De Gids. HOE en WAT in het nieuwe gebouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Gids. HOE en WAT in het nieuwe gebouw"

Transcriptie

1 1 De Gids HOE en WAT in het nieuwe gebouw

2 Inhoud van De Gids Inleiding Lieve leerling, 2 3 Inleiding 1. Onze visie en ons verhaal Samen Durven Leren Pioniers Een nieuw Hyperiontijdperk breekt aan. Het nieuwe gebouw is af en we gaan er vanaf september ook echt in. We gaan er leren en werken en groeien. Je bent er waarschijnlijk al eens binnen geweest, maar toen was het nog niet helemaal af Veelgestelde vragen Eigenaarschap 8 8 Vragen, allemaal vragen en antwoorden. De lessen Het rooster Regels en afspraken 3. Plattegronden 4. Samenvatting Met deze gids willen we je helpen om goed de eerste schoolweken door te komen, want er zullen natuurlijk wel wat dingen veranderen. Niet alleen is het gebouw heel anders, door het werken op studielabs worden de lessen ook anders georganiseerd dan je misschien gewend was. Hoe gaan je lessen eruit zien? Heb je nog wel les in gewone lokalen? Valt er iets te kiezen? En wat dan? En hoe dan? Hoe vind je je weg in dat nieuwe gebouw? Hoe ziet het nieuwe rooster eruit? Is dat anders dan vorig schooljaar? Hoe gaat het met mentoren en mentorlessen? Van die dingen dus We hopen op al je vragen antwoord te kunnen geven, maar bedenk dat we weer aan het begin van een nieuwe periode staan en dat we dus allerlei dingen bedacht hebben die we voortdurend evalueren. Jij kan je opbouwende en kritische bijdrage leveren aan onze school, daarmee begin je door deze gids eens goed door te lezen. Een betere school maken we samen. Tot de kerstvakantie zal er aan het eind van iedere maand een bijeenkomst zijn waarbij je van harte welkom bent om met docenten en schoolleiding mee te denken over wat er goed gaat en wat er beter kan. Hoe ziet deze gids eruit? We starten met een korte beschrijving van onze school. Het is belangrijk dat je weet welke ambities we samen bedacht hebben en waarom we de dingen doen die we doen. Daarna formuleren we de veelgestelde vragen (FAQ s) en geven meteen antwoorden. De FAQ s hebben we op thema gesorteerd. Achterin vind je nog informatie over praktische zaken: plattegronden van het nieuwe gebouw, het rooster, zulk soort zaken. We eindigen met een samenvatting. Veel plezier met het lezen van alles!

3 1. Onze visie en ons verhaal Samen Durven Leren 4 5 Het Hyperion is een andere school dan de meeste andere. We zijn een jonge school en hebben heel veel dingen zelf bedacht. We hebben met elkaar opgeschreven wat we belangrijk vinden voor onze leerlingen en ons onderwijs. Dat heet dan: een visie. Hieronder staat de visie van onze school. Het is een officieel stuk tekst met misschien wat droge en moeilijke woorden. Je vindt onze visie ook in onze schoolgids en we proberen waar te maken wat we beloven. Op het Hyperion leer je natuurlijk hoe je goede cijfers moet halen, maar je leert vooral ook jezelf kennen in relatie tot andere mensen en je leert verantwoordelijkheid nemen, ook om de wereld een beetje beter te maken. Ons onderwijs geeft leerlingen de intellectuele bagage mee om een kritisch burger te worden met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Samen leren geldt voor docenten met docenten, leerlingen met leerlingen en docenten met leerlingen: we leren van en met elkaar. We bieden uitdagend en gedifferentieerd onderwijs (zowel binnen als buiten de les, verdiepend en remediërend op leerstijl, -tempo, -niveau, en via bureau V). Ons onderwijs is toekomstgericht (open naar en verantwoordelijk voor anderen, duurzaam, wereldgericht). Ons onderwijs is vakoverstijgend en kritisch en onze leerlingen leren onderzoekend en projectmatig. Leerlingen (en docenten) zijn ambitieus, eigenaar van hun leerproces en in hoge mate zelfsturend. Docenten zijn didactische coaches en beschikken over pedagogische tact.

4 Pioniers 6 Het Hyperion is een jonge school, we bestaan nog maar zeven jaar. In startten we met 44 leerlingen en zo n 12 docenten. In 2018 zijn er ongeveer 870 leerlingen en ruim 80 docenten. In totaal is de school 3 keer verhuisd. Met de laatste verhuizing gaan we naar ons definitieve schoolgebouw! Dat is weer een nieuwe begin, maar we zijn pioniers, we halen energie uit het starten van iets nieuws. In het voorjaar van 2015 is het proces gestart om de nieuwbouw van het Hyperion Lyceum vorm te geven. Aan het voorbereidende denkwerk namen leraren, leerlingen en ouders deel. Een grote wens was dat het gebouw ruimte zou geven aan allerlei vormen van leren en lesgeven: in kleine groepen, in grote groepen, in klassen, aan individuen. Leerlingen van nu kunnen veel eigenaarschap aan, ze kunnen redelijk zelfstandig werken en vinden het fijn om zelf te bepalen wat ze leren en wanneer en hoe ze leren. Het nieuwe schoolgebouw moet de leerlingen uitdagen zelf meer richting en sturing aan hun eigen leren te geven en het moet docenten uitdagen daar meer aan tegemoet te komen. Nu staan we voor de verhuizing naar ons nieuwe gebouw. Onze nieuwe school kent naast gewone klaslokalen ook individuele werkplekken, samenwerkingsruimtes voor kleine groepjes en grote studielabs. Leraren ontwerpen nu planners voor alle leerjaren, denken na over bijvoorbeeld vakoverstijgende projecten en maken afspraken over hoe we gaan samenwerken in de studielabs. Leerlingen krijgen meer keuzevrijheid en eigenaarschap over het leren. En zo beginnen we in september 2018 samen het nieuwe Hyperiontijdperk.

