Preek Jeugddienst 24 maart 2019 Even geduld a.u.b.!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek Jeugddienst 24 maart 2019 Even geduld a.u.b.!"

Transcriptie

1 Preek Jeugddienst 24 maart 2019 Even geduld a.u.b.! Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 13:1-9 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Jezus vertelt een verhaal over een vijgenboom die in een wijngaard is geplant. Iedereen weet dat het een paar jaar duurt voor een jonge vijgenboom vruchten geeft, maar de eigenaar van de wijngaard is ongeduldig. Die wil dat er nú vijgen groeien aan die boom. Zo niet, dan grijpt hij in: dan moet die boom worden omgehakt. Gelukkig is er ook nog een tuinman die in die wijngaard werkt. Die zegt: Meneer, rustig nou, even geduld alstublieft. Als u mij even mijn gang laat gaan, dan komt het vast wel goed. Nu is de boom nog kaal, maar volgend jaar kunt u de vruchten plukken misschien. Jezus vertelt dit verhaal niet als een tuinadvies. Het lijkt een huis-, tuin- en keukenverhaaltje. Maar het gaat over de harde werkelijkheid. Over gebeurtenissen die het hele leven ontwrichten. Zoals die aanslag van afgelopen maandag. Ik heb zelf nog geen drie weken geleden in die tram gezeten. Je kunt het je niet voorstellen dat daar iemand ineens gaat schieten. Heel Nederland was van slag die dag. Je kon het bijna rechtstreeks volgen op radio en TV. En internet explodeerde ongeveer. Eerst wilden we weten wat er was gebeurd: hoeveel slachtoffers, hoeveel gewonden? Wie was de dader en wat waren zijn motieven? Het ging al snel om de vraag: Waarom?

2 Je kunt je ook afvragen waarom we willen weten waarom. Misschien omdat het ons helpt? Als je weet waarom hij het heeft gedaan, dan kun je daar wat aan doen. Althans, dat gevoel kun je hebben. Ik zag iemand op TV die de verdachte kende. En die meende te weten waarom hij het had gedaan. Hij zei: Die man had met iedereen ruzie en hij is pas gescheiden. Hij wilde vast afrekenen met iemand uit zijn schoonfamilie. Het motief lag in de relationele sfeer, volgens hem. Iemand anders wist te vertellen dat de verdachte een drugsverslaafde was. Als die onder de crack zat dan wist hij niet meer wat hij deed. Het was een doorgesnoven gek, zei iemand. Dáárom begon hij te schieten in die tram. Nou waren er ook nog verkiezingen in de afgelopen week. De verkiezingscampagne naderde het hoogtepunt. Maar die werd maandag door de partijleiders stilgelegd. Je gaat geen campagne voeren als er zoiets vreselijks gaande is. Maar voor de avond was gevallen, kwamen sommige lijstrekkers al met een verklaring. Sommige politici konden direct vertellen waarom dit was gebeurd Het kwam door de Islam, zei een politicus. De dader was een Turk en dus een moslim.

3 Hij had ook Allah akbar geroepen dan weet je het wel. En zo zien we maar weer: de Islam hoort niet in ons land. Als je de deur open zet voor de Islam, dan krijg je zulk soort dingen. En dat is weer de schuld van de regering, zei een andere politicus. Het is de schuld van Rutte en van het CDA en de VVD. Die hebben millennia lang de grenzen geopend voor massa immigratie. En hij zei er bij dat dit soort aanslagen alleen maar vaker zouden gebeuren als wij niet massaal op hem zouden stemmen. En er werd massaal op hem gestemd. Maar er waren ook veel mensen die geen behoefte hadden aan een verklaring. Zij vroegen zich ongetwijfeld ook af waarom!? maar op een andere manier. Die mensen zaten niet te wachten op flauwekul antwoorden. Liever liepen zij in stilte naar de plaats waar het was gebeurd. Sommige gebeurtenissen zijn zo erg, dat het alleen maar erger wordt als je er een verklaring voor geeft. Een verklaring voor zo n lukrake schietpartij zou betekenen, dat het op de één of andere manier logisch was wat daar gebeurde. Dat het een reden had. Of dat het voorkomen had kunnen worden, door wie dan ook. Geen enkele verklaring maakt de dood van jouw vader of jouw dochter begrijpelijk. Dan is er geen fatsoenlijk antwoord op de vraag: waarom? Van de ene stille tocht naar de andere Dit is The Passion de mensen die het kruis dragen. Het kruis waaraan Jezus werd opgehangen. Zonder dat iemand kon uitleggen waarom. Jezus vertelt het verhaal over de vijgenboom, omdat mensen bij hem kwamen met die vraag.

