PROTOCOL KINDEREN EN HUISDIEREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROTOCOL KINDEREN EN HUISDIEREN"

Transcriptie

1 PROTOCOL KINDEREN EN HUISDIEREN Wat is er fijner dan uw kind de mogelijkheid te geven op te groeien met huisdieren. Dit is goed voor kinderen omdat zij op die manier leren om te gaan met dieren. Ook leren de kinderen op deze manier dat huisdieren verzorging en liefde nodig hebben én kinderen kunnen fijn spelen met huisdieren. Kinderen die met huisdieren omgaan voelen zich vaak veilig en hebben een goed zelfbeeld, dit alles door de affectie en de vriendschap van huisdieren richting kinderen. Wij bij Met liefde hebben meerdere huisdieren, een hond, een kat, 2 konijnen en vissen. Voor elk dier en elk kind, maar vooral voor elke opvoeder/verzorger geldt; ben en blijf altijd alert als kinderen in aanraking komen met huisdieren. In dit protocol staat met name hoe om te gaan met honden en (kleine) kinderen. Voor overige huisdieren verwijzen wij naar daar staat veel informatie en aandachtspunten over de omgang met verschillende huisdieren van parkiet tot woestijnrat. Enkele regels: 1. Laat kinderen nooit met honden alleen. 2. De etensbak,waterbak,speeltjes van de hond zijn alleen van de hond. Hetzelfde geldt voor de mand en de slaapplaats van de hond. Ook als de hond er niet ligt of uit de bak eet. Etensbak en mand zijn in een afgesloten ruimte waar kinderen niet mogen komen. 3. Het kind dient een hond achter de oren te strelen niet op de kop.[op de kop is een dominante handeling]. 4. Het uitlaten van een hond dient altijd onder begeleiding te gebeuren. Denk na, kan een kind deze hond wel de baas als hij onder weg een andere hond tegen komt. 5. Kinderen mogen een hond geen dominante commando s geven [zoals af] of correcties geven. Wel voorzichtig de hond aaien, verstop spelletjes spelen met of zonder speeltje. 6. Geen trek/stoei spelletjes met de hond dit is uit den boze. Even eens als het wild rennen en stoeien. En wild met armen en benen zwaaien. Een hond kan dan eventueel wild tegen ze op sprineg en duwt hun op de grond.

2 7. Let erop dat tijdens het knuffelen van een hond het kind niet op of onder de hond ligt. 8. Voorkom dat het kind een hond aan zijn vacht,oren geslachtsdelen enz. trekt. En dat er geen voorwerpen in vagina, anus, bek, gestopt worden. Of dat er in zijn ogen geprikt wordt of anderszins gepijnigd of plaagt wordt. 9. Laat een kind een etende en slapende hond niet storen. 10.Laat een kind NOOIT een vreemde hond, zomaar aaien,vraag de eigenaar altijd eerst om toestemming. 11.Laat een hond naar het kind komen en niet anders om. Het kind stelt zich dan hoger op daardoor. Loopt het kind wel naar een hond en deze is er niet van gediend omdat deze b.v. net op een kluif knabbelt zal de hond een waarschuwend gegrom laten horen. Het kind begrijpt deze gedrag kenmerken niet (kunnen we ook niet van hem verlangen).en omdat ze mekaars taal niet spreken gaat het dus mis. In zo'n situatie is de hond helemaal niet vals! De communicatie tussen het kind en de hond is alleen dus niet duidelijk geweest. 12. Indien een hond ontsnapt uit zijn afgeloten ruime zorgt de leidster/houder/volwassenen dat hij weer in de afgesloten ruimte komt. 13 Kinderen van 0 tot 2 jaar brengen we zo min mogelijk met onze huisdieren in contact. Algemene tips voor huisdieren: Laat een kind nooit alleen met een huisdier! Zelfs de liefste huisdier kan door omstandigheden bijten. Voordat een hond bijt vertoont hij meestal stresssignalen zoals verstarren, lip optrekken, tanden laten zien, strak aankijken. Neem deze waarschuwingen serieus! Grommen is de allerlaatste waarschuwing die een hond geeft en dan kunt u te laat zijn met in grijpen. Alle genoemde tips gelden voor elke hond/kat en konijnen hoe leuk, lief, klein of groot hij ook is. Ook een kleine huisdier kan een kind ernstig verwonden. _ Bij een bijtincident passen wij gelijk e.h.b.o. aan, brengen wij de ouders direkt op de hoogte, Bij een lichte verwonding bespreken wij met de ouders hoe we gaan handelen, wie wat doet, bij een ernstige verwonding bellen wij direct 112. Tips met betrekking tot het kind Leer het kind zich rustig te gedragen bij een hond, niet rennen, schreeuwen e.d. Leer het kind het dier niet strak aan te kijken of over hem heen te hangen of in een houtgreep te nemen dit zijn bedreigende situaties voor een hond.