5 2. Veelgestelde vragen portfolio, waar leerlingen bewijsmateriaal verzamelen over alles wat ze bereikt hebben in de loop van het schooljaar. 4. Bureau V is de plek waar je aanklopt als je op zoek bent naar een uitdaging, 8 1. Eigenaarschap binnen- of buiten de reguliere lessen om. Bureau V staat voor versnellen, verdiepen, verrijken en verbreden. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor het 9 gymnasium, maar vind je het jammer om de lessen lifestyle informatics te laten vallen, dan kun je bij Bureau V gaan verbreden. Snap je de ideeënleer van Plato na drie jaar Grote Denkers wel, dan kun je via Bureau V gaan versnellen bij filosofie. Of wil je iets heel anders leren, bijvoorbeeld kostuums ontwerpen, of origami? Check dan het aanbod aan verrijkingsmodules van Bureau V. Eigen suggesties zijn natuurlijk ook altijd welkom. Informeer bij je mentor. Vragen 1. Wat bedoelen jullie eigenlijk met die vage termen eigenaarschap, autonomie en regie nemen? 2. Worden we nu aan ons lot overgelaten? 3. Hoe werkt dat dan in praktijk? 4. Er was ook iets met Bureau V toch? 5. Hoe zit het met die nieuwe studieplanners? Antwoorden 1. Eigenaarschap, autonomie en zelf de regie nemen zijn eigenlijk drie termen die perfect passen bij wat hierboven staat. Ze betekenen min of meer hetzelfde: Jij bepaalt! We willen jullie meer inspraak en keuzevrijheid geven in het leerproces. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. We zijn ervan overtuigd dat eigenaarschap over het leren ervoor zorgt dat je meer motivatie ervaart en dus beter presteert en een gelukkiger jongmens wordt. 2. NEE, driewerf nee en natuurlijk niet. We hebben niet voor niets als motto gekozen voor samen durven leren. Samen is: leerlingen én docenten en alle andere medewerkers van het Hyperion. De meeste recente studies over hoe mensen leren, tonen aan dat we dat het beste kunnen en het meest gemotiveerd doen als we zelf belangrijke keuzes kunnen maken. In ons nieuwe gebouw willen we jullie meer keuzes bieden om te bepalen hoe, waar en wanneer je leert. Natuurlijk gaat dat in nauw overleg met je docent en mentor. Waarschijnlijk zul je juist ervaren dat je meer wordt begeleid dan je gewend was. Je docent en mentor zullen je meer helpen met het maken van goede planningen en keuzes. Kwaliteit blijft belangrijk. Dat geldt voor wat je maakt, maar misschien meer nog voor hoe je het maakt. 3. Vanaf de brugklas schrijven leerlingen hun eigen rapport in periode 1, daarna stellen ze hun eigen leerdoelen op voor de rest van het schooljaar en geven aan het eind van het jaar een presentatie over het (al dan niet) behalen van die doelen. Daarbij maken ze gebruik van een digitaal 5. Vanaf schooljaar gaan we bij alle vakken werken met eenzelfde format voor de studieplanner. Daarbij staat niet de leerstof in de schoolboeken centraal, maar de leerdoelen. In de studieplanner is veel ruimte om op je eigen manier de leerdoelen te behalen. Eigenaarschap dus. Een voorbeeld van een studieplanner kun je hieronder vinden.

6 2. De lessen Voorbeeld van een les op het studielab Vragen Simon, Marcel en Heleen geven samen les op het gammalab 1. Hoe gaan mijn lessen eruit zien op het studielab? Heb ik nog wel les in gewone lokalen? Valt er iets te kiezen? En wat dan? En hoe dan? 4. Hoe vind ik mijn weg in dat nieuwe gebouw? Antwoorden 1. Zo ziet een standaard les van 90 minuten eruit op het studielab. Je komt met je klas binnen en je gaat zitten of staan bij je eigen docent (je docent maakt hierover aan het begin van het jaar afspraken met jou en je klas). Je docent controleert of iedereen er is en bespreekt het lesplan en de leerdoelen. Groepjes die al wat verder zijn, kunnen in overleg met de docent meteen bij het begin al aan de slag gaan. Daarna start de les, de eerste 15 minuten werkt iedereen op basis van de studieplanner in stilte, daarna is er instructie en ga je verder met het werk. Bij groepswerk geldt de afspraak: niet met andere groepjes bemoeien. De lessen worden afgesloten met een korte terugblik op wat je geleerd hebt en een korte vooruitblik naar de volgende les. 2. Ja, je hebt regelmatig les in lokalen. Vooral bij de talen zul je vaak in een klaslokaal werken, net als bij muziek, beeldende vorming en lifestyle informatics. Ook de studielabs, zoals bij wiskunde en science, zijn zo ingericht dat de klassen samen zitten. Groepswerk gebeurt in de open ruimte van het studielab. Soms zullen docenten ruimte geven aan individuele leerlingen om op andere plekken verder te werken. 3. Vanaf volgend jaar gaan we bij alle vakken werken met studieplanners, die jou ruimte bieden om zelf keuzes te maken hoe je de stof eigen wilt maken, in welk tempo en op welk niveau. Bureau V zal ook volgend jaar met een uitdagend aanbod komen om te versnellen, verdiepen, verbreden en verrijken. Informeer bij je mentor! 4. Je zal snel je weg gevonden hebben, kwestie van een paar dagen les hebben in dat gebouw. Maar achterin de gids vind je al een paar plattegronden, zodat je een beetje beeld erbij hebt. Welke namen en nummers de lokalen en studielabs krijgen, weten we nu ook nog niet. Dat blijft een verrassing tot de start van het nieuwe jaar. Marcel geeft geschiedenisles aan een tweede klas, Heleen filosofie aan een vierde klas en Simon aan een brugklas van tot Er is een agenda voor die dag afgesproken tussen Simon, Heleen en Marcel. Ze hebben onderling afgesproken dat er om de 30 minuten een wissel plaats zal vinden. In de digitale agenda ziet dat er als volgt uit: Instructieruimte Gammalab A Gammalab B Marcel Simon Heleen Marcel Simon Heleen Heleen Simon Marcel Marcel begint met zijn groep in de instructieruimte. Hij geeft kort college. Heleen en Simon starten allebei op het Studielab. De leerlingen van Simon en Heleen verzamelen zich de eerste 10 minuten van de les staand om de leraar heen, aan weerszijden van het studielab. Dit moment gebruiken Simon en Heleen om contact te maken met de leerlingen en om afspraken te maken over de leerdoelen/activiteiten. Na deze 10 minuten gaan de leerlingen van Simon en Heleen aan het werk. Simon en Heleen coachen de leerlingen didactisch en houden toezicht op het gedrag. Niet alleen van hun eigen leerlingen, maar ook op die van elkaar. Om heeft Heleen de instructieruimte gereserveerd. Dat betekent dat Marcel en Heleen met hun groepen wisselen. Er is wisseltijd afgesproken van 5 minuten. De leerlingen weten dit en weten dat tijdens zo n wissel ze rustig op moeten staan en van positie moeten wisselen. De wisseltijd wordt beperkt tot hele en halve uren. Om is de les afgelopen en houden de leerlingen pauze op de daarvoor bestemde plekken. De leerlingen mogen geen pauze houden op de plekken waar ze les volgen.

