Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Nr. 32 juni 2015 Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden - Overgang leden Frisse Wind - Agrarisch natuurbeheer vanaf Greppel plas-dras voor weidevogels - Weidevogelseizoen Beheer Koopmanspolder loopt voorspoedig - Contributie Even voorstellen Nieuwe ronde, nieuwe kansen met ANV Hollands Noorden Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker In de vorige nieuwsbrief hebben we u geïnformeerd over het nieuwe systeem van agrarisch natuurbeheer. Dit bracht met zich mee dat ook de vereniging haar statuten heeft gewijzigd. Op een extra ledenvergadering op 12 januari hebben we in aanwezigheid van gedeputeerde Jaap Bond deze wijzigingen aan de leden voorgelegd en een nieuwe start gemaakt met ook een nieuwe naam. Vanaf 1 januari zijn wij een collectief, ANV Hollands Noorden. De naam refereert aan het werkgebied. Dit beslaat de hele Noordkop grofweg boven de lijn Hoorn Alkmaar en exclusief Texel. Dit betekent ook dat we een groter werkgebied hebben en het werk doen voor het hele gebied van de drie oude verenigingen: West-Friesland, Wieringen en het gebied van De Frisse Wind. Wij zijn niet de enige ANV die samen de zaken oppakken. Er zijn in Nederland per 1 januari 2016, 39 collectieven met in totaal beheerders/deelnemers agrarisch natuurbeheer. Voorheen waren er 160 ANV s. Nieuw is ook dat we dit jaar voor het eerst een offerte moeten indienen bij de provincie. Hierin moeten wij voor 15 mei voorlopig en voor 1 juli definitief, aangeven op welk perceel welk beheer in 2016 uitgevoerd moet worden. Het gaat hier om het weidevogelbeheer. We kunnen ,- per jaar besteden. Nieuw is ook dat we in kunnen zetten op akkervogels. Alle regels en voorwaarden zijn pas op het laatste moment duidelijk geworden. Dit betekent dat we hier een extra leerjaar voor nodig hebben. Het budget voor akkervogels is ,- per jaar. Nieuw is ook dat we in opdracht van het hoogheemraadschap taken kunnen oppakken. Taken die komen uit de catalogus groen/blauwe diensten. Ons toegewezen budget per jaar is ,-. We hebben in de offerte voor 2016 minimaal rekening gehouden met deze diensten. De bedoeling is dat we in de offerte voor 2017 hier wel mee aan de slag gaan. Dit betekent dat er op kantoor uitbreiding van de werkzaamheden zal plaatsvinden. Zo ziet u maar dat ook verbreding bij ons niet vreemd meer is. Ik wens u een goede zomer.

2 Overgang leden Frisse Wind Door: Lida Wennekers Vorig jaar september 2014 heeft het bestuur van de agrarische natuurvereniging De Frisse Wind na overleg met het bestuur van de agrarische natuurvereniging West-Friesland er voor gekozen en besloten om de SNL-werkzaamheden door ANV West-Friesland te laten uitvoeren. ANV West-Friesland verricht sinds 1 oktober 2014 de SNL-werkzaamheden (gebiedscoördinatie en gebiedsofferte 2015 aanvragen) voor ANV de Frisse Wind. Deze drie agrarische natuurverenigingen hebben de verbreding van de landbouw en innovatie een belangrijke impuls gegeven. Door de vorming van het nieuwe collectief ANV Hollands Noorden kunnen we elkaar versterken en door ontwikkelen. Zo creëren we meer kansen en mogelijkheden in de verbrede landbouw en natuurbeheer. Enkele maanden geleden hebben de drie agrarische natuurverenigingen in de kop van Noord-Holland (ANV West-Friesland, ANV De Frisse Wind en ANV De Rotgangs) de stap gezet tot de oprichting van een collectief ANV Hollands Noorden. Agrarisch natuurbeheer vanaf 2016 Door: Reindert Kuiper In april jl. heeft de provincie het natuurbeheerplan 2016 vastgesteld. Hierin worden de gebieden vastgelegd waar het weidevogelbeheer (leefgebied open grasland) en akkervogelbeheer (leefgebied open akker) uitgevoerd kan worden door de agrariërs. Verder is er een zogenaamde categorie water ingevoerd waarin maatregelen op bedrijfsniveau zijn uitgewerkt om de waterkwaliteit te verbeteren. Onze inspanningen van de afgelopen maanden hebben resultaat gehad wat betreft de voorgestelde budgetten. Er is ongeveer ,- per jaar bijgekomen voor het weidevogelbeleid. Tevens is er geld voor onze ANV vrijgemaakt voor akkervogels en watermaatregelen. Er is per jaar voor het leefgebied open grasland (weidevogels) ,-, voor leefgebied open akker ,- en voor watermaatregelen ,- per jaar. Totaal per jaar: 1,5 miljoen inclusief 15% voor organisatiekosten. De afgelopen maanden zijn de deelnemers voor het weidevogelbeheer 2016 bezocht door onze veldmedewerkers met als opdracht om meer maatregelen af te spreken op bedrijfsniveau ter bescherming van de grutto, tureluur, scholekster, kievit en andere soorten. 10% van de bedrijfsoppervlakte is het uitgangspunt. De vergoedingen hebben we iets opgehoogd. Alles is vastgelegd in een intentieverklaring omdat het niet duidelijk is of de provincie ons plan goedkeurt. Het gehele plan wordt voor 1 juli aangeboden aan de provincie die op 1 september ons de uitslag geeft. Vervolgens kunnen we het plan verder met u gaan uitwerken voor Voor het onderdeel weidevogels zullen er deelnemers gaan afvallen. Voor de bescherming van de akkervogels en de watermaatregelen gaan we deelnemers werven voor akkerranden, wintervoedselakkers, vogelakkers, ecologisch slootonderhoud en meer.

