Thuisbehandeling van uw kind met een femurfractuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thuisbehandeling van uw kind met een femurfractuur"

Transcriptie

1 Thuisbehandeling van uw kind met een femurfractuur Inleiding Uw kind heeft een femurfractuur; een breuk in het bovenbeen. In overleg met de arts kan het, na een ziekenhuisverblijf van ongeveer een week, naar huis waar de behandeling wordt voortgezet. 1. Overzicht van de totale behandeling De behandeling van een femurfractuur bestaat uit twee delen: uw kind ligt ongeveer 3 weken in tractie en vervolgens krijgt het een zogenoemde gipsbroek aangelegd. Aan het eind van de eerste 3 weken wordt met behulp van een röntgenfoto het verloop van de genezing beoordeeld. Als dit naar wens gaat, wordt de tractie verwijderd en krijgt uw kind een gipsbroek aangelegd. Omdat voor het aanleggen van de gipsbroek rustgevende medicijnen worden gegeven wordt uw kind een middag opgenomen op de Dagbehandeling. Ook de gipsbroek zal ongeveer 3 weken omblijven. Naar huis De arts en de kinderverpleegkundige van het ziekenhuis maken afspraken met u over de verdere behandeling thuis en regelen de praktische zaken. Ook schakelen zij een Transmuraal verpleegkundige in, die u en uw kind de dag na thuiskomst bezoekt en verder begeleidt. Met vragen kunt u dan ook bij haar terecht. Voor thuis wordt gebruik gemaakt van een speciaal tractieframe. Deze krijgt u van het ziekenhuis in bruikleen. Als uw kind naar huis gaat, wordt het met dit frame overgeplaatst. Het tractieframe wordt thuis op een ziekenhuisbed geplaatst. Het voordeel van zo n bed is dat uw kind speelruimte heeft. Daarbij is het voorzien van hekken voor de veiligheid. Het bed wordt geleverd door de Thuiszorgwinkel. Ook andere hulpmiddelen, zoals een platte po en eventueel een kamerscherm zijn te huur bij de Thuiszorgwinkel. Een schuin kussen kunt u eventueel lenen bij de Fysiotherapie (zie ook aandachtspunten voor de tractie en de houding van uw kind ). Hiervoor wordt een borg gevraagd.

2 Vervoer naar huis Het ziekenhuis regelt ambulancevervoer naar huis en terug, óók als uw kind eerder dan voorzien naar het ziekenhuis terug moet. De arts regelt zo nodig pijnstilling voor de rit naar huis en terug. Spel & ontspanning Omdat uw kind voor een langere periode in bed ligt, geeft de pedagogisch medewerker van de afdeling u tips voor spelletjes die in deze situatie mogelijk en geschikt zijn. Ook zal zij u voorbereiden op mogelijke reacties van uw kind op de behandeling. Probeer uw kind zoveel mogelijk te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken binnen uw gezin en plan bijvoorbeeld speelmomenten. Het is wellicht een idee om een dagprogramma te maken. Het bed van uw kind staat in de huiskamer en dat heeft gevolgen voor het hele gezin. Wij adviseren u om een kamerscherm bij het bed te plaatsen. Hiermee creëert u een eigen hoekje voor uw kind en het scherm kan tevens dienen als gordijn als het tijd is om te gaan slapen. 2. Nadere informatie over de tractiebehandeling Aandachtspunten voor de tractie en de houding van uw kind Het is belangrijk dat u de ligging van uw kind en de gewichten regelmatig controleert. In de tractie ligt uw kind met de billen vrij en met het onderlichaam loodrecht onder de katrol. Om draaien te voorkomen kunt u een dubbelgevouwen laken over de buik spannen. De gewichten moeten vrij hangen en mee bewegen met de bewegingen van uw kind. Broertjes en zusjes voelen zich vaak aangetrokken tot die bewegende gewichten. Voorkom dat ze er mee gaan spelen. In principe ligt uw kind plat in bed en gebruikt dus geen kussen. Een klein plat babykussentje is eventueel wel toegestaan. Tijdens het eten of drinken mag het wel even met behulp van een schuin kussen ietsje omhoog liggen om verslikken te voorkomen. Het bed waarin uw kind ligt mag niet op de tocht staan.

3 Verzorging tijdens de tractiebehandeling Als uw kind dat prettig vindt mag het met een kleine deken, een molton, of een handdoek bedekt worden. Aan de voeten kunt u een paar grote sokken doen. Het opmaken van het bed kunt u het beste met hulp van iemand anders doen, op een vast tijdstip, bijvoorbeeld na het wassen of aankleden, of voor het slapengaan. De ene tilt het kind en de benen dan recht omhoog, terwijl de ander het bed verschoont. Verschonen kunt u wel alleen doen: u schuift een luier, onderlegger of celstofmatje gewoon onder de billen. De zwachtels moeten dagelijks worden verschoond. De verpleegkundige op de afdeling heeft u geleerd hoe u deze goed aanlegt. Controleer een aantal keren per dag of de voeten en tenen goed doorbloed zijn door de kleur en de temperatuur te beoordelen. Doet u dit in ieder geval nadat u het verband verwisseld heeft. Het verband zit goed als de voeten en tenen warm aanvoelen en de kleur hebben die u gewend bent. Als de voeten blauwig zien of kouder zijn dan normaal, dan zit het verband te strak. Soms voelen de voeten klam en zweterig aan. In dat geval kunnen ruime sokken prettig zijn. Na het verwijderen van het verband, smeert u de voeten en benen met masserende bewegingen in met bodylotion. U ziet en voelt dan ook meteen of er drukplekken (rode huid) of huidbeschadigingen zijn. Deze kunnen ontstaan bij de achillespees, de enkels, de hielen, de benen en in de knieholtes, maar ook op het achterhoofd, de rug en schouders. Smeert u deze daarom ook dagelijks in, bijvoorbeeld na de wasbeurt of na het verschonen van het bed. Eten en drinken Het is belangrijk dat uw kind voldoende drinkt. Biedt daarom regelmatig iets te drinken aan. Door de verminderde lichamelijke activiteiten, verbruikt uw kind minder energie en neemt de eetlust af. Het is goed om vezelrijke voeding te geven om verstopping van de darmen te voorkomen. Geef bruin of volkoren brood, verse groenten, fruit, melk en vruchtensappen. Voedingsmiddelen die extra gasvorming in de darmen veroorzaken zoals uien, bonen en erwten zijn af te raden, evenals koolzuurhoudende dranken (prik).