7 3. Het rooster Ook met betrekking tot het mentoraat en de mentorlessen zullen er het komende jaar weinig veranderingen zijn: er zijn zoveel mogelijk duomentoren. Vragen Je hebt mentorlessen met de hele klas en soms zal de mentor de les gebruiken 1. Hoe ziet het nieuwe rooster eruit? Is dat anders dan vorig schooljaar? Hoe gaat voor individuele gesprekken. Lekker vertrouwd, dus. 12 het met mentoren en mentorlessen? 13 Antwoorden 1. We starten schooljaar met een rooster zoals vorig schooljaar. Er zal dus niet zo veel veranderen op dat vlak. Wat wel nieuw is in het nieuwe gebouw, is dat er looptijd van het ene lokaal naar het andere is. In de loop van het jaar denken we verder na over een rooster met meer ruimte voor eigen keuzes voor de leerlingen, om bijvoorbeeld meer of minder lessen van een bepaald vak te nemen, of voor Bureau V activiteiten. Hyperion-leerlingen hebben in de bovenbouw meer keuzemogelijkheden dan op de meeste andere scholen om een eigen vakkenpakket samen te stellen. Daardoor kunnen leerlingen meer eigen keuzes maken. Dat vinden wij heel belangrijk. Maar het heeft wel een nadeel: het rooster is soms minder mooi dan je hoopt. We willen natuurlijk dat er zo weinig mogelijk gaten in het rooster ontstaan. Daarvoor gebruikt onze roostermaker de volgende afspraken. Handig om te weten en goed om te begrijpen dat het rooster soms een beetje tegen kan vallen. In het nieuwe gebouw is er voldoende rust en ruimte om tussenuren goed te gebruiken om alvast huiswerk te maken, boeken te lezen en je voor te bereiden op de lessen, bijvoorbeeld met behulp van je lesplanners. Onderbouw: Lessen vinden plaats tussen het 2de en het 9de lesuur De leerlingen hebben geen tussenuren in leerjaar 1 en 2 Leerlingen uit leerjaar 3 hebben maximaal 2 tussenuren in de week Bovenbouw: Maximaal 8 tussenuren in de week Niet meer dan drie tussenuren achter elkaar Niet meer dan één dag 9 of 10 of lesuren achter elkaar Maximaal twee dagen het eerste uur les Het extra vak wordt niet ingeroosterd 4. Regels en afspraken Het nieuwe gebouw van het Hyperion Lyceum kent verschillende typen ruimtes. Daardoor kunnen we onze visie Samen Durven Leren in praktijk brengen. Voor de algemene afspraken gelden de schoolregels, die kun je op onze website vinden. Verder hanteren we de drie Gouden Hyperion Regels: 1. Je bent altijd vriendelijk naar iedereen 2. Je komt altijd voorbereid naar de les 3. Je gaat zorgvuldig om met het gebouw Ja dat is mooi maar wat betekent dit voor jou? Op het Hyperion mag je je docenten met hun voornaam aanspreken. We doen dit om de onderlinge afstand klein te houden. We gaan ervan uit dat je docenten, TOA s, conciërges, kortom iedereen die op het Hyperion werkt, met evenveel respect benadert als zij jou benaderen. Ook al je klasgenoten en andere leerlingen benader je met interesse en respect. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen zich prettig en veilig voelt op het Hyperion. Gebruik je lesplanner zo dat je vóór je de les in gaat, al weet wat je kan gaan doen. Zorg dat je een volledig opgeladen device, boeken, schriften, etc. meeneemt naar de les. Let op: vanaf het nieuwe schooljaar is het niet meer toegestaan om je telefoon in de les bij je te hebben. Die hoort in je kluisje of in de (telefoon)tas. We zijn samen verantwoordelijk voor het gebouw. We houden het gebouw schoon en netjes. Alleen leerlingen met een handicap of ernstige blessure (rolstoel of krukken) mogen gebruik maken van de lift. Sleutel wordt uitgegeven en beheerd door de conciërge. We zijn straks ook de enige school met een gave glijbaan! Alleen als een medewerker toezicht houdt, gaat de glijbaan open en mogen leerlingen er gebruik van maken.

