LONNEKERBERG LITERAIRE ROUTE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LONNEKERBERG LITERAIRE ROUTE"

Transcriptie

1 LONNEKERBERG LITERAIRE ROUTE ROUTE 21 km Deze literair-culturele route leidt ons over Hof Espelo, de Lonneker Es en rond de Lonnekerberg en het dorp Lonneker. De beroemdste schrijvers die aan bod komen zijn Jan Cremer, Jaap Scholten en Willem Brakman. De route is samengesteld door Paul Abels van "AFdH Uitgevers" en Maarten Witteveen van de Stichting Lonnekerberg.

2 Lonnekerberg Literaire route

3 Lonnekerberg Literaire route Hoe kom ik bij het startpunt? Startpunt: bezoekerscentrum Hof Espelo, Weerselosestraat 259, Enschede. 1 Bezoekerscentrum / koetshuis Afstand tot volgende punt: 120 m 2 De Visserye Afstand tot volgende punt: 140 m 3 Villa Afstand tot volgende punt: 90 m 4 "De wet van Sprengler" Afstand tot volgende punt: 350 m 5 Splitterbox Afstand tot volgende punt: 800 m 6 Eerste luchthaven Afstand tot volgende punt: 1,1 km 7 Parallax Afstand tot volgende punt: 950 m 13 LONNEKERBERG "Pure liefde" Afstand tot volgende punt: 350 m 14 Graf van Blijdenstein Afstand tot volgende punt: 850 m 15 Schietbaan Afstand tot volgende punt: 3,1 km 16 Wiefkerpad geluidsfragment Afstand tot volgende punt: 1,1 km 17 Dorpsplein Lonneker Afstand tot volgende punt: 1,2 km 18 Zuidkamp / 't Overmaet Afstand tot volgende punt: 1,3 km Einde van de route 8 Spotters Hill Afstand tot volgende punt: 400 m 9 Doppler Afstand tot volgende punt: 1,7 km 10 Loaksteen Bergwonnersteen Afstand tot volgende punt: 3,3 km 11 Sybrook Afstand tot volgende punt: 1,2 km 12 Oorlogsarchitectuur Afstand tot volgende punt: 800 m

4 Lonnekerberg Literaire route 21 km 1 Bezoekerscentrum / koetshuis Vierspan Op Hof Espelo zijn twee koetshuizen. Eén daarvan is uit 1927 en ligt verderop aan de Weerseloseweg en is gebouwd voor de paarden die de koetsen trokken. De nog aanwezige ringen aan de buitenbuitenmuur, dienden om een vierspan in toom te houden. Automobiel Het koetshuis waarvoor u nu staat is waarschijnlijk later in de vorige eeuw gebouwd en diende niet als onderdak voor paarden, maar voor een automobiel van Cromhoff, de latere eigenaar van Hof Espelo. Dit koetshuis is verbouwd tot bezoekerscentrum. Bezoekerscentrum Hof Espelo In het bezoekerscentrum worden regelmatig activiteiten voor jong en oud georganiseerd door vrijwilligers.zo zijn er middagen waarop kinderen nestkastjes kunnen timmeren of het kabouterpad kunnen volgen. Ook is er een Klauterwoud (natuurspeelplaats) en kun je hier je fietsroute ophalen.

5 2 De Visserye Vrijdag visdag Eén van de taken van de vroegere 'hofmeijer' van Hof Espelo, was onderdak verlenen aan geestelijken. Bij katholieken is het lang gebruikelijk geweest om op vrijdag vis te eten, als invulling van de vaste onthoudingsdag. Daarom werden bij veel gebouwen visvijvers aangelegd. Kikkers en padden Hier zien we nog een restant van zo n visvijver, destijds kweekvijver voor karpers. Tegenwoordig zit er geen vis meer in de vijver, maar heeft het water een belangrijke natuurwaarde voor vogels en amfibieën zoals kikkers en padden. 3 Villa Amsterdamse school De familie Cromhoff heeft dit fraaie landhuis in 1927 laten bouwen naar een ontwerp van architecten Van der Groot en Kruisweg. De villa, een rijksmoument, is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Bezettingsjaren In de bezettingsjaren werd het pand gebruikt als casino. In 1951 werd het landgoed aan de familie Doedes ten Cate verkocht, die het in zonder de villa - verkocht aan Landschap Overijssel. 4 "De wet van Sprengler" Enschedeër Jaap Scholten Links, bij de wei, vindt u een bordje met informatie over de roman "De wet van Spengler" van de Enschedese schrijver Jaap Scholten. De boom in de wei is geplant voor zijn overleden broer.