4 Als het kan laat dan uw kind zoveel mogelijk zelf eten en geef hierbij eventueel een groot servet of een luierdoek als placemat. Plassen en ontlasting Als uw kind niet zindelijk is, verschoon het dan vaker dan gewoonlijk. Grotere kinderen vinden luiers meestal niet prettig en als zij zindelijk zijn is dat ook niet nodig. De ontlasting kan in een platte po (via de Thuiszorgwinkel te huren), een celstofmatje, of een open gevouwen luier worden opgevangen. Jongens kunnen in een fles (urinaal) plassen. Problemen die zich kunnen voordoen tijdens de tractiebehandeling: Pijn De spieren kunnen in het begin gespannen zijn en af en toe schokjes veroorzaken. Dat is pijnlijk. Tijdens de opname wordt daarom valium gegeven om de spieren te ontspannen. Na enkele dagen is het schokken veel minder omdat uw kind gewend raakt aan de houding en constante trekkracht, maar het kan toch nog pijnlijk zijn. Bij ontslag heeft u daarom een recept meegekregen voor pijnstilling. Blijft uw kind pijn houden, neem dan contact op met de Transmuraal verpleegkundige. Problemen met plassen Vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en temperatuursverhoging kunnen duiden op een urineweginfectie of een blaasontsteking. Een blaasontsteking kan worden veroorzaakt doordat uw kind te weinig drinkt en/of de blaas zich niet goed leegt omdat uw kind plat ligt. Er kan ook gruis en neerslag in de urine zitten. De urine kan afwijken in kleur en anders ruiken. Vang een beetje urine op in een potje en overleg met de Transmuraal verpleegkundige wat er verder moet gebeuren. Bij een urineweginfectie moet uw kind meer drinken. Het zal dan vaker plassen en de doorstroming van urine van de nieren naar de blaas wordt groter. De arts zal zo nodig een antibioticakuur voorschrijven. Buikpijn Als uw kind onregelmatig of weinig ontlasting (obstipatie) heeft, kan het buikpijn krijgen. De obstipatie kan worden veroorzaakt doordat uw kind zich minder beweegt. Geef uw kind extra drinken en vezelrijke voeding. Als dit niet helpt, neemt u contact op met de Transmuraal verpleegkundige. Deze overlegt zo nodig met de arts.

5 Wondjes Als u wondjes ziet op de huid, houdt deze dan droog en meld het aan de Transmuraal verpleegkundige. 3. Nadere informatie over de behandeling met een gipsbroek Een gipsbroek is een verband, meestal van gips of sneldrogende lichtgewicht kunststof, vanaf de taille tot aan de enkel of de tenen, met een uitsparing in het kruis. Eigenlijk is het een broek met één lange pijp. De binnenkant is van watten met een stoffen bekleding, ter bescherming van de huid. Ten aanzien van eten en drinken, plassen en ontlasting gelden dezelfde richtlijnen zoals beschreven onder de tractieperiode. Aandachtspunten voor de gipsbroek en houding van uw kind Een kind met een gipsbroek mag nooit alleen onder de oksels worden opgetild, maar moet altijd worden ondersteund onder de bovenbenen. Als uw kind op de rug ligt, plaatst u een kussen of handdoekrollen onder de benen. Daardoor heeft het minder last van druk van het gips in de rug. Ook zwelling van de voeten wordt zo voorkomen, omdat de benen dan iets hoger liggen. U kunt uw kind ook af en toe op schoot nemen. Verzorging van uw kind in een gipsbroek Ook nu is het raadzaam een kind dat niet zindelijk is vaker dan gewoonlijk te verschonen. Om te voorkomen dat het gips nat en vies wordt door urine, gebruikt u eerst een speciale inlegluier of de kleinste maat wegwerpluier. Hierover komt een gewone broekluier, om de inlegluier op zijn plaats te houden. De zijrandjes stopt u naar binnen gevouwen onder het gips. Het is bij kinderen die nog niet zindelijk zijn moeilijker om het gips droog te houden. U kunt dan twee luiers over elkaar gebruiken, waarbij u een ovaal stuk uit de plastic buitenkant van de binnenste luier knipt, zodat overtollig vocht makkelijk naar de buitenste luier kan doorstromen. Het is belangrijk om alle randen goed naar binnen gevouwen tussen het gips te stoppen. U kunt de plakkertjes van de luiers afknippen, zodat deze geen huidirritatie kunnen veroorzaken.

