Vogelwacht,,Bolsward e.o.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vogelwacht,,Bolsward e.o."

Transcriptie

1 Hierbij wordt u uitgenodigd voor het bijwonen van de vergadering voor Nazorgers, te houden op dinsdag 5 april 2011, in Hotel De Wijnberg te Bolsward. Aanvang 19:30 uur. Agenda: 1 Opening: 2 Vaststellen agenda: 3 Mededelingen: 4 Behandeling notulen vorige Nazorgvergadering 4 Uitreiken Wisselbeker en blijvend aandenken binnen wachtgebied, ditzelfde ook voor de jeugd, binnen ons wachtgebied: 5 Pauze: 6 Mededelingen van onze nazorgcoördinatoren: 7 Actualiteiten zoals predatie, mag niet meer met behulp van de lichtbak worden gejaagd op de Vos, kunnen worden besproken. Uitgebreid onderzoek van predatie na nestbezoek enz. 8 Uitreiking spelden voor personen die 25 jaar of langer nazorg doen. 9 Van ons nazorg gebied zijn 10 rayons komen te liggen in het Beheersplan Greidhoeke. Hier wordt nazorg gepleegd door 19 van onze nazorgers die allen persoonlijk een brief toegestuurd hebben gekregen, zeker op deze nazorgavond aanwezig te zijn. Deze avond omstreeks 21:00 uur, zal dhr Wiebe Westra samen met nog iemand van de Greidhoeke, voorlichting geven omtrent de werkwijze van nazorgen in dit Beheersplan. 10 Sluiting: NB. Het bestuur maakt u op het volgende attent: De nazorgpassen, de nazorgformulieren, de jaargidsen alsmede het formulier zwaluw telling, welke niet tijdens deze vergadering zijn afgehaald, kunnen nadien worden afgehaald bij Eelco de Lange, De Ljip2 te Bolsward. De Nazorgformulieren alsmede de door u ingevulde bijlage, dienen voor 1 augustus bij Eelco de Lange, te worden ingeleverd. Uitreiking nazorgformulier met bijgevoegd het jaarverslag 2010, en het formulier voor de telling van de zwaluwen, worden aan u bij binnenkomst uitgereikt.

2 Notulen nazorgvergadering dinsdag 5 april Agenda: 1 Opening: Dames en heren, welkom allen. We zijn vanavond met 38 nazorgers, 14 nazorgers hebben voor deze vergadering afgezegd. Vanavon omstreeks 21:00 uur, vlegen de heren Wiebe van der Werf en Hettinga, van de Griedhoeke in. Ze geven ons dan toelichting omtrent agendapunt 9. Op maandag 28 maart omstreeks half tien, kregen we als nazorgers van Friesland, een sms je met de mededeling geen kievitseieren meer mee te nemen. We hadden die ochtend de limiet van 5939 eieren bereikt. Het toch wel mooie seizoen was daarmee afgelopen.. We konden lang in het veld zijn en het was alle dagen redelijk weer. Ook de boeren hebben veel van hun werk in de weilanden gedaan, zodat de vogels nu kunnen gaan broeden. Wij kunnen als nazorgers weer met het beschermingswerk beginnen, of zijn daar al mee begonnen. Waarschijnlijk vanwege de droogte liet het voedselaanbod wat te wensen over, vandaar dat het seizoen zo,n twaalf dagen heeft geduurd. 1 e eieren Op woensdag 16 maart 2011, omstreek 13:30 uur, vond Geert Kleinhuis het eerste ei van Friesland. Het vinden van dit eerste ei ging in mijn ogen lang niet vlekkeloos. Er zijn dus nog mensen die overal lak aan hebben, en dit dan ook nog zonder blikken en blozen aan de media doorgeven. Op de een of andere manier nam de CDK dhr. John Jorritsma dit ei in ontvangst, in ruil voor de Sulveren Ljip Op donderdag 17 maart 2011, omstreeks 08:08 uur vond de 10 jarige Jelger Altenburg uit Oudehaske het eerste ei van de jeugd van Friesland onder de 13 jaar. Gedeputeerde Hans Konst nam dit ei in ontvangst. Jelger kreeg het sulveren polske uitgereikt, de prijs voor de jonge eierzoekers. Op woensdagavond 16 maart, om half zeven, vond Herre Gaastra uit de Hommerts het eerste ei van de nieuwe gemeente Sudwest Frieslan.

3 Hij overhandigde dit ei aan de burgemeester Hayo Apotheker Op vrijdag 18 maart 2011, omstreeks 13:23 uur vond Jappie de Vries het eerste ei van ons wachtgebied. Hij vond dit eitje onder Burgwerd. Na het melden en het vinden van het eerste ei ging hij weer terug naar de plek waar ook nog een ander kievitstel druk doende was met nestelwerkzaamheden. Na een kleine zit vond Jappie ook dit eitje. Hij bood dezelfde avond nog, mij als voorzitter het 1 e door hem gevonden ei aan en hij bood Yde de Boer, het tweede door hem gevonden eitje aan. Een prachtige gebeurtenis in onze ogen. Op zaterdag 19 maart 2011, omstreeks 14:45 uur vond de 11 jarige Willem van Abbema zijn eerste ei, ook onder Burgwerd. Dit eitje bood hij ook aan mij als voorzitter van onze wacht aan. Zoals gezegd zijn of gaan we weer beginnen met de bescherming activiteiten ten behoeve van de weidevogels. Zoals al gezegd is het jammer genoeg zo dat de traditie van het Friese kievitsei zoeken, omringd is door regels en voorschriften. Veel liefhebbers zijn om die reden afgehaakt en zijn dus ook verloren gegaan voor de nazorg. Het is een tijd dat mobiele telefoontjes voor het eizoeken belangrijker zijn dan de pols en de pet. Het is jammer genoeg niet anders. Alleen op deze manier hebben we een troef in handen om nog het veld in te kunnen, en te kunnen genieten van de roep van de kievit, grutto en tureluur. Alleen op deze manier hebben we kans nog een kievitsei te kunnen vinden. Ook nu weer waren er berichten over het feit dat er eier zoekers waren die nagenoeg de hele dag op een perceel land verbleven, waardoor de kieviten geen kans kregen een eitje te leggen, dan wel rustig te kunnen foerageren. Ik denk dat we daar in de toekomst ook wat over moeten nadenken. Voor het registreren van broedparen wordt de BPM tel methode belangrijker dan het vinden van legsels. Elk bezoek aan een legsel verhoogt immers de kans op predatie met vele procenten. Ook wordt aanbevolen eens bij de broer op de trekker te stappen. Vanuit de cabine van een trekker zie je nogal wat meer dan lopend door het veld. Bovendien vergroot dit de samenwerking tussen boer en nazorger.