8 Vragen Antwoorden 1. Wat gebeurt er als je geen spullen bij je hebt? 1. De docent noteert in Magister boeken vergeten. Drie keer spullen niet bij je 2. Wanneer word je er uit gestuurd? betekent doorverwijzing naar absentiecontrole voor een vroegmelding en er 3. Welke afspraken over de geluidsniveaus gelden er? gaat een signaal naar mentor. Bij herhaling worden ook je ouders ingelicht Hoe zit het met telefoons, oortjes, eten en drinken in de les? 5. Waar kun je chillen in de pauze? 2. Je wordt er pas uitgestuurd als je echt lesverstorend en niet-corrigeerbaar gedrag vertoont. Je docent zal dat eerst benoemen en je aanspreken daarop (kan door je naam op het bord te schrijven). Wordt je gedrag daarna niet beter, dan geeft de docent je een time-out op de gang. Ga je na terugkomst in de les door met verstorend gedrag, dan word je verwijderd uit de les. De docent maakt een notitie in Magister en je meldt je bij de absentiecoördinator (Rie en op vrijdag Gerrit). Zij maakt een afspraak met jou voor een vroegmelding de volgende dag. We vinden dat uit de les gestuurd worden eigenlijk niet nodig hoeft te zijn, daarom moet je direct na de les je melden bij de docent die je verwijderd heeft en het gesprek aangaan over de situatie en jouw gedrag (en dat van je docent), zodat het probleem echt opgelost wordt. 3. Let op, dit is nieuw! We hanteren drie geluidsniveaus op het studielab: - niveau 1 is stil, (iedereen zit en werkt individueel in alle rust); - niveau 2 is fluisteren, (iedereen zit, werkt eventueel in twee-, drie of viertallen en overleg is fluisterend); - niveau 3 is rustig overleg, (het leren is nog steeds rustig, leerlingen mogen na toestemming van de docent door het lokaal of het studielab bewegen, maar je houdt het overlegniveau zo rustig mogelijk, je voorkomt dat anderen zich storen aan jouw gedrag en volume). 4. Er mag gegeten worden in de kantine en in de open ruimtes, maar niet in de leer- en lesruimtes. Water mag altijd. Telefoons zijn niet toegestaan in de onderwijsruimtes. De telefoons gaan bij voorkeur in de kluis. Als leerlingen de telefoon toch meenemen, dan moet hij, op eigen risico en in stille modus, bij de start van de les in de (telefoon)tas. Bij binnenkomst van het lokaal of studieruimte mag je geen oortjes dragen, net als tijdens de instructie. Als je aan het werk gaat dan moet je toestemming vragen aan je docent vóór je muziek gaat luisteren door je koptelefoon/oortjes. 5. Als er geen lessen zijn, mogen de leerlingen niet in de lesruimtes zijn als er geen docenten bij zijn. Dit geldt ook voor muziekstudio s, ateliers, gymzalen e.d, tenzij je toestemming van je docent hebt. We gaan naar een nieuw gebouw, jullie zullen zelf, snel genoeg met elkaar ontdekken en bepalen wie waar en wanneer hangt.

9 3. Plattegronden Noot: alle verdiepingen hebben toegang tot mooie buitenruimtes Begane grond, met bibliotheek in het groen, studielabs en conciërgeloge, hier krijg je vooral les in talen. Eerste verdieping, met studielabs en lokalen waar je ook vooral talen krijgt, verder muziekstudio s, het auditorium en de roostermaker.

10 18 19 Tweede verdieping: hier krijg je vooral les in de gamma vakken (geschiedenis etc.), verder: personeelskamer, muzieklokaal en schoolleiding. Hier komt ook de glijbaan! Derde verdieping, groot sciencelab, computerlab, twee ateliers (tekenen, bevo), waarvan eentje met machines en een makerspace. Verder zitten hier de kantoortjes van de schoolleiding, zorg en toa s.

11 4. Samenvatting We gaan naar een nieuw gebouw en dat is echt een nieuw begin. Veel wordt 20 anders, maar gelukkig blijft er ook nog veel hetzelfde. Ons motto blijft Samen 21 Durven Leren, we blijven de vriendelijke, zorgzame school waarin iedereen voor iedereen zorgt, een school die midden in de samenleving staat en die je helpt een kritisch en slim mens te worden. In deze gids hebben we onze visie en onze geschiedenis beschreven. Daarna hebben we antwoord gegeven op belangrijke vragen. De vragen hebben we thematisch ingedeeld. Bij eigenaarschap viel op dat je in de toekomst meer ruimte krijgt om eigen keuzes te maken. Dat is echter iets anders dan vrijblijvendheid. Docenten zullen je juist meer begeleiden in het maken van keuzes en planningen. Bureau V zal een steeds prominentere rol in school gaan spelen. Wil je meer lezen over eigenaarschap in het algemeen, bekijk dan deze site: whitepaper-alles-over-eigenaarschap/ Vierde verdieping: wiskundelab en lokalen (mooi dakterras), verder twee gymzalen (met bolderwand en een trampoline).

12 22 De lessen zullen deels in klaslokalen worden gegeven (vertrouwd) en deels op studielabs (nieuw). De lesopzet wordt strakker en je kan altijd snel aan de slag met je studieplanner. Omdat er ook meer in open ruimtes geleerd wordt, hebben we afspraken gemaakt over 3 acceptabele geluidsniveaus. 23 Het rooster is voorlopig niet anders dan voorgaande jaren. In de loop van dit jaar wordt er verder gestudeerd op een rooster dat meer gebruik maakt van de mogelijkheden die het gebouw biedt en dat het maken van eigen keuzes en meer eigenaarschap ondersteunt. De regels in het nieuwe gebouw zijn eigenlijk ook niet heel anders dan in voorgaande jaren: de schoolregels gelden nog steeds. We gaan deze regels en afspraken in alle lessen naleven. We zijn wel iets strenger geworden op het gebruik van telefoons: niet in de onderwijsruimtes. Telefoons in je kluisje of in de (telefoon) tas en op stil. Na de vragen en antwoorden heb je de plattegronden van school gevonden, want zoals je waarschijnlijk gemerkt zal hebben, is het een groot gebouw. De looptijden zullen dan ook iets langer zijn dan je gewend bent. Met deze plattegronden hoef je niet te verdwalen en kom je op tijd in de les. Heb je vragen? Bespreek ze met je mentor. Wil je meedenken en meepraten om onze school beter te maken, houd dan de uitnodigingen voor inspraakbijeenkomsten in de gaten. We wensen je een mooi, duidelijk, lief en inspirerend schooljaar toe.

13 24 Hyperion Lyceum Badhuiskade KV Amsterdam T: (020) E: I: Facebook: Hyperion Lyceum Fotografie: DeeGee Fotografie en schoolarchieven

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen.

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen. Inhoud Jouw school!... 2 Voorwoord... 3 Je mentor/mentorlessen... 4 De brugklas... 5 Het rooster... 5 De pauzes... 5 Afwezigheid van een docent... 6 Leerlingen aan het woord... 6 De vakken... 7 Extra begeleiding...