3 Let er op dat het kind de hond niet in een hoek drijft zonder vluchtmogelijkheid. Speelgoed voor de hond is geen speelgoed voor het kind! Leer een kind in een situatie dat de hond aankomt rennen/of erg wild doet om dan stil te staan met de armen over elkaar terwijl hij naar de lucht kijkt. Honden hebben weinig interesse voor stilstaande dingen. Juist beweging wekt het jacht instinct op. Laat een kind nooit bij een hond die aan het eten of drinken is Tips met betrekking tot uw eigen hond Zorg dat uw hond een eigen plek heeft waar niemand hem stoort. Straf uw hond niet als het kind in de fout gegaan is. De hond kan het kind in het vervolg bedreigend vinden. Speelgoed van het kind is geen speelgoed voor de hond. Soms is het nodig uw hond tegen uw kind in bescherming te nemen, bijvoorbeeld als hij zijn rust nodig heeft. Indien er een huisdier aanwezig is tijdens de opvang dient dit formulier ingevuld en ondertekend te worden. Aanwezige huisdieren op de opvanglocatie: Hierbij verklaart Met liefde dat zij altijd toezicht zal houden indien huisdieren direct in contact kunnen komen met de kinderen en in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Bovendien zal zij zoveel mogelijk handelen volgens het protocol kinderen en huisdieren. Overige afspraken met betrekking tot het huisdier (denk aan aparte plek tijdens opvang, dier en kind laten wennen aan elkaar, dier komt helemaal niet in contact met kind, kind mag huisdier niet aanhalen, enz.): Ouders verklaren op de hoogte te zijn, van de aanwezigheid van de huisdieren en akkoord te gaan met de gemaakte afspraken. Datum : Naam ouder : Handtekening : Datum :.. Naam gastouder :.. Handtekening :..

4 Uitgangspunt 1. Een hond is een roedeldier. Hij denkt alleen in ranghogere/lagere honden/mensen. Aan ranghogere dient hij te gehoorzame en ranglagere niet. De hond kan zich niet in de mens verplaatsen, maar de mens wel in een ander wezen. Echter kinderen kunnen dit nog niet. Uitgangspunt 2. Een hond zal per definitie een kind, jonger dan 7 jaar altijd als ranglagere beschouwen. Ook als u het daar mee niet eens bent,hij de hond ziet het nu eenmaal zo. Daarom accepteert deze ook geen commando s of dominante handelingen gegeven door een kind dat jonger is dan 7 jaar. Kinderen tot 7 jaar kunnen het beste zo min mogelijk met een hond doen, tenzij onder toezicht en begeleiding van hun ouders of van de baas van de hond. Geboden en verboden moeten wel worden aangeleerd, maar men kan nog niet verwachten dat deze ook door het kind altijd worden opgevolgd. Let hier dus goed op! Vanaf 7 jaar moet men per kind & hond individueel bekijken. Het hangt hierbij sterk af van de eigenschappen van het kind/hond. Laat het kind beginnen met niet-dominante handelingen, en voer de graad van dominantie langzaam op. De hond gaat stilaan het ouder wordende kind als ranghogere accepteren, maar op welke leeftijd dit gebeurt, hangt af van kenmerken van het kind in combinatie met kenmerken van de hond, en verschilt dus per kind&hond combinatie. Niet-dominante handelingen, en voer de graad van dominantie langzaam op. De hond gaat stilaan het ouder wordende kind als ranghogere accepteren, maar op welke leeftijd dit gebeurt, hangt af van kenmerken van het kind in combinatie met kenmerken van de hond, en verschilt dus per kind&hond combinatie. Kinderen vanaf 12 jaar moeten zich net als volwassenen als ranghogere opstellen:in de ogen van de hond mag het kind (vaak een puber) zelfstandig een ranghogere positie innemen. Het kind kan nu bevatten hoe de communicatie met een hond verloopt, begrijpt de gedragscodes en kan zich daaraan net zo goed houden als een volwassene. Ongelukken kunnen voorkomen worden door kinderen en de hond nooit alleen bij

5 elkaar te laten. Zeg nooit: "Mijn hond doet zoiets niet", want het hoeft de schuld van de hond ook helemaal niet te zijn. En zeg nou ook niet: "Zoiets doet mijn kind niet", want vaak hoeft het niet bewust te gaan. Neem nou het volgende voorbeeld: Het kind wil op de bank, de hond ligt ervoor en het kind gebruikt de hond al opstapje. Echter hierbij staat het kind op een voor de hond gevoelige plek. De hond bijt! Je had dit kunnen voorkomen, wanneer je er maar bij geweest was. Kinderen moeten dus leren met honden om te gaan. Dat leerproces wordt sterk beïnvloed door de ontwikkeling van het kind op diverse gebieden: de verstandelijke, emotionele, sociale en morele ontwikkeling, en ook de lichamelijke ontwikkeling. Met het aanleren van regels beginnen ouders feitelijk al in het eerste levensjaar. Maar aanleren betekent niet automatisch dat het kind ze in het vervolg ook zal uitvoeren. Blijf ze dus herhalen en uitleggen waarom deze regels er zijn. Door in contact te komen met alles wat de buiten wereld te bieden heeft en dat vanaf de ogen/oren open gaan. Dit is bijzonder belangrijk voor de verdere geestelijke groei/acceptatie van de wereld die gaat komen. Met alle geluiden,indrukken,mensen,honden,auto's enz. Kleine kinderen op ontdekkingsreis Kleine kinderen zijn volop aan het leren. Ze willen de hele wereld ontdekken en doen hiervoor allerlei oefeningen. Ze willen weten hoe een Teddybeer of een Barbiepop in elkaar zit en proberen of de poten of benen eraf kunnen. De ogen moeten het ook vaak ontgelden en pluche neusjes worden helemaal afgekloven. Dit is volkomen normaal en hoort bij het groeiproces van kleine kinderen. Kleine kinderen zien een hond niet anders dan die Teddybeer. Ook daarmee kan geknuffeld en gespeeld worden. Stel u eens voor: De hond ligt lekker in zijn mand. Het kind kruipt over de vloer en is weer eens op ontdekkingsreis. Het kind heeft zich klein gemaakt en straalt onderdanigheid uit. Het kind ziet de hond en kruipt er naar toe. In de natuur zal een hogere in rangorde bijna nooit naar een lagere toegaan tenzij hij wil corrigeren. Maar dan maakt hij zich groot. Het kind toont zich dus kruipend nog eens extra onderdanig ten opzichte van de hond. De hond heeft in ieder geval dit idee. Het kind niet. De hond gromt en waarschuwt een lagere in rangorde dat deze niet dichterbij moet komen. Hij wil dat niet en heeft hier in "hondennormen" het volste recht toe. Het kind is immers onderdanig. Het kind vindt het echter alleen maar leuker, want er komt nog geluid ook uit die hond. Dit is veel aantrekkelijker dan die Teddybeer die ergens in een hoek ligt. Het kind kruipt door en gaat verder op onderzoek uit. Een onderzoekend kind wil kijken of die oren vast zitten, of er aan de neus gedraaid kan worden of dat de ogen eruit kunnen. Het kind kan niet anders. Het is de wereld aan het ontdekken. De hond bijt, is vals en wordt afgemaakt. Die rothond. Maar dit was geen rothond. Dit was een volkomen normale hond die puur honds heeft gereageerd met helaas een hele slechte baas die er niets van heeft begrepen.