6 5 Splitterbox Camouflage In WOII werd het vliegveld in Twente sterk uitgebreid en vormde dit landgoed samen met de landgoederen Lonnekermeer en Het Holthuis onderdeel van het vliegveld. De landgoederen zorgden met hun bosgebieden onder andere voor camouflage. Jachtvliegtuigen Op deze plek werd tijdens WOII een rolbaan gebouwd voor het starten en landen van vliegtuigen. Langs de rolbaan lagen halvemaanvormige wallen: 'splitterbox' genoemd, waarbinnen jachtvliegtuigen werden verstopt. 6 Eerste luchthaven KLM-toren Het belevingspad door het natuurgebied gaat langs de oude fundamenten van het hotel, de hangar en de oude KLM-toren van het eerste vliegveld uit Deze fundamenten zijn zichtbaar gemaakt met opvallende beplanting. Beleving In 2016 wordt een nieuwe eigentijdse toren gerealiseerd. Die geeft straks uitzicht op het terrein. In de toren zelf lees je straks over de historie van het eerste vliegveld.

7 Bij deze locatie hoort een videofragment. Bekijk dit via de website of de mobiele app. 7 Parallax Parallax Twee voormalige opslagtanks voor brandstof (Air Fuel Station Zuid) zijn opengesneden, deels ontmanteld en helemaal schoongemaakt. Geheimzinnige tunnels gaven toegang tot de verborgen tanks. Lenzen Nu worden de tunnels afgesloten door een deur, maar speciale lenzen in de deur geven een bijzondere kijk op het interieur van de tunnels. Uitkijkpunt De twee uitkijkpunten bovenop de tanks geven uitzicht over het open veld waar reeën en vogels te zien zijn. De parallax is een ontwerp van kunstenaar Paul de Kort i.s.m. landschapsarchitect Marcel Eekhout. Hoe mooi is het om hier te zitten en te genieten van een mooie "zomernacht"?

8 8 Spotters Hill Uitzicht oude startbaan Op de Spottershill hebt u een fantastisch uitzicht over de voormalige luchtmachtbasis. U hebt uitzicht op nieuwe natuur, de start en landingsbaan, de Lonnekerberg en het terrein van de vliegclub. 9 Doppler Straalmotoren In deze ontmantelde hangar werden motoren van straaljagers getest. Dit kunstwerk gaat over geluid, horen en stilte. Het metalen frame vormt de basis voor allerlei geluidsbelevingen. Basillica In de grote hal (Basilica) hoor je op sommige plekken een overvliegend vliegtuig, terwijl op andere plekken vogels zingen. Tussen de

9 lamellen van de geluiddempers hoor je een licht geroezemoes. Verhalen Het zijn de verborgen, soms pijnlijke verhalen van dit landschap. In de staart van het gebouw heerst een oorverdovende stilte, maar af en toe hoor je hier de veldleeuwerik. Een kunstwerk van Paul de Kort in samenwerking met landschapsarchitect Marcel Eekhout. Bij deze locatie hoort een audiofragment. Luister dit af via de website of de mobiele app. 10 Loaksteen Bergwonnersteen Loaksteen, de naam Een loaksteen is een grenssteen. Loak is dus Twents voor grens(scheiding). In het Nederlands kennen we het woord laak, dit wordt echter in het dagelijks taalgebruik niet of nauwelijks gebezigd. Laakbaar Wel komen we het tegen bij achternamen zoals ter Laak, van Laak of Lakerink. Ook vinden we het woord terug in het begrip laakbaar (gedrag). Hier wordt bedoeld dat het getoonde gedrag niet overeenstemt met de gangbare normen en waarden en dus een bepaalde grens overschrijdt. (Loakstenencommissie) 11 Sybrook Interview In de jachthut op het Sybrook schreef Jaap Scholten een groot deel van de roman waarmee hij doorbrak, 'Tachtig' (1995). Jaap Scholten wordt in het geluidsfragment hieronder geïnterviewd door Jort Kelder. Wie is hier de socialist? Luister naar een fragment. Bij deze locatie hoort een audiofragment. Luister dit af via de website of de mobiele app.

10 12 Oorlogsarchitectuur Prins Bernardpark De Gebouwen zijn vormgeven als boerderijen. Met gevels van baksteen, pannendaken en groene houten kozijnen sluit de bebouwing in verschijningsvorm aan op de Twentse traditie. Deze camouflagearchitectuur werd door de Duitsers veel toegepast ter verbloeming van de werkelijke militaire functie. Militair kampement Het park kent een unieke geschiedenis door het ontstaan als landgoed en later gebruik als militair kampement. Veel karakteristieke elementen uit zowel de periode als landgoed en als militair kampement zijn nog in het gebied aanwezig. Een er van is het ontbreken van zichtbare verkaveling. 13 LONNEKERBERG "Pure liefde" Lonnekerberg in de nacht Jaap Scholten fietste een keer midden in de nacht over de Lonnekerberg naar Oldenzaal. Hoor hier waarom en hoe het afliep. Uit" Bavianenhaar en chipolatapudding" Bij deze locatie hoort een audiofragment. Luister dit af via de website of de mobiele app. 14 Graf van Blijdenstein Rustplaats Albert Jan Blijdenstein leefde van 1829 tot Hij kocht dit gebied, toen een open heideveld, in 1850 als jachtgebied van een aantal boeren. Met de komst van kunstmest rond 1850 waren heideplaggen niet meer nodig voor bemesting. De boeren hadden het gebied dus niet meer nodig.

11 Verknocht Blijdestein was zowel voorzitter van de Heidemaatschappij, als van de Kamer van Koophandel. Omdat hij zo verknocht was aan het gebied, werd hij na zijn overlijden hier begraven in een familiegraf. Behalve enkele familieleden ligt er ook een hondje begraven in een klein grafje rechtsvoor. (informatie over Lonnekerberg) 15 Schietbaan Schietbaan Op de oude schietbanen testte men handvuurwapens en boordwapens in vliegtuigen. Aan het begin van de boordschietbaan stelde men vooral Messerschmitts op. Verderop stond een bunker gebruikt als kogelvanger. Verhalen vertellen t verleden Langs de boordschietbaan komt in de loop van 2016 een herinneringspad met persoonlijke verhalen uit de oorlogstijd in het Fliegerhorstgebied. Verhalen over de verdreven boeren, de bezetting, gevechtshandelingen, de bevrijding en meer. Boordschietbaan De boordschietbaan zelf is gerestaureerd en in 2016 transformeert de oude kogelvanger naar een kunstwerk van Paul de Kort i.s.m. landschapsarchitect Marcel Eekhout. 16 Wiefkerpad geluidsfragment "Los Hoes" Gedicht van van Willem van Toorn over het oude landschap. Voorgelezen door Paul Abels. Bij deze locatie hoort een audiofragment. Luister dit af via de website of de mobiele app (Bert Mutter)

12 17 Dorpsplein Lonneker Sint Jacobus de Meerdere Gaat u rustig zitten. Neem plaats op een van de bankjes op het marktplein voor de kerk. Luistert u naar Willem Brakman die schreef over het dorp in het boek "Glubkes oordeel". Bij deze locatie hoort een audiofragment. Luister dit af via de website of de mobiele app.

13 18 Zuidkamp / 't Overmaet Essenkamplandschap Landschap Zuidkamp kenmerkt zich door een landelijke opzet, waarin de gebouwen ogenschijnlijk willekeurig verspreid staan. Hierdoor ontstaat de indruk van een Twentse buurtschap, afgewisseld met Twents landgoed. Oude erf Het oude erf van 't Overmaet is in de aanleg niet meer direct herkenbaar. De structuur van het essenkampenlandschap is echter herkenbaar gebleven, zowel binnen als buiten de omheining. Gemaakt met routemaker.nl

LONNEKERBERG TRAILRUN

LONNEKERBERG TRAILRUN LONNEKERBERG TRAILRUN ROUTE 10 km Trailrun dwars door de bossen op de Lonnekerberg en over het 'belevingspad' op het voormalige vliegveld. Gebruik van smartwatch wordt aanbevolen. Routelijn goed volgen,

Nadere informatie

KERSTWANDELING 2017 M

KERSTWANDELING 2017 M KERSTWANDELING 2017 M ROUTE 14 km Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar de chocolademelk

Nadere informatie

FLIEGERHORST WANDELROUTE

FLIEGERHORST WANDELROUTE FLIEGERHORST WANDELROUTE ROUTE 24 km 20 17 Vliegveld Twenthe, jarenlang verstopt achter grote hekken. Nog onontdekt. Tijdens deze wandeling ontdek en beleef je de geschiedenis van dit gebied op en top!

Nadere informatie

FLIEGERHORST WANDELROUTE

FLIEGERHORST WANDELROUTE FLIEGERHORST WANDELROUTE ROUTE 24 km 20 18 Vliegveld Twenthe, jarenlang verstopt achter grote hekken. Nog onontdekt. Tijdens deze wandeling ontdek en beleef je de geschiedenis van dit gebied op en top!

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2017 8 KM ROUTE 8 km 20 17 Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar

Nadere informatie

GABRIEL DAVINA HOF ESPELO

GABRIEL DAVINA HOF ESPELO GABRIEL DAVINA HOF ESPELO ROUTE 6 km 20 17 Hof Espelo, één van de landgoederen rondom vliegveld Twente, laat zien hoe mooi natuur en cultuurhistorie met elkaar verweven zijn. Heide, akkers, bossen en beken

Nadere informatie

Gabriel Davina Hof Espelo

Gabriel Davina Hof Espelo Gabriel Davina Hof Espelo Wandelroute: 6,5 km 1 Gabriel Davina Hof Espelo 800 jaar De geschiedenis van Hof Espelo gaat ver terug in de tijd. Al in 1215 wordt Hof Espelo genoemd in een schrijven van Paus

Nadere informatie

OHP 1: OLDENZAAL - KENNISPARK

OHP 1: OLDENZAAL - KENNISPARK OHP 1: OLDENZAAL KENNISPARK ROUTE 23 km 20 19 De wandeling is onderdeel van het Overijssels Havezatenpad en voert van station Oldenzaal naar station EnschedeKennispark via prachtige landgoederen. Het hele

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 14 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN

HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN ROUTE 2,0 km Hou je van sporen zoeken? Neem dan deze route door Hof Espelo! Ontdek de sporen van verschillende dieren in het bos. De route is zeer geschikt voor het hele gezin.

