Wat weten wij, of beter: wat is weten?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat weten wij, of beter: wat is weten?"

Transcriptie

1

2 b

3

4 Wat weet wetenschap? Wetenschappelijke details verblinden ons want de juistheid ervan doet geloven dat wetenschap globaal gezien goed bezig is. Details verbergen dat wetenschappen gebukt gaan onder een acuut gebrek aan diepgang. Ze beschrijven alleen de buitenkant, het gedrag van de dingen. Wetenschap slaagt er niet in door te dringen tot in de binnenkant, dat wat de Natuur doet doen wat ze doet. Zo slaagt men er in de Natuurkunde niet in om de oorsprong van de Natuurkundige wetten te ontdekken. In de Kosmologie weet men niet waar het Heelal vandaan komt. Alle wetenschappen zijn versplinterd en het handige hokjesdenken viert hoogtij. Daardoor begrijpt men in geen enkele wetenschappelijke discipline de mechanismen van de samenhang of dat wat het Heelal heeft kunnen doen ontstaan en het Leven doet doen wat het doet. Ondanks dit laatste worden alle facetten van het leven verwetenschappelijkt en dus verkracht. In de geneeskunde wordt de wetenschap misbruikt met slechts één enkel doel: het gezond maken van de aandelen van de pharmareuzen door het in ontwikkelen en in stand houden van een kuddegeneeskunde. Een zogenoemd wetenschappelijke bewijs kan daar rustig begrepen worden als het bij elkaar graaien van argumenten met één gericht doel: iets aantonen wat geld kan opbrengen.

5 Wat weten wij, of beter: wat is weten? Je kan zo n voordracht op allerlei manieren geven. We kunnen bijvoorbeeld beginnen zoals een gewone Natuurkundige dat zou doen. Dan kan je je publiek overweldigen door je kennis. Laat ons dat eerst eens doen! Onderbreek me als het genoeg is! Laat mij a.u.b. niet langer dan 10 minuten doen want anders haak je gegarandeerd af.

6 De Natuurkundige wetten kennen is noodzakelijk om een houvast te krijgen. We ontdekten 3 energieformules: 1. Die van licht (fotonen): E = h.νν (h = constante van Planck, ν= frequentie) 2. Die van elektronen: E = p.c (p = impuls, c = lichtsnelheid) 3. Die van de kernmaterie: E = m.c² (m = massa) Licht kan zich als een golf(interferentie) of als een deeltjegedragen (een keuze die licht maakt afhankelijk is van de situatie!)

7 De materie voldoet aan onzekerheidsrelaties: ΔE.Δt ħ(e = energie, t = tijd, ħ= h/2π) Δp.Δx ħ( p = impuls, x = plaats) Het gedrag van de elementaire materie kan enkel via kanswetten beschreven worden. Dat gebeurt in de kwantummechanica: Vergelijkingen van Schrödinger en van Dirac. Vreemd: elementaire deeltjes zijn afmetingloze punten en ze kunnen verstrengelen.

8 Behoudswetten: energie, impuls, draai-impuls, Constanten: de lichtsnelheid (c), de elementaire lading (e), de massa van een elektron (m e ), de massa van een proton (m p ), het getal van Avogadro (N A ), de constante van Planck (h), de universele zwaartekracht (G), de fijnstructuurconstante (a) en de Constante van Boltzmann (k). Meest vreemde constanten zijn wisselwerkingconstanten. Zij worden bepaald via statistische berekeningen: de zogenaamde padintegralen. Zij lijken de historiek te beschrijven van de wisselwerking.

9 Wanorde De wanorde van het totale Heelal neemt onomkeerbaar toe (entropie). In geïsoleerde onderdelen van het Heelal lijkt de entropie af te nemen (levende wezens). Prigogine: dissipatieve structuren of onverwachte orde in chaos.

10 De Natuurkundige wetten bevatten ingrediënten: Bijvoorbeeld: de dimensies ruimte en tijd die het heelal vormen, elementaire deeltjes die energiebevatten en die de stralende materie samenstellen (fotonen, elektronen, quarks, = 4%). Bovendien zijn er de krachten die de materie organiseren: de zwaartekracht, het elektromagnetisme, de zwakke wisselwerking en de sterke wisselwerking. We hebben ook nog donkere materie(neutrino s, = 23%) en donkere energie (= 73%). Deze ingrediënten zijn noodzakelijk om de Natuurkundige wetten te beschrijven!

11 Doen we genoeg moeite om verbanden te zoeken? Relativiteit toont een verband aan tussen ruimte en tijd waardoor de zwaartekracht iets beter begrepen kan worden. De relatie van andere krachten met ruimte en tijd blijft ongrijpbaar. De Kwantumtheorietoont ons bijkomende maar zeer mysterieuze spelregels van de materie in ruimte en tijd. Veld-en ijktheorieën brachten de krachten in kaart en leidden ons tot het experimenteerbare Standaardmodel. De Stringtheorieen de Super Symmetrie leiden al 35 jaar niettot diepere inzichten en ook niet tot experimenteerbare oplossingen

12 Astronomie a la Stijn Meuris, Kosmologie a la Hawking! Heelal ontstaan door toeval. Zie eens wat we allemaal weten over dat Heelal. Heelal ontstaan binnenin een Multiversum Zoiets kan je enkel door te zeggen dat we nog niet alles weten maar dat we het wel zullen oplossen: juistheid 1/ waar is de antimaterie? versneld uitdijen (donkere energie) horizonprobleem gammaflitsen, quasars Draaiing sterrenstelsels vereist bestaan donkere materie.

13 En dan is de vraag: wat weten wij? 1) Je kan deze voordracht nu op een andere manier geven, en terug gaan naar de vorige dia s en ze anders bespreken. Je kan de twijfels toelichten. Dat gaan we eerst doen. En 2) Je acht het niet voor mogelijk maar je zal zien dat er heel wat verzwegenwordt: er bestaan experimenten en waarnemingen die een heel ander verhaal vertellen, zelfs in de Natuurkunde. 3)Na dit alles gaan we verder met dingen die helemaal niet begrepen worden!

14 Maar je kan je ook allerlei andere vragen beginnen te stellen! Wat is ENERGIE? Hoe zet ze om in MATERIE? Hoe komen de eigenschappen van de materie tot stand? Wordt het gedrag van de materie mede bepaald door ruimte en tijd? Welke rol speelt INFORMATIEen hoe wordt ze bijgehouden? Hoe is Samenhang en LEVEN kunnen ontstaan? Is TOEVALde oorzaak of bestaat er een GOD?

15

16 Let op het woord Mysteries Hier staan de gewone quarks Hier staan het neutrino en het elektron

17 Eerste generatie: up +2/3 e u u u 2 MeV down -1/3 e d d d 5 MeV 0 e e-neutrino < 2,2 ev -1 e elektron 0,511 MeV

18 Tweede generatie: charm +2/3 e c c c 1,25 GeV strange -1/3 e s s s 95 MeV 0 μ -neutrino < 170 kev -1 muon 106 MeV

19 Derde generatie: top +2/3 e t t t 171 GeV bottom -1/3 e b b b 4,2 GeV 0 τ -neutrino < 15,5 MeV -1 tauon 1,78 GeV

20 Nog vreemder: de 99% ontbrekende massa van een kerndeeltje wordt geleverd door Sterke Wisselwerking: neutron 939,57 MeV proton 938,27 MeV u d d 2 MeV + 5 MeV u d + 5 MeV + 2 MeV u = 12 MeV = 9 MeV

21 Vreemdst: de Zwakke Wisselwerking: neutron u d d 939,57 MeV proton u d u 938,27 MeV + W intermediair vectorboson 80,3 GeV = 85x zwaarder dan neutron

22 Omzetting van W in lichtere deeltjes: neutron proton u d d u d u 939,57 MeV 938,27 MeV W e e-neutrino < 2,2 ev e elektron 0,511 MeV samen x lichter dan W

23 Voorlopige conclusies van de Natuurkundigen: Ruimte en tijd en de wetten van de kwantum-mechanica zijn zoals het decor van een toneelstuk. De elementaire deeltjes zijn de acteurs en de Natuurkunde beschrijft wat ze doen. Een deur die we zien op het podium is geen echte deur totdat we er een acteur doorheen zien gaan. Ze zou nep kunnen zijn, gewoon een beschildering. Het bestaan van deeltjes is onverklaarbaar net zoals het bestaan van het heelal dat is. (Bron: Martin Veltman, Facts and Mysteries in Elementary Particle Physics 2004)