3 Greppel plas-dras voor weidevogels Door: Reindert Kuiper Dit jaar is er een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen Landschap NoordHolland en de ANV. Om meer foerageermogelijkheden te bieden aan de vogels is greppel plas-dras een goede maatregel. Om boeren te stimuleren dit toe te passen op hun greppelland en waar vogels zijn kan de ANV de boeren aanbieden de greppels een tijdlang vol te pompen. Dit in overleg met de veldmedewerker. De boer krijgt hiervoor een vergoeding per strekkende meter van de ANV. De ANV beschikt over een pomp van Landschap Noord-Holland en pompt greppels vol op de terreinen van hen en bij deelnemende boeren. Vrijwilliger Tinus Waaijer van de vrijwillige weidevogelgroep Hensbroek/Obdam bedient de pomp. Weidevogelseizoen 2015 Door: Marco van der Lee Het weidevogelseizoen is nog in volle gang. Het gaat natuurlijk niet alleen om de nesten, maar ook om de kuikens. Globaal duurt het broeden ca 4 weken, maar daarna duurt het uitvliegen nog ca. 4 weken. Totaal hebben de weidevogels dus 8 weken bescherming nodig. Veel vogels broeden nog, zo heb ik zaterdag 6 juni nog nesten van grutto, tureluur en scholekster gevonden op percelen die volgens contract vanaf 8 juni mogen worden gemaaid. Ook op de tweede snede komen nog veel kieviten en vooral scholeksters tot broeden. Bedrijven die vroeg maaien vinden op de tweede snede juist het merendeel van de nesten. Vaak gaat het om legsels na mislukken van een eerder legsel of verlies van kuikens. Vooral kuikens van de kievit zijn niet erg sterk en leggen snel het loodje bij langdurige kou of droogte. De soort heeft zich daaraan aangepast en kan gemakkelijk nog een legsel produceren. Globaal kun je zeggen dat de grutto tot 15 mei nog kan beginnen met een broedsel, de tureluur tot 1 juni, de kievit tot 15 juni en de scholekster zelfs tot 1 juli. Sommigen zullen weten dat ik ook werk in delen van Waterland. In grote en goede weidevogelgebieden is dit seizoen heel slecht verlopen. Er zijn heel veel nesten gepredeerd (leeg geroofd) door vooral hermelijnen en kraaien. Het hoofdvoedsel van de hermelijn is muizen. Als gevolg van de hoge muizenstand vorig jaar, Foto: een Kievit kuiken van één week oud en een Kievit kuiken van vier weken oud.

4 Foto: voorbeeld van een grote vluchtstrook is de populatie hermelijnen sterk gegroeid. Ondertussen is de muizenstand sterk gedaald, en zien de hermelijnen dus om naar ander voedsel: eieren en kuikens dus. Gekoppeld aan een traag groeiseizoen, en soms ganzenvraat, betekent dit dat hele gebieden in de Zeevang stil zijn geworden, waar het anders miechelt van de kuikens. In ons gebied (West-Friesland) is het stukken beter: predatie op nesten is nauwelijks van betekenis en daardoor zoeken kuikens van kievit, scholekster en tureluur vaak snel tulpenvelden op om daar op te groeien. Globaal tel ik in mijn gebieden dezelfde aantallen broedende grutto s, meer tureluurs, en waarschijnlijk ook meer scholeksters. De medewerking van onze leden is fantastisch: aan de norm van 50 m2 rond de nesten wordt goed voldaan. Wat je wel merkt is dat om nesten heen maaien én schudden moeilijker wordt naarmate de machines groter worden. In reactie hierop zie ik dat bedrijven meerdere nesten vangen in een vluchtstrook. Betekent makkelijker werken, betere uitkomstresultaten, maar wel extra verlies aan gras. Soms zijn (delen van) percelen later gemaaid om de kuikens van vooral grutto s te beschermen. De kosten zijn niet zo zeer de hoeveelheid gras die je dan mist als wel het extra werk dat het oplevert, ook verder in het seizoen. Een alternatief waar ik nu mee bezig ben is het laten staan van een smalle strook van pakweg een meter langs de sloot. Kuikens van scholekster en tureluur lopen vaak in deze zone en kunnen na het maaien in dekking blijven en naar andere percelen uitwijken. Dit geeft geen extra werk omdat het niet wordt gemaaid en mee genomen kan worden met bemesten daarna. Mijn beste bedrijf heeft nu 90 nesten, maar wordt gevolgd door meerdere bedrijven van nesten waar ik nog meer nesten verwacht. Daarnaast zijn er meerdere bedrijven die rond de 20 broedparen grutto herbergen. Kortom: weidevogelbeheer in West-Friesland wordt breed gedragen door veel bedrijven.

5 Beheer Koopmanspolder loopt voorspoedig Door: Mirjam Vlugt Vanaf 15 juli vorig jaar beheert de ANV het natuurgebied de Koopmanspolder gelegen in Andijk. In de polder wordt een onderzoek door Rijkswaterstaat gedaan naar de effecten van waterstanden op de natuur. enkele zwarte ruiter in het plasdras gedeelte van het terrein. Een eldorado voor (de vogels dus en) vogelaars. Grauwe ganzen hebben de hele winter in de Koopmanspolder op de grasdijkjes vertoefd en de vegetatie kort gehouden. Afgelopen winter stond een groot deel van het terrein onder water en vormde zo een ideale rustplaats voor vele vogelsoorten; krakeenden, pijlstaarteenden en vele meerkoeten. In het vroege voorjaar zijn de buitensloten en natuurvriendelijke oevers in delen geschoond en is het riet gemaaid. Volgend voorjaar zijn de andere stroken aan de beurt, zodat er altijd wat oude rietvegetatie blijft staan waar vissen, insecten en vogels profijt van kunnen hebben. In maart vertoefden er honderden grutto s, vergezeld met kemphanen, tureluurs en een Foto: Het riet begint weer uit te lopen van de gemaaide natuurvriendelijke oever Inmiddels is vanwege het onderzoek het waterpeil flink verlaagd en is het terrein overgeleverd aan het droge en koude voorjaar. Vrijwilligers monitoren onder andere wat het effect hiervan is op de vegetatie, waterkwaliteit, visstand en (weide) vogels. Een enkele kievit, scholekster en grutto hebben er gebroed, maar er zijn helaas weinig jonge kuikens waargenomen. Vanaf 15 juli mag u het terrein weer in. Nu kunt u er via de Westfriese Omringdijk mooi om heen wandelen. Start bij de Vooroever in Wervershoof, Andijk. Contributie 2015

6 Even voorstellen Door: Helèn Schouten Hallo, ik ben Helèn Schouten. Vanaf februari ben ik toegevoegd als ondersteuning voor Reindert en Mirjam op kantoor. In middels is mijn dochter op een leeftijd dat zij zichzelf wel red en ben ik weer buitenshuis gaan werken en heb hier een plekje gevonden. Ik ben geboren en opgegroeid op het tuinbouwbedrijf van mijn vader en oom, in Heerhugowaard (bijna in het Noord). Zij teelden bloembollen, eerstelingen (pootgoed), witte kool en een wisselend gewas. Ik heb verschillende banen gehad ondermeer bij een tweetal computerbedrijven en het Zuiderzeemuseum. Ondertussen heb ik meer dan twintig jaar op het akkerbouwbedrijf (suikerbieten, poot- en consumptieaardappelen, tarwe en uien) van mijn ex in de Wieringermeer, het kantoorwerk gedaan, en op het land en in de schuur hand- en spandiensten verleend. Ook heb ik als freelancer computercursussen gegeven bij Scheidegger. Bestuur ANV Hollands Noorden Voorzitter Klaas Wim Jonker Penningmeester Jan Dirk Rooker Bestuurslid Jan Vriend Bestuurslid Jaap Visser Bestuurslid Wim Reus Bestuurslid Andre Schilder Bestuurslid (aspirant) Wim Mostert Bestuurslid (aspirant) John Huiberts Medewerkers ANV Hollands Noorden Coördinator Reindert Kuiper Gebiedscoördinator Wieringen Merijn Volkers Administratief medewerkster Mirjam Vlugt Administratief medewerkster Helèn Schouten Adviseur/veldmedewerker Marco van der Lee Adviseur/Veldmedewerker Cor Smit Adviseur/Veldmedewerker Herman Vos Spreekuur Adres Telefoonnummer Website Maandag, dinsdag en donderdag op afspraak ANV Hollands Noorden Dorpsstraat HL Obdam Mede mogelijk gemaakt door:

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014

Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Notulen Jaarvergadering op woensdag 22 oktober 2014 Aanvang: 20.00 uur Locatie:Café-restaurant de Vriendschap te Wadway 1) Opening door de voorzitter Klaas-Wim opent de vergadering en heet iedereen welkom.

Nadere informatie

ANV beheert de Koopmanspolder - Resultaten weidevogelbeheer 2014 Weidevogelbeheer in 2016 - Weidevogelbeheer ANV Frisse Wind erbij - Vrijwilliger

ANV beheert de Koopmanspolder - Resultaten weidevogelbeheer 2014 Weidevogelbeheer in 2016 - Weidevogelbeheer ANV Frisse Wind erbij - Vrijwilliger Nieuwsbrief Nr. 31 november 2014 ANV beheert de Koopmanspolder - Resultaten weidevogelbeheer 2014 Weidevogelbeheer in 2016 - Weidevogelbeheer ANV Frisse Wind erbij - Vrijwilliger gezocht - Zes jonge kerkuilen,

Nadere informatie

Voorjaar Nieuwsbrief Nr. 30 april Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker

Voorjaar Nieuwsbrief Nr. 30 april Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Nieuwsbrief Nr. 30 april 2014 Voorjaar 2014 - Weidevogels en Mijn Dossier - Bijzondere waarneming Velduil - Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland - Laat maaien en kuikenveld - Contributie 2014

Nadere informatie

Wist u dat.. Wat doet een ANV? Nieuwsbrief Nr. 27 november 2012. Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker

Wist u dat.. Wat doet een ANV? Nieuwsbrief Nr. 27 november 2012. Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Nieuwsbrief Nr. 27 november 2012 Wat doet een AVN? - Weidevogelvriendelijkste boer 2012 - Waterberging Weijdemeer - Subsidie - Infozuilen - Stand van zaken - plas/dras - Zittingsdagen - Nesten zoeken iets

Nadere informatie

Een nieuwe start. Grutto gekozen tot Nationale Vogel! Nieuwsbrief Nr. 33 dec 2015

Een nieuwe start. Grutto gekozen tot Nationale Vogel! Nieuwsbrief Nr. 33 dec 2015 Nieuwsbrief Nr. 33 dec 2015 Nieuwe start - Grutto Nationale Vogel - Terugblik seizoen 2015 - Afscheid Cor Smit - Even voorstellen - Stand van zaken contractbesprekingen - Subsidie voor akkervogels en schone

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland in 2016. Boeren en weidevogels: vrienden voor het leven.

Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland in 2016. Boeren en weidevogels: vrienden voor het leven. Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland in 2016 Boeren en weidevogels: vrienden voor het leven. 1 2 Toekomst agrarisch natuurbeheer in West-Friesland in 2016 Boeren en weidevogels: vrienden voor

Nadere informatie

Weidevogels toen en nu. Nieuwsbrief Nr. 29 november 2013. Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker

Weidevogels toen en nu. Nieuwsbrief Nr. 29 november 2013. Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Nieuwsbrief Nr. 29 november 2013 Geslaagde huifkartocht - Cursus - Resultaten 2013 - Streekfonds - Contributie - Plas-dras - Vrijwilligers gezocht - Weidevogelvriendelijkste boer 2013 - Grondbank? - Nieuwe

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland

Naar een goed weidevogelbeheer. Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland Naar een goed weidevogelbeheer Cees Witkamp Senior beleidsmedewerker boerenlandvogels Vogelbescherming Nederland 1 Even iets over Vogelbescherming o Opgericht 1899 o C. 140.000 leden o C. 65 werknemers

Nadere informatie

Hoe kunt u meedoen? Help

Hoe kunt u meedoen? Help Agrariërs Weidevogelwerkgroepen snest Gemeenten Weidevogelwerkgroep Binnenveld-Oost, Weidevogelwerkgroep Binnenveld-West, de initiatiefnemers van het Weidevogelplan WERV-gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

Nieuwsbrief algemeen

Nieuwsbrief algemeen Nieuwsbrief algemeen 207. Terugblik 20 Leden In 20 telde de vereniging 2 leden, waaronder vrijwilligers en praktiserende veehouders. De weidevogelpas: Om zich te kunnen legitimeren als door de Vereniging

Nadere informatie

AGENDA. Ontwikkelingen rond SNL - even voorstellen.. - Weijdemeer nieuws - bijdrageregeling houten hek - WBE t Ouwe land. Een enerverend jaar

AGENDA. Ontwikkelingen rond SNL - even voorstellen.. - Weijdemeer nieuws - bijdrageregeling houten hek - WBE t Ouwe land. Een enerverend jaar Nieuwsbrief Nr. 24 maart 2011 Ontwikkelingen rond SNL - even voorstellen.. - Weijdemeer nieuws - bijdrageregeling houten hek - WBE t Ouwe land Een enerverend jaar Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr. 34 juni 2016 www.anvhollandsnoorden.nl Hoe loopt het? - Zomervakantie bij de ANV - Hoog water en weidevogels in de Koopmanspolder - Het eerste half jaar - Weidevogelstand stabiel op Wieringen

Nadere informatie

EemlandE. Weidevogelland

EemlandE. Weidevogelland EemlandE Weidevogelland Completering Natuurgebied 2001 1 Samen het verschil maken Robuust Uitgifte Gronden NM u Onder voorwaarden u Aan lokale agrariërs u Deelname agrarisch natuurbeheer op bedrijf u Op

Nadere informatie

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND Gortdroog voorjaar speelt weidevogels parten, enkele deelgebieden nader bekeken, Grutto s en grutto nesten Grutto nest met 5 eieren gevonden door Tinus Mooy. Het gortdroge voorjaar

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2016 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel

JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND. Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING IN AMSTELLAND 2012 Werkgroep Weidevogelbescherming IVN Amstelveen Vogelwerkgroep Ouderkerk ANV De Amstel 0 1 1. Weersverloop voorjaar 2012 Het voorjaar van 2012 was zacht

Nadere informatie

Weidevogelpact Midden-Delfland

Weidevogelpact Midden-Delfland Weidevogelpact Midden-Delfland Midden-Delfland is van oudsher een goed weidevogelgebied. Maar ook in dit open veenweidegebied is het aantal weidevogels fors afgenomen: de populaties grutto, kievit en tureluur

Nadere informatie

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN

TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN TOELICHTING WEIDEVOGEL- LEEFGEBIEDEN Foto: Onno Steendam Landschap Noord-Holland Toelichting Weidevogelleefgebieden Over wie gaat het? Weidevogels zijn vogels die in uitgestrekte en kruidige graslanden

Nadere informatie

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214 Er is goed nieuws en er is slecht nieuws WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214: ER IS GOED NIEUWS EN ER IS SLECHT NIEUWS Sinds 211 telt DNatuur voor ANV Lopikerwaard hoeveel Grutto

Nadere informatie

Welkom. Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder

Welkom. Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder Welkom Voorlichting mogelijkheden beheer 2017 en verder Agenda Doel en opzet van de voorlichting Nieuw stelsel voor agrarisch natuurbeheer Wie is Collectief Midden Groningen en wat doet we? Natuurbeheerplan

Nadere informatie

Greppelplasdras Marense Kooi. Verslag monitoring periode Jochem Sloothaak

Greppelplasdras Marense Kooi. Verslag monitoring periode Jochem Sloothaak Greppelplasdras Marense Kooi Verslag monitoring periode 2011-2015 Jochem Sloothaak Juni 2016 Eind 2011 is in zeer korte tijd de inrichting uitgevoerd voor een plasdrasperceel met golfplaatstructuur in

Nadere informatie

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam Programma 20.00 uur Opening door Johan van Nieuwenhuyzen, bestuurslid 20.10 uur Toelichting op ANV Hollands Noorden door Ellen

Nadere informatie

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment

Greppel plas dras op Texel. Resultaten van een driejarig experiment Greppel plas dras op Texel Resultaten van een driejarig experiment ANLV De Lieuw Texel Siebold van Breukelen September 2015 ANLV De Lieuw Texel - Ottersaat 5-1792 CC Oudeschild - tel 0222 314072 -E mail

Nadere informatie

Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012. Staphorsterveld

Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012. Staphorsterveld Weidevogelbescherming ~ jaarverslag 2012 Staphorsterveld 1 Contactgegevens Agrarische Natuurvereniging Horst en Maten Postweg 2, 7951 KT Staphorst T: 06-55556812 E: info@anvhorstenmaten.nl I: www.anvhorstenmaten.nl

Nadere informatie

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve

Rapportage natuurbeheer. Weidevogels. Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve Rapportage natuurbeheer Weidevogels Stichting Agrarische Bedrijven Spaarnwoude (SAS) Melkveebedrijf de Ettingen Zoogkoeienbedrijf de Koningshoeve 2015 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Weidevogels... 5 2.a.

Nadere informatie

Agenda.. Heeft agrarisch natuurbeheer toekomst? Nieuwsbrief Nr. 28 april Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker

Agenda.. Heeft agrarisch natuurbeheer toekomst? Nieuwsbrief Nr. 28 april Door de voorzitter: Klaas Wim Jonker Nieuwsbrief Nr. 28 april 2013 Agenda - Wetenswaardigheden van de ANV - Jaar van de patrijs - Fotowedstrijd ANV - Aankoop en subsidie hoogstamfruit - Ganzenoverlast - ANV s worden collectieven - Gruttosafari

Nadere informatie

Kievitonderzoek Landschap Noord-Holland 2016/2017

Kievitonderzoek Landschap Noord-Holland 2016/2017 Kievitonderzoek Landschap Noord-Holland 2016/2017 Wat onderzochten we precies? Verbetert het broedbiotoop van kieviten door kleinschalige maatregelen? Waarom willen we dat weten? Territoria van kievit

Nadere informatie

nestbescherming, Inleiding Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland

nestbescherming, Inleiding Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland 14 Bescherming weidevogellegsels in Noord-Holland Frans Parmentier * Inleiding Sedert begin jaren tachtig houden ook in Noord-Holland vrijwilligers zich bezig met nestbescherming, de laatste jaren in toenemende

Nadere informatie

Weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede. Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van 2010

Weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede. Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van 2010 Weidevogelbescherming 2010 Spaarndam/Haarlemmerliede Martin Ikelaar In dit artikel gaan we in op de activiteiten van de vrijwilligers weidevogelbescherming Spaarndam/Haarlemmerliede in het voorjaar van

Nadere informatie

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld

Weidevogelnieuws. Landbouwkundige situatie vroeger en nu. Rijswijkse Veld Landbouwkundige situatie vroeger en nu Weidevogelnieuws Het Zoelense en Rijswijkse Veld vind je in het meest westelijke deel van het werkgebied van onze VANL. De bodem bestaat er overwegend uit laaggelegen

Nadere informatie

Knop om voor weidevogels

Knop om voor weidevogels Achtergrond 7 mei 2019 Knop om voor weidevogels Gerwout Netjes heeft voor 22% van zijn areaal zwaar natuurbeheer ingepast in zijn bedrijfsvoering. Het doel is het aantal weidevogels in stand te houden

Nadere informatie

Aantal gevonden legsels in 2008

Aantal gevonden legsels in 2008 10 1 Broedpaaraantallen 2. Reproductie Na terugkomst van weidevogels in hun broedgebied vormen zich paren en kiezen de vogels een plek om te gaan broeden: de vestiging. Daarna komen twee belangrijke reproductiefasen:

Nadere informatie

Fig. 4.3a. Dichtheden weidevogels in het reservaatsgebied Giethoorn-Wanneperveen 1987-2010 (229 ha)

Fig. 4.3a. Dichtheden weidevogels in het reservaatsgebied Giethoorn-Wanneperveen 1987-2010 (229 ha) Lichte groei weidevogelstand Giethoorn-Wanneperveen in 2010 Obe Brandsma De belangrijkste resultaten samengevat: Het onderzoeksgebied Giethoorn-Wanneperveen (229 ha) is één van de weinige gebieden in Nederland

Nadere informatie

Provinciale jaaravond weidevogelbescherming

Provinciale jaaravond weidevogelbescherming Provinciale jaaravond weidevogelbescherming 20:00 Welkomstwoord Jan Baan, Brabants Landschap 20:10 Uitreiking oorkonde Initiatief van het jaar Johan van den Hout, Gedeputeerde ecologie & handhaving 20:25

Nadere informatie

Nummer 2, maart Zomertijd!

Nummer 2, maart Zomertijd! Zomertijd! Nummer 2, maart 2017 Het is voorjaar, de natuur gaat letterlijk open, speenkruid en bosanemoon bloeien volop bij ons langs de oprijlaan. Een hele mooie tijd voor een ieder en niet te vergeten

Nadere informatie

Zuid-Hollandse weide- en akkervogels in de knel, hernieuwde aanpak nodig

Zuid-Hollandse weide- en akkervogels in de knel, hernieuwde aanpak nodig Zuid-Hollandse weide- en akkervogels in de knel, hernieuwde aanpak nodig Inleiding Nederland heeft op grond van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn de verplichting om voor alle van nature voorkomende

Nadere informatie

WEIDEVOGELINVENTARISATIE WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2017

WEIDEVOGELINVENTARISATIE WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2017 WEIDEVOGELINVENTARISATIE WATERBERGING WOUDSE POLDER MIDDEN DELFLAND 2017 Opdrachtgever: Auteur: Datum: Hoogheemraadschap van Delfland Ferry van der Lans 2 juli 2017 I N H O U D S O P G A V E 1. Inleiding...

Nadere informatie

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag.

Woord vooraf. Hoe hun seizoen verliep, kunt u lezen in dit jaarverslag. 1 xxxx 2 3 - - - xxxx Woord vooraf Op de cover van dit jaarverslag staat een grutto, een mannetje. De kans is groot dat het legsel van zijn vrouwtje is beschermd door vrijwillige weidevogelbeschermers.

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

Agrarisch Natuurbeheer: wat kost het, wat levert het op, hoe kan het beter? David Kleijn

Agrarisch Natuurbeheer: wat kost het, wat levert het op, hoe kan het beter? David Kleijn Agrarisch Natuurbeheer: wat kost het, wat levert het op, hoe kan het beter? David Kleijn Landbouwgebied Productie van voedsel en grondstoffen Natuur op boerenland Intensivering van landbouw Agrarisch natuurbeheer

Nadere informatie

GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE. Broedvogelinventarisatie 2018

GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE. Broedvogelinventarisatie 2018 GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE Broedvogelinventarisatie 2018 A Aantallen broedparen in de Friese weidevogelgebieden B Skrok Skrins Lionserpolder Filenspolder Hegewiersterfjild Totaal 2018 Totaal 2017 Totaal

Nadere informatie

Bezoekeffecten en nestbescherming bij weidevogels. Paul Goedhart Wolf Teunissen Hans Schekkerman Maja Roodbergen

Bezoekeffecten en nestbescherming bij weidevogels. Paul Goedhart Wolf Teunissen Hans Schekkerman Maja Roodbergen Bezoekeffecten en nestbescherming bij weidevogels Paul Goedhart Wolf Teunissen Hans Schekkerman Maja Roodbergen Aantalveranderingen 200 180 160 140 Index 120 100 80 60 40 20 1960 1970 1980 1990 2000 2010

Nadere informatie

Voorlichtingsavonden SNL Fryslan Vragen en antwoorden

Voorlichtingsavonden SNL Fryslan Vragen en antwoorden Voorlichtingsavonden SNL Fryslan Vragen en antwoorden 1. Ik heb in 2007 subsidie aangevraagd, moet ik nu opnieuw aanvragen? Antwoord: U kan overstappen per 1 januari, maar dat hoeft niet. 2. Mijn contracten

Nadere informatie

De kern ligt bij plasdras

De kern ligt bij plasdras 7-3-2014 Inleiding presentatie Weidevogelbeheer Vereniging Noardlike Fryske Wâlden Weidevogelaantallen 2009-2012 Plasdras voor meer weidevogels Netwerken voor vitale populaties De kern ligt bij plasdras

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER Aangepast landelijk pakket 2 Kuikenvelden Veldleeuwerik Naam beheerpakket Kuikenvelden Veldleeuwerik op grasland

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 2 november 2010) Nummer 2411

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 2 november 2010) Nummer 2411 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 2 november 2010) Nummer 2411 Onderwerp Afschot kraaien en vossen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2018-2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

Weidevogel beheer Spaarnwoude Andries Kamstra & Mark Kuiper

Weidevogel beheer Spaarnwoude Andries Kamstra & Mark Kuiper Weidevogel beheer Spaarnwoude 2017 Andries Kamstra & Mark Kuiper Inhoud 1. Gebied en beheer... 3 2. Weidevogelstand... 4 3. Nestbescherming en broedsucces... 7 4. Randfactoren... 9 4.1 Predatie... 9 4.2

Nadere informatie

VOGELWERKGROEP OUDERKERK WERKGROEP WEIDEVOGELS IVN AMSTELVEEN AGRARISCHE NATUURVERENIGING DE AMSTEL

VOGELWERKGROEP OUDERKERK WERKGROEP WEIDEVOGELS IVN AMSTELVEEN AGRARISCHE NATUURVERENIGING DE AMSTEL JAARVERSLAG WEIDEVOGELBESCHERMING EN -BEHEER IN AMSTELLAND 2008 VOGELWERKGROEP OUDERKERK WERKGROEP WEIDEVOGELS IVN AMSTELVEEN AGRARISCHE NATUURVERENIGING DE AMSTEL Colofon Samenstelling en foto s: Mark

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Voorwoord Nieuwsbrief nr. 1 September 2015 Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE

GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE GREIDHOEKE EN LYTSE BOUHOEKE Broedvogelinventarisatie 2017 1 Trots op ons weidevogellandschap De grutto is uitgeroepen tot onze nationale vogel en als Kening fan e Greide onlosmakelijk verbonden met Fryslân.

Nadere informatie

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL

WEIDEVOGELS RESULTATEN 2011 TOTAAL WEIDEVOGELS RESULTATEN 211 TOTAAL A. Weidevogelmeetnet Overijssel van 1994 tot en met 211 Het gaat nog steeds niet goed met de weidevogels. De al jarenlang neerwaartse trend blijft doorgaan. Positief is

Nadere informatie

Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Attie F. Bos Pim Vugteveen

Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Attie F. Bos Pim Vugteveen Rijksuniversiteit Groningen Wetenschapswinkel Biologie Rapport 67 Kraaiachtigen een bedreiging voor weidevogels? Een literatuuronderzoek naar de rol van kraaiachtigen als predator en de invloed daarvan

Nadere informatie

WAARNEMEN REGISTREREN ANALYSEREN COMMUNICEREN/RAPPORTEREN. Aad van Paassen, Landschapsbeheer Nederland/LandschappenNL

WAARNEMEN REGISTREREN ANALYSEREN COMMUNICEREN/RAPPORTEREN. Aad van Paassen, Landschapsbeheer Nederland/LandschappenNL BROEDEN OP WEIDEVOGELDATA VAN WAARNEMEN TOT REGISTREREN TOT ANALYSEREN TOT COMMUNICEREN/RAPPORTEREN Aad van Paassen, Landschapsbeheer Nederland/LandschappenNL VAN WAARNEMEN TOT REGISTREREN TOT ANALYSEREN

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 6, maart Natuurlijk denken

Nieuwsbrief nummer 6, maart Natuurlijk denken Natuurlijk denken Nieuwsbrief nummer 6, maart 2018 Als ik nu naar buiten kijk is het de 2 e helft van maart, de natuur nog in haar winterslaap. Een beetje uitslapen dit jaar in vergelijking met de afgelopen

Nadere informatie

Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels. Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen

Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels. Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen Wat zijn akkervogels? volledig gebonden aan landbouwgebied = de echte weidevogels = de akker- en weidevogels

Nadere informatie

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer

Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer Selectief maar voortvarend investeren in effectief agrarisch natuurbeheer De breedte van het speelveld Betaald beheer (SNL): 179.000 ha, 64 mln. (excl. ganzen) 13.500 bedrijven = 27% van grondgebonden

Nadere informatie

Subsidie voor het Texelse weidevogelgebied.

Subsidie voor het Texelse weidevogelgebied. Subsidie voor het Texelse weidevogelgebied. Algemene informatie Vanuit de SNL regeling is weidevogelbeheer op gemengde agrarische gebied mogelijk mits het voldoet aan de leefgebieden criteria voor weidevogels

Nadere informatie

Weidevogels monitoring Polderpark Oostpolder 2014-2016. verslag, conclusies en aanbevelingen 2014

Weidevogels monitoring Polderpark Oostpolder 2014-2016. verslag, conclusies en aanbevelingen 2014 Broedende weidevogels in de Oostpolder van Gouda nu en in de toekomst Weidevogels monitoring Polderpark Oostpolder 2014-2016 verslag, conclusies en aanbevelingen 2014 Komen er wel broedende weidevogels

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2007

Nieuwsbrief december 2007 Vereniging voor verbrede landbouw De Frisse Wind Secretariaat: Westfriesedijk 164, 1767 CV Kolhorn Telefoon: 0224-531304 Email: info@defrissewind.nl Website: www.defrissewind.nl Nieuwsbrief december 2007

Nadere informatie

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE Weidevogelgroepen zijn voor de bedreigde Nederlandse weidevogels ontzettend belangrijk. Zonder hen

Nadere informatie

Tegast in een vervreemd landschap? Eddy Wymenga, A&W

Tegast in een vervreemd landschap? Eddy Wymenga, A&W Tegast in een vervreemd landschap? Eddy Wymenga, A&W planologisch Hoog dynamische gebieden Stedelijk gebied, infrastructuur, economische zones, ontwikkelzones voor bedrijventerreinen, transportzones Laag

Nadere informatie

Beste jongens en meisjes, ik wil je graag aan een aantal bekende weidevogels voorstellen.

Beste jongens en meisjes, ik wil je graag aan een aantal bekende weidevogels voorstellen. Beste jongens en meisjes, ik wil je graag aan een aantal bekende weidevogels voorstellen. De meest bekende weidevogel is wel de kievit, maar ook een aantal andere soorten zoals de grutto, de wulp, de scholekster

Nadere informatie

Voortgangsrapportage ANLb Collectief Eemland

Voortgangsrapportage ANLb Collectief Eemland Voortgangsrapportage ANLb 2017 Collectief Eemland 1. Hoe is het afgelopen beheerjaar verlopen (beschrijving per leefgebied en/of deelgebied)? Aandachtspunten per leefgebied Open Grasland, Droge Dooradering,

Nadere informatie

Even wachten met maaien voor de gruttokuikens

Even wachten met maaien voor de gruttokuikens pagina 1 van 5 Even wachten met maaien voor de gruttokuikens Reportage Weidevogelbeheer Weidevogels hebben het zwaar. Nu komt de overheid met een reddingsplan dat volgens Vogelbescherming Nederland zo

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering

Algemene Ledenvergadering ELAN Agrarische Natuurverenigingen Zuidoost-Friesland Algemene Ledenvergadering Collectief ELAN Nijeholtpade, 28-06-2017 Opgericht in 2010 Vijf inliggende Agrarische natuurverenigingen (ANV s): Gagelvenne

Nadere informatie

Weidevogelinventarisatie ANV De Amstel 2009

Weidevogelinventarisatie ANV De Amstel 2009 Weidevogelinventarisatie ANV De Amstel 2009 CONCEPT juli Opdrachtgevers: ANV De Amstel Landschap Noord-Holland Uitvoering: NatuurBeleven bv René Reekers Ton Rewijk Mark Kuiper e.a. Van der Goes en Groot

Nadere informatie

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers.