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

Buiten thuis. Prins Bernhardpark. Bijzonder wonen in een boomrijk park

Buiten thuis. Prins Bernhardpark. Bijzonder wonen in een boomrijk park Buiten Buiten thuis op Prins Bernhardpark Bijzonder wonen in een boomrijk park Prins Bernhardpark biedt een warm en behaaglijk thuis in een boomrijke omgeving. Je woont er vrij, maar niet alleen. Prins

Nadere informatie

Zomer 2017 VOORTGANGSBERICHT. Van vliegbasis tot vliegwiel voor een economisch sterker en duurzamer Twente

Zomer 2017 VOORTGANGSBERICHT. Van vliegbasis tot vliegwiel voor een economisch sterker en duurzamer Twente Zomer 2017 VOORTGANGSBERICHT Van vliegbasis tot vliegwiel voor een economisch sterker en duurzamer Twente P natuurgebied deventerpoort 2 evenementenlocatie / Vliegwiel voor een economisch sterker en duurzamer

Nadere informatie

LONNEKERBERG ENSCHEDE

LONNEKERBERG ENSCHEDE LONNEKERBERG ENSCHEDE ROUTE 4,6 km 20 18 De Lonnekerberg is met haar 60 meter hoogte het hoogste punt in de omgeving van Enschede. Deze mooie wandeling van 1,5 a 2 uur door het natuurgebied van Landschap

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

StiLte op de Lonnekerberg?

StiLte op de Lonnekerberg? StiLte op de Lonnekerberg? Zorgen over de plannen met De Strip en Oostkamp De Strip Oostkamp Samenvatting rapport tbv kadernota Evenemententerrein Stichting Lonnekerberg (StiL) Januari 2015 1 Inleiding

Nadere informatie

vrij zijn vrij wonen vrij leven creëer je eigen vrijheid

vrij zijn vrij wonen vrij leven creëer je eigen vrijheid vrij zijn vrij wonen vrij leven creëer je eigen vrijheid 1 2 bron: www.hamerenpark.nl 3 Een blik in de verte. Het raakt je hart. Ruimte om je heen en ruimte voor je plannen. Is dat wat je wilt? Het kan.

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Een voorbereidende les op de workshop Vliegbasis Twenthe - oorlog WS.

Een voorbereidende les op de workshop Vliegbasis Twenthe - oorlog WS. TITEL: Leerjaar Groep 7 Type les Lesduur Omschrijving van de les Vliegbasis Twenthe - oorlog PO7 (lesformat) Een voorbereidende les op de workshop Vliegbasis Twenthe - oorlog WS. 45 minuten Een voorbereidende

Nadere informatie

vrij zijn vrij wonen vrij leven creëer je eigen vrijheid

vrij zijn vrij wonen vrij leven creëer je eigen vrijheid vrij zijn vrij wonen vrij leven creëer je eigen vrijheid 1 2 3 bos bos bos bos 0 5 10 20 Fokkerweg Een blik in de verte. Het raakt je hart. Ruimte om je heen en ruimte voor je plannen. Is dat wat je wilt?

Nadere informatie

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes.

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes. FusieFietsFun vijf verrassende fietsroutes voor jong en oud in uw nieuwe gemeente Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt verbindt de vijf routes. Startpunt knooppunt De Pietendriesmolen: de oudste houten

Nadere informatie

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS ROUTE 6 km 20 18 Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad

Nadere informatie

Buiten thuis. Prins Bernhardpark. Bijzonder wonen in een boomrijk park

Buiten thuis. Prins Bernhardpark. Bijzonder wonen in een boomrijk park Buiten Buiten thuis op Prins Bernhardpark Bijzonder wonen in een boomrijk park Prins Bernhardpark biedt een warm en behaaglijk thuis in een boomrijke omgeving. Je woont er vrij, maar niet alleen. Prins

Nadere informatie

context landschap het landgoed

context landschap het landgoed context landschap Het landgoed De Buisse Heide bevindt zich in Noord-Brabant ten westen van Zundert. De Belgische grens is vlakbij. De gebouwen van het landgoed zijn geplaatst op een driehoekig terrein

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - NOTENDOP

LANDGOED VILSTEREN - NOTENDOP LANDGOED VILSTEREN - NOTENDOP ROUTE 6 km Welkom op het particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers. Een wandeling door bos, heide en cultuurland met uitleg over de verschillende landschapsstijlen

Nadere informatie

OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km

OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km Deze wandeling gaat door het esdorp Arriën, coulissen-landschap en door bos. Ook heerlijk genieten van de stilte langs de rivier de Vecht. Volg de oranje pijltjesroute langs de

Nadere informatie

Opening Herinneringspad

Opening Herinneringspad Opening Herinneringspad Dit boekje is samengesteld ter gelegenheid van de officiële opening van het herinneringspad op de oude boordwapenbaan van de voormalige vliegbasis Twenthe. Van schietbaan tot herinneringspad

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Landgoed t Amelinksbos te Enschede april 2012

Landgoed t Amelinksbos te Enschede april 2012 Landgoed t Amelinksbos te Enschede april 2012 Te Koop: Nieuw ontwikkeld landgoed in historisch landschap LANDGOED T AMELINKSBOS TE ENSCHEDE Beschrijving van het landgoed en haar mogelijkheden Opdrachtgever(s):

Nadere informatie

Lopen op de landingsbaan

Lopen op de landingsbaan WANDELROUTE SOEST Lopen op de landingsbaan Vliegbasis Soesterberg wordt natuurgebied Jarenlang was de Vliegbasis Soesterberg verboden terrein. Alleen vanaf de Spotters Hill konden vliegfanaten een blik

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

OVERIJSSELS VECHTDAL. ROUTE 33 km

OVERIJSSELS VECHTDAL. ROUTE 33 km OVERIJSSELS VECHTDAL ROUTE 33 km Geniet van de schoonheid van het Vechtdal door deze prachtige fietsroute te fietsen. Tijdens de route komt u diverse soorten natuur tegen als bos, heide, uitgestrekte grasweide

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN

EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN EEN DORP OP LANDGOED VILSTEREN ROUTE 3,0 km Welkom op het particuliere landgoed Vilsteren, eigendom van de familie Cremers. Het dorp Vilsteren behoort ook tot het landgoed: een heel dorp op een landgoed

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Monumenten fietsroute Nijbroek

Monumenten fietsroute Nijbroek Monumenten fietsroute Nijbroek Ter gelegenheid van de Open Monumentendag op 12 september 2015 is voor de Nijbroekse polder een speciale fietsroute samengesteld die u langs tal van rijks- en gemeentelijke

Nadere informatie

Erudiet. Onlosmakelijk verbonden met het landgoed

Erudiet. Onlosmakelijk verbonden met het landgoed Oranjerie en koetshuis Eikenrode Onlosmakelijk verbonden met het landgoed Erudiet De stichters van landgoed Eikenrode waren erudiete mensen met een grote liefde voor schilderkunst en literatuur. Dat voel

Nadere informatie

ENSCHEDE: FOODWALK HOF ESPELO

ENSCHEDE: FOODWALK HOF ESPELO ENSCHEDE: FOODWALK HOF ESPELO ROUTE 2,1 km Eetbare planten in het voorjaar en zomer: je vindt ze op veel plekken. Ook op landgoed Hof Espelo, de 'achtertuin' van Enschede. Wandel mee en pluk - voor eigen

Nadere informatie

In welk landschap horen windmolens thuis? Het verhaal onder en achter de landschappen in de gemeente Enschede Dick Schlüter

In welk landschap horen windmolens thuis? Het verhaal onder en achter de landschappen in de gemeente Enschede Dick Schlüter In welk landschap horen windmolens thuis? Het verhaal onder en achter de landschappen in de gemeente Enschede Dick Schlüter Van IJstijden naar ons huidige Holoceen; ongeveer 10.800 jaar geleden. Het klimaat

Nadere informatie

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop.

Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T Landgoed Mensinge. Drenthe in een notendop. Staatsbosbeheer Trompsingel 1, 9724 CX Groningen T 050 707 44 44 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Landgoed Mensinge Drenthe in een notendop Mensinge Drenthe in een notendop In een wedstrijd om de titel

Nadere informatie

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen Wandelen De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen De Worp Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Ongerepte natuur met een historische naam In de

Nadere informatie

EEn financieel advies voor de rest van uw leven!

EEn financieel advies voor de rest van uw leven! EEn financieel advies voor de rest van uw leven! Investeer nu 60 minuten om 30 jaar zorgeloos Super scherpe rentes! Volledig onafhankelijk! Vakkundige topadviseurs! te wonen! Informeer geheel vrijblijvend

Nadere informatie

overzichtskaart 10 ENSCHEDE OOTMARSUM DENEKAMP NIJVERDAL OLDENZAAL DE LUTTE HENGELO LOSSER DELDEN GOOR 12 MARKELO HAAKSBERGEN BUURSE EIBERGEN

overzichtskaart 10 ENSCHEDE OOTMARSUM DENEKAMP NIJVERDAL OLDENZAAL DE LUTTE HENGELO LOSSER DELDEN GOOR 12 MARKELO HAAKSBERGEN BUURSE EIBERGEN overzichtskaart OOTMARSUM DENEKAMP NIJVERDAL OLDENZAAL 7 DE LUTTE HENGELO 9 LOSSER DELDEN GOOR MARKELO 0 ENSCHEDE HAAKSBERGEN BUURSE 8 EIBERGEN lonnekermeer A B C lengte of 7 km startpunt Parkeerplaats