6 LAAT KINDEREN EN HUISDIEREN NOOIT ZONDER TOEZICHT BIJ ELKAAR. Hygiënemaatregelen voor honden en kinderen In dit artikel kunt u alles lezen over hygiëne en hoe u voorkomt dat uw hond ziektekiemen overdraagt op uw kind. Gebrekkige hygiëne kan ziektes veroorzaken of het verloop verergeren. Dit geldt voor mens en dier. Sommige hondenziektes zijn ook besmettelijk voor mensen. Daarom is het van belang dat alle gezinsleden bepaalde hygiënemaatregelen in acht nemen. Wanneer u onze tips ter harte neemt, lopen uw kinderen minder kans om ziek te worden. Infecties Vaccinaties Wormen Vlooien Infecties Kleine kinderen hebben nog geen weet van persoonlijke hygiëne, dus een pup die nog niet zindelijk is kan een gezondheidsrisico vormen. Zeker wanneer het kind over de grond kruipt, kunnen zijn vingertjes in de hondenpoep belanden. Dit kan een infectie tot gevolg hebben. Ook kan het kind de eitjes van de spoelworm binnenkrijgen. Het immuunsysteem van kinderen is nog niet volledig ontwikkeld en hondenpoep kan bij hen lichte tot zware maagdarmontstekingen veroorzaken. Zorg dat de kinderen hun handen wassen wanneer zij een dier aangeraakt hebben. Verwijder eventuele uitwerpselen uit uw tuin wanneer u kleine kinderen hebt. Vaccinaties Alle pups moeten ingeënt worden tegen stuipen, hepatitis, het parvovirus, leptospirose, hondsdolheid (rabiës) en afhankelijk van de regio ook tegen enkele andere ziektes. Een keer per jaar moet de vaccinatie herhaald worden. Vraag uw dierenarts dan meteen om de gezondheid van uw dier eens helemaal te controleren. Wormen U kunt uw hond thuis een preparaat tegen de meest gangbare wormsoorten geven. Dit zijn spoelwormen, haakwormen, zweepwormen en de hartworm. Puppies zijn erg gevoelig voor worminfecties en moeten dan ook regelmatig ontwormd worden. Vraag uw dierenarts om informatie. Bewaar ontwormings middelen op een plaats waar kinderen niet bij kunnen.

7 Met uitzondering van de lintworm kunnen mensen geen hondenwormen krijgen. De larven van de wormeieren kunnen echter via de huid in de organen van kinderen geraken en een ziekte met de naam larva migrans visceralis of larvenmigratie veroorzaken. Zorg dat uw hond regelmatig gecontroleerd en ontwormd wordt. Wormeieren kunnen ook via de grond of door aaien in de handen van mensen terechtkomen. Leer uw kinderen aan dat zij hun handen wassen nadat zij de hond aangeraakt hebben. Vlooien beten kunnen zowel bij honden als mensen hevige huidreacties veroorzaken. Bovendien kunnen vlooien lintwormeieren overdragen. Wanneer een kind per ongeluk een besmette vlo inslikt, kan het een lintworm krijgen. In de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts kunt u een vlooienbestrijdingsmiddel kopen. Controleer de vacht van uw dier regelmatig op de aanwezigheid van vlooien. Zorg dat de hondenmand altijd schoon is en vergeet ook niet de hondendeken geregeld te wassen. De vlooien blijven namelijk niet rustig op uw hond zitten, maar bevolken zijn mand, kussens en dekens van al zijn slaap- en rustplekjes. Maak daarom ook deze plaatsen goed schoon en behandel deze zo nodig ook met een bestrijdingsmiddel.

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden!

Voor een goed. Voor een goed ontwormadvies. ontwormadvies. Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! Voor een goed ontwormadvies. Voor een goed ontwormadvies Wormen: niet te zien, wel te bestrijden! w w w. s t e r k l i n i e k. n l 05/2012 Deze brochure wordt u aangeboden door uw Sterkliniek in samenwerking

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL

WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN Bah, wat vies! Dit is vaak de eerste reactie als er in ontlasting

Nadere informatie

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN?

Wormen VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? 400043 Wormen_400043 Wormen 02-07-15 15:40 Pagina 6 Wormen WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

Nadere informatie

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Zoönosen: ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN ProtectionBox 1 P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra Felis P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra Felis P08 Ectoparasieten

Nadere informatie

Wormen. Zorg voor uzelf 12

Wormen. Zorg voor uzelf 12 Wormen Zorg voor uzelf 12 Wormen Bah, wat vies! is vaak de eerste reactie als er in ontlasting kleine, bewegende witte wormpjes te zien zijn. Of bijvoorbeeld een dikke ronde worm. Vooral gezinnen met kinderen

Nadere informatie

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO

BESCHERM UW HUISDIER TEGEN. Lees hoe u kunt voorkomen. dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten. Ontworm met MILPRO BESCHERM UW HUISDIER TEGEN wormen Lees hoe u kunt voorkomen dat uw huisdier wordt besmet met deze vaak onzichtbare parasieten Ontworm met MILPRO Inzicht in de inwendige parasieten Wormen zijn er in alle

Nadere informatie

WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. WORMEN WAT ZIJN WORMEN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL WORMEN Bah, wat vies! Dit is vaak de eerste reactie als er in ontlasting

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

6,7. Schofthoogtes: Kracht: Werkstuk door een scholier 1362 woorden 18 mei keer beoordeeld. Inhoud:

6,7. Schofthoogtes: Kracht: Werkstuk door een scholier 1362 woorden 18 mei keer beoordeeld. Inhoud: Werkstuk door een scholier 1362 woorden 18 mei 2006 6,7 131 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud: 1. Algemene informatie over de Amerikaanse Bulldog 2. Hoe is de Amerikaanse Bulldog als pup? 3. Wat eet

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond A virus: Hondenziekte ; HCC ; Parvo ; Aujeszky ; Rabiës ; Corona B bacterie: Ziekte van Weil ; TBC ; Tetanus ; Salmonella

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2012

Nieuwsbrief Zomer 2012 Geachte huisdiereigenaar, Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief van het voorjaar 2012. Wij hopen dat u de informatie in deze brief, over de gezondheid van huisdieren kunt waarderen. Met vriendelijke groet,

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen.

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. Thema 11 Katten 1 Inleiding Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. De inhoud van dit thema: 2 Verzorging 3 Voor- en nadelen van katten 4

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

MILQUESTRA. Een onzichtbaar probleem...

MILQUESTRA. Een onzichtbaar probleem... MILQUESTRA Een onzichtbaar probleem... Iedere hond of kat raakt een aantal keer in zijn leven besmet met wormen Honden en katten staan continu bloot aan wormbesmettingen. Ook mensen kunnen makkelijk besmet

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN TEKEN P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra 3D P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra 3D P08 Ectoparasieten bij

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Het socialiseren van onze pup Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Indeling van de lezing: Praktijkvoorbeeld angst De socialisatie van de pup praktijkvoorbeeld dominante agressie De rangbevestiging

Nadere informatie

E-book. Eerste hulp aan konijnen

E-book. Eerste hulp aan konijnen E-book Eerste hulp aan konijnen Eerste hulp aan konijnen Beste dierenvriend, Konijnen zijn ontzettend leuke, veelzijdige en volwaardige huisdieren. Konijnen kunnen wel vrij kwetsbare dieren zijn. En ondanks

Nadere informatie

Gastouderbureau MijnGastouderopvang

Gastouderbureau MijnGastouderopvang Hoe gaat het met mijn gast- of oppaskind? Gastouderbureau MijnGastouderopvang Observatielijst voor de ontwikkeling van kinderen in de gastouderopvang Iedere gastouder kent 'haar' gastkind na tijdje behoorlijk

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Jack Russell

Werkstuk Biologie Jack Russell Werkstuk Biologie Jack Russell Werkstuk door een scholier 1984 woorden 20 november 2008 6,3 16 keer beoordeeld Vak Biologie BENODIGDHEDEN Een Jack Russell heeft niet zoveel nodig. Als hij de bal heeft

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BUIKPIJN BIJ KONIJNEN.

Nadere informatie

Dierendag vrijdag 3 Oktober en maandag 6 Oktober 10% kortings Actie Actie Actie!!!:

Dierendag vrijdag 3 Oktober en maandag 6 Oktober 10% kortings Actie Actie Actie!!!: Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Oktober 2014 Beste Klant, Begin deze maand is het weer Dierendag, hiervoor hebben wij een aantal leuke actie s. Ook deze maand extra informatie over worm infectie bij

Nadere informatie

Katten. De geschiedenis van de kat. Het leven met een kat. Waar haal je een kat vandaan?

Katten. De geschiedenis van de kat. Het leven met een kat. Waar haal je een kat vandaan? Katten De geschiedenis van de kat Eerst een stukje over de geschiedenis van de kat. Hoe en wanneer verschillende soorten van de wilde kat huisdier zijn geworden weten we niet. Er is bewijs dat in het oude

Nadere informatie

Geef vlooien geen kans

Geef vlooien geen kans Geef vlooien geen kans Een handleiding voor u en uw huisdier om vlooien effectief aan te pakken Vlooien Alleen van het woord al krijgt u misschien direct jeuk. Maar hoe zou u zich voelen als u vlooien

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 7 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

Beleidsplan Veiligheid en Gezondheid BSO Thialf

Beleidsplan Veiligheid en Gezondheid BSO Thialf Beleidsplan Veiligheid en Gezondheid BSO Thialf Arnhem, februari 2019 Voor u ligt het beleidsplan veiligheid en gezondheid van BSO Thialf. Dit beleidsplan heeft als doel de bewustwording te optimaliseren

Nadere informatie

Pupinformatie voor kopers

Pupinformatie voor kopers Pupinformatie voor kopers Algemeen Een pup die u bij ons koopt, is minimaal negen weken oud. Wij hebben de pup aan u verkocht met een koopovereenkomst die door u en ons is ondertekend. Naast de koopovereenkomst

Nadere informatie

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies Informatie over vlooien, teken & maden Vlooien bij hond en kat Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel

Nadere informatie

PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND

PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH WORMEN BIJ DE HOND over houden van huisdieren Honden kunnen last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief april 2016 Nieuwsbrief april 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. Huisdier en vakantie, regel het op tijd!. PAS OP voor teken!!. Een maatje voor je konijn vinden. Let op voor foute fokkers. Hondenpoep niet alleen grote

Nadere informatie

Onderzoek naar het beleid voor het houden van huisdieren door bewoners in zorginstellingen voor ouderen samenvatting en advies

Onderzoek naar het beleid voor het houden van huisdieren door bewoners in zorginstellingen voor ouderen samenvatting en advies l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n Onderzoek naar het beleid voor het houden van huisdieren door bewoners in zorginstellingen voor ouderen samenvatting

Nadere informatie

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension?

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Het is belangrijk om tijdig bij de dierenarts te informeren welke risico s er voor uw dier zijn als het meegaat naar het buitenland of

Nadere informatie

Hoe houd ik mijn hond gezond

Hoe houd ik mijn hond gezond Hoe houd ik mijn hond gezond Versvleesvoeding Tannetje Koning DAP de Oase Dorpsstraat 15b 6731 AS Otterlo 0318-590403 Oase@banditvoeding.nl Bandit Biologische Diepvriesvoeding Zelf samenstellen ( barf

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond)

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) HONDENTOILET Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) Stap 1: zoek de juiste plaats voor het hondentoilet Plaats het hondentoilet in een hoek, zodat het wordt afgeschermd door twee muren.

Nadere informatie

Brochure INFORMATIE VOOR OUDERS MET KINDEREN BIJ AGRARISCHE KINDEROPVANG. 15 december

Brochure INFORMATIE VOOR OUDERS MET KINDEREN BIJ AGRARISCHE KINDEROPVANG. 15 december Brochure INFORMATIE VOOR OUDERS MET KINDEREN BIJ AGRARISCHE KINDEROPVANG 15 december 2017 www.vggm.nl Informatie voor ouders met kinderen bij agrarische kinderopvang INHOUDSOPGAVE INFORMATIE VOOR OUDERS...

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3 Het is om soms volledig wanhopig van te worden. Denk je leuk met je pup op straat te gaan lopen en dan ben je de hele weg bezig ervoor te zorgen dat er niets van al die straatviezigheid in de bek van de

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Op reis gaan met uw hond, kat of fret Wanneer uw huisdier mee op reis gaat, moet u voldoen aan buitenlandse wet- en regelgeving van het land waar u naar toe

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden Vakantiechecklist Uw huisdier blijft thuis Zorg er voor dat er genoeg (dieet)voeding en indien nodig medicatie in huis is Geef de oppas de naam van uw dierenkliniek en telefoonnummer voor het geval dat

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag. Socialisatie

Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag. Socialisatie Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag In de eerste drie maanden moet de hond wennen aan alles wat hij in zijn leven zou kunnen tegenkomen. Na die eerste drie maanden volgt een tweede

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Informatiebrief een pup.

Informatiebrief een pup. Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een

Nadere informatie

Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig.

Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Wormen kunnen de gezondheid van uw dier en uw gezin bedreigen Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Drontal Ontwormen op maat doeltreffend en veilig. Inhoud PAG 3 PAG 3 PAG 4 PAG 6 PAG 7 PAG

Nadere informatie

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A informatie over hepatitis A en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A? Hepatitis A is een infectie van de lever, veroorzaakt

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Een

Nadere informatie

Vlooien & Teken advies! Teken

Vlooien & Teken advies! Teken Teken Teken zien wij veel rond maart t/m november. Ze houden zich vaak op in struiken/bosjes/hoog gras, daar waar honden en katten graag komen. Zodra er een hond, kat of mens in de buurt is laat een teek

Nadere informatie

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A en B informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A en B? Hepatitis A en B zijn infecties

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER ZIEKTEN WAARTEGEN JE

Nadere informatie

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan Van welk dier kan je de gekkekoeienziekte krijgen? A) Stieren en koeien B) Schapen C) Allebei Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er

Nadere informatie

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 6 PRAKTIJK AF & BLIJF AF EN BLIJF In les 4 hebben we al het zit en blijf behandeld. De af en blijf oefening werkt eigenlijk

Nadere informatie

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren:

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren: EEN PUP IN HUIS! Nu begint een leuke maar ook een drukke periode. Natuurlijk wilt u dat uw hondje opgroeit tot een gezonde, prettige labrador. Gedurende het eerste levensjaar van uw hond kunt u veel doen

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

WERKBOEKJE. Hond. je naam: Limburg

WERKBOEKJE. Hond. je naam: Limburg WERKBOEKJE Hond je naam: Limburg De oorsprong van de hond De hond is het oudste en trouwste huisdier van de mens. Officieel is het een roofdier, maar de meeste honden jagen niet meer. De voorvader van

Nadere informatie

Vragenformulier gedragstherapie

Vragenformulier gedragstherapie Vragenformulier gedragstherapie U wordt vriendelijk verzocht alle vragen zo uitgebreid mogelijk en naar waarheid te beantwoorden. U kunt uw antwoord in de invulvakjes schrijven. Bij / vragen kunt u uw

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Het belang van regelmatig ontwormen. Actie: Juni is de chip maand. Gedurende de hele maand chippen incl. registratie voor E 21,-

Nieuwsbrief. Het belang van regelmatig ontwormen. Actie: Juni is de chip maand. Gedurende de hele maand chippen incl. registratie voor E 21,- D i e r e n k l i n i e k T e r G o u w e Actie: Juni is de chip maand Gedurende de hele maand chippen incl. registratie voor E 21,- Nieuwsbrief 1 7-5 - 2 0 1 3 Het belang van regelmatig ontwormen. Zoals

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

Vragenformulier Gedragsbegeleiding

Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vreemde Honden Petra van Wijngaarden - gedragsbegeleider honden 0651450229 info@vreemdehonden.nl www.vreemdehonden.nl www.facebook.com/vreemdehonden 1. Persoonsgegevens

Nadere informatie

landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren Minder hondenbeten Extra opdrachten basisscholen (groep 5 t/m 8) over houden van huisdieren

landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren Minder hondenbeten Extra opdrachten basisscholen (groep 5 t/m 8)  over houden van huisdieren Minder hondenbeten Extra basisscholen (groep 5 t/m 8) landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren www.licg.nl over houden van huisdieren Introductie Introduceren van Minder Hondenbeten extra De die u

Nadere informatie

Honden trainen. volgens de regels van de natuur NATUURLIJK OPVOEDEN DOOR SOCIAAL LEREN. Arjen van Alphen & Francien Koeman D E E L 2

Honden trainen. volgens de regels van de natuur NATUURLIJK OPVOEDEN DOOR SOCIAAL LEREN. Arjen van Alphen & Francien Koeman D E E L 2 Honden trainen volgens de regels van de natuur M E T D E R O E D E L M E T H O D E D E E L 2 NATUURLIJK OPVOEDEN DOOR SOCIAAL LEREN Arjen van Alphen & Francien Koeman Inhoud Dankbetuiging 9 Voorwoord (Catholijn

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Instructies Socialisatie Dierenarts

Instructies Socialisatie Dierenarts Instructies Socialisatie Dierenarts Algemeen De instructies hieronder geven algemene adviezen en beschrijven hoe je de verschillende oefeningen stap voor stap kunt aanleren. Als het niet lukt vraag dan

Nadere informatie

Ontwormen en mestonderzoek bij paarden

Ontwormen en mestonderzoek bij paarden Nieuwsbrief Paard Maart Een aantal keer per jaar stellen we voor paardeneigenaren een korte nieuwsbrief samen. In deze eerste nieuwsbrief willen we een aantal vragen beantwoorden die er nog zijn omtrent

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.)

Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.) Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.) www.fredriet.nl versie 4-2008 Inleiding Welkom bij de Elementaire Gehoorzaamheid (E.G.) training van Hondentrainingscentrum Fred Riet. Het feit dat u nu dit boekje

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

Reizen met kinderen. Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen Reizen met kinderen In diverse landen kunt u vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Bedenk dat in een aantal landen de medische voorzieningen

Nadere informatie

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel).

Vul het schema in. Gebruik hierbij: + (voordeel), (nadeel), 0 (geen voor- en geen nadeel). 1. Samenleven Afb. 1 Ossenpikker op de kop van een buffel. In de basisstoffen heb je geleerd dat de verschillende populaties in een ecosysteem op veel manieren met elkaar te maken hebben. Ze leven immers

Nadere informatie

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS Respect voor dieren staat hierbij centraal! De omgang met de dieren gebeurt altijd onder toezicht van een pedagogisch medewerker. Kinderen leren vanaf kleins af aan

Nadere informatie

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was?

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? In deze brochure vindt u informatie over vlooien- en tekenbestrijding bij de hond Belangrijke tips voor een goede bescherming binnen- en buitenshuis!

Nadere informatie