4 2 Vaststellen agenda: De agenda kan zo vast worden gesteld? 3 Mededelingen: Er zijn geen mededelingen. 4 a Behandeling notulen vorige Nazorgvergadering. Nadat deze door de Voorzitter voor zijn gelezen, waren er geen op of aanmerkingen aan. 4 b Jappie de Vries en Willem van Abbema worden door de voorzitter naar voren geroepen. Jappie krijgt Wisselbeker van de wacht voor het vinden van zijn 1 e ei binnen ons wachtgebied, op vrijdag 18 maart en Willem van Abbema krijgt de wisselbeker voor de jeugd, voor het vinden van zijn 1 e ei binnen ons wachtgebied, op zaterdag 19 maart 2011.Beiden krijgen een glazen Kievit, als blijvend aandenken. 5 Pauza wordt verschoven. We gaan door: 6 Mededelingen van onze nazorgcoördinatoren: Philip de Vries deelt het volgende mede: Punten voor bij de notulen van de nazorgvergadering. Van de Nazorgcoördinator Veldwerk. Philip de vries. Van de Nazorgcoördinator Veldwerk. Hoe staat het ervoor met de werkgroep nazorg? Verslag over onderzoek naar weidevogelbescherming door Alterra en SOVON. Collectief beheerplan De greidhoeke. Beste nazorgers, Het lijkt misschien heel gewoon maar onze groep nazorgers vormt met haar leden de grootse werkgroep binnen onze wacht Hoe staat ons nazorggebied ervoor? Onze wacht heeft op dit moment 72 rayons, nazorg wordt verricht op 70 rayons door 106 nazorgers bij 114 boeren op rond 4310 ha. Een rayon zitten geen vogels en een ander rayon wil een veehouder geen nazorger meer toestaan. Gelukkig zijn op dit moment alle rayons van nazorgers voorzien. Het afgelopen seizoen kregen we er 3 rayons bij en 1 rayon is gesplitst. Wil je nazorg gaan doen? Mochten er mensen binnen onze wacht zijn die nazorg willen gaan doen, dan is het goed om zelf met een veehouder die niet bij onze wacht is aangesloten contact te leggen. We hebben namelijk geen rayons meer vrij. Graag zou ik dan de volgende gegevens ontvangen om alles te regelen voor een nazorgpas: Je naam, adres, mob.telefoonnummer, recente pasfoto, geboorte datum en een plattegrond van de landerijen waarop je nazorg gaat doen. ( Is te krijgen bij de veehouder). Vliegende brigade.

5 De vliegende brigade is er voor extra hand en spandiensten tijdens de nazorg die op zeer korte termijn gerealiseerd moeten worden. Deze club is aardig uitgedund en er zijn een aantal nieuwe leden toegevoegd. Mocht je nog belangstelling voor dit werk hebben dan kun je je aanmelden bij de Nazorgcoördinator Veldwerk of dhr W. Terra die de activiteiten van de Vliegende brigade coördineert. Je vindt de gegevens in deze jaargids. Verplichtingen als nazorger? Je nazorgpas en nazorgformulier moet tijdens de nazorgvergadering persoonlijk opgehaald worden. We gaan als bestuur niet meer mensen achterna bellen om hun papieren bij Eelco de Lange op te halen. Mensen die echt niet kunnen op die avond kunnen slechts op 1 andere avond tussen 19 en 21 uur hun papieren ophalen bij Eelco de Lange. Datum volgt op de uitnodiging voor de nazorgvergadering. Hierna vervalt je nazorgpas en kan er dus geen nazorg gedaan en dus het volgend jaar geen eieren gezocht worden. Het op tijd inleveren van je nazorgformulier. Als dit achterwege blijft volgt een waarschuwing en bij de tweede maal wordt de nazorgpas ingetrokken. Ook dit jaar waren er weer enkelen die niets ingeleverd hebben. Met deze mensen hebben we contact gehad. Het is van groot belang en verplicht om nazorggegevens aan te leveren bij Eelco de Lange. Hij moet de gegevens in een speciaal computerprogramma aanleveren bij de provincie. Als er door wat voor reden dan ook geen nazorg kan worden verricht meld dit dan zo snel mogelijk. Een vos in het rayon is geen reden om je nazorgformulier niet in te leveren, immers we zijn erg geïnteresseerd in predatie. Op tijd melden van een vos geeft ons de kans om maatregelen te nemen. Ook als je geen of weinig vogels in je rayon hebt is geen reden om de papiren niet in te leveren, vermeld dit dan en lever alles wel in. Deze verplichtingen komen misschien wat schoolmeester-achtig over maar het is elk jaar, mn voor Eelco de Lange, een forse tijdsinvestering om alle papieren bij de juiste personen te krijgen. Ook om alle gegevens op tijd en volledig bij de provincie aan te leveren. Wij leggen nu de verantwoordelijkheid hiervoor bij de nazorger. Even doorgeven: Elk jaar krijgen we van de prov. Fryslan een werkkaart van ons nazorg gebied. Ons nr is 013 Deze kaart is altijd aan verandering onderhevig; er worden stukken bebouwd of vervallen maar er komen ook stukken bij. Geef veranderingen even aan mij door zodat ik de kaarten en bestanden kan aanpassen. Het is straks mogelijk om zelf je rayon digitaal bij te houden op de website van de BFVW. Zij hebben toegezegd om nog dit jaar deze digitale kaart beschikbaar te stellen. Bij het ter perse gaan van onze jaargids was dit echter nog niet het geval. Website: Zoals ieder kan zien is deze totaal vernieuwd en interactief. We willen graag mooie foto s van de natuur, flora en fauna, eieren enz van jullie ontvangen. Deze kun je sturen naar de webmaster R. de Lange, zie onze website. Op de website is ook ons

6 wachtgebied digitaal beschikbaar maar dus niet geheel actueel, dit in afwachting van de digitale kaart van de BFVW. Als laatste wil ik ieder attenderen op de uitkomst van onderzoeken door SOVON om zo weinig mogelijk als nodig is, in de nazorgtijd, bij de nesten te komen. Veel nestbezoek/controle verhoogd de kans op predatie door zicht- en geurjagers aanzienlijk. Elk nestbezoek verhoogd het verloren gaan van de eieren met 15%, dus 6 keer bezoeken dan zal er waarschijnlijk niets van terecht komen. Mochten er problemen of vragen zijn in je rayon dan hoor ik het graag. Tot slot wens ik een ieder veel plezier met de nazorg en een goede samenwerking met boeren toe. Verslag Lezing over Weidevogels georganiseerd door Vogelwacht Koudum/Hemelum. Mmv Alterra en SOVON. De opdracht voor de onderzoeken van Alterra kwamen van LNV. Sprekers; 1. David Klein: van Alterra: effect van verhoging waterpeil op bodemleven en foerageersucces van de grutto. 2. Maya Roodbergen: van Alterra: Invloed van het voedselaanbod op het aantal vlugvliege kuikens van de grutto. 3. Wolf Theunissen: SOVON: bezoekeffect en nestbescherming bij weidevogels. Ad 1. Nut en noodzaak van hoogwaterpeil op beschikbaarheid van voedsel/ effect op de vegetatie/ effect op de maai- en weide datum. Bewezen is dat je vogels met een hoog waterpeil kunt manipuleren naar deze stukken land en dat de dichtheid van het aantal grutto s toeneemt. Feit is dat het voor de boer moeilijk in te passen is in zijn bedrijfsvoering. Het heeft geen duidelijk effect op het aantal regenwormen, wel op het aantal emelten. Zaak is om tijdig het waterpeil te verhogen daar het grondwater lange tijd nodig heeft om op peil te komen > dan 6 maanden. De indringingsweerstand van de bodem en de gevoeligheid hiervoor bij hoog waterpeil is duidelijk. Bij lage waterstand en droog weer kan de grutto moeilijk voedsel in de grond vinden: De regenwormen gaan dieper de grond in en de indringingsweerstand voor de gruttosnavel neem toe. De grutto vindt wel gemakkelijker emelten en eet deze waarschijnlijk ook meer dan gedacht. Ze zijn goed verteerbaar daar ze minder grond bevatten dan een regenwormen en ze zitten vlak onder de graszode. Conclusie: Grutto s trekken naar natte gebieden en zeker niet in de buurt van hoge bomen. De indringingsweerstand van de bodem is een graadmeter voor het foerageerhabitat van de weidevogels. Dus perceel nat houden. Hoge dichtheid van emelten op natte percelen, dus meer voedsel. Advies: Natte percelen, bloemrijk grasland waar voldoende voedsel is en ruimte voor kuikens.

7 Ad. 2 Invloed van voedselaanbod en aantal vliegvlugge kuikens. Het aantal grutto s tussen 1960 en 2010 is met 60% gedaald. Predatiebeheer alleen is onvoldoende. Er werd een proef gedaan met een aantal kuikens ( uit eieren uit de broedmachine en na een dag gevangen) op 4 verschillende percelen: Reservaat, Beheerland, dus boerenland beheerd op de oude manier, Intensief beheer, verreweg het meeste land. Hergroei, pas gemaaid land. De kuikens werden eerst in rennen goed gevoed en dan op omheinde stukken op de bovengenoemde percelen losgelaten en goed gecontroleerd op foerageergedrag en groei. Hier bij werd de vegetatiehoogte/ dichtheid, insectenleven/dichtheid bekeken. Conclusie; Groei van de kuiken het beste op beheerland>intensief>reservaat>hergroei. Meeste voedsel bij hoge vegetatie en groei het beste bij grotere insecten. Na het maaien is het complete insectenleven verstoord en grotendeels vernietigd. De geschiktheid van goede percelen neemt duidelijk af door bebouwing en intensieve landbouw. Ad. 3. Bezoekeffect van nesten doet de overlevingskans van de eieren met 15% dalen, dus zes keer bezoeken blijft geen ei over. Dit verschilt wel per gebied maar vast staat dat nestbezoek tot een minimum beperkt moet blijven. Gewone predatie is verantwoordelijk voor 25% van de uitval maar gaat met sprongen omhoog bij veel nestbezoek door de nazorgers. Het beste is om de nesten vlak voor de landbouwslag op te zoeken. Uit tellingen blijkt ook dat nazorgers die vaak bij de nesten langs gaan veel uitval melden. Nog beter is om helemaal niet op percelen te komen en zeker als het niet nodig is bijv. op maïsland. De BMP methode is dan voldoende. Feit is dat zonder nazorg bij een maai landbouwslag geen ei gespaard blijft, dus nazorg loont zeker maar met mate en inzicht. Hier geldt ook dat het contact boer en nazorger van levensbelang voor de weidevogel is. Je moet je afvragen het strooien van kunst mest wel de nesten moet markeren. Dit kost misschien een paar nestjes maar alles markeren kan meer schade aanrichten. Boeren en nazorgers Collectief Beheerplan De Greidhoeke. Deelgebied Bolsward. Vanavond komt dhr W vd Werf en Hettinga op onze vergadering uitleg geven over het collectief beheerplan bij een aantal veehouders die bij onze wacht zijn aangesloten. Voor vragen kunnen jullie terecht bij deze heren. Hier is goed gebruik van gemaakt en alle vragen zijn beantwoord. Dhr v d Werf zegt toe dat datgene wat van de nazorger wordt verwacht nog schriftelijk wordt toegestuurd en dat wij dit doorsturen naar desbetreffende nazorgers of dat dit op de website wordt gezet. Over de hoogte van de vergoeding die wij als wacht ontvangen gaat het bestuur nog overleggen en dit verder met ANV De greidhoeke regelen.

8 Het plan omvat de volgende rayons, veehouders en nazorgers. Deze nazorgers hebben intussen alleen bericht gehad en speciaal uitgenodigd voor deze avond. Rayon nr. 3: R.O. Stoelinga, De Domp 1, 8701 LC Bolsward. 6 Fr. Kroontje, Stadsstreng 13, 8701 GA Bolsward. H. N. Brandsma, Ugoclooster 1, 8701 PS Bolsward. R. Terwisscha van Scheltinga, Ugoclooster 4, 8701 PS Bolsward. Sj. Galema, Kloosterweg 21, 8741 KB Hartwerd. Rayon nr. 4: A. Nagel, Barber Yntjesstraat 28, 8701 XW Bolsward. + rayon nr R.H. Jongbloed, Sparrenburg 4, 8702 AJ Bolsward. Mts Hettinga -Jellesma, Snekerweg 1, 8701 PZ Bolsward. M. Abma, It Soal 1, 8701 LJ Bolsward Joh. Abma, Ridderdijk 8, 8741 KE Hartwerd. Rayon nr. 17: Chr. Noordhuis, De Dammen 74, 8701 ZT Bolsward. 5 W. A. Palstra, Titardusstraat 3, 8701 AB Bolsward. + rayon nr 11 G. de Lange, Ugoklooster 2, 8701 PS Bolsward. L. Palstra, Gravenburg 4, 8702 BC Bolsward. Fam. M.Abma, It Soal 1, 8701 LJ Bolsward. Joh. Abma, Ridderdijk 8, 8741 KE Hartwerd. H. N. Brandsma, Ugoclooster 1, 8701 PS Bolsward. Sj. Galema-Elshof, Kloosterweg 21, 8741 KB Hartwerd. Rayon nr. 60: P.J. v.d. Werf, Marienpoort 17, 8701 XX Bolsward. + rayon nr Th. De Boer, Kerkstraat 59, 8701 HR Bolsward. K. Abma, Kloosterweg 12, 8741 KB Hartwerd. Volgens beheerplan hier Boeren: Bouma-Spijkstra. Rayon nr. 59: L. Okkema, Kloosterweg 6, 8742 KV Burgwerd, + rayon J. Galema, Kloosterweg 9, 8742 KV Burgwerd. Wsch Mts Galema-Hettinga deels land van R 36 Rayon nr. 36: G. Albada, Dr. P.J. Hoedemakerstrjitte 10, 8771 SH Nijland, 3 F. Bouwstra, Oldeclooster 8, 8741 KC Hartwerd. C.J. Wiersma, Oldeclooster 10, 8741 KC Hartwerd. Rayon nr. 68 B. Bakker, de Berchein 10, 8702 CV, Bolsward. 3 W.J. Bakker, de Gear 23, 8701 LZ, Bolsward.

9 MTS. Hiemstra, Kloosterweg 2 A, 8742 KH Burgwerd. Rayon nr. 15: Mevr. A.v.d.Wagen, Eikenburg 18, 8702 AT Bolsward. 2 A. Boschma, Kloosterweg 2, 8742 KV Burgwerd. Rayon nr. 36: G. Albada, Dr. P.J. Hoedemakerstrjitte 10, 8771 SH Nijland, 3 F. Bouwstra, Oldeclooster 8, 8741 KC Hartwerd. C.J. Wiersma, Oldeclooster 10, 8741 KC Hartwerd. Rayon nr. 61: J.v.d. Wal, De Swan 17, 8702CL Bolsward. 2 Mts. A. A. en Y. de Boer, Kloosterweg KV Burgwerd. Rayon 16 en 61 hierin 2 stukken land voor beheer-aanvraag boer Andela die deze stukken gebruikt. Rayon nr. 16: H. Nauta, Sch. á Bolswertstraat 14, 8701 CC Bolsward. 6 P. Nauta,,,,,,, 14, 8701 CC Bolsward. L. Okkema, Kloosterweg 6, 8742 KV Burgwerd.+ rayon nr. 59. Mts. Hiemstra, Kloosterweg 2 A, 8742 KH Burgwerd. Mts. De Boer, Kloosterweg 5, 8742 KV Burgwerd. Nog een boer Hierna doet Eelco de Lange verslag van en geeft onderwijs aan ons over hoe om te gaan met het invullen van de nazorgformulieren. We hebben allemaal een password en een code, dus we kunnen allemaal in het systeem komen. We moeten vanaf nu onze eigen boontjes doppen. Per nazorgbeurt is het handig om de aangetroffen gegevens op het land, meteen te verwerken op de computer. Eelco heeft het vorige week door zijn strot gedrukt gekregen, en hij druk de informatie, met behulp van een diapresentie ons door de strot. Het op een goede manier invullen van de nazorgformulieren, wordt voor ons nog een hele kluif. 7 Actualiteiten zoals predatie, mag niet meer met behulp van de lichtbak worden gejaagd op de Vos, kunnen worden besproken. Uitgebreid onderzoek van predatie na nestbezoek enz. Dit punt wordt ter kennisgeving aangenomen. 8 Uitreiking spelden voor personen die 25 jaar of langer nazorg doen. Volgens onze administratie blijkt G.W. van der Zee, 25 jaar als actieve nazorger dienst te hebben gedaan. Hij is niet op de vergadering aanwezig. De speld van verdienste wordt thuis door de voorzitter aan hem uitgereikt. Graag naar voren. Ze krijgen een speld van verdienste. 9 Van ons nazorg gebied zijn 10 rayons komen te liggen in het Beheersplan