24 Natuurkunde Wetenschappen Het meetbare Het herhaalbare Analytisch denken versus Oorsprong Eenmalige toeval Holistisch denken Natuurkundige wetten Prigogine Dissipatieve structuren Oorzaak van de samenhang = puur speculatief

25 Scheikunde Het meetbare Materie heeft geen geheugen Geneeskunde Symptoombestrijding Patenteerbare chemische stoffen 100 % bewijsbare effecten Geen onderscheid tussen natuurlijke en chemische moleculen. Kwakzalverij? Homeostase Natuurlijke producten Homeopathie, Acupunctuur Alternatieve behandelingen Moeilijk bewijsbare effecten Individueel, niet 100% voor iedereen = Nonsens

26 DNA door toeval Panspermie Biologie Creationisme Scheppingsverhaal Kosmologie Multiversum Toeval Big Bang met grote gaten Godsdienst Bijbelse verzinsels: Mithras Archeologie Kruisiging Machtsmisbruik, Theologische nonsens Oorlogen

27 Filosofie Rationele denken Veronderstellingen Reductionisme Atheïsme versus Spirituele Mystiek Maçonnerie Kwantumsprongen Tachyonen

28 Conclusies GOD Geen verband Incommensurabel Wetmatigheden van de Natuurkunde Wetmatigheden van het bewustzijn

29 Ondanks het gevoel dat er iets mis is blijft het wetenschappelijk Credo: Wanneer je het niet kan meten bestaat het niet! Dit credo kan men alleen in stand houden dank zij: zwart wit -denken het analytisch denken het hokjesdenken Dus wordt geen enkele waaromvraag beantwoord!!!

30 Je zou kunnen zeggen dat wetenschap een heel gevaarlijke kant heeft : Haar beoefenaars zijn van plan alles, wat in hun ogen onbewezen is, te ridiculiseren of zelfs onbestaand te verklaren. Maar het is erger dan dat: Het wetenschappelijk denken heeft heel ons denken besmet. Er wordt niet meer aan waarheidsvinding gedaan!

31

32 In allerlei andere disciplines duikt een tekort aan waarheidsvinding op Geneeskunde: evidence based medicine, er wordt niet meer naar de patiënt geluisterd. Psychologie: men begrijpt de mens niet meer. Justitie: mensen worden zonder enige vorm van bewijs veroordeeld of vervolgd.

33 Gevolg: Alles wordt manipuleerbaar tot meerdere eer en glorie van al wie macht heeft. Het enige wat je daar aan kan doen is onze denkwijze terug normaliseren!

34 Op elk terrein worden we gedwongen om analytisch te denken. We mogen geen vermoeden hebben dat er nog iets anders zou kunnen spelen. Bijvoorbeeld: geen rekening houden met mogelijk ontbrekende parameters waardoor realiteit niet meer hetzelfde is als de waarheid. Een waarheid Een andere waarheid Nog een andere waarheid De realiteit

35 Discovery consists in seeing what everyone else has seen and thinking what no one else has thought. Albert Szent-Gyorgyi

36

37 Analytische = Detailgerichte Analytische afleidingen maken Het materiële onderzoeken Het gedrag bestuderen Intellectualiseren Geloven in toeval HOkjesdenken

38 Holistische = Geheelgerichte Mentale samenhang nastreven Verbondenheid voelen Geaardheid begrijpen Echtheid aanvoelen De Kern zoeken Zweverige

39 Waarom hebben de holisten nog geen terrein gewonnen? Zehebben de juisteaxioma s nog niet gevonden!

40 Man Toeval Hoe brengen we de twee uitersten bij elkaar? Vrouw Verbondenheid A Verschuiving veranderen van standpunt Verschuiving H Realiteitszin Gezond verstand

41 ik denk Ik denk dus ik ben? Deze uitspraak van Descartes is een grove onwaarheid. de realiteit voorstellen aan de realiteit deelnemen ik Zie, hoor, ruik, proef, tast, aanvoelen Ik ben = stukje ZIJN

42

43 Een raadsel H V H V H V??

44 Even een woordspel: Het dualisme tussen het analytische (A = ordenen van details) en het holistische (H = grote overzicht) dient opgeheven te worden: A&H = H&A = General overview (overzicht) & ordening Details = GooD

45 Hoe dit vermengde besef ontwikkelen? Analytische mentale ruimte Holistische mentale ruimte Vermengen Nieuwe Mentale Processen ontwikkelen && = dynamisering & versterking

46 Beide mentale inhouden aan elkaar koppelen = het dualisme opheffen door de ordening te laten overgaan in overzicht! &&

47 Het lemniscaat staat voor: de verstrengeling van beide uitersten het staat echter ook voor: het betreden vanhet oneindige (ook ) = Inzicht verkrijgen! Wanneer het dualisme Wanneer het dualisme helemaal verdwenen is zal:

48 Immaterieel worden is pas volledig als de o een afmetingloos punt wordt: Kunnen met de hulp van G D een theorie van Alles bouwen?

49 G D Titels Als iemand titels kenbaar maakt bedenk dan waarover ze gaan, ze vermeerderen zijn geloofwaardigheid dan echt niet meer. Diegene waarover het eigenlijk gaat: enkel de inhoud van wat hij/zij te vertellen heeft is belangrijk prof. Dr. Ir. Huppeldepup Staat voor Betaald door het systeem Gebrainwashed Oogkleppen voldoende groot Fons Wils 2013

50 G D We moeten de waarheid opnieuw boven halen! Dat kunnen we alleen doen door opnieuw te durven nadenken! Fons Wils 2013

51 G D Wat is de situatie? Buitenkant Weinig parameters Causaal Binnenkant Veel & onbekende parameters Acausaal Fons Wils 2013

52 G D Wat gaat er verkeerd? Hebben we ons de verkeerde vragen gesteld? Sinds Newton heerst de wiskunde in de Natuurkunde. Dit resulteert in het feit dat we alleen de buitenkant kunnen zien, het gedrag van de materie/natuur. We verstaan niet: * wat de energie/krachten aandrijft, * dat wat materie samen doet komen en doet groeien tot complexe organismen, de binnenkant. Fons Wils 2013

53 G D Na 30 jaar puzzelen bleef alleen deze mogelijkheid over! Minkowski legde in 1908 de relatie tussen ruimte en tijd vast in een wiskundige voorstelling: s 2 = x 2 + y 2 + z 2 -c 2 t 2 Minkowski koos door het wegcijferen van de vluchtige dimensies voor het gedrag! Fons Wils 2013

54 G D Permanente magneet Wat levert de energie om een permanente magneet tegen een metalen plaat te laten kleven? Metalen plaat Permanente magneet Fons Wils 2013

55 G D We gaan102 jaar terug in de tijd. Is het alleen de keuze van Minkowski die onze afspraak met de geaardheid blokkeert? Doen wij nog andere geaardheden geweld aan? Wanneer we de vluchtige dimensies combineren met de gewone dimensies dan ontdekken we de oorsprong van de energie en de krachten in het Heelal! Fons Wils 2013

56 G D Er bestond ooit een oneindig grote POTENTIE die los stond van de ruimte (NON-LOKALITEIT) die geen tijdsverloop kende (GELIJKTIJDIGHEID) = acausale oneindige POTENTIE Aan deze POTENTIEmoeten we één voorwaarde opleggen: ze moet alle ingrediënten die we in onze Kosmos aantreffen kunnen voortbrengen: ruimte, tijd, energie, materie, Fons Wils 2013

57 G D De Materie is samengesteld door vluchtige dimensies: het tijdsverloop en één of meerdere ruimteverlopen Quark +t x -x y -z -e een rode prefase up-quark Fons Wils 2013

58 G D De ruimteverlopen zijn de vluchtige dimensies die Minkowski wegmoffelde in zijn wiskundige formule! Afdalings- -t +t Profase scenario -e +e Hoogste orde deeltjes -d +d Vierde orde deeltjes -z +z up down Derde orde deeltjes -y +y Tweede orde deeltjes -x +x Eerste orde deeltjes Fons Wils 2013

59 G D Materie (62,5%) versus POTENTIE(37,5%) Heelal Samenhang Nu versus GELIJKTIJDIGHEID Hier versus NON-LOKALITEIT Fons Wils 2013

60 G D Zo ontdekken we de binnenkant van de materie via een ontstaansmodel Fons Wils 2013

61 G D Individu, anima en animus, geest, gemoed, innerlijk, psyche, ziel, drijfkracht, hart, kern, spil, spirit opnieuw ontdekt via een ontstaansmodel Fons Wils 2013

