KERSTWANDELING 2017 M

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KERSTWANDELING 2017 M"

Transcriptie

1 KERSTWANDELING 2017 M ROUTE 14 km Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar de chocolademelk wacht, het kleinschalige landschap in. Onderweg hoor je klanken van de midwinterhoorn. Deze route volgt de gele pijlen 20 17

2 Kerstwandeling 2017 m

3 Kerstwandeling 2017 m Hoe kom ik bij het startpunt? De route start op de parkeerplaats van Vliegveld Twente, locatie Deventerpoort Vliegveldweg 333 Enschede 1 Parallax Afstand tot volgende punt: 1 km 2 Spotters Hill Afstand tot volgende punt: 850 m 13 Splitterbox Afstand tot volgende punt: 1,5 km 14 Eerste luchthaven 3 Schietbaan Afstand tot volgende punt: 550 m Einde van de route 4 Strootman / grens vliegveld Afstand tot volgende punt: 350 m 5 Graf van Blijdenstein Afstand tot volgende punt: 650 m 6 Lonnekerberg Afstand tot volgende punt: 2,7 km 7 Kampenlandschap Afstand tot volgende punt: 1,8 km 8 Gabriel Davina Afstand tot volgende punt: 300 m 9 Heide Afstand tot volgende punt: 450 m 10 Rolbaan Afstand tot volgende punt: 120 m 11 IJsvogel Afstand tot volgende punt: 450 m 12 Hooimaat Afstand tot volgende punt: 650 m

4 Kerstwandeling 2017 m 14 km 1 Parallax Parallax Twee voormalige opslagtanks voor brandstof (Air Fuel Station Zuid) zijn opengesneden, deels ontmanteld en helemaal schoongemaakt. Geheimzinnige tunnels gaven toegang tot de verborgen tanks. Lenzen Nu worden de tunnels afgesloten door een deur, maar speciale lenzen in de deur geven een bijzondere kijk op het interieur van de tunnels. Uitkijkpunt De twee uitkijkpunten bovenop de tanks geven uitzicht over het open veld waar reeën en vogels te zien zijn. De parallax is een ontwerp van kunstenaar Paul de Kort i.s.m. landschapsarchitect Marcel Eekhout. Hoe mooi is het om hier te zitten en te genieten van een mooie 'zomernacht'?

5 2 Spotters Hill Uitzicht oude startbaan Op de Spottershill hebt u een fantastisch uitzicht over de voormalige luchtmachtbasis. U hebt uitzicht op nieuwe natuur, de start en landingsbaan, de Lonnekerberg en het terrein van de vliegclub. 3 Schietbaan Schietbaan Op de oude schietbanen werden handvuurwapens en boordwapens in vliegtuigen getest. Aan het begin van de boordschietbaan stelde men vooral Messerschmitts op. Verderop stond een bunker gebruikt als kogelvanger. Herinneringspad Langs de boordschietbaan is een herinneringspad aangelegd met persoonlijke verhalen uit de oorlogstijd in het Fliegerhorstgebied. Verhalen over de verdreven boeren, de bezetting, gevechtshandelingen, de bevrijding en meer. Kunstwerk De boordschietbaan is inmiddels gerestaureerd. Kunstenaar Paul de Kort transformeerde de oude kogelvanger i.s.m. landschapsarchitect Marcel Eekhout tot een kunstwerk.

6 4 Strootman / grens vliegveld Strootman Tijdens de Duitse bezetting werd het gebied van het vliegveld door de Duitsers uitgebreid en diverse boerderijen, waaronder die van Strootman, moesten daarvoor ontruimd worden. Het hek is nog het enige wat over is. Vliegveld Op verschillende plaatsen lopen we langs de afrastering die het gebied van de Lonnekerberg scheidt van het voormalige vliegveld. Het vliegveld werd gefinancierd door een groep Twentse industriëlen en in 1931 in gebruik genomen. In 1939 werd het militair terrein. 5 Graf van Blijdenstein Rustplaats Albert Jan Blijdenstein leefde van 1829 tot Hij kocht dit gebied, toen een open heideveld, in 1850 als jachtgebied van een aantal boeren. Met de komst van kunstmest rond 1850 waren heideplaggen niet meer nodig voor bemesting. De boeren hadden het gebied dus niet meer nodig. Verknocht Blijdestein was zowel voorzitter van de Heidemaatschappij, als van de Kamer van Koophandel. Omdat hij zo verknocht was aan het gebied, werd hij na zijn overlijden hier begraven in een familiegraf. Behalve enkele familieleden ligt er ook een hondje begraven in een klein grafje rechtsvoor. (informatie over Lonnekerberg)