10 Greidhoeke. Hier wordt nazorg gepleegd door 19 van onze nazorgers die allen persoonlijk een brief toegestuurd hebben gekregen, zeker op deze nazorgavond aanwezig te zijn. Omstreeks 21:00 uur, gaven de heren van de Greidhoeke, voorlichting omtrent de werkwijze van nazorgen in dit Beheersplan. Van der Werf werd gevraagd of hij dit poraatje ook digitaal had. Dit was niet het geval maar hij beloofde mij dit praatje digitaal aan te leveren. Dit kunnen we dan weer op onze site plaatsen. 10 Na ieder te hebben bedankt voor zijn inbreng in deze vergadering en zijn aanwezigheid bij deze vergadering, wenst de voorzitter een ieder wel thuis. NB. Het bestuur maakt u op het volgende attent: De nazorgpassen, de nazorgformulieren, de jaargidsen alsmede het formulier zwaluw telling, welke niet tijdens deze vergadering zijn afgehaald, kunnen nadien worden afgehaald bij Eelco de Lange, De Ljip2 te Bolsward. De Nazorgformulieren alsmede de door u ingevulde bijlage, dienen voor 1 augustus bij Eelco de Lange, te worden ingeleverd. Uitreiking nazorgformulier met bijgevoegd het jaarverslag 2010, en het formulier voor de telling van de zwaluwen, worden aan u bij binnenkomst uitgereikt.

Vogelwacht Bolsward e.o.

Vogelwacht Bolsward e.o. e.o. Notulen Algemene Leden/jaar Vergadering, gehouden op maandagavond 29 februari 2016 In Hotel de Wijnberg te Bolsward. Aanvang 19.30 uur. 1. De voorzitter opent de vergadering met de verwelkoming van

Nadere informatie

b. De secretaris zorgt voor het bijhouden van de leden- en donateurlijst.

b. De secretaris zorgt voor het bijhouden van de leden- en donateurlijst. H U I S H O U D E L I J K R E G L E M E N T. B E S T U U R. Artikel 1: a. De leiding van de Vogelwacht Bolsward e.o., hierna te noemen Vogelwacht, is opgedragen aan het Dagelijks Bestuur, overeenkomstig

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

21 januari 2014 overleg met. Vogelwachten en A.N.V De Súdwesthoeke. Plaats : Dorpshuis It Swaeigat It Heidenskip

21 januari 2014 overleg met. Vogelwachten en A.N.V De Súdwesthoeke. Plaats : Dorpshuis It Swaeigat It Heidenskip 21 januari 2014 overleg met Vogelwachten en A.N.V De Súdwesthoeke Plaats : Dorpshuis It Swaeigat It Heidenskip Werkgebied van A.N.V De Súdwesthoeke Groot ongeveer 15000 hectare 1 Warns 2 De Noardermar

Nadere informatie

Vogelwacht Bolsward e.o. opgericht 28 februari 1947

Vogelwacht Bolsward e.o. opgericht 28 februari 1947 e.o. Notulen Algemene Leden/Jaarvergadering, gehouden op maandagavond 24 februari 2014 in Hotel De Wijnberg te Bolsward. Aanvang 19:30 uur. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering met de begroeting

Nadere informatie

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld Landbouwkundige situatie vroeger en nu Weidevogelnieuws Het Zoelense en Rijswijkse Veld vind je in het meest westelijke deel van het werkgebied van onze VANL. De bodem bestaat er overwegend uit laaggelegen

Nadere informatie

Weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede. Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van 2010

Weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede. Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van 2010 Weidevogelbescherming 2010 Spaarndam/Haarlemmerliede Martin Ikelaar In dit artikel gaan we in op de activiteiten van de vrijwilligers weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van

Nadere informatie

Weidevogelrapport 2017

Weidevogelrapport 2017 Weidevogelrapport 2017 Inhoudsopgave. Klik op de link om naar de pagina te gaan Voorwoord 3 Inleiding 4 De Ontginning 5 ParelPostma 7 Oldetrijne Zuid 8 Oldetrijne Noord 10 Gracht 11 Langelille 12 Lindedijk

Nadere informatie

WAARNEMEN REGISTREREN ANALYSEREN COMMUNICEREN/RAPPORTEREN. Aad van Paassen, Landschapsbeheer Nederland/LandschappenNL

WAARNEMEN REGISTREREN ANALYSEREN COMMUNICEREN/RAPPORTEREN. Aad van Paassen, Landschapsbeheer Nederland/LandschappenNL BROEDEN OP WEIDEVOGELDATA VAN WAARNEMEN TOT REGISTREREN TOT ANALYSEREN TOT COMMUNICEREN/RAPPORTEREN Aad van Paassen, Landschapsbeheer Nederland/LandschappenNL VAN WAARNEMEN TOT REGISTREREN TOT ANALYSEREN

Nadere informatie

Bezoekeffecten en nestbescherming bij weidevogels. Paul Goedhart Wolf Teunissen Hans Schekkerman Maja Roodbergen

Bezoekeffecten en nestbescherming bij weidevogels. Paul Goedhart Wolf Teunissen Hans Schekkerman Maja Roodbergen Bezoekeffecten en nestbescherming bij weidevogels Paul Goedhart Wolf Teunissen Hans Schekkerman Maja Roodbergen Aantalveranderingen 200 180 160 140 Index 120 100 80 60 40 20 1960 1970 1980 1990 2000 2010

Nadere informatie

Nummer 2, maart Zomertijd!

Nummer 2, maart Zomertijd! Zomertijd! Nummer 2, maart 2017 Het is voorjaar, de natuur gaat letterlijk open, speenkruid en bosanemoon bloeien volop bij ons langs de oprijlaan. Een hele mooie tijd voor een ieder en niet te vergeten

Nadere informatie

Weidevogelpact Midden-Delfland

Weidevogelpact Midden-Delfland Weidevogelpact Midden-Delfland Midden-Delfland is van oudsher een goed weidevogelgebied. Maar ook in dit open veenweidegebied is het aantal weidevogels fors afgenomen: de populaties grutto, kievit en tureluur

Nadere informatie

Terugkijken op De wondere wereld van de weidevogels!

Terugkijken op De wondere wereld van de weidevogels! Programma: 09.30 uur Inloop 10.00 uur Opening door Arjan Vriend, directeur Stichting Landschapsbeheer Gelderland 10.10 uur Resultaten en ontwikkelingen in de vrijwillige boerenlandvogelbescherming in Gelderland

Nadere informatie

Aantal gevonden legsels in 2008

Aantal gevonden legsels in 2008 10 1 Broedpaaraantallen 2. Reproductie Na terugkomst van weidevogels in hun broedgebied vormen zich paren en kiezen de vogels een plek om te gaan broeden: de vestiging. Daarna komen twee belangrijke reproductiefasen:

Nadere informatie

Weidevogelbeheer 2016

Weidevogelbeheer 2016 Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 Versie 1.5, 1 Oktober 2015 (Wijzigingen voorbehouden) 1 Grasland met rustperiode - De beheereenheid is ten minste 0,5 hectare groot. - Cumulatie

Nadere informatie

De kern ligt bij plasdras

De kern ligt bij plasdras 7-3-2014 Inleiding presentatie Weidevogelbeheer Vereniging Noardlike Fryske Wâlden Weidevogelaantallen 2009-2012 Plasdras voor meer weidevogels Netwerken voor vitale populaties De kern ligt bij plasdras

Nadere informatie

Vogelwacht Bolsward e.o, opgericht 28 februari 1947, aangesloten bij de BFVW. Aantal leden 405 en rond de 30 jeugdleden.

