Overzicht haagconiferen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht haagconiferen"

Transcriptie

1 Bureel: Beekstraat Lovendegem Toonpark: Pyramidestraat 25A 9920 Lovendegem Tel/fax: 09/ Mail: - Web: Overzicht haagconiferen Een flink aantal coniferen zijn uitermate geschikt voor een haag. Ze laten zich gemakkelijk snoeien en hebben zelden last van ziektes en plagen. Wanneer coniferen vanaf het begin in vorm geknipt worden en u dit met regelmaat doet (2 maal per jaar) zijn het zeer dankbare haagplanten. Doet u dit niet, of wacht u te lang met snoeien dan loopt u de kans dat er kale en bruine plekken ontstaan na een snoeibeurt, en deze zullen bij een aantal soorten niet meer dichtgroeien aangezien met name Thuja's, Chamaecyparis en Leylandii's niet meer uitlopen op oud hout. Bij Taxus is dit juist niet het geval, deze loopt prima uit als u de haag eens flink onder handen hebt genomen. Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris Glauca' Blauwe Schijncypres. Snelgroeiend, smalle zuilvormige opgerichte conifeer. Fraaie, geurende blauwgrijze schubvormige naalden. Loof: licht blauw, 's winters donker blauw. Groei op jaarbasis: ca cm, breedte: ca 10-15cm. Een optimale bodem voor deze conifeer is een vochtige, doorlaatbare, kalkhoudende humus bodem. Bemesten met coniferenmest, half mei en begin juli. Jaarlijks licht snoeien in de zomer. Bij regelmatig snoeien hebt u in een relatief korte tijd een groenblijvende, dichte haag. zon, halfschaduw, schaduw. Als solitair of als haagbeplanting. van eind september tot begin mei.

2 Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust' Schijncypres Mooie geel opgroeiende conifeer. Geschikt als hoogconifeer maar ook als solitair. Breed van onder uitgroeiende conifeer. Zeer winterhard. Alle grondsoorten Jaarlijks licht snoeien in de zomer. Bij regelmatig snoeien hebt u in een relatief korte tijd een groenblijvende, dichte haag zon, halfschaduw, schaduw Als solitair of als haagbeplanting van eind september tot begin mei 2 stuks per lopende meter Chamaecyparis lawsoniana 'Yvonne' Schijncypress Snelgroeiend, smalle zuilvormige conifeer. Fraaie groengele bladeren. Een ideale winterharde langzaam groeiende gele cypres, zeer geschikt als haag plant tevens ook solitair geplant worden goed gedraineerd vochtig. Zure grond. Houd niet van natte gronden i.v.m.wortelrot, dus zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is zodat het overtollige water goed afloopt. Deze coniferen snoeien eind mei of juni. Als haagplant kan hij op elk gewenste hoogte en breedte gesnoeid worden en als solitair kan hij na 10 jaar wel een hoogte bereiken van circa 6m, de groeiwijze als solitair is piramidaalvormig. schaduw, halfschaduw, zon. Als solitair of als haagbeplanting.

3 van eind september tot begin mei. Cupressocyparis leylandii 'Castlewellan Gold' snelgroeiende leyland conifeer, leylandcipres Prachtig goudgele kleur. Groeit iets trager dan Cupressocyparis leylandii. Snel groeiende conifeer die zich gemakkelijk laat snoeien. Hierdoor is hij erg geschikt voor het maken van een haag. Van nature is deze conifeer kegelvormig en kan 10m hoog worden. Cupressocyparis leylandii Castlewellan Gold coniferen snoeien eind mei en eind juli. Bestand tegen zeewind. Bemesten met coniferen mest, half mei en begin juli. Planttijd: Van eind september tot begin mei. Beste planttijd oktober - maart. (Hoe later geplant, des te vaker water geven, bij droogte). zon, halfschaduw. Leent zich in het bijzonder voor de aanplanting van een dicht, halfhoge tot hoge hagen. van begin september tot eind mei. Cupressocyparis leylandii snelgroeiende leyland conifeer, leylandcipres. De leylandcipres groeit zeer sterk (tot 3m hoog in minder dan 7 jaar) en leent zich in hij bijzonder voor de aanplanting van hagen. Als solitair vormt hij een zuil- tot kegelvormige kruin en groeit hij uit tot een boom van 20-30m.. De twijgen geven de indruk ietwat vierkant te zijn en hangen ietwat af. Bladeren: lichtgroen tot grijsgroen. Snelgroeiend, kan dienen voor een hoge haag. Groeit snel een halve meter per jaar tevens ook in de breedte. Te natte of te droge gronden worden slecht verdragen. Slecht doorlatende gronden worden dan weer wel goed verdragen. Hij is tamelijk winterhard en kan droogte redelijk goed verdragen.

4 Door het snoeien verkrijgt men een dichte groei. vanaf het eerste jaar, knip alle twijgen die buiten de breedte van de haag vallen in (mei-september). Je kan makkelijk met deze planten een haag vormen tot 3m hoog. Praktischer te onderhouden zijn hagen van 1,5 tot 2m hoog. De leylandcipres houdt van zon of een licht beschaduwde plaats op elke normale tuingrond. Leent zich in het bijzonder voor de aanplanting van een dicht, halfhoge tot hoge hagen. van begin september tot eind mei. 2 per lopende meter. Groenblijvend. Taxus baccata Venijnboom. Taxus is giftig, het loof en de bessen en moet beslist niet worden gebruikt als omheining van een wei, waarin paarden of andere dieren lopen. Men moet ervoor zorgen dat dieren er niet bij kunnen, ze zijn niet wijzer en eter er gewoon van en gaan dood, dus moeten er verstandig mee omgaan. Taxus draagt felrode bessen. De rode zaadmantel is niet giftig, maar het zaad daarin is echter buitengewoon giftig. De taxus is tweehuizig, d.w.z. dat zich mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke bomen ontwikkelen. De mannelijke (geschubde) zitten aan de onderzijde van de takken in grote hoeveelheden, terwijl de vrouwelijke voortkomen uit kleine, eivormige knoppen aan de toppen van de kortere takken. Zij geven een kleverige druppel af die het rondzwevende stuifmeel opvangt. Jonge bomen zijn kegelvormig. Met het ouder worden krijgen zij een ronde kroonvorm. Taxusbomen zijn vaak meerstammig. De stam heeft een roodbruine kleur en afschilferende bast. Taxus groeit op vrijwel iedere bodem. Naast water hebben planten ook voeding nodig. Taxus laat zich goed snoeien en vormen en is daarom in het bijzonder geliefd als haag of een in figuur geknipt beeldhouwwerk. Een taxushaag wordt meestal maar één keer in de zomer in vorm gesnoeid. In tuinen kunnen ook blok- of ronde vormen gemaakt worden. Taxus houdt er niet van als honden en katten tegen hem plassen. Scheuten en bladeren worden ervan geel en kunnen afsterven

5 volle zon tot halfschaduw. De venijnboom is uitermate goed geschikt voor het gebruik in een heg omdat hij zich goed laat snoeien en omdat hij goed vertakt. Traaggroeiende struik, kan dienen voor een lage of hoge haag. Beste planttijd van eind september tot maart/april. 5 per lopende meter. Thuja occidentalis 'Brabant' Levensboom, Westerse levensboom. Een ideale winterharde groenblijvend conifeer, zeer geschikt als haag plant, deze kan ook solitair geplant worden. De plant heeft 's zomers een frisse lichtgroene kleur. De bladeren van Thuja zijn schaalvormig, behalve jonge blaadjes, die naaldachtig zijn. De bladeren worden soms gegeten door larven van motten Thuja Brabant heeft geen bijzondere bodemwensen. Liefst een vochtige kalkhoudende humus rijke grond maar is zeker geen vereiste. : Thuja occidentalis Brabant coniferen snoeien eind mei of juni. Thuja occidentalis Brabant coniferen snoeien eind mei of juni. : kan vol in de zon als half in de schaduw, winterhard. Langzaam groeiend, kan dienen voor een hoge haag. van eind september tot begin mei. Beste planttijd oktober - maart. Hoe later geplant en hoe groter de plant, des te vaker water geven, bij droogte.

6 Thuja occidentalis 'Smaragd' Levensboom Ongesnoeid groeit deze schitterende kweekvorm uit tot een slanke kegel van enkele meters hoog. Hij is dicht bezet met smaragdgroene schubben, die ook in de winter hun fraaie, groene kleur behouden. Hoewel Smaragd beduidend langzamer groeit dan de soort, is hij zeer geschikt om tot een haag te verwerken. Het duurt in het begin uiteraard langer voordat de haag op hoogte is, maar daarna blijft hij door snoeien prachtig dicht en is ook op oudere leeftijd in model te houden. Groei op jaarbasis: ca cm, breedte: ca cm Thuja Smaragd heeft geen bijzondere bodemwensen. Liefst een vochtige kalkhoudende humus rijke grond maar is zeker geen vereiste. Regelmatig snoeien voor het bekomen van een dichte haag. kan vol in de zon als half in de schaduw. Langzaam groeiend, kan dienen voor een hoge haag. van eind september tot begin mei. Beste planttijd oktober - maart. Hoe later geplant en hoe groter de plant, des te vaker water geven, bij droogte. Thuja occidentalis 'Sunkist' Levensboom Deze mooie goudgele Thuja is uitermate geschikt als haagplant maar kan ook als solitair gebruikt worden en heeft dan een dichtgroeiende kegelvorm. Als haagplant kan hij op elk gewenste hoogte en breedte gesnoeid worden en als solitair kan hij een hoogte bereiken van circa 2m. Thuja occidentalis 'Sunkist' is 's zomers opvallend veel lichter geel dan 's winters. De gele loofkleur komt lang niet bij alle geslachten coniferen voor. Het is eerder uitzondering dan regel en daarom extra de moeite waard in de tuin. Alle bodemsoorten.

7 Regelmatig snoeien voor het bekomen van een dichte haag. kan vol in de zon als half in de schaduw. invullen plantperiode Thuja plicata 'Atrovirens' Levensboom Donkergroen glanzend loof. Groenblijvend. De groeiwijze als solitair is kegelvormig. In de winter ontstaat er een roodbruine gloed op het blad. De kroon is smal kegelvormig met een spitse top en omhoog gebogen takken. Later wordt de boom breder. De boomschors is roodachtig bruin en vezelig. Met het ouder worden wordt de schors grijsbruin en gaat een beetje loslaten. De bladeren zijn stomp en schubachtig en zitten aan afgeplatte twijgen. De bovenzijde van de bladeren is helder- en glanzend groen, de onderzijde is bleker en witachtig. geen voorkeur, humusrijke/normale grond. Jaarlijks snoeien in de zomer. Thuja kan als haag op elk gewenste hoogte en breedte gesnoeid worden. kan vol in de zon als half in de schaduw, winterhard. Geschikt voor hoge hagen. Snelgroeiend, kan dienen voor een smalle hoge haag. van eind september tot begin mei.