4 Ze vroegen naar het waarom van bepaalde vreselijke gebeurtenissen. Er was een gebouw ingestort: een toren van een badhuis. (Wat je hier ziet is in Nepal, na de aardbeving.) Die toren was zomaar ingestort en daar waren 18 doden bij gevallen. Waarom moesten juist deze mensen omkomen? Had Jezus daar een verklaring voor? Hadden die mensen iets verkeerds gedaan in hun leven? Was het een straf van God? En dan die slachtpartij in de tempel. Een groep mensen uit Galilea was in de tempel in Jeruzalem bezig hun offers te brengen aan de Heer. En toen waren er plotseling Romeinse soldaten in burger verschenen, met lange messen onder hun mantels, en die hadden de hele groep Galileeërs uitgemoord. Je zou het kunnen vergelijken met wat er is gebeurd in Christchurch, in Nieuw Zeeland, vrijdag een week geleden (zie foto). Die mensen zaten te bidden tot God, in hun moskee. Zij dienden God hoe kon God het dan toelaten dat dit gebeurde? Waren die mensen die verongelukt zijn, of de mensen die vermoord zijn, slechter dan anderen? Wat zou Jezus hiervan zeggen? Wat is het antwoord van Jezus op de vraag waarom? Jezus is het in elk geval met géén van de antwoorden eens. Alle verklaringen en meningen over waarom die dingen gebeuren wijst Jezus af. Die mensen zijn niet slechter dan wij. Zij zijn niet schuldiger of minder schuldig dan anderen. Er is geen goede reden te bedenken waarom zij wel en wij niet. Je kunt je beter afvragen wat je er mee doet. Jezus stelt niet de vraag waarom? - maar waartoe? Wat doe je hier nou mee, met zulke verschrikkelijke berichten? Wat betekent dit voor jóu leven? En dan vertelt Jezus die gelijkenis van de vijgenboom. Die gelijkenis is zijn antwoord op de vragen die worden gesteld. Het bijzondere is dat hij, in de gelijkenis, de situatie van de andere kant bekijkt. Van de kant van God. Van onze kant komt de vraag waarom God dit toelaat. Of, wat Gods bedoeling hiermee is. In de gelijkenis laat Jezus zien hoe God er tegenaan kijkt.

5 Hoe ziet God het leven van de mensen? Jezus vertelt een verhaal over een eigenaar van een wijngaard die daarin een vijgenboom heeft geplant. Die eigenaar wil die boom omhakken omdat die geen vruchten geeft. Je zou kunnen denken dat die eigenaar God is: God is dan zoals die eigenaar van de wijngaard. God is ontevreden over zijn schepping, vooral over de mensen. Het liefst zou Hij de hele boel omhakken. Kappen met die handel! Dáárom denken wij, telkens als iemand verongelukt of wordt vermoord, dat God daar achter zit. God is kennelijk weer eens ontevreden Maar het verhaal van Jezus is nog niet uit. Want behalve de eigenaar is er ook nog een tuinman. En die tuinman kijkt anders naar dat boompje dan de eigenaar. De tuinman neemt het op voor dat boompje. De tuinman vraagt de eigenaar om nog even geduld te hebben. Even geduld, alstublieft! Geef mij nog even de kans om voor dat boompje te zorgen. Dan schoffel ik er nog wat omheen en ik gooi er lekkere, dampende mest bij. Misschien zien we dan volgend jaar vijgen groeien. Als God de eigenaar is, wie is dan die tuinman? Zou dat dan Jezus zijn? Zou Jezus aan God vragen om nog even geduld met ons te hebben? Zodat hij voor ons kan zorgen en ons kan geven wat wij nodig hebben om vrucht te dragen? Maar hoe zit dat dan tussen Jezus en God? Jezus was toch Gods zoon? Misschien moeten we het verhaal niet zo precies willen uitpluizen. Misschien is God zoals die eigenaar en tegelijk zoals de tuinman. En misschien is Jezus ook wel zoals de tuinman én zoals de eigenaar. In elk geval maakt dit verhaal ons duidelijk hoe God met ons bezig is. God heeft het volste recht om een einde te maken aan heel zijn schepping. Want het is zíjn schepping. Maar Hij gaat met eindeloos geduld met ons om. Hij geeft ons alles wat wij nodig hebben om toch vrucht te dragen. Om toch te leven zoals God het leven heeft bedoeld. God heeft ons zelfs zijn eigen Zoon gegeven, zijn eigen vlees en bloed. Jezus heeft precies laten zien hoe God met ons omgaat.

6 Toen hij aan het kruis hing en bad voor zijn vijanden: Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat zij doen. Zo is God. Je kunt het thema ook omdraaien: Alsjeblieft, even geduld God schénkt ons even geduld. Niet even, maar ons hele leven: wij bestáán in Gods geduld. Als wij dat gaan zien en daarop vertrouwen, dan is dat de eerste vrucht. De eerste vijg aan de boom. Het is nog niet veel, maar voor de Heer is het genoeg. Genoeg om nog eeuwig geduld met ons te hebben. Want Hij ziet daarin een nieuw begin van leven. Amen.

Alleen de dader is schuldig, Gemeente van Jezus Christus

Alleen de dader is schuldig, Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1306 zondag: 3 e zondag van de veertigdagentijd datum: 24-03-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Exodus 6: 2-8; Lucas 13: 1-9 liederen: ps 25a;

Nadere informatie

Zondag 24 maart zondag Oculi Lezing: Lucas 13 : Een nieuw begin?

Zondag 24 maart zondag Oculi Lezing: Lucas 13 : Een nieuw begin? Zondag 24 maart 2019 - zondag Oculi Lezing: Lucas 13 : 1 9 - Een nieuw begin? Mensen komen met een sensatie-verhaal bij Jezus: heb je het al gehoord, wat er nu toch gebeurd is? Wat verschrikkelijk? Natuurlijk

Nadere informatie

6 maart 2016 Zondag Laetare verheugt u

6 maart 2016 Zondag Laetare verheugt u 6 maart 2016 Zondag Laetare verheugt u Lezing: Lucas 13 : 1-9 Een nieuwe kans Mensen komen met een sensatie-verhaal bij Jezus: heb je het al gehoord, wat er nu toch gebeurd is? Wat verschrikkelijk? Natuurlijk

Nadere informatie

zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt

zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Exodus 6, 2-8 lied Liedboek 103 c, 1. 2. 3. Loof de koning, heel mijn wezen... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 13, 1-9 lied

Nadere informatie

De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning

De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning 24 maart 2019 3 e zondag van de 40 dagen; Immanuëlkerk; ds. Rianne Noordzij; Piet George Klootwijk liederen uit Nieuwe Liedboek, tenzij anders aangegeven De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Preekje - Gezinsdienst. Ik ben de goede herder. Jubilate - 22 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Preekje - Gezinsdienst Jubilate - 22 april 2018-10.00 uur Ik ben de goede herder Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 10:11-16 (Bijbel in Gewone Taal) Gemeente van onze Heer, Jezus Christus,

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 13, 1-9 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 13, 1-9 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 13, 1-9 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 33 : 1 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Psalm 32 : 1 en 2 (over dat

Nadere informatie

zondag 24 maart 2019 in het Kruispunt

zondag 24 maart 2019 in het Kruispunt zondag 24 maart 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Exodus 6, 2-8 2 God zei tegen Mozes: Ik ben de HEER. 3 Ik ben aan Abraham, Isaak en Jakob verschenen als God, de Ontzagwekkende, maar

Nadere informatie

Voorganger: ds. Jaap van de Meent Ouderling van dienst: Jenny du Pon Diaken van dienst: Nel Klamer Organist: Gert Boersma

Voorganger: ds. Jaap van de Meent Ouderling van dienst: Jenny du Pon Diaken van dienst: Nel Klamer Organist: Gert Boersma DUINZICHTKERK, zondag 24 maart 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. Jaap van de Meent Ouderling van dienst: Jenny du Pon Diaken van dienst: Nel Klamer Organist: Gert Boersma DE INTREDE

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Voor de eredienst op Zondag 24 Maart 2019 om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek

Voor de eredienst op Zondag 24 Maart 2019 om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Voor de eredienst op Zondag 24 Maart 2019 om 10.00 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Voorganger : mevrouw Ria Dekker-Averesch Ouderling van dienst: de heer Freek Ensink Diaken van dienst : mevrouw Hennie

Nadere informatie

Preek. Op zondag 13 maart 2016. in de Doopsgezinde Vermaning te Middelie. bij de schriftlezing uit Lukas 20 : 9 19. ds.

Preek. Op zondag 13 maart 2016. in de Doopsgezinde Vermaning te Middelie. bij de schriftlezing uit Lukas 20 : 9 19. ds. Preek Op zondag 13 maart 2016 in de Doopsgezinde Vermaning te Middelie bij de schriftlezing uit Lukas 20 : 9 19 ds. Jan Blankert Gemeente van de Messias, Veel mensen houden van gelijkenissen. Die begrijp

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 ds. Dick Schinkelshoek, Zoelen 16 september 2012, startzondag doopdienst Bidden? Ik vind dat zo moeilijk! Niet dat ik het niet belangrijk vind, hoor! Ik wil

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST: 24 maart, Oude Blasius Delden Voorganger : Ds. Dick Juijn Organist : Sander Venema Koster : Jannie Hardeman Lector : Anje Gnodde

ORDE VAN DIENST: 24 maart, Oude Blasius Delden Voorganger : Ds. Dick Juijn Organist : Sander Venema Koster : Jannie Hardeman Lector : Anje Gnodde ORDE VAN DIENST: 24 maart, Oude Blasius Delden Voorganger : Ds. Dick Juin Organist : Sander Venema Koster : Jannie Hardeman Lector : Ane nodde KIJK NAAR JEZEL 1 Orgelspel: Psalm 24 Dirk-Jan Honing (1977-2018)

Nadere informatie

Zondag 24 maart Voorganger: ds. Bart Breunesse Organist: Mans Kuipers

Zondag 24 maart Voorganger: ds. Bart Breunesse Organist: Mans Kuipers Zondag 24 maart 2019 Voorganger: ds. Bart Breunesse Organist: Mans Kuipers Liederen in deze dienst: Intochtspsalm 25a Lied 655 Lied 103a: 1 Psalm 130 Lied 825: 1, 6, 8 en 9 Psalm 134 Lezingen: Exodus 6

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Viering Theresiagemeenschap Zondag 28 februari 2016 Voormalige Synagoge.

Viering Theresiagemeenschap Zondag 28 februari 2016 Voormalige Synagoge. Viering Theresiagemeenschap Zondag 28 februari 2016 Voormalige Synagoge. 1 Welkom Openingslied Licht en stem GvL 639 2 Openingsgebed Heer, als wij u zoeken, bent u er al, aanwezig in onze gemeenschap.

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Jezus wijst deze benadering af. En Hij is fel: nee! zeg ik u, maar als gij u niet bekeert zult ge allen evenzo omkomen! (13: 5)

Jezus wijst deze benadering af. En Hij is fel: nee! zeg ik u, maar als gij u niet bekeert zult ge allen evenzo omkomen! (13: 5) 1 Lucas 13: 1-9, Exodus 6: 2-8, Hebreeën 7: 20b-25, de gelijkenis van de vijgenboom, verantwoordelijkheid nemen, 28 februari 2016, Oostkerk, veertigdagentijd 3 Gemeente, I. De afgelopen week was het vijfenzeventig

Nadere informatie

Preek 21feb2016, Opstandingskerk - Vertrouwen in elkaar. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Preek 21feb2016, Opstandingskerk - Vertrouwen in elkaar. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek 21feb2016, Opstandingskerk - Vertrouwen in elkaar Gemeente van onze Heer Jezus Christus, - Vertrouwen in elkaar. - Dat is het wat ons hier samenbrengt. - Vertrouwen in mensen. - wel uit verschillende

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Bijbel voor Kinderen presenteert JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Preek Oogstdienst Eerlijk delen

Preek Oogstdienst Eerlijk delen Preek Oogstdienst Eerlijk delen...samen met de ICAD Zondag 11 november 2018, 10.00 uur Voorganger: ds. Bert de Wit Lezing uit het Oude Testament: Leviticus 19:1-2,9-18 19 1 De Heer zei verder tegen Mozes:

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:.

Het onze Vader. Naam:. Het onze Vader Naam:. Onze Vader die in de hemel zijt 1. Hoe wordt God in de eerste zin genoemd? 2. Wat doet een goede vader volgens jou? Noem eens een paar dingen: a. b. c. 3. Bij wie voel jij je veilig?

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Kinderdienst Lukas 10: Wie heb jij lief?

Kinderdienst Lukas 10: Wie heb jij lief? Kinderdienst Lukas 10: Wie heb jij lief? -6-3-2016 Orde van dienst: Welkom (door.) Sing-in: Breng ons samen Sela Van A tot Z Hij alleen. Votum en zegengroet Sela Inleiding: Wie heb je lief?. zingen: Heer,

Nadere informatie

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf.

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf. stippenboekje Toen de Heere Jezus op de aarde was, kwam er op een dag een man naar Hem toe. Die man vond zichzelf heel goed. Dat wilde hij bewijzen en tegelijk Jezus iets verkeerds laten zeggen. Daarom

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

- Bijbellezing: Mattheüs 18 : Jezus uitleg over vergeven

- Bijbellezing: Mattheüs 18 : Jezus uitleg over vergeven Bijbelstudies over Petrus - 3 Zeventig maal zeven maal vergeven - Bijbellezing: Mattheüs 18 : 21-35 Jezus uitleg over vergeven 21 Petrus kwam bij Jezus en zei: Heer, als een andere gelovige mij slecht

Nadere informatie

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS

TWEEDE STAP Ons Probleem Scheiding 2. DOORDAT DE MENS ZONDIG IS, HEEFT HIJ HET CONTACT MET GOD VERLOREN. DAARDOOR KAN HIJ GODS EERSTE STAP - Gods doel Vrede & Leven 1. GOD HEEFT JOU GESCHAPEN UIT LIEFDE EN HIJ HEEFT EEN PLAN VOOR JOUW LEVEN. GODS LIEFDE " Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Kerk- en schooldienst met c.b.s. Smitshoek. Kom tevoorschijn! Palmzondag - 9 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit

Kerk- en schooldienst met c.b.s. Smitshoek. Kom tevoorschijn! Palmzondag - 9 april uur. Voorganger: ds. Bert de Wit Kerk- en schooldienst met c.b.s. Smitshoek Palmzondag - 9 april 2017-10.00 uur Kom tevoorschijn! Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Johannes 12:9-19 (Bijbel in Gewone Taal) Lieve mensen rondom

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

Een bekend verhaal deze zondag, Dat is natuurlijk het verhaal van Israels profeten en van Jezus. Dat verhaal kennen we wel.

Een bekend verhaal deze zondag, Dat is natuurlijk het verhaal van Israels profeten en van Jezus. Dat verhaal kennen we wel. Dienstnummer: 1307 zondag: 5 e zondag van de veertigdagentijd datum: 07-04-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jesaja 58:6-10; Lucas 20:9-19 liederen: ps 43:1,3;

Nadere informatie

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk Preek Gemeente van Christus, Zesentwintig was hij nu. Vrolijk en vol levenslust. Tenminste, zo leek het van de buitenkant. Van binnen was het anders. Er waren wonden in zijn leven, littekens. In zijn jeugd

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De lezingen van deze zondag voeren ons linea recta naar een van de belangrijkste kernverhalen van de Bijbel: de Exodus. Het volk Israël bevindt zich

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

GOEDE EN SLECHTE KONINGEN

GOEDE EN SLECHTE KONINGEN Bijbel voor Kinderen presenteert GOEDE EN SLECHTE KONINGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel.

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. 36 Vervolgens ging Jezus met zijn leerlingen naar een plek die Getsemane genoemd werd. Hij

Nadere informatie

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen

Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Lucas 23,44-49 Jezus dood: een offer van aanbidding en vertrouwen Liturgie Voorzang: Gez 88 (uit Het lam dat ons doet leven ) Votum / groet Zingen: Ps 25,1.7 Gebed Schriftlezing: Lucas 23,44-56- Psalm

Nadere informatie

Eerst zien, dan geloven

Eerst zien, dan geloven Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 11 februari 2018 om 10:00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Muzikale medewerking: Jaap, Anke en Esmay Roggeband Jet Heijboer,

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

De meeste mensen zullen vast wel eens in een wachtkamer gezeten hebben: (1) bij de dokter,

De meeste mensen zullen vast wel eens in een wachtkamer gezeten hebben: (1) bij de dokter, Tekst: Hand. 1,1-11 Lezen: Lucas 18,1-8 Hand. 1,1-11 Zingen: Gz. 101,1.2 / Ps. 110,1.2.3 / Gz. 28 Ps. 98,2.4 (resp. na de schriftlezingen) Gz. 76 Gz.162,3.4 (na de geloofsbelijdenis: HC 18+19) Ld.234 De

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 5, Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Mattheüs 5, Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Mattheüs 5, 23-24 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 150 : 1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Genesis

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader.

WE MOETEN DE WERELD NIET LIEFHEBBEN. 1.om de liefde van onze Vader. 2.om het leven uit onze Vader. 3.om de toekomst met onze Vader. 1 Joh. 1:15-17 / Gehouden op 17-06-2007 / p.1 DE WERELD NIET LIEFHEBBEN Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 100:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 1:1.2.3 Gebed Schriftlezing: 1 Joh 3:1-10 Zi: Gez. 22:1.2.4 (GKB)

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

Talenten: Gebruik ze of verlies ze!

Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Denk eens terug toen je pas leerde fietsen. Kon je het meteen de eerste keer? Neen? Sommige dingen leren, kost nu eenmaal tijd. Op dezelfde manier moeten wij oefenen

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

God? Wat heb jij met God? Wat weet je van God af? Zeg maar eens. Waar denk je aan als je het woord GOD hoort?

God? Wat heb jij met God? Wat weet je van God af? Zeg maar eens. Waar denk je aan als je het woord GOD hoort? God wat is dat? Het Vormsel. Je geeft je er voor op. Maar weet je wat het is? Natuurlijk niet. In 1980 wist iedereen wat dat was. Dat is lang geleden! Toen gingen bijna alle jongeren nog wel eens naar

Nadere informatie

Bible for Children. stelt voor. Het eerste Paasfeest

Bible for Children. stelt voor. Het eerste Paasfeest Bible for Children stelt voor Het eerste Paasfeest Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Janie Forest Bewerkt door: Lyn Doerksen Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. Het eerste Paasfeest

Bible for Children stelt voor. Het eerste Paasfeest Bible for Children stelt voor Het eerste Paasfeest Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Janie Forest Bewerkt door: Lyn Doerksen Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

EEN NIEUWE KANS. Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zullen jullie allemaal net zo sterven als zij.

EEN NIEUWE KANS. Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zullen jullie allemaal net zo sterven als zij. Preek van 28 februari 2016, 3 de van de 40 dagen, gehouden in De Morgenster in Papendrecht door Piet van Die EEN NIEUWE KANS Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zullen jullie

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 Vertel het door

Handelingen 16,25-34 Vertel het door Handelingen 16,25-34 Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt Gebed

Nadere informatie

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma

Eredienst 21 mei :00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Eredienst 21 mei 2017 10:00 uur Voorganger: ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Opwekking 462 Wet Gezang 165 Gebed Handelingen 4 : 10B - 12 Psalm 99 : 1, 4, 6, 8 >> Regenboog Preek Opwekking 733

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Lukas 14:25-35 Leven met overtuiging 6 april 2014 Bereken de kosten!

Lukas 14:25-35 Leven met overtuiging 6 april 2014 Bereken de kosten! Preek Gemeente van Christus, Jezus staat stil. Wij zeggen: stilstand is achteruitgang. Maar bij Jezus is dat anders. Lukas vertelt dat er een enorme mensenmenigte met Jezus mee trekt. Kennelijk heeft Hij

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door

Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Handelingen 16,25-34 - Vertel het door Gezinsdienst Vertel het door!! met kinderkoor De Ljochtpuntsjes Liturgie Welkom Stil gebed Votum en zegengroet Kinderkoor Zingen met kinderkoor: Alles wat je wilt

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd.

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd. Bezinning Thema Andes, harmonie, schepping Aankleding Op de grond ligt een Wipalavlag of een mooie doek met erop een ondiepe schaal. Bij het binnenkomen krijgt iedereen een kommetje water, een brandend

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JONA EN DE GROTE VIS

Bijbel voor Kinderen presenteert JONA EN DE GROTE VIS Bijbel voor Kinderen presenteert JONA EN DE GROTE VIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 24 december Lucas 2

Ontmoetingskerk - Laren NH - 24 december Lucas 2 Ontmoetingskerk - Laren NH - 24 december 2016 - Lucas 2 Dominee leert vloeken, zo heet een boekje dat dit najaar verscheen. Het is geschreven door een dominee, Rikko Voorberg. Hij bezocht Zuid- Europese

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 1 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem de tijd om stil te worden door een moment van stilte te nemen voor je het gebed als opening van de

Nadere informatie

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur maandag 10 april Sterk en dapper

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur maandag 10 april Sterk en dapper Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk Voorbereid door gemeenteleden Aanvang 19.30 uur maandag 10 april 2017 Sterk en dapper Jezus deelt zijn kracht en liefde met ons en volbracht zijn

Nadere informatie

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN

JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS KIEST TWAALF DISCIPELEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

voor zondag 13 augustus 2017, om uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek

voor zondag 13 augustus 2017, om uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Orde van Dienst voor zondag 13 augustus 2017, om 10.00 uur, in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Voorganger: ds. Jan Hermes Ouderling van dienst: de heer Wim Beukema Diaken van dienst: mevrouw Renneke

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie