Nieuwe indeling van het gebouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe indeling van het gebouw"

Transcriptie

1 1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD NIEUWE BEGRIPPEN VOOR DE INDELING VAN HET GEBOUW WIJZIGINGEN IN DE AARD VAN DE WERKEN Aard van de werkzaamheden in de EPB-software Vlaanderen (1.8.0 en ouder) Aard van de werken in de EPB-software 3G HOE EEN GEBOUW INDELEN ALGEMEEN? Indeling van een gebouw in EPB-software Vlaanderen tot en met Indeling van een gebouw in EPB-software Vlaanderen Indeling van een gebouw in EPB-software 3 gewesten HOE EEN GEBOUW IN TE DELEN? VOORBEELDEN Nieuwbouw appartementsgebouw Renovatie woning met uitbreiding 800 m³ en een verbouwing Verbouwing van een gebouw bestaande uit handelszaak (ASB), kantoor en 2 appartementen IMPACT OP DE FORMULIEREN... 12

2 2 Voorwoord Vanaf 1 januari 2014 bestaat er naast de EPB-software Vlaanderen ook een nieuwe software: de EPB-software 3 gewesten (= EPB-software 3G). In die nieuwe software worden er een aantal nieuwe begrippen over de indeling van het gebouw gelanceerd en wordt de aard van de werkzaamheden vereenvoudigd. Dit document biedt een overzicht van de nieuwe benamingen en van de wijzigingen in de aard van de werken. 1. Nieuwe begrippen voor de indeling van het gebouw De nieuwe EPB-software 3G gebruikt andere begrippen voor de indeling van het gebouw. Dezelfde terminologie wordt ook in de EPB-software Vlaanderen vanaf versie overgenomen. De nieuwe term EPB-eenheid vervangt subdossier. De term gebouw komt in de plaats van de term deelproject. De benaming van de volumes in een project zullen er als volgt uitzien: EPB-software Vlaanderen tot en met EPB-software Vlaanderen EPB-software 3 gewesten Deelproject Gebouw Gebouw K-peilvolume K-volume K-volume Subdossier EPB-eenheid EPB-eenheid Tabel 1 verschillende benamingen van volumes 2. Wijzigingen in de aard van de werken In de nieuwe EPB-software 3G wordt het aantal categorieën op vlak van de aard van de werken gereduceerd tot 3 types werkzaamheden. In de EPB-software Vlaanderen en de oudere versies wordt onderscheid gemaakt tussen 11 types werkzaamheden. 2.1 Aard van de werkzaamheden in de EPB-software Vlaanderen (1.8.0 en ouder) Voor projecten met een aanvraagdatum/meldingsdatum vóór 01/01/2014 zijn er in de EPBsoftware Vlaanderen 11 soorten werkzaamheden: A. Nieuwbouw; B. Herbouw; C. Ontmanteling; D. Gedeeltelijke herbouw met een BV groter dan 800 m³; E. Gedeeltelijke herbouw met minstens één wooneenheid; F. Uitbreiding met een BV groter dan 800 m³; G. Uitbreiding met minstens één wooneenheid; H. Gedeeltelijke herbouw met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden; I. Uitbreiding met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden; J. Verbouwing; K. Functiewijziging.

3 3 In de EPB-software Vlaanderen wordt de aard van de werken geselecteerd uit de 11 categorieën, bij de projectgegevens, tabblad deelprojecten/gebouwen. 2.2 Aard van de werken in de EPB-software 3G Voor projecten met aanvraagdatum/meldingsdatum vóór of na 01/01/2014 in de nieuwe EPB-software 3G zijn er slechts 3 soorten aard van de werken: 1. nieuwbouw (of hiermee gelijkgesteld); 2. renovatie; 3. Functiewijziging. De relatie tussen de categorieën van aard van de werken tussen de EPB-software Vlaanderen en de EPB-software 3G is als volgt: nieuwbouw, herbouw, ontmanteling, uitbreidingen of gedeeltelijke herbouw met een BV groter dan 800 m³ of met minstens één wooneenheid, worden samengenomen in één categorie nieuwbouw (of hiermee gelijkgesteld) ; verbouwingen, uitbreidingen of gedeeltelijke herbouw met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheid, worden samengenomen in één categorie renovatie ; functiewijzigingen vormen een categorie apart. Het onderstaande schema illustreert de oude en nieuwe categorieën op vlak van de aard van de werkzaamheden in een project.

4 4 Type werkzaamheid EPB-software Vlaanderen A. Nieuwbouw Keuze bij Aard van de werken EPB-software 3G Keuze bij Verduidelijking aard van de werken 1 EPB-software 3G Nieuwbouw B. Herbouw Herbouw C. Ontmanteling Ontmanteling D. Gedeeltelijke herbouw met een BV groter dan 800 m³ E. Gedeeltelijke herbouw met minstens één wooneenheid F. Uitbreiding met een BV groter dan 800 m³ G. Uitbreiding met minstens één wooneenheid H. Gedeeltelijke herbouw met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden I. Uitbreiding met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden 1. Nieuwbouw (of hiermee gelijkgesteld) 2. Renovatie Gedeeltelijke herbouw met een BV groter dan 800 m³ Gedeeltelijke herbouw met minstens één wooneenheid Uitbreiding met een BV groter dan 800 m³ Uitbreiding met minstens één wooneenheid Gedeeltelijke herbouw met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden Uitbreiding met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden J. Verbouwing Verbouwing zonder functiewijziging of met functiewijziging met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ K. Functiewijziging 3. Functiewijziging / Tabel 2 nieuwe begrippen aard van de werkzaamheden 1 Enkel voor stedenbouwkundige vergunningsaanvragen en meldingen tot 01/01/2014.

5 5 Voor projecten met aanvraagdatum/meldingsdatum vóór 1 januari 2014 wordt in de nieuwe EPB-software 3G de aard van de werken geselecteerd uit de 3 types, onder de knoop gebouw bij de gegevensinvoer. Daaronder is een selectieveld voorzien voor de verduidelijking van de aard van de werken (die overeenkomt met de benamingen uit de EPB-software Vlaanderen). Voor projecten met aanvraagdatum/meldingsdatum vanaf 1 januari 2014 wordt in de nieuwe EPB-software 3G enkel maar de aard van de werken geselecteerd uit de 3 types. Het veld met de verduidelijking van de aard van de werken valt weg bij renovaties en functiewijzigingen.