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Coniferen G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Coniferen: een aparte groep! Zaadplanten Eenzaadlobbig Tweezaadlobbig Bedektzadig Naaktzadig Bomen Heesters enz Coniferen Ginkgo biloba

Nadere informatie

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis.

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Inhouds opgave. Bomen: - Robinia pseudoacacia Frisa - Robinia pseudoacacia Umbraculifera - Tilia platyphyllos - Tilia tomentosa brabant

Nadere informatie

Vakdag centraal niveau 4. Lijst coniferen leerjaar 1

Vakdag centraal niveau 4. Lijst coniferen leerjaar 1 Vakdag centraal niveau 4 Lijst coniferen leerjaar 1 ABIES Zilverspar boom enigszins zuilvormig rond litteken na afvallen naald kegel rechtop, uiteenvallend Abies koreana koreana = uit Korea Koreaanse zilverspar

Nadere informatie

Standplaats Zon, halfschaduw, droog, windbestendig, verharding, zee wint. Humusarm, luchtige grond, zware grond. Overig

Standplaats Zon, halfschaduw, droog, windbestendig, verharding, zee wint. Humusarm, luchtige grond, zware grond. Overig Botanische Prunus laurocerasus Otto luyken. Nederlandse Laurierkers. 80 150 cm Heester. Wit Wintergroen. Winter, grofbladig. Haag. Standplaats Zon, halfschaduw, droog, windbestendig, verharding, zee wint.

Nadere informatie

Coniferen. Coniferen

Coniferen. Coniferen 239 Chamaecyparis lawsoniana Columnaris 60/80 mkl. - 150/175 mkl. De beste opgaande, blauwe conifeer Sterk met een duidelijke kleur Hoogte tot maximaal 15 meter en dan 3 meter breed Onderhoudsarm 2 per

Nadere informatie

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig Cercis canadensis Als hoogstamvorm gekweekt groeit C. canadensis uit tot een mooie, middelhoge solitairboom. De stam is grijs en ondiep gegroefd, op latere leeftijd kan de schors in kleine plaatjes loslaten.

Nadere informatie

Infobrief Bomen in Maalbootstraat,

Infobrief Bomen in Maalbootstraat, Infobrief Bomen in Maalbootstraat, juni 2014 Beste bewoner Kiest u graag zelf de boom die in uw straat wordt geplant? Vul dan bijgaand formuliertje in en bezorg het ons terug vóór maandag 7 juli. Onderhoudswerken

Nadere informatie

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Coniferen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Groep 2B Naalden in bundels in een omhulsel Pinus mugo bergden Dwergvorm: Pinus mugo pumilo Boom: 8 m Kroon: breed Pinus mugo Gekromde naald Blauwgroene

Nadere informatie

Acer freemanii Armstrong

Acer freemanii Armstrong 1 Acer freemanii Armstrong Naam: Esdoorn Hoogte: 9-12 meter, strak zuil- tot ovaalvormige kroonvorm : smalle straten en lanen : verdraagt verharding, zeer goed windbestendig Bodem: niet te natte grond,

Nadere informatie

Plantenkennis Coniferen

Plantenkennis Coniferen Plantenkennis Coniferen Lijst 2 Algemene informatie Coniferen Zaadplanten Eenzaadlobbig Tweezaadlobbig Bedektzadig Naaktzadig Bomen Heesters enz Coniferen Ginkgo biloba Kenmerken van coniferen Ze behoren

Nadere informatie

Het is moeilijk om een harde grens aan te geven waar een lage haag eindigt en een hoge begint

Het is moeilijk om een harde grens aan te geven waar een lage haag eindigt en een hoge begint Buxus sempervirens en Taxus baccata Spelen met blokhagen Het is moeilijk om een harde grens aan te geven waar een lage haag eindigt en een hoge begint Hagen zijn er in allerlei soorten en maten. Hoge hagen,

Nadere informatie

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen.

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Scheldevrijstraat 1. Boomkeuze In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Langs de straat tussen de parkeerplaatsen planten we de laanbomen.

Nadere informatie

Van Hallstraat. Prunus avium Plena

Van Hallstraat. Prunus avium Plena Van Hallstraat Prunus avium Plena Deze middelgrote boom heeft een ronde en regelmatig vertakte dichte kroon. De boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 8-12 m. De glanzende schors is bruinrood van

Nadere informatie

de hagen in Vroonermeer Noord

de hagen in Vroonermeer Noord Hagen in Vroonermeer Noord -- 7 Beuk Fagus sylvatica De beukhaag staat bekend om zijn mooie glimmende bladeren. De Fagus sylvatica houd zijn bladereren vast totdat er weer nieuw blad komt. Dit verschijnsel

Nadere informatie

Parken en groenstroken Brede straten Tuinen

Parken en groenstroken Brede straten Tuinen BOOM NR. 1 Koelreuteria paniculata Naam: Chinese vernisboom, Blazenboom Hoogte: 5-10 meter Kroonvorm: een losse, ronde kroon, op oudere leeftijd wordt de kroon breder : een mooie parkboom, tuinen, pleinen,

Nadere informatie

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars.

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars. Coniferen Kenmerken Algemeen Letterlijk vertaald betekent conifeer kegeldragende. De zaden van de coniferen zitten verpakt in de kegels, die vele vormen en grootten kunnen aannemen. Elke conifeer heeft

Nadere informatie

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei BOMEN GRAETHEIDELAAN Boomnaam Zelkova serrata Flekova (GREEN VASE) Nederlandse naam Hoogte Kroon Schors en takken Blad Bloemen Vruchten Toepassing Japanse zelkova 10-12 meter (max. 18 m.) breed vaasvormig

Nadere informatie

Erica carnea (Winterheide) Written by Online Tuinieren

Erica carnea (Winterheide) Written by Online Tuinieren Erica heeft de Nederlandse naam Dopheide maar de Erica carnea soorten worden meestal Winterheide genoemd. De naam Winterheide doet je natuurlijk al vermoeden dat er iets bijzonders in de winterperiode

Nadere informatie

Winterharde Buiten Varens.

Winterharde Buiten Varens. Winterharde Buiten Varens. Als we het hebben over winterhardevarens dan spreken we over Buitenvarens welke Nederlandse winters zonder probleem kunnen overleven. Varens groeien vaak op schaduwrijke plaatsen

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bladverliezende heesters Een heester is een plant met takken, al dan niet met een korte stam. bol Breed uitgroeiend smal

Nadere informatie

Amelanchier maat omschrijving. Buxus maat omschrijving

Amelanchier maat omschrijving. Buxus maat omschrijving Seizoen najaar 2014 Amelanchier maat omschrijving lamarckii pot 175-200 c 12 200-250 c 25 175-200 drkl 200-250 drkl solitair 200-250 drkl solitair 250-275 drkl Buxus maat omschrijving sempervirens 25-30

Nadere informatie

Buxus ziekte. Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel.

Buxus ziekte. Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel. Buxus ziekte Bruin blad en zwarte takken in de buxus? Dan heeft de plant een schimmelziekte. Deze buxus ziekte verspreidt zich razendsnel. Lees verder Aandachtspunten Je hoeft een aangetaste buxus niet

Nadere informatie

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in:

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in: Antwoordenblad Vul hier eerst jullie namen in: 1......................................................................................... 3.........................................................................................

Nadere informatie

Moraceae. Grote familie (48 geslachten, soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus

Moraceae. Grote familie (48 geslachten, soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus Moraceae Grote familie (48 geslachten, 1.200 soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus Broussonetia 8 soorten, Verspreid over Oost Azië, en Polynesië Broussonetia kazinoki Broussonetia papyrifera Broussonetia

Nadere informatie

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

Bladhoudende Heesters

Bladhoudende Heesters Bladhoudende Heesters aucuba Aucuba japonica Variegata Bloem: roodachtig / blad: groen met gele vlekken. Nepal tot Japan Kornoeljeachtigen Snijbloemen Goed vertakte struik. Zacht hout. Blad is leerachtig,

Nadere informatie

Larix. Nederlands: Lork Engels: Larch Frans: Mélèze Duits: Lärche Japans: Kara-matsu Familie: Pinaceae

Larix. Nederlands: Lork Engels: Larch Frans: Mélèze Duits: Lärche Japans: Kara-matsu Familie: Pinaceae Larix Nederlands: Lork Engels: Larch Frans: Mélèze Duits: Lärche Japans: Kara-matsu Familie: Pinaceae Lorken worden zeer zelden in container aangeboden, naar zaailingen van één à twee jaar moet men soms

Nadere informatie

Materialisatie DO Brede school Oude Dorp Leiderdorp

Materialisatie DO Brede school Oude Dorp Leiderdorp Materialisatie DO Brede school Oude Dorp Leiderdorp speeltoestel Foxhol Kleur: Oudhollands Groen (conform kozijnen nieuwe school) speeltoestel De Gagel de gagel artikelnummer kleuropties Veel speelwaarde

Nadere informatie

Hagen Inleiding Historie

Hagen Inleiding  Historie Inleiding Een heg of een haag is een lijnvormige aanplanting van struiken en bomen. worden veel gebruikt om de grens van een tuin, weiland of akker aan te geven. zijn belangrijke elementen in een tuin.

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 1 G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bomen Een boom is een stam (of meerdere) met daar bovenop een kroon met bladeren. Bol / rond ovaal piramidaal zuil kegel vormboom Acer

Nadere informatie

Plattegrond Oranjesingel Oranjesingel Beek

Plattegrond Oranjesingel Oranjesingel Beek Dit gedeelte krijgt dezelfde invulling als de lange strook aan de Oranjesingel, zodat deze visueel een eenheid vormen. Hakhoutbeheer met een cyclus van ongeveer 6-10 jaar, in zones uitvoeren. Enkele opstaanders

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladhoudende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladhoudende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladhoudende heesters G41-G31-GB1+2 Bladhoudende heesters Wat is het verschil met de bladverliezende heesters? Het blad van bladhoudende heesters is vaak dikker. De huidmondjes zitten

Nadere informatie

Buurtcontract. Planten om uw buurt op te fleuren. Klimhortentia

Buurtcontract. Planten om uw buurt op te fleuren. Klimhortentia Buurtcontract Planten om uw buurt op te fleuren Klimhortentia Is zelfhechtend. Kan grote stukken muur of schutting bedekken. Veel witte bloemen in de zomer. Een vochtige, goed doorlatende grond. Halfschaduw

Nadere informatie

Inula helenium (Griekse Alant)

Inula helenium (Griekse Alant) Inula helenium (Griekse Alant) Plant uit Azië en Zuid Oost Europa. In Nederland als sierplant met medicinale eigenschappen toegepast. De gedroogde delen van de wortelstokken en stengelvoeten van ten hoogste

Nadere informatie

1.-bladeren duidelijk naaldvormig 2. -bladeren geen naalden (vlak blad, grote-of kleine schubben, aanliggend aan twijgen, dakpansgewijze geplaatst) 49

1.-bladeren duidelijk naaldvormig 2. -bladeren geen naalden (vlak blad, grote-of kleine schubben, aanliggend aan twijgen, dakpansgewijze geplaatst) 49 Determinatiesleutel voor enkele coniferen (naar M. Van Miegroet) 1.-bladeren duidelijk naaldvormig 2 -bladeren geen naalden (vlak blad, grote-of kleine schubben, aanliggend aan twijgen, dakpansgewijze

Nadere informatie

Vaste planten. Inhoudsopgave:

Vaste planten. Inhoudsopgave: Vaste planten Vaste planten zijn kruidachtige meerderjarige planten. Ze overwinteren ondergronds en lopen in het voorjaar opnieuw uit. Enkele zijn wintergroen zoals vinca en waldsteinia. Vaste planten

Nadere informatie

Tuincursus.com Ron den Dikken. online programma

Tuincursus.com Ron den Dikken. online programma Tuincursus.com Ron den Dikken PlantWijzer online programma Bijlage bij video 12 Coniferen De laatste tijd zijn coniferen niet meer zo populair.vooral in de jaren 70 is het erg in geweest om coniferen te

Nadere informatie

Laarbeeklaan 119 Bus Brussel +31 (0)

Laarbeeklaan 119 Bus Brussel +31 (0) Over Groei Groen GROEI GROEN is een verzamelplaats met gratis professionele informatie voor de groene buitenruimte om je heen. We richten ons op vijf onderwerpen waar wij ons steeds verder in specialiseren.

Nadere informatie

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Categorie: Halfwintergroene heester Bloeitijd: vroeg in maart en april Bloemkleur: de geurende bolvormige bloemen zijn in de knop zalmroze gekleurd.

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8.

inhoud De oude eik 1. In het park 2. De delen van de eik 3. Herfst 4. Dieren helpen de eik. 5. Winter 6. Lente 7. Rupsen 8. De oude eik inhoud De oude eik 3 1. In het park 4 2. De delen van de eik 5 3. Herfst 6 4. Dieren helpen de eik. 7 5. Winter 8 6. Lente 9 7. Rupsen 10 8. De galwesp 11 9. De boomklever 12 10. Filmjes 13

Nadere informatie

Wat: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden.

Wat: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden. Alchemilla mollis vak: A Planttype: Vaste plant Nederlandse naam: Vrouwenmantel Familie: Rosaceae Herkomst: Midden- en Zuid-Europa, Azie Winterhardheid: uitstekend (-34,4 tot -28,9 C), USDA zone 4 Bloemkleur:

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Juglans regia walnoot Boom: 15-18 m hoog Kroon: breed afgeplat, open Geelbruine herfstkleur Juglans regia Groot, veervormig samengesteld blad Bruingroen

Nadere informatie

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2 Plantenkennis Rozen Lijst 2 Algemene informatie Rozen Alle tuin en parkrozen stammen af van Rosa gallica, een roos uit het Frankrijk en het Middelandszee-gebied. Via de Oosterse landen werd het sortiment

Nadere informatie

Te planten boomsoorten

Te planten boomsoorten Te planten boomsoorten Project Vervangen bomen Willemstad: Malus sylvestris, Wilde appel Hoogte: 7-9 m Kroon: rond, onregelmatig Schors en takken: kaal, grijs, twijgen bruin tot bruingrijs Blad: ovaal

Nadere informatie

Planten vermeerderen: Stekken

Planten vermeerderen: Stekken AFDELING HERENTALS LESGEVER: Bert Peers TEKST: Bert Peers Planten vermeerderen: Stekken Het stekken is makkelijk uit te leggen, maar als we het zien doen is het nog altijd beter te onthouden.en welke stek

Nadere informatie

Doe niets met planten in de tuin als het vriest!

Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Wintertips December Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Dahlia s, gladiolen en dergelijke planten die opgeslagen liggen, liggen vaak té vochtig en krijgen last van schimmels. December is de

Nadere informatie

Aardvlooien. Plagen in de tuin

Aardvlooien. Plagen in de tuin Aardvlooien Zeer kleine kevers (2.5mm). Donkere, glanzende, staalblauwe kleur. Maakt grote sprongen. Legt eitjes in de grond. Larven vreten aan de plantenwortels en eten van de blaadjes tot ze groot genoeg

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

Plantenkennis. Ericaceae. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Ericaceae. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Ericaceae G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Ericaceae: een aparte groep! De kroonbladeren zijn vergroeid tot een soort kelkje, bestaande uit 4 of 5 delen. Ze stellen de volgende bodemeisen:

Nadere informatie

BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT

BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT 1 BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT NICOLAES HONIGHSTRAAT Te planten bomen Meelbes Een boom met een kegelvormige kroon. Bereikt een hoogte van 8 m. Zilverwit blad bij het ontluiken. In de straat staan al meer

Nadere informatie

Enkele Gentiana soorten: Gentiana acaulis (stengelloze Gentiaan): De stengelloze Gentiaan is een kleine. Gentiana (Gentiaan)

Enkele Gentiana soorten: Gentiana acaulis (stengelloze Gentiaan): De stengelloze Gentiaan is een kleine. Gentiana (Gentiaan) Gentiana doet me altijd denken aan de Ceratostigma plumbaginoides (Loodkruid). Niet dat ze op elkaar lijken maar ik ben in dezelfde periode met deze planten in aanraking gekomen. In deze periode van mijn

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 2 G41-G31-GB1+2 Deutzia gracilis bruidsbloem gracilis = sierlijk Slaat op de sierlijk gebogen bloemrijke twijgen Een lage struik, rijkbloeiend Deutzia

Nadere informatie

Heggen snoeien. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Heggen snoeien. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Johan Schuppert Laatst gewijzigd 17 July 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/49362 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Ribes sanguineum White Icicle. Bloeikleur. Wintergroen. Iedere goede tuingrond. Onderhoud

Ribes sanguineum White Icicle. Bloeikleur. Wintergroen. Iedere goede tuingrond. Onderhoud Ribes sanguineum White Icicle Plantafstand Sierheesters Wit Zon,Halfschaduw Ribesfamilie april - juni nee 160 cm - 200 cm Iedere goede tuingrond. 1-1 stuks/m² Solitair Groep Heesterborder Ribes sanguineum

Nadere informatie

Cupressaceae. Grote familie (27(30) geslachten, soorten) opgedeeld in zeven subfamilies:

Cupressaceae. Grote familie (27(30) geslachten, soorten) opgedeeld in zeven subfamilies: Cupressaceae Grote familie (27(30) geslachten, 130-140 soorten) opgedeeld in zeven subfamilies: Cunninghamhioideae Taiwanioideae Athrotaxidoideae Sequoioideae: Sequoia, Sequoiadendron, Metasequoia Taxodioideae:

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

GrootGroenPlus R.T. Houtman

GrootGroenPlus R.T. Houtman GrootGroenPlus 2015 R.T. Houtman Van 30 september t/m 2 oktober 2015 organiseerde de Stichting GrootGroenPlus de jaarlijkse gelijknamige vakbeurs te Zundert. Deze keuringen werden in 2015 voor de zeventiende

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 3 G41-G31-GB1+2 Potentilla fruticosa struik-ganzerik fruticosa = heesterachtig Het geslacht Potentilla kent veel kruidachtige soorten (vaste planten).

Nadere informatie

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan bij het graven

Nadere informatie

Tuincursus.com Ron den Dikken. online programma. Bijlage bij video11

Tuincursus.com Ron den Dikken. online programma. Bijlage bij video11 Tuincursus.com Ron den Dikken PlantWijzer online programma Bijlage bij video11 Hagen hagen Zorg dat je het eens wordt met de buren over welke haag er komt op de erfgrens. Als de buurman het er niet mee

Nadere informatie

Bamboe. Bamboe. Standplaats en voedselvoorziening. Planten en snoeien. Intomen

Bamboe. Bamboe. Standplaats en voedselvoorziening. Planten en snoeien. Intomen Bamboe Bamboe Pas in het begin van de jaren negentig ontdekten tuiniers de grote tuinwaarde van bamboe. Hier zijn twee redenen voor aan te geven. Allereerst heeft dat te maken met de toenemende belangstelling

Nadere informatie

Sapindaceae. Grote familie (140 geslachten, soorten) Acer Aesculus Dipteronia Koelreuteria Litchi

Sapindaceae. Grote familie (140 geslachten, soorten) Acer Aesculus Dipteronia Koelreuteria Litchi Sapindaceae Grote familie (140 geslachten, 1400-2000 soorten) Acer Aesculus Dipteronia Koelreuteria Litchi Aesculus 15 soorten, Noord Amerika, Zuidoost Europa, & Oost Azië. Aesculus chinensis Aesculus

Nadere informatie

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen Project Planten ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Planten Planten eten, ademen en groeien. Sommige planten houden van natte grond. Anderen van droge grond. Sommige planten houden van veel zon en warmte. Anderen

Nadere informatie

Kerstassortiment 2013 DEN HAM 42, 2771 WV BOSKOOP-HOLLAND TELEFOON: 0172-21 01 97 TELEFAX: 0172-21 60 58 E-MAIL: INFO@VANVLIETBOSKOOP.

Kerstassortiment 2013 DEN HAM 42, 2771 WV BOSKOOP-HOLLAND TELEFOON: 0172-21 01 97 TELEFAX: 0172-21 60 58 E-MAIL: INFO@VANVLIETBOSKOOP. Kerstassortiment 2013 DEN HAM 42, 2771 WV BOSKOOP-HOLLAND TELEFOON: 0172-21 01 97 TELEFAX: 0172-21 60 58 E-MAIL: INFO@VANVLIETBOSKOOP.NL Voorwoord Al jaren levert ons bedrijf kerstgroen aan diverse leveranciers.

Nadere informatie

Behaag...Natuurlijkactie 2013.

Behaag...Natuurlijkactie 2013. Behaag...Natuurlijkactie 2013. Een actie van Natuurpunt, de Milieuraad en het Gemeentebestuur. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privétuinen kunnen samen groene linten vormen, vaak

Nadere informatie

Taxi. De Taxus. Taxushagen zie je overal. Strak gesnoeid, Hoe snoeiafval helpt in de strijd tegen kanker. Inspiratie

Taxi. De Taxus. Taxushagen zie je overal. Strak gesnoeid, Hoe snoeiafval helpt in de strijd tegen kanker. Inspiratie De Taxus Taxi Hoe snoeiafval helpt in de strijd tegen kanker. ANNE WIEGGERS Taxushagen zie je overal. Strak gesnoeid, of juist veel te groot gegroeid en donkere schaduwen werpend. Veel mensen weten wel

Nadere informatie

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat:

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat: Pinus nigra, Oostenrijkse den Aantal: 19 stuks Maat: 150-200 20-25 (40) m in jeugd breed kegelvormig, later rond Schors en takken: zwartgrijs met diepe groeven, takken geelbruin stijve naalden, 2 bijeen,

Nadere informatie

Struweel aanplant. Struweel voor akkervogels. Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid.

Struweel aanplant. Struweel voor akkervogels. Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid. Struweel aanplant Struweel voor akkervogels Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid. Aanplant van solitaire struikjes en (kleine) bosschages Daar waar het kan daar waar het niet in de weg staat In

Nadere informatie

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar:

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar: Fruitsoort Wanneer snoeien? Abrikoos Appel Kers Peer Perzik Pruim Vóór half september, direct na de pluk en/of direct na de bloei Jonge bomen: januari t/m eind maart. Oude bomen: juli t/m eind augustus

Nadere informatie

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen DATUM 7 juli 2015 ONDERWERP Aanvullende informatie en factsheet bomen Warmte therapie Hieronder leest u aanvullende informatie over de warmte therapie behandeling. Er zijn in Dordrecht in februari 2015

Nadere informatie

HET OUDSTE TUINELEMENT (10 TOEPASSINGEN VAN HAGEN)

HET OUDSTE TUINELEMENT (10 TOEPASSINGEN VAN HAGEN) HET OUDSTE TUINELEMENT (10 TOEPASSINGEN VAN HAGEN) De haag is het groene element wat de allereerste tuin omsloot, het was niet een strak geschoren Taxushaag maar een mix van inheemse soorten zoals meidoorn,

Nadere informatie

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22 Inhoud Colofon 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 1 Beplantingen 11 1.1 Onderhoud van beplantingen 11 1.2 Snoeigereedschappen 17 1.3 Samenvatting 22 2 Bomen 23 2.1 Onderhoud van bomen 23 2.2 Samenvatting 29 3 Specifiek

Nadere informatie

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders www.bloembergecologie.com Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders Bakkers, Sanne; Bloemberg, Mark HAS Hogeschool s-hertogenbosch, 26 juni 2015 Bloemberg M.S. 07-05-2017 1 Lang bloeiende

Nadere informatie

Bamboe heeft een wat wisselend imago. Enerzijds wordt er direct gedacht aan allerlei woekerende soorten die slechts met moeite te verwijderen zijn.

Bamboe heeft een wat wisselend imago. Enerzijds wordt er direct gedacht aan allerlei woekerende soorten die slechts met moeite te verwijderen zijn. Fargesia rufa Bamboe: supergras! Bamboe heeft een wat wisselend imago. Enerzijds wordt er direct gedacht aan allerlei woekerende soorten die slechts met moeite te verwijderen zijn. Anderzijds heeft bamboe

Nadere informatie

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht.

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. Het doel van de Bomenroute is om door middel van educatie het belang van bomen

Nadere informatie

Bruxelles Environnement/ Leefmilieu Brussel Div. Espaces verts

Bruxelles Environnement/ Leefmilieu Brussel Div. Espaces verts Bruxelles Environnement/ Leefmilieu Brussel Div. Espaces verts Buxaceae Buxus Pachysandra Sarcococca Styloceras meer dan honderd wilde soorten over heel de wereld, behalve in US en Australië meeste soorten

Nadere informatie

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Plant nu de Lente Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Bomen voor kleine tuinen Je hebt een kleine tuin en denkt dat een boom er niet in past? Niets is minder waar, een kleine tuin vraagt

Nadere informatie

De asboom Een levend monument

De asboom Een levend monument De asboom Een levend monument De asboom Herdenken wordt steeds persoonlijker. Een asboom komt tegemoet aan de wens voor een levend monument. Het is mogelijk om ter nagedachtenis aan de overledene, in

Nadere informatie

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak

Planten stekken Benodigdheden Algemene regels Kweekkasje Koude bak Planten stekken Planten kunnen op veel manieren vermeerderd worden. Er zijn verschillende bomen, heesters, vaste- en eenjarige planten die door zaad vermeerderd kunnen worden. Planten die door zaad vermeerderd

Nadere informatie

Planten voor de Prins Werkmap Eerste graad Basisonderwijs

Planten voor de Prins Werkmap Eerste graad Basisonderwijs Planten voor de Prins Werkmap Eerste graad Basisonderwijs Tekeningen: Jowan De Saedeleer Inleiding Wil jij Prins Baldewijn helpen om terug in zijn kasteel te gaan wonen? Dan moet je op zoek gaan naar nuttige

Nadere informatie

Basterdwederik (Epilobium)

Basterdwederik (Epilobium) ALGEMENE SLEUTEL Basterdwederik (Epilobium) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten Bladen verspreid Gewoon wilgenroosje Bladen tegenoverstaand; stempel in kruis of knotsvormig Stempel in 4 gespleten,

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon:

9. SCHADUWTUIN. Op het einde van de dag kunt u dan het aantal uren zon berekenen. Minder dan 3 uur zon: 9. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin. In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Om

Nadere informatie

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak!

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Gooi overtollige aquariumen vijverplanten niet in de sloot, maar in de GFT-bak. De veelal exotische planten kunnen in de sloot en ander buitenwater zorgen

Nadere informatie

SNOEI INSTRUCTIE 2016 SNOEIEN VAN VOORAL DE HOUTIGE GEWASSEN HALFHEESTERS STRUIKEN/ HEESTERS BOMEN CONIFEREN ROZEN

SNOEI INSTRUCTIE 2016 SNOEIEN VAN VOORAL DE HOUTIGE GEWASSEN HALFHEESTERS STRUIKEN/ HEESTERS BOMEN CONIFEREN ROZEN 1 SNOEIEN VAN VOORAL DE HOUTIGE GEWASSEN HALFHEESTERS STRUIKEN/ HEESTERS BOMEN CONIFEREN ROZEN 2 Wat zijn knoppen? 3 KNOPPEN Bladknoppen Bloemknoppen Gemengde knoppen 4 KNOPPEN Bladknoppen Bloemknoppen

Nadere informatie

Frederiksoord - Merschpad - Boomkeuze

Frederiksoord - Merschpad - Boomkeuze Frederiksoord - Merschpad - Boomkeuze Aa RH Amelanchier arborea Robin Hill - Krentenboomje Hoogte tot 8 meter. Smal opgaand boompje met lichtgroen blad. Prachtig oranje verkleurend in de herfst. Witte

Nadere informatie

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014

Bodem. Bodemleven. Bodemverzorging. Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Bodem Bodemleven Composteren Bodemverzorging Gevorderdencursus dl 1 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond. Bodem: leer je bodem kennen Bodemvoedselweb Composteren Bodem verbeteren en voeden

Nadere informatie

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat.

Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Plantinstructies Aandacht voor het plantgat. Aandachtspunten bij het planten. Om te zorgen voor een optimale hergroei van een nieuw aangeplante boom is het raadzaam een aantal zaken goed in het oog te

Nadere informatie

KLEE JENNE ILYANO KARA ROZELIEN QUINN NIENE FLEUR V. NOAH JULES NINA. Project Bomen

KLEE JENNE ILYANO KARA ROZELIEN QUINN NIENE FLEUR V. NOAH JULES NINA. Project Bomen KLEE JENNE ILYANO KARA ROZELIEN QUINN NIENE FLEUR V. NOAH JULES NINA Project Bomen FLEUR K. MATTEO LEI FYNN FERRE CHARLOTTE BERN LEONIE LOTTE ALINA STAN Wat is een boom? Bomen zijn de grootste planten

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

Frederiksoord - De Molenkamp - Beplanting

Frederiksoord - De Molenkamp - Beplanting Frederiksoord - De Molenkamp - Beplanting Bomen meerstammig Py Heesters Prunus yedoensis - Sierkers (meerstammig) Hoogte: ca. 6-8 m Bladeren bij uitlopen geelgroen later groen Bloemen eerst rose later

Nadere informatie

KANT EN KLAAR HAGEN. Resultaat

KANT EN KLAAR HAGEN. Resultaat 1 KANT EN KAAR HAGEN 2 3 Resultaat Direct privacy! Direct woongenot! haagbeuk - Carpinus betulus Waarom vier tot vijf jaar wachten op privacy als dat ook direct kan? QuickHegde zorgt voor een volwaardige

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8 Bosopdrachten Praktijkopdrachten groep 7/8 Inhoud..1 Determineren.2 Het bos van binnen naar buiten.5 Klimaat en sfeer in het bos 6 1) DOE JE OREN OPEN..6 2) VOEL EN RUIK..6 3) KLIMAAT..6 Boomdikte...7

Nadere informatie

SNOEIEN (LAAN) BOMEN

SNOEIEN (LAAN) BOMEN SNOEIEN (LAAN) BOMEN Snoeien van bomen Ideale boomvorm Een solitaire boom in de vrije ruimte behoeft géén snoei Begrippen binnen begeleiding snoei Scheut een nog niet verhouten stengel die max. 1 groeiseizoen

Nadere informatie

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank Examenlijst onkruiden open teelten Beeldenbank Exported on 02/03/2018 1 Table of Contents 1 Table of Contents...2 Table of Contents 2 Akkerdistel 1 De akkerdistel is een overblijvende plant tot een hoogte

Nadere informatie