Beste Randy, Bedankt voor de medewerking. Met vriendelijke groet, Danny Eijsackers. Van: Danny Eijsackers [mailto:d.eijsackers@milieufederatie.nl] Verzonden: woensdag 10 mei 2017 14:58 Aan: Statengriffie Onderwerp: Bijeenkomst boerenlandvogels Beste Randy, Hierbij stuur ik je 2 documenten

Nadere informatie

MONITORINGSRESULTATEN 2017

MONITORINGSRESULTATEN 2017 MONITORINGSRESULTATEN 2017 MONITORINGSRESULTATEN 2017 WEIDEVOGELS BIJ DE KOPSE AGRARISCHE NATUURVERENIGING Datum: November 2017 Opgesteld voor: Kopse Agrarische Natuurvereniging Door: Ton Fleer Benno Vaartjes

Nadere informatie

Het belang van kruidenrijk grasland voor de Grutto Grutto-onderzoek Rijksuniversiteit Groningen

Het belang van kruidenrijk grasland voor de Grutto Grutto-onderzoek Rijksuniversiteit Groningen Het belang van kruidenrijk grasland voor de Grutto Grutto-onderzoek Rijksuniversiteit Groningen Krijn Trimbos Projectleider weidevogelbeheer Landschap Noord Holland Langjarig Demografisch Onderzoek = Burgerlijke

Nadere informatie

Mededeling. Onderwerp Resultaten agrarisch natuurbeheer. Registratienummer Datum 9 september 2013 Auteur ing. A.B. de Graaf Afdeling/Bureau RM

Mededeling. Onderwerp Resultaten agrarisch natuurbeheer. Registratienummer Datum 9 september 2013 Auteur ing. A.B. de Graaf Afdeling/Bureau RM PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Resultaten agrarisch natuurbeheer Doel van deze mededeling: In opinieronde 3 van 15 mei 2013 heeft de portefeuillehouder u een overzicht toegezegd van de resultaten

Nadere informatie

Kansen voor de kievit?

Kansen voor de kievit? Kansen voor de kievit? Maatregelen voor de kievit op bouwlandpercelen Weidevogelwerkgroep VANL TCW ca. 100 vrijwilligers Ca. 110 bedrijven Geldermalsen: 67 ha gras, 30 ha bouwland Buren-Culemborg: 661

Nadere informatie

Onderdeel Jaarverslag 2015

Onderdeel Jaarverslag 2015 Onderdeel Jaarverslag 2015 IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid Afdeling De Ronde Venen & Uithoorn p.a. NME-centrum De Woudreus Pieter Joostenlaan 28a 3648 XR Wilnis ivnrvu@online.nl www.ivn/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn

Nadere informatie

WATER Voor de nieuwe Vereniging Agrarisch natuur- en landschapsbeheer is geen water te diep. Wij zijn overal tegen opgewassen.

WATER Voor de nieuwe Vereniging Agrarisch natuur- en landschapsbeheer is geen water te diep. Wij zijn overal tegen opgewassen. J A A R V E R S L A G 2 0 0 7 T U S S E N Y E N D IJ K E N VOORWOORD WATER Voor de nieuwe Vereniging Agrarisch natuur- en landschapsbeheer is geen water te diep. Wij zijn overal tegen opgewassen. De Groen/Blauwe

Nadere informatie

JAAROVERZICHT WEIDEVOGELWERKGROEP NOOTDORP LEIDSCHENDAM (WGNL)

JAAROVERZICHT WEIDEVOGELWERKGROEP NOOTDORP LEIDSCHENDAM (WGNL) JAAROVERZICHT WEIDEVOGELWERKGROEP NOOTDORP LEIDSCHENDAM (WGNL) SEIZOEN 215 Inhoudsopgave Weidevogelseizoen 215...1 Het weer tijdens het broedseizoen...1 Maart...1 April...1 Mei...2 Juni...2 De eerste eivondsten...2

Nadere informatie

PREDATIEBEHEERPLAN. Een handleiding wat kan en mag in het tegengaan van predatie op weidevogelpopulaties. CONCEPT oktober 2017

PREDATIEBEHEERPLAN. Een handleiding wat kan en mag in het tegengaan van predatie op weidevogelpopulaties. CONCEPT oktober 2017 PREDATIEBEHEERPLAN Een handleiding wat kan en mag in het tegengaan van predatie op weidevogelpopulaties CONCEPT oktober 2017 Uitgave van: Collectief Noord-Holland Zuid Versie: concept Datum: oktober 2017

Nadere informatie

Jaarverslag 2009. Tureluurnest op maïsakker. Weidevogelwerkgroep "De Marel" Bunschoten-Spakenburg jaarverslag 2009

Jaarverslag 2009. Tureluurnest op maïsakker. Weidevogelwerkgroep De Marel Bunschoten-Spakenburg jaarverslag 2009 Pagina 1 Colofon Tureluurnest op maïsakker Weidevogelwerkgroep "De Marel" Bunschoten-Spakenburg jaarverslag 29 "De Marel" is een oudhollandse benaming voor grutto en betekent: "Boodschapper van het nieuwe

Nadere informatie

Weidevogels Lopikerwaard

Weidevogels Lopikerwaard Weidevogels Lopikerwaard Leo Kramer en Arjan van Duijvenboden Weidevogelbescherming is moeilijk. Weidevogels zijn divers, slecht te sturen, niet op te sluiten in reservaten en ze broeden ook nog eens in

Nadere informatie

Weidevogelbescherming 2011 Zutphen en omstreken

Weidevogelbescherming 2011 Zutphen en omstreken Weidevogelbescherming 2011 Zutphen en omstreken Net als in 2010 beperkt dit verslag van de weidevogelbescherming zich niet tot de Tichelbeekse Waarden, maar nemen we de activiteiten binnen de hele gemeente

Nadere informatie

Weidevogelrapport 2017

Weidevogelrapport 2017 Weidevogelrapport 2017 Inhoudsopgave. Klik op de link om naar de pagina te gaan Voorwoord 3 Inleiding 4 De Ontginning 5 ParelPostma 7 Oldetrijne Zuid 8 Oldetrijne Noord 10 Gracht 11 Langelille 12 Lindedijk

Nadere informatie

JAARBERICHT 2018 COLLECTIEF RIVIERENLAND

JAARBERICHT 2018 COLLECTIEF RIVIERENLAND JAARBERICHT 2018 COLLECTIEF RIVIERENLAND 1 INHOUD WIE IS COLLECTIEF RIVIERENLAND? PAGINA 3 CIJFERS EN ACTIVITEITEN PAGINA 4 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER PAGINA 6 VOORUITBLIK NAAR 2019 PAGINA 11

Nadere informatie

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming

De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming De Vogelvriendelijke weken van Ekoplaza en Vogelbescherming Concept criteria voor akkerbouw om de mate van Vogelvriendelijk boeren te bepalen De grondstoffenleverancier van het product is een agrarisch

Nadere informatie

Weidevogelbeheer 2016

Weidevogelbeheer 2016 Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 16 februari 2015 (Wijzigingen voorbehouden) 1 Grasland met rustperiode - De beheereenheid is ten minste 0,5 hectare groot. - Cumulatie met alle

Nadere informatie

BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster

BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster BLk format Bedrijfsnatuurplan BLk melkkoe 1 ster Adviseur: Bedrijfsnaam: UBN: Datum: BLk Format Bedrijfsnatuurplan versie 1.0, dd. 10.04.2019 Pagina 1 van 7 1. Meting ALGEMENE INFORMATIE Bedrijf gelegen

Nadere informatie

Acht jaar maatregelen ter bescherming van grutto, wulp en tureluur op graslandpercelen

Acht jaar maatregelen ter bescherming van grutto, wulp en tureluur op graslandpercelen Eindrapportage Regeling Rustzones voor kritische weidevogels Periode 2008-2015 Acht jaar maatregelen ter bescherming van grutto, wulp en tureluur op graslandpercelen Jochem Sloothaak & Annette den Hollander

Nadere informatie

Ringonderzoek ZW- Zeevang

Ringonderzoek ZW- Zeevang Ringonderzoek ZW- Zeevang Landelijk Grutto s: RUG-Privé Scholeksters - Sovon Overleving jonge vogels Wat doen ze? Aparte strategie - 1 Ringonderzoek ZW-Zeevang Hoe pak je dat aan? Oud onderzoek grutto

Nadere informatie

Weidevogelvisie Provincie Utrecht

Weidevogelvisie Provincie Utrecht Weidevogelvisie Provincie Utrecht Weidevogelvisie Provincie Utrecht 1 Colofon Uitgave Provincie Utrecht, januari 2012 Vormgeving/DTP Del Puerto Design Grafische begeleiding MultiMediaCentrum provincie

Nadere informatie

legsels. Het uitkomen van de eieren begon

legsels. Het uitkomen van de eieren begon Voorlopige resultaten ringonderzoek bij Kieviten-pulli 1993. Projekt Roodkerk Noord (Vrs Menork) Willem Bil & Jack Schuurs (zie ook voorlopig onderzoeksresultaat 1992 OHV-dec 92) Probleemstelling Het onderzoek

Nadere informatie

Vogels in Berkelland

Vogels in Berkelland Speciale uitgave Vogels in Berkelland van de Vogelwerkgroep Verslag over Zwaluwen, Uilen en Weidevogels in Borculo - Ruurlo - Eibergen - Neede Huiszwaluw Steenuil met jong Kievit De broedresultaten van

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant

Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant Nieuwsbrief nr. 1 December 2015 Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant Voorwoord Beste lezer, Na eerdere informatie in bijeenkomsten, brieven en e-mails ontvangt u hierbij de eerste

Nadere informatie

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland. Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland. Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017 Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Gelderland Werkbezoek Provinciale Staten 21 juni 2017 Programma Welkom door Dick Looman, voorzider colleceef VALA Gezamenlijke lunch, met 2 presentaees: Agrarische

Nadere informatie

weidevogelbeheer 2013 in ha

weidevogelbeheer 2013 in ha Weidevogelbalans Hierbij de Weidevogelbalans met een overzicht van zoveel mogelijk basisgetallen over de weidevogels en het weidevogelbeheer binnen onze ANV De Súdwesthoeke. Deze verkorte versie laat de

Nadere informatie

Hierbij biedt de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) u het advies Weidevogels aan.

Hierbij biedt de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) u het advies Weidevogels aan. Aan: Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP Den Haag Datum: 24 november 2017 Onderwerp: Aanbiedingsbrief PAL-advies Weidevogels Geachte leden van GS en PS, Hierbij

Nadere informatie

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine,

Ko-Kalf. Blonde d Aquitaine, Een rondje regio... Ko-Kalf Nou kan ik wel een hele Blonde d Aquitaine, maar daar zit je ook niet middag blijven praten over op te wachten! Een plek waar het zo rustig is, als in de stal van boerenbedrijf

Nadere informatie

Kansen voor behoud van weidevogels bijna alleen nog mogelijk in beheergebieden

Kansen voor behoud van weidevogels bijna alleen nog mogelijk in beheergebieden RESULTATEN WEIDEVOGELS PER SOORT Kansen voor behoud van weidevogels bijna alleen nog mogelijk in beheergebieden De broedresultaten van en van alle voorgaande jaren laten zien dat de weidevogels niet of

Nadere informatie

Provinciaal weidevogelonderzoek in de regio Amstel-, Gooi- en Vechtstreek Uit het Jaarboek Weidevogels 2007

Provinciaal weidevogelonderzoek in de regio Amstel-, Gooi- en Vechtstreek Uit het Jaarboek Weidevogels 2007 Provinciaal weidevogelonderzoek in de regio Amstel-, Gooi- en Vechtstreek Uit het Jaarboek Weidevogels 2007 Inleiding In 2005 verschenen alarmerende berichten over een snelle teruggang van weidevogels

Nadere informatie

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg

Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg maart 2015 INFORMATIEBLAD Natuurontwikkeling Waalenburg Uitbreiding en inrichting natuurgebied Waalenburg Waalenburg is een belangrijk weidevogelgebied op Texel. Dit natuurgebied wordt uitgebreid, ingericht

Nadere informatie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in de praktijk Een sfeerimpressie Evelien Verbij 15 november 2018 Voor goed weidevogelbeheer is openheid van het landschap en een droge bodem van groot belang.

Nadere informatie