Nadere informatie

Beste lezer, Overlijden Nol Graas

Beste lezer, Overlijden Nol Graas Beste lezer, Voor de zomervakantie hebben we de bijeenkomst gehad waarop we samen hebben gesproken over de ontwikkelingen rondom voormalig Vliegveld Twente. Inmiddels is er veel gebeurd en gaat er nog

Nadere informatie

Interview Jeroen Achterberg ; nieuwsbrief SCEE. Pagina 1

Interview Jeroen Achterberg ; nieuwsbrief SCEE. Pagina 1 Interview Jeroen Achterberg Directeur van Deinse Media. Datum: dinsdag 22 november 2016. Plaats: Elderinkshuis, de Klomp 15, Enschede. Tijd: 12.00 uur. Vanmiddag hebben we een afspraak met Jeroen Achterberg,

Nadere informatie

Vergroeid met de tijd in de Achterhoek

Vergroeid met de tijd in de Achterhoek Uit wandelen met de Stentor, deel 8 Terug in de Tijd op de Paaschberg, 12, 8 en Geologie en geschiedenis Vergroeid met de tijd in de Achterhoek Tekst en foto s Erna Lammers Het startpunt van de route over

Nadere informatie

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ligging projectgebied 2. Locatie projectgebied 3. Foto s huidige situatie 4. Bestemmingsplan binnen projectgebied 5. Vlekkenplan

Nadere informatie

Wandeling door Oud-Zuilen

Wandeling door Oud-Zuilen Speciaal voor bezoekers van Oud-Zuilen is er een wandelroute door het dorp uitgezet. Deze wandeling voert u langs de mooiste plekjes van Oud-Zuilen. In een tot anderhalf uur leert u de sfeer van dit prachtige

Nadere informatie

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer.

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. 1. Start bij de Veldkeuken, Koningslaan 1, 3981 HD Bunnik Coördinaten: N 52.04.052 E 005.10.224 De Veldkeuken: Puur, ambachtelijk &

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 5 Nederland Gelderland Elburg 45.3 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 182867 1km 2015 Falkplan BV 2 van 5 Nederland Gelderland Elburg 45.3 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 182867 Falk-VVV fietskaarten, een

Nadere informatie

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Begraven in Haarlem kan op drie gemeentelijke begraafplaatsen: het monumentale begraafpark Kleverlaan aan de Kleverlaan, de katholieke

Nadere informatie

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur 1 Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets Rondje Vallei en Heuvelrug De plattegrond van deze route kunt u vinden op blz

Nadere informatie

Nagenoeg ieder dorp hier heeft één of meerdere albergues. Reeds tussen twee dorpen in maken ze al reklame met het aantal kamers, hun prijzen enz.

Nagenoeg ieder dorp hier heeft één of meerdere albergues. Reeds tussen twee dorpen in maken ze al reklame met het aantal kamers, hun prijzen enz. Nagenoeg ieder dorp hier heeft één of meerdere albergues. Reeds tussen twee dorpen in maken ze al reklame met het aantal kamers, hun prijzen enz. De kapel van de vroomheid uit de 16e eeuw werd destijds

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte van 400 km van het oosten tot het westen

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM ROUTE 11 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving!

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

Ommetje Groot-Leyduin

Ommetje Groot-Leyduin Ommetje Groot-Leyduin Route van Landschap Noord-Holland pagina 1 / 6 Omschrijving Leyduin is gelegen in de binnenduinrand op de grens van strandwal en weilanden. Het landgoed is lange tijd in handen geweest

Nadere informatie

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken.

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken. Laarzenpad bij Chaam 4.9 km wandelen Je wandeling start ten noorden van Chaam, maar je kunt ook vertrekken vanuit het centrum vanaf bijvoorbeeld café Bellevue, de route wordt dan 2 km langer en is vanaf

Nadere informatie

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Korte introductie Een reis langs de middeleeuwse

Nadere informatie

Gemeentelijke begraafplaats. Een mensenleven is niet meer dan een hartslag op de eeuwigheid

Gemeentelijke begraafplaats. Een mensenleven is niet meer dan een hartslag op de eeuwigheid Gemeentelijke begraafplaats Een mensenleven is niet meer dan een hartslag op de eeuwigheid Afscheid is de eerste stap tot het weerzien Colofon Tekst Gemeente Borne Vormgeving TerZake reclame communicatie

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

De Karstenhoeve. Wandelroute Ruinerwold. Ontdek het authentieke Drenthe in Ruinerwold, het dorp met meer dan duizend perenbomen

De Karstenhoeve. Wandelroute Ruinerwold. Ontdek het authentieke Drenthe in Ruinerwold, het dorp met meer dan duizend perenbomen Wandelroute Ruinerwold De Karstenhoeve Wandeling van ongeveer 3,5 uur. Circa 13 km. Ontdek het authentieke Drenthe in Ruinerwold, het dorp met meer dan duizend perenbomen Ruinerwold, het dorp met meer

Nadere informatie

STICHTING MILITAIR ERFGOED

STICHTING MILITAIR ERFGOED Haalbaarheidsonderzoek naar de herbestemmingsmogelijkheden schietbanencomplex vliegveld Twente Januari 2014 Inhoud 1 Inleiding 5 2 Onderzoeksmethode 7 3 Geschiedenis 8 3.1 Pre-vliegveldperiode 8 3.2 Vliegveld

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Baarn 31.6 (ongeveer 1:49 u.) Fietsroute 129307 900m 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Baarn 31.6 (ongeveer 1:49 u.) Fietsroute

Nadere informatie

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM TIP: COMBINEER MET DE KASTELEN- ROUTE! KASTELENROUTE KROMME RIJNSTREEK / WIJK BIJ DUURSTEDE FIETS OF AUTO AFSTAND: 35 KM OMMETJE

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM

CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM CULTUURHISTORISCH WIERDEN 10KM ROUTE 10 km Welkom op het cultuurhistorische ommetje in Wierden. Dit ommetje van 10 kilometer neemt je mee door een bijzondere Moluksewijk en een karakteristiek landschap.

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km Welkom op Landgoed Duno Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km De fantastische ligging op de stuwwal aan de Nederrijn, met spectaculaire uitzichten en spontaan ontspringende beken, maken de Duno in

Nadere informatie

Begraafplaats Groene Kerk Oegstgeest

Begraafplaats Groene Kerk Oegstgeest Begraafplaats Groene Kerk Oegstgeest De Begraafplaats Groene Kerk te Oegstgeest De (oorspronkelijke) begraafplaats is een lieflijke en daardoor geliefde begraafplaats rondom het historische Groene kerkje

Nadere informatie

VIER MARKEN ST ISIDORUSHOEVE

VIER MARKEN ST ISIDORUSHOEVE VIER MARKEN ST ISIDORUSHOEVE ROUTE 6 km 20 17 De naam zegt het al: deze route neemt u mee door de vier marken van het dorp Sint Isidorushoeve. Een korte wandeling waarin u een indruk krijgt van de verscheidenheid

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Lonnekerberg. Hoofdlijnen 2016 / 2017 / Lonneker mei 2016.

Beleidsplan Stichting Lonnekerberg. Hoofdlijnen 2016 / 2017 / Lonneker mei 2016. Beleidsplan Stichting Lonnekerberg. Hoofdlijnen 2016 / 2017 / 2018 Lonneker mei 2016. Inhoud: 1. Oorsprong en doel van de Stichting. 2. Bestuur. 3. Korte terugblik. 4. Doelstelling. Aard van de stichting.

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 7 Nederland Noord-Brabant Boxtel 54.3 (ongeveer 3:11 u.) Fietsroute 121885 1km 2015 Falkplan BV 2 van 7 Nederland Noord-Brabant Boxtel 54.3 (ongeveer 3:11 u.) Fietsroute 121885 Falk-VVV fietskaarten,

Nadere informatie

SPEURTOCHT LEMELERBERG

SPEURTOCHT LEMELERBERG SPEURTOCHT LEMELERBERG ROUTE 3,1 km Dit is een speurtocht voor kinderen vanaf een jaar of 8. De route is ongeveer 3 km en onderweg moet je allerlei leuke vragen over de natuur beantwoorden. (Loop je met

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 7 Nederland Noord-Brabant Eindhoven 58.4 (ongeveer 3:25 u.) Fietsroute 137864 1km 2015 Falkplan BV 2 van 7 Nederland Noord-Brabant Eindhoven 58.4 (ongeveer 3:25 u.) Fietsroute 137864 Falk-VVV fietskaarten,

Nadere informatie

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1

Bijlage 3a: Leerlingenwerkblad Bij les 1 15 Leerlingenwerkblad Bij les 1 Wat kun je vertellen bij de volgende vragen: Succes!! Naam: 1) Je hebt nu een heleboel gehoord en gezien over grafheuvels. Wat komt er als eerste in je op als jij iets over

Nadere informatie

TE HUUR: Beukenrodelaan 2 K 3941 ZP Doorn - P/M. Landgoed Beukenrode Doorn. Patist Makelaardij en Taxatiebureau

TE HUUR: Beukenrodelaan 2 K 3941 ZP Doorn - P/M. Landgoed Beukenrode Doorn. Patist Makelaardij en Taxatiebureau TE HUUR: Beukenrodelaan 2 K 3941 ZP Doorn - P/M Landgoed Beukenrode Doorn Patist Makelaardij en Taxatiebureau 2 patistmakelaardij.nl "Sparrenhof", 2K Fraai gelegen Kantoorgebouw bestaande uit 2 verdiepingen

Nadere informatie

OMMETJE STEENWIJKERWOLD

OMMETJE STEENWIJKERWOLD OMMETJE STEENWIJKERWOLD ROUTE 7 km Stuwwallen, houtwallen, afgewisseld met grasland en akkers. Prachtige vergezichten. Een coulissenlandschap dat om de honderd meter weer anders is! Voor deze route volgt

Nadere informatie

Geachte belangstellende,

Geachte belangstellende, Geachte belangstellende, Belangrijk!!!! In verband met de privacy van de bewoners is het verzoek om de erven vanaf de openbare weg te bekijken en de bewoners niet te belasten. Een woning bezichtiging kan

Nadere informatie

LANGS ESDORP & STUIFZAND

LANGS ESDORP & STUIFZAND LANGS ESDORP & STUIFZAND ROUTE 8 km Een mooie route over dit landgoed met kamduinen, bijzondere planten en dieren en een blik op huis Beerze. Deze route is gemaakt door Landschap Overijssel. 20 17 Langs

Nadere informatie

Herinneringen verbinden. Begraafplaatsen gemeente Heerenveen

Herinneringen verbinden. Begraafplaatsen gemeente Heerenveen Herinneringen verbinden Begraafplaatsen gemeente Heerenveen Begraven in gemeente Heerenveen Als een dierbare overlijdt dan hebben de nabestaanden een emotionele taak om de begrafenis of crematie te regelen.

Nadere informatie

Splitsing karakteristieke boerderij Spanjaardsdijk 58 Schalkhaar

Splitsing karakteristieke boerderij Spanjaardsdijk 58 Schalkhaar Splitsing karakteristieke boerderij Spanjaardsdijk 58 Schalkhaar Datum: 29 april 2016 Opdrachtgevers: De eigenaren en bewoners van Spanjaardsdijk 58a J.A.M. Timmer A.G.M. Timmer-Ruiter Tel 0570-676898

Nadere informatie

Grouwweg 13 te Niebert

Grouwweg 13 te Niebert Grouwweg 13 te Niebert Grouwweg 13 te Niebert Houdt u van exclusieve architectuur en wilt u tot rust komen en volop genieten van het landleven (nabij de bruisende stad Groningen)? Genieten van het landleven

Nadere informatie

12 en 13 september 2015

12 en 13 september 2015 12 en 13 september 2015 fietsroute en bezienswaardigheden in Smallingerland 2 zaterdag 12 september Drachtster Compagnie, Rottevalle en Houtigehage hebben samen een leuk programma weten op te stellen.

Nadere informatie

Voormalige vliegbasis Twenthe

Voormalige vliegbasis Twenthe Voormalige vliegbasis Twenthe De voormalige vliegbasis Twenthe heeft een nieuwe invulling gekregen. een jarenlange ontdekkingstocht voor het weidse landschap met de vele historische gebouwen heeft geleid

Nadere informatie

Lüneburger Heide 8 dagen

Lüneburger Heide 8 dagen Lüneburger Heide 8 dagen individuele fietsreis vanaf 590 Tussen Heide en Hanze Lüneburg - tien tegen één dat u niet eerder van die plaats gehoord had. Lüneburg gaf zijn naam aan de Lüneburger Heide, een

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0635 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan INDRUKWEKKEND KASTEEL BIJ MILAAN TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen.

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM004 Naam monument : De Klockeberg Adres : Dorpsstraat bij 2 Postcode en plaats : 6095 AH Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 955 Coördinaten

Nadere informatie

BOERENKERKHOF begraafplaats der gemeente Lonneker

BOERENKERKHOF begraafplaats der gemeente Lonneker BOERENKERKHOF begraafplaats der gemeente Lonneker Op 28 augustus 1827 kwam er een koninklijk besluit dat het met ingang van 1 1 januari 1829 in grotere steden (meer dan 1000 inwoners) verboden was om overledenen

Nadere informatie

18. Foto-impressie 2011

18. Foto-impressie 2011 18. Foto-impressie 2011 De visvijver is een geliefd wandelgebied in de zomer en in de winter (foto; E. Zinsmeyer). De kerklaan verbindt de katholieke kerk met het kerkhof. Voor menigeen is dit de laatste

Nadere informatie

Tuin van Geloven. Stadsklooster Den Haag Westeinde 101, 2512 GW Den Haag Telefoon: 070 389 50 55

Tuin van Geloven. Stadsklooster Den Haag Westeinde 101, 2512 GW Den Haag Telefoon: 070 389 50 55 Tuin van Geloven Stadsklooster met kloostertuin aan het Westeinde in Den Haag In het stadsklooster St. Jozefs Bescherming aan het Westeinde 101 in Den Haag wonen en werken al vanaf 1861 broeders van de

Nadere informatie