Vogelwacht Bolsward e.o, opgericht 28 februari 1947, aangesloten bij de BFVW. Aantal leden 405 en rond de 30 jeugdleden. Vogelwacht Bolsward e.o, opgericht 28 februari 1947, aangesloten bij de BFVW. Aantal leden 405 en rond de 30 jeugdleden. Bestuur: Voorzitter: J.D. Kienstra, Nanne Reijnstraat 27, 8701 CG Bolsward. Tel:06-50623445

Nadere informatie

Onderdeel Jaarverslag 2015

Onderdeel Jaarverslag 2015 Onderdeel Jaarverslag 2015 IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid Afdeling De Ronde Venen & Uithoorn p.a. NME-centrum De Woudreus Pieter Joostenlaan 28a 3648 XR Wilnis ivnrvu@online.nl www.ivn/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn

Nadere informatie

Terugblik op 2014 Resultaten Programma startdag vrijwillige weidevogelbescherming

Terugblik op 2014 Resultaten Programma startdag vrijwillige weidevogelbescherming Programma startdag vrijwillige weidevogelbescherming Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl 10.00 uur Opening door Arjan Vriend, directeur Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Nadere informatie

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214 Er is goed nieuws en er is slecht nieuws WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214: ER IS GOED NIEUWS EN ER IS SLECHT NIEUWS Sinds 211 telt DNatuur voor ANV Lopikerwaard hoeveel Grutto

Nadere informatie

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Collectief Veluwe Beeld: Shutterstock Datum: 15-11-2017 In opdracht van De agrarische collectieven Gelderland 1 Polder Oosterwolde Delen van de polder Oosterwolde

Nadere informatie

Fig. 4.3a. Dichtheden weidevogels in het reservaatsgebied Giethoorn-Wanneperveen 1987-2010 (229 ha)

Fig. 4.3a. Dichtheden weidevogels in het reservaatsgebied Giethoorn-Wanneperveen 1987-2010 (229 ha) Lichte groei weidevogelstand Giethoorn-Wanneperveen in 2010 Obe Brandsma De belangrijkste resultaten samengevat: Het onderzoeksgebied Giethoorn-Wanneperveen (229 ha) is één van de weinige gebieden in Nederland

Nadere informatie

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland Naar een goed weidevogelbeheer Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland 1 Even iets over Vogelbescherming o Opgericht 1899 o C. 140.000 leden o C. 65 werknemers

Nadere informatie

Argumenten waarom it ljipaaisykjen van groot ecologisch en maatschappelijk belang is

Argumenten waarom it ljipaaisykjen van groot ecologisch en maatschappelijk belang is Argumenten waarom it ljipaaisykjen van groot ecologisch en maatschappelijk belang is Het is bijzonder onverstandig om te stoppen met it ljipaaisykjen. Daar ligt een aantal factoren aan ten grondslag. Belangrijk

Nadere informatie

NAAR EEN HOGER UITKOMSTPERCENTAGE VAN WEIDEVOGELLEGSELS Henk Bulder Stichting Weidevogelbescherming De Monden, september 2010

NAAR EEN HOGER UITKOMSTPERCENTAGE VAN WEIDEVOGELLEGSELS Henk Bulder Stichting Weidevogelbescherming De Monden, september 2010 NAAR EEN HOGER UITKOMSTPERCENTAGE VAN WEIDEVOGELLEGSELS Henk Bulder Stichting Weidevogelbescherming De Monden, september 2010 Zoals uit eigen onderzoek is gebleken, werkt de traditionele methode van weidevogelbescherming

Nadere informatie

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL WEIDEVOGELS RESULTATEN 211 TOTAAL A. Weidevogelmeetnet Overijssel van 1994 tot en met 211 Het gaat nog steeds niet goed met de weidevogels. De al jarenlang neerwaartse trend blijft doorgaan. Positief is

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND 2012 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel 0 1 1. Weersverloop voorjaar 2012 Het voorjaar van 2012 was zacht

Nadere informatie

Provinciale jaaravond weidevogelbescherming

Provinciale jaaravond weidevogelbescherming Provinciale jaaravond weidevogelbescherming 20:00 Welkomstwoord Jan Baan, Brabants Landschap 20:10 Uitreiking oorkonde Initiatief van het jaar Johan van den Hout, Gedeputeerde ecologie & handhaving 20:25

Nadere informatie

Weidevogelbeheer 2016

Weidevogelbeheer 2016 Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 16 februari 2015 (Wijzigingen voorbehouden) 1 Grasland met rustperiode - De beheereenheid is ten minste 0,5 hectare groot. - Cumulatie met alle

Nadere informatie

Weidevogelrapport december 2016

Weidevogelrapport december 2016 Weidevogelrapport 2016 december 2016 Foto op het voorblad: nest met kievitseieren (Afke Kester) www.vanlweststellingwerf.nl 2 Inhoudsopgave. Inhoudsopgave.... 3 Voorwoord... 3 Inleiding... 4 De Ontginning

Nadere informatie

Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012. Staphorsterveld

Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012. Staphorsterveld Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012 Staphorsterveld 1 Contactgegevens Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten Postweg 2, 7951 KT Staphorst T: 06-55556812 E: info@anvhorstenmaten.nl I: www.anvhorstenmaten.nl

Nadere informatie

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag.

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag. 1 xxxx 2 3 - - - xxxx Woord vooraf Op de cover van dit jaarverslag staat een grutto, een mannetje. De kans is groot dat het legsel van zijn vrouwtje is beschermd door vrijwillige weidevogelbeschermers.

Nadere informatie

Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Attie F. Bos Pim Vugteveen

Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Attie F. Bos Pim Vugteveen Rijksuniversiteit Groningen Wetenschapswinkel Biologie Rapport 67 Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Een literatuuronderzoek naar de rol van kraaiachtigen als predator en de invloed daarvan

Nadere informatie

Nieuwsbrief algemeen

Nieuwsbrief algemeen Nieuwsbrief algemeen 207. Terugblik 20 Leden In 20 telde de vereniging 2 leden, waaronder vrijwilligers en praktiserende veehouders. De weidevogelpas: Om zich te kunnen legitimeren als door de Vereniging

Nadere informatie

Start avond Weidevogelbescherming Montfoort Linschoten

Start avond Weidevogelbescherming Montfoort Linschoten Start avond 2015 Weidevogelbescherming Montfoort Linschoten Indeling avond Opening door de voorzitter Verslag jaarvergadering 2014 Kort verslag verloop 2014 Financieel verslag 2014 / begroting 2015 Zoekresultaten

Nadere informatie

Kansen voor de kievit?

Kansen voor de kievit? Kansen voor de kievit? Maatregelen voor de kievit op bouwlandpercelen Weidevogelwerkgroep VANL TCW ca. 100 vrijwilligers Ca. 110 bedrijven Geldermalsen: 67 ha gras, 30 ha bouwland Buren-Culemborg: 661

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND 2013 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel en erfvogels 0 Inhoudsopgave 1. Weersverloop voorjaar 2013 2 2.