62 G D Waarom werd de ziel verdreven? In de religie: God kan heersen, de mens is niet edel In de maatschappij:massaconsumptie is mogelijk In de wetenschap: toeval wordt actief als een niets ontziende afgod De ziel in de materie is dezelfde als de ziel van de levende natuur: het is de doelgerichtheid, het is dat wat alles doet doen wat het doet! Fons Wils 2013

63 G D Fons Wils 2013

64 G D Er kan op Natuurkundig vlak meer dan verwacht. Maar het is bedreigend voor de bestaande orde. Schone energie, minder verbruik Transmutaties Koude fusie Fons Wils 2013

65 G D We weten nu ook meer over de werking van het bewustzijn! Hersenen = materieel Hier?? en Onbewuste Transcendente Morfogenetische velden? Nu OB BB God?? Anderen Zijns omgeving God? Fons Wils 2013

66 G D Studeren met de hulp van het Onderbewustzijn Met het bewustzijn alleen: 7 dagen 10 uur per dag studeren Met het onderbewustzijn: 1 dag 6 uur lezen en dan loslaten 3 dagen wachten en leven 1 dag 6 uur lezen en dan loslaten Doe dit tot 5 maal toe. Fons Wils 2013

67 G D Resultaat De 80% kennis die je met je bewustzijn hebt opgedaan heeft je 70 uur gevraagd en ze vlakt af tot 10% na 3 weken. De 80% kennis die je met je onderbewustzijn hebt opgedaan heeft je 30 uur gevraagd en ze vlakt gedurende heel lange tijd amper af. Fons Wils 2013

68 G D We hebben een Nieuw Paradigma nodig! Huidige paradigma versus Nieuwe paradigma Studie van het gedrag het lichaam de buitenkant de geaardheid de ziel de binnenkant Fons Wils 2013

69

70 G D Actieve sturing NON-LOKALITEITis het actief overbruggen van een ruimtelijk onderscheid zoals bij het zien en bij de werking van de andere zintuigen GELIJKTIJDIGHEIDis het actief verbinden van momenten buiten het Nu met het Nu Fons Wils 2013

71 G D LICHTgolf : Informatie is verspreid over de ruimte (NON-LOKALITEIT) in het NU deeltje: Informatie zit ook buiten het NU Informatie of data Feedback Feedforward = Sturing Verleden NU tijdsverloop Toekomst Fons Wils 2013

72 G D GELIJKTIJDIGHEID= Cybernetica + Odegotica Het gedrag van de materie wordt beperkt beïnvloed door zijn verleden. Het vertoont een feedbackmechanisme of cybernetica. Het gedrag van de materie wordt beperkt beïnvloed door de toekomende tijd. Het vertoont een feedforwardmechanisme of odegotica. Van het Grieks kybernētēs voor stuurman Van οδηγός(odēgós) of een gids, dat wat de weg toont Fons Wils 2013

73 G D Meting hart, hersenen, lichaam Invloed vooraf onbepaalde beelden: Het hart ijlt voor: het vertoont Feedforward, het weet wat er gaat komen. De hersenen volgen het Nu Het lichaam ijlt na: het vertoont Feedback. Hart Hersenen Lichaam Verleden Toekomst Vooraf Nu Achteraf Fons Wils 2013

74 Feedback versus Feedforward Feedback: opstapeling van informatie Feedforward: alles meenemen Spil tussen de twee is het NU: de realiteit groeiproces NU Het NU groeit door het onmiddellijk voorgaande en het onmiddellijk volgende te bundelen FB FF Verleden tijdsverloop NU = Gestuurde groei Toekomst

75 Een natuurlijk groeiproces volgt een bepaalde ratio, het wordt gestuurd door de GELIJKTIJDIGHEID, NU 1/1 NU 5/3 NU 21/13 NU 55/ NU 2/1 NU 8/5 NU 34/21 NU Aangevuld met NON-LOKALITEITis dit de oorzaak van het ontstaan van LEVEN

76 2: 1 = 2 3: 2 = 1,5 5: 3 = : 5 = 1,6 13: 8= 1,625 21: 13= 1,615 34: 21= 1,619 55: 34= 1,618 Reeks van Fibonacci 1,618 Φ φ phi Pythagoras: Gulden Snede geometrisch dynamische verhouding

77

78

79 Geometrisch-dynamische verhouding Een verhouding van de materie die gekenmerkt wordt door de intense samenhang* van vorm en beweging die zorgt voor een ontvankelijkheid voor niet- tastbare** informatie uit de GELIJKTIJDIGHEIDen de NON-LOKALITEIT * receptiviteit ** immateriële

80 GELIJKTIJDIGHEIDwerkt als een sturend geheugen. De data lijken opgeslagen in Atomaire informatie: compartimenten. Moleculaire informatie: 0 Kelvin Biologische informatie: 4 Celsius, water. Onderbewustzijn = feedback: ordening Bewustzijn: waken, slapen Bovenbewustzijn = feedforward: sturing

81 G D Receptieve structuren Hebben een geometrisch dynamische verhouding. Deze verhouding bepaalt de overeenstemming met de compartimenten. Receptief worden = juiste mentale houding aannemen! Fons Wils 2013

82 G D FB en FF in evenwicht brengen (62,5% -37,5%) Houding verzorgen: zuiver FB = op de hielen lopen, gereserveerde houding zuiver FF = op de voorvoet lopen, de wereld tegemoet treden Van de zes spierkettingen behoren de: achterste tot de FB, ze houden ons statisch voorste tot de FF, ze maken ons dynamisch, het zijn spanningsregelaars Stemen stemmingen: Kauwspieren = FB = ongeanimeerd praten Lachspieren en tong = FF = in de wereld staan Fons Wils 2013

83 G D Para-en Orthosympatisch zenuwstelsel Ortho: onrust Angst, vluchten, verstoring Para: rust, ontspanning Goede nachtrust, pijndemping, goede vertering, wondgenezing, sociale contacten, immuunsysteem Fons Wils 2013

84 G D Het nieuwe plaatje wordt: NON-LOKALITEIT GELIJKTIJDIGHEID Feedback Geheugen Feedforward Sturing Geometrie Dynamiek Receptiviteit =Veerkracht Fons Wils 2013

85 G D Feedforward en de teerlingen We gaan pokeren! Tracht met 5 teerlingen 5 azen te gooien Er zijn gemiddeld worpen nodig Gooi 5 azen met behulp van FF Er zijn gemiddeld 20 worpen nodig Fons Wils 2013

86 GELIJKTIJDIGHEID betekent Sturing door gelijktijdig optreden van toeval. Bijvoorbeeld van 3 teerlingen en de Kameel: Rode bloedcellen zijn ovaal: 130 liter water drinken in 5 minuten. Ontwikkelingskans (O.k.) 1/ Anatomie van de neus: O.k. 1/ Slijmvliezen van de neus: O.k. 1/ Onafhankelijk: O.k. 1/ Gebundeld door toedoen van GELIJKTIJDIGHEID: 1/10.000

87 Die werking wordt vastgesteld in de evolutiebiologie. De link naar de Natuurkundige wetten kon tot nu toe niet gelegd worden! In elk vakgebied bestaan er stappen die niet te linken zijn aan de Natuurkundige wetten. Door cumulatie van al die stappen ontbreekt het verband tussen de wetmatigheden van de Natuurkunde en die van het bewustzijn.

88 Hoe je in 3 stappen het materiële bewustzijn kunt onderscheiden van het transcendente 1 e bij het zien: waar zie je iemand? (proef Sheldrake) zien = aanraken door NON-LOKALITEIT 2 e tijdswaarneming 3 e onderscheid tussen emoties en gevoelens

89 Waar zie je iemand? Niet op het netvlies, niet op de visuele cortex Dit kan aangetoond worden door te werken met mensen die gevoelig zijn aan langs achter aangekeken worden. Maar door de NON-LOKALITEITwel op de plaats waar hij/zij is.

90 Ons bewustzijn heeft een materiële en een immateriële laag! Wij beleven alles vanuit ons immaterieel of transcendent bewustzijn. Dit is meestal gesynchroniseerd met het materiële bewustzijn van onze hersenen. Onze hersenwerking vertoont een waarnemingsfrequentie van 24 beelden per seconde.

