1 op de 5 mannen heeft last van urineverlies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 op de 5 mannen heeft last van urineverlies"

Transcriptie

1 Voor vragen of advies kunt u contact opnemen met Depend Consumentenservice (gratis) of kijk op 1 op de 5 mannen heeft last van urineverlies Ook kunt u uw apotheker of medisch speciaalzaak om advies en probeerverpakkingen vragen. Gedeponeerd handelsmerk en Handelsmerk van Kimberly-Clark Worldwide, Inc KCWW for Men

2 Wat wilt u weten over urineverlies? Depend heeft volop keuze in producten speciaal voor mannen. In deze brochure vindt u informatie over urineverlies bij mannen. Veel mannen met urineverlies denken dat ze hierin alleen staan. Niets is minder waar, je hoort er alleen nog weinig over. Depend helpt u graag bij het vinden van het juiste product, niet alleen wat absorptie betreft maar ook comfort en discretie, want dat is zeker zo belangrijk! Alle Depend producten voor mannen zijn speciaal ontworpen voor het mannenlichaam: Discreet onder de kleding Gemakkelijk aan en uit te trekken Voorkomen ongewenste geurtjes Voelen comfortabel aan tijdens het dragen U BENT NIET ALLEEN! ongeveer 1 op de 5 mannen, boven de 65 jaar, heeft last van ongewild urineverlies. Het goede nieuws: in veel gevallen kan het vroegtijdig onder controle worden gehouden of zelfs worden verholpen, zodat u zich niet beperkt hoeft te voelen.

3 Wat is incontinentie? Nieren Urineleiders Blaas Kringspier Prostaat Urinebuis Penis Incontinentie of urineverlies is een probleem van het urinesysteem. Normaal gesproken slaat de blaas de urine op, die continu wordt geproduceerd door de nieren, totdat aan de hersenen een signaal wordt afgegeven dat de blaas moet worden geleegd. Incontinentie ontstaat wanneer een deel van het urinesysteem niet meer functioneert of wanneer er een storing ontstaat tussen de signalen van de blaas naar de hersenen.

4 Risicofactoren Urineverlies is een symptoom en geen ziekte en daarbij gaat het in veel gevallen om een tijdelijk symptoom. De meest voorkomende oorzaak voor urineverlies bij mannen is prostaatproblemen. Sommige symptomen kunnen zowel duiden op een vergrote prostaat, als op prostaatkanker. Daarom is het belangrijk uw arts te raadplegen wanneer u veranderingen merkt in uw plaspatroon. Prostatitis is een ontsteking van de prostaatklier, een orgaan ter grootte van een walnoot direct onder de blaas. Hoewel een verminderde controle van de blaas niet direct in verband wordt gebracht met prostatitis, kan urineverlies soms voorkomen bij deze aandoening. Ook een vergrote prostaatklier, een aandoening die bekend staat als benigne prostaathyperplasie (BPH), kan urineverlies veroorzaken. Stressincontinentie of aandrangincontinentie bij mannen is één van de symptomen van onbehandelde prostaatkanker die nog niet is vastgesteld. Meestal is urineverlies een bijwerking van behandelingen voor prostaatkanker zoals een operatie of bestraling. Medicijnen die worden voorgeschreven voor aandoeningen die niets te maken hebben met het urinesysteem, kunnen veranderingen teweegbrengen in de controle over de blaas. Daarnaast kan ook leeftijd een rol spelen. Met het verstrijken van de jaren worden ook uw blaasspieren ouder en verliezen zij aan kracht. Het is aangetoond dat ook overgewicht een risicofactor is, omdat de extra kilo s druk uitoefenen op de blaas en de omliggende spieren. Ook wat u eet of drinkt is van invloed op uw plaspatroon. Op de volgende pagina vindt u een overzicht van de verschillende vormen van urineverlies en de bijbehorende symptomen en oorzaken.

5 Vormen urineverlies VORM BESCHRIJVING SYMPTOMEN MOGELIJKE OORZAKEN Stress- of inspanningsincontinentie Het verlies van urine wanneer er druk of spanning op de blaas staat Urineverlies wanneer u hoest, niest, lacht, sport of iets zwaars optilt Fysieke veranderingen als gevolg van (de behandeling van) prostaatkanker in de vorm van een operatie of bestraling Aandrangincontinentie De plotselinge drang om naar het toilet te gaan, vaak gevolgd door ongewild urineverlies Het plotseling of veelvuldig legen van de blaas Twee of meer keer per nacht opstaan om naar het toilet te gaan Blaasontstekingen Blaasprikkels Darmproblemen Ziekte van Parkinson Ziekte van Alzheimer Beroerte Multiple sclerose Gecombineerde incontinentie Een combinatie van stressincontinentie en aandrangincontinentie Overloopincontinentie Het veelvuldig of continu druppelen van urine Het gevoel dat uw blaas niet helemaal leeg is. Bij het urineren kan het zijn dat u enkel een zwakke urinestraal kunt produceren. Beschadigde blaas Geblokkeerde urinebuis Zenuwbeschadigingen ten gevolge van diabetes Functionele incontinentie Niet in staat zijn op tijd naar het toilet te gaan Fysieke of mentale belemmeringen voorkomen dat u het toilet op tijd kunt bereiken Problemen van het bewegingsapparaat of de handen (bijv. artritis) Pijn bij het bewegen Bepaalde medicijnen zoals kalmerende middelen Totale incontinentie Het totale verlies van controle over de blaas Continu urineverlies of het terugkerende ongecontroleerde verlies van grote hoeveelheden urine Verwondingen van het ruggenmerg of urinesysteem Aangeboren afwijkingen Ernstig letsel Neurologische aandoeningen

6 Wat kunt u eraan doen? Er is een aantal eenvoudige maatregelen die kunnen helpen om uw situatie te verbeteren. LET OP UW VOEDINGSGEWOONTES! Sommige van uw favoriete voedingsmiddelen en dranken kunnen uw blaas irriteren en urineverlies verergeren. Voedingsmiddelen en dranken die LET OP UW VOCHTINNAME! Drink ten minste anderhalf tot twee liter water gedurende de dag om uw blaas gezond te houden. Wanneer u minder water drinkt, is uw urine geconcentreerder en kan deze de wand van de urinebuis en blaas irriteren. LET OP UW GEWICHT! urineverlies kunnen verergeren zijn bijvoorbeeld alcoholische dranken, citrusvruchten en -sappen, tomaten en voedingsmiddelen op basis van tomaat, cafeïne, gekruid voedsel en koolzuurhoudende dranken. Gewichtsverlies van vijf tot tien procent kan helpen om de extra druk van overgewicht op uw blaas en omliggende spieren te verlichten. Hierdoor kunt u uw urineverlies beter onder controle houden.

7 Oefeningen U KUNT UW BLAASFUNCTIE VERBETEREN MET DEZE BASISTECHNIEKEN Blaastraining Helpt bij het veranderen van de manier waarop u naar het toilet gaat. U leert uw aandrang onder controle te krijgen door eerst een paar minuten te wachten en uit te breiden naar een uur of meer tussen uw toiletbezoeken. Bekkenbodemoefeningen Ook bekend als Kegeloefeningen, zijn bedoeld om de spieren van de bekkenbodem te verstevigen en de controle over het urineren te verbeteren. Het uitvoeren van Kegeloefeningen: Om uw bekkenbodemspieren te vinden, doet u net alsof u probeert de urinestroom te onderbreken. Nu spant u de spieren drie seconden aan en ontspant ze vervolgens drie seconden. Herhaal dit tien keer. Voer deze oefeningen drie tot vier keer per dag uit. RAADPLEEG ALTIJD EERST UW HUISARTS Uw huisarts kan medicijnen voorschrijven of een operatieve ingreep aanbevelen om uw urineverlies te behandelen. HOE LANG HOUDT U LAST VAN URINEVERLIES? De mate waarin urineverlies voorkomt en de ernst ervan kan per persoon verschillen. In de meeste gevallen kan de situatie worden verbeterd of kan het urineverlies geheel worden verholpen. De eerste stap is het raadplegen van uw huisarts. Het succes van uw behandeling hangt met name af van het stellen van de juiste diagnose.

8 Depend wo rdt vergoed door uw zorg verzekeraar De producten van Depend zijn verkrijgbaar bij uw apotheek of bij een medisch speciaalzaak. Depend producten worden vergoed door uw zorgverzekeraar. HET JUISTE PRODUCT VINDEN Om u te helpen bij het vinden van het juiste product bieden wij u gratis probeerverpakkingen aan van onze producten voor mannen. Afhankelijk van de mate van incontinentie hebben we een drietal producten voor mannen in het assortiment voor licht, matig en zwaar urineverlies. DEPEND PRODUCTEN VOOR MANNEN Depend werkt samen met een incontinentieverpleegkundige, zij kan u persoonlijk advies geven en ook direct een recept voor u uitschrijven, zodat u niet direct langs uw huisarts hoeft. U krijgt uw Depend producten dan voortaan vergoed. Om hiervoor in aanmerking te komen kunt u contact opnemen met de incontinentieverpleegkundige, dit kan van dinsdag t/m donderdag tijdens kantooruren via (gratis) of via Mannen en vrouwen hebben verschillende behoeften wanneer het gaat om urineverlies, tenslotte zijn mannen en vrouwen anders gebouwd. Wij erkennen deze verschillen en hebben producten ontworpen die aansluiten op het mannenlichaam en zorgen voor optimale bescherming bij urineverlies.

9 For Men Bij licht tot matig urineverlies Slip Classic Bij matig urineverlies Depend for Men is speciaal ontwikkeld, anatomisch voorgevormd verband voor mannen en biedt een uitstekende bescherming en draagcomfort. Speciaal absorberend materiaal zorgt voor het vasthouden van vocht en vermindert de kans op geurtjes. Depend for Men is gevormd naar het lichaam van de man en heeft een zachte bovenlaag voor comfort. Zachte zijkantelastieken helpen lekkage voorkomen. Kortom, als u een product wenst dat u kunt gebruiken in combinatie met goed aansluitend ondergoed, dan is Depend for Men wellicht de juiste oplossing. Depend for Men is individueel verpakt voor betere hygiëne en discretie. Zo kunt u ze altijd makkelijk meenemen. Depend Slip Classic is voorzien van heupelastieken speciaal gemaakt voor regelmatig verlies van grotere hoeveelheden urine. Het grote gemak van Depend Slip Classic zijn de zachte heupelastieken met knoopsluiting. Zo kan Slip Classic heel gemakkelijk worden aangebracht, of het nu zittend, liggend of staand is. Dit laatste vereenvoudigt tevens de normale toiletgang. Bovendien blijven de zijkanten gewoon open, waardoor de huid beter kan ademen. Tenslotte helpen zachte beenelastieken zijkantlekkage voorkomen.

10 Pants voor mannen Bij matig tot zwaar urineverlies Overige producten Deze Pants kenmerken zich door een tailleband en beenopeningen zoals bij normaal ondergoed voor mannen en is dus speciaal voor het mannenlichaam ontworpen, met absorberende bescherming waar dit juist het meeste nodig is. Depend Pants voor Mannen zijn gemaakt van zacht, geruisloos en ademend materiaal en bieden superieure bescherming. Kortom, Depend Pants voor Mannen: Optimale bescherming waar mannen het juist nodig hebben Door de vernieuwde tailleband lijkt het meer op gewoon ondergoed Uitstekende pasvorm daardoor minder kans op lekkage Depend Pants voor Mannen zijn verkrijgbaar in twee maten, Super S/M en Super L/XL. Naast de hiervoor benoemde producten van Depend zijn er nog tal van overige (unisex) producten van Depend. Een kleine greep uit het assortiment: DEPEND EASY-FIT PANTS Een uniek concept in de markt; Pants met een 2-in-1 systeem waardoor verschonen zonder de onderkleding helemaal uit en aan te hoeven trekken mogelijk wordt. DEPEND FLEX Dit product kenmerkt zich door de specifieke heupband, die het voordeel biedt dat het eenvoudig kan worden aangelegd in staande en liggende positie. Depend Flex wordt geadviseerd bij regelmatig tot volledig verlies van urine en/of ontlasting. DEPEND BED Handige onderleggers voor extra bescherming van bed en/of stoel. DEPEND INLAY CLASSIC Een rechthoekig inlegverband met plakstrook voor hele lichte vorm van urineverlies. Van al deze producten kunt u meer informatie of probeerverpakkingen opvragen via of door te bellen met Depend Consumentenservice via

11 Vraag een GRATIS probeerpakket aan! Vraag een gratis probeerpakket aan U kunt natuurlijk het beste zelf ervaren welk Depend product voor u de juiste bescherming biedt en het meest comfortabel is. U kunt geheel gratis en vrijblijvend een probeerpakket aanvragen. Gebruik hiervoor deze antwoordkaart, dan krijgt u het probeerpakket thuisgestuurd in een neutrale verpakking. Zo ervaart u zelf het comfort en de zekerheid van Depend. Antwoordkaart Ja, ik wil graag een gratis probeerpakket ontvangen in een neutrale verpakking. Het aanvragen verplicht mij tot niets. Naam Voorletters Adres Postcode Woonplaats Telefoon Geb. datum CONFECTIEMAAT (nodig om u de juiste maat toe te sturen) Welk product gebruikt u nu? Uw gegevens worden opgenomen in ons bestand, zodat we u ook in de toekomst op de hoogte kunnen houden. Mocht u daar bezwaar tegen hebben, dan kunt u dat hier aankruisen. Stuur deze coupon in een gesloten envelop naar: DEPEND CONSUMENTENSERVICE, ANTWOORDNUMMER VB VEENENDAAL (postzegel is niet nodig) DFM05/11 for Men U kunt ook bellen met een medewerker van DEPEND via De medewerkers zijn bereikbaar van dinsdag tot en met donderdag tussen 9.00 en en kunnen u helpen bij het selecteren van het juiste Depend product.

https://www.gezondheidsnet.nl/urineverlies/urineverlies-geen-...

https://www.gezondheidsnet.nl/urineverlies/urineverlies-geen-... Urineverlies: geen typische vrouwenklacht Gezondheids... pagina 1 van 2 Een op de vijf mannen kampt met urineverlies. En of dit nu om een paar druppels bij hoesten of lachen gaat, of hele scheuten bij

Nadere informatie

Comfortabel en discreet voor mannen met blaasproblemen

Comfortabel en discreet voor mannen met blaasproblemen Stuur mij een GRATIS TENA proefpakket* met: * U kunt maximaal 2 soorten aankruisen. Producten voor urineverlies, speciaal voor : TENA Men: Speciaal voor TENA Men Comfortabel en discreet voor met blaasproblemen

Nadere informatie

Soft. Droogheid waarop u kunt vertrouwen. Attends Soft. Droge en Discrete inleggers voor licht tot zwaar urineverlies.

Soft. Droogheid waarop u kunt vertrouwen. Attends Soft. Droge en Discrete inleggers voor licht tot zwaar urineverlies. Soft Dry & Discreet Droogheid waarop u kunt vertrouwen Attends Soft. Droge en Discrete inleggers voor licht tot zwaar urineverlies. Geniet van meer zelfvertrouwen en comfort. In het verleden was incontinentie

Nadere informatie

Vormen en oorzaken van urine-incontinentie Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie:

Vormen en oorzaken van urine-incontinentie Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie: INCONTINENTIE Inleiding Incontinentie (urine-incontinentie en/of ontlastingsincontinentie) is vooral bij ouderen een veelvoorkomend probleem. Toch zoekt maar een klein deel van de mensen hulp. Hierbij

Nadere informatie

Overloopincontinentie Overloopincontinentie. Ongewild druppelsgewijs urineverlies dat veroorzaakt wordt door een overvolle blaas.

Overloopincontinentie Overloopincontinentie. Ongewild druppelsgewijs urineverlies dat veroorzaakt wordt door een overvolle blaas. Urologie Algemeen: In grote lijnen onderscheiden we drie soorten incontinentie: Stressincontinentie Bij stressincontinentie of inspanningsincontinentie treedt er ongewenst urineverlies op bij bepaalde

Nadere informatie

Advies bij urineverlies

Advies bij urineverlies Advies bij urineverlies Ongewild urineverlies Bij de één gaat het om verlies van druppeltjes urine bij hoesten, lachen of inspanning. Bij de ander gaat het om regelmatig verlies van scheutjes urine tot

Nadere informatie

Alleen het comfort valt op

Alleen het comfort valt op Alleen het comfort valt op www.id-direct.com Wat is incontinentie? Incontinentie betekent het oncontroleerbaar verlies van urine of faeces (stoelgang). Studies uitgevoerd in verschillende Europese landen

Nadere informatie

urineverlies bij vrouwen incontinentie

urineverlies bij vrouwen incontinentie patiënteninformatie urineverlies bij vrouwen incontinentie Met incontinentie wordt bedoeld: ongewild urineverlies. Veel vrouwen verliezen ongewild urine bij inspanning of hebben te vaak en te snel aandrang

Nadere informatie

Zorg bij incontinentie

Zorg bij incontinentie Zorg bij incontinentie Inhoud Urineproductie 3 Oorzaken 4 Klachten en symptomen 4 Wat kun je er zelf aan doen 6 Incontinentieverbanden 6 Hulpmiddelen bij bedlegerige mensen 10 Hygiëne 11 Incontinentie

Nadere informatie

Multiple sclerosis en incontinentie. Ondersteund door Prinses Beatrix Fonds

Multiple sclerosis en incontinentie. Ondersteund door Prinses Beatrix Fonds 1 Multiple sclerosis en incontinentie Dé vereniging voor mensen met MS en hun betrokkenen 3 De blaas De blaas is een spier die zorgt voor: De opslag van urine => 300 tot 500 ml Het lozen van urine man

Nadere informatie

DE KRACHT VAN ZELFVERTROUWEN. Nieuw. Innovatief gamma verbanden voor urineverlies bij mannen

DE KRACHT VAN ZELFVERTROUWEN. Nieuw. Innovatief gamma verbanden voor urineverlies bij mannen DE KRACHT VAN ZELFVERTROUWEN Nieuw Innovatief gamma verbanden voor urineverlies bij mannen NIETS HOUDT JE NOG TEGEN URINEVERLIES BIJ MANNEN komt vaker voor dan men denkt 1 op 9 mannen boven de vijftig

Nadere informatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie

H.303557.0215. Adviezen voor en na een verzakkingoperatie H.303557.0215 Adviezen voor en na een verzakkingoperatie 2 Inleiding U behandelend arts heeft u geadviseerd een verzakkingsoperatie te ondergaan om uw klachten te verhelpen. Tijdens de voorlichting heeft

Nadere informatie

DE NIEUWE GENERATIE BESCHERMING! PANTS

DE NIEUWE GENERATIE BESCHERMING! PANTS DE NIEUWE GENERATIE BESCHERMING! PANTS DEPEND Pants strategie Angst voor de ontdekking van incontinentie is zo sterk dat het leidt tot terugtrekking uit sociaal activiteiten Tijd met mensen van wie we

Nadere informatie

Verzakking en incontinentieproblemen bij vrouwen VIP Poli

Verzakking en incontinentieproblemen bij vrouwen VIP Poli Verzakking en incontinentieproblemen bij vrouwen VIP Poli H.313157.0610 Inleiding U bent via uw huisarts aangemeld voor de VIP poli. Om in korte tijd zonder herhaalbezoeken een beeld te kunnen krijgen

Nadere informatie

Voel je zeker met MoliMed. De oplossing bij licht urineverlies.

Voel je zeker met MoliMed. De oplossing bij licht urineverlies. Voel je zeker met MoliMed. De oplossing bij licht urineverlies. Omdat elk leven en ieders behoefte anders is, biedt de MoliMed serie altijd een passende oplossing bij urineverlies. MoliMed gaat om meer

Nadere informatie

TOT-operatie: voor urineverlies bij inspanning

TOT-operatie: voor urineverlies bij inspanning TOT-operatie: voor urineverlies bij inspanning Deze brochure geeft u informatie over de TOT- operatie. TOT is een afkorting van Trans Obturator Tape. Bij de TOT operatie wordt een niet-oplosbaar, kunstof

Nadere informatie

Urine-incontinentie bij vrouwen

Urine-incontinentie bij vrouwen Urine-incontinentie bij vrouwen Urine-incontinentie bij vrouwen Urine-incontinentie is het ongewild verlies van urine. Het is een veel voorkomend probleem. Een op de vier vrouwen jonger dan 65 lijdt aan

Nadere informatie

Incontinentie bij ouderen

Incontinentie bij ouderen Incontinentie bij ouderen (Informatie voor zorgverleners/mantelzorgers) Incontinentie: gewoon of niet gewoon? Er wordt geschat dat 50% van de mensen van 65 jaar en ouder last heeft van urineverlies. De

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie bij bekkenbodemklachten

Bekkenfysiotherapie bij bekkenbodemklachten Bekkenfysiotherapie bij bekkenbodemklachten Albert Schweitzer ziekenhuis Regionaal Bekkenbodem Centrum maart 2010 pavo 0682 Inleiding Problemen met de bekkenbodem beginnen vaak met kleine klachten. Licht

Nadere informatie

urologische vragenlijst man

urologische vragenlijst man urologische vragenlijst man VIGNET Mantelzorg: Beroep: Hobby s: Naam en adres van huisarts: Telefoon: Mutualiteit: Is er een systemische ziekte en zo ja welke? diabetes - AHT - hartfalen - Gewicht: kg

Nadere informatie

VOELJEZEKERMETMOLIMED-FORMEN/ /2500/V1. Voel je zeker met Moli for men. De oplossing bij urineverlies voor mannen.

VOELJEZEKERMETMOLIMED-FORMEN/ /2500/V1. Voel je zeker met Moli for men. De oplossing bij urineverlies voor mannen. VOELJEZEKERMETMOLIMED-FORMEN/2011.09/2500/V1 Voel je zeker met Moli for men. De oplossing bij urineverlies voor mannen. Mannen zijn anders: Moli for men, de anatomisch gevormde productlijn speciaal ontworpen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Urine-incontinentie

PATIËNTEN INFORMATIE. Urine-incontinentie PATIËNTEN INFORMATIE Urine-incontinentie Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over urine-incontinentie. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Urine-incontinentie

Nadere informatie

Fysiotherapie na een prostaat operatie

Fysiotherapie na een prostaat operatie Fysiotherapie Fysiotherapie na een prostaat operatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Na een prostaatoperatie is het mogelijk dat de spieren van

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Incontinentie

Patiënteninformatie. Incontinentie Incontinentie Patiënteninformatie Incontinentie Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Inspanningsincontinentie 1.2 Aandrangincontinentie 1.3 Gemengde incontinentie 2 Eerste consult 3 Onderzoek 4 Behandelingen

Nadere informatie

Aanleginstructies - Inlegkruisjes en Verband

Aanleginstructies - Inlegkruisjes en Verband Aanleginstructies - Inlegkruisjes en Verband Depend Inlegkruisjes en Verband zijn speciaal ontworpen voor zeer licht tot matig urineverlies. Draag goed aansluitend ondergoed, bij voorkeur een strakke slip

Nadere informatie

Aanleginstructies. Inlegkruisjes en Verband. Stap 1: Stap 2: Stap 3:

Aanleginstructies. Inlegkruisjes en Verband. Stap 1: Stap 2: Stap 3: Inlegkruisjes en Verband Depend Inlegkruisjes en Verband zijn speciaal ontworpen voor zeer licht tot matig urineverlies. Draag goed aansluitend ondergoed. Het inlegkruisje/verband heeft geen voor- of achterkant

Nadere informatie

Urologie. Prostaatklachten

Urologie. Prostaatklachten Urologie Prostaatklachten Urologie Inleiding In deze folder vindt u informatie over prostaatklachten. Deze informatie is bedoeld om u inzicht te geven in de oorzaak van de klachten en de mogelijkheden

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie voor en na prostaatoperaties

Bekkenfysiotherapie voor en na prostaatoperaties Bekkenfysiotherapie voor en na prostaatoperaties Voordat u geopereerd wordt, krijgt u eenmalig een consult bij de bekkenfysiotherapeut. Deze folder is een korte samenvatting van wat de therapeut met u

Nadere informatie

Onderzoek Behandeling Fysiotherapie Operatie

Onderzoek Behandeling Fysiotherapie Operatie Stressincontinentie U bent patiënt bij de afdeling urologie van VU medisch centrum (VUmc). VU medisch centrum is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen zelfstandig

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE. Urine-incontinentie

FYSIOTHERAPIE. Urine-incontinentie FYSIOTHERAPIE Urine-incontinentie Urine-incontinentie Urine-incontinentie is het ongewild verlies van urine. De hoeveelheid urineverlies kan verschillen: een druppeltje, een scheut, een straal of zelfs

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie. bij bekkenbodemklachten. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Bekkenfysiotherapie. bij bekkenbodemklachten. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Bekkenfysiotherapie bij bekkenbodemklachten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Problemen met de bekkenbodem beginnen vaak met kleine klachten. Licht urineverlies

Nadere informatie

Blaastraining Handleiding voor vrouwen

Blaastraining Handleiding voor vrouwen Blaastraining Handleiding voor vrouwen Afdeling gynaecologie en verloskunde Veel vrouwen krijgen in hun leven te maken met blaasproblemen. De drie meest voorkomende problemen zijn: frequent plassen, aandrang

Nadere informatie

ÉÉN OP DE DRIE VROUWEN DIE EEN KIND HEBBEN GEKREGEN LIJDT AAN URINEVERLIES

ÉÉN OP DE DRIE VROUWEN DIE EEN KIND HEBBEN GEKREGEN LIJDT AAN URINEVERLIES 08 ÉÉN op de drie vrouwen Zelfs vrouwen die nog maar één kind gekregen hebben, lopen drie keer zoveel de kans om urine te verliezen als vrouwen die nog geen kind gekregen hebben. Hoe meer kinderen u krijgt,

Nadere informatie

ZELFKATHETERISATIE BIJ MAN OF VROUW

ZELFKATHETERISATIE BIJ MAN OF VROUW ZELFKATHETERISATIE BIJ MAN OF VROUW 25739 Inleiding De arts heeft met u besproken om u 'intermitterend zelfkatheterisatie' aan te leren. Dit betekent dat de blaas op gezette tijden met behulp van een katheter

Nadere informatie

TVT operatie bij Stressincontinentie. Urologie

TVT operatie bij Stressincontinentie. Urologie TVT operatie bij Stressincontinentie Urologie 1. Wat is stress-incontinentie Stress incontinentie is een vorm van urineverlies welke optreedt bij lichamelijke inspanning. Met stress wordt hier bedoeld

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Behandeling van stressincontinentie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Behandeling van stressincontinentie. rkz.nl Patiënteninformatie Behandeling van stressincontinentie (TVT) rkz.nl In overleg met uw arts is besloten bij u een operatie te verrichten ter behandeling van uw incontinentieklachten. Doel van deze operatie

Nadere informatie

Behandelopties voor incontinentie na een prostaatkankeroperatie. K.C. van Dalen, uroloog 6 oktober 2015

Behandelopties voor incontinentie na een prostaatkankeroperatie. K.C. van Dalen, uroloog 6 oktober 2015 Behandelopties voor incontinentie na een prostaatkankeroperatie K.C. van Dalen, uroloog 6 oktober 2015 Incontinentie = ongewenst urineverlies Soorten incontinentie Stressincontinentie (SUI) Urineverlies

Nadere informatie

Incontinentiepoli voor Vrouwen. Algemene informatie

Incontinentiepoli voor Vrouwen. Algemene informatie Incontinentiepoli voor Vrouwen Algemene informatie 1 Incontinentie In deze folder geven wij u in het kort informatie over verschillende vormen van incontinentie. Incontinentie is ongewild urineverlies.

Nadere informatie

Wat u eraan kunt doen...

Wat u eraan kunt doen... Stress-incontinentie bij vrouwen endog-05-0010-fb Voor meer informatie Surf naar: www.stressincontinentie.nl Praat erover met uw arts: Deze brochure werd gepubliceerd dankzij de medewerking van Wat u eraan

Nadere informatie

Urine-incontinentie bij vrouwen

Urine-incontinentie bij vrouwen Urine-incontinentie bij vrouwen Gynaecologie alle aandacht Urine-incontinentie bij vrouwen Urine-incontinentie is het ongewild verlies van urine. Het is een veel voorkomend probleem. Een op de vier vrouwen

Nadere informatie

Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen

Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen 00 Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen aanvullende informatie bij de folder 'Bekkenbodemproblemen bij vrouwen' Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is mede samengesteld door de Nederlandse

Nadere informatie

urologische vragenlijst vrouw

urologische vragenlijst vrouw urologische vragenlijst vrouw VIGNET Mantelzorg: Beroep: Hobby s: Naam en adres van huisarts: Telefoon: Mutualiteit: Is er een systemische ziekte en zo ja welke? diabetes - AHT - hartfalen - Gewicht: kg

Nadere informatie

Ongewild urineverlies? Zo voorkomt u ongelukjes...

Ongewild urineverlies? Zo voorkomt u ongelukjes... GRATIS proefpakket! Ongewild urineverlies? Zo voorkomt u ongelukjes... Ongewild urineverlies en nu? Het is de normaalste zaak van de wereld en ieder mens doet het; naar de wc gaan. Maar wat nu als u het

Nadere informatie

TVT operatie bij stressincontinentie. Urologie

TVT operatie bij stressincontinentie. Urologie TVT operatie bij stressincontinentie Urologie 1. Wat is stress-incontinentie Stress incontinentie is een vorm van urineverlies welke optreedt bij lichamelijke inspanning. Met stress wordt hier bedoeld

Nadere informatie

Urologie. De TOT-operatie

Urologie. De TOT-operatie Urologie De TOT-operatie De uroloog heeft in overleg met u besloten een TOT-operatie uit te voeren, oftewel een Trans Obturatorius Tape te plaatsen. Bij deze operatie wordt een bandje geplaatst ter ondersteuning

Nadere informatie

Urineweginfecties en antibiotica

Urineweginfecties en antibiotica Urologie Urineweginfecties en antibiotica www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemene oorzaken urineweginfecties... 3 Blaasontsteking... 4 Verschijnselen kunnen zijn:... 4 Diagnose... 4 Behandeling... 5

Nadere informatie

Botoxinjecties bij blaasproblemen

Botoxinjecties bij blaasproblemen Botoxinjecties bij blaasproblemen Vanwege een overactieve blaas en de bijbehorende problemen heeft uw gynae- coloog of uroloog u een behandeling met botoxinjecties aangeraden. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

urine incontinentie Praktische tips Omgaan met

urine incontinentie Praktische tips Omgaan met urine incontinentie Praktische tips Thuiszorg Omgaan met 1 2 Wat is incontinentie? Urine-incontinentie is geen ziekte, maar een gevolg. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een operatie, zwangerschap

Nadere informatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-O operatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-O operatie Inspanningsincontinentie (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-O operatie Deze folder geeft u informatie over de adviezen na een TVT-O operatie. TVT-O staat voor Tensionfree Vaginal Tape via het foramen

Nadere informatie

Kinderen met blaasproblemen

Kinderen met blaasproblemen Kinderen met blaasproblemen Inleiding Zindelijk worden is een leerproces dat normaal gesproken grotendeels vanzelf gaat. Als een kind van vijf jaar of ouder nog regelmatig nat is, vaak blaasontstekingen

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie rondom een radicale prostatectomie

Bekkenfysiotherapie rondom een radicale prostatectomie Bekkenfysiotherapie rondom een radicale prostatectomie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw prostaat. Uw uroloog heeft u daarover al informatie gegeven. In deze folder geven wij u uitleg over de begeleiding

Nadere informatie

5 Concept Patiëntenversie Urine-incontinentie bij vrouwen

5 Concept Patiëntenversie Urine-incontinentie bij vrouwen Concept Patiëntenversie Urine-incontinentie bij vrouwen Concept Patiëntenversie Urine-incontinentie bij vrouwen, 1 Informatie voor de patiënt 5 Deze informatiefolder bevat informatie over de zorg en behandeling

Nadere informatie

Verantwoorde zorg bij toiletgang en incontinentie:

Verantwoorde zorg bij toiletgang en incontinentie: Verantwoorde zorg bij toiletgang en incontinentie: Optimaliseren zorg bij toiletgang Verminderen functionele incontinentie Aanpak plotselinge en chronische incontinentie Deze handleiding is bestemd voor

Nadere informatie

BLAASTRAINING. voor ouderen. ZorgSaam

BLAASTRAINING. voor ouderen. ZorgSaam BLAASTRAINING voor ouderen 1 ZorgSaam 2 Urineverlies leidt vaak tot een verstoord plaspatroon Bij mensen die last hebben van urineverlies is het plaspatroon vaak verstoord. Dit heeft verschillende oorzaken:

Nadere informatie

De TVT-O-operatie voor urineverlies bij inspanning

De TVT-O-operatie voor urineverlies bij inspanning De TVT-O-operatie voor urineverlies bij inspanning Inleiding Deze folder geeft informatie over de TVT-O-operatie. TVT-O is een afkorting van tension-free vaginal tape obturator. Bij de TVT-O-operatie wordt

Nadere informatie

Nederlandstalige bekkenbodem vragenlijst (NBBV)

Nederlandstalige bekkenbodem vragenlijst (NBBV) Nederlandstalige bekkenbodem vragenlijst (NBBV) Blaasfunctie 1. Hoe vaak urineert u op een dag? 0. Tot 7 keer 1. 8-10 keer 2. 11-15 keer 3. Meer dan 15 keer 2. Hoe vaak moet u s nachts opstaan om te urineren?

Nadere informatie

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Blijf jezelf. Zo zorgt u goed voor uzelf Als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, is het goed om eens stil te staan bij wat u

Nadere informatie

Informatie voor ouders/verzorgers van kinderen met blaasproblemen

Informatie voor ouders/verzorgers van kinderen met blaasproblemen Kindergeneeskunde Informatie voor ouders/verzorgers van kinderen met blaasproblemen Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat. Als een kind van 5 jaar of ouder nog regelmatig nat is,

Nadere informatie

Multiple sclerose en blaasklachten

Multiple sclerose en blaasklachten Multiple sclerose en blaasklachten Zaterdag 8 februari 2014 Dr. Evert Koldewijn uroloog Catharina Ziekenhuis Eindhoven Vanuit dit gebied wordt de blaas en de plasbuis bestuurd f-mri beelden 4 Urine opslag

Nadere informatie

Urologische vragenlijst

Urologische vragenlijst Urologische vragenlijst www.urologischcentrum.be Urologische vragenlijst Naam: Leeftijd: Geslacht: Datum: Is er een systemische ziekte en zo ja welke? Gewicht: BMI: Bladderscan: Neurologische en mentale

Nadere informatie

Stressincontinentie. Behandelmethoden. Bekkenbodemcentrum/Urologie. 5918i URO.036/1012

Stressincontinentie. Behandelmethoden. Bekkenbodemcentrum/Urologie. 5918i URO.036/1012 Stressincontinentie Behandelmethoden Bekkenbodemcentrum/Urologie Inleiding Deze folder geeft u informatie over mogelijke oplossingen voor ongewild urineverlies tijdens inspanning, bij vrouwen. Stressincontinentie

Nadere informatie

Vragenlijst Bekkenbodemcentrum St. Antonius

Vragenlijst Bekkenbodemcentrum St. Antonius Patiëntenpas Vragenlijst Bekkenbodemcentrum St. Antonius Geachte mevrouw, Dit is de vragenlijst van het St. Antonius Bekkenbodemcentrum. Wij vragen u deze lijst af te drukken en in te vullen ter voorbereiding

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Urodynamisch onderzoek Binnenkort wordt bij u een urodynamisch onderzoek verricht. Het doel van dit onderzoek is na te gaan wat de oorzaak is van uw plasklachten. Urodynamisch onderzoek wordt vaak verricht

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. (sub)totaalruptuur

Maatschap Gynaecologie. (sub)totaalruptuur Maatschap Gynaecologie (sub)totaalruptuur Algemeen Tijdens de bevalling is er een totaalruptuur of een subtotaal ruptuur ontstaan. Deze folder geeft u informatie over wat een (sub)totaalruptuur is en wat

Nadere informatie

De T0T- operatie bij urineverlies. Poli Urologie

De T0T- operatie bij urineverlies. Poli Urologie 00 De T0T- operatie bij urineverlies Poli Urologie 1 Deze folder geeft informatie over de TOT-operatie. TOT is een afkorting van Trans Obturatorius Tape. Bij de TOT-operatie krijgt de urinebuis een draagband

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie. Gynaecologie

Bekkenfysiotherapie. Gynaecologie Bekkenfysiotherapie Gynaecologie BEKKENFYSIOTHERAPIE 1. Wat is bekkenfysiotherapie? 2. Wat is het verschil met gewone fysiotherapie? 3. Wanneer is bekkenfysiotherapie zinvol? 4. Hoe werkt de bekkenfysiotherapeut?

Nadere informatie

Gynaecologie/Bekkenbodemcentrum

Gynaecologie/Bekkenbodemcentrum Gynaecologie/Bekkenbodemcentrum Bekkenbodemfysiotherapie Deze brochure wordt u aangeboden door de afdeling Gynaecologie/Verloskunde. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen.

Nadere informatie

Informatie. Plasproblemen bij mannen WWW.ELKERLIEK.NL

Informatie. Plasproblemen bij mannen WWW.ELKERLIEK.NL Informatie Plasproblemen bij mannen Inleiding Plasklachten bij mannen ontstaan vaak op wat oudere leeftijd. Meestal rond het 50e jaar treden de eerste verschijnselen van vaker plassen, wat minder krachtige

Nadere informatie

Transmurale zorg Fysiotherapie. Patiënteninformatie. Uw blaas de baas. bij aandrangsincontinentie. Slingeland Ziekenhuis

Transmurale zorg Fysiotherapie. Patiënteninformatie. Uw blaas de baas. bij aandrangsincontinentie. Slingeland Ziekenhuis Transmurale zorg Fysiotherapie Uw blaas de baas i Patiënteninformatie bij aandrangsincontinentie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u informatie over de 'techniek' van het plassen en tips

Nadere informatie

tvt-o-operatie tegen inspanningsincontinentie patiënteninformatie

tvt-o-operatie tegen inspanningsincontinentie patiënteninformatie patiënteninformatie tvt-o-operatie tegen inspanningsincontinentie U heeft last van urineverlies bij inspanning, zoals tillen, sporten en niezen. Dit heet ook wel stress- of inspanningsincontinentie. Samen

Nadere informatie

Multiple Sclerose en de blaas

Multiple Sclerose en de blaas encathopedia Volume 2 Multiple Sclerose en de blaas Behandeling van blaasproblemen Hoe MS de blaas beïnvloedt CIC kan helpen Multiple Sclerose (MS) MS is een ontstekingsziekte waarbij het centrale zenuwstelsel,

Nadere informatie

Incontinentie vragenlijst en 24-uurs mictiedagboek

Incontinentie vragenlijst en 24-uurs mictiedagboek Incontinentie vragenlijst en 24-uurs mictiedagboek Inleiding U treft hierbij de vragenlijst aan die u heeft ontvangen van uw behandelend gynaecoloog. Wij verzoeken u deze lijst ingevuld mee te nemen naar

Nadere informatie

Bekkenfysiotherapie bij verwijdering van de prostaat

Bekkenfysiotherapie bij verwijdering van de prostaat FYSIOTHERAPIE Bekkenfysiotherapie bij verwijdering van de prostaat via een kijkoperatie ADVIES Bekkenfysiotherapie bij verwijdering van de prostaat U krijgt binnenkort een kijkoperatie aan uw prostaat

Nadere informatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-operatie

Inspanningsincontinentie. (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-operatie Inspanningsincontinentie (stressincontinentie) Adviezen na een TVT-operatie Deze folder geeft u informatie over de adviezen na een TVT-operatie. TVT staat voor Tensionfree Vaginal Tape. Uw uroloog heeft

Nadere informatie

Agenda: Gebruiksaanwijzing. Patiënten

Agenda: Gebruiksaanwijzing. Patiënten UROX Introductie Een nieuw urine opvangsysteem gemaakt voor actieve en extroverte mannen die last hebben van vaak (ongewild) moeten plassen of incontinent zijn. Het systeem zorgt ervoor dat gebruikers

Nadere informatie

HydroSil vrijheid en comfort. urologie. gebruiksaanwijzing voor zelfcatheterisatie bij mannen

HydroSil vrijheid en comfort. urologie. gebruiksaanwijzing voor zelfcatheterisatie bij mannen HydroSil vrijheid en comfort urologie gebruiksaanwijzing voor zelfcatheterisatie bij mannen zelfcatheterisatie met de HydroSil catheter U heeft van uw uroloog het advies gekregen om te gaan catheteriseren.

Nadere informatie

Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap

Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap Voorkom bekkenbodemklachten: bekkenbodemspiertraining tijdens en na je zwangerschap Informatie en oefenadviezen voor een fitte bekkenbodem Door zwangerschap en bevalling kun je bekkenbodem klachten krijgen

Nadere informatie

opvangmateriaal voor urine incontinentie voor ouderen ZorgSaam

opvangmateriaal voor urine incontinentie voor ouderen ZorgSaam opvangmateriaal voor urine incontinentie voor ouderen 1 ZorgSaam Opvangmateriaal voor urine incontinentie Hulpmiddelen kunnen een uitkomst zijn. Het gebruik van hulpmiddelen kan in elk geval voorkómen

Nadere informatie

Therapie. De TVT-O operatie tegen inspanningsincontinentie

Therapie. De TVT-O operatie tegen inspanningsincontinentie De TVT-O operatie tegen inspanningsincontinentie 1 Een TVT-O operatie wordt uitgevoerd als u last heeft van stress- of inspanningsincontinentie. TVT-O staat voor Tensionfree Vaginal Tape Obturatorius.

Nadere informatie

Medewerkerinformatie. Bekkenfysiotherapie. Wat is bekkenfysiotherapie? terTER_

Medewerkerinformatie. Bekkenfysiotherapie. Wat is bekkenfysiotherapie? terTER_ Medewerkerinformatie Bekkenfysiotherapie Wat is bekkenfysiotherapie? 1234567890-terTER_ Bekkenfysiotherapie Wat is bekkenfysiotherapie? Bij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem

Nadere informatie

Gynaecologie. Bekkenbodemproblemen fysiotherapie. Afdeling: Onderwerp:

Gynaecologie. Bekkenbodemproblemen fysiotherapie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie 1 1. Wat is bekkenfysiotherapie? 2. Wat is het verschil met gewone fysiotherapie? 3. Wanneer is bekkenfysiotherapie zinvol? 4. Hoe werkt de bekkenfysiotherapeut? 5. Speciale

Nadere informatie

TOT TVT bij stressincontinentie

TOT TVT bij stressincontinentie RZ Heilig Hart Leuven Naamsestraat 105 3000 Leuven Dienst Urologie Informatie voor patiënten TOT TVT bij stressincontinentie Inleiding UROLOGIE Operatieve ingreep bij stressincontinentie In overleg met

Nadere informatie

2.2 Afwijkende mictie

2.2 Afwijkende mictie 2.2 Afwijkende mictie Ten gevolge van een aandoening en/of beperking kunnen mictieproblemen ontstaan. Een functiestoornis van de nieren kan leiden tot inadequate urineproductie en daardoor tot vergiftiging

Nadere informatie

Advieskaart maximaal aantal stuks per product per Achmea profiel

Advieskaart maximaal aantal stuks per product per Achmea profiel Advieskaart maximaal aantal stuks per product per Achmea profiel,12 1 inlegkruisje Ultra Mini 1,22 max. 1 2 Inlegkruisje Ultra Mini 2 Verband Mini 1 Inlay Classic Normal 1 Shields (inlegger voor mannen)

Nadere informatie

Kinderen met blaasproblemen

Kinderen met blaasproblemen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Kinderen met blaasproblemen z Kinderen met blaasproblemen 1 Zindelijk worden is een leerproces dat normaal gesproken grotendeels

Nadere informatie

Ongewild urineverlies en obstipatie tijdens en na de zwangerschap

Ongewild urineverlies en obstipatie tijdens en na de zwangerschap Ongewild urineverlies en obstipatie tijdens en na de zwangerschap DE SPIEREN De onderkant van ons bekken wordt afgesloten door de bekkenbodemspieren. Deze spieren vormen een soort hangmat waarop een aantal

Nadere informatie

Incontinentie bij mannen

Incontinentie bij mannen Incontinentie bij mannen INLEIDING Urineverlies (incontinentie) veroorzaakt door een prostaataandoening en/of als gevolg van behandeling en/of verwijdering van de prostaat is voor veel mannen een schrikbeeld.

Nadere informatie

Houd een oogje op de bodem!

Houd een oogje op de bodem! Houd een oogje op de bodem! Preventie van bekkenbodemgerelateerde klachten na de bevalling Informatie en oefenadviezen VSV: Verloskundige kringen van de Kempen-Eindhoven-Geldrop Máxima Medisch Centrum,

Nadere informatie

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog

TVT-behandeling bij stressincontinentie. Behandeling door de gynaecoloog TVT-behandeling bij stressincontinentie Behandeling door de gynaecoloog Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie om stressincontinentie te behandelen. Stressincontinentie is ongewild urineverlies

Nadere informatie

KLACHTEN Klachten die goed behandeld kunnen worden door de bekkenfysiotherapeut:

KLACHTEN Klachten die goed behandeld kunnen worden door de bekkenfysiotherapeut: 1 KLACHTEN Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen, iedereen kan problemen krijgen wanneer de bekkenbodem niet goed functioneert. Het niet goed functioneren kan ontstaan als men op een verkeerde manier plast

Nadere informatie

Stressincontinentie Behandelmethoden Vrouwen Incontinentie Poli/Urologie

Stressincontinentie Behandelmethoden Vrouwen Incontinentie Poli/Urologie Stressincontinentie Behandelmethoden Vrouwen Incontinentie Poli/Urologie Inleiding Deze folder geeft u informatie over mogelijke oplossingen voor ongewild urineverlies tijdens inspanning, bij vrouwen.

Nadere informatie

Verwijderen van prostaat weefsel via de buik (Millin)

Verwijderen van prostaat weefsel via de buik (Millin) Verwijderen van prostaat weefsel via de buik (Millin) Informatie voor patiënten F0208-3415 oktober 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Behandeling van overactieve blaas met botox

Behandeling van overactieve blaas met botox Behandeling van overactieve blaas met botox Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw uroloog met u besproken dat er een overactiviteit van uw blaas is vastgesteld. Ook heeft hij

Nadere informatie

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie)

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie) COMPLICATIES Lange termijn complicaties Wanneer u al een lange tijd diabetes heeft, kunnen er complicaties optreden. Deze treden zeker niet bij alle mensen met diabetes in dezelfde mate op. Waarom deze

Nadere informatie

BZ-629.0608. Blaastraining. Na een gynaecologische operatie. Gynaecologie

BZ-629.0608. Blaastraining. Na een gynaecologische operatie. Gynaecologie BZ-629.0608 Blaastraining Na een gynaecologische operatie Gynaecologie Blaastraining Na een gynaecologische operatie Gynaecologie Inleiding U heeft een operatie ondergaan om bijvoorbeeld stressincontinentie

Nadere informatie

Omgaan met blaasproblemen

Omgaan met blaasproblemen Deze brochure kwam tot stand met medewerking van Leven met Multipele Sclerose uitgave 6 mevrouw Farida van Rey. Zij was werkzaam als artsonderzoeker in het Universitair Medisch Centrum St. Radboud en heeft

Nadere informatie

TVT-O OPERATIE VOOR URINEVERLIES

TVT-O OPERATIE VOOR URINEVERLIES TVT-O OPERATIE VOOR URINEVERLIES BEHANDELING VOOR INSPANNINGSINCONTINENTIE - Patiëntinformatie - Deze tekst geeft informatie over de behandeling van stressincontinentie door het aanbrengen van een bandje

Nadere informatie

VRAGENLIJST BEKKENBODEMKLACHTEN (urineverlies en verzakking)

VRAGENLIJST BEKKENBODEMKLACHTEN (urineverlies en verzakking) VRAGENLIJST BEKKENBODEMKLACHTEN (urineverlies en verzakking) Geachte mevrouw, Voor u ligt de vragenlijst die u hebt ontvangen van uw behandelende gynaecoloog. De vragenlijst is bedoeld om meer inzicht

Nadere informatie

Bekkenbodemcentrum. Bekkenfysiotherapie

Bekkenbodemcentrum. Bekkenfysiotherapie Bekkenbodemcentrum Bekkenfysiotherapie 2009 NVOG Het copyright en de verantwoordelijkheid voor deze folder berusten bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in Utrecht. Leden

Nadere informatie