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2016 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

Beheerevaluatie 2018 weidevogels

Beheerevaluatie 2018 weidevogels Beheerevaluatie 2018 weidevogels Auteur Opdrachtgever Status Stichting Landschapsbeheer Gelderland VALA Definitieve versie Datum 06-11-2018 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding... 3 3 Beltrumse

Nadere informatie

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Aanvang: 20.00 uur Locatie:Café-restaurant de Vriendschap te Wadway 1) Opening door de voorzitter Klaas-Wim opent de vergadering en heet iedereen welkom.

Nadere informatie

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017

Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Weidevogelbeheerevaluatie Gelderland 2017 Collectief Rivierenland Beeld: Shutterstock Datum: 15-11-2017 In opdracht van De agrarische collectieven Gelderland 1 Duivense broek Een deel van het Duivense

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

Agrarisch Natuurbeheer: wat kost het, wat levert het op, hoe kan het beter? David Kleijn

Agrarisch Natuurbeheer: wat kost het, wat levert het op, hoe kan het beter? David Kleijn Agrarisch Natuurbeheer: wat kost het, wat levert het op, hoe kan het beter? David Kleijn Landbouwgebied Productie van voedsel en grondstoffen Natuur op boerenland Intensivering van landbouw Agrarisch natuurbeheer

Nadere informatie

Wormenland en vliegjesland. Voedselaanbod voor grutto s en gruttojongen

Wormenland en vliegjesland. Voedselaanbod voor grutto s en gruttojongen Wormenland en vliegjesland Voedselaanbod voor grutto s en gruttojongen april 2006 Waarom de grutto? De grutto is een kwetsbare vogelsoort waarvan net als van andere vogelsoorten de aantallen achteruitgaat

Nadere informatie

Kievitonderzoek Landschap Noord-Holland 2016/2017

Kievitonderzoek Landschap Noord-Holland 2016/2017 Kievitonderzoek Landschap Noord-Holland 2016/2017 Wat onderzochten we precies? Verbetert het broedbiotoop van kieviten door kleinschalige maatregelen? Waarom willen we dat weten? Territoria van kievit

Nadere informatie

Weidevogels Lopikerwaard

Weidevogels Lopikerwaard Weidevogels Lopikerwaard Leo Kramer en Arjan van Duijvenboden Weidevogelbescherming is moeilijk. Weidevogels zijn divers, slecht te sturen, niet op te sluiten in reservaten en ze broeden ook nog eens in

Nadere informatie

Werkgroep Vrijwillige Weidevogelbescherming Randmeerkust

Werkgroep Vrijwillige Weidevogelbescherming Randmeerkust Jaarverslag 2017 Werkgroep Vrijwillige Weidevogelbescherming Randmeerkust Flip Nijhoff Juli 2017 www.weidevogelbeschermingrandmeerkust.nl 1 Inhoud Blz. 1 Inleiding 3 2 Werkgebied 3 3 Uitvoering 2017 4

Nadere informatie

GEVONDEN EIEREN. Behoorlijke daling aantal broedparen kievit

GEVONDEN EIEREN. Behoorlijke daling aantal broedparen kievit 5. DE WEIDEVOGELRESULTATEN PER AFDELING Afdeling Fleringen : BROEDPAREN Kievit 52 38 51 27 172 >96 >79 >43 19 15 Grutto 5 5 2 2 8 7 >4 4-1 Scholekster 8 8 5 5 13 13 2 10 2 1 Wulp 2 2 1 2-7 - 3 1 1 Tureluur

Nadere informatie

Notulen ledenvergadering vrijdag in de Treemter Balk

Notulen ledenvergadering vrijdag in de Treemter Balk Notulen ledenvergadering vrijdag 16-03-2018 in de Treemter Balk Aanwezig deze avond: 5 bestuursleden en 9 leden. Afwezig met kennisgeving de heren J. Bruinsma, H. Keuning, M. Schram en O. Schram. 1. Opening

Nadere informatie

Vrijwillige Weidevogelbescherming Gelderland Jaarverslag 2012

Vrijwillige Weidevogelbescherming Gelderland Jaarverslag 2012 Vrijwillige Weidevogelbescherming Gelderland Jaarverslag 2012 Inleiding Weidevogels dragen bij aan de identiteit van het agrarisch cultuurlandschap in Gelderland. We streven naar ruimte voor plant en dier

Nadere informatie

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT rapportnr. 2017.2529

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

Organisatie: Vogelwacht Bolsward e.o, opgericht 28 februari 1947, aangesloten bij de BFVW. Aantal leden 388 en rond de 30 jeugdleden.

Organisatie: Vogelwacht Bolsward e.o, opgericht 28 februari 1947, aangesloten bij de BFVW. Aantal leden 388 en rond de 30 jeugdleden. Inhoudsopgave Organisatie: 3 Van de Redactie, van het Bestuur. 4 Beste veehouders en loonwerkers. 5 Van de voorzitter. 6 Afscheid van bestuurslid Eelco de Lange. 9 Resultaten nestkasten 2012. 10 Broedresultaten

Nadere informatie

Opdracht Nederlands Verslag leggen en interpreteren

Opdracht Nederlands Verslag leggen en interpreteren Opdracht Nederlands Verslag leggen en interpr Opdracht door een scholier 778 woorden 8 maart 2005 3 17 keer beoordeeld Vak Nederlands Verslag leggen en Interpr Opdr. 1 1. - Het taalgebruik - Bronnen van

Nadere informatie

Weidevogelrapport 2012

Weidevogelrapport 2012 Weidevogelrapport 2012 november 2012 Tureluur Alle foto s zijn op 16 mei 2012 tijdens de excursie voor de schooljeugd in Oldelamer en op 29 mei 2012 tijdens de excursie naar de familie Pelleboer in Mastenbroek

Nadere informatie

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment Greppel plas dras op Texel Resultaten van een driejarig experiment ANLV De Lieuw Texel Siebold van Breukelen September 2015 ANLV De Lieuw Texel - Ottersaat 5-1792 CC Oudeschild - tel 0222 314072 -E mail

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

MISSIE VAN LANDSCHAPPENNL WAAROM BEHEER MONITOREN? WAT IS EEN BTS-TELLING? WAARUIT BESTAAT BEHEERMONITORING?

MISSIE VAN LANDSCHAPPENNL WAAROM BEHEER MONITOREN? WAT IS EEN BTS-TELLING? WAARUIT BESTAAT BEHEERMONITORING? MISSIE VAN LANDSCHAPPENNL 3.4 Broedsucces van de grutto in stoplichttermen Workshopspreker: Aad van Paassen LandschappenNL Het faciliteren en ondersteunen van de provinciale organisaties door bovenprovinciaal

Nadere informatie

Acht jaar maatregelen ter bescherming van grutto, wulp en tureluur op graslandpercelen

Acht jaar maatregelen ter bescherming van grutto, wulp en tureluur op graslandpercelen Eindrapportage Regeling Rustzones voor kritische weidevogels Periode 2008-2015 Acht jaar maatregelen ter bescherming van grutto, wulp en tureluur op graslandpercelen Jochem Sloothaak & Annette den Hollander

Nadere informatie

Voorlichtingsavonden SNL Fryslan Vragen en antwoorden

Voorlichtingsavonden SNL Fryslan Vragen en antwoorden Voorlichtingsavonden SNL Fryslan Vragen en antwoorden 1. Ik heb in 2007 subsidie aangevraagd, moet ik nu opnieuw aanvragen? Antwoord: U kan overstappen per 1 januari, maar dat hoeft niet. 2. Mijn contracten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2015 VOGELWACHT HARLINGEN-KIMSWERD

NIEUWSBRIEF 2015 VOGELWACHT HARLINGEN-KIMSWERD NIEUWSBRIEF 2015 VOGELWACHT HARLINGEN-KIMSWERD Beste leden, Zoals gebruikelijk krijgt u hierbij weer de nieuwsbrief van onze vogelwacht. Wij zijn nog steeds op een goede manier actief in ons gebied. Toch

Nadere informatie

Weidevogels en predatie. Wolf Teunissen Paul Goedhart Hans Schekkerman Maja Roodbergen

Weidevogels en predatie. Wolf Teunissen Paul Goedhart Hans Schekkerman Maja Roodbergen Weidevogels en predatie Wolf Teunissen Paul Goedhart Hans Schekkerman Maja Roodbergen kievit grutto tureluur wulp watersnip kemphaan scholekster slobeend krakeend kuifeend zomertaling tafeleend wintertaling

Nadere informatie

Kansen voor behoud van weidevogels bijna alleen nog mogelijk in beheergebieden

Kansen voor behoud van weidevogels bijna alleen nog mogelijk in beheergebieden RESULTATEN WEIDEVOGELS PER SOORT Kansen voor behoud van weidevogels bijna alleen nog mogelijk in beheergebieden De broedresultaten van en van alle voorgaande jaren laten zien dat de weidevogels niet of

Nadere informatie

Het belang van kruidenrijk grasland voor de Grutto Grutto-onderzoek Rijksuniversiteit Groningen

Het belang van kruidenrijk grasland voor de Grutto Grutto-onderzoek Rijksuniversiteit Groningen Het belang van kruidenrijk grasland voor de Grutto Grutto-onderzoek Rijksuniversiteit Groningen Krijn Trimbos Projectleider weidevogelbeheer Landschap Noord Holland Langjarig Demografisch Onderzoek = Burgerlijke

Nadere informatie

Talmastraat 1, 7021 AT Zelhem Tel

Talmastraat 1, 7021 AT Zelhem Tel Nieuwsbrief 7 24 november 2016 Aan alle ouders / verzorgers, De inhoud van deze Nieuwsbrief Ouderpanel Maandviering groep 6 Power-training Sinterklaas Schoentje zetten Voorleesavondje Read Shop Sinterklaas

Nadere informatie

De heren Riet (CDA) en Nederhof (Beter voor Dordt)

De heren Riet (CDA) en Nederhof (Beter voor Dordt) Notulen vergadering algemeen bestuur Sportraad Datum: Aanwezig: Afwezig: Tevens aanwezig: 11 oktober 2010 25 leden volgens de getekende presentielijst (voorzitter: de heer Driesprong); de heer Van der

Nadere informatie

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2019

Examendraaiboek voor leerlingen EINDEXAMEN 2019 dinsdag 16 april Jullie krijgen je cijferlijst. Je moet deze lijst goed controleren. Als alle cijfers en de andere gegevens in orde zijn en zet je je handtekening eronder en levert de cijferlijst in bij

Nadere informatie

Agenda. Contact April 2017

Agenda. Contact April 2017 April 2017 April 2017 Het is weer eind maart geweest en de klok is weer een uur vooruit. Voor de meeste kinderen is dit even wennen, eerder op bed is vooral het probleem. En dan de volgende ochtend nog

Nadere informatie

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers.

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers. Van: Danny Eijsackers [mailto:d.eijsackers@milieufederatie.nl] Verzonden: woensdag 10 mei 2017 14:58 Aan: Statengriffie Onderwerp: Bijeenkomst boerenlandvogels Beste Randy, Hierbij stuur ik je 2 documenten

Nadere informatie

Voortgangsrapportage ANLb Collectief Eemland

Voortgangsrapportage ANLb Collectief Eemland Voortgangsrapportage ANLb 2017 Collectief Eemland 1. Hoe is het afgelopen beheerjaar verlopen (beschrijving per leefgebied en/of deelgebied)? Aandachtspunten per leefgebied Open Grasland, Droge Dooradering,

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Hasselbraam

Nieuwsbrief De Hasselbraam Nieuwsbrief De Hasselbraam nr. 1 30 augustus 2017 Agenda Uitgelicht 1 sept. Groep 2 vrij Schoolfotograaf Lees verder 5 sept. Nieuwjaarsreceptie Oproep Klassenouder Lees verder Stemmen op het Kinderparlement

Nadere informatie

Hoe kunt u meedoen? Help

Hoe kunt u meedoen? Help Agrariërs Weidevogelwerkgroepen snest Gemeenten Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost, Weidevogelwerkgroep Binnenveld-West, de initiatiefnemers van het Weidevogelplan WERV-gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen

Nadere informatie

Beheerevaluatie 2018 weidevogels

Beheerevaluatie 2018 weidevogels Beheerevaluatie 2018 weidevogels Auteur Opdrachtgever Status Stichting Landschapsbeheer Gelderland Collectief Veluwe Definitief Datum 11-12-2018 Inhoud 1 Inleiding... 4 2 Polder Oosterwolde... 5 2.1 Gegevens

Nadere informatie

September 2018 Schooljaar Nieuwe gezichten. Nieuwe leerlingen. Verkeersbeleid Privacy

September 2018 Schooljaar Nieuwe gezichten. Nieuwe leerlingen. Verkeersbeleid Privacy September 2018 Schooljaar 2018-2019. We hopen dat iedereen een fijne zomervakantie gehad heeft. Maandag 3 september openen de schooldeuren weer voor een nieuw schooljaar. Uiteraard mogen ouders s ochtends

Nadere informatie

weidevogelbeheer 2013 in ha

weidevogelbeheer 2013 in ha Weidevogelbalans Hierbij de Weidevogelbalans met een overzicht van zoveel mogelijk basisgetallen over de weidevogels en het weidevogelbeheer binnen onze ANV De Súdwesthoeke. Deze verkorte versie laat de

Nadere informatie

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE Weidevogelgroepen zijn voor de bedreigde Nederlandse weidevogels ontzettend belangrijk. Zonder hen

Nadere informatie

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen Notulen Aanwezige bestuursleden: Edwin Ruijgrok (voorzitter) Jan Bönker (secretaris) Bert Brals (penningmeester) Frank Willems (seniorenzaken) Frank Oud (wedstrijdsecretaris) Steven ten Brink (selectiezaken)

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELS EN ERFVOGELS AMSTELLAND 2014

JAARVERSLAG WEIDEVOGELS EN ERFVOGELS AMSTELLAND 2014 JAARVERSLAG WEIDEVOGELS EN ERFVOGELS AMSTELLAND 2014 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel 0 1 Inhoudsopgave 1. Weersverloop voorjaar 2014 2 2. Vinddata

Nadere informatie

EemlandE. Weidevogelland

EemlandE. Weidevogelland EemlandE Weidevogelland Completering Natuurgebied 2001 1 Samen het verschil maken Robuust Uitgifte Gronden NM u Onder voorwaarden u Aan lokale agrariërs u Deelname agrarisch natuurbeheer op bedrijf u Op

Nadere informatie

Er zijn drie tellingen waaraan u mee kunt doen. Deze tellingen staan los van elkaar dus u kunt zelf bepalen aan welke tellingen u mee wilt doen.

Er zijn drie tellingen waaraan u mee kunt doen. Deze tellingen staan los van elkaar dus u kunt zelf bepalen aan welke tellingen u mee wilt doen. Handleiding tellingen Er zijn drie tellingen waaraan u mee kunt doen. Deze tellingen staan los van elkaar dus u kunt zelf bepalen aan welke tellingen u mee wilt doen. Als er onduidelijkheden zijn over

Nadere informatie

Weide vogel balans 2010

Weide vogel balans 2010 Weide vogel balans 2010 B Weide vogel balans 2010 Inhoud Inleiding 3 1. Broedpaaraantallen 4 2. Reproductie 10 3. Beheer 22 4. Financiën 26 5. Onderzoek 28 6. Verloop seizoenen 30 Colofon 32 Inleiding

Nadere informatie

Riemslootnieuws. Jaargang 16 29-10-2015 e-mail: info@obsderiemsloot.nl tel. nr. 0516 432090. www.obsderiemsloot.nl.

Riemslootnieuws. Jaargang 16 29-10-2015 e-mail: info@obsderiemsloot.nl tel. nr. 0516 432090. www.obsderiemsloot.nl. Riemslootnieuws 632 www.obsderiemsloot.nl. TSO aanmeldingen via planning@dagendou.nl Jaargang 16 29-10-2015 e-mail: info@obsderiemsloot.nl tel. nr. 0516 432090 KDV en BSO Dag en Dou email: riemsloot@dagendou.nl

Nadere informatie

Jaarverslag 2009. Tureluurnest op maïsakker. Weidevogelwerkgroep "De Marel" Bunschoten-Spakenburg jaarverslag 2009

Jaarverslag 2009. Tureluurnest op maïsakker. Weidevogelwerkgroep De Marel Bunschoten-Spakenburg jaarverslag 2009 Pagina 1 Colofon Tureluurnest op maïsakker Weidevogelwerkgroep "De Marel" Bunschoten-Spakenburg jaarverslag 29 "De Marel" is een oudhollandse benaming voor grutto en betekent: "Boodschapper van het nieuwe

Nadere informatie

Verslag Algemene Ledenvergadering Agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap

Verslag Algemene Ledenvergadering Agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap Verslag Algemene Ledenvergadering Agrarische natuurvereniging Ark & Eemlandschap Datum: woensdag 16 april 2014 Plaats: Rietboerderij Eemdijk Aanwezig: aantal leden?, Joachim van der Valk (Vogelbescherming)

Nadere informatie

Nieuwsbrief WBG Waalwijk

Nieuwsbrief WBG Waalwijk Nieuwsbrief WBG Waalwijk Negende jaargang, nummer 1 2018 Weidevogelbeschermingsgroep Waalwijk werkzaam in de gemeenten Waalwijk en Heusden onder begeleiding van het Brabants Landschap Coördinatoren: Harry

Nadere informatie

Triade nieuwsbrief Editie

Triade nieuwsbrief Editie Triade nieuwsbrief Editie 4 09-09-2016 DE ZOMERVAKANTIE IS VOORBIJ, DUS NIEUW SEIZOEN IS BEGONNEN! We hopen dat jullie allemaal een goede, leuke en vooral ontspannende zomervakantie hebben gehad en dat

Nadere informatie

GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE. Broedvogelinventarisatie 2018

GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE. Broedvogelinventarisatie 2018 GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE Broedvogelinventarisatie 2018 A Aantallen broedparen in de Friese weidevogelgebieden B Skrok Skrins Lionserpolder Filenspolder Hegewiersterfjild Totaal 2018 Totaal 2017 Totaal

Nadere informatie

nestbescherming, Inleiding Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland

nestbescherming, Inleiding Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland 14 Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland Frans Parmentier * Inleiding Sedert begin jaren tachtig houden ook in Noord-Holland vrijwilligers zich bezig met nestbescherming, de laatste jaren in toenemende

Nadere informatie

2010 No. 3 SPRINTER NIEUWS

2010 No. 3 SPRINTER NIEUWS 2010 No. 3 SPRINTER NIEUWS Foto: Frits v/d Velde Nieuwsbulletin Modelspoorvereniging Zeeland 24/08/2010 Foto voorpagina is afkomstig van Frits van de Velde. Hij heeft een hele riks foto s van Nederlandse

Nadere informatie

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers 99 99 99 99 99 995 996 997 998 999 5 6 7 8 9 5 Citizen science in het boerenland en lichtpuntjes Citizen Science (burgerwetenschap) Onderzoek uitgevoerd door burgers, vaak in samenwerking met of onder

Nadere informatie

Evaluatie regeling Rustzones voor kritische weidevogels

Evaluatie regeling Rustzones voor kritische weidevogels Ir. J. Sloothaak Samenvatting Met subsidie van de Provincie is door het Coördinatiepunt Landschapsbeheer een driejarige regeling uitgevoerd ter verbetering van de bescherming van in gras broedende weidevogels

Nadere informatie

Drie gruttojongen die op 23 juni hun eerste rondjes vliegen boven het gruttogras tussen het westelijke einde van de Moostdijk en de Broenenhoup.

Drie gruttojongen die op 23 juni hun eerste rondjes vliegen boven het gruttogras tussen het westelijke einde van de Moostdijk en de Broenenhoup. 3e update, 3 augustus 2018 Het was opnieuw een mooi weidevogeljaar. Ondanks de extreme droogte hebben de grutto s langs de Peel weer minstens 15 vliegvlugge kuikens afgeleverd. Er hebben 18 paar gebroed

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 2 november 2010) Nummer 2411

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 2 november 2010) Nummer 2411 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 2 november 2010) Nummer 2411 Onderwerp Afschot kraaien en vossen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Weidevogelrapport november 2011

Weidevogelrapport november 2011 Weidevogelrapport 2011 november 2011 Foto voorpagina: Tureluur (Foto gemaakt door Adri de Groot van www.vogeldagboek.nl) MAAIEN? ALTIJD VAN BINNEN NAAR BUITEN! 2 Inhoudsopgave. 3 Voorwoord 4 Inleiding

Nadere informatie

Wat doen wij als Cliëntenraad Werk en Bijstand van de gemeente Tytsjerksteradiel voor u?

Wat doen wij als Cliëntenraad Werk en Bijstand van de gemeente Tytsjerksteradiel voor u? Maart 2014 In deze nieuwsbrief: 1. Over de cliëntenraad 2. Tot ziens en welkom 3. Verslag achterbanbijeenkomst 18 maart 2013 4. SUN (Stichting Urgente Noden) 5. Werkcafé 6. Dyn Ynset 7. Stichting Leergeld

Nadere informatie

Predatie en predatorenbeheer. Wolf Teunissen

Predatie en predatorenbeheer. Wolf Teunissen Predatie en predatorenbeheer Wolf Teunissen predation loss Predatieverlies Index 120 100 80 Trends 60 40 20 0 1990 1995 2000 2005 2010 2015 2020 Foto: Hans Gebuis 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 1990 1995 2000

Nadere informatie

Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden

Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden Nieuwsbrief Nr. 32 juni 2015 Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden - Overgang leden Frisse Wind - Agrarisch natuurbeheer vanaf 2016 - Greppel plas-dras voor weidevogels - Weidevogelseizoen

Nadere informatie

Openbare basisschool voor Daltononderwijs. Augustus 2019

Openbare basisschool voor Daltononderwijs. Augustus 2019 Openbare basisschool voor Daltononderwijs Augustus 2019 Welkom op de Apollo 11.. 1 Start schooljaar... 3 Blij nieuws..... 1 Nog even de afspraken op een rij 3 Mee naar binnen.. 1 Clusteravonden.. 4 Gymrooster.....

Nadere informatie

Beheerevaluatie 2018 weidevogels

Beheerevaluatie 2018 weidevogels Beheerevaluatie 2018 weidevogels Auteur Opdrachtgever Status Stichting Landschapsbeheer Gelderland Collectief Rivierenland Definitief Datum 08-11-2018 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding... 5 3

Nadere informatie

legsels. Het uitkomen van de eieren begon

legsels. Het uitkomen van de eieren begon Voorlopige resultaten ringonderzoek bij Kieviten-pulli 1993. Projekt Roodkerk Noord (Vrs Menork) Willem Bil & Jack Schuurs (zie ook voorlopig onderzoeksresultaat 1992 OHV-dec 92) Probleemstelling Het onderzoek

Nadere informatie