91 Gewone tijdservaring. Transcendente bewustzijn Synchronisatie: normale tempo van de tijd! Materiële bewustzijn

92 Traumatische ervaring Desynchronisatie: de tijd vertraagt! Transcendente bewustzijn Materiële bewustzijn

93 Andere desynchronisatie: de tijd vliegt! Euforische ervaring Transcendente bewustzijn Materiële bewustzijn

94 Onderscheid tussen emoties en gevoelens Liefde die kan omslaan in haat is een emotie Liefde die blijft ondanks alles is een gevoel Emotie= hormonaal aangestuurde werking van het limbisch systeem Gevoel = transcendente evenknie van de emotie

95 G D NON-LOKALITEITen Feedback Zintuigen allemaal gebaseerd op NON-LOKALITEIT Zien = aanraken Ruiken Horen Efficiëntie van: Fotosynthese DNA-replicatie Fons Wils 2013

96 G D Hoe verbreken we de synchronisatie? Mediteren Choqueren Spelen Durven dingen anders doen Taboes en gewoontes verlaten Vooroordelen detecteren en doorbreken Fons Wils 2013

97 G D Wat kan de werking van FF blokkeren? Gesloten vragen versterken de Feedback Open vragen laten Feedforward toe Principes zijn opinies die niet meer kritisch geëvalueerd worden. alles her-denken vanuit een holistische visie Taboes: verkeerd gebruik van sexualiteit verliefdheid is geen noodzakelijke voorwaarde of voorafgaande vereiste Fons Wils 2013

98 G D GELIJKTIJDIGHEID Is noodzakelijk voor de werking van het bewustzijn. Men zou hieraan de volgende psychologische beschouwing kunnen koppelen: GELIJKTIJDIGHEID is mannelijke energie GELIJKTIJDIGHEID is 1-dimensionaal (lineair, vooruit - achteruit) GELIJKTIJDIGHEID is inzien Verstoring van de GELIJKTIJDIGHEIDgeeft oa gebrek aan inzicht en overzicht Fons Wils 2013

99 G D NON-LOKALITEIT Betekent dat het bewustzijn niet alleen tussen de 2 oren zit maar ook in het lichaam en de omgeving! NON-LOKALITEITis vrouwelijke energie NON-LOKALITEITis multidimensioneel(vandaar dat hier naast het lineaire ook het niet-lineaire zit, de beeldafbraak en de beeldopbouw) NON-LOKALITEITis voelen Verstoring van de NON-LOKALITEITgeeft oa gebrekkig voelen en vervallen in de emotionele chaos, kanker Fons Wils 2013

100 G D De Tegel! Kom uit het Hier en Nu en betreedt de GELIJKTIJDIGHEIDen de NON-LOKALITEIT. Fons Wils 2013

101 G D GELIJKTIJDIGHEID+ NON-LOKALITEIT Het kunnen loslaten van het materiële bewustzijn kan onze geest een geweldige sprong voorwaarts doen maken Het is zoals een PC aansluiten op het Internet! Het is ons materiële bewustzijn uitbreiden met: het geheugen van het Onderbewustzijn het aanvoelen van het Bovenbewustzijn Fons Wils 2013

102 Wetenschap en techniek Natuurkunde Ook het nietmeetbare en het eenmalige! Bijkomende Natuurkundige wetten Oorsprong van de materie en van het Heelal. Deterministische kwantum Het ontdekken van de wetten van de samenhang Onmiddellijke communicatie, nieuwe technologieën zoals koude fusie!

103 Hoe wordt een stof herkend? Wij: labo, naam, know how, gebruiksaanwijzing Organisme: Immaterieel label, met daarin een bepaalde verhouding die betrekking heeft op de wijze van tot stand komen. owv. GELIJKTIJDIGHEIDheeft dat met de historiek te maken owv. NON-LOKALITEIT met het recipiënt, omgeving

104 Het meetbare Materie heeft geheugen Acute Geneeskunde Geneeskundevan de chronische aandoeningen Scheikunde Onderscheid tussen slimmenatuurlijke en dommesynthetische moleculen Homeostase Natuurlijke producten Homeopathie, Acupunctuur Alternatieve behandelingen Bachbloesems, Bewijsbare effecten Individueel, niet 100% voor iedereen

105 DNA ontstond door sturing Biologie Creationisme Scheppingsverhaal Geen Multiversum Geen Toeval Geen Big Bang Kosmobolisme Geen boekgodsdiensten meer Waarheid zoeken in het ZIJN Boeddhisme Tantra, yoga Meditatie

106 Conclusies ZIJN Vele verbanden Wetmatigheden van de Natuurkunde Wetmatigheden van het bewustzijn

107 Rationele denken Reductionisme Filosofie & Spirituele Mystiek Gnosticisme Psychologie Gedrag bijsturen Creativiteit stimuleren Voorgeschiedenis Onderbewustzijn Genetica Archetypes Astrologie en Reïncarnatie?

108 G D Een finaal woordspel AVOIR (Hebben) Is hebben en dat IMPOSER (=heersen) heeft heersen tot gevolg MOURIR (=sterven) ETRE (Zijn) RESTER (=blijven) maar alles is tijdelijk. Als je bent dan blijf je! Je kan hebbenen zijnbest combineren door de eerste letter van elk woord te gebruiken: AIMER is liefhebben! Fons Wils 2013

Waarover gaat deze voordracht? opdat we geen verkeerd verwachtingspatroon zouden hebben

Waarover gaat deze voordracht? opdat we geen verkeerd verwachtingspatroon zouden hebben Waarover gaat deze voordracht? opdat we geen verkeerd verwachtingspatroon zouden hebben We kijken eerst met onze huidige kennis naar het bewustzijn. We houden enkel rekening met vermoedens die tot nu toe

Nadere informatie

Materie,Energie Leven en Bewustzijn

Materie,Energie Leven en Bewustzijn Materie,Energie Leven en Bewustzijn Fons Wils Vragen op 13 jaar: waar komen de natuurkundige wetten vandaan, wat is leven, wat vorm het bewustzijn, is (bestaat) er een God? 17 jaar Niet-materie (vanuit

Nadere informatie

Watis de Ziel en wat is het bewustzijn? Fons Wils

Watis de Ziel en wat is het bewustzijn? Fons Wils Watis de Ziel en wat is het bewustzijn? Fons Wils Als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, dan zal hij zijn hele leven geloven dat hij onhandig is. Ietsontdekkenbestaaterin

Nadere informatie

21/10/2018. Bestaat er een verband tussen Kwantum & Astrologie?

21/10/2018. Bestaat er een verband tussen Kwantum & Astrologie? 21/10/2018 Bestaat er een verband tussen Kwantum & Astrologie? Vaststelling: Astrologie was ooit de koningin der wetenschappen De vragen die we ons nu stellen is: Waarom is ze dat nu niet meer? Kan ze

Nadere informatie

20/12/2018. Bestaat er een verband tussen Astrologie & Kwantum?

20/12/2018. Bestaat er een verband tussen Astrologie & Kwantum? 20/12/2018 Bestaat er een verband tussen Astrologie & Kwantum? Vaststelling: Astrologie was ooit de koningin der wetenschappen De vragendie we ons nu stellen is: Waarom is ze dat nu niet meer? Kan ze dat

Nadere informatie

12/3/2014. Universeel

12/3/2014. Universeel 12/3/2014 Universeel Gent Wetenschap in vraag stellen? De reikwijdte van wetenschap is zo beperkt als de blik van zijn beoefenaar. De reikwijdte van wetenschap wordt mede bepaald door de vooroordelen van

Nadere informatie

A&H-paradigma = G D Lanceer jezelf! (versie 1/1/2012) Fons Wils 2011-12

A&H-paradigma = G D Lanceer jezelf! (versie 1/1/2012) Fons Wils 2011-12 1 Onze westerse visie zorgt er voor dat wij alleen maar bezig zijn met het materiële. Dat betekent dat we alleen maar aandacht hebben voor de dingen die zich afspelen in het tastbare gedeelte van ons bestaan,

Nadere informatie

The Structure of Matter

The Structure of Matter G D The Structure of Matter A Model of Origin www.ontheorigin.com Fons Wils 2012 G D Why are things always made so difficult? This question or comment mostly comes from people who are involved with the

Nadere informatie

Watis het bewustzijn. ende Ziel? Fons Wils

Watis het bewustzijn. ende Ziel? Fons Wils Watis het bewustzijn ende Ziel? Fons Wils Ietsontdekkenbestaaterin te zien watiedereenanders heeftgezien ente denkenwat niemandandersheeftgedacht. Albert Szent-Gyorgyi Iedereen is een genie. Maar als je

Nadere informatie

Vijfde Module: Materie

Vijfde Module: Materie Vijfde Module: Materie 1 St/Vr T Va H De aandrijving van energie en van de krachten! Stelling-Vraag Toelichting Vaststelling Verkorte versie van het Model. Herhaling M1 Tekst Module = in het zwart, huidige

Nadere informatie

7/11/2018. Het bewustzijn: transcendent en transpersoonlijk?

7/11/2018. Het bewustzijn: transcendent en transpersoonlijk? 7/11/2018 Het bewustzijn: transcendent en transpersoonlijk? Waarover gaat deze voordracht? opdat we geen verkeerd verwachtingspatroon zouden hebben Wekijkenevenmetonzehuidigekennisnaarde werking van het

Nadere informatie

De bouwstenen van het heelal Aart Heijboer

De bouwstenen van het heelal Aart Heijboer De bouwstenen van het heelal Aart Heijboer 13 Jan 2011, Andijk slides bekijken: www.nikhef.nl/~t61/outreach.shtml verdere vragen: aart.heijboer@nikhef.nl Het grootste foto toestel ter wereld Magneten

Nadere informatie

Aarde Onze Speciale Woonplaats

Aarde Onze Speciale Woonplaats Aarde Onze Speciale Woonplaats Wat Earth in space BEWOONBAARHEID voor intelligente wezens betreft is er geen betere planeet dan de AARDE! Wij leven op een doodgewoon rotsblok dat rond gaat om een middelmatige

Nadere informatie

Het berekenbare Heelal

Het berekenbare Heelal Het berekenbare Heelal 1 BETELGEUSE EN HET DOPPLEREFFECT HET IS MAAR HOE JE HET BEKIJKT NAAR EEN GRENS VAN HET HEELAL DE STRINGTHEORIE HET EERSTE BEREKENDE WERELDBEELD DE EERSTE SECONDE GUT, TOE, ANTROPISCH

Nadere informatie

Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) 31 oktober 2013

Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) 31 oktober 2013 Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) 31 oktober 2013 De Higgs Waar gaat het over? Woensdag 4 juli 2012 Waarom is dit belangrijk? De Higgs Waar gaat het over? Dinsdag 8 oktober 2013 for the theoretical

Nadere informatie

Majorana Neutrino s en Donkere Materie

Majorana Neutrino s en Donkere Materie ? = Majorana Neutrino s en Donkere Materie Patrick Decowski decowski@nikhef.nl Majorana mini-symposium bij de KNAW op 31 mei 2012 Elementaire Deeltjes Elementaire deeltjes en geen quasi-deeltjes! ;-) Waarom

Nadere informatie

Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) Hoorn, 15 april 2014

Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) Hoorn, 15 april 2014 Higgs en de Kosmos Niels Tuning (Nikhef) Hoorn, 15 april 2014 De Higgs Waar gaat het over? Woensdag 4 juli 2012 Waarom is dit belangrijk? De Higgs Waar gaat het over? Dinsdag 8 oktober 2013 for the theoretical

Nadere informatie

De Large Hadron Collider 2.0. Wouter Verkerke (NIKHEF)

De Large Hadron Collider 2.0. Wouter Verkerke (NIKHEF) De Large Hadron Collider 2.0 Wouter Verkerke (NIKHEF) 11 2 De Large Hadron Collider LHCb ATLAS CMS Eén versneller vier experimenten! Concept studie gestart in 1984! Eerste botsingen 25 jaar later in 2009!!

Nadere informatie

Wetenschappelijke Nascholing Deel 3: En wat met de overige 96%?

Wetenschappelijke Nascholing Deel 3: En wat met de overige 96%? Wetenschappelijke Nascholing Deel 3: En wat met de overige 96%? Dirk Ryckbosch Fysica en Sterrenkunde 23 oktober 2017 Dirk Ryckbosch (Fysica en Sterrenkunde) Elementaire Deeltjes 23 oktober 2017 1 / 27

Nadere informatie

LHCb Wat doen wij? Niels Tuning voor ET - 8 januari 2013

LHCb Wat doen wij? Niels Tuning voor ET - 8 januari 2013 LHCb Wat doen wij? Niels Tuning voor ET - 8 januari 2013 LHCb Waarom deeltjesfysica? Waarom LHCb? Resultaten Upgrade Deeltjesfysica Bestudeert de natuur op afstanden < 10-15 m 10-15 m atoom kern Quantum

Nadere informatie

H2: Het standaardmodel

H2: Het standaardmodel H2: Het standaardmodel 2.1 12 Fundamentele materiedeeltjes De elementaire deeltjes worden in 2 groepen opgedeeld volgens spin (aantal keer dat een deeltje rond zijn eigen as draait), de fermionen zijn

Nadere informatie

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud

Higgs-deeltje. Peter Renaud Heideheeren. Inhoud Higgs-deeltje Peter Renaud Heideheeren Inhoud 1. Onze fysische werkelijkheid 2. Newton Einstein - Bohr 3. Kwantumveldentheorie 4. Higgs-deeltjes en Higgs-veld 3 oktober 2012 Heideheeren 2 1 Plato De dingen

Nadere informatie

e-chrya visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De Wet van Een

e-chrya visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De Wet van Een visie door reflectie Workshop 25 mei 2014 De workshops van e-chrya zijn bedoeld om te verbreden, te ontwikkelen en te ontdekken. Als groep, als netwerk, komen we bij elkaar om elkaar te leren kennen en

Nadere informatie

Symmetie en Symmetrie. in het Standaard Model

Symmetie en Symmetrie. in het Standaard Model Symmetie en Symmetrie in het Standaard Model Eric Laenen Utrecht Het Higgs deeltje Wat weet U wellicht al? - Higgs deeltje is klein (en duur) - media noemen het te vaak God-deeltje? - wordt gezocht onder

Nadere informatie

Wetenschappelijke Nascholing Deel 1: Van de alchemisten tot het Higgs-deeltje

Wetenschappelijke Nascholing Deel 1: Van de alchemisten tot het Higgs-deeltje Wetenschappelijke Nascholing Deel 1: Van de alchemisten tot het Higgs-deeltje Dirk Ryckbosch Fysica en Sterrenkunde 9 oktober 2017 Dirk Ryckbosch (Fysica en Sterrenkunde) Elementaire Deeltjes 9 oktober

Nadere informatie

Met beide benen op de grond

Met beide benen op de grond Met beide benen op de grond God ontdekken in je levensverhaal 4 FEBRUARI 2015 Spiritualiteit Alle mensen ervaren eindigheid. De wereld en het leven zijn begrensd. Allen kennen het verlangen naar onbegrensdheid.

Nadere informatie

Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur

Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur Het atoom: hoe beter men keek hoe kleiner het leek Ivo van Vulpen CERN Mijn oude huis Anti-materie ATLAS detector Gebouw-40 globe 21 cctober, 2006

Nadere informatie

Hfdst 1' Massa en rustenergie (Toevoeging hiervan nodig om begeleid zelfstandig opzoekwerk i.v.m. het Standaardmodel mogelijk te maken.

Hfdst 1' Massa en rustenergie (Toevoeging hiervan nodig om begeleid zelfstandig opzoekwerk i.v.m. het Standaardmodel mogelijk te maken. I. ELEKTRODYNAMICA Hfdst. 1 Lading en inwendige bouw van atomen 1 Elektronentheorie 1) Proefjes 2) Elektriciteit is zeer nauw verbonden met de inwendige bouw van atomen 2 Dieper en dieper in het atoom

Nadere informatie

Sterren kijken op de bodem van de zee Aart Heijboer

Sterren kijken op de bodem van de zee Aart Heijboer Sterren kijken op de bodem van de zee Aart Heijboer Onderzoek naar de bouwstenen van de natuur Onderzoek naar het heelal met behulp van die deeltjes Deeltjesfysica: Waaruit bestaat de wereld? Elektron:

Nadere informatie

Biofotonen en de regulering van het lichaam met Prof. Fritz-Albert Popp van het International Institute of Biophysics in Neuss, Duitsland.

Biofotonen en de regulering van het lichaam met Prof. Fritz-Albert Popp van het International Institute of Biophysics in Neuss, Duitsland. Biofotonen en de regulering van het lichaam met Prof. Fritz-Albert Popp van het International Institute of Biophysics in Neuss, Duitsland. In de andere twee testen werd duidelijk dat de stem de activiteit

Nadere informatie

Materie en geest. Grenzen aan het fysische wereldbeeld. Gerard Nienhuis. Universiteit Leiden. Workshop Conferentie SCF, 20 januari 2018

Materie en geest. Grenzen aan het fysische wereldbeeld. Gerard Nienhuis. Universiteit Leiden. Workshop Conferentie SCF, 20 januari 2018 Materie en geest Grenzen aan het fysische wereldbeeld Gerard Nienhuis Universiteit Leiden Workshop Conferentie SCF, 20 januari 2018 Natuurwetenschap: Natuurwetenschap is basis van wereldbeeld geworden.

Nadere informatie

Alles in paren. Islam voor iedereen. revisie: Yassien Abo Abdillah. bron: walidin.com. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad)

Alles in paren. Islam voor iedereen. revisie: Yassien Abo Abdillah. bron: walidin.com. Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) Alles in paren ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah bron: walidin.com Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam voor iedereen الا زدواجية» للغة اهلونلدية «مراجعة: ياس

Nadere informatie

Natuurkundig Gezelschap te Utrecht. Zwarte Gaten. en Kwantummechanica. Gerard t Hooft, Universiteit Utrecht. Opgericht in 1777

Natuurkundig Gezelschap te Utrecht. Zwarte Gaten. en Kwantummechanica. Gerard t Hooft, Universiteit Utrecht. Opgericht in 1777 Natuurkundig Gezelschap te Utrecht Opgericht in 1777 Zwarte Gaten en Kwantummechanica Gerard t Hooft, Universiteit Utrecht 6 februari 2018 Het Standaardmodel leptons quarks gluons τ-neutrino III top tau

Nadere informatie

Wordt echt spannend : in 2015 want dan gaat versneller in Gevene? CERN echt aan en gaat hij draaien op zijn ontwerp specificaties.

Wordt echt spannend : in 2015 want dan gaat versneller in Gevene? CERN echt aan en gaat hij draaien op zijn ontwerp specificaties. Nog niet gevonden! Wordt echt spannend : in 2015 want dan gaat versneller in Gevene? CERN echt aan en gaat hij draaien op zijn ontwerp specificaties. Daarnaast ook in 2015 een grote ondergrondse detector.

Nadere informatie

Quantummechanica en Relativiteitsleer bij kosmische straling

Quantummechanica en Relativiteitsleer bij kosmische straling Quantummechanica en sleer bij kosmische straling Niek Schultheiss 1/19 Krachten en krachtdragers Op kerndeeltjes werkt de zwaartekracht. Op kerndeeltjes werkt de elektromagnetische kracht. Kernen kunnen

Nadere informatie

1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002

1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002 1 Leerlingproject: Kosmische straling 28 februari 2002 1 Kosmische straling Onder kosmische straling verstaan we geladen deeltjes die vanuit de ruimte op de aarde terecht komen. Kosmische straling is onder

Nadere informatie

Zoektocht naar het Higgs deeltje. De Large Hadron Collider in actie. Stan Bentvelsen

Zoektocht naar het Higgs deeltje. De Large Hadron Collider in actie. Stan Bentvelsen Zoektocht naar het Higgs deeltje De Large Hadron Collider in actie Stan Bentvelsen KNAW Amsterdam - 11 januari 2011 1 Versnellen op CERN De versneller Large Hadron Collider sub- atomaire deeltjes botsen

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Voor al degenen die iets van zichzelf geven, en die daarvoor rijk beloond worden met de overvloed van het universum.

Voor al degenen die iets van zichzelf geven, en die daarvoor rijk beloond worden met de overvloed van het universum. Voor al degenen die iets van zichzelf geven, en die daarvoor rijk beloond worden met de overvloed van het universum. DEEL I Het scheppen van overvloed Een oneindig aantal werelden verschijnt en verdwijnt

Nadere informatie

EEN ONTDEKKINGSREIS NAAR HET ALLERKLEINSTE EN ALLERGROOTSTE

EEN ONTDEKKINGSREIS NAAR HET ALLERKLEINSTE EN ALLERGROOTSTE 10 maart 2014 EEN ONTDEKKINGSREIS NAAR HET ALLERKLEINSTE EN ALLERGROOTSTE PUBLIC SCIENCE MET PIET MULDERS, JAN VAN DEN BERG EN SABRINA COTOGNO Inhoud Proloog De atomaire wereld De subatomaire wereld. De

Nadere informatie

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005 Uit: Niks relatief Vincent Icke Contact, 2005 Dé formule Snappiknie kanniknie Waarschijnlijk is E = mc 2 de beroemdste formule aller tijden, tenminste als je afgaat op de meerderheid van stemmen. De formule

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Het Quantum Universum. Cygnus Gymnasium

Het Quantum Universum. Cygnus Gymnasium Het Quantum Universum Cygnus Gymnasium 2014-2015 Wat gaan we doen? Fundamentele natuurkunde op de allerkleinste en de allergrootste schaal. Groepsproject als eindopdracht: 1) Bedenk een fundamentele wetenschappelijk

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1

Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting Levensbeschouwing LV \'Over wondere feiten\' Hoofdstuk 1 Samenvatting door L. 887 woorden 16 juli 2013 7,1 10 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Samenvatting LV Over wondere feiten Hoofdstuk

Nadere informatie

Wim Lintsen. Cursus De grote vragen van de Kosmos. Deel 2 De methode van de wetenschap

Wim Lintsen. Cursus De grote vragen van de Kosmos. Deel 2 De methode van de wetenschap Wim Lintsen Cursus De grote vragen van de Kosmos Deel 2 De methode van de wetenschap INDELING CURSUS 1.De inventaris van het heelal 2.De methode van de wetenschap 3.Het nieuwe paradigma van de kosmologie

Nadere informatie

Figuur 12a: Groei van frankino s/neutrino s tot infrarood fotonen van het proton.

Figuur 12a: Groei van frankino s/neutrino s tot infrarood fotonen van het proton. Figuur 12a: Groei van frankino s/neutrino s tot infrarood fotonen van het proton. L1 M1 L1 M1 = De proton higgs /strings Neutrino/ frankino Dubbelneutrino/ frankino Foton 1 kan wel Foton 2 Foton 3 Foton

Nadere informatie

Wat is er 13,7 miljard jaar geleden uit elkaar geknald?

Wat is er 13,7 miljard jaar geleden uit elkaar geknald? VAN LEGE RUIMTE TOT OERKNAL Wat is er 13,7 miljard jaar geleden uit elkaar geknald? Waar kwam dat vandaan??? Evolutie model Standaard model 1 VAN LEGE RUIMTE TOT OERKNAL Inleiding Wat mankeert er aan het

Nadere informatie

De large hadron collider: Hoe zien de eerste botsingen eruit? Ivo van Vulpen

De large hadron collider: Hoe zien de eerste botsingen eruit? Ivo van Vulpen De large hadron collider: Hoe zien de eerste botsingen eruit? Ivo van Vulpen Het grootste en het kleinste volgens mijn dochter van 3 volgens haar vader Olifant Klein muisje Grootst Kleinst 10 +22 m 10-9

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

Alfastraling bestaat uit positieve heliumkernen (2 protonen en 2 neutronen) met veel energie. Wordt gestopt door een blad papier.

Alfastraling bestaat uit positieve heliumkernen (2 protonen en 2 neutronen) met veel energie. Wordt gestopt door een blad papier. Alfa -, bèta - en gammastraling Al in 1899 onderscheidde Ernest Rutherford bij de uraniumstraling "minstens twee" soorten: één die makkelijk wordt geabsorbeerd, voor het gemak de 'alfastraling' genoemd,

Nadere informatie

Materie bouwstenen van het heelal FEW 2009

Materie bouwstenen van het heelal FEW 2009 Materie bouwstenen van het heelal FEW 2009 Prof.dr Jo van den Brand jo@nikhef.nl 2 september 2009 Waar de wereld van gemaakt is De wereld kent een enorme diversiteit van materialen en vormen van materie.

Nadere informatie

In gesprek met Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica

In gesprek met Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica In gesprek met Erik Verlinde, hoogleraar theoretische fysica Voor veel mensen is theoretische fysica een abstract concept. Hoe zou u het aan de niet wetenschappelijk ingestelde leek uitleggen? Welnu, we

Nadere informatie

Het Standaardmodel. HOVO college Teylers 20 maart 2012 K.J.F.Gaemers

Het Standaardmodel. HOVO college Teylers 20 maart 2012 K.J.F.Gaemers Het Standaardmodel HOVO college Teylers 20 maart 2012 K.J.F.Gaemers 20 maart 2012 HOVO 2012 I 2 20 maart 2012 HOVO 2012 I 3 C12 atoom 6 elektronen 6 protonen 6 neutronen 20 maart 2012 HOVO 2012 I 4 20

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Vergelijk het maar met een ijsberg: de 20% die uitsteekt boven water zien we. De 80% onder water zien we niet, maar is er wel!

Vergelijk het maar met een ijsberg: de 20% die uitsteekt boven water zien we. De 80% onder water zien we niet, maar is er wel! Elektronen, protonen & neutronen: dat zijn de bouwstenen van alles wat ik hier om mij heen zie: jullie, de stoelen waarop jullie zitten en het podium waar ik op sta. En de lucht die we inademen. En in

Nadere informatie

Opleidingen. 2014 Quantum Fysiek Chakra Yoga

Opleidingen. 2014 Quantum Fysiek Chakra Yoga 1 Yoga lerares, Quantum fysiek Chakra Healing CV. Helena H. Dusseljee Werk ervaringen 15 jaar van het werken met mensen in psychiatrisch ziekenhuis, jeugd gevangenis, Verslaving Kliniek, vrouwen opvang,

Nadere informatie

Affirmaties, welke passen bij mij?

Affirmaties, welke passen bij mij? Affirmaties, welke passen bij mij? Veel mensen maken gebruik van affirmaties, om hun gevoel, zelfbeeld en gedachten positief te beïnvloeden. Regelmatig hoor ik van cliënten, dat hoe vaak ze ook affirmeren,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 5 DEEL I KENNIS... 6 DEEL II WETENSCHAP... 76

INHOUDSOPGAVE 5 DEEL I KENNIS... 6 DEEL II WETENSCHAP... 76 INHOUDSOPGAVE 5 DEEL I KENNIS... 6 DEEL II WETENSCHAP... 76 Vergeten... 7 Filosofie... 9 Een goed begin... 11 Hoofdbreker... 13 Zintuigen... 15 De hersenen... 17 Zien... 19 Geloof... 21 Empirie... 23 Ervaring...

Nadere informatie

Probus Aalsmeer 20 mei Alles en Niks. VAN DE OERKNAL TOT HIGGS Niels Tuning. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Probus Aalsmeer 20 mei Alles en Niks. VAN DE OERKNAL TOT HIGGS Niels Tuning. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Probus Aalsmeer 20 mei 2015 Alles en Niks VAN DE OERKNAL TOT HIGGS Niels Tuning Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Alles en niks wat leert het allerkleinste ons over het allergrootste

Nadere informatie

E p m. De voorspelling van antimaterie. Paul Dirac voorspelde het bestaan van het positron in 1928

E p m. De voorspelling van antimaterie. Paul Dirac voorspelde het bestaan van het positron in 1928 De voorspelling van antimaterie Paul Dirac voorspelde het bestaan van het positron in 1928 Dirac s vergelijking impliceert: positron massa = elektron massa positron lading = +e Dirac Algebra: 2g 2 2 E

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Probus 23 apr Alles en Niks. VAN DE OERKNAL TOT HIGGS Niels Tuning. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Probus 23 apr Alles en Niks. VAN DE OERKNAL TOT HIGGS Niels Tuning. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Probus 23 apr 2015 Alles en Niks VAN DE OERKNAL TOT HIGGS Niels Tuning Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Alles en niks wat leert het allerkleinste ons over het allergrootste Alles

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Het Higgsboson

Werkstuk Natuurkunde Het Higgsboson Werkstuk Natuurkunde Het Higgsboson Werkstuk door Anoir 2099 woorden 12 maart 2018 8,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Newton HET HIGGSBOSON EN ZIJN DEMYSTIFICATIE Door: Anoir Koolhoven, Sergio

Nadere informatie

Nieuwe Meer 26 okt Alles en Niks. VAN DE OERKNAL TOT HIGGS Niels Tuning. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuwe Meer 26 okt Alles en Niks. VAN DE OERKNAL TOT HIGGS Niels Tuning. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Nieuwe Meer 26 okt 2014 Alles en Niks VAN DE OERKNAL TOT HIGGS Niels Tuning Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Alles en niks!! De oerknal! Higgs en anti-materie! De oerknal Wat is

Nadere informatie

Eindexamen havo filosofie 2012 - I

Eindexamen havo filosofie 2012 - I Opgave 2 Emoties op de beursvloer 8 maximumscore 2 een weergave van het verband volgens Aristoteles tussen verdiensten, ambities en aanzien bij een fier mens: door hoge ambitie en hoge verdiensten verdient

Nadere informatie

In Pursuit of Lepton Flavour Violation. A search for the τ -> μγγ decay with ATLAS at s = 8 TeV. I. Angelozzi

In Pursuit of Lepton Flavour Violation. A search for the τ -> μγγ decay with ATLAS at s = 8 TeV. I. Angelozzi In Pursuit of Lepton Flavour Violation. A search for the τ -> μγγ decay with ATLAS at s = 8 TeV. I. Angelozzi Samenvatting Wat zijn de fundamentele bouwstenen van het universum? Welke krachten bepalen

Nadere informatie

Wonderen, Werk & Geld

Wonderen, Werk & Geld Wonderen, Werk & Geld Marianne WilliaMson UitGeverij de Zaak oorspronkelijke titel: the law of divine Compensation, On Work, Money and Miracles Copyright 2012 Marianne Williamson Published by arrangement

Nadere informatie

Wetenschappelijke Nascholing Deel 2: Spookdeeltjes: de mysterieuze neutrino s

Wetenschappelijke Nascholing Deel 2: Spookdeeltjes: de mysterieuze neutrino s Wetenschappelijke Nascholing Deel 2: Spookdeeltjes: de mysterieuze neutrino s Dirk Ryckbosch Fysica en Sterrenkunde 16 oktober 2017 Dirk Ryckbosch (Fysica en Sterrenkunde) Elementaire Deeltjes 16 oktober

Nadere informatie

Het ongrijpbare Higgs-deeltje gegrepen

Het ongrijpbare Higgs-deeltje gegrepen Het Standaardmodel Het ongrijpbare Higgs-deeltje gegrepen Lezing 13 februari 2015 - Koksijde Christian Rulmonde Er zijn 18 elementaire deeltjes waaruit de materie is opgebouwd. Ook de deeltjes die de natuurkrachten

Nadere informatie

Systemisch perspectief

Systemisch perspectief Systemisch perspectief Elk mens is deel van een systeem: gezin, familie, vrienden, werk, maatschappij. Ook de mensen die er niet meer zijn, hebben hierin hun plek. In ons thuisgezin vinden we de oorsprong

Nadere informatie

Dark Side of the Universe

Dark Side of the Universe Dark Side of the Universe Dark Matter, Dark Energy, and the Fate of the Cosmos Iain Nicolson 2007, John Hopkins What gets us into trouble is not what we don t know. It s what we know for sure that just

Nadere informatie

Counseling opleiding, lesmaand 6

Counseling opleiding, lesmaand 6 Counseling opleiding, lesmaand 6 Inhoudsopgave Les 6a Doordringen tot de kern Socrates Les 6b Functioneren Functioneringsschema De filosoof De machine als metafoor In beweging zijn Het bewuste functioneren

Nadere informatie

De ontdekking van het Higgs boson. Ivo van Vulpen

De ontdekking van het Higgs boson. Ivo van Vulpen De ontdekking van het Higgs boson Ivo van Vulpen CERN in Genève, Zwitserland Mijn oude huis ATLAS experiment vergaderen hotel kantine directeur theoreten Deeltjesfysica 10-15 m atoom kern Wat zijn de bouwstenen

Nadere informatie

Wat is vacuüm? Jan de Boer (FNWI/IoP/ITFA, GRAPPA, D-ITP, ) NSA ouderdag 2016

Wat is vacuüm? Jan de Boer (FNWI/IoP/ITFA, GRAPPA, D-ITP, ) NSA ouderdag 2016 Wat is vacuüm? Jan de Boer (FNWI/IoP/ITFA, GRAPPA, D-ITP, ) NSA ouderdag 2016 Definitie 1: Vacuüm = ruimte zonder materie Definitie 2: Vacuüm = de toestand van een systeem met de laagst mogelijke energie

Nadere informatie

Sterrenkunde Ruimte en tijd (3)

Sterrenkunde Ruimte en tijd (3) Sterrenkunde Ruimte en tijd (3) Zoals we in het vorige artikel konden lezen, concludeerde Hubble in 1929 tot de theorie van het uitdijende heelal. Dit uitdijen geschiedt met een snelheid die evenredig

Nadere informatie

Het NLP communicatie model

Het NLP communicatie model Het NLP communicatie model Ontdek jouw communicatie waarnemingsfilters Leef je natuurlijk leiderschap 1 Inleiding Op het moment dat veranderingen in een organisatie plaatsvinden is communicatie één van

Nadere informatie

Bart Buelens, 22 november Emergente Gravitatie volgens Erik Verlinde

Bart Buelens, 22 november Emergente Gravitatie volgens Erik Verlinde Bart Buelens, 22 november 2018 Emergente Gravitatie volgens Erik Verlinde By Stefania.deluca - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34962949 Oort, Zwicky e.a. jaren

Nadere informatie

Massa: misschien denkt u er alleen aan als u op de weegschaal staat. Grote natuurkundigen hebben er mee geworsteld. Mensen zoals Newton, Einstein en

Massa: misschien denkt u er alleen aan als u op de weegschaal staat. Grote natuurkundigen hebben er mee geworsteld. Mensen zoals Newton, Einstein en Massa: misschien denkt u er alleen aan als u op de weegschaal staat. Grote natuurkundigen hebben er mee geworsteld. Mensen zoals Newton, Einstein en recent Higgs. 1 Als ik deze voetbal een trap geef schiet

Nadere informatie

Les 1. DE "Grote Lente Schoonmaak" van OSiB/Zelfzeker Leiderschap.

Les 1. DE Grote Lente Schoonmaak van OSiB/Zelfzeker Leiderschap. Les 1 DE "Grote Lente Schoonmaak" van OSiB/Zelfzeker Leiderschap. LEVEN IS ENERGIE. Om gelukkig te kunnen zijn is het van belang dat de Levens energie vlot doorheen je lichaam stoomt. Als mens ben je een

Nadere informatie

(a) Noem twee eigenschappen die quarks en leptonen met elkaar gemeen hebben.

(a) Noem twee eigenschappen die quarks en leptonen met elkaar gemeen hebben. Uitwerkingen HiSPARC Elementaire deeltjes C.G.N. van Veen 1 Hadronen Opdracht 1: Elementaire deeltjes worden onderverdeeld in quarks en leptonen. (a) Noem twee eigenschappen die quarks en leptonen met

Nadere informatie

Is ons universum een klein deel van een veel groter multiversum?

Is ons universum een klein deel van een veel groter multiversum? Is ons universum een klein deel van een veel groter multiversum? Inleiding Er zijn 10 11 sterrenstelsels Er zijn per sterrenstelsel 10 11 sterren waarvan de meesten een aantal planeten hebben Er zijn dus

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde H3 Door: Immanuel Bendahan

Samenvatting Scheikunde H3 Door: Immanuel Bendahan Samenvatting Scheikunde H3 Door: Immanuel Bendahan Inhoudsopgave 1 Atoommodel... 1 Moleculen... 1 De ontwikkeling van het atoommodel... 1 Atoommodel van Bohr... 2 Indicatoren van atomen... 3 2 Periodiek

Nadere informatie

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid Lusanne Hogeweg Hooggevoeligheid wordt vaak beschouwd als een lastige karaktertrek. Ten onrechte, meent Lusanne Hogeweg. Haar boodschap aan alle

Nadere informatie

De deeltjes die bestudeerd worden hebben relativistische snelheden, vaak zeer dicht bij de lichtsnelheid c. De interacties tussen deeltjes grijpen

De deeltjes die bestudeerd worden hebben relativistische snelheden, vaak zeer dicht bij de lichtsnelheid c. De interacties tussen deeltjes grijpen 1 2 De deeltjes die bestudeerd worden hebben relativistische snelheden, vaak zeer dicht bij de lichtsnelheid c. De interacties tussen deeltjes grijpen plaats op subatomaire afstanden waar enkel de kwantummechanica

Nadere informatie

12/2/16. Inleiding Astrofysica College november Ignas Snellen. Kosmologie. Studie van de globale structuur van het heelal

12/2/16. Inleiding Astrofysica College november Ignas Snellen. Kosmologie. Studie van de globale structuur van het heelal Inleiding Astrofysica College 10 28 november 2016 15.45 17.30 Ignas Snellen Kosmologie Studie van de globale structuur van het heelal 1 12/2/16 Afstanden tot sterrenstelsels Sommige sterren kunnen als

Nadere informatie

2.1 Elementaire deeltjes

2.1 Elementaire deeltjes HiSPARC High-School Project on Astrophysics Research with Cosmics Interactie van kosmische straling en aardatmosfeer 2.1 Elementaire deeltjes Bij de botsing van een primair kosmisch deeltje met een zuurstof-

Nadere informatie

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider?

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? LEVENDAAL 11, 6715 KJ EDE - TELEFOON 06 21 24 22 55 leidjew@xs4all.nl - www.leidjewitte.nl SPIRITUALITEIT De aangeboren menselijke behoefte

Nadere informatie

Grijp niet naar de rivier, je kunt haar niet pakken

Grijp niet naar de rivier, je kunt haar niet pakken Rust in Zijn Zijn is het Hart van alle verschijnselen in binnen- en buitenwereld. Rust in de oneindige, roerloze presentie daarvan. Laat alles verschijnen zoals het wil en weer oplossen in Zijn. Jij hoeft

Nadere informatie

Schoolexamen Moderne Natuurkunde

Schoolexamen Moderne Natuurkunde Schoolexamen Moderne Natuurkunde herkansing Natuurkunde 1,2 VWO 6 18 april 2005 Tijdsduur: 90 minuten Deze toets bestaat uit twee delen (I en II). In deel I wordt basiskennis getoetst via meerkeuzevragen

Nadere informatie

- Voorwoord - Science - Symbiose en synergie - Art - Is chemie de ziel der dingen - literatuurlijst

- Voorwoord - Science - Symbiose en synergie - Art - Is chemie de ziel der dingen - literatuurlijst Forms of GOD - Voorwoord - Science - Symbiose en synergie - Art - Is chemie de ziel der dingen - literatuurlijst Auteur: Anthony Litjes Voorwoord Waarom schrijf je iets op? Wat wil je met je schrijven

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

filosofie vwo 2016-II

filosofie vwo 2016-II Opgave 2 Theoriegeladenheid van de waarneming 5 maximumscore 3 Een goed antwoord bevat een uitleg met de afbeelding van het eend-konijn van: Kuhns Aristoteles-ervaring: plotselinge perspectiefverandering

Nadere informatie

Weten het niet-weten

Weten het niet-weten Weten het niet-weten Over natuurwetenschap en levensbeschouwing Ger Vertogen DAMON Vertogen, Weten.indd 3 10-8-10 9:55 Inhoudsopgave Voorwoord 7 1. Inleiding 9 2. Aard van de natuurwetenschap 13 3. Klassieke

Nadere informatie

De dwaas zegt in zijn hart: Er is geen God

De dwaas zegt in zijn hart: Er is geen God De dwaas zegt in zijn hart: Er is geen God Psalm 14:1 M. Dubbelman Er was ooit een schitterende stad. Om bij die stad te komen, moest je een grote brug over. Een eerste groep mensen liep zorgeloos en blij

Nadere informatie

Einsteins heilige graal. Jeroen van Dongen, U. Amsterdam

Einsteins heilige graal. Jeroen van Dongen, U. Amsterdam Einsteins heilige graal Jeroen van Dongen, U. Amsterdam Thema: De Algemene Relativiteitstheorie: Kwam tot stand door een samenspel van wis- en natuurkunde Motiveerde Einsteins zoektocht naar een geünificeerde

Nadere informatie

De Energetische Essenties van Persoonlijkheid

De Energetische Essenties van Persoonlijkheid De Energetische Essenties van Persoonlijkheid Maak kennis met de oorsprong van jouw gedrag en hoe je het leven ervaart Je dagelijkse gedrag en ervaringen komen voort uit 7 verschillende energetische essenties

Nadere informatie

Omgaan met stress Zorg voor jezelf 18/02/16. Els De Reuwe Psychologe i.s.m. oncopsychologen ZOL

Omgaan met stress Zorg voor jezelf 18/02/16. Els De Reuwe Psychologe i.s.m. oncopsychologen ZOL Omgaan met stress Zorg voor jezelf 18/02/16 Els De Reuwe Psychologe i.s.m. oncopsychologen ZOL 1. Omgaan met stress Wat is stress Symptomen van stress Waar komt je stressreactie vandaan? Stress en ons

Nadere informatie

Wetenschap en religie

Wetenschap en religie Wetenschap en religie Goedemorgen vrienden, Gisteren hebben wij gezegd dat de meeste problemen waar we in de wereld mee geconfronteerd worden, teruggevoerd kunnen worden tot de eenzijdige ontwikkeling

Nadere informatie

Een mooi moment is er rond een honderdduizendste van een seconde. Ja het Universum is nog piepjong. Op dat moment is de temperatuur zover gedaald dat

Een mooi moment is er rond een honderdduizendste van een seconde. Ja het Universum is nog piepjong. Op dat moment is de temperatuur zover gedaald dat 1 Donkere materie, klinkt mysterieus. En dat is het ook. Nog steeds. Voordat ik u ga uitleggen waarom wij er van overtuigd zijn dat er donkere materie moet zijn, eerst nog even de successen van de Oerknal

Nadere informatie