6 6 3. Hoe een gebouw indelen algemeen? Hoe moet u nu een gebouw indelen bij de verschillende softwareversies? 3.1 Indeling van een gebouw in EPB-software Vlaanderen tot en met In de EPB-software Vlaanderen werd een gebouw tot aan de versie ingedeeld in deelprojecten en subdossiers. Daarbij werd er een onderscheid gemaakt tussen: nieuwbouwprojecten (of hiermee gelijkgesteld): waarbij een project onderverdeeld wordt in deelprojecten en subdossiers, afhankelijk van de bestemming van dat subdossier; en verbouwingen, kleine uitbreidingen of gedeeltelijke herbouw en functiewijziging: waarbij er enkel een deelproject per verschillende aard van het werk werd aangemaakt, onafhankelijk van de bestemmingen binnen het deelproject. Per aard van de werkzaamheden en per onafhankelijk functionerend geheel werd één deelproject aangemaakt. Type werkzaamheid EPB-software Vlaanderen tot en met Niveau 1 Niveau 2 A. Nieuwbouw B. Herbouw C. Ontmanteling D. Gedeeltelijke herbouw met een BV groter dan 800 m³ Deelproject E. Gedeeltelijke herbouw met minstens één wooneenheid F. Uitbreiding met een BV groter dan 800 m³ Subdossier G. Uitbreiding met minstens één wooneenheid H. Gedeeltelijke herbouw met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden I. Uitbreiding met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden J. Verbouwing Deelproject / K. Functiewijziging Deelproject / Tabel 3 indeling gebouw EPB-software Vlaanderen tot en met Een startverklaring werd aangemaakt op het niveau van het deelproject. Een EPB-aangifte werd aangemaakt op het niveau van het subdossier (aard der werken A tot en met G) of deelproject (aard der werken H tot en met K).

7 7 3.2 Indeling van een gebouw in EPB-software Vlaanderen Met de nieuwe EPB-software Vlaanderen veranderen de benamingen in de software. De term deelproject wordt vervangen door de term gebouw. De term subdossier wordt vervangen door de term EPB-eenheid. Aan de wijze van indelen van een gebouw verandert er echter niets. Enkel de begrippen wijzigen qua naamgeving: bij nieuwbouwprojecten (of hiermee gelijkgesteld) wordt een project onderverdeeld wordt in gebouw(en) en EPB-eenheden, afhankelijk van de bestemming van de EPB-eenheid; bij verbouwingen, kleine uitbreidingen of gedeeltelijke herbouw en functiewijzigingen: worden er één of meerdere gebouwen aangemaakt. Per aard van de werkzaamheden en per onafhankelijk functionerend geheel wordt één gebouw aangemaakt. Type werkzaamheid EPB-software Vlaanderen Niveau 1 Niveau 2 A. Nieuwbouw B. Herbouw C. Ontmanteling D. Gedeeltelijke herbouw met een BV groter dan 800 m³ Gebouw E. Gedeeltelijke herbouw met minstens één wooneenheid F. Uitbreiding met een BV groter dan 800 m³ EPB-eenheid G. Uitbreiding met minstens één wooneenheid H. Gedeeltelijke herbouw met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden I. Uitbreiding met een BV kleiner dan of gelijk aan 800 m³ en zonder wooneenheden J. Verbouwing Gebouw / K. Functiewijziging Gebouw / Tabel 4 indeling gebouw EPB-software Vlaanderen Een startverklaring wordt aangemaakt op niveau van het gebouw. Een EPB-aangifte wordt aangemaakt op niveau van de EPB-eenheid (aard der werken A tot en met G) of het gebouw (aard der werken H tot en met K).

8 8 3.3 Indeling van een gebouw in EPB-software 3 gewesten Met de nieuwe EPB-software 3G veranderen niet alleen de benamingen van de gebouwonderdelen in de software. Ook de aard van de werken én de wijze van indelen van het gebouw wordt aangepast. 1. De term deelproject wordt vervangen door de term gebouw. De term subdossier wordt vervangen door de term EPB-eenheid; 2. Bij elk type aard van de werken, wordt zowel een gebouw als een EPB-eenheid aangemaakt. Zowel bij nieuwbouwprojecten (categorie 1) als bij renovaties en functiewijzigingen (categorie 2) wordt een project onderverdeeld in gebouw(en), afhankelijk van het onafhankelijk functioneren (gebouw), en EPB-eenheden, afhankelijk van de bestemming van de EPB-eenheid (EPB-eenheid). Dat betekent dat in de nieuwe EPB-software 3G voor renovaties een extra opdeling komt (in tegenstelling tot de EPB-software Vlaanderen). Als een renovatieproject bestaat uit meerdere bestemmingen (wonen, kantoor, ASB ) of wooneenheden, dan moet per bestemming en per wooneenheid een EPB-eenheid worden aangemaakt waar u de uitgevoerde werken op het vlak van ventilatie en transmissie oplijst. Type werkzaamheid EPB-software Vlaanderen 3G Niveau 1 Niveau 2 1. Nieuwbouw Gebouw EPB-eenheid 2. Renovatie Gebouw EPB-eenheid 3. Functiewijziging Gebouw EPB-eenheid Tabel 4 indeling gebouw EPB-software 3 gewesten (3G) Een startverklaring wordt aangemaakt op het niveau van het gebouw. Een EPB-aangifte wordt altijd aangemaakt op het niveau van de EPB-eenheid. Voor projecten met aanvraagdatum/meldingsdatum vóór 1 januari 2014 wordt in de nieuwe EPB-software 3G de aard van de werken geselecteerd uit de 3 types. Elk type wordt bijkomend verduidelijkt. Dat betekent dat er voor een renovatieproject met zowel een verbouwing als een kleine uitbreiding, twee gebouwen worden aangemaakt. Elk gebouw bevat één of meerdere EPB-eenheden, afhankelijk van de bestemmingen die voorkomen binnen de uitbreiding of de verbouwing. Voor projecten met aanvraagdatum/meldingsdatum vanaf 1 januari 2014 wordt in de nieuwe EPB-software 3G de aard van de werken geselecteerd uit de 3 types zonder bijkomende verduidelijking van de aard van de werken bij renovaties. Dat betekent dat er voor een renovatieproject met zowel een verbouwing als een kleine uitbreiding, slechts één gebouw wordt gemaakt. Dat ene gebouw bevat één of meerdere EPB-eenheden, afhankelijk van het aantal bestemmingen en wooneenheden dat in de renovatie voorkomt. Daardoor kan het aantal in te dienen EPB-aangiften voor

9 9 renovatieprojecten van één wooneenheid waarvan de vergunning vanaf 01/01/2014 wordt aangevraagd, verminderen. De voorbeelden in het volgende hoofdstuk zijn verduidelijkend. 4. Hoe een gebouw in te delen? Voorbeelden 4.1 Nieuwbouw appartementsgebouw Een nieuw appartementsgebouw wordt opgetrokken. Het gebouw bestaat uit vijf appartementen en een traphal/lift. Figuur 1 nieuwbouw appartementsgebouw De indeling van het gebouw is als volgt: SOFTWARE NIVEAU 1 NIVEAU 2 EPB-software Vlaanderen deelproject nieuwbouw 5 subdossiers wonen, 1 subdossier GD EPB-software Vlaanderen EPB-software 3 gewesten (3G), datum aanvraag vóór 01/01/ gebouw nieuwbouw 5 EPB-eenheden wonen, 1 EPB-eenheid GD EPB-software 3 gewesten (3G), datum aanvraag vanaf 01/01/2014

10 Renovatie woning met uitbreiding 800 m³ en een verbouwing Van een bestaande woning wordt de zolder (het hellende dak) verbouwd. Daarnaast wordt de woning uitgebreid met een nieuw deel met een beschermd volume dat kleiner is dan of gelijk is aan 800 m 3. De indeling van het gebouw is als volgt: Figuur 2 renovatie woning SOFTWARE NIVEAU 1 NIVEAU 2 EPB-software Vlaanderen EPB-software Vlaanderen EPB-software 3 gewesten (3G), datum aanvraag vóór 01/01/ deelprojecten: - 1 deelproject verbouwing - 1 deelproject uitbreiding 800 m³ 2 gebouwen: - 1 gebouw verbouwing - 1 gebouw uitbreiding 800 m³ 2 gebouwen: - 1 gebouw renovatie met verduidelijking verbouwing - 1 gebouw renovatie met verduidelijking uitbreiding 800 m³ / / 2 EPB-eenheden wonen : 1 EPB-eenheid per gebouw EPB-software 3 gewesten (3G), datum aanvraag vanaf 01/01/ gebouw renovatie 1 EPB-eenheid wonen Bovenstaande tabel illustreert dat er een opdeling minder is in de nieuwe EPB-software 3G voor renovaties die bestaan uit één bestemming/wooneenheid. Er is geen onderscheid meer nodig tussen het deel van het project dat verbouwd wordt en een kleine uitbreiding.

11 Verbouwing van een gebouw bestaande uit handelszaak (ASB), kantoor en 2 appartementen De schildelen naar de buitenomgeving van een bestaand project, bestaande uit een gebouw met een handelszaak, een kantoor en 2 appartementen, worden verbouwd. Figuur 3 Renovatieproject De indeling van het gebouw is als volgt: SOFTWARE NIVEAU 1 NIVEAU 2 EPB-software Vlaanderen deelproject verbouwing / EPB-software Vlaanderen gebouw verbouwing / EPB-software 3 gewesten (3G), datum aanvraag vóór 01/01/ gebouw renovatie met verduidelijking verbouwing 4 EPB-eenheden (één per bestemming of per WE): - 2 EPB-eenheden wonen - 1 EPB-eenheid ASB - 1 EPB-eenheid kantoor EPB-software 3 gewesten (3G), datum aanvraag vanaf 01/01/ gebouw renovatie 4 EPB-eenheden (één per bestemming of per WE): - 2 EPB-eenheden wonen - 1 EPB-eenheid ASB - 1 EPB-eenheid kantoor Bovenstaande tabel illustreert dat in de nieuwe EPB-software 3G voor renovaties een extra opdeling komt (in tegenstelling tot de EPB-software Vlaanderen). Als een renovatieproject bestaat uit meerdere bestemmingen (wonen, kantoor, ASB, ) dan moet per bestemming een EPB-eenheid aangemaakt worden waar u de uitgevoerde werken op vlak van ventilatie en transmissie oplijst.

12 12 5. Impact op de formulieren Vanaf 1 januari 2014 zullen de formulieren voor de voorafberekening van de startverklaring en de EPB-aangifte de nieuwe terminologie gebruiken: gebouw in plaats van deelproject; EPB-eenheid in plaats van subdossier. In het startverklaringsnummer en EPB-aangiftenummer zal er nog altijd sprake zijn van de codes D001 voor gebouwen of deelprojecten of SD001 voor subdossiers of deelprojecten. Bij renovatieprojecten, die een verbouwing combineren met een kleine uitbreiding en met slechts één bestemming, vermindert het aantal in te dienen startverklaringen en EPBaangiften voor stedenbouwkundige vergunningen aangevraagd vanaf 01/01/2014. Bij renovatieprojecten die meerdere bestemmingen bevatten, zullen bij gebruik van de EPB-software 3G meer verschillende EPB-aangiften worden ingediend, namelijk één per wooneenheid en per bestemming.

Startverklaring en EPB-aangifte

Startverklaring en EPB-aangifte versie mei 0 Startverklaring en -aangifte inhoud Inleiding.... Startverklaring Principe startverklaring S-bestand genereren.. -software Vlaanderen.. -software 3 gewesten -aangifte Principe -aangifte A-bestand

Nadere informatie

Nieuwe versie EPB-software 3G

Nieuwe versie EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.0.2 EPB-software 3G Inhoud VOORWOORD... 2 1. INSTALLEREN... 2 2. NIEUWE INDELING VAN HET GEBOUW... 2 3. EXTRA FUNCTIONALITEITEN VAN DE VERSIE 5.0.2... 2 3.1 Het genereren van de startverklaring...

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 2.1 Wijzigingen aan de eisen vanaf 1 januari 2016... 2 2.2 STS-ventilatie...

Nadere informatie

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015

EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 1 EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2015 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INGRIJPENDE ENERGETISCHE RENOVATIE... 2 1.1 Definitie en eisen bij ingrijpende energetische

Nadere informatie

Wegwijzer EPB-eisen - voorbeelden

Wegwijzer EPB-eisen - voorbeelden - An.1 Wegwijzer EPB-eisen - voorbeelden Inhoudstafel 1. VOORBEELDEN MET ÉÉN AARD VAN HET WERK... 2 1.1 Uitbreiding van de woonruimte van een bestaande woning met een BV 800 m³ en zonder wooneenheden...

