Duurzame mobiliteit voor uw wagenpark.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzame mobiliteit voor uw wagenpark."

Transcriptie

1 Duurzame mobiliteit voor uw wagenpark.

2 6 7 Met BlueEFFICIENCY zuiniger en schoner onderweg. Efficiënte aandrijvingen zijn uiteraard een eerste vereiste om op brandstof te kunnen besparen. Daarnaast zijn er echter talrijke andere verbeteringen die kunnen worden uitgevoerd om het brandstofverbruik en de CO 2 -uitstoot verder te verminderen. Onze BlueEFFICIENCY-modellen zorgen er bijvoorbeeld voor dat uw fleet duidelijk milieuvriendelijker wordt. Grotere overbrenging minder brandstofverbruik. Voor een verbeterde aandrijving van de assen zijn alleen de ingenieurs van Mercedes-Benz erin geslaagd om een grotere overbrenging op de achteras te realiseren. Op deze wijze kan met lagere motortoerentallen toch dezelfde snelheid worden bereikt, zodat zuiniger kan worden gereden. om de remenergie terug te winnen. De motor wordt dan minder belast en verbruikt minder brandstof. Met de zogenaamde Powerpack-stuurinrichting wordt eveneens energie bespaard. Bij dit type stuurinrichting houdt de hydraulische pomp van de stuurbekrachtiging de benodigde oliestroom niet continu in stand. Op bijvoorbeeld Welk BlueEFFICIENCY-model komt wanneer op de markt? December 2007 April 2008 Juni 2008 September 2008 December 2008 E 350 CGI E 300 BlueTEC SLK 200 SL 280 B 180 CDI B 170 NGT BlueEFFICIENCY C 180 KOMPRESSOR BlueEFFICIENCY C 200 CDI BlueEFFICIENCY A 150 BlueEFFICIENCY A 160 CDI (Coupé) A 170 BlueEFFICIENCY B 150 BlueEFFICIENCY B 170 BlueEFFICIENCY S 320 CDI BlueEFFICIENCY houdt een allesomvattende optimalisatie van onze modellen in en bestaat uit intelligente oplossingen waarmee niet alleen geld kan worden bespaard. Met efficiënte maatregelen kunnen we bij vele modellen het verbruik verminderen tot zo n 1,5 l per 100 km. Ook wordt hiermee een positieve bijdrage geleverd om onder de huidige en toekomstige CO 2 -normen te blijven. Geoptimaliseerde banden voor een brandstofbesparing tot 0,5 liter per 100 km. De nieuwe modellen van Mercedes-Benz zijn uitgerust met banden met een optimale rolweerstand. Dankzij speciale profielen en een gewijzigde samenstelling van het rubber kan tot 0,5 liter per 100 km worden bespaard. Intelligent energiemanagement. In de nieuwe BlueEFFICI- ENCY-modellen wordt het mogelijk om energie terug te winnen tijdens het remmen. In dit geval schakelt een intelligente dynamo bij een zware belasting van de motor zichzelf uit om de nodige energie volledig ter beschikking te stellen aan de aandrijving. Tijdens het remmen en stationair draaien wordt de dynamo opnieuw ingeschakeld trajecten met veel bochten en bij het inparkeren zorgt een elektromotor ervoor dat er precies genoeg druk wordt geleverd, en niet meer. Met de ECO-stuurinrichting wordt precies hetzelfde doel bereikt. In dit systeem wordt de voor de stuurinrichting benodigde hoeveelheid olie intelligent aangestuurd door een klep, waarbij overtollige energie teruggeleid wordt naar het oliecirculatiesysteem.

3 8 9 Start-/stopsysteem energie besparen tijdens stilstand. De intelligente startgenerator van het start-/stopsysteem wordt in 2008 voor het eerst geïntroduceerd bij de A- en B-Klasse. Deze oplossing is ideaal in het stadsverkeer. Bij het wachten voor een stoplicht bijvoorbeeld schakelt de motor zichzelf automatisch uit. Op het moment dat het Zuinigheid: brandstofbesparing aan de hand van de C-Klasse 180 KOMPRESSOR BlueEFFICIENCY Energiemanagement: besparing 7,4 % nere buitenspiegels, zorgvuldige afdichtingen rondom de koplampen en een gladde carrosseriebodem ervoor dat er op brandstof kan worden bespaard. Verder is het zo dat de lucht die in het motorcompartiment terechtkomt, voor bepaalde wervelingen zorgt en daarmee bijdraagt aan een hogere luchtweerstand. In de toekomst wordt dit Powerpack-stuurinrichting: besparing 2,4 % mogelijk om de carrosserie met mm te laten zakken om zodoende de luchtweerstand te verminderen. Naast de speciale BlueEFFICIENCY-modellen zijn medio 2008 voor de fleetuitvoeringen van de A-, C- en E-Klasse in de uitvoeringslines ELEGANCE en AVANTGARDE speciale velg-/bandcombinaties leverbaar, die eveneens een nuttige bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO 2 -uitstoot. Hierbij blijven de modellen gewoonlijk onder de landelijk vastgestelde grenzen voor de CO 2 -uitstoot. Bij de C 220 CDI is dit bijvoorbeeld 157g/km. Brandstofbesparing bij Mercedes-Benz modellen in 2008 Model A 160 CDI 1 A 150 BlueEFFICIENCY A 170 BlueEFFICIENCY B 180 CDI B 150 BlueEFFICIENCY B 170 BlueEFFICIENCY B 170 NGT BlueEFFICIENCY 2 C 180 KOMPRESSOR BlueEFFICIENCY Verbruik l /100 km 4,5 5,8 6,1 5,2 6,2 6,4 4,9 3 6,5 Besparing l /100 km - 0,5-0,5-0,9 CO 2 g/km Besparing CO 2 g/km Leverbaar vanaf Verbeterde aerodynamica: besparing 1,2 % Speciale banden: besparing 1,6 % C 200 CDI BlueEFFICIENCY SLK 200 5,1 7,7-0,6-1, Langere transmissie-overbrenging: besparing 2,2 % Totale brandstofbesparing per gereden 100 km: 12,1 % Gemiddeld verbruik 6,5 l per gereden 100 km, CO 2 -uitstoot: 155 g/km SL 280 S 320 CDI 9,4 7,6-0,9-0, Alleen Coupé 2 In vergelijking met seriemodel B 170 gaspedaal wordt losgelaten, zorgt de generator ervoor dat de motor weer wordt gestart. Aerodynamische maatregelen voor brandstofbesparing. In de praktijk betekent een lagere luchtweerstand dat een motor minder kracht, en dus ook minder brandstof nodig heeft om vooruit te komen. Ook zorgen zaken zoals kleionderdrukt door een speciale jaloezie in de grille aan te brengen, die bij lage motortoerentallen gesloten is. Deze jaloezie wordt pas geopend op het moment dat de motor door de hoge belasting een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Ten slotte leidt een lagere carrosserie eveneens tot betere aerodynamica. Bij verschillende modellen is het dan ook 3 In kg CNG /100 km Alle waarden betreffende het brandstofverbruik en de CO 2 -uitstoot zijn voorlopig en niet gecertificeerd.

4 10 11 Innovaties voor milieuvriendelijke mobiliteit. Het doel dat Mercedes-Benz hoopt te bereiken is duurzame mobiliteit. Ons plan voor de ontwikkeling van milieu- en klimaatvriendelijke premium-modellen gaan we dan ook stap voor stap in de praktijk invoeren. Directe benzine-inspuiting CGI de toekomst voor de benzinemotor. Bij de directe brandstofinspuiting met piëzo-injectorgeleide verbranding neemt het brandstofverbruik met ongeveer tien procent af. Afhankelijk van de rijsituatie wordt steeds de exact benodigde hoeveelheid benzine in de cilinders gespoten, die vervolgens vrijwel Rijden op aardgas 20 % minder CO 2 -emissie. De E 200 NGT (Natural Gas Technology), het eerste model van Mercedes-Benz dat op aardgas rijdt, is vanaf 2005 leverbaar. In de zomer van 2008 wordt hieraan de B 170 NGT, het aardgasmodel van de B-Klasse, toegevoegd. Beide modellen zijn met een zogenaamde bivalente aandrijving BlueTEC: min 80 % NO X in de E 300 BlueTEC CGI: min 10 % benzineverbruik in de E 350 CGI NGT: min 20 % CO 2 -uitstoot bij B 170 NGT BlueEFFICIENCY BlueHYBRID: 31,9 % beter verbruik bij C 300 BlueTEC HYBRID B-Klasse F-CELL: emissieloze mobiliteit DIESOTTO: hoog rendement, nauwelijks NO X in de F 700 BlueTEC de schoonste diesel ter wereld. Net zo belangrijk als het terugdringen van de CO 2 -emissie is de afname van de uitstoot van alle overige schadelijke stoffen. Blue- TEC is al vanaf 2006 een groot succes in de Verenigde Staten en is in december 2007 ook in Europa geïntroduceerd. Deze intelligente motortechnologie zorgt er met behulp van verschillende katalysatoren voor dat de uitlaatgassen van Mercedes-Benz dieselmodellen uiterst efficiënt worden gereinigd. Met dit systeem is het bijvoorbeeld gelukt om de uitstoot van stikstofoxide met 80 procent terug te dringen. De BlueTEC-technologie is potentieel in staat om wereldwijd aan de strengste emissienormen te voldoen, zoals EU 6, die in 2014 in werking treedt, en de Amerikaanse norm BIN5. volledig wordt verbrand. De CGI-motor (Stratified Charge Gasoline Injection) is met name uiterst efficiënt bij een mager mengsel, omdat de motor dan met een hoge luchtovermaat werkt en daardoor bijzonder zuinig met brandstof omgaat. Met CGI is dit nu ook mogelijk bij hogere toerentallen en belastingen. Deze intelligente technologie staat ter beschikking in de CLS 350 CGI en E 350 CGI. uitgerust, waarmee zowel op aardgas als benzine kan worden gereden. Met de toetsen op het stuurwiel kan naadloos tussen beide brandstoffen worden geschakeld. Op aardgas is de CO 2 -uitstoot 20 % lager dan bij benzine. Op 100 km verbruikt de B 170 NGT 4,9 kg aardgas en wordt er slechts 135 gram koolmonoxide uitgestoten. Ook zijn de kosten voor aardgas de helft lager dan benzine.

5 12 13 BlueHYBRID in drie verschillende uitvoeringen. Het hybride concept werd door Mercedes-Benz in 2007 op de IAA in drie verschillende uivoeringen gepresenteerd. Het succesvolle duo van een verbrandings- en een elektromotor levert vooral in het stadsverkeer het nodige voordeel op, en leidt bovendien tot een grotere wendbaarheid en dynamiek. In de S 400 BlueHYBRID, die in 2009 in Europa op de markt wordt gebracht, zijn zelfs twee verschillende brandstofbesparende systemen ingebouwd. Bij het remmen wordt namelijk de vrijgekomen energie teruggewonnen, terwijl het eerder genoemde start-/stopsysteem niet alleen de nodige brandstof bespaart maar ook een wezenlijke standaard in de ML 450 BlueHYBRID wordt ingebouwd. Een verbrandingsmotor en een transmissie met twee elektromotoren zorgen in dit model niet alleen voor de hybride aandrijving, maar ook voor het rijden op stroom alleen. Dit soort aandrijvingen zal geleidelijk in kleinere modellen van Mercedes-Benz worden ingebouwd. F-CELL duurzame mobiliteit. Mercedes-Benz houdt zich al heel lang bezig met de brandstofcel, een technologie die niet alleen bijzonder milieuvriendelijk maar ook uiterst efficiënt is. Er hoeft alleen maar waterstof te worden getankt, die vervolgens wordt omgezet in stroom om elektrisch te rijden. Daarbij wordt alleen maar waterdamp Innovaties tot 2010 voor milieuvriendelijke mobiliteit nach 2010 Model Verbruik CO 2 -uitstoot in g/km C 250 BlueTEC 4,9 l 130 ML 450 BlueHYBRID 7,7 l 185 S 400 BlueHYBRID 7,9 l 154 Model Verbruik CO 2 -uitstoot in g/km E 300 BlueTEC HYBRID 5,1 l 134 S 300 BlueTEC HYBRID 5,4 l 142 B-Klasse F-CELL 2,9 l* 0 Model Verbruik CO 2 -uitstoot in g/km C 300 BlueTEC HYBRID 4,6 l 122 S 400 BlueTEC HYBRID 5,8 l 154 Alle waarden betreffende het brandstofverbruik en de CO 2 -uitstoot zijn voorlopig en niet gecertificeerd. *Diesel-equivalent Sinds oktober 2007 is de smart fortwo mhd met de kleinste hybride motor uitgerust die er bestaat. De elektromotor van dit model is uitgerust met het intelligente start-/ stopsysteem, dat de motor tijdens het stationair draaien en bij stilstand automatisch uitschakelt en opnieuw start zodra het rempedaal wordt losgelaten. Dit intelligente systeem is in staat om tot 19 % brandstof te besparen. bijdrage aan het comfort levert. De speciale acceleratie (Boost) van de S 400 BlueHYBRID zorgt voor hoge dynamiek en staat tevens garant voor het onovertroffen rijplezier van Mercedes-Benz. Het derde model is een zogenaamde volhybride uitvoering, oftewel een Two-Mode System, dat in 2009 BlueTEC HYBRID de consequente synthese. Uiteraard ligt het voor de hand om de schoonste dieselmotor ter wereld te combineren met hybride technologie. In 2010 wordt dan ook de E 300 BlueTEC HYBRID op de markt geïntroduceerd, waarvan de efficiëntie een duidelijke voorsprong heeft op alle overige hybride uitvoeringen met een benzinemotor. uitgestoten. De volgende generatie van de F-CELL wordt in 2010 op de markt geïntroduceerd met een in kleine serie vervaardigde B-Klasse. DIESOTTO het beste van twee werelden. Bij het experimentele model F 700 zijn een diesel en een ottomotor succesvol met elkaar gecombineerd. Het bijzonder lage verbruik van deze schone motor ligt 2 l onder dat van een vergelijkbare limousine.

6 14 Milieuvriendelijk van het begin tot het einde Mercedes-Benz zet zich volledig in voor duurzame mobiliteit. In al onze modellen worden dan ook allerhande materialen verwerkt die de milieuvriendelijkheid van onze modellen tijdens hun gehele levensduur alleen maar ten goede komen. Milieubewust van meet af aan. De productontwikkeling van een Mercedes-Benz begint met de keuze van de juiste grondstoffen en materialen. En eindigt met een recyclingvriendelijke constructie en productie, waarbij delen opnieuw kunnen worden gebruikt of hergebruikt. Bovendien worden in al onze fabrieken over de hele wereld de milieu- en luchtkwaliteitsnormen streng nageleefd. Met koolstofarme energie, de omzetting van overtollige energie in warmte en de terugwinning van warmte wordt getracht zoveel mogelijk energie te besparen en de efficiëntie te verhogen. Zowel bij de productie als bij de levenscyclus van onze producten hebben wij als primair doel om natuurlijke hulpbronnen zoveel mogelijk te ontzien en de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Terug naar de natuur. De verwerking van natuurlijke grondstoffen in onze modellen neemt steeds verder toe. Voor de nieuwe C-Klasse worden bijvoorbeeld 27 onderdelen gebruikt, die zijn vervaardigd uit gewassen die opnieuw worden aangeplant, zoals kokos, diverse houtsoorten, vlas en wol. Ook is bij de nieuwe C-Klasse het aandeel hergebruikte kunststoffen toegenomen ten opzichte van het vorige model. In totaal worden nu 32 verschillende onderdelen met een totaalgewicht van 40 kilogram gedeeltelijk vervaardigd uit gerecyclede kunststoffen, hetgeen een toename is van ongeveer 34 procent. Brandstof voor de toekomst. Benzine en diesel zullen ook in de komende tijd een belangrijke rol blijven spelen. Daarom moet het rendement van deze fossiele brandstoffen verder worden verbeterd met een hogere efficiëntie en een lagere uitstoot van CO 2 en andere schadelijke stoffen. Nu al worden ook alternatieve fossiele brandstoffen gebruikt zoals aardgas, dat aanzienlijk minder koolstof bevat dan benzine en diesel, minder vervuilend is en bovendien tot lagere bedrijfskosten leidt. Op weg naar duurzame mobiliteit neemt ook het gebruik van biogene brandstoffen toe. De meeste benzinemotoren van Mercedes-Benz en smart zijn op dit moment al geschikt voor biogene brandstoffen, waarmee de CO 2 -uitstoot tot 15 gram per kilometer verder kan worden verlaagd.

7 Daimler AG Stuttgart, VP/CC, Uitgave 1, Printed in Germany Alle waarden betreffende het brandstofverbruik en de CO 2 -uitstoot zijn voorlopige, niet-gecertificeerde waarden. Inhoud vrijblijvend. Wijzigingen in specificaties en uitrustingen voorbehouden. De gegevens in deze brochure benaderen de werkelijkheid zoveel mogelijk. Tevens moeten de vermelde technische gegevens als voorlopig worden beschouwd. Ze komen overeen met de stand van zaken op het moment van redactiesluiting (02/08) van deze uitgave. Mogelijke marktspecifieke afwijkingen worden niet opgenomen in de documentatie. Derhalve kunnen de afbeeldingen en omschrijvingen afwijken van de in Nederland en België standaard- en leverbare uitvoeringen. Hiervoor verwijzen wij naar onze laatste prijslijst. Meer informatie kunt u vinden op internet op

S 500 PLUG-IN HYBRID.

S 500 PLUG-IN HYBRID. S 500 PLUG-IN HYBRID. Z n sterkste kracht: efficiëntie. Met de S 500 PLUG-IN HYBRID legt Mercedes-Benz wederom nieuwe maatstaven aan op technologiegebied. Daarbij zijn onovertroffen comfort, voortreffe

Nadere informatie

Road to the Future : zuinigere en schonere uitvoeringen met modulaire technologieën

Road to the Future : zuinigere en schonere uitvoeringen met modulaire technologieën Road to the Future : zuinigere en schonere uitvoeringen met modulaire technologieën Mercedes-Benz onthult tijdens de IAA 2007 in Frankfurt het resultaat van een ambitieus ontwikkelingsprogramma voor schonere

Nadere informatie

Mobiliteit. Verdiepende opdracht

Mobiliteit. Verdiepende opdracht 2015 Mobiliteit Verdiepende opdracht Inleiding In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Mobiliteit. Pagina 1 Inhoud 1. Mobiliteit... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 Pagina 2 1. Mobiliteit

Nadere informatie

S 500 PLUG-IN HYBRID. 14% bijtelling

S 500 PLUG-IN HYBRID. 14% bijtelling S 500 PLUG-IN HYBRID. 4% bijtelling Z n sterkste kracht: efficiëntie. Met de S 500 PLUG-IN HYBRID legt Mercedes-Benz wederom nieuwe maatstaven aan op technologiegebied. Daarbij zijn onovertroffen comfort,

Nadere informatie

BlueTecEco. Bespaar brandstof. Spaar het milieu.

BlueTecEco. Bespaar brandstof. Spaar het milieu. BlueTecEco. Bespaar brandstof. Spaar het milieu. Inhoud. Wat is BlueTecEco? 2 3 Met voertuigtechniek brandstof besparen 4 9 en het milieu sparen. BlueTec 6 7 Economy-pakketten 7 Mercedes PowerShift 8 Motor

Nadere informatie

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten:

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten: Nu goedkoper en groener rijden Uw auto direct aanzienlijk voordeliger en schoner laten rijden? Dat kan met GO-Greener. Meer kilometers voor minder geld. Met behoud van comfort en zelfs verbetering van

Nadere informatie

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Succesvolle E-Klasse nog attractiever met nieuwe motoren De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Nog efficiëntere motoren over de gehele breedte van het gamma Interieur nog verder verfijnd Nieuwe 7G-TRONIC

Nadere informatie

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion Verder met een liter Autotest Verder met een liter. Hoe doe je dat? Een eenvoudige manier om brandstof te besparen is om een auto kleiner en dus lichter te maken. Maar dat

Nadere informatie

Nieuwe Opel Insignia: zuinigste diesel- en benzinemotor in zijn klasse

Nieuwe Opel Insignia: zuinigste diesel- en benzinemotor in zijn klasse Nieuwe Opel Insignia: zuinigste diesel- en benzinemotor in zijn klasse Nieuwe turbodiesel: 120 en 140 pk CDTI met slechts 3,7 l/100 km en 99 g/km CO 2 Nieuwe Mr. Proper: 1.4 Turbo ecoflex voldoet aan Euro

Nadere informatie

Jan Schouten. Volvo Truck Nederland

Jan Schouten. Volvo Truck Nederland Jan Schouten Quality Safety Environmental care A company driven by strong core values CO 2 -neutrale productie Eerste 100 % CO 2 -neutrale truckfabriek in Gent Windenergie, zonne-energie, biobrandstoffen

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit in de praktijk

Duurzame mobiliteit in de praktijk Duurzame mobiliteit in de praktijk Raymond Gense Manager duurzame ontwikkeling Pon Holdings Mobiliteit en duurzaamheid 16 Januari 2009 1 Inhoud: Wat is Duurzame mobiliteit Welke Duurzame voertuigoplossingen

Nadere informatie

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof CNG aardgas voor voertuigen CNG betekent letterlijk samengeperst natuurlijk gas en is eenvoudigweg de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. CNG is al een tijdje

Nadere informatie

Reductiedoelstelling 3B1-2 Datum Oktober 2013 Reductiedoelstelling schoner leasewagenpark Opgesteld M.J.M. Zuidema / Van Vuuren Elektrotechniek B.V.

Reductiedoelstelling 3B1-2 Datum Oktober 2013 Reductiedoelstelling schoner leasewagenpark Opgesteld M.J.M. Zuidema / Van Vuuren Elektrotechniek B.V. 1. Aanleiding Om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken, zijn energiebesparing en terugdringing van de CO2 emissie van groot belang.

Nadere informatie

BlueEFFICIENCY. Bewust efficiënt op weg naar morgen.

BlueEFFICIENCY. Bewust efficiënt op weg naar morgen. BlueEFFICIENCY. Bewust efficiënt op weg naar morgen. Met bestelwa gens va n Mercedes - Ben z. Minder brandstof, meer toekomst: onze bestelwagens met BlueEFFICIENCY-technologie. B lueeffi CIEN CY b etekent

Nadere informatie

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED De ultieme truck voor lange afstanden Als we het over brandstof hebben, denken we niet alleen aan hoeveel u kunt besparen, maar ook hoe ver

Nadere informatie

Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014. Energie in Beweging

Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014. Energie in Beweging Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014 Energie in Beweging Wat is Well to Wheel Met Well to Wheel wordt het totale rendement van brandstoffen voor wegtransport uitgedrukt Well to Wheel maakt duidelijk

Nadere informatie

3.3 Straddle Carriers

3.3 Straddle Carriers 3.3 Straddle Carriers 3.3.1 Inleiding Straddle carriers worden aangedreven door dieselmotoren (6 of 8 cilindermotoren). Deze motoren voldoen allen aan de Tier 3 standaard, de nieuwere uitvoeringen aan

Nadere informatie

Nieuwe Opel Insignia diesel- en benzinemotoren: ongeëvenaard zuinig en met slechts 20% bijtelling

Nieuwe Opel Insignia diesel- en benzinemotoren: ongeëvenaard zuinig en met slechts 20% bijtelling Nieuwe Opel Insignia diesel- en benzinemotoren: ongeëvenaard zuinig en met slechts 20% bijtelling Nieuwe turbodieselmotoren met 20% bijtelling: 120 en 140 pk CDTI met slechts 3,7 l/100 km en 99 g/km CO

Nadere informatie

Verbruikscijfers en CO 2 waarden Mercedes-Benz grijskentekenvarianten. Mercedes-Benz Nederland Oktober 2014

Verbruikscijfers en CO 2 waarden Mercedes-Benz grijskentekenvarianten. Mercedes-Benz Nederland Oktober 2014 Verbruikscijfers en CO 2 waarden Mercedes-Benz grijskentekenvarianten Mercedes-Benz Nederland Oktober 2014 Inhoud. Citan Gesloten bestel 3 Vito Gesloten bestel en Dubbelcabine 4 V-Klasse Dubbelcabine en

Nadere informatie

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren.

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Performance in een nieuwe dimensie. In deze brochure zijn deels uitvoeringen afgebeeld die niet tot de standaarduitvoering behoren. 2. Fahrerhaus

Nadere informatie

WB Evolving Design Hybride systemen

WB Evolving Design Hybride systemen WB3110 - Evolving Design Hybride systemen Marco de Beurs Examiner EPO Brandstof Electriciteit Voertuig met verbrandingsmotor: compact / licht, veel vermogen, vervuiling, complexe aandrijflijn. Voertuig

Nadere informatie

De BlueEFFICIENCY Editions. 100% Mercedes-Benz, 20% bijtelling. 20% bijtelling

De BlueEFFICIENCY Editions. 100% Mercedes-Benz, 20% bijtelling. 20% bijtelling De BlueEFFICIENCY Editions. 100% Mercedes-Benz, 20% bijtelling. 20% bijtelling De A-Klasse. De nieuwe A-Klasse is in alle opzichten een Mercedes-Benz en toch radicaal anders. Stijlvol, adembenemend sportief

Nadere informatie

GLC Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 3 juli 2015.

GLC Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 3 juli 2015. GLC Edition 1 Prijslijst. Geldig vanaf 3 juli 2015. Best of the best. Met het speciale model Edition 1 vieren we de première van de nieuwe GLC op een bijzondere manier: met meer sportiviteit, meer exclusiviteit

Nadere informatie

A-Klasse Motorsport Edition. Prijslijst. Geldig vanaf 1 januari 2016.

A-Klasse Motorsport Edition. Prijslijst. Geldig vanaf 1 januari 2016. A-Klasse Motorsport Edition Prijslijst. Geldig vanaf 1 januari 2016. Gebouwd voor pole position. De perfecte start van het seizoen: de nieuwe A-Klasse als gelimiteerde Motorsport Edition. Uiterst stijlvol

Nadere informatie

De Full Hybrid Auris

De Full Hybrid Auris De Full Hybrid Auris Het beste van twee werelden De Full Hybrid Auris met Synergy Drive is de allereerste Full Hybrid in zijn klasse. Hybride rijden is kiezen voor een even unieke als hoogstaande rijervaring:

Nadere informatie

9. YPSILON P.20 1. DE SCHOONSTE BRANDSTOF VAN HET MOMENT P.2 3. 500L P.4 10. FIORINO P.16 4. 500L LIVING P.6 11. DOBLÒ CARGO P.18 2. DE VOORDELEN P.

9. YPSILON P.20 1. DE SCHOONSTE BRANDSTOF VAN HET MOMENT P.2 3. 500L P.4 10. FIORINO P.16 4. 500L LIVING P.6 11. DOBLÒ CARGO P.18 2. DE VOORDELEN P. 1. DE SCHOONSTE BRANDSTOF VAN HET MOMENT P.2 3. 500L P.4 9. YPSILON P.20 10. FIORINO P.16 2. DE VOORDELEN P.3 4. 500L LIVING P.6 11. DOBLÒ CARGO P.18 5. PANDA P.8 6. PUNTO P.10 7. QUBO P.12 8. DOBLO P.14

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

FIAT NATURAL POWER INHOUD

FIAT NATURAL POWER INHOUD FIAT NATURAL POWER INHOUD 1. DE SCHOONSTE BRANDSTOF VAN HET MOMENT P.02 2. DE VOORDELEN P.03 3. FIAT PANDA P.04 4. FIAT PUNTO P.06 5. FIAT QUBO P.08 6. FIAT DOBLO P.10 7. FIAT FIORINO CARGO P.12 8. FIAT

Nadere informatie

Milieuvriendelijke voertuigtechnologieën

Milieuvriendelijke voertuigtechnologieën Milieuvriendelijke voertuigtechnologieën Studiedag elektrische wagens en laadpalen 31 mei 2012 Overview Mobimix.be? Duurzaam vlootbeheer? Technologie Milieuprestaties Financieel Conclusies + vragen Overview

Nadere informatie

>> Uptown &Underground. smart fortwo edition greystyle coupé &cabrio.

>> Uptown &Underground. smart fortwo edition greystyle coupé &cabrio. >> Uptown &Underground. smart fortwo edition greystyle coupé &cabrio. >> Karaktervol. Bodypanels in de exclusieve matte lak dark grey en een tridionveiligheidskooi in glanzend zwart. Van dit fascinerende

Nadere informatie

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S,

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, D E C O N T R A S E N D E P R E M I E S. Elektrische wagens zijn in. De We vertellen u alles wat u moet media hebben er de mond van vol, weten over elektrische wagens.

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Bron 1: Elektrische auto s zijn duur en helpen vooralsnog niets. Zet liever in op zuinige auto s, zegt Guus Kroes. 1. De elektrische auto is in

Nadere informatie

Alternatieve aandrijfvormen

Alternatieve aandrijfvormen Alternatieve aandrijfvormen Als alternatief voor de klassieke benzine- en dieselmotor zijn er momenteel acht andere aandrijfvormen beschikbaar. We lijsten ze even op met telkens een definitie, de voor-

Nadere informatie

Volkswagen Bedrijfswagens. Volkswagen Bedrijfswagens Vans. Bedrijfswagens

Volkswagen Bedrijfswagens. Volkswagen Bedrijfswagens Vans. Bedrijfswagens Bedrijfswagens Volkswagen Bedrijfswagens Vans De gegevens over de leveringsmogelijkheden, uitvoeringen, prestaties, maten en gewichten, brandstofverbruik en onderhoudskosten zijn gebaseerd op de stand

Nadere informatie

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Beknopte gebruiksaanwijzing Algemene versie 07-2014 Introductie Het duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Veel bedrijven zijn verplicht CO 2 -doelstellingen

Nadere informatie

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. "Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling"

Peugeot 3008 HYbrid4. Een mooi vooruitzicht. HYbrid4. Dit is geen auto om ongezien te kopen, een uitgebreide proefrit strekt tot de aanbeveling Peugeot 3008 HYbrid4 Een mooi vooruitzicht Autotest Eigenlijk is het vreemd. Alle hybride-auto's combineren een benzinemotor en een elektrische motor. Het doel van hybride-aandrijving is het verbruik van

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 Periode: 1 januari t/m 31 december 2018 Datum: 24-06-2019 Versie: 3 Opgesteld door: Will2Sustain Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

MILIEU EN CO2 PROGRAMMA C.Q. HET PLAN

MILIEU EN CO2 PROGRAMMA C.Q. HET PLAN Pagina 1 van 5 MILIEU EN CO2 PROGRAMMA C.Q. HET PLAN VAN AANPAK CALCHIN FINANCE B.V. 2018-2021 Pagina 2 van 5 Hoofdstuk 1 INLEIDING Voor u ligt het Milieu en Co2 programma c.q. het Plan van Aanpak, waarin

Nadere informatie

01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY

01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY 01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY 1 Brochure ALD electric INLEIDING Ons ALD electric aanbod is bijzonder volledig, met zowel oplaadbare hybrides (plug-in), elektrische auto s met verlengde

Nadere informatie

BlueMotionTechnologies

BlueMotionTechnologies BlueMotionTechnologies 2 Inhoudsopgave 04 Ontwikkelingen 05 Think Blue. BlueMotionTechnologies 06 TSI / TDI / DSG 07 Bandenspanningsindicator Recuperatief remsysteem Motor Start-/Stopsysteem 08 Verminderde

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL Astra. 22 november 2018 5-deurs Sports Tourer Buitenafmetingen in mm Lengte 4370 4702 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2042/1871 2042/1871 Hoogte (leeggewicht)

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Technische specificaties OPEL Zafira Tourer. November 2015 Buitenafmetingen in mm Zafira Tourer Lengte 4.656 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.099 / 1.928 Hoogte (leeggewicht) 1.685

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

Volkswagen Jetta Hybrid Comfortline

Volkswagen Jetta Hybrid Comfortline Bjorn Blokzijl 18 mei 2013 Groene peper Als er één klasse is waar de afgelopen jaren om de gunst van de zakelijke rijder is gestreden, dan is het wel de compacte middenklasse. Waren het eerst enkel de

Nadere informatie

>> New Colours New Urban Characters. Nieuwe energie voor de smart fortwo.

>> New Colours New Urban Characters. Nieuwe energie voor de smart fortwo. smart infocenter (Gratis. Kosten voor het gebruik van de mobiele telefoon zijn afhankelijk van de serviceprovider.) 00800 2 7777 777 NL smart fortwo: brandstofverbruik (gecombineerd): 5,2-4,2 l/100 km

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Technische specificaties OPEL Mokka. November 2014 Technische specificaties Opel Mokka. Buitenafmetingen in mm Lengte 4.278 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.038 / 1.802 Hoogte (leeggewicht)

Nadere informatie

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor"

Opel Ampera. Nooit meer bang. Range Extender. tussen elektrische kilometers en kilometers op de benzinemotor Opel Ampera Nooit meer bang Autotest Klamme handen en zweet op het voorhoofd. Alle eigenaren van elektrische auto's delen dezelfde angst: hebben de accu's nog stroom genoeg om de bestemming te halen? De

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Technische specificaties OPEL Astra. Januari 2015 Buitenafmetingen in mm 5-deurs Sports Sedan Sports Tourer Lengte 4.419 4.658 4.698 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.013 / 1.831 2.013

Nadere informatie

Toyota Prius Hybrid Synergy Drive. Presentatie voor technische scholen

Toyota Prius Hybrid Synergy Drive. Presentatie voor technische scholen Toyota Prius Hybrid Synergy Drive Presentatie voor technische scholen Toyota Hybrid Synergy Drive Onderwerpen Wat is een hybride auto? Waarom worden hybride auto s ontwikkeld? Wat zijn de voordelen van

Nadere informatie

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in

Toyota Prius plug-in. Gestroomlijnd. Plug-in Toyota Prius plug-in Gestroomlijnd Autotest Het kan nog zuiniger! De Toyota Prius is al ruim tien jaar hét boegbeeld van milieuvriendelijk rijden. De Prius dankt het succes aan een slimme combinatie van

Nadere informatie

Honda Insight. Meer inzicht. "De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving"

Honda Insight. Meer inzicht. De Insight dankt de overvloedige binnenruimte aan de relatief eenvoudige constructie van de aandrijving Honda Insight Meer inzicht Rij-impressie Tijdens het leven van een auto wordt een model continu aangepast. Gaandeweg krijgt de fabrikant nieuwe inzichten, werkt de fabriek efficiënter of ontwikkelt een

Nadere informatie

Samenvatting NaSk 1 Hoofdstuk 5

Samenvatting NaSk 1 Hoofdstuk 5 Samenvatting NaSk 1 Hoofdstuk 5 Samenvatting door R. 956 woorden 12 oktober 2015 7,4 4 keer beoordeeld Vak NaSk 1 Paragraaf 1 De belangrijkste energiebronnen in huis zijn elektriciteit en aardgas. De meeste

Nadere informatie

De Caddy Van en Maxi Van

De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy Van en Maxi Van De Caddy EcoFuel en Caddy BiFuel. Kostenbewuste ondernemers zoeken doorgaans een bedrijfsvoertuig dat niet alleen op korte termijn maar ook op lange termijn

Nadere informatie

De E-Klasse Edition Sport. In topvorm.

De E-Klasse Edition Sport. In topvorm. Gecombineerd verbruik: 4,1-9,5 l/100 km, 24,3-10,5 km/l. CO 2 -uitstoot: 110-222 g/km. Dit aanbod is geldig bij aanschaf van een E-Klasse Limousine, Estate, Coupé of Cabriolet t/m 31 maart 2014. De E-Klasse

Nadere informatie

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 10 november 2016 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan

Nadere informatie

Finnik Autorapport - Mercedes-Benz E-klasse

Finnik Autorapport - Mercedes-Benz E-klasse Finnik Autorapport - Mercedes-Benz E-klasse Deze Mercedes-Benz E-klasse komt uit 2011 en kostte toen 63.236. Deze originele Nederlandse auto staat sinds 2011 op kenteken en is voorzien van een cng motor

Nadere informatie

MIB in de HAN 26 maart 2015 Alternatieve brandstoffen en industriële verbrandingsmotoren

MIB in de HAN 26 maart 2015 Alternatieve brandstoffen en industriële verbrandingsmotoren A MIB in de HAN 26 maart 2015 Alternatieve brandstoffen en industriële verbrandingsmotoren A MIB in de HAN 26 maart 2015 Alternatieve brandstoffen en industriële verbrandingsmotoren VIV? Wat is de VIV?

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Technische specificaties OPEL Antara. Mei 2014 Technische specificaties Opel Antara. Buitenafmetingen in mm Lengte 4.596 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.085 / 1.850 Hoogte (leeggewicht)

Nadere informatie

DE NIEUWE JEEP WRANGLER RUBICON X

DE NIEUWE JEEP WRANGLER RUBICON X DE NIEUWE JEEP WRANGLER RUBICON X (ADEMBENEMEND ( De nieuwe Jeep Wrangler Rubicon X, de speciale versie van de Wrangler Rubicon is met niets te vergelijken. Gebaseerd op de Rubicon garandeert hij met

Nadere informatie

Verbruikscijfers en CO 2 waarden Mercedes-Benz grijskenteken varianten. Mercedes-Benz Nederland Mei 2016

Verbruikscijfers en CO 2 waarden Mercedes-Benz grijskenteken varianten. Mercedes-Benz Nederland Mei 2016 Verbruikscijfers en CO 2 waarden Mercedes-Benz grijskenteken varianten Mercedes-Benz Nederland Mei 2016 Inhoud. Citan CDI motoren 3 Vito CDI motoren 4 V-Klasse d motoren 5 Sprinter CDI motoren - Euro 6

Nadere informatie

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk Toyota Yaris Hybrid Welkom bij de familie Autotest Waarom worden er alleen hybride-versies van grote auto's gemaakt? Juist mensen die voor kleine auto's kiezen, willen graag zo zuinig mogelijk rijden.

Nadere informatie

OPEL Corsa Van. Technische specificaties juni 2012

OPEL Corsa Van. Technische specificaties juni 2012 OPEL Corsa Van. Technische specificaties juni 2012 Technische specificaties Opel Corsa Van. 3-deurs Buitenafmetingen in mm Lengte 3.999 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 1.944 / 1.713

Nadere informatie

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen Toyota Yaris Hybrid Welkom bij de familie Autotest Waarom worden er alleen hybride-versies van grote auto's gemaakt? Juist mensen die voor kleine auto's kiezen, willen graag zo zuinig mogelijk rijden.

Nadere informatie

E85 rijdende flexifuel auto uitstoot ten gevolge van de aanwezigheid van benzine in de brandstof.

E85 rijdende flexifuel auto uitstoot ten gevolge van de aanwezigheid van benzine in de brandstof. Energielabel auto Personenwagens moeten voorzien zijn van een zogenaamd energielabel. Deze maatregel is ingesteld om de consument de mogelijkheid te geven om op eenvoudige wijze het energieverbruik van

Nadere informatie

1 Inzet duurzaam busmaterieel

1 Inzet duurzaam busmaterieel 1 Inzet duurzaam busmaterieel Een samenvatting van dit artikel is gepubliceerd in Verkeerskunde 3/2010 David Aulman, Stadsregio Amsterdam / Fredo Schotanus, Significant / Casper Stelling, MuConsult Begin

Nadere informatie

Smart ForFour Electric Drive

Smart ForFour Electric Drive Smart ForFour Electric Drive Slim alternatief Autotest Wie eenmaal een elektrische auto heeft gereden, wil nooit meer anders. Het comfort, de souplesse en de prestaties zijn superieur aan vrijwel iedere

Nadere informatie

Truck van de Toekomst: Atego BlueTec Hybrid. Wout Benning Mercedes-Benz Nederland B.V. 4 september 2013 Symposium Truck van de Toekomst - Gorinchem

Truck van de Toekomst: Atego BlueTec Hybrid. Wout Benning Mercedes-Benz Nederland B.V. 4 september 2013 Symposium Truck van de Toekomst - Gorinchem Truck van de Toekomst: Atego BlueTec Hybrid Wout Benning Mercedes-Benz Nederland B.V. 4 september 2013 Symposium Truck van de Toekomst - Gorinchem CO 2 reductie Mobiliteit en Transport ambitieus Totale

Nadere informatie

CO2 Emissies & voortgang van doelstellingen Nieuwsbrief 2 van 2017

CO2 Emissies & voortgang van doelstellingen Nieuwsbrief 2 van 2017 Inleiding CO 2 prestatieladder Sinds 2013 is Gebr. Beentjes gecertificeerd voor de CO2 prestatieladder. Een van de onderdelen van het CO2 beleid is het periodiek communiceren over de CO2 uitstoot alsmede

Nadere informatie

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE

Diesel. AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Diesel AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Vereniging van Duitse automobielfabrikanten (VDA). ONTDEK ADBLUE Korte samenvatting BELANGRIJKSTE KENMERKEN Wat is AdBlue?... 3 Waar dient het voor?....

Nadere informatie

Voorwoord. Dr. Uwe Gackstatter, directievoorzitter van de divisie Diesel Systems van Robert Bosch GmbH. Beste lezer,

Voorwoord. Dr. Uwe Gackstatter, directievoorzitter van de divisie Diesel Systems van Robert Bosch GmbH. Beste lezer, Diesel Systems 2 Diesel Systems Een toekomst Voorwoord Dr. Uwe Gackstatter, directievoorzitter van de divisie Diesel Systems van Robert Bosch GmbH Beste lezer, De toekomst is onze drijvende kracht een

Nadere informatie

Volkswagen Polo ( )

Volkswagen Polo ( ) Volkswagen Polo (2009-2017) Zo goed als nieuw Autotest Vol trots kondigt Volkswagen de nieuwe Polo aan. Maar is dit wel een nieuwe auto? Volkswagen is namelijk niet met een schoon blad papier begonnen

Nadere informatie

Energie management actieplan 2016

Energie management actieplan 2016 Pagina : 1/7 Energie management actieplan 2016 In dit hoofdstuk wordt de doelstelling beschreven in het kader van de CO2-reductie, inclusief de reductiemaatregelen, die Oosterhuis BV vanaf het jaar 2016

Nadere informatie

OPEL Astra Classic. Technische specificaties Juli 2012

OPEL Astra Classic. Technische specificaties Juli 2012 OPEL Astra Classic. Technische specificaties Juli 2012 Buitenafmetingen in mm 5-deurs Lengte 4.249 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.033 / 1.804 Hoogte (leeggewicht) 1.460 Wielbasis

Nadere informatie

Finnik Autorapport - Opel Corsa

Finnik Autorapport - Opel Corsa Finnik Autorapport - Opel Corsa Deze Opel Corsa komt uit 2005 en kostte toen 12.600. Deze originele Nederlandse auto staat sinds 2005 op kenteken en is voorzien van een benzine motor die 79 PK levert.

Nadere informatie

Jaguar Land Rover breidt Ingenium motorenfamilie verder uit met nieuwe zes-in-lijn benzinemotor

Jaguar Land Rover breidt Ingenium motorenfamilie verder uit met nieuwe zes-in-lijn benzinemotor 13 februari 2019, 12:59 (CET) Jaguar Land Rover breidt Ingenium motorenfamilie verder uit met nieuwe zes-in-lijn benzinemotor Jaguar Land Rover breidt zijn Ingenium motorenfamilie verder uit met een nieuwe

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Technische specificaties OPEL Meriva. 19 mei 2014 Buitenafmetingen in mm Lengte 4.300 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 1994/1915 Hoogte (leeggewicht) 1.615 Wielbasis 2.644 Spoorbreedte,

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ZAFIRA.

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ZAFIRA. TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL ZAFIRA. Per 1 juni december 2017 2014 BUITENAFMETINGEN in mm Lengte 4.657 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 1,884 / 2,118 Hoogte (leeggewicht) 1.687 Wielbasis

Nadere informatie

Het EcoDrive voertuig, de ontwikkeling van een geoptimaliseerde aandrijflijn voor personenvoertuigen

Het EcoDrive voertuig, de ontwikkeling van een geoptimaliseerde aandrijflijn voor personenvoertuigen Het EcoDrive voertuig, de ontwikkeling van een geoptimaliseerde aandrijflijn voor personenvoertuigen E. Spijker Van Doorne s Transmissie b.v. Tilburg 1. Inleiding Het brandstofverbruik in verkeer en vervoer

Nadere informatie

De Caddy en Caddy Maxi

De Caddy en Caddy Maxi De Caddy en Caddy Maxi Naast de zuivere diesel- of benzinemodellen zijn de Caddy en de Caddy Maxi als optie ook verkrijgbaar als modelvarianten Caddy EcoFuel en Caddy BiFuel. Met deze alternatieve aandrijvingsvarianten

Nadere informatie

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen M. van der Spek Hoveniers BV Benthuizen 30-10-2015 Hendrik-Jan Konijn Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding 2.0 Referentie

Nadere informatie

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof

aardgas tank ik bij DATS 24 www.dats24.be CNG aardgas voor voertuigen De slimme ecomobiele toekomst is vandaag Transitiebrandstof aardgas voor voertuigen betekent letterlijk samengeperst natuurlijk gas en is eenvoudigweg de samengeperste variant van het aardgas dat we kennen voor huishoudelijk gebruik. is al een tijdje populair als

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Technische specificaties OPEL Zafira. November 2013 Buitenafmetingen in mm Lengte 4.467 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.025 / 1.801 Hoogte (leeggewicht) (zonder / met dakrails) 1.635

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder

Factsheet CO2-Prestatieladder Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van A-Garden B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De elektrische auto die je verder brengt. Opel Ampera.

De elektrische auto die je verder brengt. Opel Ampera. De elektrische auto die je verder brengt. Opel Ampera. Onze toekomst vraagt om positieve energie. De aarde is altijd goed voor ons geweest. Eeuwenlang heeft ze ons voedsel gegeven en ons voorzien van de

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen Gebr. Griekspoor BV Innovatief Proactief Duurzaam Betrokken Nieuw-Vennep 5 november 2013 Dilia van der Want. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoe kan innovatie helpen?

Hoe kan innovatie helpen? Themabijeenkomst 16 december: Luchtvervuiling, en hoe houden wij Nederland mobiel? Verkeer Toenemende en invloed luchtvervuiling: van milieu-eisen op de sector hoe kan 2 Inhoud Waar komen verkeersemissies

Nadere informatie

Slechts 99 g/km CO2: de schoonste en zuinigste Opel Astra ooit

Slechts 99 g/km CO2: de schoonste en zuinigste Opel Astra ooit Slechts 99 g/km CO2: de schoonste en zuinigste Opel Astra ooit Astra ecoflex met slechts 99 g/km CO 2 een vermogen van maar liefst 96 kw/130 pk 17 procent (0,8 liter) lager verbruik dankzij uitgebreide

Nadere informatie

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 )

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 ) Juli 2017 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

3.B.1 CO2-Reductiedoelstellingen 2020

3.B.1 CO2-Reductiedoelstellingen 2020 3.B.1 CO2-Reductiedoelstellingen 2020 Maastricht, 01-04-2016 Auteur: Kirsten Kuypers-Janssen KVGM-Coördinator Geaccordeerd door: Joshua Janssen Directeur Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 OVER DIT RAPPORT...

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief:

In deze nieuwsbrief: Nr. 66-5 maart 2010 In deze nieuwsbrief: Onderzoek naar glazen overkapping deel A27 Het verkeer over de A27 neemt toe en een deel van de snelweg zal in de toekomst worden verbreed. Omdat meer verkeer ook

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL

TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL TECHNISCHE SPECIFICATIES OPEL Mokka. 12 november 2015 Mokka Buitenafmetingen in mm Lengte 4.278 Breedte met uitgeklapte / ingeklapte buitenspiegels 2.038 / 1.802 Hoogte (leeggewicht) 1.647 Wielbasis 2.555

Nadere informatie

Finnik Autorapport - smart roadster

Finnik Autorapport - smart roadster Finnik Autorapport - smart roadster Personenauto Kentekenstatus (Geldig, gedemonteerd, geëxporteerd of ongeldig) Kleur Brandstof (bijv. benzine, diesel, electrisch) G3 (is er een gastank ingebouwd) 19-NP-RK

Nadere informatie

met elf Concept Plug-in Hybrids deel, die worden geleased door Rijkswaterstaat, Eneco, Stedin, Roteb, TNT en Van Gansewinkel.

met elf Concept Plug-in Hybrids deel, die worden geleased door Rijkswaterstaat, Eneco, Stedin, Roteb, TNT en Van Gansewinkel. Concept Toyota Plug-In Hybrid R&D praktijktest techniek toekomstvisie Uitvoerige praktijktest Toyota test wereldwijd zeshonderd Concept Plug-in Hybrid Vehicles (Concept PHV) in een R&D praktijktest. Het

Nadere informatie

CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS. Fase 2 Rijgedrag/technisch onderhoud

CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS. Fase 2 Rijgedrag/technisch onderhoud CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS Fase 2 Rijgedrag/technisch onderhoud 80% VAN DE CO2 BESPARINGSPOTENTIE IN UW ONDERNEMING LIGT BIJ 20% VAN DE MOGELIJKHEDEN

Nadere informatie

De Audi A3 Sportback g-tron is bestelbaar vanaf 28.900,- en heeft slechts 14% bijtelling.

De Audi A3 Sportback g-tron is bestelbaar vanaf 28.900,- en heeft slechts 14% bijtelling. De Audi A3 g-tron De Audi A3 Sportback g-tron. Het eerste productiemodel van Audi op weg naar CO 2 -neutraal rijden met een ruime actieradius. Dankzij het gebruik van CNG, wat staat voor Compressed Natural

Nadere informatie

Finnik Autorapport - Volkswagen Up!

Finnik Autorapport - Volkswagen Up! Finnik Autorapport - Volkswagen Up! Personenauto Kentekenstatus (Geldig, gedemonteerd, geëxporteerd of ongeldig) Kleur Brandstof (bijv. benzine, diesel, electrisch) G3 (is er een gastank ingebouwd) 7-XHF-11

Nadere informatie

Finnik Autorapport - Mercedes-Benz E-klasse Estate

Finnik Autorapport - Mercedes-Benz E-klasse Estate Finnik Autorapport - Mercedes-Benz E-klasse Estate Deze Mercedes-Benz E-klasse Estate komt uit 2014 en kostte toen 67.278. Deze geïmporteerde auto staat sinds 2016 op Nederlands kenteken en is voorzien

Nadere informatie