6 Op de billen, de onderrug en de stuit kunnen drukplekken ontstaan. Dit kunt u tegengaan door de huid met een uitgeknepen washand en koud water te wassen, liefst zonder zeep. Daarna droogt u de huid goed af en smeert deze met babylotion. Ook is het goed om uw kind afwisselend op de buik en de rug te leggen. Controle van de gipsbroek Controleer de gipsbroek regelmatig op scherpe randjes of uitsteeksels, bijvoorbeeld na iedere verschoning. Controleer ook de tenen en voeten. Als uw kind ze goed kan bewegen, ze niet gezwollen zijn en de kleur van de tenen de kleur en temperatuur hebben zoals u gewend bent, dan zit het gips niet te strak. Als u twijfelt, neem dan contact op met de Transmuraal verpleegkundige. Verzorging van de gipsbroek Nat gips kan worden gedroogd met een föhn in een lauwe stand, of door te deppen met zacht tissue papier. Vergeet niet dit weer te verwijderen. Vies gips kunt u schoonmaken met een beetje water en drogen met een föhn in een lauwe stand. Stinkend gips kunt u druppelen met Nilodor of Diba-geurverdrijver. Deze producten absorberen ongewenste luchtjes. Jeuk onder het gips is heel vervelend. Als uw kind last krijgt van jeuk, kunt u met een wattenstokje lotion alba camitol 5% onder het gips aanbrengen. U wrijft de lotion zo goed mogelijk onder het gips uit. Deze lotion geeft verkoeling, maakt het gips niet nat en het gips korrelt niet. Bij ontlasting of diarree in het gips kunt u met oliegedrenkte wegwerpdoekjes tussen gips en huid vegen. Vergeet deze niet te verwijderen. Bij huidirritatie kunt u met Sprilonspray van Pharmacia een beschermlaagje aanbrengen. Bovengenoemde producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek. Vervoer van uw kind met een gipsbroek U kunt uw kind vervoeren in een gewone kinderwagen, eventueel opgevuld met kussens, een tweelingkinderwagen of in een bolderkar. 4. De eerste periode na de tractie en de gipsbroek Nadat de gipsbroek is verwijderd, kan uw kind de eerste tijd moeite hebben met lopen omdat de spieren een tijdlang niet of nauwelijks zijn gebruikt. Ook moet uw kind nog wennen aan het idee dat het weer kan lopen en soms heeft het angst om op de benen te staan zonder steun.

7 De kinderarts verwijst zo nodig naar een kinderfysiotherapeut. Deze begeleidt uw kind dan totdat het weer loopt zoals vóór de tractie en de gipsbroek. Samen met u stelt de fysiotherapeut een schema op voor uw kind. Tot slot Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, wendt u zich dan tot de Transmuraal Verpleegkundige. Deze helpt u graag verder. Telefoonnummers De behandelend arts, de kinderarts en de Transmuraal verpleegkundige zijn telefonisch bereikbaar via De Thuiszorgwinkel is bereikbaar via: HagaZiekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis Leyweg 275, 2545 CH Den Haag J

Gipsbroek bij heupluxatie of heupdysplasie

Gipsbroek bij heupluxatie of heupdysplasie Gipsbroek bij heupluxatie of heupdysplasie Inleiding Uw kind heeft een gipsbroek gekregen. In deze brochure staan tips hoe u uw kind kan verzorgen en waar u op moet letten. Een gipsbroek is een verband

Nadere informatie

Bovenbeenbreuk (kind onder de 5 jaar)

Bovenbeenbreuk (kind onder de 5 jaar) Bovenbeenbreuk (kind onder de 5 jaar) Door een val of ongeval heeft uw kind een breuk in het bovenbeen (femurfractuur) opgelopen. Hiervoor ligt uw kind in het ziekenhuis. In deze folder leest u over de

Nadere informatie

GIPSBROEK BIJ KINDEREN

GIPSBROEK BIJ KINDEREN GIPSBROEK BIJ KINDEREN 671 Inleiding Deze folder is bestemd voor ouders van een kind dat wordt behandeld met een gipsbroek. Deze folder geeft u een globaal overzicht van adviezen die u kunnen helpen. Het

Nadere informatie

Gedrag en ontwikkelingsondersteuning

Gedrag en ontwikkelingsondersteuning De gipsbroek Bij uw kind is heupluxatie geconstateerd. Om dit te behandelen krijgt uw kind een gipsbroek. In deze folder leest u hier meer over. Wat is een gipsbroek Een gipsbroek is een gipsverband, meestal

Nadere informatie

Wat is een gipsbroek? pagina 2. Waarom een gipsbroek pagina 3. Het aanbrengen van een gipsbroek pagina 3. Verzorging kind pagina 3

Wat is een gipsbroek? pagina 2. Waarom een gipsbroek pagina 3. Het aanbrengen van een gipsbroek pagina 3. Verzorging kind pagina 3 Gipsbroek Binnenkort krijgt uw kind een gipsbroek. In deze folder leggen we uit wat een gipsbroek is en geven tips voor de verzorging van uw kind in de gipsbroek. Inhoudsopgave Wat is een gipsbroek? pagina

Nadere informatie

Gipsbroek bij kinderen. Gipskamer

Gipsbroek bij kinderen. Gipskamer Gipsbroek bij kinderen Gipskamer In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind een gipsbroekje aangelegd krijgt. Deze informatie is voor ouders/verzorgers met een kind in een gipsbroek. De

Nadere informatie

Tips bij de behandeling met een gipsbroek

Tips bij de behandeling met een gipsbroek Tips bij de behandeling met een gipsbroek De behandelend arts van uw kind heeft als behandeling gekozen voor een gipsbroek. Deze folder geeft u tips bij de verzorging van uw kind met een gipsbroek Neem

Nadere informatie

Gipsbroek. (heupdysplasie) Patiënteninformatie 1223220PR/1-2014 - Gipsbroek

Gipsbroek. (heupdysplasie) Patiënteninformatie 1223220PR/1-2014 - Gipsbroek Gipsbroek (heupdysplasie) Patiënteninformatie 1223220PR/1-2014 - Gipsbroek 1 Inleiding Uw kind heeft of krijgt een gipsbroek. Een gipsbroek brengt aanpassingen in de verzorging met zich mee. In deze folder

Nadere informatie

Gipsbroek bij kinderen

Gipsbroek bij kinderen Gipsbroek bij kinderen Inleiding Bij uw baby is aangeboren (=congenitale) heupdysplasie vastgesteld. Heupdysplasie is één van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen die na de geboorte tot uiting

Nadere informatie

Kleine beschadigingen aan het gips zijn niet erg, het gips mag echter niet scheuren of breken waardoor beweging mogelijk is.

Kleine beschadigingen aan het gips zijn niet erg, het gips mag echter niet scheuren of breken waardoor beweging mogelijk is. Gipsbroek Binnenkort krijgt uw kind een gipsbroek. In deze folder leggen we uit wat een gipsbroek is en geven we tips voor de verzorging van uw kind in de gipsbroek. Wanneer wordt een gipsbroek gegeven?

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 3. Optillen en liggen 3. Verschonen 4. Wassen 4. Kleding 5. Voeding 5. Spelen 5. Bewegen 6. Slapen 6. Vervoer naar huis 6

Inhoud. Inleiding 3. Optillen en liggen 3. Verschonen 4. Wassen 4. Kleding 5. Voeding 5. Spelen 5. Bewegen 6. Slapen 6. Vervoer naar huis 6 Gipsbroek kinderen Inhoud Inleiding 3 Optillen en liggen 3 Verschonen 4 Wassen 4 Kleding 5 Voeding 5 Spelen 5 Bewegen 6 Slapen 6 Vervoer naar huis 6 Meer informatie 7 2 Inleiding Uw kind krijgt een gipsbroek

Nadere informatie

Verzorging van uw kind in een gipsbroek

Verzorging van uw kind in een gipsbroek Orthopedie Verzorging van uw kind in een gipsbroek www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ORT028 / Verzorging van uw kind in een gipsbroek / 18-07-2014

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Gipsbroek

Patiënteninformatie. Gipsbroek Gipsbroek Inleiding In verband met een heupluxatie (heup uit de kom) of een breuk van het bovenbeen is in overleg met de orthopeed besloten dat bij uw kind een gipsbroek wordt aangelegd. Een opname in

Nadere informatie

Wat is een gipsbroek? Waarom een gipsbroek?

Wat is een gipsbroek? Waarom een gipsbroek? Gipsbroek 1 Wat is een gipsbroek? Een gipsbroek is een verband van sneldrogend lichtgewicht kunststof rond het onderlichaam. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkels (soms tot en met de voeten).

Nadere informatie

Gipsbroek. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0584

Gipsbroek. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0584 Gipsbroek Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0584 Inleiding Binnenkort krijgt uw kind een gipsbroek. In deze folder leggen we uit wat een gipsbroek is en geven tips voor de verzorging van uw

Nadere informatie

Gipskamer Gipsbehandeling bij kinderen met heupdysplasie / aangeboren heupluxaties

Gipskamer Gipsbehandeling bij kinderen met heupdysplasie / aangeboren heupluxaties Gipskamer Gipsbehandeling bij kinderen met heupdysplasie / aangeboren heupluxaties Deze tekst geeft u informatie over het gebruik van een gipsbroek bij kinderen met een aangeboren heupluxatie/heupdysplasie.

Nadere informatie

De verzorging van uw kind

De verzorging van uw kind Gipsbroek Uw kind krijgt een gipsbroek omdat het bovenbeen gebroken is. In deze folder leest u wat een gipsbroek is, hoe deze wordt aangebracht en hoe u uw kind in een gipsbroek kunt verzorgen. Wat is

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Gipsbroek Informatie voor patiënten F0510-1011 april 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44 MCH

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 5. Waarom een gipsbroek? 5. Congenitale heupdysplasie 6. Dijbeenbreuk (femurfractuur) 8. Gipsbroek 9

Inhoudsopgave. Inleiding 5. Waarom een gipsbroek? 5. Congenitale heupdysplasie 6. Dijbeenbreuk (femurfractuur) 8. Gipsbroek 9 Gipsbroek Inhoudsopgave Inleiding 5 Waarom een gipsbroek? 5 Congenitale heupdysplasie 6 Behandeling 7 Dijbeenbreuk (femurfractuur) 8 Behandeling 9 Gipsbroek 9 Verzorging kind met gipsbroek 10 Plassen

Nadere informatie

Tractiebehandeling bij heupdysplasie

Tractiebehandeling bij heupdysplasie Tractiebehandeling bij heupdysplasie In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. Uw kind krijgt

Nadere informatie

Patiënteninformatie over een gipsbroek

Patiënteninformatie over een gipsbroek Patiënteninformatie over een gipsbroek In deze patienteninformatie, vindt u informatie over het gebruik van een gipsbroek bij kinderen met een aangeboren heupluxatie. Er wordt uitleg gegeven over wat een

Nadere informatie

Tractiebehandeling bij aangeboren heupafwijking

Tractiebehandeling bij aangeboren heupafwijking ORTHOPEDIE/GIPSKAMER Tractiebehandeling bij aangeboren heupafwijking BEHANDELING Tractiebehandeling bij aangeboren heupafwijking Bij uw kindje is de holte in het bekken (nog) te ondiep. Dat noemen we een

Nadere informatie

Uw kind krijgt een gipsbroek

Uw kind krijgt een gipsbroek Uw kind krijgt een gipsbroek In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Amalia kinderziekenhuis voor een arthrogram (contraströntgenfoto)

Nadere informatie

In deze folder leest u informatie over een gipsbroek en de verzorging van uw kind met een gipsbroek. Zo kunt u zich goed voorbereiden.

In deze folder leest u informatie over een gipsbroek en de verzorging van uw kind met een gipsbroek. Zo kunt u zich goed voorbereiden. Gipsbroek De verzorging thuis In deze folder leest u informatie over een gipsbroek en de verzorging van uw kind met een gipsbroek. Zo kunt u zich goed voorbereiden. Wat is een gipsbroek? Een gipsbroek

Nadere informatie

De gipsbroek. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

De gipsbroek. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk De gipsbroek T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

De gipsbroek. Gipskamer. Locatie Hoorn/Enkhuizen

De gipsbroek. Gipskamer. Locatie Hoorn/Enkhuizen De gipsbroek Gipskamer Locatie Hoorn/Enkhuizen Informatie over de gipsbroek bij heupluxatie De gipsbroek Verzorging van het kind met een gipsbroek. Uw kind heeft een gipsbroek aangemeten gekregen als nabehandeling

Nadere informatie

Bryant tractie. behandeling van een breuk in het bovenbeen bij kinderen. afdeling kindergeneeskunde

Bryant tractie. behandeling van een breuk in het bovenbeen bij kinderen. afdeling kindergeneeskunde Bryant tractie behandeling van een breuk in het bovenbeen bij kinderen afdeling kindergeneeskunde Uw kind is op de kinderafdeling opgenomen met een breuk in het bovenbeen. Er is gekozen voor een behandeling

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Adviezen voor een goede toilethouding

Adviezen voor een goede toilethouding Adviezen voor een goede toilethouding Albert Schweitzer ziekenhuis Regionaal Bekkenbodem Centrum maart 2010 pavo 0683 Inleiding In deze folder krijgt u informatie over het naar het toilet gaan, dus over

Nadere informatie

Bryant-tractie behandeling van. een dijbeenbreuk bij kinderen

Bryant-tractie behandeling van. een dijbeenbreuk bij kinderen Bryant-tractie behandeling van een dijbeenbreuk bij kinderen Inleiding Uw kind is opgenomen met een breuk in het dijbeen. In overleg met de behandelend specialist is gekozen voor een behandeling met tractie.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Gipsbroek. Kinderen

PATIËNTEN INFORMATIE. Gipsbroek. Kinderen PATIËNTEN INFORMATIE Gipsbroek Kinderen 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw kind krijgt of heeft een gipsbroek gekregen. In deze folder geven wij u adviezen en informatie omtrent de zorg voor een kind met een gipsbroek.

Nadere informatie

Aambeien Helderrood bloed op de ontlasting of op het toiletpapier? Jeuk of pijn aan de anus? Dan kunnen er aambeien in het spel zijn.

Aambeien Helderrood bloed op de ontlasting of op het toiletpapier? Jeuk of pijn aan de anus? Dan kunnen er aambeien in het spel zijn. Aambeien Helderrood bloed op de ontlasting of op het toiletpapier? Jeuk of pijn aan de anus? Dan kunnen er aambeien in het spel zijn. Zolang aambeien aan de binnenkant van de anus zitten, is er niets aan

Nadere informatie

Adviezen voor toiletgedrag

Adviezen voor toiletgedrag Adviezen voor toiletgedrag Het dagelijks toiletbezoek lijkt zo vanzelfsprekend. Toch gaat niet iedereen op de juiste manier naar het toilet. In deze folder vindt u adviezen voor goed toiletgedrag. Neem

Nadere informatie

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening.

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening. Verstopping Regelmatig ontlasting hebben, is voor veel mensen een teken van goede gezondheid. De regelmaat verschilt van mens tot mens: de een heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per

Nadere informatie

Inleiding Orchidopexie betekent: het plaatsen van de zaadbal (testis) in de balzak (scrotum). In deze brochure vindt u informatie over deze ingreep.

Inleiding Orchidopexie betekent: het plaatsen van de zaadbal (testis) in de balzak (scrotum). In deze brochure vindt u informatie over deze ingreep. Orchidopexie Inleiding Orchidopexie betekent: het plaatsen van de zaadbal (testis) in de balzak (scrotum). In deze brochure vindt u informatie over deze ingreep. Wat is er aan de hand? De zaadbal bevindt

Nadere informatie

Een gipskorset. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Een gipskorset. Ziekenhuis Gelderse Vallei Een gipskorset Ziekenhuis Gelderse Vallei Via de specialist heeft u een verwijzing gekregen naar de gipskamer voor het aanleggen van een gipskorset. In deze folder leest u waarom zo n korset nodig is en

Nadere informatie

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL Verstopping WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL VERSTOPPING

Nadere informatie

Moeite met de stoelgang (ontlasting)

Moeite met de stoelgang (ontlasting) Moeite met de stoelgang (ontlasting) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen in ons ziekenhuis en heeft een verhoogde kans op verstopping, wat ook

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Tractiebehandeling bij heupluxatie

Tractiebehandeling bij heupluxatie Tractiebehandeling bij heupluxatie Een heupluxatie betekent dat de heupkop uit de kom is. Deze aandoening komt voor bij 1 op de 1000 baby s. Om de heupluxatie te behandelen, wordt uw kind opgenomen op

Nadere informatie

Liesbreuk operatie bij kinderen. polikliniek Chirurgie

Liesbreuk operatie bij kinderen. polikliniek Chirurgie 00 Liesbreuk operatie bij kinderen polikliniek Chirurgie Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een liesbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over

Nadere informatie

Nazorg na een hypospadieoperatie

Nazorg na een hypospadieoperatie Nazorg na een hypospadieoperatie Uw zoon heeft een hypospadieoperatie ondergaan in VU medisch centrum (VUmc). Bij een hypospadie is de plasbuis niet volledig gesloten. Een hypospadie heeft de volgende

Nadere informatie

Onderbeengips als u diabetes hebt

Onderbeengips als u diabetes hebt GIPSKAMER Onderbeengips als u diabetes hebt ADVIES Onderbeengips als u diabetes hebt U hebt op de gipskamer gipsverband om uw been gekregen. Dit verband bestaat uit een onderlaag van gips met hierover

Nadere informatie

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde, waardoor de bovenarmbrace niet voor iedere

Nadere informatie

Gipsbroek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Gipsbroek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Gipsbroek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort krijgt uw kind een gipsbroek. In deze folder leest u meer over de gipsbroek en krijgt u tips voor de verzorging

Nadere informatie

Decubitus (drukplekken, doorliggen)

Decubitus (drukplekken, doorliggen) Decubitus (drukplekken, doorliggen) Als u het risico loopt om decubitus te krijgen of het al heeft, dan is de informatie in deze folder belangrijk. U kunt lezen wat decubitus is, wat de oorzaken zijn

Nadere informatie

Het dragen van gips of een hard kunststof verband

Het dragen van gips of een hard kunststof verband Het dragen van gips of een hard kunststof verband U heeft een hard kunststof verband om uw arm/been gekregen. Een verband van kunststof zorgt ervoor dat de botbreuk in de goede stand blijft staan en dat

Nadere informatie

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING

LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING LETSEL AAN SCHOUDER EN/OF ARM BIJ KINDEREN, ONTSTAAN TIJDENS DE BEVALLING 313 Inleiding Wanneer na de bevalling het vermoeden bestaat dat uw kind een letsel aan arm of schouder heeft opgelopen, wordt uw

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen

Doorliggen voorkomen Doorliggen voorkomen Wat is decubitus? Decubitus (doorligplekken) wordt veroorzaakt door voortdurende druk. Door druk wordt de huid en het onderliggende weefsel beschadigd. Decubitus kan in verschillende

Nadere informatie

Bryant-tractie. Behandeling van een dijbeenfractuur bij kinderen. Gipskamer

Bryant-tractie. Behandeling van een dijbeenfractuur bij kinderen. Gipskamer Bryant-tractie Behandeling van een dijbeenfractuur bij kinderen Gipskamer Een behandeling met Bryant-tractie Uw kind is opgenomen met een fractuur in het dijbeen. Er is gekozen voor een behandeling met

Nadere informatie

2. Alles wat je moet weten over poepen en plassen: dysfunctional voiding

2. Alles wat je moet weten over poepen en plassen: dysfunctional voiding 2. Alles wat je moet weten over poepen en plassen: dysfunctional voiding Als je verkeerd plast, wordt dit met een moeilijk woord ook wel dysfunctional voiding genoemd. Dit betekent dat je je bekkenbodemspieren

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

Op de juiste manier naar het toilet

Op de juiste manier naar het toilet Fysiotherapie Op de juiste manier naar het toilet i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het dagelijkse toiletbezoek lijkt zo vanzelfsprekend. Toch gaat niet iedereen op de juiste manier

Nadere informatie

Behandeling van aambeien

Behandeling van aambeien Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling van aambeien z 1 Met uw chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw aambeien. Hierbij worden

Nadere informatie

GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING

GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING Inleiding U heeft een gipskorset of krijgt binnenkort een gipskorset. Deze folder licht u in over het doel, de aanleg en praktische tips bij het dragen van een gipskorset.

Nadere informatie

GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING FRANCISCUS GASTHUIS

GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING FRANCISCUS GASTHUIS GIPSKORSET AANLEGGEN EN BEHANDELING FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding U heeft een gipskorset of krijgt binnenkort een gipskorset. Deze folder licht u in over het doel, de aanleg en praktische tips bij het

Nadere informatie

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders. Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Buikgriep bij kinderen Informatie voor ouders Maatschap Kindergeneeskunde IJsselland Ziekenhuis Uw kind is op de Spoedeisende Hulp gekomen omdat hij of zij buikgriep heeft. In deze folder krijgt u de nodige

Nadere informatie

GIPSKAMER. Een gipskorset ADVIES

GIPSKAMER. Een gipskorset ADVIES GIPSKAMER Een gipskorset ADVIES Een gipskorset Via de specialist hebt u een verwijzing gekregen naar de Gipskamer voor het aanleggen van een gipskorset. In deze folder leest u waarom zo n korset nodig

Nadere informatie

Informatie over uw blaaskatheter

Informatie over uw blaaskatheter Informatie over uw blaaskatheter Als u niet meer goed kunt plassen, is soms een blaaskatheter nodig. De blaaskatheter helpt urine af te voeren uit uw blaas. De blaaskatheter wordt verwijderd als u weer

Nadere informatie

Een catheter. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0119

Een catheter. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0119 Een catheter Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0119 Inleiding De uroloog heeft met u besproken dat u een catheter in uw blaas gaat krijgen. In deze folder willen wij u informeren over het

Nadere informatie

Informatiebrochure. Gipsverbanden

Informatiebrochure. Gipsverbanden Informatiebrochure Gipsverbanden dddd Beste patiënt, U heeft net een gipsverband gekregen, waardoor uw arm of been in een goede stand kan genezen. Een goed immobilisatieverband vermindert de pijn in belangrijke

Nadere informatie

Adviezen voor een goede toilethouding

Adviezen voor een goede toilethouding Adviezen voor een goede toilethouding Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over het naar het toilet gaan, dus over plassen en het krijgen

Nadere informatie

OPSTAAN TEGEN DOORLIGGEN VOORKOMEN VAN DECUBITUS

OPSTAAN TEGEN DOORLIGGEN VOORKOMEN VAN DECUBITUS OPSTAAN TEGEN DOORLIGGEN VOORKOMEN VAN DECUBITUS 25742 Inleiding Deze folder bevat informatie over het voorkomen en/of behandelen van doorliggen, ook wel decubitus genoemd. In deze folder staat beschreven

Nadere informatie

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING

ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP. Gipsverband BEHANDELING ONGEVALLENCHIRURGIE/SPOEDEISENDE HULP Gipsverband BEHANDELING Gipsverband U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp of op de Gipskamer een (kunststof) gipsverband gekregen. Deze folder informeert u hoe u

Nadere informatie

Gipsverbanden. Chirurgie

Gipsverbanden. Chirurgie Gipsverbanden Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 Het gipsverband...4 Stevigheid...4 Gips en water...5 Zwelling...5 Oefeningen...6 Armoefeningen...6 Beenoefeningen...6 Elleboogkrukken...6 Loopgips...7

Nadere informatie

Gipskamer GIPSBEHANDELING VAN DE VOET

Gipskamer GIPSBEHANDELING VAN DE VOET Gipskamer GIPSBEHANDELING VAN DE VOET U heeft gips of een hard kunststofverband om uw voet gekregen. Hierdoor blijft de botbreuk in de goede stand staan en kan de voet genezen. In deze folder leest u hoe

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Kinderfolder plastraining 20150109 Kinderfolder plastraining.indd 1 02-10-15 09:37 Kinderfolder plastraining Plaspoli, Polikliniek Kindergeneeskunde, route 2.2 Telefoon (050) 524

Nadere informatie

Naam Adres. Geb.datum Postcode... Woonplaats... Telefoon... Tweede telefoon (mob.)... Naam huisarts... Naam verwijzend arts...

Naam Adres. Geb.datum Postcode... Woonplaats... Telefoon... Tweede telefoon (mob.)... Naam huisarts... Naam verwijzend arts... De PIPO poli van het LangeLand Ziekenhuis Vragenlijst kinderincontinentie (4-12 jaar) Naam Adres. Geb.datum..-..-. Postcode... Woonplaats... Telefoon... Tweede telefoon (mob.)... Naam huisarts... Naam

Nadere informatie

AAMBEIEN WAT ZIJN AAMBEIEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

AAMBEIEN WAT ZIJN AAMBEIEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. AAMBEIEN WAT ZIJN AAMBEIEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL AAMBEIEN Helderrood bloed bij de ontlasting of op het toiletpapier?

Nadere informatie

Gipsbroek bij kinderen

Gipsbroek bij kinderen Gipsbroek bij kinderen Deze informatie is bestemd voor ouders/verzorgers van een kind dat wordt behandeld met een gipsbroek. Houd er rekening mee dat bij het vaststellen van deze behandeling de situatie

Nadere informatie

Nazorg na een buikoperatie

Nazorg na een buikoperatie Nazorg na een buikoperatie 2 U heeft in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis een operatie aan de buik gehad. In deze folder staan enkele richtlijnen om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Beweging

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling pasgeborenen van de ZGT. Het drinken aan de borst of uit de fles kost op dit moment nog

Nadere informatie

WAT ZIJN AAMBEIEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

WAT ZIJN AAMBEIEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN 400001 Aambeien_400001 Aambeien 17-08-11 13:45 Pagina 6 Aambeien WAT ZIJN AAMBEIEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

Nadere informatie

Laura heeft een blaasontsteking

Laura heeft een blaasontsteking Laura heeft een blaasontsteking PIPO-poli voor kinderen met plas- en poepproblemen Dit is Laura. Laura moet heel vaak plassen en dan komt er maar een klein beetje. Laura wil niet zo vaak plassen. Eigenlijk

Nadere informatie

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Urineweginfectie (UWI)

Kindergeneeskunde. Urineweginfectie (UWI) Kindergeneeskunde Urineweginfectie (UWI) 1 Folder voor ouders/verzorgers U ontvangt deze folder omdat er bij uw kind een urineweginfectie is vastgesteld of omdat uw kind eerder een urineweginfectie heeft

Nadere informatie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie

Navelbreuk operatie bij kinderen. poli Chirurgie 00 Navelbreuk operatie bij kinderen poli Chirurgie 1 Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een navelbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. De Poeppoli. www.catharinaziekenhuis.nl

Kindergeneeskunde. De Poeppoli. www.catharinaziekenhuis.nl Kindergeneeskunde De Poeppoli www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat zijn poepproblemen?... 3 Mogelijke factoren die poepproblemen veroorzaken... 4 Gevolgen van poepproblemen... 4 De Poeppoli... 5 Doel

Nadere informatie

>Werkm odel: Iem and w as s en op

>Werkm odel: Iem and w as s en op >Werkm odel: Iem and w as s en op bed De oefening vindt plaats op een pop. Bij het uitvoeren van deze vaardigheid wordt ervan uitgegaan dat de cliënt helemaal geen zelfredzaamheid (meer) heeft, en dus

Nadere informatie

Totaalruptuur. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Totaalruptuur. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Totaalruptuur Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Tijdens uw bevalling heeft u een totaalruptuur opgelopen. In deze folder leest u meer over een totaalruptuur en

Nadere informatie

Informatie rond een operatie aan de rug

Informatie rond een operatie aan de rug Informatie rond een operatie aan de rug Inleiding De oorzaak van klachten aan de rug verschilt van persoon tot persoon en de medische behandeling wordt daar op afgestemd. De verpleegkundige zorg rond een

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie Weer naar huis na een dikke darmoperatie U heeft een darmoperatie ondergaan en mag nu naar huis. Daarom ontvangt u deze folder. In deze folder is algemene informatie opgenomen die van belang is wanneer

Nadere informatie

Toilethouding en adviezen voor het plassen en ontlasten

Toilethouding en adviezen voor het plassen en ontlasten Toilethouding en adviezen voor het plassen en ontlasten 2 Inleiding In deze folder geven wij u adviezen over een goede toilethouding en toiletgedrag. Heel veel mensen die last hebben van urineverlies,

Nadere informatie

Sarmiënto bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Sarmiënto bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Nu de zwelling in uw bovenarm wat minder is geworden en de breuk een beetje vastgroeit, krijgt u een bovenarmbrace. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde,

Nadere informatie

Heupdysplasie/Heupluxatie

Heupdysplasie/Heupluxatie Orthopedie/Gipskamer Heupdysplasie/Heupluxatie Behandeling met gipsbroek Inleiding Bij uw kind is na de geboorte geconstateerd, dat het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt. Er is sprake van een aangeboren

Nadere informatie

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar

Fysiotherapie. Ontwikkelingspolikliniek. Beter voor elkaar Fysiotherapie Ontwikkelingspolikliniek Beter voor elkaar Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Omdat uw kindje te vroeg geboren is worden u en uw kindje begeleid door de kinderfysiotherapeut tijdens

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Plakken van een plaszakje. Informatie voor ouders van kinderen die niet zindelijk zijn

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Plakken van een plaszakje. Informatie voor ouders van kinderen die niet zindelijk zijn Wilhelmina Kinderziekenhuis Plakken van een plaszakje Informatie voor ouders van kinderen die niet zindelijk zijn Inhoudsopgave 1 Instructies voor het plakken van een plaszakje bij een jongen 3 2 Instructies

Nadere informatie

Als u zelf rustig bent, zal u dit ook uitstralen naar uw kind. Hierdoor wordt uw kind ook rustiger en zal het onderzoek vlotter verlopen.

Als u zelf rustig bent, zal u dit ook uitstralen naar uw kind. Hierdoor wordt uw kind ook rustiger en zal het onderzoek vlotter verlopen. Inhoud Inleiding... 2 Wat is een mictiecystografie?... 2 Voorbereiding... 2 Belangrijk om weten... 3 Verloop van het onderzoek... 3 Hoe kunt u uw kind helpen tijdens het onderzoek?... 4 Nazorg... 4 Complicaties...

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Hieronder volgen enkele tips:

Hieronder volgen enkele tips: Gipsverbanden Inleiding U hebt op de afdeling Spoedeisende hulp of op de gipskamer een (kunststof) gipsverband gekregen. Deze folder informeert u hoe u hiermee moet omgaan, waar u rekening mee moet houden

Nadere informatie

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen?

Doorliggen. Wat kunt u daar aan doen? Doorliggen Wat kunt u daar aan doen? Waarom dit boekje? Een ziekte of handicap is al vervelend genoeg. Helaas treden vaak ook nog nare bijverschijnselen op. Zo n bijverschijnsel is doorliggen. Het komt

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie Het duurt niet lang meer voordat u naar huis gaat om verder te herstellen. Om u goed voor te bereiden op uw ontslag, heeft het team orthopedie voor u deze folder ontwikkeld. Het doel van deze folder is

Nadere informatie

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester.

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester. Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt

Nadere informatie

Gipskamer GIPSBEHANDELING VAN EEN BOVEN- OF ONDERBEEN

Gipskamer GIPSBEHANDELING VAN EEN BOVEN- OF ONDERBEEN Gipskamer GIPSBEHANDELING VAN EEN BOVEN- OF ONDERBEEN U heeft gips of een hard kunststofverband om uw boven- of onderbeen gekregen. Hierdoor blijft de botbreuk in de goede stand staan en kan het been genezen.

Nadere informatie

Oefenprogramma na een keizersnede

Oefenprogramma na een keizersnede Fysiotherapie Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Verpleegafdeling B2 Oefenprogramma na een keizersnede i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Om na uw keizersnede weer zo snel mogelijk

Nadere informatie

Uw arm of been in het gips

Uw arm of been in het gips SPOEDEISENDE HULP & GIPSKAMER Uw arm of been in het gips ADVIES Uw arm of been in het gips U hebt op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) of op de Gipskamer van het St. Antonius Ziekenhuis een gipsverband

Nadere informatie

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram)

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram) Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen (mictiecystogram) De afspraak voor het mictiecystogram Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van

Nadere informatie