Nadere informatie

BEN-eisen in de EPB-software en de energieprestatiedatabank

BEN-eisen in de EPB-software en de energieprestatiedatabank 1 BEN-eisen in de EPB-software en de energieprestatiedatabank Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 2 1. BEN-EISEN... 2 2. BEN-EISEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G... 2 3. BEN-EISEN IN DE FORMULIEREN...

Nadere informatie

Veelgestelde vraag. Hoe omgaan met muren naar aanpalende percelen (gemene muren)? Inhoudstafel

Veelgestelde vraag. Hoe omgaan met muren naar aanpalende percelen (gemene muren)? Inhoudstafel 1 Veelgestelde vraag Hoe omgaan met muren naar aanpalende percelen (gemene muren)? Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. HISTORIEK... 2 2. AAN WELKE EPB-EISEN MOET EEN GEMENE MUUR TUSSEN AANPALENDE

Nadere informatie

Deze cursus beschrijft de werking van de nieuwe EPB-software 3 gewesten.

Deze cursus beschrijft de werking van de nieuwe EPB-software 3 gewesten. 1 Deze cursus beschrijft de werking van de nieuwe EPB-software 3 gewesten. In juli 2013 wordt een eerste versie van de EPB-software 3 gewesten, versie 4.3.0, publiek verspreid via de website van het VEA.

Nadere informatie

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen

Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen 1 Ingrijpende energetische renovaties: veelgestelde vragen Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. VRAGEN OVER DE DEFINITIE VAN IER... 2 1.1 Welke schildelen tellen wel en niet mee in de bepaling

Nadere informatie

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. NIEUWE WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 5.0.5... 2 2.1 Toestellen voor sanitair

Nadere informatie

Bijlage bij de EPB-aangifte: transmissieformulier. EPB-aangifte. Transmissieformulier. Verbouwing pand 73083-G-2006/10756/VG00924/E075/D01

Bijlage bij de EPB-aangifte: transmissieformulier. EPB-aangifte. Transmissieformulier. Verbouwing pand 73083-G-2006/10756/VG00924/E075/D01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Transmissieformulier Verbouwing pand 73083-G-2006/10756/VG00924/E075/D01 Dossiernaam:

Nadere informatie

Versie januari 2014 Nieuwe EPB-software 3G. Inhoud

Versie januari 2014 Nieuwe EPB-software 3G. Inhoud 1 Inhoud VOORWOORD... 2 1. INWERKINGTREDING VAN DE NIEUWE EPB-SOFTWARE 3G... 2 2. INSTALLEREN... 2 2.1 Systeemvereisten... 2 2.2 Softwarecompatibiliteit... 3 3. NIEUWE INDELING VAN HET GEBOUW... 3 4. EXTRA

Nadere informatie

Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G

Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 3. WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 5.5.0... 2 3.1 Aanpassing combilus

Nadere informatie

EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1

EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1 1 EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 3. WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 6.0.1... 2 3.1 Regelgeving 1 ventilatiesysteem...

Nadere informatie

Het ABC van de energieprestatieregelgeving

Het ABC van de energieprestatieregelgeving Het ABC van de energieprestatieregelgeving De Vlaamse overheid streeft er naar dat alle gebouwen in Vlaanderen energiezuinig én comfortabel worden. Een van de middelen om dit te realiseren, is de energieprestatieregelgeving,

Nadere informatie

Bijlage bij de EPB-aangifte: transmissieformulier. EPB-aangifte. Transmissieformulier. Kantoorgebouw G-2009/11921/EP05010/A464/D01/SD001

Bijlage bij de EPB-aangifte: transmissieformulier. EPB-aangifte. Transmissieformulier. Kantoorgebouw G-2009/11921/EP05010/A464/D01/SD001 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Transmissieformulier Kantoorgebouw 73083-G-2009/11921/EP05010/A464/D01/SD001 Dossiernaam:

Nadere informatie

Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014

Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014 Wim Beyaert NV Otegemstraat 235 B-8550 Zwevegem Tel. 056/75.54.52 e-mail info@beyaertprojects.be website www.beyaertprojects.be Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014 Onderstaand kan je de verschillen

Nadere informatie

Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie

Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie 1 Energieprestatieregelgeving - Verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. NIEUWE EPB-EIS: MINIMUMAANDEEL HERNIEUWBARE ENERGIE... 2 2. WANNEER VAN TOEPASSING?... 2

Nadere informatie

Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1

Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1 Annex - Nieuwsbrief 2011, nr. 5 1 Bouwknopen invoeren met de EPB-software 1.5.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. INLEIDING... 2 2. HET INVOERVENSTER BOUWKNOPEN IN DE EPB-SOFTWARE... 2 2.1 Stap 1: selectie

Nadere informatie

EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0

EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0 1 1 EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. BUGS MET WORK AROUND IN DE VERSIE 9.0.0... 2 1.1 Nieuw en verbouwd beschermd volume... 2 1.2 Volume Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel

Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel 1 Ventilatiedocument : residentieel en niet-residentieel 1 Wat wordt in het kader van de energieprestatieregelgeving verstaan onder een verbouwing? In het kader van de energieprestatieregelgeving is een

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Genebroekstraat

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Res Yachting Spirit G-3493/2012/EP05127/SV/A001/D01

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Res Yachting Spirit G-3493/2012/EP05127/SV/A001/D01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Res Yachting

Nadere informatie

EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012

EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012 Versie februari 2013 EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012 EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. PROCEDURES... 2 1.1 Aantal ingediende startverklaringen...

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Meergezinswoning G-2010_316/EP15111/SV/A001/D01

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Meergezinswoning G-2010_316/EP15111/SV/A001/D01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Meergezinswoning

Nadere informatie

De langetermijnstrategie voor energetische renovaties van appartementen. 29 november 2016

De langetermijnstrategie voor energetische renovaties van appartementen. 29 november 2016 De langetermijnstrategie voor energetische renovaties van appartementen 29 november 2016 1. (Energetische) kenmerken Vlaamse appartementen 2. Doelstelling Renovatiepact 3. Beleidsinstrumenten 4. Conclusies

Nadere informatie

EPB-software. Introductievoorbeeld Handleiding bij versie 1.0

EPB-software. Introductievoorbeeld Handleiding bij versie 1.0 EPB-software Introductievoorbeeld Handleiding bij versie 1.0 Decysis, februari 2006 Inhoudsopgave 1 Voorwoord bij versie 1.0... 3 1.1 Snel vertrouwd raken met versie 1.0... 3 1.2 Toepassingsgebied EPB-software

Nadere informatie

EPB-eisen bij commerciële en industriële gebouwen

EPB-eisen bij commerciële en industriële gebouwen EPB-eisen bij commerciële en industriële gebouwen Marijke De Meulenaer Vlaams Energieagentschap 29/09/2014 06/10/2014 Huidige eisen nieuwbouw Toekomstige evoluties Eisen bij renovatie 2 Huidige eisen nieuwbouw

Nadere informatie

De BEN- woning : de woning van de toekomst. Energieconsulent Bouwunie & BVA arch. Luc Dedeyne

De BEN- woning : de woning van de toekomst. Energieconsulent Bouwunie & BVA arch. Luc Dedeyne De BEN- woning : de woning van de toekomst Energieconsulent Bouwunie & BVA arch. Luc Dedeyne Architect : Luc Dedeyne GSM 0473 551 568 luc.dedeyne@bouwunie.be 1 K45/E80 Nu bouwen met de eisen van de

Nadere informatie

SOFTWARE EPB VERSIE 2.5.2

SOFTWARE EPB VERSIE 2.5.2 SOFTWARE EPB VERSIE 2.5.2 Didactische handleiding Pagina 1 / 33 - didactische handleiding EPB-software v2.5.2-24-12-10 INLEIDING Deze didactische handleiding heeft tot doel de vernieuwingen van de software

Nadere informatie

EPB-SOFTWARE BRUSSEL

EPB-SOFTWARE BRUSSEL EPB-SOFTWARE BRUSSEL INLEIDING De software EPB-software Brussel werd ontwikkeld in het raam van de ordonnantie van 7 juni 2007 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest houdende de energieprestatie en het

Nadere informatie

Didactische handleiding. voor eenvoudige renovaties. waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd. aangevraagd vanaf 1/1/2015 EPB-SOFTWARE

Didactische handleiding. voor eenvoudige renovaties. waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd. aangevraagd vanaf 1/1/2015 EPB-SOFTWARE Didactische handleiding voor eenvoudige renovaties waarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd vanaf 1/1/2015 EPB-SOFTWARE Versie 6.5 Deze didactische handleiding heeft tot doel de lezer

Nadere informatie

EPW: Synthese E-peil berekening

EPW: Synthese E-peil berekening Module 3.7 EPW: Synthese E-peil berekening versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten

Nadere informatie

Het ABC van EPB voor startende architecten. 17 september 2013 Sint-Niklaas

Het ABC van EPB voor startende architecten. 17 september 2013 Sint-Niklaas Het ABC van EPB voor startende architecten 17 september 2013 Sint-Niklaas Programma EPB -nu en in de toekomst arch. Benny Craenhals(energieconsulent NAV) -Een kort overzicht van de EPB-eisen van Vlaanderen

Nadere informatie

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2017

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2017 EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2017 21 februari 2018 www.energiesparen.be INHOUD 1 PROCEDURES... 4 1.1 AANTAL INGEDIENDE STARTVERKLARINGEN... 4 1.2 AANTAL INGEDIENDE

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning 1ste verdieping. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning 1ste verdieping. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning 1ste verdieping VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie

Nadere informatie

Hoofdstukkenoverzicht EPW

Hoofdstukkenoverzicht EPW VEA 1 Module 3.7 EPW: Synthese E-peil berekening versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne

Nadere informatie

Didactische handleiding. Voor Eenvoudige Renovatie EPB-SOFTWARE. Versie 3.5

Didactische handleiding. Voor Eenvoudige Renovatie EPB-SOFTWARE. Versie 3.5 Didactische handleiding Voor Eenvoudige Renovatie EPB-SOFTWARE Versie 3.5 Deze didactische handleiding, gerealiseerd door de dienst EPB Architect en het BIM, heeft tot doel de lezer vertrouwd te maken

Nadere informatie

10 jaar EPB in cijfers. Anneleen Haers 21 april 2016

10 jaar EPB in cijfers. Anneleen Haers 21 april 2016 10 jaar EPB in cijfers Anneleen Haers 21 april 2016 10 jaar EPB in cijfers De Vlaming bouwt nu dubbel zo energiezuinig als in 2006 1 op 5 bouwt nu al een BEN-woning 99% van de nieuwbouw voldoet aan het

Nadere informatie

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2018

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2018 EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND TOT EN MET 31/12/2018 14 februari 2019 www.energiesparen.be INHOUD 1 PROCEDURES... 4 1.1 AANTAL INGEDIENDE STARTVERKLARINGEN... 4 1.2 AANTAL INGEDIENDE

Nadere informatie

Energieprestatieregelgeving in Vlaanderen

Energieprestatieregelgeving in Vlaanderen Energieprestatieregelgeving in Vlaanderen Infoavond VCB - 8 oktober 2008 Katrien De Baets Ingenieur VEA Inhoud 1. Regelgevend kader in Vlaanderen 2. EPB-eisen & uitzonderingen 3. Procedures & verantwoordelijken

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdformulier - Appartement 201. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdformulier - Appartement 201. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdformulier - Appartement 201 VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie

Nadere informatie

Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014

Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014 Wim Beyaert NV Otegemstraat 235 B-8550 Zwevegem Tel. 056/75.54.52 e-mail info@beyaertprojects.be website www.beyaertprojects.be Premieoverzicht EPB bouwaanvragen voor 01/01/2014 Onderstaand kan je de verschillen

Nadere informatie

EPB-VOORSTEL. Elke EPB-eenheid moet in functie van haar aard van de werken, haar bestemming en eventuele afwijkingen, eisen respecteren.

EPB-VOORSTEL. Elke EPB-eenheid moet in functie van haar aard van de werken, haar bestemming en eventuele afwijkingen, eisen respecteren. EPBVOORSTEL Toe te voegen aan de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in geval van nieuwe EPBeenheden, zwaar gerenoveerde EPBeenheden en eenvoudig gerenoveerde EPBeenheden met architect Wetgevingskader

Nadere informatie

Energieprestatiedatabank

Energieprestatiedatabank 1 inhoud 1 2 2.1 Principe Hoe gaat u als -verslaggever te werk op de vernieuwde? Mijn -dossiers 2.1.1 Tabblad Stedenbouwkundige vergunning / melding 2.1.2 Tabblad Opladen startverklaring 2.1.3 Tabblad

Nadere informatie

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode EPB-CIJFERRAPPORT Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode 26 216. www.energiesparen.be SAMENVATTING Vorig jaar, 216, keken we terug naar de ervaringen

Nadere informatie

Indeling van gebouwen in de energieprestatieregelgeving

Indeling van gebouwen in de energieprestatieregelgeving 1 Door op de titel te klikken kunt u onmiddellijk naar het hoofdstuk gaan. Rechtsonderaan elke pagina vindt u een knop om terug te keren. inhoud 1 Inleiding 2 2 Overzicht methode 3 3 Indeling in projecten

Nadere informatie

Bijlage bij de EPB-aangifte: transmissieformulier. EPB-aangifte. Transmissieformulier. Woning G-2009/184/EP05153/M843/D01/SD001

Bijlage bij de EPB-aangifte: transmissieformulier. EPB-aangifte. Transmissieformulier. Woning G-2009/184/EP05153/M843/D01/SD001 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Transmissieformulier Woning 72003-G-2009/184/EP05153/M843/D01/SD001 Dossiernaam: Peeters

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Nieuwbouw - Woning G-2015_1734/EP14809/SV/A001/D02

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw. Nieuwbouw - Woning G-2015_1734/EP14809/SV/A001/D02 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Nieuwbouw

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw A703 Trabucco

Nadere informatie

Didactische handleiding EPB-SOFTWARE

Didactische handleiding EPB-SOFTWARE Didactische handleiding EPB-SOFTWARE Update van versie 5.0 PAGINA 1 VAN 13 EPB-software: Update V5.0 1/3/2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De strengere Umax- en Rmin-waarden in 2014... 4 3. Het BWLKE vanaf

Nadere informatie

Toelichtingsdocument: potentieel voor intensieve ventilatie

Toelichtingsdocument: potentieel voor intensieve ventilatie 1 1 Toelichtingsdocument: potentieel Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. VENTILATIEDEBIET... 2 2. POTENTIEEL VOOR INTENSIEVE VENTILATIE... 2 2.1 Openingen... 3 2.2 Aanzienlijke intensieve

Nadere informatie

Stephan PLETTINCK IBGE responsable du Service «PEB»

Stephan PLETTINCK IBGE responsable du Service «PEB» Voor-ontwerp van de ordonnantie betreffende de energieprestatie en het binnenklimaat van de gebouwen (EPB) Omzetting van de Europese Richtlijn 2002/91/EG Stephan PLETTINCK IBGE responsable du Service «PEB»

Nadere informatie

EPBVOORSTEL EPBadviseur TOPCO Vertegenwoordigd door : Mr. Lombaert Niels Erkenningsnummer : PEBPP R Adres : Bergestraat, 49 3 SteenhuizeWijnhu

EPBVOORSTEL EPBadviseur TOPCO Vertegenwoordigd door : Mr. Lombaert Niels Erkenningsnummer : PEBPP R Adres : Bergestraat, 49 3 SteenhuizeWijnhu EPBVOORSTEL Toe te voegen aan de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in geval van nieuwe EPBeenheden, zwaar gerenoveerde EPBeenheden en eenvoudig gerenoveerde EPBeenheden met architect Wetgevingskader

Nadere informatie

EPB-VOORSTEL Toe te voegen aan de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in geval van nieuwe EPB-eenheden, zwaar gerenoveerde EPB-eenheden en eenvoudig

EPB-VOORSTEL Toe te voegen aan de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in geval van nieuwe EPB-eenheden, zwaar gerenoveerde EPB-eenheden en eenvoudig Toe te voegen aan de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag in geval van nieuwe EPBeenheden, zwaar gerenoveerde EPBeenheden en eenvoudig gerenoveerde EPBeenheden met architect Wetgevingskader Dit formulier

Nadere informatie

AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN (EPC) VOOR

AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN (EPC) VOOR AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN (EPC) VOOR BESTAANDE RESIDENTIËLE GEBOUWEN ( MEI 2014) GEBASEERD OP HET INSPECTIEPROTOCOL VAN KRACHT SINDS 12 JANUARI 2013 (VERSIE 11 JANUARI

Nadere informatie

EPB-eisen voor EPN-eenheden

EPB-eisen voor EPN-eenheden 1 1 EPB-eisen voor EPN-eenheden Inhoudstafel INHOUDSTFEL... 1 INLEIDING... 2 1. NIEUWBOUW... 2 1.1 Een E-peileis voor andere specifieke bestemmingen... 2 1.2 E-peileis voor nieuwe EPN-eenheden, niet van

Nadere informatie

Uw logo. Luc Peeters. Administrateur-generaal Vlaams Energieagentschap

Uw logo. Luc Peeters. Administrateur-generaal Vlaams Energieagentschap Luc Peeters Administrateur-generaal Vlaams Energieagentschap 10 jaar energieprestatieregelgeving in Vlaanderen 1 jaar Renovatiepact 10 jaar energieprestatieregelgeving Nieuwbouw moet gezond binnenklimaat

Nadere informatie

Protocol v juni 2019

Protocol v juni 2019 Protocol v 2.3 3 juni 2019 Boek 1 - Algemeen EPB-certificatie voor wooneenheden ACTUALISERING VAN DE INSTRUMENTEN - DONDERDAG 9 MEI 2019 Voorafgaande opmerkingen Bijgewerkt protocol Om in overeenstemming

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: De EPB-eisen vanaf 2015: hoe ze toe te passen? Leefmilieu Brussel Regelgevend kader: Welke evolutie mogen we verwachten vanaf 2015? Frederic LUYCKX, architect & onderzoeker Doelstelling(en)

Nadere informatie

AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN (EPC) VOOR

AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN (EPC) VOOR AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN (EPC) VOOR BESTAANDE RESIDENTIËLE GEBOUWEN (MEI 2015) GEBASEERD OP HET INSPECTIEPROTOCOL VAN KRACHT SINDS 12 JANUARI 2013 (VERSIE 11 JANUARI

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdformulier - Kantoorgebouw. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdformulier - Kantoorgebouw. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdformulier - Kantoorgebouw VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie

Nadere informatie

Ontwerp van decreet houdende wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat betreft de energieprestaties van gebouwen

Ontwerp van decreet houdende wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat betreft de energieprestaties van gebouwen Ontwerp van decreet houdende wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat betreft de energieprestaties van gebouwen DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën

Nadere informatie

NIEUW ENERGIEPRESTATIEDECREET - STAND VAN ZAKEN goedgekeurd door het VVSG-directiecomité op 27.03.2006 (doc.nr. 2006/81) Het energieprestatiedecreet (7 mei 2004) voert een energieprestatiecertificaat in

Nadere informatie

Module 1 De EPB-reglementering fundamentele begrippen Structuur van de EPB-reglementering

Module 1 De EPB-reglementering fundamentele begrippen Structuur van de EPB-reglementering 1 Module 1 De EPB-reglementering fundamentele begrippen Structuur van de EPB-reglementering Stephan Plettinck verantwoordelijke van het departement Vergunningen EPB 12 juni 2008 2 Toepassingsdomein BOUWWERKEN

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

Belgisch Staatsblad dd MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 42704 MONITEUR BELGE 30.03.2017 BELGISCH STAATSBLAD VLAAMSE OVERHEID [C 2017/11332] 17 FEBRUARI 2017 Decreet houdende wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat betreft de energieprestaties van

Nadere informatie

Voorwoord. Voorwoord

Voorwoord. Voorwoord Voorwoord Voorwoord In Vlaanderen wordt op 1 januari 2006 de isolatieregelgeving vervangen door de 'Energieprestatieregelgeving voor gebouwen'. Deze syllabus bespreekt de nieuwe regelgeving. In een eerste

Nadere informatie

Voorwoord. Voorwoord

Voorwoord. Voorwoord Voorwoord Voorwoord Sinds 1 januari 2006 is in Vlaanderen de isolatieregelgeving vervangen door de 'Energieprestatieregelgeving voor gebouwen'. Deze syllabus bespreekt de nieuwe regelgeving. In een eerste

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIE-EISEN VOOR SCHOOLGEBOUWEN VLAANDEREN. Energiebesluit van 19/11/2010

ENERGIEPRESTATIE-EISEN VOOR SCHOOLGEBOUWEN VLAANDEREN. Energiebesluit van 19/11/2010 ENERGIEPRESTATIE-EISEN VOOR SCHOOLGEBOUWEN VLAANDEREN Energiebesluit van 19/11/2010 1. PRINCIPE Naast een aantal minimale eisen voor thermische isolatie en ventilatie wordt voor nieuwbouw en zware renovaties

Nadere informatie

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode EPB-CIJFERRAPPORT Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode 26 217. www.energiesparen.be SAMENVATTING Binnen 3 jaar bouwen we enkel BEN of Bijna-energieneutraal,

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. INLEIDING... 2 2. OPGELOSTE BUGS MET MOGELIJKE GEVOLGEN VOOR DE RESULTATEN OF BOETES... 2 2.1 Foute eis voor constructies tussen

Nadere informatie

Info-avond - 5 jaar EPB geplande wijzigingen toekomst

Info-avond - 5 jaar EPB geplande wijzigingen toekomst Info-avond - 5 jaar EPB geplande wijzigingen toekomst 15 juni 2011 VEA Jos Geijsels A. 5 jaar EPB in cijfers juni 2011 2 A. Geplande wijzigingen 1. Aantal EPB-aangiften; 2. Evolutie E-peil; 3. Evolutie

Nadere informatie

Bijlage 1: voorstel van methode voor het indelen van een gebouw

Bijlage 1: voorstel van methode voor het indelen van een gebouw Bijlage 1: voorstel van methode voor het indelen van een gebouw Inhoud 1 Principe... 2 2 Opdeling van het gebouw in EPB-eenheden... 2 2.1 Bijlage EPW... 2 2.2 Bijlage EPU... 3 2.3 Bijlage EPN... 3 2.4

Nadere informatie

Voor de projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend werd van 1/01/2014 tot 31/12/2014

Voor de projecten waarvan de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend werd van 1/01/2014 tot 31/12/2014 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen - officieus gecoördineerde versie

Nadere informatie

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Tabel 1 Te respecteren EPB in het Waalse Gewest voor nieuwbouw of gelijkwaardig Warmteisolatie max. K35 max. Ew 80 max. Espec 130 kwh/m² Kantoor en dienstengebouwen, gebouwen bestemd voor het onderwijs

Nadere informatie

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode

EPB-CIJFERRAPPORT. Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode EPB-CIJFERRAPPORT Procedures, resultaten en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode 26 218. www.energiesparen.be SAMENVATTING Over 2 jaar, in 221, gaan we voor BEN (bijna-energieneutrale

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdblad - Verbouwing pand. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdblad - Verbouwing pand. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdblad - Verbouwing pand VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie

Nadere informatie

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND T.E.M. 31/12/2015

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND T.E.M. 31/12/2015 EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND T.E.M. 31/12/215 12 februari 215 www.energiesparen.be INHOUD 1 PROCEDURES... 3 1.1 AANTAL INGEDIENDE STARTVERKLARINGEN... 3 1.2 AANTAL INGEDIENDE

Nadere informatie

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

Startverklaring. in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be Startverklaring in het kader van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw Renovatie

Nadere informatie

EPB-software 3G Bugs in de versie 7.5.1

EPB-software 3G Bugs in de versie 7.5.1 1 EPB-software 3G Bugs in de versie 7.5.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. BUGS IN VERBAND MET SAMENGESTELDE LAGEN... 2 1.1 Foutmelding bij klikken op samengestelde lagen... 2 1.2 Onterechte

Nadere informatie

R min = 1.0 contact met een kruipruimte of met een

R min = 1.0 contact met een kruipruimte of met een Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 29 november 2013 houdende wijziging van het Energiebesluit van 19 november 2010, wat betreft de energieprestaties van gebouwen Bijlage VII Maximaal

Nadere informatie

19:00u Verwelkoming Voorzitter/Directie lokale CB. 19:20u Eandis/Infrax (Premies, Missie, Visie 2016)

19:00u Verwelkoming Voorzitter/Directie lokale CB. 19:20u Eandis/Infrax (Premies, Missie, Visie 2016) AGENDA 19:00u Verwelkoming Voorzitter/Directie lokale CB 19:10u Inleiding VCB energieconsulenten 19:20u Eandis/Infrax (Premies, Missie, Visie 2016) 19:50u WTCB (Verstrenging E-peil, STS en & TV s) 20:20u

Nadere informatie

Aangifteplichtige : WoninGent. Ligging : Louis Schuermansstraat 4, Sint-Amandsberg. App 2.4 Resultaat : K-peil : geen (*) E-peil : geen (*)

Aangifteplichtige : WoninGent. Ligging : Louis Schuermansstraat 4, Sint-Amandsberg. App 2.4 Resultaat : K-peil : geen (*) E-peil : geen (*) Aangifteplichtige : WoninGent Ligging : Louis Schuermansstraat 4, Sint-Amandsberg Woord vooraf : Dit verslag (startberekening) geeft alle materialen/installaties weer die noodzakelijk zijn voor het behalen

Nadere informatie

Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software

Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software Inhoudsopgave 1 Algemeen Kader- Projectgegevens 2 2 Definiëren opbouwonderdelen- Bibliotheken 4 2.1 Constructiecomponenten 4 2.2 Opake constructies

Nadere informatie

Voor de aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning ingediend van 1/7/2011 tot 31/12/2013

Voor de aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning ingediend van 1/7/2011 tot 31/12/2013 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestatie en het binnenklimaat van gebouwen - officieus gecoördineerde versie

Nadere informatie

Cijferrapport energieprestatieregelgeving

Cijferrapport energieprestatieregelgeving 1 Cijferrapport energieprestatieregelgeving Procedures en resultaten, geometrische en energetische karakteristieken van het Vlaamse gebouwenbestand - periode 2006 2011. 2 Auteurs Ir.-Arch. Katrien De Baets

Nadere informatie

Vlaamse Regering principieel akkoord met E70 vanaf 2012

Vlaamse Regering principieel akkoord met E70 vanaf 2012 1 Vlaamse Regering principieel akkoord met E70 vanaf 2012 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. AANLEIDING TOT WIJZIGING VAN DE ENERGIEPRESTATIEREGELGEVING... 2 1.1 Revisie EPBD-richtlijn...

Nadere informatie

EPB SOFTWARE. Bijgewerkte versie 3.0

EPB SOFTWARE. Bijgewerkte versie 3.0 EPB SOFTWARE Bijgewerkte versie 3.0 Pagina 1 van de 9 EPB software: Bijgewerkte versie 3.00-28/06/2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Specifieke versie voor het brussels hoofdstekelijk gewest... 3 3. Evaluatie

Nadere informatie

De Energieprestatiedatabank : Wat gebeurt er met uw gegevens?

De Energieprestatiedatabank : Wat gebeurt er met uw gegevens? VEA 1 De Energieprestatiedatabank : Wat gebeurt er met uw gegevens? inhoud 1 2 2.1 4 5 Wat gebeurt er met de vergunningsgegevens die de gemeente of RO naar het VEA stuurt? Handhaving door het VEA : steekproefsgewijze

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: De EPB-eisen vanaf 2015: hoe ze toe te passen? Leefmilieu Brussel Regelgevend kader: Welke evolutie mogen we verwachten vanaf 2015? Frederic LUYCKX, architect & onderzoeker Doelstelling(en)

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE N. 186 INHOUD SOMMAIRE. 414 pages/bladzijden

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE N. 186 INHOUD SOMMAIRE. 414 pages/bladzijden MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD Publication conforme aux articles 472 à 478 de la loiprogramme du 24 décembre 2002 publiée au Moniteur belge du 31 décembre 2002. Le Moniteur belge peut être consulté

Nadere informatie

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Tabel 1 Te respecteren thermische in het Waalse Gewest voor nieuwbouw ( 1 ). Warmteisolatie Energieprestatie max. K35 max. E w 80 max. E spec 130 kwh/m² Beperking van het risico op oververhitting Kantoor

Nadere informatie

Nieuwe release EPB-software 3G: versie 9.0.0

Nieuwe release EPB-software 3G: versie 9.0.0 1 Nieuwe release EPB-software 3G: versie 9.0.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. NIEUW MENU SYSTEMEN... 2 2.1 Een opwekker aanmaken in het nieuwe menu systemen... 2 2.1.1

Nadere informatie

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw

EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning. EPB-aangifte. Aangifte van de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw EPB-aangifte: hoofdformulier - Woning VEA/EPB-A-01 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte Aangifte van de energieprestatie en

Nadere informatie

Module 4.7. EPU: Synthese. versie 2.0

Module 4.7. EPU: Synthese. versie 2.0 Module 4.7 EPU: Synthese versie 2.0 Hoofdstukkenoverzicht EPU 5.4 Transmissieverliezen 5.5 Ventilatie verliezen 5.6 Interne winsten 5.7 Zonnewinsten 5.2 Netto behoefte voor ruimteverwarming Systeemrendement

Nadere informatie

EPB-aangifte. Opdeling bouwproject. Woning 24009-G-2008_2797/EP03493/AOOIIDOIISDOOI. Bertem

EPB-aangifte. Opdeling bouwproject. Woning 24009-G-2008_2797/EP03493/AOOIIDOIISDOOI. Bertem Bijiage bij de EPB-aangifte: opdeling bouwproject VENEPB-A-02 Vlaamse overheid ~ Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be ~, :-, EPB-aangifte Opdeling bouwproject

Nadere informatie

5 jaar ervaring met EPB handhaving in Vlaanderen

5 jaar ervaring met EPB handhaving in Vlaanderen 5 jaar ervaring met EPB handhaving in Vlaanderen 29 september 211 Wina Roelens 1. EPB-eisen in Vlaanderen; 2. Handhavingskader; 3. Ervaringen; september 211 2 september 211 1 1. EPB-eisen in Vlaanderen

Nadere informatie

Verduidelijkingen bij de subtabel Maximale U-waarden en minimale R-waarden

Verduidelijkingen bij de subtabel Maximale U-waarden en minimale R-waarden Verduidelijkingen bij de subtabel Maximale U-waarden en minimale R-waarden (1) en (2) De maximale U-waarde voor het venster in zijn totaliteit de combinatie van glas, raamprofiel, afstandshouder en eventuele

Nadere informatie

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL Na het aanmelden op de Energieprestatiedatabank met uw eid of token, komt u op het menu EPC Residentieel. Het menu EPC Residentieel bevat drie mogelijkheden. Met de optie

Nadere informatie

PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie

PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie Zonneboilersystemen, die gebruik maken van een hernieuwbare energiebron namelijk de zon, zijn investeringen in de toekomst: de energie die u verbruikt, is gratis,

Nadere informatie