Nadere informatie

Beste leerling, ouder/verzorger,

Beste leerling, ouder/verzorger, Mini-gids 2018-2019 Beste leerling, ouder/verzorger, Het is zo ver, we zijn verhuisd naar ons nieuwe schoolgebouw. Met een prachtige verhuisparade en een symbolische sleuteloverdracht is de overstap naar

Nadere informatie

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium Beste achtstegroeper, Welkom bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium! Het USG is een overzichtelijke, goede, fijne school voor slimme leerlingen, die veel

Nadere informatie

Dit is een voorlopige versie van de schoolregels. Over een paar maanden gaan we de schoolregels evalueren en worden ze opnieuw vastgesteld.

Dit is een voorlopige versie van de schoolregels. Over een paar maanden gaan we de schoolregels evalueren en worden ze opnieuw vastgesteld. 1 Dit is een voorlopige versie van de schoolregels. Over een paar maanden gaan we de schoolregels evalueren en worden ze opnieuw vastgesteld. In elke organisatie hebben de mensen die daar werken met elkaar

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Het Graaf Huyn College biedt de leerlingen bij aanmelding voor de brugklas ruime keuzemogelijkheden uit diverse onderwijssoorten. Vanaf het schooljaar 2019-2020

Nadere informatie

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen Zomerboekje voor nieuwe Lumion leerlingen Ontwerpen en ideeën van Jesse van Schaik, leerling 1V Uitvoering door Emiel Zevenhuizen, expressiedocent LumionLeren en LumionLeven Welkom op Lumion, school van

Nadere informatie

VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA. Kennismaking op 11 juni 2013. Dit boekje is van: Ik zit in klas:

VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA. Kennismaking op 11 juni 2013. Dit boekje is van: Ik zit in klas: VAN DE BASISSCHOOL NAAR HET MLA Kennismaking op 11 juni 2013 Dit boekje is van: Ik zit in klas: Montessori Lyceum Amsterdam Pieter de Hoochstraat 59 1071 ED Amsterdam telefoon 020 6767 855 administratie@mla.msa.nl

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen Zomerboekje voor nieuwe Lumion leerlingen Ontwerpen en ideeën van Jesse van Schaik, leerling 2V Uitvoering door Emiel Zevenhuizen, expressiedocent LumionLeren en LumionLeven Welkom op Lumion, school van

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ MELANCHTHON KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ Je bent iemand, je kunt iets en je hoort erbij het is hier klein, veilig en gezellig onze mavo/tl-afdeling

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken. De essentie?

Nadere informatie

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care! CoachJ Je coach is de komende tijd je steun en toeverlaat.

Nadere informatie

Beste leerlingen, ouders en verzorgers,

Beste leerlingen, ouders en verzorgers, Mini-gids 2017-2018 Beste leerlingen, ouders en verzorgers, Opnieuw gaan we een bijzonder schooljaar tegemoet. Dat komt omdat we in de zomer van 2018 zullen verhuizen naar de nieuwbouw op Overhoeks. We

Nadere informatie

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care is geen gewone school, dat zul je snel genoeg

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Heesch* 25 vragen & antwoorden over de Schakelklas 2014 / 2015

Heesch* 25 vragen & antwoorden over de Schakelklas 2014 / 2015 Heesch* 25 vragen & antwoorden over de Schakelklas 2014 / 2015 1 25 VRAGEN Fijn dat je er bent! 1 Wat is de Schakelklas? Voor kinderen die meer nodig hebben dan onze basiszorg en begeleiding hebben we

Nadere informatie

Informatiebrochure

Informatiebrochure Informatiebrochure 02 11 2017 Onderwijsvisie Strabrecht College Reguliere brugklas, onderwijsconcept ST-uren Onderwijs met ST-uren Verschillen serieus nemen Strabrechtklas, onderwijsconcept Kunskapsskolan

Nadere informatie

De praktijk. voor jou

De praktijk. voor jou De praktijk voor jou Voorlichting 2 Vragen over o.a. procedure aanmelding ruimte voor Koers Wat is het grootste verschil met het gewone VO? Jij bent meer de baas over jouw leren. Mag ik dan helemaal zelf

Nadere informatie

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou!

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou! Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning College de OpMaat Op maat voor jou! 2015-2016 College de OpMaat: Op maat voor jou! Leuke activiteiten Ik kan me niet zo goed concentreren in een grote

Nadere informatie

Beste jongens en meisjes,

Beste jongens en meisjes, blad 1 van 13 Beste jongens en meisjes, Hartelijk welkom op Calvijn, vestiging Meerpaal. Na de zomervakantie is het zover, je gaat naar een nieuwe school!!! Best wel spannend en een beetje eng. Je bent

Nadere informatie

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2016

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2016 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2016 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

2019 brugklasinformatie 2020

2019 brugklasinformatie 2020 brugklasinformatie 2019 2020 Inhoud Leren voor je leven... blz 1 Zelf je leerproces sturen... blz 2 Ruimte voor maatwerk... blz 3 Talent ontdekken... blz 4 Samenwerken is onmisbaar... blz 5 Wat voor klassen

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Doet Welkom in B2.. - Voorstellen mentor - MET-concept - Algemene zaken MET-concept Je leert meer als je mag leren wat je graag wilt leren MET-concept MET concept: een Amerikaans idee. Werken vanuit

Nadere informatie

Mijn naam is. Ik woon in. Ik ben jarig op. Mijn hobby s zijn. Ik zit in klas. Mijn mentor heet

Mijn naam is. Ik woon in. Ik ben jarig op. Mijn hobby s zijn. Ik zit in klas. Mijn mentor heet csvincentvangogh Mijn naam is Ik woon in Ik ben jarig op Mijn oude basisschool is Dit lijkt mij een leuk vak Dit lijkt mij een moeilijk vak Mijn hobby s zijn Ik zit in klas Mijn mentor heet Op Lariks

