierbij nodig ik u uit voor een vergadering van uw commissie op donderdag 29 juni 2017 van 09.30 uur tot uiterlijk 10.15 uur in de Aletta Jacobszaal met de volgende agenda Openbaar

Nadere informatie

8 Kinderopvang. Aan de orde is het VAO Kinderopvang (AO d.d. 12/04).

8 Kinderopvang. Aan de orde is het VAO Kinderopvang (AO d.d. 12/04). 8 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 12/04). Aan de orde is het VAO met als eerste spreker mevrouw Westerveld van GroenLinks. Deze motie is voorgesteld door de leden Westerveld, Gijs van Dijk en Kwint. Naar

Nadere informatie

Verslag Voortgezet Algemeen Overleg WUL

Verslag Voortgezet Algemeen Overleg WUL Verslag Voortgezet Algemeen Overleg WUL 29-01-2013 Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 23 januari 2013 over de Wet uniformering loonbegrip (Wul). De heer Knops (CDA): Voorzitter.

Nadere informatie

De voorzitter: Ik verzoek de leden, in de geest van de heropening van de beraadslaging de spreektijden kort te houden.

De voorzitter: Ik verzoek de leden, in de geest van de heropening van de beraadslaging de spreektijden kort te houden. Uit: Tweede Kamer debat 23 september 2008. (Handelingen 4:219-226 FOMAT Forensisch Medische Associatie Twente Over de NODO-procedure: Aan de orde is de voortzetting van de behandeling van: - het wetsvoorstel

Nadere informatie

9 Zorgverzekeringswet/Risicoverevening

9 Zorgverzekeringswet/Risicoverevening 9 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 04/09 en 23/09). Welkom aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ik geef als eerste het woord aan mevrouw Leijten. Voorzitter. Twee jaar op rij worden wij

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Wetgeving en Juridische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

22 Armoede- en schuldenbeleid

22 Armoede- en schuldenbeleid 22 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 24/09). Ik heet de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van harte welkom. Er hebben zich voor dit debat zes mensen ingeschreven van wie er drie aangegeven

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 417 Kabinetsformatie 2010 Nr. 2 BRIEF VAN DE INFORMATEUR Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Hierbij zend ik u, daartoe

Nadere informatie

46 Stand van zaken rekenen in vo en mbo

46 Stand van zaken rekenen in vo en mbo 46 Aan de orde is het VAO Stand van zaken rekenen in vo en mbo (AO d.d. 17/11). Ik heet de staatssecretaris van Onderwijs van harte welkom. Ik geef als eerste het woord aan de heer Van Meenen van D66.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 779 Wijziging van de Wet kabelbaaninstallaties in verband met Verordening (EU) nr. 2016/424 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart

Nadere informatie

De voorzitter: Een hartelijk woord van welkom aan de minister. Er zijn vijf deelnemers aan dit debat, van wie er twee gaan spreken.

De voorzitter: Een hartelijk woord van welkom aan de minister. Er zijn vijf deelnemers aan dit debat, van wie er twee gaan spreken. Bedrijfslevenbeleid Aan de orde is het VAO Bedrijfslevenbeleid (AO d.d. 19/11). Een hartelijk woord van welkom aan de minister. Er zijn vijf deelnemers aan dit debat, van wie er twee gaan spreken. Mevrouw

Nadere informatie

Bijlage I - Conceptbrief aan de Europese Commissie

Bijlage I - Conceptbrief aan de Europese Commissie Bijlage I - Conceptbrief aan de Europese Commissie CONCEPT Aan de Voorzitter van de Europese Commissie B-1049 Brussel België Onderwerp: Gemotiveerd advies (subsidiariteit) over het EU-voorstel voor een

Nadere informatie

3 Brede Schuldenaanpak/Armoede

3 Brede Schuldenaanpak/Armoede 3 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 14/06). Aan de orde is het VAO, de afronding van een eerder gehouden algemeen overleg. Ik heet welkom de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de woordvoerders

Nadere informatie

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 4 april 2013 over de brand bij Chemie-Pack te Moerdijk.

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 4 april 2013 over de brand bij Chemie-Pack te Moerdijk. Brand Chemie-Pack Moerdijk Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 4 april 2013 over de brand bij Chemie-Pack te Moerdijk. Ik heet de minister van Veiligheid en Justitie en

Nadere informatie

10 Ontwerpwijziging Besluit houders van dieren

10 Ontwerpwijziging Besluit houders van dieren 10 Aan de orde is het VAO Ontwerpwijziging Besluit houders van (AO d.d. 05/06). Mevrouw Thieme (PvdD): Voorzitter. De staatssecretaris is een vrouw met grote ambities voor welzijn. Ik vraag de Kamer deze

Nadere informatie

Den Haag, 10 februari 2017

Den Haag, 10 februari 2017 Den Haag, 10 februari 2017 Hierbij nodig ik u uit voor een vergadering van uw commissie op woensdag 15 februari 2017 van 09.30 uur tot uiterlijk 10.15 uur in de Aletta Jacobszaal met de volgende agenda:

Nadere informatie

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken

Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken Fiche 7: Verordening definitie, presentatie en etikettering gedistilleerde dranken 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel: Verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de definitie, presentatie

Nadere informatie

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

Overzicht en stemmingsuitslagen bij moties Novelle op Herzieningswet

Overzicht en stemmingsuitslagen bij moties Novelle op Herzieningswet Overzicht en stemmingsuitslagen bij moties Novelle op Herzieningswet Dertien moties ingediend bij debat op 9 december 2014. Drie moties verworpen en tien aangenomen. 1. De motie-karabulut over de sociale

Nadere informatie

Cultuur en Wetenschap

Cultuur en Wetenschap 15 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, (VIII) voor het jaar 2015, te weten:

Nadere informatie

9 Regeling van werkzaamheden

9 Regeling van werkzaamheden 9 Ik stel voor toe te voegen aan de agenda van de Kamer: - het wetsvoorstel Wijziging van de Kaderwet subsidies Ministerie van Buitenlandse Zaken met het oog op het toepassen van niet-doelgebonden subsidiecriteria

Nadere informatie

7 Kindermishandeling/Geweld in afhankelijkheidsrelaties

7 Kindermishandeling/Geweld in afhankelijkheidsrelaties 7 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 24/09). Ik heet de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van harte welkom. Als eerste spreker geef ik het woord aan mevrouw Bergkamp van D66. Voorzitter.

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 januari 2017

Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening. In het kader van nationale gedichten dag zullen er drie gedichten door raadsleden worden voorgedragen. Voordracht gedicht

Nadere informatie

6 Milieuraad. Zij krijgt nr. 502 ( ). Voorzitter. De tweede en laatste motie luidt als volgt.

6 Milieuraad. Zij krijgt nr. 502 ( ). Voorzitter. De tweede en laatste motie luidt als volgt. 6 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 19/02). Zij krijgt nr. 501 (21501-08). Voorzitter. De tweede en laatste motie luidt als volgt. Voorzitter. De Kamer heeft de Nederlandse regering gevraagd, in Europa tegen

Nadere informatie

10 Maatschappelijke diensttijd

10 Maatschappelijke diensttijd 10 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 14/06). Aan de orde is het VAO. Ik heet de staatssecretaris van VWS van harte welkom. Ik wijs de leden erop dat wij vandaag best wel een strak schema hanteren. Ik doe

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Beëdigde tolken en vertalers (AO d.d. 27/6).

Aan de orde is het VAO Beëdigde tolken en vertalers (AO d.d. 27/6). Beëdigde tolken en vertalers Aan de orde is het VAO Beëdigde tolken en vertalers (AO d.d. 27/6). Voorzitter. Een paar weken geleden heeft de heer Van Gerven mij vervangen omdat ik helaas een droevige bijeenkomst

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken Nr. 1411 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 27 januari 2017 De vaste commissie

Nadere informatie

Het indienen van moties en amendementen

Het indienen van moties en amendementen Het indienen van moties en amendementen Ieder stemgerechtigd D66 lid heeft de mogelijkheid om een motie of amendement op het congres in te dienen. Goede amendementen en moties dragen bij aan heldere besluitvorming.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2007 2008 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie BG 1 Samenstelling: Economische Zaken: Schuurman (CU),

Nadere informatie

7 Permanent maken Crisis- en herstelwet

7 Permanent maken Crisis- en herstelwet 7 Aan de orde is het VSO Ontwerpbesluit tot wijziging diverse amvb s in verband met permanent maken Crisisen herstelwet (32127, nr. 171). Ik heet de minister hartelijk welkom. Er hebben zich voor dit VSO

Nadere informatie

9 Rechtspraak. rechtspraak, waarvan onder anderen rechtzoekenden en rechters de dupe zouden worden,

9 Rechtspraak. rechtspraak, waarvan onder anderen rechtzoekenden en rechters de dupe zouden worden, 9 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 25/04). Aan de orde is het VAO. Ik wil de minister voor Rechtsbescherming vragen om plaats te nemen in vak-k en ik heet hem van harte welkom. Voor dit debat hebben zich

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 005 006 Nr. 17 BRIEF VAN HET PRESIDIUM Aan de leden Den Haag, 10 november 005 Tijdens het debat over de Staat van de Europese Unie op 8 november jl. zijn twee moties ingediend die gericht

Nadere informatie

7 Decentralisatie Wmo

7 Decentralisatie Wmo 7 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 02/12). De spreektijd in dit VAO is twee minuten, inclusief het indienen van eventuele moties. Ik geef het woord aan de eerste spreker, mevrouw Siderius. Voorzitter. In

Nadere informatie

- de motie-bergkamp c.s. over de kwaliteit van zorg thuis. (34775-XVI, nr. 66); (34775-XVI, nr. 94);

- de motie-bergkamp c.s. over de kwaliteit van zorg thuis. (34775-XVI, nr. 66); (34775-XVI, nr. 94); 14 Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2018 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Cultuur en Wetenschap

Cultuur en Wetenschap 29 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, (VIII) voor het jaar 2017, te weten:

Nadere informatie

3 Slachtofferbeleid. Aan de orde is het VAO Slachtofferbeleid (AO d.d. 16/11).

3 Slachtofferbeleid. Aan de orde is het VAO Slachtofferbeleid (AO d.d. 16/11). 3 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 16/11). Aan de orde is het VAO, naar aanleiding van het algemeen overleg op 16 november jongstleden. Ik heet de minister voor Rechtsbescherming van harte welkom. Het debat

Nadere informatie

4 Wijkverpleging. Bij verstek. Het woord is aan mevrouw Leijten van de SP. Aan de orde is het VAO Wijkverpleging (AO d.d. 14/06).

4 Wijkverpleging. Bij verstek. Het woord is aan mevrouw Leijten van de SP. Aan de orde is het VAO Wijkverpleging (AO d.d. 14/06). 4 Aan de orde is het VAO (AO d.d. 14/06). Bij verstek. Het woord is aan mevrouw Leijten van de SP. Mevrouw Dik-Faber (ChristenUnie): Voorzitter. We hebben een debat gehad over de wijkverpleging. Daarbij

Nadere informatie