7 6 Lonnekerberg Lonnekerberg De Lonnekerberg ligt op een stuwwal dat bestaat uit zand-, grind-, en kleilagen. Daar waar het regenwater op de stugge kleilaag stuit, ontstaan grote waterlichamen of wel bronnen. Het water uit deze bronnen stroomt horizontaal over de kleilaag tot boven de grond waar het zijn weg als beekje kan vervolgen. Weer stromen De aanplant van bossen met talloze greppels en rabatten, heeft dit proces verstoord. Door de greppels af te dammen laten Landschap Overijssel en Waterschap Regge en Dinkel de bronnen weer stromen. 7 Kampenlandschap Kleinschalige landbouw Al heel lang wordt in deze streek landbouw bedreven. Vanaf de Middeleeuwen ibemestten de boeren de akkers en ontstond het landschap van essen en kampen. Met wei- en hooilanden in de laaggelegen delen en heidevelden op de hoge delen van het land. Waar de ondergrond bestond uit kleine dekzandkopjes, en er geen ruimte was voor grote aaneengesloten essen, ontwikkelde zich een kleinschalig landschap van kampen (eenmansesjes met weide- of akkerpercelen), omgeven door heggen, houtwallen of houtsingels. De boerderijen lagen hier verspreid.

8 8 Gabriel Davina Hof Espelo 800 jaar De geschiedenis van Hof Espelo gaat ver terug in de tijd. Al in 1215 wordt Hof Espelo genoemd in een schrijven van Paus Innocentius III. Dit betekent dat het landgoed in 2015 al minstens 800 jaar oud is. Deze wandelroute is gemaakt ter ere van de 800ste verjaardag van Hof Espelo. Gabriel Davina De route is vernoemd naar Gabriel Davina, een van de pachters en latere eigenaar van Hof Espelo. In 1748 treedt de 22-jarige Gabriël uit Oldenzaal in het huwelijk met Maria Agnes Hofmeijer, dochter van de beheerder van Hof Espelo. In 1755 worden Gabriël en Maria Agnes officieel pachter van het hof. Eigenaar Davina probeert diverse malen Hof Espelo te kopen. Maar de eigenaar - het kapittel in Utrecht - is niet bereid om het van de hand te doen. Toch verkoopt het kapittel Hof Espelo in 1770 aan David Constantijn du Tour. Na een lange juridische strijd lukt het Davina in 1776 alsnog om eigenaar te worden. Historische kaart Daelhoff Het kapittel laat in 1759 een kaart van Hof Espelo maken door landmeter D.G.B. Daelhoff. Op het huidige landgoed zijn nog veel plekken te zien die op die 250 jaar oude kaart staan. De Gabriël Davina-wandeling voert o.a. langs deze 250 jaar oude plekken in het landschap. Boekje Davina-wandeling Ter ere van de 800ste verjaardag van Hof Espelo is een boekje uitgegeven met daarin deze Gabriel Davina-wandeling met een historische toelichting. Het boekje is verkrijgbaar bij bezoekerscentrum Hof Espelo.

9 9 Heide Heide Niet eetbaar, wel mooi! De heide op Hof Espelo. Een tijdje terug is dit wandelpad gemaakt om ook aan bezoekers het herstel van de heide te laten zien. De heide zelf is te kwetsbaar om te betreden, maar vanaf hier heb je mooi zicht op het veld. Onderhoud Landschap Overijssel is beheerder van dit landgoed. Op sommige heidevelden worden schapen ingezet voor het onderhoud, maar dit terrein is daarvoor te klein. Elk jaar zijn hier vele vrijwilligers bezig om jonge dennen uit de grond te trekken, zodat de heide meer ruimte krijgt. Interesse? Kijk op:

10 10 Rolbaan Naaldhout De door de Duitsers in WOII aangelegde rolbaan, is hier nog enigszins zichtbaar. Voor de aanleg ervan is destijds op deze plek een rij bomen gekapt. Aan de andere kant van het roggeveld is ook te zien waar de baan lag: in de strook met naaldbomen. 11 IJsvogel IJsvogel Hier op Hof Espelo kun je regelmatig ijsvogels zien vliegen. Ze houden van water (en van vissen!) dus let vooral op bij de beekjes. Zie je in een flits iets groen-blauws voorbij schieten? Dan is het vast een ijsvogeltje geweest.

11 Hol Als je onderweg een steile oever tegenkomt, kijk dan eens goed of je ergens een holletje ziet. Misschien is dat wel de nest- en schuilplaats van een ijsvogel, zoals deze op de foto. In zijn hol kan de ijsvogel zich goed verstoppen voor zijn vijanden, zoals de nerts en de wezel. 12 Hooimaat Vloeiweide Waar u nu staat, liep vroeger een beek die diende om hooiland te bevloeren. Zo n hooimaat - oude Twentse naam voor vloeiweide - werd gebruikt om op arme grond toch gras te kunnen laten groeien, dat in de winter als hooi voor het vee diende. Orchideeën De hooimaten hebben nu geen landbouwkundige functie meer, maar functioneren als natuurgebied en waterberging om het water van de Eschbeek langer vast te kunnen houden en zo verdroging tegen te gaan. Zo krijgen planten als orchideeën een kans.

12 13 Splitterbox primitieve vliegtuigbunker Vanaf het einde van de startbaan liepen rolbanen de omliggende bossen in. Op plaatsen waar het ver genoeg van het vliegveld verwijderd was dat de bomscherven deze niet bereikten werden primitieve vliegtuigbunkers aangelegd. Vandaar de naam splitterbox. de Bunkers bestonden uit aarden wallichamen die opgeworpen werden met zand uit de omgeving. Op deze plek zijn hiervoor geulen gegraven die nu nog als watergaten terug te vinden zijn. 14 Eerste luchthaven KLM-toren Het belevingspad door het natuurgebied gaat langs de oude fundamenten van het hotel, de hangar en de oude KLM-toren van het eerste vliegveld uit Deze fundamenten zijn zichtbaar gemaakt met opvallende beplanting. Beleving In 2016 wordt een nieuwe eigentijdse toren gerealiseerd. Die geeft straks uitzicht op het terrein. In de toren zelf lees je straks over de historie van het eerste vliegveld.

13 Bij deze locatie hoort een videofragment. Bekijk dit via de website of de mobiele app. Gemaakt met routemaker.nl

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2017 8 KM ROUTE 8 km 20 17 Welkom bij de kerstwandeling 2017 op een bijzondere locatie, dit jaar. We starten in de weidse nieuwe natuur bij vliegveld Twente en wandelen via Hof Espelo, waar

Nadere informatie

LONNEKERBERG TRAILRUN

LONNEKERBERG TRAILRUN LONNEKERBERG TRAILRUN ROUTE 10 km Trailrun dwars door de bossen op de Lonnekerberg en over het 'belevingspad' op het voormalige vliegveld. Gebruik van smartwatch wordt aanbevolen. Routelijn goed volgen,

Nadere informatie

LONNEKERBERG LITERAIRE ROUTE

LONNEKERBERG LITERAIRE ROUTE LONNEKERBERG LITERAIRE ROUTE ROUTE 21 km 20 19 Deze literair-culturele route leidt ons over Hof Espelo, de Lonneker Es en rond de Lonnekerberg en het dorp Lonneker. De beroemdste schrijvers die aan bod

Nadere informatie

FLIEGERHORST WANDELROUTE

FLIEGERHORST WANDELROUTE FLIEGERHORST WANDELROUTE ROUTE 24 km 20 18 Vliegveld Twenthe, jarenlang verstopt achter grote hekken. Nog onontdekt. Tijdens deze wandeling ontdek en beleef je de geschiedenis van dit gebied op en top!

Nadere informatie

FLIEGERHORST WANDELROUTE

FLIEGERHORST WANDELROUTE FLIEGERHORST WANDELROUTE ROUTE 24 km 20 17 Vliegveld Twenthe, jarenlang verstopt achter grote hekken. Nog onontdekt. Tijdens deze wandeling ontdek en beleef je de geschiedenis van dit gebied op en top!

Nadere informatie

GABRIEL DAVINA HOF ESPELO

GABRIEL DAVINA HOF ESPELO GABRIEL DAVINA HOF ESPELO ROUTE 6 km 20 17 Hof Espelo, één van de landgoederen rondom vliegveld Twente, laat zien hoe mooi natuur en cultuurhistorie met elkaar verweven zijn. Heide, akkers, bossen en beken

Nadere informatie

Gabriel Davina Hof Espelo

Gabriel Davina Hof Espelo Gabriel Davina Hof Espelo Wandelroute: 6,5 km 1 Gabriel Davina Hof Espelo 800 jaar De geschiedenis van Hof Espelo gaat ver terug in de tijd. Al in 1215 wordt Hof Espelo genoemd in een schrijven van Paus

Nadere informatie

HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN

HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN HOF ESPELO: SPOREN ZOEKEN ROUTE 2,0 km Hou je van sporen zoeken? Neem dan deze route door Hof Espelo! Ontdek de sporen van verschillende dieren in het bos. De route is zeer geschikt voor het hele gezin.

Nadere informatie

LONNEKERBERG ENSCHEDE

LONNEKERBERG ENSCHEDE LONNEKERBERG ENSCHEDE ROUTE 4,6 km 20 18 De Lonnekerberg is met haar 60 meter hoogte het hoogste punt in de omgeving van Enschede. Deze mooie wandeling van 1,5 a 2 uur door het natuurgebied van Landschap

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Wandelen Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland) 5.84 km De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg 4 km wandelen Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute

Nadere informatie

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken.

Omdat het dorp wat hoger ligt dan de beken eromheen, was de grond goed voor boeren om zich er te vestigen en akkers te bewerken. Laarzenpad bij Chaam 4.9 km wandelen Je wandeling start ten noorden van Chaam, maar je kunt ook vertrekken vanuit het centrum vanaf bijvoorbeeld café Bellevue, de route wordt dan 2 km langer en is vanaf

Nadere informatie

Drie aardkundige monumenten

Drie aardkundige monumenten 10 Drie aardkundige monumenten Aardkundige monumenten geven iets weer van de ontstaansgeschiedenis van ons landschap. Een geschiedenis die ons honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren terugvoert in

Nadere informatie

OHP 1: OLDENZAAL - KENNISPARK

OHP 1: OLDENZAAL - KENNISPARK OHP 1: OLDENZAAL KENNISPARK ROUTE 23 km 20 19 De wandeling is onderdeel van het Overijssels Havezatenpad en voert van station Oldenzaal naar station EnschedeKennispark via prachtige landgoederen. Het hele

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Welkom op Huis te Eerbeek Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Landgoed Huis te Eerbeek ligt aan de rand van het Veluwse dorp Eerbeek. Centraal op het landgoed ligt het Huis te Eerbeek.

Nadere informatie

Ommen (Archem) Wandelroute: 5 km

Ommen (Archem) Wandelroute: 5 km Ommen (Archem) Wandelroute: 5 km 1 Es Oude buurtschap Archem De weg die u volgt loopt door het oude buurtschap Archem. Steek vanaf de parkeerplaats van de Lemeleresch de grote weg over en loop Archem in.

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 6 km 20 17 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

HAAKSBERGEN WATERPARK LANKHEET

HAAKSBERGEN WATERPARK LANKHEET HAAKSBERGEN WATERPARK LANKHEET ROUTE 9 km 20 19 Kom lekker struinen over het eeuwenoude landgoed Lankheet - door bossen, langs weilanden en over heideveldjes. In het voetspoor van de middeleeuwse boer

Nadere informatie

Strubben Kniphorstbosch

Strubben Kniphorstbosch Staatsbosbeheer T 0592 248984 www.staatsbosbeheer.nl Strubben Kniphorstbosch Wandelen in de prehistorie - 9 km Terug naar toen Bij iedere stap die u in Strubben Kniphorstbosch zet, past een verhaal uit

Nadere informatie

Wandelroute Sprengenberg, op de Sallandse Heuvelrug

Wandelroute Sprengenberg, op de Sallandse Heuvelrug Wandelroute Sprengenberg, op de Sallandse Heuvelrug 5.6 km wandelen Wandel op de heuvelachtige Sprengenberg en laat je verrassen door de uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en vele planten en dieren.

Nadere informatie

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen

Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Wandelroute Empese en Tondense Heide, bij Zutphen Praktische informatie Deze route kan erg drassig zijn. Trek daarom laarzen of waterdichte schoenen aan. 5 km wandelen Een natuurgebied dat in tegenstelling

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen 4.3 km wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Op deze route zie je niet alleen zandheuvels, maar ook

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer.

GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. GPS wandeling over landgoed Rhijnauwen, lengte ongeveer 4 kilometer. 1. Start bij de Veldkeuken, Koningslaan 1, 3981 HD Bunnik Coördinaten: N 52.04.052 E 005.10.224 De Veldkeuken: Puur, ambachtelijk &

Nadere informatie

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS

OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS OMMETJE VEENSCHAP:GESCHIEDENIS ROUTE 6 km 20 18 Wandeling door het unieke Veenschap met haar typische Vriezenveense verkavelingspatroon: lange smalle akkers. Dit ommetje voert o.a. over het mooie knuppelpad

Nadere informatie

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen

De Worp. Wandelen. De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen Wandelen De Worp en omgeving; natte natuur en historie rondom Drimmelen De Worp Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Ongerepte natuur met een historische naam In de

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK 10KM ROUTE 11 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving!

Nadere informatie

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE

LUTTENBERG BELEVINGSROUTE LUTTENBERG BELEVINGSROUTE ROUTE 2,8 km 20 18 Leuke familieroute door bos en heide in natuurgebied de Luttenberg. Met onderweg speeltoestellen, zoals een touwbrug en klauterkeien, en informatie over planten

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

OMMEN (ARCHEM) ROUTE 5 km

OMMEN (ARCHEM) ROUTE 5 km OMMEN (ARCHEM) ROUTE 5 km Een prachtige wandeling door het oude buurtschap Archem met coulisselandschap, schilderachtige pachtboerderijen en onderweg een rustpunt voor koffie of thee. Deze route is getest

Nadere informatie

LUTTENBERG - RONDOM DE BERG

LUTTENBERG - RONDOM DE BERG LUTTENBERG - RONDOM DE BERG ROUTE 7 km Deze route gaat vanuit het dorp over en rondom de 'Luttenberg'. Langs bos, weilanden en met verrassende vergezichten door de hoogteverschillen. Werkgroep Ommetjes

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage Zurenhoek ca. 12,5 km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk bos (naaldbos en loofbos). De paden kunnen op sommige

Nadere informatie

Vergroeid met de tijd in de Achterhoek

Vergroeid met de tijd in de Achterhoek Uit wandelen met de Stentor, deel 8 Terug in de Tijd op de Paaschberg, 12, 8 en Geologie en geschiedenis Vergroeid met de tijd in de Achterhoek Tekst en foto s Erna Lammers Het startpunt van de route over

Nadere informatie

Zomer 2017 VOORTGANGSBERICHT. Van vliegbasis tot vliegwiel voor een economisch sterker en duurzamer Twente

Zomer 2017 VOORTGANGSBERICHT. Van vliegbasis tot vliegwiel voor een economisch sterker en duurzamer Twente Zomer 2017 VOORTGANGSBERICHT Van vliegbasis tot vliegwiel voor een economisch sterker en duurzamer Twente P natuurgebied deventerpoort 2 evenementenlocatie / Vliegwiel voor een economisch sterker en duurzamer

Nadere informatie

Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek - 1 -

Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek - 1 - Inrichtingsplan Verlengde Looweg 7 Naam : Van Werven Holding B.V. t.a.v. : Dhr. T. van der Giessen Straat : Verlengde Looweg 7 Postcode : 8096 RR Plaats : Oldebroek Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal Contactpersoon:

Nadere informatie

Panoramapad, vlak bij Bergeijk

Panoramapad, vlak bij Bergeijk Panoramapad, vlak bij Bergeijk 7.3 km wandelen De 'gele' route loopt langs de meeste hoogtepunten van De Plateaux - Hageven. Voor een deel steek je zelfs de grens over en wandel je in België. Je wandelt

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

Beste lezer, Overlijden Nol Graas

Beste lezer, Overlijden Nol Graas Beste lezer, Voor de zomervakantie hebben we de bijeenkomst gehad waarop we samen hebben gesproken over de ontwikkelingen rondom voormalig Vliegveld Twente. Inmiddels is er veel gebeurd en gaat er nog

Nadere informatie

Staatsbosbeheer T Anloërdiep. Wandelen tussen de houtwallen - 11 km

Staatsbosbeheer T Anloërdiep. Wandelen tussen de houtwallen - 11 km Staatsbosbeheer T 0592 248 984 www.staatsbosbeheer.nl Anloërdiep Wandelen tussen de houtwallen - 11 km Beekdal met groene kamers Voor een beleving van de intieme sfeer van het Drentse Beek- en esdorpenlandschap

Nadere informatie

KERSTWANDELING KM

KERSTWANDELING KM KERSTWANDELING 2018 5 KM ROUTE 5 km 20 18 Fijne (familie)wandeling door prachtig winterlandschap, ook na de kerst leuk om te wandelen! Met haar zandvlaktes, heide, bos en bronnetjes, is de Lemelerberg

Nadere informatie

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl De Umfassungsweg is een wandelroute van ca. 9 km die de mooiste landschappen van het landgoed Twickel in een vloeiende

Nadere informatie

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK

FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK FIETSEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 14 km 20 18 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

TRECHTEREN Paul de Kort 2012

TRECHTEREN Paul de Kort 2012 info@pauldekort.nl www.pauldekort.nl 2012 TRECHTEREN Een kunstproject in het kader van landinrichting Enschede-Zuid, kunst in de stadsrand in opdracht van en in samenwerking met; Gemeente Enschede,Dienst

Nadere informatie

SPEURTOCHT LEMELERBERG

SPEURTOCHT LEMELERBERG SPEURTOCHT LEMELERBERG ROUTE 3,1 km Dit is een speurtocht voor kinderen vanaf een jaar of 8. De route is ongeveer 3 km en onderweg moet je allerlei leuke vragen over de natuur beantwoorden. (Loop je met

Nadere informatie

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL De ontwikkeling van het landschap Het perceel ligt ten oosten van Enschede aan de voet van de stuwwal waarop de stad is gevestigd. De voet

Nadere informatie

Buiten thuis. Prins Bernhardpark. Bijzonder wonen in een boomrijk park

Buiten thuis. Prins Bernhardpark. Bijzonder wonen in een boomrijk park Buiten Buiten thuis op Prins Bernhardpark Bijzonder wonen in een boomrijk park Prins Bernhardpark biedt een warm en behaaglijk thuis in een boomrijke omgeving. Je woont er vrij, maar niet alleen. Prins

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km Welkom op Landgoed Duno Wandelroute over landgoed Duno Lengte: 5 km De fantastische ligging op de stuwwal aan de Nederrijn, met spectaculaire uitzichten en spontaan ontspringende beken, maken de Duno in

Nadere informatie

VIER MARKEN ST ISIDORUSHOEVE

VIER MARKEN ST ISIDORUSHOEVE VIER MARKEN ST ISIDORUSHOEVE ROUTE 6 km 20 17 De naam zegt het al: deze route neemt u mee door de vier marken van het dorp Sint Isidorushoeve. Een korte wandeling waarin u een indruk krijgt van de verscheidenheid

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan!

Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Cultuurhistorisch natuurbeheer kan! Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Drentsche Aa, 22 oktober 2008 Inleiders: stafmedewerker Jori Wolf, ecoloog Willem Molenaar en beheerder Pieter Jan Wolf (allen

Nadere informatie

Het Kampenlandschap 11 km

Het Kampenlandschap 11 km Beste scout, Je staat aan het begin van een mooie tocht. Het kampenlandschap is goed in 1 dag te lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op Gilwell Ada s Hoeve. Daarvoor moet je een reservering

Nadere informatie

Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland Wandelroute Heerenduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland 4.5 km wandelen Hoge duintoppen met fantastisch uitzicht, bossen met eeuwenoude eiken en zingende nachtegalen in het voorjaar. Dat is landgoed

Nadere informatie

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN OHP 3: NIJVERDAL OMMEN ROUTE 28 km 20 19 De wandeling is onderdeel van het Overijssels Havezatenpad en voert van station Nijverdal langs de Regge en via enkele mooie landgoederen naar station Ommen. Het

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Vliegbasis Twenthe uitzicht DIY (120 minuten) (lesformat) Een workshop met rondleiding op Vliegbasis Twenthe. Lesduur: 120 minuten.

Vliegbasis Twenthe uitzicht DIY (120 minuten) (lesformat) Een workshop met rondleiding op Vliegbasis Twenthe. Lesduur: 120 minuten. TITEL Leerjaar Type les Lesduur Omschrijving van de les Vliegbasis Twenthe uitzicht DIY (120 minuten) (lesformat) HAVO/ VWO Een workshop met rondleiding op Vliegbasis Twenthe. 120 minuten. Een workshop

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven.

Op het informatiepaneel voor je lees je alles over het Kleine Meer, het venherstel en bijzondere dieren en planten die genieten van dit ven. Wandelroute Fuut 4 km wandelen Welkom in natuurgebied Kleine Meer! Het Kleine Meer is in 2016 hersteld. Nu is dit ven met omringende heide, bossen en zandverstuivingen een belangrijk leefgebied voor bijzondere

Nadere informatie

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers.

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers. H I K E &T r e k k i n g Ooit lagen in het heuvelachtige gebied van de Veluwe immense gletsjers. Natuur is er niet alleen om beschermd te worden, maar ook om beleefd te worden. Met deze quote onderstrepen

Nadere informatie

Rapport visitatie 12 juni 2018 Planken Wambuis

Rapport visitatie 12 juni 2018 Planken Wambuis Rapport visitatie 12 juni 2018 Planken Wambuis (versie 29-06-2018) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum Groen & Handicap betreffende

Nadere informatie

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw

Gierzwaluw. Boomleeuwerik. Witte kwikstaart. Nachtzwaluw Boomleeuwerik Leeft in droge, schrale heidevelden met losse boompjes en boomgroepen. Broedt ook in jonge aanplant van naaldbos (spar of den). Gierzwaluw Broedt onder daken van oudere gebouwen in Roermond.

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

Wandelroute het Witte Veen

Wandelroute het Witte Veen Wandelroute het Witte Veen 8.6 km wandelen Een prachtige rondwandeling door het Witte Veen, op de grens met Duitsland bij Buurse. Kenmerkend voor dit natuurgebied zijn de afwisseling van heide, grasland,

Nadere informatie

OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km

OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km OMMEN (ARRIEN) ROUTE 7 km Deze wandeling gaat door het esdorp Arriën, coulissen-landschap en door bos. Ook heerlijk genieten van de stilte langs de rivier de Vecht. Volg de oranje pijltjesroute langs de

Nadere informatie

Deze wandeling voert je door naald- en loofbos, maar vooral door een bijzonder stuifzand, het Hulshorsterzand.

Deze wandeling voert je door naald- en loofbos, maar vooral door een bijzonder stuifzand, het Hulshorsterzand. Wandelen Wandelroute Leuvenhorst over het Hulshorsterzand bij Harderwijk 7 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Hierderweg [https://maps.google.com/? q=52.3426,5.70787] De wandelroute Leuvenhorst

Nadere informatie

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens Sophiapolder Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden Foto Ruden Riemens Bijzondere natuur Onze grote rivieren hebben iets wat bijna nergens in Europa voorkomt: een zoet getijdengebied.

Nadere informatie

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets

én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets én omgeving Rondje Vallei en Heuvelrug AFSTAND: 30 kilometer TIJDSDUUR: 2 uur 1 Ontdek Scherpenzeel en omgeving op de fiets Rondje Vallei en Heuvelrug De plattegrond van deze route kunt u vinden op blz

Nadere informatie

Praktische informatie. Wandel deze route met onze route app. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt. 5.5 km

Praktische informatie. Wandel deze route met onze route app. Bereikbaarheid. Waar. Vertrekpunt. Startpunt. 5.5 km Wandelen Wandelroute Roestelberg 5.5 km Waar Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen Vertrekpunt Café Roestelberg [https://maps.google.com/?q=51.6571,5.08379] Stuifzand, bos en heide, je vindt het allemaal

Nadere informatie

OMMEN, REGGESAFARI. ROUTE 5 km

OMMEN, REGGESAFARI. ROUTE 5 km OMMEN, REGGESAFARI ROUTE 5 km De Reggesafari; eerst varen, daarna wandelen. Bootexcursie over de rivier de Regge o.l.v. schipper/gids. Vanaf het water ontdek je de mooie omgeving van de Regge. Daarna een

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

Wandelen - Achel - Soerendonk - Achelse Kluis

Wandelen - Achel - Soerendonk - Achelse Kluis Route informatie Een mooi startpunt voor deze route is de Achelse Kluis. Dit is een prachtig monument gelegen op de Belgisch-Nederlandse grens. Proef een trappistenbiertje of doe informatie op over de

Nadere informatie

Een voorbereidende les op de workshop Vliegbasis Twenthe - oorlog WS.

Een voorbereidende les op de workshop Vliegbasis Twenthe - oorlog WS. TITEL: Leerjaar Groep 7 Type les Lesduur Omschrijving van de les Vliegbasis Twenthe - oorlog PO7 (lesformat) Een voorbereidende les op de workshop Vliegbasis Twenthe - oorlog WS. 45 minuten Een voorbereidende

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

LEMELERBERG: TOPNATUUR

LEMELERBERG: TOPNATUUR LEMELERBERG: TOPNATUUR ROUTE 4,0 km Mooie, stille route langs zandvlaktes, jeneverbessen, eenzame dennen en met mooie vergezichten. Stuifzand en droge heide zijn schaars in Europa, daarom is de Lemelerberg

Nadere informatie

Het Kampenlandschap 11 km

Het Kampenlandschap 11 km Beste scout, Je staat aan het begin van een mooie tocht. Het kampenlandschap is goed in 1 dag te lopen, maar je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op Labelterrein Eerde. Daarvoor moet je een reservering

Nadere informatie

Buiten thuis. Prins Bernhardpark. Bijzonder wonen in een boomrijk park

Buiten thuis. Prins Bernhardpark. Bijzonder wonen in een boomrijk park Buiten Buiten thuis op Prins Bernhardpark Bijzonder wonen in een boomrijk park Prins Bernhardpark biedt een warm en behaaglijk thuis in een boomrijke omgeving. Je woont er vrij, maar niet alleen. Prins

Nadere informatie

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven)

Verkavelingspatroon Regelmatige blokverkaveling (door houtwallen omgeven) 4.5 Landduinen Landschapskenmerken Reliëfvorm Mozaïek van hogere zandduinen meestal bebost en lager en vlakker gelegen vennen en schrale graslanden Water Lage grondwaterstanden Bodem Zandgronden Wegenpatroon

Nadere informatie

Landgoed Mookerheide

Landgoed Mookerheide Rapport visitatie 14 juni 2019 Landgoed Mookerheide route bij het Jachtslot (versie 05-07-2019) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum

Nadere informatie

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Dassenwerk WERKBLAD OPDRACHTEN Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je gaat een onderzoek doen in een klein gebied van Nationaal

Nadere informatie

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen

Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen Wandelroute Kolkven in de Oisterwijkse bossen 3.5 km wandelen Maak een leuke korte wandeling door het Oisterwijkse bos langs enkele vennen, waaronder het Kolkven. Luister naar het geroffel van de spechten

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

FIETSEN ROND VOLLENHOVE

FIETSEN ROND VOLLENHOVE FIETSEN ROND VOLLENHOVE ROUTE 24 km Mooie vergezichten en een afwisselende route door Waterreijk, de Kop van Overijssel. De route gaat ook door de stadjes Vollenhove en Sint Jansklooster. Landschap Overijssel

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

Landschappelijke elementen

Landschappelijke elementen Welkomstkaarten voor Landschappelijke elementen Gaan voor groen! Behoud en herstel van landschappelijke elementen? Geweldig! Landschappelijke elementen zijn van culturele en historische waarde. Maar ze

Nadere informatie

Vroeger, toen hier ijs lag...

Vroeger, toen hier ijs lag... Vroeger, toen hier ijs lag... Opdrachtenboekje bij het geologisch leerpad Datum Naam Boekje Geo-pad 1 Inleiding Vroeger, toen hier ijs lag De titel van dit opdrachtenboekje is niet voor niets gekozen.

Nadere informatie

HAAKSBERGEN RONDJE GRINTENBOS

HAAKSBERGEN RONDJE GRINTENBOS HAAKSBERGEN RONDJE GRINTENBOS ROUTE 7 km Wandelpad voor gebruikers van rollator, rolstoel en scootmobiel. Natuur is voor iedereen Deze route is gemaakt door Gerard Vaanhold i.s.m Wijkraad Veldmaat en Natuurmonumenten

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Wandelroute Brunssummerheide, bij Heerlen (lichtblauw)

Wandelroute Brunssummerheide, bij Heerlen (lichtblauw) Wandelroute Brunssummerheide, bij Heerlen (lichtblauw) 4.7 km wandelen Maak kennis met de hoogtepunten van de Brunssummerheide op de 'lichtblauwe' route. Wandel over heidevelden, langs vennen en door bossen.

Nadere informatie

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-312228 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad De Mient In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad De Mient De Mient was een

Nadere informatie

Terug naar de bron. Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Dal van de Brunninkhuizerbeek, 22 april 2009

Terug naar de bron. Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Dal van de Brunninkhuizerbeek, 22 april 2009 Terug naar de bron Verslag veldwerkplaats Beekdallandschap Dal van de Brunninkhuizerbeek, 22 april 2009 Inleiders: Marcel Horsthuis (Bosgroep Midden Nederland) en Fons Eysink (Bosgroep Noord-Oost Nederland)

Nadere informatie

MANDERHEIDE. ROUTE 8 km

MANDERHEIDE. ROUTE 8 km MANDERHEIDE ROUTE 8 km In het noorden van Twente vind je dit zeldzame cultuurlandschap met zijn bijzondere historie. Midden in het bronnenlandschap op een stuwwal vind je de Manderheide. De Manderheide

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

Rapport visitatie 1 oktober 2018 Kaapse bossen

Rapport visitatie 1 oktober 2018 Kaapse bossen Rapport visitatie 1 oktober 2018 Kaapse bossen Utrechtse Heuvelrug (versie 04-12-2018) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum Groen

Nadere informatie

Wallsteijn. Legenda. Natuurmonumenten. Als je van Nederland houdt.

Wallsteijn. Legenda. Natuurmonumenten. Als je van Nederland houdt. Wallsteijn t Pannehûske Landhuis Wallsteijn is een goed bewaard landgoed met een besloten karakter. De paarse wandelroute leidt u langs beide vijvers, de hakhoutbossen, het Engels hof, de Zonnedreef en

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

2 Wat is een heg? Als je een heg gaat planten is het plezierig om iets meer te weten over heggen.

2 Wat is een heg? Als je een heg gaat planten is het plezierig om iets meer te weten over heggen. 2 Wat is een heg? Als je een heg gaat planten is het plezierig om iets meer te weten over heggen. Hoe ziet een heg er uit? Een heg is een dichte rij struiken langs een weg, een weiland of een grote tuin.

Nadere informatie