Nadere informatie

Zo werken we hier op. Lyceum De Grundel leerlingen

Zo werken we hier op. Lyceum De Grundel leerlingen Zo werken we hier op Lyceum De Grundel 2018-2019 leerlingen Dit boekje is bedoeld om de goede gang van zaken op Lyceum De Grundel te bevorderen. Niet alleen staan hierin de schoolregels, maar ook andere

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Ik vind het steeds fijner worden. Je krijgt

Nadere informatie

Samen bouwen aan jouw toekomst

Samen bouwen aan jouw toekomst Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Samen bouwen aan jouw toekomst i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Dit is mijn school. Ik heb moeite met schoolwerk maken. Maar op

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het rooster op het USG

Veelgestelde vragen over het rooster op het USG Veelgestelde vragen over het rooster op het USG Beste ouders en leerlingen, Regelmatig krijgen wij vragen die met het rooster te maken hebben. Om onduidelijkheden of teleurstellingen te voorkomen hebben

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan OPEN DAG 2015 Borculo Beukenlaan 24 januari 10 tot 13 uur Borculo Herenlaan bovenbouw vmbo 24 januari 10 tot 13 uur Lochem Zutphenseweg 24 januari 10 tot 13 uur www.staring.nl Het Staring College daagt

Nadere informatie

Welkom. Naam Klas Mentor. Lestijden. Bellen bij ziekte en afwezigheid

Welkom. Naam Klas Mentor. Lestijden. Bellen bij ziekte en afwezigheid Mini-gids 2014-2015 Welkom Naam Klas Mentor Welkom op onze school in het schooljaar 2014-2015. Een plezierige en veilige schooltijd is van groot belang. Op school maak je vrienden, je oefent er je sociale

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Elke leraar kan goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Introductieweek klas 1 vakcollege locatie Engelandlaan Stadskanaal 17 t/m 21 augustus 2015

Introductieweek klas 1 vakcollege locatie Engelandlaan Stadskanaal 17 t/m 21 augustus 2015 Introductieweek klas 1 vakcollege locatie Engelandlaan Stadskanaal 17 t/m 21 augustus 2015 blz. 2 Programmaboekje van: Naam:... Klas:... Mentor:... blz.3 Welkom Vanaf vandaag begin je op je nieuwe school,

Nadere informatie

GELUKKIG LEREN ONTWIKKELEN

GELUKKIG LEREN ONTWIKKELEN GELUKKIG LEREN ONTWIKKELEN Editie 2019 OPEN DAG ZATERDAG 26 JANUARI 2019 10.00-13.00 UUR VOORLICHTINGSAVOND (ouders/verzorgers) DONDERDAG 31 JANUARI 2019 19.30 UUR ORIËNTATIELESMIDDAG (groep 8) WOENSDAG

Nadere informatie

Kwartaalbericht nr. 4

Kwartaalbericht nr. 4 Kwartaalbericht nr. 4 Juni t/m Juli 2016 Agenda Ma. 27 juni 19.15 uur MR-vergadering Vr. 01 juli Sport- en activiteitendag Ma. 04 juli Toetsweek bovenbouw havo/vwo Activiteitenweek klassen 1 t/m 3 20.00

Nadere informatie

Mijn visie; mijn manier van handelen en

Mijn visie; mijn manier van handelen en Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg Onderwijs Mijn visie op

Nadere informatie

De Nieuwe Brugklas. Nieuw schoolgebouw in Informatie schooljaar Een grensverleggend onderwijsconcept!

De Nieuwe Brugklas. Nieuw schoolgebouw in Informatie schooljaar Een grensverleggend onderwijsconcept! mavo - havo - atheneum - gymnasium De Nieuwe Brugklas Informatie schooljaar 2019-2020 Een grensverleggend onderwijsconcept! Nieuw schoolgebouw in 2022 De Nieuwe Brugklas Op het Ashram College leg je een

Nadere informatie

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen SC H L OO JA AR 20 1 20 5-16 Samen bouwen aan je toekomst Het Maerlant in 10 stappen Je wilt naar... een leuke school, waar iedereen elkaar kent. Een relaxte, overzichtelijke school, waar je jezelf kunt

Nadere informatie

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen volgende Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen Eindrapportage onderzoek Toekomstgericht Onderwijs Inhoud Onderzoek Toekomstgericht Onderwijs door Kohnstamm Instituut Schoolportret Herbert Vissers

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Gepersonaliseerd leren met Kunskapsskolan. Bellingwolde

Hartelijk welkom! Gepersonaliseerd leren met Kunskapsskolan. Bellingwolde Hartelijk welkom! Gepersonaliseerd leren met Kunskapsskolan Programma Waarom kiest u de voorlichting Kunskapsskolan? Achtergrond bij ons onderwijs Werkwijze Beoordelingen Ervaringen Factsheet: Zweeds onderwijs

Nadere informatie

Beste brugklasser, Veel plezier op onze school en een fijne vakantie, Namens iedereen van het Reviuslyceum, mevrouw Van Koten teamleider onderbouw

Beste brugklasser, Veel plezier op onze school en een fijne vakantie, Namens iedereen van het Reviuslyceum, mevrouw Van Koten teamleider onderbouw KENNISMAKINGSAGENDA woensdag 17 juni 2009 Beste brugklasser, Welkom op het Reviuslyceum! Je bent vanaf 1 augustus leerling van deze school, maar vandaag kun je alvast een beetje aan ons wennen! Wat gaan

Nadere informatie

Persoonskenmerken 3,5. Contact met personeel op school 3,4. Aantal respondenten: 100 Enqujte leerlingen 2013 Venster voor Verantwoording.

Persoonskenmerken 3,5. Contact met personeel op school 3,4. Aantal respondenten: 100 Enqujte leerlingen 2013 Venster voor Verantwoording. Aantal respondenten: 100 Enqujte leerlingen 2013 Venster voor Verantwoording Persoonskenmerken 3,5 Ik zit op 1. VMO- 38 2. VMO-K 27 3. VMO-TL 19 Ik voel me veilig op school. 3,8 1 17 81 1 De sfeer op school

Nadere informatie

Brugklasbrochure voor leerlingen

Brugklasbrochure voor leerlingen Brugklasbrochure voor leerlingen 2015 2016 Beste leerling van groep 8, Beste leerling van groep 8, Binnenkort moet je beslissen naar welke middelbare school je wilt. De keuze die je gaat maken is belangrijk

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! Onderwijs op maat voor jou! Je krijgt van je basisschool een gemiddeld advies. Een havo-advies betekent bijvoorbeeld dat je over gemiddeld over alle schoolvakken het best past op havo. Maar jij bent natuurlijk

Nadere informatie

KENNISMAKINGSMIDDAG woensdag 16 juni 2010

KENNISMAKINGSMIDDAG woensdag 16 juni 2010 KENNISMAKINGSMIDDAG woensdag 16 juni 2010 Beste brugklasser, Welkom op het Reviuslyceum. Je bent vanaf 1 augustus leerling van deze school, maar vandaag kun je alvast een beetje aan ons wennen! Wat gaan

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! (Hoog)begaafd? Op het Picasso ben je aan het goede adres, want wij hebben onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden! (Hoog)begaafd? Wat is

Nadere informatie

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe!

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! HAVO/ VWO Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! VAN ONDER - NAAR BOVENBOUW Wie binnen Openbare Scholengroep Sevenwolden overgaat van het tweede leerjaar basisvorming naar het derde leerjaar havo of vwo,

Nadere informatie

Dalton Skills. 2 e leerjaar. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. 2 e leerjaar. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills 2 e leerjaar Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College in Dalton Skills. Dit geldt

Nadere informatie

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen SC H L OO JA AR 20 1 20 6-17 Samen bouwen aan je toekomst Het Maerlant in 10 stappen Je wilt naar... een leuke school, waar iedereen elkaar kent. Een relaxte, overzichtelijke school, waar je jezelf kunt

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

Esdal College Boermarkeweg. woordzoeker.

Esdal College Boermarkeweg. woordzoeker. woordzoeker Www.esdalcollege.nl 1 Beste jongens en meisjes, Welkom! Het schooljaar in groep 8 is bijna voorbij en de zomervakantie komt eraan. Toch kijken we even vooruit naar het nieuwe schooljaar. De

Nadere informatie

WIJ WETEN DAT JE HET KAN

WIJ WETEN DAT JE HET KAN WIJ WETEN DAT JE HET KAN WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school Het Praktijkcollege Zuidwijk, ook wel HPC Zuidwijk. Onze school zal hier nog maar 2 jaar staan.

Nadere informatie

Waarom naar het Picasso Lyceum?

Waarom naar het Picasso Lyceum? (Hoog)begaafd? Op het Picasso ben je aan het goede adres, want wij hebben onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden! (Hoog)begaafd? Wat is

Nadere informatie

Informatie voor alle leerlingen in groep 8

Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag. Onder schooltijd kun

Nadere informatie

Beste leerlingen, ouders en verzorgers,

Beste leerlingen, ouders en verzorgers, Mini-gids 2015-2016 Beste leerlingen, ouders en verzorgers, Vanaf schooljaar 2015-2016 mag ik meedenken en meebouwen aan de ontwikkeling van het Hyperion Lyceum. Ik heb daar heel veel zin in. Het Hyperion

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie

Welkom. Naam Klas Mentor. Lestijden. Bellen bij ziekte en afwezigheid

Welkom. Naam Klas Mentor. Lestijden. Bellen bij ziekte en afwezigheid Mini-gids 2015-2016 Welkom Naam Klas Mentor Welkom op onze school in het schooljaar 2015-2016. Een plezierige en veilige schooltijd is van groot belang. Op school maak je vrienden, je oefent er je sociale

Nadere informatie

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1 (Hoog)begaafd? Met onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden ben je bij ons aan het goede adres! (Hoog)begaafd? Wat is (hoog)begaafdheid nou

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt ook

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q De leraren kunnen goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt ook

Nadere informatie

Beste bijna Brugklasser...

Beste bijna Brugklasser... Beste bijna Brugklasser... Informatieavond dinsdag 5 februari 2019 Start om 19.30 uur (voor ouders van leerlingen uit groep 8) Open Huis zaterdag 9 februari 2019 Tussen 10.00 en 13.00 uur Beste bijna brugklasser,

Nadere informatie

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag.

Nadere informatie

lauwers college informatie voor groep 8

lauwers college informatie voor groep 8 lauwers college informatie voor groep 8 Het is bijna zover... Kies de beste school voor jou Nog even en dan ga je naar een nieuwe school. Samen met je ouders en je leerkracht ben je aan het uitzoeken welke

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar Ontdek jezelf Verover de wereld Infobrochure eerste jaar Wico schol folder 0205.indd 10 2019-02-06 10:24:30 Ontdek jezelf Verover de wereld Je bent twaalf. Je leerde al veel van je ouders, je oma en opa,

Nadere informatie

HORN. Scholengemeenschap Sint Ursula Locatie Horn. VMBO-theoretisch HAVO Atheneum Gymnasium

HORN. Scholengemeenschap Sint Ursula Locatie Horn. VMBO-theoretisch HAVO Atheneum Gymnasium HORN Scholengemeenschap Sint Ursula Locatie Horn VMBO-theoretisch HAVO Atheneum Gymnasium Postadres: Postbus 4728 6085 ZG HORN Schooladres: Bergerweg 21 6085 AS HORN Telefoon: 0475-582121 Telefax: 0475-582591

Nadere informatie

Beste bijna Brugklasser...

Beste bijna Brugklasser... Oecumenische school voor mavo, havo, atheneum, gymnasium en technasium Eigentijds betekent werken en leren met behulp van ICT. Beste bijna Brugklasser... Dinsdag 7 februari 2017 informatieavond Start om

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

KRACHTIGE KLAS HET LEERLINGMENTORAAT. Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend mavo havo atheneum technasium gymnasium

KRACHTIGE KLAS HET LEERLINGMENTORAAT. Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend mavo havo atheneum technasium gymnasium KRACHTIGE KLAS EN HET LEERLINGMENTORAAT Samen Cultureel Eigenzinnig Onderzoekend mavo havo atheneum technasium gymnasium Heeft u vragen met betrekking tot De Krachtige Klas? Neem dan gerust contact op

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Brugklasgids Een zee aan mogelijkheden!

Brugklasgids Een zee aan mogelijkheden! Brugklasgids 2019 Een zee aan mogelijkheden! Hallo bijna-brugklasser! 02 Nog even en dan ga je naar de brugklas! Spannend maar vooral leuk. Je wilt natuurlijk naar een school waar jij je thuis voelt, veel

Nadere informatie

De school die snapt wat jij kunt en wilt GROU

De school die snapt wat jij kunt en wilt GROU De school die snapt wat jij kunt en wilt GROU Je doet ertoe! DE SCHOOL DIE SNAPT WAT JIJ KUNT EN WILT Nog even en dan ga je van groep 8 naar de middelbare school. Bye bye basisschool! Hoe vind je dat eigenlijk?

Nadere informatie

Esdal Vakcollege Welkom Emmen. Welkom!

Esdal Vakcollege Welkom Emmen. Welkom! Www.esdalcollege.nl Pagina 2 Esdal Vakcollege Welkom Emmen Welkom! Beste jongens en meisjes, Het schooljaar in groep 8 is voorbij en nu is het vakantie. Toch kijken we even vooruit naar het nieuwe schooljaar.

Nadere informatie

YOUNG & STRONG. Christelijke scholengemeenschap (pre-)mavo/(pre-)havo KRIMPEN

YOUNG & STRONG. Christelijke scholengemeenschap (pre-)mavo/(pre-)havo KRIMPEN Christelijke scholengemeenschap (pre-)mavo/(pre-)havo KRIMPEN Young Strong Je bent jong en nieuwsgierig. Je wilt leren, kiezen, groeien en praktisch bezig zijn. Samen ontdekken we waar jij sterk in bent!

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Welkom Belangrijke algemene zaken Oké Informatie MET-concept Advisory/ expert Tijdlijn Vragen stellen / afsluiting Het Optimaal Klimaat Elde College ( 1) Dit houdt in dat we werken

Nadere informatie

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART

Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART Sinds ik hier ben gaat het alleen maar beter. ONDERWIJS MET HOOFD EN HART WWW.ALTRA.NL Beste leerling, welkom bij het Purmer College Het Purmer College is geen gewone school, dat zul je snel genoeg merken.

Nadere informatie

Plusklassen atheneum en gymnasium. méér dan vwo

Plusklassen atheneum en gymnasium. méér dan vwo Plusklassen atheneum en gymnasium méér dan vwo Open Dag 3 februari 2018 Hoe leert een kind? Door zoveel mogelijk te lezen en kennis te verzamelen, óf door ervaringen op te doen zonder actief op zoek te

Nadere informatie

Informatieboekje Klas 1

Informatieboekje Klas 1 Informatieboekje Klas 1 2016-2017 Welkom op Melanchthon Mathenesse! Maandag 22 augustus 2016 begint voor jou het nieuwe schooljaar. In de laatste week van de vakantie krijg je een brief met daarin informatie

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

YOUNG & STRONG. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo - vwo KRIMPEN

YOUNG & STRONG. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo - vwo KRIMPEN Christelijke scholengemeenschap mavo - havo - vwo KRIMPEN Young Strong Je bent jong en nieuwsgierig. Je wilt leren, kiezen, groeien en praktisch bezig zijn. Samen ontdekken we waar jij sterk in bent! Leren

Nadere informatie

Met atheneum op weg naar succes!

Met atheneum op weg naar succes! Atheneum Ruimte voor je eigen talent, met veel ruimte om extra vakken te kiezen en mogelijkheden om eerder examen te doen. Het Picasso Lyceum is één van de weinige scholen in Nederland die dit toestaat.

Nadere informatie

GSR voor en door christenen. Naar de brugklas. VMBO HAVO Atheneum Gymnasium 2017/2018

GSR voor en door christenen. Naar de brugklas. VMBO HAVO Atheneum Gymnasium 2017/2018 GSR voor en door christenen Naar de brugklas 2017/2018 VMBO HAVO Atheneum Gymnasium Naar de brugklas Nog een paar maanden basisschool, en dan... naar de middelbare school! Heb je er al zin in? Op de middelbare

Nadere informatie

leerlingen open Dag 18 februari Open lesmiddag 15 februari Aanmelden Open Lesmiddag kan vanaf januari via onze website

leerlingen open Dag 18 februari Open lesmiddag 15 februari Aanmelden Open Lesmiddag kan vanaf januari via onze website leerlingen open Dag 18 februari Open lesmiddag 15 februari Aanmelden Open Lesmiddag kan vanaf januari via onze website Welkomstwoord Gerwald: Ik heb het gevoel dat ik serieus word genomen. Docenten helpen

Nadere informatie

lauwers college informatie voor groep 8

lauwers college informatie voor groep 8 lauwers college informatie voor groep 8 Het is bijna zover... Kies de beste school voor jou Weet jij al welke school bij jou past? Nog even en dan ga je naar een nieuwe school. Samen met je ouders en je

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke Merkelbachstraat! mavo

Welkom op Thorbecke Merkelbachstraat! mavo Welkom op Thorbecke Merkelbachstraat! mavo Leuk dat je meer wilt weten over onze school. Thorbecke Merkelbachstraat is een gezellige, overzichtelijke mavo waar iedereen elkaar kent. Bijzonder is dat je

Nadere informatie

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk SG Nelson Mandela mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk Dalton is een Daltonschool Zo wil Scholengemeenschap Nelson Mandela bekend staan. In een open sfeer bepalen de leerlingen zelf voor een deel hun

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

Persoonlijk welkom Wij helpen je graag op weg vandaag. Stel je vragen en krijg alle informatie die jij wilt hebben! AULA

Persoonlijk welkom Wij helpen je graag op weg vandaag. Stel je vragen en krijg alle informatie die jij wilt hebben! AULA Welkom op onze school! Wat leuk dat je kennis komt maken met het Vlietland College. Vandaag laten we je zien hoe het er bij ons aan toegaat. Zo kun je een praatje maken met onze docenten. Misschien vind

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie