Expressie project. 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Expressie project. 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers 2013-2014"

Transcriptie

1 Expressie project 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers

2 De lessen cultuurwetenschappen van de leerlingen van 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers (Brussel, Laken) waren in september en oktober 2013 volledig aan kunst gewijd. De informatie uit de lessen verwerkten de leerlingen op een persoonlijke manier aan de hand van een zelfgekozen schilderij uit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel.

3 Expressie project Opdrachten 1. Welke ideeën en gevoelens roept een project rond schilderkunst bij jou op? 2. Je kiest op de website van de KMSK een schilderij dat gemaakt werd in de 15de, 16de, 17 de of 18 de eeuw en dat momenteel tentoongesteld wordt in het museum. Je noteert de naam van de kunstenaar, geboorte - en sterftedatum (of periode), de exacte titel van het werk, de datum of de periode waarin het gemaakt is. Noteer waarom jij dit schilderij gekozen hebt. 3. Bespreek de inhoud en de functie van het schilderij dat je koos. 4. Noteer hoe je aankijkt tegen een museumbezoek. 5. Noteer hoe je het museumbezoek hebt ervaren en hoe je geëvolueerd bent binnen het project.

4

5 Expressie project Hamza 2. Pieter Breughel II, Bruiloftsdans Ik koos het schilderij Bruiloftsdans van Pieter II Breughel. Er wordt een bos getoond met mensen die aan het dansen zijn. Ze hebben veel plezier. Daarom koos ik dit werk. 3. Ik denk dat de bruiloftsdans van Pieter Breughel gemaakt is als herinnering en om te tonen dat mensen overal een bruiloft kunnen vieren. Het werk gaat ook over mensen die plezier maken. 4. Ik ben zenuwachtig want het is de eerste keer dat ik mijn schilderij in het museum zal zien. Ik denk dat mijn werk één van de beste is. Ik weet niet of mijn schilder beroemd is. Ik weet niet waar museum zich bevindt.

6

7 Expressie project Leila 1. Het project rond schilderkunst vind ik een goed idee. Ik vind kunst niet zo interessant en misschien gaat dit project mijn idee over kunst veranderen. Maar ik begrijp niet echt wat er gaat gebeuren tijdens het project. Waarvoor dient dit project? Ik hoop dat ik tijdens de lessen wat meer inzicht krijg in dit project. Ten slotte denk ik dat het project een goede manier is om de klas meer te laten leren over kunst. 2. Tintoretto ( ), Het lichaam van heilige Marcus door de christenen weggenomen Dit schilderij sprak me aan toen ik hem zag. Ik vond het een mooi schilderij met de donkere kleuren. Je ziet ook heel duidelijk wat er gebeurt en dat is veel interessanter dan dat je nog moet zoeken over wat het schilderij gaat. 3. In het schilderij dat ik gekozen heb, wordt veel getoond maar het belangrijkste is toch de marteling van de Heilig Marcus in het midden van het schilderij. De marteling is dus het grootste punt, maar niet alleen dat is de inhoud. Ook de mensen omheen de marteling stellen veel voor. De kunstenaar gaf dit schilderij een religieuze functie. 4. Ik kijk er erg naar uit om naar het museum te gaan, want ik wil het schilderij dat ik gekozen heb graag van dichtbij zien. Meestal hou ik niet zo van bezoeken aan het museum, want je moet er rustig zijn en daar hou ik niet zo van. Maar ik vind het deze keer niet erg, want ik ben zeer nieuwsgierig naar het schilderij. 5. Ik vond het museumbezoek zeer leuk om te beleven. Ik was positief verrast over hoe een museumbezoek was. Het was zeer leuk om mijn schilderij in het groot te zien. In het groot ziet het er nog veel mooier uit.

8

9 Expressie project Sabrine 1. Ik ben niet elke dag even gemotiveerd om naar school te gaan. De lessen zijn niet altijd zo interessant en wat we op school leren lijkt niet nuttig. Ik vind dat alleen de vakken cultuurwetenschappen en gedragswetenschappen ons later kunnen helpen. Toen de leraar cultuurwetenschappen ons heeft verteld dat we aan een schilderkunstproject zullen werken, werd ik onmiddellijk zeer blij, omdat ik van kunst hou. Ik besteed een groot deel van mijn tijd aan kunst, ik schilder en teken graag. Het feit dat we over schilderijen gaan werken, geeft me veel ideeën, zoals naar het schilderij Mona Lisa gaan kijken. Via dit project ga ik veel meer over schilderkunst te weten komen en ik dat vind zeer interessant. Vorig jaar waren we al bezig met kunst en ik vond het wel leuk. Het schilderkunstproject motiveert me en geeft me zin naar school te gaan. 2. Hubert Robert ( ), Fontein en zuilengalerij in een park, 1775 Ik heb een werk uit de 18de eeuw gekozen omdat die het meest modern zijn. Toen ik het schilderij van Hubert Robert zag, voelde ik onmiddellijk iets in mijn buik gebeuren: dit is zo prachtig! We zien er mooie bomen en zeer vrolijke mensen die erbij staan. Toen ik dit zag voelde ik mij blij gewoon omdat ik vrolijke mensen zag. Onderaan links is er een super mooi koppel en dit mengsel van liefde en vrolijkheid vind ik gewoon magisch. Meestal maken de schilders van de vorige eeuwen wat droevige werken. We zien vaak mensen die oorlog maken, mensen die huilen of gewoon donkere schilderijen die me echt geen zin geven om het schilderij verder te bekijken. Het schilderij Fontein en zuilengalerij in het park spreekt met wel aan. Een groot park met zoveel natuur is zo mooi om te bekijken. Het mooie weer en het grote gebouw maken van dit schilderij iets uitzonderlijk en echt prachtig. 3. De inhoud van het schilderij van Robert Hubert Fontein en zuilengalerij in een park is een landschap. We zien immers een blauwe lucht met een fontein een gebouw. Het is een poëtische interpretatie van een landschap. Het schilderij werd gemaakt om aan te tonen hoe de schilder de wereld zag. Hij bleef lang in Rome waar hij zijn inspiratie vond en maakte zo schilderijen van landschappen. Hubert Robert wou volgens de site aan de mensen bewijzen dat de tijd geen gevolgen heeft op de kunstwerken. Op het schilderij zien we mensen die vrolijk zijn. Hubert Robert wou waarschijnlijk tonen hoe blij hij was bij het maken van het schilderij of hoe mooi mensen zijn als ze blij zijn. Mensen keken naar dit schilderij om de vrolijkheid te voelen, te zien. Zelf kijk ik naar dit schilderij omdat ik het prachtig vind, maar mijn moeder bv. kijkt naar het schilderij omdat er veel natuur wordt afgebeeld, een mooi landschap.

10 Expressie project 4. We hebben veel zoekwerk gedaan om elk een schilderij te kiezen en nu zijn we allemaal blij om de schilderijen eens in het echt te zien. Zelf vind ik het super leuk want we zoeken iets dat we niet alleen achter het scherm van onze computer gaan zien, maar we zoeken naar een schilderij dat we ook in het echt gaan zien. Ik zal dus het schilderij van Hubert Robert zien dat eeuwen geleden gemaakt is. Ik zal meer te weten komen over de schilder en zijn schilderijen en dat vind ik fantastisch en boeiend. Meestal als we naar een museum moeten gaan met de school dan weet ik op voorhand dat het saai gaat zijn omdat het over dingen gaat die me nu eenmaal niet boeien. Terwijl we nu iets gaan bekijken dat we misschien nooit van ons leven zouden gezien hebben. Het is iets dat ons echt interesseert want het gaat voor één keer over iets dat wij alleen moesten opzoeken? Ik ga zoveel mogelijk informatie proberen vragen aan de gids die ons de schilderijen gaat tonen. Ik voel dat het echt plezant zal zijn. 5. Van bij het begin vond ik dit project zeer boeiend. Ik bleef het boeiend vinden, zeker toen ik wist dat we naar een museum zouden gaan waar we de schilderijen die we gekozen hebben in werkelijkheid kunnen zien. Ik dacht dat het schilderij Fontein en zuilengalerij in een park klein was, maar toen ik het uiteindelijk zag, was ik geschrokken. Het schilderij was zo groot. Door het project ben ik meer te weten gekomen over alles wat in verband staat met schilderijen. We mochten tijdens het museumbezoek zelf eens iets vertellen over het schilderij dat we gekozen hebben. Ik leerde zelf informatie opzoeken en zelf uit een schilderij informatie te halen. Nu kan ik ten minste een gesprek onderhouden met iemand over schilderijen.

11

12 Expressie project Mona 1. Tot nu heb ik nooit interesse gehad voor kunst. Maar misschien zal het dankzij dit project veranderen. Door alle dingens die we gaan leren, ga ik schilderkunst misschien zeer leuk vinden. Kunstwerken roepen gevoel op bij kijkers. Kunst helpt soms om beter om te gaan met andere mensen. Dit vergroot soms ook de sociale en emotionele competenties. Dankzij dit thema zal ik misschien creatiever worden. Ik ben benieuwd om dit thema te krijgen en te zien hoe ik zal omgaan met schilderkunst. 2. Denijs van Alsloot (ca ), Winterlandschap met gezicht op het kasteel van Tervuren, ca Dit schilderij heb ik gekozen omdat het Zoniënwoud niet meer bestaat zoals we het hier zien. Ik denk dat de schilder dit niet zomaar geschilderd heeft. Ik vind dat het schilderij zeer netjes en precies geschilderd is. We zien bij dit schilderij dat de schilder zijn eigen stijl heeft. Het stuk sneeuw vind ik zeer mooi en goed gevonden. De donkere kleuren zijn ook goed aangepast aan het thema. 3. Het schilderij dat ik gekozen heb, is een werk van Denijs van Alsloot en het heet winterlandschap met gezicht op het kasteel van Tervuren. De inhoud van dit schilderij is een landschap. Op het schilderij wordt de natuur voorgesteld., nl. het Zoniënwoud met bomen, sneeuw en een kasteel. Maar er is ook een kruis dat op een stok geplaatst is. Het Zoniënwoud bestaat nog altijd, maar het kasteel niet meer. Het kasteel was vroeger een jachthuis. De schilder heeft het landschap geschilderd op de manier waarop hij het zag. Hij schildert het kasteel als jachthuis, de sneeuwplek toont een bepaalde decemberafbeelding. Het kruis achteraan verwijst misschien naar een religieuze plek. 4. Interesse voor kunst heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Kunst zoals dans, muziek of theater vind ik wel boeiend maar meer niet. Nieuwe kunsten ontdekken vind ik zeer plezant. Daarom ben ik nieuwsgierig om naar de schilderijen te gaan kijken. Schilderijen bekijken van alle soorten thema s is iets dat ik graag wil doen. Ik hoop dat onze gids me zal kunnen overtuigen om schilderijen leuk te vinden. Soms helpt kunst om uit de waarheid te stappen. Dat is soms noodzakelijk om een beetje uit de realiteit te gaan. Dromen vindt iedereen zeer leuk. Dankzij schilderkunst kunnen mensen dat wel. Ik ben zeer zenuwachtig om naar de Koninklijke Musea te gaan. 5. In het begin vond ik dit project een saai idee. Maar na verloop van tijd begon ik kunst zeer leuk te vinden. Ik leer graag nieuwe dingen en dat was allemaal nieuw voor mij. En dat bezoek in het museum heb ik zeer leuk gevonden. Dat was mijn eerste keer in een schilderkunst museum. Het project (zeker het museumbezoek) heeft mijn ogen geopend voor het kunstwerk. Het feit dat ik mijn gekozen kunstwerk in het echt zag, heeft alles voor mij veranderd. Nu vind ik kunstwerken zeer boeiend, mooi en plezant. Ik zou graag kunnen doen wat deze artiesten doen.

13 Expressie project Narjis 1. Mijn idee over het schilderkunstproject is heel positief. Ik wil er meer over weten. Als ik naar een schilderij kijk, probeer ik te weten hoe de schilder ertoe gekomen is en hoe hij het idee gekregen heeft. Ik wil weten wat hij wil zeggen. Als ik thuis mijn kleine zussen zie schilderen, schilder ik mee en ik schilder dan mooie landschappen die ik tijdens de vakantie heb gezien. 2. Denijs van Alsloot ( ), Winterlandschap met gezicht op Tervuren, 1614 Ik heb dit schilderij gekozen want het schilderij is heel mooi met een super mooi landschap. Tegelijk vind ik dit schilderij ook triestig. 3. De naam van het schilderij dat ik koos, is winterlandschap met gezicht op het kasteel van Tervuren. Dit schilderij toont een landschap met daarin een kruis geschilderd. Het onderwerp is dus een landschap maar het heeft ook een religieuze inhoud. Het doel van het schilderij is het tonen van de wereld zoals de kunstenaar die ziet en ook informatie geven over de godsdienst. 4. Ik kijk ernaar uit want ik zou graag mijn gekozen schilderij zien. Op de computer is het niet hetzelfde dan in het echt. Het is ook interessant om de andere schilderijen te zien. Originele schilderijen zijn altijd mooi. Ik vind het ook leuk wanneer we een rondleiding krijgen van een gids. Het is interessanter dan een rondleiding krijgen van een leraar. Met een gids krijgen we meer details over de kunstwerken. 5. Om te beginnen vond ik dit project over kunst heel interessant omdat ik bijna niets wist over kunst. Ik heb heel veel geleerd dankzij onze uitstap naar het koninklijk museum. Veel mensen begrijpen schilderijen niet, ze weten niet dat er achter elk schilderij een verhaal zit. Eerst begreep ik dat ook niet, maar nu heb ik veel bijgeleerd over kunst en schilderijen.

14

15 Expressie project Meri 1. Ik vraag me af of we het alleen over Belgische kunst zullen hebben. Niet dat ik daar een probleem mee heb, maar er is ook kunst uit Amerika die mij interesseert en ook Spaanse schilderijen. Ik vind een schilderij pas mooi als ik de situatie versta en als er weinig kleuren zijn die toch nog uitkomen door een donkere achtergrond zoals bij het schilderij van Jan Breughel. 2. Jan Breughel I ( ), Stilleven met bloemenkrans en schaal, Ik vond dit schilderij het mooist omdat het heel harmonieus is. De kleuren en de donkere achtergrond passen goed bij elkaar. 3. Ik koos het schilderij Stilleven met bloemenkrans en schaal. Eerst dacht ik dat het maar een tekening van mooie bloemen en kralen zou zijn, maar waarschijnlijk is dat niet zo. Het schilderij symboliseert het huwelijk van Jan Breughel de Jonge. De bloemenkrans toont de harmonie aan en door de beker weten we dat er gedronken werd bij het feestje. Het kistje met de juwelen werd door de bruidegom als cadeau aan de bruid geschonken. De juwelen worden vermeld als dure familieschatten. Het schilderij toont aan dat de man voor de familiezaken moest zorgen. De schilder illustreert dit zeer goed en duidelijk. 4. Tijdens het museumbezoek zullen we naar schilderijen kijken en krijgen we toestemming om onze mening te uiten. Ik vind het interessant om schilderijen in het echt te zien in plaats van naar een computerscherm te kijken. Daardoor zal ik zelf een selectie maken van mijn favoriete schilderijen en informatie erover opzoek. Hopelijk kan ik enkele schilderijen terugvinden in het museum. De kleuren, bewegingen, het onderwerp en ook maar de kleinste details zijn belangrijk om een schilderij of een ander soort kunstwerk te bestuderen. 5. In het museum voor Schone Kunsten kreeg mijn klas een rondleiding door een gids. We keken allemaal rond en luisterden naar wat er verteld werd. Ik vond het persoonlijk zeer interessant en leerrijk.

16

17 Expressie project Giussy 1. Ik vind persoonlijk dat het een heel goed thema is. We leren tijdens een paar weken dingens die we tijdens onze normale schooltijd niet specifiek leren. Het lijkt mij heel spannend en zeker leerrijk. Wat ik al gezien heb, is dat we rond alle tijden, we gaan dus ook de cultuur van vroeger goed bestuderen. Het is dan ook goed, want in dit thema zijn er ook verschillende vakken: er zal ook een beetje geschiedenis zijn. Ik hoop dat we met dit thema naar een museum zullen gaan en allerlei schilderijen gaan bekijken. 2. Ik heb het schilderij Maria met paplepel van Gerard David gekozen. 3. De inhoud van het schilderij Maria met paplepel is religieus. Maria en Jezus worden voorgesteld en Maria is Jezus aan het eten geven. We zien goed wat hij aan het eten is. We zien ook achteraan een schilderij met een landschap. Ook de functie is religieus. De schilder wou ook tonen hoe het vroeger was, wat de mensen aten. Hij wou het leven van de mensen goed tonen. 4. Ik heb twee verschillende meningen over het museumbezoek. Ten eerste vind ik het een interessante uitstap want ik ga mijn gekozen schilderij zien en de schilderijen van mijn klasgenoten. Ik heb niet de gewoonte om naar musea te gaan. Het is dus een goede uitstap. Ten tweede vind ik het niet zo leuk omdat we in een museum heel kalm moeten blijven. Het wordt op een bepaald moment saai. In sommige musea duurt de uitleg veel te lang. En ik kan niet rustig blijven. Maar in het algemeen denk ik dat het heel interessant zal worden. 5. We hebben gedurende een paar weken rond een project gewerkt. We kregen een aantal opdrachten. Daarna zijn we een museum gaan bezoeken. We konden daar het door ons gekozen schilderij zien.

18

19 Expressie project Farah 1. Ik vind schilderijen niet interessant. Ik weet dat soms interessante verhalen verteld worden in de schilderijen of dat schilderijen een bepaalde boodschap over brengen, maar het boeit me niet. Ik begrijp de schilders die gewoon een vlek op een wit doek zetten niet. Voor mij is dat gewoon geen kunst. Toch heb ik respect voor de schilders die een bepaalde boodschap willen doorgeven. Ik ben zeker dat veel mensen het interessant vinden. 2. Quinten Metsys ( ), Maria met kind Ik heb dit schilderij gekozen omdat de werkelijkheid goed weergegeven is. Er is een evenwicht en de gezichtsuitdrukkingen zijn neutraal. Men kan de emoties niet aflezen. Op dit schilderij wordt een moeder met haar kind weergegeven. Dit schilderij vind ik mooi in verband met de christelijke godsdienst. 3. In het schilderij dat ik gekozen heb, worden Maria en Jezus getoond en gaat het over de Christelijke godsdienst. Het onderwerp van dit schilderij is dus een religieus onderwerp. De functie van dit schilderij is een religieuze functie omdat er de heilige Maria en Jezus voorkomen. De schilder wil ook het voorgevoel tonen dat we Jezus aan zijn lot over gelaten hebben. 4. Het bezoek aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten boeit mij een beetje omdat ik het schilderij dat ik gekozen heb in het echt zal zien. Ik vind het beter in het echt te zien want op computer zien we het schilderij niet goed. In het algemeen ben ik niet nieuwsgierig om het museum te bezoeken. Ik ben niet zo geïnteresseerd in schilderijen en kunstenaars. Ik begrijp die schilders niet goed, misschien omdat ik zelf niet kan schilderen. Ik hoop dat het niet saai zal zijn en dat ik een beter inzicht zal hebben over kunstenaars en schilderijen. 5. In het begin was ik spijtig genoeg niet nieuwsgierig naar een project rond dit thema. Ik vind schilderijen niet interessant. We zijn met onze klas naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten geweest. Door dit bezoek kon ik het schilderij dat ik gekozen heb in het echt zien. Door dit bezoek kreeg ik een ander beeld van kunst. Er kunnen echt mooie schilderijen bestaan. Nu ben ik meer nieuwsgierig naar kunst en schilders.

20 Expressie project Camillia 2. Quinten Metsys ( ), Maria met kind Nu zal ik niet beweren dat ik veel verstand van schilderijen heb, maar van wat ik op de website gezien heb vind ik Maria met kind mooi. Toen ik de titel las en het schilderij zag, begreep ik direct over wat het ging. Dit schilderij sprak me aan. Ik ben niet christelijk en aan de hand van dit schilderij kan ik meer te weten komen over het Christendom. Ik merk op die manier dat het een religie van vrede is. We zien dat Maria rustig met Jezus zit. Ze is rustig aan het lezen met haar mooie lange rode jurk aan en met Jezus op haar schoot. Ik vind dit schilderij heel speciaal. Je voelt de rustige sfeer en ik hou van de kalmte en wanneer het rustig is. 3. Het onderwerp van mijn schilderij is religieus. Op het schilderij staan Maria en Jezus. Maria maakt zich zorgen over het lot van Jezus. De functie van het schilderij is een religieuze functie. 4. Ik vind een bezoek aan de Koninklijke Musea heel leuk. Ten eerste omdat we nieuwe dingen zullen zien en omdat ik het schilderij dat ik gekozen heb in het echt zal zien. Ik ben echt nieuwsgierig omdat ik niet vaak naar een museum ga. En ik vind het altijd leuk om schilderijen te zien. Het is ook beter schilderijen in het echt te zien dan op het scherm van een computer. En het is altijd leuk om met je klasgenootjes op uitstap te gaan. Zo leren we meer en het is leuk. 5. Om te beginnen vond ik dit project over kunst heel interessant omdat ik bijna niets wist over kunst. Ik heb heel veel geleerd dankzij onze uitstap naar het koninklijk museum. Veel mensen begrijpen schilderijen niet, ze weten niet dat er achter elk schilderij een verhaal zit. Eerst begreep ik dat ook niet, maar nu heb ik veel bijgeleerd over kunst en schilderijen.

21

22 Expressie project Sarah 1. Ik vind het project interessant omdat ik graag naar musea ga. Schilderijen vind ik heel interessant om te bekijken omdat we door een schilderij het karakter van de schilder kunnen interpreteren. De verschillende contrasten, de kleuren of de vormen verschillen van elkaar en daarom kan je soms van een schilderij meer houden dan van een ander. Door een simpel schilderij kan je weten of de schilder boos was en dat vind ik leuk. Ik heb dan mijn eigen beoordeling over een schilderij. Als ik op vakantie ga, ga ik meestal naar een museum omdat ik daar veel interesse voor heb. Het project schilderkunst inspireert mij tot leuke ideeën omdat ik graag schilderijen heb. 2. Jan Gossaert ( ), Venus en Amor Dit kunstwerk inspireerde me omdat het gaat over Venus en Amor. Het toont de liefde tussen Venus en Mars. Amor is het kleine kindje. Het contrast van de kleuren vind ik heel somber en mooi.

23

24 xpressie project Seifedin 1. Een project over schilderkunst vind ik heel goed. De jongeren van tegenwoordig zijn niet genoeg geïnteresseerd in kunst dan de jongeren van vroeger. Ik ben daar zelf het bewijs van: ik weet niet veel van kunst en daarom vind ik dit project goed. 2. Léonard Defrance ( ), Interieur van een gieterij, Ik heb dit schilderij gekozen omdat de kleuren mooi zijn. De atmosfeer die door de kleuren gemaakt wordt is warm en het is heel origineel. Het is volgens mij ook het mooiste werk dat we in de 18 de eeuw kunnen vinden. Çala 1. Eerst dacht ik dat we een schilderij gingen maken en dan voorstellen. Gelukkig doen we dat niet. We gaan een schilderij analyseren en dat zal gemakkelijker zijn dan een schilderij maken. Dit project gaat twee maanden duren: ik weet niet of dit lang is voor zo een project. Ik denk dat dit project me veel zal bijleren. 2. Léonard Defrance ( ), Interieur van een gieterij, Ik heb dit schilderij gekozen omdat we daar heel goed het verschil zien tussen de arbeiders en de rijke mensen. Op dit schilderij werken mensen voor de oven in de warmte. Er komen ook goed geklede mensen op voor. Ik denk dat mensen hun plaats moeten weten: de rijke mensen op hun plaats en de arbeiders op hun plaats. Ze moeten zich niet bemoeien met het leven van andere mensen. 3. Op het werk dat ik gekozen heb, wordt een historische gebeurtenis voorgesteld of gaat het om het tonen van de macht. De kunstenaar schilderde mooi geklede vrouwen en arbeiders. Hij wou hiermee de macht van de rijke mensen tonen. Dit is een historische gebeurtenis omdat we in die tijd arbeiders en rijke mensen niet naast elkaar zagen. De schilder illustreert een belangrijke industriële activiteit. 4. Ik ben blij dat ik het schilderij dat ik koos in het echt zal zien. Ik wil daarover meer informatie krijgen omdat we er nog een taak over moeten maken. In het museum zijn de schilderijen geen namaak: het zijn de originele schilderijen. We gaan de schilderijen daar op een andere manier zien, niet zoals we ze op de computer zien. 5. In het begin vond ik het project saai want de schilderijen trokken mijn aandacht niet. Maar na verloop van tijd vond ik het leuker en leuker. Dit project heeft me veel bijgeleerd, zoals een schilderij analyseren. Het museumbezoek heeft me ook nieuwe dingen bijgeleerd. Daar zag ik veel schilderijen die de originele waren. Ik wil graag nog zo een project doen, want het was interessant om met schilderijen te werken.

25 Expressie project Ayse 2. Léonard Defrance ( ), Interieur van een gieterij, Mijn zuster toonde me dit schilderij omdat ze het mooi vond. Toen ik het zag vond ik het ook mooi. Er zijn mensen op het schilderij en ik vind persoonlijk dat hij de kleding en het gebouw goed geschilderd heeft. Daarom heb ik dit schilderij gekozen. 3. Het schilderij dat ik gekozen heb toont een historische gebeurtenis. De schilder illustreert hier één van de belangrijkste historische activiteiten. Hij heeft ook de macht van de mensen willen tonen. 4. Ik ben zeer enthousiast over het museumbezoek. Ik zou zeer graag mijn gekozen schilderij van dichtbij bekijken. Het zal veel leuker zijn dat de kleine afbeelding die op de site getoond wordt. En ik zou ook de schilderijen die de anderen gekozen hebben willen zien. 5. Voordat we met dit project zijn begonnen, was ik niet geïnteresseerd. Na het bezoek aan het museum ben ik van idee veranderd. Ik vond het heel interessant om de gevoelens die op schilderijen tot uiting komen te weten te komen.

26

27 Expressie Melina 1. Ik vind een project rond schilderkunst heel interessant en boeiend. Ik vind het goed want door dit project kunnen we veel bijleren over kunst en de verschillende soorten schilderijen en over de verschillende schilderstijlen van de kunstenaars. Ik hou veel van kunst in het algemeen. Ik vind het ook goed om dit project te doen zodat we leren wat kunst is. Ik vind schilderijen altijd heel mooi want ze hebben elk hun eigen verhaal en ze stralen elk een andere emotie uit. 2. Joachim Beuckelaer ( ), Jezus bij Martha en Maria, 1565 Ik koos voor dit schilderij want ik vind het een van de mooiste schilderijen, er staan veel details op en de kunstenaar heeft daar waarschijnlijk veel werk aan gehad. Ik heb voor dit schilderij gekozen want het gaat over een religieuze context en het straalt en bepaalde emotie uit. Het wordt niet expliciet getoond op het schilderij maar als we de titel lezen weten we wel over wat het gaat. Het schilderij heeft een morele maar ook een symbolische betekenis en dat vind ik ook heel mooi. Het schilderij lijkt precies op een foto en daarom vind ik het echt een gelukt en perfect schilderij Het schilderij dat ik gekozen heb Jezus bij Martha en Maria van Joachim Beuckelaer heeft een religieus onderwerp. Het bezoek van Jezus aan Martha en Maria toont ook een stukje van de geschiedenis. Ook de functie is religieus want het geeft informatie over de godsdienst. 4. Persoonlijk vind ik een bezoek aan de Koninklijke Musea voor Schone kunsten van België zeer boeiend en interessant. Ik hou veel van kunst maar ik zou niet uit mezelf beslissen om naar het museum te gaan. Ik ben erg geïnteresseerd in kunst maar niet bepaald in schilderijen dus een bezoek aan het museum kan erg interessant zijn. Ik zou graag bijleren over de oude schilderijen want ik ken meer moderne schilderijen. Ik ben altijd zeer nieuwsgierig en ik hou van dingen te ontdekken die ik niet ken. 5. Mijn mening over dit project is dat ik het echt interessant en leerrijk vind. Het museumbezoek was echt boeiend en we leerden veel bij over verschillende kunstwerken en kunstenaars. In het begin was ik enkel geïnteresseerd in moderne kunst dus eigenlijk ben ik positief geëvolueerd want nu ben ik ook erg geïnteresseerd in oudere kunst en ik zou er nog graag veel over bijleren.

28

29 Expressie project Kris 1. Eigenlijk weet ik niet veel voor over kunst. Ik weet alleen dat er schilderijen en sculpturen zijn. Dans, gedichten, toneel en liedjes zijn ook kunst. Ik denk dat we over schilderijen gaan praten, nl. over wat de kunstenaar wil uitbeelden. Hopelijk gaan we het museum bezoeken om schilderijen te bekijken. 2. Philippe de Champaigne ( ), De opdracht in de tempel, 1648 Ik vind het mooi want de kleuren zijn reëel. Ik vond het ook goed want we zien goed dat we bij Romeinen zijn en ik houd van Romeinen. Het schilderij wil veel zegen met de baby we kunnen denken dat die man die baby heeft gevonden enz. en dat vind ik ook goed. 3. Ik heb het schilderij De opdracht in de tempel gekozen. In dit schilderij hebben we te maken met een religieus onderwerp en een historische gebeurtenis. Ook wordt er aandacht besteed aan het voorstellen van het menselijk lichaam. De kunstenaar wou ons tonen hoe het vroeger was, in de tijd van de geboorte van Jezus. Hij wou de nieuwe wereld tonen na de geboorte van Jezus: de vrijheid, de nieuwe macht of de nieuwe koning die er zal zijn. Iedereen ziet er blij uit met de geboorte van Jezus. 4. Ik ben heel blij en enthousiast dat we naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België gaan. Zo kan ik allerlei schilderijen en sculpturen zien. Misschien inspireert het bezoek mij want kunst inspireert veel mensen. Ik ben rusteloos want ik wil het schilderij dat ik gekozen heb echt bekijken. Ik wil ook meer informatie over de kunstenaars krijgen. 5. Het museumbezoek was heel goed. Ik heb allerlei schilderijen gezien ook het mijne en nu weet ik wat de kunstenaar had bedoeld op het schilderij. Ik vond het schilderij dat ik had gekozen mooi en goed geschilderd. Ik had niet gedacht dat het schilderij zo groot was.

30 Uw project op Aarzel niet ons te contacteren om over uw ideeën te praten. Beelden: Fotograaf: [dig. photo: J. Geleyns / Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, 2014

31

Expressie project. 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers

Expressie project. 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers Expressie project 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers 2012-2013 De lessen cultuurwetenschappen van de leerlingen van 4 humane wetenschappen van het Lyceum Martha Somers (Brussel, Laken)

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: interviewschema

Ouderbetrokkenheid: interviewschema Ouderbetrokkenheid: interviewschema Contactinformatie: Prof. dr. Johan van Braak, Lien Ghysens en Ruben Vanderlinde Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Inleiding Met dit interview willen we meer

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk

Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Kijkwijzer voor het VMBO bij de tentoonstelling Mens en Werk Aan het werk! Als je straks klaar bent met school ga je waarschijnlijk werken. Misschien wil je wel automonteur of metaalbewerker

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN

7 gratis tips : ABSToRACT ntdek SCHILDER je eigen stijl EN 7 gratis tips : ABSTRACT ontdek je SCHILDEREN eigen stijl 7 tips om je eigen stijl te ontdekken Ook voor kunstenaars met tablet of zonder tablet Je eigen schilderstijl heeft onder andere met je karakter

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles.

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. MIJN LAND Oh mijn land Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Oh mijn land Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. Oh mijn land Ik mis mijn familie. Mijn vrienden,

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl Lieve kinderen? In heel veel schilderijen en beelden van het Bonnefantenmuseum staan kinderen afgebeeld: kleine, grote, mooie, witte, eenzame en gezellige kinderen. Sterker nog, de naam van het museum

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

WANNEER, GOD, WANNEER?

WANNEER, GOD, WANNEER? INHOUDSOPGAVE Deel 1 Wanneer, God, wanneer? Inleiding...................................................... 7 1. Timing en vertrouwen...................................... 8 2. De juiste tijd................................................

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan?

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan? LIEFDE Soms lijkt het wel of het hele leven om de liefde draait. Het begint al als je kind bent met de liefde voor je moeder en vader. En iedereen herinnert zich zijn eerste verliefdheid nog wel; op de

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus Zondag 27 september Markus 9, 30-37 Overdenking Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus 1) Ongemakkelijk gevoel Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel toen ik dat gedeelte

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Pasen met de Samenleesbijbel Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Samenleesbijbel De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen.

Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Noot 14 Het maken van een levenslijn of familiestamboom, en het verzamelen van materialen. Een levenslijn Tijdens het kennismakingsgesprek of in het eerste themagesprek kunt u met iets bijzonders beginnen:

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

Solidariteit zonder omwegen (Vrienden zonder grenzen) Werkdocument lesimpulsen Onderbouw

Solidariteit zonder omwegen (Vrienden zonder grenzen) Werkdocument lesimpulsen Onderbouw Solidariteit zonder omwegen (Vrienden zonder grenzen) Werkdocument lesimpulsen Onderbouw Lesimpuls 1 Materiaal: affiche Bespreken van de affiche aan de hand van frames of omkadering Wat zie je op de affiche?

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL Willem de Vink Wie ben jij? Mag de belangrijkste persoon die er bestaat dat zeggen? God de Vader ziet in jou zijn kind. Hij zegt dat jij net zo mooi, waardevol en geliefd bent als Jezus. Wow, zo ben jij!

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent De Bijbel Een geloofsboek EWe kunnen vele wegen gaan met de Bijbel. De één ervaart het vooral als een mooi kunstobject. Vele kunstenaars hebben er inspiratie in gevonden om een kunstwerk te maken. We kennen

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Welkom Lied: Dank je voor dit warme licht (kaarsen worden aangestoken door Youri) 1. Eerste kaars, wat wil jij zeggen als je branden gaat? Zie jij in je mooiste

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie